Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

06 augustus 2009

Microsoft Office 2010 Excel en PowerPoint getest

In mijn drieluik over de Technical Preview van Microsoft Office 2010 (gisteren belichtte ik Word en Outlook, morgen komen Access en Visio aan bod), neem ik je vandaag mee naar de laatste versies van Excel en PowerPoint.

Excel 2010
Tja, het spreadsheet als zodanig behoeft anno 2009 geen verbetering meer, dat is duidelijk. Dus zet Microsoft nog nadrukkelijker in op het analyseren van gegevens en het delen ervan met je team of organisatie. Opvallend is de nieuwe Slicer, dat als 2010 oplossing voor de altijd moeizaam aan de praat te krijgen Pivot table is. Ook kun je nu eenvoudig direct naast je datacellen visualisaties van de gegevens zetten die elk in één enkele cel passen. Dat is wezenlijk anders dan de grafiek die als een laag over de cellen heen gepositioneerd wordt. De Office button is groen in Excel en de 2GB maximale bestandsgrootte geldt niet meer in de 2010 versie.


PowerPoint 2010
In PowerPoint 2010 is ingezet op betere mogelijkheden voor video en fotobewerking. Een foto invoegen gaat tegenwoordig gepaard met toepassen van overgangseffecten, correcties en artistic effects, zoals je die van andere fotobewerkingsprogramma's ook kent.
Het invoegen van video's is eindelijk, zoals je zou verwachten. Insert Movie is Insert video geworden, en nu is het mogelijk van een online video site, zoals Youtube de embed code te kopiëren en zonder conversies in PowerPoint af te spelen.

Handig is ook het visueel met roze en blauw aangeven waar photo en video options zijn terug te vinden om je ingevoegde objecten verder te vervolmaken.

Nieuw is ook de mogelijkheid secties in je presentatie aan te maken en bijvoorbeeld één of meer secties (groepen van slides) af te drukken. Dat helpt weer bij grotere presentaties, of die 'moderne' slidedecks, waarin consultants complete adviesrapporten, plannen van aanpak en verkooppraatjes in onderbrengen.

Ook nieuw is de mogelijkheid je PowerPoint presentatie op te slaan als video. Alleen het .wmv formaat wordt ondersteund, wel kun je kiezen uit diverse kwaliteitsniveaus. Helaas werkte het echter niet in deze Technical Preview, maar de van Moviemaker geleende functionaliteit is helder.

Een aantal van de verbeteringen heeft Microsoft zelf voor je inzichtelijk gemaakt.

Labels: , ,

20 februari 2009

Samenwerken aan documenten

DocVerse
DocVerse, momenteel in private beta, biedt Microsoft Office gebruikers het gemak van cross-platform samenwerking en bestandsdeling, zoals je dat van Google Docs kent. DocVerse installeert zich als add-in, momenteel beperkt tot PowerPoint 2007. In éeén muisklik kun je documenten synchroniseren en samenwerken aan documenten met gebruikers die zelf geen Office geïnstalleerd hebben. Daarmee gaat DocVerse een stap verder dan de Live Workspace-achtige voorzieningen van Microsoft zelf.

Om documenten te delen zijn diverse opties. Je kunt een e-mailadres opgeven, waarna de ontvanger wordt geattendeerd op je document en eraan kan samenwerken, mits hij/zij dezelfde configuratie van Office en DocVerse heeft. Je kunt ook een DocVerse url doorgeven. Dat geeft een willekeurige lezer leesrechten op je document, ook al heeft deze zelf geen PowerPoint geïnstalleerd.
DocVerse uitbreidingen voor Word, Excel en Office 2003 komen later dit voorjaar.

EtherPad
EtherPad, dat oogt als Kladblok, maakt het mogelijk online samen te werken aan dezelfde tekstbestanden zonder installatie van software, aanmeldprocedures of andere hindernissen. Door simpelweg op Create Pad te klikken, kun je direct aan de slag. Brainstormen, Benefits & Concern vanaf meerdere locaties verzamelen, en dergelijke, is zo makkelijk op te zetten.

Verbazingwekkend eenvoudig. Als je je versie wilt opslaan, klik je op Save now. Desgewenst geef je jezelf een naam mee. Een url van het bestand is het enige dat je eraan overhoudt. Geen uitloggen, folderstructuur met documenten, gewoon een bestand. Wil je mijn testversie aanvullen om EtherPad verder uit te proberen, voel je vrij.

Labels: , ,

02 januari 2009

Sliderocket en Slideshare verder uitgebreid

Sliderocket, dat ik in juni 2008 besprak, heeft niet stilgezeten. Dankzij een telefonische update 16 december 2008 met Mike Lingle, de verkoopleider, wil ik de belangrijkste updates met je delen.
1. Importeren van PowerPoint slides als images.
2. Exporteren naar PowerPoints. Tekst en afbeeldingen gaan goed. Video's en andere embedded objects gaan nog niet goed.
3. Online samenwerken aan dezelfde presentatie
4. Online bibliotheek van presentaties en slides, waaruit de medewerkers in een groep hergebruik kunnen doen.
5. Marktplaats voor stock photos, e.d. die binnenkort uitgebreid wordt met bijvoorbeeld ontwerpers die jouw presentatie tegen een vergoeding helemaal picobello kunnen maken.
6. Statistieken over je gepubliceerde presentaties.

7. Beter bestandsbeheer. Bijvoorbeeld ongewoon afsluiten wordt de volgende keer opstarten opgemerkt, waarna aangeboden wordt de onbewaarde versie alsnog te bewaren.

8. Offline player, zodat de export naar PowerPoint en dus verlies aan bepaalde gegevens niet verplicht is, als je offline je presentatie wil verzorgen.

Voor $10 per maand kun je als individu SlideRocket gebruiken na de gratis 30-dagen versie. Dan mis je wel de opties voor online collaboration, web meetings, statistics en workgroup security. Voor $20 per maand heb je dat wel, inclusief een ongelimiteerd aantal gebruikers per account. En dan wordt het voor bedrijven heel interessant.

Slideshare ontwikkelt zich ook verder. Na de integratie met LinkedIn en Visualcv is er nu een rechtstreekse integratie met Microsoft PowerPoint voor de PowerPoint gebruikers die hun presentaties (regelmatig) op Slideshare publiceren. En uiteraard kun je dat het beste in een Slideshare presentatie laten zien.
De werking vanuit PowerPoint wordt uitgelegd in onderstaande screencast demo.


Naast het uploaden en publiceren van PowerPoint presentaties kun je ook in PowerPoint presentaties direct gebruik maken van Slideshare presentaties, gerelateerde presentaties vinden en notificaties van je Slideshare netwerk bekijken.

Let op: Microsoft PowerPoint 2007 en .Net framework 3.5 zijn nodig om deze integratie tot stand te kunnen brengen.

Belangrijk is wel dat je SP1 van Microsoft .Net 3.5 hebt geïnstalleerd, anders gaat het openen van bestanden vanuit de add-in niet goed. Er komt nog integratie met Twitter en Friendfeed notificaties aan. Wat ik daarmee in PowerPoint moet, weet ik nog niet.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker