Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

23 september 2009

Père Lachaise, Rodin en afscheid Parijs

Zondagmorgen uitslapen lukt (natuurlijk niet). Op onze derde dag in Parijs zitten we om 7.35u als eersten aan de ontbijttafel. Uitgecheckt, bagage in de auto en met metro 1 en 2 naar Père Lachaise. Indrukwekkende begraafplaats om de ogenschijnlijke chaos, no-names naast beroemdheden en de pracht en praal van veel graven. Jim Morrison’s grave, ja en absoluut niet bijzonder. Om 10.20u met metro 3 naar Saint-Lazare en over met 13 naar Varenne.

Het Musée Rodin mochten we voor eur 12 in (saillant: hadden we een van de kinderen mee, dan hadden we voor eur 10 een familieticket kunnen krijgen. Beeldentuin met o.m. Denker en Balzac zijn hier het mooist. Het decorum voor de binnen tentoonstelling is vergane glorie en een slecht onderhouden stadsvilla.

Om 12u onze laatste metrorit 13 en 1 terug naar La Défense, waar we belegde broodjes kopen en op de trap van La Grande Arche opeten. Om 13u rijden we oostwaarts, de Arc de Triomphe doemt al op, maar de Péripherique Interieure voert ons veilig weg naar het noorden. Het verkeer op de A1 is rustig. Fileloos en afwisselend onder een grijze en blauwe lucht komen we in Nederland.

Na 18.30 zijn we bij AC Restaurant 't Harde, waar we eten. Om 19.30u thuis.

Labels: , ,

22 september 2009

Orsay, Seine, Lafayette en Saint Germain des Pres

Onze tweede dag in Parijs start zaterdagmorgen om 8u. Het ontbijtbuffet is een prima plek om bij te praten met Capgemini collega’s. Daarna met metro 1 naar Tuileries. We staan 9.15 bij de ingang van Musee d’Orsay, waar al een beste groep wachtenden staat. Wel schrikken bij het zien van de mededeling dat het opengaan met een half uur vertraagd zou zijn. Om 9.45u gaat de deur alsnog open en wordt een gereduceerd tarief gerekend.

Tot na 12u genieten we van impressionisten, sculpturen, figuratieve kunst, naturalisme en gebruiksvoorwerpen.

Aan de rechteroever van de Seine wachten collega’s en Bateaux Mouches voor een lunch cruise. We varen eerst terug tot voorbij het eiland in de Seine bij Quai Saint Bernard. Vervolgens westwaarts tot voorbij Allee des Cygnes waar het kleine Vrijheidsbeeld staat. Binnen werd achtereenvolgens kir, meloen, zalm/varkensvlees en een mascarpone toetje geserveerd. De uitleg van de Escape organisatoren dat op de Galleries Lafayette cadeaukaart maar liefst 40 euro geladen staat, schiep een extra reisdoel. Eerst naar het nabij gelegen Musée du Quai Branly rondom ethnografische kunst en voorwerpen uit Afrika, Azie, Oceanie en Amerika. Het museum bleek vandaag gratis toegankelijk, opnieuw een 18 euro verrassing. Daarna op souvenirjacht voor de kinderen bij Galleries Lafayette achter de Opéra. Een kopje koffie, foto’s van de schitterende koepel en weer naar buiten. Daar scoorden we nog 2 overhemden om de metro in te duiken naar Saint Germain des Pres.

In Rue de Four strijken we neer bij een brasserie, eten er quiche en penne met salade, appeltaart en koffie toe. In metro 1 terug naar La Défense lopen we driemaal forse vertraging op door noodzakelijk politie-ingrijpen. Bovengronds genieten we van de panorama’s en fonteinen van La Défense, waarna we hotel La Renaissance kamer 503 weer opzoeken. Een volle, voldoening gevende dag!

Labels: , , ,

21 september 2009

Weekend Parijs, Orangerie en Eiffeltoren

Vrijdagmorgen na de kinderen bij school afgeleverd te hebben, rijden Klazien en ik in 3 etappes naar La Défense in Parijs. Kamer 503 in Mariott Renaissance hotel is voor ons. Champagne + glazen als presentje van Capgemini's personeelsvereniging Escape. Eerst de omgeving van de Grande Arche op de foto vastgelegd en daarna met de metro naar Place de Concorde, waar we de nazomerzon induiken en na een korte wachtrij Musée de l’Orangerie in kunnen. Er mag geen flits gebruikt worden, maar gefotografeerd worden de impressionistische werken van Monet, Gaugin, Picasso, Cézanne en anderen veelvuldig. De collectie is met drie kwartier bekeken.

We lopen langs de Seine verder naar de Eiffeltoren. Er staan lange rijen voor de liften, voor de trap kun je direct naar binnen. In het kader van de Nationale Traploopweek is de 43e verdieping een geweldige oefening. Het uitzicht vanaf het 1e en 2e platform zijn geweldig op zo’n zonnige vrijdag namiddag.

Eenmaal weer beneden lopen we via Rue Saint Dominique. De muziek op de Rue Cler trekt. We vinden er een goedkope Chinees New Asia en een Italiaanse ijsverkoper als buur voor de avondmaaltijd. Met metro 8 en 1 terug naar La Défense waar het schemert, de champagne wacht en het lekker koel is.

Labels: , , ,

31 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 2

En vandaag heb ik nog wat toeristische tips in de Zweedse omgevingen Småland en Östergötland voor je uitgewerkt.

Glasriket
In Småland vind je naast een boel meren, bossen, houtindustrie ook het Glasriket. Elk dorp heeft er z'n glasblazerijen, tezamen een magneet voor toeristen die echter vooral stoppen bij de grote bedrijven van Kosta Boda in Kosta, Boda en Åfors. Daar wordt niet alleen live glas geblazen, maar vind je ook grote outlets om het grootschalig geproduceerde glaswerk zelf te kopen.

Kleinschaliger en soms zelfs interessanter dan de 'grote jongens' zijn Lindshammar (de meest noordelijk gelegen glasblazerij en factory outlet tegen lage prijzen!), Klaveström, SEA, Orrefors, de kunstwerken in Transkö Hytta en de bijzondere werken van Mats Jonasson in Målerås.

Gränna
Gränna ligt lekker aan het water van Vättern, je kunt met een veerboot over naar het eiland Visingö. De polkagrisar ofwel de zuurstokken in allerlei smaken vind je overal in de hoofdstraat. Je kunt ze bij Franssons ook live gemaakt zien worden, extra leuk natuurlijk.

Labels: , ,

30 juli 2009

Oude tijden herleven in Småland

Stoomtrein Eksjö
Was dat even een geluk, dat er in het kader van de O-Ringen in Eksjö ook een stoomtrein paraat was op het station, net toen wij de winkelstraat wilden verkennen.

En bewegende beelden met geluid zijn natuurlijk nog leuker!


Åsens By
In het cultuurreservaat Åsens By staat de tijd stil bij begin 20e eeuw. Zwijnen hebben de ruimte, geen megastal, kersen kun je zelf plukken, niet kopen in de super, en de was hangt aan de lijn te drogen, niet in de droger.

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld laat de overbekende verhalen van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Emile en anderen tot leven komen. Tijdloos en dus ook in 2009 springlevend.

In de speciale Astrid Lindgrens Värld set vind je veel meer foto's en video's voor een goede impressie van dit dagvullend programma.

Kleva Gruva
In de oude en koude mijnschachten van Kleva Gruva waan je je mijnwerker, met een lamp zoekend naar de uitgang, gekromd zoals een echte kompel. Nee, er komt geen ijzererts, of ander edelgesteente mee naar boven. Wel een leuke belevenis.


Glasblazerijen in het Glasriket
En vergeet vooral de glasblazerijen in het Glasriket niet. Hoewel, echte glasblazers zagen we alleen in de vestigingen van Kosta Boda.

Meer foto's van het glasblazen staan op Flickr.

Labels: , ,

29 juli 2009

De Nederland-Zweden lijn

Als Nederlander op vakantie in Zweden heb je een natuurlijke belangstelling voor alles wat met ons kikkerlandje te maken heeft. En zo nu en dan trof ik wel bijzondere lijntjes tussen de beide landen. Uiteraard op de eerste 2 dagen de familie Klomp die deels Nederlandse, deels Zweedse nationaliteiten in de gelederen heeft. Vervolgens op 10 juli de Europese markt in het centrum van Jönköping, waar typische Hollandse koopwaar als pepernoten, bloemen en kaas werd verkocht.

Op de markt in Eksjö ontmoetten we een geëmigreerde Nederlander die ter plekke stroopwafels verkocht.

Op Stjärneborg in de gemeente Aneby lag pal naast de koperen pyramide een grafmonument van de in Brummen geboren Jacoba Adriana van Spreekens. Aan het naastgelegen Ralången meer ligt het Hollandshus.

En in het gezellige Tranås bood een bloemenwinkel natuurlijk een Hollands boket aan.

Tenslotte: wat veel mensen niet weten, is dat het 'Zweedse woonwarenhuis' IKEA juridisch gezien in en vanuit Nederland wordt beheerd in drie BV's en een stichting:
*Inter IKEA Systems B.V. in Delft (IKEA concept en handelsmerk)
*Inter IKEA Holding N.V. op de Nederlandse Antillen.
*INGKA Holding B.V. in Leiden (eigenaar van de 235 eigen vestigingen)
*Stichting INGKA Foundation, in Amsterdam, zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

Labels: , ,

27 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 1

Ben je deze zomer of zoek je voor een volgende vakantie leuke gelegenheden en tips voor trips in de Zweedse streken Småland en Östergötland, heb ik de ervaring van de afgelopen twee weken voor je uitgewerkt.

Eksjö
Eksjö prijst zichzelf aan als de unieke houten stad, en voor de gezellige straten in het centrum is dit terecht. De houten huizen, kunstgalerieën en hofjes zijn op elke dag van de week bezienswaardig.

De beschikbaarheid van diverse grote supermarkten als COOP Konsum, Netto en Lidl maken de stad ook een praktische stop-over. Onze foto's van Eksjö vind je op Flickr.

Enkele kilometers westelijk aan de rechterzijde van de provinciale weg 40 ligt in Kållarp de handwerkwinkel Ljusboden. Houtsnijwerk, snuisterijen, zelfgemaakte kwarktaart volgens Smålands recept, je vindt er van alles.


Ten noordoosten van Eksjö ligt de 800 meter lange kloof Skurugata. Je kunt deze vanuit zowel de noord- als zuidzijde doorkruisen. Aan de zuidzijde ligt Skuruhatt, een heuvel die een schitterend panorama op de omgeving biedt.


Vimmerby
Als stad heeft Vimmerby vooral aantrekkingskracht op toeristen dankzij het Astrid Lindgren's Värld Park. De verhalen over Pippi Langkous, Emile, Ronja en Leeuwenhart komen allemaal tot leven in nagebouwde scenes, live voorstellingen, muziek, dans en winkeltjes.

Onze drie kinderen vonden het geen bezwaar dat de voorstellingen allemaal in het Zweeds waren, volgens eigen zeggen begrepen ze best waar het over ging. Wel hebben ze het plan om ook in Nederland een 'vertaalde' versie van Astrid Lindgrens Värld te openen. Meer nieuws volgt... ;)

Vetlanda
Vetlanda is als plaats niet interessant, wel de omgeving die wel het Klondike van Småland wordt genoemd. In Kleva Gruva kun je zelf op eigen gelegenheid oude ijzererts mijnschachten doorstruinen, met helm en zaklamp. Vanwege de temperatuur (ook hoog zomer maar drie graden Celcius boven nul) krijg je er een groene parka en rubber laarzen bij.

Met de toegangskaart voor Kleva Gruva kun je gratis in Ädelfors naar het museum met edelstenen bezoeken.

Växjö
Växjö heeft zowel een boeiende binnenstad, een waterrijke omgeving als alle voorzieningen die je van een volwaardige stad mag verwachten (zelf een Capgemini vestiging).

Vergeet niet in je bezoek aan de stad de Domkyrkan, het Teleborg Slott en de Ekotemplet (watertoren met geweldig echo-effect).

Labels: , ,

26 juli 2009

How did you find this place?

Twee uit Duitsland naar Bruzaholm gemigreerde overburen hadden ons getipt bij welk meer de lokale bevolking ging zonnen en zwemmen: het Säldefall meer. De eerste maal, dat we er van het strand en het water hadden genoten, schoot een oude Zweed me aan en vroeg "How did you find this place?".Het liet treffend zien wat de kracht van sociale netwerken is en dat die ook prima tot zijn recht komt, als je laptop, mobiel internet en je elektronische sociale netwerken ook enkele weken op vakantie kunt sturen. Tips, adviezen van lokale experts brengen je op plekken waar vanaf de grote weg geen bruine verwijsborden, officiële badplaats richtingwijzers, etc. te vinden zijn, zoals hier.

Grotere kaart weergeven

Labels: , , ,

25 juli 2009

Kwartet Zweden

Na 1993, 1994 (met moeder en jongste broer en zus, zelfs in een rode 2CV) en 1995 (treinend langs de grote steden van Scandinavië) was ik na 14 jaar terug in Zweden. Ditmaal getrouwd en met drie kinderen, kortom een geheel andere setting. De afgelopen twee weken hadden we van huisjeboompjezweden.nl een huis met alles erop en eraan gehuurd in Bruzaholm.

Grotere kaart weergeven

Donderdag 9 juli reisden we via Hamburg, de veerboot Puttgarden-Rödby, Kopenhagen en de Öresundbrug langs de westkust van Zweden tot aan Ljungskile. Astrid Klomp en haar ouders ontvingen ons gastvrij, bijpraten na alweer zo'n vijf jaar weg uit Nederland, was goed. Samen verkenden we het terrein rond de Jeugd met een Opdracht basis in Restenäs. Johan was zo aardig de rest op de groepsfoto te zetten.

De dag erop, voorzien van filmjölk (karnemelk kennen ze niet) en kanel bulle, reden we naar het zuidoosten, via Trolhättan, Fallköping, Jönköping en Eksjö naar Bruzaholm in Småland. De komende dagen zal ik je vanuit diverse invalshoeken laten kennismaken met de natuur, bebouwing, cultuur en vooral vakantiepret in Zweden.

Alvast alle foto's en filmpjes bekijken? Ga dan naar Flickr.

Labels: , ,

04 juni 2009

Luxemburg en wonderlijk spoorzoeken

Zondagmorgen, 1e Pinksterdag, hebben we na het uitslapen (en dat is met 9u een hele prestatie!) Luxemburg bezocht. Zelf was ik nog nooit in dit kleine land geweest en dus de kinderen ook niet. Luxemburg-Stad is op zondag lekker rustig en perfect voor een stadswandeling. Vanaf de Esprit parkeergarage via de vestingwerken in de lage stad (de wijk Grund) naar het klooster en de oversteek over de Arzelle.

Aan de overzijde hebben zich veel toeristen verzameld op de Bock Montée. Vandaar via het Palais de Justice, de St. Michaelskerk en het paleis van de groothertog van Luxemburg naar het Willem II plein. Een jazz band stond er het aanwezige publiek vanaf een podium te vermaken.

Via de kathedraal, stadhuis en Charlotte monument zigzaggend naar de FD Roosevelt Boulevard en het Place de Constitution.

Voorbij de Pont Adolphe met de trap naar beneden en door het park langs de oever van de Arzelle terug naar de parkeergarage.

Thuisgekomen was de bikini van Marianne verdwenen. Verzoend met idee dat we haar in onderbroek zouden laten zwemmen, merkte ze zelf wandelend op dat ze er zeker van was de bikini weer terug te vinden. En prompt zag ik de bikini in het gras naast het wandelpad op de camping liggen. Gaaf! 's Avonds staan pannenkoeken op het programma, en veel later nieuwe glazen van de Morio-Muskat van Mertes.

Tweede Pinksterdag was een vervolg op het spoorzoeken. Eerst naar de Romeinse grafheuvel bij Siesbach. Vervolgens naar de Villa Rustica, waarvoor niet alleen de navigator, maar ook ouderwets kaartlezen noodzakelijk was. Toeristische aanwijzingen ter plekke ontbreken, en zo kom je na kilometers boswandeling eindelijk bij....een maquette van de bewuste villa.

Veel meer lol hadden we op de Sommer Rodelbahn Erbeskopf. Allemaal in wisselende samenstellingen tweemaal naar beneden. De ronde met video-opnamen nam slechts 38 seconden voor de afdaling.

Vanaf de top van de heuvel in een uitkijktoren niet echt een geweldig uitzicht. In Hambachtal gewoon weer van de glijbaan, lekker eten en op tijd slapen. Al die buitenlucht doet goed.

Veel meer foto's en impressies staan op Flickr en de eerste weblog over Hambachtal en Trier.

Labels: , ,

02 juni 2009

Hambachtal en Trier

Afgelopen Pinksterweekend hebben we genoten van een lang weekend weg met het Roompot vakantiepark Hambachtal in Oberhambach in het Duitse Rheinland-Pfalz als uitvalsbasis. De kinderen hadden ook dinsdag 2 juni nog vrij en het via de Stentor aangeboden arrangement sloot er naadloos op aan.

Op de heenweg vrijdag dachten meer landgenoten en Duitsers over een weekend weg. De TMC heeft zijn diensten bewezen door ons om de files te leiden. Huis 33 was voor ons en met een eigen bad, balkon, terras, tv en dvd-speler en 3 slaapkamers op 2 etages goed toeven.

Zaterdag hebben we het relatief dichtbij gelegen Trier, de oudste stad van Duitsland bezocht. Achtereenvolgens hebben we de Romeinse brug over de Moezel, de Barbarathermen, de keizerlijke thermen en het imposante amphitheater bezocht.

Daarna het keurvorstelijke palais met de indrukwekkende tuinen en beelden, de Konstantin Basilika en de Dom. De Hauptmarkt met de St. Gangolf kerk en de Simeonstrasse die uitloopt op de Porta Nigra. Met name in het amfitheater en de Porta Nigra hadden zich de meeste toeristen verzameld. Via de Kornmarkt besluiten we deze stadswandeling.

Terug in het park uiteraard met z'n allen naar het pyramidevorminge tropisch zwembad. Erg licht en warm binnen, maar vooral ook veel vertier. De tijd vliegt voorbij. 's Avonds naar Idar-Oberstein gereden. De in de navigator ingegeven pizzeria als doel bestond al niet meer. De tweede pizzeria van dit stadje was even zoeken, maar eenmaal gevonden een gezellige, goedgevulde gelegenheid om een soep en pizza te nuttigen.

Meer foto's als vanouds op Flickr.

Labels: , ,

29 maart 2009

Fotografie nieuws

Charlottenburg Schmap'ed
Eén van mijn foto's van Schloss Charlottenburg in Berlijn is nu opgenomen in de laatste versie van de online / offline Berlijn reisgids Schmap. Leuke mashup!


Flickr Downloadr

Capgemini collega Sondre Bjellås bracht onlangs zijn gratis Flickr Downloadr uit: een downloader die draait onder Windows Vista en 7 die anders dan andere programma's wel rekening houdt met de copyrights.

Je kunt foto's preview doen per gebruiker. Binnenkort komen opties voor groep of algemeen met een zoekfunctie. De vervolgstap is aangeven welke foto's je wilt downloaden en gebruiken.

Labels: , , ,

29 december 2008

Ampelmännchen

Hoewel de Berlijnse Muur nu 19 jaar geleden is neergehaald, kun je de sporen van voormalig Oost-Duitsland en de deling tussen West- en Oost-Berlijn nog goed zien. De troosteloze flatwijken langs de S-Bahn naar Oranienburg, sowieso het parallel bestaan van U-Bahn en S-Bahn, en natuurlijk het Ampelmännchen. Zelf was me de afbeelding op de voetgangerslichten niet als eerste opgevallen, de kinderen natuurlijk wel, omdat deze duidelijk afwijkt van wat ze gewend zijn in Nederland.

Het groene mannetje loopt met een opgeheven arm, het rode steekt zijn armen wijd uit. De in 1961 ontworpen figuurtjes zijn in heel Oost-Duitsland doorgevoerd, hoewel pas in 1974 als standaard vastgelegd. Het poppetje had ook een educatieve rol in het televisieprogramma Verkehrskompass.

Na de val van de Muur greep de Europese standaardisatiedrang om zich heen. Veel voormalige Oostduitse voetgangerslichten werden omgebouwd, maar in 1996 werd de beweging Rettet die Ampelmännchen opgericht en een souvenirlijn aangelegd. De actiegroep had succes: het Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven en er zijn zelf weer enkele teruggeplaatst, zelfs in het westelijk deel van Berlijn. Ostalgie op z'n best. Sinds 2004 zijn er ook Ampelmädchen - met rokje en vlechtjes.

Je snapt welk t-shirt ik als aandenken aan onze korte vakantie in Berlijn heb gekocht ;).

Labels: , , ,

28 december 2008

Berlijn en Potsdam verbonden

Dinsdag 23 december bracht de ondergrondse U6 en bovengrondse S2 ons naar Potsdam, waar we de tram naar de plaatselijke Brandenburger Tor namen. De gezellige Brandenburger Strasse met de kerstmarkt waren vandaag niet het doel, wel het Park Sanssouci.

In de wintermaanden natuurlijk geen spuitende fonteinen, groene bossages, laat staan een overdaad aan toeristen. Op ons gemak wandelden we langs het Schloss Sans-Souci,

de Orangerie, het Drachenhaus en Bellevue.

Op zo'n gure wintermorgen maakt het Neues Palais nog de meeste indruk.

In tegenstelling tot het zichtbare verval van diverse anderen paleizen en huizen in het park is dit paleis niet alleen jong, maar ook recent gerenoveerd. Met nog een stop bij het Charlottenhof verlaten we het park en stappen om 12.45u op de RegionalExpress trein terug naar Berlin Zoologischer Garten.

Met de M45 bus naar Richard-Wagner Platz, vandaar wandelend naar Schloss Charlottenburg.

Terug met de bus M45 naar Zoologischer Garten en verder met de U2 naar Alexanderplatz, waar we ons in Loxx op de 3e etage van het Alexa Centre vergapen aan de 700 vierkante meter miniatuur treinopstelling met diverse Berlijnse gebouwen en landschappen, een heus vliegveld en een Rijksdagterrein in opbouw. Via een serie computers met Trainware wordt het complex bestuurd en met de lichten gespeeld.

Zeker de minuten dat het avond en nacht is, zien er geweldig uit!

De vele foto's van Loxx staan op Flickr.
De kerstmarkt buiten het Alexa Centre, zoals de zweefmolen en het uitzicht op de Fernseh Turm inspireerde de kinderen weer voor thuis te maken Legobouwsels.


Woensdag 24 december
wilden we voor de reis naar Balkbrug eerst naar de Dierentuin, maar vanwege de miezerregen, verruilden we dat voor een autorit naar Potsdam, toch ongeveer op de route naar huis. We wilden Cecilienhof, waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Potsdam Conferentie heeft plaatsgevonden, zien, evenals het Holländisches Viertel.

OK, in de zomer ziet Cecilienhof er minder troosteloos uit, toch is het een interessant pand temidden van een villawijk, dat herinneringen aan een rijk verleden oproept.

Potsdam zelf is knus en uitnodigend. De Hollandse Wijk doet vertrouwd aan.

Plannen voor een nieuw bezoek, maar dan in de zomermaanden zijn er ook. Nu, terug naar huis. En dat gaat - nu al die Poolse bouwvakkers thuis zijn - een stuk sneller dan op de heenweg.

Labels: , ,

27 december 2008

Berlijnse Bezienswaardigheden

Maandag 22 december was een dag zoveel mogelijk hot spots van Berlijn te zien, rekening houdend met drie kinderen. Ik twijfel of je met een stadsrondrit of georganiseerde groepsreis meer hebt kunnen zien.

Vóóraf hadden we opgezocht wat nu de lipstick en poederdoos zijn. Het zijn de Berlijners die de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche, zowel het verwoeste gedeelte als de ernaast geplaatste, door Egon Eiermann ontworpen nieuwe kerk zo noemen. Volkskrant heeft het voor ons beschreven.

's Morgens vroeg (even voor tienen) zat de kerk nog dicht, evenals het Kaufhaus des Westens (foto's). De olifantenpoort bij de ingang van de Zoologischer Garten is voor de kinderen natuurlijk een leuke plek om te poseren. Dat we later in de kranten lezen, dat een gek het gisteren gewaagd heeft naar ijsbeer Knut te springen om hem te aaien in ruil voor vingers, voedt de beeldvorming verder.

Bus M100 bracht ons een paar kilometer verder naar de Grosser Stern rotonde, waar de Siegessaüle met het beeld van Victoria staat. Oversteken gaat veilig via de voetgangerstunnels. En je kunt helemaal naar boven met de wenteltrap!

De beelden van U2's Bono in de videoclip van Stay! (Far Away, So Close) staan ons natuurlijk scherp voor ogen.

Even verderop aan de Spreeweg staat het Schloss Bellevue, helaas alleen van buiten en een afstandje te fotograferen. De wandeling door Tiergarten leidt naar Haus der Kulturen - Tipi, een blik op de Bundeskanzleramt (geen medelijden met Angela Merkel die in zo'n complex haar woning heeft) en een blik bij daglicht op de Reichstag.

Minder belicht in het westen, niettemin ook een onderdeel van de Berlijnse geschiedenis zijn de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het Sowjetisches Ehrenmal aan de Strasse des 17. Juni, net ten zuiden van de Brandenburger Tor laten we daarom niet links liggen, overigens evenmin als de nabijgelegen Berlin Infostore om 'foute' souvenirs te kopen.


Wat bedoeld was als indrukwekkend holocaust monument nodigde onze kinderen uit om verstoppertje te gaan spelen. Ach, ook daar zou je aan diverse dieperliggende gedachten uit kunnen putten. Meer foto's...


Een paar straten verderop aan weerszijden van een zoveelste kerstmarkt de Frazösischer Dom en Deutscher Dom.

Na de erg goedkope en lekkere lunch bij Lekkerbek in de Friedrichstrasse bekijken we Checkpoint Charlie, verbazen ons over de aantrekkingskracht van deze plek en zoeken en vinden vervolgens naar de echte Mauerreste in de Kochstrasse en bij de Topographie des Terrors.


Met enkele minuten sta je in een andere wereld, die van de moderne kantoorpanden, winkelcentra en entertainment die Potsdamer Platz heet.

Ook hier kerstmarkten, sneeuwhellingen, het Arkaden winkelcentrum en natuurlijk het Sony Center met dat prachtige dak, kortom een walhalla voor fotograaf, spelende mens en shopaholic.


Het begint te schemeren, maar we gokken erop dat de Gedächtnis Kirche nu wel open is. Met de metro ben je er zo.

Wat een prachtig lichtspel in het nieuwe gedeelte, en wat jammer dat in het verwoeste gedeelte zo weinig van de muur- en plafondschilderingen bewaard zijn gebleven.

Gisteren hadden we vanuit de Rijksdagkoepel al de verlichte koepel van de Neue Synagoge gezien. Met de metro rijden we daarom nu in het donker nog even naar Oranienburgerstrasse. De synagoge is om 17.35u net gesloten, maar van buiten is 'ie ook mooi! We schuiven even verder bij Las Cucarachas naar binnen. Dit Mexicaans restaurant biedt tussen 17 en 19u 50% korting op de hoofdgerechten.

Voldaan nemen we de metro terug naar Kaiserin-Augusta-Strasse en de hotelkamer. Alle foto's van 22 december 2008 staan op Flickr.

Labels: , ,

26 december 2008

Berlijn - van en naar het oosten

In drie dagen neem ik je mee naar onze vijfdaagse vakantie in en rond Berlijn van 20-24 december 2008.

Op weg
Ik verwachtte op zaterdag 20 december niet veel drukte en dus vertrokken we vlak voor tienen via de N48-A37-A31 en A30 naar het oosten. Met ons echter trokken ook voertuigen met alle mogelijk denkbare oosteuropese kentekenplaten oostwaarts, met files en een gemiddeld lage snelheid tot gevolg. Na 17.30u arriveerden we bij Hotel-Pension Canaletto ten zuiden van vliegveld Tempelhof in Berlijn.

Na de tassen uitgepakt te hebben gingen we weer naar buiten, verkenden vanaf de Tempelhofer Damm de winkels, eetgelegenheden en het fraai verlichte Ullsteinhaus.

Yucatan Mex bood in november en december 50% korting op de hoofdgerechten, genoeg om ons naar binnen te lokken. De familiekamer in het hotel is op de begane grond aan Burgemeisterstrasse 2, met een sleutel om zelf vanaf de straat naar binnen te kunnen. De Prius mag de 4 dagen lang gratis voor het appartementencomplex gratis aan de stoep staan.

Vertel het je kinderen
Johan krijgt op school via lessen en school tv en thuis van verhalen het nodige mee over de Tweede Wereldoorlog. Vooraf hadden alle kinderen al de nodige vragen en eigen beelden bij gaskamers en concentratiekampen. Daarom leek het ons goed de kans de Gedenkstätte Sachsenhausen, ofwel het voormalige Konzentrationslager Sachsenhausen bij Oranienburg, een klein uur met de S-Bahn 1 buiten het centrum van Berlijn te bezoeken.

De nagebouwde barakken, appelplaats, ziekenboeg, het Station Z (verwijzend naar het einde van het alfabet, ook Zyklon B, de gebruikte pesticide in de gaskamers), de keuken, foto's van mensen en gevonden voorwerpen maakten behoorlijk indruk.

Ook het DDR bewind gebruikte de overblijfselen van het kamp als educatief middel voor de schoolgaande jeugd.


Oost-Berlijn

's Middags met de S1 terug naar Friedrichstrasse en vandaar met de S5 naar Alexanderplatz. Het panorama na opstijgen uit de ondergrondse overweldigt. Een 'verplichte' stop bij de wereldklok.


De wachttijd om in de Fernsehturm naar 203,75m hoog te mogen gaan, gebruikten we om een kerstmarkt, de Berliner Dom en omgeving te bekijken.
Het uitzicht vanuit de bol in de tv-toren is gaaf, zowel met helder weer overdag als, zoals wij deden, in de avondschemering.

Lichtpunten
Met de S1 naar Unter den Linden bracht ons dichtbij de Brandenburger Tor

Deze vormde tevens het decor voor een feestband uit de joodse gemeenschap die de start van het Chanoeka feest met Berlijn deelde.


Vervolgens hadden we bij de Reichstag opnieuw geluk. Vanwege onze twee jongste dochters hoefden we niet in de rij te staan, maar mochten we de invalideningang nemen. Binnen enkele minuten liepen we in de koepel en hadden een prachtig uitzicht over de omgeving.


Oosters eten
Met de S1 en U6 reden we weer terug naar de Tempelhofer Damm. Na even rust, hebben we gegeten aan de overzijde van de 'Damm' bij het 'Fernoster' (Indiaas, Indisch) restaurant Aaina, goed verzorgd en lekker!

Op Flickr staan veel meer foto's en video's van onze trip naar Berlijn.

Labels: , ,

17 juli 2008

Bergwandelingen in de Jura

Ik ga hier niet de theoretische discussie aan wat wel of niet een berg is, maar de toppen tussen de 500 en 1500m (laaggebergte volgens mijn Aardrijkskunde lessen van vroeger, toch?) in de Jura nodigen uit de wandelschoenen te gebruiken.

De Haut Jura in het zuidoosten, grofweg ten noordwesten van de Zwitserse stad Geneve lijken al behoorlijk op de Alpen aan de overkant van het Meer, even minus de eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter kun je op diverse plaatsen skiëen, opvallend werkte geen van de skiliften nu in de zomer, iets wat je in Haut-Savoie normaal is.

Wij hebben vanaf de Col de la Faucille de wandeling naar de Petit Mont Rond gemaakt op zo'n 1500m hoogte. Vandaar heb je een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, Gex en Geneve aan de Zwitserse kant en natuurlijk het Meer.

Iets meer moeite kostte het vinden van de resten van het Oliferne kasteel in de heuvels naast het Lac de Coiselet. Een soort best guess de avond ervoor met de navigator in de Prius bleek aardig goed, in de Franse heuvels rijd je volgens de navigator wel vaker in niemandsland. Hoewel: het pad naar de parkeerplaats om de wandeling naar het kasteel te maken was eigenlijk bedoeld voor 4WD auto's.

Het uitzicht op zowel het Valouse dal als de Coiselet en Vouglans meren zijn echter prachtig. Bij helder weer kun je ook vanaf hier de Mont Blanc zien. Voor de exacte locatie kun je terecht in de Google Earth Community.

Uitzichten op minimaal 4 meren (Lac d'Ilay groot en klein, Lac de Narlay en Lac du Vernois) heb je op de wandeltocht vanaf La-Chaux-du-Dombief. Over de richels van de bergkam en door de bossen leidt een goed gemarkeerd wandelpad, dat zowel vanaf parkeerplaatsen aan de noord- en zuidzijde (Pic d'Aigle direct naast de N78) te belopen is.

Onze foto's van de wandeltochten in de Jura 'bergen'

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog: steden, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , , ,

16 juli 2008

Watervallen en meren in Jura

Vandaag neem ik je mee naar groen en fris in de Jura, kortom interessante watervallen en meren, natuur waarin de streek in overvloed leeft.

Het bijzondere aan de Cascades du Hérisson is, dat er niet één of twee te zien zijn, maar zeven op rij. Je moet dan wel de wandelschoenen meenemen en bereid zijn ze allemaal in zo'n 2,5u te gaan bekijken. Dat is de moeite waard, want geen van de watervallen is hetzelfde en verval van 35-65m per stuk bij de grootste (E´ventail, Grand Saut, Saut de la Forge) zijn gewoon geweldig om te zien.

Les Tufs bij Baume-les-Messieurs is een bijzondere set watervallen over het tufsteen net buiten de grotten.

De watervallen van de Flumen tussen St. Claude en Septmoncel zijn krachtig en maken als kwartet een oorverdovend lawaai. Camera's beschermen tegen de spetters graag. Het is de wandeling vanaf de krachtcentrale een paar kilometer stroomafwaarts meer dan waard!

Naast de Chapeau de Gendarme, in de buurt, bergopwaarts naar Septmoncel, stroomt ook een waterval naar beneden.

De waterval van de Drouvenant bij La Frasnée ligt in een mooi keteldal. De bemoste keien naast de waterval nodigen uit tot een klimpartij.


Verborgen achter een groen en rustiek bos in de heuvels tussen Chattonay en Dramelay ligt tenslotte de waterval van de Quinquenouille.

Foto's watervallen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over de watervallen in de Jura vind je hier.

Meren
Ervan uitgaande, dat je belangstelling vooral uitgaat naar publiek toegankelijke meren met recreatiegebieden, aangelegde stranden of jachthavens, heb ik in de Jura de volgende tips voor je.
Grand Lac bij Clairvaux-les-Lacs: Parkeren kost je EUR 4 per dag, de voorzieningen rond het strand (toiletten, douche, restaurant, snacks en ijs) zijn OK. Campings liggen ook direct aan het water.

Lac de Vouglans: wij hebben de plage de Surchauffant bij La-Tour du Meix benut. Gratis parkeren dichtbij het aangelegde strand, de pijlerbrug over het Vouglans dal in de buurt. Bewaakt strand.

Lac de Chalain: voor veel Nederlanders een begrip. Ook hier bewaakte stranden en campings inclusief alle denkbare voorzieningen bij de hand. We hebben zowel het Domaine strand aan de oostzijde als het Pergola strand aan de noordkant bezocht. Parkeren kost je hier EUR 3 per dag.

Foto's meren en bossen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, steden, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

15 juli 2008

Steden in de Jura

Vandaag neem ik je mee langs een aantal Franse steden of groot uitgevallen dorpen in de Jura.

Arbois
Arbois is de thuishaven van Louis Pasteur, de fraaie St. Juste kerk en wijnboerderij Henri Maire. Wijngaarden omringen de stad en niet verwonderlijk herbergt het een wijnmuseum in een voormalig kasteel. In de nabijgelegen Planches-pres-d'Arbois vind je bijzonder mooie grotten langs een onderaardse rivier.

Arinthod
Arinthod heeft wat met dinosaurussen, welkom in de Jura! Maar het stadsplein heeft ook een mooie kerk en toren. Aardig om even mee te pakken in je dagtocht.

Baume-les-Messieurs
Baume-les-Messieurs ligt in een typisch voor de Jura keteldal. De abdij is fotogeniek en de nabijgelegen grotten zijn een must-see.

Clairvaux-les-Lacs
Clairvaux-les-Lacs ligt in de heuvels met een groot en klein meer als buren. Het grote meer is een recreatieterrein; je kunt er lekker zonnebaden of zwemmen. Dat is leuker en interessanter dan het stadje zelf.


(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier is de hoofdstad van de Jura en biedt alles wat je van een grote stad verwacht. Van Formule1 hotels aan de rondweg tot een gezellige binnenstad met terrassen, stadsparken en vele winkels.

Morez
Morez ziet zichzelf als hoofdstad van de brillen en herbergt een brillenmuseum aan het stadsplein recht tegenover het stadhuis. De Notre Dame en de winkelstraten zijn leuk om te bekijken. Morez ligt al behoorlijk hoog, dat zie je ook aan de viaducten die voor de treinen rond de stad slingeren. Van en naar de Jura toppen op de Frans-Zwitserse grens kom je er ongetwijfeld langs.

Moirans-en-Montagne
Moirans-en-Montagne noemt zichzelf kinderhoofdstad. Dat je van bomen ook houten speelgoed kunt maken, weten ze in Moirans al lang. Tegenwoordig wordt er in het dorp ook plastic speelgoed vervaardigt, maar het is logisch dat je er een speelgoedmuseum kunt bekijken. Zeker als slecht-weer optie eentje om te onthouden.

Orgelet
Zo'n typisch Jura stadje is Orgelet met een oude binnenstad, bossen en heuvels om te bewandelen.

Saint Claude
In Saint Claude draait het om pijpen in de nette zin van het woord. De stad aan rivier en omringt door forse heuvels heeft ook een eigen kathedraal, waar een gemeentefunctionaris je graag en gratis rondleidt.

St-Hymetiere
St-Hymetiere, ten zuiden van Arinthod is zelf niet zo bijzonder, wel de nu buiten het dorp gelegen kerk.

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

14 juli 2008

Camping Le Moulin in Patornay

Van 28 juni t/m 12 juli brachten we door in gitotel 202 op camping Le Moulin in Patornay, Clairvaux-les-Lacs in de Franse Jura. Vroegboeken bleek te helpen, want waarschijnlijk niet voor niets staat #202 ook op de folders, kortom - wat ons betreft- het mooiste plekje, direct naast het zwembad, dichtbij receptie en kampwinkel en toch apart en rustig. Het overdekte terras bewees de diensten tijdens de regenbuien en het geringe vuil dat het huisje ingelopen werd.

Op de 5ha vind je naast de gitotels nog diverse andere typen stacaravans en ingerichte tenten van bijvoorbeeld Vacansoleil. Uiteraard is eigen tent of caravan ook welkom. Zeker de eerste week, nog vóór de eerste Franse regio's zelf vakantie krijgen, is het uitzoeken. De Nederlands sprekende staf is daarbij een steun in de rug.

De zwembaden met een apart peuterbad en een bad waarin de glijbanen uitmonden zijn goed uitgerust, maar liggen wel in de zon. Beschutting moet je desgewenst zelf verzorgen door een parasol mee te nemen. Ligstoelen zijn wel aanwezig.

Je dagelijkse stokbrood en eventuele snack (frituur, pizza) kun je op de camping zelf krijgen, ook een kampwinkel is er. Voor de kinderen zijn er naast de speeltuinen en strand aan de Ain gratis activiteiten van de Camping Kids (onderdeel van Vacansoleil), zoals een dagelijks ochtend- en middagprogramma en 's avonds een kinderdisco. Zoals meer campings in Frankrijk wordt ook deze veel door Nederlanders bezocht. Vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt.

Extra's als een circusvoorstelling op de camping of Jura wijnproeven zijn natuurlijk altijd leuk.

Voor de boodschappen kun je terecht in Patornay (mini Casino) of Clairvaux-les-Lacs op 5km afstand (Aldi, 8 a Huit, ATAC). Wat verder, in Lons-le-Saunier vind je elke denkbare winkelketen. Vestigingen van de Lidl vind je er, maar ook in Morez.

Qua ontsluiting ligt de camping tenslotte gewoon goed. Zowel ten noorden/noordoosten als ten zuiden liggen de bekende meren. Rondom de heuvels en bergen van de Jura, de grotten, meren en watervallen, waarover morgen en overmorgen meer op de weblog.

Zelf zijn we vanuit Balkbrug via de A28-A50-A73-A2 naar Maastricht, vervolgens via de E25 over Luik en Luxemburg, de Frans steden Metz, Nancy, Dijon en Dole over de A31-A39 naar Lons-le-Saunier gereden. Afslag 8 voert je vervolgens in een klein halfuurtje naar Patornay.

Labels: , , ,

13 juli 2008

Hoe de vakantie in de Jura was

In de afgelopen 2 weken hebben we genoten van de Franse Jura met een gitotel op camping Le Moulin in Patornay als uitvalsbasis. De vraag 'Hoe was jullie vakantie?' is elk jaar lastig 1-2-3 te beantwoorden, omdat je zoveel gezien en gedaan hebt. Ditmaal ben ik zondagmorgen na terugkomst, terwijl in totaal 8 wassen gedraaid zijn, begonnen met de bijna 500 foto's en filmpjes te verwerken en op Flickr te zetten.

Vroeger en nog altijd maak ik aantekeningen, maar die dienen niet voor publicatie. Een bonte mix van activiteiten, taken, aantekeningen, huishoudelijke zaken, ideeën, enzovoorts.

Want laat je je indrukken spreken via beelden, al dan niet bewegend? De foto's heb ik verzameld in een collectie Vakantie Jura zomer 2008 met daarin thematische sets. Dat is me vorig jaar prima bevallen.

Of spreekt een mind map kernachtiger?

Of toch, woorden gebruiken om locaties, belevenissen, gelezen boeken en dergelijke toe te lichten? Natuurlijk! De beschrijvingen van eerdere zomervakanties bleken voor andere reizigers een informatiebron en leidden tot vragen per e-mail over de camping, dagtrips met kinderen, en dergelijke. En dus zal ik de komende dagen veel content plaatsen op zowel de weblog als portal in de vorm van indrukken en recensies over de camping Le Moulin, de omgeving (steden, watervallen, meren, wandeltochten, grotten) en de gelezen boeken:
- Chaja Polak - Stenen Halzen
- Arie de Geus - De levende onderneming
- Andreas Eschbach - Het Messias Mysterie
- Geert Mak - Hoe God verdween uit Jorwerd
- Irfan Orga - Aan de oevers van de Bosporus
- Göran Sahlberg - Aan het einde der tijden
- Aharon Appelfeld - Het tijdperk der wonderen
- PJ Vergunst - Vervolgd om Jezus' wil
- René Kahn - In de spreekkamer van de psychiater.

Labels: , , , ,

25 juni 2008

Googolopoly mee op vakantie

Als je tijdens de vakantie toch niet helemaal los wilt zijn van het World Wide Web, of ervan overtuigd bent, dat Google de wereld gaat veroveren, dan is het door Box.net ontwikkelde Googolopoly iets voor jou!

Het doel van het spel is om alle informatie van de wereld te organiseren. Om dat te bereiken kun je allerlei bedrijven en informatiebronnen als JotSpot, YouTube, SketchUp, PayPal, eBay, Yahoo....en Microsoft kopen. De gevangenis heet 404 error file not found en de beloning bij Start is collect 200 shares of VC funding as you pass.

Veel speelplezier!

Labels: ,

03 augustus 2007

Mobiele bereikbaarheid in buitenland heeft prijs

Dubbelhartig bij consument en aanbieder. Uitgerekend nadat de meeste Nederlanders op terugreis zijn, introduceren de mobiele telefonie aanbieders op last van de EU de verlaagde roaming tarieven voor telefoontjes vanuit en naar het buitenland. Aanleiding hiervoor waren jarenlange klachten over zogenaamd onverwacht hoge telefoonrekeningen na afloop van de vakantie.

Voxmobile, Tele2 (why pay more), Virgin Mobile en Telefónica-dochter O2 zijn nu door de EU op de vingers getikt, omdat deze overgang naar overzichtelijke roaming tarieven niet netjes geregeld is.

De tarieven voor dataverkeer bleven buiten schot, maar ook daar gaat verandering in komen. Want nu we (opnieuw) massaal onze laptops meenemen op vakantie en op de verregende camping natuurlijk onze e-mail moeten checken en de weersverwachtingen online moeten zien, valt bij thuiskomst de rekening tegen.

Kun je dan als mondige consument niet lezen? Dacht je echt dat mobiel internetten gratis is, omdat dat thuis en op het werk ook gratis is? Toen de camping me 4 weken geleden meldde, dat hun WiFi voor EUR 3,95 per kwartier of EUR 10 per uur te gebruiken was, was ik blij, dat ik ook zonder mobiel web vakantie kon houden. Lukt het jou niet, dan bij deze nog wat kostenbesparende tips.

Labels: ,

23 juli 2007

Boekenplank in de zomervakantie

Een zomervakantie is gewoonlijk goed 'weer eens een goed boek te lezen' al dan niet in meervoud. De afgelopen weken gingen mee en werden op Alister MacLeod's - Geen groot verlies na allemaal gelezen:
1. Ynskje Penning - Stormvloed: de spectaculaire ondergang van het Waddeneiland Bosch in het begin van de 80-jarige oorlog (2006, ISBN 9789033005664)
2. Herman J. Selderhuis (red.) - Handboek Nederlandse Kerkgeschiedenis (2006, ISBN 9789043509268)
3. Judith Hurwitz e.a. - Service Oriented Architecture for Dummies (IBM Limited edition) (2006, ISBN 9780470069820)
4. Joost Tennekes - Jabbok (2004, ISBN 9789059900243)
5. Gabriel Garcia Marquez - The General in his Labyrinth (1990, ISBN9780224030833)

Labels: ,

22 juli 2007

Rondje Doubs

Le Doubs is rijk aan water. Het departement dankt zijn naam aan de rivier die in het zuidwesten in Mouthe uit de bergen komt opborrelen en via het grensgebied met Zwitserland naar het noordoosten stroomt om vervolgens via Montbéliard, L'Isle-sur-le-Doubs en Besancon naar het zuidwesten te stromen. Ook de Loue en de Lison en de Dessoubre mogen er zijn. Van al dat moois heb ik foto's verzameld in de galerij Watterijk Doubs.
Vergeet niet de Saut du Doubs aan te doen. Vergeet de rondvaartboten, wandel zelf vanaf de parkeerplaats bij Les Taillards / Les Vions. Het geeft je direct de mogelijkheid aan zowel de Franse als Zwitserse kant van de Doubs te lopen en de watervallen te bekijken. Hieronder een filmpje.

Montbéliard, Besancon en Pontarlier zijn grote steden, maar Le Doubs biedt meer steden en stadjes. Niet zo toeristisch en welvarend als bijvoorbeeld de Elzas, maar niettemin op doorrit een stop waard. Foto's vind je in de galerij Steden in Le Doubs. De Franse kerken zijn zeker een bezoek waard, zo ook in Le Doubs. Kiekjes van binnen en buiten staan in de galerij Kerken in Le Doubs.

Het departement kent diverse heuvelruggen en bergtoppen tot 1400m. Diepe rivierdalen, wijdse uitzichten, kliffen, watervallen en wandelpaden maken het plaatje compleet.
Absoluut een dagbezoek waard is de Cirque de Consolation. Klimmen, niet autorijden naar de Roche de Pretre! Onderweg is de Grande Grotte magnifiek.

Meer plaatjes in de galerij Panorama's in Le Doubs.

De Mont d'Or mag in je reisplan niet ontbreken.

En bijzondere toeristische attracties kent Le Doubs ook. Naast het Peugeot automuseum zijn er diverse maisdoolhoven (de door ons bezochte Labylude was helaas leeg!).

Verder vermeldenswaard is de Dino-Zoo, waaraan de galerij Dino-Zoo gewijd is. Verder bijzonder is de Velos Rails bij Vesoul. Zelf 9km trappen op de fiets die netjes binnen de rails blijft.


Tot slot biedt de streek een groot aantal grotten. Wij bezochten de grotten van Osselle. De foto's vind je in de galerij.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker