Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

20 november 2009

TEDx Amsterdam verslag

TEDx is de lokale versie van de TED conferenties die voornamelijk in Amerika plaatsvinden met inspirerende sprekers en artistieke inbreng. Vandaag, 20 november voor het eerst TEDx Amsterdam in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Al maanden geleden konden geïnteresseerden zich aanmelden. Uit de 3600+ aanmeldingen zijn er 600 geselecteerd om in de zaal zelf te zitten. Met dank aan sponsor UPC werden echter simulcasts georganiseerd, onder meer in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Inschrijving voor het interactieve programma in De Zwijger was 5 november met een paar minuten geregeld, heel wat beter dan het slijmen-en-wachten langs de reguliere weg. Met HappyChaos was een eigen programma in elkaar gezet rond de simulcast. De 275 plekken in de zaal werden met afwisselend publiek bezet. De deelnemers hadden elkaar via de community op CCAA.nl online, en vandaag face 2 face (In Real Life, IRL) kunnen ontmoeten.
Een aantal TED talks (Jaap Elzas met zijn ecowasbol, Claire van Els en Hendrik Folkerts over het Troublemakers platform voor feminismestudies en Sander Veenhof met een zijn blue screen technolohy project De-Surveillance in de Rotterdamse Witte de Witstraat) waren 'onze' invullingen van de pauzes in het Tropeninstituut. Real time mindmappers op het balkon maakten van Meindmeister gebruik om hun samenvatting van enkele sprekers te maken.

Frans Timmermans (Minister for European Affairs) sprak over "Be like Jack Sparrow; embrace your fears". Jacob Gelt Dekker (filantroop en ondernemer): "In Search of the Pot of Gold" en Christien Meindertsma (fotografe en ontwerpster): "PIG 05049" over de 100+ producten uit een varken. Tenslotte in de eerste set Nico Baken over "Holons and Holarchies, Complex Networks Unravelling the Origin of Knowledge and Culture".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 1
Op het tweede A4 de weerslag van de toespraken van Mabel van Oranje (CEO The Elders): "Breakthroughs and transformations", Louise Vet (Director Netherlands Institute of Ecology): "Towards a circular economy" over het C2C gedachtengoed. Rabbi Avraham Soetendorp deed een indrukwekkende oproep voor het Charter of Compassion (C4C), de Duitse professor Gerhard Knies (DESERTEC) presenteerde, op z'n professors "DESERTS – the global powerhouse of the future?".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 2

In mind map #3 het onverwacht wendende relaas van Gary Carter (Fremantle, het mediabedrijf achter Boer zoekt vrouw en X Factor), de wel erg gehypte technology peptalk van Kevin Kelly (Wired Magazine): "What technology wants", Claire Boonstra (Layar) Hans Aarsman (fotograaf, publicist), "From pretty to ugly and back again; mysterious ways of beauty in photography" en Marcel Dicke "Why not eat insects?"
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 3
Al mind mappend kreeg ik vanmiddag een camera en interviewster voor mijn neus met vragen waarom ik zoveel aantekeningen maakte en wat ik ermee ging doen. Dit 'diepte interview' met Sanne de Ronden is teruggeknipt tot 2 seconden in het TED item van het laatste Journaal op 3 (start item op 4:00, mijn hoofd vanaf 5:20)
Get Microsoft Silverlight
Beneden in het café nog even gekekek naar Karsu Dönmez (singer/songwriter) op vleugel met een violiste. Daarna per trein terug naar Balkbrug, waarmee ik Robbert Dijkgraaf, Tony DiSanto (MTV), Mark Kamau en Bjarke Ingels gemist heb.

Nu speelt Dönmez onder het schrijven en verwacht ik bijvoorbeeld nog Wubbo Ockels.

Zo'n Twitter backchannel op #tedxams ('s ochtends per ongeluk als op #tedx gezet, zodat in de zaal ook allerlei noisy tweets, zoals de TEDx conferentie in Tallin en vreemde talen met die lettercombinatie binnenstroomden) is zowel vervelend als vermakelijk. Opvallend in de ochtend veel excuus-tweets van 'ik-zou-er-graag-bij-zijn, maar heb andere prioriteiten'-mensen en schaamteloos veel Retweets met de locatie van de live stream. Ook werden erg snel conclusies getrokken in tweets zonder de 18 minuten presentaties echt af te luisteren. Ook opvallend: Vincent Everts die eerst via Twitter naar het fysieke adres van het KIT vraagt om vervolgens volledig in beeld fotograferend te zijn. En twitteraars hadden ook door wie er zoal in de zaal zaten. Voyeurisme en jaloerse blikken ;)

Promotie Dunglish
Ik schreef eerder over Dunglish, maar de sprekers vandaag leverden ook weer mooie uitspraken:
"You can never talk with your mouth full." (Marcel Dicke)
"...with our boots in the mud." (Jan Donner)
"Barack Obama...president of the United Change." (Mabel van Oranje)
"We live on a too big foot." (Louise Vet)
"In an investigative way." (Hans Aarsman)
Ideas worth spreading
Natuurlijk heb ik veel meer inspiratie opgedaan dan in deze eerste indrukken. Met een goodie bag met boeken, magazines, t-shirt en ander fraais, veel aantekeningen en gedachten is er voer voor de hersenpan en de belofte dat je er in m'n blog resultaten van gaat zien. Hulde aan de organisatie in Amsterdam, het gratis parallelprogramma in De Zwijger, inclusief drinken en lunch was top!

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

16 september 2009

Kansdenken maakt je innovatiever

Je kunt bij de pakken neerzitten, of de huidige recessie aangrijpen als kans. Kansen zien en benutten zijn essentiële vaardigheden om veranderingen het hoofd te bieden en vooruit te gaan waar anderen achterblijven. Welke kansen zijn er? Waar komen ze vandaan? Hoe benut je kansen om je eigen innovatiekracht en die van je organisatie te vergroten?

Gisteravond was Jeff Gaspersz te gast op de Masters in Business avond van Capgemini consultants. Gaspersz is hoogleraar innovatie van Universiteit Nyenrode sprak er. Gaspersz is adviseur op het gebied van management van innovatie en creativiteit, eerder werkzaam bij de Erasmus Universiteit en KPMG Management Consulting's Trendwatch Center en KPMG Inspire. Daar richtte hij KPMG Innovation Center op. Jeff Gaspersz heeft ruim 80 publicaties rond vernieuwingsprocessen op zijn naam staan. Zijn laatste twee boeken zijn: Grijp je Kans, vinden en benutten van nieuwe mogelijkheden (2009) en Dagelijks Innoveren, praktische adviezen voor een kansgerichte organisatie (2009).

Een prepared mind helpt. Open staan voor ideeën die op elk moment van de dag kunnen opkomen. De enorme verwerkingskracht van het slimme onbewuste (Ap Dijksterhuis) stelt je in staat zoveel meer op te pikken dan je bewust denkt of momenteel op concentreert.
Momenten als hardlopen, douchen, autorijden en slapen werden in de zaal beaamd als vruchtbare momenten. Dan helpt het als je middelen bij de hand hebt om je 'losse flodders' vast te leggen. Een notitieblokje, mind map, voice recorder, wat je maar handig vindt.

Gaspersz liet het voorbeeld van Harry Potter auteur J.K. Rowling zien die haar idee voor de hoofdpersoon kreeg tijdens een treinreis van Manchester naar London en het gelukkig noteerde.

Zonder ondernemerschap komt een idee niet 'aan de man'. Je moet een 'nee' niet als een antwoord nemen. Het voorbeeld van Rowling, maar ook 3M's Mr. sticky notes Art Fry zijn daarbij sprekende voorbeelden.

Om innovatie te cultiveren is een zekere mate van autonomie, ruimte en ondernemerschap in een organisatie noodzakelijk. Een eerste week in een organisatie, zoals expliciet bij Google gebeurt, zou gebruikt moeten worden om frisse impressies op te nemen van, en juist niet om groentjes als onervaren, 'nog even niet storen' te behandelen.

Charles Leadbeater, auteur van We-think: the power of mass creativity, werd aangehaald. Bij Capgemini gelden de Design Centers als goed voorbeeld van interactief met klanten creatief oplossingen genereren. IBM heeft de 72 uur durende wereldwijde Innovation Jams, Dell Ideastorms.

Om ingeprente paradigma's (door Gaspersz 'koedenken' genoemd) los te laten, is conceptual thinking, A whole new mind (Daniel Pink) nodig. Associëren en combineren van ongebruikelijke elementen helpt. Topfotograaf Dewitt Jones leert ons dat lens en perspectief bepalend zijn voor wat je ziet. En dat er altijd meer dan één goede oplossing is.

Hoogleraar spiritualiteit en management en ondanks zijn hoge leeftijd nog zo veelzijdig, dat je een soort vader van Timothy Ferris aantreft, Paul de Blot stelt zichzelf dagelijks 2 vragen:
1. Wat heb ik vandaag geleerd?
2. Wat ga ik morgen anders doen?

Eerlijk antwoorden op dergelijke vragen geven aan of je nog wel leert en welke nieuwe wegen je inslaat. Als je verandering, innovatie, creativiteit en dergelijke belangrijk vindt, be the change you want to see in the world, om Gandhi te parafraseren.

Met een oefening brainwriting hebben we als aanwezigen gisteravond in een 5 minuten tijd enkele honderden ideeën voor vergroting van onze eigen innovatieve kracht gegenereerd. Oplossingen liggen zo dichtbij, je moet ze wel willen / kunnen zien!

Labels: , , ,

09 september 2009

Dag van de duurzaamheid

De bijzondere dag, 9-9-9, wordt gewijd aan:
- het schoonbidden van de Rijn
- de introductie van iTunes 9
en de Dag van de Duurzaamheid. Geïnspireerd door Innovatie vanuit de polder vraag ik je aandacht voor collectieve innovatie, door Syntens beschreven als 'brancheoverschrijdende innovaties en beter nog transsectorale innovaties'. In Innovatie uit de polder wordt collectieve innovatie gedefinieerd als: het onder regie samenbrengen van een veelvoud aan publieke en private partijen om ideeën te genereren en deze zo op elkaar af te stemmen dat complementaire oplossingen worden ontwikkeld, geïntegreerd en ingevoerd die daadwerkelijk zorgen voor een afname of het verdwijnen van de collectieve problemen, zoals die rond energievoorziening, milieuvervuilding, files en leefbare ruimte. Wubbo Ockels laat in onderstaand filmpje enkele praktische toepassingen zien.

En dat regisseren, samenbrengen van ideeën rond het thema duurzaamheid is exact de agenda voor vandaag.

Hoogleraar Innovatiemanagement Guus Berkhout wordt in het Innovatie.. boek aangehaald: "Je moet zeggen: ik ga een propositie maken. Kijk jongens, dit is Nederland. Zo ziet het er nu uit. Dat zijn de grote vraagstukken waarvoor we staan. Wij willen dat we over vier jaar of over acht jaar, het is maar naar welke tijdshorizon je kijkt, de grote probleemdossiers in ons land voor elkaar hebben. En we denken dat de oplossingen aan de volgende criteria moeten voldoen. Kom nu maar op met je voorstellen. Dan maak je gebruik van sociale netwerken, van de wisdom of the crowd." Terecht vervolgen de auteurs: Die publieke betrokkenheid is essentieel bij collectieve innovatie. Je krijgt bij een heldere propositie zinvolle inhoudelijke terugkoppeling van burgers, maatschappelijke instellingen, belangengroeperingen, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Dan kun je peilen of probleem en ambitie worden gedeeld en of men bereid is aan de realisatie mee te werken.

Labels: , , ,

29 augustus 2009

Innovatie uit de polder

Op vrijdagmiddag 28 augustus werd het boek Innovatie uit de polder uitgereikt aan 2e Kamerlid Boris van der Ham (D66) en vertegenwoordigers van de bij de 20 aanbevelingen in het boek passende niveaus:
- macro
- meso
- organisatie
- proces
- micro

Op LinkedIn werd in de groep Groei door innovatie uit de polder al een aanloop genomen naar de boekpresentatie en het debat over innovatie in ons land. Niet dat de discussie daar echt van de grond kwam, en dat gold helaas ook voor de meeting op vrijdagmiddag in het ABN Dialogues House aan de Amsterdamse Foppingadreef.


Het World Economic Forum concludeerde dat de innovativiteit in Nederland de afgelopen jaren niet is verbeterd. Voor het boek van auteurs Patrick van der Duin, Rob de Graaf (beiden schreven eerder Goed nieuws uit Nederland) en Ton Langeler werden 15 experts geïnterviewd. Het debat met Guus Berkhout (professor aan TU Delft), Han Gerrits, Arthur Nederlof (ondernemer E.Novation), Elke den Ouden, Sylvia Roelofs en Henk Volberda leidde vooral tot het positioneren van eigen denkbeelden en oppervlakkig inhaken op de ander. De tientallen aanwezigen moesten het vooral van het netwerken naderhand hebben.

Medeorganisator Idea I Do was ik in het voorjaar via op een IPMA-NL regio avond over innovatie mee in contact gekomen. Innoveren doe je namelijk niet alleen. En van wilde ideeën tot bruikbare, commercieel levensvatbare producten en diensten komen, is vaak een tijd- en geldrovend proces. Moderne mogelijkheden als co-creatie, crowdsourcing in een plattere wereld en de meer academische insteek waren, volgend op (buitenlandse) beschouwingen als The Global Brain en Paul van der Voorts Innovatieboek vragen om praktische vervolgstappen.

Jaap Bloem bepleitte eerder deze week op Marketingfacts een huwelijk tussen de Conversation Society en Collaboration Economy. Ik ga eerst zelf het boek lezen en voor je bespreken. Misschien vind je workshop Diversity & Inclusion leiderschap levert meer winst op (6 september in Dialogues House, Amsterdam) interessant.

Labels: , ,

24 juni 2008

Van hybride naar volledig elektrisch autorijden

Hybride auto's combineren een traditionele verbrandingsmotor (benzine, LPG, diesel) met een elektromotor. De Toyota Prius en Honda Civic Hybrid behoeven tegenwoordig nauwelijks introductie. Een volgende stap in verdere innovaties in de automobielindustrie is het volledig elektrificeren van de auto.

Een week geleden, 17 juni, demonstreerde energiemaatschappij Essent op het TT-circuit in Assen de tussenresultaten van het Zero Emission Rijden (ZER-X) project. Daarin werkt Essent samen met Electric Cars Europe, InnoSys Engineering en United Momentum Group. Essent neemt zelf enkele honderden elektrische bedrijfs- en personenauto's in gebruik.

Belangrijk is het Mobile Smart Grid, waarbij via normale stopcontacten de auto opgeladen wordt en de afnemer gefactureerd. Langs snelwegen komen snellaadstations, waarmee je auto in 10 minuten weer gevuld is. Thuis duurt opladen langer, maar kan bijvoorbeeld laden 's nachts bij een dubbele meter tegen het lagere tarief plaatsvinden.

Het concept is niet gebonden aan Essent. De verwachting is dat in 2010 tot massaproductie wordt overgegaan. Volkswagen, Volvo en Daihatsu werken aan modellen. De huidige testversies kunnen 300 á 500 kilometer rijden op de accu. Op 1Kwh, ter waarde van 20 eurocent, kan 8 kilometer gereden worden. Noch BPM, noch wegenbelasting is verschuldigd.

Labels: , ,

19 juni 2008

Co-creatie en innovatie in een plattere wereld

Eén van de veronderstellingen bij de steeds platter wordende wereld is, dat informatie en nieuwe ideeën beter en sneller toegankelijk worden via het web en samenwerking tussen mensen makkelijker gemaakt wordt. Resultaat zou dan een verhoogde creativiteit en innovatie zijn.

Innovatie in 5 minuten


Co-creatie met klanten biedt unieke waarde
Capgemini collega Marieke Schoenmaker legt in onderstaande presentatie vanuit de huidige literatuur rondom co-creatie de principes uit.


Het web in deze visie een soort wereldomvattende democratie door meer en meer mensen een podium te bieden en zichzelf te organiseren. Vrijheid om kennis te delen en creativiteit te tonen. Het werpt ook nieuwe dilemma's op:
1. openheid versus misbruik en inbreuk op pricacy
2. deelname is niet altijd goed, het kan ook tot kakofonie leiden.

Samenwerking kan alleen gedijen onder condities die zelforganisatie toestaan. Er zijn nogal wat tegenbewegingen die vrijelijk verspreiden van digitale informatie tegengaan. Zolang er auteursrechten op rusten, terecht natuurlijk. In die gevallen kun je ook moeilijk spreken van creativiteit.

Interessant is de notie van Stigler's Law of Eponymy
"No scientific discovery is named after its original discoverer."
Kortom: het is bij uitvindingen, ontdekkingen en dus bij innovaties en creativiteit al snel teamwork. Dat vormt ook het haakje voor het boek We Think van Charles Leadbeater.

Leadbeater gaat nog een stap verder in zijn presentaties. Weg met het idee, dat innovatie voortkomt uit plotselinge ingevingen van individuen. Nee, samenwerking, elkaar de ruimte geven, met klanten samen optrekken, verhalen vertellen, ideeën laten stromen door organisaties en daarbuiten. Als je bijvoorbeeld benieuwd bent wie de mountain bike heeft uitgevonden, kijk dan naar onderstaande presentatie van Charles Leadbeater voor TED, ideas worth spreading.


Rapid Innovation (RAIN): verfrissend
De open omgeving RAIN van Capgemini en Intel met partners om nieuwe business models gebaseerd op samenwerking en innovatie te verkennen, werkt succesvol. Diverse klanten spreken lovend over deze verfrissende manier van (samen)werken.

Labels: , ,

05 juni 2008

Innovatie en een gorilla in hotel Zwolle

Lekker gemaakt met de titel "Kijk een gorilla: Ofwel, wat maakt individuen en groepen innovatief?" was ik met 15 andere alumni van de Rijksuniversiteit Groningen te gast in het Mercure hotel in Zwolle, waar ik de afgelopen maanden regelmatig op lunchwandeling langsgelopen ben.

Waar ik eerder schreef over Lynda Gratton's onderzoeken naar Hot spots (Why Some Teams, Workplaces, and Organisations Buzz with Energy - and Others Don't), was het nu de beurt aan Prof. dr. Gerben van der Vegt om onderzoeksresultaten van het Expertisecentrum HRM&OB te delen. Netjes uitgedrukt: inzicht in de determinanten van innovitiviteit in organisaties en duidelijkheid over acties die innovatie in de praktijk bevorderen.

Dat conformisme aan de groep dodelijk is voor innovatie, illustreerde Van der Vegt met onderstaande video Asch's Conformity test.

En wat het effect is van taakfocus op het grotere geheel en het zien van andere mogelijkheden werd geïllustreerd met een beer-variant van de gorilla tussen twee basketballende teams.


Hofstede's onderzoek naar machtsafstand, categorisatie (verkoker je en laat je communicatie achterwege) met invloeden uit taakafhankelijkheid en taakflexibiliteit in groepen zijn onderzocht op effecten rond innovatieve krachten, en juist die samenhang slaat de brug tussen wetenschap en praktijk. Ik zal er in een volgende post verder op ingaan. Tja, en dat van de bekende Belbin-test wetenschappelijke evidentie ontbreekt, bleek een prikkelende afsluiter van de avond. Verrijkt terug naar de groepen in de praktijk om leiding aan te geven en condities te scheppen voor vernieuwing.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker