Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 september 2009

Effectief de informatiestromen filteren

Met een groeiende schare mensen om te volgen die elk hun eigen boodschappen uitzenden, de neiging om in Google Reader meer en meer RSS feeds op te nemen en een Inbox die zonder moeite overstroomt, is het nuttig effectieve filters in te zetten. Ditmaal een aantal middelen die ik zelf daarvoor gebruik.

Readtwit om urls uit tweets te filteren
Readtwit leest de hyperlinks die in je Twitter timeline voorkomen uit en publiceert deze als een RSS feed. Hoef je de rest van de tweets niet te lezen. Dubbele links in dezelfde tijdspanne worden genegeerd. Kortom: retweets en andere mensen die dezelfde link verspreiden worden overgeslagen.

De voorziening van de Israëlische webshop Lionite is gratis, niet opzienbarend, wel handig.

NutshellMail: aanvragen en updates van social networks en e-mail forwarding
NutshellMail vangt voor mij de status updates en notificaties uit Myspace, Twitter en Facebook op, brengt mail uit de Yahoo! en Hotmail accounts richting Gmail. Dit in maart gevonden en besproken hulpmiddel is een blijvertje gebleken. In vakantietijd kun je de service uitzetten. Helaas werkt de LinkedIn integratie (nog) niet.

Wat er aan komt, is een top-20 mogelijkheid in de Twitter sectie. Hier kun je van je top-20 Twitter vrienden de updates per mail laten komen, los van de tweets van anderen. Kortom: friends first. NutshellMail biedt verder de mogelijkheid tweets rond zoektermen voor je bij te houden, zodat je ondanks een NutshellMail één tot enkele keren per dag toch niets over favoriete onderwerpen hoeft te missen.

Mixero
Na achtereenvolgens lange tijd enthousiast gebruiker te zijn geweest van Digsby, TweetDeck en PeopleBrowsr ben ik voor Twitter aangeland bij Mixero, dat zich 'reducing the noise' tot doel heeft gesteld. Waar clients als TweetDeck en PeopleBrowsr zich storten op multi-account / multi-column en ook groepen, stelt Mixero de groepen centraal.

Het rustgevende zit in de filter alleen ongelezen berichten te zien, deze met 1 click gelezen kunnen verklaren en het aanmaken van niet teveel groepen. Hiernaast zie je mijn huidige opstellingen. Met alle respect, maar honderden van de Twitter volgers/volgelingen hoef ik niet alle tweets van te zien. Dit zijn nu de ungrouped men / women groepen. In de active list komen deze groepen niet terug, zodat ik bij het Twitteren met Mixero me kan concentreren op een klein aantal groepen die bovengemiddeld wat hebben toe te voegen op de timeline.

Door Mixero als transparante sidebar te docken, blijf ik wel op de hoogte van updates (met tellers), maar hoeft de Twitter client niet continu schermvullend zichtbaar te zijn.

AideRSS Google Reader integration
Om berichten in RSS feeds geoormerk op relevantiegraad, gebruik ik AideRSS Google Reader integration, een Firefox add-on. Het helpt enorm om ruis van signaal te scheiden in Google Reader.


Sterren en ReaditLater
Om snel items in Google Reader te filteren gebruik ik verder het sterren (berichten komen terecht in Starred items, vaak later te lezen berichten of ideeën voor weblog posts in de toekomst). Buiten Google Reader gebruik ik de Firefox extensie Readitlater van Ideashower om webpagina's en hyperlinks te markeren om later echt te lezen en te verwerken. Het voordeel van beide toepassingen is, dat de markeringen op het web worden bewaard, en dus over computers heen te muteren en raadplegen zijn.

Labels: ,

29 september 2009

Muzikale ontdekkingen september 2009 - 2

Talitha Holl
De nu 18-jarige singer/songwriter Talitha Holl was evenals vorig jaar ook deze zomer op het Xnoizz Flevo Festival te zien en horen. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen, fluit, piano. Vanaf haar 12e schrijft ze liedjes over van alles en nog wat, als een manier om te communiceren met God.

Muzikale invloeden zijn Ryan Smith, Sarah Kelly, Jill Paquette, Switchfoot, Brown Feather Sparrow, Winterbirds, Starfield, Hillsong United, Kara Williamson, Reuben Morgan, Cindy Morgan, Katie Melua en Nina Åström.
Meer op Last.fm en Myspace.

Sharon Wilbur
De dochter van Paul Wilbur, componist van diverse liederen die in kerken wereldwijd gezongen worden, Sharon Wilbur staat inmiddels alleen in de muziekwereld. Onlangs bracht ze haar You're In My Heart album uit. Christelijke pop/soul met een knipoog naar worship en Israël minded lyrics.

Sharon%20WilburQuantcast
Het verhaal achter (haar vaders) Out of Zion legt ze in onderstaand interview uit.


Meer op Myspace, Youtube, Twitter of haar eigen weblog.

The Singhs

The Singhs komen uit Boston en pretenderen je een muzikale reis naar exocitism, funk en rock te bezorgen. De band draait rond Miki Singh, lead zanger en gitarist. De liedjes op Myspace wijzen inderdaad die richting op, en dat zijn aantrekkelijke oorden. Hun meest recente album, Supersaturated uit 2008 is bijvoorbeeld als MP3 download op Amazon.com te koop. Dit derde album volgt Blind (2005) en The Edge of The World (2003) op. Klassieke rock anthems, ballads maakten plaats voor Indiase instrumenten in combinatie met rock. Op Supersaturated vind je moderne rock, gepolijste pop en funk elementen. Invloeden zijn Maroon 5, Prince en Death Cab For Cutie.

The Singhs vind je ook op Twitter.

Labels: ,

28 september 2009

Het Nieuwe Werken in het Noorden

Op 8 oktober aanstaande vindt in de Groningse Martinikerk de tweede grote event van de Noordelijke IT E-community: Nite event 2009 plaats rondom Het Nieuwe Werken, Onderwijs & Bedrijfsleven en Draadloos Groningen.

Zo gaat Compu'Train in op de praktische mogelijkheden van Unified Communications (Microsoft Outlook, Office Communicator, Live Meeting, de Auto Attendant, spraakgestuurd Microsoft Exchange bedienen voor e-mail en voiceberichten. De IP telefoon van Polycom en de Roundtable staan paraat om uitgeprobeerd te worden.

Group Decision Rooms als hulpmiddel voor Het Nieuwe Werken levert nuttige resultaten op en het kost de deelnemers minder energie dan andere 'praatbijeenkomsten'. Deelnemers discussiëren namelijk rechtstreeks met elkaar via een set laptops en een centraal scherm. De deelnemers reageren op een vraag of stelling, maar kunnen ook reageren op de meningen van de andere deelnemers. Bezoekers kunnen deze tool doorlopend onder begeleiding van Ordina uitproberen op het congres.

Verder staan sociale platformen in het zonnetje. Medewerkers kunnen onafhankelijk van elkaar en asynchroon content delen, maar ook sporen achter laten als activiteiten stromen. Een sociaal platform dat is voorzien van aggregatie en filtermechanismen, zodat kennis eenvoudig te vinden is en de kwaliteit komt bovendrijven. Sogeti deelt inzichten uit real-life projecten.

Draadloos Groningen is een testbed kan dienen voor het ontwikkelen van nieuwe diensten. Het bedrijfsleven klaag al jaren over de gebrekkig aansluiting van de huidige IT-opleidingen op de behoefte van het bedrijfsleven. Het noorden lijdt bovendien al jaren onder de braindrain naar het westen. Het is daarom dat het noordelijke bedrijfsleven in samenwerking met de onderwijsinstellingen een IT-Talentenklas opzet. In die IT-Talentenklas doorlopen de toppers uit de diverse opleidingen een internationaal programma, om zo de noordelijke kenniskwaliteit te borgen. Op NITE'09 hoort u hoe dit wordt aangepakt.

Dit is maar een greep uit het programma, dat mij wel aansprak. Vorig jaar kon ik niet, ditmaal ben ik present. Nite event 2009 is van 11-17u in de Martinikerk. Inschrijving is gratis.

Labels: ,

27 september 2009

Altijd je bijbel bij je

In de jaren dat ik jeugdleider was, was de vraag "Heb je je bijbel bij je?" vaak goed tot de inkorting "bijbelbijje?" en gevatte antwoorden als "Nee, en ook geen aambeien, wel aardbeien." Nu een beetje moderne mens, jong of oud, een smart phone heeft, kortom een telefoon die veel meer kan dan telefoongesprekken faciliteren, zijn er goede hulpjes om je bijbel altijd bij je te hebben en te kunnen lezen.

Olivetree BibleReader
Olive BibleReader is er voor BlackBerry, Palm Pre, iPhone, maar ook voor Nokia, Sony e.d. Er zijn betaalde bijbels te koop voor Olivetree. Gratis kun je de Statenvertaling gebruiken.
Heb je geen moeite met Engels, kun je diverse gratis Engelstalige bijbels, commentaren (zoals Matthew Henry), e-books (klassiekers van John Bunyan, Maarten Luther, Andrew Murray, John Wesley, John Piper, e.a.) en dagboeken (zoals die van Andrew Murray).

Youversion
Youversion biedt een vergelijkbare dienst, maar ziet er qua user interface veel strakker en moderner uit. Youversion is er voor iPhone, BlackBerry, Android en mobile web (via browser)

Het gratis Youversion biedt 40 bijbelvertalingen in 22 talen. In het Nederlands is de Statenvertaling beschikbaar. Verder is er een leesrooster om in één jaar de hele bijbel te lezen. Je kunt de bijbel doorzoeken op een woord, frase of specifiek vers. Andere Youversion gebruikers kunnen reacties of aantekeningen bij bijbelgedeelten achterlaten die voor jou op je mobiel leesbaar zijn. Helaas is het (op de BlackBerry versie) niet mogelijk zelf aantekeningen te maken. Hiervoor moet je nog op de reguliere website zijn.

Hieronder kun je al wel de zoekfunctie uitproberen.

Youversion brengt in oktober de community functies nog een stap verder met Youversion Live:
- delen van content op je mobiel gedurende live events en diensten
- interactie aanmoedigen via polls, aantekeningen, gebed, e.d.
- resultaten delen en terugkoppeling in je communicatie verwerken

De ontwikkelingen rond Youversion kun je volgen via @youversion of #youversion.

Als ds. Fred Omvlee vanmiddag klaar is met zijn eerste LinkedInChurch kerkdienst in Amsterdam, zijn er nog voldoende mogelijkheden voor een versie 2.0.

Labels: , , , ,

26 september 2009

Handige BlackBerry apps en updates september 2009

iSkoot for Skype
Skype heeft zelf geen BlackBerry client, maar iSkoot biedt wel een gratis Skype client op de BlackBerry.
Het biedt je complete contactenlijst met text chat mogelijkheden. Voor het ontvangen van Skype oproepen op je mobiel gelden de call forwarding tarieven van Skype. In je desktop applicatie van Skype komt bij Options een extra tab Call forwarding, waarop je vanaf Skype kunt doorverbinden naar een telefoonnummer, bijvoorbeeld van je mobiel. Je kunt, als je toch achter de computer zit, Skype desktop 'online' zetten, terwijl je status ook op iSkoot 'online' blijft. Dan kun je alsnog op de desktop Skype oproepen gratis beantwoorden.

Sensobi
In de tijd dat Xobni nog niet beschikbaar is op de BlackBerry is Sensobi het verbeterde contact management systeem dat je nodig hebt. Sensobi verrijkt je adresboekgegevens met de (recente) contactmomenten, prioritering van je contacten in de weergave op moment dat je ze zoekt. Voorbeeld: de Peter tussen de 20 Peters in je adresboek met wie je het meest contact hebt, wordt als eerste gesuggereerd op een zoekopdracht. En de recente oproepen staan vóór de gewone vermeldingen onder het mom: die zul je nog wel eens willen bellen.

Sensobi is gratis te downloaden, maar vereist wel een beta invite. Wil je er één hebben, laat maar weten.

Übertwitter met TweetPhoto in zee
Om picture sharing mogelijk te maken heeft Übertwitter integratie met TweetPhoto ingebouwd.


TuneWiki
TuneWiki heeft sinds eind juli een BlackBerry client, waar eerder iPhone en Windows Mobile waren voorzien. Deze speciale speler zoekt via internet de lyrics erbij en toont deze als een soort ondertiteling in sync met het audiospoor. Verder kun je muziekvideo's op Youtube zoeken, naar internet radio stations luisteren. TuneWiki heeft ten opzichte van de native mediaspeler een groot nadeel: je kunt niet omschakelen naar een andere applicatie! Na dat ontdekt te hebben, was het voor mij zelf aanleiding TuneWiki te deïnstalleren.

WeatherEye
The WeatherNetwork.com biedt onder meer een BlackBerry client. Functies:
- huidig weer
- korte termijn voorspellingen
- lange termijn verwachting
- weeralarmen
Bijzonder is dat de huidige weercondities in je applicatie icoon worden weergegeven. Daarom zijn er diverse themes met een plek ervoor beschikbaar op het home screen. De client is gratis te downloaden. Nadeel van WeatherEye is, dat alleen grotere plaatsen rond een weerstation worden herkend. Amsterdam, Groningen, Enschede of Utrecht dus wel, Zwolle, laat staan Balkbrug niet.

Vlingo - met spraak je BlackBerry aansturen
Vlingo is een gratis applicatie (overigens ook voor iPhone en Windows Mobile beschikbaar), waarmee je kunt:
- zoeken op het web
- een nummer bellen
- je Twitter en Facebook status updaten. Voor Twitter moet je wel eenmalig je credentials ingeven.
- een Note2Self aanmaken als Task of notitie
- 3rd party en native BlackBerry applicaties openen
- SMS'jes kunt sturen naar medegebruikers van Vlingo for BlackBerry en op hun berichten kunt antwoorden.
In de Plus versie (eenmalig $18) kun je ook via spraak e-mails aanmaken en verzenden.

Hyves client voor BlackBerry
In september/oktober volgt de lang verwachte Hyves client voor de BlackBerry!

Google Apps voor BlackBerry BES
Google werkt zelf aan Google Connector for BES, waarmee een Exchange Server overbodig wordt.
- berichten die naar je Gmail inbox gestuurd worden, staan binnen 60 seconden ook op je BlackBerry
- Gelezen / van je BlackBerry verwijderde berichten, worden ook als gelezen / verwijderd gemarkeerd op Gmail, en vice-versa. Hetzelfde geldt voor archiveren en met ster markeren.
- BlackBerry mappen worden gesynchroniseerd met labels in Gmail.
- contactgegevens van collega's zijn uit je global address list van je BlackBerry te zoeken. Contacts in Gmail worden gesynchroniseerd met je BlackBerry adresboek.
- je kunt je Google Calendar bekijken met de native BlackBerry application, met one-way synchronisatie vanuit Google Calendar naar je BlackBerry device. Aan tweerichtingsverkeer wordt gewerkt.

Gratis Beejive beta
Van de multi IM protocol client Beejive is de nieuwe 1.9.6 beta versie voor BlackBerry gratis. Beejive ondersteunt MSN/Live Messenger, Yahoo! Messenger, AIM, ICQ, Google Talk, Jabber (Hyves!), Myspace IM en Facebook. Dat scheelt wat iconen! Nieuw zijn
- file transfers via link
- push when app running in background
- send voice notes
- send GPS location

IM clients v2.5
En wil je toch liever van de 'gewone' IM clients voor BlackBerry gebruik maken, heeft RIM versie 2.5 van de applicaties uitgebracht. Naast OS 5.0 compatibiliteit zijn de nieuwe clients nog verder geïntegreerd in je BlackBerry adresboek, kun je zoeken in conversaties en meer emoticons gebruiken. Een favoriet contactpersoon kun je zelfs als home screen icon bewaren om nog snelle in contact te kunnen komen. Op mobile.blackberry.com kun je de nieuwe versies downloaden.

Labels: ,

25 september 2009

Fearless tussen Migraine en IceSave

Terugblikkend op de afgelopen week zie ik ik veel inspiratiemomenten. Ik heb er een aantal voor je verzameld en gekoppeld aan leestips voor dit weekend of de komende weken.

Na het weekend in Parijs (foto's, blogs) heb ik maandag in de trein Oliver Sacks' bijgestelde versie van Migraine gelezen. De auteur was niet te beroerd om nieuwe inzichten, excuses voor eerder gevelde oordelen rondom dit spectrum aan ziekteverschijnselen tussen de jaren '70 en '90 te verwerken. De 2003 versie is een pil, eigenlijk meer voor studenten en ingewijden geschreven, maar ik vond Migraine verhelderend.

Woensdag overdag het faciliteren van workshops met Nyenrode studenten en collega's (foto's) rond verzekeren, mobile en internet. Een boek dat je helpt om geschikte werkvormen te vinden, is Beweging in je brein Zestig werkvormen voor inspirerende trainingen, workshops en presentaties

Woensdagavond stond de plaats van handoplegging in de Bijbel centraal tijdens een gezamenlijke groeigroepavond in de gemeente.

Donderdag overdag heb ik de verschillen tussen PRINCE2 2005 en 2009 onderzocht en er twee blog posts mee voorbereid. De aankondiging alleen al leverde reacties via Twitter op, leuk!

Dan donderdagavond. Ik heb veel vaker community avonden van projectmanagers bij Capgemini meegemaakt, maar het verhaal van voormalig IceSave directeur Martijn Hohmann trok ook veel collega's van Financial Services in andere disciplines: de zaal zat vol en aandachtig te luisteren. Om eens de perfect storm van de ontwikkeling, live gang en déconfiture van zo'n project uit eerste hand te horen, was zonder meer inspirerend. Natuurlijk met het 'dubbele', dat met zowel het succes als plotselinge einde mensen, consumenten, burgers en veel geld gemoeid is.

Misschien onverwacht, maar een collega zag The Tipping Point werkelijkheid worden. Hoe een kleine groep mensen creatief de gevestigde orde wist te doorbreken en een niche vond tussen twee ogenschijnlijk onverenigbare uitersten, betrouwbaarheid en een hoge rente garanderen op spaartegoeden.

Als laatste deze week het e-book, waarmee ik zelf de komende dagen aan de slag mag (lezen en recenseren): het nieuwe Fearless van Max Lucado: stel je je leven voor zonder angst. Wat doe je met geweld, overweldigende uitdagingen, ziekte en andere worst-case scenarios? Kortom: die dagelijkse worstelingen. Ik verwacht geen zes stappenplan, zeven eigenschappen ofzo, maar wijsheid en inzicht voor morgen.

Labels: , , , ,

24 september 2009

Microblogging updates september 2009

Peoplebrowsr updates
PeopleBrowsr klust vrolijk door aan verbeteringen. Zo trof ik onlangs de nieuwe functie aan om recente tweets te kunnen hergebruiken.

TweetDeck 0.3
In de 9 september uitgebrachte 0.3 versie van TweetDeck is integratie met Myspace, de TweetDeck directory en verbeteringen op het vlak van Facebook integratie opgenomen. TweetDeck kruipt qua platform ondersteuning naar PeopleBrowsr en andere multi-platform microblogging clients, zoals Seesmic.

Voor Facebook wordt full news feed, status updates, photos, videos en wall posts, of een combinatie van deze feeds ondersteund. je kunt updates doorgeven en zelfs een update vertalen. Voor Myspace wordt friends’ activity, commentaren en status en mood van je vrienden weergegeven. En natuurlijk kun je via TweetDeck je MySpace status/mood bijwerken.Verdere verbeteringen in de 0.3 versie zitten in:
- Drag and Drop photo sharing naar Twitter, Facebook or MySpace.
- TweetPhoto i.p.v. TwitPic als default photo sharing service.
- vereenvoudigde UI
- Minimise to tray.
- Klik op een hashtag om een nieuwe search column te defini&eum;ren
- Opgave van je bit.ly account details
- Open voor non Twitter users, stel je wilt TweetDeck gebruiken om Facebook en MySpace bij te werken, moet dat kunnen, toch?

Seesmic Web updates
Seesmic Web heeft 11 september de volgende updates ondergaan:
- dark theme
- Duits en Roemeens als talen voor de gebruikersinterface
- aangepaste profile pagina
- verbeterde ondersteuning voor Internet Explorer 8 gebruikers

Facebook nu ook met @mentions
Facebook neemt steeds meer functies van Twitter over, vorige week is de mogelijkheid met @mentions te werken uitgerold. Anders dan commentaren of berichten van fans of vrienden zijn mentions ook door andere Facebook gebruikers te plaatsen. Als je taggen hebt ingesteld voor je account, zal het intikken van een @ een drop down lijst met vrienden, groepen, events, applicaties en pagina's bij de ingevoerde tekens opleveren. Het kan nog slimmer. Met de SocialToo Facebook applicatie kun je Facebook status update cross-posten naar Twitter. Ook de @mentions worden keurig omgezet naar de bijbehorende Twitter @gebruikersnamen.

Vrienden die in je updates zo tagged zijn, zullen een notificatie krijgen. Ze kunnen desgewenst deze tags verwijderen, waarmee Facebook verder gaat dan Twitter. Voorbeeld: als ik op Twitter @gebruiker zou uitschelden, dan staat dat tot in de eeuwigheid online. Via Facebook zou gebruiker die associatie ongedaan kunnen maken.

Yammer in Outlook en Windows Mobile
Yammer heeft eindelijk een Windows Mobile client uitgebracht en is als Microsoft Outlook 2007 add-in verkrijgbaar. Het is voor de laatste toepassing even zoeken naar beschikbare ruimte op je scherm.

Labels: , , ,

23 september 2009

Père Lachaise, Rodin en afscheid Parijs

Zondagmorgen uitslapen lukt (natuurlijk niet). Op onze derde dag in Parijs zitten we om 7.35u als eersten aan de ontbijttafel. Uitgecheckt, bagage in de auto en met metro 1 en 2 naar Père Lachaise. Indrukwekkende begraafplaats om de ogenschijnlijke chaos, no-names naast beroemdheden en de pracht en praal van veel graven. Jim Morrison’s grave, ja en absoluut niet bijzonder. Om 10.20u met metro 3 naar Saint-Lazare en over met 13 naar Varenne.

Het Musée Rodin mochten we voor eur 12 in (saillant: hadden we een van de kinderen mee, dan hadden we voor eur 10 een familieticket kunnen krijgen. Beeldentuin met o.m. Denker en Balzac zijn hier het mooist. Het decorum voor de binnen tentoonstelling is vergane glorie en een slecht onderhouden stadsvilla.

Om 12u onze laatste metrorit 13 en 1 terug naar La Défense, waar we belegde broodjes kopen en op de trap van La Grande Arche opeten. Om 13u rijden we oostwaarts, de Arc de Triomphe doemt al op, maar de Péripherique Interieure voert ons veilig weg naar het noorden. Het verkeer op de A1 is rustig. Fileloos en afwisselend onder een grijze en blauwe lucht komen we in Nederland.

Na 18.30 zijn we bij AC Restaurant 't Harde, waar we eten. Om 19.30u thuis.

Labels: , ,

22 september 2009

Orsay, Seine, Lafayette en Saint Germain des Pres

Onze tweede dag in Parijs start zaterdagmorgen om 8u. Het ontbijtbuffet is een prima plek om bij te praten met Capgemini collega’s. Daarna met metro 1 naar Tuileries. We staan 9.15 bij de ingang van Musee d’Orsay, waar al een beste groep wachtenden staat. Wel schrikken bij het zien van de mededeling dat het opengaan met een half uur vertraagd zou zijn. Om 9.45u gaat de deur alsnog open en wordt een gereduceerd tarief gerekend.

Tot na 12u genieten we van impressionisten, sculpturen, figuratieve kunst, naturalisme en gebruiksvoorwerpen.

Aan de rechteroever van de Seine wachten collega’s en Bateaux Mouches voor een lunch cruise. We varen eerst terug tot voorbij het eiland in de Seine bij Quai Saint Bernard. Vervolgens westwaarts tot voorbij Allee des Cygnes waar het kleine Vrijheidsbeeld staat. Binnen werd achtereenvolgens kir, meloen, zalm/varkensvlees en een mascarpone toetje geserveerd. De uitleg van de Escape organisatoren dat op de Galleries Lafayette cadeaukaart maar liefst 40 euro geladen staat, schiep een extra reisdoel. Eerst naar het nabij gelegen Musée du Quai Branly rondom ethnografische kunst en voorwerpen uit Afrika, Azie, Oceanie en Amerika. Het museum bleek vandaag gratis toegankelijk, opnieuw een 18 euro verrassing. Daarna op souvenirjacht voor de kinderen bij Galleries Lafayette achter de Opéra. Een kopje koffie, foto’s van de schitterende koepel en weer naar buiten. Daar scoorden we nog 2 overhemden om de metro in te duiken naar Saint Germain des Pres.

In Rue de Four strijken we neer bij een brasserie, eten er quiche en penne met salade, appeltaart en koffie toe. In metro 1 terug naar La Défense lopen we driemaal forse vertraging op door noodzakelijk politie-ingrijpen. Bovengronds genieten we van de panorama’s en fonteinen van La Défense, waarna we hotel La Renaissance kamer 503 weer opzoeken. Een volle, voldoening gevende dag!

Labels: , , ,

21 september 2009

Weekend Parijs, Orangerie en Eiffeltoren

Vrijdagmorgen na de kinderen bij school afgeleverd te hebben, rijden Klazien en ik in 3 etappes naar La Défense in Parijs. Kamer 503 in Mariott Renaissance hotel is voor ons. Champagne + glazen als presentje van Capgemini's personeelsvereniging Escape. Eerst de omgeving van de Grande Arche op de foto vastgelegd en daarna met de metro naar Place de Concorde, waar we de nazomerzon induiken en na een korte wachtrij Musée de l’Orangerie in kunnen. Er mag geen flits gebruikt worden, maar gefotografeerd worden de impressionistische werken van Monet, Gaugin, Picasso, Cézanne en anderen veelvuldig. De collectie is met drie kwartier bekeken.

We lopen langs de Seine verder naar de Eiffeltoren. Er staan lange rijen voor de liften, voor de trap kun je direct naar binnen. In het kader van de Nationale Traploopweek is de 43e verdieping een geweldige oefening. Het uitzicht vanaf het 1e en 2e platform zijn geweldig op zo’n zonnige vrijdag namiddag.

Eenmaal weer beneden lopen we via Rue Saint Dominique. De muziek op de Rue Cler trekt. We vinden er een goedkope Chinees New Asia en een Italiaanse ijsverkoper als buur voor de avondmaaltijd. Met metro 8 en 1 terug naar La Défense waar het schemert, de champagne wacht en het lekker koel is.

Labels: , , ,

20 september 2009

Verhalen van wonderen

Het generatie-op-generatie doorvertellen van Gods wonderen bond Israëlieten en gaf ons het Oude Testament in de Bijbel. Als de wonderen en tekenen van Jezus Christus, zijn volgelingen, niet opgeschreven zouden zijn, zou ook het Nieuwe Testament een stuk dunner zijn. En niet alleen in het verleden, maar ook nu gebeuren er nog elke dag wonderen. En zo vaak worden ze niet opgeschreven, niet doorverteld, zodat massa's mensen denken dat ze niet plaatsvinden.
"Ik wil u loven, HEER, met heel mijn hart, vertellen van uw wonderdaden."
Psalm9 vers 2.

Om daarbij te helpen heeft Novapres zogenaamde wonderboekjes uitgebracht, notitieboekjes in diverse covers om je wonderen te vertellen, te illustreren en te delen.

Om het delen nog meer in de 21e eeuw te brengen, is www.wondersite.nl gelanceerd, waar je een account kunt aanmaken om je beleefde wonderen elektronisch te delen, andermans belevenissen te lezen en zo elkaar te bemoedigen (via Stemmen en commentaar). Via @wonderboekje kun je updates op Twitter volgen.

Designer Sander Oord (Atroa) is de man achter de wonderboekjes en laat via Youtube de making of zien. Overigens zijn er ook voor moslims wonderboekjes, zo ontdekte ik op moslimunlimited.nl. Als je het niveau van Winnie de Pooh ontgroeid bent en voor 'echte' wonderen openstaat, ontdek je er steeds meer!

Labels: ,

19 september 2009

Streaming audio updates september 2009

Spotify sluit de gelederen en verliest me haast
Op 8 september maakte Frank Meeuwsen via Lifehacking de truc openbaar waarmee je Spotify ook in Nederland kon gebruiken. Dezelfde dag (toeval?) gaf Spotify zelf aan, de gelederen te sluiten en de toegang tot de service te beperken tot de 6 landen waar uitrol heeft plaatsgevonden. Tja, het enthousiasme is snel verdwenen bij het zien van een schermmelding als deze.

Als na de huidige 6 landen dit jaar alleen nog de VS genomineerd zijn om naartoe uitgerold te worden (saillant detail: het gaat niet om de contracten met platenmaatschappijen, maar om de gelokaliseerde advertenties voor abonnees van de gratis versie!), zijn we in Nederland nog even niet aan de beurt. Toch fijn, dat de originele truc-post van Roeland P. uitgebreid is met een proxy bypass in de Spotify applicatie zelf. De reclameboodschappen om de 15 minuten moet je in de gratis versie wel voor lief nemen.

Nobex Radio Companion
Met de BlackBerry Nobex Radio Companion app kun je:
- naar 1000+ radiostations van over de hele wereld luisteren en de playlist van 2700+ stations zien.
- liedjes of ringtones direct vanaf je mobiel kopen om vervolgens via een download link op je pc te zetten.
- songteksten zien terwijl het liedje speelt. Dit wordt mogelijk gemaakt door TuneWiki.
- lied- en artiestgegevens bekijken terwijl het liedje speelt.
- stukken van liedjes beluisteren om te checken als preview voordat je bestelt.
Nobex zit uiteraard ook op Twitter. De download is gratis.

Via GPRS afspelen is niet vrij van onderbrekingen. Via WiFi gaat het perfect. Voor echt genieten van muziek is een WiFi verbinding dus noodzakelijk.

PlayNowPlus versus Comes with Music
Sony Erissons onbeperkte muziekabonnement PlayNow Plus komt naar Nederland. Was Nokia in 2007 al naar buiten gekomen met zijn Nederlandse Comes with Music-aanbod via Hi, ging Sony Ericsson exclusief in zee met T-Mobile, zo werd 7 september gepresenteerd.

Bij PlayNow Plus is het onbeperkt downloaden de eerste 6 maanden mogelijk, bij Nokia een heel jaar lang. Na het eerste half jaar kan je tegen betaling het PlayNow-abonnement verlengen, terwijl Hi-klanten voor Comes with Music inclusief mobiel internet vanaf de start een tientje per maand extra betalen.

Bij Sony Ericsson leen je de liedjes. Loopt het abonnement af, dan kan je enkele honderden van je meestgedraaide liedjes kiezen om ze te houden. De rest ben je kwijt. Bij Nokia blijf eigenaar van alle muziek na aflopen van het Hi-abonnement. Bij Sony Ericsson zijn daarentegen gratis wat films te downloaden.

iTunes 9
Op 9-9-2009 werd ook iTunes 9 beschikbaar gesteld. Na de zo'n 80MB download vallen een paar nieuwe functies op:
- Thuisdeling: met de andere voor de iTunes store gemachtigde computers op je account kun je de muziek delen voor persoonlijk gebruik. Dat is handig.
- vernieuwde navigatie binnen de iTunes store. Het is nu ook mogelijk om elk liedje, tv show, album of film in de Apple Store aan een preview te onderwerpen.

Beloofde, in blogs als Mashable en ReadWriteWeb, vooraf gesuggereerde zaken (door geruchten na te praten) als:
- iTunes LP (bedoeld om een digitale versie van specifieke albums met animatie, video's en andere visuele items te downloaden)
- iTunes Extras (movie downloads worden in echte DVDs omgezet, waarbij de videocommentaren, cast interviews en fotogalerijen intact blijven)
- Genius Mixes (bij elkaar harken van je afspeellijsten in een soort radiostation, bij nadere beschouwing een vaste set van 12 afspeellijsten die door Genius worden aangemaakt).
- delen via Twitter en Facebook (zou volgens Mashable alleen bij iTunes Store aanknopen werken)
heb ik niet gebruikt of kunnen ontdekken in iTunes 9. A lack of true genius, zoals ReadWriteWeb stelt, lijkt dan ook de gepaste conclusie na alle hype vooraf.

Verder viel me op, dat de versie 9 wat overhaast in productie genomen is. Het Welkom bij iTunes scherm wordt niet gevonden. Dat is slordig binnenkomen na installatie. Er wordt op de bijbehorende foutpagina nog verwezen naar iTunes 8. Hoewel de taalinstelling Nederlands is, kom ik nog knoppen als Get bij podcast afleveringen en in de iTunes Story opvallend veel Engelse kreten tegen.

Labels: ,

18 september 2009

Slimmer werken is hoognodig

InformationWeek en IBM organiseerden 16 september een gezamenlijke webcast Optimize Business Performance by Building a Smarter Enterprise als aftrap voor een driedaagse IBM's global Smart Work JAM.

Tussen de sprekers door werd de mening gepeild van de deelnemers. De veronderstelling is dat het publiek over het algemeen gelijk heeft, dus bij deze als tussendoortjes de statistieken.
Do you agree that greater and more effective collaboration among employees, business partners and customers is key to achieving greater success in today’s marketplace? 95,6% beaamt dit.
James Surowiecki, auteur van The Wisdom of Crowds Why The Many Are Smarter Than The Few And How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies And Nations. liet aan de hand van analogieën uit het wedden op paarden, maar ook threadless.com, Google's PageRank algoritme en NASA's openstaan voor de public vote dat het stemmen of de wijsheid van een grote groep mensen een opvallend goede voorspellende waarde heeft.

De realiteit in veel bedrijven is echter, dat wisdom of the crowds vooral op de boekenplank staat en niet beoefend wordt. Bureacratieën, organisatorische silo's en het niet delen van informatie (knowledge is power) zijn hindernissen voor het uitnutten van alle intelligentie in een organisatie.

Denkend in termen van zowel groepen als hulpmiddelen ziet James noodzakelijke kenmerken in:
1. aggregatie van zoveel mogelijk inputs
2. diversiteit van de groep
3. onafhankelijkheid
Cultural, political and technical barriers to greater workplace collaboration are:
1. It’s mixed: In some respects work is becoming more collaborative; in others, less so. (56.9%)
2. Definitely on the wane (26.5%)
3. Definitely on the rise (13.9%)
4. Unchanged from 5 years ago (2.5%)
Jon C. Iwata (Senior Vice President, Marketing and Communications, IBM) en Nancy Pearson, vice president, Global Marketing, Application Integration Middleware Software presenteerden vanuit IBM perspectief de Smarter Planet.

Zij presenteerden cijfers over de sterke toename van aantallen transistoren per mens, de dalende kosten ervan, de enorme stijging in internet connected devices, gebruik van RFID tags en mobile devices. Wat kan je ermee? Slimmer worden als organisaties is nodig, omdat bijvoorbeeld:
- 22% van de containers in logistieke ketens leeg zijn
- energieverbruik in een data center voor 97% niet naar verwerken van gegevens gaat
- erg veel voedsel doorgedraaid, in plaats van geconsumeerd wordt.

Slimmer werken komt tot uitdrukking in
1. instrumentarium: information van devices
2. interconnectie: inzichten van mensen
3. intelligentie: processen om samen te werken

Onze planeet is ermee gediend in termen van biologische systemen, mensen, menselijke systemen en organisaties.
What do you see as the greatest source of change in the way you work?
1. Greater collaboration with co-workers, customers and partners (11.5%)
2. Mergers, acquisitions, new government regulations and other changes to the business environment (6.5%)
3. Intensified competition (6.5%)
4. New technologies and processes (14.0%)
5. All of the above (59.4%)
6. None of the above – my workplace and habits are fairly stable (1.8%)
Drijfveren om slimmer te werken zijn wat Pearson betreft:
1. We Can’t Just Work Harder
2. We Can’t Just Dedicate More Resources

Bedrijven moeten evolueren om dynamisch te reageren en zich aan te passen aan de omgeving (wendbaarder worden). Mensen moeten samenwerken om meer effectief te zijn. Technologie moet flexibiliteit om snel zakelijke behoeften in te vullen te ondersteunen. Dat stelt eisen aan:
1. Dynamic Business Processes & Models: Automated, dynamic, optimized
2. Information & Analytics: Predictive, pervasive, trusted
3. Smarter Collaboration: Connected, natural, real-time
4. Flexible Infrastructure: Interconnected, aligned, service-based
What do you see as the biggest obstacles to optimizing business performance at your company?
1. A fragmented workplace environment where everyone is confined to their own silo (11.4%)
2. Difficulties locating, accessing and utilizing relevant information and expertise from across the enterprise (15.9%)
3. Business processes that have failed to keep pace with new business requirements (12.9%)
4. Insufficient coordination with customers and trusted business partners (2.7%)
5. All of the above (52.8%)
6. None of the above—our problems lie elsewhere (3.9%)

De IBM Smart Work Global Jam loopt tot en met 18 september. Je kunt hieraan meedoen in virtuele sessies, het achterlaten van je input of het bekijken van demo's.

De slides van de webcast kunnen helpen als naslag.

Labels: ,

17 september 2009

Climb the Dutch mountains

Toen ik posters met Climb the Dutch mountains maandag in het trappenhuis van een grote verzekeraar in Amsterdam zag, associeerde ik direct met The Nits (die ook nog altijd fris muziek maken) en niet met de Nationale Traploop week die van 14-18 september gehouden wordt.
Geheel in 2009-stijl, dus met eigen Ning-netwerk, impressies in woord en beeld, maar vooral als stimulans om te bewegen. Het initiatief van het Diabetes Fonds en de campagne 30minutenbewegen van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) resulterend in de 3e Nationale Traploopweek is natuurlijk prima.


Een keur aan bedrijven doet mee, belangrijker is dat je zelf regelmatig de trap pakt en het hebben van een zittend beroep en het stilzitten tijdens woon-werkverkeer in auto of openbaar vervoer compenseert met voldoende beweging gedurende de rest van de dag.

Zelf neem ik wel regelmatig de trap. Tot de 3e etage omhoog vind ik dat geen probleem. Vanaf de 4e discutabel. Vanaf de 6e naar begane grond ofzo bijna vanzelfsprekend. En toch kom ik onvoldoende van m'n stoel, zeker bij een dag thuiswerken. In het kader van het Nieuwe Werken moet ik daarop nog een passende prikkel verzinnen.

Labels: ,

16 september 2009

Kansdenken maakt je innovatiever

Je kunt bij de pakken neerzitten, of de huidige recessie aangrijpen als kans. Kansen zien en benutten zijn essentiële vaardigheden om veranderingen het hoofd te bieden en vooruit te gaan waar anderen achterblijven. Welke kansen zijn er? Waar komen ze vandaan? Hoe benut je kansen om je eigen innovatiekracht en die van je organisatie te vergroten?

Gisteravond was Jeff Gaspersz te gast op de Masters in Business avond van Capgemini consultants. Gaspersz is hoogleraar innovatie van Universiteit Nyenrode sprak er. Gaspersz is adviseur op het gebied van management van innovatie en creativiteit, eerder werkzaam bij de Erasmus Universiteit en KPMG Management Consulting's Trendwatch Center en KPMG Inspire. Daar richtte hij KPMG Innovation Center op. Jeff Gaspersz heeft ruim 80 publicaties rond vernieuwingsprocessen op zijn naam staan. Zijn laatste twee boeken zijn: Grijp je Kans, vinden en benutten van nieuwe mogelijkheden (2009) en Dagelijks Innoveren, praktische adviezen voor een kansgerichte organisatie (2009).

Een prepared mind helpt. Open staan voor ideeën die op elk moment van de dag kunnen opkomen. De enorme verwerkingskracht van het slimme onbewuste (Ap Dijksterhuis) stelt je in staat zoveel meer op te pikken dan je bewust denkt of momenteel op concentreert.
Momenten als hardlopen, douchen, autorijden en slapen werden in de zaal beaamd als vruchtbare momenten. Dan helpt het als je middelen bij de hand hebt om je 'losse flodders' vast te leggen. Een notitieblokje, mind map, voice recorder, wat je maar handig vindt.

Gaspersz liet het voorbeeld van Harry Potter auteur J.K. Rowling zien die haar idee voor de hoofdpersoon kreeg tijdens een treinreis van Manchester naar London en het gelukkig noteerde.

Zonder ondernemerschap komt een idee niet 'aan de man'. Je moet een 'nee' niet als een antwoord nemen. Het voorbeeld van Rowling, maar ook 3M's Mr. sticky notes Art Fry zijn daarbij sprekende voorbeelden.

Om innovatie te cultiveren is een zekere mate van autonomie, ruimte en ondernemerschap in een organisatie noodzakelijk. Een eerste week in een organisatie, zoals expliciet bij Google gebeurt, zou gebruikt moeten worden om frisse impressies op te nemen van, en juist niet om groentjes als onervaren, 'nog even niet storen' te behandelen.

Charles Leadbeater, auteur van We-think: the power of mass creativity, werd aangehaald. Bij Capgemini gelden de Design Centers als goed voorbeeld van interactief met klanten creatief oplossingen genereren. IBM heeft de 72 uur durende wereldwijde Innovation Jams, Dell Ideastorms.

Om ingeprente paradigma's (door Gaspersz 'koedenken' genoemd) los te laten, is conceptual thinking, A whole new mind (Daniel Pink) nodig. Associëren en combineren van ongebruikelijke elementen helpt. Topfotograaf Dewitt Jones leert ons dat lens en perspectief bepalend zijn voor wat je ziet. En dat er altijd meer dan één goede oplossing is.

Hoogleraar spiritualiteit en management en ondanks zijn hoge leeftijd nog zo veelzijdig, dat je een soort vader van Timothy Ferris aantreft, Paul de Blot stelt zichzelf dagelijks 2 vragen:
1. Wat heb ik vandaag geleerd?
2. Wat ga ik morgen anders doen?

Eerlijk antwoorden op dergelijke vragen geven aan of je nog wel leert en welke nieuwe wegen je inslaat. Als je verandering, innovatie, creativiteit en dergelijke belangrijk vindt, be the change you want to see in the world, om Gandhi te parafraseren.

Met een oefening brainwriting hebben we als aanwezigen gisteravond in een 5 minuten tijd enkele honderden ideeën voor vergroting van onze eigen innovatieve kracht gegenereerd. Oplossingen liggen zo dichtbij, je moet ze wel willen / kunnen zien!

Labels: , , ,

15 september 2009

Mindmapping updates september 2009

Twee jaar geleden splitste een groep ontwikkelaars van Freemind zich af om een eigen open source mind mapping software in elkaar te zetten. Freeplane is het resultaat. Hoewel nog in alpha bevat Freeplane inmiddels onder meer:
- een spellingcontrole
- filters
- sneltoetsen
- verplaatsbare note editor
- in- en uitschakelbare menubalk
- een viewer applet om te gebruiken op je website.

Binnenkort volgt een open en extensible mind mapping bestandsformaat, dat in de the Open Document Format familie kan worden opgenomen. Export naar text documents of spreadsheets wordt dan een stuk gemakkelijker. Op de wiki kun je de ontwikkelingen volgen.

Labels: , ,

14 september 2009

Synchronisatieperikelen BlackBerry en oplossing

Na aanvankelijk respect voor de systeemondersteuning op de BlackBerry 8900 Curve kreeg ik sinds begin september meer en meer problemen met de BlackBerry Desktop manager 5.0. Bij de wired synchronization crashte de manager op een aantal records vóór het einde van de Agenda-reeks en daarmee werden noch de afspraken als de daarna te synchroniseren Taken up-to-date gehouden. Oplossingen, zoals leeggooien van de database, zijn uitgeprobeerd, leken te werken, maar de problemen kwamen onverminderd terug.

De escalatie op 7 september was niet goed voor het humeur. Diverse radicale ideeën, zoals een terugkeer naar een Windows Mobile apparaat en veel gescheld passeerden mijn breinbanen. Wat structureler was de zoektocht naar oplossingen binnen handbereik en met gesloten portemonnee. Dat ik niet de enige was met deze problemen, wordt op threads als deze en deze duidelijk. De daar aangedragen oplossingen heb ik uitgeprobeerd, maar allemaal tevergeefs.

De services en devices in het speelveld:
1. met MS Exchange verbonden MS Outlook 2007 installatie met LinkedIn en Plaxo add-in, al jarenlang de leidende administratie van Agenda, Adresboek, Taken, mail en Notities.
2. BlackBerry 8900 Curve met native agenda, contactpersonen en een drietal actieve e-mail accounts die via push e-mail worden gesynchroniseerd.
3. Google account.

Oplossing deel 1
Google Sync for Blackberry is het eerste deel van de oplossing. Dit hulpmiddel actualiseert de native Blackberry Agenda en Adresboek en werkt bidirectioneel met je Google account, respectievelijk Google Calendar en de onder Gmail gebrachte Contacts.

In theorie perfect, zo laat ook de tutorial van Butterscotch.com zien.

Het vaker geprobeerde Google Calendar Sync heb ik vervolgens geïnstalleerd en geconfigureerd voor 2-way sync.

Startpunt voor de nieuwe synchronisatie was het leeggooien van de Agenda database via de Desktop manager. En wat gebeurde er in de eerste synchronisatierondes:
1. "another sync client has been adding events tot the BlackBerry calander. To avoid duplicates Google Sync will not keep these events up to date", een bijzondere bug, want Google Sync is de enige die toegang heeft tot de BlackBerry. Ik ben niet de enige.
2. de Agenda was redelijk snel gesynchroniseerd. Het uploaden en synchroniseren van het Adresboek was een ander verhaal. Dat heeft ruim 3 uur (!) en 3.3MB verzonden data via GPRS gekost. Dat de batterij daarna leeg was, verraste niet.
3. vanaf de klantlocatie via Lotus Notes aangemaakte vergaderverzoeken komen keurig in Outlook, maar niet via Google Calendar Sync in de Google Calendar, en dus ook niet mee naar de BlackBerry Agenda.
4. Verjaardagen die als enkelvoudige posten in Google Calendar staan, als jaarlijks terugkerende reeksen in Outlook komen op de BlackBerry als zowel een losse vermelding als aflevering in een reeks in je Agenda.
5. Diverse, maar nog altijd niet op een duidelijk oorzakelijk verband duidende, afspraken komen vanuit Outlook niet naar Google.
6. Echt vervelend was, dat tijdens het synchroniseren via het op de BlackBerry geconfigureerde Hotmail account een viertal vanuit het bedrijf via Exchange/Outlook aangemaakte vergaderverzoeken aan de vanuit de voorzitter geadresseerde lijst collega's werden verstuurd. Dat alles zonder enige interactie van mijn kant.
7. Ondanks de beloofde 2-way sync staan er in m'n BlackBerry Agenda afspraken die niet op m'n Google Calendar te zien zijn. Bij het aanmaken van nieuwe afspraken wordt een vergaderverzoek gesuggereerd met default Hotmail als account voor verzending.

Nog niet opgelost
1. Het synchroniseren van taken vanuit Outlook met de BlackBerry.
2. Het 100% synchroniseren van alle afspraken.
3. Het naar BlackBerry krijgen van updates vanuit LinkedIn en Plaxo in contactgegevens.

Oplossing deel 2
Op de BlackBerry Support Community Forums wordt het crash-gevoelig zijn van de Desktop Manager erkend en wordt voor de problemen een clean uninstall en install van de Desktop Manager beschreven.

Dat heb ik 9 september gedaan. Het gaf direct de mogelijkheid de UI op Nederlandstalig te zetten. Google Sync op de BlackBerry even op handmatig gezet. Desktop Manager crashte echter opnieuw bij het synchroniseren van de agendagegevens. Resultaat van de intussen uitgevoerde synchronisaties van contactgegevens tussen Google en BlackBerry, en nu opnieuw BlackBerry en Outlook was een 200+ dubbele contacten. Die heb ik handmatig verwijderd (ok, dat had ook met Plaxo De-Duper gekund, maar ik vertrouw in deze mijzelf meer dan software, net zoals andere spijtoptanten).

Voorlopige eindstand is het uitschakelen van de synchronisatie van de Agenda via BlackBerry Desktop Manager. Synchronisatie van Taken, Adresboek en Notities gaan wel goed. Google Sync mag nog even voor mijn Agenda zorgen, en dus blijft Google Calendar Sync nog actief om Outlook en Google enigszins in sync te houden, rekening houdend met de al genoemde onzuiverheden.

Update 16 september
Het kritieke punt is gepaseerd. Na het leeggooien van de BlackBerry agenda's lukt het vandaag wel om de Desktop Manager de agenda op de normale manier te synchroniseren. Bovenstaande alternatieven houd ik bij de hand, maar niet meer gecativeerd.

Labels: , ,

13 september 2009

De Graankorrel viert eerste verjaardag

Vandaag mochten we als Evangelische gemeente De Graankorrel onze eerste verjaardag vieren. Er is veel gebeurd in dit eerste jaar, gezaaid, verzorgd en geoogst. Niet dat we klaar zijn, er zijn nog veel mensen te bereiken met het goede nieuws.

We wilden de verjaardag vieren met een picknick in het Zuiderbos in Dedemsvaart, maar de aanhoudende perioden met neerslag deden ons toch weer terugkeren naar het Vechtdalcollege. In plaats van Levend Stratego werd het een potje Nationale Bijbelquiz. 'Mijn' leeftijdsgroep '30-40 jarigen' won, hoewel we met z'n vijfen waren ten opzichte van in aantallen veel grotere groepen tieners, veertigers en 50+'ers.

Labels:

12 september 2009

50e Bos- en Heidetocht Hattem

Al 50 jaar organiseren de Zwolse wandelverenigingen in omgeving van Hattem de Bos- en Heidetochten waarbij de route voert door het Gelders Landschap en over Landgoed Petrea. Vandaag in combinatie met Open Monumentendag, morgen in combinatie met de ANWB Wandeldag. Er kon gekozen worden uit routes van 5-25km.

Zelf heb ik vandaag de 25km route gelopen. Start was vanochtend bij Multifunctioneel Centrum 'De Marke' net buiten het centrum. De wandeling voerde via de uitzichten op de IJsselcentrale en Zwolle, de binnenstad van Hattem via de villawijken naar de overzijde van de A28. De Wezepesche heide met loslopende ossen, paarse heide en veel paddenstoelen was goed toeven. Eenmaal terug bij de rustplaats bij de Wapenveldermolenweg zat er al 19,5km op. De laatste 5,5km gingen langs het landgoed Petrea en de de vele villa's rond Hattem terug naar De Marke.

Ik heb de 25km in 4u10 gelopen. Het weer was mooi evenals de omgeving. Heb je zondag niets (beters) te doen, kan ik je de wandeltocht aanraden.

Labels:

11 september 2009

10 kilometer hardlopen voor Naandi Foundation

10 kilometer hardlopen voor een goed doel en ondertussen bouwen aan on- en offline wereldwijde gemeenschap, dat zijn de drijfveren achter het initiatief 10K 4 for Naandi Foundation die zich inzet voor scholing van Indiase meisjes. Capgemini steunt de Naandi Foundation op allerlei manieren.

Initiatiefnemer Arjan Tupan werkt voor de BU Schneider bij Capgemini Frankrijk en heeft inmiddels her en der uit de organisatie enthousiastelingen bij elkaar gekregen onder het motto Work Out, Connect, Help.

Work Out
De basisregels voor de duurloop zijn eenvoudig. Op 11 oktober loop je 10 kilometer, je registreert je loop op de Nike Running website en je zamelt geld in voor de Naandi Foundation door sponsoren te zoeken. Er is geen vastgesteld parcours of plaats van handeling, dat zou ook niet werken bij een wereldwijd initiatief. Nike heeft diverse voorzieningen om zoiets te ondersteunen. Als je Nike+ gear hebt en een iPod, synchroniseert dit koppel je verrichtingen online.

Een alternatief is bijvoorbeeld RunThere, een Google Maps mashup. Ik heb er voor 11 oktober een verlengde variant van m'n reguliere 5,5km loop langs de Zwolseweg op aangemaakt. Weet ik ook weer waar mijn uitdaging ligt!

Connect
Lopers, sponsoren en andere belangstellenden worden via een speciale 10k4n pagina op Posterous op de hoogte gehouden van tips, nieuws en achtergronden. Je kunt op Facebook fan worden en op Twitter kun je via de hashtag #10K4N en @10k4n alles volgen.

Zelf blog ik ook voor deze challenge.

Help
Concreet wordt geld ingezameld voor het Nanhi Kali project. Nanhi Kali werd in 1996 opgericht en ondersteunt momenteel bijna 51.000 achtergestelde Indiase meisjes met onderwijs, onderwijsmaterialen, kleding en schrijfgerei.
Inzamelen van geld gebeurt via Firstgiving.com/10k4n.

Elke bijdrage, hoe klein ook, is welkom. Help je me mee in deze uitdaging?

Labels: , , ,

10 september 2009

Enterprise collaboration software updates

In het gebied tussen social media en online project management ondersteuning zitten toepassingen om het samenwerken op web 2.0 principes in zakelijke context te verbeteren. Ik heb er weer een aantal voor je gevonden.

Sncircle
In gratis versie van Sncircle zitten modules als:
* Enterprise Social Networking software: Profiles, Groups, Social Networking en Social Media tools als Wiki, Blogs, Reviews, Social Bookmarking, Social Tagging, Ideas, Answers, Discussions, News, Photos, Video en een Marketplace.

In de betaalde versie beschikt je organisatie ook over:
* Work/ Project Management software
* Issue tracking.
Prijsstelling van de betaalde versie is afhankelijk van het aantal gebruikers. Bij 5 is dat GBP 225, bij 200 gebruikers GBP 9.000. Bekijk een online demo om te zien of het echt past.

SocialText goes mobile
SocialText heeft een mobile web-browser based versie van hun AIR desktop applicatie uitgebracht. Helaas dus geen native iPhone, BlackBerry of Windows Mobile.

Yammer updates
Yammer heeft een aantal nieuwe functies en een opgefrist UI.
- threaded messages als Facebook-achtig alternatief voor de stream (zoals Twitter)
- likes: geef aan of je een bericht leuk vindt of niet. Ook de Liked-berichten zijn in een RSS feed beschikbaar.
- advanced search: nu zoeken bij een specifieke gebruiker, groep of binnen een tijd frame. Ook RSS feeds kunnen betrokken worden in de zoekactie.
- iPhone 2.0 client
- lightboxes for images


IBM Lotus Connections
IBM Lotus Connections is social software voor de zakelijke markt. Software die u in staat stelt innovatiever te zijn en sneller te handelen door gebruik te maken van dynamische netwerken van medewerkers, partners en klanten. Het is gecentreerd rond communiceren, samenwerken en netwerken. Lotus Connections bestaat uit 8 services:
- Profielen - Vind de mensen die u nodig heeft
- Blogs - Deel uw eigen ideeën en leer van anderen
- Bookmarks - Bewaar bladwijzers, wissel ze uit en vind snel informatie
- Communities - Werk met mensen die dezelfde belangen en expertise hebben
- Activiteiten - Orden en plan uw werk en profiteer van uw professionele netwerk
- Bestanden - Slim bestanden delen, haal ze uit de inbox
- Wiki's - Werk samen aan webpagina's, documenten
- Homepage - Manage al je data vanuit een aanpasbare homepage

Op 5 oktober organiseert IBM met Eniac Essentials, e-office, ilionx, Atos Origin, Sogeti en Silverside een dagvullend programma rond Slimmer werken met Lotus Connections 2.5 met zowel technische als niet-technische tracks. De locatie is IBM Forum in Amsterdam. Ik ben erbij. Jij ook?

Labels: , , , ,

09 september 2009

Dag van de duurzaamheid

De bijzondere dag, 9-9-9, wordt gewijd aan:
- het schoonbidden van de Rijn
- de introductie van iTunes 9
en de Dag van de Duurzaamheid. Geïnspireerd door Innovatie vanuit de polder vraag ik je aandacht voor collectieve innovatie, door Syntens beschreven als 'brancheoverschrijdende innovaties en beter nog transsectorale innovaties'. In Innovatie uit de polder wordt collectieve innovatie gedefinieerd als: het onder regie samenbrengen van een veelvoud aan publieke en private partijen om ideeën te genereren en deze zo op elkaar af te stemmen dat complementaire oplossingen worden ontwikkeld, geïntegreerd en ingevoerd die daadwerkelijk zorgen voor een afname of het verdwijnen van de collectieve problemen, zoals die rond energievoorziening, milieuvervuilding, files en leefbare ruimte. Wubbo Ockels laat in onderstaand filmpje enkele praktische toepassingen zien.

En dat regisseren, samenbrengen van ideeën rond het thema duurzaamheid is exact de agenda voor vandaag.

Hoogleraar Innovatiemanagement Guus Berkhout wordt in het Innovatie.. boek aangehaald: "Je moet zeggen: ik ga een propositie maken. Kijk jongens, dit is Nederland. Zo ziet het er nu uit. Dat zijn de grote vraagstukken waarvoor we staan. Wij willen dat we over vier jaar of over acht jaar, het is maar naar welke tijdshorizon je kijkt, de grote probleemdossiers in ons land voor elkaar hebben. En we denken dat de oplossingen aan de volgende criteria moeten voldoen. Kom nu maar op met je voorstellen. Dan maak je gebruik van sociale netwerken, van de wisdom of the crowd." Terecht vervolgen de auteurs: Die publieke betrokkenheid is essentieel bij collectieve innovatie. Je krijgt bij een heldere propositie zinvolle inhoudelijke terugkoppeling van burgers, maatschappelijke instellingen, belangengroeperingen, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Dan kun je peilen of probleem en ambitie worden gedeeld en of men bereid is aan de realisatie mee te werken.

Labels: , , ,

08 september 2009

Aanbevolen leesvoer - DailyPerfect

DailyPerfect
DailyPerfect.com voorspelt de interesses van een persoon via een geautomatiseerd semantic analysis van publiek beschikbare informatie (op het web). Het resultaat: een gepersonaliseerde news feed.

Nobody's perfect, zelfs DailyPerfect niet. Op de basisvraag What is your full name? geldt Henk-Jan van der Klis of Henk Jan van der Klis niet als een valid full name. Van der Klis pakt 'ie wel. Hij komt met de volgende suggesties: "Benelux countries, Pop music, Wine, Travel, Mobile phone, Energy, Advertising, Space exploration, Architecture, Journalism, Football (soccer), Software engineering, Outdoor recreation, Climate change, Law, Biology, Management, Automobile, Video game, Comics, people." Weinig gepersonaliseerd.

Op het People tabblad wordt "I’m sorry, we weren’t able to identify any people that would be of interest. Please feel free to enter a few by clicking on the +Add button" aangegeven. En op het tabblad Websites mag ik zelf favoriete web sites ingeven of de RSS feeds die ik lees, inlezen.

Even later ligt de site eruit: "DailyPerfect is currently experiencing unusually high volumes. Please wait a few seconds and try again or feel free to check back with us later."

Nadat ik collega Rick Mans die me DailyPerfect had aanbevolen via Twitter had aangegeven welke tekortkomingen ik zag, zijn de makers van DailyPerfect ermee aan de slag gegaan. Eind van de dag stuurde men me een tweet dat de bug met Nederlandse namen gefixt was en of ik het nogmaals wilde proberen. En nu werkte het wel goed.

Binnen enkele seconden enkele tientallen bekende onderwerpen die me aanspreken, met dank aan de vele contentpagina's die ik zelf publiceerd. Op het tabblad People namen van mensen die op henkjanvanderklis.nl worden genoemd. Hier gaat de interpretatie van namen nog niet perfect: Genade Van, Versie Van, Niet Alleen en dergelijke zijn geen namen.

Op Websites heb ik de Google Reader OPML ingelezen, waarmee DailyPerfect van mijn kant perfect gevoed is met info.

Naast relevante nieuwsberichten serveert DailyPerfect ook aanbevelingen voor boeken die via een associate programme met Amazon.com geleid worden. Kortom: een deel van het verdienmodel is gevonden. Voor mij een goede snelkoppeling naar de wishlist op Amazon.com.

Met waardering knoppen kun je elk topic en elke aanbeveling bijsturen, zodat DailyPerfect kan leren. Resultaten kun je posten naar Twitter, maar ook kwijt op social bookmarking sites als Del.icio.us, Digg en StumbleUpon.

Labels: , ,

07 september 2009

Online project management ondersteuning 19

Wrike
Wrike is gemaakt om efficiënter projecten te beheersen. Zo heeft Wrike bijvoorbeeld een Intelligent Email Engine, waarmee email communicatie echt onderdeel kan worden van je planningsproces. Wrike integreert email en taken met Microsoft Outlook en biedt 2-richting synchronisatie.

Met Flexible Structures kunnen alle details van projecten gemonitord worden. Met at their hands, managers can easily coordinate every tiny detail of their projects. Met de Dynamic Timeline wordt een visueel dashboard van alle lopende projecten gegeven, met onder meer drag-and-drop GANTTs. Er zijn Windows Mobile Sync, iCal en RSS feeds. Prijsstelling is afhankelijk van de rol (viewer, teamlid, manager). Voor tijdregistratie en synchronisatie worden extra kosten in rekening gebracht.

Wrike is 100% web-based. Een tour en gratis 30-dagen trial zijn beschikbaar. En er zijn succesverhalen van bedrijven als Capgemini die Wrike inzetten voor over verschillende locaties verspreid werken project teams. Elke 2 weken wordt een webinar over Wrike verzorgd. Wrike ontwikkelingen kun je volgen op Twitter en de blog.

OpenAtrium
OpenAtrium, met een interface in het Engels en Spaans is een intranet-in-a-box. Functies zijn blog, wiki, agenda, shoutbox, to-do list, ticket tracker en een dashboard.

Introducing Open Atrium from Development Seed on Vimeo.


OpenAtrium is open source, gratis te downloaden en moedigt je aan zelf uitbreidingen of verbeteringen aan te brengen. Ontwikkelingen kun je volgen op Twitter.

IBN
Instant Business Network (IBN) is een web-based voorziening voor samenwerken, project en task management, tijdschrijven en issue tracking. Uitvoering als ASP of in-house server installatie is mogelijk. Prijsstelling is afhankelijk van de gekozen oplossing en vereiste opslagruimte.

Ook IBN is op Twitter te volgen.

Labels: , ,

06 september 2009

Eenheid bewaren

Onvermijdelijk na maanden van uitgelekte naakfoto's, protesten rond het voorgenomen format Er loopt een man over het water, schorsen, schuren en met elkaar in gesprek zijn: het vertrek per 1 oktober aanstaande van programmamaker Arie Boomsma bij de Evangelische Omroep.
"Beiden hebben we het verlangen te laten zien dat een leven met God waardevol is. Maar we verschillen van mening over de manier waarop we dat willen en kunnen doen. Dat is jammer. Arie Boomsma is een prettige en getalenteerde collega. Hij weet als geen ander het gesprek aan te gaan over Jezus op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Wij gaan door om in het publieke bestel Gods liefde en genade zichtbaar te maken."
Een dergelijke situatie roept weer eens vragen op als:
- hoeveel vrijheid gun je elkaar in het nastreven van ogenschijnlijk gezamenlijke doelstellingen?
- is er eenheid op hoofdzaken, vrijheid op bijzaken en liefde in alle zaken?
- welke achterban of doelgroep heeft de meeste invloed en hoe gevoelig moet je daarvoor zijn?

Net als het vurige gebed van Jezus Christus tot Zijn Vader in Johannes 17 roept de apostel Paulus ons als christenen op:
"Ik, die gevangenzit omwille van de Heer, vraag u dan ook dringend de weg te gaan die past bij de roeping die u hebt ontvangen: wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde. Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft: één lichaam en één geest, zoals u één hoop hebt op grond van uw roeping, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die boven allen, door allen en in allen is."
(Efeziërs 4 verzen 1-6).

Laten we om te beginnen het beëindigen van een arbeidsovereenkomst niet gelijkstellen aan excommunicatie of het veroordelen van - in dit geval - Arie. Diversity rules! Eenheid des te meer!

Labels: , ,

05 september 2009

SygarSync trekt online bestandsarchieven naar volgend niveau

Als enthousiast Dropbox gebruiker viel ik op bij de makers van SugarSync. In vergelijking met Dropbox en andere online archief en synchronisatiehulpmiddelen hebben ze toegevoegde waarde:
- backup van elke willekeurige folder op de computer, niets zoals bij Dropbox een speciale My Dropbox folder.
- editing via het web (op de achtergrond wordt de download en upload automatisch uitgevoerd)
- synchronisatie met mobile devices zoals BlackBerry, iPhone, Windows Mobile en Android.
- Publiceren naar Facebook
- Streamen van audio naar web client en iPhone.

De installatie van SugarSync kostte een restart van de computer omdat Windows Explorer verkeerd geraakt werd. Daarna liep alles als een zonnetje. SugarSync wordt net als Dropbox geladen bij het opstarten van Windows en doet z'n ding achter de schermen. De BlackBerry client heeft een device list view en een device ring view. Foto's die je met je mobiel maakt kunnen ge-upload worden naar SugarSync in een speciale map Mobile Photos. In de SugarSync Manager kun je deze map weer exporteren naar een lokale folder op een andere computer. Individuele foto's of hele mappen kunnen met een enkele mouse click naar Facebook gepubliceerd worden.

Een 2GB versie is gratis. Voor elke referentie die je aanbrengt, verdien je 250MB oplagruimte erbij. Betaalde versies zijn er vanaf 30 tot 250GB.

Meer info op Youtube en Twitter

Labels:

04 september 2009

BlackBerry twitter clients vergeleken

In juli heb ik Übertwitter en Viigo met elkaar vergeleken. De introductie van zowel een gratis, maar met advertenties gevulde, als betaalde versie ($4.99 per jaar) van ÜberTwitter zette veel BlackBerry aan om een alternatief te zoeken. En dus is het handig een vergelijking tussen de mogelijke Twitter clients op een rij te hebben. En dat speelt de user interface zeker een belangrijke rol. Spartaans uitgevoerde schermen als dat van Blackbird vallen zonder verder te kijken af. Ook BBTweet, dat tweets in je BlackBerry Berichten box dumpt, trekt me niet aan met 1500+ volgelingen.

TwitterBerry gold voor de komst van ÜberTwitter als beste Twitter applicatie voor de BlackBerry. Nu bij het schrijven zelfs de webpagina www.orangatame.com/products/twitterberry/ schept dat geen vertrouwen.

Het gratis TweetCaster zegt multiple accounts aan te kunnen en te voorzien in URL shortening, picture sharing, @reply en retweet, gebruikers in de buurt dankzij GPS locator en real-time trending topics list. Gebruikers klagen op BlackBerry App World echter over gebrekkige toegang en slechtste applicatie ooit.

Uit mijn eigen test blijkt een trage update, 4MB intern geheugenbeslag en een onhandig bladermechanisme bovenaan het scherm. Als je een flinke lijst met tweets hebt doorgeworsteld kost dat scrollen naar de bovenzijde scherm in plaats van een eenvoudige menukeuze via de BlackBerry Home button.

TwiXtreme is vrij van advertenties, voorziet in picture sharing, trending topics, @reply, mentions en retweet, favorites, nearby tweets en zoeken. De Duitse Berryblogger waarschuwt echter voor storende foutmeldingen bij gebruik.

Zelf vind ik de blauwe achtergrond goed voor het contrast en wordt een zeer prettig leesbaar fontgrootte gebruikt, waar menig Twitter client voor onderdoet. Ook prettig is de teller voor het aantal ongelezen tweets op je home screen.
Niet handig is het ontbreken van ondersteuning voor de BlackBerry functies knippen, kopiëren en plakken, zo ontdekte ik maandag.

Viigo werkt prima, maar ook hier geldt: advertenties bovenaan je scherm. Die zijn klein en vallen niet lastig. Viigo heeft / houdt verder de voordelen van andere kanalen zoals weersverwachtingen, Google Reader updates en dergelijke. Als combinatie heel aardig, hoewel als stand-alone client momenteel TwiXtreme wint.

Labels: ,

03 september 2009

Muzikale ontdekkingen september 2009 - 1

Adelina Halmajan
Via de gratis 1000 songs download combi tussen Reverbnation en Microsoft kwam ik via de song Halo in aanraking met Adelina Halmajan. Ze is in 2004 haar muzikale loopbaan gestart met haar man song writer en producer Mike Halmajan. Na een verhuizing naar de VS werd het debuutalbum Ma Inchin uitgebracht, in 2009 gevolgd door Cantecul Meu Esti. Hoopgevende liedjes over Gods liefde in een lekker zittend popjasje.


Adelina%20HalmajanQuantcast

Lesley Pike
De Canadese singer/songwriter Lesley Pike heeft veel weg van Sarah McLachlan en dat is geen verkeerde kwalificatie. Op haar nieuwste album Blink, de opvolger van Dreaming Back to Life (2007) verwoordt ze het leven in alle eenvoud en intensiteit.

Sinds haar debuut in 2003 (Night Visions) kreeg ze veel airplay op de Canadese radio. Voor Blink kreeg Pike de hulp van producer Bill Bell (Tom Cochrane, Justin Nozuka, Jason Mraz) en muzikanten als gitarist Kevin Breit (Norah Jones, Cassandra Wilson), gitarist Sean Ashby (Sarah McLachlan), drummer Davide Direnzo (Jacksoul, Diana Krall), bassist Pat Kilbride (Ian Hunter) en cellist Kevin Fox (Sarah Slean, Chantal Kreviazuk).
Lesley Pike bewijst prima popsongs te kunnen maken, een ontdekkingstocht waard.


Lesley%20PikeQuantcast

Jason Bradley
De Britse melodic house producer Jason Bradley is sinds 2006 actief en bracht onlangs via Silk Digital Records en Beatport.com Autumn uit.

Go to Beatport.comGet These TracksAdd This Player


Invloeden zijn onder meer Stuart Price, Robbie Bronnimann (DBA, Hydro), Shiny Toy Guns, Deadmau5, Gabriel & Dresden, Andy Hunter en Chicane.

Jason vind je ook op Twitter en Facebook.

Anja Lehmann
Van de Duitse veelzijde singer/songwriter Anja Lehmann heb ik het debuutalbum Still Believe in You (2002) besproken voor Bottomline. Op dat album is bijvoorbeeld het soulful First Love & Fly te vinden.

Daarna verloor ik Anja uit het zicht, tot enkele weken geleden ze opdook in een vrienden-suggestie op Facebook.

Blijkbaar heeft ze in tussentijd met haar zusters albums gemaakt, praise & worship werken uitgebracht en is ze klaar om 11 september een nieuw album uit te brengen.

Labels: ,

02 september 2009

Binden en loslaten van sociale netwerken

Volwassen worden van sociale netwerken betekent verdichten van je relatienetwerk op één of enkele netwerken en afscheid nemen van niet-levensvatbare concepten en sites die meer kosten dan opleveren.

XING
Eind augustus heb ik het account op XING opgeheven. Ik had er in ruim een jaar maar 44 connecties die ik ook op andere sociale netwerken als connecties heb. Geen enkel verlies dus.

Blippr
Voorheen het social network van Mashable, later hernoemd naar Blippr: activity streaming met community elementen. Echter, buiten de geweldige RSS updates van Mashable zelf, leeft de Blippr gemeenschap helemaal niet (voor mij). Dus heb ik eind augustus Blippr verlaten.

Ranktones
Ranktones ("alle ringtones altijd gratis") was goed voor regelmatige nieuwsbrieven, maar die gingen niet alleen over belmelodieën. Hup, weggooien dat profiel.

Lifestream.fm
"No friends so far :(" is de wel heel trieste ontvangst op mijn profielpagina van activity streaming site Lifestream.fm. En dat na diverse maanden: wegwezen dus! "Delete my lifestream"


Loslaten: Morange
Als een applicatie mijn naam niet verder kan brengen dan
Henk-Jan van der Kl en in de gebruikstijd niet meer dan 3 mensen, waaronder 2 spammers contact leggen, is ook Morange V waardeloos. Als dan een opt-out / remove account optie ontbreekt, kun je alleen via de privacy settings jezelf onzichtbaar maken.

Binden: Plaxo
Na tijden Plaxo op een laag pitje te hebben gebruikt, gedubt te hebben over gratis of betaalde synchronisatiehulpmiddelen voor de agenda en het adresboek, ben ik eind augustus toch gezwicht voor Plaxo Premium. Agendasynchronisatie werkt wel volledig. Jammer alleen, dat de synchronisatie van adresboeken tussen Google en Plaxo alleen eenrichtingsverkeer is: naar Plaxo toe.

Revolutie of verval?
Gartner bracht in juli de Hype Cycle for Social Software 2009 uit. Als je het plaatje op bijvoorbeeld Spigit's blog bekijkt, kun je qua revolutionair of verval gehalte verschillende conclusies trekken. Duidelijk is, dat de tijd van early adopters alweer ver achter ons ligt, partijen als Facebook, Myspace en Twitter zo groot en volwassen zijn, dat er echt geld verdiend kan worden. Daarom nog maar eens de karakteristieken van de social software ontwikkelingen verbeeld.

Labels: ,

01 september 2009

Zemanta meets Apture meets Glue meets Snap

Zemanta introduceerde eind augustus Baloons, gratis multimedia overlays op content in je blog of webpagina. Die functionaliteit gebruikte ik al van Apture. Tijd voor een vergelijking tussen de twee content verrijkers.

Zemanta balloons krijg je door een Javascript aan je template toe te voegen. Alle Common Tag architecture tagged items worden als balloons weergegeven. Deze Common Tag architectuur heeft Zemanta met Yahoo, AdaptiveBlue, Freebase en anderen ontwikkeld.

Pop-ups met multimedia content op webpagina's zijn niet nieuw. Het begon met bijvoorbeeld Snap. Zelf heb ik gekozen voor Apture, eerst op henkjanvanderklis.nl, later ook op de weblog. Klik bijvoorbeeld eens op deze Apture demo van Bright. Zemanta balloons zitten qua ondersteunde media publishers nog ver onder achtereenvolgens Snap en Apture.

Glue van Adaptive Blue pakt het op weer een andere manier aan, namelijk op co-browsing suggesties doen over content en verwante artikelen. Ook Glue wordt doorontwikkeld, maar leunt op het social network model. Voor Zemanta, dat achter de schermen bij het opstellen van blog posts met afbeeldingen, relevante artikelen en meta tags goede diensten bewijst, moet het front-end nog wel verder gaan maken.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker