Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 december 2009

Weblog per 2010 op andere locatie- omzetten RSS feed gevraagd

Dit is na ruim 6 jaar de laatste weblog post die ik met Blogger maak. Stop ik met bloggen? Echt niet, maar vanaf morgen zullen nieuwe berichten niet meer op www.henkjanvanderklis.nl/weblog, maar www.henkjanvanderklis.nl gepubliceerd worden.

Waarom de overstap?
Sinds de start op Blogger in 2003 is de lay-out een aantal keren gewijzigd en werd met allerhande scripts de behoefte aan widgets in de sidebar ingevuld. Omdat ik mijn weblog zelf host, ondersteunt Blogger echter niet de moderne templates en widgets die het bij een Blogspot.com blog of een met het 'nieuwe' Blogger gemaakte weblog doet. Een 'oude' weblog zoals die van mij heeft dus last van het verleden. Daar wilde ik met de overgang naar WordPress een einde aan maken. De bestaande 6 jaar bloghistorie blijft bestaan, op de huidige plaats en in de huidige opmaak. Dat is voor de vindbaarheid met zoekmachines wel zo prettig. Het blog archief met ingangen op maand en categorie/label is ook op de nieuwe site bovenaan te vinden als Weblog 2003-2009.

Op www.henkjanvanderklis.nl, dat ik sinds 2005 'bezit', publiceerde ik ook content, voornamelijk muziekrecensies, boekbesprekingen en achtergrondartikelen over projectmanagement, bijbelstudies en verzekeren. Deze splitsing hef ik vanaf 1 januari 2010 op. Alle content wordt via www.henkjanvanderklis.nl beschikbaar gesteld.

Wat vraag ik van jou?
Als je nu gewend bent via een Favoriet, Bladwijzer ofzo www.henkjanvanderklis.nl/weblog te lezen, wijzig deze dan in www.henkjanvanderklis.nl.

Als je met een RSS feed lezer, zoals Google Reader nu geabonneerd bent op www.henkjanvanderklis.nl/weblog/atom.xml, wijzig dat dan in www.henkjanvanderklis.nl/feed/. Vanaf 1 januari experimenteer ik met een RSS feed met alleen de samenvattingen. De feed-bestanden worden lichter, en de geïnteresseerde lezer zie ik graag op mijn website terug om het hele bericht te lezen. Ik heb nu namelijk weinig tot slecht zicht op het aantal lezers dat de content in z'n geheel via bijvoorbeeld FriendFeed of Hyves oppikt.

Een fijne jaarwisseling en tot ziens in 2010!
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

02 november 2009

Van Joomla naar WordPress

De 'portal' www.henkjanvanderklis.nl draaide een kleine drie jaar onder het Content Management System Joomla! 1.0.x. De hoeveelheid content en het if it ain't broke, don't fix it weerhielden me eerder van een overstap naar Joomla 1.5.x. De poging om eind 2008 over te stappen naar WordPress, te beginnen met m'n weblog, strandde.

De constatering dat de commentaarmodule in Joomla niet meer werkte en de aantrekkingskracht van de meer op widgets en integratie met bijvoorbeeld LinkedIN en andere platformen ingestelde WordPress, inmiddels 2.8.5, verlegde de focus naar de migratie van de content vanuit het portal (boekbesprekingen, muziekrecensies, artikelen) naar WordPress.

Automatische conversie mogelijk bij WordPress, maar had zich vorig jaar al gediskwalificeerd. Moedige initiatieven van Azeemkhan.info en Theo van der Sluijs (UTF-8 variant) mislukten in de derde week van oktober. Stoppen of doorgaan?

Het besef, dat na het overzetten van content van de ene in de andere database tabel, en nabewerking nodig is per post op dead links, formaat afbeeldingen, tagging en indeling in categorieën, leverde ten opzichte van handmatig overzetten via het back-end eigenlijk geen tijdverlies.

En zo kon ik achter de schermen doorwerken aan de inrichting van het gekozen Scarlett theme in WordPress. Het resultaat is sinds afgelopen weekend zichtbaar.

Centraal staat de content, niet de toeters en bellen. Evenals Joomla en Blogger staat WordPress het toe je site helemaal vol te gooien met widgets. Op een gegeven ogenblik schaadt dit het overzicht en de performance.

2009 blog ik nog door met Blogger, vanaf 2010 zullen de blog berichten ook met WordPress onderhouden worden. De content was al die jaren al gepubliceerd op mijn eigen webdomein en blijft bewaard.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

28 januari 2009

If it ain't broke don't fix it

In de aanloop naar de kerstvakantie en in januari opnieuw was de verleiding groot om Blogger als platform te verruilen voor WordPress. Het open source WordPress leek met veel makkelijker instelbare themes, widgets en meer geavanceerde editor functies aantrekkelijker dan Google's Blogger.


Vertrekpunt

Mijn portal www.henkjanvanderklis.nl onderhoud ik met het open source CMS Joomla! 1.0.15. Daarvoor zou ik willen migreren naar Joomla! 1.5.9, maar ook dat is geen sinecure, omdat de 1.0 en 1.5 serie in de basis verschillen. Natuurlijk was een overweging om de portal ook naar WordPress te verkassen, maar het ontsluiten van mijn muziekdatabase, waarvoor in Joomla! een nuttige DBQuery extensie beschikbaar is, kan ik onder een blog systeem als WordPress vergeten. De op het web vindbare stappenplannen om van Joomla 1.0.x naar 1.5.x te gaan, nodigen niet echt uit. Tussen de regels door lees je namelijk dat alleen de core met standaard berichten, etc. wordt overgezet. Je eigen opmaak, extensies, andere content soorten gaan genadeloos verloren. Overigens heb ik ook nog geen 1.5.x compatible versie van DBQuery of vergelijkbare functionaliteit gevonden.

Mijn weblog draait al sinds eind 2003 onder Blogger, zij het self hosted, om het volledige beheer van de content te kunnen houden. Kortom: geen Blogspot.com adres, maar via ftp publiceren op mijn eigen webdomein. Natuurlijk betekent dat bij een verhuizing naar een andere hosting provider (sinds 2003 bij mij tweemaal) vanuit Blogger opnieuw publiceren van alle content naar de nieuwe fysieke folders op m'n domein.

Bij het willen wijzigen van een thema of het toevoegen van widgets op een thema is het vervelende bij deze Blogger constructie wel, dat alle content (2000+ berichten in 5 jaar tijd) opnieuw gepubliceerd moeten worden. Dat kost dus een paar uur, en daar gaat een webserver niet altijd netjes mee om, is mijn ervaring. Vorm en inhoud zijn hier dus niet goed gescheiden.

Content migratie

WordPress kent een importfunctie, ook voor bestaande Blogger content. Die werkt echter alleen op Blogspot.com adressen. Natuurlijk zijn er dan tips op webfora te vinden over het tijdelijk optuigen van een kopie weblog op een Blogspot.com adres door de nieuwe import/exportfunctie binnen Blogger zelf te gebruiken. Als je dan ontdekt dat de import door WordPress alsnog stokt op connectieproblemen met Blogger, houdt dat op. Een andere importfunctie is het inlezen van RSS, maar dan krijg je alleen de laatste zeg 10-25 berichten mee, al naar gelang je je syndicatie instellingen in Blogger hebt gezet.

Eind december kwam Google met conversiefuncties via de AppEngine, onder andere voor Blogger2WordPress migraties. De hosted versie van het script wilde echter maximaal 1MB inlezen. Mijn blog export file was 7MB groot. Een alternatief is om het conversiescript te downloaden, maar dan moet je ook Python installeren om de scripts te kunnen interpreteren en uitvoeren. Na dat gedaan te hebben, belandde ik in zwarte command prompt schermen zonder tekst of uitleg. Voor mij geen Python dat was snel duidelijk. Je moet niet alle IT-disciplines in één persoon willen verenigen.

Vanaf de basis opzetten
Na enig beraad (ik had 29 december de migratie gestaakt) heb ik op mijn XAMPP installatie ook WordPress neergezet en ben er vanaf nul begonnen: theme zoeken, benodigde plugins zoeken. Afijn, al snel bouw je een aardige collectie op. Ik had intussen ervoor gekozen het Blogger archief 2003-8 ongemoeid te laten. Via een simpele HTML copy-and-paste kon een link overzicht in een WordPress pagina Archief gemaakt worden, dus dat leek goed te gaan.

De afgelopen 2 weken heb ik stukje bij beetje de installatie en configuratie op de 'echte' webserver gedaan. Volgende stap was het overzetten van de content vanaf 1 januari 2009. Toen ik die zichtbaar wilde maken, ontdekte ik, dat een fixed width 3 column theme niet genoeg ruimte overliet voor een doorsnee bespreking van een artiest, boek of webapplicatie, waar ik afbeeldingen van 600 pixels breed gebruik. Het samen met Klazien zoeken naar een geschikte opmaak die 'echt Henk-Jan' is, was trouwens wel leuk.

Voor WordPress zijn er ook fluid of liquid themes, maar met een wisseling van theme ontdek je ook direct de zwakke plekken van WordPress. Zeker niet elk theme werkt out-of-the-box, kent dezelfde placeholders voor widgets. Ook schoont WordPress niet de koppelingen tussen widgets en placeholders in een theme bij een theme wisseling. Je krijgt dan situaties als hieronder, wat vroeger gewoon database vervuiling werd genoemd: je gebruikt 8 widgets, terwijl je er maar 1 ziet en zelfs die niet kunt verwijderen.

Tijd is schaars, en daarom heb ik de migratie stopgezet. De weblog doet het immers onder Blogger ook wel.

Conclusies
1. Open source software staat niet gelijk aan foutvrij of productiewaardig.
2. Veel WordPress themes zijn wel widget ready, maar een moderne blogger wil er teveel van kwijt op z'n pagina.
3. Veel weblogs nemen 'nieuws' klakkeloos over, zonder zelf praktijkervaring met het onderwerp te hebben, in dit geval conversiehulpmiddelen, WordPress themes, migratie stappenplannen.
4. Veel WordPress themes zijn lelijk en saai. Zoals ook met Joomla en Blogger kost het vinden van een template dat jou echt 'past' vele uren.
5. Veel preview of test drive sites voor WordPress themes zijn misleidend. Ze laden in het echt gewoon niet (volledig), genereren PHP foutmeldingen of zijn niet getest met een set aan widgets.
6. WordPress bevat serieuze bugs op het koppelpunt theme - widget. Je moet het in één keer goed installeren.
7. Migraties van grote weblogs (exportbestand groter dan 1MB, looptijd langer dan 1 jaar) zijn al problematisch voor een non-professional.

8. If it ain't broke, don't fix it.
9. Content is king. Als iemand wel bewezen vaardigheden heeft om vormgeving en migratie te verzorgen, probeer het dan niet zelf.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker