Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

23 september 2009

Père Lachaise, Rodin en afscheid Parijs

Zondagmorgen uitslapen lukt (natuurlijk niet). Op onze derde dag in Parijs zitten we om 7.35u als eersten aan de ontbijttafel. Uitgecheckt, bagage in de auto en met metro 1 en 2 naar Père Lachaise. Indrukwekkende begraafplaats om de ogenschijnlijke chaos, no-names naast beroemdheden en de pracht en praal van veel graven. Jim Morrison’s grave, ja en absoluut niet bijzonder. Om 10.20u met metro 3 naar Saint-Lazare en over met 13 naar Varenne.

Het Musée Rodin mochten we voor eur 12 in (saillant: hadden we een van de kinderen mee, dan hadden we voor eur 10 een familieticket kunnen krijgen. Beeldentuin met o.m. Denker en Balzac zijn hier het mooist. Het decorum voor de binnen tentoonstelling is vergane glorie en een slecht onderhouden stadsvilla.

Om 12u onze laatste metrorit 13 en 1 terug naar La Défense, waar we belegde broodjes kopen en op de trap van La Grande Arche opeten. Om 13u rijden we oostwaarts, de Arc de Triomphe doemt al op, maar de Péripherique Interieure voert ons veilig weg naar het noorden. Het verkeer op de A1 is rustig. Fileloos en afwisselend onder een grijze en blauwe lucht komen we in Nederland.

Na 18.30 zijn we bij AC Restaurant 't Harde, waar we eten. Om 19.30u thuis.

Labels: , ,

22 september 2009

Orsay, Seine, Lafayette en Saint Germain des Pres

Onze tweede dag in Parijs start zaterdagmorgen om 8u. Het ontbijtbuffet is een prima plek om bij te praten met Capgemini collega’s. Daarna met metro 1 naar Tuileries. We staan 9.15 bij de ingang van Musee d’Orsay, waar al een beste groep wachtenden staat. Wel schrikken bij het zien van de mededeling dat het opengaan met een half uur vertraagd zou zijn. Om 9.45u gaat de deur alsnog open en wordt een gereduceerd tarief gerekend.

Tot na 12u genieten we van impressionisten, sculpturen, figuratieve kunst, naturalisme en gebruiksvoorwerpen.

Aan de rechteroever van de Seine wachten collega’s en Bateaux Mouches voor een lunch cruise. We varen eerst terug tot voorbij het eiland in de Seine bij Quai Saint Bernard. Vervolgens westwaarts tot voorbij Allee des Cygnes waar het kleine Vrijheidsbeeld staat. Binnen werd achtereenvolgens kir, meloen, zalm/varkensvlees en een mascarpone toetje geserveerd. De uitleg van de Escape organisatoren dat op de Galleries Lafayette cadeaukaart maar liefst 40 euro geladen staat, schiep een extra reisdoel. Eerst naar het nabij gelegen Musée du Quai Branly rondom ethnografische kunst en voorwerpen uit Afrika, Azie, Oceanie en Amerika. Het museum bleek vandaag gratis toegankelijk, opnieuw een 18 euro verrassing. Daarna op souvenirjacht voor de kinderen bij Galleries Lafayette achter de Opéra. Een kopje koffie, foto’s van de schitterende koepel en weer naar buiten. Daar scoorden we nog 2 overhemden om de metro in te duiken naar Saint Germain des Pres.

In Rue de Four strijken we neer bij een brasserie, eten er quiche en penne met salade, appeltaart en koffie toe. In metro 1 terug naar La Défense lopen we driemaal forse vertraging op door noodzakelijk politie-ingrijpen. Bovengronds genieten we van de panorama’s en fonteinen van La Défense, waarna we hotel La Renaissance kamer 503 weer opzoeken. Een volle, voldoening gevende dag!

Labels: , , ,

21 september 2009

Weekend Parijs, Orangerie en Eiffeltoren

Vrijdagmorgen na de kinderen bij school afgeleverd te hebben, rijden Klazien en ik in 3 etappes naar La Défense in Parijs. Kamer 503 in Mariott Renaissance hotel is voor ons. Champagne + glazen als presentje van Capgemini's personeelsvereniging Escape. Eerst de omgeving van de Grande Arche op de foto vastgelegd en daarna met de metro naar Place de Concorde, waar we de nazomerzon induiken en na een korte wachtrij Musée de l’Orangerie in kunnen. Er mag geen flits gebruikt worden, maar gefotografeerd worden de impressionistische werken van Monet, Gaugin, Picasso, Cézanne en anderen veelvuldig. De collectie is met drie kwartier bekeken.

We lopen langs de Seine verder naar de Eiffeltoren. Er staan lange rijen voor de liften, voor de trap kun je direct naar binnen. In het kader van de Nationale Traploopweek is de 43e verdieping een geweldige oefening. Het uitzicht vanaf het 1e en 2e platform zijn geweldig op zo’n zonnige vrijdag namiddag.

Eenmaal weer beneden lopen we via Rue Saint Dominique. De muziek op de Rue Cler trekt. We vinden er een goedkope Chinees New Asia en een Italiaanse ijsverkoper als buur voor de avondmaaltijd. Met metro 8 en 1 terug naar La Défense waar het schemert, de champagne wacht en het lekker koel is.

Labels: , , ,

17 juli 2008

Bergwandelingen in de Jura

Ik ga hier niet de theoretische discussie aan wat wel of niet een berg is, maar de toppen tussen de 500 en 1500m (laaggebergte volgens mijn Aardrijkskunde lessen van vroeger, toch?) in de Jura nodigen uit de wandelschoenen te gebruiken.

De Haut Jura in het zuidoosten, grofweg ten noordwesten van de Zwitserse stad Geneve lijken al behoorlijk op de Alpen aan de overkant van het Meer, even minus de eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter kun je op diverse plaatsen skiëen, opvallend werkte geen van de skiliften nu in de zomer, iets wat je in Haut-Savoie normaal is.

Wij hebben vanaf de Col de la Faucille de wandeling naar de Petit Mont Rond gemaakt op zo'n 1500m hoogte. Vandaar heb je een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, Gex en Geneve aan de Zwitserse kant en natuurlijk het Meer.

Iets meer moeite kostte het vinden van de resten van het Oliferne kasteel in de heuvels naast het Lac de Coiselet. Een soort best guess de avond ervoor met de navigator in de Prius bleek aardig goed, in de Franse heuvels rijd je volgens de navigator wel vaker in niemandsland. Hoewel: het pad naar de parkeerplaats om de wandeling naar het kasteel te maken was eigenlijk bedoeld voor 4WD auto's.

Het uitzicht op zowel het Valouse dal als de Coiselet en Vouglans meren zijn echter prachtig. Bij helder weer kun je ook vanaf hier de Mont Blanc zien. Voor de exacte locatie kun je terecht in de Google Earth Community.

Uitzichten op minimaal 4 meren (Lac d'Ilay groot en klein, Lac de Narlay en Lac du Vernois) heb je op de wandeltocht vanaf La-Chaux-du-Dombief. Over de richels van de bergkam en door de bossen leidt een goed gemarkeerd wandelpad, dat zowel vanaf parkeerplaatsen aan de noord- en zuidzijde (Pic d'Aigle direct naast de N78) te belopen is.

Onze foto's van de wandeltochten in de Jura 'bergen'

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog: steden, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , , ,

16 juli 2008

Watervallen en meren in Jura

Vandaag neem ik je mee naar groen en fris in de Jura, kortom interessante watervallen en meren, natuur waarin de streek in overvloed leeft.

Het bijzondere aan de Cascades du Hérisson is, dat er niet één of twee te zien zijn, maar zeven op rij. Je moet dan wel de wandelschoenen meenemen en bereid zijn ze allemaal in zo'n 2,5u te gaan bekijken. Dat is de moeite waard, want geen van de watervallen is hetzelfde en verval van 35-65m per stuk bij de grootste (E´ventail, Grand Saut, Saut de la Forge) zijn gewoon geweldig om te zien.

Les Tufs bij Baume-les-Messieurs is een bijzondere set watervallen over het tufsteen net buiten de grotten.

De watervallen van de Flumen tussen St. Claude en Septmoncel zijn krachtig en maken als kwartet een oorverdovend lawaai. Camera's beschermen tegen de spetters graag. Het is de wandeling vanaf de krachtcentrale een paar kilometer stroomafwaarts meer dan waard!

Naast de Chapeau de Gendarme, in de buurt, bergopwaarts naar Septmoncel, stroomt ook een waterval naar beneden.

De waterval van de Drouvenant bij La Frasnée ligt in een mooi keteldal. De bemoste keien naast de waterval nodigen uit tot een klimpartij.


Verborgen achter een groen en rustiek bos in de heuvels tussen Chattonay en Dramelay ligt tenslotte de waterval van de Quinquenouille.

Foto's watervallen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over de watervallen in de Jura vind je hier.

Meren
Ervan uitgaande, dat je belangstelling vooral uitgaat naar publiek toegankelijke meren met recreatiegebieden, aangelegde stranden of jachthavens, heb ik in de Jura de volgende tips voor je.
Grand Lac bij Clairvaux-les-Lacs: Parkeren kost je EUR 4 per dag, de voorzieningen rond het strand (toiletten, douche, restaurant, snacks en ijs) zijn OK. Campings liggen ook direct aan het water.

Lac de Vouglans: wij hebben de plage de Surchauffant bij La-Tour du Meix benut. Gratis parkeren dichtbij het aangelegde strand, de pijlerbrug over het Vouglans dal in de buurt. Bewaakt strand.

Lac de Chalain: voor veel Nederlanders een begrip. Ook hier bewaakte stranden en campings inclusief alle denkbare voorzieningen bij de hand. We hebben zowel het Domaine strand aan de oostzijde als het Pergola strand aan de noordkant bezocht. Parkeren kost je hier EUR 3 per dag.

Foto's meren en bossen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, steden, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

15 juli 2008

Steden in de Jura

Vandaag neem ik je mee langs een aantal Franse steden of groot uitgevallen dorpen in de Jura.

Arbois
Arbois is de thuishaven van Louis Pasteur, de fraaie St. Juste kerk en wijnboerderij Henri Maire. Wijngaarden omringen de stad en niet verwonderlijk herbergt het een wijnmuseum in een voormalig kasteel. In de nabijgelegen Planches-pres-d'Arbois vind je bijzonder mooie grotten langs een onderaardse rivier.

Arinthod
Arinthod heeft wat met dinosaurussen, welkom in de Jura! Maar het stadsplein heeft ook een mooie kerk en toren. Aardig om even mee te pakken in je dagtocht.

Baume-les-Messieurs
Baume-les-Messieurs ligt in een typisch voor de Jura keteldal. De abdij is fotogeniek en de nabijgelegen grotten zijn een must-see.

Clairvaux-les-Lacs
Clairvaux-les-Lacs ligt in de heuvels met een groot en klein meer als buren. Het grote meer is een recreatieterrein; je kunt er lekker zonnebaden of zwemmen. Dat is leuker en interessanter dan het stadje zelf.


(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier is de hoofdstad van de Jura en biedt alles wat je van een grote stad verwacht. Van Formule1 hotels aan de rondweg tot een gezellige binnenstad met terrassen, stadsparken en vele winkels.

Morez
Morez ziet zichzelf als hoofdstad van de brillen en herbergt een brillenmuseum aan het stadsplein recht tegenover het stadhuis. De Notre Dame en de winkelstraten zijn leuk om te bekijken. Morez ligt al behoorlijk hoog, dat zie je ook aan de viaducten die voor de treinen rond de stad slingeren. Van en naar de Jura toppen op de Frans-Zwitserse grens kom je er ongetwijfeld langs.

Moirans-en-Montagne
Moirans-en-Montagne noemt zichzelf kinderhoofdstad. Dat je van bomen ook houten speelgoed kunt maken, weten ze in Moirans al lang. Tegenwoordig wordt er in het dorp ook plastic speelgoed vervaardigt, maar het is logisch dat je er een speelgoedmuseum kunt bekijken. Zeker als slecht-weer optie eentje om te onthouden.

Orgelet
Zo'n typisch Jura stadje is Orgelet met een oude binnenstad, bossen en heuvels om te bewandelen.

Saint Claude
In Saint Claude draait het om pijpen in de nette zin van het woord. De stad aan rivier en omringt door forse heuvels heeft ook een eigen kathedraal, waar een gemeentefunctionaris je graag en gratis rondleidt.

St-Hymetiere
St-Hymetiere, ten zuiden van Arinthod is zelf niet zo bijzonder, wel de nu buiten het dorp gelegen kerk.

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

14 juli 2008

Camping Le Moulin in Patornay

Van 28 juni t/m 12 juli brachten we door in gitotel 202 op camping Le Moulin in Patornay, Clairvaux-les-Lacs in de Franse Jura. Vroegboeken bleek te helpen, want waarschijnlijk niet voor niets staat #202 ook op de folders, kortom - wat ons betreft- het mooiste plekje, direct naast het zwembad, dichtbij receptie en kampwinkel en toch apart en rustig. Het overdekte terras bewees de diensten tijdens de regenbuien en het geringe vuil dat het huisje ingelopen werd.

Op de 5ha vind je naast de gitotels nog diverse andere typen stacaravans en ingerichte tenten van bijvoorbeeld Vacansoleil. Uiteraard is eigen tent of caravan ook welkom. Zeker de eerste week, nog vóór de eerste Franse regio's zelf vakantie krijgen, is het uitzoeken. De Nederlands sprekende staf is daarbij een steun in de rug.

De zwembaden met een apart peuterbad en een bad waarin de glijbanen uitmonden zijn goed uitgerust, maar liggen wel in de zon. Beschutting moet je desgewenst zelf verzorgen door een parasol mee te nemen. Ligstoelen zijn wel aanwezig.

Je dagelijkse stokbrood en eventuele snack (frituur, pizza) kun je op de camping zelf krijgen, ook een kampwinkel is er. Voor de kinderen zijn er naast de speeltuinen en strand aan de Ain gratis activiteiten van de Camping Kids (onderdeel van Vacansoleil), zoals een dagelijks ochtend- en middagprogramma en 's avonds een kinderdisco. Zoals meer campings in Frankrijk wordt ook deze veel door Nederlanders bezocht. Vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt.

Extra's als een circusvoorstelling op de camping of Jura wijnproeven zijn natuurlijk altijd leuk.

Voor de boodschappen kun je terecht in Patornay (mini Casino) of Clairvaux-les-Lacs op 5km afstand (Aldi, 8 a Huit, ATAC). Wat verder, in Lons-le-Saunier vind je elke denkbare winkelketen. Vestigingen van de Lidl vind je er, maar ook in Morez.

Qua ontsluiting ligt de camping tenslotte gewoon goed. Zowel ten noorden/noordoosten als ten zuiden liggen de bekende meren. Rondom de heuvels en bergen van de Jura, de grotten, meren en watervallen, waarover morgen en overmorgen meer op de weblog.

Zelf zijn we vanuit Balkbrug via de A28-A50-A73-A2 naar Maastricht, vervolgens via de E25 over Luik en Luxemburg, de Frans steden Metz, Nancy, Dijon en Dole over de A31-A39 naar Lons-le-Saunier gereden. Afslag 8 voert je vervolgens in een klein halfuurtje naar Patornay.

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker