Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

03 december 2009

Mindmapping updates december 2009

XMIND 3.1
Zeven maanden na de uitgifte van XMIND 3.0.2 is er XMIND 3.1. Nieuw zijn:
1. brainstorming modus
2. theme wisseling
3. cross workbook search
4. sorteren van topics
XMIND is nog steeds gratis en open source. Ideaal om mee te nemen op usb stick als portable mind mapping applicatie.

Mind maps bij Makro
Een wat ongewone plek om mind maps aan te treffen. Met dank aan Erik Kleine (Capgemini) die, anders dan ik, wel bij de super zelfbedieningsgroothandel Makro komt: mind maps over tijdsbesteding doelgericht leven, enz.


Mind maps van TEDxAmsterdam
Tijdens het TEDxAmsterdam op 20 november is er in Pakhuis De Zwijger live door mind mappers met Mindmeister een aantal mind maps van lezingen gemaakt.

PersonalBrain 5.5
PersonalBrain 5.5 is uit met diverse nieuwe features.

Labels: , ,

31 oktober 2009

Mindmapping updates oktober 2009

iMindmap 4.1
Tony Buzan's iMindmap 4.0 heeft een 4.1 upgrade gekregen met daarin:
- Templates System
- betere performance
- betere Presentation View
- meer Central Idea Images
- Export Audio Notes (als .wav)
- OPML Import & Export
- Compatible met het nieuwe Mac OS X Snow Leopard
- Drie nieuwe talen: Zweeds, Deens en Portugees

MindGenius
Het commerciële MindGenius heeft versie 3.0 uitgebracht met daarin:
- ribbon toolbar
- map themes via het Format tabblad
- sorteren van content
- geavanceerde filters
- nieuwe task fields costs en quantity.
- categoriseren van topics
- Excel export
- Question sets

NovaMind 5 in aantocht
NovaMind 5 wordt eind oktober vrijgegeven. Dit mind mapping proudct heeft dan:
- een nieuwe map lay-out
- meerdere plaatjes per topic
- andere geometrische figuren
- nieuwe architectuur voor plugins

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

16 september 2009

Kansdenken maakt je innovatiever

Je kunt bij de pakken neerzitten, of de huidige recessie aangrijpen als kans. Kansen zien en benutten zijn essentiële vaardigheden om veranderingen het hoofd te bieden en vooruit te gaan waar anderen achterblijven. Welke kansen zijn er? Waar komen ze vandaan? Hoe benut je kansen om je eigen innovatiekracht en die van je organisatie te vergroten?

Gisteravond was Jeff Gaspersz te gast op de Masters in Business avond van Capgemini consultants. Gaspersz is hoogleraar innovatie van Universiteit Nyenrode sprak er. Gaspersz is adviseur op het gebied van management van innovatie en creativiteit, eerder werkzaam bij de Erasmus Universiteit en KPMG Management Consulting's Trendwatch Center en KPMG Inspire. Daar richtte hij KPMG Innovation Center op. Jeff Gaspersz heeft ruim 80 publicaties rond vernieuwingsprocessen op zijn naam staan. Zijn laatste twee boeken zijn: Grijp je Kans, vinden en benutten van nieuwe mogelijkheden (2009) en Dagelijks Innoveren, praktische adviezen voor een kansgerichte organisatie (2009).

Een prepared mind helpt. Open staan voor ideeën die op elk moment van de dag kunnen opkomen. De enorme verwerkingskracht van het slimme onbewuste (Ap Dijksterhuis) stelt je in staat zoveel meer op te pikken dan je bewust denkt of momenteel op concentreert.
Momenten als hardlopen, douchen, autorijden en slapen werden in de zaal beaamd als vruchtbare momenten. Dan helpt het als je middelen bij de hand hebt om je 'losse flodders' vast te leggen. Een notitieblokje, mind map, voice recorder, wat je maar handig vindt.

Gaspersz liet het voorbeeld van Harry Potter auteur J.K. Rowling zien die haar idee voor de hoofdpersoon kreeg tijdens een treinreis van Manchester naar London en het gelukkig noteerde.

Zonder ondernemerschap komt een idee niet 'aan de man'. Je moet een 'nee' niet als een antwoord nemen. Het voorbeeld van Rowling, maar ook 3M's Mr. sticky notes Art Fry zijn daarbij sprekende voorbeelden.

Om innovatie te cultiveren is een zekere mate van autonomie, ruimte en ondernemerschap in een organisatie noodzakelijk. Een eerste week in een organisatie, zoals expliciet bij Google gebeurt, zou gebruikt moeten worden om frisse impressies op te nemen van, en juist niet om groentjes als onervaren, 'nog even niet storen' te behandelen.

Charles Leadbeater, auteur van We-think: the power of mass creativity, werd aangehaald. Bij Capgemini gelden de Design Centers als goed voorbeeld van interactief met klanten creatief oplossingen genereren. IBM heeft de 72 uur durende wereldwijde Innovation Jams, Dell Ideastorms.

Om ingeprente paradigma's (door Gaspersz 'koedenken' genoemd) los te laten, is conceptual thinking, A whole new mind (Daniel Pink) nodig. Associëren en combineren van ongebruikelijke elementen helpt. Topfotograaf Dewitt Jones leert ons dat lens en perspectief bepalend zijn voor wat je ziet. En dat er altijd meer dan één goede oplossing is.

Hoogleraar spiritualiteit en management en ondanks zijn hoge leeftijd nog zo veelzijdig, dat je een soort vader van Timothy Ferris aantreft, Paul de Blot stelt zichzelf dagelijks 2 vragen:
1. Wat heb ik vandaag geleerd?
2. Wat ga ik morgen anders doen?

Eerlijk antwoorden op dergelijke vragen geven aan of je nog wel leert en welke nieuwe wegen je inslaat. Als je verandering, innovatie, creativiteit en dergelijke belangrijk vindt, be the change you want to see in the world, om Gandhi te parafraseren.

Met een oefening brainwriting hebben we als aanwezigen gisteravond in een 5 minuten tijd enkele honderden ideeën voor vergroting van onze eigen innovatieve kracht gegenereerd. Oplossingen liggen zo dichtbij, je moet ze wel willen / kunnen zien!

Labels: , , ,

15 september 2009

Mindmapping updates september 2009

Twee jaar geleden splitste een groep ontwikkelaars van Freemind zich af om een eigen open source mind mapping software in elkaar te zetten. Freeplane is het resultaat. Hoewel nog in alpha bevat Freeplane inmiddels onder meer:
- een spellingcontrole
- filters
- sneltoetsen
- verplaatsbare note editor
- in- en uitschakelbare menubalk
- een viewer applet om te gebruiken op je website.

Binnenkort volgt een open en extensible mind mapping bestandsformaat, dat in de the Open Document Format familie kan worden opgenomen. Export naar text documents of spreadsheets wordt dan een stuk gemakkelijker. Op de wiki kun je de ontwikkelingen volgen.

Labels: , ,

27 juni 2009

Mind mapping updates juni 2009

Ditmaal een drietal mind mapping producten voor je BlackBerry of iPhone.

MindBerry
Ik heb laatst MindBerry en voor deze post uitgeprobeerd. Want, eerlijk is eerlijk mind mappen op m'n mobiel is niet echt mijn ding. Geef mij maar een groot scherm of een vel papier met stiften. Het aanleggen van topics met branches en subtopics gaat redelijk snel. Opslag is mogelijk in een eigen formaat, export naar MindManager en FreeMind is ook mogelijk. Helaas werkt het verzenden per e-mail niet goed. Echt voor de basics, en dan is een notitie in je memopad of taak eerder aan te bevelen.
Volg de maker op @luongdat

Thinking Map
Thinking Map, een iPhone applicatie is een FreeMind look-alike en is er ook compatible mee. Beperkte functionaliteit, maar $2.99 aanschafprijs is ook niet veel.


iFreeMind

iFreeMind is nog een FreeMind kloon voor iPhone, een stuk uitgebreider dan Thinking Map.

Labels: , ,

28 mei 2009

Mind mapping updates mei 2009

Mindmappen in de klas
Yorick Saeijs stuurde me onlangs zijn introductiefilmpje op, waarin hij aan de hand van een mind map laat zien wat mindmappen is. Als man achter onderwijsmaakjesamen.nl toont hij ook hoe je mindmaps als leerkracht in de klas kunt inzetten. En met zo'n modern digibord is dat natuurlijk helemaal geweldig.


XMind 3.03
Xmind is zowel de gewone als de Pro versie naar versie 3.0.3 doorontwikkeld met 8 nieuwe functies, wat bug fixes en performance verbetering.

MindMeister

MindMeister is vernieuwd. Naast een meertalige interface (naast Engels nu ook Duits en Japans), ondersteuning van inline afbeeldingen en versiebeheer. Verder is de bijvoorbeeld iconenbibliotheek uitgebreid en de embed widget verbeterd.

DropMind
Dropmind is een nieuwe mind mapping / presentatie / co-mapping oplossing. Import vanuit MindManager, FreeMind, export als een plaatje of RTF indeling is mogelijk. Naast een gratis web applicatie biedt Seavus ook een Desktop applicatie van DropMind. DropMind gaat daarmee veel verder dan bijvoorbeeld MindMeister. Met een rijke set aan mogelijkheden om je mind maps vorm te geven en presentabel te maken.
Voordat je gaat installeren, is het zaak Microsoft Silverlight te downloaden en installeren. Dat is namelijk de basis waarop Dropmind werkt.

Bij een testronde heb ik eerst een bestaande met MindManager gemaakte mind map geïmporteerd. Dat levert bij een grotere mind map op een scherm waar boven en onder relatief veel ruimte wordt weggesnoept omdat Dropmind als een applicatie in een browser window draait. Natuurlijk kun je in- en uitzoomen, maar het wordt snel een zoekplaatje, geheel tegen de bedoeling van mindmappen in.

Toen maar geprobeerd om een door Dropmind zelf gemaakte mind map te gebruiken, in dit geval een balanced score card. Aan de rechterkant zijn met scrollen nieuwe panels met functies te bekijken, zoals het invoegen van markers, de revisies die andere gebruikers op de mind map hebben gedaan, opmaakopties en navigatiemiddelen.

Voorlopige conclusies: een rijkere interfaces en opmaak dan bij MindMeister. Echter, de licentie voor MindManager blijft nog steeds de aanschaf waard.

De makers van Dropmind zijn ook op Twitter te volgen.

Novamind 4.7 en 5
Onlangs kwam NovaMind 4.7 uit. Het is nu mogelijk platte tekstbestanden te importeren. De Windows versie kan nu evenals eerder de Mac versie OPML bestanden importeren. Versie 5 is ook in aantocht. De verbeteringen staan online.

Labels: ,

28 april 2009

Mindmapping updates april 2009

XMind 3.02
XMind v3.0.2 is uitgebracht. Vernieuwingen zijn onder meer:
- wachtwoord bescherming van XMIND bestanden, om geen mind map informatie te verliezen.
- nieuwe templates voor eigen tijdbeheer, bijeenkomsten en projecten.

XMind is tegenwoordig ook op Twitter te volgen.

iMindMap 4.0
In de nieuwe versie 4.0 van iMindmap zijn nieuw:
- betere ondersteuning voor presentaties.
- mogelijkheid om audio notes aan een mind map te koppelen.
- box voor aanvullende informatie bij branches
- Text Outline Mode
- Freeform Brainstorming
- verbeterde interface
- verbeterde importfunctie van MS Word documenten

MindBerry
MindBerry is 24 maart gelanceerd als eerste mind mapping applicatie speciaal voor de BlackBerry. Export naar Mindjet's MindManager is geregeld. De makers kun je volgen op Twitter.

Labels:

25 februari 2009

MindManager integreren met Google Docs

Mindjet's Michael Deutch toonde onlangs de verrassende optie om MindManager 8 te laten samenwerken met Google Docs. Met de ingebouwde browser hoef je MindManager tegenwoordig niet meer uit om links aan te leggen, webpagina's te bekijken of met slimme Map parts bijvoorbeeld zoekacties op Google los te laten.

Om Google Docs te laten samenwerken met MindManager moet je in Gmail de taalinstelling op English (US) hebben staan. Dan staan er op het tabblad Labs een aantal extra's die nog niet in de Nederlandse versie van Gmail beschikbaar zijn. Create a Document en Google Docs gadget zijn twee gadgets die je met enable moet activeren.

Omdat Google Docs en ook MindManager draaien om samenwerking krijg je nu wel interessante opties erbij. MindManager had al tijden een warme band met Microsoft Office applicaties. Nu komen daar ook de Google Docs bij.

In onderstaand voorbeeld heb ik de url van een Google Docs document uit de gadget links onderin m'n Gmail gevist en geopend in MindManager. Het browser window biedt de mogelijkheid direct je document te onderhouden. Hetzelfde kun je je voorstellen bij de presentaties, spreadsheets, e.d. die Google biedt.

In presentaties die je met MindManager geeft kun je zo interessante uitstapjes naar bijvoorbeeld een Google Presentation maken, zonder MindManager te verlaten en toch de beide werelden (mind mapping en slides) mengen.

Het tweede voorbeeld laat mijn Google Reader zien. Posts kun je natuurlijk moeiteloos lezen. Door berichten, in mijn voorbeeld die over de iPhone, naar de mind map te slepen wordt een nieuw topic met hyperlink gemaakt. Lekker makkelijk. Iets dergelijks zou je bijvoorbeeld ook met Google zoekresultaten of Google Nieuws berichten kunnen doen.

Labels: , , ,

17 februari 2009

Mindmapping producten update februari 2009

Visual Mind 11 beta
De beta versie van Visual Mind is gratis te downloaden. Nieuw en verbeterd zijn:
- in-map editing van topics. Er is geen popup dialog box meer nodig.
- floating branches: je bent niet meer verplicht takken aan een centraal onderwerp te koppelen.
- Floating pictures: zelfde als bij de topics.
- Callouts: net als in MindManager kun je nu opmerkingen bij een topic plaatsen. Helaas worden ze niet als ballon weergegeven, maar ogenschijnlijk als nieuw topic.
- Visual relationship lines: ook zoals in diverse andere pakketten kan nu een lijntje getrokken worden tussen gerelateerde onderwerpen.
- Boundaries: MindManager kende dit al jaren, Visual Mind nu ook: groeperen van onderwerpen met een boundary.


Instaviz
Wil je mind mappen of schetsen op je iPhone, dan is Instaviz misschien iets voor je.

Voor $10 kun je Instaviz oppikken in de Apple AppStore.

DabbleBoard
DabbleBoard is een browser based white board, waarop je vrij kunt tekenen, objecten kunt invoegen, via een chat box aan gezamenlijk werken aan je tekeningen, schema's of overzichten kunt werken.

De basisversie is gratis, de pro $8 per maand.

Labels:

21 januari 2009

Prezi verandert de wijze van presenteren

Met toepassingen als Sliderocket en 280Slides blijft toch het ouderwetse transparant het paradigma. Alsof een slideshow echt de enige manier is om je boodschap over te brengen.

Met MindManager een mind map als paradigma nemen voor je presentatie werkt al heel verrassend, zo is mijn ervaring.

Onlangs werd ik getipt op nog een bijzondere vorm met de naam Prezi, the zooming presentation editor. Kijk anders eerst even naar de video, zien is geloven, immers.

Prezi heb ik begin januari in private beta mogen testen. Tekst, plaatjes, video's en PDF bestanden kun je op een heel speelse manier, non-lineair verweven tot een presentatie, waarbij je in- en uitzoomt op de onderwerpen en je je publiek laat meereizen over de presentatie. Alle onderwerpen staan op een groot vel, zodat je veel makkelijker naar een bepaald onderwerp kunt springen, presentatiepaden kunt maken, dan voorheen met PowerPoint ("daar kom ik later nog op terug..." of via Esc-Slide sorter - bladeren in de hoop de gezochte slide weer terug te vinden, inmiddels helemaal van je verhaallijn gebracht).

De volgende video geeft een impressie van een 'echte' presentatie.


Hoewel Prezi zelf pretendeert het hulpmiddel ook goed voor live mind mappen tijdens bijvoorbeeld een workshop te kunnen gebruiken, zou ik daarvoor liever MindManager gebruiken, vanwege de hulp bij het 'tekenen' en relateren van onderwerpen, takken en notities.

Labels: ,

18 januari 2009

Gods doelen met de Gemeente

Het bleek 7 januari op 'onze' groeigroep Balkbrug een leuke en zinvolle oefening te zijn om los van voorgekookte lijstjes, boeken over gemeentegroei of iets dergelijks met een kaal MindManager scherm te beginnen om in eigen woorden Gods doelen met de Gemeente te formuleren. We konden elkaar aanvullen, vragen stellen, antwoorden zoeken en zo de map meer en meer vulling geven. Later heb ik diverse aanvullende tekst vindplaatsen in de Bijbel toegevoegd om ons plaatje compleet te krijgen.

En als je naar het resultaat kijkt, is het indrukwekkend wat voor positie een christen met zijn/haar medegelovigen, verzameld in 'de Gemeente' heeft.

De hoofddoelen zoals de groep die formuleerde:
1. Plek waar God zijn werk kan doen
2. Mensen tot hun doel laten komen
3. Geestelijke bescherming
4. Eenheid zijn
5. Lichaam van Christus
6. Gods kracht laten zien
7. Kwantitatieve groei
8. Laten zien wie Hij is
9. Getuigenis zijn voor de wereld

Het uitwerken en publiceren was ook weer een goede verkenning van de nieuwe mogelijkheden van MindManager 8, waarin naast de export naar een webpagina, nu ook een clickable PDF format met de zogenaamde embedded MindManager Player ondersteund wordt.

Labels: , ,

17 januari 2009

Mindmapping producten update januari 2009

iMindmap 3.1
Na mijn bespreking van iMindmap 3.01 eind september, is er een 3.1 versie uitgekomen van dit mindmapping product iMindmap van Tony Buzan met een paar opvallende nieuwe functies:
- integratie met Outlook. Outlook contacten kunnen geïmporteerd worden voor resource allocatie en -management. Taken en mijlpalen kunnen geëxporteerd worden naar Outlook.
- Voortgangsindicatoren per taak, zoals je nu ook in MindManager 8 hebt.

XMIND 3 Pro en open source versie
Een jaar geleden besprak ik XMIND 2, nu is versie 3.01 uitgekomen. De gratis versie kan voor diverse platforms gedownload worden, waaronder een portable variant voor Windows, Mac en Linux. Nieuw is het, evenals bij bijvoorbeeld MindManager, online kunnen delen van mindmaps, in XMIND Share - collaborative minds


Ten opzichte van de 3.0 versie biedt de 15 december uitgebrachte 3.0.1:
1. New Mind Map Structure: Clockwise and Anti Clockwise
2. Import XMind 2008 file.
3. Export to XMind 2008 file.
4. Map Shot: User can set a path to save.
5. Hyperlink: Users can add Local File/Folder link, and topic link(in the same workbook) to a topic.
6. The personal markers in a map can be seen after opening the map in another computer.
7. Multi-lingual: New languages package including German, Janpanese, Chinese(Simplifiled), Chinese(Traditional)
8. New relationship style: Zigzag.
9. New markers.

De nieuwe XMIND 3 pro biedt voor $49 per jaar of $6 per maand nieuwe functies als privé delen van mindmaps, inline presentatie, export naar PDF, Word en PowerPoint en Gannt charts, bovenop de functies die je in de gratis versie ook vindt.
De source code van XMIND is vrijgegeven aan de open source community om het verder te verbeteren. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden van XMIND.


PersonalBrain 5
Op 6 januari 2009 kwam PersonalBrain versie 5 uit.
Vernieuwd of nieuw zijn onder meer:
- outline view
- opslaan van expanded views
- visual tags
- importeren van mind maps
- presentatie modus
In de feature list staat alles voor je opgesomd. PersonalBrain 5 is gratis als upgrade te krijgen, mits je PersonalBrain 4.5 na 1 juni 2008 hebt gekocht. Voor bezitters van oudere versies wordt $79,95 in rekening gebracht. En voor nieuwe gebruikers is PersonalBrain natuurlijk 'gewoon' te koop.

MindMeister update
MindMeister heeft ook weer updates uitgebracht, zoals de integratie met online bestandsopslag van Box.net en net-files. Ook is de Facebook fan page vernieuwd.

Labels: ,

20 december 2008

MindMeister nader bekeken

Naast korte product updates laat ik je regelmatig ook mind mapping producten in meer detail bekeken. Twee weken geleden was dat nog ConceptDraw Mindmap, nu Mindmeister.

Anders dan online werken aan mind maps erbij te bieden, zoals MindManager en ConceptDraw, is MindMeister alleen maar online mind mapping, maar weer niet zonder de offline gebruiker te vergeten.

Met behulp van Google Gears kun je de online gemaakte mind maps downloaden en offline gebruiken / presenteren.

Inloggen kan met eigen Mindmeister credentials of OpenID. Importeren van bestaande mind maps uit FreeMind, Mindjet MindManager (versie 6 en hoger) en platte tekstbestanden is mogelijk. Het publiceren gaat gemakkelijk en de toegankelijkheid is in te stellen, bijvoorbeeld zo open, dat maps online bijgewerkt kunnen worden. Notificaties van updates kun je via e-mail, IM, Twitter of Skype krijgen.

Hieronder mijn eerste gepubliceerde mindmap, een samenvatting van het bijpassende Encyclopdia of e-collaboration.

Exporteren van je Mindmeister creatie is gelukkig ook voorzien: zowel het eigen bestandsformaat, MindManager, Freemind, RTF, PDF en image zijn mogelijk. Versiebeheer (een soort opgevoerde Ctrl-z) is nuttig, zeker bij online samenwerkingsverbanden. Heb je medewerkers uitgenodigd, kunnen zij ook je online mindmap bijwerken.

Geistesblitz
Geistesblitz is de Evernote of Readitlater voor MindMeister. Vanaf je webbrowser, je Mac Dashboard, Windows Sidebar of Yahoo! Widgets Desktop kun je ideetjes direct in je default mindmap plaatsen, zelfs zonder eerst in te loggen.

Je kunt zelfs je mind maps via e-mail of SMS voeden.

Het verschil tussen de Premium versie ($4/maand) en Business versie ($6/maand) is Team administration interface, Branded login and custom subdomain en Pre-populated friends lists. Een 30-dagen versie is gratis.

Conclusie
MeindMeister is voor online mind mappen een prima voorziening. Import/export met andere toepassingen werkt goed en de prijsstelling is schappelijk.
Als je een friend invite wil hebben, moet je me even een commentaar sturen.

Labels: , ,

06 december 2008

ConceptDraw Office nader bekeken

In mei 2008 berichtte ik al kort over de release van ConceptDraw Office, een suite, waarin een mindmapping hulpmiddel, tekenprogramma en projectmanagement module te vinden is. Hoog tijd voor een nadere kennismaking, een volledige 30-dagen versie was immers gratis.

ConceptDraw PRO
Als alternatief voor Microsoft Visio is ConceptDraw PRO bedoeld. Diagrammen voor zakelijke en technische toepassingen, zoals stroomdiagrammen, floor plans, documentatie van bedrijfsprocessen, zelfs het ontwerp van je tuin, het kan met ConceptDraw PRO. Hieronder wat screenshots.
Versies zijn beschikbaar voor Windows XP, Vista, Mac en Ubuntu.
ConceptDraw is als losstaand product (EUR 199) te koop of als onderdeel van de suite (EUR 415).

ConceptDraw MINDMAP
De 6.1.1.0 versie start snel en ziet er op het oog erg compleet uit. Misschien wat te druk uiterlijk door de vele knopjes, panels en menu-items. Importeren van bestaande mind maps vanuit MindManager is mogelijk. Dat gaat niet helemaal foutloos. Met name de organic view, lijndikte, etc. ben je na import kwijt. Verder kun je Outlook task lists, projectgegevens uit ConceptDraw Project, MS Project binnenhalen, evenals tekstbestanden en zelfs een OPML. De bediening is intuïtief, dus vergelijkbaar met veel andere mindmapping pakketten. Inleertijd is daarmee beperkt. De brainstorm modus ontdoet je van het tekenen, maar verzorgt zelf de 'mapping' van je ideeën. Met een ingebouwde kookwekker wordt de resterende tijd keurig in de gaten gehouden.

Ten opzichte van MindManager geeft ConceptDraw MINDMAP extra tekenmogelijkheden. Templates zijn meegeleverd voor bijvoorbeeld projectplanning, SWOT analyse, het plannen van een vergadering of een organigram. Export is mogelijk naar bijvoorbeeld Office, webpagina's, PDF, MS Project via XML.

ConceptDraw Project
ConceptDraw PROJECT helpt je om je project(en) te beheren. Net als MS Project of Open Workbench kun je je taken, resources, afhankelijkheden, kosten en planningen erin kwijt. Import van MS Project XML bestanden is mogelijk.

Voor het genereren van fraai ogende rapporten wordt ConceptDraw Pro gebruikt.


Verdere ondersteuning
Anders dan andere pakketten wordt je na het downloaden van ConceptDraw elektronisch aan de hand genomen door Customer Support. Gratis training pack, vragen of alles gelukt is en een uitnodiging om eerste indrukken terug te sturen, goed hoor!

Conclusie
Voor zakelijk gebruik in en rond projecten is de ConceptDraw Office suite in combinatie met MS Office een prima combinatie, beter geïntegreerd, dan een combinatie MS Project, MS Office, MindManager, laat staan MS Office, Open Workbench met MindManager.

Labels: ,

11 november 2008

MindManager 8 trekt mind mappen naar hoger niveau

Al een aantal jaren ben ik enthousiast gebruiker van Mindjet's MindManager pakket. Sinds versie 6 pro ben ik meegegroeid, en de laatste 2 major releases mocht ik meedraaien in het beta testteam om vooraf de nieuwe functies te testen, maar verder nog niet erover te praten. Vandaag is de MindManager versie 8 officieel uitgebracht, en mag m'n impressie vrijuit het web op!
Mindjet® MindManager® 8 - Dream It. Map It. Share It.
Wat biedt versie 8 ten opzichte van de 7.1 versie, waarin al online samenwerken aan een mindmap (Mindjet Connect, nu MindManager Web) mogelijk was en de op de Office ribbon bar geënte user interface uit release 7?
1. Mindjet Player. Hiermee kunnen maps getransformeerd worden naar volledig interactieve PDF of .SWF bestanden, om gebruikt te worden als embedded media in webpagina's.
2. Embedded browser. Niet meer schakelen naar je browser, maar de hyperlinks in je mindmap direct bekijken in een paneel binnen MindManager 8.
3. Integratie met Microsoft Office bestanden. Gekoppelde Word, Excel en Project bestanden kunnen direct in MindManager bekeken worden.
4. Geïntegreeerde Web Services. De verdere evolutie van map parts uit eerdere versies. Dynamische verversing van Google en Yahoo! zoekacties om relevante content te tonen bij je topic. Verder zijn koppelingen met Amazon, Myspace, Facebook, Ebay, Live search en StrikeIron aanwezig.
5. Searchable Maps. Nu zijn je mindmaps zonder extra plugins doorzoekbaar door de bekende desktop search toepassingen.
6. Automated Task Management. De versterking van projectmanagement functies dankzij de integratie met JVCGannt. Taakbeheer, inclusief planningsmogelijkheden met doorlooptijden, dynamisch doorlooptijden bepalen van taken, rekening houdend met afhankelijkheden. Ook in een dashboard functie is voorzien.
7. Database Linker. MindManager 8 kan rechtstreeks data betrekken uit MS Excel, Oracle, IBM DB2, MS SQL, MySQL en MS Access.

Via onderstaande afbeelding of deze link kun je alle nieuwe mogelijkheden in een MindMap bekijken.

MindManager Web is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans, evenals de Engelse en Duitse versie van MindManager 8. De adviesprijs voor MindManager 8 is EUR 229. Upgrades zijn vanaf EUR 119 (tot 31 december 2008, daarna EUR 149).

De trial versie voor Windows kun je online downloaden; die voor de Web SaaS versie ook. Voor gebruikers van versie vóór versie 8 zijn upgrade mogelijkheden beschikbaar.

MindManager Web jaarabonnementen zijn verkrijgbaar voor 10 euro per gebruiker per maand. Iedereen die voor 31 december 2008 MindManager 8 aanschaft krijgt een gratis halfjaarabonnement voor MindManager Web.

Alleszins waard om uit te proberen of over te stappen!
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

31 oktober 2008

Is de toekomst aan de right-brainers?

Book cover of Book cover via AmazonDe grote uitdaging voor kenniswerkers van vandaag, of beter: gisteren is drievoudig: Abundance, Asians, Automation. Het is de boodschap die ook de futuristen en trend watchers op congressen ons voorhouden. Als jij ten opzichte van een computer, of te automatiseren taak, een willekeurige ook hoog opgeleide, werklustige en slimme, maar veel goedkopere Aziaat en een hele hoop soortgenoten geen toegevoegde waarde hebt, dan heb je binnenkort het nakijken. Het is ook de basis voor boeken als The World is Flat en The Global Brain.

Daniel H. Pink vervolgde zijn zoektocht in Free Agent Nation, een pleidooi voor eenpitters, in A Whole New Mind, sinds 2006 toe aan z'n 8e herdruk in Amerika, vertaald in 12 talen. Hieronder een korte, oppervlakkige samenvatting van het boek.
A Whole New Mind
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: whole new)

Ook een mindmap weergave van het boek is in zekere zin oppervlakkig, immers een leuke visualisatie van de inhoudsopgave en de belangrijkste thema's in het boek. Hetzelfde geldt voor de afleidende muziek in onderstaande videosamenvatting van het boek. Inhoud is er ondergeschikt gemaakt aan de vorm.

Vorm is goed, maar het gaat ook om de inhoud, de kern van de boodschap en hoe deze is opgebouwd. In mijn recensie van A Whole New Mind leg ik een aantal zwakheden bloot, waarvan het dunne laagje spiritualiteit en emotie over een drang naar materiële welvaart de meest onthullende is. Niks wonderdoener of Copernicus for the brave new age, maar een schrijver die gewoon slim een lekker leesbaar boek in elkaar heeft gezet, waarvan menig Amerikaan met volle teugen van geniet. Overigens staan ook op Amazon.com andere zeer kritische recensies, zoals die van John Wwung, dat is dan wel weer power of the people op het web.

Als je opzichtig voortborduurt op Friedman's The World Is Flat, neem je snel ook de zwakheden in dat boek mee. Hoe je daadwerkelijk tot een integratie van west en oost, decompositie / analyse en compositie / synthese, links/rechts komt, blijft door Pink onbesproken.
Anne Truitt Zelenka doet het voor de links/rechts in Connect! wel.

Religie en wetenschap
Opvallend is Pinks verhaal over het samenkomen van wetenschappers en de Dalai Lama rond de kruisbestuiving tussen wetenschap en boeddhisme. Blijft ook frappant, dat bij een al te opzichtig samenkomen van joodse of christelijke gelovigen en wetenschap dat 'old age' heet en de objectieve wetenschap in de weg zou staan, de bijdrage van de moslims aan de wetenschap in de verleden tijd gesteld is, we bij de combinatie Iraanse wetenschapper snel de associatie kernwapens hebben, maar wel met een 'open mind' de combi boeddhisme en wetenschap als ei van Columbus zouden moeten aanvaarden. Zoals bekend waardeer ik auteurs en andere mensen die openlijk uitkomen voor hun geloof. Van mensen die pretenderen eigen wijsheid te verkondigen, terwijl ze hun basis evenzeer in een geloofsovertuiging hebben, verwacht ik dezelfde openheid. Denk aan Stephen Covey met zijn rotsvaste geloof als Mormoon en dus ook Daniel Pink als warme belangstellende van het boeddhisme. Dan weet je als lezer uit welk vaatje de denker tapt.

Right-brainers en de nieuwe rijken
En als je dan echt voor een Whole New Mind bent, laat je toch niet op de kaft zetten "Why right-brainers will rule the future."? Het gaat je dan blijkbaar toch om een eenzijdige boodschap, en als ik de laatste paragraaf van het boek neem, is dat materiële welvaart.
"China and India are becoming economic behemoths. Material abundance in the advanced world continues to grow. That mean that the greatest rewards will go to those who move fast. The first group of people who develop a whole new mind, who master high-concept and high-touch abilities, will do extremely well. The rest - those who move slowly or not at all - may miss out or, worse, suffer."
Uiteraard wil je als fast mover te boek staan. Elke aankoop van A Whole New Mind helpt Pink hoger op de verkoopladder, dat is dan ook gewoon duidelijk. Toch een aantrekkelijk verpakt verhaal, ook om anderen te gunnen.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

26 september 2008

iMindmap 3 nader bekeken

Na eerder kritisch te zijn geweest over Tony Buzans eerste iMindMap versies, is het tijd om bij de uitgave van iMindmap versie 3 van de 'bedenker' van deze techniek te bekijken.

Het is nu in speed mapping mode eindelijk mogelijk met Ins een nieuw kind aan te maken, met Enter een nieuw broer/zus te maken, zoals je dat met bijvoorbeeld MindManager gewend bent. Het is soms gewoon handiger de marktleider of pionier te volgen in user interface keuzes (zoals MindManager 7 met de ribbon UI ook Microsoft volgt), in deze volgt iMindMap MindManager.

Qua talen ondersteunt iMindmap Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Koreaans, Pools, Russisch en Spaans. Voor het centrale onderwerp kun je direct een afbeelding kiezen, ook dat valt positief op.

Verbeteringen
De mogelijkheden om de toolbar uit te breiden met knoppen voor veelgebruikte functies is ook een welkome aanvulling. Verdere verbeteringen zitten in bijvoorbeeld:
- meer vrije schermruimte om te mindmappen; het maakt ten opzichte van MindManager, waar sidebars gebruikt worden, wel een regelmatige gang naar het hoofdmenu nodig.
- 10 auto lay-out instellingen om de vormgeving naar je hand te zetten;
- veel snellere werking, volgens de makers tot 400% ten opzichte van eerdere versies;
- expand & collapse functie, zoals je die ook in MindManager vindt, opnieuw ten gunste van de vrije schermruimte. Verder neemt iMindMap 30% minder geheugenbeslag;
- focus in/out, idem.
- Microsoft Office integratie, idem. iMindMap kan nu exporteren naar MS Project, Excel, PowerPoint en Word;
- OpenOffice integratie, prima onderscheidend!
- Project Management mode, ook onderscheidend. Hiervoor heeft MindJet JVC Gannt aangekocht en is nog bezig met integreren;
- geïntegreerde e-learning courses in de Ultimate versie en de mogelijheid zelf interactieve e-learning courses te maken (alleen in de Windows versie)
- import van mindmaps die met MindManager of Freemind gemaakt zijn;
- multiline tekst (tegen Buzans eigen mindmapping regels, maar soms erg handig);
- highlight clouds, vergelijkbaar met de borders in MindManager;
- sorteren van takken op alfabetische of numerieke volgorde, sterk punt!
- tekenhulpmiddelen voor vrije schetsen, SVG export, screen capturing, etc.

Toch viel nog een aantal onvolkomenheden op bij mijn test van iMindMap 3.0.1 Ultimate 050908:
- bij het wijzigen van de tekst van een centraal idee is het niet mogelijk de fontgrootte aan te passen. Dat kan wel achteraf, maar had beter in het edit window zelf ondergebracht kunnen worden.
- een tekst voor het centrale idee wordt als tekstblok bovenop de afbeelding geplaatst en niet afgestemd op of ingebed in
- Uninstaller is niet meegeleverd; wil je iMindMap trial versie dan via het Configuratiescherm verwijderen moet je als Administrator in Windows Vista zijn aangemeld. Erg onvriendelijk.

Qua prijsstelling (EUR 62 voor de Elements versie, EUR 125 voor de pro en EUR 189 voor de ultimate versie) zit iMindMap ver onder de prijzen die MindJet voor MindManager in rekening brengt. En om je zelf te oriënteren kun je een gratis 7-dagen versie uitproberen. Opslaan in andere formaten dan iMindMap is er in de trial versie niet bij.

Labels:

25 september 2008

Intuïtie en projectmanagement

Gisteravond kwam regio midden van de projectmanagement vereniging IPMA-NL samen bij ISES in Zaltbommel. Samen met Marcel Blom (Condofides) en Jaap Kieviet (MSKi) had ik een thema-avond voorbereid over intuïtie en projectmanagement.

Intuïtie, instinct, ervaring, voorgevoel, onderbuikgevoel blijken overlappende begrippen bij de presentatie en oefeningen. Algemeen wordt wel de behoefte ervaren een balans te zoeken tussen ratio en intuïtie en bij een negatief voorgevoel wordt de voorkeur gegeven aan het laatste, in de 'wijsheid achteraf', dat dit vaak klopte.

Het presenteren met MindManager bevalt ook goed. Onderwerpen kunnen naar gelang er tijd en belangstelling is uitgeklapt, dichtgelaten of afgewisseld worden, erg handig. Hieronder een clickable variant.


Gary Klein's boek Intuïtie op het werk is een nuttige handleiding, dus dat staat terecht bij de boekentips.

Labels: ,

16 september 2008

PersonalBrain 4 nader bekeken

In juni 2007 berichtte ik al kort over PersonalBrain, nu is versie 4 beschikbaar van dit idea mapping programma. De omgang met teksten, panelen, en dergelijke lijken me zelf eerder geschikt voor allerhande vormen van brainstormen, structureren en documenteren dan mindmappen volgens het boekje. De nadrukkelijke donkerblauwe achtergrondkleur en de rechthoekige basisvormen dragen bij aan deze indruk.

De 30-dagen versie is gratis. De kernversie ($150) maakt het mogelijk bestanden als bijlagen toe te voegen, tabellen te maken, in te zoomen op onderdelen van een visualisatie, thumbnails van plaatjes te gebruiken en te printen.

De duurste Pro versie ($250) biedt integratie met Outlook, exportmogelijkheden naar bijvoorbeeld HTML, een geïntegreerde kalender, afdrukken maken op meerdere pagina's, spellingcontrole en de gelegenheid om meer dan één bijlage toe te voegen.

PersonalBrain gaat vergezeld van een Class 101, waarvan je een webinar kunt bijwonen, of vooraf opgenomen sessies online kunt bekijken. Verder is een uitgebreide handleiding beschikbaar.

Hier en daar is de insteek gewoon anders dan bij bijvoorbeeld MindManager, en dat is prima ook. Heb je wat te kiezen. Gewoon van de beide de trial versies testen en de meest aansprekende kopen. Ik heb gekozen voor MindManager, en jij?

Labels:

02 september 2008

Kennismaken met NovaMind Platinum

In plaats van een maandelijkse update, zoals tot juni, neem ik je deze keer in wat meer detail mee in de Platinum versie van NovaMind, een geheel op de Microsoft Office 2007 ribbon bar UI gebaseerde mindmapping toepassing. Vergelijken met Mindjet's MindManager ligt voor de hand, zowel qua functionaliteit als prijsstelling, dat doe ik dus ook.

NovaMind is er in drie versies, Express, Pro en Platinum. Zoals gezegd, de user interface ziet er met de ribbon aanpak fris en professioneel uit. In de meegeleverde gebruikersondersteuning valt verder op, dat een aantal instructievideo's en tutorials wordt aangeboden in het pakket, en ook per e-mail een soort how-to-mindmap cursusreeks wordt toegestuurd.

In de 30-dagen trial versie ontbrekend importfuncties. Opslaan is in eigen formaat mogelijk, of als Rich text, plaatje, PDF of MS Project XML formaat. Rechtstreeks aanhechten van verschillende soorten takken (alleen een tak, eentje met een ovaal, rechthoek of een flexibele variant) is mogelijk. Het invoegen een eigen afbeelding in een branch daarentegen verloopt niet intuïtief. De afbeelding wordt prompt over de mindmap heen geplakt. Onder de naam adorments vind je een grote bibliotheek iconen. Daarnaast is er een bak met graphics, het verschil met adorments is niet op voorhand duidelijk.

Hyperlinks worden ook binnen de ovaal of rechthoek geplaatst in plaats van ernaast, zoals ik in MindManager gewend ben. Voor de leesbaarheid is het laatste beter. Het toevoegen van hyperlinks of aantekeningen bij een tak is makkelijk. Een call-out, zoals in MindManager, is niet mogelijk. Het wijzigen van themes inclusief een instant WYSIWYG functie valt positief op.

NovaMind heeft nog een Screenwriter interface, een soort scripttaal, waarmee je mindmaps kunt maken. Het doel daarvan ontgaat me, want dan zou mindmappen verworden tot programmeren en keuzes maken uit voorgedefinieerde begrippen en structuren.
Integratie met Office of het invoegen van map parts ben ik niet tegengekomen in de trial versie.

Met $249 is de Platinum versie serieus geprijsd, de Express versie kun je als student voor $49 meenemen. In vergelijking met de EUR 50 die je via Surfnet voor de pro versie van MindManager 7 moet betalen, is NovaMind dus behoorlijk in het nadeel, maar vergeleken met de list price van EUR 299 behoorlijk gelijk.

Novamind Connect
Waar MindManager een collaboration omgeving heeft met versie 7's MindJet Connect, zo is er vanaf september 2008 ook Novamind Connect. Meer info vind je op de Mindmapping weblog.

Labels:

07 augustus 2008

Confession of a social networker

Onlangs heb ik toch maar eens in een mind map geïnventariseerd in welke online sociale netwerken ik inmiddels betrokken ben. Onderstaande plaat kan schokkend overkomen.

(klik op bovenstaande plaat voor een clickable versie in een nieuw scherm; alle sociale netwerkprofielen zijn er direct aan te klikken)

In de loop der tijd probeer je eens wat uit, en van het één komt het ander. Ze representeren zeker niet een dagvullende bezigheid, want dat is niet de bedoeling van deze netwerken.

Labels: ,

26 juni 2008

Juni 2008 update mindmapping producten

Met enige regelmaat, en daarom vanaf mei 2008 maandelijks, presenteer ik nieuwe of vernieuwde mind mapping producten aan je.

MindJet 7.2 met MindJet Connect

Vorige maand stipte ik deze verbetering al aan. De beta testfase is nu afgelopen. Op 19 juni werd MindJet Connect officieel aangekondigd. MindJet Connect is SaaS met drie niveaus van functionaliteit:
1. MindManager zelf, de bekende en rijk uitgevoerde applicatie voor mind mapping;
2. Beveiligde online werkruimten waar teams kunnen samenwerken aan maps, maar ook andere bestanden kunnen opslaan.
3. Communicatiehulpmiddelen als instant meetings, messaging en whiteboard.
Meer informatie, trial versies en dergelijke vind je bij MindJet online.

Text2MindMap
Text2MindMap is een web applicatie die je eenvoudige mind maps laat maken op basis van tekst.

Met links inspringen kun je aangeven wat het centrale onderwerp is a web application that creates mind map with the help of text. Rechts inspringen komt overeen met het maken van nieuwe takken. In de huidige beta versie kun je nog wat spelen met fontgrootte en kleuren. Het resultaat kun je downloaden als JPG.


MindVisualizer v3.0
InnovationGear heeft versie 3 van MindVisualizer uitgebracht. Nieuw is de exportmogelijkheid naar PDF, Excel, OpenOffice document en spreadsheet. Afdrukken en het splitsen van maps in pagina's is verbeterd.

Een trial versie is beschikbaar, en zelfs een 30-dagen niet-goed-geld-terug actie.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker