Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

27 november 2009

Kindle voor PC ervaringen

Eerder deze maand kondigde ik de komst van Kindle for PC aan, Amazon's brug naar de Kindle Store voor boekenwurmen zonder Kindle, maar met een PC.

In die categorie schaar ik mezelf ook, en omdat na het lezen van een aantal e-books in Acrobat Reader wel benieuwd was naar de 'Kindle ervaring' heb ik de applicatie op m'n laptop gezet en in de Kindle Store gezocht naar beschikbare boeken. De tags Kindle freebie, kortom gratis aangeboden boeken om eerste verkenningen te doen, trok. Daar zat behoorlijk wat klassiek spul tussen, dat je overal op het web rechtenvrij kunt lezen, maar ook serieuzer werk. Lang niet alle werken blijken beschikbaar voor ons niet-Amerikanen.

De gratis boeken die dan wel beschikbaar zijn en interessant lijken, kosten dan ivm belastingen e.d. toch $2.30, nog een koopje natuurlijk. Ik koos voor Eating the Dinosaur en The Dude Abides. Ik kreeg bij deze betaalde aankopen spontaan wel gratis Killing Yourself to Live: 85% of a True Story bij (had $13.79 moeten kosten).
screenshot Amazon Kindle for pc
Het Kindle for PC programma leest makkelijk, bladert eenvoudig en geeft ook afbeeldingen scherp weer. Elke bladzijde wordt in énén leesbaar getoond, in tegenstelling to veel PDF pagina's. Dat navigeert rustig. Het programma houdt zelf bij waar je bent gebleven. Bij een volgende treinreis dus 'gewoon' weer verder. Ik ben al wel blij met dit pc-programma, en aangezien de laptop toch ongeveer elke dag mee is, heb ik geen behoefte aan extra hardware om mee te nemen tijdens het woon-werkverkeer in de trein. En op vakantie, aan het strand of op een luie stoel in de tuin is een gewoon papieren boek veel gemakkelijker, handzamer en energiezuiniger!

Labels: ,

09 november 2009

Scheurkalenders 2010

Na 2 jaar de projectmanagement scheurkalender te hebben gebruikt, ligt dit jaar de Motivatie scheurkalender op mijn bureau. Eerlijk gezegd is dat de laatste keer, omdat veel 'inspiraties' van bedenkelijk niveau zijn. Wat dacht je van het 19 oktober voorbeeld: "Je moet synchroon zijn met je noodlot." van ene Dimitri Frenkel Frank?
Voor 2010 dus een 'betere' graag, Sinterklaas! Mijn eigen belangstelling gaat uit naar:

Neurocampus scheurkalender
Robert Bolhuis en Jolanda Prins, namen achter Neurocampus Magazine, Braintraining Omnibus en Neurocampus Breinboek Italië, leveren 365 dagen lang oefeningen, van taal tot rekenen, van inzicht tot logica. Alles komt aan bod. Op drie verschillende niveaus. Van B(achelor) tot M(aster) en P(hd).

Timemanagementkalender
In 365 dagen naar een leven met minder stress en meer plezier. Dagelijks beknopte samenvattingen van belangrijke instrumenten voor timemanagement
- praktische tips om tijd en energie te besparen;
- oefeningen om uw werk slimmer aan te pakken;
- wetenschappelijke informatie over onder meer het effect van stress;
- tips voor boeken, handige websites, quotes en leuke weetjes.
aldus de makers Martine Vecht en Leid Oudemans.

Wie wat waar in de Bijbel?
Met deze - niet jaargebonden - scheurkalender test je elke dag je bijbelkennis. De aansprekende vragen over personen, plaatsen en wetenswaardigheden zijn afwisselend waardoor de kalender aantrekkelijk blijft, een heel jaar lang.

Andere suggesties zijn
:
Psychologie scheurkalender
Iedere dag een citaat waardoor uzelf en uw medemens leert kennen; honderden emoties, gedragingen en verlangens passeren de revue. De Psychologie Scheurkalender blikt daarnaast terug op historische opvattingen over onze geest, en staat stil bij laatste stand van zaken in psychologieonderzoek.

Coachingskalender
Scheur je los. Dagelijks een oneliner en tekst over (zelf)coaching, persoonlijke effectiviteit, verandering, leiderschap en opvallende verschijnselen in organisaties en daarbuiten. Serieus en met een knipoog, aldus redacteuren Aty Boers en Marijke Lingsma.

Management Support scheurkalender
Dagelijks serieuze zaken, luchtige en pittige uitspraken, handige ict-tips en wetenswaardigheden om het jaar als management supporter door te komen.

De Ondernemerskalender
Voor het derde jaar op rij dagelijkse tractatie voor ZZP'ers en andere ondernemers op een uitspraak van een ondernemer over één van de vele aspecten van het ondernemerschap. De achterkanten bieden portretten van bijzondere (familie) bedrijven, anekdotes, fiscale tips, adviezen, informatie over boeken en evenementen, overpeinzingen en allerlei andere ondernemerszaken. Karen Romme (Young In Business) en Jacqueline Vaessen (Papillon Advies) zijn de drijvende krachten achter deze scheurkalender.

De Quest-scheurkalender is al bijna een klassieker. Ook in 2010 lees je elke dag het antwoord op een vraag die je jezelf vast ook al eens had gesteld. Prikkelende voorbeelden op de kaft zijn 'Hoe komt een boemerang weer terug?' en 'Hoe ontstaan sproeten?'.

Labels: , ,

04 november 2009

Ebooks voor e-readers: content is king

Hardware in de vorm van een e-reader is leuk voor je verlanglijst, maar vervolgens is de content veel belangrijker. Dat bepaalt mede de adoptie van nieuwe technologiën. Daarover verschillen de meningen. Voorspelt Forrester een enorme stimulans in de verkoop van e-readers in de aanloop naar de feestdagen, gokt boekenadverteerder Verso op een veel tragere opmars. En dan zijn er ook - terecht - zinvolle beschouwingen over de toekomst van bibliotheken, zoals we die nu kennen.

Google als boekverkoper
Amazon heeft als verkoper van zowel e-reader Kindle als content (boeken, magazines, mp3's) voor de liefhebbers een vendor lock propositie. Google is al tijden bezig met het digitaliseren van boeken en gaat vanaf 2010 ook zelf boeken verkopen, zo maakte het 15 oktober officieel bekend. De online boekenwinkel gaat Google Editions heten. Google verwacht van start te kunnen gaan met een half miljoen titels. Boekenuitgevers krijgen 63% van de inkomsten; Google houdt de rest. Dat geldt echter alleen voor e-books die via Google zelf worden verkocht. Door Google aangeboden e-books kunnen namelijk ook via reguliere boekverkopers worden gekocht, waarbij uitgevers 45% van de opbrengst krijgen, Google een klein deel inhoudt en de rest naar de verkoper gaat.

Scribd
Scribd zit deels in hetzefde vaarwater als Mygazines.net, dat ik augustus 2008 besprak. Hoewel uitgevers hun magazines gratis in de digital newsstand kunnen laten opnemen, ontbreekt de mogelijkheid om te kopen en te downloaden.

Scribd biedt als web 2.0 / social network de mogelijkheid om eigen werken te publiceren, maar biedt ook via Explore de mogelijkheid boeken, magazines, e.d. gratis of betaald te bekijken, wel te downloaden als bijvoorbeeld PDF en dus naar je e-reader over te zetten.

eBookBays en Selexyz

Je bent niet overgeleverd aan Amazon.com of Bol.com, maar kunt bijvoorbeeld ook op eBookBays veel ebooks in tientallen categorieën kopen. Het Nederlandse Selexyz levert 50.000 titels in zowel Bebook, ePub als MobiPocket formaat.

Kindle for PC

Ben je nog even niet toe aan de Kindle zelf, kun je bij Amazon wel in de Kindle store terecht voor content. Met behulp van het binnenkort te verschijnen Kindle for PC kun je op je pc Kindle content lezen en bedienen. Onder Windows 7 is zelfs multi-touch bediening, zoals het inzoomen door duim- en wijsvinger naar elkaar te bewegen op de van de iPhone bekende manier. Het bladeren met een veegbeweging over het scherm wordt bij een volgende update toegevoegd. Gebruikers kunnen ook kiezen uit tien verschillende lettergroottes. Het programma synchroniseert automatisch gekochte e-books.

Met Whispersync worden de locaties in de boeken als virtuele bladwijzer gesynchroniseerd tussen je pc en Kindle. Ook je aantekeningen blijven in sync. Het assortiment voor ons Hollanders is minder groot dan die voor Amerikanen. Ook zijn kranten, magazines en blogs niet geschikt voor Kindle for PC. Je kunt op Amazon.com je e-mail adres achterlaten om op de hoogte gesteld te worden van de release.

Labels: , , ,

23 oktober 2009

Welke e-reader op je Sint verlanglijst

Bol.com gaf eerder deze maand te verwachten voor het einde van 2009 zo'n 10.000 e-readers te hebben verkocht en 110.000 e-books in het assortiment te hebben. Met de komst van Amazon.com's Kindle 2 naar ons land leek me het met oog op de Sinterklaaslijstjes de zoektocht naar nut, noodzaak en het antwoord op 'welke dan' op een rij te zetten.

Welke e-readers zijn er
Op Wikipedia staat zowel een keurig overzicht van e-book readers met hun eigenschappen als een vergelijking van e-book formats. Het Nederlandse eReaders.nl (@ereadersnl) heeft ook zo'n overzicht, beperkter aantal, maar wel met adviesprijzen.

Is zo'n Amazon Kindle de hype waard?
Je zit aan een vendor lock met zowel de content (Amazon only) als de draadloze connectie om content te downloaden (het Amerikaanse AT&T). De Kindle biedt je wel abonnementen op tientallen internationale kranten en tijdschriften. De kosten van de mobiele verbinding zitten in de prijs van de internationale e-books verrekend: ze zijn iets duurder. Bestsellers kosten bijvoorbeeld 12 dollar in plaats van 10. Lees je graag Engelse boeken, tijdschriften en kranten, dan is de Kindle een optie. Voor Nederlandse werken kun je beter een reader kiezen die ePub ondersteunt: het Japanse Sony, of de Chinese Hanvon of Jinke zijn dan de aangewezen hardware leveranciers.

Prijskaartje
Voor zowel de nieuwe Hanvon WISEreader N526 (€319 bij bijvoorbeeld ViaLeon) als de Sony Reader Touch Edition PRS600 (€299 via Bol) vragen de investering vergelijkbaar met een stevige houten boekenkast.

Nieuwkomers
Met oog op de feestdagen worden her en der nieuwe modellen geïntroduceerd. Amazon heeft 60% van de markt in handen, dus prikkelt dat de concurrentie. Barnes & Noble introduceerde vorige week dinsdag een eigen e-reader met een zwart-wit e-inktscherm en een touch screen in kleur aan de onderzijde. Bijzonder aan de Nook is de mogelijkheid boeken uit te lenen aan vrienden.
Ook de nieuwe iRex 800GS is gekoppeld aan de Barnes & Noble e-book store.

Plastic Logic is te laat voor de feestdagen, maar brengt in januari de QUE uit. De QUE is 21 bij 28 cm groot, maar 7-8 mm dun. De QUE krijgt een ingebouwde boekenwinkel, ondersteunt Word, Powerpoint en Excel-documenten. Ook de Alex van Spring Design komt of eind 2009, dan wel begin 2010 uit. Er wordt voor deze onder Android draaiende e-reader met dubbel scherm.

Kan het uit?
Bol.com prijst de papieren versies van boeken 20-25% duurder dan de e-books. Afhankelijk van je jaarlijkse aankopen aan boeken en aanvullend leesgedrag (PDF readers voor de studie of downloads, tekst of Office bestanden), de waarde die je hecht aan gemakkelijk meedragen en anderzijds de kosten van back-ups en misschien wel uitbreiding van je inboedel of electronicaverzekering, kun je zelf uitrekenen of de investering 'uit' kan.

Gratis e-books
Op Scribd vind je veel gratis e-books die in PDF downloadable zijn.

Labels: , ,

18 oktober 2009

Kerk uit kroeg in

Dat kerk en kroeg in zowel letterlijke zin dicht bij elkaar liggen, wist je waarschijnlijk al. Een willekeurige dorpswandeling maakt dat al duidelijk. Waarschijnlijk heb je ook wel van trappistenbier gehoord en zeker van het Guiness Book of Records. Wat Guinness met God te maken heeft, beschreef Stephen Mansfield in het vorige maand uitgebrachte The Search for God and Guiness.

Het Ierse water was net als water in veel andere Europese landen einde 18e eeuw niet te zuipen. Gin en whiskey werden daarvoor in de plaats gebruikt. De schadelijke neveneffecten van zoveel alcoholconsumptie brachten christenen als Arthur Guiness ertoe een gezonder alternatief te ontwikkelen. 250 jaar later is Guiness verkrijgbaar in 150 landen en is het naast water inderdaad één van de meest genuttigde dranken ter wereld. Op 24 september werd op diverse plaatsen het Guiness 250 feest gevierd. In dat kader past The Search... natuurlijk ook prima.

Stephen Mansfield schreef eerder aansprekende biografieën op het grensvlak met christelijk geloof, zoals The Faith of George W. Bush, The Faith of the American Soldier, Then Darkness Fled: The Liberating Wisdom of Booker T. Washington, and Never Give In: The Extraordinary Character of Winston Churchill. In 2008, schreef Mansfield The Faith of Barack Obama.

Op de Guiness website kun je door de tijdlijn scrollen en de corporate story nalezen. Het boek leent zich natuurlijk goed om onder het genot van een pint gelezen te worden ;)

Labels: ,

04 oktober 2009

Max Lucado - Vrij van angst

Onlangs las en besprak ik Max Lucado's laatste boek Fearless. Op 5 december (hint: Sinterklaas) zal de Nederlandse vertaling Vrij van angst verschijnen. Als voorproefje hierbij vast de lessen die ik uit de Engelse versie haalde.

OK, met een voorwoord die hint op een peptalk voorafgaand aan een boxwedstrijd staan mijn wenkbrauwen overeind. Het wordt toch geen als-je-er-maar-in-gelooft zelfhulp boek? Schrijver Max Lucado, die her en der in het boek blijk geeft van gevoeligheid voor zijn redacteuren en uitgevers, zal zich in zijn zoveelste werk toch niet verlaagd hebben tot dat genre?

Nee, en evenmin stelt hij zich boven de lezer. Angst is geen zonde, maar kan tot zonde leiden. En wat hebben we een geweldige God die door de Bijbel spreekt, zijn Zoon Jezus Christus laat leven en omgaan met angst, zowel die van zijn volgelingen als zijn eigen. Angst richt en vormt ons karakter, en dus is een frisse blik vanuit de Bijbel geen overbodige luxe. De evangeliëen staan vol van het "vrees niet" uitspraken. En waar de zondeval met inspelen op twijfel en zaaien van angst begon, hebben we er allemaal last van.

Angst voor werkloosheid, ziekte, dood, eindtijd, lijden. En dus vluchten we in bijvoorbeeld 80-urige werkweken, druk zijn in de kerk of gemeente. We vermijden contact met God. Lucado presenteert het acroniem PEACEFUL als acht stoppers voor zorgen:
1. Pray, first.
2. Easy, now.
3. Act on it.
4. Compile a worry list.
5. Evaluate your worry categories.
6. Focus on today.
7. Unleash a worry army.
8. Let God be enough.
Wel benieuwd, wat de vertaler hiermee doet. Van Abraham en Izaäk, Jaïrus, de discipelen en Emmaüsgangers, ze ondersteunen Lucado's verhaallijn, dat er gelukkig antwoorden zijn op angst en redenen genoeg zijn om vrij(er) te worden van angst, bezorgdheid en twijfel. Lucado belicht de twijfel aan Gods bestaan, de verzamelwoede van aardse goederen

En nee, de zon en regen dalen ook op ons neer. Gevaar is er nu eenmaal. Sterker: als christenen worden we niet uitgesloten van geweld of lijden. Echter, in elke omstandigheid is God erbij en roept Hij op moed te houden, te volharden en naar Hem te luisteren. Max Lucado's besluit met
"Let others breathe the polluted air of anxiety, not us. Let’s be numbered among those who hear a different voice, God’s. Courage does not panic; it prays. Courage does not bemoan; it believes. Courage does not languish; it listens. It listens to the voice of God calling through Scripture, "Fear not!"
In onderstaande commercial legt Lucado zelf de hoofdpunten van zijn boek uit.

Een preview van de Engelse versie is beschikbaar.

Labels: ,

08 september 2009

Aanbevolen leesvoer - DailyPerfect

DailyPerfect
DailyPerfect.com voorspelt de interesses van een persoon via een geautomatiseerd semantic analysis van publiek beschikbare informatie (op het web). Het resultaat: een gepersonaliseerde news feed.

Nobody's perfect, zelfs DailyPerfect niet. Op de basisvraag What is your full name? geldt Henk-Jan van der Klis of Henk Jan van der Klis niet als een valid full name. Van der Klis pakt 'ie wel. Hij komt met de volgende suggesties: "Benelux countries, Pop music, Wine, Travel, Mobile phone, Energy, Advertising, Space exploration, Architecture, Journalism, Football (soccer), Software engineering, Outdoor recreation, Climate change, Law, Biology, Management, Automobile, Video game, Comics, people." Weinig gepersonaliseerd.

Op het People tabblad wordt "I’m sorry, we weren’t able to identify any people that would be of interest. Please feel free to enter a few by clicking on the +Add button" aangegeven. En op het tabblad Websites mag ik zelf favoriete web sites ingeven of de RSS feeds die ik lees, inlezen.

Even later ligt de site eruit: "DailyPerfect is currently experiencing unusually high volumes. Please wait a few seconds and try again or feel free to check back with us later."

Nadat ik collega Rick Mans die me DailyPerfect had aanbevolen via Twitter had aangegeven welke tekortkomingen ik zag, zijn de makers van DailyPerfect ermee aan de slag gegaan. Eind van de dag stuurde men me een tweet dat de bug met Nederlandse namen gefixt was en of ik het nogmaals wilde proberen. En nu werkte het wel goed.

Binnen enkele seconden enkele tientallen bekende onderwerpen die me aanspreken, met dank aan de vele contentpagina's die ik zelf publiceerd. Op het tabblad People namen van mensen die op henkjanvanderklis.nl worden genoemd. Hier gaat de interpretatie van namen nog niet perfect: Genade Van, Versie Van, Niet Alleen en dergelijke zijn geen namen.

Op Websites heb ik de Google Reader OPML ingelezen, waarmee DailyPerfect van mijn kant perfect gevoed is met info.

Naast relevante nieuwsberichten serveert DailyPerfect ook aanbevelingen voor boeken die via een associate programme met Amazon.com geleid worden. Kortom: een deel van het verdienmodel is gevonden. Voor mij een goede snelkoppeling naar de wishlist op Amazon.com.

Met waardering knoppen kun je elk topic en elke aanbeveling bijsturen, zodat DailyPerfect kan leren. Resultaten kun je posten naar Twitter, maar ook kwijt op social bookmarking sites als Del.icio.us, Digg en StumbleUpon.

Labels: , ,

10 juli 2009

Boekenwurmen zijn vaak zomerdieren

Ik lees veel en regelmatig, maar in de zomervakantie periode gaat de consumptie van letters behoorlijk omhoog. Op mijn 'komende weken te lezen lijst' staan zeer uiteenlopende werken.

Theologie
Sunday Adelaja - Church Shift
Kees Goedhart - Leven vanuit de basis

Reizen
Louise Nicholson - National Geographic Reisgids India

Psychologie
Oliver Sacks - Een antropoloog op Mars

Literatuur
Isaac Bashevis Singer - Een liefdesroman
Toni Morrison - Beminde

Business
Natalie J. Sayer & Bruce Williams - Lean voor dummies
Jitske Kramer - Normaal is anders
Antonie van Nistelrooij & Rob de Wilde - Voorbij verandermanagement
Anko Tijman & Eric Jimmink - Testen 2.0 de praktijk van agile testen
Neil Cole - Organic Leadership Leading Naturally Right Where You Are

Hoe ziet jouw lijst te lezen boeken eruit?

Labels: ,

14 juni 2009

10 domme dingen die veel christenen geloven

De boektitel 10 Dumb Things Smart Christians Believe trok me wel aan. Ik mag dat soort prikkelende titels wel, zeker als christen, voor wie het gevaar van subcultuur, verzuiling, een safe haven enzo continue op de loer ligt.

Larry Osborne's boek Sticky Church over het voorkomen van weglopen van gasten en gemeenteleden door de achterdeur van je kerk, heeft een opvolger over diverse valse beloften die (aspirant) christenen worden voorgehouden en door velen (goedbedoeld) als zoete koek worden geslikt. Osborne noemt ze Spiritual Urban Legends.


En ook al zou je het niet met alle ontmaskeringen eens zijn, biedt Larry Osborne je een geweldige spiegel met zijn tiental geestelijke broodje aap verhalen. Ik heb er wat eigen gedachten bij gezet.

1. Faith Can Fix Anything
En dus kniel je naast je lekke band, in plaats van een emmer water en reparatieset te pakken. Je laat je studieboeken liggen, maar verwacht het slagen voor het examen van God. Domoor, de Schepper gaf je ook hersens! Wishful thinking, positief denken en ander fraais liggen dichtbij, maar merkwaardig, waarom er dan nog van alles fout gaat in de wereld en niet iedereen gelukkig is.

2. Forgiving Means Forgetting
Vergeven is al een stap, maar vergeten is wat anders. De daad of gebeurtenis die vergeven moet worden, is namelijk grondig vastgelegd in onze gedachtenwereld. En 'vergeven = vergeten' is meestal een shortcut voor 'zand erover, ik wil er niets meer over horen', kortom meer kramp dan kracht.

3. A Godly Home Guarantees Godly Kids
Tja, en daarom zijn er de spreekwoordelijke domineeskinderen en de continue onder een vergrootglas liggende levens van het kroost van leiders, oudsten. Garantie tot aan de deur, zou ik zeggen. Ieder mens is verantwoordelijk voor z'n eigen daden, en ondanks een goede bedoeling bij de ouderlijke opvoeding, blijken er heel veel meer factoren een rol te spelen in het uiteindelijk goed of niet goed terechtkomen van je kinderen. Ook hier is de wens de vader van de gedachte.

4. God Has a Blueprint for My Life
En voor jou en jou en jou. Snelle conclusie: wat ik kies, doet er niet toe. Mijn lotsbestemming ligt vast. Alles gebeurt exact, zoals God het wil. Een perfecte manier om je eigen verantwoordelijkheid uit te schakelen, Hem te prijzen bij zegeningen en te vervloeken bij tegenslagen.

5. Christians Shouldn't Judge
Ook zo'n heerlijk onderwerp op groeigroepavonden en studiebijeenkomsten. De finesses tussen oordeelsvorming, oordelen, veroordelen, goede bedoelingen en andere uitwerking, het aanspreken van personen of gedragingen. Ook dé dooddoener op forums en rond ingezonden brieven: kritiek hebben = veroordelen, dat mag niet, dus graag allemaal mijn stellingname onderschrijven.

6. Everything Happens for a Reason
Misschien wel, of niet. Het lijkt vooral een strohalm in situaties waarin je het zelf absoluut niet weet waarom iets gebeurt. En wil je eigenlijk die blauwdruk van je leven wel kennen? De stellingname is nauw verbonden aan het vraagstuk van het lijden in de wereld. Maar al te vaak is een menselijke hand, niet een goddelijke, actief, maar dat is wat lastig om onder ogen te zien.

7. Let Your Conscience Be Your Guide
Houd jezelf niet voor de gek. Hoe voorspelbaar irrationeel onze gedachten zijn, heeft Dan Ariely al eens uitgewerkt. Wat mij goeddunkt, kan mij wel passen, maar hoeft nog geen goddelijke oorsprong of goedkeuring te hebben, laat staan de ander opbouwen.

8. God Brings Good Luck
Made in America. Voorspoedtheologie: geef (mij) en je zult het veelvoudige ontvangen. Helaas stelt de Bijbel ook dat het regent over goeden en kwaden. Ofwel: ik word ook nat, heb ook wel pech, kan ook ontslagen worden of mis ook de trein.

9. A Valley Means a Wrong Turn
Typisch christelijk jargon: ben je blij, zit je op een bergtop, zit je in een dip, noem je dat een dal. En dat hoort niet bij 'van heerlijkheid tot heerlijkheid gaan', of 'met God over heuvels springen', 'bergen kunnen verzetten in geloof'. Kortom: een mislukking is jouw fout, haast onvergevelijk. Probeer dan maar weer overeind te komen.

10. Dead People Go to a Better Place
Zoek in de Bijbel nou eens echt uit, wat er over de de tijd na je dood is geschreven. Noem het hemel, noem het leven na de dood. Troostvolle gedachten zijn ook hier goedbedoeld, maar vaak ongefundeerd.

Larry Osborne werkt op zijn weblog de gedachten zelf verder uit; de auteur kun je ook volgen op Twitter.

Labels: ,

21 april 2009

Jip en Janneke taal: verdraaid lastig

In februari 2004 besteedde ik kort aandacht aan het overlijden van Fiep Westendorp, de illustrator van de Jip en Janneke verhalen van Annie M.G. Schmidt. Jip en Janneke taal kreeg onlangs een nieuwe dimensie toen ik Jippus et Jannica kon bemachtigen bij de bibliotheek. Dit bijzondere boekje heeft op de linkerpagina's de Nederlandstalige verhaaltjes en op de rechterpagina de bijbehorende Latijnse vertaling.

Een geweldig boek om je gestreelde ego (ik heb gymnasium alpha gedaan in de jaren '80, dus ik beheers het Latijn nog wel....) te confronteren met de harde werkelijkheid. Met andere woorden: spontaan zou ik het niet zelf meer kunnen vertalen, noch de ene, noch de andere kant op. Desondanks is Jippus et Jannica een geweldig fenomeen, dat direct door m'n oudste dochter werd omarmd. OK, ze is dan wel links georiënteerd in deze.

Terwijl velen honend doen over de terugkeer van de spruitjesgeur van de jaren '50 en de bijbehorende vertrutting, smult men evenzeer van de Jip en Janneke taal en bijbehorende concepten. Versimpel de werkelijkheid, zet vooral plaatjes in je plannen en beleidsstukken, het liefst zwart-wit, tweedimensionaal. Het leven is echter veel genuanceerder. Denk niet Zwart Wit zong Frank Boeijen in 1984 al. De Taalunie concludeerde eind 2008 ook dat Jip en Janneke taal niet helpt.

Effectieve communicatie heeft veel te maken met diverse soorten taal en het overkomen, begrepen worden van de boodschappen en ermee doen wat beoogd werd. Jouw en mijn taal (begrippen, jargon, kader) naast elkaar zetten, helpt kloven overbruggen. Zo ontdek je de kleur van je hart en kun je op basis van passie, innerlijke drijfveren samen optrekken.

Labels: , ,

08 februari 2009

De Koran door mijn christelijke bril

Kader AbdolahImage via WikipediaNa een aantal jaren heb ik onlangs mijn voornemen de Koran nog eens geheel te lezen omgezet in actie. Kader Abdolah's Nederlandse Koran vertaling prikkelde op een aantal punten die ik je niet wil onthouden. De boekbespreking gaat over vorm en vertaling, hier gaat het me om de inhoud.

Zijn Allah en God dezelfde?

Hoewel Mohammad / Allah in de Koran geregeld zelf die verbinding wel legt en er genoeg religieuze leiders zijn die omwille van de dialoog / lieve vrede / multiculturele samenleving stellen dat de God van jood en christen en de Allah van de moslim onderling inwisselbaar zijn, beaam ik dat niet. En waar de God van de joden nog als eerdere openbaring van Allah wordt beschreven in de Koran, ligt dat voor de God van de christenen volstrekt anders.

De Koran ramt bij herhaling er bij de moslim in dat Allah één is en geen Zoon heeft. Hij is niet getrouwd, heeft geen broers of zusters, geen kinderen, laat staan dochters (waarmee de mensen in de omgeving de profeet Mohammad belachelijk maakten). De Koran neemt radicaal afstand van de christelijke leer van Jezus als Zoon van God. Drie-eenheid is geen concept dat je in de Koran tegenkomt: de Heilige Geest als God blijft onbesproken.

Isa (Jezus) is door de engel Gabriël verwekt bij Maria, een geschenk van Allah. Al in de wieg spreekt Isa volgens deze soera:
"Ik ben een dienaar van Allah. Hij heeft me het boek gegeven en mij gekozen als profeet. En Hij heeft mij voor altijd zijn zegen gegeven. Salam zij met mij op de dag waarop ik geboren ben, op de dag waarop ik sterf en op de dag waarop ik weer naar het leven terugkeer."
Naast het tot vogels maken van klei (bron: het apocriefe evangelie van Thomas) mis ik de bijbelse Jezus Christus, de reden voor zijn dood en opstanding, laat staan zijn reddingswerk voor de zondige wereld, het stichten van Zijn gemeente, het claimen de weg, waarheid en het leven te zijn, de enige toegang tot God Zijn Vader te zijn en het duidelijk maken de messias te zijn, op wie de joden hoopten.
In de Engelse Koran Abdullah Yusuf Ali vertaling van soera 4:171 klinkt het dan ook:
"O People of the Book! Commit no excesses in your religion: Nor say of Allah aught but the truth. Christ Jesus the son of Mary was no more than an apostle of Allah, and His Word, which He bestowed on Mary, and a Spirit proceeding from Him: So believe in Allah and His apostles. Say not "Trinity:" desist: It will be better for you: For Allah is One God: Glory be to Him: Far Exalted is He above having a son. To Him belong all things in the heavens and on earth. And enough is Allah as a Disposer of affairs."
Als een Johannes de Doper wordt Jezus in hoofdstuk 109 neergezet die Ahmad aankondigt als boodschapper na hem, een onderbouwing die je ook bij de Mormonen ziet en waarop menig 'valse messias' zich baseert.

Hervertellingen
Waar je in de Koran allerhande mensen uit het Oude Testament / Tenach tegenkomt, bedriegt de schijn. Er is haast geen bijbels gegeven onveranderd!

Zo strikt koning Salomo duivels om de koningin van Scheba te escorteren (p.117 bij Kader Abdolah), wordt het "Ga tot de mier" (Spreuken 6 vers 6) een vlucht van mieren voor Salomo (p.119 bij Kader Abdolah), is de levensloop van Noach, Lot, Abraham, Jozef en Mozes toch echt anders dan in de Bijbel. Jona gaat niet naar Nineve, vlucht alleen voor God. Zijn zekerheid dat God genadig wil zijn voor deze wereldstad, kom je in de Koran niet tegen. De engelen die bij Abraham en Sara op bezoek zijn, eten in de Koran niet mee en melden niet alleen de komst van Izaäk, maar ook die van Jacob.

Waarom Lot zijn dochters aanbiedt in plaats van de engelen aan de erg opdringerige stadsgenoten, vermeldt de Koran niet, waar de Bijbel wel uitleg geeft. Met alle respect, maar ik had na lezing van de Koran de indruk dat er een hoog klok-en-klepel gehalte in zit. Als je dan toch van mening bent, dat de eerder uitgebrachte boeken hun oorsprong hebben in het Boek van den Beginne en nu opgevolgd worden door als het ware een herziene versie, kun je je bronnen toch wel wat respectvoller behandelen? Zeker als in het 62e hoofdstuk bij Abdolah staant:
"Daarom, Mohammad, roep Mij aan en blijf volharden zoals je bevolen is. En volg hun lusten niet maar zeg: 'Ik geloof in elk boek dat Allah gezonden heeft. En mij is bevolen om rechtvaardig te zijn. Allah is onze Schepper en jullie Schepper. Onze daad is van ons en jullie daad is van jullie. Verder is er geen enkele woordenwisseling tussen jullie en ons. Allah zal ons bij elkaar roepen om Zijn oordeel te geven. We keren allemaal terug tot Hem."
Ik kan me de joodse kritiek uit de tijd van Mohammad (kopiëren van wetten, instructies, concepten en verhalen uit de Tenach) wel voorstellen, evenzeer als Mohammads kritiek op de leefwijze van sluwe joodse handelaren die op hun beurt lak hebben aan God en gebod. Kortom: integriteit en vertrouwen stond onder druk, zo lees ik in het 55e hoofdstuk in de Koran vertaling van Abdolah. In het 63e hoofdstuk klinkt ook bijzonder:
"Mohammad! Toen de zoon van Maria als voorbeeld werd genoemd, begon je volk meteen hardop te lachen. Ze zeiden: 'Zijn onze goden nu beter, of hij?' De zoon van Maria was een gewoon mens aan wie Wij een zegening schonken. En Wij hebben hem tot een voorbeeld voor de Israëlieten gemaakt. Hij is een teken van het leven na de dood. Daaraan mogen jullie nooit twijfelen."
Over verzen als deze zou ik graag van gedachten wisselen met een jood en moslim. Ook over deze (p.278 in hoofdstuk 89 bij Abdolah):
"Jezus is voor Allah dezelfde als Adam. God schiep Adam uit aarde en zei: 'Wees!'. En hij werd. En hij was. Laat, als jullie me niet geloven, onze zonen en jullie zonen, onze vrouwen en jullie vrouwen, onszelf en jullie bij elkaar komen. Laten we ons dan tot God richten en Zijn vloek vragen over wie er liegt."
Zo dicht bij de waarheid en toch zo fundamenteel anders!

Over vrouwen en het laatste oordeel
Hoe dubbel ook de onderbouwing van de positie van vrouwen en mannen (hoofdstuk 92 vers 8):
"De mannen zijn boven de vrouwen gesteld, want God heeft de een boven de ander verkozen, en omdat ze over hun vermogen beschikken..."
gevolgd door de gerechtvaardigde tuchtiging:
"De beste vrouwen zij die gehoorzamen en die waken over wat bij hen verborgen ligt. God weet alles. Maar als er vrouwen zijn over wier gehoorzaamheid jullie je zorgen maken, praat dan eerst met hen, waarschuw hen. Als het niet helpt, neem afstand van hen in bed. En als het nog niet helpt, sla ze. Als zij jullie daarna gehoorzamen, dan mag je hun verder niets aandoen. God is groot! Maar als jullie bang zijn dat er ruzie gaat oplaaien, vraag dan bemiddeling door iemand van haar familie en iemand van je eigen familie. God is alwetend."
In hoofdstuk 103 vers 2 is onze plek volgens de Koran duidelijk:
"Zij die een boek hadden, waren eerst niet verdeeld totdat het beslissende woord tot hen kwam. En hun was slechts gevraagd om Allah te dienen, te geven, en dit zuivere geloof te volgen. Dit is de beste godsdienst. De ongelovigen die een boek hebben en degenen die geen boek hebben, komen samen in de hel. Daar blijven ze voor eeuwig. Ze zijn de slechtsten der schepping."
Uiteraard ook, als in de Bijbel, het onderscheid tussen goed en kwaad, beloning en straf en de claim op de waarheid. Anders dan in de Bijbel: geen hoop voor hen die in onwetendheid zijn gestorven.

In hoofdstuk 112 vers 5 staat opnieuw stellig:
"Zij die zeggen dat Jezus, de zoon van Maria, God op aarde is, zijn zeker ongelovig. Vertel hun wie God tegen zou kunnen houden als Hij beslists om Jezus en zijn moeder en de gehele bevolking van de aarde te verwijderen. Allah is de heerser van aarde en de hemel en van al wat tussen die beide is."
Interreligieuze dialoog OK, maar met welk doel? En wie kan bij dergelijke passages met droge ogen beweren als christen in dezelfde god te geloven als een moslim en vice versa?

En waar de Bijbel perspectief biedt op de tijd na het laatste Oordeel, de Gemeente van nu als Bruid van het Lam neerzet om eeuwigdurende lofprijzing voor Hem en het samen regeren en leven op een nieuwe aarde, blijft van de hemel in de Koran vooral het beeld hangen van tuinen, vruchtbomen en heel veel meisjes met mooie, zwartomrande ogen.

Slechts interpretatie?
De vele herhalingen van leerstellingen in de Koran helpen tegen een stellingname dat een dergelijke houding tegenover anders / niet-gelovigen slechts een exces, een onbegrepen of verkeerd geïnterpreteerd enkel vers is. Waar ik de Bijbel in principe respectvol neem zoals die is, verzen in hun context lees, heb ik dat bij de Koran ook gedaan. Bij het schrijven van deze blog werd ook de makke van de historisch gesorteerde Koran vertaling van Kader Abdolah zonder kruisverwijzingen naar de 'echte' soera-nummer duidelijk. Voor het opzoeken van teksten of het spreken met iemand met een 'normale' Koran praat je in verschillende nummers. Zodoende dat ik de met de Online Bijbel meegeleverde Engelse Koran Abdullah Yusuf Ali vertaling ook heb geraadpleegd.

Uitnodiging
Zoals al eerder aangegeven, nodig ik je uit te reageren, niet om als op teveel fora gebeurt langs elektronische weg modder te gaan gooien, maar om mondeling met elkaar het gesprek over Bijbel en Koran aan te gaan.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

31 januari 2009

Hoe zoek je een volgend goed boek?

Ik mag graag boeken lezen. En dus is regelmatig aan de orde welk volgend boek ik wil lezen. Zelf gebruik ik daarvoor onder meer tips op congressen, seminars en vakgroepbijeenkomsten. Verder ben ik een fervent gebruiker van het Nieuwe aanwinsten overzicht op de website van de Openbare bibliotheken van de gemeente Hardenberg. Dezelfde site heeft een adviesfunctie, zoals je die ook van Amazon Recommendations kent. De Amazon Recommendations is zo krachtig als de hoeveelheid boeken die je er eerder gekocht hebt. Voor een volledig persoonlijk advies, waarbij al mijn interessegebieden goed afgedekt worden, scoort de bieb beter dan Amazon, en nog beter doet Librarything dat.

Librarything
Librarything heeft, omdat je je hele boekencollectie registreert en met jou momenteel nog 500.000 anderen, 35 miljoen verschillende titels in de database. Daarmee is het, dankzij toegevoegde tags, waarderingen en besprekingen door lezers een goudmijn voor leestips.

Aanbevelingen worden of automatisch op basis van je eigen collectie gedaan door Librarything, dan wel door lezers van soortgelijke boeken gedaan.


Reading Trails
Los van een Amazon of Librarything biedt Reading Trails je de mogelijkheid om boeken met elkaar te verbinden en online via embeddeable widgets van Widgetbox beschikbaar te stellen via het web.

Denk aan je te lezen boeken voor de volgende vakantie, je favoriete thrillers, alles van een bepaalde schrijver, of zoals hieronder boeken over joden.

Iets dergelijks, maar dan als verticale oplossing zag ik vandaag op Anecdote.com onder het kopje Books we are reading. Mond-op-mond-reclame ondersteund door 21e-eeuwse middelen. Zo kom je aan je leesvoer!

Labels: ,

21 september 2008

Nieuws van de bibliotheek

E-books te leen
Luisterboeken zijn al tijden op fysieke dragers (cassettes, LP's, CD's, dvd's) te leen bij de bibliotheej. In de aanloop naar landelijke distributie door NBD|Biblion gaat de Openbare bibliotheek Almere in een pilot e-books en luisterboeken als download uitlenen. Wel moeten belangstellenden software voor digital rights management (DRM) installeren.


Gesprekspartners te leen

Bij de bibliotheek in de Haagse Schilderswijk zijn op speciale dagen mensen uit diverse culturen, geloven en beroepen te leen als gesprekspartner, zo meldde Fok onlangs.

Shelfari verkocht aan Amazon
Ik gebruik zelf Librarything, maar Shelfari biedt een soortgelijke dienst, het online zetten van je boekenverzameling in combinatie met een sociaal netwerk van boekenliefhebbers. Na een affiliate van Amazon geweest te zijn, heeft de e-business grootgrutter de boekensite helemaal overgenomen.

Labels:

29 april 2008

Niet langer vanzelfsprekend

Onlangs kwam ik in het bezit van een schitterend fotoalbum met kiekjes van verre familieleden om zo mogelijk personen in de stamboom Van der Klis een gezicht te kunnen geven. Een al dementerend familielid had nog haar best gedaan een soort who is who te maken op een vel papier, maar van veel personen is niet meer duidelijk wie ze zijn. Het is één van de ongemakken van het niet openbaar mogen maken van alle stamboomgegevens van levende personen. Met verbroken familierelaties, zoek raken van fotoalbums, adresgegevens wordt een fotoalbum met mensen een puzzel.

Vanzelfsprekendheden als weten wie je ouders zijn, wie je kinderen vallen ook weg, als je bijvoorbeeld boeken over hersenaandoeningen leest van psychiater René Kahn of neuroloog Oliver Sacks. De op het eerste oog grappige titel De man die zijn vrouw voor een hoed hield, is bij nadere lezing heel wat minder funny, als je beseft hoe rijk gezegend je bent met een (hopelijk) 100% werkende hersenpan en zenuwstelsel.

Sacks vraagt zich met filosoof Nietzsche af:
"Komen wij wat ziekte betreft niet bijna in de verleiding te vragen of we het ook zonder zouden kunnen redden?"
Sacks' verhalen over de vrouw die haar eigen lichaam niet meer voelt of herkent, de man die zich rotschrikt over dat koude harige ding in zijn bed en pardoes uit bed valt, niet meer beseffend dat dat 'ding' zijn eigen been is, dat nog vast zit aan zijn lijf. Mensen die na amputatie van ledematen nog altijd een visuele herinnering hebben, zodat ze hun verloren been of arm nog steeds (pijnlijk) voelen. Of een vrouw die met beide ogen kijkt, maar slechts met haar rechter oog 'ziet'.

De vanzelfsprekendheid waarmee ik leef, beweeg, voel, ruik, waarneem, mensen herken, weet wie ik ben, kan herinneren, beleven en dromen, maakt je bewondering voor de mens als schepsel groter en tegelijk bescheiden in het stellen, dat dat 'normaal' is of blijft.

Labels: ,

14 februari 2008

The shape of my heart

Bij het horen van Shape of my heart van Sting's Sacred Love album (2003) moest ik denken aan Henriëtte, onze oudste dochter (6) die onlangs bij het zien van een item over het hart in Het Klokhuis al wist te vertellen, dat het hart er niet uitzag als een hart, als je begrijpt wat ik bedoel.

Het hart zoals je het vaak voorstellen.

Het hart zoals het er 'echter' uitziet.

Om het netjes uit te drukken hebben we de populaire hartvorm te danken aan de vrouwlijke opening waar de geslachtsgemeenschap plaatsvindt. En voor wie denkt, dat de Rooms-Katholieke Kerk en sexualiteit niet met elkaar door één deur kunnen, doet er goed aan deze overdenking over Valentijnsdag, het bloedrode hart en het erotische gehalte van deze feestdag in de oorspronkelijke context te lezen.
"...And if I told you that I loved you
You'd maybe think there's something wrong
I'm not a man of too many faces
The mask I wear is one
Those who speak know nothing
And find out to their cost
Like those who curse their luck in too many places
And those who smile are lost

I know that the spades are the swords of a soldier
I know that the clubs are weapons of war
I know that diamonds mean money for this art
But that's not the shape of my heart
That's not the shape of my heart."
(deel uit Sting's Shape of my heart)

En zo blijkt ook Valentijnsdag gemaskerd. Niet alles is wat het lijkt.

Labels: ,

15 oktober 2007

Librarything grootste boekenclub ter wereld

Natuurlijk kon ik mijn eigen Joomla! module Library blijven gebruiken. De interactie met web services van Amazon is aardig, maar LibraryThing.com gaat een heel eind verder. Naast Amazon en Koninklijke Bibliotheek biedt heeft dit bijzondere sociale netwerk interfaces met 81 andere wereldwijde bibliotheken, zodat sinds de start ruim 2 jaar geleden inmiddels 19 miljoen boeken zijn ingevoerd. Andere kerncijfers:
- Members 287,221
- Tags added 25,123,414
- Unique works 2,526,235
- Total reviews 262,587
- Works reviewed 145,156
- User-contributed covers 579,234

Naast de internationale site is bijvoorbeeld ook librarything.nl beschikbaar, met een nagenoeg geheel vertaalde user interface. Invoeren gaat reuze snel. De eerste 200 gratis in te voeren boeken heb je er in een mum van tijd in. Voor $10 upgrade je je abonnement naar een ongelimiteerd te catalogiseren boeken.

Librarything toont per ingevoerd boek, hoeveel leden het nog meer hebben ingevoerd. Het maakt je nieuwsgierig naar andermans leesvoer. Hiervoor zijn Aanraders (LibrarySuggester, BookSuggester, Unsuggester), vergelijkbaar met Amazon's recommendations, maar hier gebaseerd op echt ingevoerde boeken door lezers, niet op alleen de aankopen bij Amazon.com. Het oogt vertrouwenwekkend en brengt je snel op nieuwe ideeën. Ik kan het enthousiasme van Christian Science Monitor en andere recensenten delen.

Van de Nederlandse versie zijn momenteel 2.198 mensen lid. Zij hebben in totaal 129.875 boeken verzameld,, 145.055 trefwoorden aangegeven en 2.021 werken gerecenseerd. Ik merkte bij het invoeren van de boeken, dat theologen het erg naar hun zin hebben op librarything; de beroepsgroep staat ook bekend als boekenverzamelaars. Niet verbazingwekkend is de grootste verzameling (bijna 15.000 titels) van CovenantNetwork, een christelijk instituut.

Zoals elk sociaal netwerk stelt librarything zich open op met widgets, api's en dergelijke. En wat fijn, de opbrengsten van clicks die naar aankopen op amazon.com leiden, zijn via je eigen associate-id voor jezelf!

Benieuwd:
- mijn recent toegevoegde boeken (HMTL, RSS)
- besprekingen van mijn boeken (HTML, RSS)

Labels: , ,

16 september 2007

Boekenplank virtueel met Google Books

Op m'n portal gebruik ik een Joomla component om online m'n boekenplank te presenteren. Google, in de permanente gang om zoeken & advertentiemogelijkheden uit te breiden, heeft op haar Google Books (doorzoekbare boeken) een nieuwe functie geplaatst, namelijk My Library. Door boeken te zoeken (op naam, schrijver, ISBN) kun je in een mum van tijd je plank overzetten naar het web, er natuurlijk een recensie bijplaatsen (des te gerichter kan Google advertenties slijten) en de online boekenplank delen met andere zoekers, via een webpagina of RSS feed.

Ik heb een steekproef gedaan. Google beschikt niet over al mijn boeken. Zo werd Moya Brennan's biografie The Other Side of the Rainbow of Walk On: The Spiritual Journey of U2 niet herkend. Verder ontbreken veel covers die ik op m'n portal, dankzij Amazon.com webservices wel kan tonen. Als volledige vervanging van de Joomla component book library is Google dus niet te gebruiken.

Labels: ,

20 augustus 2007

Liefde in gradaties

Singer/songwriter Karin Simonian's debuutalbum, 11 Degrees Of Love kwam 15 mei 2007 uit bij Stereotrain. Liefde, hartzeer, moeite en hoop staan centraal in de broer/zus samenwerking met Sebu. Inspiratie vond Karin bij de voornamelijk Britse bands Queen, Björk, Keane, Depeche Mode, Portishead, Dido, Zero 7, Imogen Heap en New Order, dan weet je uit welke hoek de Rock / Pop / Electronica waait.


Six Degrees Of Love is een Amerikaanse hulporganisatie van Ken Storen die in Lesotho, Zuid-Afrika wortel schoot na er als Peace Corps volunteer gewerkt te hebben.

Faye Jones schreef een Degrees of Love gedicht over leven, liefhebben en uiteindelijk overdragen aan God die ons het meest bemint.

Rachel Basch schreef in 1998 een roman Degrees of Love over een gezinscrisis, privacy, de relatie tussen werk en eigen persoon en breekbare liefde.

Bottomline: liefde is een werkwoord; je kunt ze laten groeien, verwaarlozen, herontdekken en waarderen in verschillende vormen en gradaties.

Labels: ,

29 juli 2007

Lezen doet ontmoeten

Laat me je boekenkast zien en ik zeg wie je bent. Om anderen een beeld van mijn verzameling te geven, gebruik ik het Joomla component Book Library op m'n portal. Bibliofielen vinden elkaar. Denk aan het verdienmodel van Amazon, dat veel baat heeft bij reviews, wish lists, listmania, recommendations, others bought, etc.

Op LibraryThing hebben boekenliefhebbers hun verzamelingen online gezet en zo inmiddels 16 miljoenen boeken geïndexeerd. Op BookTour treffen schrijvers en lezers elkaar, iets meer in de zendende modus zit MeetTheAuthor. En vergeet de openbare bibliotheek niet, dat in het internettijdperk allerlei technieken heeft overgemomen als leesadvies, anderen lazen, en dergelijke. Lezen is allerminst iets voor jezelf.

Labels: ,

28 juli 2007

Zonder lijden geen verlossing

Waar onder christenen nogal eens de nadruk op de 'bright side of life' gelegd wordt ('k Ben zo blij, Jezus redde mij... en alle problemen zijn voorbij, ahum), zit het leven anders in elkaar. Het vraagstuk van het lijden blijft knagen en de Bijbel biedt talrijke inzichten in (de zin van) het lijden en ontbeert juist grond voor een escapisme of 'everlasting state of happiness'. Daarom waardeer ik de boeken van Philip Yancey die met open vizier antwoorden probeert te zoeken op de waaromvraag van het lijden. Evenals Yancey worstelt ook een aantal bands en artiesten naar oplossingen.

The Choir zette naar aanleiding van een miskraam van Steven Hindalong's vrouw in 1988 Sad Face op Chase The Kangaroo en vatte het kernthema van het album samen in "Sorrow is better than laughter, because a sad face is good for the heart." (Prediker 7 vers 3)

The Echoing Green bezingt regelmatig introvert de schemerwereld tussen zonde, problemen, hoop en verlossing. Joe Belville moet vervolgens in een interview op Tastyfresh constateren "We lose on both sides of the spectrum, because a lot of conservative Christian music circles don't think we're Christian enough - I guess because our lyrics aren’t CCM-Trendy enough to make good youth group t-shirts... not that there's anything wrong with that."

Ervaringsdeskundige is ook Natalie Grant. Vandaag trof me de tekst van Held (van het Awaken album uit 2005): "Two months is too little. They let him go. They had no sudden healing. To think that providence would take a child from his mother while she prays is appalling. Who told us we’d be rescued? What has changed and why should we be saved from nightmares? We’re asking why this happens to us who have died to live? It’s unfair...." vervolg.

(videoclip Held)

Kerkvader Augustinus beschouwde het in de 5e eeuw al als het hoogst haalbare voor de mens: het lijden van de wereld mee te kunnen lijden en zich tegelijkertijd te verheugen over het wonder en de schoonheid van de schepping.

Labels: , ,

23 juli 2007

Boekenplank in de zomervakantie

Een zomervakantie is gewoonlijk goed 'weer eens een goed boek te lezen' al dan niet in meervoud. De afgelopen weken gingen mee en werden op Alister MacLeod's - Geen groot verlies na allemaal gelezen:
1. Ynskje Penning - Stormvloed: de spectaculaire ondergang van het Waddeneiland Bosch in het begin van de 80-jarige oorlog (2006, ISBN 9789033005664)
2. Herman J. Selderhuis (red.) - Handboek Nederlandse Kerkgeschiedenis (2006, ISBN 9789043509268)
3. Judith Hurwitz e.a. - Service Oriented Architecture for Dummies (IBM Limited edition) (2006, ISBN 9780470069820)
4. Joost Tennekes - Jabbok (2004, ISBN 9789059900243)
5. Gabriel Garcia Marquez - The General in his Labyrinth (1990, ISBN9780224030833)

Labels: ,

03 maart 2007

Bijzondere missies en levenspaden

Vandaag kwartetten met missies en wendingen op levenspaden.

Geadviseerd door de computer van de plaatselijke bibliotheek om mijn voorliefde voor Amos Oz en Chaim Potok maar eens te verbreden met de Israelische schrijver A.B. Yehoshua, ben ik gestart met diens Missie van de human resources manager, een passie in drie delen.

Een bizar verhaal rond het steeds groter wordende gebrek aan saamhorigheid in de samenleving. In een Jeruzalems mortuarium ligt enkele dagen een lijk van Julia Ragajev, omgekomen tijdens een aanslag op een groentenmarkt. Niemand kijkt naar het lijk om, tot een lokale krant onthult, dat ze bij een bakkerij werkte als schoonmaakster. Geraakt door de beschuldigingen in de krant krijgt de HR manager de opdracht de identiteit van de vrouw te achterhalen. Vervolgens wordt hij op missie gestuurd om het lijk en persoonlijke spullen te vervoeren naar Julia's land van herkomst en daar te begraven. Lees verder....

Dan Willem J. Ouweneel, van wie gezegd wordt dat hij sneller schrijft dan God spreekt. Ik heb al diverse boeken van hem gelezen, over demonologie, genezing van zieken tot en met christelijke muziek door de eeuwen heen. Verrassend vond ik in de catalogus van de bibliotheek De vrouwe van de Camino, een als roman geschreven reisverslag vol gesprekken met medepelgrims richting Santiago de Compostela in Noord-Spanje.


En als derde een bijzondere wending op het levenspad van Michael Jackson, ooit King of Pop, daarna 'foute kindervriend' en haast vergeten. Jackson heeft toegegeven zich bekeerd te hebben tot de Islam en waarschijnlijk te verhuizen naar Bahrein, waar hij ook wat vastgoed heeft.

Een luchtige vierde. 170 infanteristen van het leger van neutraal Zwitserland verdwaalde aan de oostgrens en trok het bevriende vorstendom Liechtenstein, een groene ministaat ter grootte van Meppel (34.000 inwoners) binnen. Na wel 2 kilometers grensoverschrijdend bezig geweest te zijn, trok de groep zich donderdagmorgen vroeg weer terug. Of er daadwerkelijk iemand wakker van lag...

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker