Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.
31 december 2009
Weblog per 2010 op andere locatie- omzetten RSS feed gevraagd
Dit is na ruim 6 jaar de laatste weblog post die ik met Blogger maak. Stop ik met bloggen? Echt niet, maar vanaf morgen zullen nieuwe berichten niet meer op www.henkjanvanderklis.nl/weblog, maar www.henkjanvanderklis.nl gepubliceerd worden. Waarom de overstap? Sinds de start op Blogger in 2003 is de lay-out een aantal keren gewijzigd en werd met allerhande scripts de behoefte aan widgets in de sidebar ingevuld. Omdat ik mijn weblog zelf host, ondersteunt Blogger echter niet de moderne templates en widgets die het bij een Blogspot.com blog of een met het 'nieuwe' Blogger gemaakte weblog doet. Een 'oude' weblog zoals die van mij heeft dus last van het verleden. Daar wilde ik met de overgang naar WordPress een einde aan maken. De bestaande 6 jaar bloghistorie blijft bestaan, op de huidige plaats en in de huidige opmaak. Dat is voor de vindbaarheid met zoekmachines wel zo prettig. Het blog archief met ingangen op maand en categorie/label is ook op de nieuwe site bovenaan te vinden als Weblog 2003-2009.
Op www.henkjanvanderklis.nl, dat ik sinds 2005 'bezit', publiceerde ik ook content, voornamelijk muziekrecensies, boekbesprekingen en achtergrondartikelen over projectmanagement, bijbelstudies en verzekeren. Deze splitsing hef ik vanaf 1 januari 2010 op. Alle content wordt via www.henkjanvanderklis.nl beschikbaar gesteld.
Als je met een RSS feed lezer, zoals Google Reader nu geabonneerd bent op www.henkjanvanderklis.nl/weblog/atom.xml, wijzig dat dan in www.henkjanvanderklis.nl/feed/. Vanaf 1 januari experimenteer ik met een RSS feed met alleen de samenvattingen. De feed-bestanden worden lichter, en de geïnteresseerde lezer zie ik graag op mijn website terug om het hele bericht te lezen. Ik heb nu namelijk weinig tot slecht zicht op het aantal lezers dat de content in z'n geheel via bijvoorbeeld FriendFeed of Hyves oppikt.
De jaarlijks op de voorlaatste 'werkdag' door Capgemini georganiseerde Patatjesdag is ook zo'n gewoonte in de kerstvakantie, waarvoor we alle 3 kinderen nog steeds warm kunnen krijgen. En dus na dagen weer geschoren, zonder laptop, pak of zakelijke verplichtingen, met leasewagen en toegangspas richting Papendorp.
Schminken of ballonnenfiguren laten maken boeide het drietal niet meer, maar de liedjes die het One Two Trio in het auditorium speelde wel (al lieten ze het niet altijd zien met de gebaren, dansjes en springerij). Meneertje Blauw (zo trots als een pauw), meneertje Rood (de sportieve malloot) en meneertje Geel (zo sloom als een kameel) spelen bekende kinderliedjes maar ook eigen nummers als 'Ik heb een snotje in mijn neus'. Meneertje blauw werd herkend van de band uit de BZT Show.
Na de snoepzakken, cola, cassis, roze koeken, onvermijdelijk wc-bezoek en de kindervoorstelling tijd voor patatten en kroketten.
Twee jaar geleden gebruikte ik een video van Shift Happens om de getalsmatige groei van het internet te illustreren. Denkend over onderwijs is het wel heel intrigerend wat er tientallen jaren gebeurt.
Ik blijf bij mijzelf. In de tijd dat ik Gymnasium alpha deed aan het Geert Groote College in Deventer (1984-1989), vonden de onderwijzers het niet nodig dat ik informatica kreeg. Toen ik Bestuurlijke Informatiekunde als afstudeerrichting koos bij Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen (1989-1993) was ik met een handvol anderen uniek. Toepassing van IT in het bedrijfsleven: wat voor beroep hoort daar bij? En dat geldt nog steeds. Welk beroep onze kinderen later krijgen? Hoeveel banen zij voor hun 38e hebben (gehad)? Geen idee.
Onderstaande vertaalde en deels geactualiseerde videoversie van de oorspronkelijke PowerPoint slides zijn best indrukwekkend en de 10 minuten kijken waard.
Dat ons onderwijssysteem, de gebruikte methoden en technieken en de leerdoelen en perspectieven moeten meebewegen met de toegenomen beschikbaarheid van technologie, concurrentie vanuit het buitenland en het al lang niet meer uniek zijn van Nederland als kenniseconomie, is helder.
Op de shifthappens wiki vind je meer achtergrondinformatie en kun je je eigen ei kwijt.
In heel m'n leven was ik nog nooit in Den Helder geweest. Het met de Museumkaart gratis toegankelijke Marinemuseum in combinatie met een eigen week kerstvakantie en openstelling op maandag waren de aanleiding ook deze stad en het voor kinderen en hun ouders leuke en leerzame museum aan te doen.
Vervolgens naar de oude Geschutsmakerij voor de techniek bij de Marine, zoals communicatie-, navigatie- en gevechtsapparatuur, inclusief een computer game om zelf kanonnen te besturen. Maar ook een speels opgezette kennismaking met de levensloop van Michiel de Ruyter vanuit het gezichtspunt van diens moeder, vrouwen, knecht en dochter. En tenslotte een verfwerk voor en door de dochters, Johan had er geen zin in. De vrijwilliger (net zoals de anderen vandaag oud-mariniers) had er zoveel zin in, dat we niet alleen met twee beschilderde gipswerken, maar ook met zelfbouw periscopen, een boekje over Michiel de Ruyter en een kleurplaat naar huis konden.
Een bak koffie halen bij Joël Visser combineren we een volgende keer met een bezoek aan het door hem aangeraden Reddingsmuseum, dat zich in de buurt bevindt.
Techniekmuseum HEIM (Hengelo's Educatief Industrie Museum) geeft een beeld van anderhalve eeuw industrie in Twente met bekende namen als Twentse Kabel Fabriek (TKF), Akzo en Stork. In de gerestaureerde, voormalige fabrieksschool van Stork wordt oude en nieuwe techniek aantrekkelijk gepresenteerd met werkende apparaten. Het motto 'Ontdek! Speel! Geniet!' trok, evenals het 'verbod af te blijven' en de voor vandaag geplande Doe & Draaidag. Met de Museumkaart is het museum gratis toegankelijk. Genoeg aanleiding dus eens in Hengelo te gaan buurten.
In het museum is op een dynamische manier anderhalve eeuw industriële ontwikkeling bijeengebracht. Het museum heeft opstellingen rond werktuigbouw, radar en detectie, telecommunicatie, textiel en procestechniek. Stoommachines, generatoren, motoren, schakelkasten, electriciteitsmeters, maar ook katrollen, computerspellen, puzzels, weefgetouwen en een reuzeflipperkast om de chloorwinning speels te benaderen.
Juist de mogelijkheden om veel zelf te doen, met de handen overal aan te zitten en op diverse plekken uitleg van ervaren krachten te krijgen. Aan tegen betaling zelf solderen of in elkaar zetten van 'technische werkstukjes' hadden ons drietal geen behoefte. Desondanks een twee uur prima vermaakt in hartje Hengelo.
Vrijdag 25 december - 1e Kerstdag Terwijl het buiten sneeuwt, regent en ijzelt, hebben we 's ochtends een kerst samenkomst in De Graankorrel in Dedemsvaart. In drie verschillende zondagschool groepen doen onze kinderen mee. Marianne valt op door te blijven stralen, ook al leest de verteller over 'bange gezichten'. Als herderin helemaal geslaagd.
Later 'mijn' kant van de familie, gezellig gourmetten, galgje spelen met de dochters. Na genoeg kerst CD's te hebben beluisterd, werd Gold - The Very Best ofThe Dolly Dots uit de kast getrokken, en swingden de kinderen volop, zeker na het zien van oude clips als die van Do Wah Diddy en S.T.O.P.
's Avonds nog meer swing in de 'familiefilm' Happy Feet, die Klazien en ik goeddeels met z'n tweeëen bekijken. Net als andere animatiefilms als Shrek, zit ook hier vooral voor volwassenen begrijpelijke humor in. En wat een muziek. De aftiteling miste op SBS6, anders was er minutenlang nodig geweest om alle song titles met hun credits te tonen. Een swingende film!
Zaterdagmorgen in alle rust Gerald Troost's Als de stilte spreekt gerecenseerd en Microsoft Project 2010 besproken voor de weblog. Daarna de eerste 2 afleveringen van De weg naar Mekka bekeken. Eerder in december had ik het boek besproken. De bijbehorende muziek sprak Henriëtte wel aan, en dus in de lijn van de Vlaamse journalist en tv-maker Jan Leyers (Marianne wist bij het zien van het gezicht direct de bijbehorende kinderprogramma's) van de met Arabische wortels voorziene Belgische Natacha Atlas' Gedida weer eens gedraaid.
Zaterdagmiddag deden we mee met de Kerstwandeling in het Reestdal vanaf de Wheem in Oud-Avereest. Bekende landschappen, maar in de winter stil en vol van een eigen schoonheid, weer anders dan in de andere jaargetijden. Warme chocolademelk, midwinterhoornblazers bij boerderijen en een verjaardagskalender cadeau.
Er valt wat te vieren vandaag! Waarom kerst? denk je misschien. Hopelijk heb je tussen het kerstontbijt, brunch, staren naar de lampjes, mierzoete kerstfilms en de groeten van de paus een halfuur de tijd om te kijken naar Het is een jongen! De kwartels Tommy, Bobby en Queenie maken zich over niets anders druk om dan het vinden van voedsel, totdat ze een engel aan Maria horen vertellen dat ze de moeder van Gods Zoon zal worden. Opeens worden de drie vogels gevangen en in een kooi gestopt. Ze zullen het hoofdmenu van koning Herodes en zijn gasten zijn! In het paleis vangen ze op dat de koning vreselijke plannen heeft met de kinderen van Bethlehem. Kunnen Tommy, Bobby en Queenie er nog iets aan doen?
De animatiefilm is een idee van de in Londen woonachtige schrijver Steve Legg. Toen hij zich realiseerde dat zo veel mensen geen idee hebben wie Jezus Christus is, zocht hij naar een humoristisch middel om de betekenis van Kerstfeest te laten zien. In Engeland is de film inmiddels een seizoenshit geworden.