Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

16 december 2009

Trend: sociale netwerken vervlechten

Zowel online als offline zie je sociale netwerken vervlechten. Je komt dezelfde mensen tegen, usual suspects, de groep early adopters waartoe je zelf ook behoort.

Een aantal online initiatieven springt in op deze mogelijkheden. Van Microsoft Office's Outlook Social Connector in de beta van Office 2010, Yahoo's versterkte banden met Facebook om activity streams op elkaars websites te ontsluiten tot de enorme uitbreidingen die LinkedIn en Facebook afgelopen jaar hebben ondergaan om opener te worden.
Initiatieven als Google Friend Connect, dat onlangs Twitter in de armen sloot en de vrijage tussen Facebook en Myspace met een mogelijk effect begin 2010 horen daar ook bij.

Het kan ook over een andere boeg, namelijk organiseren rond content (zoals laatste geruchten dat Myspace Flixster wil overnemen), je microblogs, zoals TweetDeck, Seesmic doen in multi-platform ondersteuning. Het kan rond je IM accounts, zoals Digsby, IM+ en Miranda doen. Het kan rondom status updates distribueren naar sociale netwerken, zoals Ping.fm al tijden doet (en zich daarmee in de kijker van Seesmic speelt). En het kan rond je e-mail. Threadsy heb ik eerder beschreven als goede, maar doel missende poging. Het onvolprezen Xobni heeft Gist in de nek hijgen. En nieuw is bijvoorbeeld Inbox2. Inbox2 integreert GMail, Hotmail, Yahoo, AOL, Twitter, LinkedIn, Hyves en Yammer.

Inbox2 Intro movie from waseem on Vimeo.


Een uitgebreide testverslag krijg je van me op 6 januari 2010, mits ik vooraf een invitation code ontvangen heb.

Vertragende factoren
Meer van hetzelfde. Ondanks alle goede bedoelingen zijn startups als Friendbinder die het moeten hebben van de content van andere (sociale) netwerken zonder veel eigen toegevoegde waarde, geen lang leven beschoren.

Er is nog altijd de dreiging van hackers. Om de zoveel tijd wordt een beroemdheid beroofd van credentials, waarna een spam golf volgt. Ook is er de terechte aandacht voor online privacy, zeggenschap over de geregistreerde gegevens en het eigendom van al die user generated content.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

04 december 2009

Enterprise Social software updates december 2009

Xobni Insight met SalesForce
Outlook add-in Xobni is in zee met SalesForce om de integratie van externe platformen verder uit te breiden.

SalesForce zelf met Chatter
Chatter Collaboration Cloud wordt als 4e 'cloud' (kolom, pijler zouden we in de 20e eeuw gezegd hebben) van Salesforce gepositioneerd. Chatter is ontworpen om de kloof tussen content, toepassingen en mensen te overbruggen. In meer praktische termen is Chatter een combinatie van Facebook en Twitter voor bedrijven en organisaties.
Chatter kan een "real-time cloud" maken met informatie die kenniswerkers nodig hebben. Verder dan profielen en social tagging gaat de integratie met externe applicaties en content providers. Alle 135.000 native Force.com applicates zullen updates kunnen delen.

Cisco Enterprise Collaboration Platform
Cisco zit ook niet stil. Enterprise social software en hosted email zijn nieuw voor Cisco. De nieuwe Cisco enterprise instant messaging (IM) en presence oplossingen rond het Jabber XMPP protocol helpen mensen om snel collega's binnen en buiten de organisatie te vinden en mee samen te werken. Een social video systeem is optioneel.
Cisco's hosted email aanbod is gebaseerd op de Postpath acquisitie.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

24 november 2009

Enterprise Social software: Second Life en Novell Pulse

Second Life als platform voor samenwerking. Niet langer wat vrijblijvend rondhangen, kletsen en Linden dollars uitgeven aan een nieuwe look, maar aan de slag. Second Life profileert zich op Work.Secondlife.com als leider op het vlak van virtual meeting, event, training, prototyping, and simulation oplossingen. Deze speciale Enterprise environment komt op servers in het data center, dus achter de firewall. 3D ervaring, tot 800 concurrent avatars en een opdeling in maximaal 8 regions.

Binnenkort gaat ook een Marktplaats live, waarop 3D templates en andere spullen voor de Enterprise environment aangeschaft kunnen worden.

Het platform ondersteunt spatial voice, text chat en zogenaamde 'inworld interaction'. Presence en een Active Speakers box zijn present, evenals een Q&A sectie en instant vertaaloptie.
Als @workinginworld kun je de ontwikkelingen op Twitter volgen. IBM is alvast een gebruiker.

Novell Pulse
Misschien nog zo'n onverwachte naam in enterprise social software land: Novell. Met Novell Pulse wordt een social software platform gelanceerd, dat een tegenhanger van Lotus Connections e.d. wil zijn, getuige de demo van de interne Cockpit versie.

Novell Pulse wordt volgend jaar zomer gelanceerd, zal met Google Wave samenwerken en functies bieden als document sharing, conversaties, people filtering, social messaging, groepen, e.d. Begin 2010 zal een beta preview beschikbaar komen.

Via @novellpulse kun je de ontwikkelingen volgen.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

20 november 2009

TEDx Amsterdam verslag

TEDx is de lokale versie van de TED conferenties die voornamelijk in Amerika plaatsvinden met inspirerende sprekers en artistieke inbreng. Vandaag, 20 november voor het eerst TEDx Amsterdam in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Al maanden geleden konden geïnteresseerden zich aanmelden. Uit de 3600+ aanmeldingen zijn er 600 geselecteerd om in de zaal zelf te zitten. Met dank aan sponsor UPC werden echter simulcasts georganiseerd, onder meer in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Inschrijving voor het interactieve programma in De Zwijger was 5 november met een paar minuten geregeld, heel wat beter dan het slijmen-en-wachten langs de reguliere weg. Met HappyChaos was een eigen programma in elkaar gezet rond de simulcast. De 275 plekken in de zaal werden met afwisselend publiek bezet. De deelnemers hadden elkaar via de community op CCAA.nl online, en vandaag face 2 face (In Real Life, IRL) kunnen ontmoeten.
Een aantal TED talks (Jaap Elzas met zijn ecowasbol, Claire van Els en Hendrik Folkerts over het Troublemakers platform voor feminismestudies en Sander Veenhof met een zijn blue screen technolohy project De-Surveillance in de Rotterdamse Witte de Witstraat) waren 'onze' invullingen van de pauzes in het Tropeninstituut. Real time mindmappers op het balkon maakten van Meindmeister gebruik om hun samenvatting van enkele sprekers te maken.

Frans Timmermans (Minister for European Affairs) sprak over "Be like Jack Sparrow; embrace your fears". Jacob Gelt Dekker (filantroop en ondernemer): "In Search of the Pot of Gold" en Christien Meindertsma (fotografe en ontwerpster): "PIG 05049" over de 100+ producten uit een varken. Tenslotte in de eerste set Nico Baken over "Holons and Holarchies, Complex Networks Unravelling the Origin of Knowledge and Culture".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 1
Op het tweede A4 de weerslag van de toespraken van Mabel van Oranje (CEO The Elders): "Breakthroughs and transformations", Louise Vet (Director Netherlands Institute of Ecology): "Towards a circular economy" over het C2C gedachtengoed. Rabbi Avraham Soetendorp deed een indrukwekkende oproep voor het Charter of Compassion (C4C), de Duitse professor Gerhard Knies (DESERTEC) presenteerde, op z'n professors "DESERTS – the global powerhouse of the future?".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 2

In mind map #3 het onverwacht wendende relaas van Gary Carter (Fremantle, het mediabedrijf achter Boer zoekt vrouw en X Factor), de wel erg gehypte technology peptalk van Kevin Kelly (Wired Magazine): "What technology wants", Claire Boonstra (Layar) Hans Aarsman (fotograaf, publicist), "From pretty to ugly and back again; mysterious ways of beauty in photography" en Marcel Dicke "Why not eat insects?"
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 3
Al mind mappend kreeg ik vanmiddag een camera en interviewster voor mijn neus met vragen waarom ik zoveel aantekeningen maakte en wat ik ermee ging doen. Dit 'diepte interview' met Sanne de Ronden is teruggeknipt tot 2 seconden in het TED item van het laatste Journaal op 3 (start item op 4:00, mijn hoofd vanaf 5:20)
Get Microsoft Silverlight
Beneden in het café nog even gekekek naar Karsu Dönmez (singer/songwriter) op vleugel met een violiste. Daarna per trein terug naar Balkbrug, waarmee ik Robbert Dijkgraaf, Tony DiSanto (MTV), Mark Kamau en Bjarke Ingels gemist heb.

Nu speelt Dönmez onder het schrijven en verwacht ik bijvoorbeeld nog Wubbo Ockels.

Zo'n Twitter backchannel op #tedxams ('s ochtends per ongeluk als op #tedx gezet, zodat in de zaal ook allerlei noisy tweets, zoals de TEDx conferentie in Tallin en vreemde talen met die lettercombinatie binnenstroomden) is zowel vervelend als vermakelijk. Opvallend in de ochtend veel excuus-tweets van 'ik-zou-er-graag-bij-zijn, maar heb andere prioriteiten'-mensen en schaamteloos veel Retweets met de locatie van de live stream. Ook werden erg snel conclusies getrokken in tweets zonder de 18 minuten presentaties echt af te luisteren. Ook opvallend: Vincent Everts die eerst via Twitter naar het fysieke adres van het KIT vraagt om vervolgens volledig in beeld fotograferend te zijn. En twitteraars hadden ook door wie er zoal in de zaal zaten. Voyeurisme en jaloerse blikken ;)

Promotie Dunglish
Ik schreef eerder over Dunglish, maar de sprekers vandaag leverden ook weer mooie uitspraken:
"You can never talk with your mouth full." (Marcel Dicke)
"...with our boots in the mud." (Jan Donner)
"Barack Obama...president of the United Change." (Mabel van Oranje)
"We live on a too big foot." (Louise Vet)
"In an investigative way." (Hans Aarsman)
Ideas worth spreading
Natuurlijk heb ik veel meer inspiratie opgedaan dan in deze eerste indrukken. Met een goodie bag met boeken, magazines, t-shirt en ander fraais, veel aantekeningen en gedachten is er voer voor de hersenpan en de belofte dat je er in m'n blog resultaten van gaat zien. Hulde aan de organisatie in Amsterdam, het gratis parallelprogramma in De Zwijger, inclusief drinken en lunch was top!

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

17 november 2009

Werken met social software: business case

Voor niets gaat de zon op. Ook voor het opzetten, inrichten en levend houden van social software, is het goed vooraf na te denken over de kwalitatieve en kwantitatieve kosten en baten. Return on investment, ofwel rendement op je investering, zal voor menig management voeding geven om wel of juist niet te kiezen voor een implementatie van (een zoveelste stuk) software.

Olivier Blanchard neemt je in onderstaande presentatie even mee terug naar de basis van ROI en waarom dat zinvol is bij social software.Phil Green somde onlangs op IT Business Edge Five Reasons to Socialize Your Knowledgebase Inside the Firewall, bedoeld voor die Social Knowledge Networks "Empowering the broader organization to contribute to its knowledgebase, and putting tools in place to ensure knowledge is properly vetted and managed". Green vindt als baten:
1. goedkope manier om informatie vast te leggen en te delen.
2. hogere productiviteit. De recente Workplace Productivity Study door LexisNexis stelde dat 62% van de kenniswerkers 'veel tijd' kwijt was aan het schiften van irrelevante informatie op hun zoektocht. 85% van de witte boordenwerkers gaf aan dat het niet beschikken over de juiste informatie op het juiste moment een 'behoorlijke tijdverpiller' is. Ergo, commentaren en labels op sociale netwerken vergroten de vindbaarheid van informatie en maakt het zoeken ernaar efficiënter.
3. Verlaagde IT footprint en kosten. Geen informatie silo's meer, maar integratie van platformen vermindert de hoeveelheid IT infrastructuur.
4. Hogere effectiviteit en rendement van de organisatie. Expliciete, maar ook zogenaamde tacit knowledge wordt gecombineerd en ontsloten. Mensen en informatie, naast kapitaal de belangrijkste productiefactoren in veel bedrijven moeten gekoesterd worden.

Christina Warren (Mashable) beschreef een heel praktische HOW TO: Measure Social Media ROI

Het rendement van communicatie
David Bullock en Jay Deragon stelden in het white paper Social Media Directions: The Answers to the Questions Provide the Pathway to Solutions, Relations, Markets and
Conversations Yet to Be Discovered
vooral de makkelijke invulling van de 'hoe'-vraag ter discussie. Veel boeken en 'self made web 2.0 experts' komen niet verder dan technologie of oppervlakkige how-to antwoorden. Waar je echt op zou moeten letten bij het bepalen van rendement, is bijvoorbeeld de waarde van communicatie. Communiceren deden we al die tijd al (koffiecorner, vergaderingen, spontane ontmoetingen, etc.), zonder dat we er een business case voor hoefden op te stellen.

The Emergence of The Relationship Economy
Op dat thema borduren Scott Allen, Jay T. Deragon, Margaret G. Orem en Carter F. Smith in The Emergence of The Relationship Economy door. De Relationship Economy kenmerkt een groot aantal factoren die bijdragen aan het werkelijk economie bedrijven rond relaties. Zie mijn boekbespreking voor meer details.

Kortom: de vraag naar de business case rondom social software is een essentiële. Hoe kijk je aan tegen kennis, relaties? Wat is de fabric van je bedrijf of organisatie? En, zoals je hebt gezien in bovenstaande onderzoeken en invalshoeken gaan de kosten- en batenfactoren veel verder dan de investering in een softwarelicentie of het uitsparen van e-mailverkeer.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

17 september 2009

Climb the Dutch mountains

Toen ik posters met Climb the Dutch mountains maandag in het trappenhuis van een grote verzekeraar in Amsterdam zag, associeerde ik direct met The Nits (die ook nog altijd fris muziek maken) en niet met de Nationale Traploop week die van 14-18 september gehouden wordt.
Geheel in 2009-stijl, dus met eigen Ning-netwerk, impressies in woord en beeld, maar vooral als stimulans om te bewegen. Het initiatief van het Diabetes Fonds en de campagne 30minutenbewegen van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) resulterend in de 3e Nationale Traploopweek is natuurlijk prima.


Een keur aan bedrijven doet mee, belangrijker is dat je zelf regelmatig de trap pakt en het hebben van een zittend beroep en het stilzitten tijdens woon-werkverkeer in auto of openbaar vervoer compenseert met voldoende beweging gedurende de rest van de dag.

Zelf neem ik wel regelmatig de trap. Tot de 3e etage omhoog vind ik dat geen probleem. Vanaf de 4e discutabel. Vanaf de 6e naar begane grond ofzo bijna vanzelfsprekend. En toch kom ik onvoldoende van m'n stoel, zeker bij een dag thuiswerken. In het kader van het Nieuwe Werken moet ik daarop nog een passende prikkel verzinnen.

Labels: ,

10 september 2009

Enterprise collaboration software updates

In het gebied tussen social media en online project management ondersteuning zitten toepassingen om het samenwerken op web 2.0 principes in zakelijke context te verbeteren. Ik heb er weer een aantal voor je gevonden.

Sncircle
In gratis versie van Sncircle zitten modules als:
* Enterprise Social Networking software: Profiles, Groups, Social Networking en Social Media tools als Wiki, Blogs, Reviews, Social Bookmarking, Social Tagging, Ideas, Answers, Discussions, News, Photos, Video en een Marketplace.

In de betaalde versie beschikt je organisatie ook over:
* Work/ Project Management software
* Issue tracking.
Prijsstelling van de betaalde versie is afhankelijk van het aantal gebruikers. Bij 5 is dat GBP 225, bij 200 gebruikers GBP 9.000. Bekijk een online demo om te zien of het echt past.

SocialText goes mobile
SocialText heeft een mobile web-browser based versie van hun AIR desktop applicatie uitgebracht. Helaas dus geen native iPhone, BlackBerry of Windows Mobile.

Yammer updates
Yammer heeft een aantal nieuwe functies en een opgefrist UI.
- threaded messages als Facebook-achtig alternatief voor de stream (zoals Twitter)
- likes: geef aan of je een bericht leuk vindt of niet. Ook de Liked-berichten zijn in een RSS feed beschikbaar.
- advanced search: nu zoeken bij een specifieke gebruiker, groep of binnen een tijd frame. Ook RSS feeds kunnen betrokken worden in de zoekactie.
- iPhone 2.0 client
- lightboxes for images


IBM Lotus Connections
IBM Lotus Connections is social software voor de zakelijke markt. Software die u in staat stelt innovatiever te zijn en sneller te handelen door gebruik te maken van dynamische netwerken van medewerkers, partners en klanten. Het is gecentreerd rond communiceren, samenwerken en netwerken. Lotus Connections bestaat uit 8 services:
- Profielen - Vind de mensen die u nodig heeft
- Blogs - Deel uw eigen ideeën en leer van anderen
- Bookmarks - Bewaar bladwijzers, wissel ze uit en vind snel informatie
- Communities - Werk met mensen die dezelfde belangen en expertise hebben
- Activiteiten - Orden en plan uw werk en profiteer van uw professionele netwerk
- Bestanden - Slim bestanden delen, haal ze uit de inbox
- Wiki's - Werk samen aan webpagina's, documenten
- Homepage - Manage al je data vanuit een aanpasbare homepage

Op 5 oktober organiseert IBM met Eniac Essentials, e-office, ilionx, Atos Origin, Sogeti en Silverside een dagvullend programma rond Slimmer werken met Lotus Connections 2.5 met zowel technische als niet-technische tracks. De locatie is IBM Forum in Amsterdam. Ik ben erbij. Jij ook?

Labels: , , , ,

29 augustus 2009

Innovatie uit de polder

Op vrijdagmiddag 28 augustus werd het boek Innovatie uit de polder uitgereikt aan 2e Kamerlid Boris van der Ham (D66) en vertegenwoordigers van de bij de 20 aanbevelingen in het boek passende niveaus:
- macro
- meso
- organisatie
- proces
- micro

Op LinkedIn werd in de groep Groei door innovatie uit de polder al een aanloop genomen naar de boekpresentatie en het debat over innovatie in ons land. Niet dat de discussie daar echt van de grond kwam, en dat gold helaas ook voor de meeting op vrijdagmiddag in het ABN Dialogues House aan de Amsterdamse Foppingadreef.


Het World Economic Forum concludeerde dat de innovativiteit in Nederland de afgelopen jaren niet is verbeterd. Voor het boek van auteurs Patrick van der Duin, Rob de Graaf (beiden schreven eerder Goed nieuws uit Nederland) en Ton Langeler werden 15 experts geïnterviewd. Het debat met Guus Berkhout (professor aan TU Delft), Han Gerrits, Arthur Nederlof (ondernemer E.Novation), Elke den Ouden, Sylvia Roelofs en Henk Volberda leidde vooral tot het positioneren van eigen denkbeelden en oppervlakkig inhaken op de ander. De tientallen aanwezigen moesten het vooral van het netwerken naderhand hebben.

Medeorganisator Idea I Do was ik in het voorjaar via op een IPMA-NL regio avond over innovatie mee in contact gekomen. Innoveren doe je namelijk niet alleen. En van wilde ideeën tot bruikbare, commercieel levensvatbare producten en diensten komen, is vaak een tijd- en geldrovend proces. Moderne mogelijkheden als co-creatie, crowdsourcing in een plattere wereld en de meer academische insteek waren, volgend op (buitenlandse) beschouwingen als The Global Brain en Paul van der Voorts Innovatieboek vragen om praktische vervolgstappen.

Jaap Bloem bepleitte eerder deze week op Marketingfacts een huwelijk tussen de Conversation Society en Collaboration Economy. Ik ga eerst zelf het boek lezen en voor je bespreken. Misschien vind je workshop Diversity & Inclusion leiderschap levert meer winst op (6 september in Dialogues House, Amsterdam) interessant.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker