Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

05 mei 2008

Grou.ps biedt sociale groupware

Grou.ps voorziet in gratis een geïntegreerd pakket aan hulpmiddelen voor web-based collaboration: chat, blog aggregatie, wikis, talks (forum + mailing list), photo albums, links (bookmarks & nieuws), kalender, map mashup, subgroepen en profielen. Om te voorkomen dat je dingen nogmaals moet inkloppen of uploaden, integreert Grou.ps bijvoorbeeld je del.icio.us bookmarks, of je foto's van Flickr of Picasa, Twitter updates

Themes zijn instelbaar, gebruikstatistieken beschikbaar, advertenties afwezig. Om je op weg te helpen zijn diverse templates (Blog Ring, Traveler's Diary, Scholar, Open Source, Forum, Wiki) beschikbaar, maar kun je ook je eigen groepspagina samenstellen.

De eerste indrukken zijn positief, samenstellen van een pagina zoals mijn probeersel voor Koninginnedag Balkbrug, autoriseren van modules en het koppelen aan bestaande accounts, zoals del.icio.us, digg or reddit, gaat goed. Onderstaand filmpje geeft een impressie van de mogelijkheden.

Labels: , , , , , ,

15 september 2007

Deki Wiki als sterk mengsel CMS en wiki

Webapplicaties, ondersteuning voor gadgets en wiki groeien dichter naar elkaar toe. Speurneuzen hebben bij Google al initiatieven daarvoor ontdekt. Maar er zijn ook andere ontwikkelaars actief.

Mindtouch biedt een nieuwe versie van het gratis Deki Wiki. Evenals open source CMS web frameworks als Mambo, Joomla en DotNetNuke biedt Deki Wiki een uitbreidbaar platform, hoewel het qua aard een wiki is. Dankzij volledige API ondersteuning, kunnen allerhande extensies aangebracht worden. Opengarden's Sandbox is hiervoor de community voor ontwikkelaars.

Een greep uit de mogelijkheden:
# Easy and intuitive to use with a powerful WYSIWYG editor
# Enterprise class search
# Organize and find information with tagging, hierarchies, and more
# Share rich media like videos, images, and other types
# Integrate easily with existing systems
# Integrated Lucene search engine
# Deki Wiki has built in support for LDAP, Active Directory, Drupal, Wordpress, and Joomla.

Daarmee biedt Deki Wiki een sterk en nota bene gratis alternatief voor gratis of commerciële wiki producten met veel meer functionaliteit. Het komt daarmee heel dicht tegen de 'traditionele' CMS'en aan te zitten, of beter. Twee aanstaande gerelateerde desktop producten, Deki Wiki Desktop en Microsoft Outlook Connectors. De Desktop Connector laat gebruikers lokaal bestanden zoeken en vinden en via drag&drop in de wiki plaatsen; de Outlook Connector voorziet in publicatie van email messages, bijlagen en contactgegevens naar een wiki pagina.

Waarschuwingen
De download link van Deki Wiki start zonder waarschuwing de commerciële download van 283MB! Dat is dan inclusief de VMPlayer. Eenmaal uitgepakt een stuk software van meer dan 1GB. Handiger is om de source package te downloaden, een beschaafde 10MB. Verder zijn in het oog springende requirements voor de webserver: PHP5.x en MySQL 5.0.x. Ik kan het op m'n eigen webdomein niet inzetten :-(

Labels: ,

03 december 2006

Tiddly Wiki en Internet Explorer

Vanavond trof ik op anabubula.com verwijzingen naar TiddlyWiki, client side wiki project, dat op AJAX gebaseerd is en gemakkelijk gemodificeerd kan worden in bijvoorbeeld personal blogs, homepages, receptenboeken, enz.

Echter, Internet Explorer weigert wijzigingen in de html op te slaan. Er moet een truc aan te pas komen om Windows XP om de tuin te leiden. De komende tijd klus ik nog wat verder aan m'n wiki die ik eigenlijk wel als portaal van www.henkjanvanderklis.nl wil gaan inzetten. Ik moet nog wel uitvogelen hoe de beveiliging van de html pagina geregeld is. Wiki is namelijk leuk en interactief, maar wijzigingen in eigen webpagina's doe ik graag zelf.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker