Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

15 december 2009

Social software updates december 2009

LinkedIn API opent weg voor nieuwe aansluiters
Sobees, een social networking aggregator maken met TweetDeck en Hootsuite als eerste gebruik van de nieuwe API van LinkedIN.

Sobees vernieuwd
Sobees, dat ik in alpha versie besprak in juni 2008 en de herziene beta in november 2008, is eindelijk terug met een verdergaande verbetering.

Sobees ondersteunt al enige tijd zowel MySpace, Facebook, LinkedIn en Twitter functies. Seesmic en TweetDeck hebben ook een mobile client, Sobees hoopt binnenkort een Android app vrij te geven.

TweetDeck 0.32
TweetDeck heeft in de 0.32 versie ondersteuning voor
- LinkedIn: updates uit je, versturen van updates, commentaar geven op updates van je connecties.
- Twitter List support
- Geo-location support
- Twitter Retweet support (zowel de oude RT als de nieuwe Twitter eigen retweets)
- verbeterd Add Column screen

En in de 1 week later uitgebrachte 0.321 versie is support voor de online Directory opgenomen. De directory wordt gevoed met gegevens van TweetDeck gebruikers, dankzij de tags vanuit de client.

Mixero 0.52 en 0.53
Mixero, waarmee ik mijzelf en jou als lezer in oktober liet kennismaken, is mijn Twitter desktop client of choice momenteel. Op 3 december werd v.0.52 uitgebracht met daarin:
1. Open beta, no more invite codes
2. Facebook accounts support
3. Twitter lists synchronization
4. Fixed hang on exit
7. Fixed Twitpic uploading
en diverse andere performance verbeteringen.
Synchronisatie van grote lijsten laat Mixero vastlopen. Vooralsnog worden mijn Mixero lijsten nu afgeschermde lijsten op Twitter. Ik vind het prima, want ik beheer ze in Mixero.

Een week later was er alweer versie 0.53 met ondersteuning voor de nieuwe retweets, geotagging, spam reporting en user blocking.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

03 december 2009

Mindmapping updates december 2009

XMIND 3.1
Zeven maanden na de uitgifte van XMIND 3.0.2 is er XMIND 3.1. Nieuw zijn:
1. brainstorming modus
2. theme wisseling
3. cross workbook search
4. sorteren van topics
XMIND is nog steeds gratis en open source. Ideaal om mee te nemen op usb stick als portable mind mapping applicatie.

Mind maps bij Makro
Een wat ongewone plek om mind maps aan te treffen. Met dank aan Erik Kleine (Capgemini) die, anders dan ik, wel bij de super zelfbedieningsgroothandel Makro komt: mind maps over tijdsbesteding doelgericht leven, enz.


Mind maps van TEDxAmsterdam
Tijdens het TEDxAmsterdam op 20 november is er in Pakhuis De Zwijger live door mind mappers met Mindmeister een aantal mind maps van lezingen gemaakt.

PersonalBrain 5.5
PersonalBrain 5.5 is uit met diverse nieuwe features.

Labels: , ,

11 november 2009

Lino laat je online geeltjes plakken

De brown paper sessie (in de wandelgangen door Nederlandse generatiegenoten Bram Peper sessie) genoemd, heeft ook online tegenhangers. Op 1 januari presenteerde ik WebNotes aan je, onlangs werd ik via de Bas de Baar's podcast Projectshrink.com gewezen op Lino.

Traditioneel

Geen heden zonder het verleden, en dus eerst naar de voordelen van een brown paper zoals we die kenden.

Voordelen
- groepsdynamiek, iedereen mag en kan tegelijkertijd meedoen
- actief, je staat erbij, stickies kunnen verplaatst of aangevuld worden
- visuele kracht: je ziet direct wat er staan, veranderingen door verschuiven of clusteren zijn direct zichtbaar. Gebruik van verschillende kleuren versterkt dit effect.

Online geeltjes plakken
Lino is geschikt voor eenmans plakacties en vervolgens delen met velen. Deze gratis sticky & canvas service is compleet browser-based, kan naast sticky notes in diverse kleuren ook films en foto's kwijt op je canvas. Delen met anderen is mogelijk, updates per e-mail ook.

Online Stickies lino from Infoteria Online on Vimeo.

Nuttig?
Om het groepsproces zomaar voor een brown paper in te ruilen door wat afstandelijke acties achter een beeldscherm, lijkt me niet wijs. Voor kleinschalige sessies of inventarisaties op afstand kan Lino nuttig zijn.

Labels: , ,

31 oktober 2009

Mindmapping updates oktober 2009

iMindmap 4.1
Tony Buzan's iMindmap 4.0 heeft een 4.1 upgrade gekregen met daarin:
- Templates System
- betere performance
- betere Presentation View
- meer Central Idea Images
- Export Audio Notes (als .wav)
- OPML Import & Export
- Compatible met het nieuwe Mac OS X Snow Leopard
- Drie nieuwe talen: Zweeds, Deens en Portugees

MindGenius
Het commerciële MindGenius heeft versie 3.0 uitgebracht met daarin:
- ribbon toolbar
- map themes via het Format tabblad
- sorteren van content
- geavanceerde filters
- nieuwe task fields costs en quantity.
- categoriseren van topics
- Excel export
- Question sets

NovaMind 5 in aantocht
NovaMind 5 wordt eind oktober vrijgegeven. Dit mind mapping proudct heeft dan:
- een nieuwe map lay-out
- meerdere plaatjes per topic
- andere geometrische figuren
- nieuwe architectuur voor plugins

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

19 oktober 2009

Feedly opnieuw bekeken en gewaardeerd

Op 30 september meldde ik in Effectief de informatiestromen filteren de toepassing van Google Reader in combinatie met ReaditLater. Ik ben tevreden gebruiker geweest van ReaditLater (cross-browser, storage in the cloud, integratie met Google Reader), tot collega Dave Vanhoudt me tipte.

Bleek, dat ik ik een jaar geleden Feedly voor het eerst had bekeken en niet echt positief gestemd was. Nu, oktober 2009, ziet Feedly.com er al veel verzorgder uit. En met de oproep van mrs. Feedly zelf, had ik een to-do erbij.

Inloggen doe je met je Google Account. Feedly synchroniseert bidirectioneel met Google Reader, maar presenteert de berichten op verschillende manieren:
- cover (als de voorpagina van een krant)
- digest (koppensnellen)
- per Google Reader label
- speciale categorieën als Latest, History, Comments, Friends, Saved en Shared.

Alle berichten zijn te doorzoeken, te markeren als gelezen, te bewaren voor later (overeenkomend met de Starred items in Google Reader) en te delen (via Google Shared items). Er worden suggesties aan de hand gedaan van gerelateerde RSS streams, staff pickings en dergelijke. Per post kun je aangeven of je deze als ongelezen wilt aanhouden, er zijn social bookmarking opties (Twitter, Gmail, Del.icio.us, Posterous, Instapaper, Facebook, Google Reader, Evernote, Ping.fm). Ook wordt, indien aanwezig de Twitter stream over deze post, Friendfeed conversaties, commentaren op Digg en reguliere commentaren weergegeven.

Ook heeft Feedly een integratie met Twitter. Als je inlogt op Twitter.com, toont Feedly je timeline, kun je je status updaten. Handig is het tonen van clicks op de links in je tweets: het zogenaamde Twitter karma.

Feedly is gratis, leest prettig en navigeert makkelijk. Een extra 'catch' van deze Firefox add-in is een minibar op webpagina's die je in staat stellen urls te delen via Google Reader of Twitter, bewaren of via Gmail te verzenden.

Mocht je aan je eigen bronnen niet genoeg hebben, biedt de Explore functie je een kijkje in de RSS verzamelingen van andere Feedly gebruikers met featured people, categories en staff picks. Met de zoekfunctie kun je feeds en mensen zoeken. En op de vondsten / mensen kun je je uiteraard weer abonneren.

En sinds een week zijn er ook Amazon.com advertenties aan de rechterzijde zichtbaar, goed passend bij mijn smaak en profiel en gelukkig redelijk onopvallend in dezelfde opmaak als de rest van Feedly.

Ontwikkelingen kun je volgen op de blog of @feedly.

Labels: , , ,

17 oktober 2009

Xobni en DocVerse upgrade wel geslaagd, LinkedIN niet

Niet elke upgrade is een verbetering was de titel die ik voor deze blog in gedachten had. Het is een tweeluik geworden van productiviteit verhogende Outlook add-ins, Xobni en LinkedIN die allebei een upgrade doorvoerden om contact management verder te verbeteren.

Xobni 1.8 met Twitter
Twitter is nu geïntegreerd met Xobni. je kunt bij een Outlook emailbericht op het Xobni tabblad Twitter nu suggesties zien voor een bijbehorend Twitter profiel. Als deze bekend en gekoppeld is, kun je de laatste tweets van je contactpersoon zien, erop antwoorden en re-tweeten. Ook follow/unfollow is mogelijk. Door in te loggen op Twitter kun je vanuit Xobni ook je eigen timeline bijwerken. Naast de al bestaande koppelingen met Facebook, LinkedIn, Hoover’s, Skype en Yahoo! Mail is dit een waardevolle aanvulling.

In de Xobni 1.8.3 build 8559 is verder de zoeksnelheid drastisch verbeterd (het was al niet slecht), direct toegang tot de zoekfunctie door op het vergrootglas te klikken. Het invoeren van een zoekargument als eerste stap is niet langer nodig. Ook is de Windows 7 compatibiliteit voor elkaar gemaakt.

DocVerse 1.2 nu ook voor Word en Excel
Ik maak sinds februari dankbaar gebruik van het online sync & collaboration hulpje DocVerse in PowerPoint. Op die manier maak ik samen met collega's presentaties. DocVerse is 8 oktober in de verbeterde versie 1.2 ook actief onder Word en Excel.

Hernoemd als DocVerse for Microsoft Office (2003 en 2007). Downloaden en gebruiken is gratis.

LinkedIN Outlook toolbar verslechterd
De LinkedIN Outlook toolbar die onder meer voor de synchronisatie van adresboek gegevens met je netwerk in LinkedIN zorgt werd onlangs vernieuwd naar versie 2.7.2. Gevolgen na installatie waren echter bij elke synchronisatie een volledige scan van je e-mailbestanden en presenteren van honderden updates in het netwerk als 'nieuw'. En dat elke dag weer. Het maakt de synchronisatiefunctie waardeloos en tijdrovend. Ik ben daarom teruggegaan naar versie 2.7.1.1206 uit juni 2009.

Labels: ,

09 oktober 2009

Televisie of monitor of display?

Decennia lang was de televisie de kijkbuis waar omheen andere meubels, apparatuur en dus jij en ik als kijker gepositioneerd werden. De tv stond centraal, kijkcijfers werden belangrijker en kunnen meepraten over dat ene programma van gisteravond een sociale last.

De tijden zijn veranderd. Nieuws pakken we overal vandaan, van RSS feeds tot e-mail alert en Journaal24 tot het schoolplein en voetbalveld. TV series huur je als DVD, bekijk je (on demand) online. Specifieke interessante programma's neem je - ouderwets - op op video en bekijk je op het moment dat het je uitkomt. En toch zie ik her en der initiatieven oppoppen die de tv (weer) centraal willen stellen in plaats van de computer monitor of display van de mobiel.

De Opera browser is sinds 1 september gratis op het internetkanaal van de Nintendo Wii te installeren. Mooi, natuurlijk heb ik dat gedaan. Voor het bekijken van Youtube filmpjes is dat aardig, maar de opmaak van veel andere webpagina's is absoluut ongeschikt voor de resolutie van de Wii. Het 'intikken', beter aanwijzen van tekens met de Wii remote gaat te traag.

TVersity
TVersity is een media server die content van je eigen computer en internet kan streamen naar devices als Nintendo Wii, DLNA spelcomputers, iPhone en BlackBerry. Eleganter en makkelijker dan DVI kabels door de huiskamer of aparte netwerk hardware die (ook) via WiFi content streamen.

Uitzendinggemist op Playstation
Sony wil Uitzendinggemist op het Playstation Network brengen. Sony test met de NOS en BBC manieren waarop omroepen hun videocontent via het PlayStation Network van de fabrikant kunnen ontsluiten. Hoewel de BBC als eerste van start zal gaan met het aanbieden van content, verwacht de NOS nog dit najaar aan te kunnen sluiten.

Programmagids op de mobiel
En wil je je mobieltje als startpunt voor een televisie-uitzending moet je nog even geduld hebben voordat de Publieke Omroep haar mobiele versie van de programmagids gereed heeft.

Labels: , ,

05 oktober 2009

Online projectmanagement ondersteuning 20

Central Desktop
Central Desktop wordt door Forrester aangeprezen als echt Saas platform om samen te werken. Zo vindt je in de applicatie real-time search in de documenten en conversaties, screen sharing, audio conferencing en Microsoft Outlook calendar integratie. Online documenten aanmaken, zoals je van bijvoorbeeld Google Docs gewend bent, is mogelijk, evenals import en export van documenten. Er is versiebeheer, online Discussions, workspace & Project Event Calendars, een dashboard Overview of Workspaces, Reminders en Overdue Alerts. Maar ook: IM Presence Integration (Skype (inclusief voice support), Yahoo, MSN Messenger, ICQ, AIM en Jabber). RSS/Atom feeds zijn beschikbaar.

Central Desktop is er in diverse versies, van gratis met beperkte bestandsoplagruimte tot enterprise versies voor $99 per maand of een fee per user per maand.

Ubidesk
Ubidesk biedt de mogelijkheid web-enabled projectteams in staat te stellen samen te werken aan documenten en taken. Notificaties en een kalender zijn meegeleverd. Op het vlak van projectmanagement biedt Unidesk geen planning of beheersingsmechanismen anders dan basaal takenbeheer. Ubidesk wordt als SaaS oplossing aangeboden, maar proberen is gratis.

Fuze Meeting: web conferencing met je pc of mobiel
Fuze Meeting biedt de mogelijkheid web conference meetings te houden vanaf je PC, Mac, iPhone of BlackBerry. Tot 3 web genodigden en 7 audio deelnemers gratis en daarvoor krijg je:
- delen van hoog resolutie afbeeldingen, video en documenten
- uploaden van content
- gemakkelijk uitnodigen van mensen bij je conference
- 1GB opslagruimte

Er zijn ook betaalde versies, waarmee je meer mensen tegelijk in je meetings kunt uitnodigen. Fuze Meeting is echter ook een IM client die Yahoo, GoogleTalk, AIM en MSN ondersteunt. Andere IM clients kunnen dus van je BlackBerry om geheugenruimte te sparen. Voor Outlook ins een add-in beschikbaar om meetings mee te plannen. Een kind van 5 kan het je uitleggen.

Fuze meeting werkt intussen aan integratie met sociale netwerken als Facebook en Twitter en betere Skype integratie.

Ronduit negatief was het niet komen opdagen van host Ron Steeves van Fuzemeeting die me in een persoonlijke web meeting donderdagavond j.l. zou komen uitleggen hoe z'n programma werkt. Voor het audiospoor had ik moeten Skypen (dus buiten Fuzemeeting om). OK, op mijn reactie per e-mail en Twitter kwam snel excuus, dat is wel netjes.

Daarmee heb je wel direct een hinderlijke kant van tele-/video/web conferencing te pakken. Het 'alvast beginnen ook al is niet iedereen er' werkt in zo'n setting niet. En als je het wel probeert, garandeer ik je dat de eerste agendapunten bij elke 'now attending' melding overnieuw gedaan kunnen worden, daarmee tijd kostbare tijd vretend van de deelnemers.

Labels: , , ,

15 september 2009

Mindmapping updates september 2009

Twee jaar geleden splitste een groep ontwikkelaars van Freemind zich af om een eigen open source mind mapping software in elkaar te zetten. Freeplane is het resultaat. Hoewel nog in alpha bevat Freeplane inmiddels onder meer:
- een spellingcontrole
- filters
- sneltoetsen
- verplaatsbare note editor
- in- en uitschakelbare menubalk
- een viewer applet om te gebruiken op je website.

Binnenkort volgt een open en extensible mind mapping bestandsformaat, dat in de the Open Document Format familie kan worden opgenomen. Export naar text documents of spreadsheets wordt dan een stuk gemakkelijker. Op de wiki kun je de ontwikkelingen volgen.

Labels: , ,

05 september 2009

SygarSync trekt online bestandsarchieven naar volgend niveau

Als enthousiast Dropbox gebruiker viel ik op bij de makers van SugarSync. In vergelijking met Dropbox en andere online archief en synchronisatiehulpmiddelen hebben ze toegevoegde waarde:
- backup van elke willekeurige folder op de computer, niets zoals bij Dropbox een speciale My Dropbox folder.
- editing via het web (op de achtergrond wordt de download en upload automatisch uitgevoerd)
- synchronisatie met mobile devices zoals BlackBerry, iPhone, Windows Mobile en Android.
- Publiceren naar Facebook
- Streamen van audio naar web client en iPhone.

De installatie van SugarSync kostte een restart van de computer omdat Windows Explorer verkeerd geraakt werd. Daarna liep alles als een zonnetje. SugarSync wordt net als Dropbox geladen bij het opstarten van Windows en doet z'n ding achter de schermen. De BlackBerry client heeft een device list view en een device ring view. Foto's die je met je mobiel maakt kunnen ge-upload worden naar SugarSync in een speciale map Mobile Photos. In de SugarSync Manager kun je deze map weer exporteren naar een lokale folder op een andere computer. Individuele foto's of hele mappen kunnen met een enkele mouse click naar Facebook gepubliceerd worden.

Een 2GB versie is gratis. Voor elke referentie die je aanbrengt, verdien je 250MB oplagruimte erbij. Betaalde versies zijn er vanaf 30 tot 250GB.

Meer info op Youtube en Twitter

Labels:

01 september 2009

Zemanta meets Apture meets Glue meets Snap

Zemanta introduceerde eind augustus Baloons, gratis multimedia overlays op content in je blog of webpagina. Die functionaliteit gebruikte ik al van Apture. Tijd voor een vergelijking tussen de twee content verrijkers.

Zemanta balloons krijg je door een Javascript aan je template toe te voegen. Alle Common Tag architecture tagged items worden als balloons weergegeven. Deze Common Tag architectuur heeft Zemanta met Yahoo, AdaptiveBlue, Freebase en anderen ontwikkeld.

Pop-ups met multimedia content op webpagina's zijn niet nieuw. Het begon met bijvoorbeeld Snap. Zelf heb ik gekozen voor Apture, eerst op henkjanvanderklis.nl, later ook op de weblog. Klik bijvoorbeeld eens op deze Apture demo van Bright. Zemanta balloons zitten qua ondersteunde media publishers nog ver onder achtereenvolgens Snap en Apture.

Glue van Adaptive Blue pakt het op weer een andere manier aan, namelijk op co-browsing suggesties doen over content en verwante artikelen. Ook Glue wordt doorontwikkeld, maar leunt op het social network model. Voor Zemanta, dat achter de schermen bij het opstellen van blog posts met afbeeldingen, relevante artikelen en meta tags goede diensten bewijst, moet het front-end nog wel verder gaan maken.

Labels:

15 augustus 2009

Sociaal vlinderen

Diverse nieuwe uitgaven van pakketten doen een gooi naar een plek op jouw Windows desktop om IM en social netwerken te volgen en bij te werken.

Digsby build 61
12 augustus bracht IM + e-mail + social networks desktop client Digsby build 61 uit met daarin de volgende verbeteringen.
- nieuwe skin 'Windows 7'
- Myspace Newsfeed: Activities Stream, status updates, en de mogelijkheid om door fotoalbums te bladeren.
- Global Status: zoals ping.fm dat doet kun je in één keer dezelfde status naar je IM en sociale netwerken posten. De bijbehorende dialoog heeft een ingebouwde spellingcontrole en staat toe links (via de eigen url shortener digs.by) en foto's (via pic.im) te delen.
- URL Shortener http://digs.by. In de toekomst worden er bit.ly achtige statistieken aan deze nieuwe functie toegevoegd.
- OneRiot om real-time zoekacties op het web te doen via Ctrl+F.

Facebook Lite
Facebook kondigde een update aan op hun open stream API. Het wordt mogelijk je Inbox te bekijken en notificaties te ontvangen buiten Facebook om. Noem het Facebook Lite.

PeopleBrowsr
Het social network dashboard PeopleBrowsr, dat zowel in een web als AIR versie beschikbaar is, blijft zich - momenteel in open beta - doorontwikkelen. na de in mei besproken 0.999 versie zit Peoplebrowsr nu op Beta RC 1.11.
Opvallend sinds deze week is de expand actions die met een mouse over ipv een click zichtbaar worden. Het zijn zo van die kleine verbeteringen in de user interface die de ergonomie ten goede komen.

Van rups naar vlinder naar...
Helaas kun je je tijd maar één keer besteden. Afgelopen week nam ik daarom afscheid van Netlog, Jaiku, Kwippy en Furl, nu Diigo. Deze netwerken waren voor mij op sterven na dood.

Wat ik zelf de laatste tijd merk is een opleving bij Xing (wereldwijd groeide het door naar 8 miljoen gebruikers) en FriendFeed subscribers. En in m'n maandelijkse ronde heb ik van veel passieve twitteraars pijnloos afscheid genomen.

Labels: , ,

20 juli 2009

Online project management ondersteuning 17

CubeTree
CubeTree herbergt alle web 2.0 aspecten voor een project, van wiki en blog, microblogging, foto en file sharing, tagging, netwerken, taken en reminders. CubeTree heeft client applicaties voor Desktop, iPhone, Instant Messaging en Mobile Web. Prijsstelling is van een gratis basisversie voor individuele gebruikers tot betaalde prijzen met veel configuratiemogelijkheden en meer dan de 10MB standaard opslagruimte, van $3-5 per gebruiker per maand.

PBworks

PBWorks, voorheen bekend als wiki-leverancier PBwiki heeft PBworks Project Edition als variant uitgebracht. Eenvoudige project management functies als workflow management, beheer van taken en mijlpalen is ondergebracht. PBworks Project Edition kost $20 per gebruiker per maand, met een gratis gastlicentie om het tool uit te proberen.


SugarTask
SugarTask biedt ondersteuning voor het beheren van actiepunten en bijeenkomsten, of taken en evenementen. Verder kun je taken bij elkaar zetten in een Gantt chart en plannen. Dashboards, statusindicatoren en de mogelijkheid voor interactie tussen deelnemers met bijvoorbeeld commentaren maakt SugarTask nuttig.

In de gratis versie Taak- en projectmanagement, 1 project/vergadering, onbeperkt aantal deelnemers en actiepunten. Met de volledige editie krijgt u de beschikking over een Projectbundel met 20 (deel)projecten en overleggen voor €37,50 per maand (excl. BTW).

Thymer
Thymer heeft een modern single-page design (scheelt veel paginaverversingen), gebruikt natuurlijke taal om je vragen en opdrachten te interpreteren en claimt een krachtige user interface te hebben.

De individuele taken zijn via drag-en-drop aan projecten of tags te koppelen. Thymer werkt met meerdere gebruikers die allemaal in dezelfde interface zien wat er gebeurt rondom hun project. Invoer via Twitter en email is mogelijk. De applicatie is momenteel in private beta. Heb je interesse, meld je dan aan.


Zoho Projects update
Zoho Projects heeft een aantal verbeteringen gekregen:
- overzichtelijker dashboard
- Twitter-like user status update dienst naast de wiki en live chat mogelijkheden voor teamleden.
- centrale gegevensopslag, inclusief mappen, tagging, zoeken en versiebeheer. Zowel Microsoft Office als het eigen Zoho Office documentformaat worden ondersteund.
- timesheet functie, die geïntegreerd kan worden met Zoho Invoice.

Labels: , , ,

07 april 2009

Tonido onder het vergrootglas

Een maand geleden kondigde ik een nieuw platform Tonido aan.

De belofte
* Tonido Jukebox – Organize and play your music via a browser.
* Tonido Photos – Privately share photos without uploading
* Tonido Workspace – Personal Information Manager and Private Group collaboration
* Tonido Webshare – Share large files from your desktop directly to the web.

Op 19 maart werd ik uitgenodigd voor de beta test. Download en installatie van de client software op de Vista machine ging goed. De configuratie wizard stokte echter, want er moets UPnP port forwarding geconfigureerd worden. Verwijzing naar Portforward.com vanaf Tonido was slordig, omdat Tonido niet in de applicatielijst voorkomt. Handmatig configureren van de poortinstellingen had ook niet het gewenste effect. Noodgedwongen dus maar het feedback formulier gevuld en gedreigd de beta tets anders met een uninstall te stoppen.

Persoonlijke feedback via zowel Twitter als e-mail was er snel. Helaas werkte de tips bij hertest op 24 maart niet. Maar ook nu was hulp binnen enkele minuten elektronisch ter plekke.

Echter, het handmatig met hulp van de helpdesk nalopen van routerinstellingen en dan maar overslaan van het softwarematig configureren van UPnP mocht niet baten. Tonido werkte keurig binnen mijn netwerk thuis, maar was van buitenaf niet bereikbaar. En ja, dan wordt de belofte om op afstand je eigen muziek, bestanden, foto's en dergelijke te benaderen, en desgewenst te delen met vrienden, niet ingelost.

Jammer, maar ik heb de ontwikkelaars moeten aangeven dat ik wacht op een release, waarin dergelijke tijdrovende en stuklopende configuraties niet meer optreden. En nogmaals kwam Tonido terug met een applicatie van Portforward.com, maar na downloaden zou zowel een licentie betaald moeten worden, en nog steeds werd Tonido daarin niet genoemd als applicatie. Goed geprobeerd, maar niet doordacht.

Labels:

27 maart 2009

Hoelang houden we Last.fm?

De populaire streaming music, scrobbling en muziekinformatieservice Last.fm heeft deze week aangekondigd dat internationale gebruikers (dat zijn op Planeet Last.fm allen buiten de VS, Groot-Brittannië en Duitsland) €3 per maand moeten gaan betalen voor het afspelen van streaming audio. Donderdag kwam daarbij, dat alle mobile clients van derden in de ban gedaan worden door Last.fm.

Dat betekent het voorlopig stilvallen van applicaties als MyStrands, Mobblere.d.

De andere diensten van Last.fm, zoals de wiki, het scrobblen, etc. blijft gratis, maar grofweg is dat gratis user generated content, waarop Last.fm zijn meerwaarde baseert door verbanden te leggen en afspeellijsten met verwante artiesten aan te bieden.

Bij het schrijven van dit stukje geniet ik dus nog maar van een gratis audiostroom rond Chicane. Ik heb meer dan genoeg eigen muziek om me de €3 per maand uit te sparen. Het zo nu en dan eens een Last.fm 'radiostation' aanzetten is slechts gemakzucht. Via iTunes kun je vele tientallen internet radiostations in allerlei muzikale smaken gratis beluisteren, dus wat mij betreft geen eurocentje pijn bij een afscheid van Last.fm streaming audio.

Labels: , ,

20 maart 2009

NutshellMail - email en sociale netwerken bij elkaar in 1 e-mail

NutshellMail is een soort Digsby voor de mensen die juist niet een IM-achtige client, maar hun vertrouwde e-mail omgeving als uitvalsbasis willen hebben. Tientallen webmail voorzieningen worden ondersteund, evenals de sociale netwerken Twitter, LinkedIn, Facebook en Myspace.

NutshellMail werkt als trechter om kopiën van je e-mails, notificatiemails, etc. te ontvangen en als verzamelmail door te sturen naar het opgegeven doeladres. De e-mails zijn daarbij verrijkt, zodat je vanuit je e-mail bijvoorbeeld voor je Twitter behoeften kunt beantwoorden, volgen en reTweeten.

Doelgroepen wat NutshellMail betreft zijn:
- mensen met teveel messaging accounts;
- werknemers die door hun werkgever de toegang tot externe messaging sites of sociale netwerken is ontzegd;
- ouders die de online activiteiten van hun kinderen willen monitoren of afschermen.

Of je werkgever de 'dus' naar het zakelijke e-mailadres omgeleide, ingedikte stroom notificaties, e-mails en dergelijke die thuishoren in de vrije tijd van de werknemer en waarschijnlijk niet bijdragen aan de productiviteit zal waarderen, is de vraag, ook al wordt het aantal e-mails teruggebracht tot een periodieke samenvatting, en wordt zo op een 'nette' manier de firewall of internet policy gevold. Forbes' videoreportage van services als NutshellMail licht dit punt toe. Centraal in deze oplossing staat de boomerang mail. Op het moment dat je in een verzamelmail een interessant bericht ziet staan, kun je door een klik op een icoontje NutshellMail een boomerang bericht sturen, waarna die ene specifieke e-mail wordt doorgestuurd naar je opgegeven adres.

Om het effect van deze service te beoordelen, heb ik een account aangemaakt. Dat gaat snel en opvallend: zonder verificatie van het opgegeven primaire e-mailadres.
Ik heb Facebook toegevoegd, dat ging met de gebruikelijke toestemming dialoog. Vervolgens een lastig punt voor veel all-in-one messengers: Yahoo! Mail, waarop ook NutshellMail onderuit gaat!
Zogenaamd kan er geen connectie gelegd worden met het Yahoo! account. Volgende stap is wel netjes: je kunt aangeven op welke uren van welke dagen je een NutshellMail samenvatting wilt doorgestuurd krijgen. Pas daarna wordt een verificatie e-mail verstuurd. Als je vervolgens inlogt wordt inline Facebook getoond, ook wel weer apart, maar juist deel van de service. Ook als Facebook zelf is geblokkeerd, kun je dus via NutshellMail alle functies van Facebook bedienen.

Na het confirmeren van het primaire e-mailadres lukt het toevoegen van het Yahoo! Mailadres prompt ook wel. Al met al kan bij wijs gebruik NutshellMail productiviteitsverhogend werken. Ik zou wel de scheiding werk en privé in de gaten houden.

Labels: , ,

13 maart 2009

Nieuwe GTD hulpmiddelen

Manymoon
Manymoon zit wat tussen GTD en online project management ondersteuning in. Het biedt web-based takenbeheer, waarbij taken zowel persoonlijk als gedeeld met anderen kunnen worden. Verder kun je kijken aan welke taken anderen uit je groep werken. Er is eenvoudige projectadmininistratie mogelijk. E-mails kunnen in taken omgezet worden en tenslotte kunnen bestanden en Google Docs als bijlagen worden gebruikt. Verder kunnen taken makkelijk in je Google Calendar worden geplaatst.

Manymoon is gratis. Een betaalde versie voor $5 per maand biedt i.p.v. 3MB 5GB opslagruimte en heeft SSL.

Doris
Doris is een nieuw gratis productivity tool met een aantal bijzondere kenmerken:
- makkelijke invoer van nieuwe taken
- drag en drop van taken om ze opnieuw te rangschikken
- groeperen van taken in bijvoorbeeld projecten of thema's
- delegeren van taken aan mensen in je team
- een iPhone versie
- integratie van e-mail
- integratie met online project management ondersteunende middelen Basecamp en Trac


GTD Free
Het open source project GTD Free is in 0.5 beta versie uitgebracht. Dit als eenvoudig, maar effectief bedoelde GTD hulpmiddel heeft de volgende kenmerken:
- Java desktop applicatie met lokale gegevensopslag
- kan ook vanaf USB stick draaien
- eenvoudige user interface, echt bedoeld om de GTD workflow te volgen
- diverse views op de lopende projecten en taken mogelijk.

De gratis download van .jar of .exe vind je op SourceForge.

Mashable's top 100
Mashable heeft onlangs een 100+ overzicht van GTD hulpmiddelen gegeven. Erg handig als je nog een steuntje zoekt.

MindManager meets Remember the Milk

Heb je MindManager en maak je voor GTD gebruik van Remember the Milk, dan vind je hier tips hoe je de twee aan elkaar kunt verbinden.

Labels: , ,

26 februari 2009

Streams of music februari 2009 updates

tunesBag uitgebreid met zoeken en delen
tunesBag, waarmee ik je in augustus 2008 liet kennismaken, heeft in januari een behoorlijke uitbreiding gekregen.

Zo kun je nu zoeken naar afspeellijsten om inspiratie op te doen. De nieuwe Share button laten je favoriete deuntjes weten aan een e-mailadres, Facebook, Myspace, Twitter, Bebo, Friendfeed of als directe link te kopiëren in bijvoorbeeld je IM client.

Fuzz.com RIP; leve Blip.fm en Jambase.com

Per 13 februari 2009 is het sociale netwerk / audio streaming platform Fuzz.com ter ziele. In de aankondiging die keurig 3 weken vooraf werd gestuurd, is zuster site Blip.fm en bands meet audience platform Jambase.com aangeraden als alternatieven.


TinySong - Grooveshark meets url shortening

TinySong is een zoekmachine op de Grooveshark database. Tik de songtitel in, krijg resultaten en deel je vondst als verkorte url via microblogging netwerken. Desgewenst kun je de song beluisteren via de streaming audio service op Grooveshark.com


TwistenFM
Ook uit de stal van Grooveshark is de Twitter mashup TwistenFM die zelf natuurlijk ook een Twitter account hebben. Na het inloggen met je Twitter credentials geeft TwistenFM een overzicht van de liedjes waar je Twitter vrienden over twitteren. Deze liedjes kunnen vervolgens in de Grooveshark database worden opgezocht en op dezelfde plek, dus bij de tweet, worden beluisterd. Als extra krijg je er weer een RSS feed bij.


Tweetj
Nog een mashup van Twitter en Seeqpod om tweets aan liedjes te koppelen en vervolgens te streamen is Tweetj. Artiesten over wie veel getweet wordt, staan in een apart hoekje Top Trending Artists. Wil je de liedjes waarnaar jij luistert in de Tweetj playlist / timeline terugzien, voorzie je tweet dan van #tweetj


thesixtyone
thesixtyone is een dienst om nieuwe muziek te zoeken in één van de aangegeven 10+ muziekstijlen en streaming audio te beluisteren. Als spelend verzamel je punten, en daarmee maak je het mogelijk instellingen aan te passen. Het verzamelen van vrienden levert je ook punten op.

Mainstream artiesten vind je hier zelden, er staan veel indies op of obscure songs, daarmee is thesixtyone echt voor de muziek freak die wel weer eens wat nieuws wil horen.

Labels: , ,

21 februari 2009

Aantekeningen maken anno 2009 februari updates

WebNotes uitgebreid met delen en kleurtjes
In januari 2009 liet ik je kennismaken met WebNotes. Later die maand volgde een nieuwe release met, jawel, opname in Firefox's context-menu, multi-color highlighting en sharing mogelijkheden via e-mail en diverse bug fixes.


Evernote verwelkomt Google Notebook gebruikers
De één z'n dood is de ander z'n brood. Google's besluit uit januari om onder meer de dienst Notebook te gaan stopzetten, bracht Evernote er snel toe een conversie hulpmiddel aan te bieden en via blogs en sociale netwerken voormalige Google Notebook gebruikers met open armen op te vangen. Instructies voor de import van Google Notebook vind je op de blog van Shrankila.


Mashable's 17 alternatieven voor Notebook
Voortbordurend op het stopzetten van Google Notebook heeft Mashable onlangs 17 alternatieven op een rijtje gezet.

Labels: ,

29 januari 2009

Online projectmanagement ondersteuning 12

<

OnePlace
OnePlace is een online werkbeheersing toepassing bedoeld om je jouw werk zo efficiënt te laten doen. Deze SaaS oplossing biedt documentenbeheer, takenbeheer, mogelijkheden voor planning en bijhouden van status en voortgang. Naast online discussies en aantekeningen, timesheets is er e-mail integratie en rapportages.

Naast toegang via reguliere web browsers, is er een iPhone interface. Prijsstelling loopt van $0 tot $500 per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers, benodigde opslagruimte en het aantal te beheren projecten. Een 30-dagen versie is gratis om OnePlace uit te proberen.

Workflowmax
Workflowmax is een op MKB en ZZP'ers gericht administratiepakket, dat naast order management, facturering ook projectmanagement ondersteunt. Met takenbeheer, correspondentie en uiteraard koppelingen aan time en cost management. Maar verder ook online samenwerking, documentenbeheer en timesheets.

Een trial versie is gratis. Prijsstelling is van $49-99 per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers. Extra opslagcapaciteit kan bijgekocht worden.

Planzone
Planzone biedt:
- workspaces
- to-do list
- planning
- document sharing
- wiki
- e-mail alerts
Prijsstelling loopt van de gratis trial versie, de goedkoppste productieversie van €9,90 tot en met €49,90 per maand.

GanntProject
GanttProject is een gratis en in open source ontwikkelde Java toepassing voor projectplanning en -management. Belangrijkste functies / weergaven zijn:
- taak hiërarchie en afhankelijkheden
- Gannt chart
- Resource belasting
- PERT diagrammen
- PDF en HTML rapportages
- Im- en export van MS Project bestanden
- op WebDAV gebaseerd groepswerk


5PM updates
In december 2007 stelde ik 5PM aan je voor. De makers hebben niet stilgezeten, zo blijkt uit hun blog en nieuwsbrieven van september en december 2008.

Het blijft mensenwerk
En nee, teamwork, communicatie kun je niet automatiseren of alleen van een spetterende webapplicatie verwachten. Lezenswaardig is de recente blog van Rich Millington over niet te missen informele communicatiekanalen.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker