Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 oktober 2009

Mindmapping updates oktober 2009

iMindmap 4.1
Tony Buzan's iMindmap 4.0 heeft een 4.1 upgrade gekregen met daarin:
- Templates System
- betere performance
- betere Presentation View
- meer Central Idea Images
- Export Audio Notes (als .wav)
- OPML Import & Export
- Compatible met het nieuwe Mac OS X Snow Leopard
- Drie nieuwe talen: Zweeds, Deens en Portugees

MindGenius
Het commerciële MindGenius heeft versie 3.0 uitgebracht met daarin:
- ribbon toolbar
- map themes via het Format tabblad
- sorteren van content
- geavanceerde filters
- nieuwe task fields costs en quantity.
- categoriseren van topics
- Excel export
- Question sets

NovaMind 5 in aantocht
NovaMind 5 wordt eind oktober vrijgegeven. Dit mind mapping proudct heeft dan:
- een nieuwe map lay-out
- meerdere plaatjes per topic
- andere geometrische figuren
- nieuwe architectuur voor plugins

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

30 oktober 2009

Upgrade naar Windows 7

De upgrade naar
MS Windows 7, door anderen aangeprezen als 'kost enkele uren, maar gaat geruisloos' en door Microsoft vergezeld van de belofte dat ditmaal geïnstalleerde programma's en instellingen ongemoeid worden gelaten, was de uitdaging voor afgelopen vrijdagmiddag. Die uitdaging kon ik uiteindelijk pas deze vrijdagmorgen vervolgen. Windows Vista eiste dat SP1 aanwezig was en ondanks een stappenplan-op-maat om dat te doen, faalde die falikant. Wegkomen van Vista vertaalde zich uiteindelijk in een Clean install van Windows 7, gevolgd door een Upgrade van Windows 7, omwille van de upgrade licentie.

De Clean install zelf was met een uur gereed, heel wat beter dan de urenverslindende upgrade acties in Vista ervoor. Drivers worden moeiteloos herkend en ook het installeren van de programmatuur gaat zonder problemen. Windows 7 heeft de programmabestanden van Vista in de map Windows.old geplaatst (48GB!), maar die kan wel weer weg. Het besturingsysteem werkt vlot, en de introductiecursussen van Microsoft die ik een poos geleden heb gedaan, werpen hun vruchten af.

Wat maakt Windows 7 een upgrade waard?
De deal van Surfspot om de normaal zo'n €320 kostende Ultimate versie te verkopen voor €70 leek me prima. Alle entertainmentmogelijkheden van Home Premium en de zakelijke mogelijkheden van Windows 7 Professional, plus extra beveiliging (BitLocker en BitLocker-To-Go) en de flexibiliteit om in 35 talen te werken.

In mijn configuratie zat alleen de Kodak EasyShare software die niet compatibel was met Windows 7. Windows Verkenner kan dan voor je nagaan met welk besturingsysteem (XP) de setup wel uit de voeten kan, installeert die met bijbehorende instellingen, en zo werkt Kodak Easyshare alsnog, zonder Windows XP mode of andere virtual machine oplossingen.

1. Gebruikersvriendelijkheid: alle bestanden op je PC, variërend van e-mails tot muziekbestanden, kunnen via Windows Search gevonden en geopend worden (Bibliotheken).
2. Vastpinnen van programma's op de Taakbalk is verder verbeterd (Jump Lists).
3. Open vensters op nieuwe manieren vergroten, verkleinen en organiseren (Snap).
4. Eenvoudig verbinding maken met pc's en netwerken in slechts vier klikken
5. Performance: snel uit de slaapstand, sneller reageren op opdrachten
6. Windows Media Center om tv te bekijken, pauzeren, terugspoelen en op te nemen.

Op Twitter is @MicrosoftHelps is ingericht om je te helpen bij de overstap. De bedoeling is dat je net zo gaat stralen als het kind van 5 en de artiesten die hun leven net zo zien sprankelen als hun pc.

Meer tips
Meer handige tips over de upgrade vind je op
- LifeHacker: Prep Your PC for Windows 7
- LifeHacker: Lifehacker's Complete Guide to Windows 7
- eWeek: 12 Windows 7 Features That Will Make Life Easier for IT Pros
- Ninite: een hulpmiddel om bij een clean install geruisloos tientallen Windows applicaties te laten installeren.
- Top 10 Windows 7 booster apps
- Windows 7 Training Portal.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

29 oktober 2009

Weg van Windows Vista

Verguisd, maar toch met veel meer plezier gebruikt dan voorgangers (Windows 95, 98, 2000, XP) is het de bedoeling Windows Vista te vergeten en over te stappen op Windows 7.

Eerste horde: System readiness
De vrijdagmorgen met de post bezorgde MS Windows 7 Ultimate Upgrade 32 bits schijf bood z'n eerste weerstand bij de check op system readiness. Ondanks wekelijkse Microsoft Updates zou mijn Vista Home Premium installatie zelfs niet SP1 bevatten. Die is los te downloaden (570MB!) en te installeren. Bij de installatie zelf die drie kwartier duurde, leek alles goed te gaan. Na het opstarten van de pc verscheen echter dezelfde foutmelding die ik eerder wel eens had gehad met .Net service packs, waarvoor ik Microsoft benaderd heb, maar eigenlijk nooit een afdoende antwoord heb ontvangen.

Om eerlijk te zijn, twijfelde ik al behoorlijk toen het zo lang duurde. Zo van, het zal toch niet in één keer goed gaan? En inderdaad.

Aan de hand van foutcode kon ik nu wel een in april 20009 uitgebracht System Readiness Tool voor Vista downloaden en uitvoeren. Opnieuw is het 45 minuten later, als Vista SP1 installatie gestart kan worden.

Een uur later is de constatering andermaal, dat de installatie mislukt is, hoewel de installatie veel verder gekomen is dan de eerste keer. Alleen het eindresultaat telt, en dat is nog altijd geen springplank om weg te kunnen van Vista. Ik ben dan door de 2e oplossing op Knowledge Base heen. De met @michieldoetjes uitgewisselde vorderingen waren voor de support afdeling aanleiding te hulp te schieten.

Telefonisch werd ik verwezen naar de online Hulp en Ondersteuning, waar ik mijn situatie heb uitgelegd en een diagnose tool heb laten draaien om Microsoft te voorzien van de benodigde gegevens. Met 1 werkdag een antwoord per e-mail was de belofte.

Die belofte werd dinsdag alsnog ingevuld. Sneu, de mail kwam in Gmail's spam folder terecht. Na telefonisch contact met Microsoft ontdekte ik dat. De planning is morgen het stappenplan volgen en SP1 installeren, om vervolgens door te pakken richting Windows 7. Wordt vervolgd.

Labels: , , , ,

28 oktober 2009

Muzikale ontdekkingen oktober 2009 - 2

Lauren de Miranda
Lauren de Miranda
Lauren de Miranda is een rijzende popster. En daarvoor is geen platencontract nodig. Haar laatste single Heartbreak Radio on BusRadio bracht haar in de top-10 naast bekende namen als Miley Cyrus, Taylor Swift and the Jonas Brothers.
Met New Life kreeg ze nog meer bekendheid, belandde op MTV's The Hills en speelde in Audition, een online video game met meer dan 300 miljoen abonnees. Ze opent tegenwoordig concerten van Gavin De Graw, Pat Benatar en Gin Blossoms. Naast zingen, componeren, dansen en acteren is de aandacht de laatste maanden voor de promotie van haar eerste EP. Deze werd met hulp van Vinnie Colaiuta (Sting, Madonna, Pussycat Dolls), Ryan Hoyle (drummer van Collective Soul) en David Salinas (Josh Kelley, Melissa Etheridge).
Lauren de Miranda on Myspace
Meer zien en horen? Check Myspace, MTV, Busradio en trueAnthem.

WaveFront

Voor liefhebbers van Depeche Mode is synthpop band WaveFront een aanrader.

WaveFrontQuantcast
Meer weten? Kijk dan op Myspace, Twitter of Facebook.

Moneta
Jerry Kansky, Chris Holbrook, Leo Martin, Rick Hanson en Gordon McPherson vormen samen de rockband Moneta. Op Purevolume kun je kennismaken met een aantal songs, waaronder een spetterende cover van 1,000 Miles. Je kunt de heren ook bewonderen op Twitter, Facebook, Myspace en Last.fm.

Labels: ,

27 oktober 2009

Synchronisatie via BlackBerry in de herkansing

Mobiel internet heeft de in de praktijk voor flink wat hoofdbrekens gezorgd. De belofte bij mijn T-Mobile InstantEmail abonnement voor de BlackBerry is:
"Zeg je BlackBerry®, dan zeg je e-mail. En met BlackBerry® Instant E-Mail van T-Mobile ben je overal en altijd verbonden met je eigen mailbox, waar in Nederland je ook bent. Je mail komt automatisch binnen en antwoorden doe je makkelijk met een vertrouwd qwerty-toetsenbord. Bovendien kun je onbeperkt mobiel internetten, zonder onverwachte kosten achteraf."
Een aantal applicaties werken via het Access Point Name. Denk aan Google Maps met z'n Latitude, Google Sync for BlackBerry en Soocial.

Diverse berichten op het internet vertellen enerzijds wel wat de APN instellingen per provider zijn, maar waarschuwen ook voor mogelijke extra kosten voor dataverkeer. Zonder uitleg waarom geeft T-Mobile via de zakelijke BlackBerry gebruikers site aan hoe de APN instellingen uitgeschakeld moeten worden.

T-Mobile's forum moderator Lonneke stelt in tegenstelling tot de belofte aan (aspirant) klanten aan gebruikers die vaak al diverse malen contact hebben gehad met de klantenservice op een forum post:
"De instant e-mail-bundel is voor het normale gebruik van internet en dataverkeer met de Blackberry en dat gebruik van de Blackberry als modem en/of het gebruik van de SIM in een ander toestel niet binnen de bundel vallen.
Ook kunnen sommige applicaties via een eigen toegangspunt verbinding leggen met het internet, dit valt ook niet binnen de bundel."
Dat werd niet duidelijker, dus heb ik zelf op het forum m'n vraag gesteld. En inderdaad klopte mijn vermoeden.

Als Soocial niet kan, UNYK dan wel?
UNYK kondigde zondag 25 oktober per e-mail aan hun mobile sync app nu zover te hebben, dat 2-way sync via UNYK met Hotmail, Gmail, etc. mogelijk is.

Gratis, bidirectioneel en direct stappen verder dan Plaxo (alleen eenrichtingsverkeer naar Plaxo toe). Eenmaal weer aangemeld op Unyk, wordt de belofte herhaald, maar meteen mager ingevuld: geen Hotmail en Gmail synchronisatie:

Teleurstellend is de operating rule die pas bij initiatie van de eerste synchronisatie zichtbaar wordt: "UNYK enables you to synchronize a maximum of 500 telephone contacts." Tja, wat als je er meer hebt, zoals ik? Komt dan L-Z niet mee?

Geen APN settings, de synchronisatie loopt naar een http-server, zo lijkt het. Uit de settings van de UNYK app blijken ook de plannen: naast contacts, kunnen calendar, tasks en notes gesynchroniseerd worden, terwijl UNYK zich (tot nu toe) profileert als adresboek ontdubbelaar. En na een eerste teleurstelling naar UNYK verwoord te hebben, toch de synchronisatie maar aangezet. Alle contacten worden naar UNYK verzonden, niet alleen de eerste 500. En er wordt ook echt gesynchroniseerd, al gaat dat wel traag!

Een uur later, batterij zo ongeveer leeg, meldt UNYK zich na het zenden van 1300+ contacten en ophalen van 150: er zijn toch APN settings nodig om door te kunnen.

Jammer dan: annuleren en deïnstalleren. Einde oefening.

Labels: , ,

26 oktober 2009

Werken met social software: aandachtspunten

In deze derde aflevering in een serie over het werken met social software, belicht ik enkele belangrijke aandachtspunten.

Connecting people
Howard Rheingold, bijzonder hoogleraar aan Stanford University’s Department of Communication voor twee onderwerpen, Digital Journalism en Virtual Communities and Social Media, heeft heldere ideeën over communities, of die nu online of offline ontmoetingen hebben. Het onderscheid tussen real-world en virtual / online communities is kunstmatig. Waar het om gaat is het (willen) horen bij een gemeenschap van mensen rond een gezamenlijk thema, onderwerp, liefhebberij, doel, gezindheid. Moderne communicatietechnieken als telefonie en internet maken het mogelijk gemeenschappen te vormen buiten de oude structuren als kerk, dorp en familie. In een steeds verder verstedelijkte wereldbevolking komen deze nieuwe gemeenschappen ook tegemoet aan de behoeften de anonieme leefomgeving aan te vullen met verbanden met andere mensen.

Rheingold ziet grote overeenkomsten tussen (de opkomst van) nationale staten en (online) gemeenschappen. Een bindende factor en een gemeenschappelijke vijand helpen. Of je dan een centrale regering met beheersingsmaatregelen inzet, of juist een democratie nastreeft, zijn vragen zonder makkelijke antwoorden. Het zijn de vraagstukken die ook spelen bij de implementatie van online gemeenschappen, zeker bij community voorzieningen in een bedrijf of instelling.

Sturen of vrijlaten?

Er is veel voor te zeggen een monitored intranet te hebben, waar op z'n minst reacties gevolgd worden, de mensen erachter aangesproken op uitingen die tegen de bedrijfscultuur in gaan. Dat in een zakelijke omgeving niet alles zomaar kan, heeft te maken met het doel waarvoor de organisatie bestaat en de middelen die zij daarvoor wil inzetten. Wil je als werknemer echt wat anders, ben je natuurlijk vrij een andere baan te zoeken in een (bedrijfs)cultuur die je meer aanspreekt en een betere binding geeft.
Beoog je met voorzieningen als een intranet in welke moderne vorm dan ook juist innovatie, het vinden van nieuwe mogelijkheden voor producten en diensten, zul je juist vrijheid in reageren moeten stimuleren. Als mensen dat associëren met een maaiveld, waarboven gehakt wordt, ben je niet goed bezig. De mate van (bij)sturing kan dan beter liggen in het aanreiken van onderzoeksopdrachten, strategische vragen of het oplaten van proefballonnen.

Tagging als best of both worlds
In The Conversational Corporation: How Social Media is Changing the Enterprise wordt Sun Corporation als voorbeeld gebruikt. Sun heeft met social media intern vier doelen:
1. participatie van medewerkers
2. voorkomen van verloren gaan van kennis
3. e-mail gebruiken waarvoor het bedoeld is en
4. ontdekken en hergebruiken van kennis
Een federated tagging service is hierbij cruciaal. Idealiter is het een combinatie van social tagging (folksonomy model), denk aan Del.icio.us, Flickr of Digg, en een gecontroleerde verzameling termen, ontleend aan de taxonomy van het bedrijf of de instelling in kwestie. See Dow Jones' Taxonomy Folksonomy Cookbook voor deze hybride aanpak. Hiermee wordt een wildgroei aan tags en een te strak keurslijf van vooraf bedachte, centraal onderhouden taxonomieën, voorkomen. Tagging kan op zowel documenten, knowledge assets, als mensen worden losgelaten. Bij het taggen zelf kunnen suggesties van anderen getoond worden, zoals Del.icio.us doet, en kunnen verwante mensen en middelen getoond worden.

Synchroon en/of asynchroon

Werd je vroeger niet uitgenodigd voor een vergadering, stond je buitengesloten. Als compensatie de notulen toegestuurd krijgen, neemt dat gevoel niet weg. Je was belangrijk en je agenda stroomde over van bijeenkomsten waar je wel bij 'moest' zijn, of je telde (nog) niet mee. Dat zag je ook terug in de online communities met fenomenen als chat boxes en eerste generatie instant messaging systemen.

Tegenwoordig is asynchrone communicatie steeds populairder. Het biedt de mogelijkheid om ongeacht plaats en tijd toch mee te doen aan een conversatie of samenwerking. Het is het paradigma waarop unified communications gebaseerd is, moeiteloos kunnen omschakelen van middelen als telefoon, e-mail, videoconference en instant messaging, om toch de conversatie te laten doorgaan. Microblogging middelen als Twitter of Yammer zijn per definitie asynchroon, wil je direct antwoord, moet je de telefoon pakken. Het voordeel van deze asynchrone communicatiemiddelen is dat de tussenstand en gesprekshistorie bewaard blijven en het dus makkelijker is in of bij te springen in een lopend gesprek.

Binden en boeien
4 P's (marketing), 5 C's (communicatiewetenschappen), hamvraag is: hoe bind en boei je je publiek en heb je er wat aan? David Alston maakte onderstaande presentatie met antwoorden.

Het Nieuwe Werken volgens Sogeti: TeamPark
Op 4 november presenteert Sogeti in een klantseminar De Intelligente Organisatie, gebaseerd op TeamPark als methode en inspiraties uit Van Crowd naar Community. Meer info en mogelijkheden voor aanmelding vind je op Sogeti's agenda.

Labels: , ,

25 oktober 2009

De marketing van een zendingsorganisatie

In de laatste paar eeuwen zijn er parakerkelijke organisaties ontstaan die een deel van de taken en verantwoordelijkheden van de Kerk hebben overgenomen en zich verder gespecialiseerd hebben. Denk aan hulpverlening, evangelisatie, zending en gemeentestichting.

Criticus Neil Cole stelt in zijn Organic Leadership, dat deze specialisatie ook grote nadelen heeft:
- de Kerk verliest een deel van haar verantwoordelijkheden uit het oog;
- parakerkelijke organisaties zijn parasitair: ze zuigen mensen en geld weg bij de Kerk
- hoewel vaak in de missie / opdracht / doelstelling van zo'n parakerkelijke organisatie opgenomen, is het vervullen van de Grote Opdracht (Mattheüs 28 vers 19) niet mogelijk, omdat bijvoorbeeld het dopen of discipelen maken achterwege blijft.
Cole noemt geen voorbeelden, maar als je de drijfveren van goedbedoelende organisaties als Youth with a Mission en Campus Crusade for Christ leest, moet je inderdaad concluderen, dat als de praktijk niet tot evangelisatie, dopen, discipelen en gemeentestichting om vandaar de cyclus te vervolgen leidt, er manco's zijn.

Na Organic Leadership las ik Revolution in World Missions van de Indiase K.P. Yohannan, stichter van Gospel for Asia. Yohannan heeft in het boek een ijzersterk punt met de stellingname, dat zending en evangelisatie bij voorkeur door lokale gelovigen gedaan moet worden. Eeuwenlang overzeese zending in combinatie met kolonialisme, tot afhankelijkheid leidende praktische hulpverlening en het opleggen van stelsels als kapitalisme, democratie en dergelijke hebben de verpreiding en acceptatie van het christelijk geloof meer kwaad dan goed gedaan.

Bedoeling en praktijk

Ondanks alle goede bedoelingen zie ik in de praktijk bij Gospel for Asia toch ook de sporen van de parakerkelijke organisatie met de aanzuigende werking van geld, westerse marketingtechnieken en ondergraven van de eigen boodschap terug. Hoewel geboren en getogen in India, is Yohannan met zijn vrouw tijdens de studietijd in Amerika verzeild geraakt. Hij zette zich enorm af tegen het kapitalisme, de consumptiemaatschappij, het luie van de gemiddelde Amerikaan en het afkopen van evangelisatie- en zendingsactiviteiten door geld te storten aan goede doelen en zendingsorganisaties.

Het vervolg van Gospel for Asia is echter een sterke basis in Amerika, waar het weggeven van het boek Revolution in World Missions, het schrijven van inmiddels meer dan 200 boeken en fondsenwerving als hefboom wordt gebruikt om zendelingen lokaal in Aziatische landen aan het werk te zetten. Dat klinkt als na een preek over geld als wortel van alle kwaad (1 Timotheüs 6 verzen 9-10) een collecte ophalen 'voor het goede doel'.

De kaft van Revolution in World Missions meldt 'More than 2 million copies in print' en de achterzijde van de 34e druk sinds 1986 geeft de statistieken van 2008 weer. Alsof dat eeuwigheidswaarde heeft.

Trouw aan je roeping
In alle nuchterheid zijn we als gelovigen door Jezus Christus opgeroepen alle volken tot zijn leerlingen te maken, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. In plaats van flitsende marketingcampagnes op moderne leest geschoeid, sta ik een meer basale houding van elke gelovige zelf en inbedding in het gemeenteleven voor. Niet uitbesteden of off-shore, niet een weekje schooltje bouwen in donker Afrika, maar op de plek waar je nu bent je opdracht uitvoeren. Graham Kendrick's Go Forth in His Name (Opwekking 486) van Amazing Love (1995) stelt eenvoudig
"Go forth in His name
Proclaiming, "Jesus reigns!"
Now is the time for the church to arise
And proclaim Him,
Jesus Savior, Redeemer and Lord."

Labels: ,

24 oktober 2009

Concertverslag Iona in Hedon Zwolle

Iona was dit voorjaar voor het laatst in ons land tijdens de TRIN Heaven on Earth conferentie in Zwolle. Daarvoor was het lange tijd stil, laat staan dat er reguliere optredens waren. De symfonische / celtic rockformatie was gisteravond in het Zwolse poppodium Hedon. Met aanprijzingen als: "Iona is vooral erg inspirerend en een aanrader voor een ieder die zich verbonden voelt met de aarde met al haar pracht en mysteries." ben je toch weer helemaal terug in de new age toen Iona ooit begon en telkens moest uitleggen, dat hun celtic music vooral gebaseerd was op vroegchristelijke pioniers als Columba en Aiden van Lindesfarne in Schotland en Ierland.

Hoe anders de werkelijkheid. Meer expliciet dan ooit was het hoofd omhoog gericht, in plaats van de aarde werd Gods nabijheid gezocht. Oude bekenden als Treasure, The Island, Encircling, Be-se Imo Shuil en Irish Day, Today, Hinba, Revelation en Divine Presence. Maar Iona presenteerde ook krachtige nieuwe songs als The Ancient Wells and Let Your Glory Fall.

Phil Barker was lekker op dreef met zijn bassen, swingde als vanouds. Joanne Hogg was in topvorm op zang, gitaar en - sporadisch - toetsen. Hoognodig wc bezoek aan het eind van het 3 uur durende optreden mocht van de heren. Het gaf Piper Martin Nolan's nog prille aanwezigheid bij Iona als opvolger van Troy Donockley extra ruimte. Nolan moest soms de juiste bladmuziek bij de blijkbaar nog relatief nieuwe songs zoeken, maar hield zich kranig. Eigen deuntjes als Taimse Im Chodladh en de afsluiter Air from France zijn een goede aanvulling voor de band. Aan het drumspel, de vioolpartijen en achtergrondzang van Frank van Essen was niets mis. Motorblok Dave Bainbridge op toetsen en gitaar deed zowel de symforocker als de new age synth freak genieten.

De band had en gaf de tijd aan de vele, vele liedjes en heeft zo een mooie opstap voor het in 2010 te verschijnen nieuwe album, een prettige kennismaking voor veel 'first timers' gisteravond en een tractatie voor de trouwe fans die de weg naar Zwolle ook wisten te vinden voor 20 jaar Iona. Dat de leesbrilletjes en rimpels de claims van Joanne dat de band er nog zo jong uitzag, weerspraken, geeft herkenning. Zolang de muziek op niveau blijft, mogen ze van mij nog 20 jaar door!

Labels: ,

23 oktober 2009

Welke e-reader op je Sint verlanglijst

Bol.com gaf eerder deze maand te verwachten voor het einde van 2009 zo'n 10.000 e-readers te hebben verkocht en 110.000 e-books in het assortiment te hebben. Met de komst van Amazon.com's Kindle 2 naar ons land leek me het met oog op de Sinterklaaslijstjes de zoektocht naar nut, noodzaak en het antwoord op 'welke dan' op een rij te zetten.

Welke e-readers zijn er
Op Wikipedia staat zowel een keurig overzicht van e-book readers met hun eigenschappen als een vergelijking van e-book formats. Het Nederlandse eReaders.nl (@ereadersnl) heeft ook zo'n overzicht, beperkter aantal, maar wel met adviesprijzen.

Is zo'n Amazon Kindle de hype waard?
Je zit aan een vendor lock met zowel de content (Amazon only) als de draadloze connectie om content te downloaden (het Amerikaanse AT&T). De Kindle biedt je wel abonnementen op tientallen internationale kranten en tijdschriften. De kosten van de mobiele verbinding zitten in de prijs van de internationale e-books verrekend: ze zijn iets duurder. Bestsellers kosten bijvoorbeeld 12 dollar in plaats van 10. Lees je graag Engelse boeken, tijdschriften en kranten, dan is de Kindle een optie. Voor Nederlandse werken kun je beter een reader kiezen die ePub ondersteunt: het Japanse Sony, of de Chinese Hanvon of Jinke zijn dan de aangewezen hardware leveranciers.

Prijskaartje
Voor zowel de nieuwe Hanvon WISEreader N526 (€319 bij bijvoorbeeld ViaLeon) als de Sony Reader Touch Edition PRS600 (€299 via Bol) vragen de investering vergelijkbaar met een stevige houten boekenkast.

Nieuwkomers
Met oog op de feestdagen worden her en der nieuwe modellen geïntroduceerd. Amazon heeft 60% van de markt in handen, dus prikkelt dat de concurrentie. Barnes & Noble introduceerde vorige week dinsdag een eigen e-reader met een zwart-wit e-inktscherm en een touch screen in kleur aan de onderzijde. Bijzonder aan de Nook is de mogelijkheid boeken uit te lenen aan vrienden.
Ook de nieuwe iRex 800GS is gekoppeld aan de Barnes & Noble e-book store.

Plastic Logic is te laat voor de feestdagen, maar brengt in januari de QUE uit. De QUE is 21 bij 28 cm groot, maar 7-8 mm dun. De QUE krijgt een ingebouwde boekenwinkel, ondersteunt Word, Powerpoint en Excel-documenten. Ook de Alex van Spring Design komt of eind 2009, dan wel begin 2010 uit. Er wordt voor deze onder Android draaiende e-reader met dubbel scherm.

Kan het uit?
Bol.com prijst de papieren versies van boeken 20-25% duurder dan de e-books. Afhankelijk van je jaarlijkse aankopen aan boeken en aanvullend leesgedrag (PDF readers voor de studie of downloads, tekst of Office bestanden), de waarde die je hecht aan gemakkelijk meedragen en anderzijds de kosten van back-ups en misschien wel uitbreiding van je inboedel of electronicaverzekering, kun je zelf uitrekenen of de investering 'uit' kan.

Gratis e-books
Op Scribd vind je veel gratis e-books die in PDF downloadable zijn.

Labels: , ,

22 oktober 2009

Microblogging updates oktober 2009 - 2

Twitter in Google en Bing
Google heeft deze week met Twitter een overeenkomst gesloten om Twitter op te nemen in zoekresultaten. Dankzij een Greasemonkey script heb ik dat al tijden (en gratis). Twitter dook ook met Microsoft in bed. Opname van Twitter in Bing is nu een feit, maar niet in het Nederlands! ("Bing Twitter Search is not available in this locale.")

Brizzly
Klinkt als een Grizzly, maar Brizzly is een aansprekende nieuwe Twitter client. Er is voorzien in groepen, trending topics, video en picture upload en preview. Opvallend is een mute knop om al te nadrukkelijk twitterende mensen even het zwijgen op te leggen en de mogelijkheid om draft tweets te bewaren. Op dit moment is Brizzly nog in private beta.

TweetMiner
Maker @justvincent tipte me enkele weken geleden op TweetMiner. Dit nieuwe Twitter productis er in een web en desktop versie. Twitter client, scheduled tweets en content discovery zijn de drie hoofdfuncties. Door RSS feeds als invoer te gebruiken voor content kun je die publiceren op Twitter, instant, vertraagd of in een publicatiecylcus (bijvoorbeeld elk uur). De Twitter client ondersteunt follow/unfollow, reply, retweet, hashtags, etc. Multi-account ondersteuning is er. Check de demo online.

Seesmic Web updates
De laatste ontwikkelingen van Seesmic Web zijn:
- Nieuwe talen: Japans, Portugees en Spaans
- Reply-all, zoals dat in Seesmic Desktop zat
- User interface verbeteringen
- Mr Tweet profiel.

TweetDeck 0.31.0 updates
In de nieuwste versie van TweetDeck zitten:
1. een "New Followers" kolom
2. notificaties per kolom in noticatiebox. Je hoeft er TweetDeck niet full window voor te openen.
3. ondersteuning van navigatie via het toetsenbord
4. eindelijk: 15% minder geheugenbeslag.

Labels: , ,

21 oktober 2009

Anne Frank Huis en Hermitage in Amsterdam

Een dag vrij in de herfstvakantie met mooi weer. Onze geplande dag Amsterdam was vanwege verplichtingen op het werk al een keer gezet. De diverse uitnodigingen die voor vandaag zijn uitgestuurd, heb ik geweigerd. Voor de rest van het gezin in alle vroegte naar Amsterdam, waar we rond 9u op de P&R Zeeburg parkeerden. Met tram 26 naar CS en 13 naar de Prinsengracht voor een bezoek aan het Anne Frank Huis. Geen van allen waren we er ooit eerder geweest en hoewel de kinderen het als 'leuk' typeerden, heeft het achterhuis, de tentoonstellingen en met video's vertelde achtergronden over Anne Frank en de schuilplaats in het achterhuis behoorlijke indruk gemaakt. Thuisgekomen in Balkbrug heeft Henriëtte inmiddels Het dagboek van Anne Frank direct bij de bibliotheek opgehaald.

Langs de grachtenpanden van de Singel en Amstel liepen we vervolgens naar de Hermitage. Deze dependance van de grote Hermitage in Sint Petersburg is gratis toegankelijk met de Museumkaart. Daar hadden meer mensen vandaag behoefte aan, er stond een beste rij met belangstellenden voor de ingang. De jurken, waaiers, curiosa, schilderijen, speelgoed van de Russische Romanov tsarenfamilie in de tentoonstelling Aan het Russische Hof werd door de kinderen als 'saai' getypeerd, maar boeide Klazien en mij des te meer.

Door de binnenstad en de wat ons bij elk bezoek minder boeiende Kalverstraat op naar Smits Koffiehuis, waar we een 'bakkie' deden en weer op de tram 26 stapten.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

20 oktober 2009

Werken met social software: down memory lane

In deze tweede aflevering rond het werken met social software sta ik stil bij bewegende doelen en anders ingezette middelen.

Waar Microsoft SharePoint een aantal jaren geleden werd gepromoot als de omgeving voor de information worker, een paradigma, dat aan het begin van de 21e eeuw aansprak, wordt het tegenwoordig afgedaan als 'document centric' en minder relevant als social software. Dat je met een wiki allerlei structuren kunt aanbrengen, maar toch ergens tegen de grenzen van een wiki als zodanig aanloopt, zie je met bijvoorbeeld Atlassian's Confluence wiki, dat (ook) als documentenbibiliotheek met versiebeheer wordt gebruikt. Omdat documenten zowel de verschijningsvorm wikipagina als bijlage bij een wikipagina aannemen, wordt het geheel niet overzichtelijker, zo is mijn constateringen bij projecten. Kun je bij Confluence nog aan tagging doen, ontbreekt dat geheel bij SharePoint documentbibliotheken. Het dossier van een beetje project met een doorlooptijd van een half jaar of meer verwordt zo tot een spreekwoordelijke hooiberg, waarin een speld gezocht wordt.

Twitter, enkele jaren begonnen als microblog om je omgeving in maximaal 140 karakters te laten wat je doet, kent verschijningsvormen als marketing kanaal, to-do lijst, distributie van nieuws en interactie tussen bedrijven en hun klanten over producten en diensten (klachten, storingsmeldingen, uitnodigingen voor testtrajecten), etc.

Bewegingen in middelen; verschoven focus
Toen ik in 1995 ging werken, was ik trots op m'n eigen Lotus cc:Mail account. In 1996 mocht ik als pionier gebruiker mee in de opkomst van Lotus Notes (versie 4.6) als groupware, beter: database structuren met e-mailintegratie en status updates, zodat werkstroombeheersing, formulierafhandeling en dergelijke mogelijk werd vanuit één omgeving. Met Lotus Notes werd ook een eerste versie van een intranet en internet presence opgebouwd. Het was de start van bedrijven als e-Office om bedrijven bij te springen.

Daarna kwam de opkomst van content management systemen. Ik heb in 2000 een SmartSite implementatie geleid bij een verzekeraar, waar dezelfde vragen als tegenwoordig rond social software implementaties gesteld worden? Hoe open moet het opgezet worden? Wat is het nut van een forum? Wie is verantwoordelijk voor content? Hoe strak moet er gemonitord worden? Wat voor waarde voor het bedrijf genereert een online marktplaats, een wist-je-dat-rubriek of een 'verplicht' afdelingsprofiel naast een telefoongids en laatste bedrijfsnieuwtjes?

Die waarde werd enkele jaren later onder meer gevonden in een volgende generatie webservices, die rondom self service. Ook daarvan heb ik implementaties mogen leiden. Functies als HR en ICT helpdesk werden ermee ontlast, maar met gemeenschapsvorming hadden ze niets meer. Dergelijke services vulden juist een You Experience in, waarbij je ongeacht plaats en locatie je 'eigen ding' kon regelen.

Tot voor kort lag de nadruk op het publiceren en delen van documenten, zie de eerder genoemde concepten als de information worker van Microsoft. Ook allerhande applicaties voor projectmanagement ondersteuning, versiebeheer, track & trace van bugs en issues passen in deze generatie. Uiteraard kon je met bijvoorbeeld SharePoint mengvormen aanbrengen. Werkstroombeheersing met documentbibliotheken en koppelingen met back-office systemen bij een schadeverzekeraar. Of widgets om mail, takenbeheer en documentbibliotheken voor projectmanagement te integreren. Licenties voor content management systemen werden nogal eens verruild voor open source alternatieven als Drupal of Joomla. En dan duikt eind 2007 Drupal bijvoorbeeld binnen Capgemini op als vervanger van Lotus Notes om kennisbeheer en community management te gaan doen, en zijn niet alleen de content management, maar zeker ook de community builder en e-business modules populair bij beheerders.

En toen was buiten de hausse aan social software gekomen. Web 2.0 concepten sijpelen met vertraging de bedrijfsmuren in, of toch niet? Decennia geleden hadden we al bulletin board systemen, daarna nieuwsgroepen (pas met de introductie van Microsoft Outlook 2007 is de news server bij Capgemini verleden tijd verklaard). Initiatieven als Ambtenaar 2.0 bestaan al even. Instant messaging via Lotus Sametime, Office Communicator, GTalk of van mijn part de messaging functies op de AS/400 kennen we al tijden. Per SMS melden we ons af voor een vergadering, geven updates door en ontslaan we desnoods mensen. En met spreadsheets, online taxonomieën, cv systemen en matching applicaties voor aanvragen en geschikte kandidaten proberen we al jaren de juiste man/vrouw op de juiste plek in te zetten, te vinden en diens kennis te gebruiken.

Van push naar pull naar push
Een andere interessante golfbeweging is de volgende. 15 jaar geleden werden bij mijn eerste werkgever bedrijfsnieuws, notulen e.d. nog in een afdelingsmap gerouleerd. Toen ik bij Capgemini ging werken in 1999 was net de eerste generatie intranet RevCom vervangen door CapCom. Het toesturen (pushen) van informatie werd steeds verder zelf ophalen van informatie (pull). De papieren poststromen werden behoorlijk ingedamd, op de formele te ondertekenen stukken na. Op een of andere wijze zie ik de laaatste jaren weer een beweging naar push. Nieuwsbrieven, mededelingen van het management e.d. worden primair via e-mail verspreid en middelen als SMS niet geschuwd.

Dat lijkt haaks te staan op de 'RSS cultuur', waar ik zelf abonnementen neem op publicaties en ze lees met een reader, op een moment en plaats naar keuze. Ik heb daarbij voordelen als het kunnen bewaren van berichten, doorsturen, delen en opzeggen van elk abonnement. Een onwenselijke e-mail stroom komt als elk ander item in m'n "stuff" inbox en wordt via Getting Things Done principes afgehandeld. Nieuwsbrieven, waar doorgaans weinig 'actionable' aan zit, krijgt zo vanzelf een lage prioriteit. De attentiewaarde is laag en het enkeltje prullenbak is vaak mijn directe actie. Wel jammer voor de redacteuren van dagelijkse e-nieuwsbrieven, aangeschafte systemen om brokken content uit verschillende bronnen tot één nieuwsbrief te maken en ongetwijfeld lange discussies over opmaak en periodieke herziening van formats.

Welk probleem wordt opgelost?
Deze kanttekeningen bij de praktijk van alledag en de oude wijn in nieuwe zakken pleit ervoor bij een voorgenomen implementatie van social software eerst goed na te denken over de problemen die spelen en te kijken welke middelen worden ingezet als oplossing. Dat er een diversiteit aan gebruikers is ontstaan, maakt het niet makkelijker, wel noodzakelijker te bezinnen voor te beginnen.

Het Nieuwe Werken volgens Sogeti: TeamPark
Op 4 november presenteert Sogeti in een klantseminar De Intelligente Organisatie, gebaseerd op TeamPark als methode en inspiraties uit Van Crowd naar Community. Meer info en mogelijkheden voor aanmelding vind je op Sogeti's agenda.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

19 oktober 2009

Feedly opnieuw bekeken en gewaardeerd

Op 30 september meldde ik in Effectief de informatiestromen filteren de toepassing van Google Reader in combinatie met ReaditLater. Ik ben tevreden gebruiker geweest van ReaditLater (cross-browser, storage in the cloud, integratie met Google Reader), tot collega Dave Vanhoudt me tipte.

Bleek, dat ik ik een jaar geleden Feedly voor het eerst had bekeken en niet echt positief gestemd was. Nu, oktober 2009, ziet Feedly.com er al veel verzorgder uit. En met de oproep van mrs. Feedly zelf, had ik een to-do erbij.

Inloggen doe je met je Google Account. Feedly synchroniseert bidirectioneel met Google Reader, maar presenteert de berichten op verschillende manieren:
- cover (als de voorpagina van een krant)
- digest (koppensnellen)
- per Google Reader label
- speciale categorieën als Latest, History, Comments, Friends, Saved en Shared.

Alle berichten zijn te doorzoeken, te markeren als gelezen, te bewaren voor later (overeenkomend met de Starred items in Google Reader) en te delen (via Google Shared items). Er worden suggesties aan de hand gedaan van gerelateerde RSS streams, staff pickings en dergelijke. Per post kun je aangeven of je deze als ongelezen wilt aanhouden, er zijn social bookmarking opties (Twitter, Gmail, Del.icio.us, Posterous, Instapaper, Facebook, Google Reader, Evernote, Ping.fm). Ook wordt, indien aanwezig de Twitter stream over deze post, Friendfeed conversaties, commentaren op Digg en reguliere commentaren weergegeven.

Ook heeft Feedly een integratie met Twitter. Als je inlogt op Twitter.com, toont Feedly je timeline, kun je je status updaten. Handig is het tonen van clicks op de links in je tweets: het zogenaamde Twitter karma.

Feedly is gratis, leest prettig en navigeert makkelijk. Een extra 'catch' van deze Firefox add-in is een minibar op webpagina's die je in staat stellen urls te delen via Google Reader of Twitter, bewaren of via Gmail te verzenden.

Mocht je aan je eigen bronnen niet genoeg hebben, biedt de Explore functie je een kijkje in de RSS verzamelingen van andere Feedly gebruikers met featured people, categories en staff picks. Met de zoekfunctie kun je feeds en mensen zoeken. En op de vondsten / mensen kun je je uiteraard weer abonneren.

En sinds een week zijn er ook Amazon.com advertenties aan de rechterzijde zichtbaar, goed passend bij mijn smaak en profiel en gelukkig redelijk onopvallend in dezelfde opmaak als de rest van Feedly.

Ontwikkelingen kun je volgen op de blog of @feedly.

Labels: , , ,

18 oktober 2009

Kerk uit kroeg in

Dat kerk en kroeg in zowel letterlijke zin dicht bij elkaar liggen, wist je waarschijnlijk al. Een willekeurige dorpswandeling maakt dat al duidelijk. Waarschijnlijk heb je ook wel van trappistenbier gehoord en zeker van het Guiness Book of Records. Wat Guinness met God te maken heeft, beschreef Stephen Mansfield in het vorige maand uitgebrachte The Search for God and Guiness.

Het Ierse water was net als water in veel andere Europese landen einde 18e eeuw niet te zuipen. Gin en whiskey werden daarvoor in de plaats gebruikt. De schadelijke neveneffecten van zoveel alcoholconsumptie brachten christenen als Arthur Guiness ertoe een gezonder alternatief te ontwikkelen. 250 jaar later is Guiness verkrijgbaar in 150 landen en is het naast water inderdaad één van de meest genuttigde dranken ter wereld. Op 24 september werd op diverse plaatsen het Guiness 250 feest gevierd. In dat kader past The Search... natuurlijk ook prima.

Stephen Mansfield schreef eerder aansprekende biografieën op het grensvlak met christelijk geloof, zoals The Faith of George W. Bush, The Faith of the American Soldier, Then Darkness Fled: The Liberating Wisdom of Booker T. Washington, and Never Give In: The Extraordinary Character of Winston Churchill. In 2008, schreef Mansfield The Faith of Barack Obama.

Op de Guiness website kun je door de tijdlijn scrollen en de corporate story nalezen. Het boek leent zich natuurlijk goed om onder het genot van een pint gelezen te worden ;)

Labels: ,

17 oktober 2009

Xobni en DocVerse upgrade wel geslaagd, LinkedIN niet

Niet elke upgrade is een verbetering was de titel die ik voor deze blog in gedachten had. Het is een tweeluik geworden van productiviteit verhogende Outlook add-ins, Xobni en LinkedIN die allebei een upgrade doorvoerden om contact management verder te verbeteren.

Xobni 1.8 met Twitter
Twitter is nu geïntegreerd met Xobni. je kunt bij een Outlook emailbericht op het Xobni tabblad Twitter nu suggesties zien voor een bijbehorend Twitter profiel. Als deze bekend en gekoppeld is, kun je de laatste tweets van je contactpersoon zien, erop antwoorden en re-tweeten. Ook follow/unfollow is mogelijk. Door in te loggen op Twitter kun je vanuit Xobni ook je eigen timeline bijwerken. Naast de al bestaande koppelingen met Facebook, LinkedIn, Hoover’s, Skype en Yahoo! Mail is dit een waardevolle aanvulling.

In de Xobni 1.8.3 build 8559 is verder de zoeksnelheid drastisch verbeterd (het was al niet slecht), direct toegang tot de zoekfunctie door op het vergrootglas te klikken. Het invoeren van een zoekargument als eerste stap is niet langer nodig. Ook is de Windows 7 compatibiliteit voor elkaar gemaakt.

DocVerse 1.2 nu ook voor Word en Excel
Ik maak sinds februari dankbaar gebruik van het online sync & collaboration hulpje DocVerse in PowerPoint. Op die manier maak ik samen met collega's presentaties. DocVerse is 8 oktober in de verbeterde versie 1.2 ook actief onder Word en Excel.

Hernoemd als DocVerse for Microsoft Office (2003 en 2007). Downloaden en gebruiken is gratis.

LinkedIN Outlook toolbar verslechterd
De LinkedIN Outlook toolbar die onder meer voor de synchronisatie van adresboek gegevens met je netwerk in LinkedIN zorgt werd onlangs vernieuwd naar versie 2.7.2. Gevolgen na installatie waren echter bij elke synchronisatie een volledige scan van je e-mailbestanden en presenteren van honderden updates in het netwerk als 'nieuw'. En dat elke dag weer. Het maakt de synchronisatiefunctie waardeloos en tijdrovend. Ik ben daarom teruggegaan naar versie 2.7.1.1206 uit juni 2009.

Labels: ,

16 oktober 2009

Handige BlackBerry apps en updates oktober 2009

FileScout 1.3
De tot FileScout ingekorte BBFileScout is tot versie 1.3 verheven. Na de OTA download heb je onder meer nieuw:
- html bestanden worden niet meer met Media, maar de BlackBerry default browser geopend.
- WordWrap aan/uit in de TextViewer/Editor
- (de)selecteren van meerdere bestanden in het zoekresultaat
- complete bestanden in het Klembord plaatsen, e-mailen

RIM's eigen Twitter client
CrackBerry heeft onthuld, dat RIM onder de projectnaam Banshee werkt aan een eigen Twitter client, dat sterk geïntegreerd zal zijn in het adresboek, browser en device setip wizard. Verwacht een UI, zoals bij de Myspace of Facebook app. Functioneel zal alles wat je van een Twitter mag verwachten, inclusief trending topics erin zitten.

TiVo
Er is een BlackBerry client voor TiVo uitgebracht. je BlackBerry wordt een TiVo DVR afstandsbediening om televisieprogramma's te zoeken en op te nemen. Op dit moment is de TiVo client alleen beschikbaar in het Engels in Amerika/Canada.

AppWorld vernieuwd
Op blackberry.com/appworld is de 1.1.0.19 versie van de BlackBerry Appworld te vinden. Wat nou de vernieuwingen zijn, blijft lastig te achterhalen.


BlackBerry Operating System 5.0

Hoewel T-Mobile zelf nog niet de 5.0 versie heeft aangeboden, heeft bijvoorbeeld BlackBerryRocks.com al een tijd de OS 5.0 download links verzameld. De instabiliteit van de 4.6.x versie stond me zo tegen, dat ik de stoute schoenen aangedaan heb, en zo'n leaked version opgehaald en geïnstalleerd heb. OK, de Desktop Manager en de BlackBerry zijn voor back-up, installatie en restore van data zo een uur onder de pannen, het resultaat is een veel sneller startend en stabieler OS.

Er zitten ook merkwaardige kanten aan zo'n OS upgrade. De Viigo client is niet meer te gebruiken. RIMs eigen Myspace, Facebook, Flickr Uploader, Appworld clients moeten opnieuw gedownload worden, terwijl de andere (third party) applicaties 'gewoon' op de BlackBerry zijn blijven staan en werken. Opvallende verbeteringen in het UI van OS 5.0: vettere fonts, opmaak keuzemenu’s, formulierindeling bij kalender items, etc. De native browser is slimmer opgezet en werkt veel sneller.

De nog niet-officiële BlackBerry Messenger 5.0 versie die ik al een poosje in gebruik had, is verdwenen. Ook na het opnieuw downloaden komt het icoon nergens op de BlackBerry te staan. Jammer dan, er zijn ergere dingen die je kunt missen op je BlackBerry. Gelukkig werd 7 oktober de 5.0.0.33 versie officieel door RIM vrijgegeven. Surf hiervoor op je BB naar http://blackberry.com/messenger voor OTA, of ga naar AppWorld.

Jammer is wel, dat de paar contactpersonen in BlackBerry Messenger verloren zijn gegaan. Ach, ze zijn opnieuw welkom zich te melden ;)

Soocial client
2 jaar geleden berichtte ik enkele malen over Soocial, een product van Nederlandse bodem, waarmee adresboeken in sync gehouden kunnen worden. Als je geen Plaxo, ActiveSync of iets dergelijks gebruikt, is Soocial zeker aan te bevelen. Er is nu ook een echte BlackBerry client uitgekomen.

YouVersion Live
Aangekondigd in Altijd je bijbel bij je. In de 8 oktober beschikbaar gekomen 2.0.2 versie van de bijbel-toepassing voor web en mobiel is YouVersion Live, een gratis toepassing om interactie tijdens evenementen, samenkomsten en diensten te ondersteunen, vrijgegeven. Open je Bible app op je mobiel, download de laatste versie (je wordt hierop geattendeerd) en klik vervolgens het Live icoon in het dock aan de onderzijde van je scherm. Je kunt een live event in de buurt zoeken door een plaatsnaam of postcode in te geven, of YouVersion je GPS locatie te laten uitlezen. Een demo live event is er, omdat je anders bot vangt met Nederlandse adressen. In de demo is een poll, audio links, twitter mogelijkheid, aantekeningen e.d. terug te vinden en te gebruiken.

Introducing YouVersion Live from YouVersion on Vimeo.


Groups zijn ook nieuw. Elke gebruiker van YouVersion kan zich aansluiten bij een groep. Er zijn groepen voor kerken, bijbelstudiegroepen en andere organisaties die hun samenkomsten willen ondersteunen met Live. Je kunt je ook bij meer dan één groep aansluiten.

Labels:

15 oktober 2009

Google Wave verkend

Als je een hype-of-the-year mag kiezen, is Google Wave er zeker eentje. Sinds begin oktober de eerste golven gebruikers werden account invites kregen toegestuurd, was het gebedel op Twitter niet van de lucht. Er is veel geroepen op het web door mensen die alleen de officiële communicatie van Google over het nieuwe platform overtikten (tot en met Wall Street Journal aan toe), nuttige toepassingen beschreven zonder te vertellen hoe je ze realiseert, of een re-tweet van andermans impressies deden. Marketingacts was enthousiast, dus...En Scobleizer was kritisch (crashes on the beach of overhype), dus...?

De belofte: email reinvented
Email was enkele decennia geleden uitgevonden, maar Google beloofde dit opnieuw te doen. Online collaboration was ook een belofte. Eerst maar eens uitleg van Google zelf.


Eerste indrukken
Ik was blij 'eindelijk' op 12 oktober zelf een invite te ontvangen voor eerstehands indrukken. Na ingelogd te zijn, zijn mijn foto, mobiel telefoonnummer en mensen uit mijn Gmail adresboek met een Google Wave account al geladen.

Een navigation en contacts pane en panes voor de conversaties, 'waves' in Google jargon. In zo'n wave kun je met meerdere gebruikers tegelijk typen, bestanden uploaden en delen, basale edit mogelijkheden doen, foto's plaatsen en - als het goed is - mashups als kaarten enzo gebruiken. De set van gebruikers is beperkt tot mensen met een Google Wave account. Je Gmail of andere e-mail is niet beschikbaar, je Tasks, folders, RSS feeds, whatever allemaal buiten beeld. Heel plat is het een chatroom, zoals je die in 1999 bij Yahoo! Chat ook al had, aangevuld met mogelijkheden voor bestandsdeling en previews ervan. Smilies zijn echter niet te gebruiken. Er is een folderstructuur, maar groeperen van gebruikers of integratie met applicaties buiten Google Wave wordt waarschijnlijk aan developers overgelaten en wordt iets van de lange duur.

Dan dringt zich heel snel de vraag op: wat kan ik hier in mijn projecten of hobbies nu echt mee? Dat werk is veeleisender en is gebaseerd op veel meer dan een chatroom++.

Hyperlinks in de panes acteren niet zoals we al vele jaren van hyperlinks gewend zijn. Kortom: geen verandering van muisicoon, visited links, etc. Slordig. Er worden me waves gepresenteerd waarmee settings of extensies ingesteld zouden kunnen worden, maar die zijn spontaan 'muted', of werken niet.

Conclusie: gesloten netwerk
Wat in het Engelse webjargon een walled garden heet, gaat helemaal op voor Google Wave. Momenteel biedt Google geen interactie met je e-mail of RSS feeds. De enige manier om erachter te komen of er iets gebeurt of verandert, is om in te loggen op Google Wave. Een dergelijke gesloten opstelling nodigt niet uit langs te komen, spontane interactie te hebben of om iets nieuws op te starten. Ik mis de Google advertenties nog, die komen ongetwijfeld in de publieke versie begin 2010.
In deze vorm zie ik in de combinatie Google Wave en mij geen toekomst, hebben we met elkaar lekker een hype opgeklopt, maar zijn we inmiddels van een koude kermis thuis. A diamond in the rough (JungleG) klinkt leuk, maar opnieuw: wat hebben we nu gemist?

Voor elk probleem een oplossing. Chad Smith heeft een http://thatsmith.com/2009/10/google-wave-add-on-for-firefox geschreven. En iPhone gebruikers kunnen via de Safari browser ook in Google Wave komen.

En toen schoot Orli Yakuel te hulp
In m'n Google Reader popte het bericht 11 Wave Tools You May Not Know Exist van Orli Yakuel op. Met een Twitter client, Facebook profiel connectie, Wikipedia definities en ander moois. En als toetje de Google Wave Extensions List.

Google Wave Extension List -

Wil je met me sparren op Google Wave, voeg me (hjvanderklis@googlewave.com) dan toe.

Voor 10 alternatieven voor Google Wave heeft Lifehacker een mooi overzicht gemaakt.

Labels: , , ,

14 oktober 2009

Er warmpjes bij zitten

De ochtenden van de afgelopen paar weken zijn keer op keer keuzemomenten of je de jas aan moet doen, paraplu mee moet of dat je nog altijd op nazomerse temperaturen mag rekenen. Ook 's avonds thuis slaat de twijfel toe: wel of niet de verwarming aan. Een tijdje terug ging onze cv-installatie na 16 jaar trouwe dienst kapot en moest vervangen worden. Voor nieuwe modellen lieten we ons maar voorlichten door de plaatselijke en bekende installateur Starke.

Hadden we een nieuw huis laten bouwen, of opnieuw een verbouwing laten doen, waren de goede ervaringen van familieleden met houtkachels misschien wel een optie. Het voelt wel enorm lekker warm aan en oogt gezelliger dan een cv, nietwaar? En nee, de tijden, dat alleen een voorhuis ermee verwarmd wordt, terwijl je elders ligt te koukleumen, zijn voorbij met voorzieningen als een houtkachel cv.

Moderne houtkachels verwarmen het huis door middel van een ingebouwde boiler die het water verwarmt. Dat warme water stroomt vervolgens door de leidingen van het cv systeem stromen. OK, je moet wel je adresje voor hout hebben om zo kostenloos (wat de brandstof betreft) je huis te verwarmen. Kijk ik zo links en rechts in de buurt, lukt dat vast wel. En de ervaring van leveranciers als webshop Kachels & Haarden is, dat je met het kopen van hout alsnog 60% goedkoper uit bent dan wanneer je stookt op gas. "Ik zeg doen!" klinkt dan in mijn oren.

Stook dan wel droog hout, dat maakt het voor de buren makkelijker te accepteren dan stinkende natte troep.

Labels:

13 oktober 2009

Werken met social software - (oor)zakelijke verbanden

Verandert werken door social software, of verandert het werk de omgang met social software? In een aantal afleveringen zal ik de (oor)zakelijke verbanden tussen social software in de context van werk, inzet in een bedrijf of organisatie belichten. Van het onvermogen om de toekomst te exact duiden, omgaan met veranderingen, nagaan welke oplossing welk probleem oplost tot het implementeren van social software.

In 2006 schreven Robert Scoble (@sobleizer) en Shel Israel (@shelisrael) het boek Naked Conversations: How Blogs are Changing the Way Businesses Talk. Het duo redeneerde vanuit de toenmalige (online) wereld, besteedden nog nauwelijks aandacht aan podcasts, wiki's en online video. Niet dat podcasts of wiki's in de afgelopen 2 jaar zijn ontstaan of populair geworden zijn. Online video met Youtube en Vimeo als bekende, grote distributeurs / opslagplaatsen, is natuurlijk wel zo 'standaard' geworden, dat Buma/Stemra enkele weken tot 9 oktober j.l. serieus van plan was zelfs particuliere webloggers te gaan factureren voor het invoegen van muziekvideo's op hun blogpagina's.
In alle nuchterheid: veel bedrijfsmatige blogs, of ze nu op intranets of internet worden gepubliceerd, zijn een online versie van het bedrijfsnieuws, zeepkist met - lang niet overal - de mogelijkheid te reageren en ook daarop terugkoppeling te krijgen. Zijn terugkijkend blogs de oorzaak van een andere omgang tussen bedrijf of organisatie met de omgeving geworden? Wat mij betreft niet.

Het belang van andere opkomende technologieën

In de context van het werken op afstand zijn andere webgerelateerde technologieën als streaming audio, video, VOIP en dergelijke meer en meer gemeengoed geworden. Social media, ooit als kreet bedacht door Guidewire's Chris Shipley tijdens een DEMO conferentie, een wat foute (media doet teveel denken aan fysieke middelen, radio- en tv-omroepen, terwijl de consumenten in hun online gedrag juist de traditionele radio en tv links laten liggen en zich al helemaal niet meer druk maken over de opslag van gegevens) verzamelnaam voor fenomenen als wiki's, blogs, fora, microblogging, social bookmarking en netwerken, vinden met toepassingen als Lotus Connections hun weg naar de zakelijke wereld.

Dow Jones, niet alleen een beursbarometer, maar ook uitgever van financiële informatie en ook zoekend naar nieuwe mogelijkheden hun consumenten aansprekend en innovatief te bedienen met onder meer een nieuwe Communicator, zocht Scoble dit jaar op voor een vervolg. Het ebook The Conversational Corporation: How Social Media is Changing the Enterprise is het resultaat. Ten opzichte van Naked Conversations doet de titel denken aan oude wijn in nieuwe zakken of this year's model. Opnieuw gaan de schrijvers wel erg gemakkelijk voorbij aan de zakelijke rechtvaardiging als culturele aspecten.

In het kader van verdienmodellen en daadwerkelijke bijdragen voor bedrijven en instellingen is er veel te doen. Projecten of initiatieven op het terrein van social media, liever: social software, worden gestart om bijvoorbeeld in het slop geraakt kennismanagement nieuw leven in te blazen, het intranet dezelfde aantrekkingskracht te geven als populaire internetsites en, zeer belangrijk, mensen met elkaar te verbinden rondom een organisatie, hun kennis en kunde, ervaringen en ideeën.

Een bedrijf of organisatie bestaat uit mensen. Het bedrijf zelf onderhoudt natuurlijk niet een conversatie of gaat een dialoog aan, het zijn de mensen in het bedrijf zelf of die namens het bedrijf extern in dialoog zijn met de omgeving. IBM met de periodieke JAM events of een software ontwikkelaar die via Twitter foutmeldingen aanneemt en oplossingen terugkoppelt zijn zo twee willekeurige voorbeelden. SAP's Michael Prosceno meent: "Social media is both a toolset and a state of mind. First, understand what it is that you want to accomplish then use the tools and rules of social media to help you achieve your goals." De nadruk in het tweetal moet niet liggen op de media of software, maar op het sociale.

Panta rhei?
Enkele jaren geleden hadden we nog geen Twitter, intranets zijn er nog maar één decennium en e-mailen op grote schaal in bedrijven en instellingen doen we nog maar 15 jaar. En al die tijd worstelen we met problemen rond retentie van medewerkers, weglekken van kennis en kunde en de zoektocht naar middelen om de continuïteit van organisaties te borgen en de productiviteit te vergroten. Terug naar de vraagstelling boven dit stuk. Hoewel er beroepen uitgestorven zijn, of werkzaamheden zijn verplaatst naar andere plaatsen op de wereld, is het werk, met name in de dienstensector vooral kennisintensief. Automatisering, later ICT, was en is vooral een middel, geen doel. En ja, middelen kun je goed en verkeerd gebruiken. Een cc-cultuur met e-mail, overvolle inbox of een ontslag per sms zijn opnieuw slechts enkele voorbeelden.

Vaak wordt gesteld, dat het paradigma 'kennis is macht' plaats heeft gemaakt voor 'kennis delen is macht', of op z'n minst dat zou moeten doen. Dergelijke one-liners gaan me te kort door de bocht. Het bundelen van kennis en kunde en dit benutten voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten is machtig. Dat organisaties in een ecosysteem opereren en dus vrijwillig of gedwongen samenwerken met partijen in het ecosysteem, is me duidelijk. Dat het voor de continuïteit van de mensheid nuttig is om verworven kennis en kunde door te geven aan volgende generaties, is ook evident. De combinatie van vergaande specialisatie en toegenomen complexiteit van onze samenlevingen vragen om de inbreng van veel specialisten. Hoe ver zou je nog komen als je als 21e eeuwse projectmanager wordt losgelaten op een onbewoond eiland?

Bij initiatieven voor implementaties van hulpmiddelen als social software is het goed stil te staan bij de constante factoren en duidelijk te maken welke toegevoegde waarde de nieuwe middelen hebben. Zoals elk verandertraject levert dit uiteenlopende reacties op, van uitgesproken voor- en tegenstanders tot de schouderophalende groep mensen die het allemaal al eens gezien hebben. Juist voor hen past het ontspannen, zonder dwang voorbeelden te geven.

Binnenkort deel 2.

Labels: , ,

12 oktober 2009

Muzikale ontdekkingen oktober 2009 - 1

Mikirurka
De Poolse band Mikirurka uit Krakau werd in 2005 opgericht. Na 2 jaar solo werd in 2007 drummer gRingo en gitarist Wujek Drut toegevoegd. De leidraad voor hun muziek:
keep it simple, keep it energetic and keep it rocking!


MikirurkaQuantcast

Darkwater
De Zweedse progressive rock / metalband Darkwater werd in 2003 opgericht. Pas in 2006 werd een debuutalbum opgenomen en in 2007 via Ulterium Records uitgebracht.
Voor fans van Symphony X, Dream Theater en Evergrey zul je Calling The Earth to Witness waarderen.This is it!
In het rijtje opvallende bandnamen is This is it! zeker een goede kandidaat. Kevin Couch speelt vanaf z'n 12e drums in lokale rockbands als Ezekiel en theWakeSound en bracht 3 albums en 2 EP's uit. HIj zat op het podium met Kutless, Seven Places, Seventh Day Slumber, The Elms, Skillet, Thousand Foot Krutch en Pillar. Sinds de laatste 3 jaar heeft hij zijn eigen club in Denison, Texas.

THIS IS IT! from Kevin Couch on Vimeo.


Onder de naam This is It! neemt Kevin momenteel een 6 song EP op met Geoff Rockwell, de producer van bijvoorbeeld Forever The Sickest Kids (Universal), Red Car Wire (Universal Records) en School Boy Humor (Vagrant). Dansbare pop als resultaat. Verder kennismaken kan op Myspace, Twitter en Facebook.

Della Terra
Danny Badorine (gitaar, zang), David Blanchard (drums, toetsen, zang) en J. K. Norris (zang, bas, piano, percussie) vormen de progressieve rockband Della Terra (voorheen bekend als Aegis Integer). De heren bezingen het leven en de dood en alles er tussenin, lekker concreet dus. Ze klinken als een mix van King Crimson, Genesis, Yes, Radiohead, Rush, Coldplay, Pink Floyd, Supertramp, Incubus, Deftones, Tori Amos, Metallica, Buckley, Marillion, Led Zeppelin, Riverside en Michael Jackson.
Meer op Myspace.

Niyoki
Hoewel voorzien van een Afrikaanse naam is Niyoki ("serious minded and responsible") een Amerikaanse, in Tennessee woonachtige gospelzangeres. Eerder trok ze met Prince rond.
Rest is de opvolger van My Everything en werd geproduceerd door Ralph B. Stacy (Mario, Dru Hill, Jagged Edge, K-Ci and JoJo), Antonio Neal (Canton Jones, Darlene McCoy, Kierra “Kiki” Sheard), Floyd Thomas en Quintin X. Coleman, niet de minste namen. Meer op Myspace.

Labels: ,

11 oktober 2009

Voetspoor als spannend spel rond Jezus' leven

Bekijks trok ik wel met de gloednieuwe speldoos van Voetspoor op vrijdagmiddag 2 oktober in de trein van de perspresentatie in het landelijk dienstencentrum van de PKN in Utrecht terug naar huis. Het team van KerkopKop heeft samen met eductieve uitgeverij Zorn een in 2 weken ontwikkeld spelidee omgegooid, van coöperatief naar competitief spel, verder verrijkt en van fraaie vormgeving voorzien.

In een kruising tussen Levensweg, Wie ben ik?, Ganzebord en de Nationale Bijbelquiz spelen twee, drie of vier teams, elk bestaand uit een duo, om vanuit Bethlehem als eerste team in Jeruzalem aan te komen. Verder dan de poort in Jeruzalem wilden de spelmakers niet gaan, stel je voor dat een team gekruisigd moet worden!

Opdrachten zitten in het beantwoorden van vragen uit de Evangeliën, het uitbeelden van situaties, mensen en dergelijke en het inzetten van talenten bij taken in je levensloop. Een paar voorbeelden:
- beeld uit: een engel
- aan de hand van Lucas 2 vers 47 wordt gevraagd om wijsheid. Heb je als team niet de talentenkaart wijsheid, moet je een omweg nemen.
- Jezus had twaalf discipelen. Kun je vier namen noemen?

Deze laatste vraag leverde bij de perspresentatie veel gestamel en foute antwoorden. Ruimte dus voor tieners, jeugd en oudjes, met wie het spelletje al uitgebreid ge-beta-test is, om het beter te doen. Wat KerkopKop betreft is Voetspoor speciaal bedoeld voor catechese en godsdienstles op scholen en kerkenwerk. In mijn eigen evangelische kringen denk ik aan de bovenbouw van de zondagschool en de tienerclub.

Met een huur-ezel, palmtakken en het kopen van je mantel vind je als team je weg naar de stadspoort van Jeruzalem. Voetspoor wordt verkocht via de KerkopKop webshop. Woon je in de buurt van Balkbrug en wil je mijn exemplaar gebruiken met je groep, geef dan een seintje.

Labels: , ,

10 oktober 2009

De marketing rond strijd tegen borstkanker

De marketing rond de Pink Ribbon maand oktober maakte indruk. Het begon in september met de abri reclame van 'brutaal' lingeriemerk Sapph. Deze steun leverde €50.000 op voor de stichting die de strijd tegen borstkanker sponsort.

Samen zoveel sterker
Lezende vrouwen werd opgeroepen het 'charity glossy' Pink Ribbon Magazine te kopen met interviews, achtergronden en (zelfonderzoek)tips. De opbrengst van het Samen zoveel sterker glossy gaat voor 100% naar de stichting. Het magazine wordt verder aangeprezen met een door Grey Amsterdam gemaakte tv-commercial en opvallende, grote posters over bijvoorbeeld Kiki & Marlies op de NS stations.

Roze Metro
Op 1 oktober zat ik 's ochtends een in het roze gestoken Metro te lezen. Onder meer Quincy Trustfull die haar moeder verloor aan borstkanker, gaf de krant een interview.

Fijn dat we je aandacht hebben
Tja, in elk geval voor ons mannen werkt dat zo. Lingerieketen Livera liedt Bosley een inhaker onder die titel ontwikkelen.


Donald Duck en borstkanker

Spamverbod of niet, Sanoma mailde donderdag gewoon de abonnees - in ons geval - Donald Duck onder het mom 'Sanoma nieuwsbrief' met de vraag of we het Pink Ribbon Magazine al besteld hadden.

Blijkbaar is het magazine nog niet uitverkocht.

En nog veel meer
En dan zijn er nog allerlei product- en speciale acties die mij totaal ontgaan / niet voor mij bedoeld zijn.
Wel vreemd, dat Hunkemöller eerdere jaren wel expliciet KWF Kankerbestrijding steunde, maar nu tijdens de Pink Ribbon maand 'gewoon' campagne voert voor 3e BH gratis. Duidelijk wordt, dat marketinginspanningen slechts een beperkte spanningsboog hebben.

Het Lingeriedenken
Inspireert zo'n campagne je juist, kun je ook te rade bij Sanoma's Rob van Vuure die in Het Lingeriedenken vertelt hoe hoe je lezers kunt verleiden, toegespitst op de bladenmarkt. In dit boek beschrijft hij alle aspecten van het maken van een goed blad. De tips, trucs en andere adviezen zijn voor bijna alle communicatiemiddelen te gebruiken.

Labels:

09 oktober 2009

Televisie of monitor of display?

Decennia lang was de televisie de kijkbuis waar omheen andere meubels, apparatuur en dus jij en ik als kijker gepositioneerd werden. De tv stond centraal, kijkcijfers werden belangrijker en kunnen meepraten over dat ene programma van gisteravond een sociale last.

De tijden zijn veranderd. Nieuws pakken we overal vandaan, van RSS feeds tot e-mail alert en Journaal24 tot het schoolplein en voetbalveld. TV series huur je als DVD, bekijk je (on demand) online. Specifieke interessante programma's neem je - ouderwets - op op video en bekijk je op het moment dat het je uitkomt. En toch zie ik her en der initiatieven oppoppen die de tv (weer) centraal willen stellen in plaats van de computer monitor of display van de mobiel.

De Opera browser is sinds 1 september gratis op het internetkanaal van de Nintendo Wii te installeren. Mooi, natuurlijk heb ik dat gedaan. Voor het bekijken van Youtube filmpjes is dat aardig, maar de opmaak van veel andere webpagina's is absoluut ongeschikt voor de resolutie van de Wii. Het 'intikken', beter aanwijzen van tekens met de Wii remote gaat te traag.

TVersity
TVersity is een media server die content van je eigen computer en internet kan streamen naar devices als Nintendo Wii, DLNA spelcomputers, iPhone en BlackBerry. Eleganter en makkelijker dan DVI kabels door de huiskamer of aparte netwerk hardware die (ook) via WiFi content streamen.

Uitzendinggemist op Playstation
Sony wil Uitzendinggemist op het Playstation Network brengen. Sony test met de NOS en BBC manieren waarop omroepen hun videocontent via het PlayStation Network van de fabrikant kunnen ontsluiten. Hoewel de BBC als eerste van start zal gaan met het aanbieden van content, verwacht de NOS nog dit najaar aan te kunnen sluiten.

Programmagids op de mobiel
En wil je je mobieltje als startpunt voor een televisie-uitzending moet je nog even geduld hebben voordat de Publieke Omroep haar mobiele versie van de programmagids gereed heeft.

Labels: , ,

08 oktober 2009

PRINCE2 2009 tegen het licht - 2

Half juni zag PRINCE2 2009, de opvolger van de '2005' versie het licht. Het handboek, Managing Succesful Projects with PRINCE2, heb ik in de 2009 versie (blauwe omslag) doorgenomen en naast de 2005 versie (rode omslag) om verschillen op te merken. Vorige week stonden de principes, business case, organisatie en kwaliteit centraal.

Plannenmakerij
Was de techniek product based planinng bij de introductie van PRINCE2 nog een novum (we waren als projectmanagers activity based planning gewend), in de 2009 versie van het handboek is de techniek volledig geïntegreerd in het hoofdstuk Plans. PRINCE2 2009 gaat ook verder in op estimation en scheduling, waarmee Plans echt body heeft ten opzichte van de magere 2005 variant.

Management of Risk
Het arbitraire onderscheid tussen de component Management of Risk en de beschrijving van fenomeen risk management (en ja, op examens werd goed gelet op het verschil tussen beide) is vervangen door het invoegen van de Management of Risk (M_o_R best practice). De risk management cycle is vervangen door de risk management procedure (ook wel een cyclus, maar met andere termen. Er worden technieken als review lessons, risk checklists, brainstorming en risk breakdown structure aangedragen om risico's te identificeren. Vastleggen vindt plaats in het Risk Register. Voor het inschatten van de kans van optreden worden technieken als probability trees, expected value, pareto analysis en probability impact grid belicht. Niet alles is negatief, een risico kan immers ook een kans inhouden. En dus kom je in de risk response strategieëen ook exploit en enhance tegen.

Daily Log en Issue Log
Aangezien een Issue van alles en nog wat kon zijn, de afhandeling tijden kon duren, werd het Issue Log nogal eens een 'lief dagboek' van het project. Erg zinvol, omdat geregeld een greep in het verleden (gemaakte afspraken, wie deed wat, etc.) nodig blijkt. PRINCE2 maakt in de 2009-versie onderscheid tussen een Daily Log (informeel dagboek) en een Issue Log (formele afhandeling). Nieuw is het Issue Report, waar eerder wel een Change Request of Exception Report template werd 'misbruikt' bij gebrek aan beter.

Van Controls naar Progress
De component Controls is vervangen door het thema Progress, waarin het volgen van de voortgang, afzetten voortgang tegen oorspronkelijk plan en toekomstige situatie, risico's, correctieve maatregelen en het autoriseren van verder werk zijn ondergebracht. Het nadenken over fasering (aantal, lengte), voortgangsrapportages en het registreren van geleerde lessen in het nieuwe Lessons Log hoort er ook bij.

Leesbare tekst in plaats van codes
Pas bij tweede lezing viel me het op: in het procesmodel zijn de codes als SU4, PL6 en SB4, waarmee (deel)processen in PRINCE2 werden aangeduid, verdwenen. In plaats daarvan is er gewoon leesbare tekst en staan niet langer de stroomschema's en stapsgewijs uit te voeren activiteiten centraal. Voor elke fase zijn hulpschema's beschikbaar wie wat doet.

Maatwerk zonder PRINCE2 te verzwakken
De manual spreekt hier duidelijke taal:
"Some projects may claim that they do not need 'full PRINCE2' and therefore have only implemented portions of the method. This can reveal a flawed understanding of PRINCE2 because the method is designed to be tailored. So tailoring PRINCE2 appoproriately is 'full PRINCE'. Tailoring does not consist of omitting elements of PRINCE2...tailoring is about adapting the method to external factors (such as any corporate standards that need to be applied) and the project factors to be consider (such as the scale of the project)....The danger of not tailoring PRINCE2 is that it can lead to 'robotic' project management if every process activity is followed and every management product is produced without question."
De principes moeten gevolgd worden, aanpassingen in thema's, terminologie, management producten, rollen en processen zijn mogelijk.

PRINCE2 is geen vakbeschrijving of body of knowledge
In de afgelopen jaren ben ik veel (aspirant) projectmanagers tegengekomen die meenden met een cursus PRINCE2 het vak projectmanagement te kunnen leren. Niet dus. Voor alle duidelijkheid stelt PRINCE2 2009 zich ook niet gelijk met een Body of Knowledge, zoals PMI's PMBoK. PRINCE2 is 'slechts' een methode, voorschrijvend van aard met een geïntegreerde set processen en thema's voor alle project management rollen. Om goede redenen (cultuur) worden interpersoonlijke vaardigheden niet geadresseerd en slechts referenties aan technieken gegeven, in tegenstelling tot een Body of Knowledge.

Glossary en Roles & Responsibilities
Twee zaken die misten in de 2005 versie zijn de bijlagen Glossary en Roles & Responsibilities die je bij het uitleggen van begrippen en principes en de inrichting van bijvoorbeeld een RACI-tabel of projectorganisatie enorm helpen.

Conclusie
Over PRINCE2 is goed nagedacht. Het vatbaar zijn voor star een methode hanteren, de nadruk op schema's, afkortingen en codes zijn vervangen door een leesbaar handboek, samenvattingen en geïntegreerde processen, technieken en tips in thema's en fasen. Wil je op basis van de laatste versie aan de slag, raad ik je aan Managing Successful Projects with PRINCE2 te kopen en te gebruiken.

Labels: ,

07 oktober 2009

Microblogging updates oktober 2009 - 1

Mixero
Mixero presenteert zich als next generation twitter client. De opzet en functionaliteit van deze AIR applicatie is inderdaad indrukwekkend. reduce the noise is de slogan. Met Mixero kun je groepen aanmaken, mensen in verschillende groepen onderbrengen (ook in meerdere tegelijk). Deze groepen en andere instellingen blijven gelijk op elke pc en binnenkort mobiele client, net zoals de laatste versies van TweetDeck en natuurlijk Peoplebrowsr.

De meerwaarde zit in de middenkolom, waarin je active lists kunt tonen. Active lists kunnen gebruikers, groepen en kanalen bevatten. Dat scheelt kolommen en dus ruimte. Alle items kun je in 1 click als gelezen verbergen, dat kost in PeopleBrowsr 2 clicks.

Mixero biedt de mogelijkheid om Youtube video's in de client zelf te bekijken, evenals afbeelingen. Er zijn meerdere url shorteners beschikbaar. Automatische uitbreiding naar de volledige url is ook mogelijk. In de zogenaamde Avator mode kun je de nieuwe tweet bij mouse over van een avatar bekijken. Mixero verdwijnt hierbij als een transparante sidebar naar de rechterzijde van je scherm. Ook dit scheelt veel ruimte en ruis.

Kanalen kunnen real-time twitter zoekacties bevatten. Binnenkort met RSS support. Initieel worden 'maar' 500 followers geladen. Het kan dus best zijn dat je wat sessies of tijd nodig hebt om al je volgelingen in de juiste groepen onder te brengen.

Multiple accounts worden ondersteund. Dit is echt goed voor de productiviteit! Verrassend dat ik Mixero niet eerder opgemerkt heb. De ontwikkelingen zijn via de blog en @mixero te volgen.

Threadsy
Digsby * TweetDeck = Threadsy, zo luidt een stoere belofte. Email, social networking updates samengebracht in een 'inbound' kolom, filters en contact managament over de netwerken heen. Private beta, dus je moet het geluk hebben een invitation te krijgen. Dat is mij nog niet gelukt.
Volg @threadsy en de blog voor de updates.

Gratis Twitter achtergronden: Twitrounds
Twitrounds.com biedt tientallen gratis achtergrondafbeeldingen voor je Twitter profielpagina. Verwacht geen extra edit mogelijkheden. Het is kiezen en publiceren.

PeopleBrowsr 1.3
In de 1 oktober live gezette 1.3 versie van PeopleBrowsr zijn diverse functies verplaatst naar de Tactical Toolbox aan de linkerzijde van het scherm.


Twitter zelf ook de groepen
Onder de naam Lists brengt Twitter binnenkort ook de mogelijkheid groepen Twitter gebruikers onder een naam bijeen te brengen. Deze groepering kennen diverse Twitter clients als PeopleBrowsr en TweetDeck al lang.

Labels: , ,

06 oktober 2009

Lotus Connections 2.5 impressies

Gisteren hield IBM met partners als e-Office, Eniac Essentials, ilionx, Atos Origin, Sogeti en Silverside, een dagvullende Proof of Technology Slimmer werken met Lotus Connections 2.5. Lotus Connections is social software voor de zakelijke markt stond al even centraal in een eerdere blogpost over enterprise collaboration software. De ontwikkeling van service offerings van social software door, en het gebruik van deze middelen binnen Capgemini trokken me daarom naar dit evenement in Amsterdam.

Functies Lotus Connections 2.5
Arjan Radder belichtte de nieuwe mogelijkheden van de 2.5 versie, bijvoorbeeld file sharing (niet zo rijk als Quickr, maar voldoende binnen een social media setting). In het voorjaar van 2010 komt alweer de 3.0 versie uit met onder meer video ondersteuning, inclusief tagging. Tagging is sowieso een belangrijk item. Je maakt het vinden van mensen, documenten, bladwijzers en activiteiten veel gemakkelijker. Integratie is een ander belangrijke voorziening: met Microsoft Office Suite, ERP systemen, externe social networks (Twitter, Facebook, LinkedIN, e.d.). De bookmarks is een Del.icio.us in Lotus jasje.

De homepage, profielen en vCard voorzieningen zien er fris, strak en overzichtelijk uit. Naast personal branding (about me, een microblogging board, zijn de ontvangen tags, recent posts, etc.) en verwante mensen op basis van tags belangrijke items. Het multi-langual user interface is ook opvallend. Instant om te zetten, erg goed. Analoog aan Microsoft Sharepoint komt een aantal widgets mee out-of-the-box, maar is het vooral aan implementatiepartners om aanvullende functionele widgets te ontwikkelen.

Met de Activities is task management, event planning en andere meer volgens een sjabloon achtige werkstroom herbruikbare reeks activiteiten te plannen, toe te wijzen en te monitoren. Wat me rond de wiki's nog opviel, was dat deze zowel stand-alone als binnen een community in te zetten zijn. En ja, blogs kunnen gemaakt worden, evenals communities met alle valkuilen van doodbloeden.

Orde en regelmaat
Om voor jezelf orde en behapbaarheid te creëren in de informatie overvloed kun je volglijsten instellen, je eigen startpagina configureren en op allerlei onderdelen een RSS stream in een reader naar keuze abonneren. Mobiele toegang vanaf bijvoorbeeld een iPhone, Nokia of BlackBerry wordt ondersteund.


Next steps

De implicaties voor implementatietrajecten, het zoeken naar return on investment en culturele aspecten, allemaal behandeld tijdens de diverse sessies in de business track, bewaar ik voor een volgende post. Heb je belangstelling, dan organiseert IBM met een aantal partners op 17 november een gratis toegankelijk kennisportal.com sessie De echte praktijk van social software.

Lotus Notes Connactions zit vanzelfsprekend ook op Twitter (@LotusConnection) en heeft een eigen weblog.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

05 oktober 2009

Online projectmanagement ondersteuning 20

Central Desktop
Central Desktop wordt door Forrester aangeprezen als echt Saas platform om samen te werken. Zo vindt je in de applicatie real-time search in de documenten en conversaties, screen sharing, audio conferencing en Microsoft Outlook calendar integratie. Online documenten aanmaken, zoals je van bijvoorbeeld Google Docs gewend bent, is mogelijk, evenals import en export van documenten. Er is versiebeheer, online Discussions, workspace & Project Event Calendars, een dashboard Overview of Workspaces, Reminders en Overdue Alerts. Maar ook: IM Presence Integration (Skype (inclusief voice support), Yahoo, MSN Messenger, ICQ, AIM en Jabber). RSS/Atom feeds zijn beschikbaar.

Central Desktop is er in diverse versies, van gratis met beperkte bestandsoplagruimte tot enterprise versies voor $99 per maand of een fee per user per maand.

Ubidesk
Ubidesk biedt de mogelijkheid web-enabled projectteams in staat te stellen samen te werken aan documenten en taken. Notificaties en een kalender zijn meegeleverd. Op het vlak van projectmanagement biedt Unidesk geen planning of beheersingsmechanismen anders dan basaal takenbeheer. Ubidesk wordt als SaaS oplossing aangeboden, maar proberen is gratis.

Fuze Meeting: web conferencing met je pc of mobiel
Fuze Meeting biedt de mogelijkheid web conference meetings te houden vanaf je PC, Mac, iPhone of BlackBerry. Tot 3 web genodigden en 7 audio deelnemers gratis en daarvoor krijg je:
- delen van hoog resolutie afbeeldingen, video en documenten
- uploaden van content
- gemakkelijk uitnodigen van mensen bij je conference
- 1GB opslagruimte

Er zijn ook betaalde versies, waarmee je meer mensen tegelijk in je meetings kunt uitnodigen. Fuze Meeting is echter ook een IM client die Yahoo, GoogleTalk, AIM en MSN ondersteunt. Andere IM clients kunnen dus van je BlackBerry om geheugenruimte te sparen. Voor Outlook ins een add-in beschikbaar om meetings mee te plannen. Een kind van 5 kan het je uitleggen.

Fuze meeting werkt intussen aan integratie met sociale netwerken als Facebook en Twitter en betere Skype integratie.

Ronduit negatief was het niet komen opdagen van host Ron Steeves van Fuzemeeting die me in een persoonlijke web meeting donderdagavond j.l. zou komen uitleggen hoe z'n programma werkt. Voor het audiospoor had ik moeten Skypen (dus buiten Fuzemeeting om). OK, op mijn reactie per e-mail en Twitter kwam snel excuus, dat is wel netjes.

Daarmee heb je wel direct een hinderlijke kant van tele-/video/web conferencing te pakken. Het 'alvast beginnen ook al is niet iedereen er' werkt in zo'n setting niet. En als je het wel probeert, garandeer ik je dat de eerste agendapunten bij elke 'now attending' melding overnieuw gedaan kunnen worden, daarmee tijd kostbare tijd vretend van de deelnemers.

Labels: , , ,

04 oktober 2009

Max Lucado - Vrij van angst

Onlangs las en besprak ik Max Lucado's laatste boek Fearless. Op 5 december (hint: Sinterklaas) zal de Nederlandse vertaling Vrij van angst verschijnen. Als voorproefje hierbij vast de lessen die ik uit de Engelse versie haalde.

OK, met een voorwoord die hint op een peptalk voorafgaand aan een boxwedstrijd staan mijn wenkbrauwen overeind. Het wordt toch geen als-je-er-maar-in-gelooft zelfhulp boek? Schrijver Max Lucado, die her en der in het boek blijk geeft van gevoeligheid voor zijn redacteuren en uitgevers, zal zich in zijn zoveelste werk toch niet verlaagd hebben tot dat genre?

Nee, en evenmin stelt hij zich boven de lezer. Angst is geen zonde, maar kan tot zonde leiden. En wat hebben we een geweldige God die door de Bijbel spreekt, zijn Zoon Jezus Christus laat leven en omgaan met angst, zowel die van zijn volgelingen als zijn eigen. Angst richt en vormt ons karakter, en dus is een frisse blik vanuit de Bijbel geen overbodige luxe. De evangeliëen staan vol van het "vrees niet" uitspraken. En waar de zondeval met inspelen op twijfel en zaaien van angst begon, hebben we er allemaal last van.

Angst voor werkloosheid, ziekte, dood, eindtijd, lijden. En dus vluchten we in bijvoorbeeld 80-urige werkweken, druk zijn in de kerk of gemeente. We vermijden contact met God. Lucado presenteert het acroniem PEACEFUL als acht stoppers voor zorgen:
1. Pray, first.
2. Easy, now.
3. Act on it.
4. Compile a worry list.
5. Evaluate your worry categories.
6. Focus on today.
7. Unleash a worry army.
8. Let God be enough.
Wel benieuwd, wat de vertaler hiermee doet. Van Abraham en Izaäk, Jaïrus, de discipelen en Emmaüsgangers, ze ondersteunen Lucado's verhaallijn, dat er gelukkig antwoorden zijn op angst en redenen genoeg zijn om vrij(er) te worden van angst, bezorgdheid en twijfel. Lucado belicht de twijfel aan Gods bestaan, de verzamelwoede van aardse goederen

En nee, de zon en regen dalen ook op ons neer. Gevaar is er nu eenmaal. Sterker: als christenen worden we niet uitgesloten van geweld of lijden. Echter, in elke omstandigheid is God erbij en roept Hij op moed te houden, te volharden en naar Hem te luisteren. Max Lucado's besluit met
"Let others breathe the polluted air of anxiety, not us. Let’s be numbered among those who hear a different voice, God’s. Courage does not panic; it prays. Courage does not bemoan; it believes. Courage does not languish; it listens. It listens to the voice of God calling through Scripture, "Fear not!"
In onderstaande commercial legt Lucado zelf de hoofdpunten van zijn boek uit.

Een preview van de Engelse versie is beschikbaar.

Labels: ,

03 oktober 2009

Scientific Festival in NEMO Amsterdam

Oktober is niet alleen Pink Ribbon Maand om de strijd tegen borstkanker onder de aandacht te brengen (ik broed al een aantal dagen op een gepaste blog post daarover), maar ook Kennismaand. Zowel vandaag als morgen is het NEMO in Amsterdam gratis toegankelijk in het kader van het Scientific Festival 2009.

Vanochtend ben ik met zoon Johan en één van zijn vrienden Niek naar Amsterdam P&R Zeeburg gereden, vandaar met tram 26 naar Amsterdam CS om vervolgens langs het Oosterdokseiland naar NEMO te lopen.

De jongens en daarmee ikzelf ook hebben van iets voor tienen tot 15.30u zich uitstekend vermaakt met mega bellenblazen, stroom geleiden, stroom opwekken, films over ruimtevoertuigen bekijken en DNA afstaan voor een halskettinkje met je eigen DNA-string. Maar ook: een infraroodfoto van jezelf laten maken, een spectroscoop maken met hulp van de astronomie vereniging, een interactieve les rond een wereldbol met tsunami's, golfstromen, populatiegroei en temperaturen.

En proefjes doen met gas maken en onderwater vulkanen, muntstukken laten verdwijnen in een zwart gat, naar muziek uit een kussen luisteren, de eigen muzieksmaak ontdekken als 'vrolijk en conservatief', jezelf omhoog hijsen aan katrollen en nog veel meer.

De replica van het VOC schip De Amsterdam was voor de gelegenheid ook gratis toegankelijk. Zelf was ik er al eens met een Capgemini practice meeting op geweest om te eten, maar voor de jongens was het nieuw en avontuurlijk.

De vader van klasgenote Eline van Johan en Niek werkt bij Smits Koffiehuis, dat tegenover het Centraal Station is opgebouwd. Ze had verteld, dat sorbets naar Eline en haar zusje Emily zijn vernoemd. Nu was het geen weer voor een sorbet, maar even wat drinken in het koffiehuis hoorde er natuurlijk wel bij.

En zo vloog de dag voorbij. De tram bracht ons weer door de Piet Heintunnel naar Zeeburg, vandaar de Prius weer terug naar Balkbrug.

Over een paar dagen kunnen we op ontdekhetonzichtbareheelal.nl de eigen infraroodpasfoto downloaden.

Labels: ,

02 oktober 2009

Fuser jammerlijk falende concurrent voor Digsby

Waar Digsby zich sterk maakt om e-mail, instant messaging en social networks bij elkaar te brengen in een desktop client, stort Fuser zich als web-based toepassing op hetzelfde terrein. Nieuw of nog onbekend, want de start-up is alweer twee jaar oud. Zie hieronder bijvoorbeeld een demo van de contact manager.

Contact Manager from Fuser on Vimeo.


Tijd voor een serieuze vergelijking.

Contact management
Wat Digsby niet doet, kan Fuser wel: je contactgegevens uit de verschillende e-mail accounts bij elkaar brengen en ontdubbelen. Waar de Live/Office Communicator presence / messaging functies in Outlook hetzelfde beogen, en je op de BlackBerry per contact kunt communiceren via e-mail, telefoon, Facebook, Myspace, etc. kan dat nu met Fuser ook.

E-mail
OK, online je e-mail lezen is niet nieuw. Handig is de folderstructuur in Fuser die 1:1 foldernamen synchroniseert met bijvoorbeeld Gmail en Hotmail. Ook worden threads goed weergegeven.


Instant messaging

Digsby laat je contacten uit de verschillende IM-netwerken samenvoegen of splitsen. Je kunt een nieuwe nick name aangeven.

Social networks

Fuser heeft een ingebouwde Twitter client als tab naast de e-mail. Digsby scoort op dit punt beter, en heeft als extra ook een Facebook status update client. Fuser ondersteunt Myspace, Facebook, Friendster en LinkedIN. Friendster is in dit rijtje extra t.o.v. de networks die Digsby ondersteunt (maar wie gebruikt deze mother of all social networks nog?).

Connectieproblemen
Tot zover de theorie, Vimeo promotievideo's en oppervlakkige blog postings. Net zoals Digsby na jaren nog steeds connectieproblemen met Yahoo! en Facebook! kan hebben, lukte het mij niet om Myspace in Fuser toe te voegen. De forums bieden geen soelaas en de browser list in het feedback formulier gaat tot Firefox 3.0.11 (we zitten op 3.5.3!). Ook Facebook lukt niet. Zelfs verbinden met Twitter lukt niet. Nou heb ik op hetzelfde moment bijvoorbeeld Mixero actief als Twitter client en op mijn BlackBerry de clients voor Facebook en Myspace aan staan, maar een beetje client kan daar tegen, zo is mijn ervaring.

Verwijderen account
Nadat ook mijn Exchange / webmail account niet geaccepteerd wordt (in Gmail, Hotmail en Yahoo! zit geen toegevoegde waarde), is het de hoogste tijd afscheid te nemen van Fuser. Gelukkig is er een optie om het account te verwijderen.

Helaas: ook die voortgangsindicator herstart zichzelf telkens weer.

Conclusie: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Labels: , ,

01 oktober 2009

PRINCE2 2009 tegen het licht - 1

Half juni zag PRINCE2 2009, de opvolger van de '2005' versie het licht. Het handboek, Managing Successful Projects with PRINCE2, heb ik in de 2009 versie (blauwe omslag) doorgenomen en naast de 2005 versie (rode omslag) om verschillen op te merken. Capgemini collega Lia de Zoete zette eerder in de
Automatisering Gids en op de Capgemini Academy site al wat verschillen op een rij. Deze week de dingen die mij opvielen vanaf de introductie tot en met Quality. Volgende week ga ik verder met Plans.

Indeling handboek
Waar in de 2005 versie processen, componenten en technieken de rode draad vormden, zijn dat principes, thema's, processen en mogelijkheden voor maatwerk-toepassing geworden. Thema's zijn de nieuwe naam voor de componenten, waarbij eenvoudiger naamgeving is gebruikt. Zo is 'Quality in a project environment' nu Quality, 'Change control' nu 'Change' en 'Management of Risk' nu 'Risk'. Dat heeft ook te maken met de samenhang met andere OGC best practice methoden, zoals MSP, M_o_R en ITIL.
Configuration management en Change control zijn samengetrokken tot Change, waarbinnen Issue & change control en configuration management plaatsvindt.

De controls als component (met invullingen als rapportages en fasering) zijn vervangen door variabelen of aspecten die beheerst worden in elk project: kosten, tijd, kwaliteit, scope, risico's en baten.

Onderliggende principes
PRINCE2 implementaties zijn nogal eens uitgedraaid op PINO (Prince in name only) of juist rigide vasthouden aan de letter. PRINCE2 2009 legt sterk de nadruk op de onderliggende principes, het leesbaar uitleggen van het waarom en de ruimte voor maatwerk en gezond verstand. Zo worden de principes in het Engels samengevat als:
- continued business justification
- learn from experience
- defined roles and responsibilities
- manage by stages
- manage by exception
- focus on products
- tailor to suit the project environment

Mocht je maatwerk willen toepassen, dan benadrukt de handleiding dat PRINCE2 informatie (en niet noodzakelijkerwijs documenten) en beslissingen (niet noodzakelijkerwijs vergaderingen of bijeenkomsten) vraagt. Handelen conform de principes in de geest van, dat geeft ruimte aan projecten en verlegt de focus van procedures, rapportages en bijeenkomsten naar de op te leveren producten en toegevoegde waarde voor de business.

Toleranties op alle vlakken

Toleranties, in het eerder afgegeven op tijd en budget, zodat binnen een duivelsdriehoek of -vierkant alleen 'gespeeld' kon worden met respectievelijk kwaliteit en kwaliteit & scope, gaf onnodig spanningen. In de 2009 versie hoort bij delegatie van accountability nadrukkelijk ruimte binnen bandbreedte op zowel tijd, kosten, kwaliteit, scope, risico als baten. Uiteraard moet je als projectmanager beheersingsmaatregelen inrichten om dreigende onder- of overschrijdingen te detecteren en erop te handelen.

Business case als blijvende rechtvaardiging
De praktijk van alledag stelt de projectmanager voor de uitdaging zijn/haar project zelf te rechtvaardigen, zeker bij de opstart of initiatie. 'Klopt' een business case niet, schrijf je als het ware je eigen ontslagbrief. PRINCE2 2009 is helder: de senior user specificeert de baten en is verantwoordelijk voor de realisatie ervan. De opdrachtgever is verantwoordelijk dat de baten value for money representeren en in lijn liggen met bedrijsdoelstellingen.
"Development of the Business Case may be delegated, for example, to a business analyst or perhaps even to the Project Manager..."
Ook maakt PRINCE2 nu direct duidelijk, dat projecten omwille van andere doelen dan 'een financieel positieve business case' uitgevoerd worden en onderscheidt:
- compulsory project (in mijn werkveld de wettelijke moetjes)
- not-for-profit project
- evolving project
- customer / supplier project
- multi-organization project

De projectorganisatie en plek in de organisatie
De vier hiërarchische lagen zijn er nog steeds, maar 'Managing Product Delivery' is 'Delivering', de verantwoordelijkheid van de Team Manager geworden. Nieuw is de aandacht voor de plaats van een project in de (grotere) organisatie, samenhang met lijn managers / functioneel managers, centers of excellence, stakeholder analyse en engagement, en communicatie management.

Kwaliteit beter belicht

Waar de 2005 versie The path to quality als kapstok gebruikte in het Quality hoofdstuk, is in 2009 duidelijker opgehangen aan de tweedeling tussen Quality Planning (de gang van verwachtingen van de klant, acceptatiecriteria en productbeschrijvingen naar de maatregelen in termen van criteria, toleranties, methoden en verantwoordelijkheden die het project stelt vanuit een kwaliteitssysteem en beschrijft in de productbeschrijvingen) en Quality Control (met het Quality Register als opvolger van de Quality Log, het opgeleverde product en de verslaglegging van kwaliteitsmetingen en goedkeuringen en acceptatie).

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker