Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

23 december 2009

Friendbinder getest

Friendbinder lijkt op eerste gezicht een zoveelste activity streaming platform. Na het aanmaken van je account kun je bekende diensten als Twitter, Facebook, Flickr, Last FM en RSS feeds opvoeren en daar gaat 'ie weer.
FriendBinder screenshot You stream

Toegevoegde waarde

1. Goede zoekfunctie. Zowel de trending topics worden getoond, maar je kunt ook over de netwerken heen zoeken. Je ziet ook wat populaire links zijn onder je vrienden.
2. Via AJAX instant schermverversingen en inline updates van tweets en dergelijke.
3. Simultaan een status update doen naar Twitter en Facebook.
4. Geen eigen netwerk, zoals Plaxo. Voor het bundelen van streams hoef je dus geen toestemming te vragen aan vrienden, volgelingen en contacten.
5. Meteen een goed werkende mobiele versie op m.friendbinder.com
6. Filters op interesseniveau / mate van interessant zijn van contacten
7. ondersteuning van geotagging.
FriendBinder screenshot Friends
Minpunten
1. Performance. Wie veel netwerken ondersteunt en geen restricties stelt aan groot netwerkgebruikers, levert in op performance.
FriendBinder screenshot Search
De ontwikkelingen kun je volgen op Twitter en de weblog.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

15 december 2009

Social software updates december 2009

LinkedIn API opent weg voor nieuwe aansluiters
Sobees, een social networking aggregator maken met TweetDeck en Hootsuite als eerste gebruik van de nieuwe API van LinkedIN.

Sobees vernieuwd
Sobees, dat ik in alpha versie besprak in juni 2008 en de herziene beta in november 2008, is eindelijk terug met een verdergaande verbetering.

Sobees ondersteunt al enige tijd zowel MySpace, Facebook, LinkedIn en Twitter functies. Seesmic en TweetDeck hebben ook een mobile client, Sobees hoopt binnenkort een Android app vrij te geven.

TweetDeck 0.32
TweetDeck heeft in de 0.32 versie ondersteuning voor
- LinkedIn: updates uit je, versturen van updates, commentaar geven op updates van je connecties.
- Twitter List support
- Geo-location support
- Twitter Retweet support (zowel de oude RT als de nieuwe Twitter eigen retweets)
- verbeterd Add Column screen

En in de 1 week later uitgebrachte 0.321 versie is support voor de online Directory opgenomen. De directory wordt gevoed met gegevens van TweetDeck gebruikers, dankzij de tags vanuit de client.

Mixero 0.52 en 0.53
Mixero, waarmee ik mijzelf en jou als lezer in oktober liet kennismaken, is mijn Twitter desktop client of choice momenteel. Op 3 december werd v.0.52 uitgebracht met daarin:
1. Open beta, no more invite codes
2. Facebook accounts support
3. Twitter lists synchronization
4. Fixed hang on exit
7. Fixed Twitpic uploading
en diverse andere performance verbeteringen.
Synchronisatie van grote lijsten laat Mixero vastlopen. Vooralsnog worden mijn Mixero lijsten nu afgeschermde lijsten op Twitter. Ik vind het prima, want ik beheer ze in Mixero.

Een week later was er alweer versie 0.53 met ondersteuning voor de nieuwe retweets, geotagging, spam reporting en user blocking.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

07 december 2009

BlackBerry updates december 2009 1

ÜberTwitter beta 6
Übertwitter bracht waarschijnlijk zelf begin december de beta 6 als pre-release in de lucht. OK, het excuus was hacking, maar wat extra reclame vooraf is nooit weg.
Ubertwitter beta 6 tabs and screencandy screenshot
Want de verbeteringen zijn naast een compleet nieuwe interface:
- Twitter lists support
- Retweet (zowel oud als nieuw)
- Find people
- Saved searches
- Update Twitter Profile vanaf je telefoon, inclusief Profile Picture
- Report Spam
- Geo-Tagging, zowel myloc.me URLs, Twitter Geo-Tagging of beide
- Twitter name menu – Typ ‘@’ en een lijst met mogelijke usernames uit je vrienden volgt.
Ubertwitter beta 6 lists screenshot
TwitterBerry wordt OpenBreak
Orangatame Software, het bedrijf achter TwitterBerry heeft de naam van de applicatie in OpenBeak gewijzigd. OpenBeak heeft de volgende bijzonderheden
- Foto's posten naar Zannel, TwitPic, Twitgoo of yfrog.
- Notificatie icoon met aantal ongelezen tweets.
- Cache van alle avatar images in het interne geheugen.
- Zoeken op Twitter of trending topics
- Herkenning van ingetikte @usernames en #hashtags
- Twee lijstweergaven: fixed height en variable height

IM clients nu 2.5.30 versie
RIM heeft nieuwe versies (2.5.30) van haar instant messaging clients uitgebracht. Het blijft altijd wat schimmig waarin de 7 verschillen zitten, dus gewoon maar updaten, zonder vragen. Download ze OTA of via Desktop.

Myspace 2.0 client
Op 4 december is de 2.0 versie van RIM's eigen Myspace client uitgebracht. Nieuw en gewijzigd:
- je kunt blog entries aanmaken en wijzigen
- je kunt de blogs van je vrienden bekijken
- je kunt aangeven welke MySpace email notificaties je wilt hebben.
- je kunt een eigen mood aangeven in MySpace profile.
Downloaden kan via AppWorld of via de website.

WordPress via BlackBerry
WordPress for BlackBerry screenshot dashboardRecent Post screenshot WordPress for BlackBerryEen geweldige vondst: een WordPress back-end client voor de BlackBerry. Het maakt het onderhouden van blog posts, modereren van commentaren enzo mobiel mogelijk. Erg handig. Er wordt hard gewerkt naar de 1.0 versie, maar tot nu toe doet de 0.9.0.169 versie het ook al erg goed. Je kunt sinds de laatste versie vanaf je BlackBerry video's naar je mediabibliotheek uploaden, bestandsnaam, onderschrift, titel en positie van media meegeven. Diverse talen, zoals Frans en Indonesisch worden nu ondersteund. Verder is de performance sterk verbeterd.

Kindle for BlackBerry
Vorige maand heb ik de Kindle for pc applicatie gedownload en om te testen wat Kindle editions van boeken bij Amazon.com besteld. PocketBerry berichtte de komst van een versie voor de BlackBerry. Cool!


Beejive 1.9.7
Beejive, een multi-IM client is naar 1.9.7 beta ge-upgrade. Voordat je meteen jouw versie naar keuze downloadt, een waarschuwing. Als je, net als ik, al eens een trial versie hebt gebruikt, wordt er geen nieuwe trial key verstrekt door Beejive. Kortom, ook al zou je de beta willen testen, kun je dat schudden. Wat mij betreft dus een dikke onvoldoende voor zo'n omgang met potentiële klanten.

Last.fm client
BlackBerry heeft nu een eigen Last.fm client die helaas alleen in de VS of VK werkt. Met je Bold of Curve model kun je naar Last.fm radio luisteren, je eigen radiostation samenstellen, eigen tracks laten 'scrobblen' en achtergrondinformatie over artiesten, concerten en dergelijke bekijken.

Sensobi
Eind november kreeg ik van @sensobi de 1.6.501 versie ter test aangeboden. Opvallendste verschil van deze intelligente adresboek overlay is het grotere font in de UI, zodat het beter leesbaar is.

Nieuwe Inside BlackBerry blog
Het laatste BlackBerry nieuws van RIM kun je via hun Inside BlackBerry blog en @blackberryblog volgen.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

06 december 2009

Trend: Van vast geloven, zoekend geloven tot sociale zondag

Om deze postmoderne, 'ieder heeft iets' samen te vatten als finale van de ontkerstening van Nederland, gaat me veel te ver. Diversiteit is wat ik zie. Van Boele Ytsma's pogingen rond zoekend geloven medestanders te verbinden in sociale netwerken tot Fred Omvlee's eerste LinkedIn Church, dat met een tweemaandelijkse SocialSunday doorstart. Inspiratie mag er uit diverse hoeken en gaten komen, verschillend zijn bindt juist, is de gedachte. Evengoed tref ik reizend in de trein lezers van Floyd McClung Jr's Het Vaderhart van God uit 1984 of een Katholieke PABO reader Zin In Bijbelverhalen.
De lezingen van zoekers en twijfelaars afgelopen zomer op het Xnoizz Flevo Festival kwamen op heftige reacties van 'vast gelovigen' te staan. Je zult zelf maar overtuigd zijn van de 'naakte' waarheid, dan klinkt twijfel als onnodig moeilijk, toch?

Licht in het donker
Juist in het donker valt het licht op. Het gesprek dat we enkele weken geleden op 'onze' groeigroep in de gemeente thuis hadden, ging over de invloed van de ontzuiling in Nederland. Is het erg, dat we onze broodjes tegenwoordig weer kopen bij de bakker en niet meer verplicht bij de christelijke bakker, vrienden hebben in plaats van alleen christelijke vrienden, het liefst die uit de eigen kerk, denominatie of gezindte? Wat heeft verzuiling Nederland opgeleverd? Is het niet belangrijker nu als christenen zelf midden in de maatschappij te staan, te leven en te doen wat onze hand vindt om te doen, evengoed te werken in het 'zweet ons aanschijns' en te weten in een gebroken wereld te leven. Want daar komt ook de sociale bewogenheid, het zoeken en vinden van waarheid en het omzetten in overtuigingen, moraal, deugden tot z'n recht. De vruchten van ons geestelijk leven (liefde, geduld, zachtmoedigheid, etc.) mogen 7x24 uur per week groeien.

Handen uit de mouwen
En zo ben ik blij met een grote groep tieners en jongeren die op allerlei manieren geld inzamelen bij vrienden, buren en familie om volgend jaar met het Asara project in een dorpje buiten Hyderabad, India een school te bouwen. Ik ben blij met de gelegenheden die we als De Graankorrel in Dedemsvaart hebben om op de Kerstmarkt, met een conferentie Geroepen om vrij te zijn in januari, nog komende concerten, maar ook in de regelmatige samenkomsten en groeigroepen zoekers en vinders bij elkaar te brengen, samen te groeien in geloof en de uitwerking ervan in mensenlevens en de maatschappij te mogen zien.

Labels: ,

30 november 2009

Fotografie op web updates november 2009

Flickr App Garden
Flickr heeft een eigen App Garden, een overzicht van applicaties voor en met Flickr. Via tags, profielen van ontwikkelaars en screenshots kun je je weg banen naar commentaar-, upload en cross-platform hulpjes.

Flickr People in Photos
Nog meer Flickr nieuws. Met People in Photos kun je mensen die op Flickr foto's staan taggen. Dat gaat aan de hand van Flickr username of e-mailadres. Voor de non-users houdt dit een uitnodiging lid te worden van Flickr in. In commercieel opzicht dus een marketing gimmick. Functioneel gezien keeping-up-with-the-joneses, omdat Hyves en Facebook dit al tijdenlang ondersteunen.


Zelf bepaal je of er people tagging mogelijk is, voor wie de tags zichtbaar zijn, en dergelijke. Niets moet, alles mag.


Google Image Swirl
Het Google Labs product Google Image Swirl is een meer visuele manier om naar (gerelateerde) afbeeldingen te zoeken dan de reguliere Image search.

Er is een groot aantal zoektermen voorgedefinieerd, maar verwacht niet dat Image Swirl al alle willekeurige afbeeldingen, met name Nederlandstalige woorden herkent. Balkbrug of Henk-Jan kon ik zo vergeten terug te vinden.

Picasa update
In de nieuwe Picasa build vind je verbeterde stabiliteit tijdens het importeren van foto's, een fix voor een Quicktime gerelateerde crash, ondersteuning voor migraties van fotoalbums naar Windows 7 en RAW support voor diverse camera's.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

28 november 2009

Wat is er van de 2009 voorspellingen terecht gekomen?

Voordat ik ga vooruitblikken naar 2010, is het goed te kijken hoe de voorspellingen, verwachte trends voor 2009 uitpakten. Op 30 december 2008 en 31 december 2008 verwachtte ik 9 bewegingen, die ik toets aan de werkelijkheid van 2009.

1. Rationalisatie in sociale netwerken / microblogging platforms
Inderdaad, marktleiderschap voor Twitter met zo'n 58 miljoen unieke bezoekers op maandbasis tegenwoordig en, 2,5 nadat ik begon te twitteren - woord van 2009 (dankzij Onze Taal). Helaas rest een kwijnend bestaan voor platforms als Iminta, Identi.ca of Kwippy. De als kansrijke activity / life streaming platformen ingeschatte Friendfeed en Plaxo delen inderdaad in de feestvreugde, maar wat een opmars heeft Facebook gemaakt!

De keerzijde is de overdaad. Niet toevallig is 'unfriend' is door de New Oxford American Dictionary uitgeroepen tot het woord van het jaar 2009.

2. Productiviteit: meer met minder

Online activiteit efficiënter maken, heeft zich doorgezet. Zogenaamd cross-posten van zowel statussen (Facebook-Twitter, Myspace-Twitter, Yammer-Twitter, Ping.fm, LinkedIn-Twitter) is helemaal '2009'. En multi-platform clients zijn niet bij Digsby gebleven. Wat dacht je van TweetDeck, PeopleBrowsr en Seesmic die allemaal diverse platformen kunnen bedienen.

3. We blijven lezen, maar ook vooral anders
Ook de vermoede opkomst van e-readers, abonnement op de papieren krant vervangen door een internet-versie abonnement, maar toch ook veel gewone boeken lezen. Deze zomer ging er voor het eerst een audiobook mee op vakantie, ik lees tegenwoordig regelmatig e-books in de trein, maar heb evengoed een warme band met de plaatselijke bibliotheek om mijn leeshonger te stillen.

4. Mobiele telefonie - computer - fotografie versmelten verder
Wie dat nog ontkent, moet z'n ogen open doen in de trein, tijdens concerten of op vakantie.

5. Multimediaal communiceren
Blu-ray heeft nog niet echt een vlucht genomen, maar allerhande pogingen van uitgevers om onze aandacht via diverse media te trekken, zijn evident. TV, web, radio, het vergroeit wel, zij het vanuit verschillende belangen en tempo's.

6. Van gebruiken naar deelnemen in
Verkijk je hier niet op een eerste indruk. De enorme groeicijfers van bijvoorbeeld Twitter en Facebook zijn haast omgekeerd evenredig aan de actieve bijdragen. Het bericht, dat het aantal actieve Wikipedia schrijvers afneemt, verbaast me niet. De wisdom of the crowds is er wel, en heeft in best sellers als Wikinomics, Groundswell en Free uiteraard centraal gestaan. Maar de werkelijkheid: actief willen bijdragen aan een gemeenschap zonder geldelijke beloning vraagt op z'n minst tijd en een andere soort waardering. Als die uitblijft, kan ik me constateringen als Facebook wordt 'uncool' voor 18-24 jarigen goed voorstellen.

7. Mashup of social graphs - forget private browsing

My social Network on Flickr, Facebook, Twitter...Image by luc legay via Flickr

Het verdichten van je aanwezigheid op verschillende netwerken, al dan niet tegelijkertijd is ook zo'n 2009 verschijning. Als een serieus contact via Twitter ontstaat, is hij/zij ook snel via LinkedIn en Facebook toegevoegd en een adreskaart in Outlook contactpersonen gemaakt. Privacy online? Dan moet je niet online. Google weet veel van je en steekt dat niet onder stoelen of banken. En over het algemeen laten we zelf bewust heel veel identiteit sporen na op het web. Bij deze weer eentje.

8. Herwaardering vriendschappen
Vriendschappen tussen mensen waarderen face to face ontmoetingen. Dat kunnen, zo bewijst de praktijk, prima door sociale netwerken geïnitieerde of gefaciliteerde ontmoetingen zijn. Hoofdboodschap: kom ook achter je scherm vandaan, ontmoet elkaar bij een Open Coffee, tijdens een concert, dagje uit, conferentie of lunch.

9. Zorgen voor ontspanning
Het leven is meer dan een life stream. Crisis of niet, op vakantie willen we allemaal. Pretparken hebben weer een prima jaar achter de rug.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

24 november 2009

Enterprise Social software: Second Life en Novell Pulse

Second Life als platform voor samenwerking. Niet langer wat vrijblijvend rondhangen, kletsen en Linden dollars uitgeven aan een nieuwe look, maar aan de slag. Second Life profileert zich op Work.Secondlife.com als leider op het vlak van virtual meeting, event, training, prototyping, and simulation oplossingen. Deze speciale Enterprise environment komt op servers in het data center, dus achter de firewall. 3D ervaring, tot 800 concurrent avatars en een opdeling in maximaal 8 regions.

Binnenkort gaat ook een Marktplaats live, waarop 3D templates en andere spullen voor de Enterprise environment aangeschaft kunnen worden.

Het platform ondersteunt spatial voice, text chat en zogenaamde 'inworld interaction'. Presence en een Active Speakers box zijn present, evenals een Q&A sectie en instant vertaaloptie.
Als @workinginworld kun je de ontwikkelingen op Twitter volgen. IBM is alvast een gebruiker.

Novell Pulse
Misschien nog zo'n onverwachte naam in enterprise social software land: Novell. Met Novell Pulse wordt een social software platform gelanceerd, dat een tegenhanger van Lotus Connections e.d. wil zijn, getuige de demo van de interne Cockpit versie.

Novell Pulse wordt volgend jaar zomer gelanceerd, zal met Google Wave samenwerken en functies bieden als document sharing, conversaties, people filtering, social messaging, groepen, e.d. Begin 2010 zal een beta preview beschikbaar komen.

Via @novellpulse kun je de ontwikkelingen volgen.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

23 november 2009

Seesmic voor Windows, BlackBerry en Android

Seesmic Desktop als AIR applicatie is sinds april 2009 verder ontwikkeld. Eind vorige week maakte Luc le Meur versies bekend voor Windows (aparte client, geen AIR nodig als runtime environment), BlackBerry en Android mobiles. Een overzicht van de mogelijkheden.

Windows
De Windows client biedt een multi-column client voor één of meer Twitter accounts. Qua functionaliteit begint de client dus weer sec als Twitter. Ik kan me goed voorstellen, dat je TweetDeck als multi-column/multi-platform client veel volwassener vindt. Zelf houd ik het bij de AIR applicatie Mixero.
screenshot seesmic for windows

BlackBerry

De BlackBerry client brengt alle Twitter functionaliteit in een nette interface. Navigeren door de tweets gaat snel en het font is prettig leesbaar. De timeline ververst zichzelf (in bijvoorbeeld TwixTreme wordt aangegeven hoeveel nieuwe tweets er zijn). Seesmic toont in zijn hoofdmenu het aantal nieuwe @Replies en Direct messages. De Twitter lists kun je zien en doorbladeren. Verder kun je zoeken op Twitter en zoekopdrachten bewaren voor hergebruik. Om foto's te uploaden kun je kiezen tussen yFrog en TwitPic. Het refresh interval is aan te passen. Seesmic ondersteunt al Geo Location (met hulp van de GPS in je mobiel). Tenslotte kun je aangeven hoeveel tweets in één keer geladen moeten worden. De menu-optie Toepassing omschakelen is afwezig, en ook de Capture It menu-integratie mis ik om screenshots te maken. Als je de toepassing echter naar de achtergrond brengt, wordt het aantal nieuwe tweets in het Home screen van je BlackBerry weergegeven. En last, but not least: url shortening, zoals je in de desktop versies gewend bent, is aanwezig zonder dat je er zelf wat aan hoeft in te stellen.

Opvallend was het gemis om een tweet als favoriet te merken, een selectie te maken, kopiëren en te plakken, maar daarentegen geeft Seesmic de mogelijkheid een tweet per e-mail te versturen. Dat is dan ook wel nodig. Een zichtbare bug is dat ook na een Exit van het programma de teller met nieuwe tweets in het home screen blijft staan.

Wrange nasmaak
Toen ik de WiFi uitschakelde en het weer via GPRS moest doen, smaakte Seesmic heel wat minder lekker. De Twitter client wil per se via WiFi of APN, die had ik bij andere gebruikte Twitter clients, zoals TwitterBerry, ÜberTwitter, TwixTreme, etc. nog niet meegemaakt. Een absolte showstopper, zo laten meer gebruikers weten in de support forums. Seesmic is daarom weer verwijderd van m'n BlackBerry, TwixTreme mag lekker blijven.

Android
Zie voor de basis de bespreking van de BlackBerry client. De Android versie biedt verder threaded messages, video uploads naar YouTube, url shortening via bit.ly of j.mp en configuratie van notificaties.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

16 november 2009

De mate verbondenheid vergroten

Vorige week vrijdag promootte Microsoft Live de mogelijkheid contacten uit bijvoorbeeld Hyves, maar ook AOL, LinkedIn, Google en Myspace te importeren als Live Messenger contactpersonen. Het is de uitnodiging die veel (sociale) netwerken aan extra verkeer, gebruik, marktaandeel en bijvoorbeeld advertentieruimte kan helpen. Ik heb vrijdag de Hyves vrienden met een Live Messenger account, voor zover nog niet als contactpersoon bekend, uitgenodigd.

Waarom? Omdat de messaging applicatie van Hyves zelf niet overhoudt en Live Messenger na al die jaren eigenlijk voor mij nog steeds meer bereik heeft dan Yahoo! Messenger, ICQ of Gtalk. Een tweede, nog belangrijker reden, is de erkenning dat voor instant messaging openbare sociale netwerken als Twitter, Yammer of Facebook niet bedoeld zijn. En waar Microsoft Office Communicator handig is om met collega's te schakelen, werkt die buiten de Capgemini context (VPN, enzo) niet op een Windows Mobile of BlackBerry. En dat zijn wel de apparaten waar good old instant messengers met clients perfect voor zijn. En dat geeft zowel de hele dag door de mogelijkheid je online presence aan te geven, als ook - zo nodig - met mensen via webtechnologie te kunnen converseren.

Presence in beeld
Om dat op de nieuwe WordPress portal henkjanvanderklis.nl zichtbaar te maken, vond ik dit weekend de IM online plugin. Deze kan zowel de status op IM netwerken als Skype weergeven, en dat is weer handig, als je mij wilt bereiken.

Retaggr brengt alle profielen bij elkaar
Ik heb een poging gedaan met DandyID alle sociale (netwerk)profielen bij elkaar te brengen, maar de widgets werkten gewoon niet op m'n website.
Met Retaggr lukt dat wel, en is de integratie op de website met een i-icoontje bovenaan de blog posts elegant. Retaggr heeft veel andere mogelijkheden om met Add me buttons, profielkaartjes en e-mail handtekeningen je verbondenheid onder de aandacht te brengen.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

14 november 2009

Microblogging updates november 2009

To Tweet or Not to Tweet
Nog altijd is dat de basisvraag. Moet je meedoen? (nee), wat heb je eraan? (maak je voor een groot deel zelf uit). Frankwatching deed serieus onderzoek en presenteerde de resultaten op UltimateTwitterStudy.com.
Lists mania
Toen Twitter eindelijk Lists uitbracht als openbare groepen Twitter gebruikers, dook iedereen erop, alsof er echt wat nieuws te beleven is. En dus kwam de vraag naar widgets om de buitenwacht via de eigen websites te laten weten de gelukkigen waren. Twitter bracht er zelf een uit. Ik sta inmiddels genoemd in 9 lijsten, kortom anderen hebben een lijstje op Twitter aangelegd, waarop ik voorkom. Met dank. Zelf houd ik mijn groepen Twitter gebruikers in Mixero en heb dus geen enkele reden op Twitter zelf ook lijsten aan te gaan leggen.

Op 2 november tetterde Seesmic dat hun Desktop client de List functionaliteit als eerste zou gaan opnemen. En ReadWriteWeb bracht 10 voorbeeld widgets uit.

Project Retweet en no reload bij nieuwe tweets
Je zou het haast vergeten, maar Twitter zelf ondersteunde geen RT functie en had een pagina verversing nodig om nieuwe tweets in je timeline te tonen. Met Project Retweet wordt het eerste opgelost. Het tweede is inmiddels geregeld.

LinkedIn en Twitter status nu Linked
Er is nu 2-weg update van status tussen LinkedIn en Twitter mogelijk.

Het kan ook selectief, door in je Twitter timeline #li of #in op te nemen. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen op LinkedIn op al je updates zit te wachten.

Twittermagazine
En als je het praten over Twitter interessanter vindt dan het gewoon te doen en zien wat het je brengt, kun je ergens de komende weken in de tijdschriftenwinkel en online het eerste Twittermagazine kopen. Het magazine is een initiatief van Jessica de Kok (@kaatmossel) en Quint Result Communicatie. De bedoeling is eens per kwartaal een magazine over Het Nieuwe Werken, sociale media e.d. uit te brengen.

Labels: , ,

05 november 2009

Threadsy brengt mail, Twitter en Facebook bij elkaar

De belofte van Threadsy is om e-mail (Gmail, Yahoo!, AOL en Hotmail worden ondersteund), Twitter en Facebook bij elkaar te brengen, te ontdubbelen en te verrijken tot een unieke gebruikerservaring. Het closed beta programma deelde me 13 oktober een invite uit, waarmee ik kon gaan testen.

Aanmelden en eerste configuratie

Het opvoeren van je e-mailadressen en Twitter credentials gaat snel. Pas in tweede aanleg wordt gevraagd om je Facebook account te koppelen. Slordig is wel de melding "
I'm better with Fecbook connect. Click here" die ook na de autorisatie in beeld blijft.

Extra informatie bij een e-mailbericht

Ah, dat lijkt op Xobni (in Outlook) of Gist (op het web) dacht ik bij het automatisch omschakelen van het rechterdeel van het scherm (normaal Twitter/Facebook client) bij het openen van een e-mail.

Andere online profielen, foto's, bio-informatie en laatste tweets worden zichtbaar, in dit geval van A Different Drum. Foto's worden in een AJAX overlay getoond, inclusief slide show functie.

En naast het Unbound tabblad, waarop al dit fraais te zien is, staat een Chat tabblad, waarmee een GTalk chat widget kan worden geactiveerd.

Tweets verspreid
Aan de rechterzijde is de inbox van Twitter te zien. Irritant is het gesuggereerde bericht "testing out threadsy... request a high priority invite here: http://bit.ly/1CRqr9" dat in beeld blijft. OK, blij een eerste maal tweeten over een nieuwe client is leuk, maar daarna graag gewoon een blanco invulveld.
Je verzonden tweets vind je net als de verzonden e-mail in de Sent kolom. In de Inbox komen bijvoorbeeld de direct messages, @replies en @mentions terecht.

Wat ook opvalt is het vervangen van usernames door volledige namen, wat de leesbaarheid ten goede komt en mensen achter tweets en adressen nog meer persoonlijk maakt.

Performance nog zwak

Het versturen van een reply op een tweet deed het complete browser tabblad met Threadsy bevriezen, overigens zonder vast te lopen. Ook het openen van bijvoorbeeld alleen m'n Gmail inbox gaat gepaard met 'begin fetching attempt' in de onderste regel. Dat is niet sterk.

Andere user experience minpunten
De gelezen berichten verbergen, zit er nog niet in. In de trash ontbreekt een knop select all, terwijl er wel een unselect all is. Het zoeken op eenvoudige argumenten als Rick of Henk-Jan geeft een aantal seconden stilte. De wegvallende koppelingen met Facebook geven niet echt een stabielen indruk. Met een klein sterretje in een rood vlak onderaan je scherm word je hierop attent gemaakt.

Conclusie
Aardig concept, maar overvolle schermen, te zwakke performance en stomme bugs. Threadsy gaat me nog niet boeien en binden.

Labels: , , ,

27 oktober 2009

Synchronisatie via BlackBerry in de herkansing

Mobiel internet heeft de in de praktijk voor flink wat hoofdbrekens gezorgd. De belofte bij mijn T-Mobile InstantEmail abonnement voor de BlackBerry is:
"Zeg je BlackBerry®, dan zeg je e-mail. En met BlackBerry® Instant E-Mail van T-Mobile ben je overal en altijd verbonden met je eigen mailbox, waar in Nederland je ook bent. Je mail komt automatisch binnen en antwoorden doe je makkelijk met een vertrouwd qwerty-toetsenbord. Bovendien kun je onbeperkt mobiel internetten, zonder onverwachte kosten achteraf."
Een aantal applicaties werken via het Access Point Name. Denk aan Google Maps met z'n Latitude, Google Sync for BlackBerry en Soocial.

Diverse berichten op het internet vertellen enerzijds wel wat de APN instellingen per provider zijn, maar waarschuwen ook voor mogelijke extra kosten voor dataverkeer. Zonder uitleg waarom geeft T-Mobile via de zakelijke BlackBerry gebruikers site aan hoe de APN instellingen uitgeschakeld moeten worden.

T-Mobile's forum moderator Lonneke stelt in tegenstelling tot de belofte aan (aspirant) klanten aan gebruikers die vaak al diverse malen contact hebben gehad met de klantenservice op een forum post:
"De instant e-mail-bundel is voor het normale gebruik van internet en dataverkeer met de Blackberry en dat gebruik van de Blackberry als modem en/of het gebruik van de SIM in een ander toestel niet binnen de bundel vallen.
Ook kunnen sommige applicaties via een eigen toegangspunt verbinding leggen met het internet, dit valt ook niet binnen de bundel."
Dat werd niet duidelijker, dus heb ik zelf op het forum m'n vraag gesteld. En inderdaad klopte mijn vermoeden.

Als Soocial niet kan, UNYK dan wel?
UNYK kondigde zondag 25 oktober per e-mail aan hun mobile sync app nu zover te hebben, dat 2-way sync via UNYK met Hotmail, Gmail, etc. mogelijk is.

Gratis, bidirectioneel en direct stappen verder dan Plaxo (alleen eenrichtingsverkeer naar Plaxo toe). Eenmaal weer aangemeld op Unyk, wordt de belofte herhaald, maar meteen mager ingevuld: geen Hotmail en Gmail synchronisatie:

Teleurstellend is de operating rule die pas bij initiatie van de eerste synchronisatie zichtbaar wordt: "UNYK enables you to synchronize a maximum of 500 telephone contacts." Tja, wat als je er meer hebt, zoals ik? Komt dan L-Z niet mee?

Geen APN settings, de synchronisatie loopt naar een http-server, zo lijkt het. Uit de settings van de UNYK app blijken ook de plannen: naast contacts, kunnen calendar, tasks en notes gesynchroniseerd worden, terwijl UNYK zich (tot nu toe) profileert als adresboek ontdubbelaar. En na een eerste teleurstelling naar UNYK verwoord te hebben, toch de synchronisatie maar aangezet. Alle contacten worden naar UNYK verzonden, niet alleen de eerste 500. En er wordt ook echt gesynchroniseerd, al gaat dat wel traag!

Een uur later, batterij zo ongeveer leeg, meldt UNYK zich na het zenden van 1300+ contacten en ophalen van 150: er zijn toch APN settings nodig om door te kunnen.

Jammer dan: annuleren en deïnstalleren. Einde oefening.

Labels: , ,

26 oktober 2009

Werken met social software: aandachtspunten

In deze derde aflevering in een serie over het werken met social software, belicht ik enkele belangrijke aandachtspunten.

Connecting people
Howard Rheingold, bijzonder hoogleraar aan Stanford University’s Department of Communication voor twee onderwerpen, Digital Journalism en Virtual Communities and Social Media, heeft heldere ideeën over communities, of die nu online of offline ontmoetingen hebben. Het onderscheid tussen real-world en virtual / online communities is kunstmatig. Waar het om gaat is het (willen) horen bij een gemeenschap van mensen rond een gezamenlijk thema, onderwerp, liefhebberij, doel, gezindheid. Moderne communicatietechnieken als telefonie en internet maken het mogelijk gemeenschappen te vormen buiten de oude structuren als kerk, dorp en familie. In een steeds verder verstedelijkte wereldbevolking komen deze nieuwe gemeenschappen ook tegemoet aan de behoeften de anonieme leefomgeving aan te vullen met verbanden met andere mensen.

Rheingold ziet grote overeenkomsten tussen (de opkomst van) nationale staten en (online) gemeenschappen. Een bindende factor en een gemeenschappelijke vijand helpen. Of je dan een centrale regering met beheersingsmaatregelen inzet, of juist een democratie nastreeft, zijn vragen zonder makkelijke antwoorden. Het zijn de vraagstukken die ook spelen bij de implementatie van online gemeenschappen, zeker bij community voorzieningen in een bedrijf of instelling.

Sturen of vrijlaten?

Er is veel voor te zeggen een monitored intranet te hebben, waar op z'n minst reacties gevolgd worden, de mensen erachter aangesproken op uitingen die tegen de bedrijfscultuur in gaan. Dat in een zakelijke omgeving niet alles zomaar kan, heeft te maken met het doel waarvoor de organisatie bestaat en de middelen die zij daarvoor wil inzetten. Wil je als werknemer echt wat anders, ben je natuurlijk vrij een andere baan te zoeken in een (bedrijfs)cultuur die je meer aanspreekt en een betere binding geeft.
Beoog je met voorzieningen als een intranet in welke moderne vorm dan ook juist innovatie, het vinden van nieuwe mogelijkheden voor producten en diensten, zul je juist vrijheid in reageren moeten stimuleren. Als mensen dat associëren met een maaiveld, waarboven gehakt wordt, ben je niet goed bezig. De mate van (bij)sturing kan dan beter liggen in het aanreiken van onderzoeksopdrachten, strategische vragen of het oplaten van proefballonnen.

Tagging als best of both worlds
In The Conversational Corporation: How Social Media is Changing the Enterprise wordt Sun Corporation als voorbeeld gebruikt. Sun heeft met social media intern vier doelen:
1. participatie van medewerkers
2. voorkomen van verloren gaan van kennis
3. e-mail gebruiken waarvoor het bedoeld is en
4. ontdekken en hergebruiken van kennis
Een federated tagging service is hierbij cruciaal. Idealiter is het een combinatie van social tagging (folksonomy model), denk aan Del.icio.us, Flickr of Digg, en een gecontroleerde verzameling termen, ontleend aan de taxonomy van het bedrijf of de instelling in kwestie. See Dow Jones' Taxonomy Folksonomy Cookbook voor deze hybride aanpak. Hiermee wordt een wildgroei aan tags en een te strak keurslijf van vooraf bedachte, centraal onderhouden taxonomieën, voorkomen. Tagging kan op zowel documenten, knowledge assets, als mensen worden losgelaten. Bij het taggen zelf kunnen suggesties van anderen getoond worden, zoals Del.icio.us doet, en kunnen verwante mensen en middelen getoond worden.

Synchroon en/of asynchroon

Werd je vroeger niet uitgenodigd voor een vergadering, stond je buitengesloten. Als compensatie de notulen toegestuurd krijgen, neemt dat gevoel niet weg. Je was belangrijk en je agenda stroomde over van bijeenkomsten waar je wel bij 'moest' zijn, of je telde (nog) niet mee. Dat zag je ook terug in de online communities met fenomenen als chat boxes en eerste generatie instant messaging systemen.

Tegenwoordig is asynchrone communicatie steeds populairder. Het biedt de mogelijkheid om ongeacht plaats en tijd toch mee te doen aan een conversatie of samenwerking. Het is het paradigma waarop unified communications gebaseerd is, moeiteloos kunnen omschakelen van middelen als telefoon, e-mail, videoconference en instant messaging, om toch de conversatie te laten doorgaan. Microblogging middelen als Twitter of Yammer zijn per definitie asynchroon, wil je direct antwoord, moet je de telefoon pakken. Het voordeel van deze asynchrone communicatiemiddelen is dat de tussenstand en gesprekshistorie bewaard blijven en het dus makkelijker is in of bij te springen in een lopend gesprek.

Binden en boeien
4 P's (marketing), 5 C's (communicatiewetenschappen), hamvraag is: hoe bind en boei je je publiek en heb je er wat aan? David Alston maakte onderstaande presentatie met antwoorden.

Het Nieuwe Werken volgens Sogeti: TeamPark
Op 4 november presenteert Sogeti in een klantseminar De Intelligente Organisatie, gebaseerd op TeamPark als methode en inspiraties uit Van Crowd naar Community. Meer info en mogelijkheden voor aanmelding vind je op Sogeti's agenda.

Labels: , ,

22 oktober 2009

Microblogging updates oktober 2009 - 2

Twitter in Google en Bing
Google heeft deze week met Twitter een overeenkomst gesloten om Twitter op te nemen in zoekresultaten. Dankzij een Greasemonkey script heb ik dat al tijden (en gratis). Twitter dook ook met Microsoft in bed. Opname van Twitter in Bing is nu een feit, maar niet in het Nederlands! ("Bing Twitter Search is not available in this locale.")

Brizzly
Klinkt als een Grizzly, maar Brizzly is een aansprekende nieuwe Twitter client. Er is voorzien in groepen, trending topics, video en picture upload en preview. Opvallend is een mute knop om al te nadrukkelijk twitterende mensen even het zwijgen op te leggen en de mogelijkheid om draft tweets te bewaren. Op dit moment is Brizzly nog in private beta.

TweetMiner
Maker @justvincent tipte me enkele weken geleden op TweetMiner. Dit nieuwe Twitter productis er in een web en desktop versie. Twitter client, scheduled tweets en content discovery zijn de drie hoofdfuncties. Door RSS feeds als invoer te gebruiken voor content kun je die publiceren op Twitter, instant, vertraagd of in een publicatiecylcus (bijvoorbeeld elk uur). De Twitter client ondersteunt follow/unfollow, reply, retweet, hashtags, etc. Multi-account ondersteuning is er. Check de demo online.

Seesmic Web updates
De laatste ontwikkelingen van Seesmic Web zijn:
- Nieuwe talen: Japans, Portugees en Spaans
- Reply-all, zoals dat in Seesmic Desktop zat
- User interface verbeteringen
- Mr Tweet profiel.

TweetDeck 0.31.0 updates
In de nieuwste versie van TweetDeck zitten:
1. een "New Followers" kolom
2. notificaties per kolom in noticatiebox. Je hoeft er TweetDeck niet full window voor te openen.
3. ondersteuning van navigatie via het toetsenbord
4. eindelijk: 15% minder geheugenbeslag.

Labels: , ,

20 oktober 2009

Werken met social software: down memory lane

In deze tweede aflevering rond het werken met social software sta ik stil bij bewegende doelen en anders ingezette middelen.

Waar Microsoft SharePoint een aantal jaren geleden werd gepromoot als de omgeving voor de information worker, een paradigma, dat aan het begin van de 21e eeuw aansprak, wordt het tegenwoordig afgedaan als 'document centric' en minder relevant als social software. Dat je met een wiki allerlei structuren kunt aanbrengen, maar toch ergens tegen de grenzen van een wiki als zodanig aanloopt, zie je met bijvoorbeeld Atlassian's Confluence wiki, dat (ook) als documentenbibiliotheek met versiebeheer wordt gebruikt. Omdat documenten zowel de verschijningsvorm wikipagina als bijlage bij een wikipagina aannemen, wordt het geheel niet overzichtelijker, zo is mijn constateringen bij projecten. Kun je bij Confluence nog aan tagging doen, ontbreekt dat geheel bij SharePoint documentbibliotheken. Het dossier van een beetje project met een doorlooptijd van een half jaar of meer verwordt zo tot een spreekwoordelijke hooiberg, waarin een speld gezocht wordt.

Twitter, enkele jaren begonnen als microblog om je omgeving in maximaal 140 karakters te laten wat je doet, kent verschijningsvormen als marketing kanaal, to-do lijst, distributie van nieuws en interactie tussen bedrijven en hun klanten over producten en diensten (klachten, storingsmeldingen, uitnodigingen voor testtrajecten), etc.

Bewegingen in middelen; verschoven focus
Toen ik in 1995 ging werken, was ik trots op m'n eigen Lotus cc:Mail account. In 1996 mocht ik als pionier gebruiker mee in de opkomst van Lotus Notes (versie 4.6) als groupware, beter: database structuren met e-mailintegratie en status updates, zodat werkstroombeheersing, formulierafhandeling en dergelijke mogelijk werd vanuit één omgeving. Met Lotus Notes werd ook een eerste versie van een intranet en internet presence opgebouwd. Het was de start van bedrijven als e-Office om bedrijven bij te springen.

Daarna kwam de opkomst van content management systemen. Ik heb in 2000 een SmartSite implementatie geleid bij een verzekeraar, waar dezelfde vragen als tegenwoordig rond social software implementaties gesteld worden? Hoe open moet het opgezet worden? Wat is het nut van een forum? Wie is verantwoordelijk voor content? Hoe strak moet er gemonitord worden? Wat voor waarde voor het bedrijf genereert een online marktplaats, een wist-je-dat-rubriek of een 'verplicht' afdelingsprofiel naast een telefoongids en laatste bedrijfsnieuwtjes?

Die waarde werd enkele jaren later onder meer gevonden in een volgende generatie webservices, die rondom self service. Ook daarvan heb ik implementaties mogen leiden. Functies als HR en ICT helpdesk werden ermee ontlast, maar met gemeenschapsvorming hadden ze niets meer. Dergelijke services vulden juist een You Experience in, waarbij je ongeacht plaats en locatie je 'eigen ding' kon regelen.

Tot voor kort lag de nadruk op het publiceren en delen van documenten, zie de eerder genoemde concepten als de information worker van Microsoft. Ook allerhande applicaties voor projectmanagement ondersteuning, versiebeheer, track & trace van bugs en issues passen in deze generatie. Uiteraard kon je met bijvoorbeeld SharePoint mengvormen aanbrengen. Werkstroombeheersing met documentbibliotheken en koppelingen met back-office systemen bij een schadeverzekeraar. Of widgets om mail, takenbeheer en documentbibliotheken voor projectmanagement te integreren. Licenties voor content management systemen werden nogal eens verruild voor open source alternatieven als Drupal of Joomla. En dan duikt eind 2007 Drupal bijvoorbeeld binnen Capgemini op als vervanger van Lotus Notes om kennisbeheer en community management te gaan doen, en zijn niet alleen de content management, maar zeker ook de community builder en e-business modules populair bij beheerders.

En toen was buiten de hausse aan social software gekomen. Web 2.0 concepten sijpelen met vertraging de bedrijfsmuren in, of toch niet? Decennia geleden hadden we al bulletin board systemen, daarna nieuwsgroepen (pas met de introductie van Microsoft Outlook 2007 is de news server bij Capgemini verleden tijd verklaard). Initiatieven als Ambtenaar 2.0 bestaan al even. Instant messaging via Lotus Sametime, Office Communicator, GTalk of van mijn part de messaging functies op de AS/400 kennen we al tijden. Per SMS melden we ons af voor een vergadering, geven updates door en ontslaan we desnoods mensen. En met spreadsheets, online taxonomieën, cv systemen en matching applicaties voor aanvragen en geschikte kandidaten proberen we al jaren de juiste man/vrouw op de juiste plek in te zetten, te vinden en diens kennis te gebruiken.

Van push naar pull naar push
Een andere interessante golfbeweging is de volgende. 15 jaar geleden werden bij mijn eerste werkgever bedrijfsnieuws, notulen e.d. nog in een afdelingsmap gerouleerd. Toen ik bij Capgemini ging werken in 1999 was net de eerste generatie intranet RevCom vervangen door CapCom. Het toesturen (pushen) van informatie werd steeds verder zelf ophalen van informatie (pull). De papieren poststromen werden behoorlijk ingedamd, op de formele te ondertekenen stukken na. Op een of andere wijze zie ik de laaatste jaren weer een beweging naar push. Nieuwsbrieven, mededelingen van het management e.d. worden primair via e-mail verspreid en middelen als SMS niet geschuwd.

Dat lijkt haaks te staan op de 'RSS cultuur', waar ik zelf abonnementen neem op publicaties en ze lees met een reader, op een moment en plaats naar keuze. Ik heb daarbij voordelen als het kunnen bewaren van berichten, doorsturen, delen en opzeggen van elk abonnement. Een onwenselijke e-mail stroom komt als elk ander item in m'n "stuff" inbox en wordt via Getting Things Done principes afgehandeld. Nieuwsbrieven, waar doorgaans weinig 'actionable' aan zit, krijgt zo vanzelf een lage prioriteit. De attentiewaarde is laag en het enkeltje prullenbak is vaak mijn directe actie. Wel jammer voor de redacteuren van dagelijkse e-nieuwsbrieven, aangeschafte systemen om brokken content uit verschillende bronnen tot één nieuwsbrief te maken en ongetwijfeld lange discussies over opmaak en periodieke herziening van formats.

Welk probleem wordt opgelost?
Deze kanttekeningen bij de praktijk van alledag en de oude wijn in nieuwe zakken pleit ervoor bij een voorgenomen implementatie van social software eerst goed na te denken over de problemen die spelen en te kijken welke middelen worden ingezet als oplossing. Dat er een diversiteit aan gebruikers is ontstaan, maakt het niet makkelijker, wel noodzakelijker te bezinnen voor te beginnen.

Het Nieuwe Werken volgens Sogeti: TeamPark
Op 4 november presenteert Sogeti in een klantseminar De Intelligente Organisatie, gebaseerd op TeamPark als methode en inspiraties uit Van Crowd naar Community. Meer info en mogelijkheden voor aanmelding vind je op Sogeti's agenda.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

06 oktober 2009

Lotus Connections 2.5 impressies

Gisteren hield IBM met partners als e-Office, Eniac Essentials, ilionx, Atos Origin, Sogeti en Silverside, een dagvullende Proof of Technology Slimmer werken met Lotus Connections 2.5. Lotus Connections is social software voor de zakelijke markt stond al even centraal in een eerdere blogpost over enterprise collaboration software. De ontwikkeling van service offerings van social software door, en het gebruik van deze middelen binnen Capgemini trokken me daarom naar dit evenement in Amsterdam.

Functies Lotus Connections 2.5
Arjan Radder belichtte de nieuwe mogelijkheden van de 2.5 versie, bijvoorbeeld file sharing (niet zo rijk als Quickr, maar voldoende binnen een social media setting). In het voorjaar van 2010 komt alweer de 3.0 versie uit met onder meer video ondersteuning, inclusief tagging. Tagging is sowieso een belangrijk item. Je maakt het vinden van mensen, documenten, bladwijzers en activiteiten veel gemakkelijker. Integratie is een ander belangrijke voorziening: met Microsoft Office Suite, ERP systemen, externe social networks (Twitter, Facebook, LinkedIN, e.d.). De bookmarks is een Del.icio.us in Lotus jasje.

De homepage, profielen en vCard voorzieningen zien er fris, strak en overzichtelijk uit. Naast personal branding (about me, een microblogging board, zijn de ontvangen tags, recent posts, etc.) en verwante mensen op basis van tags belangrijke items. Het multi-langual user interface is ook opvallend. Instant om te zetten, erg goed. Analoog aan Microsoft Sharepoint komt een aantal widgets mee out-of-the-box, maar is het vooral aan implementatiepartners om aanvullende functionele widgets te ontwikkelen.

Met de Activities is task management, event planning en andere meer volgens een sjabloon achtige werkstroom herbruikbare reeks activiteiten te plannen, toe te wijzen en te monitoren. Wat me rond de wiki's nog opviel, was dat deze zowel stand-alone als binnen een community in te zetten zijn. En ja, blogs kunnen gemaakt worden, evenals communities met alle valkuilen van doodbloeden.

Orde en regelmaat
Om voor jezelf orde en behapbaarheid te creëren in de informatie overvloed kun je volglijsten instellen, je eigen startpagina configureren en op allerlei onderdelen een RSS stream in een reader naar keuze abonneren. Mobiele toegang vanaf bijvoorbeeld een iPhone, Nokia of BlackBerry wordt ondersteund.


Next steps

De implicaties voor implementatietrajecten, het zoeken naar return on investment en culturele aspecten, allemaal behandeld tijdens de diverse sessies in de business track, bewaar ik voor een volgende post. Heb je belangstelling, dan organiseert IBM met een aantal partners op 17 november een gratis toegankelijk kennisportal.com sessie De echte praktijk van social software.

Lotus Notes Connactions zit vanzelfsprekend ook op Twitter (@LotusConnection) en heeft een eigen weblog.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker