Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 2

En vandaag heb ik nog wat toeristische tips in de Zweedse omgevingen Småland en Östergötland voor je uitgewerkt.

Glasriket
In Småland vind je naast een boel meren, bossen, houtindustrie ook het Glasriket. Elk dorp heeft er z'n glasblazerijen, tezamen een magneet voor toeristen die echter vooral stoppen bij de grote bedrijven van Kosta Boda in Kosta, Boda en Åfors. Daar wordt niet alleen live glas geblazen, maar vind je ook grote outlets om het grootschalig geproduceerde glaswerk zelf te kopen.

Kleinschaliger en soms zelfs interessanter dan de 'grote jongens' zijn Lindshammar (de meest noordelijk gelegen glasblazerij en factory outlet tegen lage prijzen!), Klaveström, SEA, Orrefors, de kunstwerken in Transkö Hytta en de bijzondere werken van Mats Jonasson in Målerås.

Gränna
Gränna ligt lekker aan het water van Vättern, je kunt met een veerboot over naar het eiland Visingö. De polkagrisar ofwel de zuurstokken in allerlei smaken vind je overal in de hoofdstraat. Je kunt ze bij Franssons ook live gemaakt zien worden, extra leuk natuurlijk.

Labels: , ,

30 juli 2009

Oude tijden herleven in Småland

Stoomtrein Eksjö
Was dat even een geluk, dat er in het kader van de O-Ringen in Eksjö ook een stoomtrein paraat was op het station, net toen wij de winkelstraat wilden verkennen.

En bewegende beelden met geluid zijn natuurlijk nog leuker!


Åsens By
In het cultuurreservaat Åsens By staat de tijd stil bij begin 20e eeuw. Zwijnen hebben de ruimte, geen megastal, kersen kun je zelf plukken, niet kopen in de super, en de was hangt aan de lijn te drogen, niet in de droger.

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld laat de overbekende verhalen van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Emile en anderen tot leven komen. Tijdloos en dus ook in 2009 springlevend.

In de speciale Astrid Lindgrens Värld set vind je veel meer foto's en video's voor een goede impressie van dit dagvullend programma.

Kleva Gruva
In de oude en koude mijnschachten van Kleva Gruva waan je je mijnwerker, met een lamp zoekend naar de uitgang, gekromd zoals een echte kompel. Nee, er komt geen ijzererts, of ander edelgesteente mee naar boven. Wel een leuke belevenis.


Glasblazerijen in het Glasriket
En vergeet vooral de glasblazerijen in het Glasriket niet. Hoewel, echte glasblazers zagen we alleen in de vestigingen van Kosta Boda.

Meer foto's van het glasblazen staan op Flickr.

Labels: , ,

29 juli 2009

De Nederland-Zweden lijn

Als Nederlander op vakantie in Zweden heb je een natuurlijke belangstelling voor alles wat met ons kikkerlandje te maken heeft. En zo nu en dan trof ik wel bijzondere lijntjes tussen de beide landen. Uiteraard op de eerste 2 dagen de familie Klomp die deels Nederlandse, deels Zweedse nationaliteiten in de gelederen heeft. Vervolgens op 10 juli de Europese markt in het centrum van Jönköping, waar typische Hollandse koopwaar als pepernoten, bloemen en kaas werd verkocht.

Op de markt in Eksjö ontmoetten we een geëmigreerde Nederlander die ter plekke stroopwafels verkocht.

Op Stjärneborg in de gemeente Aneby lag pal naast de koperen pyramide een grafmonument van de in Brummen geboren Jacoba Adriana van Spreekens. Aan het naastgelegen Ralången meer ligt het Hollandshus.

En in het gezellige Tranås bood een bloemenwinkel natuurlijk een Hollands boket aan.

Tenslotte: wat veel mensen niet weten, is dat het 'Zweedse woonwarenhuis' IKEA juridisch gezien in en vanuit Nederland wordt beheerd in drie BV's en een stichting:
*Inter IKEA Systems B.V. in Delft (IKEA concept en handelsmerk)
*Inter IKEA Holding N.V. op de Nederlandse Antillen.
*INGKA Holding B.V. in Leiden (eigenaar van de 235 eigen vestigingen)
*Stichting INGKA Foundation, in Amsterdam, zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

Labels: , ,

27 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 1

Ben je deze zomer of zoek je voor een volgende vakantie leuke gelegenheden en tips voor trips in de Zweedse streken Småland en Östergötland, heb ik de ervaring van de afgelopen twee weken voor je uitgewerkt.

Eksjö
Eksjö prijst zichzelf aan als de unieke houten stad, en voor de gezellige straten in het centrum is dit terecht. De houten huizen, kunstgalerieën en hofjes zijn op elke dag van de week bezienswaardig.

De beschikbaarheid van diverse grote supermarkten als COOP Konsum, Netto en Lidl maken de stad ook een praktische stop-over. Onze foto's van Eksjö vind je op Flickr.

Enkele kilometers westelijk aan de rechterzijde van de provinciale weg 40 ligt in Kållarp de handwerkwinkel Ljusboden. Houtsnijwerk, snuisterijen, zelfgemaakte kwarktaart volgens Smålands recept, je vindt er van alles.


Ten noordoosten van Eksjö ligt de 800 meter lange kloof Skurugata. Je kunt deze vanuit zowel de noord- als zuidzijde doorkruisen. Aan de zuidzijde ligt Skuruhatt, een heuvel die een schitterend panorama op de omgeving biedt.


Vimmerby
Als stad heeft Vimmerby vooral aantrekkingskracht op toeristen dankzij het Astrid Lindgren's Värld Park. De verhalen over Pippi Langkous, Emile, Ronja en Leeuwenhart komen allemaal tot leven in nagebouwde scenes, live voorstellingen, muziek, dans en winkeltjes.

Onze drie kinderen vonden het geen bezwaar dat de voorstellingen allemaal in het Zweeds waren, volgens eigen zeggen begrepen ze best waar het over ging. Wel hebben ze het plan om ook in Nederland een 'vertaalde' versie van Astrid Lindgrens Värld te openen. Meer nieuws volgt... ;)

Vetlanda
Vetlanda is als plaats niet interessant, wel de omgeving die wel het Klondike van Småland wordt genoemd. In Kleva Gruva kun je zelf op eigen gelegenheid oude ijzererts mijnschachten doorstruinen, met helm en zaklamp. Vanwege de temperatuur (ook hoog zomer maar drie graden Celcius boven nul) krijg je er een groene parka en rubber laarzen bij.

Met de toegangskaart voor Kleva Gruva kun je gratis in Ädelfors naar het museum met edelstenen bezoeken.

Växjö
Växjö heeft zowel een boeiende binnenstad, een waterrijke omgeving als alle voorzieningen die je van een volwaardige stad mag verwachten (zelf een Capgemini vestiging).

Vergeet niet in je bezoek aan de stad de Domkyrkan, het Teleborg Slott en de Ekotemplet (watertoren met geweldig echo-effect).

Labels: , ,

26 juli 2009

How did you find this place?

Twee uit Duitsland naar Bruzaholm gemigreerde overburen hadden ons getipt bij welk meer de lokale bevolking ging zonnen en zwemmen: het Säldefall meer. De eerste maal, dat we er van het strand en het water hadden genoten, schoot een oude Zweed me aan en vroeg "How did you find this place?".Het liet treffend zien wat de kracht van sociale netwerken is en dat die ook prima tot zijn recht komt, als je laptop, mobiel internet en je elektronische sociale netwerken ook enkele weken op vakantie kunt sturen. Tips, adviezen van lokale experts brengen je op plekken waar vanaf de grote weg geen bruine verwijsborden, officiële badplaats richtingwijzers, etc. te vinden zijn, zoals hier.

Grotere kaart weergeven

Labels: , , ,

25 juli 2009

Kwartet Zweden

Na 1993, 1994 (met moeder en jongste broer en zus, zelfs in een rode 2CV) en 1995 (treinend langs de grote steden van Scandinavië) was ik na 14 jaar terug in Zweden. Ditmaal getrouwd en met drie kinderen, kortom een geheel andere setting. De afgelopen twee weken hadden we van huisjeboompjezweden.nl een huis met alles erop en eraan gehuurd in Bruzaholm.

Grotere kaart weergeven

Donderdag 9 juli reisden we via Hamburg, de veerboot Puttgarden-Rödby, Kopenhagen en de Öresundbrug langs de westkust van Zweden tot aan Ljungskile. Astrid Klomp en haar ouders ontvingen ons gastvrij, bijpraten na alweer zo'n vijf jaar weg uit Nederland, was goed. Samen verkenden we het terrein rond de Jeugd met een Opdracht basis in Restenäs. Johan was zo aardig de rest op de groepsfoto te zetten.

De dag erop, voorzien van filmjölk (karnemelk kennen ze niet) en kanel bulle, reden we naar het zuidoosten, via Trolhättan, Fallköping, Jönköping en Eksjö naar Bruzaholm in Småland. De komende dagen zal ik je vanuit diverse invalshoeken laten kennismaken met de natuur, bebouwing, cultuur en vooral vakantiepret in Zweden.

Alvast alle foto's en filmpjes bekijken? Ga dan naar Flickr.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker