Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 november 2009

Fotografie op web updates november 2009

Flickr App Garden
Flickr heeft een eigen App Garden, een overzicht van applicaties voor en met Flickr. Via tags, profielen van ontwikkelaars en screenshots kun je je weg banen naar commentaar-, upload en cross-platform hulpjes.

Flickr People in Photos
Nog meer Flickr nieuws. Met People in Photos kun je mensen die op Flickr foto's staan taggen. Dat gaat aan de hand van Flickr username of e-mailadres. Voor de non-users houdt dit een uitnodiging lid te worden van Flickr in. In commercieel opzicht dus een marketing gimmick. Functioneel gezien keeping-up-with-the-joneses, omdat Hyves en Facebook dit al tijdenlang ondersteunen.


Zelf bepaal je of er people tagging mogelijk is, voor wie de tags zichtbaar zijn, en dergelijke. Niets moet, alles mag.


Google Image Swirl
Het Google Labs product Google Image Swirl is een meer visuele manier om naar (gerelateerde) afbeeldingen te zoeken dan de reguliere Image search.

Er is een groot aantal zoektermen voorgedefinieerd, maar verwacht niet dat Image Swirl al alle willekeurige afbeeldingen, met name Nederlandstalige woorden herkent. Balkbrug of Henk-Jan kon ik zo vergeten terug te vinden.

Picasa update
In de nieuwe Picasa build vind je verbeterde stabiliteit tijdens het importeren van foto's, een fix voor een Quicktime gerelateerde crash, ondersteuning voor migraties van fotoalbums naar Windows 7 en RAW support voor diverse camera's.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

29 november 2009

Een goede en trouwe dienstknecht van 95

Het passagiersschip Doulos (Grieks voor dienstknecht) is twee jaar na de Titanic gebouwd, maar hield het duidelijk langer vol. Het nu 95 jaar oude schip werd in 1977 aangekocht door Operatie Mobilisatie (OM). Deze evangelisatie organisatie, in 1957 opgericht door 'World Missions Advocate' George Verwer, vaart al sinds 1971 langs talloze havens overal ter wereld met de Doulos en de Logos, Logos II, later Logos Hope. Afgeladen met boeken en tractaten werden bezoekers in de havens getrokken, gesprekken gevoerd, diensten gehouden, en zo veel mensen bereikt met het evangelie.

Nu eind 2009 is de Doulos het oudste nog varende passagiersschip ter wereld. De hoge kosten van het noodzakelijke onderhoud zijn de reden het schip uit de vaart te halen.
Het schip ligt in Singapore voor inspectie en onderhoud, maar dat kost zoveel, dat de schepenleiding en het bestuur hebben besloten per 2010 afscheid te nemen van de Doulos. Het zal gaan varen onder een andere vlag dan OM. 32 dienstjaren voor OM, 600 bezochte havens in 100 verschillende landen, met recht een goede en getrouwe dienstknecht. 't Is, dat er naast een scheepskerkhof niet een scheepshemel bestaat, anders had de Logos zo daar naartoe kunnen varen.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

28 november 2009

Wat is er van de 2009 voorspellingen terecht gekomen?

Voordat ik ga vooruitblikken naar 2010, is het goed te kijken hoe de voorspellingen, verwachte trends voor 2009 uitpakten. Op 30 december 2008 en 31 december 2008 verwachtte ik 9 bewegingen, die ik toets aan de werkelijkheid van 2009.

1. Rationalisatie in sociale netwerken / microblogging platforms
Inderdaad, marktleiderschap voor Twitter met zo'n 58 miljoen unieke bezoekers op maandbasis tegenwoordig en, 2,5 nadat ik begon te twitteren - woord van 2009 (dankzij Onze Taal). Helaas rest een kwijnend bestaan voor platforms als Iminta, Identi.ca of Kwippy. De als kansrijke activity / life streaming platformen ingeschatte Friendfeed en Plaxo delen inderdaad in de feestvreugde, maar wat een opmars heeft Facebook gemaakt!

De keerzijde is de overdaad. Niet toevallig is 'unfriend' is door de New Oxford American Dictionary uitgeroepen tot het woord van het jaar 2009.

2. Productiviteit: meer met minder

Online activiteit efficiënter maken, heeft zich doorgezet. Zogenaamd cross-posten van zowel statussen (Facebook-Twitter, Myspace-Twitter, Yammer-Twitter, Ping.fm, LinkedIn-Twitter) is helemaal '2009'. En multi-platform clients zijn niet bij Digsby gebleven. Wat dacht je van TweetDeck, PeopleBrowsr en Seesmic die allemaal diverse platformen kunnen bedienen.

3. We blijven lezen, maar ook vooral anders
Ook de vermoede opkomst van e-readers, abonnement op de papieren krant vervangen door een internet-versie abonnement, maar toch ook veel gewone boeken lezen. Deze zomer ging er voor het eerst een audiobook mee op vakantie, ik lees tegenwoordig regelmatig e-books in de trein, maar heb evengoed een warme band met de plaatselijke bibliotheek om mijn leeshonger te stillen.

4. Mobiele telefonie - computer - fotografie versmelten verder
Wie dat nog ontkent, moet z'n ogen open doen in de trein, tijdens concerten of op vakantie.

5. Multimediaal communiceren
Blu-ray heeft nog niet echt een vlucht genomen, maar allerhande pogingen van uitgevers om onze aandacht via diverse media te trekken, zijn evident. TV, web, radio, het vergroeit wel, zij het vanuit verschillende belangen en tempo's.

6. Van gebruiken naar deelnemen in
Verkijk je hier niet op een eerste indruk. De enorme groeicijfers van bijvoorbeeld Twitter en Facebook zijn haast omgekeerd evenredig aan de actieve bijdragen. Het bericht, dat het aantal actieve Wikipedia schrijvers afneemt, verbaast me niet. De wisdom of the crowds is er wel, en heeft in best sellers als Wikinomics, Groundswell en Free uiteraard centraal gestaan. Maar de werkelijkheid: actief willen bijdragen aan een gemeenschap zonder geldelijke beloning vraagt op z'n minst tijd en een andere soort waardering. Als die uitblijft, kan ik me constateringen als Facebook wordt 'uncool' voor 18-24 jarigen goed voorstellen.

7. Mashup of social graphs - forget private browsing

My social Network on Flickr, Facebook, Twitter...Image by luc legay via Flickr

Het verdichten van je aanwezigheid op verschillende netwerken, al dan niet tegelijkertijd is ook zo'n 2009 verschijning. Als een serieus contact via Twitter ontstaat, is hij/zij ook snel via LinkedIn en Facebook toegevoegd en een adreskaart in Outlook contactpersonen gemaakt. Privacy online? Dan moet je niet online. Google weet veel van je en steekt dat niet onder stoelen of banken. En over het algemeen laten we zelf bewust heel veel identiteit sporen na op het web. Bij deze weer eentje.

8. Herwaardering vriendschappen
Vriendschappen tussen mensen waarderen face to face ontmoetingen. Dat kunnen, zo bewijst de praktijk, prima door sociale netwerken geïnitieerde of gefaciliteerde ontmoetingen zijn. Hoofdboodschap: kom ook achter je scherm vandaan, ontmoet elkaar bij een Open Coffee, tijdens een concert, dagje uit, conferentie of lunch.

9. Zorgen voor ontspanning
Het leven is meer dan een life stream. Crisis of niet, op vakantie willen we allemaal. Pretparken hebben weer een prima jaar achter de rug.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

27 november 2009

Kindle voor PC ervaringen

Eerder deze maand kondigde ik de komst van Kindle for PC aan, Amazon's brug naar de Kindle Store voor boekenwurmen zonder Kindle, maar met een PC.

In die categorie schaar ik mezelf ook, en omdat na het lezen van een aantal e-books in Acrobat Reader wel benieuwd was naar de 'Kindle ervaring' heb ik de applicatie op m'n laptop gezet en in de Kindle Store gezocht naar beschikbare boeken. De tags Kindle freebie, kortom gratis aangeboden boeken om eerste verkenningen te doen, trok. Daar zat behoorlijk wat klassiek spul tussen, dat je overal op het web rechtenvrij kunt lezen, maar ook serieuzer werk. Lang niet alle werken blijken beschikbaar voor ons niet-Amerikanen.

De gratis boeken die dan wel beschikbaar zijn en interessant lijken, kosten dan ivm belastingen e.d. toch $2.30, nog een koopje natuurlijk. Ik koos voor Eating the Dinosaur en The Dude Abides. Ik kreeg bij deze betaalde aankopen spontaan wel gratis Killing Yourself to Live: 85% of a True Story bij (had $13.79 moeten kosten).
screenshot Amazon Kindle for pc
Het Kindle for PC programma leest makkelijk, bladert eenvoudig en geeft ook afbeeldingen scherp weer. Elke bladzijde wordt in énén leesbaar getoond, in tegenstelling to veel PDF pagina's. Dat navigeert rustig. Het programma houdt zelf bij waar je bent gebleven. Bij een volgende treinreis dus 'gewoon' weer verder. Ik ben al wel blij met dit pc-programma, en aangezien de laptop toch ongeveer elke dag mee is, heb ik geen behoefte aan extra hardware om mee te nemen tijdens het woon-werkverkeer in de trein. En op vakantie, aan het strand of op een luie stoel in de tuin is een gewoon papieren boek veel gemakkelijker, handzamer en energiezuiniger!

Labels: ,

26 november 2009

iCal kalenders vinden en beheren

iCal is een standaard formaat voor elektronische kalenders, dat ze bruikbaar maakt in diverse programma's op verschillende platformen. Of dat nu Outlook, Vista Calendar, Google Calendar, Plaxo of de tegenhangers op Linux, Apple en dergelijke zijn.

Synchroniseren van kalenders

Ik gebruik het iCal formaat om mijn Outlook agenda via het internet zichtbaar te kunnen maken in Outlook thuis, en online op Plaxo.

Hoe vind je interessante kalenders?
Feestdagen, speelschema's, lesroosters, evenementenlijsten, op dat vlak is er veel hergebruik van gegevens mogelijk.

Openbare agenda's op Google Agenda
Als je in Google Agenda naar Instellingen - Agenda's gaat, zie je in het midden de optie Door interessante agenda's bladeren. Daar biedt Google een aantal agenda's aan rond sport (onder meer voetbalschema's), vakantiedagen per land en een aantal bijzondere:
- Dag van het jaar (dagnummer)
- Schijngestalten van de maan
- Weeknummers
- Verjaardagen van contactpersonen en afspraken
- Zonsopgang en -ondergang voor Amsterdam
Verder kun je in je Google Agenda via een url een iCal agenda importeren.

iCalshare
Icalshare.com, ooit de portal op het vlak van iCal kalenders valt nu op door als meest recente bijdrage ergens in 2008 aan te geven. Ja, er staan vele tientallen agenda's, van bijbelleesroosters, feestdagen tot de Bush countdown kalender.

Voetbalkalenders
op Voetbalkalenders.nl pik je zonder problemen de speelschema's van je favoriete club uit de Eredivisie of Jupiler competitie op.

Flogs
Flogs heeft 1000+ iCal kalenders voor je in diverse categorieën. Om de kalenders naar je agenda-programma (ze ondersteunen zelfs iPhone en BlackBerry) moet je wel een plugin installeren. Op zowel mijn Outlook 2007 i.c.m. Exchange als de BlackBerry (vanwege ontbreken APN bij T-Mobile InstantEmail) liep de service stuk. Jammer, want de site en het aanbod zijn veelbelovend.

MarkThisDate
MarkThisDate laat je kalenders delen. Van Conimex Dagelijkse Wokrecepten tot de betaaldata van studiefinanciering door de Informatie Beheer Groep.

Kanttekeningen
Als je kalenders deelt (en je kunt zelf ook agenda's publiceren), moet je ze wel actualiseren. Wat heb je aan bijvoorbeeld de Schoolvakanties 2009, zodra het 2010 wordt?

Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

25 november 2009

Muzikale ontdekkingen november 2009

Ethniphop
Ethniphop mixt de verschillende muzikale invloeden van landen rond de Middellandse Zee en hiphop. Nikla is de 33 jarige zangeres die achter dit alias schuil gaat.

Meer zien en horen? Ga dan naar Myspace.

Mindy Gledhill
Mindy Gledhill is een singer/songwriter met warme stembanden, fijn pianospel en heerlijk klinkende arrangementen op haar Feather in the Wind album (2007) In 2004 bracht ze The Sum of All Grace uit. Muzikale invloeden zijn Imogen Heap, John Mayer, Neil Young, Joni Mitchell, Switchfoot en Sarah McLachlan.

Als je van een wat poppier versie van Leigh Nash houdt, is Mindy 'je vrouw'. Check haar weblog of volg @MindyGledhill op Twitter, waar ze zichzelf omschrijft als: indie Singer/Songwriter, college student (sound recording technology), blogger, design freak, adrenaline junkie's wife and mother of two boys. Ook kun je vrienden worden via Myspace.

Madison Skylights

Matt Redemption's alter ego Madison Skylights ziet zijn publiek het liefst op de dansvloer. Er zijn slechtere idee&eumk;n, toch? Bounce heet zijn debuutalbum.

Je kunt Matt volgen op Twitter, Youtube, Play.fm, Facebook,
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

24 november 2009

Enterprise Social software: Second Life en Novell Pulse

Second Life als platform voor samenwerking. Niet langer wat vrijblijvend rondhangen, kletsen en Linden dollars uitgeven aan een nieuwe look, maar aan de slag. Second Life profileert zich op Work.Secondlife.com als leider op het vlak van virtual meeting, event, training, prototyping, and simulation oplossingen. Deze speciale Enterprise environment komt op servers in het data center, dus achter de firewall. 3D ervaring, tot 800 concurrent avatars en een opdeling in maximaal 8 regions.

Binnenkort gaat ook een Marktplaats live, waarop 3D templates en andere spullen voor de Enterprise environment aangeschaft kunnen worden.

Het platform ondersteunt spatial voice, text chat en zogenaamde 'inworld interaction'. Presence en een Active Speakers box zijn present, evenals een Q&A sectie en instant vertaaloptie.
Als @workinginworld kun je de ontwikkelingen op Twitter volgen. IBM is alvast een gebruiker.

Novell Pulse
Misschien nog zo'n onverwachte naam in enterprise social software land: Novell. Met Novell Pulse wordt een social software platform gelanceerd, dat een tegenhanger van Lotus Connections e.d. wil zijn, getuige de demo van de interne Cockpit versie.

Novell Pulse wordt volgend jaar zomer gelanceerd, zal met Google Wave samenwerken en functies bieden als document sharing, conversaties, people filtering, social messaging, groepen, e.d. Begin 2010 zal een beta preview beschikbaar komen.

Via @novellpulse kun je de ontwikkelingen volgen.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

23 november 2009

Seesmic voor Windows, BlackBerry en Android

Seesmic Desktop als AIR applicatie is sinds april 2009 verder ontwikkeld. Eind vorige week maakte Luc le Meur versies bekend voor Windows (aparte client, geen AIR nodig als runtime environment), BlackBerry en Android mobiles. Een overzicht van de mogelijkheden.

Windows
De Windows client biedt een multi-column client voor één of meer Twitter accounts. Qua functionaliteit begint de client dus weer sec als Twitter. Ik kan me goed voorstellen, dat je TweetDeck als multi-column/multi-platform client veel volwassener vindt. Zelf houd ik het bij de AIR applicatie Mixero.
screenshot seesmic for windows

BlackBerry

De BlackBerry client brengt alle Twitter functionaliteit in een nette interface. Navigeren door de tweets gaat snel en het font is prettig leesbaar. De timeline ververst zichzelf (in bijvoorbeeld TwixTreme wordt aangegeven hoeveel nieuwe tweets er zijn). Seesmic toont in zijn hoofdmenu het aantal nieuwe @Replies en Direct messages. De Twitter lists kun je zien en doorbladeren. Verder kun je zoeken op Twitter en zoekopdrachten bewaren voor hergebruik. Om foto's te uploaden kun je kiezen tussen yFrog en TwitPic. Het refresh interval is aan te passen. Seesmic ondersteunt al Geo Location (met hulp van de GPS in je mobiel). Tenslotte kun je aangeven hoeveel tweets in één keer geladen moeten worden. De menu-optie Toepassing omschakelen is afwezig, en ook de Capture It menu-integratie mis ik om screenshots te maken. Als je de toepassing echter naar de achtergrond brengt, wordt het aantal nieuwe tweets in het Home screen van je BlackBerry weergegeven. En last, but not least: url shortening, zoals je in de desktop versies gewend bent, is aanwezig zonder dat je er zelf wat aan hoeft in te stellen.

Opvallend was het gemis om een tweet als favoriet te merken, een selectie te maken, kopiëren en te plakken, maar daarentegen geeft Seesmic de mogelijkheid een tweet per e-mail te versturen. Dat is dan ook wel nodig. Een zichtbare bug is dat ook na een Exit van het programma de teller met nieuwe tweets in het home screen blijft staan.

Wrange nasmaak
Toen ik de WiFi uitschakelde en het weer via GPRS moest doen, smaakte Seesmic heel wat minder lekker. De Twitter client wil per se via WiFi of APN, die had ik bij andere gebruikte Twitter clients, zoals TwitterBerry, ÜberTwitter, TwixTreme, etc. nog niet meegemaakt. Een absolte showstopper, zo laten meer gebruikers weten in de support forums. Seesmic is daarom weer verwijderd van m'n BlackBerry, TwixTreme mag lekker blijven.

Android
Zie voor de basis de bespreking van de BlackBerry client. De Android versie biedt verder threaded messages, video uploads naar YouTube, url shortening via bit.ly of j.mp en configuratie van notificaties.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

22 november 2009

Game Mass: We Pray s(t)imuleert kerkvieringen

Prayer Works Interactive brengt Mass, we pray voor de Nintento Wii uit. Leg je staafmixer, ik bedoel controller, aan de kant, neem dagelijks je kruis op en volg de makers naar de virtuele kerk. Waarom zou je wachten tot zondag? Je hebt de spelcomputer toch elke dag tot je beschikking. Kruisje slaan, wapperen met de handen om wijwater over de kerkgangers te verspreiden, of als beloning 3 kerkbanken vooruit schuiven. Klokkenluiden of met een wierookvat zwaaien, het gaat om de rituelen, mensen!

Ook knielbewegingen worden gedetecteerd, daarvoor is een knielbankje, dus voor naast het bord, tennisracket, pistool en golf stick.

Vanaf 20 november kun je pre-order plaatsen. Rond pasen 2010 kun je je spelletje in huis verwachten, met recht een passiespel. De makers stellen: "We willen met behulp van computergames mensen dichter bij God brengen". Het is niet bekend of de game ook op de Nederlandse markt zal verschijnen, maar dat zou voor een echte gamer niet mogen boeien. We importeren op religieus vlak wel vaker wat uit Amerika?

Labels: , , ,

21 november 2009

Christmas Rock Night 2009 vooruitblik

Al 30 jaar (!) is Christmas Rock Night in het Duitse Ennepetal een begrip. Een tweedaags rockfestival als overbrugging tussen de zomerfestivals in opeenvolgende jaren. Op één of andere wijze kwam het eerder niet uit, of zat Sinterklaas echt in de weg, maar ditmaal kon de line-up voor de vrijdag 4 december me niet weerhouden toch een ticket te scoren. Dat ik zaterdagavond 5 december thuis moet zijn, is niet anders. Maar liefst 200 andere Nederlanders hebben al een kaart gekocht, er is plek voor meer muziekliefhebbers.
Op vrijdagavond 4 december vanaf 17 tot 1 uur 's morgens kun je genieten van:
* Haste The Day (ook Last.fm)
* FireFlight. (ook Last.fm)
* Flatfoot 56 (ook Last.fm)
* HB (ook Last.fm)
* FM Static (ook Last.fm)
* Since October (ook Last.fm)
* Manic Drive (ook Last.fm
* Samuel Harfst (ook Last.fm)
* Daveman (ook Last.fm)
* Arson (ook Last.fm)

Op de zaterdag komen optreden:
* Disciple (ook Last.fm)
* Thousand Foot Krunch (ook Last.fm)
* The Letter Black (ook Last.fm) The Letter Black bracht in september de 6-song EP Breaking The Silence uit bij Tooth & Nail.
* Seventh Day Slumber (ook last.fm)
* Showbread (ook Last.fm)
* Children 18:3 (ook Last.fm)
* Secret & Whisper (ook Last.fm)
* Abandon (ook Last.fm)
* Arson (ook Last.fm)
* Outbreakband (ook Last.fm)

Impressies van de 2008 editie:

Christmas Rock Night 2008 from Willem du Mortier on Vimeo.


Voor de Hollandse belangstellenden in er een Christmas Rock Night 2009 Hyve. En op Last.fm is alles ook nog op een rijtje gezet.
En natuurlijk is er @xmasrocknight op Twitter voor alle updates.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

20 november 2009

TEDx Amsterdam verslag

TEDx is de lokale versie van de TED conferenties die voornamelijk in Amerika plaatsvinden met inspirerende sprekers en artistieke inbreng. Vandaag, 20 november voor het eerst TEDx Amsterdam in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Al maanden geleden konden geïnteresseerden zich aanmelden. Uit de 3600+ aanmeldingen zijn er 600 geselecteerd om in de zaal zelf te zitten. Met dank aan sponsor UPC werden echter simulcasts georganiseerd, onder meer in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Inschrijving voor het interactieve programma in De Zwijger was 5 november met een paar minuten geregeld, heel wat beter dan het slijmen-en-wachten langs de reguliere weg. Met HappyChaos was een eigen programma in elkaar gezet rond de simulcast. De 275 plekken in de zaal werden met afwisselend publiek bezet. De deelnemers hadden elkaar via de community op CCAA.nl online, en vandaag face 2 face (In Real Life, IRL) kunnen ontmoeten.
Een aantal TED talks (Jaap Elzas met zijn ecowasbol, Claire van Els en Hendrik Folkerts over het Troublemakers platform voor feminismestudies en Sander Veenhof met een zijn blue screen technolohy project De-Surveillance in de Rotterdamse Witte de Witstraat) waren 'onze' invullingen van de pauzes in het Tropeninstituut. Real time mindmappers op het balkon maakten van Meindmeister gebruik om hun samenvatting van enkele sprekers te maken.

Frans Timmermans (Minister for European Affairs) sprak over "Be like Jack Sparrow; embrace your fears". Jacob Gelt Dekker (filantroop en ondernemer): "In Search of the Pot of Gold" en Christien Meindertsma (fotografe en ontwerpster): "PIG 05049" over de 100+ producten uit een varken. Tenslotte in de eerste set Nico Baken over "Holons and Holarchies, Complex Networks Unravelling the Origin of Knowledge and Culture".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 1
Op het tweede A4 de weerslag van de toespraken van Mabel van Oranje (CEO The Elders): "Breakthroughs and transformations", Louise Vet (Director Netherlands Institute of Ecology): "Towards a circular economy" over het C2C gedachtengoed. Rabbi Avraham Soetendorp deed een indrukwekkende oproep voor het Charter of Compassion (C4C), de Duitse professor Gerhard Knies (DESERTEC) presenteerde, op z'n professors "DESERTS – the global powerhouse of the future?".
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 2

In mind map #3 het onverwacht wendende relaas van Gary Carter (Fremantle, het mediabedrijf achter Boer zoekt vrouw en X Factor), de wel erg gehypte technology peptalk van Kevin Kelly (Wired Magazine): "What technology wants", Claire Boonstra (Layar) Hans Aarsman (fotograaf, publicist), "From pretty to ugly and back again; mysterious ways of beauty in photography" en Marcel Dicke "Why not eat insects?"
TEDxAmsterdam Speeches mind map part 3
Al mind mappend kreeg ik vanmiddag een camera en interviewster voor mijn neus met vragen waarom ik zoveel aantekeningen maakte en wat ik ermee ging doen. Dit 'diepte interview' met Sanne de Ronden is teruggeknipt tot 2 seconden in het TED item van het laatste Journaal op 3 (start item op 4:00, mijn hoofd vanaf 5:20)
Get Microsoft Silverlight
Beneden in het café nog even gekekek naar Karsu Dönmez (singer/songwriter) op vleugel met een violiste. Daarna per trein terug naar Balkbrug, waarmee ik Robbert Dijkgraaf, Tony DiSanto (MTV), Mark Kamau en Bjarke Ingels gemist heb.

Nu speelt Dönmez onder het schrijven en verwacht ik bijvoorbeeld nog Wubbo Ockels.

Zo'n Twitter backchannel op #tedxams ('s ochtends per ongeluk als op #tedx gezet, zodat in de zaal ook allerlei noisy tweets, zoals de TEDx conferentie in Tallin en vreemde talen met die lettercombinatie binnenstroomden) is zowel vervelend als vermakelijk. Opvallend in de ochtend veel excuus-tweets van 'ik-zou-er-graag-bij-zijn, maar heb andere prioriteiten'-mensen en schaamteloos veel Retweets met de locatie van de live stream. Ook werden erg snel conclusies getrokken in tweets zonder de 18 minuten presentaties echt af te luisteren. Ook opvallend: Vincent Everts die eerst via Twitter naar het fysieke adres van het KIT vraagt om vervolgens volledig in beeld fotograferend te zijn. En twitteraars hadden ook door wie er zoal in de zaal zaten. Voyeurisme en jaloerse blikken ;)

Promotie Dunglish
Ik schreef eerder over Dunglish, maar de sprekers vandaag leverden ook weer mooie uitspraken:
"You can never talk with your mouth full." (Marcel Dicke)
"...with our boots in the mud." (Jan Donner)
"Barack Obama...president of the United Change." (Mabel van Oranje)
"We live on a too big foot." (Louise Vet)
"In an investigative way." (Hans Aarsman)
Ideas worth spreading
Natuurlijk heb ik veel meer inspiratie opgedaan dan in deze eerste indrukken. Met een goodie bag met boeken, magazines, t-shirt en ander fraais, veel aantekeningen en gedachten is er voer voor de hersenpan en de belofte dat je er in m'n blog resultaten van gaat zien. Hulde aan de organisatie in Amsterdam, het gratis parallelprogramma in De Zwijger, inclusief drinken en lunch was top!

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , ,

19 november 2009

IPMA Jaarcongres rond Complexiteit in de greep

Dinsdag werd het jaarlijkse congres van IPMA-NL gehouden in 't Spant! in Bussum. Complexiteit in de greep was het thema, tijdloos en boeiend rondom projecten. Vooraf werd aangegeven, dat er antwoorden, ja zelfs best practices, gegeven zouden worden op vragen als:
- Over welke competentieset moet een projectmanager beschikken om een complex project binnen veilige haven te loodsen?
- Valt complexiteit te meten en te waarderen?
- Is er een relatie tussen de toenemende complexiteit van projecten en het groot aantal IT-projecten dat behoorlijk uit de hand loopt?
- In hoeverre kunnen we spreken over maakbaarheid binnen complexe projecten?
- Welke 'best practice' antwoorden zijn er voor projecten met veel onzekerheden?

Ochtendprogramma
Hans Vermaak (senior partner bij Twynstra Gudde) putte uit zijn recente boek Plezier beleven aan taaie
vraagstukken
en zette zo'n aansprekende keynote neer, dat de andere sprekers er niet meer aan konden tippen. Best practices? Niet dus. Wel graag een onderscheid tussen tamme en taaie vraagstukken. De eerste categorie zou je met bestaand repertoire aan interventies/methoden kunnen aanpakken, de tweede moet met onverwachte, revolutionaire aanpakken. Vanwege het diepgeworteld zijn van taaie vraagstukken in/rond het primaire proces van de organisatie, komt daadkrachtig aanpakken hier snel aan als 'hoort niet, mag niet, kan niet'. Vermaak stelt hier een aanval vanuit de flanken voor met een inktvlekwerking. Vermaaks humor bij het uitwerken van 4 van de 12 in zijn boek beschreven methoden raakten bij het publiek de juiste snaar en bood voer om over na te denken en te lezen.

Rob Buitendijk (ICT manager ProRail) ging in op 'Dubbelspoor: technologie van de 21e eeuw invoeren in een werkend spoor', met een grote nadruk op rimpelloze implementatie, roll-back scenario's en uitgebreide kwaliteitstoetsen voorafgaand aan een roll-out die dan ook nog eens niet in één keer landelijk wordt gedaan. Just Hut (Manager All IP KPN) betoogde aan de hand van 'Hoe de glasvezel elke vezel van de organisatie KPN raakt'. Samenwerking met business partners, contracten en klantcontacten zijn daarbij kernthema's. Waar binnen ProRail juist de behoudende, geduldige en grondige projectmanager mag acteren, selecteert de projectmanagement organisatie bij KPN juist ondernemende projectmanagers. Beide presentaties boden inkijkjes in de projecten van ProRail en KPN, helaas ook beide met een fors deel presentatietijd die besteed werd aan oppervlakkige bedrijfsgegevens.

Middagprogramma
Na de lunch en gesprekken met diverse medebezoekers was het de taak aan Chris Verhoef (hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) met zijn verhandeling over het falen van ICT-gerelateerde projecten bij de overheid me wakker te houden. Als je complexiteit wilt uitdrukken in kosten, omvang en slaagkans, bieden de beschikbare cijfers voldoende onderbouwing voor verwachte uitkomsten. Overheidsprojecten zijn van een andere ordegrootte dan die in de private sector, zowel in doorlooptijd als kosten. Slaagkans daarmee ook van een heel andere orde, dus veel lager. Brak uitgevoerde aanbestedingstrajecten, onvoldoende sturen op status/voortgang en lang naar de buitenwacht 'mooi weer' spelen, helpt mee in het uiteindelijk stranden van veel van dezze projecten.

Frank Verborg en Sven Withofs (adviseurs en partners bij NPI Instituut voor Organisatieontwikkeling) zetten met 'The Two Mindsets of a Champion' het bekende instrumentele tegenover de post-instrumentele (A Whole New Mind zou Daniel Pink zeggen). Een aantal aspecten van Hans Vermaaks verhaal kwam, in andere bewoordingen, terug. Denk niet alleen in mechanische termen over organisaties, mensen en processen. Wees je goed bewust van cultuurverschillen en benut deze (Normaal is anders! van Jitske Kramer adviseer ik in dit kader opnieuw). Top down uitrollen van een reorganisatie of andere veranderingen doemt de CIO tot Chief of Impossible Operations. Als juist de bewegingsruimte van boven beperkt wordt en aan de onderzijde op operationeel niveau wordt vergroot, ontstaan meer mogelijkheden. Het omgekeerde trechtermodel was een treffende visual. De vertaling naar het hoe, laat staan 'best practices' bleef op z'n best tot 'good (sounding)' practices beperkt.

Ronald Paul (directeur projectorganisatie Tweede Maasvlakte) sprak over de complexiteit van het maatschappelijke krachtenveld. Van NGO's, belangenorganisaties, wet- en regelgeving, havenbedrijf, een launching customer, vele, vele externe belanghebben en beïnvloeders die op hun beurt vanuit de insteek 'samen is beter' bewust geholpen, geadviseerd, beïnvloed en beantwoord zijn.

Tja, en dan was er ook nog een voorraad stenen van dagvoorzitter Marolein Groenendijk (Getronics Consulting), een tekort aan viltstiften om de 'take away' voor de komende tijd op te zetten, en associaties bij stenen die veel (onbedoelde) kanten op kunnen anders dan iets in de grip hebben, of juist de gevoelskant van projecten te belichten. En zo heeft ook zo'n congres complexe kanten, een dynamische omgeving, slaagkansen en leerpunten voor een volgende keer. Net een echt project :-)

Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

18 november 2009

Concertverslag Farewell concert Delirious? in Den Haag

Maandagavond was Delirious? in het kader van hun Farewell Tour voor het laatst in ons land. Om meteen maar toe te geven, dat het mijn eerste concert was. Ik had voor Bottomline al wel diverse CD's en de live DVD gerecenseerd.
De Sion Kerk in Den Haag stuurde met de tickets wat typische Hollandse strengheid mee: "Ook het fotograferen van het concert met eigen camera's is niet toegestaan. Hier zal ook op worden gecontroleerd. Er worden foto's en reportages gemaakt door de organisatie die achteraf aangevraagd kunnen worden." Je zult maar fan zijn... En wat dacht de organisatie te kunnen doen tegen alle met camera's uitgeruste mobiele telefoons? Niet dus, juist de 'professionele' fotografen heb ik niet gezien, de fans met cam-phones wel.

De Dr. Anton Philipszaal, beter bekend als het Lucent Dans Theater was rond 18u al omgeven door trouwe fans. Eenmaal binnen vulde zich de zaal snel en verzorgde Delirious? zelf onder hun oorspronkelijke naam The Cutting Edge Band het eigen voorprogramma. King of Fools, I Could Sing of your Love Forever, Happy Song, alle oudjes kwamen voorbij. Vol onderkoelde Engelse humor, alsof de band nog op doorbreken staat.

Na de pauze Delirious? met veel visuals, wisselingen in outfit en een overvolle set en terecht: het publiek wilde ze allemaal wel horen: Rain Down, Take Me Away, Inside outside, Love Will Find A Way en History Maker. De geluidsmix werd na een slecht begin steeds beter. En wie dacht dat de band zonder toegiften weg kon komen, had het natuurlijk mis. Een aantal tracks was ook echt wel tot het eind bewaard. Collega BottomlineOnline redacteur Leon van Steensel bood namens GMI Music een aandenken (fotolijst met historisch white flag optreden in Amsterdam Arena) aan. Hopelijk spreken de beelden meer dan woorden.

Hoewel met 12 mensen uit Balkbrug/Dedemsvaart, had ik Michiel Doetjes mee terug, uiteraard met Delirious? CD's in de auto.

Als muzikale erfenis heeft de band het dubbelalbum History Makers uitgebracht. Van de zo'n 120 songs is een compilatie gemaakt, bestaande uit 31 songs, een 56-pagina's tellend boekje en een DVD met alle muziekvideo's. Op de eerste schijf vind je Did you feel the mountains tremble, Rain Down, History maker, My soul sings, Happy song, Shout to the north, Lord you have my heart, Obsession, Majesty (Here I am), My glorious, Find me in the river en I could sing of your love forever, afgesloten met We give you praise en What a friend I've found.

Op de tweede CD staan Deeper, Inside out, Bliss, Sanctify, It's OK, Love will find a way, Heaven, Stronger, Take me away,
Every little thing, Investigate, All the way, Promise, There is an angel, Paint the town red, Solid rock en God is smiling.

Op de DVD video's van Deeper, Promise, Sanctify, Pursuit of happiness, See the star, It's OK, Gravity, Everything, Waiting for the summer, Take me away, Inside outside, Love will find a way, I could sing of your love forever en de bonus: History in the making. Gisteren kwam de box met de post binnen. De bespreking houd je uiteraard van me tegoed.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

17 november 2009

Werken met social software: business case

Voor niets gaat de zon op. Ook voor het opzetten, inrichten en levend houden van social software, is het goed vooraf na te denken over de kwalitatieve en kwantitatieve kosten en baten. Return on investment, ofwel rendement op je investering, zal voor menig management voeding geven om wel of juist niet te kiezen voor een implementatie van (een zoveelste stuk) software.

Olivier Blanchard neemt je in onderstaande presentatie even mee terug naar de basis van ROI en waarom dat zinvol is bij social software.Phil Green somde onlangs op IT Business Edge Five Reasons to Socialize Your Knowledgebase Inside the Firewall, bedoeld voor die Social Knowledge Networks "Empowering the broader organization to contribute to its knowledgebase, and putting tools in place to ensure knowledge is properly vetted and managed". Green vindt als baten:
1. goedkope manier om informatie vast te leggen en te delen.
2. hogere productiviteit. De recente Workplace Productivity Study door LexisNexis stelde dat 62% van de kenniswerkers 'veel tijd' kwijt was aan het schiften van irrelevante informatie op hun zoektocht. 85% van de witte boordenwerkers gaf aan dat het niet beschikken over de juiste informatie op het juiste moment een 'behoorlijke tijdverpiller' is. Ergo, commentaren en labels op sociale netwerken vergroten de vindbaarheid van informatie en maakt het zoeken ernaar efficiënter.
3. Verlaagde IT footprint en kosten. Geen informatie silo's meer, maar integratie van platformen vermindert de hoeveelheid IT infrastructuur.
4. Hogere effectiviteit en rendement van de organisatie. Expliciete, maar ook zogenaamde tacit knowledge wordt gecombineerd en ontsloten. Mensen en informatie, naast kapitaal de belangrijkste productiefactoren in veel bedrijven moeten gekoesterd worden.

Christina Warren (Mashable) beschreef een heel praktische HOW TO: Measure Social Media ROI

Het rendement van communicatie
David Bullock en Jay Deragon stelden in het white paper Social Media Directions: The Answers to the Questions Provide the Pathway to Solutions, Relations, Markets and
Conversations Yet to Be Discovered
vooral de makkelijke invulling van de 'hoe'-vraag ter discussie. Veel boeken en 'self made web 2.0 experts' komen niet verder dan technologie of oppervlakkige how-to antwoorden. Waar je echt op zou moeten letten bij het bepalen van rendement, is bijvoorbeeld de waarde van communicatie. Communiceren deden we al die tijd al (koffiecorner, vergaderingen, spontane ontmoetingen, etc.), zonder dat we er een business case voor hoefden op te stellen.

The Emergence of The Relationship Economy
Op dat thema borduren Scott Allen, Jay T. Deragon, Margaret G. Orem en Carter F. Smith in The Emergence of The Relationship Economy door. De Relationship Economy kenmerkt een groot aantal factoren die bijdragen aan het werkelijk economie bedrijven rond relaties. Zie mijn boekbespreking voor meer details.

Kortom: de vraag naar de business case rondom social software is een essentiële. Hoe kijk je aan tegen kennis, relaties? Wat is de fabric van je bedrijf of organisatie? En, zoals je hebt gezien in bovenstaande onderzoeken en invalshoeken gaan de kosten- en batenfactoren veel verder dan de investering in een softwarelicentie of het uitsparen van e-mailverkeer.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

16 november 2009

De mate verbondenheid vergroten

Vorige week vrijdag promootte Microsoft Live de mogelijkheid contacten uit bijvoorbeeld Hyves, maar ook AOL, LinkedIn, Google en Myspace te importeren als Live Messenger contactpersonen. Het is de uitnodiging die veel (sociale) netwerken aan extra verkeer, gebruik, marktaandeel en bijvoorbeeld advertentieruimte kan helpen. Ik heb vrijdag de Hyves vrienden met een Live Messenger account, voor zover nog niet als contactpersoon bekend, uitgenodigd.

Waarom? Omdat de messaging applicatie van Hyves zelf niet overhoudt en Live Messenger na al die jaren eigenlijk voor mij nog steeds meer bereik heeft dan Yahoo! Messenger, ICQ of Gtalk. Een tweede, nog belangrijker reden, is de erkenning dat voor instant messaging openbare sociale netwerken als Twitter, Yammer of Facebook niet bedoeld zijn. En waar Microsoft Office Communicator handig is om met collega's te schakelen, werkt die buiten de Capgemini context (VPN, enzo) niet op een Windows Mobile of BlackBerry. En dat zijn wel de apparaten waar good old instant messengers met clients perfect voor zijn. En dat geeft zowel de hele dag door de mogelijkheid je online presence aan te geven, als ook - zo nodig - met mensen via webtechnologie te kunnen converseren.

Presence in beeld
Om dat op de nieuwe WordPress portal henkjanvanderklis.nl zichtbaar te maken, vond ik dit weekend de IM online plugin. Deze kan zowel de status op IM netwerken als Skype weergeven, en dat is weer handig, als je mij wilt bereiken.

Retaggr brengt alle profielen bij elkaar
Ik heb een poging gedaan met DandyID alle sociale (netwerk)profielen bij elkaar te brengen, maar de widgets werkten gewoon niet op m'n website.
Met Retaggr lukt dat wel, en is de integratie op de website met een i-icoontje bovenaan de blog posts elegant. Retaggr heeft veel andere mogelijkheden om met Add me buttons, profielkaartjes en e-mail handtekeningen je verbondenheid onder de aandacht te brengen.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

15 november 2009

Verslag 25e Night of the Proms in Gelredome

Night of the Proms, gisteravond met de Arnhemse Gelredome als locatie en gevuld met een 14.000-koppig publiek, waaronder Klazien en mij, had een aantal verrassingen in petto.

Roxette at Night of the Proms 14 november 2009 030Zeven jaar na de noodgedwongen afzegging werd Roxette opnieuw in de line-up geplaatst. Het Zweedse duo Marie Fredriksson en Per Gessle waren weer helemaal terug. Marie was voldoende hersteld van een hersentumor die haar in 2002 velde. Het publiek kende de hits van toen nog uit het hoofd, en galmden It Must Have Been Love, The Look, Joyride, I Wish I Could Fly en Listen To Your Heart lekker mee.

De Hongaarse tweelingbroers Peter en Zolt Katona speelden de rol van classic meets pop erg goed uit, bijvoorbeeld met klassieke deuntjes gemixt met een Michael Jackson medley. Na een jaartje afwezigheid was de onvermijdelijke John Miles en Fine Fleur terug op het Night of the Proms podium met niet alleen het 'volkslied' Music (was my first love). 25 jaar geleden bij de eerste editie van NOTP was hij er, maar ook de inmiddels 87-jarige Brusselse mondharmonica virtuoos Toots Thielemans. Alleen met bijvoorbeeld een Turks fruit filmmuziek medley, samen met John Miles schitterend in de What a Wonderful World cover.
Peter en Zoltan Katona at Night of the Proms 14 november 2009 018Het orkest Il Novecento met dirigent Robert Groslot speelde de sterren van de hemel, of het nu onder de verlichte bloemen de Bloemenwals uit de Notenkraker suite, de diverse artiesten, de samenzang met het Kleine Café aan de haven of Land of Hope and Glory was, of Ravel's Bolero.

Een wat mij betreft onterecht beperkte inbreng had Within Temptation zangeres Sharon den Adel. Naast Stand My Ground en What Have You Done had er nog best een aantal tracks meer vertolkt mogen worden.
OMD at Night of the Proms 14 november 2009 016Zo'n zaterdagavond vliegt toch al voorbij, zeker als het duo Andy McCluskey en Paul Humphreys, beter bekend als Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) hier ook een indrukwekkende come-back maken. In 1978 opgericht en tijdens hun hits tot 1986 nog jonge broekjes, nu wel ouder, maar nog letterlijk springlevend. Hun optreden tijdens NOTP in 2007 was afgeblazen vanwege ernstige ziekte van de vrouw van McCluskey, evenals 2008 nu ook in volle glorie terug. En toegegeven, Enola Gay of Maid of Orleans klinken met orkest erg goed. En de teksten kenden we allemaal ook nog.

Aanstaand weekend is NOTP nog in Ahoy, daarna in Antwerpen. De laatste nieuwtjes kun je volgen via @nightoftheproms of notp.com.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

14 november 2009

Microblogging updates november 2009

To Tweet or Not to Tweet
Nog altijd is dat de basisvraag. Moet je meedoen? (nee), wat heb je eraan? (maak je voor een groot deel zelf uit). Frankwatching deed serieus onderzoek en presenteerde de resultaten op UltimateTwitterStudy.com.
Lists mania
Toen Twitter eindelijk Lists uitbracht als openbare groepen Twitter gebruikers, dook iedereen erop, alsof er echt wat nieuws te beleven is. En dus kwam de vraag naar widgets om de buitenwacht via de eigen websites te laten weten de gelukkigen waren. Twitter bracht er zelf een uit. Ik sta inmiddels genoemd in 9 lijsten, kortom anderen hebben een lijstje op Twitter aangelegd, waarop ik voorkom. Met dank. Zelf houd ik mijn groepen Twitter gebruikers in Mixero en heb dus geen enkele reden op Twitter zelf ook lijsten aan te gaan leggen.

Op 2 november tetterde Seesmic dat hun Desktop client de List functionaliteit als eerste zou gaan opnemen. En ReadWriteWeb bracht 10 voorbeeld widgets uit.

Project Retweet en no reload bij nieuwe tweets
Je zou het haast vergeten, maar Twitter zelf ondersteunde geen RT functie en had een pagina verversing nodig om nieuwe tweets in je timeline te tonen. Met Project Retweet wordt het eerste opgelost. Het tweede is inmiddels geregeld.

LinkedIn en Twitter status nu Linked
Er is nu 2-weg update van status tussen LinkedIn en Twitter mogelijk.

Het kan ook selectief, door in je Twitter timeline #li of #in op te nemen. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen op LinkedIn op al je updates zit te wachten.

Twittermagazine
En als je het praten over Twitter interessanter vindt dan het gewoon te doen en zien wat het je brengt, kun je ergens de komende weken in de tijdschriftenwinkel en online het eerste Twittermagazine kopen. Het magazine is een initiatief van Jessica de Kok (@kaatmossel) en Quint Result Communicatie. De bedoeling is eens per kwartaal een magazine over Het Nieuwe Werken, sociale media e.d. uit te brengen.

Labels: , ,

13 november 2009

BlackBerry updates november 2009

Binnenkort: LinkedIn en Xobni op BlackBerry
De BlackBerry Developer Conference begin deze week was een bron van goed nieuws. RIM zelf geeft per eind 2009 de eigen LinkedIn client vrij. De functionaliteit en screenshots zijn veelbelovend.

De makers van Xobni presenteerden er hun eigen client die tot nu toe furore maakte in Outlook. De binnenkort openbaar te maken client zal functies herbergen als:
features like:
- conversatiegeschiedenis met SMS, email, telefonie (zoals Sensobi nu doet)
- contactgegevens uit emailberichten in het adresboek zetten
- kalenderintegratie van email
- rangschikking van contacten n.a.v. contactgeschiedenis (zoals Sensobi)
- Bellen, e-mailen en sms'en met 1 click
- beschikbare tijden uit je kalender kopiëren en plakken in een e-mail.

Facebook 1.7
RIM heeft 17 oktober de 1.7.0.18 versie van haar Facebook client uitgebracht. Nieuw zijn:
- de mogelijkheid om de News feed als startpagina te gebruiken
- de mogelijkheid om te schakelen tussen News Feed, Status Updates, Photos & Links
- verbeterd geheugengebruik door beter gebruik te maken van caching
- Feed Pre-fetching: je hoeft niet meer te wachten om iets te doen, terwijl de Feeds bijgewerkt worden.
- View Profile Menu Option

Waarschuwing: Via AppWorld bijwerken van Facebook ging minder spontaan goed. De Nederlandse versie (van BlackBerry.com) wordt dan zonder melding verruild voor de Engelstalige. Bij mijn upgrade werd ik na 1e installatie getracteerd op een Java exception, bij de 2e poging was Facebook verdwenen als icoon in het overzicht met toepassingen. Pas bij de 3e herstart en run werkte (de Engelse) Facebook wel in de juiste versie en naar behoren.

Eindelijk: Hyves client
Hyven op de Blackberry was eerder een kwestie van via de mobiele website inloggen, eindeloos klikken en superkleine lettertjes. Blackberry heeft clients voor andere populaire social networks zelf gebouwd, maar Hyves' Raymond meldde daags na mijn vorige BlackBerry updates post, dat er eindelijk een eigen Hyves Blackberry app is.

Downloaden kan door je BB browser naar http://hyves.nl/mobile/download/?file=Hyves.jad&device_family=BLBR te sturen.
Waarschuwing: de client heeft nog wel een beta-kwaliteit. Makkelijk terugkrabbelen of de berichten bekijken in de Inbox (ondanks een envelop-icoon worden de ontvangen berichten niet weergegeven) is niet mogelijk.

En ook eindelijk: Soocial client
Voor het hassle-free synchroniseren van je adresboek van/naar je mobiel, webmail en desktop adresboeken was Soocial al tijden aan het klussen op een BlackBerry client. Vorige maand had ik alleen de gegevens uit de vooraankondiging, nu meer. De gratis download ondersteunt OS4.6+ en werkt op de modellen Bold (9000), Curve (8350i,8520,8900), Pearl Flip (8220,8230) and the Storm (9500,9530).
Waarschuwing: APN is nodig. Heb je net als mij T-Mobile Instant Email, dan is APN niet actief. Maak je wel gebruik van de APN instellingen, moet je rekening houden met apart gefactureerde kosten voor dataverkeer. Bij Vodafone BlackBerry Internet Service heb je daar geen last van.

Desktop Manager 5.0.1
26 oktober is v5.0.1 van de Desktop Manager uitgebracht.
* Gebruikersinterface voor het gebruik van uw toestel als een IP-modem
* Ondersteuning voor nieuwe velden in het adresboek voor uw toestel
* Verbeteringen in het synchronisatieproces voor organizergegevens
* Ondersteuning voor de talen Grieks en Hebreeuws
* Ondersteuning voor Windows 7

Snaptu - alternatief voor Viigo
Viigo, een RSS feed reader en Twitter client heeft er in Snaptu een geduchte concurrent bij op de BlackBerry.

De gratis download voorziet je smartphone in een veelzijde client voor onder meer Twitter, Facebook, Flickr, Accuweather (ook Balkbrug wordt herkend!), Google Calendar, RSS feed reader, Sudoku spelen. Bij de RSS feeds kun je kiezen uit een groot aantal voorgedefinieerde bronnen, maar bijvoorbeeld ook bronnen uit je Google Reader collectie importeren.

Snaptu biedt verder - behoorlijk Engels gericht - applicaties voor cricket nieuws, voetbaluitslagen, Guardian krant, London Tube informatie, en dergelijke.

In vergelijking met Viigo (kanalen die doorgeklikt moeten worden om bij je bestemming te komen) is de iconen interface van Snaptu makkelijker. De Twitter client is aardig compleet inclusief zoeken, groepen en favorieten. Dat username / password in plain text ingevoerd worden, valt op. En dat ik niet m'n hele Google Reader collectie kan importeren, maar per bron moet opgeven, of ik die wil importeren, was een afhaker op dat punt. Verder erg mooi gemaakt en functioneel. De catalogus applicaties (op het web wordt slechts een deel getoond, mobiel is er meer te kiezen) bevat voor elk wat wils. Wat mij betreft een aanrader.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

12 november 2009

Online project management ondersteuning 21

Ask about projects
Askaboutprojects.com is een nieuwe Q&A site over project management. Het maakt gebruik van een nieuw platform (stackoverflow.com, een Q&A site voor ontwikkelaars is er al populair mee geworden), dat een mengeling is van blogs, Wikipedia, Digg en Xbox (badges).

Groupswim
GroupSwim is een online social software omgeving voor samenwerking en communities met klanten. Naast een gelikte user interface, de mogelijkheid om functionaliteiten in andere omgevingen in te voegen, wordt open source technologie gebruikt in combinatie met cloud services, zoals Amazon's S3 voor de infrastructuur, een freemium model en automatische semantic analysis gekoppeld aan signalen van gedrag en sociale kenmerken.

GroupSwim laat je unstructured information structureren. Een gebruiker, groep, commentaar, discussie, wiki pagina, document, aankondiging, etc. is gekoppeld aan social tagging en gegevens van de auteur, editor, etc. Expliciete ratings, aanbevelingen en de interactie historie, alles wordt ingezet.

Effective Project Management Support Using Social Software

De met Rick Mans (Capgemini) gemaakte opvolger van Project management meets web 2.0\ (januari en juni 2009) was eind oktober rijp genoeg voor een eerste live gang bij een Xebia kennissessie.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

11 november 2009

Lino laat je online geeltjes plakken

De brown paper sessie (in de wandelgangen door Nederlandse generatiegenoten Bram Peper sessie) genoemd, heeft ook online tegenhangers. Op 1 januari presenteerde ik WebNotes aan je, onlangs werd ik via de Bas de Baar's podcast Projectshrink.com gewezen op Lino.

Traditioneel

Geen heden zonder het verleden, en dus eerst naar de voordelen van een brown paper zoals we die kenden.

Voordelen
- groepsdynamiek, iedereen mag en kan tegelijkertijd meedoen
- actief, je staat erbij, stickies kunnen verplaatst of aangevuld worden
- visuele kracht: je ziet direct wat er staan, veranderingen door verschuiven of clusteren zijn direct zichtbaar. Gebruik van verschillende kleuren versterkt dit effect.

Online geeltjes plakken
Lino is geschikt voor eenmans plakacties en vervolgens delen met velen. Deze gratis sticky & canvas service is compleet browser-based, kan naast sticky notes in diverse kleuren ook films en foto's kwijt op je canvas. Delen met anderen is mogelijk, updates per e-mail ook.

Online Stickies lino from Infoteria Online on Vimeo.

Nuttig?
Om het groepsproces zomaar voor een brown paper in te ruilen door wat afstandelijke acties achter een beeldscherm, lijkt me niet wijs. Voor kleinschalige sessies of inventarisaties op afstand kan Lino nuttig zijn.

Labels: , ,

10 november 2009

Werken met sociale software - opzetten en levend houden sociale kant organisatie

Om de organisatie van een levende sociale kant te voorzien kent TeamPark methode vier fases:
1. Bewustzijn: Social awareness creëren. Het gaat daarbij om inspireren, voorlichten, uitdragen en demonstreren
2. Strategie: Een social strategy bepalen. Het gaat om analyseren, plannen, bepalen, inschatten en bedenken. Evolutie of intelligent design
3. Implementatie: Een social platform implementeren
4. Leven: Het tot leven wekken van het de sociale kant. Het gaat dan om voordoen, begeleiden, modereren, motiveren, kaderen en meten
De constatering dat de het niet meer passen van organisatievorm, procesinrichting en hulpmiddelen bij de informele informatiestromen in de organisatie is een belangrijke drijfveer aan de slag te gaan met de sociale kant van de organisatie. Tegelijkertijd is de zekerheid van de 'oude wereld' een belangrijke belemmerende, vertragende factor bij verandering.

Voorbeeld: bid team

Veel processen zijn van nature hybride. In die gevallen hebben ze zowel een functioneel als een sociaal aspect. Neem bijvoorbeeld het proces van het maken van offertes in een commercieel op kennis drijvende organisatie. Dit is een centraal gecoördineerd proces waar echter veel van de informatie moet worden verkregen van medewerkers die zelf op een ander project of in een ander deel van de organisatie werkzaam zijn. Voor hen is het organisch werk. Van hen kan niet worden verwacht dat ze gaan deelnemen in de synchrone samenwerking van het bid-team onderling. Ze kunnen niet altijd alles uit hun handen laten vallen om hun mail te beantwoorden. Dit conflict kan leiden tot grote inefficiënties. De manier van communiceren en werken die het bid-team tot dan toe gewend was, documenten rondmailen en telefonisch vergaderen en afspreken, liep vrijwel vast en het project kende een enorme stress en ook de onvermijdelijke ergernis. Ook dit soort processen kunnen enorm aan efficiëntie winnen door ze de juiste ondersteunende faciliteiten te bieden. Dergelijke faciliteiten hebben dan een duidelijke bijdrage in het overwinnen van afstanden in tijd en plaats en het inbrengen van relevante kennis.

Het voorbeeld van het bid-team laat zien, waarom een geleidelijke implementatie niet zal werken. Per bid zijn andere collega's met op die offerte benodigde kennis en kunde nodig. En waar je als bid manager tijdens het bid behoefte hebt aan een efficiënte samenballing van informatiestromen, wil je - eenmaal weer in het veld en/of bezig met een andere opdracht - alleen asynchrone contacten met de organisatie hebben. Dan zijn efficiënte uitvoering van andere processen belangrijker en zoek je sporadisch naar die ene collega die je op het probleem dat speelt verder kan helpen.

Laten evolueren of neerzetten
Eerst denken dan doen heeft z'n waarde in veel situaties. Meerjarige implementatietrajecten hebben echter last van voortschrijdend inzicht, verouderde technieken en wisselende bemensing. Als je ervan overtuigd bent dat je een goed software platform in handen hebt, kun je ook de evoluerende vorm kiezen. Zoals veel aanbieders dat op het openbare web doen is geleidelijk functionaliteit toevoegen, user interface in kleine stappen uitbreiden en voor je eindgebruikers in 'perpetual beta' zijn. Ook dat is erg '2.0', maar geeft ook aan, dat software nooit af is. Juist door het te gebruiken komen onhandigheden, behoeften aan aanvullende mogelijkheden, etc. boven water. Het is de ervaring van de gebruikersgroep, waar menig software leverancier dankbaar gebruik van maakt.

Leven in de brouwerij
Volgens het boek The Wisdom of Crowds kunnen de beste resultaten worden verkregen van een crowd (community) wanneer:
- Er voldoende verschillende meningen zijn (en persoonlijkheden)
- Er voldoende onafhankelijkheid is bij het maken van keuzes (denk aan het Mattheüs-effect: Het komt er op neer dat bij het maken van een keuze zo min mogelijk beïnvloeding aanwezig moet zijn, bijvoorbeeld in de vorm van reeds gegeven beoordelingen.
- Er voldoende decentralisatie is, zodat mensen zich kunnen specialiseren gelijkgestemden kunnen overhalen mee te werken aan hun onderwerp (denk aan organische groepvorming en getal van Dunbar)
- Er technische mogelijkheden zijn om tot collectieve beslissingen te komen of om de collectieve mening te peilen (denk aan democratic ratings, reputatiesystemen en een gewogen voorpagina)
Dit zijn social design aspecten waarop gestuurd moet worden – met de juiste technologie en inrichting van faciliteiten - omdat ze ondersteunend zijn aan alle andere resultaten die van de community worden verwacht. In dergelijke aspecten zit 'design', maar ook het aandachtspunt om mogelijkheden, vrijheidsgraden en ruimte te scheppen, zodat diversiteit tot z'n recht kan komen en de 'crowd' een 'community' wordt.

Labels: , , ,

09 november 2009

Scheurkalenders 2010

Na 2 jaar de projectmanagement scheurkalender te hebben gebruikt, ligt dit jaar de Motivatie scheurkalender op mijn bureau. Eerlijk gezegd is dat de laatste keer, omdat veel 'inspiraties' van bedenkelijk niveau zijn. Wat dacht je van het 19 oktober voorbeeld: "Je moet synchroon zijn met je noodlot." van ene Dimitri Frenkel Frank?
Voor 2010 dus een 'betere' graag, Sinterklaas! Mijn eigen belangstelling gaat uit naar:

Neurocampus scheurkalender
Robert Bolhuis en Jolanda Prins, namen achter Neurocampus Magazine, Braintraining Omnibus en Neurocampus Breinboek Italië, leveren 365 dagen lang oefeningen, van taal tot rekenen, van inzicht tot logica. Alles komt aan bod. Op drie verschillende niveaus. Van B(achelor) tot M(aster) en P(hd).

Timemanagementkalender
In 365 dagen naar een leven met minder stress en meer plezier. Dagelijks beknopte samenvattingen van belangrijke instrumenten voor timemanagement
- praktische tips om tijd en energie te besparen;
- oefeningen om uw werk slimmer aan te pakken;
- wetenschappelijke informatie over onder meer het effect van stress;
- tips voor boeken, handige websites, quotes en leuke weetjes.
aldus de makers Martine Vecht en Leid Oudemans.

Wie wat waar in de Bijbel?
Met deze - niet jaargebonden - scheurkalender test je elke dag je bijbelkennis. De aansprekende vragen over personen, plaatsen en wetenswaardigheden zijn afwisselend waardoor de kalender aantrekkelijk blijft, een heel jaar lang.

Andere suggesties zijn
:
Psychologie scheurkalender
Iedere dag een citaat waardoor uzelf en uw medemens leert kennen; honderden emoties, gedragingen en verlangens passeren de revue. De Psychologie Scheurkalender blikt daarnaast terug op historische opvattingen over onze geest, en staat stil bij laatste stand van zaken in psychologieonderzoek.

Coachingskalender
Scheur je los. Dagelijks een oneliner en tekst over (zelf)coaching, persoonlijke effectiviteit, verandering, leiderschap en opvallende verschijnselen in organisaties en daarbuiten. Serieus en met een knipoog, aldus redacteuren Aty Boers en Marijke Lingsma.

Management Support scheurkalender
Dagelijks serieuze zaken, luchtige en pittige uitspraken, handige ict-tips en wetenswaardigheden om het jaar als management supporter door te komen.

De Ondernemerskalender
Voor het derde jaar op rij dagelijkse tractatie voor ZZP'ers en andere ondernemers op een uitspraak van een ondernemer over één van de vele aspecten van het ondernemerschap. De achterkanten bieden portretten van bijzondere (familie) bedrijven, anekdotes, fiscale tips, adviezen, informatie over boeken en evenementen, overpeinzingen en allerlei andere ondernemerszaken. Karen Romme (Young In Business) en Jacqueline Vaessen (Papillon Advies) zijn de drijvende krachten achter deze scheurkalender.

De Quest-scheurkalender is al bijna een klassieker. Ook in 2010 lees je elke dag het antwoord op een vraag die je jezelf vast ook al eens had gesteld. Prikkelende voorbeelden op de kaft zijn 'Hoe komt een boemerang weer terug?' en 'Hoe ontstaan sproeten?'.

Labels: , ,

08 november 2009

Get funky met Gotcha! Allstars en Soulclap

Gotcha! is in originele bezetting bezig met een reünie tour langs de bekende Nederlandse concertzalen. Ook werden de eerste CD's Words & Music from the Lowlands en Gotcha! Gotcha! opnieuw uitgegeven.
Als Gotcha! Allstars bestaande uit: E1 Ten (zang), Martyn "Homie" Bosman (drums), Erik "Bone" Boon (bas), Pieter "Pooperman" Smeenk (toetsen), Vince "the GogoPrince" Smeenk (percussie, toetsen), Joep "Ube da Dube" Smeenk (sax), Rudi "RC" de Graaff (percussie), Fabian Dech (zang), Koen "Koen-Fu" Lommers (gitaar), Arnold "Noldie" Smits (gitaar), Pieter "I Repeat" Both (zang) en Janice Williams (zang) tezamen stonden ze gisteravond samengepakt op het podium van Hedon Zwolle.

Dat ik er zelf was, heb ik te danken aan een gewonnen tweet-jezelf-naar-het-optreden van @hedonzwolle.

Voor alle duidelijkheid: Gotcha! was de afgelopen 20 jaar volstrekt aan me ontschoten. Maar onder het kopje 'luister eens naar wat anders', leek me het concert gisteren wel een uitdaging.

DJ Soulclap was als opwarmer en pauzeprogramma present met een mix van reggae, exotische Wereldmuziek en hip-hop. Het duurde even voordat het benedengedeelte van de zaal gevuld was, en 21.30u Gotcha! Allstars het overnamen van Soulclap's plaatjes.

Met een show die stond als een huis, 11 heren en dame die duidelijk plezier beleefden in hun spel, gimmicks als de lange jassen, de vele 'funk' woordspelingen, het lurken aan een fles wijn of beker bier en het zwaaien met het P-funk sign. Met name de hoge tonen werden samengepropt in de concertzaal, hetgeen de totale geluidskwaliteit in het midden van het publiek niet ten goede kwam.

D'Chase, Where Have You Been So Long, Tell It Like It Is en Put Your Body Into It plaatsen je terug in de tijd van Candy Dulfer, Arrested Development en Public Enemy. Voor de trouwe fans die vroeger ook meeschreeuwden en swingden was het dolle pret, hoewel de interactie met het publiek, wat dichterbij komen slechts sporadisch gebeurde. Joep Smeenks zittende saxsolo op de rand van het podium aan het eind van het concert als beste voorbeeld.

De band tourt nog tot en met 27 december door het land. E1 Ten beloofde gisteren, dat hij z'n publiek niet meer zou verlaten en de rest van zijn f*ing life een Gotcha Allstar zou blijven. Waarvan akte.


Digital Press KitsQuantcast
Meer zien en horen kan op Twitter, Myspace en Hyves.

Labels: ,

07 november 2009

Online tv-kijken met TvTutti en Jinni

De makers van Kijkdirect.nl, een overzichtspagina van tv-programma's die ik vorig jaar beschreef in Televisie via computer in orde zijn terug met TvTutti.nl. Dat is prettig voor de jongeren die - volgens onderzoek - steeds meer online 'tv' kijken.

Je kunt er grasduinen in de online archieven van zowel de publieke als commerciële omroepen. TvTutti is zo de nuttige laag bovenop Uitzendinggemist.nl, RTLgemist.nl en SBS Gemist.

Door programma's te waarderen met een + of -, kan TvTutti je aanbevelingen doen. Daarmee staat niet zozeer het 'gemist' zijn of de 'programmagids' centraal, maar de bezoeker die bepaalde programma's wil zien. Een programmagids ontbreekt sowieso op TvTutti, naar wens kun je programma's van de laatste 24 uur, laatste 2, 7 of 30 dagen zien en doorzoeken.

Jinni
De nieuwe video search engine Jinni presenteert zichzelf als "first taste engine". Jinni maakt gebruik van semantic search technology en persoonlijke aanbevelingen, gebaseerd op Natural Language Processing. Onder de motorkap zit de Movie Genome, samengesteld door filmprofessionals die duizenden filmtitels van tags rond plot, mood, style, setting, soundtrack, etc. hebben voorzien.

De proef op de som. Jinni kent geen Nederlands en lijkt een nog wat strakke voorkeur voor de eigen tags te hebben. Een zoekopdracht als 'christian music' levert geen resultaten. Concrete titels doen het beter, of het verfijnen van je zoekbereik aan de hand van tags geven wel goede resultaten, zoals hieronder het 21e eeuwse in Israël afspelende The Secrets.

Naast bijbehorende foto's, informatie over verwante films, filmrecensies, tweets, social bookmarking, waardering en eigen social networking features, heeft de zoekmachine in elk geval de potentie filmliefhebbers om zich heen te verzamelen.

Online bekijken van clips of home video's is mogelijk, klik je op 'watch it' bij een reguliere film, krijg je overzicht met de online verkopers als Amazon, iTunes en NetFlix.

Labels: ,

06 november 2009

Scapino skihelling draagt fors bij aan Zwols fileleed


Waar vorige week een in witte lingerie gehuld model namens Sapph op de Zwolse Interbest reclamemast aan de rand van de Hessenpoort vroeg of de lezer al 'ready for X-Mas' was, siert deze week een promotie van Scapino's skikleding. To zover niks aan de hand, ware het niet dat net over de Vechtbrug de automobilisten normaliter net weer gaan denken aan het intrappen van het gaspedaal om naar huis te gaan.

Gemeente Zwolle heeft toestemming gegeven om direct naast de reclamemast een skihelling in te richten. Die is met de vroeg invallende duisternis natuurlijk goed verlicht, en dus een afleider van jewelste voor het verkeer op de A28. Rijkswaterstaat, de wegbeheerder, was not amused met de gemeentelijke instemming, en plaatste hekken langs de rijbaan. Echter, zo merkte ik zelf gisteravond bij terugkeer uit Utrecht: het zeil aan de hekken is doorzichtig, en dus gaapt iedereen langzaamrijdend opzij. De webcambeelden op Scapino.nl bevestigen dit vanaf de helling zelf.

Scapino is niet gek. Via @scapinoskibaan kun je op Twitter de ontwikkelingen en media-attentie volgen. Morgen, 7 november is de skibaan voor het grote publiek opengesteld. Tot 600 man kan zich aanmelden via de event site. Ook volgende week kun je meekijken, daarna is het weer tijd voor een volgende marketing gimmick langs de snelweg.

Labels: ,

05 november 2009

Threadsy brengt mail, Twitter en Facebook bij elkaar

De belofte van Threadsy is om e-mail (Gmail, Yahoo!, AOL en Hotmail worden ondersteund), Twitter en Facebook bij elkaar te brengen, te ontdubbelen en te verrijken tot een unieke gebruikerservaring. Het closed beta programma deelde me 13 oktober een invite uit, waarmee ik kon gaan testen.

Aanmelden en eerste configuratie

Het opvoeren van je e-mailadressen en Twitter credentials gaat snel. Pas in tweede aanleg wordt gevraagd om je Facebook account te koppelen. Slordig is wel de melding "
I'm better with Fecbook connect. Click here" die ook na de autorisatie in beeld blijft.

Extra informatie bij een e-mailbericht

Ah, dat lijkt op Xobni (in Outlook) of Gist (op het web) dacht ik bij het automatisch omschakelen van het rechterdeel van het scherm (normaal Twitter/Facebook client) bij het openen van een e-mail.

Andere online profielen, foto's, bio-informatie en laatste tweets worden zichtbaar, in dit geval van A Different Drum. Foto's worden in een AJAX overlay getoond, inclusief slide show functie.

En naast het Unbound tabblad, waarop al dit fraais te zien is, staat een Chat tabblad, waarmee een GTalk chat widget kan worden geactiveerd.

Tweets verspreid
Aan de rechterzijde is de inbox van Twitter te zien. Irritant is het gesuggereerde bericht "testing out threadsy... request a high priority invite here: http://bit.ly/1CRqr9" dat in beeld blijft. OK, blij een eerste maal tweeten over een nieuwe client is leuk, maar daarna graag gewoon een blanco invulveld.
Je verzonden tweets vind je net als de verzonden e-mail in de Sent kolom. In de Inbox komen bijvoorbeeld de direct messages, @replies en @mentions terecht.

Wat ook opvalt is het vervangen van usernames door volledige namen, wat de leesbaarheid ten goede komt en mensen achter tweets en adressen nog meer persoonlijk maakt.

Performance nog zwak

Het versturen van een reply op een tweet deed het complete browser tabblad met Threadsy bevriezen, overigens zonder vast te lopen. Ook het openen van bijvoorbeeld alleen m'n Gmail inbox gaat gepaard met 'begin fetching attempt' in de onderste regel. Dat is niet sterk.

Andere user experience minpunten
De gelezen berichten verbergen, zit er nog niet in. In de trash ontbreekt een knop select all, terwijl er wel een unselect all is. Het zoeken op eenvoudige argumenten als Rick of Henk-Jan geeft een aantal seconden stilte. De wegvallende koppelingen met Facebook geven niet echt een stabielen indruk. Met een klein sterretje in een rood vlak onderaan je scherm word je hierop attent gemaakt.

Conclusie
Aardig concept, maar overvolle schermen, te zwakke performance en stomme bugs. Threadsy gaat me nog niet boeien en binden.

Labels: , , ,

04 november 2009

Ebooks voor e-readers: content is king

Hardware in de vorm van een e-reader is leuk voor je verlanglijst, maar vervolgens is de content veel belangrijker. Dat bepaalt mede de adoptie van nieuwe technologiën. Daarover verschillen de meningen. Voorspelt Forrester een enorme stimulans in de verkoop van e-readers in de aanloop naar de feestdagen, gokt boekenadverteerder Verso op een veel tragere opmars. En dan zijn er ook - terecht - zinvolle beschouwingen over de toekomst van bibliotheken, zoals we die nu kennen.

Google als boekverkoper
Amazon heeft als verkoper van zowel e-reader Kindle als content (boeken, magazines, mp3's) voor de liefhebbers een vendor lock propositie. Google is al tijden bezig met het digitaliseren van boeken en gaat vanaf 2010 ook zelf boeken verkopen, zo maakte het 15 oktober officieel bekend. De online boekenwinkel gaat Google Editions heten. Google verwacht van start te kunnen gaan met een half miljoen titels. Boekenuitgevers krijgen 63% van de inkomsten; Google houdt de rest. Dat geldt echter alleen voor e-books die via Google zelf worden verkocht. Door Google aangeboden e-books kunnen namelijk ook via reguliere boekverkopers worden gekocht, waarbij uitgevers 45% van de opbrengst krijgen, Google een klein deel inhoudt en de rest naar de verkoper gaat.

Scribd
Scribd zit deels in hetzefde vaarwater als Mygazines.net, dat ik augustus 2008 besprak. Hoewel uitgevers hun magazines gratis in de digital newsstand kunnen laten opnemen, ontbreekt de mogelijkheid om te kopen en te downloaden.

Scribd biedt als web 2.0 / social network de mogelijkheid om eigen werken te publiceren, maar biedt ook via Explore de mogelijkheid boeken, magazines, e.d. gratis of betaald te bekijken, wel te downloaden als bijvoorbeeld PDF en dus naar je e-reader over te zetten.

eBookBays en Selexyz

Je bent niet overgeleverd aan Amazon.com of Bol.com, maar kunt bijvoorbeeld ook op eBookBays veel ebooks in tientallen categorieën kopen. Het Nederlandse Selexyz levert 50.000 titels in zowel Bebook, ePub als MobiPocket formaat.

Kindle for PC

Ben je nog even niet toe aan de Kindle zelf, kun je bij Amazon wel in de Kindle store terecht voor content. Met behulp van het binnenkort te verschijnen Kindle for PC kun je op je pc Kindle content lezen en bedienen. Onder Windows 7 is zelfs multi-touch bediening, zoals het inzoomen door duim- en wijsvinger naar elkaar te bewegen op de van de iPhone bekende manier. Het bladeren met een veegbeweging over het scherm wordt bij een volgende update toegevoegd. Gebruikers kunnen ook kiezen uit tien verschillende lettergroottes. Het programma synchroniseert automatisch gekochte e-books.

Met Whispersync worden de locaties in de boeken als virtuele bladwijzer gesynchroniseerd tussen je pc en Kindle. Ook je aantekeningen blijven in sync. Het assortiment voor ons Hollanders is minder groot dan die voor Amerikanen. Ook zijn kranten, magazines en blogs niet geschikt voor Kindle for PC. Je kunt op Amazon.com je e-mail adres achterlaten om op de hoogte gesteld te worden van de release.

Labels: , , ,

03 november 2009

Werken met social software - selectiecriteria

Zie je toegevoegde waarde van social software voor je community, organisatie of team, helpen selectiecriteria bij het maken van een keuze van de software. Sogeti heeft in haar TeamPark methode daarvoor het acroniem SOCIAL:
1. Socialness: een juiste mix van stimuli om interactie op gang te brengen en te houden.
2. Organicness: mogelijkheden voor zelforganisatie van communities.
3. Collaborative: mix van stigmergische, samenwerking & communicatie hulpmiddelen.
4. Intelligent: collaborative filtering, aggregatie en middelen voor 'noise reduction' (ontdubbelen van berichten, filters op ongewenste soorten notificaties).
5. Adapted: aanpasbaarheid op jouw publiek, processen en hulpmiddelen.
6. Linkedness: de mate waarin gebruikers hun externe sociale netwerken en content kunnen koppelen.

Socialness
Aandachtspunten hier zijn
- Activity (Wat gebeurt er nu?)
- Presence (Wie is er nu aanwezig?)
- Identity (Wie is het en van wie is het?)
- Relations (Met wie heb ik een band?)
- Groups (Kunnen er groepen worden gevormd?)
- Reputatie of Karma (Hoe worden jouw bijdragen en dus jouw aanwezigheid gewaardeerd?)
- Sharing (Wordt er content of ‘iets’ gedeeld?)
- Conversation (Wordt er onderling gecommuniceerd?) en
- Challenges (Zijn er uitdagingen of niet content-gerelateerde activiteiten?).

Organicness

Aandachtspunten bij dit aspect zijn: Free grouping (kun je gaan en vertrekken wanneer je wilt?), Organic groups (Kunnen op basis van social graph 'automatisch' groepen gevormd worden?), Free tagging (Kan alle content met eigen termen geoormerkt worden om tot een folksonomy te komen?), Automated SNA (Kunnen mensen hun sociale netwerken benaderen en gebruiken?).

Collaborative
Zijn er voorzieningen voor een social network, social bookmarking, blogs, forums, wiki, wall-to-wall, whiteboards en activity streams?

Intelligent
Intelligentie kan aangebracht worden met een goed reputation system, gewogen aggregatie, passieve & actieve collaboration filters, voting/rating.

Adapted

Kun je kiezen uit een standaard set componenten, widgets, of hoe ze in het jargon van de software leverancier genoemd worden? Of kun je zelf via API's, open standaards andere componenten inzetten, interfaces schrijven en met welk gemak?

Linkedness

Nee, het gaat hier niet om het op je bedrijfsnetwerk tonen van feestfoto's van je Hyves profiel of je voorkeuren op een dating site. Een LinkedIn profiel, vakmatige expert groups geeft je collega's wel inzicht in je vrienden en bekenden, je kennis en expertise. Kennis en kunde die extern 'bekend' is, hoeft niet redundant opgevoerd te worden in interne systemen.

Niet genoemd in TeamPark, maar zeker belangrijk bij de keuze zijn 'klassieke' pakketselectiecriteria als opties of juist verplichtingen ten aanzien van open source, prijs, snelheid van leveren en implementeren, systeemeisen, licentievoorwaarden, onderhoudbaarheid, roadmap, reputatie van de leverancier en referenties van andere gebruikers.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

02 november 2009

Van Joomla naar WordPress

De 'portal' www.henkjanvanderklis.nl draaide een kleine drie jaar onder het Content Management System Joomla! 1.0.x. De hoeveelheid content en het if it ain't broke, don't fix it weerhielden me eerder van een overstap naar Joomla 1.5.x. De poging om eind 2008 over te stappen naar WordPress, te beginnen met m'n weblog, strandde.

De constatering dat de commentaarmodule in Joomla niet meer werkte en de aantrekkingskracht van de meer op widgets en integratie met bijvoorbeeld LinkedIN en andere platformen ingestelde WordPress, inmiddels 2.8.5, verlegde de focus naar de migratie van de content vanuit het portal (boekbesprekingen, muziekrecensies, artikelen) naar WordPress.

Automatische conversie mogelijk bij WordPress, maar had zich vorig jaar al gediskwalificeerd. Moedige initiatieven van Azeemkhan.info en Theo van der Sluijs (UTF-8 variant) mislukten in de derde week van oktober. Stoppen of doorgaan?

Het besef, dat na het overzetten van content van de ene in de andere database tabel, en nabewerking nodig is per post op dead links, formaat afbeeldingen, tagging en indeling in categorieën, leverde ten opzichte van handmatig overzetten via het back-end eigenlijk geen tijdverlies.

En zo kon ik achter de schermen doorwerken aan de inrichting van het gekozen Scarlett theme in WordPress. Het resultaat is sinds afgelopen weekend zichtbaar.

Centraal staat de content, niet de toeters en bellen. Evenals Joomla en Blogger staat WordPress het toe je site helemaal vol te gooien met widgets. Op een gegeven ogenblik schaadt dit het overzicht en de performance.

2009 blog ik nog door met Blogger, vanaf 2010 zullen de blog berichten ook met WordPress onderhouden worden. De content was al die jaren al gepubliceerd op mijn eigen webdomein en blijft bewaard.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

01 november 2009

Nieuwe Bijbelvertaling op je mobiel

Na de succesvolle introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) in 2004 (inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht), heeft het Nederlands Bijbelgenootschap niet alleen een voorleesbijbel in MP3 formaat (downloadbijbel.nl), maar ook een op mobiele schermen prima leesbare webversie van de NBV. Via www.bijbelmobiel.nl kun je alle teksten uit het oude en nieuwe testament plus de deuterocanonieke boeken lezen.

Ook wordt er iedere dag een nieuwe Bijbeltekst aangeboden volgens het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap. Deze nieuwe voorziening werd bij de Nationale Bijbel10daagse voor het eerst gepromoot. Handig, want op bijbelsoftware voor mobieltjes als Youversion of Olivetree is alleen de Statenvertaling gratis beschikbaar.

Helaas kun je niet zoeken in de Bijbel, alleen via de boeken en verzen (perikopen) klikken naar het gewenste gedeelte.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker