Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 december 2009

Patatjesdag 2009

De jaarlijks op de voorlaatste 'werkdag' door Capgemini georganiseerde Patatjesdag is ook zo'n gewoonte in de kerstvakantie, waarvoor we alle 3 kinderen nog steeds warm kunnen krijgen. En dus na dagen weer geschoren, zonder laptop, pak of zakelijke verplichtingen, met leasewagen en toegangspas richting Papendorp.

Schminken of ballonnenfiguren laten maken boeide het drietal niet meer, maar de liedjes die het One Two Trio in het auditorium speelde wel (al lieten ze het niet altijd zien met de gebaren, dansjes en springerij). Meneertje Blauw (zo trots als een pauw), meneertje Rood (de sportieve malloot) en meneertje Geel (zo sloom als een kameel) spelen bekende kinderliedjes maar ook eigen nummers als 'Ik heb een snotje in mijn neus'. Meneertje blauw werd herkend van de band uit de BZT Show.

Na de snoepzakken, cola, cassis, roze koeken, onvermijdelijk wc-bezoek en de kindervoorstelling tijd voor patatten en kroketten.

Op naar oudejaarsdag!

Labels: , ,

28 december 2009

Marinemuseum Den Helder

In heel m'n leven was ik nog nooit in Den Helder geweest. Het met de Museumkaart gratis toegankelijke Marinemuseum in combinatie met een eigen week kerstvakantie en openstelling op maandag waren de aanleiding ook deze stad en het voor kinderen en hun ouders leuke en leerzame museum aan te doen.

Het Marinemuseum kreeg in november bezoek van Avro's Museumbende en een vijf sterren beoordeling op kindvriendelijkheid, uitstraling, bijzonder, service, leren en doen. We hebben er zelf bijna 4 uur doorgebracht, dus dat zegt al veel. De geschiedenis van de Marine, de onderzeeboot Tonijn (1966), het ramschip Schorpioen (1868) en de mijnenveger Abraham Crijnssen (1936) trokken de eerst helft van het bezoek.

Vervolgens naar de oude Geschutsmakerij voor de techniek bij de Marine, zoals communicatie-, navigatie- en gevechtsapparatuur, inclusief een computer game om zelf kanonnen te besturen. Maar ook een speels opgezette kennismaking met de levensloop van Michiel de Ruyter vanuit het gezichtspunt van diens moeder, vrouwen, knecht en dochter. En tenslotte een verfwerk voor en door de dochters, Johan had er geen zin in. De vrijwilliger (net zoals de anderen vandaag oud-mariniers) had er zoveel zin in, dat we niet alleen met twee beschilderde gipswerken, maar ook met zelfbouw periscopen, een boekje over Michiel de Ruyter en een kleurplaat naar huis konden.

Een bak koffie halen bij Joël Visser combineren we een volgende keer met een bezoek aan het door hem aangeraden Reddingsmuseum, dat zich in de buurt bevindt.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

27 december 2009

Techniekmuseum HEIM Hengelo

Techniekmuseum HEIM (Hengelo's Educatief Industrie Museum) geeft een beeld van anderhalve eeuw industrie in Twente met bekende namen als Twentse Kabel Fabriek (TKF), Akzo en Stork. In de gerestaureerde, voormalige fabrieksschool van Stork wordt oude en nieuwe techniek aantrekkelijk gepresenteerd met werkende apparaten. Het motto 'Ontdek! Speel! Geniet!' trok, evenals het 'verbod af te blijven' en de voor vandaag geplande Doe & Draaidag. Met de Museumkaart is het museum gratis toegankelijk. Genoeg aanleiding dus eens in Hengelo te gaan buurten.

In het museum is op een dynamische manier anderhalve eeuw industriële ontwikkeling bijeengebracht. Het museum heeft opstellingen rond werktuigbouw, radar en detectie, telecommunicatie, textiel en procestechniek. Stoommachines, generatoren, motoren, schakelkasten, electriciteitsmeters, maar ook katrollen, computerspellen, puzzels, weefgetouwen en een reuzeflipperkast om de chloorwinning speels te benaderen.

Juist de mogelijkheden om veel zelf te doen, met de handen overal aan te zitten en op diverse plekken uitleg van ervaren krachten te krijgen. Aan tegen betaling zelf solderen of in elkaar zetten van 'technische werkstukjes' hadden ons drietal geen behoefte. Desondanks een twee uur prima vermaakt in hartje Hengelo.

Labels: , ,

26 december 2009

So this was Christmas 2009

Vrijdag 25 december - 1e Kerstdag
Terwijl het buiten sneeuwt, regent en ijzelt, hebben we 's ochtends een kerst samenkomst in De Graankorrel in Dedemsvaart. In drie verschillende zondagschool groepen doen onze kinderen mee. Marianne valt op door te blijven stralen, ook al leest de verteller over 'bange gezichten'. Als herderin helemaal geslaagd.

's Middags eerst de verontwaardiging op Twitter over Koningin Beatrix' opvattingen ten aanzien van internet en korte boodschapjes. Alsof we steeds afstandelijker worden. Het tegendeel is waar, zo bepleitte bijvoorbeeld Petra de Boevere online in een open brief aan Beatrix. Intussen sprokkelt zoon Johan via Hyves de ene na de andere klasgeno(o)t(e) en tafeltennismaat bij zijn uitdijende vriendenkring. Misschien kan de Koningin Johan binnenkort accepteren als vriend, als het door Raymond Spanjar aangeboden Hyves account wordt opgepikt.

Later 'mijn' kant van de familie, gezellig gourmetten, galgje spelen met de dochters. Na genoeg kerst CD's te hebben beluisterd, werd Gold - The Very Best of The Dolly Dots uit de kast getrokken, en swingden de kinderen volop, zeker na het zien van oude clips als die van Do Wah Diddy en S.T.O.P.

's Avonds nog meer swing in de 'familiefilm' Happy Feet, die Klazien en ik goeddeels met z'n tweeëen bekijken. Net als andere animatiefilms als Shrek, zit ook hier vooral voor volwassenen begrijpelijke humor in. En wat een muziek. De aftiteling miste op SBS6, anders was er minutenlang nodig geweest om alle song titles met hun credits te tonen. Een swingende film!

Zaterdag 26 december - 2e Kerstdag

Cover of "Gedida"Cover of Gedida

Zaterdagmorgen in alle rust Gerald Troost's Als de stilte spreekt gerecenseerd en Microsoft Project 2010 besproken voor de weblog. Daarna de eerste 2 afleveringen van De weg naar Mekka bekeken. Eerder in december had ik het boek besproken. De bijbehorende muziek sprak Henriëtte wel aan, en dus in de lijn van de Vlaamse journalist en tv-maker Jan Leyers (Marianne wist bij het zien van het gezicht direct de bijbehorende kinderprogramma's) van de met Arabische wortels voorziene Belgische Natacha Atlas' Gedida weer eens gedraaid.

Zaterdagmiddag deden we mee met de Kerstwandeling in het Reestdal vanaf de Wheem in Oud-Avereest. Bekende landschappen, maar in de winter stil en vol van een eigen schoonheid, weer anders dan in de andere jaargetijden. Warme chocolademelk, midwinterhoornblazers bij boerderijen en een verjaardagskalender cadeau.

En terwijl de kinderen een inhaalslag maaakten op Happy Feet, heb ik Lucas Kramer's Vroeger wordt later gerecenseerd en verder gelezen in World Megatrends - Towards the renewal of humanity.

Begin van de avond verzamelde we ons met een deel van m'n schoonfamilie voor de 2e editie van het familiediner, zonder Bert van Leeuwen by the way.

Wie zei er dat Kerst saai is?

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

21 oktober 2009

Anne Frank Huis en Hermitage in Amsterdam

Een dag vrij in de herfstvakantie met mooi weer. Onze geplande dag Amsterdam was vanwege verplichtingen op het werk al een keer gezet. De diverse uitnodigingen die voor vandaag zijn uitgestuurd, heb ik geweigerd. Voor de rest van het gezin in alle vroegte naar Amsterdam, waar we rond 9u op de P&R Zeeburg parkeerden. Met tram 26 naar CS en 13 naar de Prinsengracht voor een bezoek aan het Anne Frank Huis. Geen van allen waren we er ooit eerder geweest en hoewel de kinderen het als 'leuk' typeerden, heeft het achterhuis, de tentoonstellingen en met video's vertelde achtergronden over Anne Frank en de schuilplaats in het achterhuis behoorlijke indruk gemaakt. Thuisgekomen in Balkbrug heeft Henriëtte inmiddels Het dagboek van Anne Frank direct bij de bibliotheek opgehaald.

Langs de grachtenpanden van de Singel en Amstel liepen we vervolgens naar de Hermitage. Deze dependance van de grote Hermitage in Sint Petersburg is gratis toegankelijk met de Museumkaart. Daar hadden meer mensen vandaag behoefte aan, er stond een beste rij met belangstellenden voor de ingang. De jurken, waaiers, curiosa, schilderijen, speelgoed van de Russische Romanov tsarenfamilie in de tentoonstelling Aan het Russische Hof werd door de kinderen als 'saai' getypeerd, maar boeide Klazien en mij des te meer.

Door de binnenstad en de wat ons bij elk bezoek minder boeiende Kalverstraat op naar Smits Koffiehuis, waar we een 'bakkie' deden en weer op de tram 26 stapten.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

11 oktober 2009

Voetspoor als spannend spel rond Jezus' leven

Bekijks trok ik wel met de gloednieuwe speldoos van Voetspoor op vrijdagmiddag 2 oktober in de trein van de perspresentatie in het landelijk dienstencentrum van de PKN in Utrecht terug naar huis. Het team van KerkopKop heeft samen met eductieve uitgeverij Zorn een in 2 weken ontwikkeld spelidee omgegooid, van coöperatief naar competitief spel, verder verrijkt en van fraaie vormgeving voorzien.

In een kruising tussen Levensweg, Wie ben ik?, Ganzebord en de Nationale Bijbelquiz spelen twee, drie of vier teams, elk bestaand uit een duo, om vanuit Bethlehem als eerste team in Jeruzalem aan te komen. Verder dan de poort in Jeruzalem wilden de spelmakers niet gaan, stel je voor dat een team gekruisigd moet worden!

Opdrachten zitten in het beantwoorden van vragen uit de Evangeliën, het uitbeelden van situaties, mensen en dergelijke en het inzetten van talenten bij taken in je levensloop. Een paar voorbeelden:
- beeld uit: een engel
- aan de hand van Lucas 2 vers 47 wordt gevraagd om wijsheid. Heb je als team niet de talentenkaart wijsheid, moet je een omweg nemen.
- Jezus had twaalf discipelen. Kun je vier namen noemen?

Deze laatste vraag leverde bij de perspresentatie veel gestamel en foute antwoorden. Ruimte dus voor tieners, jeugd en oudjes, met wie het spelletje al uitgebreid ge-beta-test is, om het beter te doen. Wat KerkopKop betreft is Voetspoor speciaal bedoeld voor catechese en godsdienstles op scholen en kerkenwerk. In mijn eigen evangelische kringen denk ik aan de bovenbouw van de zondagschool en de tienerclub.

Met een huur-ezel, palmtakken en het kopen van je mantel vind je als team je weg naar de stadspoort van Jeruzalem. Voetspoor wordt verkocht via de KerkopKop webshop. Woon je in de buurt van Balkbrug en wil je mijn exemplaar gebruiken met je groep, geef dan een seintje.

Labels: , ,

03 oktober 2009

Scientific Festival in NEMO Amsterdam

Oktober is niet alleen Pink Ribbon Maand om de strijd tegen borstkanker onder de aandacht te brengen (ik broed al een aantal dagen op een gepaste blog post daarover), maar ook Kennismaand. Zowel vandaag als morgen is het NEMO in Amsterdam gratis toegankelijk in het kader van het Scientific Festival 2009.

Vanochtend ben ik met zoon Johan en één van zijn vrienden Niek naar Amsterdam P&R Zeeburg gereden, vandaar met tram 26 naar Amsterdam CS om vervolgens langs het Oosterdokseiland naar NEMO te lopen.

De jongens en daarmee ikzelf ook hebben van iets voor tienen tot 15.30u zich uitstekend vermaakt met mega bellenblazen, stroom geleiden, stroom opwekken, films over ruimtevoertuigen bekijken en DNA afstaan voor een halskettinkje met je eigen DNA-string. Maar ook: een infraroodfoto van jezelf laten maken, een spectroscoop maken met hulp van de astronomie vereniging, een interactieve les rond een wereldbol met tsunami's, golfstromen, populatiegroei en temperaturen.

En proefjes doen met gas maken en onderwater vulkanen, muntstukken laten verdwijnen in een zwart gat, naar muziek uit een kussen luisteren, de eigen muzieksmaak ontdekken als 'vrolijk en conservatief', jezelf omhoog hijsen aan katrollen en nog veel meer.

De replica van het VOC schip De Amsterdam was voor de gelegenheid ook gratis toegankelijk. Zelf was ik er al eens met een Capgemini practice meeting op geweest om te eten, maar voor de jongens was het nieuw en avontuurlijk.

De vader van klasgenote Eline van Johan en Niek werkt bij Smits Koffiehuis, dat tegenover het Centraal Station is opgebouwd. Ze had verteld, dat sorbets naar Eline en haar zusje Emily zijn vernoemd. Nu was het geen weer voor een sorbet, maar even wat drinken in het koffiehuis hoorde er natuurlijk wel bij.

En zo vloog de dag voorbij. De tram bracht ons weer door de Piet Heintunnel naar Zeeburg, vandaar de Prius weer terug naar Balkbrug.

Over een paar dagen kunnen we op ontdekhetonzichtbareheelal.nl de eigen infraroodpasfoto downloaden.

Labels: ,

08 augustus 2009

Johan 10

Johan viert vandaag zijn 10e verjaardag. Hij groeit de laatste tijd weer duidelijk in lengte (nog maar een half hoofd kleiner dan Klazien) en begrip. Het nieuws (Journaal, RTL4 nieuws, BNR nieuwsradio) is favoriet. Dat leidt weer tot allerlei vragen, en dus gesprekken.

Enkele voorbeelden:
- waarom is de Vietnam oorlog gevoerd?
- hoe is de Eerste Wereldoorlog gestart?
- waarom is de dood van Ferdy E. nu in 2009 nieuws?
- wat is beleggen?

Hieronder de foto's van Johan uit het afgelopen jaar.

Labels:

04 augustus 2009

Cadeautje voor je vrouw

Incredible India heeft ter promotie van India een aantal posters ontwikkeld, waarvan "And to think that these days men get away with giving flowers and chocolates to their wives." met de Taj Mahal bij ons bezoek aan Astrid in Zweden als visuele hint op een deur opviel en tot een glimlach leidde.

Sinds twee jaar is dit unieke bouwwerk opgenomen in de lijst van nieuwe Wereldwonderen.

De Taj Mahal is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631 in het kraambed van haar 15e kind. Op haar sterfbed had Sha Jahan beloofd nooit meer een kind te verwekken en het mooiste gebouw voor haar te laten bouwen. Voor het ontwerp zijn minstens 37 personen betrokken geweest, de belangrijkste architect was de Iraniër Isa Khan. Om zich zo goed mogelijk in te leven in het liefdesverdriet van de grootmogol, liet hij zijn eigen vrouw op een gruwelijke manier vermoorden. In een visioen zag hij vervolgens de contouren van een witte en een zwarte Taj Mahal tegenover elkaar. Die zwarte, bedoeld als mausoleum voor Shah Jahan zelf is er nooit gekomen. De witte imponeert jaarlijks 2 miljoen bezoekers als blijk van liefdebetuiging aan een vrouw.

Je kunt uit dit bijzondere liefdesverhaal natuurlijk verschillende lessen halen:
1. Toon je liefde voor je vrouw zolang ze leeft.
2. Belofte maakt schuld.
3. Als je vrouw ook blij is met chocolade of een bloemetje, sloof je dan niet uit door een heel gebouw neer te zetten.
4. Als je vindt dat je vrouw uniek, speciaal, een godswonder is, wil je geen 376 jaar wachten op erkenning door de UNESCO. En heb je haar als 'hoofdechtgenote' of enige?
5. Van bloemen en chocolade kun je ook prima samen genieten. Daar heb je meer aan dan uiteindelijk een mausoleum te delen met je vrouw, omdat je eigen exemplaar niet gerealiseerd is.
6. Denk in alternatieven. Er zijn indrukwekkender mogelijkheden dan een verplicht blok chocolade of een bloemetje.

Labels: ,

02 augustus 2009

Wadlopen van Sahlenburg naar Insel Neuwerk

In de jaarlijkse pogingen wadlooptochten te maken die ik nog niet eerder gelopen heb, vond ik eerder dit voorjaar de mogelijkheid om vanuit het Duitse Cuxhaven aan de monding van de Elbe naar het eiland Neuwerk en zo mogelijk vanaf Neuwerk nog heen en weer naar het vogeleiland Scharhörn te wadlopen met www.wattlaufen-cuxhaven.de. De weersvooruitzichten waren goed en de vorige week spontaan afgesproken logeerpartij van de kinderen, maakten het mogelijk dat ook Klazien meeging. Sinds 1998 had ze geen wadlooptocht meer meegedaan, en samen op pad is gezelliger dan alleen. Ergens in het vastleggen van de reistijden was de vroege oversteek naar Insel Neuwerk om ook Scharhörn te lopen de mist in gegaan, en liepen we 's middags vanaf 14.30u de overtocht.

De logistiek had nog een uitdaging in zich. De veerboot zou 's avonds aankomen in Cuxhaven, terwijl de oversteek naar Insel Neuwerk vandaag vertrok vanaf het 8km verderop gelegen Sahlenburg. Omdat de dienstregeling van de stadsbussen aangaf, dat er zaterdagavond laat geen bussen meer tussen Cuxhaven en Sahlenburg zouden rijden, hebben we 's ochtends de auto geparkeerd bij Alte Liebe, direct achter de haven van Cuxhaven en zijn met de 1006 stadsbus via de badplaatsen Duhnen en Sahlenburg naar het vertrekpunt gereden. Drie kwartier over 8km in een propvolle bus langs Duitse toeristentrekkers.

De tocht zelf was verrassend licht. Geen diepe slik, zoals bij de meeste waddeneilanden. Bijzonder aan het wad hier is dat bij eb de waterlijn 30km verder ligt dan de vloedlijn. Geen wonder dat niet alleen Insel Neuwerk, maar ook Scharhörn belopen kan worden. En gelopen werd er, door honderden mensen. Slechts een deel met wadgidsen, zo bleek. Onze grote groep, met maar één wadgids liep zo sloom, dat we na het laagste punt voorbij de helft van de tocht de rest in ons eigen tempo met z'n tweeën hebben gelopen.

Grotere kaart weergeven
Neuwerk diende om de Hanzestad Hamburg te verdedigen. De uit 1369 stammende 35m hoge vuurtoren op het eiland staat er nog altijd en is daarmee Hamburgs oudste verdedigingswerk. Op het kleine eiland wonen zo'n 36 vaste inwoners die het vooral van de toeristen moeten hebben. Dat Zum Anker ook een mobiele Bierstube Watt-Oase op het wad exploiteert, is heel begrijpelijk.

Op het eiland hadden we na een kleine rondgang eerst het terras van familiepension Haus Seeblick opgezocht, maar de uitbaters hier konden de toegestroomde drukte niet aan. Na ruim 20 minuten hadden we alleen nog maar een menukaart gekregen. We zijn opgestapt en hebben bij het verderop gelegen Hus Achtern Diek wel lekker gegeten en gedronken, buiten op het terras in een typisch Duitse strandkorf. Vlotte en vriendelijke bediening scheelt een hoop!

De overtocht met een paar honderd man aan boord van de MS Flipper was ook prima voor elkaar. Naast de grote zeeschepen en met een rustige zonsondergang. Om ons te plagen en anderen te plezieren werden op de boot kaarten verkocht voor de Sonderbuss die mensen vanaf de haven terugreden naar Duhnen en Sahlenburg.
Tegen 22.30u zaten we weer in de auto, om 3u later thuis te zijn. Volgend jaar willen we terug naar Cuxhvaven en Insel Neuwerk, dan met de kinderen. Deze tocht is wat ons betreft een prima gelegenheid om de kinderen te laten kennismaken met wadlopen en de fauna op het wad.

Alle foto's en video bij elkaar op Flickr.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

31 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 2

En vandaag heb ik nog wat toeristische tips in de Zweedse omgevingen Småland en Östergötland voor je uitgewerkt.

Glasriket
In Småland vind je naast een boel meren, bossen, houtindustrie ook het Glasriket. Elk dorp heeft er z'n glasblazerijen, tezamen een magneet voor toeristen die echter vooral stoppen bij de grote bedrijven van Kosta Boda in Kosta, Boda en Åfors. Daar wordt niet alleen live glas geblazen, maar vind je ook grote outlets om het grootschalig geproduceerde glaswerk zelf te kopen.

Kleinschaliger en soms zelfs interessanter dan de 'grote jongens' zijn Lindshammar (de meest noordelijk gelegen glasblazerij en factory outlet tegen lage prijzen!), Klaveström, SEA, Orrefors, de kunstwerken in Transkö Hytta en de bijzondere werken van Mats Jonasson in Målerås.

Gränna
Gränna ligt lekker aan het water van Vättern, je kunt met een veerboot over naar het eiland Visingö. De polkagrisar ofwel de zuurstokken in allerlei smaken vind je overal in de hoofdstraat. Je kunt ze bij Franssons ook live gemaakt zien worden, extra leuk natuurlijk.

Labels: , ,

30 juli 2009

Oude tijden herleven in Småland

Stoomtrein Eksjö
Was dat even een geluk, dat er in het kader van de O-Ringen in Eksjö ook een stoomtrein paraat was op het station, net toen wij de winkelstraat wilden verkennen.

En bewegende beelden met geluid zijn natuurlijk nog leuker!


Åsens By
In het cultuurreservaat Åsens By staat de tijd stil bij begin 20e eeuw. Zwijnen hebben de ruimte, geen megastal, kersen kun je zelf plukken, niet kopen in de super, en de was hangt aan de lijn te drogen, niet in de droger.

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld laat de overbekende verhalen van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Emile en anderen tot leven komen. Tijdloos en dus ook in 2009 springlevend.

In de speciale Astrid Lindgrens Värld set vind je veel meer foto's en video's voor een goede impressie van dit dagvullend programma.

Kleva Gruva
In de oude en koude mijnschachten van Kleva Gruva waan je je mijnwerker, met een lamp zoekend naar de uitgang, gekromd zoals een echte kompel. Nee, er komt geen ijzererts, of ander edelgesteente mee naar boven. Wel een leuke belevenis.


Glasblazerijen in het Glasriket
En vergeet vooral de glasblazerijen in het Glasriket niet. Hoewel, echte glasblazers zagen we alleen in de vestigingen van Kosta Boda.

Meer foto's van het glasblazen staan op Flickr.

Labels: , ,

29 juli 2009

De Nederland-Zweden lijn

Als Nederlander op vakantie in Zweden heb je een natuurlijke belangstelling voor alles wat met ons kikkerlandje te maken heeft. En zo nu en dan trof ik wel bijzondere lijntjes tussen de beide landen. Uiteraard op de eerste 2 dagen de familie Klomp die deels Nederlandse, deels Zweedse nationaliteiten in de gelederen heeft. Vervolgens op 10 juli de Europese markt in het centrum van Jönköping, waar typische Hollandse koopwaar als pepernoten, bloemen en kaas werd verkocht.

Op de markt in Eksjö ontmoetten we een geëmigreerde Nederlander die ter plekke stroopwafels verkocht.

Op Stjärneborg in de gemeente Aneby lag pal naast de koperen pyramide een grafmonument van de in Brummen geboren Jacoba Adriana van Spreekens. Aan het naastgelegen Ralången meer ligt het Hollandshus.

En in het gezellige Tranås bood een bloemenwinkel natuurlijk een Hollands boket aan.

Tenslotte: wat veel mensen niet weten, is dat het 'Zweedse woonwarenhuis' IKEA juridisch gezien in en vanuit Nederland wordt beheerd in drie BV's en een stichting:
*Inter IKEA Systems B.V. in Delft (IKEA concept en handelsmerk)
*Inter IKEA Holding N.V. op de Nederlandse Antillen.
*INGKA Holding B.V. in Leiden (eigenaar van de 235 eigen vestigingen)
*Stichting INGKA Foundation, in Amsterdam, zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

Labels: , ,

28 juli 2009

Marianne jarig

"Tot mijn verjaardag!" wenste Marianne aan het begin van de zomervakantie iedereen die ze een paar weken niet zou zien. Vandaag viert onze jongste dochter alweer haar 6e verjaardag. En wat gaat die tijd snel: ze kent al vóór de start van groep 3 alle letters van het alfabet, leest en schrijft de eenvoudige woorden en lepelt de tafel van 1 en 2 op. Dan lijkt en is borstvoeding, box en peuterspeelzaal alweer jaaaaaren geleden.

Alle reden dus voor feest vandaag.

Labels:

27 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 1

Ben je deze zomer of zoek je voor een volgende vakantie leuke gelegenheden en tips voor trips in de Zweedse streken Småland en Östergötland, heb ik de ervaring van de afgelopen twee weken voor je uitgewerkt.

Eksjö
Eksjö prijst zichzelf aan als de unieke houten stad, en voor de gezellige straten in het centrum is dit terecht. De houten huizen, kunstgalerieën en hofjes zijn op elke dag van de week bezienswaardig.

De beschikbaarheid van diverse grote supermarkten als COOP Konsum, Netto en Lidl maken de stad ook een praktische stop-over. Onze foto's van Eksjö vind je op Flickr.

Enkele kilometers westelijk aan de rechterzijde van de provinciale weg 40 ligt in Kållarp de handwerkwinkel Ljusboden. Houtsnijwerk, snuisterijen, zelfgemaakte kwarktaart volgens Smålands recept, je vindt er van alles.


Ten noordoosten van Eksjö ligt de 800 meter lange kloof Skurugata. Je kunt deze vanuit zowel de noord- als zuidzijde doorkruisen. Aan de zuidzijde ligt Skuruhatt, een heuvel die een schitterend panorama op de omgeving biedt.


Vimmerby
Als stad heeft Vimmerby vooral aantrekkingskracht op toeristen dankzij het Astrid Lindgren's Värld Park. De verhalen over Pippi Langkous, Emile, Ronja en Leeuwenhart komen allemaal tot leven in nagebouwde scenes, live voorstellingen, muziek, dans en winkeltjes.

Onze drie kinderen vonden het geen bezwaar dat de voorstellingen allemaal in het Zweeds waren, volgens eigen zeggen begrepen ze best waar het over ging. Wel hebben ze het plan om ook in Nederland een 'vertaalde' versie van Astrid Lindgrens Värld te openen. Meer nieuws volgt... ;)

Vetlanda
Vetlanda is als plaats niet interessant, wel de omgeving die wel het Klondike van Småland wordt genoemd. In Kleva Gruva kun je zelf op eigen gelegenheid oude ijzererts mijnschachten doorstruinen, met helm en zaklamp. Vanwege de temperatuur (ook hoog zomer maar drie graden Celcius boven nul) krijg je er een groene parka en rubber laarzen bij.

Met de toegangskaart voor Kleva Gruva kun je gratis in Ädelfors naar het museum met edelstenen bezoeken.

Växjö
Växjö heeft zowel een boeiende binnenstad, een waterrijke omgeving als alle voorzieningen die je van een volwaardige stad mag verwachten (zelf een Capgemini vestiging).

Vergeet niet in je bezoek aan de stad de Domkyrkan, het Teleborg Slott en de Ekotemplet (watertoren met geweldig echo-effect).

Labels: , ,

26 juli 2009

How did you find this place?

Twee uit Duitsland naar Bruzaholm gemigreerde overburen hadden ons getipt bij welk meer de lokale bevolking ging zonnen en zwemmen: het Säldefall meer. De eerste maal, dat we er van het strand en het water hadden genoten, schoot een oude Zweed me aan en vroeg "How did you find this place?".



Het liet treffend zien wat de kracht van sociale netwerken is en dat die ook prima tot zijn recht komt, als je laptop, mobiel internet en je elektronische sociale netwerken ook enkele weken op vakantie kunt sturen. Tips, adviezen van lokale experts brengen je op plekken waar vanaf de grote weg geen bruine verwijsborden, officiële badplaats richtingwijzers, etc. te vinden zijn, zoals hier.

Grotere kaart weergeven

Labels: , , ,

25 juli 2009

Kwartet Zweden

Na 1993, 1994 (met moeder en jongste broer en zus, zelfs in een rode 2CV) en 1995 (treinend langs de grote steden van Scandinavië) was ik na 14 jaar terug in Zweden. Ditmaal getrouwd en met drie kinderen, kortom een geheel andere setting. De afgelopen twee weken hadden we van huisjeboompjezweden.nl een huis met alles erop en eraan gehuurd in Bruzaholm.

Grotere kaart weergeven

Donderdag 9 juli reisden we via Hamburg, de veerboot Puttgarden-Rödby, Kopenhagen en de Öresundbrug langs de westkust van Zweden tot aan Ljungskile. Astrid Klomp en haar ouders ontvingen ons gastvrij, bijpraten na alweer zo'n vijf jaar weg uit Nederland, was goed. Samen verkenden we het terrein rond de Jeugd met een Opdracht basis in Restenäs. Johan was zo aardig de rest op de groepsfoto te zetten.

De dag erop, voorzien van filmjölk (karnemelk kennen ze niet) en kanel bulle, reden we naar het zuidoosten, via Trolhättan, Fallköping, Jönköping en Eksjö naar Bruzaholm in Småland. De komende dagen zal ik je vanuit diverse invalshoeken laten kennismaken met de natuur, bebouwing, cultuur en vooral vakantiepret in Zweden.

Alvast alle foto's en filmpjes bekijken? Ga dan naar Flickr.

Labels: , ,

05 juli 2009

Space Expo Noordwijk strand en restaurant

Als aftrap van de zomervakantie had ik gisteren met m'n moeder afgesproken bij het Space Expo in Noordwijk. Dat Johan deze interactieve tentoonstelling, terecht door Avro's Museumbende bekroond, zou waarderen wist ik vooraf. Of beide dochters het ook leuk zouden vinden, wist ik niet. En daarom had ik met Klazien een escape ingebouwd. Klazien en ruimtevaart zijn geen match, maar met mooi zomerweer naar het strand klinkt beter. Zowel Henriëtte als Marianne kozen er echter voor mama bij het strand af te zetten en met mij mee te gaan naar de raketten, astronauten en satellieten.

Na een Welkom in het heelal over de stand van de planeten, foto's van zonnestelsels, De kracht die alles bindt over zwaartekracht, het bijsturen van raketten en diverse Geheimen van het heelal waren de Ariane raket, de spelletjes rond Met het oog op aarde en de maanlander erg in trek.

Buiten was het hoog tijd om zelf raketten af te schieten.

Tussen de middag zijn Johan en ik naar het aangrenzende ESA / ESTEC complex geweest voor een rondleiding langs ISS modules en immense testruimten voor satellieten. Bijzonder dat er dit weekend gewerkt werd door enkele wetenschappers, dus was er ook nog echt wat te zien. Fotograferen of filmen was er begrijpelijk niet mogelijk. Wel deed een gids me weer oud voelen toen hij ontdekte dat mijn interesse voor ruimtevaart een behoorlijke boost had gekregen met regelmatig bezoek aan het ergens halverwege de jaren '80 opgeheven ruimtevaartmuseum Achter de muren in Deventer. "Toen was ik er nog niet", bekende de bijna van een propaedeuse voorziene student lucht- en ruimtevaartkunde.

De dames in het gezelschap waren tussen het eten door zelf in de weer met het lanceren van flessen water. Eenmaal terug hoefde Johan zich niet te bedwingen.

Het was relatief rustig en zeker wat kinderen betreft, dus een keer vaker pompen en lanceren was geen enkel probleem. Het maken van een maanlander met aluminiumfolie, een appel en spekjes was natuurlijk helemaal OK. Een blauwe overall als heus astronautenpak maakte het compleet. Met een film over de geschiedenis van de ruimtevaart stapten we na 4u het Space Expo weer uit, een goed teken. Een echte aanrader voor kinderen en voor ruimtevaart geïnteresseerden dus.

De kinderen konden vervolgens mee met oma voor een logeerpartij in Egmond aan Zee. Zelf heb ik nog een paar uur strand van Katwijk aan Zee meegepakt. Jarenlang gingen mijn grootouders met hun gezin elke zomervakantie naar deze badplaats. Ook in 2009 is het strand prima toeven, en valt de €5 voor een dagkaart op parkeerterrein Noordduinen. Op zaterdag en zondag rijdt er vanaf een gratis parkeerplaats ook een pendelbus naar het strand.

's Avonds hebben we gegeten in AC Restaurant 't Harde. Dat AC zelf net weer reclame maakte met 2 4-gangen menu's voor de prijs van 1, had ik net op tijd meegekregen. Hollanders...

Labels: ,

04 juni 2009

Luxemburg en wonderlijk spoorzoeken

Zondagmorgen, 1e Pinksterdag, hebben we na het uitslapen (en dat is met 9u een hele prestatie!) Luxemburg bezocht. Zelf was ik nog nooit in dit kleine land geweest en dus de kinderen ook niet. Luxemburg-Stad is op zondag lekker rustig en perfect voor een stadswandeling. Vanaf de Esprit parkeergarage via de vestingwerken in de lage stad (de wijk Grund) naar het klooster en de oversteek over de Arzelle.

Aan de overzijde hebben zich veel toeristen verzameld op de Bock Montée. Vandaar via het Palais de Justice, de St. Michaelskerk en het paleis van de groothertog van Luxemburg naar het Willem II plein. Een jazz band stond er het aanwezige publiek vanaf een podium te vermaken.

Via de kathedraal, stadhuis en Charlotte monument zigzaggend naar de FD Roosevelt Boulevard en het Place de Constitution.

Voorbij de Pont Adolphe met de trap naar beneden en door het park langs de oever van de Arzelle terug naar de parkeergarage.

Thuisgekomen was de bikini van Marianne verdwenen. Verzoend met idee dat we haar in onderbroek zouden laten zwemmen, merkte ze zelf wandelend op dat ze er zeker van was de bikini weer terug te vinden. En prompt zag ik de bikini in het gras naast het wandelpad op de camping liggen. Gaaf! 's Avonds staan pannenkoeken op het programma, en veel later nieuwe glazen van de Morio-Muskat van Mertes.

Tweede Pinksterdag was een vervolg op het spoorzoeken. Eerst naar de Romeinse grafheuvel bij Siesbach. Vervolgens naar de Villa Rustica, waarvoor niet alleen de navigator, maar ook ouderwets kaartlezen noodzakelijk was. Toeristische aanwijzingen ter plekke ontbreken, en zo kom je na kilometers boswandeling eindelijk bij....een maquette van de bewuste villa.

Veel meer lol hadden we op de Sommer Rodelbahn Erbeskopf. Allemaal in wisselende samenstellingen tweemaal naar beneden. De ronde met video-opnamen nam slechts 38 seconden voor de afdaling.

Vanaf de top van de heuvel in een uitkijktoren niet echt een geweldig uitzicht. In Hambachtal gewoon weer van de glijbaan, lekker eten en op tijd slapen. Al die buitenlucht doet goed.

Veel meer foto's en impressies staan op Flickr en de eerste weblog over Hambachtal en Trier.

Labels: , ,

02 juni 2009

Hambachtal en Trier

Afgelopen Pinksterweekend hebben we genoten van een lang weekend weg met het Roompot vakantiepark Hambachtal in Oberhambach in het Duitse Rheinland-Pfalz als uitvalsbasis. De kinderen hadden ook dinsdag 2 juni nog vrij en het via de Stentor aangeboden arrangement sloot er naadloos op aan.

Op de heenweg vrijdag dachten meer landgenoten en Duitsers over een weekend weg. De TMC heeft zijn diensten bewezen door ons om de files te leiden. Huis 33 was voor ons en met een eigen bad, balkon, terras, tv en dvd-speler en 3 slaapkamers op 2 etages goed toeven.

Zaterdag hebben we het relatief dichtbij gelegen Trier, de oudste stad van Duitsland bezocht. Achtereenvolgens hebben we de Romeinse brug over de Moezel, de Barbarathermen, de keizerlijke thermen en het imposante amphitheater bezocht.

Daarna het keurvorstelijke palais met de indrukwekkende tuinen en beelden, de Konstantin Basilika en de Dom. De Hauptmarkt met de St. Gangolf kerk en de Simeonstrasse die uitloopt op de Porta Nigra. Met name in het amfitheater en de Porta Nigra hadden zich de meeste toeristen verzameld. Via de Kornmarkt besluiten we deze stadswandeling.

Terug in het park uiteraard met z'n allen naar het pyramidevorminge tropisch zwembad. Erg licht en warm binnen, maar vooral ook veel vertier. De tijd vliegt voorbij. 's Avonds naar Idar-Oberstein gereden. De in de navigator ingegeven pizzeria als doel bestond al niet meer. De tweede pizzeria van dit stadje was even zoeken, maar eenmaal gevonden een gezellige, goedgevulde gelegenheid om een soep en pizza te nuttigen.

Meer foto's als vanouds op Flickr.

Labels: , ,

29 mei 2009

Wandelvierdaagse in Vechtdal

Van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 juni wordt in het Overijsselse Vechtdal een heuse wandelvierdaagse gehouden. Het evenement wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met het ANWB fiets- en wandelmagazine Toeractief. Het Vechtdal is een schitterende streek, waar u geniet van een mooi afwisselend landschap, prachtige landgoederen, gezellige plaatsen als Dalfsen, Ommen en Hardenberg en (vanzelfsprekend) vriendelijke mensen.

Vanwege het 'nieuwe' begrijpelijk dat aspirant deelnemers in eerste instantie de kat uit boom keken, maar de aanmeldingen komen nu wel los.

Zelf had ik deze vierdaagse aan het begin van 2009 in de agenda geprikt. Helaas is de praktijk van een projectleider wat minder 'vrij' te houden. Na avondvoorzitter op de Community of Practice voor collega engagement managers van Financial Services te zijn (dinsdagavond), de demo en retrospective van sprint 2 van m'n huidige project en de planning voor sprint 3 (woensdag) en een dagje uit van Klazien met haar vriendinnen (zaterdag) blijven er welgeteld nog twee dagen over.

Dat is wel het prettige aan de Vechtdal Wandelvierdaagse: je mag losse dagen lopen, en ook de te wandelen afstanden zijn per dag te kiezen (15, 25 of 40 kilometer). Vooralsnog claim ik de vrijdag dan toch maar voor mijzelf ;) met een start in Lemele. Een wandeling over de Lemelerberg en Archemerberg zal wel inbegrepen zijn.
Fotocamera mee, want de Vechtdal Fotosafari 'loopt' ook nog (tot 30 oktober).

Voor alle 4 dagen inschrijven? Dat kan nog enkele dagen, tot 1 juni. Daarna kun je bij de startplaatsen dagkaarten a €6 kopen.

Labels: , ,

24 mei 2009

Economentop 2009

Voor de 15e keer sinds 1995 werd afgelopen weekend de zogenaamde Economentop georganiseerd. Achter deze naam gaat een vriendenkring met inmiddels partners en kinderen schuil. Het Hemelvaartsweekend wordt hiervoor zo goed als vrij gemaakt, hoewel met diverse uitzonderingen rekening gehouden wordt. Dit jaar waren we te gast op de groepsaccommodatie De Brinckhof, net buiten het Drentse Dwingeloo.

Donderdag hadden we zelf eerst nog gezamenlijke gemeenteactiviteiten, van een 16km wandeltocht om de weinig aanwezige dauw weg te trappen, een fietstocht vanuit Dedemsvaart naar de Westerhuizingerweg met spelletjes en een gezamenlijke picknick.

's Middags door naar Dwingeloo, waar ik chili con carne heb gekookt, de avond is besteed aan een mislukte poging de Wii op de tv ter plekke aan te sluiten en tafeltennissen.

Vrijdag hebben 's morgens wandelend Dwingeloo verkend, en 's middags het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord bezocht. Jammer dat het begon te regenen. Later in de middag klaarde het wel weer op. 's Avonds is er een Spaans eenpansgerecht gekookt.

Zaterdagmorgen had ik met Johan en het Balkbrug E3 team het jeugdvoetbaltoernooi, dat door SCD'83 in Dedemsvaart georganiseerd was. Terug in Dwingeloo konden we nog net meedoen met de speurtocht. 's Middags hebben we in Borger het Hunebedcentrum bezocht, natuurlijk met het naastgelegen hunebed D27.

Zaterdagavond traditioneel uit eten in een restaurant. Ditmaal het a la carte restaurant Luning aan de Brink in Ruinen. Lekker en goed voor elkaar.

Zondagmorgen na het ontbijt afscheid van de economen, maar nog niet van Drenthe. Als een soort after party hebben we genoten in Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen.

Alle foto's en films staan op Flickr.

Labels: ,

05 mei 2009

Vrijheid vieren op vele manieren

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd.

Dat betekent echter niet dat 5 mei automatisch een vrije dag is. De Nederlandse regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei een vrije dag als dit in de cao is afgesproken. Voor bedrijven als Capgemini (voor mij) of Sandd (Klazien) die geen CAO hebben, is er dus 'slechts' eenmaal in de 5 jaar vrijaf, in 2010 de volgende keer. Personeel in (rijks)overheidsdienst heeft voor zover dit in de CAO is opgenomen en de dienst het toelaat op 5 mei een vrije dag. De overheidsinstantie waar ik momenteel een project leid, heeft wel vrij en is gesloten. Van externen wordt verwacht dat ze elders werken of een vrije dag nemen.

Dus, de vrijheid om het Plan van Aanpak af te schrijven, vanochtend post te bezorgen en de kinderen vrij te laten zichzelf te vermaken op deze laatste vakantiedag. Binnenkort zijn ze weer vrij met Hemelvaart en vervolgens met Pinksteren.

Labels: ,

01 mei 2009

Een fraai staaltje

Vandaag exact 11 jaar geleden om 13:09 hoefde ik niet te werken op de Dag van de Arbeid. Ik trouwde met Klazien, zoals haar ouders dat 41 jaar daarvoor hadden gedaan.

En waar de krant gisteren onderzoeksresultaten bekend maakte die 'bewezen', dat je de helft van je vrienden na zeven jaar kwijt raakt, is het goed te weten, dat er mensen in je leven zijn die het langer 'volhouden'. 11 jaar getrouwd heet een stalen bruiloft. Met de jaren groeit de kracht en pracht van de aanduidingen.

Op de voorpagina van bijvoorbeeld NRC Handelsblad die dag jodenvervolging, volkerenmoord in Rwanda, neonazi's en vechtpartijen bij Rotterdamse 'feestelijkheden'. Nee, vroeger was niet alles beter of romantischer of vredelievender dan nu. En ook voor ons huwelijk geldt dat niets vanzelf gaat, of liefde gratis is.

Labels:

30 april 2009

Koninginnedag Balkbrug 2009 - een impressie

Terwijl de Koninklijke familie in Apeldoorn een bijzonder feest had moeten krijgen, maar, zoals zich nu laat aanzien, dat bewust verpest is door een man in een zwarte Suzuki, kreeg ik in Balkbrug vrij snel mee van vrijwilligers. De crash wordt sindsdien op Twitter, Youtube en andere media helemaal uitgesponnen, alsof we als Nederlanders niets anders te doen hebben / hadden.

Zelf had ik vanaf vanmorgen 6u wel genoeg anders om handen, namelijk met Ingrid, Corien en Gert de organisatie van het Koninginnedag Kinderfeest in Balkbrug. Attracties bij de Prinses Margrietschool, De Wieken, De Bonkelaar, De Bovenkruier, het bos richting Molen en Molen de Star zelf. De mistige vroege ochtend was veelbelovend. Toen de zon al snel doorbrak, leverde dat al snel opmerkingen als 'de dag kan niet meer stuk' en 'mooi weer heb je besteld'.

Zelf was ik voornamelijk op De Bonkelaar en De Wieken te vinden, dichtbij de van Augie gehuurde Mega Survival Baan, galghangen, duostep, sneeuwballen gooien en mattenrace.

Spelende kinderen, enthousiaste vrijwilligers en gezellig met elkaar kletsende ouders stonden garant voor een aantal uren plezier in Balkbrug, tientallen foto's, veel verkochte hamburgers, bekers koffie en limonade.

Dat burgemeester Meulman van Hardenberg in de loop van de middag heeft opgeroepen de nog lopende Koninginnedag activiteiten of de feesten die voor vanavond gepland staan, af te bouwen of te blazen, bespaarde me gelukkig een aantal uitdagingen. Sowieso spannend, hoe de burgemeester alle organisatoren weet te bereiken. Bij mijn weten, heeft hij na onze ontmoeting vier Koninginnedagen eerder, mijn mobiel nummer niet (gekregen).

Voor volgend jaar ga ik met de anderen graag de uitdaging aan opnieuw een leuk feest voor de kinderen hier in Balkbrug te organiseren.

Labels: , , ,

19 april 2009

44 - opnieuw reden tot feest

Gisteren werd Klazien 44 en dus was er reden voor cadeaus en visite. En ook vandaag draait de deur naar binnen.

En dus even geen uitgebreide verhandelingen over de band +44, of puzzelen op de persoonlijke toepassing van Psalm 44. Gewoon weer een reden om feest te vieren, punt.

Labels:

13 april 2009

Doe- en Kijkdag Vechtdal bij Oldemeijer

Bijna 2 jaar geleden waren we voor het eerst tijdens de jaarlijkse economentop in het recreatiegebied De Oldemeijer in de boswachterij Hardenberg. Dat er jaarlijks op 2e paasdag een Doe- en Kijkdag door Staatsbosbeheer werd georganiseerd, was tot nog toe langs me heen gegaan. Dankzij een tip van de kapster afgelopen zaterdag bij Men's World De Ridder in Ommen, zaten we vandaag opnieuw in De Oldemeijer.

De kinderen konden zie hoe apporteren door honden werkt. Voor de eigenaren van de honden was het na een training natuurlijk best spannend dat 'demonstratie lopen'. Verder wachtte een hijskraan die complete gezinnen, dus ons ook in 'het bakje' omhoog takelde. Het uitzicht over het recreatieterrein was ondanks de mist mooi. Linedancers, allerhande wedstrijden in de combinatie boomstammen en Stihl zaagmachines, maar ook de plaatselijke scouting was er met afbakbroodjes voor boven een vuur.

Een valkenier, hier Ruud Sanders, blijft altijd boeiend om te zien, net zoals een springkussen scoort. En waar de meiden in eerste instantie eigenlijk wel paard wilden rijden, maar niet in de rij, gingen ze later toch om. Voor beide dochters het debuut op een paard, en ze vonden het erg leuk. Johan debuteerde op een heuse quad van Total Outdoor Events. Vooraf had hij met anderen in de rij stoere praat, maar eenmaal rijdend was er meer behendigheid nodig dan hij doorhad. Kortom, het is 'm gelukt de quad het water in te rijden.

Met een demonstratie turnen van jongens en meisjes van Turn & Sportcentrum Hardenberg die de meiden enorm aansprak (Henriëtte zit nu een halfjaar op de 'selectie' van gym) zat onze selectie uit het brede aanbod van activiteiten erop. Voor de vele honderden bezoekers een leuke invulling van de tweede paasdag. Al onze foto's staan zoals je gewend bent, op Flickr.

Labels: ,

04 april 2009

Wij ook aan de Wii

Natuurlijk is het niet meer hip of vernieuwend om de Nintendo Wii te introduceren, maar goed, na eerlijk sparen door vrouw en kinderen en m'n jongste broer die z'n gaming fase voorbijgegroeid was, staat er sinds zondag een Wii configuratie. Bij ons exemplaar van de best verkochte gaming console ooit zijn we direct voorzien van een aantal spellen:
- Wii Sports
- Mariokart (met stuurwiel)

- Medal of Honor Vanguard
- The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
- Need for Speed Pro Street

Een uit de Nintendo Gamecube erfenis zijn we ook nog voorzien van:
- Fifa 2007
- Need for Speed Underground
- James Bond Nightfire
- James Bond Everything or Nothing
- SpyHunter

Het via WiFi of bedrade internetaansluiting spelen van spellen tegen anderen via het internet, is een leuke mogelijkheid. Mocht je me de komende tijd wat minder online langs de ene weg zien, ben ik misschien wel aan het gamen, als ik één van de Wii controllers te pakken krijg en speeltijd toegewezen krijg van de kinderen ;)

Sociaal Wii'en? Via internet kun je tegen ons spelen of berichten sturen. Ons Wii nummer is 0549-9268-2088-5472.
Wii'en voor vrouwen? Kijk dan op Youtube voor de Shii!
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

21 maart 2009

Liberty Park + Marshall Museum Overloon

Als onderdeel van mijn opleiding tot sergeant intendance ben ik in het voorjaar van 1994 achterin een halfopen viertonner, toen nog met enkel banken aan de zijkanten, geen zijsteunen of andere 'luxe' vanuit de Kolonel Palm Kazerne in Bussum naar het toenmalige Oorlogsmuseum Overloon geweest. Collectief bewustzijn opbouwend om wat niet meer gebeuren mag, en toch nog dagelijkse praktijk is in andere landen op de wereldbol: oorlog, verzet, trauma's en noodzakelijke inzet van militairen. Dat ik er behoorlijk natgeregend aankwam en weer vertrok is me goed bijgebleven, heel veel meer ook niet.

De aankondiging van mijn zus dat ze dit weekend vanuit een vakantiehuis waarschijnlijk ook het tot Liberty Park omgedoopte oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon zou bezoeken en het door de KNVB niet benutten van een mogelijkheid nog één van de beide in te halen wedstrijden met E3, gaf een volle zaterdag vrijaf en de kans nu met het gezin, zonder uniform of kader, zelf naar Overloon te gaan. De Museumkaart moet immers ook gebruikt blijven worden. Reguliere entreeprijs voor het museum is EUR 12 voor volwassenen en EUR 8 voor kinderen.
Johan houdt binnenkort zijn spreekbeurt over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, dus met eigen ogen zien, helpt bij de voorbereiding.

Hoe verrassend is het Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum anno 2009. De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het leven tijdens de oorlog van vooral soldaten en in mindere mate burgerij staat centraal. Foto's, films, pamfletten, kleine thematentoonstellingen over bijvoorbeeld de NSB, jodenvervolging, concentratiekampen of het bewind van de bezetter in Nederland, geven wel een stortvloed aan informatie, maar getuigen van de wil zo compleet mogelijk te zijn.

Daarnaast is in de imposante aangrenzende hallen de Marshall collectie ondergebracht. Meer dan 300 militaire voertuigen en uitrustingsstukken staan en hangen er. Van tanks en eenpersoons onderzeeboten tot een maquette van de Dora, complete jachtbommenwerpers en radiozenders.

Het was zulk lekker lenteweer dat na ruim 3 uur in het museum een picknick buiten verdiend en logisch was. Heerlijk zo'n dag uit!

Musea en instellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog hebben een digitaal museum en kenniscentrum opgetuigd op wo2online.nl. Nuttig en handig voor spreekbeurten, enzo.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker