Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 november 2009

Fotografie op web updates november 2009

Flickr App Garden
Flickr heeft een eigen App Garden, een overzicht van applicaties voor en met Flickr. Via tags, profielen van ontwikkelaars en screenshots kun je je weg banen naar commentaar-, upload en cross-platform hulpjes.

Flickr People in Photos
Nog meer Flickr nieuws. Met People in Photos kun je mensen die op Flickr foto's staan taggen. Dat gaat aan de hand van Flickr username of e-mailadres. Voor de non-users houdt dit een uitnodiging lid te worden van Flickr in. In commercieel opzicht dus een marketing gimmick. Functioneel gezien keeping-up-with-the-joneses, omdat Hyves en Facebook dit al tijdenlang ondersteunen.


Zelf bepaal je of er people tagging mogelijk is, voor wie de tags zichtbaar zijn, en dergelijke. Niets moet, alles mag.


Google Image Swirl
Het Google Labs product Google Image Swirl is een meer visuele manier om naar (gerelateerde) afbeeldingen te zoeken dan de reguliere Image search.

Er is een groot aantal zoektermen voorgedefinieerd, maar verwacht niet dat Image Swirl al alle willekeurige afbeeldingen, met name Nederlandstalige woorden herkent. Balkbrug of Henk-Jan kon ik zo vergeten terug te vinden.

Picasa update
In de nieuwe Picasa build vind je verbeterde stabiliteit tijdens het importeren van foto's, een fix voor een Quicktime gerelateerde crash, ondersteuning voor migraties van fotoalbums naar Windows 7 en RAW support voor diverse camera's.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

29 maart 2009

Fotografie nieuws

Charlottenburg Schmap'ed
Eén van mijn foto's van Schloss Charlottenburg in Berlijn is nu opgenomen in de laatste versie van de online / offline Berlijn reisgids Schmap. Leuke mashup!


Flickr Downloadr

Capgemini collega Sondre Bjellås bracht onlangs zijn gratis Flickr Downloadr uit: een downloader die draait onder Windows Vista en 7 die anders dan andere programma's wel rekening houdt met de copyrights.

Je kunt foto's preview doen per gebruiker. Binnenkort komen opties voor groep of algemeen met een zoekfunctie. De vervolgstap is aangeven welke foto's je wilt downloaden en gebruiken.

Labels: , , ,

12 februari 2009

Vergroting location awareness


Google heeft sinds vorige week Latitude als functie in de nieuwste versie van Google Maps Mobile, een gratis van google.com/latitude te downloaden applicatie. Op basis van wederzijdse opt-in kun je de locatie van je vrienden volgen op je mobiel. Pas wel op dat je nergens tegenaan rijdt of loopt onder het kijken naar je mobieltje.

Google Latitude is een functie van Google Maps voor mobiel voor de volgende telefoons:
* Android-telefoons, zoals de T-Mobile G1 (binnenkort beschikbaar)
* iPhones en iPod touch-apparaten (binnenkort beschikbaar)
* de meeste BlackBerry's met kleurenscherm
* de meeste apparaten met Windows Mobile 5.0 of hoger
* de meeste Symbian S60-apparaten (smartphones van Nokia)
* veel mobiele telefoons met Java (J2ME), zoals apparaten van Sony Ericsson (binnenkort beschikbaar)

Ik heb om te testen Latitude aangezet, hoewel ik niet de hele dag Google Maps heb aanstaan. Wil je me volgen, selecteer me dan in je adresboek. Erg belangrijke tip: zeg 'nee' tegen de vraag van Google Maps of je bij het afsluiten van de applicatie je Latitude locatie wilt blijven delen. Zeg je hier ja, blijft op de achtergrond wel een verzendproces draaien die het scherm van je mobiel ook actief houdt. Erg slecht voor de batterij en nergens voor nodig.


Vanaf deze week is het mogelijk met /nearby achter de url van een foto die geotagged is op Flickr andere foto's te zien die in de omgeving gemaakt zijn. Hiernaast een voorbeeld van het Waaggebouw in Leeuwarden.

Afhankelijk van de populariteit van de locatie vind je natuurlijk meer of minder foto's. In het map window kun je hetzelfde doen door de optie See nearby photos and videos aan te klikken.

Trackr
Met trackr! kun je anderen zien en volgen via internet en je mobiele telefoon. Download de applicatie op je mobiel, maak een vriendenlijst aan en laat zien waar ter wereld jij bent en bekijk de locatie van je vriendjes.
Daarnaast:
* Bekijk welke route jij of je vrienden hebben afgelegd: afstand, gemiddelde snelheid, etc.
* Ontvang een waarschuwing als iemand een bepaald gebied binnenkomt en/of verlaat (geo-fencing)
* Plaats foto's op de kaart bij je track exact waar je ze genomen hebt
* Stuur automatisch updates naar je Twitter en Hyves accounts zodra je online bent
* Zet een kaart met jouw huidige locatie op je website/blog
* Gebruik de snelcode om anderen meteen te laten zien waar jij op dat moment bent
* trackr! is GRATIS voor persoonlijk gebruik.

Anders dan Google Latitude die niet per se een GPS nodig heeft, maar ook op basis van afstand tot de dichtstbijzijnde GSM mast een gooi doet naar de locatie (bij het schrijven van dit blog dacht Google dat ik bij de Lichtmis aan de A28/N377 stond, werkelijk Balkbrug ligt 12km verder oostwaarts), heeft Trackr wel een GPS locatie nodig.

Labels: , , , ,

23 augustus 2008

Tips voor zoeken en publiceren van foto's

Halen
Om geschikte foto's te vinden in Flickr kun je tegenwoordig zoekargumenten met visuele hulpmiddelen als CoolIris (voorheen: PicLens) combineren. Om met woorden de juiste treffers te krijgen, ben je afhankelijk van de taal waarmee de fotograaf zijn bijdragen heeft geplaatst.

FlickrBabel springt in dat gat door Frans, Spaans, Duits, Portugees toe te voegen aan je Engelstalige zoekacties. Voor bijvoorbeeld 'car' wordt ook gezocht naar de anderstalige equivalenten, zonder dat je zelf woordenboeken hoeft te pakken.

Deze service vraagt natuurlijk om uitbreiding met andere talen, want handig is dit zeker.

Brengen
Ook bij het publiceren van foto's op Flickr zijn er aandachtspunten, zo merk ik de laatste tijd.
1. Maak gebruik van groepen om je foto's nog breder onder de aandacht te brengen. Zo heb ik al mijn Flevo Festival foto's ook gepost op de pool van de Flevo groep. Dat levert snel extra verkeer en commentaren op.

2. Maak zoveel mogelijk gebruik van descriptions, titles en tags. Foto's als DSC0081987x zullen nooit gezocht worden. Afhankelijk van de zoekmachine of scriptinstelling wordt of een string gezocht in de titel & description of juist de tags.


TinEye: waar staat deze foto nog meer op het web?

TinEye is een startup, momenteel in beta test, dat op basis van een aangeboden foto zoekt naar vindplaatsen ervan op het web. De zoekmachine vindt zelfs gewijzigde voorkomens van je foto. TinEye laat je zoeken via de website op basis van een upload, url, een bookmarklet of een browser plugin voor IE of FireFox.

Op dit moment overtuigen de zoekresultaten van tests met mijn profielfoto (slechts 4 resultaten, Last.fm, Technorati, Blogger en Henkjanvanderklis.nl) en een op meerdere plekken voorkomende concertfoto nog niet. Het concept is echter veelbelovend.

Labels: ,

13 juli 2008

Hoe de vakantie in de Jura was

In de afgelopen 2 weken hebben we genoten van de Franse Jura met een gitotel op camping Le Moulin in Patornay als uitvalsbasis. De vraag 'Hoe was jullie vakantie?' is elk jaar lastig 1-2-3 te beantwoorden, omdat je zoveel gezien en gedaan hebt. Ditmaal ben ik zondagmorgen na terugkomst, terwijl in totaal 8 wassen gedraaid zijn, begonnen met de bijna 500 foto's en filmpjes te verwerken en op Flickr te zetten.

Vroeger en nog altijd maak ik aantekeningen, maar die dienen niet voor publicatie. Een bonte mix van activiteiten, taken, aantekeningen, huishoudelijke zaken, ideeën, enzovoorts.

Want laat je je indrukken spreken via beelden, al dan niet bewegend? De foto's heb ik verzameld in een collectie Vakantie Jura zomer 2008 met daarin thematische sets. Dat is me vorig jaar prima bevallen.

Of spreekt een mind map kernachtiger?

Of toch, woorden gebruiken om locaties, belevenissen, gelezen boeken en dergelijke toe te lichten? Natuurlijk! De beschrijvingen van eerdere zomervakanties bleken voor andere reizigers een informatiebron en leidden tot vragen per e-mail over de camping, dagtrips met kinderen, en dergelijke. En dus zal ik de komende dagen veel content plaatsen op zowel de weblog als portal in de vorm van indrukken en recensies over de camping Le Moulin, de omgeving (steden, watervallen, meren, wandeltochten, grotten) en de gelezen boeken:
- Chaja Polak - Stenen Halzen
- Arie de Geus - De levende onderneming
- Andreas Eschbach - Het Messias Mysterie
- Geert Mak - Hoe God verdween uit Jorwerd
- Irfan Orga - Aan de oevers van de Bosporus
- Göran Sahlberg - Aan het einde der tijden
- Aharon Appelfeld - Het tijdperk der wonderen
- PJ Vergunst - Vervolgd om Jezus' wil
- René Kahn - In de spreekkamer van de psychiater.

Labels: , , , ,

12 juli 2008

DestroyFlickr - creative destruction

De ontwikkelaars van DestroyToday hebben een fraaie Flickr viewer en uploader, draaiend onder AIR, uitgebracht: DestroyFlickr.

Naast het bekijken van je eigen foto's, die van je Contacts en interestingness van Flickr, kun je foto's uploaden, direct een hoogste resolutie versie van een interessante foto downloaden. Schermovergangen, sleur-en-pleur, etc. is nu eenmaal in een AIR applicatie mooier te maken dan in traditionele rich internet applicaties.

Ik ben blij met deze variant op creative destruction. Het scheelt me een losse Flickr uploader en biedt me een snelle mogelijkheden om foto's te bekijken, downloaden en van commentaar te voorzien.

Verbeterpunten
Sets en collecties worden niet herkend door de applicatie. Bij het uploaden van foto's kun je ook geen set aangeven of creëren, zoals dat bij de Flickr Uploader wel kan. Ook tagging is bij uploaden niet mogelijk. Het terugspringen naar een vorige Flickr user mag duidelijker. Nu blijkt onder de foto links onderin het scherm een selectielijst schuil te gaan, waar je de vorige gebruikers, bijvoorbeeld je eigen profiel kunt terugvinden.

Helaas ontbreekt ook een zoekfunctie op Flickr tags of titels. Wat dat aangaat kun je beter gebruik maken van PicLens.
Zemanta Pixie

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker