Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

17 juli 2008

Bergwandelingen in de Jura

Ik ga hier niet de theoretische discussie aan wat wel of niet een berg is, maar de toppen tussen de 500 en 1500m (laaggebergte volgens mijn Aardrijkskunde lessen van vroeger, toch?) in de Jura nodigen uit de wandelschoenen te gebruiken.

De Haut Jura in het zuidoosten, grofweg ten noordwesten van de Zwitserse stad Geneve lijken al behoorlijk op de Alpen aan de overkant van het Meer, even minus de eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter kun je op diverse plaatsen skiëen, opvallend werkte geen van de skiliften nu in de zomer, iets wat je in Haut-Savoie normaal is.

Wij hebben vanaf de Col de la Faucille de wandeling naar de Petit Mont Rond gemaakt op zo'n 1500m hoogte. Vandaar heb je een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, Gex en Geneve aan de Zwitserse kant en natuurlijk het Meer.

Iets meer moeite kostte het vinden van de resten van het Oliferne kasteel in de heuvels naast het Lac de Coiselet. Een soort best guess de avond ervoor met de navigator in de Prius bleek aardig goed, in de Franse heuvels rijd je volgens de navigator wel vaker in niemandsland. Hoewel: het pad naar de parkeerplaats om de wandeling naar het kasteel te maken was eigenlijk bedoeld voor 4WD auto's.

Het uitzicht op zowel het Valouse dal als de Coiselet en Vouglans meren zijn echter prachtig. Bij helder weer kun je ook vanaf hier de Mont Blanc zien. Voor de exacte locatie kun je terecht in de Google Earth Community.

Uitzichten op minimaal 4 meren (Lac d'Ilay groot en klein, Lac de Narlay en Lac du Vernois) heb je op de wandeltocht vanaf La-Chaux-du-Dombief. Over de richels van de bergkam en door de bossen leidt een goed gemarkeerd wandelpad, dat zowel vanaf parkeerplaatsen aan de noord- en zuidzijde (Pic d'Aigle direct naast de N78) te belopen is.

Onze foto's van de wandeltochten in de Jura 'bergen'

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog: steden, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , , ,

16 juli 2008

Watervallen en meren in Jura

Vandaag neem ik je mee naar groen en fris in de Jura, kortom interessante watervallen en meren, natuur waarin de streek in overvloed leeft.

Het bijzondere aan de Cascades du Hérisson is, dat er niet één of twee te zien zijn, maar zeven op rij. Je moet dan wel de wandelschoenen meenemen en bereid zijn ze allemaal in zo'n 2,5u te gaan bekijken. Dat is de moeite waard, want geen van de watervallen is hetzelfde en verval van 35-65m per stuk bij de grootste (E´ventail, Grand Saut, Saut de la Forge) zijn gewoon geweldig om te zien.

Les Tufs bij Baume-les-Messieurs is een bijzondere set watervallen over het tufsteen net buiten de grotten.

De watervallen van de Flumen tussen St. Claude en Septmoncel zijn krachtig en maken als kwartet een oorverdovend lawaai. Camera's beschermen tegen de spetters graag. Het is de wandeling vanaf de krachtcentrale een paar kilometer stroomafwaarts meer dan waard!

Naast de Chapeau de Gendarme, in de buurt, bergopwaarts naar Septmoncel, stroomt ook een waterval naar beneden.

De waterval van de Drouvenant bij La Frasnée ligt in een mooi keteldal. De bemoste keien naast de waterval nodigen uit tot een klimpartij.


Verborgen achter een groen en rustiek bos in de heuvels tussen Chattonay en Dramelay ligt tenslotte de waterval van de Quinquenouille.

Foto's watervallen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over de watervallen in de Jura vind je hier.

Meren
Ervan uitgaande, dat je belangstelling vooral uitgaat naar publiek toegankelijke meren met recreatiegebieden, aangelegde stranden of jachthavens, heb ik in de Jura de volgende tips voor je.
Grand Lac bij Clairvaux-les-Lacs: Parkeren kost je EUR 4 per dag, de voorzieningen rond het strand (toiletten, douche, restaurant, snacks en ijs) zijn OK. Campings liggen ook direct aan het water.

Lac de Vouglans: wij hebben de plage de Surchauffant bij La-Tour du Meix benut. Gratis parkeren dichtbij het aangelegde strand, de pijlerbrug over het Vouglans dal in de buurt. Bewaakt strand.

Lac de Chalain: voor veel Nederlanders een begrip. Ook hier bewaakte stranden en campings inclusief alle denkbare voorzieningen bij de hand. We hebben zowel het Domaine strand aan de oostzijde als het Pergola strand aan de noordkant bezocht. Parkeren kost je hier EUR 3 per dag.

Foto's meren en bossen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, steden, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

15 juli 2008

Steden in de Jura

Vandaag neem ik je mee langs een aantal Franse steden of groot uitgevallen dorpen in de Jura.

Arbois
Arbois is de thuishaven van Louis Pasteur, de fraaie St. Juste kerk en wijnboerderij Henri Maire. Wijngaarden omringen de stad en niet verwonderlijk herbergt het een wijnmuseum in een voormalig kasteel. In de nabijgelegen Planches-pres-d'Arbois vind je bijzonder mooie grotten langs een onderaardse rivier.

Arinthod
Arinthod heeft wat met dinosaurussen, welkom in de Jura! Maar het stadsplein heeft ook een mooie kerk en toren. Aardig om even mee te pakken in je dagtocht.

Baume-les-Messieurs
Baume-les-Messieurs ligt in een typisch voor de Jura keteldal. De abdij is fotogeniek en de nabijgelegen grotten zijn een must-see.

Clairvaux-les-Lacs
Clairvaux-les-Lacs ligt in de heuvels met een groot en klein meer als buren. Het grote meer is een recreatieterrein; je kunt er lekker zonnebaden of zwemmen. Dat is leuker en interessanter dan het stadje zelf.


(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier is de hoofdstad van de Jura en biedt alles wat je van een grote stad verwacht. Van Formule1 hotels aan de rondweg tot een gezellige binnenstad met terrassen, stadsparken en vele winkels.

Morez
Morez ziet zichzelf als hoofdstad van de brillen en herbergt een brillenmuseum aan het stadsplein recht tegenover het stadhuis. De Notre Dame en de winkelstraten zijn leuk om te bekijken. Morez ligt al behoorlijk hoog, dat zie je ook aan de viaducten die voor de treinen rond de stad slingeren. Van en naar de Jura toppen op de Frans-Zwitserse grens kom je er ongetwijfeld langs.

Moirans-en-Montagne
Moirans-en-Montagne noemt zichzelf kinderhoofdstad. Dat je van bomen ook houten speelgoed kunt maken, weten ze in Moirans al lang. Tegenwoordig wordt er in het dorp ook plastic speelgoed vervaardigt, maar het is logisch dat je er een speelgoedmuseum kunt bekijken. Zeker als slecht-weer optie eentje om te onthouden.

Orgelet
Zo'n typisch Jura stadje is Orgelet met een oude binnenstad, bossen en heuvels om te bewandelen.

Saint Claude
In Saint Claude draait het om pijpen in de nette zin van het woord. De stad aan rivier en omringt door forse heuvels heeft ook een eigen kathedraal, waar een gemeentefunctionaris je graag en gratis rondleidt.

St-Hymetiere
St-Hymetiere, ten zuiden van Arinthod is zelf niet zo bijzonder, wel de nu buiten het dorp gelegen kerk.

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

14 juli 2008

Camping Le Moulin in Patornay

Van 28 juni t/m 12 juli brachten we door in gitotel 202 op camping Le Moulin in Patornay, Clairvaux-les-Lacs in de Franse Jura. Vroegboeken bleek te helpen, want waarschijnlijk niet voor niets staat #202 ook op de folders, kortom - wat ons betreft- het mooiste plekje, direct naast het zwembad, dichtbij receptie en kampwinkel en toch apart en rustig. Het overdekte terras bewees de diensten tijdens de regenbuien en het geringe vuil dat het huisje ingelopen werd.

Op de 5ha vind je naast de gitotels nog diverse andere typen stacaravans en ingerichte tenten van bijvoorbeeld Vacansoleil. Uiteraard is eigen tent of caravan ook welkom. Zeker de eerste week, nog vóór de eerste Franse regio's zelf vakantie krijgen, is het uitzoeken. De Nederlands sprekende staf is daarbij een steun in de rug.

De zwembaden met een apart peuterbad en een bad waarin de glijbanen uitmonden zijn goed uitgerust, maar liggen wel in de zon. Beschutting moet je desgewenst zelf verzorgen door een parasol mee te nemen. Ligstoelen zijn wel aanwezig.

Je dagelijkse stokbrood en eventuele snack (frituur, pizza) kun je op de camping zelf krijgen, ook een kampwinkel is er. Voor de kinderen zijn er naast de speeltuinen en strand aan de Ain gratis activiteiten van de Camping Kids (onderdeel van Vacansoleil), zoals een dagelijks ochtend- en middagprogramma en 's avonds een kinderdisco. Zoals meer campings in Frankrijk wordt ook deze veel door Nederlanders bezocht. Vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt.

Extra's als een circusvoorstelling op de camping of Jura wijnproeven zijn natuurlijk altijd leuk.

Voor de boodschappen kun je terecht in Patornay (mini Casino) of Clairvaux-les-Lacs op 5km afstand (Aldi, 8 a Huit, ATAC). Wat verder, in Lons-le-Saunier vind je elke denkbare winkelketen. Vestigingen van de Lidl vind je er, maar ook in Morez.

Qua ontsluiting ligt de camping tenslotte gewoon goed. Zowel ten noorden/noordoosten als ten zuiden liggen de bekende meren. Rondom de heuvels en bergen van de Jura, de grotten, meren en watervallen, waarover morgen en overmorgen meer op de weblog.

Zelf zijn we vanuit Balkbrug via de A28-A50-A73-A2 naar Maastricht, vervolgens via de E25 over Luik en Luxemburg, de Frans steden Metz, Nancy, Dijon en Dole over de A31-A39 naar Lons-le-Saunier gereden. Afslag 8 voert je vervolgens in een klein halfuurtje naar Patornay.

Labels: , , ,

13 juli 2008

Hoe de vakantie in de Jura was

In de afgelopen 2 weken hebben we genoten van de Franse Jura met een gitotel op camping Le Moulin in Patornay als uitvalsbasis. De vraag 'Hoe was jullie vakantie?' is elk jaar lastig 1-2-3 te beantwoorden, omdat je zoveel gezien en gedaan hebt. Ditmaal ben ik zondagmorgen na terugkomst, terwijl in totaal 8 wassen gedraaid zijn, begonnen met de bijna 500 foto's en filmpjes te verwerken en op Flickr te zetten.

Vroeger en nog altijd maak ik aantekeningen, maar die dienen niet voor publicatie. Een bonte mix van activiteiten, taken, aantekeningen, huishoudelijke zaken, ideeën, enzovoorts.

Want laat je je indrukken spreken via beelden, al dan niet bewegend? De foto's heb ik verzameld in een collectie Vakantie Jura zomer 2008 met daarin thematische sets. Dat is me vorig jaar prima bevallen.

Of spreekt een mind map kernachtiger?

Of toch, woorden gebruiken om locaties, belevenissen, gelezen boeken en dergelijke toe te lichten? Natuurlijk! De beschrijvingen van eerdere zomervakanties bleken voor andere reizigers een informatiebron en leidden tot vragen per e-mail over de camping, dagtrips met kinderen, en dergelijke. En dus zal ik de komende dagen veel content plaatsen op zowel de weblog als portal in de vorm van indrukken en recensies over de camping Le Moulin, de omgeving (steden, watervallen, meren, wandeltochten, grotten) en de gelezen boeken:
- Chaja Polak - Stenen Halzen
- Arie de Geus - De levende onderneming
- Andreas Eschbach - Het Messias Mysterie
- Geert Mak - Hoe God verdween uit Jorwerd
- Irfan Orga - Aan de oevers van de Bosporus
- Göran Sahlberg - Aan het einde der tijden
- Aharon Appelfeld - Het tijdperk der wonderen
- PJ Vergunst - Vervolgd om Jezus' wil
- René Kahn - In de spreekkamer van de psychiater.

Labels: , , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker