Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

17 december 2009

Trend: christelijke media opheffen of samenvoegen

De aandacht van lezers, kijkers en adverteerders verschuift. Dat betekent ook wat voor media (magazines, boeken, festivals, concerten, radio en tv) die zich richten op christenen of vanuit een christelijke optiek onderwerpen belichten. Pompen en verzuipen, het radicaal over een andere boeg gooien, of krachten bundelen lijken de drie mogelijke strategieën.

Nederlandse radiostations
Groot Nieuwsradio van oud-EO coryfee Evert ten Ham moest geld inzamelen om het hoofd boven water te houden. En nog voorzien de makers voor 2010 een maandelijks tekort van €50.000.

RejoiceFM, dat sinds 2007 bestond en in 2008 tevergeefs probeerde een FM frequentie te bemachtigen in het noorden van Nederland zal zich vanaf 1 januari 2010 aansluiten bij SevenFM en verdergaan als themakanaal Seven FM Rejoice. Algemeen directeur van RejoiceFM Arnold Jeuring is er nuchter over:
"In deze economisch moeilijke tijden is het moeilijk om een bedrijf draaiende te houden. Dit geldt voor vele bedrijven, maar ook radiozenders ontkomen er niet aan. In dit licht bezien, is het goed om samenwerking te zoeken en een sterk concept neer te zetten. Dit geldt ook voor de financiële kant van het verhaal."
Jeuring zal vanaf 4 januari 2010 een dagelijks middagprogramma gaan maken en met Nando Kok (die bij KinkFM tevens het programma Kink 7 presenteert) en Martin de Vries de belangrijkste stemmen bij SevenFM worden.

Bright.fm koos eerder voor een abonnementstructuur. Voor maandelijks €3,50 kun je naar de hoge kwaliteit audiostream luisteren.

Nederlandse magazines
De papieren versie van Leadership Magazine kan in december 2009 niet uitgegeven. Er ligt een dubbeldik nummer in maart 2010 op de deurmat, maar of er een gezond vervolg komt, is een vraagteken. Op het web gaan Henk-Jan Kamsteeg c.s. in 2010 verder en ontsluiten bijvoorbeeld het bladarchief (gratis). Christelijke leiders verzamelen zich verder op LinkedIn met een eigen groep.

X[ist] in Christ is het grootste christelijke opiniemagazine voor jongeren. X[ist] in Christ geeft je informatie over media, politiek, seksualiteit en relaties, geloof en nog veel meer. Geldnood is er ook, en dus wordt er geld ingezameld en aanbevelingen gezocht.

Concerten en festivals
Op het nippertje werd voorjaar 2009 het Xnoizz Flevo Festival behouden. 10.000 jongeren 3 dagen rond aantrekkelijke bands bij elkaar brengen heeft een prijskaartje. De voorbereidingen voor de 2010 editie van 19-22 augustus zijn alweer in volle gang, gelukkig, hoewel waarschijnlijk voor het laatst op Bussloo.

Muziek websites tanende
BottomlineOnline.nl, waarvoor ik zelf na de teloorgang van Bottomline Magazine jaren schreef, werd zonder aankondiging door de uitgever begin december offline gezet. Het ooit concurrerende Gospelmagazine.nl staat op zo'n 'domein is gereserveerd' stand. CCMPlanet.nl verwijst naar InterBox Internet.

Begrijpelijk dus begin december het verzoek van Gospeltime.nl maker en voormalige Bottomline reddacteur Jos Kluiver om me te strikken als schrijver voor zijn site. De site is gekoppeld aan een wekelijkse radio-uitzending van Radio Moordrecht en ook al het betere vrijwilligerswerk.

Hoe verder?
Tijd is geld en ergens moet er geld verdiend worden om schoorstenen te laten roken. Een flink beroep op vrijwilligerswerk en eenvoudige oplossingen, via eigen websites, sociale netwerken en online communities en dergelijke zijn levensvatbaarder dan groots opgezette magazines, radio- en tv-stations. Wil je je boodschap kwijt, creëer dan je eigen podium, zoek je publiek op, maar niet direct met een collectezak!

Labels: , , ,

05 september 2008

Nederlandse christelijke webradiostations

In Amerika heb je ze in alle soorten en maten, webradio brengt die stations gemakkelijk in je eigen kamer. Hier in Nederland moesten we het jarenlang stellen met enkele uren gospelmuziek via de ether, verzorgd door NCRV en EO. Na het wegdrukken van de EO op een verloren zondagavondtijdstip op radio 3, zochten de makers hun heil in internetradio, waar 24x7 uitzenden mogelijk is. Naast EO's Xnoizz bestaan er nog minstens twee interessante internetradio initiatieven.

Seven FM
Seven FM bestaat sinds 2004 en zendt uit via het web, maar is sinds 2006 ook via GRPS en UMTS te ontvangen via pda.seven.fm. Met een aansprekende programmering wil Seven FM een goed alternatief zijn voor de seculiere media. Maandelijks worden ruim 7.000 mensen via website, stream en Hyves bereikt.

Seven FM kun je in streaming audio beluisteren via de webplayer, iTunes of Windows Mediaplayer.
In iTunes krijg je keurig de track info te zien, wat weer handig is voor het posten met TwittyTunes.

Het verdienmodel is gebaseerd op donaties, advertentieopbrengsten, het verzorgen van muziek op feesten en het aanbieden van webhosting. Zie het screenshot van hieronder voor de bijzondere advertentie voor het nieuwe Metallica album bij het beluisteren van Seven FM.

De playlist van een willekeurig uur Seven FM: Philippa Hanna - Watching Me, Remedy Drive - Daylight, Minds Of Men - Promised Land, Jon Foreman - Behind Your Eyes, Jaci Velasquez - We Can Make a Difference, Fireflight - Unbreakable, Londa Larmond - Once, Phil Wickham - After Your Heart, Grits - Hittin' Curves, Shawn McDonald - Time, CeCe Winans - The Test of Time, Third Day - Your Love Oh Lord, Stephanie Smith - Superstar
Millions and Millions - If You Don't Want My Love, FFH - You Found Me, Mandisa - Voice of a Savior. Voor de niet-kenners: allerhande stijlen door elkaar, dus je moet wel een brede muzikale oriëntatie hebben om deze programmering leuk te vinden.

Bright FM
Bright FM werd ooit door Alex Mons in 2006 gestart en heeft een programmering van een soort christelijke Sky Radio. Via de webplayer is Bright FM te ontvangen, nadat de kabelfrequentie in een aantal plaatsen opgegeven moest worden.

Het verdienmodel bestaat uit advertentieinkomsten en een betaald abonnement voor weergave in hoge kwaliteit audio.

Een willekeurig uur: Abundant Life Church - Father God, Parachute Band - Praise to You, Selah - Be Thou Near To Me, Opwekking - Jezus Stralend Licht, Matt Redman - Beautiful News, Jars of Clay - Our Lord Is Crucified, Steven Curtis Chapman - His Eyes, Lighthouse - Far Side of the Sea, Delirious? - Thank You For Saving Me, Rebecca StJames - Speak to Me, Petra - I Love You Lord, Big Daddy Weave - It Is All About You, Jake - Been a Long Time, Jared Anderson - This Is Life, Oslo Gospel Choir - Celebrate, Kees Kraayenoord - More Than A Friend. Muziek van eigen bodem, gemengd met Engelse/Amerikaanse bands, met een hoog gehalte MOR en praise & worship.


EO Xnoizz webradio
Xnoizz webradio heeft de ruggesteun van de EO, 's lands grootste A-omroep, evenementen als de EO Jongerendag en het Flevo Festival, naast programma's via de reguliere radio en tv. Webradio is, zoals in de intro aangegeven, de mogelijkheid om 24x7 christelijke muziek te kunnen uitzenden.

De website is geënt op de clubgedachte (EO's Ronduit Club van vroeger) met interactie via fotoalbums, fora, artiestendatabase en nieuwtjes.

Qua programmering worden stijlen gescheiden in programma's. Op afzonderlijke tijdstippen kun je dus luisteren naar worship, live optredens, alternative, rock, dance, etc. Naast non-stop muziek verzorgt een 9-tal dj's uiteenlopende programma's.

Xnoizz webradio kun je beluisteren via de webplayer, iTunes of Windows Mediaplayer. Meespieken in de studio kan ook. Helaas krijg je in iTunes geen track info te zien en is op de site ook geen playlist te bekijken.

Labels: , , ,

30 november 2006

Hilversums Beeld en Geluid open

Het markante gebouw in Hilversum vol gekleurde vlakken had ik al diverse malen vanuit de trein gezien. Het is het instituut Beeld en Geluid, dat 1 december officieel geopend wordt door Koningin Beatrix.

De nieuwe typische Hilversumse toeristische attractie biedt een ontdekkingsreis door de wereld van radio en tv, met allerlei rekwisieten, historisch filmmateriaal, doe-zalen. Moderne online dienstverlening is er ook: on-demand materiaal bekijken en luisteren, zoeken in catalogi en bijvoorbeeld Sinterklaas intochten/journaals vanaf 1941. Vanaf de opening verwacht het centrum direct al tienduizenden bezoekers per jaar. Lijkt me best leuk een keer met het gezin.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker