Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

08 december 2009

Trend: Mobiel wordt mobieler

Gratis prepaid internetstick van T-Mobile bij NS Zakelijk
Met mijn NS Businesscard zit ik regelmatig in de trein naar Amsterdam. Mobiel internet bij T-Mobile (InstantEmail voor de BlackBerry) is prettig, maar m'n laptop moet onderweg zonder doen. Eind november was ik dus wel blij met het aanbod van een gratis prepaid internet stick van T-Mobile via NS Zakelijk. Natuurlijk is het een freemium in de hoop, dat je het tegoed regelmatig oplaadt en zo dus geld in het laatje van T-Mobile brengt.
De prepaid constructie staat me in elk geval meer aan de abonnementen voor mobile internet die Vodafone en T-Mobile ook aanbieden. Immers, een volgende opdracht kan maar zo geen treinreizen meer betekenen, en dan is een €20-30 per maand ongebruikte internettoegang wel veel.

Vanaf maart gratis internet in Intercity's
Dankzij een driejarig contract tussen T-Mobile en NS krijgen NS Intercity treinen vanaf maart 2010 niet alleen gratis wifi maar ook tv-schermen met reisinformatie. Pas eind 2012 hebben alle Intercity's, zowel die van NS als van Arriva, draadloos internet aan boord. Verkeerminister Eurlings heeft daarvoor zo'n 15 miljoen euro uitgetrokken. Wanneer de hogesnelheidstrein Fyra, die wel stopcontacten heeft, ook wifi krijgt is onbekend.

Volgend jaar verwacht IDC dat er al meer dan 1 miljard mensen mobiel internet gebruiken. Mobiel wordt mobieler.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

01 november 2009

Nieuwe Bijbelvertaling op je mobiel

Na de succesvolle introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) in 2004 (inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht), heeft het Nederlands Bijbelgenootschap niet alleen een voorleesbijbel in MP3 formaat (downloadbijbel.nl), maar ook een op mobiele schermen prima leesbare webversie van de NBV. Via www.bijbelmobiel.nl kun je alle teksten uit het oude en nieuwe testament plus de deuterocanonieke boeken lezen.

Ook wordt er iedere dag een nieuwe Bijbeltekst aangeboden volgens het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap. Deze nieuwe voorziening werd bij de Nationale Bijbel10daagse voor het eerst gepromoot. Handig, want op bijbelsoftware voor mobieltjes als Youversion of Olivetree is alleen de Statenvertaling gratis beschikbaar.

Helaas kun je niet zoeken in de Bijbel, alleen via de boeken en verzen (perikopen) klikken naar het gewenste gedeelte.

Labels: , ,

27 oktober 2009

Synchronisatie via BlackBerry in de herkansing

Mobiel internet heeft de in de praktijk voor flink wat hoofdbrekens gezorgd. De belofte bij mijn T-Mobile InstantEmail abonnement voor de BlackBerry is:
"Zeg je BlackBerry®, dan zeg je e-mail. En met BlackBerry® Instant E-Mail van T-Mobile ben je overal en altijd verbonden met je eigen mailbox, waar in Nederland je ook bent. Je mail komt automatisch binnen en antwoorden doe je makkelijk met een vertrouwd qwerty-toetsenbord. Bovendien kun je onbeperkt mobiel internetten, zonder onverwachte kosten achteraf."
Een aantal applicaties werken via het Access Point Name. Denk aan Google Maps met z'n Latitude, Google Sync for BlackBerry en Soocial.

Diverse berichten op het internet vertellen enerzijds wel wat de APN instellingen per provider zijn, maar waarschuwen ook voor mogelijke extra kosten voor dataverkeer. Zonder uitleg waarom geeft T-Mobile via de zakelijke BlackBerry gebruikers site aan hoe de APN instellingen uitgeschakeld moeten worden.

T-Mobile's forum moderator Lonneke stelt in tegenstelling tot de belofte aan (aspirant) klanten aan gebruikers die vaak al diverse malen contact hebben gehad met de klantenservice op een forum post:
"De instant e-mail-bundel is voor het normale gebruik van internet en dataverkeer met de Blackberry en dat gebruik van de Blackberry als modem en/of het gebruik van de SIM in een ander toestel niet binnen de bundel vallen.
Ook kunnen sommige applicaties via een eigen toegangspunt verbinding leggen met het internet, dit valt ook niet binnen de bundel."
Dat werd niet duidelijker, dus heb ik zelf op het forum m'n vraag gesteld. En inderdaad klopte mijn vermoeden.

Als Soocial niet kan, UNYK dan wel?
UNYK kondigde zondag 25 oktober per e-mail aan hun mobile sync app nu zover te hebben, dat 2-way sync via UNYK met Hotmail, Gmail, etc. mogelijk is.

Gratis, bidirectioneel en direct stappen verder dan Plaxo (alleen eenrichtingsverkeer naar Plaxo toe). Eenmaal weer aangemeld op Unyk, wordt de belofte herhaald, maar meteen mager ingevuld: geen Hotmail en Gmail synchronisatie:

Teleurstellend is de operating rule die pas bij initiatie van de eerste synchronisatie zichtbaar wordt: "UNYK enables you to synchronize a maximum of 500 telephone contacts." Tja, wat als je er meer hebt, zoals ik? Komt dan L-Z niet mee?

Geen APN settings, de synchronisatie loopt naar een http-server, zo lijkt het. Uit de settings van de UNYK app blijken ook de plannen: naast contacts, kunnen calendar, tasks en notes gesynchroniseerd worden, terwijl UNYK zich (tot nu toe) profileert als adresboek ontdubbelaar. En na een eerste teleurstelling naar UNYK verwoord te hebben, toch de synchronisatie maar aangezet. Alle contacten worden naar UNYK verzonden, niet alleen de eerste 500. En er wordt ook echt gesynchroniseerd, al gaat dat wel traag!

Een uur later, batterij zo ongeveer leeg, meldt UNYK zich na het zenden van 1300+ contacten en ophalen van 150: er zijn toch APN settings nodig om door te kunnen.

Jammer dan: annuleren en deïnstalleren. Einde oefening.

Labels: , ,

27 september 2009

Altijd je bijbel bij je

In de jaren dat ik jeugdleider was, was de vraag "Heb je je bijbel bij je?" vaak goed tot de inkorting "bijbelbijje?" en gevatte antwoorden als "Nee, en ook geen aambeien, wel aardbeien." Nu een beetje moderne mens, jong of oud, een smart phone heeft, kortom een telefoon die veel meer kan dan telefoongesprekken faciliteren, zijn er goede hulpjes om je bijbel altijd bij je te hebben en te kunnen lezen.

Olivetree BibleReader
Olive BibleReader is er voor BlackBerry, Palm Pre, iPhone, maar ook voor Nokia, Sony e.d. Er zijn betaalde bijbels te koop voor Olivetree. Gratis kun je de Statenvertaling gebruiken.
Heb je geen moeite met Engels, kun je diverse gratis Engelstalige bijbels, commentaren (zoals Matthew Henry), e-books (klassiekers van John Bunyan, Maarten Luther, Andrew Murray, John Wesley, John Piper, e.a.) en dagboeken (zoals die van Andrew Murray).

Youversion
Youversion biedt een vergelijkbare dienst, maar ziet er qua user interface veel strakker en moderner uit. Youversion is er voor iPhone, BlackBerry, Android en mobile web (via browser)

Het gratis Youversion biedt 40 bijbelvertalingen in 22 talen. In het Nederlands is de Statenvertaling beschikbaar. Verder is er een leesrooster om in één jaar de hele bijbel te lezen. Je kunt de bijbel doorzoeken op een woord, frase of specifiek vers. Andere Youversion gebruikers kunnen reacties of aantekeningen bij bijbelgedeelten achterlaten die voor jou op je mobiel leesbaar zijn. Helaas is het (op de BlackBerry versie) niet mogelijk zelf aantekeningen te maken. Hiervoor moet je nog op de reguliere website zijn.

Hieronder kun je al wel de zoekfunctie uitproberen.

Youversion brengt in oktober de community functies nog een stap verder met Youversion Live:
- delen van content op je mobiel gedurende live events en diensten
- interactie aanmoedigen via polls, aantekeningen, gebed, e.d.
- resultaten delen en terugkoppeling in je communicatie verwerken

De ontwikkelingen rond Youversion kun je volgen via @youversion of #youversion.

Als ds. Fred Omvlee vanmiddag klaar is met zijn eerste LinkedInChurch kerkdienst in Amsterdam, zijn er nog voldoende mogelijkheden voor een versie 2.0.

Labels: , , , ,

26 september 2009

Handige BlackBerry apps en updates september 2009

iSkoot for Skype
Skype heeft zelf geen BlackBerry client, maar iSkoot biedt wel een gratis Skype client op de BlackBerry.
Het biedt je complete contactenlijst met text chat mogelijkheden. Voor het ontvangen van Skype oproepen op je mobiel gelden de call forwarding tarieven van Skype. In je desktop applicatie van Skype komt bij Options een extra tab Call forwarding, waarop je vanaf Skype kunt doorverbinden naar een telefoonnummer, bijvoorbeeld van je mobiel. Je kunt, als je toch achter de computer zit, Skype desktop 'online' zetten, terwijl je status ook op iSkoot 'online' blijft. Dan kun je alsnog op de desktop Skype oproepen gratis beantwoorden.

Sensobi
In de tijd dat Xobni nog niet beschikbaar is op de BlackBerry is Sensobi het verbeterde contact management systeem dat je nodig hebt. Sensobi verrijkt je adresboekgegevens met de (recente) contactmomenten, prioritering van je contacten in de weergave op moment dat je ze zoekt. Voorbeeld: de Peter tussen de 20 Peters in je adresboek met wie je het meest contact hebt, wordt als eerste gesuggereerd op een zoekopdracht. En de recente oproepen staan vóór de gewone vermeldingen onder het mom: die zul je nog wel eens willen bellen.

Sensobi is gratis te downloaden, maar vereist wel een beta invite. Wil je er één hebben, laat maar weten.

Übertwitter met TweetPhoto in zee
Om picture sharing mogelijk te maken heeft Übertwitter integratie met TweetPhoto ingebouwd.


TuneWiki
TuneWiki heeft sinds eind juli een BlackBerry client, waar eerder iPhone en Windows Mobile waren voorzien. Deze speciale speler zoekt via internet de lyrics erbij en toont deze als een soort ondertiteling in sync met het audiospoor. Verder kun je muziekvideo's op Youtube zoeken, naar internet radio stations luisteren. TuneWiki heeft ten opzichte van de native mediaspeler een groot nadeel: je kunt niet omschakelen naar een andere applicatie! Na dat ontdekt te hebben, was het voor mij zelf aanleiding TuneWiki te deïnstalleren.

WeatherEye
The WeatherNetwork.com biedt onder meer een BlackBerry client. Functies:
- huidig weer
- korte termijn voorspellingen
- lange termijn verwachting
- weeralarmen
Bijzonder is dat de huidige weercondities in je applicatie icoon worden weergegeven. Daarom zijn er diverse themes met een plek ervoor beschikbaar op het home screen. De client is gratis te downloaden. Nadeel van WeatherEye is, dat alleen grotere plaatsen rond een weerstation worden herkend. Amsterdam, Groningen, Enschede of Utrecht dus wel, Zwolle, laat staan Balkbrug niet.

Vlingo - met spraak je BlackBerry aansturen
Vlingo is een gratis applicatie (overigens ook voor iPhone en Windows Mobile beschikbaar), waarmee je kunt:
- zoeken op het web
- een nummer bellen
- je Twitter en Facebook status updaten. Voor Twitter moet je wel eenmalig je credentials ingeven.
- een Note2Self aanmaken als Task of notitie
- 3rd party en native BlackBerry applicaties openen
- SMS'jes kunt sturen naar medegebruikers van Vlingo for BlackBerry en op hun berichten kunt antwoorden.
In de Plus versie (eenmalig $18) kun je ook via spraak e-mails aanmaken en verzenden.

Hyves client voor BlackBerry
In september/oktober volgt de lang verwachte Hyves client voor de BlackBerry!

Google Apps voor BlackBerry BES
Google werkt zelf aan Google Connector for BES, waarmee een Exchange Server overbodig wordt.
- berichten die naar je Gmail inbox gestuurd worden, staan binnen 60 seconden ook op je BlackBerry
- Gelezen / van je BlackBerry verwijderde berichten, worden ook als gelezen / verwijderd gemarkeerd op Gmail, en vice-versa. Hetzelfde geldt voor archiveren en met ster markeren.
- BlackBerry mappen worden gesynchroniseerd met labels in Gmail.
- contactgegevens van collega's zijn uit je global address list van je BlackBerry te zoeken. Contacts in Gmail worden gesynchroniseerd met je BlackBerry adresboek.
- je kunt je Google Calendar bekijken met de native BlackBerry application, met one-way synchronisatie vanuit Google Calendar naar je BlackBerry device. Aan tweerichtingsverkeer wordt gewerkt.

Gratis Beejive beta
Van de multi IM protocol client Beejive is de nieuwe 1.9.6 beta versie voor BlackBerry gratis. Beejive ondersteunt MSN/Live Messenger, Yahoo! Messenger, AIM, ICQ, Google Talk, Jabber (Hyves!), Myspace IM en Facebook. Dat scheelt wat iconen! Nieuw zijn
- file transfers via link
- push when app running in background
- send voice notes
- send GPS location

IM clients v2.5
En wil je toch liever van de 'gewone' IM clients voor BlackBerry gebruik maken, heeft RIM versie 2.5 van de applicaties uitgebracht. Naast OS 5.0 compatibiliteit zijn de nieuwe clients nog verder geïntegreerd in je BlackBerry adresboek, kun je zoeken in conversaties en meer emoticons gebruiken. Een favoriet contactpersoon kun je zelfs als home screen icon bewaren om nog snelle in contact te kunnen komen. Op mobile.blackberry.com kun je de nieuwe versies downloaden.

Labels: ,

19 september 2009

Streaming audio updates september 2009

Spotify sluit de gelederen en verliest me haast
Op 8 september maakte Frank Meeuwsen via Lifehacking de truc openbaar waarmee je Spotify ook in Nederland kon gebruiken. Dezelfde dag (toeval?) gaf Spotify zelf aan, de gelederen te sluiten en de toegang tot de service te beperken tot de 6 landen waar uitrol heeft plaatsgevonden. Tja, het enthousiasme is snel verdwenen bij het zien van een schermmelding als deze.

Als na de huidige 6 landen dit jaar alleen nog de VS genomineerd zijn om naartoe uitgerold te worden (saillant detail: het gaat niet om de contracten met platenmaatschappijen, maar om de gelokaliseerde advertenties voor abonnees van de gratis versie!), zijn we in Nederland nog even niet aan de beurt. Toch fijn, dat de originele truc-post van Roeland P. uitgebreid is met een proxy bypass in de Spotify applicatie zelf. De reclameboodschappen om de 15 minuten moet je in de gratis versie wel voor lief nemen.

Nobex Radio Companion
Met de BlackBerry Nobex Radio Companion app kun je:
- naar 1000+ radiostations van over de hele wereld luisteren en de playlist van 2700+ stations zien.
- liedjes of ringtones direct vanaf je mobiel kopen om vervolgens via een download link op je pc te zetten.
- songteksten zien terwijl het liedje speelt. Dit wordt mogelijk gemaakt door TuneWiki.
- lied- en artiestgegevens bekijken terwijl het liedje speelt.
- stukken van liedjes beluisteren om te checken als preview voordat je bestelt.
Nobex zit uiteraard ook op Twitter. De download is gratis.

Via GPRS afspelen is niet vrij van onderbrekingen. Via WiFi gaat het perfect. Voor echt genieten van muziek is een WiFi verbinding dus noodzakelijk.

PlayNowPlus versus Comes with Music
Sony Erissons onbeperkte muziekabonnement PlayNow Plus komt naar Nederland. Was Nokia in 2007 al naar buiten gekomen met zijn Nederlandse Comes with Music-aanbod via Hi, ging Sony Ericsson exclusief in zee met T-Mobile, zo werd 7 september gepresenteerd.

Bij PlayNow Plus is het onbeperkt downloaden de eerste 6 maanden mogelijk, bij Nokia een heel jaar lang. Na het eerste half jaar kan je tegen betaling het PlayNow-abonnement verlengen, terwijl Hi-klanten voor Comes with Music inclusief mobiel internet vanaf de start een tientje per maand extra betalen.

Bij Sony Ericsson leen je de liedjes. Loopt het abonnement af, dan kan je enkele honderden van je meestgedraaide liedjes kiezen om ze te houden. De rest ben je kwijt. Bij Nokia blijf eigenaar van alle muziek na aflopen van het Hi-abonnement. Bij Sony Ericsson zijn daarentegen gratis wat films te downloaden.

iTunes 9
Op 9-9-2009 werd ook iTunes 9 beschikbaar gesteld. Na de zo'n 80MB download vallen een paar nieuwe functies op:
- Thuisdeling: met de andere voor de iTunes store gemachtigde computers op je account kun je de muziek delen voor persoonlijk gebruik. Dat is handig.
- vernieuwde navigatie binnen de iTunes store. Het is nu ook mogelijk om elk liedje, tv show, album of film in de Apple Store aan een preview te onderwerpen.

Beloofde, in blogs als Mashable en ReadWriteWeb, vooraf gesuggereerde zaken (door geruchten na te praten) als:
- iTunes LP (bedoeld om een digitale versie van specifieke albums met animatie, video's en andere visuele items te downloaden)
- iTunes Extras (movie downloads worden in echte DVDs omgezet, waarbij de videocommentaren, cast interviews en fotogalerijen intact blijven)
- Genius Mixes (bij elkaar harken van je afspeellijsten in een soort radiostation, bij nadere beschouwing een vaste set van 12 afspeellijsten die door Genius worden aangemaakt).
- delen via Twitter en Facebook (zou volgens Mashable alleen bij iTunes Store aanknopen werken)
heb ik niet gebruikt of kunnen ontdekken in iTunes 9. A lack of true genius, zoals ReadWriteWeb stelt, lijkt dan ook de gepaste conclusie na alle hype vooraf.

Verder viel me op, dat de versie 9 wat overhaast in productie genomen is. Het Welkom bij iTunes scherm wordt niet gevonden. Dat is slordig binnenkomen na installatie. Er wordt op de bijbehorende foutpagina nog verwezen naar iTunes 8. Hoewel de taalinstelling Nederlands is, kom ik nog knoppen als Get bij podcast afleveringen en in de iTunes Story opvallend veel Engelse kreten tegen.

Labels: ,

03 juli 2009

Übertwitter versus Viigo op BlackBerry

Übertwitter
Übertwitter claimt de beste voor BlackBerry te zijn en heeft 17 juni de v0.75 beta uitgebracht. Naast de standaard timeline en update functies biedt deze Twitter client voor de BlackBerry vooral location based awareness in samenspraak met de ingebouwde GPS van je toestel. Twitteraars bij je in de buurt opsporen, bij elke tweet laten weten waar vandaan deze verstuurd is, en dergelijke. Naar wens kun je de updates automatisch laten binnenkomen (netwerkverkeer!), Übertwitter op de achtergrond laten draaien of handmatig een refresh aanvragen van je timeline.

Ten opzichte van vorige versies van de beta-3 is het batterijverbruik geoptimaliseerd, is de user interface verder opgeschoond. Je kunt een thread of replies volgen, de @replies/mentions alsmede de direct messages in één timeline integreren. Integratie met Google Maps is beschikbaar, zoals op myloc.me. Hiervoor wordt de latitude/longitude locatie gebruikt.

Viigo
Viigo prijst zichzelf aan als "the one app you'll never want to be without" en daarmee is niets teveel gezegd. De applicatie bevat in de 21 juni van alpha naar beta status opgewaardeerde versie 3.x modules die RSS feeds verwerkt en interactief presenteert in de modules:
- News & RSS
- Weather (ondersteund door Accuweather)
- Sports
- Business & Finance
- Audio & Podcasts (ondersteund door Podcast.com)
- Local Interest
- Shopping
- Social Networks
- Entertainment
- Flights & Travel
- Politics

Een paar bijzondere functies pik ik eruit. Zo kun je bij News & RSS je bestaande abonnementen op Google Reader, My Yahoo! of Bloglines eenvoudig synchroniseren door je credentials op te geven. Verder kun je naast voorgedefinieerde RSS kanalen, eigen RSS kanalen, ESPN Search channels, een web pagina, OPML abonnement of Technorati search channel toevoegen.

Bij Weather kun je in zowel Fahrenheit als Celcius temperaturen krijgen (daar wil een Amerikaanse app nog wel eens eenzijdiger over denken), en worden dorpen als Balkbrug en Bruzaholm (Zweden) direct herkend (ook daarmee is de ervaring wel eens anders). Voorspellingen tot 5 dagen vooruit in de client, verder weg wordt in de web browser getoond. Hier wel een bug in AccuWeather gevonden: de temperaturen in Zweden gingen naar de 50-70 graden Celcius overdag.

Social Networks biedt je volledige clients voor Twitter, Jaiku, Identica en Friendfeed, inclusief retweets, follow, un-follow en favorite. Tijdlijnen die je wilt volgen, zijn optioneel in te stellen. Multiple accounts worden ondersteund.

In de laatste v3.1.330 is de Twitter client verder uitgebreid, zo tipte BlackBerryrocks.com. De volgende feeds zijn beschikbaar: public timeline, favorites entries, friends timeline, followers timeline, replies en direct messages. Verder kun je Twitter searches toevoegen als permanente live updated feed.

Wil je channels niet zien, zoals in mijn geval het op Amerika gerichte Local interests en Politics, verwijder je ze. Update frequenties en de te downloaden aantallen artikelen zijn in te stellen.

Conclusie
De location awareness van Übertwitter is afwezig in Viigo, maar voor de rest ga ik voorlopig voor Viigo, vanwege de combinatie met ondersteuning van Google Reader feeds (geen Google Reader login via de BlackBerry browser meer nodig), FriendFeed, Jaiku en Identica in één applicatie.

Labels: , , ,

15 juni 2009

Respect voor brandende braamstruik

Nog geen maand geleden vroeg ik me in een weblog post af wie m'n volgende mobiel zou gaan besturen. Niet, dat m'n HTC S620 met Windows Mobile direct aan vervanging was, maar dromen mag toch? In die weken had ik op MT.nl meegedaan aan een prijsvraag, waarmee een BlackBerry Curve 8900 te winnen was. Nooit meer aan gedacht, tot ik gemaild werd, dat ik gewonnen had en m'n adresgegevens even wilde doorgeven. Onverwacht pure luxe en daarmee het antwoord op de vraag uit mei.

Match met criteria?
In mei had ik een shortlist met requirements voor een nieuwe telefoon:
1. ondersteuning voor push mail vanuit Microsoft Exchange
2. ondersteuning voor synchronisatie van agenda, contactpersonen, taken en e-mail met Microsoft Outlook.
3. ondersteuning voor Bluetooth, WiFi, GPRS en HSDPA.
4. ondersteuning voor Java applicaties
5. flink wat intern geheugen.
6. QWERTY toetsenbord
7. speakerfunctie

Push mail was ooit het USP van RIM's BlackBerry toestellen. Vanwege bedrijfsbeleid kan ik er voor de zakelijke mail geen gebruik van maken. Push mail vanuit Gmail, Yahoo!, Live/Hotmail en de reguliere ISP's waren echter vlot ingesteld, toen ik de Web 'n Walk van T-Mobile had omgezet naar de soortgelijke mobile internet dienst InstantEmail.

Synchronisatie van agenda, contactpersonen, taken en e-mail, ondersteuning van Bluetooth, WiFi en GPRS is OK. HSDPA zul je moeten missen, voor zover je al een bijbehorend prijzig abonnement had afgesloten. Bij de Bluetooth ondersteuning viel me op, dat in tegenstelling tot de HTC met Window Mobile de BlackBerry moeiteloos het adresboek wilde overzetten naar de Toyota Prius.

Speciaal voor de BlackBerry ontwikkelde (Java) applicaties worden ondersteund en of Over the Air (OTA) dan wel via de meegeleverde Desktop Manager software beheerd en zonodig van upgrades voorzien. Een meegeleverde 1GB SD-card vergroot het beschikbare geheugen. Toetsenbord en speakerfunctie zijn ook voor elkaar, naast extra's als spraakgestuurd bellen en voice memo recording.

Applicatie integratie
Google is de standaard in de browser ingebouwde zoekmachine. En je Gmail kun je als volwaardige e-mail client bedienen. Met de ingebouwde GPS + BlackBerry Maps heb je Google Maps niet meer nodig. Veel zinvols van de voor de BlackBerry aangeprezen Google applicaties blijft er niet meer over om te installeren.

Prettig was de beschikbaarheid van een eigen versie van de OliveTree bijbellezer. Spectaculairder zijn de met het OS en UI van de BlackBerry verbonden applicaties voor Flickr, instant messaging (Live, Yahoo!, ICQ, GTalk, AIM) en Facebook en Myspace.

Uploaden van foto's inclusief (geo) tagging is een fluitje van een cent. Voor Facebook of Myspace heb je geen desktop meer nodig. Updates van Facebook of Live Messenger komen in dezelfde berichtenbox als je laatste e-mail. En foto's of documenten mail je net zo makkelijk, als dat je ze aanbiedt aan je IM buddy of Twitter volgelingen.

Dit setje toepassingen heb ik zelf aangevuld met TwitterBerry (Twitter client), EverNote (aantekeningen maken) en CaptureIt (screen capture tool).

Daarmee was ik in een avond helemaal up-and-running. Heb je vragen of goede tips? Welkom!

Labels: , ,

03 mei 2009

Wie bestuurt mijn volgende mobieltje?

Ooit waren er PDA's zoals een Palm, iPaq of BlackBerry die een uitgebreid besturingsysteem nodig hadden als minicomputers. Nu computers en mobiele telefoons verder naar elkaar zijn gegroeid, zit er ook beweging in de besturingsystemen die op dergelijke apparaten draaien. Uitwisselbaarheid is natuurlijk problematisch, elk platform heeft z'n eigen connectie- en synchronisatiesoftware. Waar ik Windows Mobile Device Center (Vista) als opvolger van ActiveSync gebruik om met mijn Windows Mobile 5 HTC smartphone te communiceren, moet ik een Nokia PC Suite installeren om met de Nokia van Klazien te kunnen synchroniseren. iPhone gebruikers hebben iTunes en de AppStore, enzovoorts.

In de overvloed aan mobieltjes en smartphones van diverse merken met touch screens of juist een toetsenbord(je) zal ik het komende jaar waarschijnlijk ook weer een keuze moeten maken. Ik zet wat mogelijkheden op een rijtje.

Palm Pre met Palm Web OS


Het 3.1-inch touch screen van de Palm Pre heeft ook een QWERTY uitschuifbaar toetsenbord. De telefoon ondersteunt Wi-Fi en EVDO en heeft 8GB intern geheugen. Het onderliggende Palm Web OS is vanaf de basis opnieuw opgebouwd.

Microsoft Windows Mobile 6.5
De nieuwe generatie Windows Mobile (versie 6.5 wordt naar verwacht op 11 mei gelanceerd) brengt het web, de pc en de telefoon bij elkaar. Het startscherm is meer en meer een dashboard. De touch-screen interface is verbeterd, evenals de Internet Explorer Mobile browser.

De Sony Ericsson Xperia X2 wordt op Windows Mobile 6.5 gebaseerd. Microsoft ziet toestellenbouwers ook graag direct de TellMe spraakherkenning software inbouwen om downloaden en installeren uit te sparen.
Andere bedrijven die Windows Mobile 6.5 zullen ondersteunen vind je in deze partnerlijst.

Microsoft Pink

Microsoft ontwikkelt samen met Verizon onder de codenaam Pink een mobiele telefoon die draait op een extensie van Windows Mobile en de concurrentie met de iPhone zou moeten aangaan. Mocht de Windows Marketplace for Mobile de 6.5 versie (zie hiervoor) niet halen, dan toch wel in Pink. Klinkt als 'nu nog te veel fouten, we schuiven dit door naar de volgende release'.

Google Android
Na de G1 komt er binnenkort de Samsung I7500, eerder dan concurrerende toestellen van Sony Ericsson en HTC (de Magic) dat draait op Google Android. Het 3,2 inch scherm heeft een AMOLED display, een energiezuinig scherm dat ook op de UltraTouch zit. De 5 mp camera heeft autofocus en LED-flitser. HSDPA voor 3G mobiel internet en WiFi worden ondersteund.


Apple iPhone 4G

Of moet ik wachten op de iPhone 4G? Immers, de stabiliteit zoals ik die bij wat testrondjes met de iPhone 3G bij familieleden heb ervaren, kan ook nog wel wat verbetering gebruiken.

INQ1 - Social mobile
Of als social media 'dier' de INQ1 van de Britse firma 3 adopteren? Naast 3G en HSDPA, een 3MP camera zit de 'catch' in deze telefoon in het ingebouwd zijn van Skype, Facebook, Last.fm, GTalk, Live Messenger, Yahoo! Messenger, Ping.fm, push e-mail, widgets, etc. etc.

Mijn voorlopige shortlist aan requirements voor een nieuwe telefoon:
1. ondersteuning voor push mail vanuit Microsoft Exchange
2. ondersteuning voor synchronisatie van agenda, contactpersonen, taken en e-mail met Microsoft Outlook.
3. ondersteuning voor Bluetooth, WiFi, GPRS en HSDPA.
4. ondersteuning voor Java applicaties
5. flink wat intern geheugen.
6. QWERTY toetsenbord
7. speakerfunctie

Labels: ,

18 april 2009

Mobile communications update april 2009


Fring uitgebreid met Twitter ondersteuning

Fring is een mobile internet gemeenschap en client voor Skype, MSN Messenger, Google Talk, ICQ, SIP (SIPNET, EuteliaVoIP, VoIPVoIP en VoIPTalk), Twitter, Yahoo! en AIM. Met je Last.fm vrienden kun je naar muziek luisteren. Nieuwe Gmail, Orkut, Yandex notificaties komen binnen, dus een onverwacht krachtig, gratis alternatief voor het onlangs besproken Nimbuzz.

Nieuw is de Twitter 2.0 add-on die bijna alles van de reguliere Twitter web interface naar je mobiel brengt, zoals Twitter search, profiel bekijken, openen van hyperlinks, @replies en DM's. De maker licht het zelf graag toe.

Tot zover het goede nieuws. Juist de Twitter 2.0 had grote moeite met aangemeld raken. De communicatiemanager Fring heeft een aantal andere onhebbelijkheden:
- alle phone contacts worden geladen (dus redundant tov je adresboek)!
- het wil een eigen beginscherm installeren zonder duidelijke toegevoegde waarde
- notificatie van nieuwe berichten is met een irritant luide vogelfuit, zonder die te kunnen aanpassen of uitzetten.
- een smartphone met 'slechts' 64MB intern geheugen heeft duidelijk moeite met het 'op' houden van de applicatie.
- by default staat de applicatie als autostart ingesteld en wordt ook automatisch een verbinding met het web gezocht. Daarbij is Wi-Fi eerste keuze, dus in gedachten zie je de batterij van de telefoon al leeglopen.
Voor mij na een half etmaal genoeg reden voor het verwijderen uit m'n mobiel. En ook na de system restore van vandaag, 'hing' fring na installeren totaal. Echt een no-go dus.

Palringo dan maar?
Als all-in-one IM client voor op de Windows Mobile heb ik vandaag Palringo geïnstalleerd. Dit gratis programma heeft weer moeite met het Yahoo! account, maar verbindt wel snel en netjes met MSN, ICQ, Facebook, Gtalk en Hyves. Er is ook support voor AIM, Gadu-Gadu en iChat. Palringo is er voor Windows Mobile, Google Android, iPhone, BlackBerry, Symbian, Java en MacOS. Downloaden en configureren is een makkelijke exercitie. Nieuws is in Palringo de location awareness.


Microsoft Office Communicator mobile client
Binnen Capgemini gebruiken we Office Communicator, een IM client voor binnen de bedrijfsmuren. Naast een desktop client en sinds kort de beschikking over een web interface was de missende schakel een mobile client. Hier hielp een vraag op Twitter.

Twitter maatje en Microsoft concullega Peter de Haas tipte snel de vindplaats van de 2007 versie en een User's Guide.

En verhip, die installatie ging super! Met de server configuratie en een internetverbinding (Wi-Fi of GPRS) sta je in een mum van tijd in contact met je collega's, zoals je dat met de desktop client ook gewend was.
De lol was echter na een avond over. Ik krijg sindsdien "Cannot sign in. Check the server names...." als foutmelding. Van bedrijfswege is de mogelijkheid om zonder VPN connectie met Office Communicator te communiceren gesloten. Tja, dat komt het gebruik 'in het veld' niet ten goede.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

14 maart 2009

Nimbuzz all-in-one messaging voor web, pc en mobiel

Op de pc gebruik ik Digsby en ben daar erg enthousiast over. Alle IM netwerken, mail accounts en de belangrijkste sociale netwerken (Twitter, Facebook, Myspace) in één applicatie, waarbij de instellingen op de server worden bijgehouden en je dus moeiteloos op een andere computer ook Digsby kunt gebruiken.

Voor de mobiel is het zoeken naar een gratis all-in-one messenger moeilijker. Ik gebruikte een poos Mundu IM, maar na de laatste upgrade (versie 4.0x) weigerde hij dienst op mijn HTC smartphone.

En toen tipte collega Arno Haubrich op Twitter Nimbuzz, nota bene van Nederlandse makelij. Deze service heeft 3 front-ends, web, pc en mobile en meertalige user interfaces. Naast de IM netwerken Windows Live Messenger (MSN), Yahoo Messenger, ICQ, AIM, Google Talk worden ook Hyves, Duitse StudiVZ, SchülerVZ, Jabber en Gado-Gado. Daarnaast kun je je account configureren dat je ook VOIP gesprekken kunt voeren. Verder zijn groepsgesprekken mogelijk, maar ontbreekt de mogelijk je e-mail te checken.

Web
Naast een web client, waarmee je accounts zijn in te stellen en je contacten te berichten zijn, biedt de web client ook de mogelijkheid om een contact widget te configureren, en aan te bieden bij 23 bekende sociale netwerken, van Orkut tot Hyves en Myspace tot Xanga. Afhankelijk van de mogelijkheid van het netwerk is een echte widget of alleen een hyperlink naar je Nimbuzz profiel het resulaat. Onderstaande echt werkende widget is toch fraai, niet?

Download Nimbuzz MobilePC
De pc client integreert
and other popular IM communities. One login, one contact list, all accounts.


Mobile
Installeren kan rechtstreeks op je mobiel via http://get.nimbuzz.com of via het reguliere web als download. De 2MB download heeft ruim 6MB vrije geheugenruimte nodig om zich geheel te nestelen. Nimbuzz ondersteunt uiteraard Wi-fi verbindingen, maar kan ook redelijk snel overeind komen op een GPRS verbinding. Een flat rate data-abonnement is wel aan te bevelen. Je kunt autostarten toestaan, of Nimbuzz aangeven alleen de Wi-fi verbinding te gebruiken.

Via Communities kun je op je mobiel aanvullende accounts instellen. Waar je in de web client Skype en Twitter mist, kun je die op je mobiel wel instellen. Registreren bij Yahoo! en Myspace gaat dan ook wel, en er wordt Giovani aangeboden als extra sociaal netwerk.

Helaas trof ik nog wel diverse bugs aan
1. Het autoriseren in Hyves voor de Nimbuzz widget gaf fatale fouten.
2. Connecties met Myspace en Yahoo! verlopen stroef. Veel meer IM clients hebben daar last van, maar hinderlijk is het wel. Op de mobile client blijven de verbindingen niet altijd overeind. De Yahoo! contacts verschijnen wel, maar de Myspace vrienden blijven onzichtbaar.
3. Skype contacts en Twitter vrienden blijven onzichtbaar, en een echte Twitter client kan Nimbuzz niet genoemd worden, want de update functies of timelines ontbreken geheel.
4. Via de web client verwijderde groepen worden op de mobile client gewoon weer zichtbaar.
5. De mobiele client legt een flink beslag op je interne geheugen van de telefoon. In mijn geval ging de combinatie Nimbuzz open hebben en vanuit Nimbuzz een foto verzenden (via camera activeren) niet goed.
6. Echt jammerlijk mislukt is mijn test met voice calling via GPRS naar een Windows Live Messenger pc client. Het geluid kwam van mobiel niet op de pc terecht. Na een kleine minuut ging zelfs het scherm van m'n mobiel op zwart en kon ik het toestel herstarten. Zelfs de klok was gereset.

Deze beta versie zit dus vol beloften, maar moet wel met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden. Voor het gewone IM werk echter prima hulpmiddel op je mobiel. Voor de pc blijf ik trouw aan het veel rijkere en stabielere Digsby.

Labels: , ,

12 februari 2009

Vergroting location awareness


Google heeft sinds vorige week Latitude als functie in de nieuwste versie van Google Maps Mobile, een gratis van google.com/latitude te downloaden applicatie. Op basis van wederzijdse opt-in kun je de locatie van je vrienden volgen op je mobiel. Pas wel op dat je nergens tegenaan rijdt of loopt onder het kijken naar je mobieltje.

Google Latitude is een functie van Google Maps voor mobiel voor de volgende telefoons:
* Android-telefoons, zoals de T-Mobile G1 (binnenkort beschikbaar)
* iPhones en iPod touch-apparaten (binnenkort beschikbaar)
* de meeste BlackBerry's met kleurenscherm
* de meeste apparaten met Windows Mobile 5.0 of hoger
* de meeste Symbian S60-apparaten (smartphones van Nokia)
* veel mobiele telefoons met Java (J2ME), zoals apparaten van Sony Ericsson (binnenkort beschikbaar)

Ik heb om te testen Latitude aangezet, hoewel ik niet de hele dag Google Maps heb aanstaan. Wil je me volgen, selecteer me dan in je adresboek. Erg belangrijke tip: zeg 'nee' tegen de vraag van Google Maps of je bij het afsluiten van de applicatie je Latitude locatie wilt blijven delen. Zeg je hier ja, blijft op de achtergrond wel een verzendproces draaien die het scherm van je mobiel ook actief houdt. Erg slecht voor de batterij en nergens voor nodig.


Vanaf deze week is het mogelijk met /nearby achter de url van een foto die geotagged is op Flickr andere foto's te zien die in de omgeving gemaakt zijn. Hiernaast een voorbeeld van het Waaggebouw in Leeuwarden.

Afhankelijk van de populariteit van de locatie vind je natuurlijk meer of minder foto's. In het map window kun je hetzelfde doen door de optie See nearby photos and videos aan te klikken.

Trackr
Met trackr! kun je anderen zien en volgen via internet en je mobiele telefoon. Download de applicatie op je mobiel, maak een vriendenlijst aan en laat zien waar ter wereld jij bent en bekijk de locatie van je vriendjes.
Daarnaast:
* Bekijk welke route jij of je vrienden hebben afgelegd: afstand, gemiddelde snelheid, etc.
* Ontvang een waarschuwing als iemand een bepaald gebied binnenkomt en/of verlaat (geo-fencing)
* Plaats foto's op de kaart bij je track exact waar je ze genomen hebt
* Stuur automatisch updates naar je Twitter en Hyves accounts zodra je online bent
* Zet een kaart met jouw huidige locatie op je website/blog
* Gebruik de snelcode om anderen meteen te laten zien waar jij op dat moment bent
* trackr! is GRATIS voor persoonlijk gebruik.

Anders dan Google Latitude die niet per se een GPS nodig heeft, maar ook op basis van afstand tot de dichtstbijzijnde GSM mast een gooi doet naar de locatie (bij het schrijven van dit blog dacht Google dat ik bij de Lichtmis aan de A28/N377 stond, werkelijk Balkbrug ligt 12km verder oostwaarts), heeft Trackr wel een GPS locatie nodig.

Labels: , , , ,

08 september 2008

Microblogging updates september 2008-1

TinyTwitter
TinyTwitter is een mobile client voor Twitter. De laatste versie ondersteunt ook het uploaden van foto's naat Twitpic en twitteren van je GPS locatie. Mobiele downloadlocatie is hier.

TweetRemote voor een weergave van geselecteerde tweets
TweetRemote zet tweets die je met hashtags (#-tekens) kenmerkt in speciale RSS feeds. Deze feeds kun je dan in je feedreader, blog widget o.i.d. weer uitlezen en presenteren. Als je niet zelf de selectie wilt maken van je eigen tweets, mag je hopen, dat je vrienden zich netjes aan de door jou gewenste naamgeving van hashtags houden, anders is het effect weg.

Diary.com
Diary.com richt zich op vrouwen en jongeren uit de VS, Verenigd Koninkrijk en Azië om afbeeldingen, video's en korte boodschappen te delen. Een microblogging platform met een kleine videospeler, thumbnails voor gedeelde afbeeldingen. Microblog wordt dan alweer een dagboek. Het verdienmodel advertenties verkopen is niet bijster origineel, maar de service biedt wel meer dan het kaal ogende, misschien meer mannelijke (?) Twitter. De dienst is nog in beta, en anders dan Twitter by default zijn de boodschappen niet publiek zichtbaar, maar te delen met vrienden.


Twittad laat je Twitter achtergrond geld genereren

De wat saaie, vaak hooguit met een foto voorziene achtergrond op je Twitter-pagina's kan met Twittad omgezet worden in een advertentiepagina. Twittad brengt aanbieders van advertentieruimte (Twitter gebruikers) en adverteerders bij elkaar. Als aanbieder bepaal je de tijd en prijs voor de advertentieruimte. Aan een adverteerder om op jouw aanbod in te gaan. Plaatsing van de advertentie komt neer op het opnemen van een script in de profielopmaak, zoals je nu een plaatje opneemt. Betaling vindt plaats via Paypal. Klinkt eenvoudig, en zo wil je dat ook.


The Twitties
Leuke opzet: The Twitties heeft 12 categoriën tweets, waarbinnen een aantal genomineerde tweets klaar staan voor jouw stem. Stemmen kan tot 12 september; 1 oktober wordt de uitslag bekend voor tweets in de order van meest informatief, grappigst, slimst, of de mooiste avatar.

Labels: , , ,

23 juli 2008

Met Morange volledig mobiel bereikbaar

Morange biedt je een gratis Java applicatie voor all-in-one e-mail (POP3/IMAP/webmail), chat en browsing op je mobiel. De beta download is gratis. Vervolgens is het een kwestie van alle accounts opvoeren in je telefoon. Eigenlijk zou ik hiervoor een Digsby oplossing willen zien: accounts online opvoeren en ongeacht de client (web of mobiel) kunnen gebruiken. Dat zou de snelheid van op gang komen ten goede komen. Zelf lukte het me niet de Facebook account werkend te krijgen. MSN, GTalk en Yahoo zijn geen probleem, ICQ ontbreekt verrassend in het rijtje ondersteunde formats.

Daarnaast kun je de weersverwachtingen van een stad naar keuze bekijken, de geïntegreerde browser gebruiken. Sociaal netwerken is mogelijk met eventuele Morange vrienden. Foto's uploaden en van commentaar voorzien.

Op een 320*240 schermpje blijft het in Java midlets nodig scherpe ogen, al dan niet geholpen met een bril of lenzen te hebben. RSS wordt (nog) niet ondersteund.

Labels:

06 april 2008

Verbeterd mobiel zoeken met Google

Natuurlijk kun je op je smartphone, pda of andersoortig mobieltje met internettoegang zelf naar http://google.com surfen en daar je zoekactie loslaten. Je kunt Google ook bij je Mobile Favorites zetten. Maar het kan nog beter. Met een 300kb download ben je een Google zoekvak op je Home/Today scherm rijker. Je kunt er direct je zoektermen invoeren; de applicatie neemt je mee naar de browser en toont er de resultaten.
.
Deze service en nog diverse andere diensten voor je mobiel, van een mobiele versie van Google Maps, Gmail, Agenda, Nieuws tot Foto's, per land gesorteerd. NB de hierboven getoonde applicatie vind je niet bij Nederland, maar bij Verenigde Staten als Zoeken (downloaden).

Labels: , ,

20 december 2007

Streaming content voor je mobiel


Buzzwire brengt streaming internet content (audio, video & radio) naar je mobiele telefoon (uiteraard is een dataverbinding met het internet, zoals GPRS of WiFi daarbij noodzakelijk). Buzzwire biedt de mogelijkheid je eigen 'programma' samen te stellen, content aan te melden, te delen met vrienden en waarderingen aan te geven. De database bevat nu nog maar duizenden content bestanden, hopelijk worden dat er snel meer.

Wauw.fm biedt nog meer vrijheid. Het verbindt je pc met je mobiel, zodat je je telefoon kunt gebruiken om je favoriete muziek van je harde schijf, internet radio stations te beluisteren, je afbeelingen te kunnen bekijken. Wauw! Studio is een soort dashboard, waarmee je je eigen content kunt benaderen. Je pc gaat dus welbeschouwd als een server acteren. Klinkt als pointcast, podcast, eigen streaming mp3 server opzetten, en dergelijke.

Begin 2008 hoopt Wauw.fm er functies myVideo, myWebcam en myTV aan toe te voegen.

Een derde speler is Social.fm, dat op je desktop vergelijkbare functies biedt als Last.fm, plus 100.000+ reclamevrije muziekkanalen (beter: de op een moment beschikbare MP3 files van anderen in het netwerk). Verder is een widget beschikbaar voor Myspace, Friendster, Xanga.

De Social.fm mobiele oplossing biedt de functies ook, maar dan op je mobiel, zodat je smartphone een iPod wordt. In de praktijk ziet het er alsvolgt uit:

Na het maken van een keuze in het stijlen menu, helaas zoeken op artiest heb ik nog niet ontdekt, verschijnt een met hoes en al verrijkt scherm en begint de muziek uit je mobiel te stromen.


Maar ja, waarom zou ik mijn pc laten aanstaan als webcasting server, om elders via je mobiel mijn eigen muziek te beluisteren, anders dan boven in bad of buiten in de tuin? Een mp3 speler, al dan niet geïntegreerd in je mobiel lijkt me efficiënter. Van de toepassingen hierboven lijkt Social.fm de hoogste ogen te gooien vanwege de extra muziekkanalen die niet afhankelijk zijn van de muziek op je pc thuis.

Labels: ,

17 december 2007

Waar ben je nou?

Een variant op de thema's Google Maps weet soms waar je bent (en ja, Google Maps kan echt zonder GPS ontvanger mijn locatie op honderden meters nauwkeurig inschatten...)

en social networking is Bliin. Het koppelt je gps-locatie op je mobiel aan je een online profiel, zodat letterlijk zichtbaar is, waar je uithangt. Je hoeft niet meer zoals bij Twitter of Hyves zelf te typen, maar via een Google Maps mash-up kun je getraceerd worden. Over de wenselijkheid daarvan moet je zelf beslissen.

Ook zonder GPS ontvanger kan Bliin z'n werk doen aan de hand van vooraf ingestelde profiel locaties, maar da's minder 'echt'.

Bliin kent zowel desktop software als een versie voor op je mobiel, uiteraard gratis.

Labels: , ,

04 december 2007

Google Maps weet soms waar je bent

De nieuwe 2.0 beta versie van Google Maps voor mobiele telefoons is beschikbaar. Je kunt 'm op je mobieltje downloaden vanaf www.google.com/gmm.
Let wel, dit is niet de Java MIDlet versie, maar een 'gewone' toepassing. Het biedt gedetailleerde routbeschrijvingen, integratie met zoekresultaten, makkelijke navigatie door de kaarten en desgewenst satellietbeelden in plaats van de kaartweergave.

De echte verbetering zit in de mogelijkheid om zonder je huidige positie in te geven, Google Maps deze te laten lokaliseren. Vanzelfsprekend wil Google Maps gebruikmaken van de GPS ontvanger, als je die beschikbaar hebt. Ook zonder GPS ontvangst zou Google Maps op basis van de GSM masten (zie filmpje) je plaats kunnen bepalen op ongeveer een kilometer nauwkeurig. Google claimt dat deze functie op de meeste "Java, BlackBerry, Windows Mobile, and Nokia/Symbian devices" zou moeten werken. Proef op de som op mijn Windows Mobile HTC S620:

Helaas of gelukkig: Google weet niet waar ik ben.

Labels: , ,

10 oktober 2007

MoFuse verbetert mobiele toegankelijkheid

MoFuse (Mobile Fusion) is een invitation-only beta service, dat eenvoudig een mobile version maakt van je website. Momenteel richt MoFuse zich op weblogs (RSS feeds) met een paar extra pagina's die additioneel te vullen zijn. De dienst lijkt op Winksite, maar ontbeert community kenmerken. Nu had ik die naast de vele sociale netwerken ook niet nodig. De functionaliteit kenmerkt zich als Feedburner for mobile.

Mensen die vanaf hun mobieltje www.henkjanvanderklis.nl bezoeken (een portal, gebaseerd op Joomla! CMS vol content, widgets, etc.) worden nu keurig doorgeleid naar http://m.mofuse.com/hjvanderklis en krijgen dan de bekende kale interface, dat snel laadt:

Ik heb in de mobiele versie naast een kort profiel de feeds van de weblog, nieuwe publicaties op het portal, recente toevoegingen aan del.icio.us en de gebeurtenissen van vandaag in de stamboom Van der Klis toegevoegd.
Het resultaat volgens de ready.mobi rapporteur: 5/5. Prachtscore! Wil je ook een mobiele versie van je weblog maken, stuur me een reactie voor een invitation.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker