Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

02 augustus 2009

Wadlopen van Sahlenburg naar Insel Neuwerk

In de jaarlijkse pogingen wadlooptochten te maken die ik nog niet eerder gelopen heb, vond ik eerder dit voorjaar de mogelijkheid om vanuit het Duitse Cuxhaven aan de monding van de Elbe naar het eiland Neuwerk en zo mogelijk vanaf Neuwerk nog heen en weer naar het vogeleiland Scharhörn te wadlopen met www.wattlaufen-cuxhaven.de. De weersvooruitzichten waren goed en de vorige week spontaan afgesproken logeerpartij van de kinderen, maakten het mogelijk dat ook Klazien meeging. Sinds 1998 had ze geen wadlooptocht meer meegedaan, en samen op pad is gezelliger dan alleen. Ergens in het vastleggen van de reistijden was de vroege oversteek naar Insel Neuwerk om ook Scharhörn te lopen de mist in gegaan, en liepen we 's middags vanaf 14.30u de overtocht.

De logistiek had nog een uitdaging in zich. De veerboot zou 's avonds aankomen in Cuxhaven, terwijl de oversteek naar Insel Neuwerk vandaag vertrok vanaf het 8km verderop gelegen Sahlenburg. Omdat de dienstregeling van de stadsbussen aangaf, dat er zaterdagavond laat geen bussen meer tussen Cuxhaven en Sahlenburg zouden rijden, hebben we 's ochtends de auto geparkeerd bij Alte Liebe, direct achter de haven van Cuxhaven en zijn met de 1006 stadsbus via de badplaatsen Duhnen en Sahlenburg naar het vertrekpunt gereden. Drie kwartier over 8km in een propvolle bus langs Duitse toeristentrekkers.

De tocht zelf was verrassend licht. Geen diepe slik, zoals bij de meeste waddeneilanden. Bijzonder aan het wad hier is dat bij eb de waterlijn 30km verder ligt dan de vloedlijn. Geen wonder dat niet alleen Insel Neuwerk, maar ook Scharhörn belopen kan worden. En gelopen werd er, door honderden mensen. Slechts een deel met wadgidsen, zo bleek. Onze grote groep, met maar één wadgids liep zo sloom, dat we na het laagste punt voorbij de helft van de tocht de rest in ons eigen tempo met z'n tweeën hebben gelopen.

Grotere kaart weergeven
Neuwerk diende om de Hanzestad Hamburg te verdedigen. De uit 1369 stammende 35m hoge vuurtoren op het eiland staat er nog altijd en is daarmee Hamburgs oudste verdedigingswerk. Op het kleine eiland wonen zo'n 36 vaste inwoners die het vooral van de toeristen moeten hebben. Dat Zum Anker ook een mobiele Bierstube Watt-Oase op het wad exploiteert, is heel begrijpelijk.

Op het eiland hadden we na een kleine rondgang eerst het terras van familiepension Haus Seeblick opgezocht, maar de uitbaters hier konden de toegestroomde drukte niet aan. Na ruim 20 minuten hadden we alleen nog maar een menukaart gekregen. We zijn opgestapt en hebben bij het verderop gelegen Hus Achtern Diek wel lekker gegeten en gedronken, buiten op het terras in een typisch Duitse strandkorf. Vlotte en vriendelijke bediening scheelt een hoop!

De overtocht met een paar honderd man aan boord van de MS Flipper was ook prima voor elkaar. Naast de grote zeeschepen en met een rustige zonsondergang. Om ons te plagen en anderen te plezieren werden op de boot kaarten verkocht voor de Sonderbuss die mensen vanaf de haven terugreden naar Duhnen en Sahlenburg.
Tegen 22.30u zaten we weer in de auto, om 3u later thuis te zijn. Volgend jaar willen we terug naar Cuxhvaven en Insel Neuwerk, dan met de kinderen. Deze tocht is wat ons betreft een prima gelegenheid om de kinderen te laten kennismaken met wadlopen en de fauna op het wad.

Alle foto's en video bij elkaar op Flickr.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

04 juni 2009

Luxemburg en wonderlijk spoorzoeken

Zondagmorgen, 1e Pinksterdag, hebben we na het uitslapen (en dat is met 9u een hele prestatie!) Luxemburg bezocht. Zelf was ik nog nooit in dit kleine land geweest en dus de kinderen ook niet. Luxemburg-Stad is op zondag lekker rustig en perfect voor een stadswandeling. Vanaf de Esprit parkeergarage via de vestingwerken in de lage stad (de wijk Grund) naar het klooster en de oversteek over de Arzelle.

Aan de overzijde hebben zich veel toeristen verzameld op de Bock Montée. Vandaar via het Palais de Justice, de St. Michaelskerk en het paleis van de groothertog van Luxemburg naar het Willem II plein. Een jazz band stond er het aanwezige publiek vanaf een podium te vermaken.

Via de kathedraal, stadhuis en Charlotte monument zigzaggend naar de FD Roosevelt Boulevard en het Place de Constitution.

Voorbij de Pont Adolphe met de trap naar beneden en door het park langs de oever van de Arzelle terug naar de parkeergarage.

Thuisgekomen was de bikini van Marianne verdwenen. Verzoend met idee dat we haar in onderbroek zouden laten zwemmen, merkte ze zelf wandelend op dat ze er zeker van was de bikini weer terug te vinden. En prompt zag ik de bikini in het gras naast het wandelpad op de camping liggen. Gaaf! 's Avonds staan pannenkoeken op het programma, en veel later nieuwe glazen van de Morio-Muskat van Mertes.

Tweede Pinksterdag was een vervolg op het spoorzoeken. Eerst naar de Romeinse grafheuvel bij Siesbach. Vervolgens naar de Villa Rustica, waarvoor niet alleen de navigator, maar ook ouderwets kaartlezen noodzakelijk was. Toeristische aanwijzingen ter plekke ontbreken, en zo kom je na kilometers boswandeling eindelijk bij....een maquette van de bewuste villa.

Veel meer lol hadden we op de Sommer Rodelbahn Erbeskopf. Allemaal in wisselende samenstellingen tweemaal naar beneden. De ronde met video-opnamen nam slechts 38 seconden voor de afdaling.

Vanaf de top van de heuvel in een uitkijktoren niet echt een geweldig uitzicht. In Hambachtal gewoon weer van de glijbaan, lekker eten en op tijd slapen. Al die buitenlucht doet goed.

Veel meer foto's en impressies staan op Flickr en de eerste weblog over Hambachtal en Trier.

Labels: , ,

02 juni 2009

Hambachtal en Trier

Afgelopen Pinksterweekend hebben we genoten van een lang weekend weg met het Roompot vakantiepark Hambachtal in Oberhambach in het Duitse Rheinland-Pfalz als uitvalsbasis. De kinderen hadden ook dinsdag 2 juni nog vrij en het via de Stentor aangeboden arrangement sloot er naadloos op aan.

Op de heenweg vrijdag dachten meer landgenoten en Duitsers over een weekend weg. De TMC heeft zijn diensten bewezen door ons om de files te leiden. Huis 33 was voor ons en met een eigen bad, balkon, terras, tv en dvd-speler en 3 slaapkamers op 2 etages goed toeven.

Zaterdag hebben we het relatief dichtbij gelegen Trier, de oudste stad van Duitsland bezocht. Achtereenvolgens hebben we de Romeinse brug over de Moezel, de Barbarathermen, de keizerlijke thermen en het imposante amphitheater bezocht.

Daarna het keurvorstelijke palais met de indrukwekkende tuinen en beelden, de Konstantin Basilika en de Dom. De Hauptmarkt met de St. Gangolf kerk en de Simeonstrasse die uitloopt op de Porta Nigra. Met name in het amfitheater en de Porta Nigra hadden zich de meeste toeristen verzameld. Via de Kornmarkt besluiten we deze stadswandeling.

Terug in het park uiteraard met z'n allen naar het pyramidevorminge tropisch zwembad. Erg licht en warm binnen, maar vooral ook veel vertier. De tijd vliegt voorbij. 's Avonds naar Idar-Oberstein gereden. De in de navigator ingegeven pizzeria als doel bestond al niet meer. De tweede pizzeria van dit stadje was even zoeken, maar eenmaal gevonden een gezellige, goedgevulde gelegenheid om een soep en pizza te nuttigen.

Meer foto's als vanouds op Flickr.

Labels: , ,

29 maart 2009

Fotografie nieuws

Charlottenburg Schmap'ed
Eén van mijn foto's van Schloss Charlottenburg in Berlijn is nu opgenomen in de laatste versie van de online / offline Berlijn reisgids Schmap. Leuke mashup!


Flickr Downloadr

Capgemini collega Sondre Bjellås bracht onlangs zijn gratis Flickr Downloadr uit: een downloader die draait onder Windows Vista en 7 die anders dan andere programma's wel rekening houdt met de copyrights.

Je kunt foto's preview doen per gebruiker. Binnenkort komen opties voor groep of algemeen met een zoekfunctie. De vervolgstap is aangeven welke foto's je wilt downloaden en gebruiken.

Labels: , , ,

29 december 2008

Ampelmännchen

Hoewel de Berlijnse Muur nu 19 jaar geleden is neergehaald, kun je de sporen van voormalig Oost-Duitsland en de deling tussen West- en Oost-Berlijn nog goed zien. De troosteloze flatwijken langs de S-Bahn naar Oranienburg, sowieso het parallel bestaan van U-Bahn en S-Bahn, en natuurlijk het Ampelmännchen. Zelf was me de afbeelding op de voetgangerslichten niet als eerste opgevallen, de kinderen natuurlijk wel, omdat deze duidelijk afwijkt van wat ze gewend zijn in Nederland.

Het groene mannetje loopt met een opgeheven arm, het rode steekt zijn armen wijd uit. De in 1961 ontworpen figuurtjes zijn in heel Oost-Duitsland doorgevoerd, hoewel pas in 1974 als standaard vastgelegd. Het poppetje had ook een educatieve rol in het televisieprogramma Verkehrskompass.

Na de val van de Muur greep de Europese standaardisatiedrang om zich heen. Veel voormalige Oostduitse voetgangerslichten werden omgebouwd, maar in 1996 werd de beweging Rettet die Ampelmännchen opgericht en een souvenirlijn aangelegd. De actiegroep had succes: het Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven en er zijn zelf weer enkele teruggeplaatst, zelfs in het westelijk deel van Berlijn. Ostalgie op z'n best. Sinds 2004 zijn er ook Ampelmädchen - met rokje en vlechtjes.

Je snapt welk t-shirt ik als aandenken aan onze korte vakantie in Berlijn heb gekocht ;).

Labels: , , ,

28 december 2008

Berlijn en Potsdam verbonden

Dinsdag 23 december bracht de ondergrondse U6 en bovengrondse S2 ons naar Potsdam, waar we de tram naar de plaatselijke Brandenburger Tor namen. De gezellige Brandenburger Strasse met de kerstmarkt waren vandaag niet het doel, wel het Park Sanssouci.

In de wintermaanden natuurlijk geen spuitende fonteinen, groene bossages, laat staan een overdaad aan toeristen. Op ons gemak wandelden we langs het Schloss Sans-Souci,

de Orangerie, het Drachenhaus en Bellevue.

Op zo'n gure wintermorgen maakt het Neues Palais nog de meeste indruk.

In tegenstelling tot het zichtbare verval van diverse anderen paleizen en huizen in het park is dit paleis niet alleen jong, maar ook recent gerenoveerd. Met nog een stop bij het Charlottenhof verlaten we het park en stappen om 12.45u op de RegionalExpress trein terug naar Berlin Zoologischer Garten.

Met de M45 bus naar Richard-Wagner Platz, vandaar wandelend naar Schloss Charlottenburg.

Terug met de bus M45 naar Zoologischer Garten en verder met de U2 naar Alexanderplatz, waar we ons in Loxx op de 3e etage van het Alexa Centre vergapen aan de 700 vierkante meter miniatuur treinopstelling met diverse Berlijnse gebouwen en landschappen, een heus vliegveld en een Rijksdagterrein in opbouw. Via een serie computers met Trainware wordt het complex bestuurd en met de lichten gespeeld.

Zeker de minuten dat het avond en nacht is, zien er geweldig uit!

De vele foto's van Loxx staan op Flickr.
De kerstmarkt buiten het Alexa Centre, zoals de zweefmolen en het uitzicht op de Fernseh Turm inspireerde de kinderen weer voor thuis te maken Legobouwsels.


Woensdag 24 december
wilden we voor de reis naar Balkbrug eerst naar de Dierentuin, maar vanwege de miezerregen, verruilden we dat voor een autorit naar Potsdam, toch ongeveer op de route naar huis. We wilden Cecilienhof, waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Potsdam Conferentie heeft plaatsgevonden, zien, evenals het Holländisches Viertel.

OK, in de zomer ziet Cecilienhof er minder troosteloos uit, toch is het een interessant pand temidden van een villawijk, dat herinneringen aan een rijk verleden oproept.

Potsdam zelf is knus en uitnodigend. De Hollandse Wijk doet vertrouwd aan.

Plannen voor een nieuw bezoek, maar dan in de zomermaanden zijn er ook. Nu, terug naar huis. En dat gaat - nu al die Poolse bouwvakkers thuis zijn - een stuk sneller dan op de heenweg.

Labels: , ,

27 december 2008

Berlijnse Bezienswaardigheden

Maandag 22 december was een dag zoveel mogelijk hot spots van Berlijn te zien, rekening houdend met drie kinderen. Ik twijfel of je met een stadsrondrit of georganiseerde groepsreis meer hebt kunnen zien.

Vóóraf hadden we opgezocht wat nu de lipstick en poederdoos zijn. Het zijn de Berlijners die de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche, zowel het verwoeste gedeelte als de ernaast geplaatste, door Egon Eiermann ontworpen nieuwe kerk zo noemen. Volkskrant heeft het voor ons beschreven.

's Morgens vroeg (even voor tienen) zat de kerk nog dicht, evenals het Kaufhaus des Westens (foto's). De olifantenpoort bij de ingang van de Zoologischer Garten is voor de kinderen natuurlijk een leuke plek om te poseren. Dat we later in de kranten lezen, dat een gek het gisteren gewaagd heeft naar ijsbeer Knut te springen om hem te aaien in ruil voor vingers, voedt de beeldvorming verder.

Bus M100 bracht ons een paar kilometer verder naar de Grosser Stern rotonde, waar de Siegessaüle met het beeld van Victoria staat. Oversteken gaat veilig via de voetgangerstunnels. En je kunt helemaal naar boven met de wenteltrap!

De beelden van U2's Bono in de videoclip van Stay! (Far Away, So Close) staan ons natuurlijk scherp voor ogen.

Even verderop aan de Spreeweg staat het Schloss Bellevue, helaas alleen van buiten en een afstandje te fotograferen. De wandeling door Tiergarten leidt naar Haus der Kulturen - Tipi, een blik op de Bundeskanzleramt (geen medelijden met Angela Merkel die in zo'n complex haar woning heeft) en een blik bij daglicht op de Reichstag.

Minder belicht in het westen, niettemin ook een onderdeel van de Berlijnse geschiedenis zijn de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het Sowjetisches Ehrenmal aan de Strasse des 17. Juni, net ten zuiden van de Brandenburger Tor laten we daarom niet links liggen, overigens evenmin als de nabijgelegen Berlin Infostore om 'foute' souvenirs te kopen.


Wat bedoeld was als indrukwekkend holocaust monument nodigde onze kinderen uit om verstoppertje te gaan spelen. Ach, ook daar zou je aan diverse dieperliggende gedachten uit kunnen putten. Meer foto's...


Een paar straten verderop aan weerszijden van een zoveelste kerstmarkt de Frazösischer Dom en Deutscher Dom.

Na de erg goedkope en lekkere lunch bij Lekkerbek in de Friedrichstrasse bekijken we Checkpoint Charlie, verbazen ons over de aantrekkingskracht van deze plek en zoeken en vinden vervolgens naar de echte Mauerreste in de Kochstrasse en bij de Topographie des Terrors.


Met enkele minuten sta je in een andere wereld, die van de moderne kantoorpanden, winkelcentra en entertainment die Potsdamer Platz heet.

Ook hier kerstmarkten, sneeuwhellingen, het Arkaden winkelcentrum en natuurlijk het Sony Center met dat prachtige dak, kortom een walhalla voor fotograaf, spelende mens en shopaholic.


Het begint te schemeren, maar we gokken erop dat de Gedächtnis Kirche nu wel open is. Met de metro ben je er zo.

Wat een prachtig lichtspel in het nieuwe gedeelte, en wat jammer dat in het verwoeste gedeelte zo weinig van de muur- en plafondschilderingen bewaard zijn gebleven.

Gisteren hadden we vanuit de Rijksdagkoepel al de verlichte koepel van de Neue Synagoge gezien. Met de metro rijden we daarom nu in het donker nog even naar Oranienburgerstrasse. De synagoge is om 17.35u net gesloten, maar van buiten is 'ie ook mooi! We schuiven even verder bij Las Cucarachas naar binnen. Dit Mexicaans restaurant biedt tussen 17 en 19u 50% korting op de hoofdgerechten.

Voldaan nemen we de metro terug naar Kaiserin-Augusta-Strasse en de hotelkamer. Alle foto's van 22 december 2008 staan op Flickr.

Labels: , ,

26 december 2008

Berlijn - van en naar het oosten

In drie dagen neem ik je mee naar onze vijfdaagse vakantie in en rond Berlijn van 20-24 december 2008.

Op weg
Ik verwachtte op zaterdag 20 december niet veel drukte en dus vertrokken we vlak voor tienen via de N48-A37-A31 en A30 naar het oosten. Met ons echter trokken ook voertuigen met alle mogelijk denkbare oosteuropese kentekenplaten oostwaarts, met files en een gemiddeld lage snelheid tot gevolg. Na 17.30u arriveerden we bij Hotel-Pension Canaletto ten zuiden van vliegveld Tempelhof in Berlijn.

Na de tassen uitgepakt te hebben gingen we weer naar buiten, verkenden vanaf de Tempelhofer Damm de winkels, eetgelegenheden en het fraai verlichte Ullsteinhaus.

Yucatan Mex bood in november en december 50% korting op de hoofdgerechten, genoeg om ons naar binnen te lokken. De familiekamer in het hotel is op de begane grond aan Burgemeisterstrasse 2, met een sleutel om zelf vanaf de straat naar binnen te kunnen. De Prius mag de 4 dagen lang gratis voor het appartementencomplex gratis aan de stoep staan.

Vertel het je kinderen
Johan krijgt op school via lessen en school tv en thuis van verhalen het nodige mee over de Tweede Wereldoorlog. Vooraf hadden alle kinderen al de nodige vragen en eigen beelden bij gaskamers en concentratiekampen. Daarom leek het ons goed de kans de Gedenkstätte Sachsenhausen, ofwel het voormalige Konzentrationslager Sachsenhausen bij Oranienburg, een klein uur met de S-Bahn 1 buiten het centrum van Berlijn te bezoeken.

De nagebouwde barakken, appelplaats, ziekenboeg, het Station Z (verwijzend naar het einde van het alfabet, ook Zyklon B, de gebruikte pesticide in de gaskamers), de keuken, foto's van mensen en gevonden voorwerpen maakten behoorlijk indruk.

Ook het DDR bewind gebruikte de overblijfselen van het kamp als educatief middel voor de schoolgaande jeugd.


Oost-Berlijn

's Middags met de S1 terug naar Friedrichstrasse en vandaar met de S5 naar Alexanderplatz. Het panorama na opstijgen uit de ondergrondse overweldigt. Een 'verplichte' stop bij de wereldklok.


De wachttijd om in de Fernsehturm naar 203,75m hoog te mogen gaan, gebruikten we om een kerstmarkt, de Berliner Dom en omgeving te bekijken.
Het uitzicht vanuit de bol in de tv-toren is gaaf, zowel met helder weer overdag als, zoals wij deden, in de avondschemering.

Lichtpunten
Met de S1 naar Unter den Linden bracht ons dichtbij de Brandenburger Tor

Deze vormde tevens het decor voor een feestband uit de joodse gemeenschap die de start van het Chanoeka feest met Berlijn deelde.


Vervolgens hadden we bij de Reichstag opnieuw geluk. Vanwege onze twee jongste dochters hoefden we niet in de rij te staan, maar mochten we de invalideningang nemen. Binnen enkele minuten liepen we in de koepel en hadden een prachtig uitzicht over de omgeving.


Oosters eten
Met de S1 en U6 reden we weer terug naar de Tempelhofer Damm. Na even rust, hebben we gegeten aan de overzijde van de 'Damm' bij het 'Fernoster' (Indiaas, Indisch) restaurant Aaina, goed verzorgd en lekker!

Op Flickr staan veel meer foto's en video's van onze trip naar Berlijn.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker