Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

02 augustus 2009

Wadlopen van Sahlenburg naar Insel Neuwerk

In de jaarlijkse pogingen wadlooptochten te maken die ik nog niet eerder gelopen heb, vond ik eerder dit voorjaar de mogelijkheid om vanuit het Duitse Cuxhaven aan de monding van de Elbe naar het eiland Neuwerk en zo mogelijk vanaf Neuwerk nog heen en weer naar het vogeleiland Scharhörn te wadlopen met www.wattlaufen-cuxhaven.de. De weersvooruitzichten waren goed en de vorige week spontaan afgesproken logeerpartij van de kinderen, maakten het mogelijk dat ook Klazien meeging. Sinds 1998 had ze geen wadlooptocht meer meegedaan, en samen op pad is gezelliger dan alleen. Ergens in het vastleggen van de reistijden was de vroege oversteek naar Insel Neuwerk om ook Scharhörn te lopen de mist in gegaan, en liepen we 's middags vanaf 14.30u de overtocht.

De logistiek had nog een uitdaging in zich. De veerboot zou 's avonds aankomen in Cuxhaven, terwijl de oversteek naar Insel Neuwerk vandaag vertrok vanaf het 8km verderop gelegen Sahlenburg. Omdat de dienstregeling van de stadsbussen aangaf, dat er zaterdagavond laat geen bussen meer tussen Cuxhaven en Sahlenburg zouden rijden, hebben we 's ochtends de auto geparkeerd bij Alte Liebe, direct achter de haven van Cuxhaven en zijn met de 1006 stadsbus via de badplaatsen Duhnen en Sahlenburg naar het vertrekpunt gereden. Drie kwartier over 8km in een propvolle bus langs Duitse toeristentrekkers.

De tocht zelf was verrassend licht. Geen diepe slik, zoals bij de meeste waddeneilanden. Bijzonder aan het wad hier is dat bij eb de waterlijn 30km verder ligt dan de vloedlijn. Geen wonder dat niet alleen Insel Neuwerk, maar ook Scharhörn belopen kan worden. En gelopen werd er, door honderden mensen. Slechts een deel met wadgidsen, zo bleek. Onze grote groep, met maar één wadgids liep zo sloom, dat we na het laagste punt voorbij de helft van de tocht de rest in ons eigen tempo met z'n tweeën hebben gelopen.

Grotere kaart weergeven
Neuwerk diende om de Hanzestad Hamburg te verdedigen. De uit 1369 stammende 35m hoge vuurtoren op het eiland staat er nog altijd en is daarmee Hamburgs oudste verdedigingswerk. Op het kleine eiland wonen zo'n 36 vaste inwoners die het vooral van de toeristen moeten hebben. Dat Zum Anker ook een mobiele Bierstube Watt-Oase op het wad exploiteert, is heel begrijpelijk.

Op het eiland hadden we na een kleine rondgang eerst het terras van familiepension Haus Seeblick opgezocht, maar de uitbaters hier konden de toegestroomde drukte niet aan. Na ruim 20 minuten hadden we alleen nog maar een menukaart gekregen. We zijn opgestapt en hebben bij het verderop gelegen Hus Achtern Diek wel lekker gegeten en gedronken, buiten op het terras in een typisch Duitse strandkorf. Vlotte en vriendelijke bediening scheelt een hoop!

De overtocht met een paar honderd man aan boord van de MS Flipper was ook prima voor elkaar. Naast de grote zeeschepen en met een rustige zonsondergang. Om ons te plagen en anderen te plezieren werden op de boot kaarten verkocht voor de Sonderbuss die mensen vanaf de haven terugreden naar Duhnen en Sahlenburg.
Tegen 22.30u zaten we weer in de auto, om 3u later thuis te zijn. Volgend jaar willen we terug naar Cuxhvaven en Insel Neuwerk, dan met de kinderen. Deze tocht is wat ons betreft een prima gelegenheid om de kinderen te laten kennismaken met wadlopen en de fauna op het wad.

Alle foto's en video bij elkaar op Flickr.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

15 juni 2008

Wadlopend naar Ameland

Official seal of AmelandImage via WikipediaIn mijn inmiddels 11-jarige gewoonte zo mogelijk elk jaar minimaal een keer te gaan wadlopen naar een eiland, was het gisteren de gelegenheid om samen met een aantal medegemeenteleden van de Evangelische gemeente Ommen op pad te gaan naar Ameland. Het Wadloopcentrum Fryslan zorgde uiteraard voor een professionele gids.

In 1997 en 1998 was ik ook naar Ameland geweest, sindsdien nog wel een paar keer gewoon als toerist met de veerboot. Nu, 10 jaar later dus weer een deja vu op het wad boven Holwerd. Oei, wat is het wadlopen met het Wadloopcentrum inmiddels big business. Alleen al onze groep was 90 man groot, en zo liepen er nog 4-5 groepen op het wad. De langzaamsten bepalen het uiteindelijke tempo, en zo werd de tocht niet 3u, maar 40 minuten extra lang. Niet dat de tocht zelf zwaar was, er was regen en wind, maar het slik aan beide zijden van het wad viel erg mee.

Na met de strandexpress bij het paviljoen van Nes gedropt te zijn, was het nog 2,5km doorstappen naar de veerboot. Helaas zag ik de 16.30u boot net vertrekken (ik had 's avonds nog een BBQ voor de vrijwilligers van het jeugdvoetbal in Balkbrug willen bijwonen). Onverwacht voer de 17.30u boot niet (pas vanaf 1 juli!), dus vertrok ik - inmiddels weer met de hele groep compleet - om 18.30u van Ameland naar Holwerd.

Ter afsluiting een mooi beeld op de bank tegenover me. Een man met een WWJD polsbandje (What would Jesus Do?), slapend. Inderdaad, dat deed Jezus ook op een boot.
Zemanta Pixie

Labels: ,

09 september 2007

Wadlopend naar vuurtoren Arngast

Zaterdag 8 september was het opnieuw tijd voor een wadlooptocht, ditmaal de langste tocht die er in Duitsland mogelijk is, die van het vasteland bij Dangast naar de vuurtoren van Arngast en retour.

Concreet betekent dat om 13.30u vertrekken en om 21u terug. Gerko Ennen was niet beschikbaar; de enige andere wadgids die dit traject doet, Bernd Koopmann leidde ons (3 Hollanders en een Berlijnse) met de nodige humor en historische en biologische weetjes over het wad. Veel en dip slik, een heftige noordenwind en diverse regenbuien maakten de tocht niet gemakkelijker, hoewel de pauze bij de vuurtoren droog en relatief zonnig was. (filmpje...)

Terwijl de vloed achter ons opkwam waren we na 20u weer op in het kwelderlandschap tegen de zeedijk. Enkele foto's van besmeurde benen, tevreden gezichten en in een enkel geval 'er geheel doorheen zitten' getuigen van deze maffe hobby.

Na de wandeltocht langs de dijk, douchen, omkleden en ruim 2u over de Duitse A29,A28,A31 en de Nederlandse A37 en N48 sta je dan om 23.30u met stijve benen weer in Balkbrug.

Labels: ,

23 juni 2007

Wadlopend naar Schiermonnikoog

Ondanks de regen- en onweersbuien boven het vasteland en 's morgens boven Schiermonnikoog ging de door Marcel Jonker's Waddentracks georganiseerde wadlooptocht wel door. Blijkbaar mochten latere groepen niet vertrekken. Het om 3.15u opstaan en rond 5.20u in Lauwersoog present staan werd beloond met een fraaie, maar met veel slik gevulde tocht, waar slechts een kort buitje het enige hemelwater was en de lucht daarentegen steeds helderder werd boven de Waddenzee.

Dat er om 14.30u of om 18.30u Wagenborg veerboten terugvoeren deed Marcel en mij besluiten die van 14.30u te nemen. De meegelopen schaatsers uit de Haarlemmermeer en omstreken bleven overnachten. Met een onverwachte ontmoeting en een zeer zonnige terugtocht per veer bleek de wereld klein, maar ook groot wanneer je "hier en daar een bui" in ogenschouw neemt. Ach, en passant ook op de boot De Leiderschaps Pil van Ken Blanchard en Marc Muchnink gelezen. De volgens de navigator snelste route van/naar Lauwersoog leidde overigens onverwacht langs de noordwestkant van Groningen, via Aduard, Den Ham en Warfhuizen, waarbij zowel het Van Starkenborghkanaal als het fraaie Reitdiep gekruist werden. Het deed weer inspiratie op om de Lauwerslandroute een keer met het gezin te gaan rijden.

Labels: , ,

14 mei 2006

Schiermonnikoog mooiste plek in 2006

Het waddeneiland Schiermonnikoog is gisteravond in een NCRV tv-programma tot de mooiste plek in Nederland gekozen en laat daarmee het Overijsselse Varsenerveld en het Gelderse Wapenveldsebroek achter zich. Naast een geldprijs van EUR 25.000 krijgt het eiland een een houten zitbank aangeboden, die ergens op het eiland kan worden neergezet.

De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt; vorige keer, in 2004, was het Nationaal Park de Weerribben in Noordwest Overijssel de winnaar.

Met de prachtige luchten van deze dagen kriebelt het om weer eens naar een waddeneiland te gaan. Schiermonnikoog heb ik al minstens 7x bezocht, en het blijft een boeiend eiland. Dit jaar gaan we wadlopend naar Norderney, Schiermonnikoog hebben we naast vele andere eilanden al eens gedaan.

Labels:

26 juni 2004

Wadlopend naar Baltrum

Eigenlijk zou ik vandaag met een aantal vrienden naar Norderney, maar het werd vanwege het hoge water toch Baltrum, het Doornroosje van de Noordzee. Voor de 8e keer samen wadlopend naar een eiland, de laatste jaren de Duitse. Hieronder een foto impressie.Klik op de foto's voor een grotere versie.
Foto 1 en 2: op het wad. Foto 3: Henk-Jan voor Zum Seehund (en ja, op terugweg een zandbank vol zeehonden gezien). Foto 4: Patrick & Rombout op de bank met het wapen. Foto 5: typisch Duits strand: nog altijd strandkorfen te huur. Foto 6: de unieke Nikolaus Kerk, met een winter- en zomerkerk. Da's nog eens flexibel. Foto 7: Vertrek van Baltrum.

Labels:

01 februari 2004

Opnieuw wadlopen dit jaar?

Elk jaar herinnert MS Outlook me op 1 februari eraan vooruit te denken aan de mogelijkheden van een wat aparte hobby: de jaarlijkse wadlooptocht.

Na in een aantal jaren de gangbare Nederlandse waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Rottummeroog te hebben aangedaan, ben ik met broer en vrienden ook op de Duitse eilanden Spiekeroog, Langeoog en Minsener Ooge geweest. Vandaag -het is immers 1 februari- dus maar weer naar www.wattwandern.de geweest. De wadgids broers Hensel waren altijd wel funny, en vonden het prachtig, dat ze temidden van vaak zwijgzame Duitse wadlopers enthousiaste en spraakzame Nederlanders aantroffen.
Echte uitdagingen in de eilanden Norderney en Baltrum liggen er niet (tja, wat is nou 2,5 uur wadlopen nog?), tenzij ik nog ergens de vorig jaar aangedragen mogelijkheid beide eilanden in 1 dag te bezoeken, kan terugvinden. Voor tips houd ik me aanbevolen.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker