Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

10 december 2009

Trend: Email is dead; lang leve email

Hoewel er genoeg momenten zijn dat je email zou doodwensen, is dit medium nog altijd springlevend. Het is het verkeerde gebruik (email als file server, email als roddelpers, email uit luiheid om persoonlijke contacten te vermijden), dat irriteert en vaak ineffectief is. En waar rond Google Wave 'email reinvented' als buzz marketing werd gebruikt, overheerst nu de deceptie. Wat moeten we ermee? Google heeft onlangs Appjet overgenomen om Google Wave verder op te krikken.

Aan de andere kant is email een prima middel om samenvattingen, zoals die van Nutshellmail voor social network wijzigingen mee te krijgen. Ook communicatie met groepen mensen die de afgelopen jaren wel hebben leren omgaan met email, maar minder bedreven zijn met computers en dus wiki's, drop.io e.d. een brug te ver vinden. En, zoals Emerce onlangs al terecht stelde: social media verdringt email niet, email heeft ook allerhande sociale trekken.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

30 oktober 2009

Upgrade naar Windows 7

De upgrade naar
MS Windows 7, door anderen aangeprezen als 'kost enkele uren, maar gaat geruisloos' en door Microsoft vergezeld van de belofte dat ditmaal geïnstalleerde programma's en instellingen ongemoeid worden gelaten, was de uitdaging voor afgelopen vrijdagmiddag. Die uitdaging kon ik uiteindelijk pas deze vrijdagmorgen vervolgen. Windows Vista eiste dat SP1 aanwezig was en ondanks een stappenplan-op-maat om dat te doen, faalde die falikant. Wegkomen van Vista vertaalde zich uiteindelijk in een Clean install van Windows 7, gevolgd door een Upgrade van Windows 7, omwille van de upgrade licentie.

De Clean install zelf was met een uur gereed, heel wat beter dan de urenverslindende upgrade acties in Vista ervoor. Drivers worden moeiteloos herkend en ook het installeren van de programmatuur gaat zonder problemen. Windows 7 heeft de programmabestanden van Vista in de map Windows.old geplaatst (48GB!), maar die kan wel weer weg. Het besturingsysteem werkt vlot, en de introductiecursussen van Microsoft die ik een poos geleden heb gedaan, werpen hun vruchten af.

Wat maakt Windows 7 een upgrade waard?
De deal van Surfspot om de normaal zo'n €320 kostende Ultimate versie te verkopen voor €70 leek me prima. Alle entertainmentmogelijkheden van Home Premium en de zakelijke mogelijkheden van Windows 7 Professional, plus extra beveiliging (BitLocker en BitLocker-To-Go) en de flexibiliteit om in 35 talen te werken.

In mijn configuratie zat alleen de Kodak EasyShare software die niet compatibel was met Windows 7. Windows Verkenner kan dan voor je nagaan met welk besturingsysteem (XP) de setup wel uit de voeten kan, installeert die met bijbehorende instellingen, en zo werkt Kodak Easyshare alsnog, zonder Windows XP mode of andere virtual machine oplossingen.

1. Gebruikersvriendelijkheid: alle bestanden op je PC, variërend van e-mails tot muziekbestanden, kunnen via Windows Search gevonden en geopend worden (Bibliotheken).
2. Vastpinnen van programma's op de Taakbalk is verder verbeterd (Jump Lists).
3. Open vensters op nieuwe manieren vergroten, verkleinen en organiseren (Snap).
4. Eenvoudig verbinding maken met pc's en netwerken in slechts vier klikken
5. Performance: snel uit de slaapstand, sneller reageren op opdrachten
6. Windows Media Center om tv te bekijken, pauzeren, terugspoelen en op te nemen.

Op Twitter is @MicrosoftHelps is ingericht om je te helpen bij de overstap. De bedoeling is dat je net zo gaat stralen als het kind van 5 en de artiesten die hun leven net zo zien sprankelen als hun pc.

Meer tips
Meer handige tips over de upgrade vind je op
- LifeHacker: Prep Your PC for Windows 7
- LifeHacker: Lifehacker's Complete Guide to Windows 7
- eWeek: 12 Windows 7 Features That Will Make Life Easier for IT Pros
- Ninite: een hulpmiddel om bij een clean install geruisloos tientallen Windows applicaties te laten installeren.
- Top 10 Windows 7 booster apps
- Windows 7 Training Portal.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

29 oktober 2009

Weg van Windows Vista

Verguisd, maar toch met veel meer plezier gebruikt dan voorgangers (Windows 95, 98, 2000, XP) is het de bedoeling Windows Vista te vergeten en over te stappen op Windows 7.

Eerste horde: System readiness
De vrijdagmorgen met de post bezorgde MS Windows 7 Ultimate Upgrade 32 bits schijf bood z'n eerste weerstand bij de check op system readiness. Ondanks wekelijkse Microsoft Updates zou mijn Vista Home Premium installatie zelfs niet SP1 bevatten. Die is los te downloaden (570MB!) en te installeren. Bij de installatie zelf die drie kwartier duurde, leek alles goed te gaan. Na het opstarten van de pc verscheen echter dezelfde foutmelding die ik eerder wel eens had gehad met .Net service packs, waarvoor ik Microsoft benaderd heb, maar eigenlijk nooit een afdoende antwoord heb ontvangen.

Om eerlijk te zijn, twijfelde ik al behoorlijk toen het zo lang duurde. Zo van, het zal toch niet in één keer goed gaan? En inderdaad.

Aan de hand van foutcode kon ik nu wel een in april 20009 uitgebracht System Readiness Tool voor Vista downloaden en uitvoeren. Opnieuw is het 45 minuten later, als Vista SP1 installatie gestart kan worden.

Een uur later is de constatering andermaal, dat de installatie mislukt is, hoewel de installatie veel verder gekomen is dan de eerste keer. Alleen het eindresultaat telt, en dat is nog altijd geen springplank om weg te kunnen van Vista. Ik ben dan door de 2e oplossing op Knowledge Base heen. De met @michieldoetjes uitgewisselde vorderingen waren voor de support afdeling aanleiding te hulp te schieten.

Telefonisch werd ik verwezen naar de online Hulp en Ondersteuning, waar ik mijn situatie heb uitgelegd en een diagnose tool heb laten draaien om Microsoft te voorzien van de benodigde gegevens. Met 1 werkdag een antwoord per e-mail was de belofte.

Die belofte werd dinsdag alsnog ingevuld. Sneu, de mail kwam in Gmail's spam folder terecht. Na telefonisch contact met Microsoft ontdekte ik dat. De planning is morgen het stappenplan volgen en SP1 installeren, om vervolgens door te pakken richting Windows 7. Wordt vervolgd.

Labels: , , , ,

17 oktober 2009

Xobni en DocVerse upgrade wel geslaagd, LinkedIN niet

Niet elke upgrade is een verbetering was de titel die ik voor deze blog in gedachten had. Het is een tweeluik geworden van productiviteit verhogende Outlook add-ins, Xobni en LinkedIN die allebei een upgrade doorvoerden om contact management verder te verbeteren.

Xobni 1.8 met Twitter
Twitter is nu geïntegreerd met Xobni. je kunt bij een Outlook emailbericht op het Xobni tabblad Twitter nu suggesties zien voor een bijbehorend Twitter profiel. Als deze bekend en gekoppeld is, kun je de laatste tweets van je contactpersoon zien, erop antwoorden en re-tweeten. Ook follow/unfollow is mogelijk. Door in te loggen op Twitter kun je vanuit Xobni ook je eigen timeline bijwerken. Naast de al bestaande koppelingen met Facebook, LinkedIn, Hoover’s, Skype en Yahoo! Mail is dit een waardevolle aanvulling.

In de Xobni 1.8.3 build 8559 is verder de zoeksnelheid drastisch verbeterd (het was al niet slecht), direct toegang tot de zoekfunctie door op het vergrootglas te klikken. Het invoeren van een zoekargument als eerste stap is niet langer nodig. Ook is de Windows 7 compatibiliteit voor elkaar gemaakt.

DocVerse 1.2 nu ook voor Word en Excel
Ik maak sinds februari dankbaar gebruik van het online sync & collaboration hulpje DocVerse in PowerPoint. Op die manier maak ik samen met collega's presentaties. DocVerse is 8 oktober in de verbeterde versie 1.2 ook actief onder Word en Excel.

Hernoemd als DocVerse for Microsoft Office (2003 en 2007). Downloaden en gebruiken is gratis.

LinkedIN Outlook toolbar verslechterd
De LinkedIN Outlook toolbar die onder meer voor de synchronisatie van adresboek gegevens met je netwerk in LinkedIN zorgt werd onlangs vernieuwd naar versie 2.7.2. Gevolgen na installatie waren echter bij elke synchronisatie een volledige scan van je e-mailbestanden en presenteren van honderden updates in het netwerk als 'nieuw'. En dat elke dag weer. Het maakt de synchronisatiefunctie waardeloos en tijdrovend. Ik ben daarom teruggegaan naar versie 2.7.1.1206 uit juni 2009.

Labels: ,

12 januari 2009

MusicBox visualieert muziek en speelt ingenieus af

Sinds muziekcollecties aan computers werden toevertrouwd, zijn diverse technologische ontwikkelingen en gebruikersgemak doorvertaald in applicaties en functies daarbinnen die het mogelijk maken muziek te analyseren, op soort, genre, tempo, etc. bij elkaar te brengen en aanbevelingen te doen. Denk aan de Genius binnen iTunes 8, Cover Flow, dat je van iTunes, iPod en iPhone kent, het inmiddels ter ziele zijnde Zifimusic of Musicovery.

Anita Lillie doet haar promotieonderzoek aan MIT op een bijzondere toepassing, de MusicBox, software die je muziekcollectie visualeert en afspeelt naar:
- genre
- overeenkomsten van liedjes, 'klinkt als', een zogenaamde soundsieve view.
- tempo
- lengte
Maar de toepassing gaat verder. Zo kun je met een path functie een speellijst langs verschillende muziekstijlen trekken

Lillie heeft haar thesis, screenshots en video's van MusicBox op het web gezet om reacties te krijgen, haar softwareproduct te verbeteren en te laten toetsen.

De komende maanden wordt het veelbelovende en indrukwekkende MusicBox verder afgemaakt en beschikbaar gesteld.

Labels: , ,

06 september 2008

Ubiquity maakt social media sharing efficiënter

Mozilla's Ubiquity, momenteel in een publieke 0.1 beta versie beoogt de 'tussenhandelingen' bij het delen van informatie vanuit het web te elimineren. Voorbeelden zijn het toesturen van een routebeschrijving, filmrecensie of zo'n leuke video die al je collega's toch echt ook moeten zien.

Ubiquity heeft een aantal doelstellingen:
- gebruikers in staat stellen de browser aan te sturen met op taal gebaseerde instructies. Met Ubiquity typ je wat je wilt doen.
- on-demand, user-generated mashups mogelijk maken met behulp vna bestaande open web API's.
- gebruik van trust netwerken en 'social constructs' om veiligheid te matchen met uitbreidbaarheid.
- browser functies gemakkelijk uitbreiden.

Onderstaande video laat je een aantal mogelijkheden zien.

Ubiquity for Firefox from Aza Raskin on Vimeo.

Downloaden van Ubiquity voor Firefox kan hier; een lijst met nieuwe commando's wordt via de Herd verspreid of op een wiki gepubliceerd. Op Mozilla's eigen wiki kun je je verder verdiepen.
Ik heb commando's voor Ping.fm getest, maar er zijn allerhande scripts voorhanden.

Labels: , ,

04 september 2008

Scheidt of bindt technologie mensen?

Rob Salkowitz, een aan Microsoft gelieerde schrijver bracht eerder dit jaar na interpretatie van veel onderzoeksresultaten het boek Generation Blend: Managing Across the Technology Age Gap uit. Salkowitz geeft in het boek antwoorden op de vraag hoe technologie van invloed is op de verschillende nu levende generaties (leeftijdscohorten) en in hoeverre the best of breed van zowel de technologie als mensen te combineren zijn in aandachtsgebieden als werving, retentie, training, management, en dergelijke. De kloof tussen de extremen digibeet en NetGen (of: digital native) is het resultaat van een conflict tussen mensen en technologie waar het gaat om verwachtingen, prioriteiten, begrip van werk en wereld.

Hoe lastig kan het zijn een vertegenwoordiger van een generatie boven je te vertellen wat er nu zo zinvol is aan blogs, online sociale netwerken, enzo? En wat snap ik van tieners die huiswerk, Last.fm, MSN en online games pijnloos kunnen combineren? Wil je er in een zakelijke setting wat mee, roept Salkowitz je op serieus naar vijf vragen te kijken:
1. leg je helder de voordelen van technologie uit?
2. stel je technologie ten dienste van de bedrijfsvoering?
3. is technologie toegankelijk voor verschillende stijlen van werken?
4. ondersteunt je bedrijfscultuur je strategische keuzes op het vlak van technologie?
5. bouw je bruggen of werp je muren op?

Toegespitst op kennismanagement is het succes van web 2.0 technologieën afhankelijk van het gemak dat oudere kennisdragers ervaren in zowel de technische als culturele context. Specifieke training en direct adresseren van zorgpunten die leven bij de betreffende generatiegenoten helpt dit te vergroten. Babyboomers en Generatie X-genoten kunnen het tempo en intensiteit van productiviteit, innovatie en reactiesnelheid vergroten. Ze hebben allerhande (technologische) mogelijkheden daarvoor. Hun dagelijkse handel en wandel, culturele aanpassingen kan generaties verbinden, mits ze hun waarden en prioriteiten inbrengen op de werkvloer en laten doorwerken in technologiekeuzes en strategie. Anders wordt technologie een centrifuge, die jongeren van ouderen scheidt. Overigens, zo stelt de schrijver, is deze scheiding een tijdelijk fenomeen. Immers, over een generatie kun je niet meer spreken van een groep vóór en na de sterke opkomst van automatisering. Ongetwijfeld zullen dan nieuwe technologische doorbraken ditto uitdagingen met zich meebrengen. Kennis en het willen leren helpt mensen verder. Oude ideeën worden vervangen door nieuwe en de praktijk past zich aan aan de gewijzigde inzichten.

Op generationblend.com kun je verder van gedachten wisselen met de schrijver.

Labels: ,

01 september 2008

Jing Project helpt je screencasts in elkaar zetten

Video is natuurlijk leuker dan minder dynamische vormen in een webpagina, zoals een plaatje of een beschrijving. Techmith's hulpmiddelen Snagit of Camtasia bestaan al jaren als desktop applicaties. Het nieuwe product Jing Project voegt er online opslag en direct kunnen posten en invoegen in webpagina's aan toe.

Daarbij ben je overigens niet gebonden aan de 2GB gratis en tegen betaling uitbreidbare ruimte op Techmith's Screencast.com. Je kunt de bestanden vanuit Jing ook kwijt op een lokale map, een netwerkschijf, ftp server of Flickr. Dat laatste is met een Flickr pro account in het kader van bij elkaar houden van alle video's op één account handig.

De eerste proef op de som geeft direct een bug weer. Ondanks keurig autoriseren van Flickr, verschijnt geen mogelijkheid om de video bij Flickr te stallen. Navraag bij Jing leert dat Flickr's restrictie op 90 seconden lengte van video's Jing parten speelt, maar sterker nog, dat Jing's swf file format afwijkt van de door Flickr ondersteunde formats. Slordig om dan wel Flickr ondersteuning aan te kondigen op de site en de applicatie te laten autoriseren op Flick.com.

Verder gaat de correlatie tussen grootte van capture area en file size op. Wil je een volledig Windows scherm opnemen en weergeven op een weblog met bijvoorbeeld 600 pixels voor het content-deel, zoals in mijn geval, moet je toch weer hacken in de embed code. Gebruik van system audio, zoals de ingebouwde microfoon van de laptop levert tenslotte een belabberder geluidskwaliteit op. Wat dat betreft zou je aan duidelijkheid voor de bezoeker nog eerder de voorkeur moeten geven aan een 'sprekende' PowerPoint presentatie die op Slideshare gehost en op je weblog ingevoegd kan worden.

Labels: ,

19 augustus 2008

Outlook op de desktop

Regelmatig worden (beta) hulpmiddelen uitgebracht om het werken met Windows en Office te vergemakkelijken. Laatst werd ik geattendeerd op Outlook on the desktop.

Deze mini-applicatie plaatst een volledig functionele Microsoft Outlook Calendar op je desktop, direct over je wallpaper heen. De applicatie kan ook je Inbox, Taken, Notes of Contacten weergeven. Positie, formaat en transparantie ten opzichte van je wallpaper kun je instellen. Het ondersteunt het gebruik van meerdere beeldschermen.

In de praktijk viel me dit hulpmiddel wat tegen in de weergave. Als je met de bekende snelkoppelingen de openstaande Windows applicaties verruild voor weergave van het bureaublad, wil je daar dus altijd Outlook zien. Dat gebeurt helaas niet. Met wat heen en weer schakelen en kliks lukt het wel, maar dat is geen tijdwinst ten opzichte van het Outlook venster activeren en het paneel voor Calendar openen.

In potentie handig, nog even wat operationele bugs verwijderen graag.

Labels:

13 juni 2008

Sobees laat web naar je desktop testen

Vorige maand meldde ik al Sobees (the best of the web on your desktop) als nieuwe lifestreaming applicatie en actieve desktop.

Vorige week ontving ik eindelijk mijn invite code voor de beta versie. Installatie heeft wat voeten in aarde:
- alleen installatie in een root directory wordt gewaardeerd;
- Vista gebruikers moeten eerste SP1 installeren om .Net Framework 3.5 makkelijker te maken;
- Sobees werkt met nieuwe Windows Vista 32bits or XP computers met goede grafische kaarten.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De early beta preview kan beter alpha version heten. Een kernfunctie als de RSS reader werken niet, de interactie tussen Sobees en Windows is belabberd en de user interface kent grappige visuals, maar schiet letterlijk tekort op bijvoorbeeld invoervelden. Awel, genoeg om een feedback pagina mee te vullen en daarna snel tot deïnstallatie over te gaan in afwachting van een uitgerijpte 1.0 versie.

Bij het beste van het web heb ik zelf wel andere beelden dan het setje modules, dat Sobees aanbiedt. Wat moet ik met een kalender die nog minder functionaliteit biedt dan een ouderwetse bureaukalender van papier (schrijfruimte)? Wat moet ik met een zoekmodule buiten m'n webbrowser en waarbij de herkomst van plaatjes en nieuwsberichten niet duidelijk is? Ik heb bijvoorbeeld gezocht op mijn eigen naam en krijg allerlei plaatjes uit de weblog terug. OK, ik ken ze, maar het zijn geen plaatjes van mij.

Het lijkt voor sommige softwareleveranciers tegenwoordig wel mode om te vroeg producten beschikbaar te stellen, om zelf testcapaciteit uit te sparen. Wanneer dat gepaard gaat met een negatieve gebruikerservaring en voortijdig afhaken, lijkt me dat dodelijk voor een bijbehorend verdienmodel, aangezien in de web 2.0 wereld toch mond-op-mond reclame als belangrijk marketingmiddel geldt.

Labels: ,

30 mei 2008

ClearContext verzwaart Outlook

Een tijd geleden heb ik Xobni gebruikt onder MS Outlook 2003, de noodzaak dit hoe-houd-ik-gerelateerde-mail-bij-elkaar hulpmiddel onder MS Outlook 2007 te blijven gebruiken, was te gering.

Nu is ClearContext uitgebracht, niet een PIM, maar een verrijking van de mails en verwerking ervan.

Zo kun je bijlagen bekijken zonder het bijbehorende programma te openen. Verder is categorisering in topics een belangrijke kapstok om mails met één muisklik te archiveren, de mail van belangrijkste contactpersonen voor je uit te lichten in een overvolle mailbox.

Standaard e-mails, zoals notificaties van LinkedIn of Facebook kunnen met notificatiemanagers direct verwerkt worden om orde op zaken te stellen. Threads worden bij elkaar gehouden en contactpersonen kunnen qua belang worden ingedeeld.

De demo hieronder geeft een goede indruk van deze handige gratis Outlook add-on.

ClearContext is momenteel nog in private beta. Wil je een invite code, stuur me dan een commentaar of Skype/IM-berichtje.

Voorbehoud
Echter, houd rekening met diverse extra folders in je mappenstructuur. Zo trof ik 'toevallig' als subfolders onder de Inbox opeens per topic folders aan. Outlook heeft net als met Xobni en andere goedbedoelde add-ins, moeite om de performance goed te houden met ClearContext. Na een testdrive van enkele dagen vond ik de verrijking van Outlook niet zo positief als verwacht, en heb ik weer afscheid genomen van het hulpmiddel. Immers, met categorieën, actions en reminders die met Jello.DashBoard worden aangebracht, lukt het me uitstekend om kaf van koren te scheiden en dingen gedaan te krijgen.

Gebruikers van Xobni zijn ook gewaarschuwd. De combinatie van de Xobni sidebar en ClearContext levert conflicten op. Xobni hoopt dit in de 1.5 release opgelost te hebben.

Aanbieding
Ik heb voor 1 belangstellende een kortingscoupon van $20 op de pro-versie van EUR 64,85.

Labels: ,

12 mei 2008

Orange bitter sweet

Orange RomâniaImage via WikipediaDe ruim 3 maanden geleden geïnitieerde overstap van Planet Internetplusbellen naar Orange ADSL Extra + Telefonie, met beoogde opleverdatum 5 mei, werd een oefening in geduld en veelvuldig contact met de Klantenservice.

Telefonisch heb je binnen no-time een call center medewerker aan de lijn. Via het web is een Knowledge server error - please try again niet ongewoon.

Na elke helpdesk call krijg je keurig een uitnodiging voor een klanttevredenheidsonderzoek per e-mail toegestuurd. Handig, als juist je e-mailverbinding thuis niet werkt. Van de ene medewerker krijg je absoluut geen begrip voor een dagenlang zonder internet of vaste telefonie moeten doen, de ander vertelt spontaan waar het probleem zit (KPN centrale in Balkbrug) en dat het lastig is vlak voor het Pinksterweekend het opgelost te krijgen.

De fine line tussen een directe sollicitatie bij TROS Radar of VARA's Kassa en netjes, tijdig geholpen worden, blijkt maar weer.

Labels: ,

21 april 2008

Alternatieven voor MS Office

Source: WikipediaWaar we tot eind vorige eeuw nog massaal verknocht waren aan de tekstschrijver Wordperfect, het rekenprogramma Lotus 1-2-3 en het database beheerprogramma dBASE, is het bijna monopolie van Microsoft Office jarenlang onbetwist geweest. De laatste tijd komt er meer aandacht voor de concurrentie die er wel degelijk was, en ook zal zijn.

Enerzijds wordt geconstateerd, dat met het uitbrengen van telkens nieuw features het pakket Google Docs juist steeds meer op Office gaat lijken. Google Docs is een online Office suite, gabaseerd op AJAX-interfacing technieken voor het dynamisch ophalen en wegschrijven van content zonder schermverversing. Heb je al een Google account, is het starten van Google Docs (Documenten) een fluitje van een cent.

De online aangemaakte documenten kunnen afgedrukt, of bijvoorbeeld opgeslagen in Microsoft Office formaat, OpenDocument of PDF. Zolang je regelmatig op het web zit, is een online tekstverwerker, spreadsheet, etc. inclusief online opslag (Google account biedt gratis de nodige GB's) aardig.

ThinkFree's gratis office suite bestaat momenteel uit een tekstverwerker, spreadsheet programma, presentatiepakket in zowel een Microsoft Office 2007 compatible desktop variant, maar ook een online en mobiele versie. Met de ThinkFree Manager kun je offline bewerkte bestanden syncrhoniseren met je online workspace. In de workspace kan collaboration en bestandsdeling plaatsvinden, hoewel niet real-time. 1 GB gratis online opslagruimte is beschikbaar voor de leden.

Voor de verstokte offline gebruiker is er ook OpenOffice, open source en dus gratis. Ook in deze op de Sun Staroffice gebaseerde doorontwikkeling is een tekstverwerker, presentatiepakket, databasebeheer, formule editor, spreadsheet en afbeeldingenbeheer beschikbaar.

Een andere speler is IBM, dat de Lotus suite van weleer (jaja, herinner je naast 1-2-3 ook cc:Mail e.d. nog?) onder de naam Lotus Symphony als gratis Office suite aanbiedt: een tekstverwerker (Lotus Symphony Documents), spreadsheet (Lotus Symphony Spreadsheets) en presentatiepakket (Lotus Symphony Presentations). Symphony draait op Windows (XP, Vista, 2000) en Linux. Een Mac OS versie komt eraan. Interoperabiliteit vanwege de installed base van Microsoft Office is ondervangen. Elke applicatie kan bestanden openen en opslaan in Office-formaat (2003/XP/97; nog geen 2007!), Open Document Format en PDF wordt ook ondersteund.

Begrijpelijk, dat Microsoft last heeft van deze concurrenten die gratis alternatieven bieden. Naar verluidt is de softwarereus bezig met het project Albany, dat Office, Office Live Workspaces, Windows Live OneCare en de Windows Live services moet bundelen.

Labels: , ,

18 maart 2008

Nieuwe Windows Vista laptop, met enige wow

Vandaag druk met het omwisselen van de laptop, (her)installeren van applicaties en configuratie. Gelukkig ook alweer productief op de nieuwe laptop. Een groot aantal verbeteringen in Office 2007 en Windows Vista vallen op, vaak weggewerkt in details en slimmigheden.

Als 'pauzeprogramma' daarom nu de Windows splash screens en startup sounds van vroeger tot nu:


Oplossing voor Google mail verzenden vanuit Outlook
Google vermeldt op haar Gmail instellingen niet, dat er zoiets is als MS Outlook 2007. Ook vertelt Google niet, dat verzenden van Google Mail vanuit Outlook (Express) sinds wat laatste service packs niet meer werkt. De oplossing vind je ook niet 1-2-3 op webfora, maar is: poort 587 gebruiken voor uitgaande mail (niet meer 465), en encryptie gebruiken via Auto of TLS.

Google Desktop Search niet meer nodig
De ingebouwde zoekmogelijkheden van Vista zijn ten opzichte van eerdere Windows versies zo sterk uitgebreid (contactgegevens en mail uit Outlook, reguliere bestanden, etc.), dat een aparte installatie van Google Desktop Search, dat natuurlijk toch de nodige resources opeist, niet meer nodig is.

Afscheid van Xobni
In Outlook 2007 valt de to-do list op, die je taken, afspraken en voor follow-up gemarkeerde e-mailberichten bij elkaar brengt. De zoek-naar-gerelateerde e-mailberichten is nu ook sterk verbeterd, waarmee ik afscheid genomen heb van de beta test van Xobni (zie mijn bespreking). Ook hier gold een langzamer worden van Outlook als doorslaggevend argument. Add-ons moeten zinvol zijn en niet nodeloos trekken aan de altijd schaarse processorcapaciteit.

Labels: ,

05 februari 2008

Televisie via computer in orde

Uitzendinggemist.nl en RTLGemist.nl
Uitzendiggemist.nl, een initiatief van de Publieke Omroep is er al een tijd. Datzelfde geldt voor RTL Gemist.nl. Deeloplossingen. SBS biedt een dergelijke optie niet. Hieronder een aantal initiatieven om tv op je pc te kunnen kijken.

Kijkdirect.nl
Het portal Kijkdirect.nl biedt ruim 500 gratis web tv-kanalen uit 20 landen. Jens Borghardt, de maker, claimt dat dit portal uniek is in het kunnen samenstellen van de eigen favorietenlijst. Kijkdirect richt zich op de gratis themakanalen. Nederland 1, 2 of 3 tref je er niet aan, het NOS Journaal wel, en zenders als RTL-Z en AT5 ook. Voor elk van de 20 landen wordt de bezoeker in de eigen taal aangesproken en wordt een afgestemd kanalenaanbod gedaan. De website kent categorieën als algemeen, nieuws, muziek, sport en regionale televisie.

Het is klikken en kijken, er wordt geen programmagids aangeboden.

TVopjepc
TVopjepc is een portal, dat naast ontsluiting van bijvoorbeeld uitzendinggemist en diverse themakanalen zelf ook programmabeschrijvingen levert en uitzendingen uit het recente verleden of in de nabije toekomst onder je aandacht brengt. Je kunt uitzendingen opsporen aan de hand van titel, dag, genre en omroep.


PCZapper

PCZapper is een verzameling producten rondom het bekijken en beleven van gratis tv-zenders op internet, internetvideo en de video's en films op je eigen pc. Via een software download krijg je een ordening van alle streams. KPN participeert inmiddels in dit bedrijf.

De interface doet denken aan Microsoft Media Center.

Nederland-tv
Nederland-tv biedt een mozaïekscherm met tv-programma's, maar ook thema's als radio, muziek, nieuws, voetbal, sport, beursnieuws en speelfilm. De site is alleen een portaal. De content wordt via de sites van de aanbieders afgespeeld.


Kanalenkiezer
Kanalenkiezer biedt momenteel 3145 kanalen in verschillende thema's, van nieuws, entertainment tot shopping en erotiek uit diverse landen. Nieuw in het aanbod zijn onder meer Horror Channel, Old Cartoon TV en Nickelodeon USA. Afspelen van de streams vindt op kanalenkiezer zelf plaats zonder dat een nieuw scherm geopend wordt. Wel zo handig bij het zappen. Grappig vond ik zelf Aquarium TV dat live beelden laat zien van een aquarium in Georgia.


----------------
In de mediaspeler: Big Daddy Weave - Be Your Everything (LP Version)
via FoxyTunes

Labels: , , , ,

08 november 2007

Getalsmatig gebruik web indrukwekkend

Shift happens stelt onderstaande video, en dat is voor onze generatie die nog zonder pc is opgegroeid en nu volop 'into' ICT is een behoorlijke omschakeling. "Ik golf niet, ik zit op LinkedIn" stelden Ruud Dekker en Patrick van Hees, maaandelijkse ICT columnisten voor het AssurantieMagazine op 19 oktober. En dan heb je het alleen nog maar over 'netwerken'.

ICT verandert onze samenleving in rap tempo. In dit Nieuwzeelandse CIO spotlight wordt 10 jaar teruggeblikt, het heden beschreven en 10 jaar vooruitgeblikt. Geen heden zonder verleden, en geen toekomst zonder het heden.

Labels:

18 september 2007

Nationaal Informatica Register opent misschien

Het Nationaal Informatica Register werd in 2006 opgericht door de 3 grootste ICT-beroepsverenigingen, de Vereniging voor Registerinformatici (VRI), het Nederlands Genootschap voor Informatica (NGI) en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (NIRIA). Registratie van een ICT'er betekent niet alleen een titel, Register Informaticus (RI) achter je naam, de informaticus onderwerpt zich ook aan een gedragscode (zie 2002 versie) en kan door een tuchtcommissie worden aangesproken. Vooropleiding op HBO-niveau en een aantal jaren ICT werkervaring gelden als minimumeisen. De raad van toezicht van de NIR verwacht ongeveer 1.000 collega's eind 2008 te hebben bijgeschreven.

Heb ik het niet goed gelezen in de Computable van 6 september 2007? Op 28 november 2006 meldde het blad hetzelfde nieuws. De hoeveelheid ICT'ers in Nederland is veel groter, het aantal hogeropgeleiden ook en de vitaliteit van de genoemde beroepsverenigingen is traditioneel gering. Of we hebben massaal geen zin in nieuwe visitekaartjes, missen eigenlijk een HBO of universitair diploma, of er zijn wat enen en nullen vergeten bij de verwoorde verwachting van het NIR. Een blik op de website van het VRI leert genoeg: meest recente nieuwsbericht is van januari 2007, informatie over het lidmaatschap stamt uit 2003. Ik begrijp de geringe ambitie voor 2008.

Maar dan deze week een nieuwe wending. De it-tak van beroepsvereniging Kivi Niria richt zijn eigen register voor informatici op, omdat de lat 'HBO opleiding' te hoog ligt voor de achterban, AMBI modules is grootgebracht. Kijk, zo vervreem je nog 1.000 gegadigden.

Labels: ,

04 juni 2007

Aantekeningen maken en zoeken anno 2007

Livescribe biedt met een speciaal papier, een smart pen en software vanaf Q4 voor minder dan $200 de mogelijkheid om spraaknotities slim te integreren met geschreven notities en deze elektronisch te ontsluiten (voor eigen naslag, danwel het delen van bijvoorbeeld college-aantekeningen of een verslaggever elders). De geanimeerde sneak peek is verbluffend. Eenvoudig en effectief!


Je kunt natuurlijk ook op de meegebrachte laptop in de collegebanken gaan zitten mindmappen met de nieuwe 4 private beta versie van Personalbrain. De visuele interface brengt gemakkelijk webpagina's, mails, aantekeningen, documenten bij elkaar.

En visueel vergelijkbaar is de nieuwe web zoekmachine WikiMindMap, dat de inhoud van aanwezige content in Wikipedia op basis van zoekargumenten presenteert in de vorm van een clickable mind map, zoals bijvoorbeeld hieronder.

Labels: , , ,

30 mei 2007

Nieuwe Microsoft computer salonfähig

Andermaal Microsoft vandaag. De naam desktop computer was al vergeven en bij de early adapters staat nog een Windows Media Center in de huiskamer. Zoek je, net als wij, nog een nieuwe salontafel en heb je nog een paar jaar, dan kun je niet alleen bij de IKEA, maar ook bij Microsoft terecht. Vandaag is de surface computer in de vorm van een tafelblad onthuld. Voorzien van touchscreen, dus geen muis of toetsenbord op tafel.
Waar digitaal vingerverven (een revival van Netmeeting?) in de categorie spielerei valt, is herkenning van bepaalde objecten op het scherm revolutionair. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld foto's van de camera op het scherm bekijken door de camera op 'tafel' te leggen en draadloos bestandsoverdracht te laten plaatsvinden.

In november zullen de eerste exemplaren van surface computer aan zakelijke klanten verkocht worden voor $5.000-10.000 Met 3-5 jaar is het apparaat prijstechnisch geschikt voor de consumentenmarkt.

Labels: ,

30 januari 2007

Asta La Vista

De media buitelen over elkaar om de introductie van Windows Vista vandaag op waarde te schatten. Ook voor serieuze kranten als de Volkskrant was Vista prominent voorpaginanieuws. De krant presenteerde 10 redenen voor en 10 tegen de aanschaf van Microsofts nieuwe besturingsysteem; NRC Handelsblad houdt het bij een vijftal.

Als je net als ik tevreden bent met Windows XP, Media Speler 11, Internet Explorer 7 en een pakket werkende applicaties, kun je letterlijk je lol op met het gratis Vista Transformation Pack. Dit stuk freeware zet je Windows XP om in de look & feel van Vista, inclusief de ogenschijnlijke Vista selling points system icons, skins and toolbars, dock bar of klokje. Downloaden kan hier.

Labels: ,

19 januari 2007

Twee woorden zoekers

Het tijdperk, dat internetters aan 1 woord genoeg dachten te hebben bij het bevragen van hun zoekmachine is voorbij. Volgens de statistieken doen we het nu liever met woordparen.

Uit de eigen referrer lijst blijken zelfs nog intelligentere bezoekers. Populair zijn de laatste weken: michelle tumes, imindmap, Ellen de Man Lapidoth, jochem de bruin inger, Speelrestaurant Blauwbaard Leerdam, export freemind to mindmanager en club recess muziek.

Bijzonder verder:
- cirkeldiagram boodschappen van winkels
- friese mannen aantrekkelijkst
- welke cupmaat heeft sasha de boer

Goed nieuws tenslotte. Binnenkort wordt www.wikiseek.com gelanceerd, een speciale zoekmachine voor Wikipedia en de in de content genoemde websites. Net als bij Google zijn de eerste resultaten van Wikipedia, gevolgd door andere relevante links. Naast de website kun je ook een plugin voor Firefox, IE7 en Opera downloaden en installeren.

Labels: ,

08 januari 2007

LinkedIn answers pikt Google Answers' stop op

Waar Google Answers onlangs werd stopgezet, initiatieven als AskNow en webfora afhankelijk van interesse en urgentie actief gebruikt worden, heeft LinkedIn een Q&A rubriek geopend. Zakelijke vragen op bijvoorbeeld vlak van verzekeringen, webapplicaties, venture capitalists, etc. kunnen hier gesteld worden. Wonderbaarlijk snel worden de vragen voorzien van antwoorden, en da's wel leuk om te zien.

Natuurlijk is het nu 'nieuw', en is ook het aspect moderatie m.i. nog onvoldoende ingevuld. Ik heb wel gisteravond al 3 antwoorden gegeven. Jaja, web 2.0 noemen ze dat netjes.

Labels: ,

26 december 2006

Geavanceerde webtips

Voor het jaareinde nog wat geavanceerde webtips.

1. Clusty Cloud
Van de makers van zoekmachine Clusty/Vivisimo de zonder extra programmatuur te maken tag cloud-achtige Clusty cloud.

2. Werkplek a la Google
Zeg gewoon na de jaarwisseling, dat je je standaard kantoorwerkplek zat bent en helemaal 'into Google' bent. Time heeft een fraaie fotoreportage hoe de Google werknemers erbij zitten.

3. Leer en speel met de buzz words voor 2007
Wat hot op het web in 2007 wordt, heeft Read/Write Web voor je in kaart gebracht. Het is handig als je weet wat de buzz words betekenen. Nog handiger - tenminste als je bezoekers wilt hebben op je weblog - is te bloggen over deze nieuwe ontwikkelingen. Zorg dat je er op tijd bij bent.

Labels: , ,

21 december 2006

Kerstvakantie: portal upgrade

Zoals bij elke vakantie is de voorpret al leuk. Zo is elke vakantie (of het naderen ervan) goed voor een verdere upgrade van online activiteiten. Na de vernieuwing van www.rafaelgemeentesion.nl (domeinwisseling en overstap van CMS Xoops naar Joomla!), de weblog (domeinwisseling en achter de schermen een nieuwe versie van Blogger) lonkt het inmiddels ouderwets ogende www.gospelmusicfavorites.com al dan niet in combinatie met de portal op www.henkjanvanderklis.nl.

En waarom niet een mind map gebruiken om het denkwerk, dat zowel overdag als 's nachts (sorry) plaatsvindt vast te leggen. Evenals in de projecten met betrekking tot web front-end / -applicaties overdag houd ik voor deze upgrade maar een incrementele werkwijze aan. Als je tips, leuke suggesties, halffabrikaten, o.i.d. hebt, laat maar weten.

Labels: , , ,

20 december 2006

Kerst: classic meets pop

Nee, nog niet een vooraankondiging van de Night of the Proms, maar de wonderlijke constatering, dat de kerstgewoonten in andere jasjes gestoken worden. Van de Microsoft .Net/SOA/webservices meets verzekeringen leverancier Netaspect kreeg ik vanmiddag een heuse (bevroren) kalkoen. Het wordt de eerste keer dat we als gezin met de kerst een kalkoen gaan bereiden. In gedachten had ik het (inmiddels ter ziele Tip Culinair (vervangen door Delicious Magazine) al beet om een recept te zoeken, maar dat was zelfs bijgesloten.

Verder stroomt er dagelijks een forse kerstkaart per e-mail binnen. Word en PowerPoint zijn favoriet en goedkoop. Welgemeende wensen hoeven ook geen kaart te kosten. Boomerang, bekend van de gratis gekke wenskaarten in horeca, denkt er anders over. Vanaf vandaag kun je virtueel echte kaartjes versturen, zoals je dat bijvoorbeeld ook al via TNT post kon.

Labels: , ,

03 december 2006

Tiddly Wiki en Internet Explorer

Vanavond trof ik op anabubula.com verwijzingen naar TiddlyWiki, client side wiki project, dat op AJAX gebaseerd is en gemakkelijk gemodificeerd kan worden in bijvoorbeeld personal blogs, homepages, receptenboeken, enz.

Echter, Internet Explorer weigert wijzigingen in de html op te slaan. Er moet een truc aan te pas komen om Windows XP om de tuin te leiden. De komende tijd klus ik nog wat verder aan m'n wiki die ik eigenlijk wel als portaal van www.henkjanvanderklis.nl wil gaan inzetten. Ik moet nog wel uitvogelen hoe de beveiliging van de html pagina geregeld is. Wiki is namelijk leuk en interactief, maar wijzigingen in eigen webpagina's doe ik graag zelf.

Labels: ,

17 november 2006

Microsoft Media Player 11

Enkele weken na de release van de Engelse versie van de nieuwe Media Player presenteert Microsoft vandaag de 11e versie in het Nederlands. Ten opzichte van WMP 10 is de gebruikersinterface verbeterd, ziet de mediabibliotheek er nog gelikter uit en moet het zoeken van bestanden makkelijker gaan. Verder probeert Microsoft met MTV de eigen online muziekdienst Urge te promoten, analoog aan Apple met iTunes.

Wonderbaarlijk slecht blijkt de 'software update' functie van WMP10 te werken. Dat '11' beschikbaar is, wordt niet (h)erkend.

Handmatig installeren dus.

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker