Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

16 augustus 2008

Israelische wijn om van te genieten

Degenen die al eens met m'n verlanglijstje voor een verjaardag of Sinterklaas op pad zijn geweest, weten dat zoete rode wijn één met stip boven andere cadeaus vermeld staat. De meeste rode wijnen zijn niet zoet, en dus beland je bij de slijter in de speciale hoekjes, vaak voorzien van zijn advies om goede merken en varianten tevoorschijn te toveren.

Via het Israël Producten Centrum (IPC) in Nijkerk heb ik al diverse keren 'voorraden' van Carmel Sacremental en King David Sacremental afgenomen.

In Israël worden al duizenden jaren druiven geteeld en wijn geproduceerd. Er zijn ongeveer 250 wijnkelders in IsraĆ«l. Van de jaarlijkse wijnproductie van zo'n 55 miljoen flessen is 50% bestemd voor uitvoer naar de Verenigde Staten, Frankrijk is goed voor 10% van de export en Groot-BrittanniĆ« voor 9%. Ook andere liefhebbers zijn immers welkom te komen proeven. Ik heb dat ter plekke mogen doen in 1995 en 1996 tijdens bezoeken aan enkele wijngaarden in Galilea, sindsdien doe ik het op afstand, hier in Nederland.

Bij het checken van de Twitter Brand Index trof ik onlangs het twitter account van Israeli Wine Direct. Deze Amerikaanse direct seller beoogt de vaak nog onontdekte Israëlische wijnbouwers bekend te maken bij het Amerikaanse publiek, inclusief wijnclub en nieuwsbrief.
"Wijn is leven voor een mens als je hem met mate drinkt. Wat is het leven zonder wijn? Wijn werd al in het begin gegeven om vreugde te schenken."(Wijsheid van Jezus Sirach 31 vers 27)

Nader kennismaken met de Israëlische wijnbouwers kan bijvoorbeeld op:
- Wikipedia
- de weblog van Mister Ooijer
- Mok Wijnen
- De wijnhoek.nl
- israelischewijn.nl (onderdeel van de wijnbox.nl, dat voor met IPC Nijkerk vergelijkbare prijzen levert.
"Het is beter te genieten van iets tastbaars dan te grijpen naar iets onbereikbaars. Ook dat is niets dan lucht en najagen van wind."(Prediker 6 vers 9)

En, wat mij betreft heeft genieten van zoete wijn géén politieke bijsmaak, zoals bijvoorbeeld de mensen achter Boycotisrael.info verkiezen. Ook heeft het niets met plichtsgevoel ('we moeten achter Israël staan'), zoals de aan het IPC Nijkerk gelieerde Christenen voor Israël dat meer hebben.
"Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten."(Prediker 3 vers 12)

Labels: ,

25 december 2006

Reisduur Nazareth-Bethlehem verkort

Zaterdag berichtte de Volkskrant in de kersteditie uitgebreid over de vele wegblokkades die je tegenwoordig op je reis van Nazareth naar Bethelehem vindt. Kerstgeschenk, toevalligheid of prettige bijkomstigheid van het overleg tussen premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas: opdracht tot opheffen van 27 wegblokkades op de Westoever.

Woensdag benieuwd of de Volkskrant even heftig uitpakt met de andere kant van de nieuwsmedaille. Kritiek leveren op Israel is immers makkelijk en de krant niet ongewoon.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker