Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

26 december 2009

So this was Christmas 2009

Vrijdag 25 december - 1e Kerstdag
Terwijl het buiten sneeuwt, regent en ijzelt, hebben we 's ochtends een kerst samenkomst in De Graankorrel in Dedemsvaart. In drie verschillende zondagschool groepen doen onze kinderen mee. Marianne valt op door te blijven stralen, ook al leest de verteller over 'bange gezichten'. Als herderin helemaal geslaagd.

's Middags eerst de verontwaardiging op Twitter over Koningin Beatrix' opvattingen ten aanzien van internet en korte boodschapjes. Alsof we steeds afstandelijker worden. Het tegendeel is waar, zo bepleitte bijvoorbeeld Petra de Boevere online in een open brief aan Beatrix. Intussen sprokkelt zoon Johan via Hyves de ene na de andere klasgeno(o)t(e) en tafeltennismaat bij zijn uitdijende vriendenkring. Misschien kan de Koningin Johan binnenkort accepteren als vriend, als het door Raymond Spanjar aangeboden Hyves account wordt opgepikt.

Later 'mijn' kant van de familie, gezellig gourmetten, galgje spelen met de dochters. Na genoeg kerst CD's te hebben beluisterd, werd Gold - The Very Best of The Dolly Dots uit de kast getrokken, en swingden de kinderen volop, zeker na het zien van oude clips als die van Do Wah Diddy en S.T.O.P.

's Avonds nog meer swing in de 'familiefilm' Happy Feet, die Klazien en ik goeddeels met z'n tweeëen bekijken. Net als andere animatiefilms als Shrek, zit ook hier vooral voor volwassenen begrijpelijke humor in. En wat een muziek. De aftiteling miste op SBS6, anders was er minutenlang nodig geweest om alle song titles met hun credits te tonen. Een swingende film!

Zaterdag 26 december - 2e Kerstdag

Cover of "Gedida"Cover of Gedida

Zaterdagmorgen in alle rust Gerald Troost's Als de stilte spreekt gerecenseerd en Microsoft Project 2010 besproken voor de weblog. Daarna de eerste 2 afleveringen van De weg naar Mekka bekeken. Eerder in december had ik het boek besproken. De bijbehorende muziek sprak Henriëtte wel aan, en dus in de lijn van de Vlaamse journalist en tv-maker Jan Leyers (Marianne wist bij het zien van het gezicht direct de bijbehorende kinderprogramma's) van de met Arabische wortels voorziene Belgische Natacha Atlas' Gedida weer eens gedraaid.

Zaterdagmiddag deden we mee met de Kerstwandeling in het Reestdal vanaf de Wheem in Oud-Avereest. Bekende landschappen, maar in de winter stil en vol van een eigen schoonheid, weer anders dan in de andere jaargetijden. Warme chocolademelk, midwinterhoornblazers bij boerderijen en een verjaardagskalender cadeau.

En terwijl de kinderen een inhaalslag maaakten op Happy Feet, heb ik Lucas Kramer's Vroeger wordt later gerecenseerd en verder gelezen in World Megatrends - Towards the renewal of humanity.

Begin van de avond verzamelde we ons met een deel van m'n schoonfamilie voor de 2e editie van het familiediner, zonder Bert van Leeuwen by the way.

Wie zei er dat Kerst saai is?

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

25 december 2009

Het is een jongen!

Er valt wat te vieren vandaag! Waarom kerst? denk je misschien. Hopelijk heb je tussen het kerstontbijt, brunch, staren naar de lampjes, mierzoete kerstfilms en de groeten van de paus een halfuur de tijd om te kijken naar Het is een jongen!

De kwartels Tommy, Bobby en Queenie maken zich over niets anders druk om dan het vinden van voedsel, totdat ze een engel aan Maria horen vertellen dat ze de moeder van Gods Zoon zal worden. Opeens worden de drie vogels gevangen en in een kooi gestopt. Ze zullen het hoofdmenu van koning Herodes en zijn gasten zijn! In het paleis vangen ze op dat de koning vreselijke plannen heeft met de kinderen van Bethlehem. Kunnen Tommy, Bobby en Queenie er nog iets aan doen?

De animatiefilm is een idee van de in Londen woonachtige schrijver Steve Legg. Toen hij zich realiseerde dat zo veel mensen geen idee hebben wie Jezus Christus is, zocht hij naar een humoristisch middel om de betekenis van Kerstfeest te laten zien. In Engeland is de film inmiddels een seizoenshit geworden.

Labels: ,

24 december 2009

Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen

U2's Bono zette op de melodie van de christmas carol O Come, O Come Emmanuel een tekst die volgens een interview met The Guardian verhaalt van de "thoughts of a soldier dying in Afghanistan after a roadside bomb." Helaas een schrikbeeld, waarmee ook 'onze jongens' in Afghanistan moeten omgaan in hun dienst aan 'de vrede'.
"Where I came from there were no hills at all
The land was flat, the highway straight and wide
My brother and I would drive for hours
Like we had years instead of days
Our faces as pale as the dirty snow

Once I knew there was a love divine
Then came a time I thought it knew me not
Who can forgive forgiveness where forgiveness is not
Only the lamb as white as snow.."
(White As Snow van No Line On The Horizon)

Jars of Clay's Matt Odmark schrijft in het Christmas Reflections boekje Peace Is Here in de overdenking First Breath (p34-36) onder meer:
"The world is waiting to celebrate the day when hope and love and justice drew first breath, take root and forced the processs of a first thaw. Christmas Day is the beginning of a story; the birth of good, right and just things that have weight and purpose.

The birth of a child as the means for the intrusion of peace, the end of undbridled chaos and reigning fear does not make sense. It confounds anyone with a bent toward logic. (...)

Where do we see ourselfves in the chorus of waiting life? Are we under the blankets of family dysfunction, grief, loss, cold-heartedness, and fear - all as porous and capable of silencing life as the deep snows? Where do we find a connection to the hopeful anticipation of peace, hope, justice and joy? We are not apart from the story of peace entering into chaos, we are both collective and individual examples of this. We may even be privileged to be conduits of it."


Omdat God wist hoe angstig we mensen intussen waren, zond hij engelen om de geboorte van zijn zoon, Jezus Christus aan te kondigen met de woorden: "Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen." Hoop en blijdschap in plaats van angst, vergeving dankzij een offer als smetteloos lam, orde in plaats van chaos, vrede op onverwachte plekken en momenten. Een stralend witte Kerst in een donkere wereld!

Ook andere bloggers belichten deze Kerst het thema 'Wees niet bang'. Zie hieronder de updates.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

22 december 2009

Trend: kerk in de wereld en vice versa

Op het vlak van kerken en hun plek in de wereld is er veel gaande. De achterliggende jaren zijn in grote steden, veelal onder invloed van Amerikaanse predikers mega-churches ontstaan die een vergelijk met een beetje honkbalwedstrijd of voetbalpot goed kunnen doorstaan. Waar in een kleine dorpskerk een koster op zondag de kerk opent, is bij dergelijke stadions, theaters en arena's (serieus, die namen worden voor de kerkgebouwen gebruikt) een logistieke inspanning nodig, die veel aandacht en inspanning kost. Het idee, dat het bij zulke grootschalige (1000+ mensen is geen uitzondering) samenkomsten draait om het vermaak in plaats van interactie en groepsgewijze participatie in het aanbidden van God, is sterk.

Met moderne marketing technieken zijn kerken groot gemaakt en ingespeeld op de behoefte van mensen om enerzijds ergens bij te horen, invulling te geven aan religieuze behoeften en anderzijds haast anoniem op te gaan in een grote kudde. George Barna's recente onderzoek naar het verband tussen kerkgrootte en de aard van het geloof en de mate van praktizeren kan zowel positief als negatief uitgelegd worden.

Bij grote kerken (1000+ leden) is de orthodoxie sterker en de deelname aan kerkelijke activiteiten sterker dan in kleinere geloofsgemeenschappen. Is dat uit vrije wil, sociaal wenselijk gedrag of opgelegd?

Nuchtere geesten zijn er ook, en dus verbaast me het bestaan van sites als Church Marketing Sucks niet. Kijk je naar sites als ChurchRelevance.com lijkt de relevantie van kerken te zitten in web-based, church management software en ministry effectiveness.

Laat ik helder zijn, als je als Syrisch Orthodoxe priester door Turkse moslimbroeders dringend verzocht je 600 jaar oude kerktoren af te breken, als oog-om-oog reactie op het Zwitserse verbod om nieuwe minaretten te bouwen, denk je niet spontaan aan de volgende stap in je marketingcampagne.

An SVG map of China with Liaoning province hig...Image via Wikipedia

Of juist wel, en dan ben je bijvoorbeeld de Chinese multimiljonair Leung Moon-Lam die plannen heeft voor een €600 miljoen kostend Harmony World in de provincie Liaoning, vlakbij Beijing. Verschillende bijbelverhalen tot leven komen, maar wordt ook een brug gebouwd tussen de kerk en de Chinese cultuur. Roep niet meteen "Amen, Hallelujah!". Moon-Lam vertelde aan AFP: "It would not make sense to talk about Western civilisation without mentioning the Bible." In het park zullen ook thema's uit het Chinese religies taoïsme en confucionisme aan de orde. De provincie Liaoning is het vooral te doen om de verwachte stroom toeristen met gevulde portemonnees. Op z'n best dus een Chinese versie van het Nederlandse Museumpark Orientalis.

China en de christelijke kerk zijn een moeilijke combinatie. Het land kent twee soorten kerken: de getolereerde staatskerk en de ondergrondse kerken. Deze laatste kerken mogen geen bijeenkomsten beleggen en hebben geen rechten. Onlangs nog werden zes dominees van een ondergrondse kerk gearresteerd.

Plek in de wereld

Als christenen hebben we een plek in de wereld, we leven er immers. Dat onze aanwezigheid, handel en wandel, hoe positief ook, tegenstand oproept, laat zich elke dag in nieuwsrubrieken als die van Open Doors lezen. En ik blijf meer overtuigd van de kracht van een persoonlijk getuigenis dan van marketing budgetten en campagnes op de begroting van een kerkgenootschap. En waar de PKN na jarenlange mislukte pogingen opnieuw €4 miljoen wil spenderen aan een nieuwe ledenadministratie, kan ik zinvollere bestedingsdoelen voorstellen en voor de tijd die het vraagt van kerkbesturen bij de werkelijke plek in de wereld horende activiteiten kunnen verzinnen.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

17 december 2009

Trend: christelijke media opheffen of samenvoegen

De aandacht van lezers, kijkers en adverteerders verschuift. Dat betekent ook wat voor media (magazines, boeken, festivals, concerten, radio en tv) die zich richten op christenen of vanuit een christelijke optiek onderwerpen belichten. Pompen en verzuipen, het radicaal over een andere boeg gooien, of krachten bundelen lijken de drie mogelijke strategieën.

Nederlandse radiostations
Groot Nieuwsradio van oud-EO coryfee Evert ten Ham moest geld inzamelen om het hoofd boven water te houden. En nog voorzien de makers voor 2010 een maandelijks tekort van €50.000.

RejoiceFM, dat sinds 2007 bestond en in 2008 tevergeefs probeerde een FM frequentie te bemachtigen in het noorden van Nederland zal zich vanaf 1 januari 2010 aansluiten bij SevenFM en verdergaan als themakanaal Seven FM Rejoice. Algemeen directeur van RejoiceFM Arnold Jeuring is er nuchter over:
"In deze economisch moeilijke tijden is het moeilijk om een bedrijf draaiende te houden. Dit geldt voor vele bedrijven, maar ook radiozenders ontkomen er niet aan. In dit licht bezien, is het goed om samenwerking te zoeken en een sterk concept neer te zetten. Dit geldt ook voor de financiële kant van het verhaal."
Jeuring zal vanaf 4 januari 2010 een dagelijks middagprogramma gaan maken en met Nando Kok (die bij KinkFM tevens het programma Kink 7 presenteert) en Martin de Vries de belangrijkste stemmen bij SevenFM worden.

Bright.fm koos eerder voor een abonnementstructuur. Voor maandelijks €3,50 kun je naar de hoge kwaliteit audiostream luisteren.

Nederlandse magazines
De papieren versie van Leadership Magazine kan in december 2009 niet uitgegeven. Er ligt een dubbeldik nummer in maart 2010 op de deurmat, maar of er een gezond vervolg komt, is een vraagteken. Op het web gaan Henk-Jan Kamsteeg c.s. in 2010 verder en ontsluiten bijvoorbeeld het bladarchief (gratis). Christelijke leiders verzamelen zich verder op LinkedIn met een eigen groep.

X[ist] in Christ is het grootste christelijke opiniemagazine voor jongeren. X[ist] in Christ geeft je informatie over media, politiek, seksualiteit en relaties, geloof en nog veel meer. Geldnood is er ook, en dus wordt er geld ingezameld en aanbevelingen gezocht.

Concerten en festivals
Op het nippertje werd voorjaar 2009 het Xnoizz Flevo Festival behouden. 10.000 jongeren 3 dagen rond aantrekkelijke bands bij elkaar brengen heeft een prijskaartje. De voorbereidingen voor de 2010 editie van 19-22 augustus zijn alweer in volle gang, gelukkig, hoewel waarschijnlijk voor het laatst op Bussloo.

Muziek websites tanende
BottomlineOnline.nl, waarvoor ik zelf na de teloorgang van Bottomline Magazine jaren schreef, werd zonder aankondiging door de uitgever begin december offline gezet. Het ooit concurrerende Gospelmagazine.nl staat op zo'n 'domein is gereserveerd' stand. CCMPlanet.nl verwijst naar InterBox Internet.

Begrijpelijk dus begin december het verzoek van Gospeltime.nl maker en voormalige Bottomline reddacteur Jos Kluiver om me te strikken als schrijver voor zijn site. De site is gekoppeld aan een wekelijkse radio-uitzending van Radio Moordrecht en ook al het betere vrijwilligerswerk.

Hoe verder?
Tijd is geld en ergens moet er geld verdiend worden om schoorstenen te laten roken. Een flink beroep op vrijwilligerswerk en eenvoudige oplossingen, via eigen websites, sociale netwerken en online communities en dergelijke zijn levensvatbaarder dan groots opgezette magazines, radio- en tv-stations. Wil je je boodschap kwijt, creëer dan je eigen podium, zoek je publiek op, maar niet direct met een collectezak!

Labels: , , ,

06 december 2009

Trend: Van vast geloven, zoekend geloven tot sociale zondag

Om deze postmoderne, 'ieder heeft iets' samen te vatten als finale van de ontkerstening van Nederland, gaat me veel te ver. Diversiteit is wat ik zie. Van Boele Ytsma's pogingen rond zoekend geloven medestanders te verbinden in sociale netwerken tot Fred Omvlee's eerste LinkedIn Church, dat met een tweemaandelijkse SocialSunday doorstart. Inspiratie mag er uit diverse hoeken en gaten komen, verschillend zijn bindt juist, is de gedachte. Evengoed tref ik reizend in de trein lezers van Floyd McClung Jr's Het Vaderhart van God uit 1984 of een Katholieke PABO reader Zin In Bijbelverhalen.
De lezingen van zoekers en twijfelaars afgelopen zomer op het Xnoizz Flevo Festival kwamen op heftige reacties van 'vast gelovigen' te staan. Je zult zelf maar overtuigd zijn van de 'naakte' waarheid, dan klinkt twijfel als onnodig moeilijk, toch?

Licht in het donker
Juist in het donker valt het licht op. Het gesprek dat we enkele weken geleden op 'onze' groeigroep in de gemeente thuis hadden, ging over de invloed van de ontzuiling in Nederland. Is het erg, dat we onze broodjes tegenwoordig weer kopen bij de bakker en niet meer verplicht bij de christelijke bakker, vrienden hebben in plaats van alleen christelijke vrienden, het liefst die uit de eigen kerk, denominatie of gezindte? Wat heeft verzuiling Nederland opgeleverd? Is het niet belangrijker nu als christenen zelf midden in de maatschappij te staan, te leven en te doen wat onze hand vindt om te doen, evengoed te werken in het 'zweet ons aanschijns' en te weten in een gebroken wereld te leven. Want daar komt ook de sociale bewogenheid, het zoeken en vinden van waarheid en het omzetten in overtuigingen, moraal, deugden tot z'n recht. De vruchten van ons geestelijk leven (liefde, geduld, zachtmoedigheid, etc.) mogen 7x24 uur per week groeien.

Handen uit de mouwen
En zo ben ik blij met een grote groep tieners en jongeren die op allerlei manieren geld inzamelen bij vrienden, buren en familie om volgend jaar met het Asara project in een dorpje buiten Hyderabad, India een school te bouwen. Ik ben blij met de gelegenheden die we als De Graankorrel in Dedemsvaart hebben om op de Kerstmarkt, met een conferentie Geroepen om vrij te zijn in januari, nog komende concerten, maar ook in de regelmatige samenkomsten en groeigroepen zoekers en vinders bij elkaar te brengen, samen te groeien in geloof en de uitwerking ervan in mensenlevens en de maatschappij te mogen zien.

Labels: ,

02 december 2009

Trend: scholing voor meisjes in ontwikkelingslanden

Het Verdrag van de Kinderrechten bestond 20 november 20 jaar. Eén van de rechten van elk kind is onderwijs, hoewel de praktijk nog veel braakliggend terrein laat zien. Het doet goed om te zien, dat er verschillende initiatieven zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Jeugd met een Opdracht - Girl Alert
De interkerkelijke zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht lanceerde vorige week Girl Alert. Met het nieuwe project wil zij een stem geven aan meisjes in ontwikkelingslanden, immers een aantal gebieden heeft het nog niet zo op met onderwijs aan meisjes. Girl Alert nauw samen met acht basisscholen in Arusha (Tanzania), Chipata (Zambia), Kautiali (Mali), Chennai (India), Kharva (India), de sloppenwijken van Pune (India), Kharadi Pune (India) en Pune (India). Deze scholen worden gefaciliteerd door JmeO.
Volg de updates op @girlalert.

Naandi Foundation
Hoewel de tijd vliegt, ligt de 10 kilometer sponsorloop voor de Naandi Foundation die vanuit Capgemini gesteund wordt, nog maar 6 weken achter me. Doel: geld inzamelen voor onderwijs aan Indiase meisjes.


Asara
Tieners en jeugd uit de Evangelische gemeente Ommen en de Graankorrel in Dedemsvaart sparen op allerlei manieren €30.000 bij elkaar om in de zomer van 2010 zelf 3 weken te gaan bouwen aan een basisschool in het dorp Machanpally, ten oosten van de miljoenenstad Hyderabad, India.
Dit Asara project van Operatie Mobilisatie biedt de jongelui een geweldige kans zowel naar India te gaan, geloof praktisch te maken en een bijdrage te leveren aan onderwijskansen voor Indiase achtergestelde Dalits.

Glory Ministries
Afgelopen vrijdag sprak ik met Pastor Rambabu van Glory Ministries. Hij richt zich al 5 jaar op opvang van weeskinderen en het geven van onderwijs in de zuidelijke deelstaten van India.

Begrijpelijk ook van Rambabu de oproep zijn activiteiten bekend te maken, te bidden en steun te vragen. En, als ik wil, mag ik langskomen in India.
In april 2008 (meer in april 2008 archief) was ik er voor het werk, ik zou best terug willen. Hoe, wanneer en in welke context, nog geen idee.

Labels: ,

29 november 2009

Een goede en trouwe dienstknecht van 95

Het passagiersschip Doulos (Grieks voor dienstknecht) is twee jaar na de Titanic gebouwd, maar hield het duidelijk langer vol. Het nu 95 jaar oude schip werd in 1977 aangekocht door Operatie Mobilisatie (OM). Deze evangelisatie organisatie, in 1957 opgericht door 'World Missions Advocate' George Verwer, vaart al sinds 1971 langs talloze havens overal ter wereld met de Doulos en de Logos, Logos II, later Logos Hope. Afgeladen met boeken en tractaten werden bezoekers in de havens getrokken, gesprekken gevoerd, diensten gehouden, en zo veel mensen bereikt met het evangelie.

Nu eind 2009 is de Doulos het oudste nog varende passagiersschip ter wereld. De hoge kosten van het noodzakelijke onderhoud zijn de reden het schip uit de vaart te halen.
Het schip ligt in Singapore voor inspectie en onderhoud, maar dat kost zoveel, dat de schepenleiding en het bestuur hebben besloten per 2010 afscheid te nemen van de Doulos. Het zal gaan varen onder een andere vlag dan OM. 32 dienstjaren voor OM, 600 bezochte havens in 100 verschillende landen, met recht een goede en getrouwe dienstknecht. 't Is, dat er naast een scheepskerkhof niet een scheepshemel bestaat, anders had de Logos zo daar naartoe kunnen varen.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

22 november 2009

Game Mass: We Pray s(t)imuleert kerkvieringen

Prayer Works Interactive brengt Mass, we pray voor de Nintento Wii uit. Leg je staafmixer, ik bedoel controller, aan de kant, neem dagelijks je kruis op en volg de makers naar de virtuele kerk. Waarom zou je wachten tot zondag? Je hebt de spelcomputer toch elke dag tot je beschikking. Kruisje slaan, wapperen met de handen om wijwater over de kerkgangers te verspreiden, of als beloning 3 kerkbanken vooruit schuiven. Klokkenluiden of met een wierookvat zwaaien, het gaat om de rituelen, mensen!

Ook knielbewegingen worden gedetecteerd, daarvoor is een knielbankje, dus voor naast het bord, tennisracket, pistool en golf stick.

Vanaf 20 november kun je pre-order plaatsen. Rond pasen 2010 kun je je spelletje in huis verwachten, met recht een passiespel. De makers stellen: "We willen met behulp van computergames mensen dichter bij God brengen". Het is niet bekend of de game ook op de Nederlandse markt zal verschijnen, maar dat zou voor een echte gamer niet mogen boeien. We importeren op religieus vlak wel vaker wat uit Amerika?

Labels: , , ,

18 november 2009

Concertverslag Farewell concert Delirious? in Den Haag

Maandagavond was Delirious? in het kader van hun Farewell Tour voor het laatst in ons land. Om meteen maar toe te geven, dat het mijn eerste concert was. Ik had voor Bottomline al wel diverse CD's en de live DVD gerecenseerd.
De Sion Kerk in Den Haag stuurde met de tickets wat typische Hollandse strengheid mee: "Ook het fotograferen van het concert met eigen camera's is niet toegestaan. Hier zal ook op worden gecontroleerd. Er worden foto's en reportages gemaakt door de organisatie die achteraf aangevraagd kunnen worden." Je zult maar fan zijn... En wat dacht de organisatie te kunnen doen tegen alle met camera's uitgeruste mobiele telefoons? Niet dus, juist de 'professionele' fotografen heb ik niet gezien, de fans met cam-phones wel.

De Dr. Anton Philipszaal, beter bekend als het Lucent Dans Theater was rond 18u al omgeven door trouwe fans. Eenmaal binnen vulde zich de zaal snel en verzorgde Delirious? zelf onder hun oorspronkelijke naam The Cutting Edge Band het eigen voorprogramma. King of Fools, I Could Sing of your Love Forever, Happy Song, alle oudjes kwamen voorbij. Vol onderkoelde Engelse humor, alsof de band nog op doorbreken staat.

Na de pauze Delirious? met veel visuals, wisselingen in outfit en een overvolle set en terecht: het publiek wilde ze allemaal wel horen: Rain Down, Take Me Away, Inside outside, Love Will Find A Way en History Maker. De geluidsmix werd na een slecht begin steeds beter. En wie dacht dat de band zonder toegiften weg kon komen, had het natuurlijk mis. Een aantal tracks was ook echt wel tot het eind bewaard. Collega BottomlineOnline redacteur Leon van Steensel bood namens GMI Music een aandenken (fotolijst met historisch white flag optreden in Amsterdam Arena) aan. Hopelijk spreken de beelden meer dan woorden.

Hoewel met 12 mensen uit Balkbrug/Dedemsvaart, had ik Michiel Doetjes mee terug, uiteraard met Delirious? CD's in de auto.

Als muzikale erfenis heeft de band het dubbelalbum History Makers uitgebracht. Van de zo'n 120 songs is een compilatie gemaakt, bestaande uit 31 songs, een 56-pagina's tellend boekje en een DVD met alle muziekvideo's. Op de eerste schijf vind je Did you feel the mountains tremble, Rain Down, History maker, My soul sings, Happy song, Shout to the north, Lord you have my heart, Obsession, Majesty (Here I am), My glorious, Find me in the river en I could sing of your love forever, afgesloten met We give you praise en What a friend I've found.

Op de tweede CD staan Deeper, Inside out, Bliss, Sanctify, It's OK, Love will find a way, Heaven, Stronger, Take me away,
Every little thing, Investigate, All the way, Promise, There is an angel, Paint the town red, Solid rock en God is smiling.

Op de DVD video's van Deeper, Promise, Sanctify, Pursuit of happiness, See the star, It's OK, Gravity, Everything, Waiting for the summer, Take me away, Inside outside, Love will find a way, I could sing of your love forever en de bonus: History in the making. Gisteren kwam de box met de post binnen. De bespreking houd je uiteraard van me tegoed.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

09 november 2009

Scheurkalenders 2010

Na 2 jaar de projectmanagement scheurkalender te hebben gebruikt, ligt dit jaar de Motivatie scheurkalender op mijn bureau. Eerlijk gezegd is dat de laatste keer, omdat veel 'inspiraties' van bedenkelijk niveau zijn. Wat dacht je van het 19 oktober voorbeeld: "Je moet synchroon zijn met je noodlot." van ene Dimitri Frenkel Frank?
Voor 2010 dus een 'betere' graag, Sinterklaas! Mijn eigen belangstelling gaat uit naar:

Neurocampus scheurkalender
Robert Bolhuis en Jolanda Prins, namen achter Neurocampus Magazine, Braintraining Omnibus en Neurocampus Breinboek Italië, leveren 365 dagen lang oefeningen, van taal tot rekenen, van inzicht tot logica. Alles komt aan bod. Op drie verschillende niveaus. Van B(achelor) tot M(aster) en P(hd).

Timemanagementkalender
In 365 dagen naar een leven met minder stress en meer plezier. Dagelijks beknopte samenvattingen van belangrijke instrumenten voor timemanagement
- praktische tips om tijd en energie te besparen;
- oefeningen om uw werk slimmer aan te pakken;
- wetenschappelijke informatie over onder meer het effect van stress;
- tips voor boeken, handige websites, quotes en leuke weetjes.
aldus de makers Martine Vecht en Leid Oudemans.

Wie wat waar in de Bijbel?
Met deze - niet jaargebonden - scheurkalender test je elke dag je bijbelkennis. De aansprekende vragen over personen, plaatsen en wetenswaardigheden zijn afwisselend waardoor de kalender aantrekkelijk blijft, een heel jaar lang.

Andere suggesties zijn
:
Psychologie scheurkalender
Iedere dag een citaat waardoor uzelf en uw medemens leert kennen; honderden emoties, gedragingen en verlangens passeren de revue. De Psychologie Scheurkalender blikt daarnaast terug op historische opvattingen over onze geest, en staat stil bij laatste stand van zaken in psychologieonderzoek.

Coachingskalender
Scheur je los. Dagelijks een oneliner en tekst over (zelf)coaching, persoonlijke effectiviteit, verandering, leiderschap en opvallende verschijnselen in organisaties en daarbuiten. Serieus en met een knipoog, aldus redacteuren Aty Boers en Marijke Lingsma.

Management Support scheurkalender
Dagelijks serieuze zaken, luchtige en pittige uitspraken, handige ict-tips en wetenswaardigheden om het jaar als management supporter door te komen.

De Ondernemerskalender
Voor het derde jaar op rij dagelijkse tractatie voor ZZP'ers en andere ondernemers op een uitspraak van een ondernemer over één van de vele aspecten van het ondernemerschap. De achterkanten bieden portretten van bijzondere (familie) bedrijven, anekdotes, fiscale tips, adviezen, informatie over boeken en evenementen, overpeinzingen en allerlei andere ondernemerszaken. Karen Romme (Young In Business) en Jacqueline Vaessen (Papillon Advies) zijn de drijvende krachten achter deze scheurkalender.

De Quest-scheurkalender is al bijna een klassieker. Ook in 2010 lees je elke dag het antwoord op een vraag die je jezelf vast ook al eens had gesteld. Prikkelende voorbeelden op de kaft zijn 'Hoe komt een boemerang weer terug?' en 'Hoe ontstaan sproeten?'.

Labels: , ,

01 november 2009

Nieuwe Bijbelvertaling op je mobiel

Na de succesvolle introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) in 2004 (inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht), heeft het Nederlands Bijbelgenootschap niet alleen een voorleesbijbel in MP3 formaat (downloadbijbel.nl), maar ook een op mobiele schermen prima leesbare webversie van de NBV. Via www.bijbelmobiel.nl kun je alle teksten uit het oude en nieuwe testament plus de deuterocanonieke boeken lezen.

Ook wordt er iedere dag een nieuwe Bijbeltekst aangeboden volgens het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap. Deze nieuwe voorziening werd bij de Nationale Bijbel10daagse voor het eerst gepromoot. Handig, want op bijbelsoftware voor mobieltjes als Youversion of Olivetree is alleen de Statenvertaling gratis beschikbaar.

Helaas kun je niet zoeken in de Bijbel, alleen via de boeken en verzen (perikopen) klikken naar het gewenste gedeelte.

Labels: , ,

25 oktober 2009

De marketing van een zendingsorganisatie

In de laatste paar eeuwen zijn er parakerkelijke organisaties ontstaan die een deel van de taken en verantwoordelijkheden van de Kerk hebben overgenomen en zich verder gespecialiseerd hebben. Denk aan hulpverlening, evangelisatie, zending en gemeentestichting.

Criticus Neil Cole stelt in zijn Organic Leadership, dat deze specialisatie ook grote nadelen heeft:
- de Kerk verliest een deel van haar verantwoordelijkheden uit het oog;
- parakerkelijke organisaties zijn parasitair: ze zuigen mensen en geld weg bij de Kerk
- hoewel vaak in de missie / opdracht / doelstelling van zo'n parakerkelijke organisatie opgenomen, is het vervullen van de Grote Opdracht (Mattheüs 28 vers 19) niet mogelijk, omdat bijvoorbeeld het dopen of discipelen maken achterwege blijft.
Cole noemt geen voorbeelden, maar als je de drijfveren van goedbedoelende organisaties als Youth with a Mission en Campus Crusade for Christ leest, moet je inderdaad concluderen, dat als de praktijk niet tot evangelisatie, dopen, discipelen en gemeentestichting om vandaar de cyclus te vervolgen leidt, er manco's zijn.

Na Organic Leadership las ik Revolution in World Missions van de Indiase K.P. Yohannan, stichter van Gospel for Asia. Yohannan heeft in het boek een ijzersterk punt met de stellingname, dat zending en evangelisatie bij voorkeur door lokale gelovigen gedaan moet worden. Eeuwenlang overzeese zending in combinatie met kolonialisme, tot afhankelijkheid leidende praktische hulpverlening en het opleggen van stelsels als kapitalisme, democratie en dergelijke hebben de verpreiding en acceptatie van het christelijk geloof meer kwaad dan goed gedaan.

Bedoeling en praktijk

Ondanks alle goede bedoelingen zie ik in de praktijk bij Gospel for Asia toch ook de sporen van de parakerkelijke organisatie met de aanzuigende werking van geld, westerse marketingtechnieken en ondergraven van de eigen boodschap terug. Hoewel geboren en getogen in India, is Yohannan met zijn vrouw tijdens de studietijd in Amerika verzeild geraakt. Hij zette zich enorm af tegen het kapitalisme, de consumptiemaatschappij, het luie van de gemiddelde Amerikaan en het afkopen van evangelisatie- en zendingsactiviteiten door geld te storten aan goede doelen en zendingsorganisaties.

Het vervolg van Gospel for Asia is echter een sterke basis in Amerika, waar het weggeven van het boek Revolution in World Missions, het schrijven van inmiddels meer dan 200 boeken en fondsenwerving als hefboom wordt gebruikt om zendelingen lokaal in Aziatische landen aan het werk te zetten. Dat klinkt als na een preek over geld als wortel van alle kwaad (1 Timotheüs 6 verzen 9-10) een collecte ophalen 'voor het goede doel'.

De kaft van Revolution in World Missions meldt 'More than 2 million copies in print' en de achterzijde van de 34e druk sinds 1986 geeft de statistieken van 2008 weer. Alsof dat eeuwigheidswaarde heeft.

Trouw aan je roeping
In alle nuchterheid zijn we als gelovigen door Jezus Christus opgeroepen alle volken tot zijn leerlingen te maken, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. In plaats van flitsende marketingcampagnes op moderne leest geschoeid, sta ik een meer basale houding van elke gelovige zelf en inbedding in het gemeenteleven voor. Niet uitbesteden of off-shore, niet een weekje schooltje bouwen in donker Afrika, maar op de plek waar je nu bent je opdracht uitvoeren. Graham Kendrick's Go Forth in His Name (Opwekking 486) van Amazing Love (1995) stelt eenvoudig
"Go forth in His name
Proclaiming, "Jesus reigns!"
Now is the time for the church to arise
And proclaim Him,
Jesus Savior, Redeemer and Lord."

Labels: ,

18 oktober 2009

Kerk uit kroeg in

Dat kerk en kroeg in zowel letterlijke zin dicht bij elkaar liggen, wist je waarschijnlijk al. Een willekeurige dorpswandeling maakt dat al duidelijk. Waarschijnlijk heb je ook wel van trappistenbier gehoord en zeker van het Guiness Book of Records. Wat Guinness met God te maken heeft, beschreef Stephen Mansfield in het vorige maand uitgebrachte The Search for God and Guiness.

Het Ierse water was net als water in veel andere Europese landen einde 18e eeuw niet te zuipen. Gin en whiskey werden daarvoor in de plaats gebruikt. De schadelijke neveneffecten van zoveel alcoholconsumptie brachten christenen als Arthur Guiness ertoe een gezonder alternatief te ontwikkelen. 250 jaar later is Guiness verkrijgbaar in 150 landen en is het naast water inderdaad één van de meest genuttigde dranken ter wereld. Op 24 september werd op diverse plaatsen het Guiness 250 feest gevierd. In dat kader past The Search... natuurlijk ook prima.

Stephen Mansfield schreef eerder aansprekende biografieën op het grensvlak met christelijk geloof, zoals The Faith of George W. Bush, The Faith of the American Soldier, Then Darkness Fled: The Liberating Wisdom of Booker T. Washington, and Never Give In: The Extraordinary Character of Winston Churchill. In 2008, schreef Mansfield The Faith of Barack Obama.

Op de Guiness website kun je door de tijdlijn scrollen en de corporate story nalezen. Het boek leent zich natuurlijk goed om onder het genot van een pint gelezen te worden ;)

Labels: ,

11 oktober 2009

Voetspoor als spannend spel rond Jezus' leven

Bekijks trok ik wel met de gloednieuwe speldoos van Voetspoor op vrijdagmiddag 2 oktober in de trein van de perspresentatie in het landelijk dienstencentrum van de PKN in Utrecht terug naar huis. Het team van KerkopKop heeft samen met eductieve uitgeverij Zorn een in 2 weken ontwikkeld spelidee omgegooid, van coöperatief naar competitief spel, verder verrijkt en van fraaie vormgeving voorzien.

In een kruising tussen Levensweg, Wie ben ik?, Ganzebord en de Nationale Bijbelquiz spelen twee, drie of vier teams, elk bestaand uit een duo, om vanuit Bethlehem als eerste team in Jeruzalem aan te komen. Verder dan de poort in Jeruzalem wilden de spelmakers niet gaan, stel je voor dat een team gekruisigd moet worden!

Opdrachten zitten in het beantwoorden van vragen uit de Evangeliën, het uitbeelden van situaties, mensen en dergelijke en het inzetten van talenten bij taken in je levensloop. Een paar voorbeelden:
- beeld uit: een engel
- aan de hand van Lucas 2 vers 47 wordt gevraagd om wijsheid. Heb je als team niet de talentenkaart wijsheid, moet je een omweg nemen.
- Jezus had twaalf discipelen. Kun je vier namen noemen?

Deze laatste vraag leverde bij de perspresentatie veel gestamel en foute antwoorden. Ruimte dus voor tieners, jeugd en oudjes, met wie het spelletje al uitgebreid ge-beta-test is, om het beter te doen. Wat KerkopKop betreft is Voetspoor speciaal bedoeld voor catechese en godsdienstles op scholen en kerkenwerk. In mijn eigen evangelische kringen denk ik aan de bovenbouw van de zondagschool en de tienerclub.

Met een huur-ezel, palmtakken en het kopen van je mantel vind je als team je weg naar de stadspoort van Jeruzalem. Voetspoor wordt verkocht via de KerkopKop webshop. Woon je in de buurt van Balkbrug en wil je mijn exemplaar gebruiken met je groep, geef dan een seintje.

Labels: , ,

04 oktober 2009

Max Lucado - Vrij van angst

Onlangs las en besprak ik Max Lucado's laatste boek Fearless. Op 5 december (hint: Sinterklaas) zal de Nederlandse vertaling Vrij van angst verschijnen. Als voorproefje hierbij vast de lessen die ik uit de Engelse versie haalde.

OK, met een voorwoord die hint op een peptalk voorafgaand aan een boxwedstrijd staan mijn wenkbrauwen overeind. Het wordt toch geen als-je-er-maar-in-gelooft zelfhulp boek? Schrijver Max Lucado, die her en der in het boek blijk geeft van gevoeligheid voor zijn redacteuren en uitgevers, zal zich in zijn zoveelste werk toch niet verlaagd hebben tot dat genre?

Nee, en evenmin stelt hij zich boven de lezer. Angst is geen zonde, maar kan tot zonde leiden. En wat hebben we een geweldige God die door de Bijbel spreekt, zijn Zoon Jezus Christus laat leven en omgaan met angst, zowel die van zijn volgelingen als zijn eigen. Angst richt en vormt ons karakter, en dus is een frisse blik vanuit de Bijbel geen overbodige luxe. De evangeliëen staan vol van het "vrees niet" uitspraken. En waar de zondeval met inspelen op twijfel en zaaien van angst begon, hebben we er allemaal last van.

Angst voor werkloosheid, ziekte, dood, eindtijd, lijden. En dus vluchten we in bijvoorbeeld 80-urige werkweken, druk zijn in de kerk of gemeente. We vermijden contact met God. Lucado presenteert het acroniem PEACEFUL als acht stoppers voor zorgen:
1. Pray, first.
2. Easy, now.
3. Act on it.
4. Compile a worry list.
5. Evaluate your worry categories.
6. Focus on today.
7. Unleash a worry army.
8. Let God be enough.
Wel benieuwd, wat de vertaler hiermee doet. Van Abraham en Izaäk, Jaïrus, de discipelen en Emmaüsgangers, ze ondersteunen Lucado's verhaallijn, dat er gelukkig antwoorden zijn op angst en redenen genoeg zijn om vrij(er) te worden van angst, bezorgdheid en twijfel. Lucado belicht de twijfel aan Gods bestaan, de verzamelwoede van aardse goederen

En nee, de zon en regen dalen ook op ons neer. Gevaar is er nu eenmaal. Sterker: als christenen worden we niet uitgesloten van geweld of lijden. Echter, in elke omstandigheid is God erbij en roept Hij op moed te houden, te volharden en naar Hem te luisteren. Max Lucado's besluit met
"Let others breathe the polluted air of anxiety, not us. Let’s be numbered among those who hear a different voice, God’s. Courage does not panic; it prays. Courage does not bemoan; it believes. Courage does not languish; it listens. It listens to the voice of God calling through Scripture, "Fear not!"
In onderstaande commercial legt Lucado zelf de hoofdpunten van zijn boek uit.

Een preview van de Engelse versie is beschikbaar.

Labels: ,

27 september 2009

Altijd je bijbel bij je

In de jaren dat ik jeugdleider was, was de vraag "Heb je je bijbel bij je?" vaak goed tot de inkorting "bijbelbijje?" en gevatte antwoorden als "Nee, en ook geen aambeien, wel aardbeien." Nu een beetje moderne mens, jong of oud, een smart phone heeft, kortom een telefoon die veel meer kan dan telefoongesprekken faciliteren, zijn er goede hulpjes om je bijbel altijd bij je te hebben en te kunnen lezen.

Olivetree BibleReader
Olive BibleReader is er voor BlackBerry, Palm Pre, iPhone, maar ook voor Nokia, Sony e.d. Er zijn betaalde bijbels te koop voor Olivetree. Gratis kun je de Statenvertaling gebruiken.
Heb je geen moeite met Engels, kun je diverse gratis Engelstalige bijbels, commentaren (zoals Matthew Henry), e-books (klassiekers van John Bunyan, Maarten Luther, Andrew Murray, John Wesley, John Piper, e.a.) en dagboeken (zoals die van Andrew Murray).

Youversion
Youversion biedt een vergelijkbare dienst, maar ziet er qua user interface veel strakker en moderner uit. Youversion is er voor iPhone, BlackBerry, Android en mobile web (via browser)

Het gratis Youversion biedt 40 bijbelvertalingen in 22 talen. In het Nederlands is de Statenvertaling beschikbaar. Verder is er een leesrooster om in één jaar de hele bijbel te lezen. Je kunt de bijbel doorzoeken op een woord, frase of specifiek vers. Andere Youversion gebruikers kunnen reacties of aantekeningen bij bijbelgedeelten achterlaten die voor jou op je mobiel leesbaar zijn. Helaas is het (op de BlackBerry versie) niet mogelijk zelf aantekeningen te maken. Hiervoor moet je nog op de reguliere website zijn.

Hieronder kun je al wel de zoekfunctie uitproberen.

Youversion brengt in oktober de community functies nog een stap verder met Youversion Live:
- delen van content op je mobiel gedurende live events en diensten
- interactie aanmoedigen via polls, aantekeningen, gebed, e.d.
- resultaten delen en terugkoppeling in je communicatie verwerken

De ontwikkelingen rond Youversion kun je volgen via @youversion of #youversion.

Als ds. Fred Omvlee vanmiddag klaar is met zijn eerste LinkedInChurch kerkdienst in Amsterdam, zijn er nog voldoende mogelijkheden voor een versie 2.0.

Labels: , , , ,

25 september 2009

Fearless tussen Migraine en IceSave

Terugblikkend op de afgelopen week zie ik ik veel inspiratiemomenten. Ik heb er een aantal voor je verzameld en gekoppeld aan leestips voor dit weekend of de komende weken.

Na het weekend in Parijs (foto's, blogs) heb ik maandag in de trein Oliver Sacks' bijgestelde versie van Migraine gelezen. De auteur was niet te beroerd om nieuwe inzichten, excuses voor eerder gevelde oordelen rondom dit spectrum aan ziekteverschijnselen tussen de jaren '70 en '90 te verwerken. De 2003 versie is een pil, eigenlijk meer voor studenten en ingewijden geschreven, maar ik vond Migraine verhelderend.

Woensdag overdag het faciliteren van workshops met Nyenrode studenten en collega's (foto's) rond verzekeren, mobile en internet. Een boek dat je helpt om geschikte werkvormen te vinden, is Beweging in je brein Zestig werkvormen voor inspirerende trainingen, workshops en presentaties

Woensdagavond stond de plaats van handoplegging in de Bijbel centraal tijdens een gezamenlijke groeigroepavond in de gemeente.

Donderdag overdag heb ik de verschillen tussen PRINCE2 2005 en 2009 onderzocht en er twee blog posts mee voorbereid. De aankondiging alleen al leverde reacties via Twitter op, leuk!

Dan donderdagavond. Ik heb veel vaker community avonden van projectmanagers bij Capgemini meegemaakt, maar het verhaal van voormalig IceSave directeur Martijn Hohmann trok ook veel collega's van Financial Services in andere disciplines: de zaal zat vol en aandachtig te luisteren. Om eens de perfect storm van de ontwikkeling, live gang en déconfiture van zo'n project uit eerste hand te horen, was zonder meer inspirerend. Natuurlijk met het 'dubbele', dat met zowel het succes als plotselinge einde mensen, consumenten, burgers en veel geld gemoeid is.

Misschien onverwacht, maar een collega zag The Tipping Point werkelijkheid worden. Hoe een kleine groep mensen creatief de gevestigde orde wist te doorbreken en een niche vond tussen twee ogenschijnlijk onverenigbare uitersten, betrouwbaarheid en een hoge rente garanderen op spaartegoeden.

Als laatste deze week het e-book, waarmee ik zelf de komende dagen aan de slag mag (lezen en recenseren): het nieuwe Fearless van Max Lucado: stel je je leven voor zonder angst. Wat doe je met geweld, overweldigende uitdagingen, ziekte en andere worst-case scenarios? Kortom: die dagelijkse worstelingen. Ik verwacht geen zes stappenplan, zeven eigenschappen ofzo, maar wijsheid en inzicht voor morgen.

Labels: , , , ,

20 september 2009

Verhalen van wonderen

Het generatie-op-generatie doorvertellen van Gods wonderen bond Israëlieten en gaf ons het Oude Testament in de Bijbel. Als de wonderen en tekenen van Jezus Christus, zijn volgelingen, niet opgeschreven zouden zijn, zou ook het Nieuwe Testament een stuk dunner zijn. En niet alleen in het verleden, maar ook nu gebeuren er nog elke dag wonderen. En zo vaak worden ze niet opgeschreven, niet doorverteld, zodat massa's mensen denken dat ze niet plaatsvinden.
"Ik wil u loven, HEER, met heel mijn hart, vertellen van uw wonderdaden."
Psalm9 vers 2.

Om daarbij te helpen heeft Novapres zogenaamde wonderboekjes uitgebracht, notitieboekjes in diverse covers om je wonderen te vertellen, te illustreren en te delen.

Om het delen nog meer in de 21e eeuw te brengen, is www.wondersite.nl gelanceerd, waar je een account kunt aanmaken om je beleefde wonderen elektronisch te delen, andermans belevenissen te lezen en zo elkaar te bemoedigen (via Stemmen en commentaar). Via @wonderboekje kun je updates op Twitter volgen.

Designer Sander Oord (Atroa) is de man achter de wonderboekjes en laat via Youtube de making of zien. Overigens zijn er ook voor moslims wonderboekjes, zo ontdekte ik op moslimunlimited.nl. Als je het niveau van Winnie de Pooh ontgroeid bent en voor 'echte' wonderen openstaat, ontdek je er steeds meer!

Labels: ,

13 september 2009

De Graankorrel viert eerste verjaardag

Vandaag mochten we als Evangelische gemeente De Graankorrel onze eerste verjaardag vieren. Er is veel gebeurd in dit eerste jaar, gezaaid, verzorgd en geoogst. Niet dat we klaar zijn, er zijn nog veel mensen te bereiken met het goede nieuws.

We wilden de verjaardag vieren met een picknick in het Zuiderbos in Dedemsvaart, maar de aanhoudende perioden met neerslag deden ons toch weer terugkeren naar het Vechtdalcollege. In plaats van Levend Stratego werd het een potje Nationale Bijbelquiz. 'Mijn' leeftijdsgroep '30-40 jarigen' won, hoewel we met z'n vijfen waren ten opzichte van in aantallen veel grotere groepen tieners, veertigers en 50+'ers.

Labels:

06 september 2009

Eenheid bewaren

Onvermijdelijk na maanden van uitgelekte naakfoto's, protesten rond het voorgenomen format Er loopt een man over het water, schorsen, schuren en met elkaar in gesprek zijn: het vertrek per 1 oktober aanstaande van programmamaker Arie Boomsma bij de Evangelische Omroep.
"Beiden hebben we het verlangen te laten zien dat een leven met God waardevol is. Maar we verschillen van mening over de manier waarop we dat willen en kunnen doen. Dat is jammer. Arie Boomsma is een prettige en getalenteerde collega. Hij weet als geen ander het gesprek aan te gaan over Jezus op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Wij gaan door om in het publieke bestel Gods liefde en genade zichtbaar te maken."
Een dergelijke situatie roept weer eens vragen op als:
- hoeveel vrijheid gun je elkaar in het nastreven van ogenschijnlijk gezamenlijke doelstellingen?
- is er eenheid op hoofdzaken, vrijheid op bijzaken en liefde in alle zaken?
- welke achterban of doelgroep heeft de meeste invloed en hoe gevoelig moet je daarvoor zijn?

Net als het vurige gebed van Jezus Christus tot Zijn Vader in Johannes 17 roept de apostel Paulus ons als christenen op:
"Ik, die gevangenzit omwille van de Heer, vraag u dan ook dringend de weg te gaan die past bij de roeping die u hebt ontvangen: wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde. Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft: één lichaam en één geest, zoals u één hoop hebt op grond van uw roeping, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die boven allen, door allen en in allen is."
(Efeziërs 4 verzen 1-6).

Laten we om te beginnen het beëindigen van een arbeidsovereenkomst niet gelijkstellen aan excommunicatie of het veroordelen van - in dit geval - Arie. Diversity rules! Eenheid des te meer!

Labels: , ,

30 augustus 2009

Genade roert tot tranen

Ik luister, zoals je als regelmatig lezer van m’n weblog, tweets, recensies en andere uitingen, vast hebt meegekregen, veel, zo niet erg veel muziek in allerlei stijlen. Elke recensie voor BottomlineOnline.nl of m’n eigen website vraagt een aantal luisterbeurten. Online speur ik via soms wonderlijke wegen en aanleidingen nieuwe artiesten of juist gevestigde namen af. Er is altijd een lijst nog te beluisteren namen en van het één komt het ander. Voor het jaarlijkse Xnoizz Flevo Festival stel ik zo’n eigen programma op, dat ik zoveel mogelijk artiesten in een zo divers mogelijk muzikaal spectrum kan beluisteren. En in een gemiddelde samenkomst zingen we als gemeente toch ook gauw 10+ liedjes, vaak met hoog verheven taalgebruik, alsof de componist net een intiem onderonsje met zijn Schepper heeft gehad.
Is er met zo’n stortvloed aan indrukken wel tijd om te genieten, de boodschap te laten bezinken, muziek je emoties laten roeren?

Gelukkig wel, en de momenten waarop dat gebeurt, zijn best apart. Op het afgelopen Flevofestival heb ik tweemaal met tranen in de ogen gestaan. De eerste keer was vrijdagavond bij Fee, een op het oog doorsnee modern worship rockband. Juist bij de klassieker Amazing Grace, dat zo bekend is en zo vaak gezongen, trof me het besef van de geweldige genade van God voor mijn persoon, ditmaal direct.

De tweede maal was zaterdagavond bij de Newsboys. Ook hier viel op de gelikte Amerikaanse verpakking best wat af te dingen. Muziek uit een doosje, slimme sandwich van oude en nieuwe songs, worship songs, Newsboys en DC Talk knallers. Hapklare brokken. En toch: bij de vertolking van het 87 jaar oude gezang Turn Your Eyes Upon Jesus, waarin opnieuw de genade van God geprezen wordt, hield ik het niet droog.

Veel belangrijker dan menselijke liefdesverklaringen, weinig-om-het-lijf-hebbende popdeuntjes, uitgekauwde worship frasen en intelligente songwriting capaciteiten, is de zekerheid genade gevonden te hebben, te weten verlost en bevrijd te zijn van de knellende banden van de zonde.

Bij welk liedje houd jij je zakdoek niet droog? Welke tekst heeft jou onlangs geraakt?

Labels: , , ,

16 augustus 2009

30 dagen gebed voor moslims

Tijdens de ramadan richten moslims zich meer dan anders op Allah. Jaarlijks wordt er door christenen juist tijdens de islamtische vastenmaand gebeden voor de ruim 1,4 miljard moslims in de wereld. Let wel: 'voor' en niet 'tegen' de moslims. Juist in deze periode willen christenen meer begrip krijgen voor moslims en bidden dat zij Jezus mogen leren kennen als hun persoonlijke verlosser. Dit jaar valt de ramadan in de periode zaterdag 22 augustus tot en met zaterdag 19 september 2009.

Om christenen informatie te geven en te helpen bij het gebed is er de Moslim Gebedsfocus. Het boekje geeft een kijkje in het leven van moslims die wonen in landen van Marokko tot China, bevat getuigenissen van moslims die Jezus hebben leren kennen en geeft achtergronden over de islam.

Islamologe Nuweira Youskine gaf op Islamwijzer.nl aan de 30 dagen stilletjes te bidden voor een kentering in het pr-beleid van de islamitische gemeenschap, alsof de 30-dagen campagne van de christenen een pr-offensief is. Waar we als christenen "Niet door kracht noch door geweld, maar door mijn Geest! Zegt de Here der heerscharen", Zacharia 4 vers 6, aanhalen om aan te geven, dat het Gods werk is in en door mensen, kan ik me de jaloezie op de charmes van christenen van de kant van een moslim(a) wel voorstellen.

Wat aanspreekt, is het persoonlijk verhaal van mensen, zoals dat van ex-moslim en nu Baptistenvoorganger Ergun Caner.

De uitgebreide versie van Erguns getuigenis vind je op tangle.com.

Meer info vind je op 30dagen.nl, internationaal op 30-days.net. Je kunt @30dp volgen op Twitter om op de hoogte te blijven. De organisatoren zijn Frontiers en Jeugd met een Opdracht.

Labels:

09 augustus 2009

Hoe vermarkt je de Bijbel?

Je kunt de Bijbel gewoon weggeven, uitdelen als ultieme aanbeveling voor een levensveranderend boek. Jarenlang was de slogan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dan ook "lees, leef geef de Bijbel". In de 21e eeuw moet je er toch meer event marketing, belevenis, persoonlijk aansprekende voorbeelden, etc. bij nemen, zo lijkt het.
De laatste jaren wordt er jaarlijks activiteiten als de Bijbel10daagse georganiseerd, met bijeenkomsten, een Bijbelquiz op televisie en een thema om aspecten uit de Bijbel eens anders te belichten.

Ditmaal is het thema Verhalenkaravaan. In verhalen van de Bijbel kom je mensen tegen die, hoe verschillend ze ook zijn, dezelfde eigenaardigheden, kwaliteiten, zwakten, twijfels en emoties hebben als wij. Bijbelverhalen spreken ook nu. Geloofsverhalen, verhalen van hoop en twijfel, dood en liefde, verteld door mensen die zich gegrepen voelen door de bijbelverhalen.

Een echte verhalenkaravaan, een dubbeldekker ingericht door met een verhalenverteller trekt van Maastricht in 10 dagen door het land en eindigt in het noorden. Onderweg worden dorps-, kerk- en schoolpleinen aangedaan.

Bijbel10daagse 2009 weergeven op een grotere kaart

Vorige week zondag was het NBG aanwezig op Europa's grootste boekenmarkt, dat elk jaar in Deventer gehouden wordt.

Binnenkort, van 20-23 augustus presenteert het Bijbelgenootschap als The Quench opnieuw als mede-organisator van het Xnoizz Flevofestival aan het strand van recreatieterrein Bussloo. Openlucht samenzang, discussies en vooral interactie met het publiek over en rond bijbellezen en verspreiding van Gods woord. De programmering vind je online, een Hyves groep ontbreekt niet.

Labels: , ,

03 augustus 2009

Dooyeweerd geherwaardeerd in 2009

Adri Platje presenteerde op de Project management Parade 2009 zijn zoektocht Van project management naar project based leadership. Voor het inbedden van projectmatig werken in een raamwerk baseerde Platje zich op de algemene systeemtheorie The Skeleton of Science (Kenneth E. Boulding, 2004) en De Wijsbegeerte der wetsidee van Herman Dooyeweerd.

Ik kende Dooyeweerd (1894-1977) of diens filosofische werken nog niet en was verrast door de verbindingen naar 'kosmische religiositeit' in een projectmanagement presentatie. Bijbelgedeelten als Jesaja 40 en Job 37 doemden direct op, en daarmee zat ik - na deze zomer eindelijk via de bibliotheek Kalsbeeks proeve van een christelijke filosofie De wijsbegeerte der Wetsidee bemachtigd te hebben - in één van de principes van Dooyeweerds ideeën van de werkelijkheid: er zit altijd een religieuze component in.

Sterker: juist een religieus grondmotief vormt de basis voor denken en handelen in de werkelijkheid van het hier en nu. Dooyeweerd maakt een helder onderscheid tussen een dergelijke geloofsaanname (grondslag voor de beschouwing van de werkelijkheid) en theologie (eenmaal gevangen binnen een denkraamwerk jouw ideeëen over God beschrijven, maar daarin altijd beperkt zijn omdat je als schepsel niet volledig je Schepper zult kennen, exact waarop bijvoorbeeld Job door God wordt aangesproken).

Dooyeweerd stelt dat de kosmos door God geschapen is. God is daarvan zelf geen onderdeel maar geeft de onderscheiden wetten voor alle aspecten daarin. En dat is een radicaal ander vertrekpunt dan John Locke (Rede), René Descartes (cogito, ergo sum) of Immanuel Kant (Venunft). Verder stelt Dooyeweerd dat het 'archimedisch punt' waarop de denkconstructies van de Verlichting en andere wereldbeschouwingen gebaseerd zijn, is de aanname van de autonomie van de mens en diens rede (auto nomos). Elke levensbeschouwing is gebaseerd op een 'religieus grondmotief', ook al wordt dat ontkend. Zijn eigen religieus grondmotief was christelijk en dus staan de natuurwetten en overtuigingen van algemene genade van God voor de mensheid en specifieke genade voor elk zondig mens centraal.

De werkelijkheid (kosmos) kan in ken-gebieden, kringen, 'wetskringen' of 'modale aspecten van de werkelijkheid' verdeeld worden. Binnen elk gebied gelden eigen wetten. Deze kringen of modale aspecten kennen een duidelijke rangschikking. Binnen een wetskring is een entiteit als subject gebonden aan de wetten die voor die kring gelden. In een 'hogere wetskring' kan een entiteit ook een rol spelen, niet als subject, maar als object.

De 15 aspecten of wetskringen waarin Dooyeweerd de werkelijkheid onderscheidde zijn:
1 getalsmatig
2 ruimtelijk
3 beweging
4 fysisch
5 biotisch
6 psychisch
7 analytisch
8 historisch
9 taal
10 sociaal
11 economisch
12 esthetisch
13 juridisch
14 ethisch
15 pistisch
Toetsing van een willekeurige entiteit aan dit model is de proeve van deze filosofie. Zoals ook Kalsbeek beschrijft, is daarmee tevens toetsing van theologische en andere wetenschappelijke ideeën mogelijk. Veel pogingen om bijvoorbeeld het ervaren dilemma tussen wetenschap en godsdienst, schepping of evolutie, de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier vanuit een andere filosofie te beschrijven of te verbinden, blijken doodlopend.

Kalsbeek schreef in 1970: "Zo is mijn overtuiging, dat aan de wijsbegeerte van Dooyeweerd nog een grote werking in de breedte en in de diepte te wachten staat. Zij zal daarbij zelf allicht niet onveranderd blijven." OK, zijn ideeën werken door in het CDA en de ChristenUnie. Het kabinet Balkenende IV is daarom wel eens een 'Dooyeweerd-kabinet' genoemd vanwege de deelname van collega VU corifeën Balkenende, Rouvoet en Donner. Aan lesgeven vanuit, schrijven binnen de kaders van, maar vervolgens roepen dat je geen aanhanger bent van Dooyeweerd, zoals schrijver, filosoof en theoloog Willem Ouweneel in 2000 deed, heb je minder. Als er reden is de filosofie te veranderen, weerleggen, is er alle ruimte voor, maar dan graag wel in combinatie met een vollediger en krachtiger alternatief.

Tot dat moment lijkt me meer dan voldoende ruimte zitten om bijvoorbeeld een vakgebied als projectmanagement te toetsen aan alle 15 aspecten en niet bijvoorbeeld aan alleen een economisch aspect. Of om te expliciteren dat het pistische aspect alleen volledig tot z'n recht komt in samenhang met de voorgaande 14.

Sinds kort is het driedelige origineel van de Wijsbegeerte der Wetsidee (1935-'36) gedigitaliseerd.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker