Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

21 december 2009

BlackBerry updates december 2009 2

Nimbuzz
Nimbuzz was in 2006 nog een Java app voor Windows Mobile smartphones toen ik 'm voor het eerst besprak. In maart 2009 maakte ik opnieuw kennis met Nimbuzz, maar trof ook een aantal serieuze bugs. Met de ruil van HTC / Windows Mobile voor BlackBerry werd het stil, tot 3 december.
Nimbuzz accounts screenshot
Nimbuzz for BlackBerry werd uitgebracht, gelukkig bestond mijn Nimbuzz account nog. En zo heb ik met 400kb (ipv 2MB Windows Mobile) een all-in-one client voor de diverse IM netwerken, Facebook, Myspace, Hyves en Skype in plaats van een deeloplossing FuzeMeeting, iSkoot en de BlackBerry clients voor Facebook, Hyves en Myspace.
Nimbuzz online contacts list screenshot
Helemaal gladjes verloopt het niet:
1. De tijdsduur om voor de eerste maal in te loggen is erg lang.
2. De connectie gaat via GPRS nogal eens onderuit, waarna wel reconnecting.. plaatsvindt.
3. Vreemd genoeg wordt mijn Gtalk wachtwoord niet geaccepteerd.
3. Bij Management kun je aan de account namen niet zien of je bent aangemeld.
4. Waarom voor Yahoo een melding verschijnt henkjan1970%yahoo.com@live.nimbuzz.com wants to become your contacts verschijnt?
5. Ook al ben je aangelogd in Skype, wordt je online status niet elders op het web (bijvoorbeeld op m'n weblog rechts) zichtbaar.

Let op, voordat je je Myspace en Facebook clients verwijdert. Nimbuzz ondersteunt alleen de bijbehorende IM / chat functies, niet de andere activity streams, adresboek, foto/film uploaden, etc. functies van de native BlackBerry clients.

Exit Nimbuzz
Ronduit slecht was het zonder communicatie vooraf verwijderen van de ondersteuning voor de Nimbuzz widgets, zogenaamd vanaf half november, maar effectief vanaf 10 december. Zodoende dus geen communicatie widget van Nimbuzz meer op mijn Wordpress website. Vanaf vrijdag 11 december weigert Nimbuzz vanaf mijn BlackBerry connectie te leggen met de eigen Nimbuzz server om in te loggen. Toen dat een dag later nog niet verholpen was, en op een oproep via Twitter géén reactie was gekomen, kon Nimbuzz het veld ruimen. Ik ben voor m'n all-in IM behoeften overgestapt op Fuze Messenger.

Google Apps connector uitgebreid
De Google Apps connector voor BES inrichtingen. De kenmerken:
- Gmail inbox en BlackBerry worden binnen 1 minuut gesynchroniseerd, inclusief gelezen / verwijderd markeringen
- Folders op de BlackBerry zijn labels in Gmail
- Makkelijk zoeken naar email adressen en telefoonnummers.
- Inzien van je Google Calendar met synchronisatie vanuit Google Calendar naar je BlackBerry device, niet andersom!
- Contactpersonen in Gmail en BlackBerry address book synchronisatie
- BlackBerry Professional Software wordt ondersteund.

Astrasync for BlackBerry
Astrasync for BlackBerry beantwoordt de vraag naar 2-richtings over-the-air synchronisatie van email, agenda en contactgegevens met Microsoft Exchange, MailSite Fusion, CommuniGate Pro, Zimbra, Scalix, FirstClass, Kerio MailServers e.d. In de 4.0 versie is nieuw:
- HTML email ondersteuning
- Herkenning van telefoonnummers, e-mail en webadressen in berichten om er met 1 click op te kunnen acteren (bellen, mailen, surfen)
- Reageren op vergaderverzoeken.
- Markeren en prioriteren van berichten.
- een meervoudige selectie van berichten maken en dan eenmaal een actie uitvoeren.
- nieuwe User Interface

En tot de Kerst kun je kans maken op een gratis licentie. Meer over deze actie vind je op Astrasync.com.

Shoppen bij Amazon
Via www.amazon.com/bb kun je een Amazon.com client downloaden, mits je toestel een trackball of touch screen heeft. Het zou voor zowel 4.x als 5.0.x besturingsystemen moeten werken, hoewel mijn eigen Curve 8900 met OS 5.0.x werd geweigerd door Amazon. Heb je meer geluk, dan kun je vanaf je BlackBerry:
- de catalogus van Amazon.com doorstruinen en aankopen doen.
- je Amazon.com account, cart, wish list, instellingen, bestelhistorie, 1-click orders, etc. beheren.
- een foto vanaf je BlackBerry naar Amazon.com toesturen, waarna Amazon je een gelijkwaardig product aanbiedt.

Pushlife
Pushlife integreert drie functies:
1. muziekspeler
2. Integrated Rich Media Services om meta data rond je afgespeelde muziek te tonen.
3. Breakthrough (Mobile) Media Manager met iTunes en Windows Mediaspeler synchronisatie
Helaas is Pushlife niet gratis en kun je 'm nog niet in Nederland kopen.

BlackBerry Messenger

En voor de liefhebbers is de BlackBerry Messenger opgekrikt naar versie 5.0.0.55. Geen brokje informatie over wijzigingen en inhoudelijke verbeteringen van de kant van RIM. Dus: ter info.

Labels: ,

01 december 2009

Een tweede kans voor Google Wave - use cases

Google WaveImage via Wikipedia

Op 15 oktober heb ik mijn eerste Google Wave verkenningen beschreven. Nu 6 weken verder is het tijd voor een update. Is Google Wave inderdaad een samenwerkingsplatform gebleken? Hoe levend is het (nog)? Is de software productierijp?

Invitations left
Onderstaande tweet was me 27 november, met zelf ook nog 27 uitnodigingen over, uit het hart gegrepen.


I Will Follow
Met de nieuwe Follow/Unfollow is het mogelijk je inbox wat verder op te schonen.


Het voelt als een 90's chat room
TippingPointLabs.com voelde dat ook, maar ziet ondanks het nog experimentele karakter van Google Wave toch veel potentie, zij het in een meer open omgeving. Het voorbeeld van een Google Wave ingevoegd in een WordPress blog post is een eerste aardige.

Google Wave for Project Management
David schetste op TheShinyWave zijn wensenlijstje als projectmanager, maar moest bekennen, dat afgezien van wat losse gadgets Google Wave niet echt als project management (ondersteunend) platform ingericht is.

Extensies
Uitbreidingsmogelijkheden zat. Van Nimbb om gratis videoboodschappen opnemen in een wave, SMS naar wave en vice versa een lijst met 25 extensions & gadgets tot een ultimate list.

Google Wave naar je desktop
Om een typische browser applicatie naar je desktop over te halen (met Twitter, Facebook, Hyves, RSS readers, etc. is het zelfde geprobeerd), zijn er intussen ook diverse mogelijkheden, in AIR, op de Mac of Windows machine.

Levendigheid ver te zoeken
Na eerste 'hello world' meldingen bloeden veel conversaties in waves dood, is mijn ervaring. Als je geen doel om samen te werken of te communiceren hebt, waarom zou je dan in een gesloten omgeving als Google Wave gaan zitten? Kortom: ik weet niet of dit experiment in deze opzet de status productierijp haalt.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

30 november 2009

Fotografie op web updates november 2009

Flickr App Garden
Flickr heeft een eigen App Garden, een overzicht van applicaties voor en met Flickr. Via tags, profielen van ontwikkelaars en screenshots kun je je weg banen naar commentaar-, upload en cross-platform hulpjes.

Flickr People in Photos
Nog meer Flickr nieuws. Met People in Photos kun je mensen die op Flickr foto's staan taggen. Dat gaat aan de hand van Flickr username of e-mailadres. Voor de non-users houdt dit een uitnodiging lid te worden van Flickr in. In commercieel opzicht dus een marketing gimmick. Functioneel gezien keeping-up-with-the-joneses, omdat Hyves en Facebook dit al tijdenlang ondersteunen.


Zelf bepaal je of er people tagging mogelijk is, voor wie de tags zichtbaar zijn, en dergelijke. Niets moet, alles mag.


Google Image Swirl
Het Google Labs product Google Image Swirl is een meer visuele manier om naar (gerelateerde) afbeeldingen te zoeken dan de reguliere Image search.

Er is een groot aantal zoektermen voorgedefinieerd, maar verwacht niet dat Image Swirl al alle willekeurige afbeeldingen, met name Nederlandstalige woorden herkent. Balkbrug of Henk-Jan kon ik zo vergeten terug te vinden.

Picasa update
In de nieuwe Picasa build vind je verbeterde stabiliteit tijdens het importeren van foto's, een fix voor een Quicktime gerelateerde crash, ondersteuning voor migraties van fotoalbums naar Windows 7 en RAW support voor diverse camera's.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

23 november 2009

Seesmic voor Windows, BlackBerry en Android

Seesmic Desktop als AIR applicatie is sinds april 2009 verder ontwikkeld. Eind vorige week maakte Luc le Meur versies bekend voor Windows (aparte client, geen AIR nodig als runtime environment), BlackBerry en Android mobiles. Een overzicht van de mogelijkheden.

Windows
De Windows client biedt een multi-column client voor één of meer Twitter accounts. Qua functionaliteit begint de client dus weer sec als Twitter. Ik kan me goed voorstellen, dat je TweetDeck als multi-column/multi-platform client veel volwassener vindt. Zelf houd ik het bij de AIR applicatie Mixero.
screenshot seesmic for windows

BlackBerry

De BlackBerry client brengt alle Twitter functionaliteit in een nette interface. Navigeren door de tweets gaat snel en het font is prettig leesbaar. De timeline ververst zichzelf (in bijvoorbeeld TwixTreme wordt aangegeven hoeveel nieuwe tweets er zijn). Seesmic toont in zijn hoofdmenu het aantal nieuwe @Replies en Direct messages. De Twitter lists kun je zien en doorbladeren. Verder kun je zoeken op Twitter en zoekopdrachten bewaren voor hergebruik. Om foto's te uploaden kun je kiezen tussen yFrog en TwitPic. Het refresh interval is aan te passen. Seesmic ondersteunt al Geo Location (met hulp van de GPS in je mobiel). Tenslotte kun je aangeven hoeveel tweets in één keer geladen moeten worden. De menu-optie Toepassing omschakelen is afwezig, en ook de Capture It menu-integratie mis ik om screenshots te maken. Als je de toepassing echter naar de achtergrond brengt, wordt het aantal nieuwe tweets in het Home screen van je BlackBerry weergegeven. En last, but not least: url shortening, zoals je in de desktop versies gewend bent, is aanwezig zonder dat je er zelf wat aan hoeft in te stellen.

Opvallend was het gemis om een tweet als favoriet te merken, een selectie te maken, kopiëren en te plakken, maar daarentegen geeft Seesmic de mogelijkheid een tweet per e-mail te versturen. Dat is dan ook wel nodig. Een zichtbare bug is dat ook na een Exit van het programma de teller met nieuwe tweets in het home screen blijft staan.

Wrange nasmaak
Toen ik de WiFi uitschakelde en het weer via GPRS moest doen, smaakte Seesmic heel wat minder lekker. De Twitter client wil per se via WiFi of APN, die had ik bij andere gebruikte Twitter clients, zoals TwitterBerry, ÜberTwitter, TwixTreme, etc. nog niet meegemaakt. Een absolte showstopper, zo laten meer gebruikers weten in de support forums. Seesmic is daarom weer verwijderd van m'n BlackBerry, TwixTreme mag lekker blijven.

Android
Zie voor de basis de bespreking van de BlackBerry client. De Android versie biedt verder threaded messages, video uploads naar YouTube, url shortening via bit.ly of j.mp en configuratie van notificaties.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

04 november 2009

Ebooks voor e-readers: content is king

Hardware in de vorm van een e-reader is leuk voor je verlanglijst, maar vervolgens is de content veel belangrijker. Dat bepaalt mede de adoptie van nieuwe technologiën. Daarover verschillen de meningen. Voorspelt Forrester een enorme stimulans in de verkoop van e-readers in de aanloop naar de feestdagen, gokt boekenadverteerder Verso op een veel tragere opmars. En dan zijn er ook - terecht - zinvolle beschouwingen over de toekomst van bibliotheken, zoals we die nu kennen.

Google als boekverkoper
Amazon heeft als verkoper van zowel e-reader Kindle als content (boeken, magazines, mp3's) voor de liefhebbers een vendor lock propositie. Google is al tijden bezig met het digitaliseren van boeken en gaat vanaf 2010 ook zelf boeken verkopen, zo maakte het 15 oktober officieel bekend. De online boekenwinkel gaat Google Editions heten. Google verwacht van start te kunnen gaan met een half miljoen titels. Boekenuitgevers krijgen 63% van de inkomsten; Google houdt de rest. Dat geldt echter alleen voor e-books die via Google zelf worden verkocht. Door Google aangeboden e-books kunnen namelijk ook via reguliere boekverkopers worden gekocht, waarbij uitgevers 45% van de opbrengst krijgen, Google een klein deel inhoudt en de rest naar de verkoper gaat.

Scribd
Scribd zit deels in hetzefde vaarwater als Mygazines.net, dat ik augustus 2008 besprak. Hoewel uitgevers hun magazines gratis in de digital newsstand kunnen laten opnemen, ontbreekt de mogelijkheid om te kopen en te downloaden.

Scribd biedt als web 2.0 / social network de mogelijkheid om eigen werken te publiceren, maar biedt ook via Explore de mogelijkheid boeken, magazines, e.d. gratis of betaald te bekijken, wel te downloaden als bijvoorbeeld PDF en dus naar je e-reader over te zetten.

eBookBays en Selexyz

Je bent niet overgeleverd aan Amazon.com of Bol.com, maar kunt bijvoorbeeld ook op eBookBays veel ebooks in tientallen categorieën kopen. Het Nederlandse Selexyz levert 50.000 titels in zowel Bebook, ePub als MobiPocket formaat.

Kindle for PC

Ben je nog even niet toe aan de Kindle zelf, kun je bij Amazon wel in de Kindle store terecht voor content. Met behulp van het binnenkort te verschijnen Kindle for PC kun je op je pc Kindle content lezen en bedienen. Onder Windows 7 is zelfs multi-touch bediening, zoals het inzoomen door duim- en wijsvinger naar elkaar te bewegen op de van de iPhone bekende manier. Het bladeren met een veegbeweging over het scherm wordt bij een volgende update toegevoegd. Gebruikers kunnen ook kiezen uit tien verschillende lettergroottes. Het programma synchroniseert automatisch gekochte e-books.

Met Whispersync worden de locaties in de boeken als virtuele bladwijzer gesynchroniseerd tussen je pc en Kindle. Ook je aantekeningen blijven in sync. Het assortiment voor ons Hollanders is minder groot dan die voor Amerikanen. Ook zijn kranten, magazines en blogs niet geschikt voor Kindle for PC. Je kunt op Amazon.com je e-mail adres achterlaten om op de hoogte gesteld te worden van de release.

Labels: , , ,

27 oktober 2009

Synchronisatie via BlackBerry in de herkansing

Mobiel internet heeft de in de praktijk voor flink wat hoofdbrekens gezorgd. De belofte bij mijn T-Mobile InstantEmail abonnement voor de BlackBerry is:
"Zeg je BlackBerry®, dan zeg je e-mail. En met BlackBerry® Instant E-Mail van T-Mobile ben je overal en altijd verbonden met je eigen mailbox, waar in Nederland je ook bent. Je mail komt automatisch binnen en antwoorden doe je makkelijk met een vertrouwd qwerty-toetsenbord. Bovendien kun je onbeperkt mobiel internetten, zonder onverwachte kosten achteraf."
Een aantal applicaties werken via het Access Point Name. Denk aan Google Maps met z'n Latitude, Google Sync for BlackBerry en Soocial.

Diverse berichten op het internet vertellen enerzijds wel wat de APN instellingen per provider zijn, maar waarschuwen ook voor mogelijke extra kosten voor dataverkeer. Zonder uitleg waarom geeft T-Mobile via de zakelijke BlackBerry gebruikers site aan hoe de APN instellingen uitgeschakeld moeten worden.

T-Mobile's forum moderator Lonneke stelt in tegenstelling tot de belofte aan (aspirant) klanten aan gebruikers die vaak al diverse malen contact hebben gehad met de klantenservice op een forum post:
"De instant e-mail-bundel is voor het normale gebruik van internet en dataverkeer met de Blackberry en dat gebruik van de Blackberry als modem en/of het gebruik van de SIM in een ander toestel niet binnen de bundel vallen.
Ook kunnen sommige applicaties via een eigen toegangspunt verbinding leggen met het internet, dit valt ook niet binnen de bundel."
Dat werd niet duidelijker, dus heb ik zelf op het forum m'n vraag gesteld. En inderdaad klopte mijn vermoeden.

Als Soocial niet kan, UNYK dan wel?
UNYK kondigde zondag 25 oktober per e-mail aan hun mobile sync app nu zover te hebben, dat 2-way sync via UNYK met Hotmail, Gmail, etc. mogelijk is.

Gratis, bidirectioneel en direct stappen verder dan Plaxo (alleen eenrichtingsverkeer naar Plaxo toe). Eenmaal weer aangemeld op Unyk, wordt de belofte herhaald, maar meteen mager ingevuld: geen Hotmail en Gmail synchronisatie:

Teleurstellend is de operating rule die pas bij initiatie van de eerste synchronisatie zichtbaar wordt: "UNYK enables you to synchronize a maximum of 500 telephone contacts." Tja, wat als je er meer hebt, zoals ik? Komt dan L-Z niet mee?

Geen APN settings, de synchronisatie loopt naar een http-server, zo lijkt het. Uit de settings van de UNYK app blijken ook de plannen: naast contacts, kunnen calendar, tasks en notes gesynchroniseerd worden, terwijl UNYK zich (tot nu toe) profileert als adresboek ontdubbelaar. En na een eerste teleurstelling naar UNYK verwoord te hebben, toch de synchronisatie maar aangezet. Alle contacten worden naar UNYK verzonden, niet alleen de eerste 500. En er wordt ook echt gesynchroniseerd, al gaat dat wel traag!

Een uur later, batterij zo ongeveer leeg, meldt UNYK zich na het zenden van 1300+ contacten en ophalen van 150: er zijn toch APN settings nodig om door te kunnen.

Jammer dan: annuleren en deïnstalleren. Einde oefening.

Labels: , ,

19 oktober 2009

Feedly opnieuw bekeken en gewaardeerd

Op 30 september meldde ik in Effectief de informatiestromen filteren de toepassing van Google Reader in combinatie met ReaditLater. Ik ben tevreden gebruiker geweest van ReaditLater (cross-browser, storage in the cloud, integratie met Google Reader), tot collega Dave Vanhoudt me tipte.

Bleek, dat ik ik een jaar geleden Feedly voor het eerst had bekeken en niet echt positief gestemd was. Nu, oktober 2009, ziet Feedly.com er al veel verzorgder uit. En met de oproep van mrs. Feedly zelf, had ik een to-do erbij.

Inloggen doe je met je Google Account. Feedly synchroniseert bidirectioneel met Google Reader, maar presenteert de berichten op verschillende manieren:
- cover (als de voorpagina van een krant)
- digest (koppensnellen)
- per Google Reader label
- speciale categorieën als Latest, History, Comments, Friends, Saved en Shared.

Alle berichten zijn te doorzoeken, te markeren als gelezen, te bewaren voor later (overeenkomend met de Starred items in Google Reader) en te delen (via Google Shared items). Er worden suggesties aan de hand gedaan van gerelateerde RSS streams, staff pickings en dergelijke. Per post kun je aangeven of je deze als ongelezen wilt aanhouden, er zijn social bookmarking opties (Twitter, Gmail, Del.icio.us, Posterous, Instapaper, Facebook, Google Reader, Evernote, Ping.fm). Ook wordt, indien aanwezig de Twitter stream over deze post, Friendfeed conversaties, commentaren op Digg en reguliere commentaren weergegeven.

Ook heeft Feedly een integratie met Twitter. Als je inlogt op Twitter.com, toont Feedly je timeline, kun je je status updaten. Handig is het tonen van clicks op de links in je tweets: het zogenaamde Twitter karma.

Feedly is gratis, leest prettig en navigeert makkelijk. Een extra 'catch' van deze Firefox add-in is een minibar op webpagina's die je in staat stellen urls te delen via Google Reader of Twitter, bewaren of via Gmail te verzenden.

Mocht je aan je eigen bronnen niet genoeg hebben, biedt de Explore functie je een kijkje in de RSS verzamelingen van andere Feedly gebruikers met featured people, categories en staff picks. Met de zoekfunctie kun je feeds en mensen zoeken. En op de vondsten / mensen kun je je uiteraard weer abonneren.

En sinds een week zijn er ook Amazon.com advertenties aan de rechterzijde zichtbaar, goed passend bij mijn smaak en profiel en gelukkig redelijk onopvallend in dezelfde opmaak als de rest van Feedly.

Ontwikkelingen kun je volgen op de blog of @feedly.

Labels: , , ,

15 oktober 2009

Google Wave verkend

Als je een hype-of-the-year mag kiezen, is Google Wave er zeker eentje. Sinds begin oktober de eerste golven gebruikers werden account invites kregen toegestuurd, was het gebedel op Twitter niet van de lucht. Er is veel geroepen op het web door mensen die alleen de officiële communicatie van Google over het nieuwe platform overtikten (tot en met Wall Street Journal aan toe), nuttige toepassingen beschreven zonder te vertellen hoe je ze realiseert, of een re-tweet van andermans impressies deden. Marketingacts was enthousiast, dus...En Scobleizer was kritisch (crashes on the beach of overhype), dus...?

De belofte: email reinvented
Email was enkele decennia geleden uitgevonden, maar Google beloofde dit opnieuw te doen. Online collaboration was ook een belofte. Eerst maar eens uitleg van Google zelf.


Eerste indrukken
Ik was blij 'eindelijk' op 12 oktober zelf een invite te ontvangen voor eerstehands indrukken. Na ingelogd te zijn, zijn mijn foto, mobiel telefoonnummer en mensen uit mijn Gmail adresboek met een Google Wave account al geladen.

Een navigation en contacts pane en panes voor de conversaties, 'waves' in Google jargon. In zo'n wave kun je met meerdere gebruikers tegelijk typen, bestanden uploaden en delen, basale edit mogelijkheden doen, foto's plaatsen en - als het goed is - mashups als kaarten enzo gebruiken. De set van gebruikers is beperkt tot mensen met een Google Wave account. Je Gmail of andere e-mail is niet beschikbaar, je Tasks, folders, RSS feeds, whatever allemaal buiten beeld. Heel plat is het een chatroom, zoals je die in 1999 bij Yahoo! Chat ook al had, aangevuld met mogelijkheden voor bestandsdeling en previews ervan. Smilies zijn echter niet te gebruiken. Er is een folderstructuur, maar groeperen van gebruikers of integratie met applicaties buiten Google Wave wordt waarschijnlijk aan developers overgelaten en wordt iets van de lange duur.

Dan dringt zich heel snel de vraag op: wat kan ik hier in mijn projecten of hobbies nu echt mee? Dat werk is veeleisender en is gebaseerd op veel meer dan een chatroom++.

Hyperlinks in de panes acteren niet zoals we al vele jaren van hyperlinks gewend zijn. Kortom: geen verandering van muisicoon, visited links, etc. Slordig. Er worden me waves gepresenteerd waarmee settings of extensies ingesteld zouden kunnen worden, maar die zijn spontaan 'muted', of werken niet.

Conclusie: gesloten netwerk
Wat in het Engelse webjargon een walled garden heet, gaat helemaal op voor Google Wave. Momenteel biedt Google geen interactie met je e-mail of RSS feeds. De enige manier om erachter te komen of er iets gebeurt of verandert, is om in te loggen op Google Wave. Een dergelijke gesloten opstelling nodigt niet uit langs te komen, spontane interactie te hebben of om iets nieuws op te starten. Ik mis de Google advertenties nog, die komen ongetwijfeld in de publieke versie begin 2010.
In deze vorm zie ik in de combinatie Google Wave en mij geen toekomst, hebben we met elkaar lekker een hype opgeklopt, maar zijn we inmiddels van een koude kermis thuis. A diamond in the rough (JungleG) klinkt leuk, maar opnieuw: wat hebben we nu gemist?

Voor elk probleem een oplossing. Chad Smith heeft een http://thatsmith.com/2009/10/google-wave-add-on-for-firefox geschreven. En iPhone gebruikers kunnen via de Safari browser ook in Google Wave komen.

En toen schoot Orli Yakuel te hulp
In m'n Google Reader popte het bericht 11 Wave Tools You May Not Know Exist van Orli Yakuel op. Met een Twitter client, Facebook profiel connectie, Wikipedia definities en ander moois. En als toetje de Google Wave Extensions List.

Google Wave Extension List -

Wil je met me sparren op Google Wave, voeg me (hjvanderklis@googlewave.com) dan toe.

Voor 10 alternatieven voor Google Wave heeft Lifehacker een mooi overzicht gemaakt.

Labels: , , ,

05 juni 2009

Google Wave op komst

Een nieuwe tak aan de alsmaar groeiende Google boom is Google Wave. Hoewel de service pas later dit jaar beschikbaar komt voor het publiek, is de belofte een geheel nieuwe invulling van online samenwerken, e-mail en instant messaging, ook wel een cloud communicatiedienst genoemd.

Een wave is een document of een conversatie, en wel in real-time. Je ziet je medegebruikers dus letterlijk hun tekst intikken. Bijlagen van je bureaublad kun je zo in Google Wave slepen. Google Wave conversaties kun je weer invoegen op elke weblog.


Het resultaat ziet er vooralsnog zo uit

Google heeft het Google Wave Federation Protocol uitgegeven, waarop ontwikkelaars hun eigen wave (toepassing) kunnen schrijven.

Twave
Geen geintje, maar nu al een serieuze toepassing op het Wave platform, de mengvorm met Twitter: Twave. Bots zijn al gemaakt voor:
- Debuggy: debugging informatie over elk event op een wave.
- Stocky: real-time koersinformatie
- Bloggy: push van wave content richting een blog
- Maps: samenwerking op een Google map om events te organiseren.
- Bidder: een wave wordt je eigen eBay
- Ratings: wave gebruikers kunnen items waarderen en recenseren. Deze bot toont vervolgens de resultaten.

Labels: , , , ,

21 mei 2009

GTD updates mei 2009

Aan het begin van de korte 'Hemelvaart break' wat updates op het vlak van takenbeheer, getting things done en time management. Kun je er maandag weer fris tegenaan!

Google Calendar nu met takenbeheer
Google Calendar heeft nu ook zelf takenbeheer.
- taken met een deadline verschijnen automatisch in de All Day event section.
- taken kun je in de agenda in de Month view of in de All Day section aanmaken en wijzigen.
- je kunt door taken bladeren en ze vanzelfsprekend als voltooid markeren.


Task.fm voor eenvoudige reminders
Voorzieningen als elektronische herinneringen blijven ook nog steeds ontwikkeld worden. Task.fm werkt op basis van natuurlijke taal om je notities vast te leggen en te vertalen in notificaties.

E-mail notificaties zijn gratis, maar in het ontvangen van SMS notificaties schuilt het verdienmodel van Task.fm: 100 berichten voor $8, en da's pittig.

Habit management in plaats van time management
Time management cursussen beogen je vaak toch wat trucs bij te brengen als symptoombestrijding van continu achter jezelf aan rennen. Terecht dat de 2Time: Time Management 2.0 weblog onlangs de onderliggende problematiek: slechte gewoonten duidde. Wil je dus echt blijvend effectiever met je tijd omgaan, zul je met een aantal gewoontes moeten afrekenen. Een zeer leerzaam artikel!

Managing Stress on Busy Days
In dat licht past ook Raymond LeBlanc's recente blog post Managing Stress on Busy Days. Hij komt tot 7 belangrijke principes:
1. Focus op het noodzakelijke.
2. Plan realistisch en in behapbare brokken.
3. Voorkom ophopingen van activiteiten.
4. Stel doelen.
5. Zorg voor een 'stiltewerkplek' zonder afleidingen.
6. Zorg goed voor jezelf, beloon jezelf waar verdiend.
7. Vraag hulp.

Labels: ,

24 april 2009

Google Profiles verbonden met zoekresultaten

Het Google Profiel bestaat al enige tijd. Wat begon met de losse profielen en accountinfo bij de onderliggende diensten als Blogger en Picasa is geïntegreerd tot een centraal profiel. Probeer, als je Blogger gebruikt de link rechtsboven Mijn account maar eens uit.

Ten onrechte 21 april door Read Write Web bestempeld als nieuw, is dus het fenomeen Google Profiel. Wel nieuw is de verdergaande integratie in de zoekresultaten.

Als je op een naam zoekt, en waarom niet op jezelf, wordt bij een match met een Google Profiel, ook die match getoond, althans in het voorbeeld in de RWW post. Zoeken op Henk-Jan van der Klis leverde nog niet een Profile Match op, noch bij taalinstelling Nederlands, noch Engels.

Wat je in je profiel verder kwijt kunt zijn contactgegevens, inclusief instellingen wie dit mogen zien. Verder kun je je Picasa of Flickr profiel koppelen, zodat bijvoorbeeld de recente foto's in je Google Profiel verschijnen. En dat is voor jezelf weer leuk, want het genereert verkeer naar je andere webpagina's en fotocollecties. Voor Google is het fijn, omdat er meer kansen voor het tonen van contextgevoelige advertenties zijn.

En als genoeg mensen hun contactgegevens invullen, is de slag om Plaxo of UNYK te vervangen natuuurlijk gemakkelijk.

Labels:

22 april 2009

Microblogging updates april 2009 - 2

IRLConnect
De Google Maps mashup microblogging toepassing IRLConnect is nieuw en in private beta. Het integreert met Twitter en Facebook om snel je vrienden van die netwerken op de kaart te kunnen zetten, anderen uit te nodigen en voyeur te gaan spelen.

Status updates kun je alleen aan je IRLConnect vrienden tonen, of doorposten aan Twitter en Facebook. Leuk voor erbij.


Seesmic Desktop vervangt Twhirl
De oppoppende AIR mini-applicaties die de huidige testversies van Twhirl kenmerken bevallen de makers onder leiding van Loic Le Meur niet. Sinds 7 april wordt met gebruikers nagedacht over vervanging door een nieuwe Seesmic Desktop.

Labels: , , , ,

07 maart 2009

Social search Twingly, TweepSearch en Google

Twingly Microblog search
Na de social media search engine WhosTalkin die ik in januari 2009 presenteerde, is er nu een soortgenoot: Twingly Microblog search met een mooie interface voor de zoekresultaten.


TweepSearch
Wil je vrienden of het gebruik van woorden zoeken op Twitter, is er een nieuwe zoekmachine TweepSearch beschikbaar.

Perfect is TweepSearch niet, want waarom Coevorden wel, en Balkbrug niet gevonden wordt, terwijl beiden in Twitter profielen staan, is een raadsel. Ook is het geen real-time search, recentelijk gewijzigde trefwoorden in het Twitter profiel worden niet opgemerkt. De eigen Twitter Search functie overtreft TweepSearch op zowel de zoektocht naar Balkbrug, niet op de tweede, aangezien Twitter Search niet specifiek zoekt in profielgegevens.

Google met real-time Twitter zoekresultaten

Ja, tenslotte Google. Gebruikers van Firefox kunnen - als ze hun browser hebben voorzien van de Greasemonkey add-on - uitbreiden met het Twitter Search Results on Google script. Het resultaat is, dat naast de standaard Google zoekresultaten ook de 5 meest recente tweets over je zoekopdracht worden getoond. Kijk, daarmee wint Twitter opnieuw aan waarde.

Labels: , , ,

25 februari 2009

MindManager integreren met Google Docs

Mindjet's Michael Deutch toonde onlangs de verrassende optie om MindManager 8 te laten samenwerken met Google Docs. Met de ingebouwde browser hoef je MindManager tegenwoordig niet meer uit om links aan te leggen, webpagina's te bekijken of met slimme Map parts bijvoorbeeld zoekacties op Google los te laten.

Om Google Docs te laten samenwerken met MindManager moet je in Gmail de taalinstelling op English (US) hebben staan. Dan staan er op het tabblad Labs een aantal extra's die nog niet in de Nederlandse versie van Gmail beschikbaar zijn. Create a Document en Google Docs gadget zijn twee gadgets die je met enable moet activeren.

Omdat Google Docs en ook MindManager draaien om samenwerking krijg je nu wel interessante opties erbij. MindManager had al tijden een warme band met Microsoft Office applicaties. Nu komen daar ook de Google Docs bij.

In onderstaand voorbeeld heb ik de url van een Google Docs document uit de gadget links onderin m'n Gmail gevist en geopend in MindManager. Het browser window biedt de mogelijkheid direct je document te onderhouden. Hetzelfde kun je je voorstellen bij de presentaties, spreadsheets, e.d. die Google biedt.

In presentaties die je met MindManager geeft kun je zo interessante uitstapjes naar bijvoorbeeld een Google Presentation maken, zonder MindManager te verlaten en toch de beide werelden (mind mapping en slides) mengen.

Het tweede voorbeeld laat mijn Google Reader zien. Posts kun je natuurlijk moeiteloos lezen. Door berichten, in mijn voorbeeld die over de iPhone, naar de mind map te slepen wordt een nieuw topic met hyperlink gemaakt. Lekker makkelijk. Iets dergelijks zou je bijvoorbeeld ook met Google zoekresultaten of Google Nieuws berichten kunnen doen.

Labels: , , ,

12 februari 2009

Vergroting location awareness


Google heeft sinds vorige week Latitude als functie in de nieuwste versie van Google Maps Mobile, een gratis van google.com/latitude te downloaden applicatie. Op basis van wederzijdse opt-in kun je de locatie van je vrienden volgen op je mobiel. Pas wel op dat je nergens tegenaan rijdt of loopt onder het kijken naar je mobieltje.

Google Latitude is een functie van Google Maps voor mobiel voor de volgende telefoons:
* Android-telefoons, zoals de T-Mobile G1 (binnenkort beschikbaar)
* iPhones en iPod touch-apparaten (binnenkort beschikbaar)
* de meeste BlackBerry's met kleurenscherm
* de meeste apparaten met Windows Mobile 5.0 of hoger
* de meeste Symbian S60-apparaten (smartphones van Nokia)
* veel mobiele telefoons met Java (J2ME), zoals apparaten van Sony Ericsson (binnenkort beschikbaar)

Ik heb om te testen Latitude aangezet, hoewel ik niet de hele dag Google Maps heb aanstaan. Wil je me volgen, selecteer me dan in je adresboek. Erg belangrijke tip: zeg 'nee' tegen de vraag van Google Maps of je bij het afsluiten van de applicatie je Latitude locatie wilt blijven delen. Zeg je hier ja, blijft op de achtergrond wel een verzendproces draaien die het scherm van je mobiel ook actief houdt. Erg slecht voor de batterij en nergens voor nodig.


Vanaf deze week is het mogelijk met /nearby achter de url van een foto die geotagged is op Flickr andere foto's te zien die in de omgeving gemaakt zijn. Hiernaast een voorbeeld van het Waaggebouw in Leeuwarden.

Afhankelijk van de populariteit van de locatie vind je natuurlijk meer of minder foto's. In het map window kun je hetzelfde doen door de optie See nearby photos and videos aan te klikken.

Trackr
Met trackr! kun je anderen zien en volgen via internet en je mobiele telefoon. Download de applicatie op je mobiel, maak een vriendenlijst aan en laat zien waar ter wereld jij bent en bekijk de locatie van je vriendjes.
Daarnaast:
* Bekijk welke route jij of je vrienden hebben afgelegd: afstand, gemiddelde snelheid, etc.
* Ontvang een waarschuwing als iemand een bepaald gebied binnenkomt en/of verlaat (geo-fencing)
* Plaats foto's op de kaart bij je track exact waar je ze genomen hebt
* Stuur automatisch updates naar je Twitter en Hyves accounts zodra je online bent
* Zet een kaart met jouw huidige locatie op je website/blog
* Gebruik de snelcode om anderen meteen te laten zien waar jij op dat moment bent
* trackr! is GRATIS voor persoonlijk gebruik.

Anders dan Google Latitude die niet per se een GPS nodig heeft, maar ook op basis van afstand tot de dichtstbijzijnde GSM mast een gooi doet naar de locatie (bij het schrijven van dit blog dacht Google dat ik bij de Lichtmis aan de A28/N377 stond, werkelijk Balkbrug ligt 12km verder oostwaarts), heeft Trackr wel een GPS locatie nodig.

Labels: , , , ,

10 november 2008

Uitbreidingen van en voor Google in overvloed

Read It Later in Google Reader
Het populaire bewaar voor later Read It Later heeft een update van de browser add-on (IE en FF3) gekregen die ook mooi integreert in Google Reader. Anders dan de starred items die ik tot nog toe gebruikte als parkeerplaats voor te lezen artikelen en eerder ook aanvullende web applicaties als StumbleUpon.

Eén van de waardevolle toevoegingen in de nieuwe versie is de sortering op Postrank, zoals eerder in Google Reader zelf al AideRSS/Postrank beschikbaar was.

Het resultaat, bijvoorbeeld je lijstje ongelezen items kun je weer voor syndicatie aanbieden, zoals hieronder.


Google Reader Trends vernieuwd

De Trends pagina in Google Reader is vernieuwd en uitgebreid met meer kleurrijke grafieken.


Gmail onbereikbaar? U heeft 8 alternatieven om Gmail te bereiken
Google was zo aardig de 8 alternatieve mogelijkheden om je Gmail account te benaderen, mocht de www.gmail.com bijvoorbeeld door een systeembeheerder zijn afgeschermd.

GPhotospace
Naast Google Picasa of concurrent Flickr is er nu GPhotospace een gratis Firefox extensie die de nog onbenutte opslagruimte van je Gmail account gebruikt om er je foto's op kwijt te kunnen.

De makers beweren, dat de Gphotospace uploader zelfs 5x sneller is dan de web upload functie van Flickr. Al met al staat je gratis 7GB ter beschikking, en kun je de geplaatste foto's publiceren en delen met wie je wilt.

Google SearchWiki
Zoekmachine Google experimenteert met het door gebruikers laten toevoegen van aantekeningen bij zoekresultaten, om zo de trefzekerheid en relevantie verder te vergroten. Het experiment heeft nu de passende naam SearchWiki gekregen.Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

15 september 2008

Picasa 3 nader bekeken

Onlangs kwam de beta versie van Picasa 3, zeg de Google tegenhanger van Yahoo!'s Flickr uit. Ten opzichte van de 2.7 versie die ik eerder geïnstalleerd en gebruikt heb, is een groot aantal verbeteringen doorgevoerd.

Functionaliteit omvat nu bijvoorbeeld:
- synchronisatie tussen wijzigingen in Picasa 3 en Picasa Web Albums
- retoucheren van je foto's.
- filteren van je foto's tot alleen de verzameling foto's met gezichten erop.
- Picasa Photo Viewer om foto's in Windows Explorer direct te bekijken zonder Picasa of andere image viewer te openen. Vista heeft natuurlijk ook een ingebouwde Photo Gallery en viewer, dus de concurrentie is dichtbij.
- directe upload van foto's naar Picasa Web Albums of Blogger.
- Moviemaker, ja, apart van Windows Movie Maker een eigen Google Movie Maker met Youtube als uitstalling.
- betere mappenbeheer.
- betere EXIF ondersteuning
Picasa 3 is een gratis download.

Opvallende bugs vind ik zelf het niet opslaan van doorgevoerde rotaties van foto's en het ontbreken van een 'hernoem bestand' bij het importeren. Picasa is daarentegen sterk ten opzichte van bijvoorbeeld Irfanview in het indexeren en dus doorzoekbaar maken van je fotocollectie.

Picasa Web albums updates
Ook de web 'end' van Picasa, Web Albums heeft onlangs een aantal verbeteringen ondergaan, waarvan "name tags" de belangrijkste is. Gezichtsherkenning a la Google. Automatisch aanvullen van namen in volgende foto's van dezelfde persoon wordt geregeld, en mocht je Picasa als vertrekpunt voor het aanmaken van contactgegevens kiezen, wordt een foto ook automatisch zichtbaar in je Gmail adresboek.

Onderstaande video demonstreert de name tags functie.

Verder is geotagging verbeterd, is Picasa Webalbums ook beschikbaar op je mobiele telefoon voor bekijken en van commentaar voorzien van plaatjes. Foto's mogen nu tot 20MB per stuk zijn voor upload. Gratis opslagruimte is uitgebreid tot 1GB, de API voor gegevensuitwisseling met externe (web)applicaties is verbeterd, enz.

Al met al voor de Windows gebruikers (helaas ontbreekt nog altijd een Mac client) interessante toevoegingen in de Google applicatieset.

Labels: , , ,

02 september 2008

Google Chrome nader bekeken

De eigen browser van Google, Chrome, is uitgebracht. De ontwikkeling ervan is lang ontkend, maar lekte via Google's eigen blog en een stripboek dan 1 september toch uit.

Sindsdien schrijft menig blogger de spaarzame informatie over om maar verkeer te genereren. Een slimmerik heeft googlechrome.nl gereserveerd. In blogs werd 2 september aangehouden als aangekondigde releasedatum, vaak zonder verwijzing naar www.google.com/chrome. Ongeduldigen zoals ik kregen daar overdag 'gewoon' een 404-foutmelding.
Op het vanzelfsprekend ook aangemaakte Wikipedia lemma werd 3 september aangegeven. Kortom, veel buzz en - begrijpelijk - nog weinig echte eerstehands ervaringen. Dinsdagavond was er dan de Chrome presentatie met een behoorlijk Duits accent.

In de loop van de dinsdagavond kwam www.google.com/chrome dan toch in de lucht.

Chrome is een beta versie en in eerste instantie voor Windows machines. Chrome, evenals Apple's Safari op de Webkit engine gebaseerd, geeft een goede indruk van de user experience die Google voor ogen heeft. Aan Linux- en Mac-versies wordt nog gewerkt. Overigens is de source code openbaar, volgens Google is concurrentie helemaal niet erg, en zouden browsers allemaal sneller mogen worden.

De installatie gaat snel, het importeren van de favorieten, wachtwoorden en toolbars vanuit Firefox was in een oogwenk geregeld, en natuurlijk was een eerste test mijn eigen portaal, waarin verschillende talen en scripts bij elkaar komen. Een en ander wordt keurig weergegeven.

Eerste indrukken zijn beter dan mijn indrukken van Safari. Natuurlijk, voor een volledige overstap zijn ook de functies die de Firefox add-ons bieden voor mij belangrijk.

Opvallend zijn de mogelijkheden voor private browsing (incognito in Google jargon) en het startscherm met de meest bezochte websites.


Chrome lijkt de opstap naar het eveneens al langer in de blogosphere besproken eigen besturingsysteem. Google benadrukt bij de lancering, dat niet langer webpagina's, maar applicaties centraal staan. Niet verwonderlijk, dat Google Gears voor dataopslag gebruikt wordt. Gmail draait in Chrome zonder adresbalk en navigatiebalk. Daarmee is wat mij betreft de stap browser naar een applicatieplatform gezet. Google's Android besturingssysteem voor mobiele telefoons, een sterk beperkte te besturen 'wereld' is zeker een belangrijke ontwikkeling. Die naar een volledig besturingssysteem kan te groot blijken, aangezien ook Microsoft nog altijd worstelt met de stabiele aansturing van randapparatuur.

Labels: , ,

06 april 2008

Verbeterd mobiel zoeken met Google

Natuurlijk kun je op je smartphone, pda of andersoortig mobieltje met internettoegang zelf naar http://google.com surfen en daar je zoekactie loslaten. Je kunt Google ook bij je Mobile Favorites zetten. Maar het kan nog beter. Met een 300kb download ben je een Google zoekvak op je Home/Today scherm rijker. Je kunt er direct je zoektermen invoeren; de applicatie neemt je mee naar de browser en toont er de resultaten.
.
Deze service en nog diverse andere diensten voor je mobiel, van een mobiele versie van Google Maps, Gmail, Agenda, Nieuws tot Foto's, per land gesorteerd. NB de hierboven getoonde applicatie vind je niet bij Nederland, maar bij Verenigde Staten als Zoeken (downloaden).

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker