Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

24 december 2009

Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen

U2's Bono zette op de melodie van de christmas carol O Come, O Come Emmanuel een tekst die volgens een interview met The Guardian verhaalt van de "thoughts of a soldier dying in Afghanistan after a roadside bomb." Helaas een schrikbeeld, waarmee ook 'onze jongens' in Afghanistan moeten omgaan in hun dienst aan 'de vrede'.
"Where I came from there were no hills at all
The land was flat, the highway straight and wide
My brother and I would drive for hours
Like we had years instead of days
Our faces as pale as the dirty snow

Once I knew there was a love divine
Then came a time I thought it knew me not
Who can forgive forgiveness where forgiveness is not
Only the lamb as white as snow.."
(White As Snow van No Line On The Horizon)

Jars of Clay's Matt Odmark schrijft in het Christmas Reflections boekje Peace Is Here in de overdenking First Breath (p34-36) onder meer:
"The world is waiting to celebrate the day when hope and love and justice drew first breath, take root and forced the processs of a first thaw. Christmas Day is the beginning of a story; the birth of good, right and just things that have weight and purpose.

The birth of a child as the means for the intrusion of peace, the end of undbridled chaos and reigning fear does not make sense. It confounds anyone with a bent toward logic. (...)

Where do we see ourselfves in the chorus of waiting life? Are we under the blankets of family dysfunction, grief, loss, cold-heartedness, and fear - all as porous and capable of silencing life as the deep snows? Where do we find a connection to the hopeful anticipation of peace, hope, justice and joy? We are not apart from the story of peace entering into chaos, we are both collective and individual examples of this. We may even be privileged to be conduits of it."


Omdat God wist hoe angstig we mensen intussen waren, zond hij engelen om de geboorte van zijn zoon, Jezus Christus aan te kondigen met de woorden: "Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen." Hoop en blijdschap in plaats van angst, vergeving dankzij een offer als smetteloos lam, orde in plaats van chaos, vrede op onverwachte plekken en momenten. Een stralend witte Kerst in een donkere wereld!

Ook andere bloggers belichten deze Kerst het thema 'Wees niet bang'. Zie hieronder de updates.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

17 december 2009

Trend: christelijke media opheffen of samenvoegen

De aandacht van lezers, kijkers en adverteerders verschuift. Dat betekent ook wat voor media (magazines, boeken, festivals, concerten, radio en tv) die zich richten op christenen of vanuit een christelijke optiek onderwerpen belichten. Pompen en verzuipen, het radicaal over een andere boeg gooien, of krachten bundelen lijken de drie mogelijke strategieën.

Nederlandse radiostations
Groot Nieuwsradio van oud-EO coryfee Evert ten Ham moest geld inzamelen om het hoofd boven water te houden. En nog voorzien de makers voor 2010 een maandelijks tekort van €50.000.

RejoiceFM, dat sinds 2007 bestond en in 2008 tevergeefs probeerde een FM frequentie te bemachtigen in het noorden van Nederland zal zich vanaf 1 januari 2010 aansluiten bij SevenFM en verdergaan als themakanaal Seven FM Rejoice. Algemeen directeur van RejoiceFM Arnold Jeuring is er nuchter over:
"In deze economisch moeilijke tijden is het moeilijk om een bedrijf draaiende te houden. Dit geldt voor vele bedrijven, maar ook radiozenders ontkomen er niet aan. In dit licht bezien, is het goed om samenwerking te zoeken en een sterk concept neer te zetten. Dit geldt ook voor de financiële kant van het verhaal."
Jeuring zal vanaf 4 januari 2010 een dagelijks middagprogramma gaan maken en met Nando Kok (die bij KinkFM tevens het programma Kink 7 presenteert) en Martin de Vries de belangrijkste stemmen bij SevenFM worden.

Bright.fm koos eerder voor een abonnementstructuur. Voor maandelijks €3,50 kun je naar de hoge kwaliteit audiostream luisteren.

Nederlandse magazines
De papieren versie van Leadership Magazine kan in december 2009 niet uitgegeven. Er ligt een dubbeldik nummer in maart 2010 op de deurmat, maar of er een gezond vervolg komt, is een vraagteken. Op het web gaan Henk-Jan Kamsteeg c.s. in 2010 verder en ontsluiten bijvoorbeeld het bladarchief (gratis). Christelijke leiders verzamelen zich verder op LinkedIn met een eigen groep.

X[ist] in Christ is het grootste christelijke opiniemagazine voor jongeren. X[ist] in Christ geeft je informatie over media, politiek, seksualiteit en relaties, geloof en nog veel meer. Geldnood is er ook, en dus wordt er geld ingezameld en aanbevelingen gezocht.

Concerten en festivals
Op het nippertje werd voorjaar 2009 het Xnoizz Flevo Festival behouden. 10.000 jongeren 3 dagen rond aantrekkelijke bands bij elkaar brengen heeft een prijskaartje. De voorbereidingen voor de 2010 editie van 19-22 augustus zijn alweer in volle gang, gelukkig, hoewel waarschijnlijk voor het laatst op Bussloo.

Muziek websites tanende
BottomlineOnline.nl, waarvoor ik zelf na de teloorgang van Bottomline Magazine jaren schreef, werd zonder aankondiging door de uitgever begin december offline gezet. Het ooit concurrerende Gospelmagazine.nl staat op zo'n 'domein is gereserveerd' stand. CCMPlanet.nl verwijst naar InterBox Internet.

Begrijpelijk dus begin december het verzoek van Gospeltime.nl maker en voormalige Bottomline reddacteur Jos Kluiver om me te strikken als schrijver voor zijn site. De site is gekoppeld aan een wekelijkse radio-uitzending van Radio Moordrecht en ook al het betere vrijwilligerswerk.

Hoe verder?
Tijd is geld en ergens moet er geld verdiend worden om schoorstenen te laten roken. Een flink beroep op vrijwilligerswerk en eenvoudige oplossingen, via eigen websites, sociale netwerken en online communities en dergelijke zijn levensvatbaarder dan groots opgezette magazines, radio- en tv-stations. Wil je je boodschap kwijt, creëer dan je eigen podium, zoek je publiek op, maar niet direct met een collectezak!

Labels: , , ,

16 december 2009

Trend: sociale netwerken vervlechten

Zowel online als offline zie je sociale netwerken vervlechten. Je komt dezelfde mensen tegen, usual suspects, de groep early adopters waartoe je zelf ook behoort.

Een aantal online initiatieven springt in op deze mogelijkheden. Van Microsoft Office's Outlook Social Connector in de beta van Office 2010, Yahoo's versterkte banden met Facebook om activity streams op elkaars websites te ontsluiten tot de enorme uitbreidingen die LinkedIn en Facebook afgelopen jaar hebben ondergaan om opener te worden.
Initiatieven als Google Friend Connect, dat onlangs Twitter in de armen sloot en de vrijage tussen Facebook en Myspace met een mogelijk effect begin 2010 horen daar ook bij.

Het kan ook over een andere boeg, namelijk organiseren rond content (zoals laatste geruchten dat Myspace Flixster wil overnemen), je microblogs, zoals TweetDeck, Seesmic doen in multi-platform ondersteuning. Het kan rond je IM accounts, zoals Digsby, IM+ en Miranda doen. Het kan rondom status updates distribueren naar sociale netwerken, zoals Ping.fm al tijden doet (en zich daarmee in de kijker van Seesmic speelt). En het kan rond je e-mail. Threadsy heb ik eerder beschreven als goede, maar doel missende poging. Het onvolprezen Xobni heeft Gist in de nek hijgen. En nieuw is bijvoorbeeld Inbox2. Inbox2 integreert GMail, Hotmail, Yahoo, AOL, Twitter, LinkedIn, Hyves en Yammer.

Inbox2 Intro movie from waseem on Vimeo.


Een uitgebreide testverslag krijg je van me op 6 januari 2010, mits ik vooraf een invitation code ontvangen heb.

Vertragende factoren
Meer van hetzelfde. Ondanks alle goede bedoelingen zijn startups als Friendbinder die het moeten hebben van de content van andere (sociale) netwerken zonder veel eigen toegevoegde waarde, geen lang leven beschoren.

Er is nog altijd de dreiging van hackers. Om de zoveel tijd wordt een beroemdheid beroofd van credentials, waarna een spam golf volgt. Ook is er de terechte aandacht voor online privacy, zeggenschap over de geregistreerde gegevens en het eigendom van al die user generated content.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

13 december 2009

Muzikale kerstgeschenken 2009

Pet Shop Boys - Christmas
Op 14 december wordt het Christmas 4 song EP van The Pet Shop Boys uitgebracht. All over the world (New mix), It doesn't often snow at Christmas (2009 mix), My Girl (Madness song cover), Viva La Vida/Domino Dancing gemixt en Our House mix van My Girl.

Joy Williams - More Than I Asked For
De nu 27 jarige singer/songwriter Joy Williams heeft na een carrière in de christelijke muziekindustrie onder contract van een platenmaatschappij de laatste jaren de handen vrij om als indie solo en met collega John Paul White als The Civil Wars haar muzikale talenten te doorontwikkelen. Verwacht geen simpele evangeliserende tracks meer, of een acceptabel aantal God/Jezus vermeldingen per couplet. Williams' laatste pennevruchten is een drietal kerstliedjes, samengebracht op de via NoiseTrade en eigen website gepromote More Than I Could Ask For.

De titeltrack is een blije, gezellige, met kerstbellen en achtergrondkoortje opgevulde tune. "Christmas time came just in time tonight", daar wordt Joy al ontzettend blij van. Meer heeft het textueel ook niet om het lijf. A Little Bit of Love (Changes Everything) staat zowel in een gewone versie met steel guitar, percussie en ingetogen zang, als GarageBand variant met uitbundiger akoestisch gitaarspel. Bring a Torch, Jeanette, Isabella is een pianoballd met Williams op hoge noten. Christmas Jams is wel een goede aanduiding voor deze tracks die evenals haar andere EP's en singles geschikt zijn voor sfeermakers bij tv-programma's als 90210, Grey's Anatomy en dergelijke. De losse tracks More Than I Asked For en A Little Bit of Love zullen tot de feestdagen ook via iTunes en AmazonMP3 verkocht worden, bij NoiseTrade vind je het hele kwartet.

Family Force 5 - Christmas Pageant
De heren van Family Force 5 hebben de gelegengeid ook aangegrepen voor een kerstalbum. Hieronder kun je kijken naar een clip. Daaronder kun je de FF5 kerstliedjes beluisteren.


MxPx - Punk Rawk Christmas
De christelijke punkband MxPx zit de laatste tijd in de vrije modus. Na een Ultimate Collection (2008) en On The Cover II (2009) met covers van bijvoorbeeld U2's I Will Follow, 500 Miles, Kids in America en Somebody to Love, gooien per 1 december je kerstboom overhoop met Punk Rawk Christmas. Al eerder in 1999 en 2000 brachten ze punkversies uit van kerstliedjes. Ditmaal zijn de covers en nieuwe tracks, deels oud, deels nieuw: Christmas Day, Christmas Only Comes Once a Year, Coming Home for Christmas, You're The One I Miss, Christmas Party, Christmas Night of the Living Dead, So This Is Christmas?, It's Christmas and I'm Sick, 2005, Late Great Snowball Fight of 2006, Gimme Christmas, Another Song about Christmas en Auld Lang Syne.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

09 december 2009

Muzikale ontdekkingen december 2009

Rapalje
Celtic folk uit Groningen, dat is Rapalje. Alweer ruim 12 jaar actief, diverse CD's en een live DVD in de verkoop en wortels in de Irish music bar O'Ceallaigh in Groningen (een aanrader!). Invloeden zijn Battlefield Band, Dubliners, Dervish, Tannahill Weavers, Cran, Lunasa, Grada, The Bothy Band, Flook, Cara, Steampacket, Planxty, Dervish, Faun, Omnia, Dubliners, The Pogues en Fiddler's Green. De groep reist met Celtic Fire II langs de vaderlandse theaters, maar speelt ook elders in Europa.

Meer op Myspace en Twitter.

Lonely London Lad Appreciation Society

De Lonely London Lad Appreciation Society, ofwel het duo Robert en Johnny Billy maakt experimental psychedelic art rock. Hun titelloze debuutalbum, meteen een dubbelCD met 25 nummers, is uit.


Femke Weidema
Femke Weidema won de Nederlandse songwriting competitie, idem in Engeland, schreef in 2005 haar eerste single Changes en woont nu in de Verenigde Staten. Met een gitaar in de hand kom je in het hele land met gezellige luisterliedjes.

Verder kennismaken kan op haar weblog, Youtube, Myspace, Twitter en Facebook.

Owl City
Pas afgelopen weekend ontdekte ik de schoonheid van de electronica / pop van Owl City, het alter ego van de 23 jarige Adam Young uit Minnsota (VS). Owl City past in het rijtje The Postal Service, Imogen Heap, onze eigen Anderson en Metro Station. In de VS was het nummer Fireflies van het inmiddels gouden 3e album Ocean Eyes al een enorme hit en nu is Nederland eindelijk aan de beurt om te genieten van de dromerige en warme popliedjes van Owl City. Op 24 februari komt hij naar Melkweg in Amsterdam en ik ben erbij.

Young is een geweldig voorbeeld van een 21e eeuw aanpak van muziek. Ruwe versies werden op Myspace gezet en afgemaakt na gebruikersinteractie. Er staan op Myspace ook vele tientallen foto's van fans die posters en fan art hebben gemaakt voor en van Owl City. Onderstaande oproep vond ik zelf erg grappig.

Young is overtuigd christen en steekt dat ondanks zijn mainstream succes niet onder stoelen of banken. In Tidal Wave: "I was given grace and love, I was blind but now I can see, cause I found a new hope from above, and courage swept over me." Meer zien en horen kun je op Twitter, Myspace, Facebook, Buzznet, iMeem en Purevolume.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

05 december 2009

Christmas Rock Night 2009 verslag

Voor het eerst was ik gisteren bij bij de Christmas Rock Night 2009 in het Duitse Ennepetal, tussen Bochum en Wuppertal in het Ruhrgebied. Op de heenweg had ik vanaf Arnhem gezelschap van Alijda, Michel en Karin. De meegenomen rock CD's van Manic Drive, Pillar, Krystal Meyers en Stryper als muzikale opwarmer voor de kou buiten in de rij bij Haus Ennepetal.

Eenmaal binnen deed de al spelende Amerikaanse band Manic Drive met z'n drieën prima zaken met het publiek. Manic Drive speelt ook in het voorprogramma van Stryper in Amerika. Uit Florida komen de heren van Since October die hun best deden het lage dak van het gemeenschapscentrum eraf te blazen. De eerste pits waren een feit. Veiligheidshalve stond ik met camera op gepaste afstand.

Het Finse HB was voor de tweede keer op CRN en na hun Flevofestival optreden deze zomer ook mijn tweede live concert van hen. Jammer dat de toetsenist er zo ziekjes bij stond (hij kon niet zingen), de rest van de set met bekende nummers, maar ook nieuwe songs (nog wel in het Fins). Het publiek luste er wel pap van.

De plaatselijke jeugdvereniging verkocht Bratwurst, altijd lekker. En ondanks de kou was het leuk om 'live' bij te praten met Joël Visser (tot nu toe alleen via Twitter) en Menno Zweers over muziek, concerten in de komende maanden, BottomlineOnline en promotie van artiesten en bands.

De Amerikaanse celtic punk/rock van Flatfoot 56 is altijd garantie voor een feest. De heren gaven in een interview later op de avond wel aan, dat ze in plaats van langs festivals trekken wel eens een 'gewone' tour langs Europese steden willen doen. Welkom!

De professionaliteit van de stamgasten FireFlight was merkbaar, zowel bij het akoestische set die aan het interview was geplakt, als de spetterende set op het hoofdpodium. Dawn Richardson pakte met haar enthousiasme het publiek in, haar blonde kapsel was een magneet voor fotocamera's en bleef ondanks headbangen verrassend goed in model. Songs van The Healing of Harms en Unbreakable, maar ook de eerste single van de in februari 2010 te verschijnen 3e CD For Those Who Wait werden getracteerd aan het publiek.
Fireflight Banner
De scream core van Haste The Day sloot de avond af. Niet echt mijn ding, en dus vertrok ik halverwege naar de Turnhalle van de Hauptschule Friedenshöhe. Daar was het eerst lange tijd wachten met landgenoten en andere belangstellenden voor een paar vierkante meter overdekte slaapruimte, totdat de vrijwilligers van CRN ter plekke waren. Om 1.30u naar dromenland om tegen 8u weer op te staan en naar Balkbrug terug te rijden. Veel bezoekers hebben niet veel met Sinterklaas en blijven ook vandaag voor de 2e dag. Achterblijvers kunnen het doen met bijvoorbeeld mijn foto's en een agenda voor 2010, waarin ongetwijfeld een 31e editie volgt begin december.

Labels: , ,

25 november 2009

Muzikale ontdekkingen november 2009

Ethniphop
Ethniphop mixt de verschillende muzikale invloeden van landen rond de Middellandse Zee en hiphop. Nikla is de 33 jarige zangeres die achter dit alias schuil gaat.

Meer zien en horen? Ga dan naar Myspace.

Mindy Gledhill
Mindy Gledhill is een singer/songwriter met warme stembanden, fijn pianospel en heerlijk klinkende arrangementen op haar Feather in the Wind album (2007) In 2004 bracht ze The Sum of All Grace uit. Muzikale invloeden zijn Imogen Heap, John Mayer, Neil Young, Joni Mitchell, Switchfoot en Sarah McLachlan.

Als je van een wat poppier versie van Leigh Nash houdt, is Mindy 'je vrouw'. Check haar weblog of volg @MindyGledhill op Twitter, waar ze zichzelf omschrijft als: indie Singer/Songwriter, college student (sound recording technology), blogger, design freak, adrenaline junkie's wife and mother of two boys. Ook kun je vrienden worden via Myspace.

Madison Skylights

Matt Redemption's alter ego Madison Skylights ziet zijn publiek het liefst op de dansvloer. Er zijn slechtere idee&eumk;n, toch? Bounce heet zijn debuutalbum.

Je kunt Matt volgen op Twitter, Youtube, Play.fm, Facebook,
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

21 november 2009

Christmas Rock Night 2009 vooruitblik

Al 30 jaar (!) is Christmas Rock Night in het Duitse Ennepetal een begrip. Een tweedaags rockfestival als overbrugging tussen de zomerfestivals in opeenvolgende jaren. Op één of andere wijze kwam het eerder niet uit, of zat Sinterklaas echt in de weg, maar ditmaal kon de line-up voor de vrijdag 4 december me niet weerhouden toch een ticket te scoren. Dat ik zaterdagavond 5 december thuis moet zijn, is niet anders. Maar liefst 200 andere Nederlanders hebben al een kaart gekocht, er is plek voor meer muziekliefhebbers.
Op vrijdagavond 4 december vanaf 17 tot 1 uur 's morgens kun je genieten van:
* Haste The Day (ook Last.fm)
* FireFlight. (ook Last.fm)
* Flatfoot 56 (ook Last.fm)
* HB (ook Last.fm)
* FM Static (ook Last.fm)
* Since October (ook Last.fm)
* Manic Drive (ook Last.fm
* Samuel Harfst (ook Last.fm)
* Daveman (ook Last.fm)
* Arson (ook Last.fm)

Op de zaterdag komen optreden:
* Disciple (ook Last.fm)
* Thousand Foot Krunch (ook Last.fm)
* The Letter Black (ook Last.fm) The Letter Black bracht in september de 6-song EP Breaking The Silence uit bij Tooth & Nail.
* Seventh Day Slumber (ook last.fm)
* Showbread (ook Last.fm)
* Children 18:3 (ook Last.fm)
* Secret & Whisper (ook Last.fm)
* Abandon (ook Last.fm)
* Arson (ook Last.fm)
* Outbreakband (ook Last.fm)

Impressies van de 2008 editie:

Christmas Rock Night 2008 from Willem du Mortier on Vimeo.


Voor de Hollandse belangstellenden in er een Christmas Rock Night 2009 Hyve. En op Last.fm is alles ook nog op een rijtje gezet.
En natuurlijk is er @xmasrocknight op Twitter voor alle updates.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

18 november 2009

Concertverslag Farewell concert Delirious? in Den Haag

Maandagavond was Delirious? in het kader van hun Farewell Tour voor het laatst in ons land. Om meteen maar toe te geven, dat het mijn eerste concert was. Ik had voor Bottomline al wel diverse CD's en de live DVD gerecenseerd.
De Sion Kerk in Den Haag stuurde met de tickets wat typische Hollandse strengheid mee: "Ook het fotograferen van het concert met eigen camera's is niet toegestaan. Hier zal ook op worden gecontroleerd. Er worden foto's en reportages gemaakt door de organisatie die achteraf aangevraagd kunnen worden." Je zult maar fan zijn... En wat dacht de organisatie te kunnen doen tegen alle met camera's uitgeruste mobiele telefoons? Niet dus, juist de 'professionele' fotografen heb ik niet gezien, de fans met cam-phones wel.

De Dr. Anton Philipszaal, beter bekend als het Lucent Dans Theater was rond 18u al omgeven door trouwe fans. Eenmaal binnen vulde zich de zaal snel en verzorgde Delirious? zelf onder hun oorspronkelijke naam The Cutting Edge Band het eigen voorprogramma. King of Fools, I Could Sing of your Love Forever, Happy Song, alle oudjes kwamen voorbij. Vol onderkoelde Engelse humor, alsof de band nog op doorbreken staat.

Na de pauze Delirious? met veel visuals, wisselingen in outfit en een overvolle set en terecht: het publiek wilde ze allemaal wel horen: Rain Down, Take Me Away, Inside outside, Love Will Find A Way en History Maker. De geluidsmix werd na een slecht begin steeds beter. En wie dacht dat de band zonder toegiften weg kon komen, had het natuurlijk mis. Een aantal tracks was ook echt wel tot het eind bewaard. Collega BottomlineOnline redacteur Leon van Steensel bood namens GMI Music een aandenken (fotolijst met historisch white flag optreden in Amsterdam Arena) aan. Hopelijk spreken de beelden meer dan woorden.

Hoewel met 12 mensen uit Balkbrug/Dedemsvaart, had ik Michiel Doetjes mee terug, uiteraard met Delirious? CD's in de auto.

Als muzikale erfenis heeft de band het dubbelalbum History Makers uitgebracht. Van de zo'n 120 songs is een compilatie gemaakt, bestaande uit 31 songs, een 56-pagina's tellend boekje en een DVD met alle muziekvideo's. Op de eerste schijf vind je Did you feel the mountains tremble, Rain Down, History maker, My soul sings, Happy song, Shout to the north, Lord you have my heart, Obsession, Majesty (Here I am), My glorious, Find me in the river en I could sing of your love forever, afgesloten met We give you praise en What a friend I've found.

Op de tweede CD staan Deeper, Inside out, Bliss, Sanctify, It's OK, Love will find a way, Heaven, Stronger, Take me away,
Every little thing, Investigate, All the way, Promise, There is an angel, Paint the town red, Solid rock en God is smiling.

Op de DVD video's van Deeper, Promise, Sanctify, Pursuit of happiness, See the star, It's OK, Gravity, Everything, Waiting for the summer, Take me away, Inside outside, Love will find a way, I could sing of your love forever en de bonus: History in the making. Gisteren kwam de box met de post binnen. De bespreking houd je uiteraard van me tegoed.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

15 november 2009

Verslag 25e Night of the Proms in Gelredome

Night of the Proms, gisteravond met de Arnhemse Gelredome als locatie en gevuld met een 14.000-koppig publiek, waaronder Klazien en mij, had een aantal verrassingen in petto.

Roxette at Night of the Proms 14 november 2009 030Zeven jaar na de noodgedwongen afzegging werd Roxette opnieuw in de line-up geplaatst. Het Zweedse duo Marie Fredriksson en Per Gessle waren weer helemaal terug. Marie was voldoende hersteld van een hersentumor die haar in 2002 velde. Het publiek kende de hits van toen nog uit het hoofd, en galmden It Must Have Been Love, The Look, Joyride, I Wish I Could Fly en Listen To Your Heart lekker mee.

De Hongaarse tweelingbroers Peter en Zolt Katona speelden de rol van classic meets pop erg goed uit, bijvoorbeeld met klassieke deuntjes gemixt met een Michael Jackson medley. Na een jaartje afwezigheid was de onvermijdelijke John Miles en Fine Fleur terug op het Night of the Proms podium met niet alleen het 'volkslied' Music (was my first love). 25 jaar geleden bij de eerste editie van NOTP was hij er, maar ook de inmiddels 87-jarige Brusselse mondharmonica virtuoos Toots Thielemans. Alleen met bijvoorbeeld een Turks fruit filmmuziek medley, samen met John Miles schitterend in de What a Wonderful World cover.
Peter en Zoltan Katona at Night of the Proms 14 november 2009 018Het orkest Il Novecento met dirigent Robert Groslot speelde de sterren van de hemel, of het nu onder de verlichte bloemen de Bloemenwals uit de Notenkraker suite, de diverse artiesten, de samenzang met het Kleine Café aan de haven of Land of Hope and Glory was, of Ravel's Bolero.

Een wat mij betreft onterecht beperkte inbreng had Within Temptation zangeres Sharon den Adel. Naast Stand My Ground en What Have You Done had er nog best een aantal tracks meer vertolkt mogen worden.
OMD at Night of the Proms 14 november 2009 016Zo'n zaterdagavond vliegt toch al voorbij, zeker als het duo Andy McCluskey en Paul Humphreys, beter bekend als Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) hier ook een indrukwekkende come-back maken. In 1978 opgericht en tijdens hun hits tot 1986 nog jonge broekjes, nu wel ouder, maar nog letterlijk springlevend. Hun optreden tijdens NOTP in 2007 was afgeblazen vanwege ernstige ziekte van de vrouw van McCluskey, evenals 2008 nu ook in volle glorie terug. En toegegeven, Enola Gay of Maid of Orleans klinken met orkest erg goed. En de teksten kenden we allemaal ook nog.

Aanstaand weekend is NOTP nog in Ahoy, daarna in Antwerpen. De laatste nieuwtjes kun je volgen via @nightoftheproms of notp.com.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

08 november 2009

Get funky met Gotcha! Allstars en Soulclap

Gotcha! is in originele bezetting bezig met een reünie tour langs de bekende Nederlandse concertzalen. Ook werden de eerste CD's Words & Music from the Lowlands en Gotcha! Gotcha! opnieuw uitgegeven.
Als Gotcha! Allstars bestaande uit: E1 Ten (zang), Martyn "Homie" Bosman (drums), Erik "Bone" Boon (bas), Pieter "Pooperman" Smeenk (toetsen), Vince "the GogoPrince" Smeenk (percussie, toetsen), Joep "Ube da Dube" Smeenk (sax), Rudi "RC" de Graaff (percussie), Fabian Dech (zang), Koen "Koen-Fu" Lommers (gitaar), Arnold "Noldie" Smits (gitaar), Pieter "I Repeat" Both (zang) en Janice Williams (zang) tezamen stonden ze gisteravond samengepakt op het podium van Hedon Zwolle.

Dat ik er zelf was, heb ik te danken aan een gewonnen tweet-jezelf-naar-het-optreden van @hedonzwolle.

Voor alle duidelijkheid: Gotcha! was de afgelopen 20 jaar volstrekt aan me ontschoten. Maar onder het kopje 'luister eens naar wat anders', leek me het concert gisteren wel een uitdaging.

DJ Soulclap was als opwarmer en pauzeprogramma present met een mix van reggae, exotische Wereldmuziek en hip-hop. Het duurde even voordat het benedengedeelte van de zaal gevuld was, en 21.30u Gotcha! Allstars het overnamen van Soulclap's plaatjes.

Met een show die stond als een huis, 11 heren en dame die duidelijk plezier beleefden in hun spel, gimmicks als de lange jassen, de vele 'funk' woordspelingen, het lurken aan een fles wijn of beker bier en het zwaaien met het P-funk sign. Met name de hoge tonen werden samengepropt in de concertzaal, hetgeen de totale geluidskwaliteit in het midden van het publiek niet ten goede kwam.

D'Chase, Where Have You Been So Long, Tell It Like It Is en Put Your Body Into It plaatsen je terug in de tijd van Candy Dulfer, Arrested Development en Public Enemy. Voor de trouwe fans die vroeger ook meeschreeuwden en swingden was het dolle pret, hoewel de interactie met het publiek, wat dichterbij komen slechts sporadisch gebeurde. Joep Smeenks zittende saxsolo op de rand van het podium aan het eind van het concert als beste voorbeeld.

De band tourt nog tot en met 27 december door het land. E1 Ten beloofde gisteren, dat hij z'n publiek niet meer zou verlaten en de rest van zijn f*ing life een Gotcha Allstar zou blijven. Waarvan akte.


Digital Press KitsQuantcast
Meer zien en horen kan op Twitter, Myspace en Hyves.

Labels: ,

28 oktober 2009

Muzikale ontdekkingen oktober 2009 - 2

Lauren de Miranda
Lauren de Miranda
Lauren de Miranda is een rijzende popster. En daarvoor is geen platencontract nodig. Haar laatste single Heartbreak Radio on BusRadio bracht haar in de top-10 naast bekende namen als Miley Cyrus, Taylor Swift and the Jonas Brothers.
Met New Life kreeg ze nog meer bekendheid, belandde op MTV's The Hills en speelde in Audition, een online video game met meer dan 300 miljoen abonnees. Ze opent tegenwoordig concerten van Gavin De Graw, Pat Benatar en Gin Blossoms. Naast zingen, componeren, dansen en acteren is de aandacht de laatste maanden voor de promotie van haar eerste EP. Deze werd met hulp van Vinnie Colaiuta (Sting, Madonna, Pussycat Dolls), Ryan Hoyle (drummer van Collective Soul) en David Salinas (Josh Kelley, Melissa Etheridge).
Lauren de Miranda on Myspace
Meer zien en horen? Check Myspace, MTV, Busradio en trueAnthem.

WaveFront

Voor liefhebbers van Depeche Mode is synthpop band WaveFront een aanrader.

WaveFrontQuantcast
Meer weten? Kijk dan op Myspace, Twitter of Facebook.

Moneta
Jerry Kansky, Chris Holbrook, Leo Martin, Rick Hanson en Gordon McPherson vormen samen de rockband Moneta. Op Purevolume kun je kennismaken met een aantal songs, waaronder een spetterende cover van 1,000 Miles. Je kunt de heren ook bewonderen op Twitter, Facebook, Myspace en Last.fm.

Labels: ,

24 oktober 2009

Concertverslag Iona in Hedon Zwolle

Iona was dit voorjaar voor het laatst in ons land tijdens de TRIN Heaven on Earth conferentie in Zwolle. Daarvoor was het lange tijd stil, laat staan dat er reguliere optredens waren. De symfonische / celtic rockformatie was gisteravond in het Zwolse poppodium Hedon. Met aanprijzingen als: "Iona is vooral erg inspirerend en een aanrader voor een ieder die zich verbonden voelt met de aarde met al haar pracht en mysteries." ben je toch weer helemaal terug in de new age toen Iona ooit begon en telkens moest uitleggen, dat hun celtic music vooral gebaseerd was op vroegchristelijke pioniers als Columba en Aiden van Lindesfarne in Schotland en Ierland.

Hoe anders de werkelijkheid. Meer expliciet dan ooit was het hoofd omhoog gericht, in plaats van de aarde werd Gods nabijheid gezocht. Oude bekenden als Treasure, The Island, Encircling, Be-se Imo Shuil en Irish Day, Today, Hinba, Revelation en Divine Presence. Maar Iona presenteerde ook krachtige nieuwe songs als The Ancient Wells and Let Your Glory Fall.

Phil Barker was lekker op dreef met zijn bassen, swingde als vanouds. Joanne Hogg was in topvorm op zang, gitaar en - sporadisch - toetsen. Hoognodig wc bezoek aan het eind van het 3 uur durende optreden mocht van de heren. Het gaf Piper Martin Nolan's nog prille aanwezigheid bij Iona als opvolger van Troy Donockley extra ruimte. Nolan moest soms de juiste bladmuziek bij de blijkbaar nog relatief nieuwe songs zoeken, maar hield zich kranig. Eigen deuntjes als Taimse Im Chodladh en de afsluiter Air from France zijn een goede aanvulling voor de band. Aan het drumspel, de vioolpartijen en achtergrondzang van Frank van Essen was niets mis. Motorblok Dave Bainbridge op toetsen en gitaar deed zowel de symforocker als de new age synth freak genieten.

De band had en gaf de tijd aan de vele, vele liedjes en heeft zo een mooie opstap voor het in 2010 te verschijnen nieuwe album, een prettige kennismaking voor veel 'first timers' gisteravond en een tractatie voor de trouwe fans die de weg naar Zwolle ook wisten te vinden voor 20 jaar Iona. Dat de leesbrilletjes en rimpels de claims van Joanne dat de band er nog zo jong uitzag, weerspraken, geeft herkenning. Zolang de muziek op niveau blijft, mogen ze van mij nog 20 jaar door!

Labels: ,

23 oktober 2009

Welke e-reader op je Sint verlanglijst

Bol.com gaf eerder deze maand te verwachten voor het einde van 2009 zo'n 10.000 e-readers te hebben verkocht en 110.000 e-books in het assortiment te hebben. Met de komst van Amazon.com's Kindle 2 naar ons land leek me het met oog op de Sinterklaaslijstjes de zoektocht naar nut, noodzaak en het antwoord op 'welke dan' op een rij te zetten.

Welke e-readers zijn er
Op Wikipedia staat zowel een keurig overzicht van e-book readers met hun eigenschappen als een vergelijking van e-book formats. Het Nederlandse eReaders.nl (@ereadersnl) heeft ook zo'n overzicht, beperkter aantal, maar wel met adviesprijzen.

Is zo'n Amazon Kindle de hype waard?
Je zit aan een vendor lock met zowel de content (Amazon only) als de draadloze connectie om content te downloaden (het Amerikaanse AT&T). De Kindle biedt je wel abonnementen op tientallen internationale kranten en tijdschriften. De kosten van de mobiele verbinding zitten in de prijs van de internationale e-books verrekend: ze zijn iets duurder. Bestsellers kosten bijvoorbeeld 12 dollar in plaats van 10. Lees je graag Engelse boeken, tijdschriften en kranten, dan is de Kindle een optie. Voor Nederlandse werken kun je beter een reader kiezen die ePub ondersteunt: het Japanse Sony, of de Chinese Hanvon of Jinke zijn dan de aangewezen hardware leveranciers.

Prijskaartje
Voor zowel de nieuwe Hanvon WISEreader N526 (€319 bij bijvoorbeeld ViaLeon) als de Sony Reader Touch Edition PRS600 (€299 via Bol) vragen de investering vergelijkbaar met een stevige houten boekenkast.

Nieuwkomers
Met oog op de feestdagen worden her en der nieuwe modellen geïntroduceerd. Amazon heeft 60% van de markt in handen, dus prikkelt dat de concurrentie. Barnes & Noble introduceerde vorige week dinsdag een eigen e-reader met een zwart-wit e-inktscherm en een touch screen in kleur aan de onderzijde. Bijzonder aan de Nook is de mogelijkheid boeken uit te lenen aan vrienden.
Ook de nieuwe iRex 800GS is gekoppeld aan de Barnes & Noble e-book store.

Plastic Logic is te laat voor de feestdagen, maar brengt in januari de QUE uit. De QUE is 21 bij 28 cm groot, maar 7-8 mm dun. De QUE krijgt een ingebouwde boekenwinkel, ondersteunt Word, Powerpoint en Excel-documenten. Ook de Alex van Spring Design komt of eind 2009, dan wel begin 2010 uit. Er wordt voor deze onder Android draaiende e-reader met dubbel scherm.

Kan het uit?
Bol.com prijst de papieren versies van boeken 20-25% duurder dan de e-books. Afhankelijk van je jaarlijkse aankopen aan boeken en aanvullend leesgedrag (PDF readers voor de studie of downloads, tekst of Office bestanden), de waarde die je hecht aan gemakkelijk meedragen en anderzijds de kosten van back-ups en misschien wel uitbreiding van je inboedel of electronicaverzekering, kun je zelf uitrekenen of de investering 'uit' kan.

Gratis e-books
Op Scribd vind je veel gratis e-books die in PDF downloadable zijn.

Labels: , ,

12 oktober 2009

Muzikale ontdekkingen oktober 2009 - 1

Mikirurka
De Poolse band Mikirurka uit Krakau werd in 2005 opgericht. Na 2 jaar solo werd in 2007 drummer gRingo en gitarist Wujek Drut toegevoegd. De leidraad voor hun muziek:
keep it simple, keep it energetic and keep it rocking!


MikirurkaQuantcast

Darkwater
De Zweedse progressive rock / metalband Darkwater werd in 2003 opgericht. Pas in 2006 werd een debuutalbum opgenomen en in 2007 via Ulterium Records uitgebracht.
Voor fans van Symphony X, Dream Theater en Evergrey zul je Calling The Earth to Witness waarderen.This is it!
In het rijtje opvallende bandnamen is This is it! zeker een goede kandidaat. Kevin Couch speelt vanaf z'n 12e drums in lokale rockbands als Ezekiel en theWakeSound en bracht 3 albums en 2 EP's uit. HIj zat op het podium met Kutless, Seven Places, Seventh Day Slumber, The Elms, Skillet, Thousand Foot Krutch en Pillar. Sinds de laatste 3 jaar heeft hij zijn eigen club in Denison, Texas.

THIS IS IT! from Kevin Couch on Vimeo.


Onder de naam This is It! neemt Kevin momenteel een 6 song EP op met Geoff Rockwell, de producer van bijvoorbeeld Forever The Sickest Kids (Universal), Red Car Wire (Universal Records) en School Boy Humor (Vagrant). Dansbare pop als resultaat. Verder kennismaken kan op Myspace, Twitter en Facebook.

Della Terra
Danny Badorine (gitaar, zang), David Blanchard (drums, toetsen, zang) en J. K. Norris (zang, bas, piano, percussie) vormen de progressieve rockband Della Terra (voorheen bekend als Aegis Integer). De heren bezingen het leven en de dood en alles er tussenin, lekker concreet dus. Ze klinken als een mix van King Crimson, Genesis, Yes, Radiohead, Rush, Coldplay, Pink Floyd, Supertramp, Incubus, Deftones, Tori Amos, Metallica, Buckley, Marillion, Led Zeppelin, Riverside en Michael Jackson.
Meer op Myspace.

Niyoki
Hoewel voorzien van een Afrikaanse naam is Niyoki ("serious minded and responsible") een Amerikaanse, in Tennessee woonachtige gospelzangeres. Eerder trok ze met Prince rond.
Rest is de opvolger van My Everything en werd geproduceerd door Ralph B. Stacy (Mario, Dru Hill, Jagged Edge, K-Ci and JoJo), Antonio Neal (Canton Jones, Darlene McCoy, Kierra “Kiki” Sheard), Floyd Thomas en Quintin X. Coleman, niet de minste namen. Meer op Myspace.

Labels: ,

29 september 2009

Muzikale ontdekkingen september 2009 - 2

Talitha Holl
De nu 18-jarige singer/songwriter Talitha Holl was evenals vorig jaar ook deze zomer op het Xnoizz Flevo Festival te zien en horen. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen, fluit, piano. Vanaf haar 12e schrijft ze liedjes over van alles en nog wat, als een manier om te communiceren met God.

Muzikale invloeden zijn Ryan Smith, Sarah Kelly, Jill Paquette, Switchfoot, Brown Feather Sparrow, Winterbirds, Starfield, Hillsong United, Kara Williamson, Reuben Morgan, Cindy Morgan, Katie Melua en Nina Åström.
Meer op Last.fm en Myspace.

Sharon Wilbur
De dochter van Paul Wilbur, componist van diverse liederen die in kerken wereldwijd gezongen worden, Sharon Wilbur staat inmiddels alleen in de muziekwereld. Onlangs bracht ze haar You're In My Heart album uit. Christelijke pop/soul met een knipoog naar worship en Israël minded lyrics.

Sharon%20WilburQuantcast
Het verhaal achter (haar vaders) Out of Zion legt ze in onderstaand interview uit.


Meer op Myspace, Youtube, Twitter of haar eigen weblog.

The Singhs

The Singhs komen uit Boston en pretenderen je een muzikale reis naar exocitism, funk en rock te bezorgen. De band draait rond Miki Singh, lead zanger en gitarist. De liedjes op Myspace wijzen inderdaad die richting op, en dat zijn aantrekkelijke oorden. Hun meest recente album, Supersaturated uit 2008 is bijvoorbeeld als MP3 download op Amazon.com te koop. Dit derde album volgt Blind (2005) en The Edge of The World (2003) op. Klassieke rock anthems, ballads maakten plaats voor Indiase instrumenten in combinatie met rock. Op Supersaturated vind je moderne rock, gepolijste pop en funk elementen. Invloeden zijn Maroon 5, Prince en Death Cab For Cutie.

The Singhs vind je ook op Twitter.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker