Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 oktober 2009

Upgrade naar Windows 7

De upgrade naar
MS Windows 7, door anderen aangeprezen als 'kost enkele uren, maar gaat geruisloos' en door Microsoft vergezeld van de belofte dat ditmaal geïnstalleerde programma's en instellingen ongemoeid worden gelaten, was de uitdaging voor afgelopen vrijdagmiddag. Die uitdaging kon ik uiteindelijk pas deze vrijdagmorgen vervolgen. Windows Vista eiste dat SP1 aanwezig was en ondanks een stappenplan-op-maat om dat te doen, faalde die falikant. Wegkomen van Vista vertaalde zich uiteindelijk in een Clean install van Windows 7, gevolgd door een Upgrade van Windows 7, omwille van de upgrade licentie.

De Clean install zelf was met een uur gereed, heel wat beter dan de urenverslindende upgrade acties in Vista ervoor. Drivers worden moeiteloos herkend en ook het installeren van de programmatuur gaat zonder problemen. Windows 7 heeft de programmabestanden van Vista in de map Windows.old geplaatst (48GB!), maar die kan wel weer weg. Het besturingsysteem werkt vlot, en de introductiecursussen van Microsoft die ik een poos geleden heb gedaan, werpen hun vruchten af.

Wat maakt Windows 7 een upgrade waard?
De deal van Surfspot om de normaal zo'n €320 kostende Ultimate versie te verkopen voor €70 leek me prima. Alle entertainmentmogelijkheden van Home Premium en de zakelijke mogelijkheden van Windows 7 Professional, plus extra beveiliging (BitLocker en BitLocker-To-Go) en de flexibiliteit om in 35 talen te werken.

In mijn configuratie zat alleen de Kodak EasyShare software die niet compatibel was met Windows 7. Windows Verkenner kan dan voor je nagaan met welk besturingsysteem (XP) de setup wel uit de voeten kan, installeert die met bijbehorende instellingen, en zo werkt Kodak Easyshare alsnog, zonder Windows XP mode of andere virtual machine oplossingen.

1. Gebruikersvriendelijkheid: alle bestanden op je PC, variërend van e-mails tot muziekbestanden, kunnen via Windows Search gevonden en geopend worden (Bibliotheken).
2. Vastpinnen van programma's op de Taakbalk is verder verbeterd (Jump Lists).
3. Open vensters op nieuwe manieren vergroten, verkleinen en organiseren (Snap).
4. Eenvoudig verbinding maken met pc's en netwerken in slechts vier klikken
5. Performance: snel uit de slaapstand, sneller reageren op opdrachten
6. Windows Media Center om tv te bekijken, pauzeren, terugspoelen en op te nemen.

Op Twitter is @MicrosoftHelps is ingericht om je te helpen bij de overstap. De bedoeling is dat je net zo gaat stralen als het kind van 5 en de artiesten die hun leven net zo zien sprankelen als hun pc.

Meer tips
Meer handige tips over de upgrade vind je op
- LifeHacker: Prep Your PC for Windows 7
- LifeHacker: Lifehacker's Complete Guide to Windows 7
- eWeek: 12 Windows 7 Features That Will Make Life Easier for IT Pros
- Ninite: een hulpmiddel om bij een clean install geruisloos tientallen Windows applicaties te laten installeren.
- Top 10 Windows 7 booster apps
- Windows 7 Training Portal.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

29 oktober 2009

Weg van Windows Vista

Verguisd, maar toch met veel meer plezier gebruikt dan voorgangers (Windows 95, 98, 2000, XP) is het de bedoeling Windows Vista te vergeten en over te stappen op Windows 7.

Eerste horde: System readiness
De vrijdagmorgen met de post bezorgde MS Windows 7 Ultimate Upgrade 32 bits schijf bood z'n eerste weerstand bij de check op system readiness. Ondanks wekelijkse Microsoft Updates zou mijn Vista Home Premium installatie zelfs niet SP1 bevatten. Die is los te downloaden (570MB!) en te installeren. Bij de installatie zelf die drie kwartier duurde, leek alles goed te gaan. Na het opstarten van de pc verscheen echter dezelfde foutmelding die ik eerder wel eens had gehad met .Net service packs, waarvoor ik Microsoft benaderd heb, maar eigenlijk nooit een afdoende antwoord heb ontvangen.

Om eerlijk te zijn, twijfelde ik al behoorlijk toen het zo lang duurde. Zo van, het zal toch niet in één keer goed gaan? En inderdaad.

Aan de hand van foutcode kon ik nu wel een in april 20009 uitgebracht System Readiness Tool voor Vista downloaden en uitvoeren. Opnieuw is het 45 minuten later, als Vista SP1 installatie gestart kan worden.

Een uur later is de constatering andermaal, dat de installatie mislukt is, hoewel de installatie veel verder gekomen is dan de eerste keer. Alleen het eindresultaat telt, en dat is nog altijd geen springplank om weg te kunnen van Vista. Ik ben dan door de 2e oplossing op Knowledge Base heen. De met @michieldoetjes uitgewisselde vorderingen waren voor de support afdeling aanleiding te hulp te schieten.

Telefonisch werd ik verwezen naar de online Hulp en Ondersteuning, waar ik mijn situatie heb uitgelegd en een diagnose tool heb laten draaien om Microsoft te voorzien van de benodigde gegevens. Met 1 werkdag een antwoord per e-mail was de belofte.

Die belofte werd dinsdag alsnog ingevuld. Sneu, de mail kwam in Gmail's spam folder terecht. Na telefonisch contact met Microsoft ontdekte ik dat. De planning is morgen het stappenplan volgen en SP1 installeren, om vervolgens door te pakken richting Windows 7. Wordt vervolgd.

Labels: , , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker