Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

28 december 2009

Marinemuseum Den Helder

In heel m'n leven was ik nog nooit in Den Helder geweest. Het met de Museumkaart gratis toegankelijke Marinemuseum in combinatie met een eigen week kerstvakantie en openstelling op maandag waren de aanleiding ook deze stad en het voor kinderen en hun ouders leuke en leerzame museum aan te doen.

Het Marinemuseum kreeg in november bezoek van Avro's Museumbende en een vijf sterren beoordeling op kindvriendelijkheid, uitstraling, bijzonder, service, leren en doen. We hebben er zelf bijna 4 uur doorgebracht, dus dat zegt al veel. De geschiedenis van de Marine, de onderzeeboot Tonijn (1966), het ramschip Schorpioen (1868) en de mijnenveger Abraham Crijnssen (1936) trokken de eerst helft van het bezoek.

Vervolgens naar de oude Geschutsmakerij voor de techniek bij de Marine, zoals communicatie-, navigatie- en gevechtsapparatuur, inclusief een computer game om zelf kanonnen te besturen. Maar ook een speels opgezette kennismaking met de levensloop van Michiel de Ruyter vanuit het gezichtspunt van diens moeder, vrouwen, knecht en dochter. En tenslotte een verfwerk voor en door de dochters, Johan had er geen zin in. De vrijwilliger (net zoals de anderen vandaag oud-mariniers) had er zoveel zin in, dat we niet alleen met twee beschilderde gipswerken, maar ook met zelfbouw periscopen, een boekje over Michiel de Ruyter en een kleurplaat naar huis konden.

Een bak koffie halen bij Joël Visser combineren we een volgende keer met een bezoek aan het door hem aangeraden Reddingsmuseum, dat zich in de buurt bevindt.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

27 december 2009

Techniekmuseum HEIM Hengelo

Techniekmuseum HEIM (Hengelo's Educatief Industrie Museum) geeft een beeld van anderhalve eeuw industrie in Twente met bekende namen als Twentse Kabel Fabriek (TKF), Akzo en Stork. In de gerestaureerde, voormalige fabrieksschool van Stork wordt oude en nieuwe techniek aantrekkelijk gepresenteerd met werkende apparaten. Het motto 'Ontdek! Speel! Geniet!' trok, evenals het 'verbod af te blijven' en de voor vandaag geplande Doe & Draaidag. Met de Museumkaart is het museum gratis toegankelijk. Genoeg aanleiding dus eens in Hengelo te gaan buurten.

In het museum is op een dynamische manier anderhalve eeuw industriƫle ontwikkeling bijeengebracht. Het museum heeft opstellingen rond werktuigbouw, radar en detectie, telecommunicatie, textiel en procestechniek. Stoommachines, generatoren, motoren, schakelkasten, electriciteitsmeters, maar ook katrollen, computerspellen, puzzels, weefgetouwen en een reuzeflipperkast om de chloorwinning speels te benaderen.

Juist de mogelijkheden om veel zelf te doen, met de handen overal aan te zitten en op diverse plekken uitleg van ervaren krachten te krijgen. Aan tegen betaling zelf solderen of in elkaar zetten van 'technische werkstukjes' hadden ons drietal geen behoefte. Desondanks een twee uur prima vermaakt in hartje Hengelo.

Labels: , ,

07 juni 2008

De kracht van beeldtaal

We zeggen tegenwoordig - al dan niet om lezen te vermijden - dat we visueel zijn ingesteld. Dat is natuurlijk maar een deel van de waarheid, en letterlijk stompzinnige opmerking, aangezien we uitgerust zijn met meer zintuigen. Beeldtaal is krachtig, en van een aantal voorbeelden deel ik graag met je.

Ogen en oren gebruiken
Whigfield had in 1994 een smash hit Saturday Night. De van oorsprong Deense covert in onderstaande videoclip Right In The Night, in 1993 door Jam & Spoon tot hit gemaakt. Het origineel oogt anders, maar ik vind de clip met Whigfield's ogen en oren erg knap in elkaar gezet.


Woorden komen tot leven
Op Phrasr kun je zelf experimenteren met het visualiseren van woorden, in dit geval passende Flickr images.

En geef toe, in een slide show ziet de zin the post of today highlights the power of visual language er een stuk aantrekkelijker uit. Het is exact de taal waarin succcesvolle presentaties op bijvoorbeeld slideshare.net gedijen. Veel visuals, ondersteund door krachtige oneliners of bijpassende termen, maar géén bullet points, schermvullende verhalen of andere vermoeiende vormen om Death by PowerPoint te veroorzaken.

Oplossingen biedt Alexei Kapterev op - hoe anders - SlideShare.

Ook erg lezenswaardig met een hoog doe-wat-je-hebt-gelezen gehalte is Beyond Bullet Points van Cliff Atkinson.


Waarom kinderen kerken van binnen willen zien
Kerken en dan met name de Roomskatholieke en oosterse kerken hebben een rijke traditie in het via beeldtaal uitdrukken van verhalen uit de Bijbel, personen en feesten. Onze kinderen vinden ze geweldig, geen Roomskatholieke kerk blijft op vakantie verstoken van een verkenningstocht. Voor niet-ingewijden verwijs ik naar Van Laarhoven, De beeldtaal van de christelijke kunst - Geschiedenis van de iconografie uit 2004.


Beeldtaal: een eye-opener

Nog tot het eind van 2008 kun je in het Haagse Museum voor Communicatie de tentoonstelling Eye-opener bezoeken, dat draait om beeldtaal.

Labels: , , ,

31 december 2007

2007 ingelijst

December is de maand van de lijstjes, en de laatste dagen staan in het teken van terugblikken en het voornemen van wensen, doelen en acties voor volgend jaar. Mijn 2007 in een aantal categorieën.

Opdrachtgevers
Unigarant Verzekeringen (088 nummerwijzigingen, implementatie RSA WebAccess, self service B2C), AlphaMega Hosting (management consultancy), Centraal Beheer Achmea (self service B2C), ABN AMRO Verzekeringen (straight-through processing offerte->polis, mutatiefunctionaliteit polissen) en CNS Balkbrug (nieuwe website basisschool).

Weblog statistieken
Naast de hoofdpagina (ruim 25.000 hits dit jaar!) waren populair:
2. Hoe kom je hierbij? (16 april 2004; 521 hits)
3. Weblog berichten augustus 2004 (augustus 2004; 471 hits)
4. Weblog berichten over mind mapping (455 hits)
5. Weblog berichten december 2006 (december 2006; 405 hits)
6. Weblog berichten april 2004 (395 hits)
7. Weblog berichten december 2005 (390 hits)
8. Mind mapping software getest (september 2006, 382 hits)
9. Lastige punten bij sollicitaties (342 hits)
10. Kerstgedachten (december 2005, 322 hits)
en daarna een Long Tail ;-): oogst tot 27 december 's avonds: 2.155 URL's zijn in totaal 32.169 keer bekeken.

Laatste 10 gekochte CD's (of legale MP3s die het tot CD hebben geschopt)
- The Echoing Green - Suffer
- Katie Melua - Pictures
- Michelle Tumes - Very best of
- Evanescence - The Open Door
- Snow Patrol - Eyes Open
- Ashley Cleveland - Before the Daylight's Shot
- Over the Rhine - The Trumpet Child
- Britt Nicole - Say It
- Ruth - Secondhand Dreaming
- The Innocence Mission - We Walked In Song
- Buidling 429 - Iris to Iris

Raad je plaatje
Nog steeds balen, dat Eefje Wentelteefje (met daarin de parodie op een raadspelletje) niet meer op tv is, maar hieronder de top artists uit m'n Last.fm playlist van 2007.


Bezochte musea
- Speelgoedmuseum Deventer
- Rijksmuseum Amsterdam
- Rijksmuseum voor Oudheden Leiden
- Gevangenismuseum Veenhuizen
- Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting
- Oude ambachten en speelgoedmuseum Terschuur
- Ecodrome Zwolle
- Peugeot Museum Montbéliard
- Schokolademuseum Keulen
- Museon Den Haag
- Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement Utrecht

Web 2.0 doorgroei
Vanaf 5 oktober 2006 zit ik op LinkedIN, inmiddels met 376 connecties. Het netwerk op Hyves is doorgegroeid naar 167 mensen; op Myspace heb ik ruim 900 muzikale vrienden, voornamelijk artiesten & bands. Welbeschouwd ook user generated content is de stamboom Van der Klis, in 2007 goed voor een doorgroei naar ruim 5.400 geregistreerde personen. Mede-boombewerker Maarten van der Klis hoopt in 2008 op 6.000 te komen. Een familielid vatte gisteren in een e-mail met betrekking tot de stamboom de crux samen:
"Ik merk aan mijn omgeving dat er veel op naam wordt gegoogled en dat mensen toch veel kennis nemen van deze informatie."
Er is veel bijgekomen in 2007:
- microbloggen met Twitter, Jaiku (leeft op bij uitval van Twitter en neemt Twitter updates direct over) en Pownce (de laatste is de verliezer van het trio)
- bookmarks delen op bijvoorbeeld Del.icio.us, StumbleUpon, Digg, Technorati, Reddit en Clipmarks.
- adresboeken synchroniseren met Plaxo
- foto's delen op Flickr en video's op Google Video en Youtube.
- beluisterde muziek delen op Last.fm (Yahoo! Music doet het nog steeds, maar neemt aan invloed af)
- boekenplank delen op Librarything.
- integreren van social networking profiles en feeds op Friendfeed, Mashable en Mugshot en MyBlogLog.

Leren door te spelen
Na dit voorjaar een 2e hands pc gekocht te hebben als speel-pc voor de kinderen, wordt er regelmatig 's avonds op gespeeld door onze drie kinderen (8, 6 en 4). De leercurve is steil. Het effect wordt versterkt door pc's op school, waar ook e-mail, gebruikersnaam en wachtwoord bij horen. Onderstaand beeld, Marianne bedient op haar gemak de computers in het Museon, deed me denken aan bijna 10 jaar geleden:

Toenmalig premier Wim Kok wordt in een tv-uitzending van Astrid Joosten in februari 1998 pijnlijk te kijk gezet vanwege zijn digibeet zijn.


Internet 2007: onbegrijpelijk voor afhakers

Anno 2007 hebben (nog steeds) veel Nederlanders moeite om de snelheid van vernieuwingen op en dankzij het internet bij te benen. Inhaker is onderstaande commercial van Planet.

Stedentrips
- Terneuzen
- Hulst
- Deventer
- Amsterdam
- Leiden
- Montbéliard
- Besancon
- Pontarlier
- Lausanne
- Keulen
- Den Haag
- Utrecht

Van maand tot maand
- Klazien's extreme make-over (januari)
- Uitfaseren gospelmusicfavorites.com (februari)
- Zo vader, zo zoon (maart)
- Geslaagd Koninginnedag feest (april)
- Economentop 2007 (mei)
- Wadlopend naar Schiermonnikoog (juni)
- Kinderdisco: het foute uur (juli)
- Verzekeren in Second life (augustus)
- Capparade (september)
- Sorry, niet Datzo, maar Ditzo (oktober)
- Geen grip meer op een DRIP (november)
- Knight Rider come-back (december)

Nieuwste t-shirts
Helemaal "2.0": t-shirts designs, ontworpen door mensen zoals jij en ik en online verkocht via threadless.com. Nieuw binnengekomen in de kerstvakantie: Connect it: hoe hersenen aan de zintuigen worden gekoppeld.

Als tweede een knipoog naar de Amerikaanse security culture. In geval managers tijdens hun middagwandeling zich niet kunnen bedwingen bij het zien van een speeltuin, bijgaand de handleiding.


Na de non-existentiële muziek als vierde shirt design de totstandkoming van de hamburger. Volgende zomer in de openlucht te zien, bijvoorbeeld op camping Le Moulin in Frankrijk.

Tot morgen in 2008!

Labels: , ,

28 december 2007

Speelse invulling vrijdag

Vanmorgen na een rustige start met z'n alleen naar Capgemini Outsourcing in Utrecht Rijnsweerd, waar é´n van de twee locaties voor de jaarlijkse Patatjesdag was.

Het schminken, de oliebollen, de kindervoorstelling met 2 piraten, het rondkijken op 'het werk van papa' (beter: de kale flexplekken op de 4e; voor de vulling waren er echt nog wat collega's aan 't werk) en de onvermijdelijke patatten waren een schot in de roos.

's Middags met de harmonicabus lijn 11 naar het Janskerkhof, en vandaar lopend naar het museum Van Speelklok tot Pierement in de voormalige Broerenkerk. Het was al ruim 20 jaar geleden, dat ik er zelf was geweest. De museumcollectie bestaat uit automatische muziekinstrumenten, zoals carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, smartlappen, tingeltangels, automatische orkesten zoals de beroemde Vioolspeler, straat-, kermis- en dansorgels. We konden om 13.30u direct mee met de rondleiding. De instrumenten worden dan uitgelegd en aan 't spelen gebracht.

Uiteraard was er in het kader van de kerstvakantie aan de jongsten gedacht. Niet alleen klonken uit de speeldozen en draaiorgels kerstmuziek. De kleintjes konden zelf draaiorgelman/vrouw spelen (bij de dochters was Sneeuwwitje favoriet), orgelpijpen aanblazen of een deuntje op een ponskaart componeren.

Terug in Balkbrug is het tijd voor Klazien voor de 2e ronde volleyballen met het straatteam van de Iepenlaan in het jaarlijkse Princess Garden volleybaltoernooi.

Labels: , , ,

18 augustus 2007

Ambachten, speelgoed en vliegtuigen

Met vriend Patrick had ik vandaag naar het Duitse eiland Norderney willen wadlopen, maar donderdagavond meldde de wadgids deze af. Daarom de voor volgende week zaterdag geplande dag uit naar vandaag verschoven, om volgende week Johans kinderfeestje te kunnen houden. Andermaal gewapend met Museumkaarten naar Terschuur, tussen Voorthuizen en Barneveld om er het Oude ambachten en speelgoedmuseum te bezoeken. Dit is het grootste particuliere museum van Nederland, zeg maar de uit hand gelopen hobby van voormalig boer Kees Bakker die er in 1994 mee startte.

De enorme verzameling oude spullen en ingerichte toonkamers, etalages van allerhande winkels, werkplaatsen, klederdrachten, vakken en ambachten overweldigen. Uniek, dat de ouders alles mogen aanraken en tonen aan de kinderen; vrij weinig staat in vitrines. Zo kun je voorwerpen naar keuze uitleggen. Het weerzien van de Toshiba MSX (mijn eigen eerste computer) en Commodore 64 (idem, maar dan van Klazien) was ontroerend ;)

De kinderen maalden minder om de speurtocht en des te meer om de Lego speelhoek, de Scalextric racebanen en het speellokaal met ballenbak, hobbelpaard en flipperkasten.

Na de lunch buiten reden we iets terug richting Voorthuizen, waar IJsboerderij De Oude Deel van de familie Lokhorst gevestigd is. Lekker roomijs en een trampoline om de energie wat kwijt te raken!

Vervolgens over de N344, de oude Rijkstraatweg tussen Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Almelo via Apeldoorn naar vliegveld Teuge. Parachutisten vertonen er hun kunsten, terwijl Johan oefent op portretfotografie van z'n ouders en zussen. Ambachten worden doorgegeven aan volgende generaties.

Meer foto's...

Labels: ,

11 augustus 2007

Expeditie in Zwols Ecodrome

Hoewel we het inmiddels 10-jarige Ecodrome in Zwolle hebben zien bouwen en de eerste pogingen om bezoekers te trekken in de krant volgden, waren we er nog nooit geweest. Vandaag, gewapend met een quintet museumkaarten wel.

Dagelijks worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals het voeren van otters en het goudzoeken in Expeditie Goudmijn. Kinderen kunnen elke dag mammoetbotten opgraven en sinds kort is er twee heuse breedsnuitkaaimannen, Hap en Snap te bewonderen. Poppenkast, diverse tentoonstellingen over spinnen, gezichtsbedrog, een tijdreis, goudzoeken, mineralen en de nodige speeltuinen, kano's, doolhof en grote kooien met roofvogels onderhielden ons vier uur. Een herhalingsbezoek volgend jaar zit er wel in. Ook voor een schoolreis een prima doel.

Meer foto's van ons dagtochtje...

Labels: , ,

08 juli 2007

Laat je opnemen

Amper een dag op de camping, blijkt aan het eind van het veld een heuse opnameset van RTL4's Campinglife opgetuigd te worden. Uiteraard onder belangstelling van de vele aanwezige Hollanders. Dat Vacaonsoleil - al jaren de drijvende kracht achter het programma en aanbieder van accommodaties en animatie op camping Du bois de reveuge in Huanne heeft natuurlijk alle belang bij leuke plaatjes en aanbevelingen. Voor ons de kans om te zien hoe de shots van Sander en Marit echt tot stand komen.

Twee dagen later, toen we vanwege het slechte weer bewust voor een binnenactiviteit, namelijk het Peugeot museum in Montbéliard hadden gekozen, stond ikzelf oog in oog met een opnameploeg.

Het scheen dat meer mensen de musea opzochten om de regen te vermijden. Dat wilde het plaatselijke/regionale station navragen.

Het Peugeot Museum laat de geschiedenis en modellen van het merk zien. Van oude koffiemolens, schaatsen en zagen tot de pausmobiel en de 607 Paladine cabriolet waarmee president Nicolas Sarkozy bij zijn inauguratie deze zomer in rondreed. Meer foto's van Peugeots...

Camping Le Bois de Reveuge staat 8 en 15 december 2007 centraal in de uitzendingen van RTL4's Campinglife.

Labels: , , ,

30 november 2006

Hilversums Beeld en Geluid open

Het markante gebouw in Hilversum vol gekleurde vlakken had ik al diverse malen vanuit de trein gezien. Het is het instituut Beeld en Geluid, dat 1 december officieel geopend wordt door Koningin Beatrix.

De nieuwe typische Hilversumse toeristische attractie biedt een ontdekkingsreis door de wereld van radio en tv, met allerlei rekwisieten, historisch filmmateriaal, doe-zalen. Moderne online dienstverlening is er ook: on-demand materiaal bekijken en luisteren, zoeken in catalogi en bijvoorbeeld Sinterklaas intochten/journaals vanaf 1941. Vanaf de opening verwacht het centrum direct al tienduizenden bezoekers per jaar. Lijkt me best leuk een keer met het gezin.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker