Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 december 2009

Weblog per 2010 op andere locatie- omzetten RSS feed gevraagd

Dit is na ruim 6 jaar de laatste weblog post die ik met Blogger maak. Stop ik met bloggen? Echt niet, maar vanaf morgen zullen nieuwe berichten niet meer op www.henkjanvanderklis.nl/weblog, maar www.henkjanvanderklis.nl gepubliceerd worden.

Waarom de overstap?
Sinds de start op Blogger in 2003 is de lay-out een aantal keren gewijzigd en werd met allerhande scripts de behoefte aan widgets in de sidebar ingevuld. Omdat ik mijn weblog zelf host, ondersteunt Blogger echter niet de moderne templates en widgets die het bij een Blogspot.com blog of een met het 'nieuwe' Blogger gemaakte weblog doet. Een 'oude' weblog zoals die van mij heeft dus last van het verleden. Daar wilde ik met de overgang naar WordPress een einde aan maken. De bestaande 6 jaar bloghistorie blijft bestaan, op de huidige plaats en in de huidige opmaak. Dat is voor de vindbaarheid met zoekmachines wel zo prettig. Het blog archief met ingangen op maand en categorie/label is ook op de nieuwe site bovenaan te vinden als Weblog 2003-2009.

Op www.henkjanvanderklis.nl, dat ik sinds 2005 'bezit', publiceerde ik ook content, voornamelijk muziekrecensies, boekbesprekingen en achtergrondartikelen over projectmanagement, bijbelstudies en verzekeren. Deze splitsing hef ik vanaf 1 januari 2010 op. Alle content wordt via www.henkjanvanderklis.nl beschikbaar gesteld.

Wat vraag ik van jou?
Als je nu gewend bent via een Favoriet, Bladwijzer ofzo www.henkjanvanderklis.nl/weblog te lezen, wijzig deze dan in www.henkjanvanderklis.nl.

Als je met een RSS feed lezer, zoals Google Reader nu geabonneerd bent op www.henkjanvanderklis.nl/weblog/atom.xml, wijzig dat dan in www.henkjanvanderklis.nl/feed/. Vanaf 1 januari experimenteer ik met een RSS feed met alleen de samenvattingen. De feed-bestanden worden lichter, en de geïnteresseerde lezer zie ik graag op mijn website terug om het hele bericht te lezen. Ik heb nu namelijk weinig tot slecht zicht op het aantal lezers dat de content in z'n geheel via bijvoorbeeld FriendFeed of Hyves oppikt.

Een fijne jaarwisseling en tot ziens in 2010!
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

02 november 2009

Van Joomla naar WordPress

De 'portal' www.henkjanvanderklis.nl draaide een kleine drie jaar onder het Content Management System Joomla! 1.0.x. De hoeveelheid content en het if it ain't broke, don't fix it weerhielden me eerder van een overstap naar Joomla 1.5.x. De poging om eind 2008 over te stappen naar WordPress, te beginnen met m'n weblog, strandde.

De constatering dat de commentaarmodule in Joomla niet meer werkte en de aantrekkingskracht van de meer op widgets en integratie met bijvoorbeeld LinkedIN en andere platformen ingestelde WordPress, inmiddels 2.8.5, verlegde de focus naar de migratie van de content vanuit het portal (boekbesprekingen, muziekrecensies, artikelen) naar WordPress.

Automatische conversie mogelijk bij WordPress, maar had zich vorig jaar al gediskwalificeerd. Moedige initiatieven van Azeemkhan.info en Theo van der Sluijs (UTF-8 variant) mislukten in de derde week van oktober. Stoppen of doorgaan?

Het besef, dat na het overzetten van content van de ene in de andere database tabel, en nabewerking nodig is per post op dead links, formaat afbeeldingen, tagging en indeling in categorie├źn, leverde ten opzichte van handmatig overzetten via het back-end eigenlijk geen tijdverlies.

En zo kon ik achter de schermen doorwerken aan de inrichting van het gekozen Scarlett theme in WordPress. Het resultaat is sinds afgelopen weekend zichtbaar.

Centraal staat de content, niet de toeters en bellen. Evenals Joomla en Blogger staat WordPress het toe je site helemaal vol te gooien met widgets. Op een gegeven ogenblik schaadt dit het overzicht en de performance.

2009 blog ik nog door met Blogger, vanaf 2010 zullen de blog berichten ook met WordPress onderhouden worden. De content was al die jaren al gepubliceerd op mijn eigen webdomein en blijft bewaard.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker