Ja in het land van Nee
"Luister even wat ik vraag
Luister wat ik vraag vandaag
Zeg maar ja, of zeg maar nee
Doe maar mee.."
Zo begon van 1974-1989 de Film van Ome Willem. Dat Edwin Rutten tegenwoordig menig management treffen van een dagvoorzittersrol of grappig weerzien (de kinderen van toen zitten in de ondernemingsbesturen van nu), is niet toevallig.
Ja, maar = nee. En dat brengt me op een tweeluik van boeken over dit onderwerp.
Ja leeft in het land van nee
We worden omringd door schuddende hoofden, naar beneden wijzende duimen, blinde muren, afwijzingen en gesloten deuren: nee's. Op het werk, in de buurt, onze geloofsgemeenschap, overheid, groep, school, zelfs in het gezin. Of je nu solliciteert, een verzoek indient, een woning of levenspartner zoekt, je product of jezelf probeert te verkopen, je krijgt te maken met tegenslag en verzet.

B.J. Gallagher's Ja leeft in het land van nee helpt je al dat negativisme te overwinnen. In parabelvorm gaat een held door het land van nee op zoek naar ja. Hij leert van zijn ervaringen, successen en falen van anderen en hemzelf. In de 2e helft vind je praktijktips. Samen biedt het een amusante handleiding voor een succesvolle weg door het leven en het werk.
Ja, maar wat als alles lukt
Meer op persoonlijk vlak ligt Berthold Gunsters Ja-maar, wat als alles lukt. Vertrekpunt zijn de vragen Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen? en Waar komt toch die innerlijke stem vandaan, die ons ervan weerhoudt ten volle te leven? Ja, maar... dat kan ik niet... daar ben ik te oud voor... zo ben ik nu eenmaal... wat kost dat wel niet... niet nu. Kans is vrij groot, dat we wikken en wegen tot elke kans voorbij is we buitenstaanders van ons eigen leven worden. Geheid heeft altijd de ander het gedaan en voor hindernissen gezorgd.

Er is ook een andere levenshouding: Ja-en. In de wereld zijn er geen grenzen. Het is het paradigma van inspirerende denkers, leiders met een wereldomspannende visie en uitzonderlijke kunstenaars. Doel van Gunsters boek is Ja-maar-gedrag te veranderen in Ja-en-gedrag. Hij presenteert 10 regels als handvat. Als fysieke hulpmiddelen zijn er ook ja-maar dilemmakaarten.
Labels: management literatuur, persoonlijk