Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

02 februari 2009

II Guys from Petra ofwel muzikaal bloed kruipt

Als je zo lang samen optrekt in een band, als John Schlitt en Bob Hartman samen in de christelijke rockband Petra, betekent het beëindigen in 2005 een zwart gat. Het verhaal bij de Farewell tour was, dat met name Bob Hartman het touren zat was. John Schlitt wilde solo verder. Zijn nieuwe album The Grafting, dat met Dan Needham en Mark Heimermann in elkaar werd gezet, is in 2008 uitgebracht.

Voor de zomer van 2009 staat een tour van John Schlitt met de Zweedse veteranen Frank and Simon Ådahl. Deze broers startten in 1968 met musiceren en vormde in de jaren '80 de met twee broers Bertil & Lasse Edin de band Edin-Ådahl. Naast enkele albums op de christelijke markt, is de groep het meest bekend van hun deelname voor Zweden aan het Eurovisie Songfestival in 1990 met Som en vind (Like a Wind), waar ze 16e werden. In 1992 hield de band ermee op, en gingen de broers Ådahl verder als muzikanten voor andere (Scandinavische) artiesten. Frank Ådahl vertolkte Simba in de Zweedse versie van The Lion King (1994).
Sinds 2002 treden Frank en Simon weer langs kerken in Scandinavië.

Terug naar John & Bob. Als II Guys from Petra touren ze nu als akoestisch duo langs de podia, met een greep uit de collectie Petra songs, praise liedjes en een nieuw album Vertical Expressions (2007). Hieronder de promovideo.
II Guys from Petra - Promo Video

Met humor, zelfreflectie en muzikaal vakmanschap kun je zo nog jaren mee!

Labels: , ,

26 oktober 2008

Nationale Bijbeltest op 28 oktober

Zoals elk jaar vinden de NCRV en EO elkaar in de productie van de Nationale Bijbeltest. Ook vind de test op bijbelkennis plaats in het kader van de Bijbel10daagse die het Nederlands Bijbelgenootschap organiseert van 24 tot en met 31 oktober. In deze Bijbel10daagse is het thema De bijbel tussen trend en traditie.

Voor de tv-quiz, dinsdag 28 oktober 20.30u op Nederland 2, zijn Jan Slagter (MAX), arts Robert Schoemacher, Tatjana Simic, Catherine Keyl, moslima Esmaa Alariachi (De Meiden van halal) en D66-politicus Boris van der Ham uitgenodigd. Vijf publieksgroepen (Zeelieden, Doodgravers, Kickboksters, Personal coaches en Corpsballen) gaan met de 5 Bekende Nederlanders de strijd. Bert van Leeuwen en Jacobine Geel leggen hun 36 grappige, onverwachte en herkenbare vragen voor over de bijbel in de Nederlandse cultuur.

Er zijn 6 categorieën:
1. Bijbel en Royalty. Alles over celebrity’s, wijze koningen en rijke mannen en vrouwen. Ben jij op de hoogte?
2. Bijbel en Travel. Liften, eilandhoppen en pelgrimstochten. De categorie voor de echte reisverslaafde!
3. Bijbel en Design. Gadgets in de Bijbel en de laatste mode op het gebied van kunst en kitch. Laat je inspireren!
4. Bijbel en Religie. Wat hebben idolen, voetbalstadions en clubliederen met de Bijbel te maken?
5. Bijbel en Opvoeding. Driftbuien, scheldpartijen en huisarrest. Misschien kun je er nog wat van leren!
6. Bijbel en Finance. De hele wereld is weer even met de neus op de feiten gedrukt. Hoe waren financiele zaken geregeld in de tijd van de Bijbel?

Muzikale omlijsting doet het gospelkoor Inside Out, dat de dag erop officieel hun nieuwe CD Alive In You uitbrengt.

Meespelen kan live via www.nationalebijbeltest.nl of SMS. In een scoreformulier (pdf) is al voorzien.

Labels: , , ,

13 oktober 2008

Krachtig visitekaartje van Brooke Barrettsmith

Singer/songwriter Brooke Barrettsmith bracht in 2003 als Two 4 One de independent CD Open Arms uit, in 2004 gevolgd door demo's met haar zus Leah. Samen deden ze auditie voor American Idol, waaraan we ook Mandisa en Kelly Clarkson te danken hebben. In 2006 bereikte ze een top-40 positie in deze competitie, viel op bij CCM rock vertegenwoordigers, kreeg een platencontract bij Essential Records , onderdeel van de Provident groep. Brooke roept zelfs in de credits: "I'm blessed to be at the greatest Christian label in the world!".

Barrettsmith tourde inmiddels met Pillar, Wavorly en Building 429. In augustus 2008 was een titelloos debuutalbum het resultaat.

Girl rock, geproduceerd door Aaron Sprinkle (Anberlin, Jeremy Camp, Kutless, The Almost) en zanger, gitarist Rob Hawkins (Fireflight). Laatstgenoemde band hoor je als het ware terug in de single Farewell. Quiet My Heart doet z'n naam eer aan, een verademing tussen de vele pittige rocksongs die qua agressiviteit in Right Now, Anymore, Quiet Streets en OK verder gaan dan Kelly Clarkson, hoewel Father een uitzondering vormt en Rebecca St. James in haar steviger nummers nadert. Afsluiter Paper Tigers neigt verdienstelijk naar de gothic / symfo rock van Evanescence. Piano en niet langer elektrisch gitaar heeft er de hoofdrol. Hoewel naamloos geeft deze CD een indrukwekkend visitekaartje af van een meid die kan schrijven en zingen. Wat mij betreft is ze welkom op Flevo 2009! Hoe dat kan klinken zie je in onderstaande live video van Farewell op Atlanta Fest 2008.

Verder kennismaken kan op Brooke's website, Myspace of Facebook profiel, Youtube channel en in dit interview met Northwest Herald.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

17 september 2008

Bottomline Online doorgestart

Vanaf april 1993 recenseer ik CD's en belicht ik artiesten voor het christelijke muziekblad Bottomline. Het blad had een eigen signatuur en een duidelijke focus op muziek. Deze kenmerken gingen verloren met het samen met Music & Art opgaan in de Continental Sound / CNV Kunstenbond uitgave SIGNS Magazine. Bottomline ging online, maar aanvankelijk met een beperkt openbaar deel en een afgeschermd deel voor betalende abonnees. Parallel liep een komen en gaan van concepten, bladen en websites die elk of gerelateerd waren aan Bottomline of gospelmuziek voor het Nederlandse publiek. Namen en inmiddels vervallen concepten als Pluzz.nl, Hebbez!, Gospelmagazine.nl...

...en BottomlineOnline.nl. In maart 2007 berichtte ik over de start van de site met de kern van de 'oude' redactie van het papieren magazine. De site combineert recensies, achtergrondartikelen, muzieknieuws, hitlijsten en interviews.

Onlangs is de koers verlegd, de voorheen afgeschermde content van BottomlineOnline, met name recensies en achtergrondartikelen, komt publiek beschikbaar. De ratio erachter is eenvoudig: recensies kun je overal vinden, van Amazon.com, ThisNext.com tot iTunes, en van Jesusfreakhideout.com tot CCMMagazine.com, van eigen weblogs tot beschouwingen op de sites van artiesten en hun platenmaatschappijen. De hitlijsten worden nieuw leven ingeblazen, het archief met recensies uit de tijd sinds 1992 wordt aangevuld en nieuwe CD's worden weer direct gerecenseerd, kortom een doorstart van Bottomline Online is een feit.

En om eerlijk te zijn, het recenseren van nieuwe muziek blijft na al die jaren nog steeds erg leuk en dankbaar werk. Vanaf nu verschijnen de recensies van voor Bottomline door de distributeurs aangedragen CD's en DVD's op BottomlineOnline.nl. Zelf gekochte, ontdekte, of niet onder het etiket 'christelijke muziek' vallende muziek, publiceer ik, zoals gebruikelijk, op henkjanvanderklis.nl, met cross-postings op Amazon.com, iTunes en de echte aanraders op ThisNext.com. Wie schrijft, die blijft ;)

Labels: , , ,

05 september 2008

Nederlandse christelijke webradiostations

In Amerika heb je ze in alle soorten en maten, webradio brengt die stations gemakkelijk in je eigen kamer. Hier in Nederland moesten we het jarenlang stellen met enkele uren gospelmuziek via de ether, verzorgd door NCRV en EO. Na het wegdrukken van de EO op een verloren zondagavondtijdstip op radio 3, zochten de makers hun heil in internetradio, waar 24x7 uitzenden mogelijk is. Naast EO's Xnoizz bestaan er nog minstens twee interessante internetradio initiatieven.

Seven FM
Seven FM bestaat sinds 2004 en zendt uit via het web, maar is sinds 2006 ook via GRPS en UMTS te ontvangen via pda.seven.fm. Met een aansprekende programmering wil Seven FM een goed alternatief zijn voor de seculiere media. Maandelijks worden ruim 7.000 mensen via website, stream en Hyves bereikt.

Seven FM kun je in streaming audio beluisteren via de webplayer, iTunes of Windows Mediaplayer.
In iTunes krijg je keurig de track info te zien, wat weer handig is voor het posten met TwittyTunes.

Het verdienmodel is gebaseerd op donaties, advertentieopbrengsten, het verzorgen van muziek op feesten en het aanbieden van webhosting. Zie het screenshot van hieronder voor de bijzondere advertentie voor het nieuwe Metallica album bij het beluisteren van Seven FM.

De playlist van een willekeurig uur Seven FM: Philippa Hanna - Watching Me, Remedy Drive - Daylight, Minds Of Men - Promised Land, Jon Foreman - Behind Your Eyes, Jaci Velasquez - We Can Make a Difference, Fireflight - Unbreakable, Londa Larmond - Once, Phil Wickham - After Your Heart, Grits - Hittin' Curves, Shawn McDonald - Time, CeCe Winans - The Test of Time, Third Day - Your Love Oh Lord, Stephanie Smith - Superstar
Millions and Millions - If You Don't Want My Love, FFH - You Found Me, Mandisa - Voice of a Savior. Voor de niet-kenners: allerhande stijlen door elkaar, dus je moet wel een brede muzikale oriëntatie hebben om deze programmering leuk te vinden.

Bright FM
Bright FM werd ooit door Alex Mons in 2006 gestart en heeft een programmering van een soort christelijke Sky Radio. Via de webplayer is Bright FM te ontvangen, nadat de kabelfrequentie in een aantal plaatsen opgegeven moest worden.

Het verdienmodel bestaat uit advertentieinkomsten en een betaald abonnement voor weergave in hoge kwaliteit audio.

Een willekeurig uur: Abundant Life Church - Father God, Parachute Band - Praise to You, Selah - Be Thou Near To Me, Opwekking - Jezus Stralend Licht, Matt Redman - Beautiful News, Jars of Clay - Our Lord Is Crucified, Steven Curtis Chapman - His Eyes, Lighthouse - Far Side of the Sea, Delirious? - Thank You For Saving Me, Rebecca StJames - Speak to Me, Petra - I Love You Lord, Big Daddy Weave - It Is All About You, Jake - Been a Long Time, Jared Anderson - This Is Life, Oslo Gospel Choir - Celebrate, Kees Kraayenoord - More Than A Friend. Muziek van eigen bodem, gemengd met Engelse/Amerikaanse bands, met een hoog gehalte MOR en praise & worship.


EO Xnoizz webradio
Xnoizz webradio heeft de ruggesteun van de EO, 's lands grootste A-omroep, evenementen als de EO Jongerendag en het Flevo Festival, naast programma's via de reguliere radio en tv. Webradio is, zoals in de intro aangegeven, de mogelijkheid om 24x7 christelijke muziek te kunnen uitzenden.

De website is geënt op de clubgedachte (EO's Ronduit Club van vroeger) met interactie via fotoalbums, fora, artiestendatabase en nieuwtjes.

Qua programmering worden stijlen gescheiden in programma's. Op afzonderlijke tijdstippen kun je dus luisteren naar worship, live optredens, alternative, rock, dance, etc. Naast non-stop muziek verzorgt een 9-tal dj's uiteenlopende programma's.

Xnoizz webradio kun je beluisteren via de webplayer, iTunes of Windows Mediaplayer. Meespieken in de studio kan ook. Helaas krijg je in iTunes geen track info te zien en is op de site ook geen playlist te bekijken.

Labels: , , ,

26 mei 2008

What would Jesus Play

WWJD of voluit What would Jesus do? of het neutralere Wat Wil Je Drinken? is een afkorting die al een aantal jaren circuleerde. Onlangs trof ik via een vriendschapsverzoek op Myspace, Deep Life Records, dat als tagline What would Jesus Play? gebruikt.

Voor liefhebbers van door christenen gemaakte progressive house, trance en dance, bekenden van Beatport.com, waar ook DJ Steveboy de podcasts van Podrunner mee fabriceert, zullen plezier hebben met DeepLife Records. Het label bestaat inmiddels 5 jaar. Andrew Turner staat aan het roer en ziet geloof in Jezus Christus als fundament. De toepassing ervan produceert muzikale expressie van devotie, positiviteit, passie en liefde voor broeders en zusters over de hele wereld.

Op DeepLiferecords.com en Beatport.com vind je allerlei interessante nieuwe releases, mixes en uitgaven van bekende en minder bekende namen als DJ Nitro, Sheltershed en Timothy Clark.

Labels: , ,

09 mei 2008

Andy Hunter's nieuwe muzikale kleurenpalet

Andy Hunter, Brits DJ en dance producer, heeft een nieuw album, Colour uit. Door ChristianDaily.com beschreven als:
"the dance-driven worlds of the Chemical Brothers, DJ Tiësto and BT with much more vertically directed lyrics and chants."
Onderstaande mini-site in Flash laat je kennismaken.

Quantcast

Na zijn tour met DJ Tiësto heeft het inmiddels bijna 3 jaar geduurd sinds zijn vorige CD Life. Zijn muziek werd eerder gebruikt voor films als The Matrix: Reloaded , The Italian Job, ABC’s Alias, diverse Microsoft commercials en zelfs videospelletjes als Black Hawn Down, Burnout Revenge, Need For Speed Underground en Enter the Matrix. Colour werd medegeproduceerd door Robbie Bronnimann (dBA en maatje van Howard Jones). Samen met hem schrijft Hunter momenteel de filmmuziek voor
Expelled: No Intelligence Allowed. Naast dBA's Bronniemann, is ook Shaz Sparks als songwriter te vinden op Shine. Regelmatig brengt Hunter nieuwe podcasts uit.

Colour kun je in de diverse webwinkels zoals iTunes en Amazon kopen. Kijk voor meer informatie op andyhunter.com of Myspace.

Met acts als Make Up Your Mind, Matthijn Buwalda, The Gentlemen staat Andy Hunter 17 mei in Ureterp, Friesland op het podium tijdens het Festival316.

Labels: , ,

06 mei 2008

Joel & Luke vertellen over twee steden

Getipt door Michiel Doetjes maakte ik eind vorige week kennis met de Australische broers Joel & Luke. Het duo toert momenteel met Rebecca St. James (eveneens van Australische komaf) om hun muziek en de splinternieuwe EP Tale of Two Cities te promoten.Op het vandaag uitgebrachte Tale of Two Cities Het pompende Sane, en Loves To Blame, dat als preview ook op de Myspace site van de heren te vinden is.

Zo ongeveer van kindsbeen af zitten de heren in de muziek. Papa was al een muziekpromotor en eigenaar van een platenmaatschappij. Het duo groeide op met invloeden reikend van Amy Grant tot Stryper. In 1991 verhuisde het gezin naar music city Nashville, TN. Momenteel zijn Joel & Luke 23 en 20 en treden ze op als een duo. Hun eigen levenservaring inspireerde inmiddels tot diverse songs en muziekdragers.

Van Unanswered Questions kun je op Myspace Missing, Something's Gotta Give en Believe Me Now beluisteren

Als toetje hieronder de videoclips van Without Love,

Somethin's Gotta Give,

en Broken Lullabies, dat in de The Lealand Studio werd gefilmd.

Labels: , ,

04 mei 2008

Compassionart artiesten openen met So Great

Het initiatief van een groot aantal christelijke musici en artiesten om zelf songs te schrijven en op te nemen, de auteursrechten in eigen hand te houden en zo onder de naam Compassionart zoveel mogelijk geld opzij te kunnen zetten voor hulpverlening, heeft inmiddels tot 14 opgenomen songs geleid. Paul Baloche, Steven Curtis Chapman, Israel Houghton, Michael W. Smith en Chris Tomlin traden live op tijdens de 39e uitreiking van de Dove Awards vorige week en zongen So Great, dat als lekkermakertje op het WOW Hits 1 album verschijnt. De songwriters kregen 8 Dove Awards.

Na de eerste schrijfsessies vonden opnamen plaats in de beroemde Abbey Road Studios in London. Naast de songwriters helpen musici Dan Needham, Tommy Sims en Akil Thompson mee. In maart werden nieuwe songs opgenomen in de Pentavarit Studio in Nashville met gastvocalisten Amy Grant, tobyMac en Leeland Mooring. Er staan inmiddels nog wat opnamesessies gepland. Zo'n lineup maakt je wel benieuwd naar het eindresultaat.

Labels: , ,

31 maart 2008

Verdwijnen van muziekbladen

De veranderingen in de muziekindustrie, zoals
- onbalans tussen illegale downloads en legale aankopen in platenwinkels
- gewijzigde distributiemix, denk aan de opkomst van MP3-verkopen via iTunes of Amazon.com
- sterke concentratie van platenmaatschappijen door overnames, kostenreducties, focus op de kop (top 10 artiesten) in plaats van de long tail
hebben hun effect op muziekbladen niet gemist. In Nederland heb ik na ruim 12 jaar recensies en schrijven voor Bottomline / SIGNS de verdwijning van Bottomline direct meegemaakt en in de al jarenlange belofte van een online variant, www.bottomlineonline.nl zie ik nog onvoldoende 'brood'.

En na het april 2008 nummer komt aan de bijna 30 jaar historie van het Amerikaanse CCM Magazine een einde. Het blad kon steunen op een enorme lezerskring, van het ontstaan van het genre gospelmuziek of christian contemporary music (ccm) in de jaren '70 van de vorige eeuw, de segmentatie in heel veel substijlen in de jaren '90 en de verdere verspreiding in de laatste jaren. Het uit elkaar trekken van gevestigde artiesten, een groeiende groep independent artists, allerhande nieuwe mogelijkheden om achtergrondinformatie, recensies, interviews, e.d. over je muzikale voorliefdes te presenteren bracht uitgever Salem ertoe met een elektronische versie door te gaan, ten koste van de print versie.

Met communities als forums, myCCM (alternatief voor Myspace), uitgebreide RSS feeds, blogs, podcasts, alle recensies en interviews online, spin-offs als ChristianMusicPlanet, etc. was CCM Magazine er eigenlijk al helemaal klaar voor.

Labels: ,

09 februari 2008

IONA in beeld

De Iers/Brits/Nederlandse progressivefolk/rock/celtic/ formatie IONA, genoemd naar het prachtige en voor de verspreiding van het christendom naar Europa belangrijke eiland Iona ten westen van Schotland, maakt elk optreden een feest voor je oren en ogen.

Via bijvoorbeeld Amazon.com kun je nu een aantal DVD's kopen, die de concerten in je huiskamer brengen.


Natuurlijk zijn er ook fans die de DVD's rippen of hun eigen crowd shots aan Youtube toevertrouwen. Zie ze als voorproefje op het echte werk. Slechts door te betalen voor merchandise en concertkaarten houd je top-bands als Iona in leven.

Here I Stand van IONA

Treasure van Beyond these shores

Band presentatie op Cornerstone festival 1996

Castlerigg/Reels van The Circling Hour


Strength van The Circling Hour

Labels: ,

27 december 2007

Auteursrechten en hulpverlening

Hoeveel songwriters moet je bij elkaar brengen om een hit te schrijven? Vertegenwoordigers van de christelijke muziekindustrie hopen dat ditmaal 13 een geluksgetal is.

De artiesten Michael W. Smith, Chris Tomlin, Steven Curtis Chapman, Darlene Zschech, Matt & Beth Redman, Tim Hughes, Paul Baloche, Israel Houghton, Graham Kendrick, Andy Park, Stu Garrard en Martin Smith (Delirious?), zelf vaak al jarenlang ambassadeur voor hulporganisatie Compassion, hebben de handen ineen geslagen onder de toepasselijke naam Compassionart

Van 7-10 januari a.s. komen de artiesten bijeen in Perthshire, Schotland om 10-12 liedjes te schrijven. Alle opbrengsten gaan naar Compassion voor hulpverlening aan de allerarmsten. Een wat ander model, dan eerdere pogingen als The CAUSE (1984) en Artists United for Africa - In the Name of Love (2004), dat het moest doen met bijvoorbeeld $0.50 per verkochte CD. Door de auteursrechten van de song direct bij de hulpverleningsorganisatie Compassionart te leggen, worden de uitgeverijen, ASCAP, BMI en platenmaatschappijen omzeild, hetgeen in een 100% uitkering aan hulpverlening resulteert.

Labels: ,

18 november 2007

Alisa Childers op eigen benen

Alisa Childers, één van de zangeressen van het trio ZOEgirl, dat tijdens de hoogtijdagen van Britney Spears een soort christelijke tegenhanger moest vormen, brengt na het opbreken van ZOEgirl ruim een jaar geleden 1 december a.s. een titelloos debuutalbum uit.

Muzikale invloeden vind je bij Bob Dylan, Peter Gabriel, Steve Taylor, Kate Bush, U2 en Sheila Walsh. Persoonlijker en minder gepolijst dan de door Childers geschreven hits als I Believe, Unchangeable en Scream uit de ZOEgirl periode.

Op Alisa's Myspace profiel kun je alvast kennismaken met vier songs, het ingetogen Skeletons, The Truth Is, het mid-tempo op ZOEgirl lijkende I Say en het rockende Pretty Prison.

Ter vergelijk kun je hieronder nog eens kijken naar de overgang van het gepolijste I Believe.

Het voor meisjes die aan zelfverwonding doen geschreven Scream blijft tijdloos en indrukwekkend.

En Unchangeable getuigt van een rotsvast geloof in God.

Labels: , ,

11 november 2007

Michael Drive- One direction left from hell

Terug in de jaren '80 was ik met een aantal vrienden in Deventer groot liefhebber van zogenaamde white metal, bands die vanuit christelijk perspectief in de metal scenes van destijds een plek veroverden en respect verdienden. Natuurlijk Stryper, maar ook Whitecross, Bloodgood en...Barren Cross. Met het verlopen van de muzikale voorkeuren van de massa, vervaagde ook de aandacht voor veel van dergelijke bands. Maar naast de geslaagde come-backs van Stryper is ook Barren Cross' Michael Drive na een verhuizing uit Los Angeles naar Parijs (2003) weer terug van weggeweest.

Michael Drive kocht een camper, maakte er een opnamestudio van en tourde door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Met musici die hij onderweg tegenkomt neemt hij materiaal op en treedt bijvoorbeeld samen op met DePalmas in Frankrijk. Bemoedigende songs (niet vaak het thema van een rocksong) als One Direction Left... From Hell (de titelsong van zijn nieuwe solo CD), Show Them What You're Made Of en The Right To Bleed, trekt Michael verder door muziekland. Op Michael's Myspace pagina kun je een testdrive maken (ofwel MP3's beluisteren).

En voor wie nog nostalgisch wil terugblikken: hieronder de videoclip van Barren Cross' Imaginary Music.

Headbangen maar!!

Labels: ,

04 september 2007

Artiesten steeds onafhankelijker

De kentering in een muziekblad als CCM, jarenlang de voorvechter van de gevestigde orde rondom christelijke muzikanten, is duidelijk. Elke maand verschijnen pagina's met independent artists, verhalen over hun muziek en links naar hun websites. Alsof het blad vertraagd wakker is in de 21e eeuw en nu de platenmaatschappijen en verwend publiek uitdaagt eens verder te kijken.

Zoals bijvoorbeeld Thomas Torrey, een multimedia artist uit New York. Het bijzondere debuutalbum This Slight Momentary Affliction mixt college rock, euro rock soul in 12 gedichten en gezangen. Denk ter vergelijking aan Ricky Skaggs en Starflyer 59.


Of de indie, rock, ambient van The Upstairs Divine, dat met de nieuwe vocaliste Bethany Raybourn zich dankzij MTVU een van de beste college bands in de VS mag noemen.
The Upstairs Divine

Of als derde de combi acoustic meets techno & ambient van Paper Route. Voormalige bandleden van For All The Drifters hebben inmiddels een titelloze EP beschikbaar. Aan een full-length debuut wordt gewerkt.

Labels: ,

26 augustus 2007

Flevo vooruit en achteruit

Het Flevo Festival 2007 wordt vandaag, zondagavond 27 augustus, nabeschouwd op 3FM tijdens de grote Xnoizz Flevo Festival After Party. Om 20u kun je je radio aanzetten.

Op dinsdag 28 augustus wordt een compilatie van dit christelijke muziekfestival op Nederland 2 uitgezonden.

Na in 1978 in het Zeeuwse Kamperland begonnen te zijn, vervolgens jarenlang naam & faam gemaakt in Biddinghuizen (het terrein naast Walibi World, waar de laatste jaren Lowlands gehouden wordt), en alweer een tijd in het Brabantse landgoed Liempde, wordt 2008 opnieuw een andere locatie uitgeprobeerd. Flevo 2008 strijkt dan van 14 t/m 17 augustus neer aan het strand van Bussloo, een groot recreatiemeer tussen Deventer en Apeldoorn ten zuiden van de A1. Mocht ik tegen die tijd nog in Apeldoorn zitten, zou ik voor de avondconcerten in één moeite kunnen doorrijden.

Labels: , ,

25 augustus 2007

Jesus en Freaks

Jesus Freak was een geweldige hit, zowel in de christelijke als seculiere hitlijsten voor het Amerikaanse hip-hop trio DC Talk. De combinatie Jesus en Freak (in het algemeen een positieve aanduiding voor christelijke jongeren die zich niet schamen voor het geloof) ligt bij 'onze' Linda Wagenmakers sinds deze week wat lastiger. Na ten tijde van haar hoofdrol in de musical Miss Saigon al voor haar christelijk geloof uitgekomen te zijn, vervolgde Wagenmakers haar loopbaan als musicalster en zangeres. Vorig jaar werd met veel publiciteit haar debuutalbum Full Circle uitgebracht via Ecovata Records van Arjen van den Bijgaart, dat naar eigen zeggen 11 dagen geleden Linda's foute rol in een moderne freak show ontdekte, met dank aan De Telegraaf, de krant van wakker Nederland, dat overigens op 27 juli het 'nieuws' al bracht.

Shhh ... it Happens is een echte freakshow. De combinatie vloeken, seks en geloof werd Linda teveel (eerder gaf de actrice aan geen enkele moeite te hebben met de musical, waarin gevloekt werd in een hels pretpark, aldus Trouw), zodat ze uit de cast stapte (feitelijk: tot vervanging geregeld is, doorgaat). Voor het christelijke Ecovata, dat haar CD en zangkunsten promootte, kwam dat echter te laat en ontbond het contract met Linda. De CD Full Circle is uit de winkelschappen gehaald. Dat afdoen als "Maar ik heb er inmiddels vrede mee. God's ways certainly are mysterious." is volgens mij een fraai staaltje verschuilen achter een Ander.

Moeten we als christenen niet zachter met elkaar omgaan, als zondige mensen niet zelf eerste stenen willen werpen? Is iedereen vrij in het uitoefenen van zijn/haar vak? Moeten we elkaar aansporen integriteit hoog in het vaandel te houden?

De ban van artiesten en CD's doet denken aan eerdere acties van Amerikaanse platenmaatschappijen bij bijvoorbeeld:
- Amy Grant en Gary Chapman bij hun scheiding in 1997/98.
- Sandi Patty bij haar scheiding in 1993, gevolgd door ernstige psychologische problemen en langzaam herstel.
- First Call, waar de scheiding van zangeres Bonnie Keen en de perikelen met Marty McCall hun bediening ernstig schaadde. Bonnie schrijft erover in haar book God loves messy people.
- Stryper na de release van hun controversiële Against the Law album (later ingezien als misstap)

Overtrokken of zorgzaam? Als je een overzicht met gescheiden voorgangers, zangers/zangeressen en andere christelijke 'voorbeelden' leest, schaam ik me wel.

Wat hier voor Ecovata speelt is het negatieve effect bij commotie over Linda's rol, hoezeer ook 'gespeeld' als excuus geldt. Negatieve publiciteit is, hoe onterecht of niet op feiten gebaseerd ook, dodelijk voor de verkoop en het imago.

Labels: , , ,

12 augustus 2007

Michael W. Smith en Darlene Zschech op 6 oktober in Gelredome

Speciaal voor het 40-jarig bestaan van de Evangelische Omroep (EO) wordt een avondvullend jubileumconcert met Michael W. Smith en Darlene Zschech georganiseerd op zaterdag 6 oktober in de Arnhemse Gelredrome. Beiden hebben het stadion al eens goed gevuld met hun pop en praise, hoewel ze 6 oktober deels apart een programma verzorgen met een eigen begeleidingsband, maar natuurlijk ook samen zullen zingen.

Voor EUR 30 kun je een eigen kaart bestellen. Wil je niet-gelovige familie, vrienden of kennissen meenemen, betaal je voor hen slechts EUR 5. Natuurlijk is een promotiefilm beschikbaar.

Labels: ,

05 augustus 2007

Dubbel onvolmaakt

Hoobastank's The Reason was in 2004 een veelgedraaide - voor mij op het irritante af!- song op de Franse radio.
I'm not a perfect person. There's many things I wish I didn't do, but I continue learning, I never meant to do those things to you. And so I have to say before I go, that I just want you to know I've found a reason for me to change who I used to be. A reason to start over new and the reason is you..."


De #1 hit werd onder meer tijdens de laatste aflevering van Friends gebruikt.

Via een advertentie in het augustusnummer van CCM Magazine kwam ik op de christelijke band The Julian Drive, dat als 1e single van hun opvolger van het titelloze debuut uit 2005, My Coming Day (releasedatum 4 september) uitgerekend dit nummer in een krachtige remake uitbrengt.

Negatief gesteld is The Julian Drive daarmee een perfecte kandidaat voor the CCM Patrol, een schrijverscollectief, dat uitermate kritisch 'christelijke' CD's recenseert. Maar de songtekst die - in de videoclip setting van Hoobastank nog over een verloren liefde gaat - ook als een perfecte belijdenis van de onvolmaakte, zondige mens die in God de reden om te leven heeft gevonden, werd in januari 2005 ook al opgepikt door het online dagboek DailyWisdom.

Helaas is The Reason de enige song die The Julian Drive aanbiedt. Om te horen wat de heren nog meer te bieden hebben (Op Myspace vind je verstopt nog de video van It's not My Flight), moet je dus nog even geduld hebben.

Labels: , ,

31 juli 2007

Britt Nicole - Say It

Nadat het publiek tijdens de Winter Jam Tour en de GMA Week kennis heeft kunnen maken met Sparrow debutante Britt Nicole , is in mei de CD Say It uitgebracht. Op haar Myspace profiel vind je MP3 samples en een elektronische koopgoot.

Britt noemt als invloeden artiesten als Gwen Stefani , Imogen Heap , Natasha Bedingfield , Kelly Clarkson , Green Day , Zero 7 , Leeland , Tobymac en Mat Kearney . Het met het vertrek of afwezigheid van op tieners gerichte namen als ZOEGirl , Stacie Orrico en Jump5 is er een te vullen gat. Producers Tedd T (Stacie Orrico, Rebecca St. James ) en DoubleDutch (ZOEGirl) bezorgden een sound die zich kan meten met Gwen Stefani, Natasha Bedingfield, dat blijkt al in de opener Holiday (passend bij de tijd van recenseren: een vakantie is nodig op z'n tijd!).

De drang om te evangeliseren klinkt door in zowel de titeltrack als de ballad Set The World on Fire. Blij is de insteek van Sunshine Girl, hoewel de CD niet blijft bij plezier en geluk. Anders dan andere debuterende sterretjes schreef Nicole zelf mee aan elke song en putte uit eigen ervaringen. De mix van met funk gelikte pop (Good Day), puntige rock (Believe) en hip-hop (Holiday) bezingt aangaan van en verbroken relaties, zelfbeeld en het leven met en vertrouwen in God. De scheiding van haar ouders is onderwerp van Don't Worry Now, terwijl Good Day de weigering van een ex-vriend om haar echt los te laten verwoordt. Verwonding is het vertrekpunt van de gevoelige mid-tempo running eights When She Cries, vocaal de sterkste song. Al met al een veelbelovend debuut.

Voor de multimedialiefhebber hieronder nog een aantal door fans in elkaar gezette slideshows onder aansprekende Britt Nicole nummers: musical home videos.
Holiday

You

Sunshine Girl

Good Day

Labels: ,

25 juli 2007

Gospelfestival Amsterdam op 7 en 8 september

Op 7 en 8 september 2007 vindt in de Heineken Music Hall de 4eeditie van het Gospelfestival Amsterdam plaats. Er zullen 20 topacts optreden, waaronder de Amerikaanse multi-platina gospeldiva Kelly Price, het uit Groot-Brittannië afkomstige gospelproject The New Sound of Worship met o.a. de topformatie Raymond & Co, de Ghanese superster Kwaku Gyasi, The New Gospel Sensation met het programma "Pop goes Gospel" met als gastvocalisten Linda Wagenmakers, Big Boi Caprice en Edsilia Rombley en het uit Nederland afkomstige gospelkoor Gospel Boulevard van X-factor winnares Sharon Kips.

Het Gospelfestival heeft haar wortels in de smeltkroes Amsterdam Zuidoost, het epicentrum van de gospel in Nederland. Met ruim 80 actieve Nederlandse, Caribische en Afrikaanse kerkgemeenschappen is Amsterdam het Zuidoost de plek bij uitstek voor een gospelfestival. Het tweedaagse festival wordt georganiseerd door ZO! Cultuur Zuidoost. Online reserveren van kaarten (EUR 10-35) kan bij interticket.nl.

Labels: , ,

05 juli 2007

22 augustus Reggae night Groningen

De mensen achter gmradio.nl en gospelrecensies.nl hebben samen met de Destiny Church Groningen een Reggae Festival georganiseerd. Op woensdagavond 22 augustus kun je op de Oosterhamrikkade 117 te Groningen tussen 19 en 22u terecht voor drie Amerikaanse christelijke reggae bands.

- Christafari, draait al 17 jaar mee, treedt dit jaar weer eens op tijdens het Xnoizz Flevo Festival en staat garant voor een swingende set.
- Avion Blackman, evenals Christifari afkomstig van de Lion of Zion entertainment stal en present op Myspace.
- Salomon Jabby, geheel in de stijl van Dub Masters als King Tubby en Prince Jammy.
De deuren gaan al om 17u open en voor de inwendige mens kun je - geheel in stijl - caribische eten krijgen. Kaarten zijn EUR 10,00 in de voorverkoop en EUR 12,50 aan de deur (op=op). Kinderen van 5 t/m 11 mogen voor EUR 5 naar binnen. Voor reserveringen kun je terecht op christafari@destinychurch.nl of telefonisch via 050-3640244/ 06-33823065.

Labels: ,

01 juli 2007

Ruth - Secondhand Dreaming

Dit muzikale viertal uit Vancouver, bestaande uit Dustin Matthew Ruth (zang, gitaar), Justin Carter Schiermeister (bas), Reid Van Atta (drums) en Nicholas Ace Wiinikka (gitaar), tekende na een 2004 indie release Inside Out in 2006 bij Tooth & Nail. Ruth staat voor richtinggevende muziek, vol verlossing, hoop, vreugde en geloofszekerheid. Fans van The Wallflowers , Oasis , kortom toegankelijke, melodieuze rocksongs uit de jaren '90 kunnen hun collectie uitbreiden. Complimenten voor producer Aaron Sprinkle (Jeremy Camp , Anberlin , MxPx ).

Ruth - Secondhand Dreaming

One Foot In, One Foot Out opent stevig stampend. Eerste radiosingle Cross This Line (...'do with me as You want me') mindert vaart, terwijl de titeltrack weer staat als een huis en Here To New York in een countryrock setting bidt om Gods hulp ('take this heart and make it clean..'). Halverwege het rustige Mr. Turner versterken drums, gitaren en piano elkaar tot de passie zoals je die van Coldplay of Keane kent. Work It Out en Standing Still zijn wat ruwer materiaal. De ballad Figure You Out ('there is no one quite like your love') legt het dubbele in Ruth's teksten bloot. Liefdesliedje en worship liggen dicht bij elkaar. In You Are is het duidelijk het laatste ("You are the waves that I feel when I'm sinking / You are the storms that I feel when I'm dying / You are God / I know / You are God"). Na het midtempo Love Me Like You Do en het open Always Yours sluit de sfeervolle mix van Starflyer 59 en Keane, Well With Soul, tekstueel een twist op de klassieker It Is Well With My Soul, af. Smaakvolle rock. Doe nog maar een tweede ronde!

Labels: ,

30 juni 2007

Cali's muzikale zonneschijn

Weer eens een ontdekking in Myspace. Cali, evenals tienerband Jump5 in het verleden met één been in RadioDisney en één in de CCM industry vertegenwoordigd, debuteerde onlangs met dozijn frisse R&B/popsongs op een titelloos album voor tweeners.

Voor de kwaliteit van Cali's zonnige muziek stonden bekende namen garant,
Sam Mizell (Jump5, American Idol’s RJ Helton), Ric Robbins (Multi-Grammy Award Winner, GRITS, TobyMac), plus mixing engineer Steve Hodge (Multi-Grammy Award Winner en engineer van artiesten als Janet Jackson, Sounds of Blackness, TLC, Toni Braxton, Usher, Mariah Carey, Boyz II Men). De eerste muziekvideo Get up! is best grappig.

Ze staat momenteel in het voorprogramma van het acceppella kwartet Tonic Sol-fa.

Labels: ,

19 maart 2007

Bottomline online gestart

Sinds april 1993 schrijf ik recensies voor Bottomline. Het in de herfst van 1992 gestarte magazine over muziek gemaakt door christenen, fuseerde in 2005 met Continental Sound uitgave Music & Art en startte door als Signs. De merknaam Bottomline bleek te sterk voor opheffing of het inmiddels vervallen Pluzz en is nu opnieuw gebruikt voor een website en jaarlijks uit te geven (hardcopy) special. De specifieke kijk op gospelmuziek, waarin kritische noten en een blik in de mensenlevens achter de artiesten niet geschuwd werd, werd door lezers gemist. Vandaar een nieuwe abonneerformule. Het publieke deel van www.bottomlineonline.nl biedt een keur aan artikelen, interviews, recensies, beschouwingen en de diverse gospel-hitlijsten van Nederland, waaronder de officiële Gospelcharts Album Top 20. De volledige toegang tot Bottomline Online is echter toebehouden aan diegenen die zich inschrijven. Het 'ticket' voor een lidmaatschap van de site is daarbij een gedrukte luxe uitgave: de 'Bottomline Special'. De Bottomline Special (met een jaar lang toegang tot de website) kost € 9,95 en is te bestellen via www.bottomlineonline.nl.

De Special kijkt inhoudelijk terug op het afgelopen jaar en haakt in op werkgebieden waar gospelmuziek raakvlakken heeft gehad in de samenleving. Ook geven bekende Nederlanders vanuit hun werkgebied hun visie op de muziek, en hebben we als redactie diverse columns verzorgd. De eerste Bottomline Special bevat interviews met artiest Kees Kraayenoord en KRO-presentator Sven Kockelmann. Het redactieteam achter Bottomline is grotendeels ongewijzigd ten opzichte van 2005 met Leon van Steensel (hoofdredacteur), De Gelderlander journalist Leon van Wijngaarden, Klaverblad Zeeland medewerkster en black gospel specialiste Sylvia de Troije, psycholoog en Radio Moordrecht medewerker Jos Kluiver, nieuweling Monique Samuel en ikzelf, Henk-Jan van der Klis.

Leon van Steensel: "Met de Bottomline Special willen we laten zien hoe de ‘buitenwereld’ denkt over (gospel)muziek en omgekeerd; hoe gospelmuziek een plaats heeft gekregen in de maatschappij het afgelopen jaar. Bottomline Online gaat juist uit van de bestaanskracht van gospelmuziek zelf en kijkt van daaruit welke uitwerking het heeft in de wereld."

Labels: , ,

10 februari 2007

Muzikale exploratie van Myspace

Opnieuw een serie interessante nieuwe artiesten en albums vanuit MySpace. Allereerst Turn off the Stars, een nieuwe rockband bij Solid State Records.

Popzanger en multi-instrumentalist Michael Brass presenteert binnenkort een nieuw album. Op Myspace kun je alvast 4 songs beluisteren.
Michael Brass - album release soon!
Dan ambient rock uit christelijke hoek, Edison Glass.

De muziekvideo werd geproduceerd door JT Daly

Ook boeiend is de soul/pop/rock van Drew Tichnell
Link to this page
Tenslotte goed nieuws. Bethany Dillon (nu 18) die in 2004 debuteerde presenteert 3 april de opvolger van Imagination (2005), Waking Up. Sinds 24 januari draait de eerste single op de Amerikaanse christelijke radiostations. Humor heeft de meid gelukkig niet verloren.
Image Hosted by ImageShack.us

Labels: ,

06 februari 2007

Gospelmusicfavorites fade out

Eind jaren '90 ben ik op Geocities begonnen met een website over christelijke muziek, Gospel Music Favorites. Sinds september 2000 onderhoud ik een op MS Access/ASP gebaseerde website op Brinkster.com. Met de mogelijkheid om als particuler eigen domeinnamen te registreren, heb ik gebruikgemaakt van www.gospelmusicfavorites.com. Het onderhouden van de muziekdatabase zelf dient meerdere doelen en kan gelukkig offline gedaan worden. Het front-end werd echter met het dalen van het aantal bezoekers, het stopzetten van een maandelijkse e-mailnieuwsbrief, het haperen van diverse webservices van derden krakkemikkig.

Afgelopen kerstvakantie heb ik daarom een start gemaakt met het opzetten van een nieuw portaal op www.henkjanvanderklis.nl. Het CMS Joomla! bevalt prima, en ook de mogelijkheden van DBQuery Manager om specifieke databases met queries te ontsluiten werkt naar behoren. Al met al heb ik gisteravond een redirect geplaatst op gospelmusicfavorites.com richting het nieuwe portaal. Na 6,5 jaar trouwe dienst is het oude domein daarmee tot sterfhuis verklaard en zal de fade out merkbaar worden bij de zoekmachines en directnic.com, de registrar.

Labels: ,

17 januari 2007

Wie miste Stacie Orrico?

Stacie Orrico scoorde in 2003 vette hits met Stuck en More to Life, maar leek daarna verdwenen. Ze koos ervoor om terug te keren naar haar ouderlijk huis, in alle rust de late tienerjaren te verruilen voor volwassenheid, en dat lijkt me wijs. Sinds augustus 2006 worden er diverse datums afgegeven voor het nieuwe album Beautiful Awakening. Waar het album allang in Europa, Japan (goud!) en Mexico uit is, zou de US release deze week zijn. Deze is opnieuw uitgesteld. De eerste single - toepasselijk? - is I'm Not Missing You. De videoclip mag er zijn, en de R&B/soul schept verwachtingen voor de rest van de CD.

Meer over Stacie Orrico vind je op Wikipedia, AOL Music, MySpace, Tagworld, Yahoo! Music en Pure Volume. Welke artiest klaagt nog dat z'n muziek alleen via 'echte' winkels verkocht kan worden?

Labels: , ,

06 januari 2007

Nieuw jaar, nieuwe muziek

Ditmaal tip ik de indie artist Amanda Droste die met haar folk/pop op NextBigHit.com al scoorde in 2006 en nog wat stemmen kan gebruiken om tot winnares gekozen te worden.
CLICK HERE FOR THE AMANDA DROSTE MUSIC STORE NOW!
Op 20 februari verschijnt Portable Sounds, de nieuwe CD van TobyMac In de aanloop ernaar toe kun je elke vrijdag nieuwe making-of video's bekijken, zoals Made to Love.

En van Ana Laura van wie ik de tittelloze debuut CD voor SIGNS recenseerde, komt binnenkort Test uit. Eerste songs zijn te beluisteren op MySpace.

Labels: , ,

04 januari 2007

De Martin Connectie

Ik heb een broer Martin, een nicht Jolie die met Edwin Martin trouwde, maar ook een muzikaal zwak voor twee Amerikaanse broers Jason en Ronnie Martin. Eind jaren '80 introduceerden ze zich als Dancehouse Children (wat waren Roland Bakker en blij in de Deventer Chrisco met hun dansbare muziek!), maar later scheidden hun wegen zich in respectievelijk Starflyer 59 en Joy Electric.

Op 23 januari verschijnt de eerste samenwerking na 20 afzonderlijke albums en projecten: The Brothers Martin stylistisch gekenmerkt als post-punk techno-pop, met andere woorden catchy stuff.
Op 20 maart 2007 brengt Joy Electric zelf the otherly opus / memory of alpha uit; Starflyer 59's My Island is net uit.
Op Myspace vind je de beide broers samen compleet met eerste single Communication, Joy Electric, Starflyer 59 en platenmaatschappij Tooth & Nail natuurlijk ook.

Labels: , ,

14 december 2006

Michelle Tumes = tip voor Enya fans

Ruim 2 jaar na het samenwerkingsproject Kisses from Heaven met Christine Dente en Susan Ashton is Michelle Tumes terug met een titelloos solo-album. Liefhebbers van Enya kunnen hun hart ophalen, want het poppy pad van vorige CD's is weer verruild voor celtic christian/easy listening.
Michelle Tumes
Worth the wait volgens Crosswalk.com, beter dan Enya ooit zelf klonk zeggen CCM en ik. Dat ze tegenwoordig independent artist is, is schandalig, maar ook bevrijdend.
biografie, videoclip Lovely en videoclip Listen (uit The Passion of the Christ soundtrack)

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker