Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 december 2009

Patatjesdag 2009

De jaarlijks op de voorlaatste 'werkdag' door Capgemini georganiseerde Patatjesdag is ook zo'n gewoonte in de kerstvakantie, waarvoor we alle 3 kinderen nog steeds warm kunnen krijgen. En dus na dagen weer geschoren, zonder laptop, pak of zakelijke verplichtingen, met leasewagen en toegangspas richting Papendorp.

Schminken of ballonnenfiguren laten maken boeide het drietal niet meer, maar de liedjes die het One Two Trio in het auditorium speelde wel (al lieten ze het niet altijd zien met de gebaren, dansjes en springerij). Meneertje Blauw (zo trots als een pauw), meneertje Rood (de sportieve malloot) en meneertje Geel (zo sloom als een kameel) spelen bekende kinderliedjes maar ook eigen nummers als 'Ik heb een snotje in mijn neus'. Meneertje blauw werd herkend van de band uit de BZT Show.

Na de snoepzakken, cola, cassis, roze koeken, onvermijdelijk wc-bezoek en de kindervoorstelling tijd voor patatten en kroketten.

Op naar oudejaarsdag!

Labels: , ,

28 december 2009

Marinemuseum Den Helder

In heel m'n leven was ik nog nooit in Den Helder geweest. Het met de Museumkaart gratis toegankelijke Marinemuseum in combinatie met een eigen week kerstvakantie en openstelling op maandag waren de aanleiding ook deze stad en het voor kinderen en hun ouders leuke en leerzame museum aan te doen.

Het Marinemuseum kreeg in november bezoek van Avro's Museumbende en een vijf sterren beoordeling op kindvriendelijkheid, uitstraling, bijzonder, service, leren en doen. We hebben er zelf bijna 4 uur doorgebracht, dus dat zegt al veel. De geschiedenis van de Marine, de onderzeeboot Tonijn (1966), het ramschip Schorpioen (1868) en de mijnenveger Abraham Crijnssen (1936) trokken de eerst helft van het bezoek.

Vervolgens naar de oude Geschutsmakerij voor de techniek bij de Marine, zoals communicatie-, navigatie- en gevechtsapparatuur, inclusief een computer game om zelf kanonnen te besturen. Maar ook een speels opgezette kennismaking met de levensloop van Michiel de Ruyter vanuit het gezichtspunt van diens moeder, vrouwen, knecht en dochter. En tenslotte een verfwerk voor en door de dochters, Johan had er geen zin in. De vrijwilliger (net zoals de anderen vandaag oud-mariniers) had er zoveel zin in, dat we niet alleen met twee beschilderde gipswerken, maar ook met zelfbouw periscopen, een boekje over Michiel de Ruyter en een kleurplaat naar huis konden.

Een bak koffie halen bij Joël Visser combineren we een volgende keer met een bezoek aan het door hem aangeraden Reddingsmuseum, dat zich in de buurt bevindt.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

27 december 2009

Techniekmuseum HEIM Hengelo

Techniekmuseum HEIM (Hengelo's Educatief Industrie Museum) geeft een beeld van anderhalve eeuw industrie in Twente met bekende namen als Twentse Kabel Fabriek (TKF), Akzo en Stork. In de gerestaureerde, voormalige fabrieksschool van Stork wordt oude en nieuwe techniek aantrekkelijk gepresenteerd met werkende apparaten. Het motto 'Ontdek! Speel! Geniet!' trok, evenals het 'verbod af te blijven' en de voor vandaag geplande Doe & Draaidag. Met de Museumkaart is het museum gratis toegankelijk. Genoeg aanleiding dus eens in Hengelo te gaan buurten.

In het museum is op een dynamische manier anderhalve eeuw industriële ontwikkeling bijeengebracht. Het museum heeft opstellingen rond werktuigbouw, radar en detectie, telecommunicatie, textiel en procestechniek. Stoommachines, generatoren, motoren, schakelkasten, electriciteitsmeters, maar ook katrollen, computerspellen, puzzels, weefgetouwen en een reuzeflipperkast om de chloorwinning speels te benaderen.

Juist de mogelijkheden om veel zelf te doen, met de handen overal aan te zitten en op diverse plekken uitleg van ervaren krachten te krijgen. Aan tegen betaling zelf solderen of in elkaar zetten van 'technische werkstukjes' hadden ons drietal geen behoefte. Desondanks een twee uur prima vermaakt in hartje Hengelo.

Labels: , ,

26 december 2009

So this was Christmas 2009

Vrijdag 25 december - 1e Kerstdag
Terwijl het buiten sneeuwt, regent en ijzelt, hebben we 's ochtends een kerst samenkomst in De Graankorrel in Dedemsvaart. In drie verschillende zondagschool groepen doen onze kinderen mee. Marianne valt op door te blijven stralen, ook al leest de verteller over 'bange gezichten'. Als herderin helemaal geslaagd.

's Middags eerst de verontwaardiging op Twitter over Koningin Beatrix' opvattingen ten aanzien van internet en korte boodschapjes. Alsof we steeds afstandelijker worden. Het tegendeel is waar, zo bepleitte bijvoorbeeld Petra de Boevere online in een open brief aan Beatrix. Intussen sprokkelt zoon Johan via Hyves de ene na de andere klasgeno(o)t(e) en tafeltennismaat bij zijn uitdijende vriendenkring. Misschien kan de Koningin Johan binnenkort accepteren als vriend, als het door Raymond Spanjar aangeboden Hyves account wordt opgepikt.

Later 'mijn' kant van de familie, gezellig gourmetten, galgje spelen met de dochters. Na genoeg kerst CD's te hebben beluisterd, werd Gold - The Very Best of The Dolly Dots uit de kast getrokken, en swingden de kinderen volop, zeker na het zien van oude clips als die van Do Wah Diddy en S.T.O.P.

's Avonds nog meer swing in de 'familiefilm' Happy Feet, die Klazien en ik goeddeels met z'n tweeëen bekijken. Net als andere animatiefilms als Shrek, zit ook hier vooral voor volwassenen begrijpelijke humor in. En wat een muziek. De aftiteling miste op SBS6, anders was er minutenlang nodig geweest om alle song titles met hun credits te tonen. Een swingende film!

Zaterdag 26 december - 2e Kerstdag

Cover of "Gedida"Cover of Gedida

Zaterdagmorgen in alle rust Gerald Troost's Als de stilte spreekt gerecenseerd en Microsoft Project 2010 besproken voor de weblog. Daarna de eerste 2 afleveringen van De weg naar Mekka bekeken. Eerder in december had ik het boek besproken. De bijbehorende muziek sprak Henriëtte wel aan, en dus in de lijn van de Vlaamse journalist en tv-maker Jan Leyers (Marianne wist bij het zien van het gezicht direct de bijbehorende kinderprogramma's) van de met Arabische wortels voorziene Belgische Natacha Atlas' Gedida weer eens gedraaid.

Zaterdagmiddag deden we mee met de Kerstwandeling in het Reestdal vanaf de Wheem in Oud-Avereest. Bekende landschappen, maar in de winter stil en vol van een eigen schoonheid, weer anders dan in de andere jaargetijden. Warme chocolademelk, midwinterhoornblazers bij boerderijen en een verjaardagskalender cadeau.

En terwijl de kinderen een inhaalslag maaakten op Happy Feet, heb ik Lucas Kramer's Vroeger wordt later gerecenseerd en verder gelezen in World Megatrends - Towards the renewal of humanity.

Begin van de avond verzamelde we ons met een deel van m'n schoonfamilie voor de 2e editie van het familiediner, zonder Bert van Leeuwen by the way.

Wie zei er dat Kerst saai is?

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

21 oktober 2009

Anne Frank Huis en Hermitage in Amsterdam

Een dag vrij in de herfstvakantie met mooi weer. Onze geplande dag Amsterdam was vanwege verplichtingen op het werk al een keer gezet. De diverse uitnodigingen die voor vandaag zijn uitgestuurd, heb ik geweigerd. Voor de rest van het gezin in alle vroegte naar Amsterdam, waar we rond 9u op de P&R Zeeburg parkeerden. Met tram 26 naar CS en 13 naar de Prinsengracht voor een bezoek aan het Anne Frank Huis. Geen van allen waren we er ooit eerder geweest en hoewel de kinderen het als 'leuk' typeerden, heeft het achterhuis, de tentoonstellingen en met video's vertelde achtergronden over Anne Frank en de schuilplaats in het achterhuis behoorlijke indruk gemaakt. Thuisgekomen in Balkbrug heeft Henriëtte inmiddels Het dagboek van Anne Frank direct bij de bibliotheek opgehaald.

Langs de grachtenpanden van de Singel en Amstel liepen we vervolgens naar de Hermitage. Deze dependance van de grote Hermitage in Sint Petersburg is gratis toegankelijk met de Museumkaart. Daar hadden meer mensen vandaag behoefte aan, er stond een beste rij met belangstellenden voor de ingang. De jurken, waaiers, curiosa, schilderijen, speelgoed van de Russische Romanov tsarenfamilie in de tentoonstelling Aan het Russische Hof werd door de kinderen als 'saai' getypeerd, maar boeide Klazien en mij des te meer.

Door de binnenstad en de wat ons bij elk bezoek minder boeiende Kalverstraat op naar Smits Koffiehuis, waar we een 'bakkie' deden en weer op de tram 26 stapten.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

03 oktober 2009

Scientific Festival in NEMO Amsterdam

Oktober is niet alleen Pink Ribbon Maand om de strijd tegen borstkanker onder de aandacht te brengen (ik broed al een aantal dagen op een gepaste blog post daarover), maar ook Kennismaand. Zowel vandaag als morgen is het NEMO in Amsterdam gratis toegankelijk in het kader van het Scientific Festival 2009.

Vanochtend ben ik met zoon Johan en één van zijn vrienden Niek naar Amsterdam P&R Zeeburg gereden, vandaar met tram 26 naar Amsterdam CS om vervolgens langs het Oosterdokseiland naar NEMO te lopen.

De jongens en daarmee ikzelf ook hebben van iets voor tienen tot 15.30u zich uitstekend vermaakt met mega bellenblazen, stroom geleiden, stroom opwekken, films over ruimtevoertuigen bekijken en DNA afstaan voor een halskettinkje met je eigen DNA-string. Maar ook: een infraroodfoto van jezelf laten maken, een spectroscoop maken met hulp van de astronomie vereniging, een interactieve les rond een wereldbol met tsunami's, golfstromen, populatiegroei en temperaturen.

En proefjes doen met gas maken en onderwater vulkanen, muntstukken laten verdwijnen in een zwart gat, naar muziek uit een kussen luisteren, de eigen muzieksmaak ontdekken als 'vrolijk en conservatief', jezelf omhoog hijsen aan katrollen en nog veel meer.

De replica van het VOC schip De Amsterdam was voor de gelegenheid ook gratis toegankelijk. Zelf was ik er al eens met een Capgemini practice meeting op geweest om te eten, maar voor de jongens was het nieuw en avontuurlijk.

De vader van klasgenote Eline van Johan en Niek werkt bij Smits Koffiehuis, dat tegenover het Centraal Station is opgebouwd. Ze had verteld, dat sorbets naar Eline en haar zusje Emily zijn vernoemd. Nu was het geen weer voor een sorbet, maar even wat drinken in het koffiehuis hoorde er natuurlijk wel bij.

En zo vloog de dag voorbij. De tram bracht ons weer door de Piet Heintunnel naar Zeeburg, vandaar de Prius weer terug naar Balkbrug.

Over een paar dagen kunnen we op ontdekhetonzichtbareheelal.nl de eigen infraroodpasfoto downloaden.

Labels: ,

02 augustus 2009

Wadlopen van Sahlenburg naar Insel Neuwerk

In de jaarlijkse pogingen wadlooptochten te maken die ik nog niet eerder gelopen heb, vond ik eerder dit voorjaar de mogelijkheid om vanuit het Duitse Cuxhaven aan de monding van de Elbe naar het eiland Neuwerk en zo mogelijk vanaf Neuwerk nog heen en weer naar het vogeleiland Scharhörn te wadlopen met www.wattlaufen-cuxhaven.de. De weersvooruitzichten waren goed en de vorige week spontaan afgesproken logeerpartij van de kinderen, maakten het mogelijk dat ook Klazien meeging. Sinds 1998 had ze geen wadlooptocht meer meegedaan, en samen op pad is gezelliger dan alleen. Ergens in het vastleggen van de reistijden was de vroege oversteek naar Insel Neuwerk om ook Scharhörn te lopen de mist in gegaan, en liepen we 's middags vanaf 14.30u de overtocht.

De logistiek had nog een uitdaging in zich. De veerboot zou 's avonds aankomen in Cuxhaven, terwijl de oversteek naar Insel Neuwerk vandaag vertrok vanaf het 8km verderop gelegen Sahlenburg. Omdat de dienstregeling van de stadsbussen aangaf, dat er zaterdagavond laat geen bussen meer tussen Cuxhaven en Sahlenburg zouden rijden, hebben we 's ochtends de auto geparkeerd bij Alte Liebe, direct achter de haven van Cuxhaven en zijn met de 1006 stadsbus via de badplaatsen Duhnen en Sahlenburg naar het vertrekpunt gereden. Drie kwartier over 8km in een propvolle bus langs Duitse toeristentrekkers.

De tocht zelf was verrassend licht. Geen diepe slik, zoals bij de meeste waddeneilanden. Bijzonder aan het wad hier is dat bij eb de waterlijn 30km verder ligt dan de vloedlijn. Geen wonder dat niet alleen Insel Neuwerk, maar ook Scharhörn belopen kan worden. En gelopen werd er, door honderden mensen. Slechts een deel met wadgidsen, zo bleek. Onze grote groep, met maar één wadgids liep zo sloom, dat we na het laagste punt voorbij de helft van de tocht de rest in ons eigen tempo met z'n tweeën hebben gelopen.

Grotere kaart weergeven
Neuwerk diende om de Hanzestad Hamburg te verdedigen. De uit 1369 stammende 35m hoge vuurtoren op het eiland staat er nog altijd en is daarmee Hamburgs oudste verdedigingswerk. Op het kleine eiland wonen zo'n 36 vaste inwoners die het vooral van de toeristen moeten hebben. Dat Zum Anker ook een mobiele Bierstube Watt-Oase op het wad exploiteert, is heel begrijpelijk.

Op het eiland hadden we na een kleine rondgang eerst het terras van familiepension Haus Seeblick opgezocht, maar de uitbaters hier konden de toegestroomde drukte niet aan. Na ruim 20 minuten hadden we alleen nog maar een menukaart gekregen. We zijn opgestapt en hebben bij het verderop gelegen Hus Achtern Diek wel lekker gegeten en gedronken, buiten op het terras in een typisch Duitse strandkorf. Vlotte en vriendelijke bediening scheelt een hoop!

De overtocht met een paar honderd man aan boord van de MS Flipper was ook prima voor elkaar. Naast de grote zeeschepen en met een rustige zonsondergang. Om ons te plagen en anderen te plezieren werden op de boot kaarten verkocht voor de Sonderbuss die mensen vanaf de haven terugreden naar Duhnen en Sahlenburg.
Tegen 22.30u zaten we weer in de auto, om 3u later thuis te zijn. Volgend jaar willen we terug naar Cuxhvaven en Insel Neuwerk, dan met de kinderen. Deze tocht is wat ons betreft een prima gelegenheid om de kinderen te laten kennismaken met wadlopen en de fauna op het wad.

Alle foto's en video bij elkaar op Flickr.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

05 juli 2009

Space Expo Noordwijk strand en restaurant

Als aftrap van de zomervakantie had ik gisteren met m'n moeder afgesproken bij het Space Expo in Noordwijk. Dat Johan deze interactieve tentoonstelling, terecht door Avro's Museumbende bekroond, zou waarderen wist ik vooraf. Of beide dochters het ook leuk zouden vinden, wist ik niet. En daarom had ik met Klazien een escape ingebouwd. Klazien en ruimtevaart zijn geen match, maar met mooi zomerweer naar het strand klinkt beter. Zowel Henriëtte als Marianne kozen er echter voor mama bij het strand af te zetten en met mij mee te gaan naar de raketten, astronauten en satellieten.

Na een Welkom in het heelal over de stand van de planeten, foto's van zonnestelsels, De kracht die alles bindt over zwaartekracht, het bijsturen van raketten en diverse Geheimen van het heelal waren de Ariane raket, de spelletjes rond Met het oog op aarde en de maanlander erg in trek.

Buiten was het hoog tijd om zelf raketten af te schieten.

Tussen de middag zijn Johan en ik naar het aangrenzende ESA / ESTEC complex geweest voor een rondleiding langs ISS modules en immense testruimten voor satellieten. Bijzonder dat er dit weekend gewerkt werd door enkele wetenschappers, dus was er ook nog echt wat te zien. Fotograferen of filmen was er begrijpelijk niet mogelijk. Wel deed een gids me weer oud voelen toen hij ontdekte dat mijn interesse voor ruimtevaart een behoorlijke boost had gekregen met regelmatig bezoek aan het ergens halverwege de jaren '80 opgeheven ruimtevaartmuseum Achter de muren in Deventer. "Toen was ik er nog niet", bekende de bijna van een propaedeuse voorziene student lucht- en ruimtevaartkunde.

De dames in het gezelschap waren tussen het eten door zelf in de weer met het lanceren van flessen water. Eenmaal terug hoefde Johan zich niet te bedwingen.

Het was relatief rustig en zeker wat kinderen betreft, dus een keer vaker pompen en lanceren was geen enkel probleem. Het maken van een maanlander met aluminiumfolie, een appel en spekjes was natuurlijk helemaal OK. Een blauwe overall als heus astronautenpak maakte het compleet. Met een film over de geschiedenis van de ruimtevaart stapten we na 4u het Space Expo weer uit, een goed teken. Een echte aanrader voor kinderen en voor ruimtevaart geïnteresseerden dus.

De kinderen konden vervolgens mee met oma voor een logeerpartij in Egmond aan Zee. Zelf heb ik nog een paar uur strand van Katwijk aan Zee meegepakt. Jarenlang gingen mijn grootouders met hun gezin elke zomervakantie naar deze badplaats. Ook in 2009 is het strand prima toeven, en valt de €5 voor een dagkaart op parkeerterrein Noordduinen. Op zaterdag en zondag rijdt er vanaf een gratis parkeerplaats ook een pendelbus naar het strand.

's Avonds hebben we gegeten in AC Restaurant 't Harde. Dat AC zelf net weer reclame maakte met 2 4-gangen menu's voor de prijs van 1, had ik net op tijd meegekregen. Hollanders...

Labels: ,

29 mei 2009

Wandelvierdaagse in Vechtdal

Van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 juni wordt in het Overijsselse Vechtdal een heuse wandelvierdaagse gehouden. Het evenement wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met het ANWB fiets- en wandelmagazine Toeractief. Het Vechtdal is een schitterende streek, waar u geniet van een mooi afwisselend landschap, prachtige landgoederen, gezellige plaatsen als Dalfsen, Ommen en Hardenberg en (vanzelfsprekend) vriendelijke mensen.

Vanwege het 'nieuwe' begrijpelijk dat aspirant deelnemers in eerste instantie de kat uit boom keken, maar de aanmeldingen komen nu wel los.

Zelf had ik deze vierdaagse aan het begin van 2009 in de agenda geprikt. Helaas is de praktijk van een projectleider wat minder 'vrij' te houden. Na avondvoorzitter op de Community of Practice voor collega engagement managers van Financial Services te zijn (dinsdagavond), de demo en retrospective van sprint 2 van m'n huidige project en de planning voor sprint 3 (woensdag) en een dagje uit van Klazien met haar vriendinnen (zaterdag) blijven er welgeteld nog twee dagen over.

Dat is wel het prettige aan de Vechtdal Wandelvierdaagse: je mag losse dagen lopen, en ook de te wandelen afstanden zijn per dag te kiezen (15, 25 of 40 kilometer). Vooralsnog claim ik de vrijdag dan toch maar voor mijzelf ;) met een start in Lemele. Een wandeling over de Lemelerberg en Archemerberg zal wel inbegrepen zijn.
Fotocamera mee, want de Vechtdal Fotosafari 'loopt' ook nog (tot 30 oktober).

Voor alle 4 dagen inschrijven? Dat kan nog enkele dagen, tot 1 juni. Daarna kun je bij de startplaatsen dagkaarten a €6 kopen.

Labels: , ,

24 mei 2009

Economentop 2009

Voor de 15e keer sinds 1995 werd afgelopen weekend de zogenaamde Economentop georganiseerd. Achter deze naam gaat een vriendenkring met inmiddels partners en kinderen schuil. Het Hemelvaartsweekend wordt hiervoor zo goed als vrij gemaakt, hoewel met diverse uitzonderingen rekening gehouden wordt. Dit jaar waren we te gast op de groepsaccommodatie De Brinckhof, net buiten het Drentse Dwingeloo.

Donderdag hadden we zelf eerst nog gezamenlijke gemeenteactiviteiten, van een 16km wandeltocht om de weinig aanwezige dauw weg te trappen, een fietstocht vanuit Dedemsvaart naar de Westerhuizingerweg met spelletjes en een gezamenlijke picknick.

's Middags door naar Dwingeloo, waar ik chili con carne heb gekookt, de avond is besteed aan een mislukte poging de Wii op de tv ter plekke aan te sluiten en tafeltennissen.

Vrijdag hebben 's morgens wandelend Dwingeloo verkend, en 's middags het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord bezocht. Jammer dat het begon te regenen. Later in de middag klaarde het wel weer op. 's Avonds is er een Spaans eenpansgerecht gekookt.

Zaterdagmorgen had ik met Johan en het Balkbrug E3 team het jeugdvoetbaltoernooi, dat door SCD'83 in Dedemsvaart georganiseerd was. Terug in Dwingeloo konden we nog net meedoen met de speurtocht. 's Middags hebben we in Borger het Hunebedcentrum bezocht, natuurlijk met het naastgelegen hunebed D27.

Zaterdagavond traditioneel uit eten in een restaurant. Ditmaal het a la carte restaurant Luning aan de Brink in Ruinen. Lekker en goed voor elkaar.

Zondagmorgen na het ontbijt afscheid van de economen, maar nog niet van Drenthe. Als een soort after party hebben we genoten in Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen.

Alle foto's en films staan op Flickr.

Labels: ,

05 mei 2009

Vrijheid vieren op vele manieren

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd.

Dat betekent echter niet dat 5 mei automatisch een vrije dag is. De Nederlandse regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei een vrije dag als dit in de cao is afgesproken. Voor bedrijven als Capgemini (voor mij) of Sandd (Klazien) die geen CAO hebben, is er dus 'slechts' eenmaal in de 5 jaar vrijaf, in 2010 de volgende keer. Personeel in (rijks)overheidsdienst heeft voor zover dit in de CAO is opgenomen en de dienst het toelaat op 5 mei een vrije dag. De overheidsinstantie waar ik momenteel een project leid, heeft wel vrij en is gesloten. Van externen wordt verwacht dat ze elders werken of een vrije dag nemen.

Dus, de vrijheid om het Plan van Aanpak af te schrijven, vanochtend post te bezorgen en de kinderen vrij te laten zichzelf te vermaken op deze laatste vakantiedag. Binnenkort zijn ze weer vrij met Hemelvaart en vervolgens met Pinksteren.

Labels: ,

02 mei 2009

Bestel maar, betaal maar, MyOrder

Het Groningse ICT-bedrijf ITIS heeft MyOrder ontwikkeld, een Java applicatie voor op je mobiel, waarmee je op het terras zelf je order plaatst en afrekent. Natuurlijk moet de bediening nog wel langskomen op het hapje of drankje te brengen, maar de rest gaat via het web. Een mobiele internetverbinding, zoals GPRS of WiFi is dus wel nodig. Voor de betaling wordt gebruik gemaakt van Rabobank SMSBetalen, dat hiermee Product van het Jaar 2009 werd. Om je in de stemming te brengen, stort de Rabobank na het doorlopen van het registratieprocedure direct 2 euro in je SMS portefeuille. Kun je het eerste biertje betalen.

Hoe werkt het:
1. Start MyOrder op
2. Kies de juiste locatie
3. Selecteer de producten
4. Geef het tafelnummer op
5. Klik op bestellen
6. Klaar! Zo laat onderstaande reportage van RTVNoord zien.

Downloaden van de applicatie is eenvoudig via je mobiel op m.myorder.nl, of laat een download link per sms toesturen via de downloadpagina.

Met deze toepassing won ITIS in januari de Horecava Innovation Award 2009.

Momenteel is de verzameling uitbaters dat meedoet met MyOrder:
- Paviljoen Kaap Hoorn (Groningen)
- Kaap Hoorn Beach Bar (Groningen)
- WZZRD (Enschede)
- Amstelhaven (Amsterdam)
- Paal 9 (Texel)
In mei wordt het aantal locaties verder uitgebreid met restaurants en bioscopen verspreid over het land.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond SMSBetalen, volg @smsbetalen dan op Twitter. Ook @MyOrder is op Twitter te volgen.

Labels:

30 april 2009

Koninginnedag Balkbrug 2009 - een impressie

Terwijl de Koninklijke familie in Apeldoorn een bijzonder feest had moeten krijgen, maar, zoals zich nu laat aanzien, dat bewust verpest is door een man in een zwarte Suzuki, kreeg ik in Balkbrug vrij snel mee van vrijwilligers. De crash wordt sindsdien op Twitter, Youtube en andere media helemaal uitgesponnen, alsof we als Nederlanders niets anders te doen hebben / hadden.

Zelf had ik vanaf vanmorgen 6u wel genoeg anders om handen, namelijk met Ingrid, Corien en Gert de organisatie van het Koninginnedag Kinderfeest in Balkbrug. Attracties bij de Prinses Margrietschool, De Wieken, De Bonkelaar, De Bovenkruier, het bos richting Molen en Molen de Star zelf. De mistige vroege ochtend was veelbelovend. Toen de zon al snel doorbrak, leverde dat al snel opmerkingen als 'de dag kan niet meer stuk' en 'mooi weer heb je besteld'.

Zelf was ik voornamelijk op De Bonkelaar en De Wieken te vinden, dichtbij de van Augie gehuurde Mega Survival Baan, galghangen, duostep, sneeuwballen gooien en mattenrace.

Spelende kinderen, enthousiaste vrijwilligers en gezellig met elkaar kletsende ouders stonden garant voor een aantal uren plezier in Balkbrug, tientallen foto's, veel verkochte hamburgers, bekers koffie en limonade.

Dat burgemeester Meulman van Hardenberg in de loop van de middag heeft opgeroepen de nog lopende Koninginnedag activiteiten of de feesten die voor vanavond gepland staan, af te bouwen of te blazen, bespaarde me gelukkig een aantal uitdagingen. Sowieso spannend, hoe de burgemeester alle organisatoren weet te bereiken. Bij mijn weten, heeft hij na onze ontmoeting vier Koninginnedagen eerder, mijn mobiel nummer niet (gekregen).

Voor volgend jaar ga ik met de anderen graag de uitdaging aan opnieuw een leuk feest voor de kinderen hier in Balkbrug te organiseren.

Labels: , , ,

13 april 2009

Doe- en Kijkdag Vechtdal bij Oldemeijer

Bijna 2 jaar geleden waren we voor het eerst tijdens de jaarlijkse economentop in het recreatiegebied De Oldemeijer in de boswachterij Hardenberg. Dat er jaarlijks op 2e paasdag een Doe- en Kijkdag door Staatsbosbeheer werd georganiseerd, was tot nog toe langs me heen gegaan. Dankzij een tip van de kapster afgelopen zaterdag bij Men's World De Ridder in Ommen, zaten we vandaag opnieuw in De Oldemeijer.

De kinderen konden zie hoe apporteren door honden werkt. Voor de eigenaren van de honden was het na een training natuurlijk best spannend dat 'demonstratie lopen'. Verder wachtte een hijskraan die complete gezinnen, dus ons ook in 'het bakje' omhoog takelde. Het uitzicht over het recreatieterrein was ondanks de mist mooi. Linedancers, allerhande wedstrijden in de combinatie boomstammen en Stihl zaagmachines, maar ook de plaatselijke scouting was er met afbakbroodjes voor boven een vuur.

Een valkenier, hier Ruud Sanders, blijft altijd boeiend om te zien, net zoals een springkussen scoort. En waar de meiden in eerste instantie eigenlijk wel paard wilden rijden, maar niet in de rij, gingen ze later toch om. Voor beide dochters het debuut op een paard, en ze vonden het erg leuk. Johan debuteerde op een heuse quad van Total Outdoor Events. Vooraf had hij met anderen in de rij stoere praat, maar eenmaal rijdend was er meer behendigheid nodig dan hij doorhad. Kortom, het is 'm gelukt de quad het water in te rijden.

Met een demonstratie turnen van jongens en meisjes van Turn & Sportcentrum Hardenberg die de meiden enorm aansprak (Henriëtte zit nu een halfjaar op de 'selectie' van gym) zat onze selectie uit het brede aanbod van activiteiten erop. Voor de vele honderden bezoekers een leuke invulling van de tweede paasdag. Al onze foto's staan zoals je gewend bent, op Flickr.

Labels: ,

21 maart 2009

Liberty Park + Marshall Museum Overloon

Als onderdeel van mijn opleiding tot sergeant intendance ben ik in het voorjaar van 1994 achterin een halfopen viertonner, toen nog met enkel banken aan de zijkanten, geen zijsteunen of andere 'luxe' vanuit de Kolonel Palm Kazerne in Bussum naar het toenmalige Oorlogsmuseum Overloon geweest. Collectief bewustzijn opbouwend om wat niet meer gebeuren mag, en toch nog dagelijkse praktijk is in andere landen op de wereldbol: oorlog, verzet, trauma's en noodzakelijke inzet van militairen. Dat ik er behoorlijk natgeregend aankwam en weer vertrok is me goed bijgebleven, heel veel meer ook niet.

De aankondiging van mijn zus dat ze dit weekend vanuit een vakantiehuis waarschijnlijk ook het tot Liberty Park omgedoopte oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon zou bezoeken en het door de KNVB niet benutten van een mogelijkheid nog één van de beide in te halen wedstrijden met E3, gaf een volle zaterdag vrijaf en de kans nu met het gezin, zonder uniform of kader, zelf naar Overloon te gaan. De Museumkaart moet immers ook gebruikt blijven worden. Reguliere entreeprijs voor het museum is EUR 12 voor volwassenen en EUR 8 voor kinderen.
Johan houdt binnenkort zijn spreekbeurt over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, dus met eigen ogen zien, helpt bij de voorbereiding.

Hoe verrassend is het Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum anno 2009. De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het leven tijdens de oorlog van vooral soldaten en in mindere mate burgerij staat centraal. Foto's, films, pamfletten, kleine thematentoonstellingen over bijvoorbeeld de NSB, jodenvervolging, concentratiekampen of het bewind van de bezetter in Nederland, geven wel een stortvloed aan informatie, maar getuigen van de wil zo compleet mogelijk te zijn.

Daarnaast is in de imposante aangrenzende hallen de Marshall collectie ondergebracht. Meer dan 300 militaire voertuigen en uitrustingsstukken staan en hangen er. Van tanks en eenpersoons onderzeeboten tot een maquette van de Dora, complete jachtbommenwerpers en radiozenders.

Het was zulk lekker lenteweer dat na ruim 3 uur in het museum een picknick buiten verdiend en logisch was. Heerlijk zo'n dag uit!

Musea en instellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog hebben een digitaal museum en kenniscentrum opgetuigd op wo2online.nl. Nuttig en handig voor spreekbeurten, enzo.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

01 maart 2009

Five Great Guitars in Hoogeveen

Met Klazien ben ik zaterdagavond in het Hoogeveense theater De Tamboer naar een voorstelling van Five Great Guitars geweest.

Muzikaal leider van het gezelschap Jan Kuiper (akoestische en India-gitaar), speciale Amerikaanse gaste Muriel Anderson (akoestische en harpgitaar), king of backward blues, kortom plezier in de muziek hebbende Erwin Java (elektrische gitaar), de uit Mali afkomstige geheel in blauw gehulde Zoumana Diarra (elektrische gitaar, kora) en Digmon Roovers (gitaar-bas) hadden verder Jan Akkerman als speciale gast. Five Great Guitars had dus beter ditmaal Six Great Guitars kunnen heten.

Minder freakerig dan in de 2006 bezetting, en voor m'n gevoel meer afwisseling. De heren en dame tracteerden niet alleen op droge humor, maar vooral op boeiende muziekjes. Muriels muziek was al met een astronaute mee geweest op een Space Shuttle vlucht, het zelfgeschreven View From Space als resultaat. Zou(man) speelde relaxed op zijn gitaar, maar imponeerde echt op zijn zelfgemaakte kora. Jan Kuipers uitstapje naar de Indiase muziek, compleet met 'digitale doos' voor de basistoon, Muriels eigen versie van Starry Starry Night (dat Don McClean schreef met de schilderijen van Vincent van Gogh als inspiratie) gingen erin als Groninger koek.

Jan Akkerman (zijn petje maakte zijn gezicht vanaf het balkon onzichtbaar) ging helemaal los in bijvoorbeeld Speedwalker. Waar het theater 22.10u als eindtijd had aangeplakt, liepen we pas 23u naar buiten, bij een concert een goed teken. Band en publiek hadden plezier.

The Five Great Guitars zijn nog op toernee tot en met 15 maart. Andere optredens binnenkort vind je op de website.

Labels: , , ,

04 januari 2009

IJssculpturen van bijbelverhalen

Het IJssculpturen Festival in Zwolle trekt divers publiek. Kinderen die eigenlijk liever naar de Jetix figuren en ijshockeybaan van de Jetix WinterSpelen buiten willen, maar door hun ouders eerst langs het 'verplichte nummer', bijbelonderricht, worden geleid. Tieners die zich bij het zien van de ijsbeelden van Simson & Delila hardop afvragen hoe die sterke man ook al weer heette. Fotografen die de levensduur van de batterij van hun digitale spiegelreflexcamera uitproberen bij -8 graden Celcius in de hoop met mooie plaatjes thuis te komen. Christenen die maar wat blij zijn, dat deze stichtelijke tentoonstelling op de stoep van de Bible Belt gehouden wordt, nota bene met uitzicht op de Gereformeerde Hogeschool. Stoere bijbelkenners die uit (Calvinistische?) zuinigheid geen programmaboekje willen, omdat ze al hun oudtestamentische geloofshelden toch wel bij name kennen.

Natuurlijk kun je trekjes van deze doelgroepen in Klazien en mij terugvinden. Voor ons - de kinderen zijn dit weekend uit logeren - een goede gelegenheid om op eigen houtje en tempo naar het IJssculpturen Festival te gaan. Onze Zwolse vriend Jan Geerdink had een paar weken geleden al schitterende foto's gemaakt van de sculpturen, dus kon ik niet thuisblijven.

Zwolle is de gastheer van het 6e Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars heeft 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw verwerkt tot uitbeeldingen van diverse bijbelverhalen. De tentoonstelling is in een thermische tent van 2.000 m² op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden in Zwolle, direct achter het Provinciehuis.

En ja, het is koud binnen in de tent. Fotograferen heb ik met de handschoenen aan gedaan. En ja, ook in zo'n setting bewijst een digitale spiegelreflexcamera zijn meerwaarde boven de huis-tuin-en-keuken digitale camera's. De flitser kan gewoon uitblijven. Hoewel de route langs de figuren niet lang is (we waren er met 20 minuten doorheen), en de koffie met appelgebak na afloop prima als opwarmer fungeert, is het de €8,50 zeker waard.

De tentoonstelling is vandaag nog tot 21.30u open en vanaf 5 januari tot en met 1 februari 2009 van 10.30-18u. Een online impressie van de organisatie kun je bekijken, evenals mijn foto's met beschrijving van 'wat zie ik' en de foto's van Jan Geerdink.

Labels: , ,

08 november 2008

Museum van de Twintigste Eeuw

Vanmiddag zijn we met z'n allen naar het Museum van de Twintigste Eeuw in een oud kaaspakhuis aan de Bierkade in Hoorn geweest. Alleen al in de herfstvakantie trok dit 'hoe leefden en speelden m'n (groot)ouders'-museum 10.000 bezoekers. Dit filmpje geeft alvast een indruk.

De vaste tentoonstelling is aardig, hoewel het soortgelijke Oude ambachten en speelgoedmuseum in het Gelderse Terschuur vorig jaar veel uitgebreider en completer was.

de trekker: Playmobil tentoonstelling
Naast Lego is Playmobil tegenwoordig thuis helemaal in trek, en dus was de Wereld van Playmobil wisseltentoonstelling een schot in de roos. Op 300 m² op de bovenste etage staan echte pronkstukken uit de rijke traditie en de productie van het familiebedrijf Geobra Brandstätter uit het Duitse Zirndorf weer. In 1974 startten de eerste Playmobil figuren al lachend hun loopbaan. In het museum waren diverse speelhoeken opgesteld met dino's, piratenschepen, ziekenhuis, computerspellen en films.

Eenmaal beneden trok de grote verzameling goedkoper dan elders geprijsde Playmobil artikelen natuurlijk helemaal, en terecht. Uiteraard zijn weer diverse foto's geschoten. Helaas ontbrak nu de tijd om de mooie binnenstad van Hoorn verder te verkennen, maar dat gaat in 2009 wel gebeuren. Zo lonkt de stoomtram Hoorn-Medemblik ook nog altijd en zijn vrienden en strand ook dichtbij.

Labels: ,

11 oktober 2008

Allemaal in de Ark van Noach

Geen geld- en tijdverslindende expeditie naar het roerige grensgebied tussen Irak en Turkije, maar gewoon in Overijssel. Vanmiddag hebben we de replica (schaal 1:2) van de Ark van Noach aan de Kamper Buitenhaven bezocht.

Van 2005-'07 timmerde de Noord-Hollandse aannemer Johan Huibers zelf de replica in elkaar, hoewel de aanleiding voor de bouw in een heftige persoonlijke droom in 1992 ligt. Huibers' missie is het Bijbelverhaal van de zondvloed en de redding van Noach en zijn familie en de dieren dichtbij de mensen te brengen. De 70 meter lange ark is gebouwd op een duwbak en trekt de laatste jaren op verschillende locaties in het land vele tienduizenden bezoekers. In de ark zelf staan veel plastic modellen van dieren die levensecht zijn.

Er worden films, zoals de Donald Duck versie van het zondvloedverhaal vertoond en er is een tentoonstelling met bijbelse taferelen. In Kampen blijken ze minder moeite te hebben met de Walt Disney stripheld als in Sliedrecht.

Huibers is inmiddels gestart met de bouw van een ark op ware grootte. De bouw aan deze ark zal ongeveer 4-5 jaar in beslag nemen. De boot moet internationaal gaan varen en Europese havens aandoen.

Op zo'n zonnige zaterdagmiddag een lekker uitstapje. UIteraard staan alle foto's en het filmpje ook op Flickr.

Labels: , ,

30 augustus 2008

Circus Herman Renz in Den Bosch

Binnen een paar weken tweemaal naar Den Bosch. Het moet niet gekker worden! Vandaag waren we dankzij Capgemini's personeelsvereniging Escape te gast bij circus Herman Renz op de Pettelaarse Schans in 's-Hertogenbosch. Het grootste circus van de Benelux bracht voor elk wat wils, niet alleen in de voorstelling zelf, maar ook in de activiteiten op het terrein.

Van een boemeltreintje, een speurtocht voor de kinderen, schminken, springkussens, de broodje beenham van de zingende slager Bollie, popcorn, patat en een heuse workshop voor ingelote kinderen om zich te bekwamen in een aantal acts.


De circusvoorstelling, dit jaar met Mystery als thema, was veelzijdig en allerminst oubollig. Trapezewerk, balanceren, leeuwen, olifant, illusionist, clowns, fakkels, een puik concertorkest, deelname vanuit het publiek en het terechte applaus na elke act. Een internationaal gezelschap met verdiende naam en faam.

Zoals gebruikelijk de foto's hierboven als carrousel, maar ook in een set op Flickr.

Labels: , ,

17 augustus 2008

Dat ging naar Den Bosch toe

Een poos geleden had NS via eBay.nl dagkaarten voor EUR 14,95 in de aanbieding. Deze hebben we zaterdag ingezet voor een dagje uit naar 's-Hertogenbosch (ook bekend als Den Bosch). 's Morgens vroeg via Zwolle en Utrecht naar 's-Hertogenbosch, waar we het station amper verlaten hadden om de door een Bossche Capgemini collega getipte Jan de Groot te treffen.

De banketbakker van de echte Bossche Bollen werden er drie lichter gemaakt. De lunchroom was echter zo goed gevuld, dat we aan het Water en Vuurplein ze in de open lucht kortjan gemaakt hebben. Voorbijgangers waren zo vriendelijk deze smulpartij op foto vast te leggen.

Onze free format stadswandeling voerde langs de Zuid-Willemsvaart, de vestingwerken, de Binnendieze, de hofjes, de Parade en de St. Jan Basiliek. 's Middags hebben we het Noordbrabants Museum bezocht, waar niet alleen de sprekende schilderijen van Jeroen Bosch en Vincent van Gogh, maar zeker de interactieve muziektentoonstelling en de historie van grootgrutter De Gruyter indruk maakte.

Tegen vieren waren we uitgekeken, gewinkeld en gewandeld. Natuurlijk hadden we intussen de kinderen Dat gaat naar Den Bosch toe aangeleerd. De trein bracht ons terug naar Utrecht CS, waar we lekker pizza hebben gegeten bij Claudius in het Godebaldkwartier van Hoog Catharijne. Het kwartiertje rust rond zes uur hebben we on the lounche doorgebracht op StationBeijing.nl met het Journaal op groot scherm en een poef of zitzak om in hangen. Al treinend terug naar Ommen doemen 8 luchtballonnen op ter afsluiting van deze leuke dag uit!

Zoals gebruikelijk staan alle foto's op Flickr.

Labels: ,

03 augustus 2008

Wunderland Kalkar - Kernie's familiepark

Wunderland Kalkar (tot 2005: Kernwasser-Wunderland) is ooit door Hennie van der Most gekocht van de Duitse overheid, toen de kweekreactor Kalkar na de bouw niet in bedrijf genomen is.

Kernie's Famliepark is het attractiepark in dit complex, dat we vandaag bezocht hebben. Zoals elke Van der Most locatie is een all-in concept van toepassing. In Kalkar betekent dat naast de attracties onbeperkt patat, koffie, thee, frisdrank, en soft-ijs. Verder geldt ook in deze Van der Most-gelegenheid: tijdens de verbouwing is de winkel alvast open, hoewel het park nu duidelijk volwassener en meer je geld waard is, dan een aantal jaren geleden. Het grote fabriekspand valt uit de toon met het gehavende en grijze beton. Benieuwd wat daar nog mee / aan gedaan kan worden. Gevelbedekking en een frisse kleur zou al veel uitmaken.

Ondanks de verwachte wisselvallige weersomstandigheden hebben we om één korte en lichte regenbui rond vier uur 's middags de hele dag mooi weer gehad. Van 10-18u hebben we ons uitstekend vermaakt met alle ronddraaiende, zwevende en schommelende attracties. De kinderen vonden de Bob de Bouwer show leuk, maar wilden niet met me mee de wildwaterbaan of achtbaan in.

De foto's vind je hieronder. Tekst en uitleg bij elk plaatje staat op Flickr.

Tenslotte hieronder nog een geleend filmpje van bezoekers die er eerder zijn geweest. In de koeltoren wordt momenteel een bungeejump-achtige constructie gebouwd. Echoland is niet meer. Het filmpje geeft wel in 2 minuten een leuk bewegende-beelden-overzicht van het attractiepark.

Labels: ,

26 juli 2008

Niet(s) boven Groningen

Met Klazien zou ik vandaag samen naar Simonszand gaan wadlopen. De verwachte onweersbuien boven het wad zorgden echter vrijdagavond voor een afgelasting door Wadloopcentrum Fryslan. Simonszand moet daarmee wachten tot 2009. Immers, de kinderen zijn nog niet oud genoeg om mee te lopen, en moeten dus logeren.

Plan B was een bezoek aan Groningen (de Stad) en dan in elk geval het Groninger Museum. De lopende Go China tentoonstelling in het Groninger Museum, het Universiteitsmuseum (een derde deel wordt in Assen tentoongesteld) konden we zo mooi meepakken.

De ochtend begon gewapend met een family card in de IKEA. Twee koppen koffie en tweemaal appelgebak voor EUR 1,50 laat je immers niet staan. De auto kon er prima blijven staan, waarna we lopend naar het Groninger Museum zijn gegaan. De ondeugende en rebelse Chinese kunstwerken intrigeerden.

Via de Folkingestraat en de Grote Markt zijn we op een bankje geploft in het Martinikerkhof, om er te lunchen. Daarna - evenals 's ochtends het Groninger Museum - opnieuw iets, waar ik in m'n 5,5 Groningse jaren niet heb gedaan: de Martinitoren beklimmen en de Martinikerk van binnen bekijken. Al wandelend langs het Academiegebouw en de Oude Kijk in 't Jatstraat hebben we ook maar het Universiteitsmuseum aangedaan. Naast indrukwekkende preparaten, biografie van Aletta Jacobs was er een collectie Chinese kledingstukken te zien.

Uiteraard de gelegenheid benut om diverse winkels aan te doen voor gerichte aankopen en diverse verrassingen. De aankopen hebben we vervolgens weer in de auto gedropt bij de IKEA. Teruggelopen naar het centrum. Het vlak voor sluitingstijd slagen voor een jurkje bij avondkledingwinkel Catwalk (absoluut een aanrader voor leuke jurken!) was het sluitstuk van het winkelgedeelte. In de beregezellige Poelestraat hebben we bij Grand Café &Zo lekker op het terras gegeten.

De donder en regen boven de stad zijn uitgebleven. Nu tegen negen uur 's avonds thuis zijn de hemelsluizen alsnog geopend.

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Labels: ,

19 juli 2008

Strips en kinderspeelgoed

Stripmuseum in Groningen
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen biedt bekende Nederlandse striphelden als Eric de Noorman, Agent 327, Franka en Jan, Jans en de Kinderen en Ollie B. Bommel een prominente plaats. Je kunt er de 'levende' huiskamer van Jan, Jans en de kinderen in, een live stripverhaal van hen meemaken in een draaiend theater, of zelf in allerlei hoeken stripboeken lezen.

De Nickelodeon tentoonstellingsruimte boven neemt je mee naar alle bekende tekenfilmhelden. Zo kun je in een spiegelhuis naar Dora afleveringen kijken. een puzzel leggen, of zelf een Spongebob strip tekenen. Onderstaande is van Henriëtte en mij.


De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren vindt men in het doolhof waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft: Donald Duck, Suske en Wiske, Franka, Agent 327, Eric de Noorman, Jan Jans en de kinderen, Paulus de Boskabouter, Sjors en Sjimmie, Olivier B. Bommel en Kuifje. Gedurende jouw wandeling door het museum word je verrast door levensgrote strips aan de wand, computerspelletjes en tientallen covers van Stripschrift.

Het 3 jaar oude complex boven de McDonald's aan het totaal vernieuwde Westerhaven terrein in Groningen (tjonge, wat is dat ten opzichte van mijn studententijd goed aangepakt!) heeft een QPark parkeergarage binnen loopafstand en is, zo bleek ook vandaag, ideaal voor een regenachtige vakantiedag.

Museum Kinderwereld in Roden
Het in 1970 in het Drentse Roden opgerichte Nederlands Museum Kinderwereld, beschikt over diverse collecties oud en antiek speelgoed en alles wat op het kinderleven betrekking heeft. Het speelgoed is afkomstig uit verschillende schenkingen en beslaat de periode van eind 1700 tot de jaren '50 van de 20e eeuw.

Zo zijn er onder andere prachtige poppen en poppenhuizen, serviesjes en fornuisjes, blikken mechanisch speelgoed, bouw- en constructiespelen, bord- en tafelspelen, buitenspeelgoed, stoommachines en treinen (waaronder een prachtige treinenbaan op zolder), tinnen soldaatjes, schoolplaten en oude leermiddelen, kortom teveel om op te noemen.

Buiten steltlopen, skelteren, fietsen of een rit in de draaimolen vindt elk kind leuk als afwisseling.

Beide musea zijn met de Museumkaart gratis toegankelijk. Alle foto's van vandaag staan op Flickr.

Labels: ,

15 juni 2008

Wadlopend naar Ameland

Official seal of AmelandImage via WikipediaIn mijn inmiddels 11-jarige gewoonte zo mogelijk elk jaar minimaal een keer te gaan wadlopen naar een eiland, was het gisteren de gelegenheid om samen met een aantal medegemeenteleden van de Evangelische gemeente Ommen op pad te gaan naar Ameland. Het Wadloopcentrum Fryslan zorgde uiteraard voor een professionele gids.

In 1997 en 1998 was ik ook naar Ameland geweest, sindsdien nog wel een paar keer gewoon als toerist met de veerboot. Nu, 10 jaar later dus weer een deja vu op het wad boven Holwerd. Oei, wat is het wadlopen met het Wadloopcentrum inmiddels big business. Alleen al onze groep was 90 man groot, en zo liepen er nog 4-5 groepen op het wad. De langzaamsten bepalen het uiteindelijke tempo, en zo werd de tocht niet 3u, maar 40 minuten extra lang. Niet dat de tocht zelf zwaar was, er was regen en wind, maar het slik aan beide zijden van het wad viel erg mee.

Na met de strandexpress bij het paviljoen van Nes gedropt te zijn, was het nog 2,5km doorstappen naar de veerboot. Helaas zag ik de 16.30u boot net vertrekken (ik had 's avonds nog een BBQ voor de vrijwilligers van het jeugdvoetbal in Balkbrug willen bijwonen). Onverwacht voer de 17.30u boot niet (pas vanaf 1 juli!), dus vertrok ik - inmiddels weer met de hele groep compleet - om 18.30u van Ameland naar Holwerd.

Ter afsluiting een mooi beeld op de bank tegenover me. Een man met een WWJD polsbandje (What would Jesus Do?), slapend. Inderdaad, dat deed Jezus ook op een boot.
Zemanta Pixie

Labels: ,

17 mei 2008

Samen Nederlands mooiste wandeling

Vorig jaar liep ik de 40km Mooiste wandeling van Nederland alleen, ditmaal samen met Klazien, zij het zelf geheel ongeoefend vanwege de drukke afgelopen weken. De kinderen genieten in Deventer van oom, tante en oma. Vroeg op, ook op de vrije zaterdag, om 7u in Kuinre op camping De Craneburcht in Kuinre te kunnen starten. Veel regen vanochtend, dus de meegebrachte regenjassen hebben hun waarde bewezen.

Het bordje Nederland bij het gelijknamige buurtschap bleek verdwenen, dus daar geen statieportret. Hoewel de blaren ook goed tot ontwikkeling kwamen op mijn beide voeten en de herstart na stempelposten per keer 'op gang komen' betekenden, is evenals vorig jaar de 40km in 8u gewandeld. Om 15u waren we de Via Tulpia, buiten zittende inwoners van Kuinre en de diverse dweilorkesten voorbij, bij de finish op de camping.

Toen we na de thuisreis uistapten, leken we twee kreupele oudjes. Na een verdiend warm bad gaat het inmiddels weer....een beetje.

Als afterparty is er volgende week de plaatselijke avondvierdaagse in Balkbrug. Ik mag dinsag-, donderdag en vrijdagavond meelopen met groep 5 op hun 10km. Zie deze 40 dus maar als oefening ;)

Labels: , ,

11 mei 2008

Pinksteren - feest van de gemeente

Pinksteren, waarbij de Heilige Geest werd uitgestort om de boodschap van het Koninkrijk van God niet alleen door Jezus Christus en zijn tientallen discipelen, maar door een veel grotere schare boodschappers te verspreiden over de wereld, is tevens de geboorte van de christelijke kerk of gemeente. Dat kerken en gemeenten van allerlei gezindten Pinksteren aangrijpen voor een viering, is dus terecht. Dat kan zijn een Heilig Vormsel viering in een rooms-katholieke parochie of het doen van geloofsbelijdenis waarmee jongeren of oudere bekeerlingen te kennen geven zich te willen invoegen in de gemeenschap.

Voor een grote groep Nederlandse gelovigen staat Pinksteren haast synoniem voor Opwekking, meer specifiek de jaarlijkse conferentie in Biddinghuizen, waar tegenwoordig zo'n 50.000 mensen het hele weekend samenkomen, vieren, zingen, aanbidden en nieuwe kracht of inspiratie opdoen.

Voor 'onze' Evangelische Gemeente Ommen (de plaats Ommen is een toeristisch stadje met vele, vele campings) wordt elk jaar met Pinksteren de nabijgelegen camping Bergzicht in Giethmen gevuld met een derde van de gemeente, zo'n 150 mensen die er het hele weekend samenzijn, vieringen hebben en plezier hebben.

Jeroen van den Berg presenteerde de gelijkenis van de verloren zoon in een theateruitvoering met poppen, erg knap. Voor de inwendige mens werd door de kamperende gemeenteleden gezorg (daggasten welkom!) en tijdens een gezamenlijke bbq in en rond de tent.

Het fietsen 's ochtends naar Ommen, tussen de middag naar Giethmen en 's avonds was geen straf. De tussenstop terug bij ijssalon Ekkelenkamp voor de Vechtbrug in Ommen een verdiende tractatie. Traditiegetrouw foto's online bij Flickr.

Labels: ,

25 april 2008

Met FONZ het schip in

Location of KampenImage via WikipediaDonderdagmiddag en -avond werd er afwisselend vooruitgang geboekt. Met 29 mensen van 5 verschillende bedrijven (Capgemini, Finnion, ABN AMRO Bank, ABN AMRO Verzekeringen, Sogeti) die in de lange historie van het project FONZ een bijdrage hebben geleverd, voeren we vanaf de IJsselkade in Kampen richting Ketelmeer. Aanvankelijk fraai weer, handje helpen met zeilen hijsen, en dergelijke. Later op de middag bewolkt en regen. Gelukkig was er onder dek genoeg zitruimte om met elkaar van gedachten te wisselen, te eten en te drinken.

En hoe verleidelijk is het dan slechts over werkgerelateerde dingen te praten! Hoe hoog zitten sommige issues, dat diep inhoudelijke discussies zelfs aan boord geïnitieerd worden. En hoe leuk vind ik het dan om tegen deze trend in gewoon lol te trappen en een gezellig samenzijn na te streven. Immers: projectmatig weten we goed wat we aan elkaar hebben. Daarvoor hoef je niet te gaan varen met de klipper Antoinette-R.
Associaties te over natuurlijk: ronddobberen op het Ketelmeer, tegenvallend weer, niet de Ketelbrug (willen/kunnen) passeren, uiteindelijk weer terugkeren in Kampen.

Je kunt er ook teveel achter zoeken, zo'n projectuitje.

Labels: ,

12 april 2008

Debuut in voetbalstadion FC Zwolle

FC Zwolle crestImage from WikipediaDat ik nu Johan 3 seizoenen zie voetballen en nu een seizoen leider van F3 ben wil nog niet zeggen, dat ik voetbal op televisie interessant vind of me ooit eerder in een voetbalstadion heb gewaagd om een wedstrijd te bekijken. Nu ruim een week geleden 200 gratis kaarten beschikbaar werden gesteld aan onze voetbalverenigingen voor de wedstrijd FC Zwolle - FC Emmen (hé beide sites zijn in exact dezelfde Flash opmaak), maakte ik gisteren mijn debuut in het al grotendeels vernieuwde Oosterenk stadion aan de Zwolse Ceintuurbaan.

Vele jonge lokale voetballers met leiders, trainers, ouders, sportieve opa's en leden van de activiteitencommissie, reden we om 18.30 naar Zwolle.

Veel te vroeg aanwezig, maar dat kwam de aanwezige horeca natuurlijk prima uit. Met lokale grootheden als volkszanger Harm Wolters, huldigingen van jeugdelftallen en andere vormen van elkaar bezig houden, was het wachten op de aftrap.

In de eerste helft was er vooral belangstelling voor het meegebrachte snoep en de mogelijkheden om heen en weer te sjouwen.

In de tweede helft, na opnieuw cola, vuurwerk en volkszang met Harm Wolters ("Ik ben een Zwollenaar") bleef het uiteindelijk 1-1. Uiteraard moest de scheidsrechter het ontgelden en was er vanuit vak Balkbrug subjectief alleen belangstelling voor de activiteiten van FC Zwolle, Emmen kon massaal op boe-geroep rekenen. Menig ouder/leider/trainer ging hierin zijn/haar kinderen voor, dus niet verbazingwekkend dat over een paar jaar de jeugd niet anders weet. Kan er weer een overheidscampagne op losgelaten worden. Zelf heb ik me met zwager Piet op korte afstand prima vermaakt. Ach, en vanuit Zwolle ben je ook zo weer thuis.

Labels: , ,

01 april 2008

Samen de mooiste wandeling van Nederland

Vorig jaar heb ik zelf de mooiste wandeling van Nederland vanuit Kuinre in het grensgebied van de Noordoostpolder en de Weerribben gelopen. Ditmaal (zaterdag 17 mei 2008) ga ik samen met Klazien. Met afstanden van 10, 20, 30, 40 en 50 km is er voor elke wandelaar een geschikte bij. Zelf 'doen' we de 40km. Dit jaar - erg verantwoord- is het thema klimaatsverandering. Kosten zijn EUR10 bij voorinschrijving en EUR 12.50 aan de start. Het parcours geschikt voor nordic walking.

Je kunt met deze tocht genieten van de verschillende landschappen n.l. het polderlandschap de oude Zuiderzeedijk en het achterliggende moeras van het Nationaal Park de Weerribben. De organisatie probeert een unieke wandelsfeer te creëren door het maken van vertier in de dorpen. De laatste kilometer in Kuinre is omgedoopt naar “Via Tulipa” (met een knipoog naar de Via Gladiola van de Nijmeegse Vierdaagse. Meer info en reserveren kan via kaskuinre.nl. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Labels:

21 maart 2008

In maart naar de Rivièra

De laatste maal, dat ik nog met vader, Staphorster Stipwerk, prijzenbord en andere verkoopspullen op camping Rivièra in Biddinghuizen, Flevoland op een braderie ben geweest, is minstens 23 jaar terug. Vandaag in een hele andere context, de camping zelf heeft zelf ook een behoorlijke gedaantewisseling doorgemaakt. Rivièra biedt bijvoorbeeld nu het hele jaar door Rivièra Snow Village, een sneeuwhal, waar je op grote banden van een sneeuwhelling kunt glijden, vergelijkbaar met de voorziening in de Winterefteling.

Verder is er Kidz Village een met Ballorig vergelijkbare klim- en klauterhal. Tenslotte een prima overdekt zwembad. Het geheel is te bezoeken als Total Fun Pakket, met een gratis lidmaatschap op Praatjesmakers.com zelfs met EUR 3 korting.

Van 10.30-15.30u hebben we ons uitstekend vermaakt. Uiteraard was de camera er ook bij. 22 foto's van sneeuw, water en speeltuin op Flickr.

Labels: ,

01 maart 2008

Communicatie verkleint je wereld

Schrikkeldag, vrijdag 29 februari 2008, reden we gewapend met Museumkaart, zwemkleding en resterende dinercheque naar Den Haag. De auto geparkeerd op het Carnegieplein voor het Vredespaleis, waar het Museum voor Communicatie op loopafstand ligt aan de Zeestraat. Het museum belicht interactief, en dus voor de kinderen een zeer geschikt museum (5 sterren van Avro's Museumbende) aspecten van communicatie, zoals de post (respect the mailman, ooit was dit het PTT Museum), telefonie, design, zintuigelijke waarneming (de tijdelijke tentoonstelling Ziezo) en de kracht van beeldtaal.

Henriëtte wilde natuurlijk net ook wel eens postbode zijn, net als Klazien dat - zonder uniform - voor Sandd is. De wereld werd kleiner toen in het museum eerst één, maar later zelfs twee practice collega's met hun kinderen bleken te zijn.

De lunch op het Carnegieplein stond in de gesprekjes in het teken van het waarom van het Vredespaleis. Ook hier is communicatie natuurlijk het aanknoopingspunt.

De weg van kassa van Duinrell tot achter de ingang van het Tikibad nam een uur in beslag: de krokusvakantie had meer gezinnen en jongelui op het idee gebracht. Het gekwetter in de trappenhuizen voor de glijbanen maakte in elk geval duidelijk, dat communicatie tussen jongeren niet alleen via MSN of SMS loopt ;)

Om de avondspits vanuit Den Haag naar het oosten te mijden, besloten we de laatste dinercheque in te zetten bij Chinees-Indisch restaurant Golden Star in Wassenaar, waar het personeel de kinderen paaide met kleurplaten, Hollands kindermenu, ijs met parapluutjes en pennen als beloning voor het mogen ophangen van de prenten. Het keuzemenu met een uiteenlopend beroep op de smaakpapillen smaakte goed. Net iets te ad remme opmerkingen van het personeel over de leeftijd 8, 6 en 4 van onze kinderen ("Dat is mooi gepland, elke twee jaar één keer bezig") getuigt van een beperkte blik op de relatie man-vrouw en het verwekken van kinderen, zij ze vergeven. In ruil daarvoor stonden we vanuit Wassenaar in 1u50 weer thuis in Balkbrug. Echt, de wereld is klein. Meer foto's...

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker