Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 augustus 2009

De pijnscheuten van gratis naar betaalde diensten

Schitterend natuurlijk het betoog van Chris Anderson: Gratis. In het boek zitten ook de business modellen verstopt die aanbieders van (informatie)diensten in staat stelt ook (ooit) winst te gaan maken. Dat levert pijnscheuten op bij zowel de aanbieder en afnemer van de diensten. Een paar voorbeelden dus maar.

Plaxo
Plaxo begon als tegenhanger van LinkedIn, heeft er vervolgens de secties voor profielinformatie, kalender e.d. aan toegevoegd. Qua aantallen mensen in mijn netwerk is LinkedIn (775) superieur aan Plaxo (414), maar de eerste is nog altijd gratis. Beide netwerken voorzien in synchronisatiemogelijkheden met Microsoft Outlook. Plaxo heeft er de kalendersynchronisatie bij, maar daarvoor heb ik in Outlook / GCal alternatieven gevonden. Plaxo Premium met synchronisatie van adresboek en kalender kost €42,95 per jaar, en dat vind ik behoorlijk.

XING
XING, een aanverwant sociaal netwerk / adressenboek wil €5,95 per maand hebben voor een Premium lidmaatschap van een jaar. Voor dat geld, nog weer een slag duurder dan Plaxo, krijg je advertentieloze pagina's, betere zoekmogelijkheden en statistieken. Met momentaal maar 44 mensen in het netwerk wegen hier voor mij de kosten niet op tegen de baten.

Übertwitter
Groot was het protest van de gebruikers van de BlackBerry Twitter client Übertwitter. Bij de beta 4 zaten onverwacht ook advertenties verstopt. Binnen enkele uren waren die weer uitgeschakeld, maar vanaf donderdag 20 augustus weer aanwezig. Wil je ze kwijt, moet je de betaalde versie nemen.

Digsby
Tot aan de komst van de BlackBerry met eigen clients, was Digsby mijn facoriete Windows desktop client voor IM + social networks + e-mail. De makers experimenteren tegenwoordig ook met opties om geld te verdienen. Dat gaat gepaard met extra software-installaties, pogingen om de startpagina van je browser te wijzigen, e.d. Met blogger Shankrila ben ik het dan ook wel eens, dat Digsby daarmee even niet meer je beste maatje is.

Labels: ,

30 augustus 2009

Genade roert tot tranen

Ik luister, zoals je als regelmatig lezer van m’n weblog, tweets, recensies en andere uitingen, vast hebt meegekregen, veel, zo niet erg veel muziek in allerlei stijlen. Elke recensie voor BottomlineOnline.nl of m’n eigen website vraagt een aantal luisterbeurten. Online speur ik via soms wonderlijke wegen en aanleidingen nieuwe artiesten of juist gevestigde namen af. Er is altijd een lijst nog te beluisteren namen en van het één komt het ander. Voor het jaarlijkse Xnoizz Flevo Festival stel ik zo’n eigen programma op, dat ik zoveel mogelijk artiesten in een zo divers mogelijk muzikaal spectrum kan beluisteren. En in een gemiddelde samenkomst zingen we als gemeente toch ook gauw 10+ liedjes, vaak met hoog verheven taalgebruik, alsof de componist net een intiem onderonsje met zijn Schepper heeft gehad.
Is er met zo’n stortvloed aan indrukken wel tijd om te genieten, de boodschap te laten bezinken, muziek je emoties laten roeren?

Gelukkig wel, en de momenten waarop dat gebeurt, zijn best apart. Op het afgelopen Flevofestival heb ik tweemaal met tranen in de ogen gestaan. De eerste keer was vrijdagavond bij Fee, een op het oog doorsnee modern worship rockband. Juist bij de klassieker Amazing Grace, dat zo bekend is en zo vaak gezongen, trof me het besef van de geweldige genade van God voor mijn persoon, ditmaal direct.

De tweede maal was zaterdagavond bij de Newsboys. Ook hier viel op de gelikte Amerikaanse verpakking best wat af te dingen. Muziek uit een doosje, slimme sandwich van oude en nieuwe songs, worship songs, Newsboys en DC Talk knallers. Hapklare brokken. En toch: bij de vertolking van het 87 jaar oude gezang Turn Your Eyes Upon Jesus, waarin opnieuw de genade van God geprezen wordt, hield ik het niet droog.

Veel belangrijker dan menselijke liefdesverklaringen, weinig-om-het-lijf-hebbende popdeuntjes, uitgekauwde worship frasen en intelligente songwriting capaciteiten, is de zekerheid genade gevonden te hebben, te weten verlost en bevrijd te zijn van de knellende banden van de zonde.

Bij welk liedje houd jij je zakdoek niet droog? Welke tekst heeft jou onlangs geraakt?

Labels: , , ,

29 augustus 2009

Innovatie uit de polder

Op vrijdagmiddag 28 augustus werd het boek Innovatie uit de polder uitgereikt aan 2e Kamerlid Boris van der Ham (D66) en vertegenwoordigers van de bij de 20 aanbevelingen in het boek passende niveaus:
- macro
- meso
- organisatie
- proces
- micro

Op LinkedIn werd in de groep Groei door innovatie uit de polder al een aanloop genomen naar de boekpresentatie en het debat over innovatie in ons land. Niet dat de discussie daar echt van de grond kwam, en dat gold helaas ook voor de meeting op vrijdagmiddag in het ABN Dialogues House aan de Amsterdamse Foppingadreef.


Het World Economic Forum concludeerde dat de innovativiteit in Nederland de afgelopen jaren niet is verbeterd. Voor het boek van auteurs Patrick van der Duin, Rob de Graaf (beiden schreven eerder Goed nieuws uit Nederland) en Ton Langeler werden 15 experts geïnterviewd. Het debat met Guus Berkhout (professor aan TU Delft), Han Gerrits, Arthur Nederlof (ondernemer E.Novation), Elke den Ouden, Sylvia Roelofs en Henk Volberda leidde vooral tot het positioneren van eigen denkbeelden en oppervlakkig inhaken op de ander. De tientallen aanwezigen moesten het vooral van het netwerken naderhand hebben.

Medeorganisator Idea I Do was ik in het voorjaar via op een IPMA-NL regio avond over innovatie mee in contact gekomen. Innoveren doe je namelijk niet alleen. En van wilde ideeën tot bruikbare, commercieel levensvatbare producten en diensten komen, is vaak een tijd- en geldrovend proces. Moderne mogelijkheden als co-creatie, crowdsourcing in een plattere wereld en de meer academische insteek waren, volgend op (buitenlandse) beschouwingen als The Global Brain en Paul van der Voorts Innovatieboek vragen om praktische vervolgstappen.

Jaap Bloem bepleitte eerder deze week op Marketingfacts een huwelijk tussen de Conversation Society en Collaboration Economy. Ik ga eerst zelf het boek lezen en voor je bespreken. Misschien vind je workshop Diversity & Inclusion leiderschap levert meer winst op (6 september in Dialogues House, Amsterdam) interessant.

Labels: , ,

28 augustus 2009

Handige BlackBerry apps en updates augustus 2009

Update instant messaging clients
Half juli waardeerde RIM diverse instant messaging clients, zoals voor Live Messenger, Gtalk, Yahoo!, AIM en ICQ naar versie 2.1.48. Even opwaarderen dus via www.blackberry.com/instantmessaging. Zoals te doen gebruikelijk bij RIM wordt niet echt verteld, wat er onder de motorkap gewijzigd is.

Facebook client update

Facebook for BlackBerry heeft een upgrade naar versie 1.6.0.21 ondergaan. Daarin is ondermeer gefixt:
* KB18441 - informs that the unending “friends refresh” issue has been fixed in 1.6.0.21.
* KB18442 - provides a resolution and workaround for restoring BlackBerry calendar events during an OS upgrade when the Facebook calendar can become set as your default calendar. Basically, this version 1.6.0.21 of Facebook avoids that issue, according to the article.
* KB18674 - informs that Facebook for BlackBerry will display a maximum of 1200 friends.
* KB16369 - details the Facebook for BlackBerry minimum requirements.

XING client
LinkedIn concurrent XING heeft een eigen BlackBerry client uitgebracht. Downloaden kan door vanaf je BlackBerry naar www.xing.com te surfen. OS Version 4.2.1 of later, minimaal 64 MB intern geheugen en 170KB vrij geheugen voor de applicatie zelf zijn de voorwaarden.
Tot zover het goede nieuws. Na het downloaden heeft de client de browser nodig voor authenticatie van je account...en worden mijn credentials steevast geweigerd, waar ze voor de reguliere webversie moeiteloos werken. Uiteraard heb ik direct op 7 juli een ticket bij de Helpdesk laten aanmaken. Tot een antwoord heeft het niet geleid. De aanbieding van XING op 24 juli om over te stappen op de betaalde premium versie heb ik daarom afgewezen. Enkele weken later, zonder aantoonbare oplossing door de helpdesk, werkte het wel, en naar tevredenheid. Moet een bug zijn geweest.

MyBlackberry

Het lastige met aankondigingen van een serieuze partij als RIM, is dat ze verwachtingen wekken. Half juli werd MyBlackBerry, een eigen sociaal netwerk voor BlackBerry gebruikers en belangstellenden aangekondigd. Het sociale netwerk is gebouwd rondom drie onderwerpen: individuele profielen van BlackBerry eigenaren, App ratings & reviews, en Community forums.Maar eind juli bleek het netwerk alleen op uitnodiging toegankelijk. En MyBlackberry.com, een domein dat ook door RIM beheerd wordt, is dus niet de url van het MyBlackBerry sociale netwerk, vreemd.

25 augustus ging MyBlackBerry live. Voor ons een probleem: het is alleen voor Amerikanen en Canadezen bedoeld, zo blijkt na 75% van het invullen van een registratieformulier.

BlackBerry Messenger 5.0
In het weekend van 17-18 juli lekte de 5.0 versie van BlackBerry Messenger uit en werd massaal geïnstalleerd. Verbeterd c.q. toegevoegd zijn:
- nieuwe lay-out, avatars bij gebruikers
- broadcast message
- backup/restore van je contactenlijst
- gebruiker opties
- gebruikers toevoegen via een scan van een PIN via de ingebouwde camera
- koppelen van BlackBerry Messenger contactgegevens aan contactgegevens in je adresboek, inclusief PIN en avatar.
- recente updates.

Onderstaande video toont de werking van het toevoegen van gebruikers via het scannen van de PIN.
Download links van zowel de ZIP als OTA van BlackBerry Messenger 5.0 vind je hier

BlackBerry AppWorld ook in Nederland

Met een truc die BlackBerryCool.com enkele weken geleden uitlegde is het mogelijk BlackBerry AppWorld ook in Nederland op je BlackBerry te installeren en gebruiken. Was ook wel apart, dat je verstoken was van RIM's eigen AppStore.

En, inderdaad, ook op een 8900 Curve doet AppWorld het na installatie prima, getuige bovenstaand screenshot.

Maar wat blijkt na een vastloper op je BlackBerry? de AppWorld applicatie is weer verdwenen. RIM heeft nu een betere oplossing: www.blackberry.com/appworld/download opzoeken op je BB browser en Appworld downloaden. Een Nederlandse user interface is helaas niet beschikbaar.

Verbeterde Gmail plugin

Op blackberry.com/gmail staat een verbeterde Gmail plugin voor je klaar, ontwikkeld door RIM en Google. Het maakt het mogelijk om
- labels en sterren toe te voegen / te verwijderen van je e-mails
- spam te rapporteren
- lokaal (op je BlackBerry) en remote (op Gmail) zoekacties doen
- email te archiveren
- mails in samenhang (threaded view) te bekijken.
Omdat je bestaande Gmail toepassing op BlackBerry ook zonder de plugin blijft werken, is de noodzakelijke volgorde eerst via BIS je bestaande Gmail account verwijderen, opnieuw opvoeren, dan de plugin downloaden, BlackBerry opnieuw opstarten en ziedaar.

Labels: ,

27 augustus 2009

Streaming audio updates augustus 2009

FoxyTunes nu met Spotify ondersteuning
Firefox add-in FoxyTunes is sinds de laatste versie voorzien van ondersteuning voor de mediaspeler Spotify.

Spotify binnenkort op iPhone
Spotify is making inroads to the iPhone and yes before it does in the U.S. The best part, users will be able to use the app even if there is no wireless network available. It does so by caching playlists on their phone and users can cache more than 3,000 songs offline. The app is available only for those who have paid accounts on Spotify and will be available to its users in the U.S as well.

Om Spotify ook rechtstreeks, dus niet via een account in Engeland ofzo, in Nederland te kunnen gebruiken, is een heuse Facebook actiegroep opgericht. Aanmelden maar!

En nog meer belangstelling voor Spotify
Als Facebook CEO Zuckenberg Spotify 'so good' noemt daags nadat iLke door Myspace werd ingelijfd, is er in elk geval belangstelling, toch? Platenlabels als SonyBMG, Universal Music (verdient in Zweden meer aan verkopen via Spotify dan iTunes!), Warner Music en EMI hebben nu 18% van de Zweedse streaming audiodienst in handen. Wie weet hoe het speelveld wijzigt in de komende weken.

Microsoft in streaming audio?
In juli werd in de Telegraph gemeld, dat Microsoft, mogelijk via de aankoop van Seeqpod een met Spotify vergelijkbare dienst zou introduceren. De eigen speler Zune zou een zetje in de rug kunnen gebruiken.

Wat draait 3FM
Een heel handige add-on voor als je Firefox gebruikt: Rutger Wessels heeft een plugin gemaakt die je constant laat zien wat er momenteel op 3FM draait. Klik er op en je gaat meteen naar de Artiestpagina van de desbetreffende artiest op 3fm.nl. Handig handig!

FoxyTunes nog socialer
De media player bestuurder in je browser, FoxyTunes had al een tijd een optionele plugin TwittyTunes. Daarmee kon je de gegevens van het liedje waarnaar je luistert op Twitter posten. TwittyTunes is met de 4.0x versie van FoxyTunes standaard meegeleverd. Naast Twitter kun je nu ook cross-posten als status update in Yahoo!, Facebook en Skype. Auto-updates kun je doen richting Last.fm, Skype en Yahoo! Messenger. Sterker: waar Last.fm nu bijvoorbeeld niets doet met Spotify, Youtube of Blip.fm, komen de via dergelijke spelers via FoxyTunes nu wel in de Last.fm statistieken mee!

Didiom: iTunes op je mobiel
Met Didiom, een streaming audio client voor allerhande mobieltjes, kun je je iTunes muziekverzameling op je pc beluisteren op je mobiel. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat beide apparaten met het internet verbonden zijn. De meerwaarde van Didiom zit in een winkel met 2 miljoen liedjes en audiobooks, en de metagegevens en hoesafbeeldingen die getoond worden bij het afspelen van de muziek.

Didiom zelf is donationware, kortom je mag je eigen prijs bepalen en via PayPal voldoen. Als je je aanmeldt, krijg je 25 gratis liedjes cadeau van nieuwe artiesten.

Labels: ,

26 augustus 2009

Wii motion plus met Wii Sports Resort getest

De release van de Nintendo Wii motion plus met de commercials van Tiger Woods en precies mikkende boogschieters, tafeltennissers en basketballers trok ook onze aandacht. Om kort te gaan, we zijn gezwicht voor deze commerciële druk en genieten volop van het in combinatie met het blokje uitgebrachte Wii Sports Resort.

Veel nieuwe spelletjes (zwaardvechten, wakeboarden, frisbee, boogschieten, basketbal, tafeltennis, golfracen, kanovaren, fietsen en vliegen) of verbeteringen (bowlen, golfen). Het is weer vechten om een eigen time slot, niet zelden pas later op de avond. Met Klazien test ik dan onze tafeltennisvaardigheden uit in de elektronische tegenhanger.

Of gooi ik naar hartelust strikes in de 100 pin bowling variant.

Laat de donkere herfstdagen maar komen, we vermaken ons wel!

Labels: , ,

25 augustus 2009

Het bewaren van blog posts en tweets

De overname van FriendFeed door Facebook bracht opnieuw de vraag op van wie de content is. Als schrijver van posts, tweets en fotograaf van op Flickr, Picasa gepubliceerde foto's, op Youtube en dergelijke geplaatste video's zul je ervan overtuigd zijn dat jij de eigenaar bent. Facebook eerder dit jaar en andere netwerken niet anders, stellen in hun voorwaarden restricties, omdat al die content natuurlijk door hen beheerd en ontsloten wordt. Vaak is dat gratis voor jou en voor hen alleen interessant vanwege de advertentiemogelijkheden.

Hoe zorg je ervoor dat je een eventueel sluiten van een netwerk of content aggregator 'overleeft', kortom hoe maak je back-ups van content die je ooit hebt gemaakt? ReadWriteWeb deed eerder deze maand een poging (10 ways to archive your tweets), maar slechts een klein deel van het tiental is echt relevant. Die pik ik er graag uit, in combinatie met enkele handige tips voor het archiveren van je Blogger weblog. Lifehacker gaf vorige week ook tips voor backup mogelijkheden van je content op Flickr, Facebook, Gmail en Google Docs. WebWorkerDaily besprak 2 weken geleden LifeStreamBackup dat een betaalde archieffunctie geeft voor Flickr, Twitter, Delicious, Zoho, Google Docs, Photobucket, Basecamp en Gmail.

Backup My Tweets exporteert naar HTML, PDF, or JSON format. De enige tegenprestatie voor de gratis versie (1GB opslagruimte en een jaar lang dagelijkse incrementele backups) is een tweet over @backupmytweets.

Binnenkort verschijnt een premium versie ($9.95/jaar, pre-order prijs $4.95/jaar) met de extra's:
- Friend & Follower Backup
- Backup Your Entire Timeline
- Backup By Topic
- Search in de gearchiveerde tweets.

Tweetake laat je de tweets, DMs, followers, friends, en favorites opslaan. Limiet aan followers en friends is echter 'maar' 1.000.

TweetDumpr kan tweets uit je public timeline, inclusief replies archiveren naar een CSV bestand.

TweetBackup is een met BackupMyTweets vergelijkbare voorziening. Tegenprestatie is het volgen van @tweetbackup. De limiet ligt bij TweetBackup op 3200 posts.

Tweet Scan backup maakt gebruik van de eigen index die terug gaat tot december 2007 en combineert deze met de laatste 1.000 berichten. Uitvoer is in TiddlyWiki formaat.

Sourceforge heeft nog een Twitter-to-PDF programma in de aanbieding. PDF is te beperkt geredeneerd. Ook XML, HTML en TXT zijn mogelijke uitvoerformaten. Dankzij de Twitter API worden initieel de eerste 3200 tweets gearchiveerd. Vervolgens zullen de nieuwere tweets aan het archief worden toegevoegd.


Tweets2Mail
Tweets2Mail archiveert juist naar Gmail of een andere e-mailservice. Niet alleen je eigen berichten, maar ook DM's, mentions, de stream van je vrienden zijn te archiveren. In Gmail kun je de nodige GB's kwijt, heb je een zoekfunctie en kun je je berichten met labels archiveren.


Backup van je Blogger weblog
CodePlex Blogger Backup is een gratis applicatie die gebruik maakt van de GData C# Library en in chronologisch aflopend volgorde je berichten lokaal per stuk als als Atom XML bestand opslaat, of alle berichten in één groot Atom XML bestan.

Ook kun je door een datum en tijd op te geven een incrementele backup maken. Ook kun je een beperkt aantal berichten archiveren. Naast de backup heeft Blogger Backup ook een restore functie. Mijn 2409 blog posts werden in 22 minuten allemaal (en dat lukt de standaard export van Blogger niet!) inclusief commentaren geëxporteerd!

Lifehacker heeft een alternatief dat gebruik maakt van de DownloadThemAll extensie in FireFox. De blog posts worden hier als HTML bestanden inclusief plaatjes en bijlagen gedownload. Klinkt als offline browsing tools die ik eind jaren '90 ook gebruikte.

Labels: , ,

24 augustus 2009

TaskCity Global Outsourcing Market

Crowdsourcing heeft met TaskCity een concrete invulling gekregen. TaskCity is een online marktplaats waar vragers en aanbieders van projecten, kortstondige opdrachten en specifieke vaardigheden elkaar kunnen vinden.

Voorbeelden zijn het klonen van een website, schrijven van iPhone of Palm applicaties. De projecten zijn betaald werk, de bemiddeling door TaskCity is gratis. TaskCity bestaat niet alleen uit een computer, maar hebben achter de schermen consultants zitten die helpen met het aanbevelen van juiste kandidaten, het opstellen van een geheimhoudingsverklaring en contracten. Deze laatste twee diensten zijn nu nog gratis, maar lenen zich natuurlijk voor een bijpassende prijsstelling.

TaskCity vind je ook op Twitter, SlideShare en LinkedIN.

Labels: ,

23 augustus 2009

Verslag zaterdag Flevo Festival 2009

Na vrijdag op zaterdag opnieuw 'luxe' overnacht te hebben in Deventer, trof ik aangekomen op het Xnoizz Flevofestival terrein jeugd uit de eigen gemeente, altijd gezellig. Gezellig was ook de muziek tijdens lunchtijd op de Quench Stage: de Nederlandse popband The Handsome Poets en reggaeband Christafari.

Door naar Subyard, waar het genieten was van de ontdeugende en broodnuchtere country van Drentse bodem: Tangarine. Kim Janssen deed het heel wat rustiger aan, maar boeide niettemin met zijn persoonlijke luisterliedjes.

In de Music & More tent bouwde Lion of Zion Entertainment verder aan een geweldig reggae / ska / latin feest met Avion Blackman en Dominic Balli.

Terug op de Quench speelde Jimmy Needham dezelfde set als de dag ervoor in de Subyard. Voor mij een korte overbrugging naar de Hollandse Talitha Holl met band in de Belofte. Ook hier: knappe luisterliedjes met nuchtere grapjes, zonder opsmuk, maar wel met een propvolle spiegeltent.

De slotavond op Flevo is altijd een grote party. De eerste helft van Flatfoot 56 miste ik, omdat ook de inwendige mens gevuld moest worden. De feestrock /folk van deze Schotse mafkezen passen prima op zo'n festival. Philmont had ik eerder op de Quench gezien. Op het hoofdpodium kwam hun rock prima tot z'n recht. Verrassend was Seabird, dat met hun britpop aandoende liedjes steeds beter in hun element kwam.

Newworldson is vorig jaar 'hip' geworden door een optreden in de Subyard. Meer dan verdiend was hun ruimte in tijd en podiummeters op Mainstage. Jemig, wat een show vol gospel, Michael Jackson invloeden, ska, ragtime en nog heel veel meer geheel in stijl.

De Amerikaanse band Newsboys, na het vertrek van Peter Furler en Phil Joel in 50% nieuwe bezetting overtuigde behoorlijk. Hoewel de band behoorlijk leunt op de tracks in de dozen van Jeff Frankenstein, merkte het publiek dat nauwelijks. Michael Tait als nieuwe frontman deed het geweldig, pakte het publiek helemaal in. En met diverse DC Talk tracks mocht 'ie helemaal blijven. Dat met Jesus Freak als toegift werd afgesloten, zei genoeg.

Wil je alle impressies en foto's, artiesteninfo en dergelijke lezen en zien, kijk dan de eerdere blog posts na of surf naar Flickr.

Labels: , ,

22 augustus 2009

Verslag vrijdag Flevo Festival 2009

Na een goede nachtrust op veilige afstand van Bussloo (Deventer) was ik vrijdagmorgen een uur te vroeg weer op het recreatieterrein dan strikt nodig voor het bijwonen van de lezing van Boele Ytsma. Dat is met het mooie zomerweer geen straf. Goed, zoekend gelovige Boele had De Belofte volgekregen en wist interactief zijn passie voor het zoeken naar vertrouwen in plaats van waarheden te delen.

Op de Quench Stage warme Addison Road het publiek op voor, 's avonds zouden ze terugzijn op het hoofdpodium. In de Music & More liep het programma al uit. Zodoende een staart van Tim Borgdorff en band met een praiseconcert meegemaakt, waarna de Parachute Band kwam optreden. In de Subyard intrigeerde Jimmy Needham met zijn persoonlijke, uit nuchtere zelfreflectie geboren liedjes. Heel wat andere koek dan de bombastische meezingers uit de Amerikaanse 'modern worship' gelederen.

Ook in de Subyard: Anderson, dansbare electronica / synthpop. Ik heb de nieuwe CD bij Sally's Place gescoord, dat mag duidelijk zijn. Veel meer leuks dan alleen het op de radio gepromote Running On The Asphalt.

Na een staartje van Psalmen voor nu kwamen Joel & Luke in de Music & More, maar door hun 30 minuten durende opbouw en sound check ging er evenveel playtime verloren, zonde! Daarna lekker weer naar het strand, waar Philippa Hanna met gitaar luisterliedjes zong en LZ7 met hip-hop/dance/pop veel zand deed opstuiven.

De overgang naar het hoofdpodium kostte slechts een korte wandeling. Achtereenvolgens Addison Road met een overtuigende set, October Light & Mojo met vooral veel OC Supertones liedjes en Fee met een worship set op Amerikaanse leest.

HB, het aangekondigde Finse sprookje, was overweldigend: gothic metal/ symfo rock in een 9-koppige bezetting en deels Engelse, deels Finse tracks. En stroopwafels uit het publiek voor de blonde zangeres. Erg leuk!

Slot act was Family Force 5, dat uitgedost in schilden met bokshandschoenen, veel begeleiding uit een doosje en verder een geluidsmuur van rock / funk / pop, slim versmolten tot een eigen geluid. De wat oudere bezoeker herkent Michael Jackson op veel plekken (zang, beats), wat de leeftijd van de heren zelf ook wel weer prijsgeeft.

En zo was het weer middernacht. Vanwege mijn eigen leeftijd hoog tijd een bed op te zoeken ;)

Labels: , ,

21 augustus 2009

Verslag donderdag Flevo Festival 2009

Na eerst nog een halve dag van 7-11u gewerkt te hebben, m'n overnachtingspullen bij m'n moeder in Deventer gedropt te hebben, was het laatste eindje naar Bussloo de echte start voor Xnoizz Flevo Festival 2009. De rij voor de kassa viel mee, ik hoefde geen tent op te zetten, dus om 14u in de eerste groep het festival terrein op. Achter elkaar voerde mijn eerste dag langs Superhero en Bluetree in de Music & More tent, de Deense band Munich in de Subyard, het gospelkoor C-United op de Quench Stage richting avondprogramma. Winnaar van de Xnoizz Band Battle, The Dazzled Prophet kon mij niet echt boeien, hoewel ik weet hoe ondankbaar het is om bij volledig daglicht het hoofdpodiumprogramma te moeten openen op donderdag. Daarna met veel meer bombarie Thousand Foot Krunch en Rebecca St. James. Het langverwachte noodweer kwam dan toch ook opzetten. Afgezien van veel onweer op een afstand en een forse regenbui van een uur hebben we het verder zonder windstoten mogen doen. Neal Morse pakte het publiek met zijn progrock helemaal in, en terecht. Latin band Salvador was op herhaling en andermaal met een strak gespeelde set. De electronica van AsInRebekkaMaria heb ik in de auto beluisterd, 105.30FM doet het goed tot voorbij Wilp ;)

Wil je meer weten over de bands, klik dan op FlevoFestival.

Labels: , ,

20 augustus 2009

FlevoFestival op afstand volgen

Zelf ben ik de komende dagen op en rond recreatieterrein Bussloo tussen Deventer en Apeldoorn voor het Xnoizz Flevo Festival te vinden. Wil je op afstand - omdat je niet kunt, er geen geld voor had, of een een ander excuus hebt - toch wat meekregen, zijn er diverse mogelijkheden.

Live radio-uitzendingen van Xnoizz
Xnoizz webradio zendt live uit vanaf vanochtend tot en met zondagmiddag. Interviews met bands, live optredens van het hoofdpodium en natuurlijk veel impressies van bezoekers.

Woon of rijd je in de Stedendriehoek dan kun je op 105.30 FM de uitzending ook via de ether volgen.

En waar zouden we zijn zonder Twitter backchannel en foto's. Met een aantal andere Flevo enthousiastelingen en twitteraars is afgelopen weekend #flevo09 tot leidende hashtag gemaakt. Heb of maak je foto's op Flevo en zet je ze op Flickr, tag ze dan lastfm:event=939360. Ze verschijnen dan hier, maar ook op Last.fm bij Flevo Festival.


Verslaglegging per dag
De bedoeling is om je na elke dag op de hoogte te brengen met foto's en verslagen via de weblog.

Labels: , ,

19 augustus 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 10

Voor de tiende en laatste maal wat korte indrukken van artiesten en bands van die 20-23 augustus komen optreden tijdens het Xnoizz Flevo Festival. In juni-augustus heb ik in 9 afleveringen andere bands aan je voorgesteld. Je kunt online je spoorboekje voor de komende dagen samenstellen.

October Light & Mojo
OC Supertones is dood (RIP sinds 2005), leve OC Supertones. Leadzanger Matt "Mojo" Morginsky kwam Seekers Planet versterken en Seekers Planet werd October Light. Met Mojo Info tezamen werd het October Light & Mojo. Gemene deler: vrolijke ska-muziek met af en toe een oude O.C. Supertones-song.


Handsome Poets
Handsome Poets komen van eigen bodem, Utrecht om precies te zijn. Indie pop-rock vol enthousiasme.

De band is op Myspace en Hyves.

DJ Quillroader
DJ Quillroader, de artiestennaam van Alfred van de Wege en Stefan Pluym die in 2000 hun gemeenschappelijke passie voor electronica omzetten in Quillroader. Een mix van trance, progressive & house in de lijn van Paul van Dyk, Armin van Buuren, Above & Beyond, in mijn straatje dus.
Live zet het duo live drums, gitaar, keyboard en een zanger in. In 2004 begonnen ze hun radioshow Yamix op Yam FM, later het wereldwijd uitgezonden QR-Global. Momenteel mixen ze ook voor ons de show Xnoizz Beats op webradio!

Je vindt de heren ook op Myspace.

Ponoka
De Nederlandse indie band Ponoka bracht dit voorjaar de CD Built to Fly uit. Rick de Gier, Alice ten Brinke, Laurens M Palsgraaf, Lucas Nap, Theo Nap en Jon van Til komen zaterdagmiddag je middag opvrolijken.

Ponoka is ook te vinden op Myspace en Facebook.

Inlaw Sisters
Van eigen bodem ook zijn de Amsterdamse schoonzussen Monique Neuteboom & Anneke van der Poll, Inlaw Sisters die onlangs het americana album Robbing the Devil uitbrachten.

Dominic Balli & Avion Blackman
Uit de Christafari Lion of Zion stal komen reggae bands Dominic Balli & Avion Blackman

Avion Blackman is ook op Yahoo! Music te vinden.

My Silent Wake
My Silent Wake is een Britse melancholic doom/death metal band. Hoewel ze vaak geassocieerd worden met 'christelijke metal' bestaat de band uit leden met verschillende achtergronden en geloof. Lead gitarist en zanger Ian Arkley zit ook in Seventh Angel die ook op Flevo komt optreden.

Dit zwaar metaal vind je ook op Myspace en Wikipedia en zaterdagavond in your face op het podium.

Joel & Luke
De broers Joel en Luke Smallbone waren backing vocalists van Rebecca St. James (die ook op Flevo optreedt) en wonen in Sydney, Australië. Als onderdeel van hun zomertour door Europa komen ze met een eigen band vrijdagmiddag naar Flevo.

Je vindt ze ook op Twitter, Myspace, Facebook en Youtube.


Laatste updates

Seventh Angel heeft afgezegd vanwege familieomstandigheden. Het nachtprogramma van donderdag wordt licht aangepast op last van de rechter.

Labels: , ,

18 augustus 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 9

Voor de 9e keer krijg je nog wat profielen van artiesten en bands die vanaf donderdagmiddag op het Xnoizz Flevo Festival te zien en horen zijn. Je kunt je eigen spoorboekje online samenstellen.

Canadian Sunset
De Nederlandse band Canadian Sunset stelde ik in oktober 2008 al uitgebreid aan je voor.

C-United
C-United is het Rotterdamse popgospelkoor dat furore maakte in de X-factor 2009 met September van Earth, Wind & Fire

C-United is ook op Myspace en Hyves.

Dulac & Dubois
Dulac & Dubois is een electrohouse duo dat op Flevo present is tijdens de silent disco.

De heren zitten ook op op Hyves, Youtube en Myspace.

Lynn
Lynn, de artiestennaam van Jolinde van der Lugt (zang, piano en gitaar) en hulp Chiel van der Veen (gitaar) met akoestische luisterliedjes.

Lynn is terug te vinden op Hyves en Myspace.

LZ7
LZ7 wordt wel omschreven als kruising tussen Beatie Boys en Dizzy Rascal, maar dan in een 2009 jasje. De groep tourt langs scholen in Manchester, zoals eerder World Wide Message Tribe dat deed. Beide bands maken deel uit van The Message Trust.

LZ7 vind je ook op Myspace.

Labels: , ,

17 augustus 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 8

In juni en juli heb ik in 7 afleveringen vooruitgeblikt naar de artiesten en bands die 20-23 augustus komen optreden tijdens het Xnoizz Flevo Festival. Er zijn toch nog nieuwe bands toegevoegd die ik je vandaag en de komende twee dagen niet wil onthouden. Geen lange verhalen, maar korte indrukken van wat je van hen kunt verwachten, en of je je rondreis langs de podia aan moet passen.

Tears in a Glorious Sky
Tears in a Glorious Sky is in 2006 begonnen als eindexamenproject van Renske Reitsma en Elvera Goedhart. Maurits Nienhuis is gevraagd voor extra gitaar- en zangpartijen. De makers van de dromerige muziek kun je volgen, beluisteren en contacten via Hyves, Facebook, Last.fm en Myspace.


The Dazzled Prophet
The Dazzled Prophet won de talentenjacht Xnoizz Band Battle 2009. Een plaats op het hoofdpodium op vrijdagavond is hun verdiende 'loon'.

Meer weten? Surf naar hun profiel op Hyves of Myspace.

Superhero
De Britse band Superhero bracht onlangs hun nieuwe CD The Bicycle Thieves (goed voor het juiste begrip van Duitsers en Nederlanders) uit. Meer over deze rockband vind je op Wikipedia, Facebook en Myspace. Donderdagmiddag staan de heren om 15u al op het podium om het publiek op te warmen.

Munich
De Deense band Munich speelt alternatieve rock, met een breed spectrum aan inspiratie: van klassieke rock tot melodische en melancholische post-rock.

De Denen zitten ook op Facebook en Myspace.

Nuclear Playground

Nuclear Playground werd in 2000 opgericht in Ede en gaat zo ongeveer aan het Bussloose strand de gitaar aan de wilgen hangen. Voor één van de allerlaatste keren is het rockkwartet live te zien. Gelukkig is er nog Myspace, waarop je ze ook elektronisch kunt uitzwaaien.

Labels: , ,

16 augustus 2009

30 dagen gebed voor moslims

Tijdens de ramadan richten moslims zich meer dan anders op Allah. Jaarlijks wordt er door christenen juist tijdens de islamtische vastenmaand gebeden voor de ruim 1,4 miljard moslims in de wereld. Let wel: 'voor' en niet 'tegen' de moslims. Juist in deze periode willen christenen meer begrip krijgen voor moslims en bidden dat zij Jezus mogen leren kennen als hun persoonlijke verlosser. Dit jaar valt de ramadan in de periode zaterdag 22 augustus tot en met zaterdag 19 september 2009.

Om christenen informatie te geven en te helpen bij het gebed is er de Moslim Gebedsfocus. Het boekje geeft een kijkje in het leven van moslims die wonen in landen van Marokko tot China, bevat getuigenissen van moslims die Jezus hebben leren kennen en geeft achtergronden over de islam.

Islamologe Nuweira Youskine gaf op Islamwijzer.nl aan de 30 dagen stilletjes te bidden voor een kentering in het pr-beleid van de islamitische gemeenschap, alsof de 30-dagen campagne van de christenen een pr-offensief is. Waar we als christenen "Niet door kracht noch door geweld, maar door mijn Geest! Zegt de Here der heerscharen", Zacharia 4 vers 6, aanhalen om aan te geven, dat het Gods werk is in en door mensen, kan ik me de jaloezie op de charmes van christenen van de kant van een moslim(a) wel voorstellen.

Wat aanspreekt, is het persoonlijk verhaal van mensen, zoals dat van ex-moslim en nu Baptistenvoorganger Ergun Caner.

De uitgebreide versie van Erguns getuigenis vind je op tangle.com.

Meer info vind je op 30dagen.nl, internationaal op 30-days.net. Je kunt @30dp volgen op Twitter om op de hoogte te blijven. De organisatoren zijn Frontiers en Jeugd met een Opdracht.

Labels:

15 augustus 2009

Sociaal vlinderen

Diverse nieuwe uitgaven van pakketten doen een gooi naar een plek op jouw Windows desktop om IM en social netwerken te volgen en bij te werken.

Digsby build 61
12 augustus bracht IM + e-mail + social networks desktop client Digsby build 61 uit met daarin de volgende verbeteringen.
- nieuwe skin 'Windows 7'
- Myspace Newsfeed: Activities Stream, status updates, en de mogelijkheid om door fotoalbums te bladeren.
- Global Status: zoals ping.fm dat doet kun je in één keer dezelfde status naar je IM en sociale netwerken posten. De bijbehorende dialoog heeft een ingebouwde spellingcontrole en staat toe links (via de eigen url shortener digs.by) en foto's (via pic.im) te delen.
- URL Shortener http://digs.by. In de toekomst worden er bit.ly achtige statistieken aan deze nieuwe functie toegevoegd.
- OneRiot om real-time zoekacties op het web te doen via Ctrl+F.

Facebook Lite
Facebook kondigde een update aan op hun open stream API. Het wordt mogelijk je Inbox te bekijken en notificaties te ontvangen buiten Facebook om. Noem het Facebook Lite.

PeopleBrowsr
Het social network dashboard PeopleBrowsr, dat zowel in een web als AIR versie beschikbaar is, blijft zich - momenteel in open beta - doorontwikkelen. na de in mei besproken 0.999 versie zit Peoplebrowsr nu op Beta RC 1.11.
Opvallend sinds deze week is de expand actions die met een mouse over ipv een click zichtbaar worden. Het zijn zo van die kleine verbeteringen in de user interface die de ergonomie ten goede komen.

Van rups naar vlinder naar...
Helaas kun je je tijd maar één keer besteden. Afgelopen week nam ik daarom afscheid van Netlog, Jaiku, Kwippy en Furl, nu Diigo. Deze netwerken waren voor mij op sterven na dood.

Wat ik zelf de laatste tijd merk is een opleving bij Xing (wereldwijd groeide het door naar 8 miljoen gebruikers) en FriendFeed subscribers. En in m'n maandelijkse ronde heb ik van veel passieve twitteraars pijnloos afscheid genomen.

Labels: , ,

14 augustus 2009

Microblogging updates augustus 2009

Overname FriendFeed door Facebook
Waar Twitter vorig jaar Facebook van zich af wist te houden door een aanbod van $50 miljoen af te wijzen, nam Facebook 10 augustus content aggregator / social network FriendFeed over. Welke functies uit FriendFeed, dat vooralsnog beschikbaar blijft voor gebruikers, overgenomen worden, is nog niet duidelijk. De voordelen van de samenvoeging die ReadWriteWeb daags na de overname opsomde, zie ik zelf minder, aangezien Facebook zelf ook al sterk was in content aggregatie uit omliggende sociale netwerken en profielen sites. Mashable wist ook 3 redenen te noemen, meer op het vlak van product alignment. Of Twitter, dan wel Google zich bang moet maken, nu Facebook aan sterk verbeterde real-time zoekfuncties werkt, is een goede vraag.
Blijkbaar aasde Facebook 2 weken na de lancering van FriendFeed (oktober 2007) al op een overname en werden eerste contacten gelegd. Vooralsnog blijft Twitter de onbetwiste #1 als het op microblogging aankomt.

Veel belangrijker dan aantallen vrienden is het verdienmodel, in deze advertenties. Facebook is er momenteel erg sterk in: 80% van de adverteerders zet Facebook in. Net als met Google geldt: hoe meer relevante pagina's waarop advertenties kunnen staan, hoe beter. GlobalThoughtz ziet het zo:
"Zuke does the same to Bill Gates, What Gates did to Steve Jobs. Essentially winning your guru."
Seesmic 0.4 en 0.5
Seesmic blijft zich ontwikkelen. Eind juli kwam de 0.4.x versie van zowel Seesmic Desktop als de preview versie van Seesmic Web uit met aanvullingen als:
- single column & multi-column mode
- instellen van de breedte van kolommen.
- in- en uitklappen van de sidebar.
- performance verbeteringen.
- ondersteuning voor Mobypicture.com.
Op 11 augustus kwam de 0.5 versie alweer uit. Nieuw in de 0.5 versie:
- Inline Autocomplete als je @ intikt
- configuratie van je Home Timeline
- Minimaliseren van Seesmic Desktop naar de System Tray met een herstel als je klikt op het notificatiescherm.

Übertwitter beta 4
Übertwitter, de #1 Twitter client op de BlackBerry heeft 12 augustus beta 4 uitgebracht, onder de motorkap versie 0.909. De volgende wijzigingen zijn voorzien:
- Multiple Accounts
- Block van gebruikers
- video integratie op basis van TwitVid.com
- Goto user: op basis van een twitter gebruikersnaam intoetsen direct naar zijn/haar timeline gaan.
- URL Shortening met bit.ly
- veel snellere upload van foto's
- ondersteuning van smileys en emoticons
- aantallen volgers, vrienden en verzonden tweets bij de details van elke tweet
- integratie in de BlackBerry browser, zodat URLs direct vanuit het browser menu in een tweet geplaatst kunnen worden.
- Saved searches
- Twitter name menu – Typ @ en een lijst van je vrienden komt als selectielijst tevoorschijn.
Mashable klaagde direct dat er vervelende advertenties te zien zouden zijn, maar die heb ik op m'n 8900 Curve niet kunnen ontdekken. De klachten van gebruikers die ze wel hadden gezien hebben ÜberTwitter er uren na de release toe gebracht de advertenties weer uit te schakelen.
"We will be turning the ads in UberTwitter off until we can offer an ad-free option, we have heard you all loud and clear! Ads are now off, select 'exit', then re-enter uber, it will retrv one more ad, then that will be it."
Twitteren vanaf elke webpagina
Twee oplossingen die het mogelijk moeten maken vanaf elke webpagina een tweet te kunnen plaatsen als commentaar of aanbeveling voor de content. Plus: direct zien wie wat riep op dezelfde pagina. En dat alles zonder installatie van software op de webpagina's zelf als maker ervan. Als gebruiker heb je keuze uit SumtnSumtn.com en AddaTweet.com.

Welcome to addatweet! from addatweet on Vimeo.


AddaTweet werkt op basis van een Firefox plugin, SumtnSumtn is nog gemakkelijker met een bookmarklet. Beide services leggen een layer over de webpagina, autorisatie op Twitter vindt plaats met oAuth. In dat laatste zat bij mij de kneep. Na het ingeven van de Twitter credentials werden deze niet goed geparsed naar SumtnSumtn en AddaTweet, wat beide onbruikbaar maakte. Het surfen naar http://apiwiki.twitter.com/OAuth-FAQ
geeft verder deze pop-up, niet echt vertrouwenwekkend.

Hopelijk werkt het bij jou beter.

TweepBar
TweepBar is een bookmarklet die werkt op je twitter.com webpagina en je in staat stelt instant messaging met één van je followers te doen.

T-Messenger is een alternatief. T-Messenger is een AIR desktop applicatie dat de wereld van instant messaging en microblogging bij elkaar brengt. De client biedt verder groepsbeheer, upload van foto's via drag&drop en een ingebouwde url shortener.

Labels: , ,

13 augustus 2009

Muzikale ontdekkingen augustus 2009 - 2

KORD
KORD is een door de Roemenen Stefan & Catalina in 2003 gestarte band. Het duo maakt een muzikale mix van pop en dance. Zo namen ze Katy Perry's Hot & Cold op de schop. In december 2005 scoorden ze met Langa mine (Next to me) een hit in de Roemeense top-100.
chrome://foxytunes-public/content/signatures/signature-button.png
Meer zien? Kijk dan op Myspace of Youtube.

The Tall Ships
Een tijd geleden werd ik benaderd door ex-Dryve drummer Keith Andrew die niet alleen een eigen weblog was gestart, maar ook reclame maakte voor zijn nieuwe band, The Tall Ships. Progressive pop, semi-akoestisch bij tijd en wijle, de moeite van het beluisteren waard.

The Tall Ships zijn ook op Last.fm, Facebook en Myspace terug te vinden.

Masoud Fuladi
De Iraanse dj en producer Masoud Fuladi biedt dance tunes, alleen en met zangeressen als Josie en mensen als Ali.i.a.n.

Verder kennismaken kan op Twitter, Myspace, Facebook en Bebo.

Norka
Norka heb ik via Reverbnation opgeduikeld. Deze electronica / vocal trance / house artieste uit Ecuador wordt vergezeld van producer Tekmo. Sinds 2006 komen met enige regelmaat singles en remixes uit, waarmee ze lokaal behoorlijk in de prijzen viel.

Labels: ,

12 augustus 2009

Bekende Nederlanders, hun gezag en irritatiegraad

Het advies "Ik zeg doen!", dat lichtbrenger Natasha Froger eerder en nu alweer maandenlang overstappende marktonderzoeker Maurice de Hond gaven aan consumenten om over te stappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij leidt tot irritatie en klachten.

De Stichting Reclame Code, die zich - meestal reactief - naar aanleiding van klachten vorige week uitsprak tegen de inzet van De Hond als boegbeeld voor de energieleverancier werd gemotiveerd met "te gezaghebbend".

Die kwalificatie kregen Bekende Nederlanders als Daphne Deckers (reclame voor Chupa Chups lollies in 2004), Angela Groothuizen (radiospotje voor Peugeot) werden niet als gezaghebbend bestempeld. In reclames met Vakantieman Frits Bom (voor de DSB Bank) en Natasha Froger werden de personen wel gezaghebbend genoemd, maar vond de commissie dat dit gezag niet werd misbruikt.

Of eerder DSB Bank of nu De Nederlandse Energie Maatschappij, maar ook de genoemde 'gezaghebbende' Bekende Nederlanders, echt baat hebben bij klagende klachten, irritaties en commotie, is de vraag.

Overigens was de spot met De Hond nog elke dag te zien in de reclameblokken van de tv-zenders. Hoezo verbod?

Labels:

11 augustus 2009

Online project management ondersteuning 18

ProjectMgr.net
ProjectMgr.net biedt multi-language project management ondersteuning. Samenwerken, bestanden delen en tijdregistratie is beschikbaar. Ticketing, Gantt charts, rapportages, discussieforum en takenbeheer idem. Naast een gratis 30-dagen versie, is er een betaalde versie vanaf $15-75 per maand afhankelijk van de benodigde hoeveelheid gegevensopslag, aantal gebruikers en projecten.


OpenTeams
De makers van OpenTeams timmeren op Twitter flink aan de weg. En dat lijkt terecht als je de screenshots van veel verder dan een standaard wiki-oplossing gaande teamwerk ondersteunende oplossing bekijkt.

De claim van de makers is dat als een aantrekkelijke elektronische werkomgeving wordt aangeboden, de productiviteit van het team vergroot zal worden, andere communicatiekanalen zoals e-mail minder verstopt raken, kortom winst aan alle kanten.
Met een eenvoudige prijsstelling van $9 per gebruiker per maand, is het prima werken.

Projecturf
Projecturf biedt een eenvoudig, maar gelikt ontwerp de diverse hulpmiddelen als taken- en tijdbeheer, het uitdelen van autorisaties, delen en opslaan van bestanden en elektronische contacten met projectmedewerkers en RSS feeds voor notificaties.

Prijsstelling van de betaalde versie loopt van $30-160 per maand, afhankelijk van het aantal projecten dat je met Projecturf wilt beheren. Aantal gebruikers en opslagruimte voor bestanden zijn in alle drie versies ongelimiteerd. Natuurlijk kun je ook eerst een gratis 30-dagen versie uitproberen.

Labels: ,

10 augustus 2009

Eigendom van wiki informatie

De discussie over het waarheidsgehalte en dus gezag van Wikipedia is momenteel gesust. Ik refereer graag aan Wikipedia pagina's en als me ontbrekende of onjuiste informatie opvalt, wijzig ik dat. Deze vrijheid en het beroep op de wisdom of the crowds is juist de kracht gebleken van dit initiatief.

Op onze interne wiki gelden dezelfde principes, maar schaalgrootte (vorige week 2.980.776 artikelen op de Engelstalige Wikipedia versus 12.588 artikelen intern) en belangen van schrijvers blijken soms nog anders.

Wat dacht je van het volgende commentaar bij een links-sectie in een artikel over Six Sigma, waar nog géén hyperlink naar Wikipedia en iSixsigma te vinden was:
"These links were chosen after extensive debate. Please do not make changes without discussing it on the talk page first."
Niet echt uitnodigend!

De kwalificatie van een collega met een "overlegloze staatsgreep" bezig 'zijn' pagina te wijzigen eind 2008, staat me nog goed bij. Dat ik na verrijken van wiki-pagina's wordt gebeld en gemaild door collega kennisdelers, geeft te denken. Is het echt zo opvallend dat kennis wél gedeeld wordt?

Als je iets op een wiki zet, kan het bewerkt en gewijzigd worden door anderen. Dat is goed, want het vergroot de kwaliteit van de inhoud. Zolang met die insteek onderhoud aan de informatie wordt gedaan, is het resultaat van 'twee weten meer dan één' prima. Als je informatie voor jezelf wilt houden, niet uit de voeten kunt met bijvoorbeeld de GNU-licentie voor vrije documentatie, maar je eigen auteursrechtelijk beschermd werk wilt schrijven, met keurig verkregen toestemming van brongebruik, ook goed. Dat is jouw inschatting van de kracht van je personal brand en de media die je inzet om jezelf en je ideeën te 'verkopen' aan je publiek.

Labels: ,

09 augustus 2009

Hoe vermarkt je de Bijbel?

Je kunt de Bijbel gewoon weggeven, uitdelen als ultieme aanbeveling voor een levensveranderend boek. Jarenlang was de slogan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dan ook "lees, leef geef de Bijbel". In de 21e eeuw moet je er toch meer event marketing, belevenis, persoonlijk aansprekende voorbeelden, etc. bij nemen, zo lijkt het.
De laatste jaren wordt er jaarlijks activiteiten als de Bijbel10daagse georganiseerd, met bijeenkomsten, een Bijbelquiz op televisie en een thema om aspecten uit de Bijbel eens anders te belichten.

Ditmaal is het thema Verhalenkaravaan. In verhalen van de Bijbel kom je mensen tegen die, hoe verschillend ze ook zijn, dezelfde eigenaardigheden, kwaliteiten, zwakten, twijfels en emoties hebben als wij. Bijbelverhalen spreken ook nu. Geloofsverhalen, verhalen van hoop en twijfel, dood en liefde, verteld door mensen die zich gegrepen voelen door de bijbelverhalen.

Een echte verhalenkaravaan, een dubbeldekker ingericht door met een verhalenverteller trekt van Maastricht in 10 dagen door het land en eindigt in het noorden. Onderweg worden dorps-, kerk- en schoolpleinen aangedaan.

Bijbel10daagse 2009 weergeven op een grotere kaart

Vorige week zondag was het NBG aanwezig op Europa's grootste boekenmarkt, dat elk jaar in Deventer gehouden wordt.

Binnenkort, van 20-23 augustus presenteert het Bijbelgenootschap als The Quench opnieuw als mede-organisator van het Xnoizz Flevofestival aan het strand van recreatieterrein Bussloo. Openlucht samenzang, discussies en vooral interactie met het publiek over en rond bijbellezen en verspreiding van Gods woord. De programmering vind je online, een Hyves groep ontbreekt niet.

Labels: , ,

08 augustus 2009

Johan 10

Johan viert vandaag zijn 10e verjaardag. Hij groeit de laatste tijd weer duidelijk in lengte (nog maar een half hoofd kleiner dan Klazien) en begrip. Het nieuws (Journaal, RTL4 nieuws, BNR nieuwsradio) is favoriet. Dat leidt weer tot allerlei vragen, en dus gesprekken.

Enkele voorbeelden:
- waarom is de Vietnam oorlog gevoerd?
- hoe is de Eerste Wereldoorlog gestart?
- waarom is de dood van Ferdy E. nu in 2009 nieuws?
- wat is beleggen?

Hieronder de foto's van Johan uit het afgelopen jaar.

Labels:

07 augustus 2009

Microsoft Office 2010 Access en Visio getest

De afgelopen dagen heb ik je verteld over veranderingen in de Microsoft Office 2010 suite, waar ik een Technical Preview mocht doen. Eergisteren Word en Outlook, gisteren Excel en PowerPoint. Vandaag het derde en laatste deel van de preview met Access en Visio.

Microsoft Access 2010
De basisfuncties van Access zijn sinds 2003 niet meer echt gewijzigd. Zichtbaar verbeterd zijn de functies om gegevens naar het web te publiceren en te analyseren. Ze dwingen je wel om goed na te denken over database schema's, integriteit, web-enabled schemes enzo. Serieus dus.

De eerste aanblik van Access 2010 geven geen aanleiding tot 'nu moet je overstappen' ofzo.

Microsoft Visio 2010
Visio had ik de laatste jaren niet in een recentere versie dan 2003 gebruikt. Opdrachtgevers zijn niet zo scheutig in het vrijgeven van licenties en de tijd van ontwerpen maken ligt al lange tijd achter me. Voor een Gantt diagram maak ik wel een schermafdruk uit Microsoft Project (indien beschikbaar gesteld) of Open Workbench. Dat brengt me meteen op de opmerking dat Project geen deel meer uitmaakt van de Office familie en nu ook niet in een 2010 versie beschikbaar is/komt. MindManager gebruik ik voor allerlei andere visualisaties.
Terug naar Visio 2010, dat een groot aantal templates biedt, niet alleen bekende als netwerkschema's en stroomdiagrammen, maar nu ook Six Sigma schema's, Value Stream Mappping (Lean) en 3D routebeschrijvingen.

Het sleuren-en-pleuren van shapes en lijnen gaat nog altijd lekker vlot, maar ontslaat je niet van de plicht na te denken wat je nu eigenlijk aan het tekenen bent.

Conclusie na drie dagen
Op de vraag of de verbeteringen het waard zijn over te stappen, is geen eenduidig antwoord te geven.
- zit je al op Office 2007, dan zijn de verbeteringen 'leuk, niet schokkend'.
- zit je nog op Office 2003 of eerder, dan wordt het toch wel tijd om over te stappen, en dan natuurlijk in één keer naar 2010. Backward compatibility is de laatste Office versies erg goed geregeld, dus dat is geen breekpunt meer.

Om in stijl af te sluiten hieronder de officiële trailer voor Office 2010 The Movie. De grafsteen van Clippy (1997-2004) vond ik nog het leukst. We kunnen prima zonder, maar dan wel met Office 2010, zo is Microsoft's boodschap.

Labels: ,

06 augustus 2009

Microsoft Office 2010 Excel en PowerPoint getest

In mijn drieluik over de Technical Preview van Microsoft Office 2010 (gisteren belichtte ik Word en Outlook, morgen komen Access en Visio aan bod), neem ik je vandaag mee naar de laatste versies van Excel en PowerPoint.

Excel 2010
Tja, het spreadsheet als zodanig behoeft anno 2009 geen verbetering meer, dat is duidelijk. Dus zet Microsoft nog nadrukkelijker in op het analyseren van gegevens en het delen ervan met je team of organisatie. Opvallend is de nieuwe Slicer, dat als 2010 oplossing voor de altijd moeizaam aan de praat te krijgen Pivot table is. Ook kun je nu eenvoudig direct naast je datacellen visualisaties van de gegevens zetten die elk in één enkele cel passen. Dat is wezenlijk anders dan de grafiek die als een laag over de cellen heen gepositioneerd wordt. De Office button is groen in Excel en de 2GB maximale bestandsgrootte geldt niet meer in de 2010 versie.


PowerPoint 2010
In PowerPoint 2010 is ingezet op betere mogelijkheden voor video en fotobewerking. Een foto invoegen gaat tegenwoordig gepaard met toepassen van overgangseffecten, correcties en artistic effects, zoals je die van andere fotobewerkingsprogramma's ook kent.
Het invoegen van video's is eindelijk, zoals je zou verwachten. Insert Movie is Insert video geworden, en nu is het mogelijk van een online video site, zoals Youtube de embed code te kopiëren en zonder conversies in PowerPoint af te spelen.

Handig is ook het visueel met roze en blauw aangeven waar photo en video options zijn terug te vinden om je ingevoegde objecten verder te vervolmaken.

Nieuw is ook de mogelijkheid secties in je presentatie aan te maken en bijvoorbeeld één of meer secties (groepen van slides) af te drukken. Dat helpt weer bij grotere presentaties, of die 'moderne' slidedecks, waarin consultants complete adviesrapporten, plannen van aanpak en verkooppraatjes in onderbrengen.

Ook nieuw is de mogelijkheid je PowerPoint presentatie op te slaan als video. Alleen het .wmv formaat wordt ondersteund, wel kun je kiezen uit diverse kwaliteitsniveaus. Helaas werkte het echter niet in deze Technical Preview, maar de van Moviemaker geleende functionaliteit is helder.

Een aantal van de verbeteringen heeft Microsoft zelf voor je inzichtelijk gemaakt.

Labels: , ,

05 augustus 2009

Microsoft Office 2010 Word en Outlook getest

Gisteren kreeg ik de uitnodiging om de technical preview van Microsoft Office 2010 te doen. Als tevreden gebruiker van de Office 2007 suite, zowel zakelijk als privé, waarbij de overgang van de XP-2003 naar 2007 echt een grootschalige verandering inhield, was ik natuurlijk benieuwd naar de verbeteringen in de 2010 versie. Microsoft zelf prijst de nieuwe suite als volgt aan.

Downloaden van de ruim 530MB Office en 200MB voor Visio ging haast vlotter dan het extraheren en installeren op de pc. Hoewel, de installatie na het ingeven van de product keys geheel onbewaakt kan worden afgerond.

Vandaag eerst de testresultaten van de applicaties die ik het meest gebruik, Outlook en Word. Morgen Excel en PowerPoint, donderdag Access en Visio. OneNote en SharePoint WorkSpace laat ik ditmaal buiten beschouwing, omdat je daarvoor het liefst een opstelling met server en echt samenwerken aan documenten hebt. Aan Publisher waag ik me al jaren niet meer.

Microsoft Outlook 2010
Op het eerste oog is er niet veel veranderd sinds Outlook 2007. Wat me opviel, is dat de Inbox in de hoofdmap gereserveerd blijft voor Exchange. Een opgevoerd Gmail account werd automatisch als IMAP account verwerkt en krijgt 'dus' een eigen Inbox, zoals je dat in eerdere Outlook versies gewend was van Hotmail. Zelf prefereer ik de mail in één Inbox map te laten binnenkomen, om daar vandaan verder te verwerken. Dat komt de productiviteit wel ten goede.

Mooi opgelost zijn de ribbon opties om mailtjes als gelezen/ongelezen te klikken en om berichten niet alleen te kunnen verwijderen, maar ook weer terug te halen. Kijk, dat scheelt een gang naar de Verwijderde items en handmatig terugzetten. Ook de voorzieningen voor mobile notificaties vallen op. Zelf zou ik hier niet een SMS regen aan willen wagen, maar me baseren op Windows Mobile of andere met Exchange/Outlook samenwerkende synchronisatiedienst.

Microsoft geeft zelf nog als belangrijkste vernieuwingen aan:
- Conversation View, waarmee berichten in een thread worden getoond.
- Quick Steps als wizard voor veelgebruikte taken, uitmondend in een knop. In eerdere versies kon dit ook wel gemaakt worden, maar kostte het meer moeite.
- Group Scheduling View om het maken van vergaderverzoeken met groepen mensen een stuk gemakkelijker te maken.

Microsoft Word 2010
Hier viel me direct de wat grijze (aan Apple's UI doen denkende) interface op. De Office button is wat kleiner en blauw. Onder de Office button vind je belangrijke functies als Protect document, Info about het document. Verbeterd zijn de voorzieningen voor co-authoring en graphics. Insert screenshot werkt in de Technical preview versie niet. Het opslaan vanuit Word als PDF en OpenDocument is prettig, dat scheelt installatie van een product als PDF995. Ook is het nu mogelijk de ribbon balk naar boven weg te klikken om meer schermruimte over te houden voor het echte werk.

Uiteraard heeft Word diverse compatibility opties om je publiek van een juiste versie van je document te kunnen voorzien. Wat dat betreft wordt het met elke versie alleen maar lastiger, aangezien lang niet alle organisaties op dezelfde versie van Office werken.

Microsoft laat je in de video nog wat verbeteringen in woord en beeld zien.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

04 augustus 2009

Cadeautje voor je vrouw

Incredible India heeft ter promotie van India een aantal posters ontwikkeld, waarvan "And to think that these days men get away with giving flowers and chocolates to their wives." met de Taj Mahal bij ons bezoek aan Astrid in Zweden als visuele hint op een deur opviel en tot een glimlach leidde.

Sinds twee jaar is dit unieke bouwwerk opgenomen in de lijst van nieuwe Wereldwonderen.

De Taj Mahal is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631 in het kraambed van haar 15e kind. Op haar sterfbed had Sha Jahan beloofd nooit meer een kind te verwekken en het mooiste gebouw voor haar te laten bouwen. Voor het ontwerp zijn minstens 37 personen betrokken geweest, de belangrijkste architect was de Iraniër Isa Khan. Om zich zo goed mogelijk in te leven in het liefdesverdriet van de grootmogol, liet hij zijn eigen vrouw op een gruwelijke manier vermoorden. In een visioen zag hij vervolgens de contouren van een witte en een zwarte Taj Mahal tegenover elkaar. Die zwarte, bedoeld als mausoleum voor Shah Jahan zelf is er nooit gekomen. De witte imponeert jaarlijks 2 miljoen bezoekers als blijk van liefdebetuiging aan een vrouw.

Je kunt uit dit bijzondere liefdesverhaal natuurlijk verschillende lessen halen:
1. Toon je liefde voor je vrouw zolang ze leeft.
2. Belofte maakt schuld.
3. Als je vrouw ook blij is met chocolade of een bloemetje, sloof je dan niet uit door een heel gebouw neer te zetten.
4. Als je vindt dat je vrouw uniek, speciaal, een godswonder is, wil je geen 376 jaar wachten op erkenning door de UNESCO. En heb je haar als 'hoofdechtgenote' of enige?
5. Van bloemen en chocolade kun je ook prima samen genieten. Daar heb je meer aan dan uiteindelijk een mausoleum te delen met je vrouw, omdat je eigen exemplaar niet gerealiseerd is.
6. Denk in alternatieven. Er zijn indrukwekkender mogelijkheden dan een verplicht blok chocolade of een bloemetje.

Labels: ,

03 augustus 2009

Dooyeweerd geherwaardeerd in 2009

Adri Platje presenteerde op de Project management Parade 2009 zijn zoektocht Van project management naar project based leadership. Voor het inbedden van projectmatig werken in een raamwerk baseerde Platje zich op de algemene systeemtheorie The Skeleton of Science (Kenneth E. Boulding, 2004) en De Wijsbegeerte der wetsidee van Herman Dooyeweerd.

Ik kende Dooyeweerd (1894-1977) of diens filosofische werken nog niet en was verrast door de verbindingen naar 'kosmische religiositeit' in een projectmanagement presentatie. Bijbelgedeelten als Jesaja 40 en Job 37 doemden direct op, en daarmee zat ik - na deze zomer eindelijk via de bibliotheek Kalsbeeks proeve van een christelijke filosofie De wijsbegeerte der Wetsidee bemachtigd te hebben - in één van de principes van Dooyeweerds ideeën van de werkelijkheid: er zit altijd een religieuze component in.

Sterker: juist een religieus grondmotief vormt de basis voor denken en handelen in de werkelijkheid van het hier en nu. Dooyeweerd maakt een helder onderscheid tussen een dergelijke geloofsaanname (grondslag voor de beschouwing van de werkelijkheid) en theologie (eenmaal gevangen binnen een denkraamwerk jouw ideeëen over God beschrijven, maar daarin altijd beperkt zijn omdat je als schepsel niet volledig je Schepper zult kennen, exact waarop bijvoorbeeld Job door God wordt aangesproken).

Dooyeweerd stelt dat de kosmos door God geschapen is. God is daarvan zelf geen onderdeel maar geeft de onderscheiden wetten voor alle aspecten daarin. En dat is een radicaal ander vertrekpunt dan John Locke (Rede), René Descartes (cogito, ergo sum) of Immanuel Kant (Venunft). Verder stelt Dooyeweerd dat het 'archimedisch punt' waarop de denkconstructies van de Verlichting en andere wereldbeschouwingen gebaseerd zijn, is de aanname van de autonomie van de mens en diens rede (auto nomos). Elke levensbeschouwing is gebaseerd op een 'religieus grondmotief', ook al wordt dat ontkend. Zijn eigen religieus grondmotief was christelijk en dus staan de natuurwetten en overtuigingen van algemene genade van God voor de mensheid en specifieke genade voor elk zondig mens centraal.

De werkelijkheid (kosmos) kan in ken-gebieden, kringen, 'wetskringen' of 'modale aspecten van de werkelijkheid' verdeeld worden. Binnen elk gebied gelden eigen wetten. Deze kringen of modale aspecten kennen een duidelijke rangschikking. Binnen een wetskring is een entiteit als subject gebonden aan de wetten die voor die kring gelden. In een 'hogere wetskring' kan een entiteit ook een rol spelen, niet als subject, maar als object.

De 15 aspecten of wetskringen waarin Dooyeweerd de werkelijkheid onderscheidde zijn:
1 getalsmatig
2 ruimtelijk
3 beweging
4 fysisch
5 biotisch
6 psychisch
7 analytisch
8 historisch
9 taal
10 sociaal
11 economisch
12 esthetisch
13 juridisch
14 ethisch
15 pistisch
Toetsing van een willekeurige entiteit aan dit model is de proeve van deze filosofie. Zoals ook Kalsbeek beschrijft, is daarmee tevens toetsing van theologische en andere wetenschappelijke ideeën mogelijk. Veel pogingen om bijvoorbeeld het ervaren dilemma tussen wetenschap en godsdienst, schepping of evolutie, de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier vanuit een andere filosofie te beschrijven of te verbinden, blijken doodlopend.

Kalsbeek schreef in 1970: "Zo is mijn overtuiging, dat aan de wijsbegeerte van Dooyeweerd nog een grote werking in de breedte en in de diepte te wachten staat. Zij zal daarbij zelf allicht niet onveranderd blijven." OK, zijn ideeën werken door in het CDA en de ChristenUnie. Het kabinet Balkenende IV is daarom wel eens een 'Dooyeweerd-kabinet' genoemd vanwege de deelname van collega VU corifeën Balkenende, Rouvoet en Donner. Aan lesgeven vanuit, schrijven binnen de kaders van, maar vervolgens roepen dat je geen aanhanger bent van Dooyeweerd, zoals schrijver, filosoof en theoloog Willem Ouweneel in 2000 deed, heb je minder. Als er reden is de filosofie te veranderen, weerleggen, is er alle ruimte voor, maar dan graag wel in combinatie met een vollediger en krachtiger alternatief.

Tot dat moment lijkt me meer dan voldoende ruimte zitten om bijvoorbeeld een vakgebied als projectmanagement te toetsen aan alle 15 aspecten en niet bijvoorbeeld aan alleen een economisch aspect. Of om te expliciteren dat het pistische aspect alleen volledig tot z'n recht komt in samenhang met de voorgaande 14.

Sinds kort is het driedelige origineel van de Wijsbegeerte der Wetsidee (1935-'36) gedigitaliseerd.

Labels: , ,

02 augustus 2009

Wadlopen van Sahlenburg naar Insel Neuwerk

In de jaarlijkse pogingen wadlooptochten te maken die ik nog niet eerder gelopen heb, vond ik eerder dit voorjaar de mogelijkheid om vanuit het Duitse Cuxhaven aan de monding van de Elbe naar het eiland Neuwerk en zo mogelijk vanaf Neuwerk nog heen en weer naar het vogeleiland Scharhörn te wadlopen met www.wattlaufen-cuxhaven.de. De weersvooruitzichten waren goed en de vorige week spontaan afgesproken logeerpartij van de kinderen, maakten het mogelijk dat ook Klazien meeging. Sinds 1998 had ze geen wadlooptocht meer meegedaan, en samen op pad is gezelliger dan alleen. Ergens in het vastleggen van de reistijden was de vroege oversteek naar Insel Neuwerk om ook Scharhörn te lopen de mist in gegaan, en liepen we 's middags vanaf 14.30u de overtocht.

De logistiek had nog een uitdaging in zich. De veerboot zou 's avonds aankomen in Cuxhaven, terwijl de oversteek naar Insel Neuwerk vandaag vertrok vanaf het 8km verderop gelegen Sahlenburg. Omdat de dienstregeling van de stadsbussen aangaf, dat er zaterdagavond laat geen bussen meer tussen Cuxhaven en Sahlenburg zouden rijden, hebben we 's ochtends de auto geparkeerd bij Alte Liebe, direct achter de haven van Cuxhaven en zijn met de 1006 stadsbus via de badplaatsen Duhnen en Sahlenburg naar het vertrekpunt gereden. Drie kwartier over 8km in een propvolle bus langs Duitse toeristentrekkers.

De tocht zelf was verrassend licht. Geen diepe slik, zoals bij de meeste waddeneilanden. Bijzonder aan het wad hier is dat bij eb de waterlijn 30km verder ligt dan de vloedlijn. Geen wonder dat niet alleen Insel Neuwerk, maar ook Scharhörn belopen kan worden. En gelopen werd er, door honderden mensen. Slechts een deel met wadgidsen, zo bleek. Onze grote groep, met maar één wadgids liep zo sloom, dat we na het laagste punt voorbij de helft van de tocht de rest in ons eigen tempo met z'n tweeën hebben gelopen.

Grotere kaart weergeven
Neuwerk diende om de Hanzestad Hamburg te verdedigen. De uit 1369 stammende 35m hoge vuurtoren op het eiland staat er nog altijd en is daarmee Hamburgs oudste verdedigingswerk. Op het kleine eiland wonen zo'n 36 vaste inwoners die het vooral van de toeristen moeten hebben. Dat Zum Anker ook een mobiele Bierstube Watt-Oase op het wad exploiteert, is heel begrijpelijk.

Op het eiland hadden we na een kleine rondgang eerst het terras van familiepension Haus Seeblick opgezocht, maar de uitbaters hier konden de toegestroomde drukte niet aan. Na ruim 20 minuten hadden we alleen nog maar een menukaart gekregen. We zijn opgestapt en hebben bij het verderop gelegen Hus Achtern Diek wel lekker gegeten en gedronken, buiten op het terras in een typisch Duitse strandkorf. Vlotte en vriendelijke bediening scheelt een hoop!

De overtocht met een paar honderd man aan boord van de MS Flipper was ook prima voor elkaar. Naast de grote zeeschepen en met een rustige zonsondergang. Om ons te plagen en anderen te plezieren werden op de boot kaarten verkocht voor de Sonderbuss die mensen vanaf de haven terugreden naar Duhnen en Sahlenburg.
Tegen 22.30u zaten we weer in de auto, om 3u later thuis te zijn. Volgend jaar willen we terug naar Cuxhvaven en Insel Neuwerk, dan met de kinderen. Deze tocht is wat ons betreft een prima gelegenheid om de kinderen te laten kennismaken met wadlopen en de fauna op het wad.

Alle foto's en video bij elkaar op Flickr.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

01 augustus 2009

Muzikale ontdekkingen augustus 2009 - 1

Corrie Carlson
Corrie Carlson zit muzikaal in de hoek van Britt Nicole, Francesca Battistelli en Brooke Barrettsmith. Semi-akoestische popdeuntjes met teksten ter bemoediging in moeilijke tijden, diep geworteld in het christelijk geloof.

Je kunt Corrie volgen op Twitter en vriendjes worden op Facebook.

Aiming for Aurora
De Amerikaanse rockband Aiming for Aurora maakt prettig in het gehoor liggende muziek.

Je kunt het 6-tal volgen op Twitter, vriendschap aangaan op Myspace, Facebook en video's bekijken op Youtube.


Chi Coltraine
Een soort tjonge, jonge reactie had ik op het ontdekken dat Chi Coltraine nog altijd alive & kicking is. Dit jaren 80 fenomeen heeft onlangs een best of uitgebracht en is weer aan het optreden.

Check haar op Myspace.

TinyMusic
Tenslotte de lichtvoetige synthpop van TinyMusic. Dit is een pop project van Ewan McArthur aka EMC/LDA/East of Eden, eigenaar van Bellarine Recordings en producer/remixer.

TinymusicQuantcast
Rock the Floor is de debuut single van het album Night Rainbow. Ze zijn beïnvloed door bijvoorbeeld paulmac, Thomas Dolby, BT, Sophie Ellis Bextor, Goldfrapp, Depeche Mode, Kraftwerk, Nine Inch Nails, enz.
Je kunt deze Australische band volgen op Twitter.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker