Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 2

En vandaag heb ik nog wat toeristische tips in de Zweedse omgevingen Småland en Östergötland voor je uitgewerkt.

Glasriket
In Småland vind je naast een boel meren, bossen, houtindustrie ook het Glasriket. Elk dorp heeft er z'n glasblazerijen, tezamen een magneet voor toeristen die echter vooral stoppen bij de grote bedrijven van Kosta Boda in Kosta, Boda en Åfors. Daar wordt niet alleen live glas geblazen, maar vind je ook grote outlets om het grootschalig geproduceerde glaswerk zelf te kopen.

Kleinschaliger en soms zelfs interessanter dan de 'grote jongens' zijn Lindshammar (de meest noordelijk gelegen glasblazerij en factory outlet tegen lage prijzen!), Klaveström, SEA, Orrefors, de kunstwerken in Transkö Hytta en de bijzondere werken van Mats Jonasson in Målerås.

Gränna
Gränna ligt lekker aan het water van Vättern, je kunt met een veerboot over naar het eiland Visingö. De polkagrisar ofwel de zuurstokken in allerlei smaken vind je overal in de hoofdstraat. Je kunt ze bij Franssons ook live gemaakt zien worden, extra leuk natuurlijk.

Labels: , ,

30 juli 2009

Oude tijden herleven in Småland

Stoomtrein Eksjö
Was dat even een geluk, dat er in het kader van de O-Ringen in Eksjö ook een stoomtrein paraat was op het station, net toen wij de winkelstraat wilden verkennen.

En bewegende beelden met geluid zijn natuurlijk nog leuker!


Åsens By
In het cultuurreservaat Åsens By staat de tijd stil bij begin 20e eeuw. Zwijnen hebben de ruimte, geen megastal, kersen kun je zelf plukken, niet kopen in de super, en de was hangt aan de lijn te drogen, niet in de droger.

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld laat de overbekende verhalen van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Emile en anderen tot leven komen. Tijdloos en dus ook in 2009 springlevend.

In de speciale Astrid Lindgrens Värld set vind je veel meer foto's en video's voor een goede impressie van dit dagvullend programma.

Kleva Gruva
In de oude en koude mijnschachten van Kleva Gruva waan je je mijnwerker, met een lamp zoekend naar de uitgang, gekromd zoals een echte kompel. Nee, er komt geen ijzererts, of ander edelgesteente mee naar boven. Wel een leuke belevenis.


Glasblazerijen in het Glasriket
En vergeet vooral de glasblazerijen in het Glasriket niet. Hoewel, echte glasblazers zagen we alleen in de vestigingen van Kosta Boda.

Meer foto's van het glasblazen staan op Flickr.

Labels: , ,

29 juli 2009

De Nederland-Zweden lijn

Als Nederlander op vakantie in Zweden heb je een natuurlijke belangstelling voor alles wat met ons kikkerlandje te maken heeft. En zo nu en dan trof ik wel bijzondere lijntjes tussen de beide landen. Uiteraard op de eerste 2 dagen de familie Klomp die deels Nederlandse, deels Zweedse nationaliteiten in de gelederen heeft. Vervolgens op 10 juli de Europese markt in het centrum van Jönköping, waar typische Hollandse koopwaar als pepernoten, bloemen en kaas werd verkocht.

Op de markt in Eksjö ontmoetten we een geëmigreerde Nederlander die ter plekke stroopwafels verkocht.

Op Stjärneborg in de gemeente Aneby lag pal naast de koperen pyramide een grafmonument van de in Brummen geboren Jacoba Adriana van Spreekens. Aan het naastgelegen Ralången meer ligt het Hollandshus.

En in het gezellige Tranås bood een bloemenwinkel natuurlijk een Hollands boket aan.

Tenslotte: wat veel mensen niet weten, is dat het 'Zweedse woonwarenhuis' IKEA juridisch gezien in en vanuit Nederland wordt beheerd in drie BV's en een stichting:
*Inter IKEA Systems B.V. in Delft (IKEA concept en handelsmerk)
*Inter IKEA Holding N.V. op de Nederlandse Antillen.
*INGKA Holding B.V. in Leiden (eigenaar van de 235 eigen vestigingen)
*Stichting INGKA Foundation, in Amsterdam, zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

Labels: , ,

28 juli 2009

Kalenders synchroon houden met Outlook ipv Plaxo

In maart 2008 schreef ik over diverse mogelijkheden kalenders synchroon te houden. Toen was de aanleiding dat project support medewerksters niet in mijn zakelijke agenda konden kijken. Later kwam er de behoefte aan het zo eenvoudig mogelijk afstemmen van mijn agenda en die van de rest van het gezin. Met de Plaxo-Outlook integratie op de laptop en een gepubliceerde Plaxo webpagina met daarop de agendagegevens, had ik een werkende oplossing.

Plaxo kondigde in juli aan de sync-opties voor contact- en kalendergegevens te gaan onderbrengen in de betaalde premium versie ($47.95 per jaar, effectief vanaf 30 juli 2009). Aangezien Plaxo enerzijds functioneel tegen LinkedIn aan schurkt en anderzijds tegen FriendFeed / Facebook, had ik een trigger voor een zoektocht naar een gratis '2009 oplossing' voor de kalender synchronisatie.

Eerste onderzochte optie was opnieuw Google Calendar Sync, maar die werkte in zowel de one-way als two-way sync standen niet de hele Google agenda bij met de Outlook afspraken. Ik had al wel verkend hoe je een Internet Calendar bestand (.ics) in Outlook 2007 als internetagenda kunt opnemen.

Bij het willen abonneren op de vanuit Google Agenda gepubliceerde .ics ontdekte ik een andere optie in Outlook 2007, namelijk het rechtstreeks publiceren van een .ics vanuit Outlook 2007 zelf. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Microsoft Office Online. Zowel de publisher als de subscriber moeten wel een Live ID hebben om er gebruik van te kunnen maken. De mogelijkheid om naast je e-mailadres dat als primaire ingang op Live (voor Messenger of andere voorzieningen) gebruikt wordt, kun je ook alternatieve e-mailadressen opgeven, wat je vrijer maakt ten opzichte van het e-mailadres dat je in Outlook gebruikt.

Resultaat van deze actie, is dat het thuisfront in Outlook bij Agenda direct een periodiek automatisch bijgewerkte agenda van mij beschikbaar heeft. Geen aanvullende gratis of betaalde programma's nodig dus.

Labels: ,

Marianne jarig

"Tot mijn verjaardag!" wenste Marianne aan het begin van de zomervakantie iedereen die ze een paar weken niet zou zien. Vandaag viert onze jongste dochter alweer haar 6e verjaardag. En wat gaat die tijd snel: ze kent al vóór de start van groep 3 alle letters van het alfabet, leest en schrijft de eenvoudige woorden en lepelt de tafel van 1 en 2 op. Dan lijkt en is borstvoeding, box en peuterspeelzaal alweer jaaaaaren geleden.

Alle reden dus voor feest vandaag.

Labels:

27 juli 2009

Toeristische tips Småland en Östergötland 1

Ben je deze zomer of zoek je voor een volgende vakantie leuke gelegenheden en tips voor trips in de Zweedse streken Småland en Östergötland, heb ik de ervaring van de afgelopen twee weken voor je uitgewerkt.

Eksjö
Eksjö prijst zichzelf aan als de unieke houten stad, en voor de gezellige straten in het centrum is dit terecht. De houten huizen, kunstgalerieën en hofjes zijn op elke dag van de week bezienswaardig.

De beschikbaarheid van diverse grote supermarkten als COOP Konsum, Netto en Lidl maken de stad ook een praktische stop-over. Onze foto's van Eksjö vind je op Flickr.

Enkele kilometers westelijk aan de rechterzijde van de provinciale weg 40 ligt in Kållarp de handwerkwinkel Ljusboden. Houtsnijwerk, snuisterijen, zelfgemaakte kwarktaart volgens Smålands recept, je vindt er van alles.


Ten noordoosten van Eksjö ligt de 800 meter lange kloof Skurugata. Je kunt deze vanuit zowel de noord- als zuidzijde doorkruisen. Aan de zuidzijde ligt Skuruhatt, een heuvel die een schitterend panorama op de omgeving biedt.


Vimmerby
Als stad heeft Vimmerby vooral aantrekkingskracht op toeristen dankzij het Astrid Lindgren's Värld Park. De verhalen over Pippi Langkous, Emile, Ronja en Leeuwenhart komen allemaal tot leven in nagebouwde scenes, live voorstellingen, muziek, dans en winkeltjes.

Onze drie kinderen vonden het geen bezwaar dat de voorstellingen allemaal in het Zweeds waren, volgens eigen zeggen begrepen ze best waar het over ging. Wel hebben ze het plan om ook in Nederland een 'vertaalde' versie van Astrid Lindgrens Värld te openen. Meer nieuws volgt... ;)

Vetlanda
Vetlanda is als plaats niet interessant, wel de omgeving die wel het Klondike van Småland wordt genoemd. In Kleva Gruva kun je zelf op eigen gelegenheid oude ijzererts mijnschachten doorstruinen, met helm en zaklamp. Vanwege de temperatuur (ook hoog zomer maar drie graden Celcius boven nul) krijg je er een groene parka en rubber laarzen bij.

Met de toegangskaart voor Kleva Gruva kun je gratis in Ädelfors naar het museum met edelstenen bezoeken.

Växjö
Växjö heeft zowel een boeiende binnenstad, een waterrijke omgeving als alle voorzieningen die je van een volwaardige stad mag verwachten (zelf een Capgemini vestiging).

Vergeet niet in je bezoek aan de stad de Domkyrkan, het Teleborg Slott en de Ekotemplet (watertoren met geweldig echo-effect).

Labels: , ,

26 juli 2009

How did you find this place?

Twee uit Duitsland naar Bruzaholm gemigreerde overburen hadden ons getipt bij welk meer de lokale bevolking ging zonnen en zwemmen: het Säldefall meer. De eerste maal, dat we er van het strand en het water hadden genoten, schoot een oude Zweed me aan en vroeg "How did you find this place?".Het liet treffend zien wat de kracht van sociale netwerken is en dat die ook prima tot zijn recht komt, als je laptop, mobiel internet en je elektronische sociale netwerken ook enkele weken op vakantie kunt sturen. Tips, adviezen van lokale experts brengen je op plekken waar vanaf de grote weg geen bruine verwijsborden, officiële badplaats richtingwijzers, etc. te vinden zijn, zoals hier.

Grotere kaart weergeven

Labels: , , ,

25 juli 2009

Kwartet Zweden

Na 1993, 1994 (met moeder en jongste broer en zus, zelfs in een rode 2CV) en 1995 (treinend langs de grote steden van Scandinavië) was ik na 14 jaar terug in Zweden. Ditmaal getrouwd en met drie kinderen, kortom een geheel andere setting. De afgelopen twee weken hadden we van huisjeboompjezweden.nl een huis met alles erop en eraan gehuurd in Bruzaholm.

Grotere kaart weergeven

Donderdag 9 juli reisden we via Hamburg, de veerboot Puttgarden-Rödby, Kopenhagen en de Öresundbrug langs de westkust van Zweden tot aan Ljungskile. Astrid Klomp en haar ouders ontvingen ons gastvrij, bijpraten na alweer zo'n vijf jaar weg uit Nederland, was goed. Samen verkenden we het terrein rond de Jeugd met een Opdracht basis in Restenäs. Johan was zo aardig de rest op de groepsfoto te zetten.

De dag erop, voorzien van filmjölk (karnemelk kennen ze niet) en kanel bulle, reden we naar het zuidoosten, via Trolhättan, Fallköping, Jönköping en Eksjö naar Bruzaholm in Småland. De komende dagen zal ik je vanuit diverse invalshoeken laten kennismaken met de natuur, bebouwing, cultuur en vooral vakantiepret in Zweden.

Alvast alle foto's en filmpjes bekijken? Ga dan naar Flickr.

Labels: , ,

23 juli 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 7

Voor de zevende en laatste maal presenteer ik je een aantal artiesten die op het komende Xnoizz Flevo Festival van 20-23 augustus zullen optreden.

Stairs to Nowhere
Van eigen bodem is het trio Stairs to Nowhere, dat muziek maakt die omschreven wordt als 'roestige garagerock extraordinaire met invloeden van drum ’n bass tot freevibe jazz'. Ook op Myspace is het trio present.


The Spirit That Guides Us
Hollands emocore band The Spirit That Guides Us bestaat alweer 9 jaar en is zo ongeveer elk jaar op Flevo te vinden. Hieronder een enigszins bewerkte versie van Depeche Mode's Enjoy The Silence.

Meer horen (oordopjes bij de hand ;)): Myspace.

Thousand Foot Krutch

Thousand Foot Krutch completeert als laatste band het hoofdpodiumprogramma van Flevo. Deze Canadese hardrock / metal band speelt alweer sinds 1997 samen.

Het kwartet is ook te vinden op Twitter, Facebook ,Myspace en Wikipedia.

Trinity
Trinity bestaat uit 3 broers Smelt en vier andere vrienden en maakt pop met Zuidamerikaanse en Ierse invloeden. Trinity bracht in oktober 2007 hun dubuut album Inicio uit. In 2008 werd de band verkozen tot winnaar van de Xnoizz Band Battle.

Meer zien en luisteren? Kijk dan eens op Myspace.

Nog steeds niet overtuigd? Kijk dan bijvoorbeeld naar:
Flevo 2008 opnames op Youtube

Labels: , ,

20 juli 2009

Online project management ondersteuning 17

CubeTree
CubeTree herbergt alle web 2.0 aspecten voor een project, van wiki en blog, microblogging, foto en file sharing, tagging, netwerken, taken en reminders. CubeTree heeft client applicaties voor Desktop, iPhone, Instant Messaging en Mobile Web. Prijsstelling is van een gratis basisversie voor individuele gebruikers tot betaalde prijzen met veel configuratiemogelijkheden en meer dan de 10MB standaard opslagruimte, van $3-5 per gebruiker per maand.

PBworks

PBWorks, voorheen bekend als wiki-leverancier PBwiki heeft PBworks Project Edition als variant uitgebracht. Eenvoudige project management functies als workflow management, beheer van taken en mijlpalen is ondergebracht. PBworks Project Edition kost $20 per gebruiker per maand, met een gratis gastlicentie om het tool uit te proberen.


SugarTask
SugarTask biedt ondersteuning voor het beheren van actiepunten en bijeenkomsten, of taken en evenementen. Verder kun je taken bij elkaar zetten in een Gantt chart en plannen. Dashboards, statusindicatoren en de mogelijkheid voor interactie tussen deelnemers met bijvoorbeeld commentaren maakt SugarTask nuttig.

In de gratis versie Taak- en projectmanagement, 1 project/vergadering, onbeperkt aantal deelnemers en actiepunten. Met de volledige editie krijgt u de beschikking over een Projectbundel met 20 (deel)projecten en overleggen voor €37,50 per maand (excl. BTW).

Thymer
Thymer heeft een modern single-page design (scheelt veel paginaverversingen), gebruikt natuurlijke taal om je vragen en opdrachten te interpreteren en claimt een krachtige user interface te hebben.

De individuele taken zijn via drag-en-drop aan projecten of tags te koppelen. Thymer werkt met meerdere gebruikers die allemaal in dezelfde interface zien wat er gebeurt rondom hun project. Invoer via Twitter en email is mogelijk. De applicatie is momenteel in private beta. Heb je interesse, meld je dan aan.


Zoho Projects update
Zoho Projects heeft een aantal verbeteringen gekregen:
- overzichtelijker dashboard
- Twitter-like user status update dienst naast de wiki en live chat mogelijkheden voor teamleden.
- centrale gegevensopslag, inclusief mappen, tagging, zoeken en versiebeheer. Zowel Microsoft Office als het eigen Zoho Office documentformaat worden ondersteund.
- timesheet functie, die geïntegreerd kan worden met Zoho Invoice.

Labels: , , ,

16 juli 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 6

Voor de zesde maal presenteer ik je een aantal artiesten die op het komende Xnoizz Flevo Festival van 20-23 augustus zullen optreden.

Newworldson
Deze Canadese mix van jazz, pop, rock, ska is een genot voor het oor. Newworldson bracht onlangs het album Salvation Station uit.

Verder kennismaken kan op Myspace, Facebook, Twitter, Youtube en Wikipedia.

Salvador
Latin band Salvador heeft een nieuw album Aware uitgebracht.Verder kennismaken kan op Myspace, Youtube.

Seabird
Evenals Over The Rhine komt rockband Seabird uit Cincinnati, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Kentucky. Het laatste album heet Til We See The Shore. Wel toepasselijk voor een optreden aan recreatieplas Bussloo in het fonetisch gespelde Wilip (aldus de concertagenda op Myspace).

Het trio staat er met Family Force 5.

Verder kennismaken kan op Youtube, Twitter en Facebook.

Seventh Angel
Seventh Angel is alweer 22 jaar bij elkaar als trash metal band, zowieso een compliment waard. The Dust of Years heet hun laatste album. Fans zetten een Myspace pagina in elkaar, maar je moet zeker de originele en officiële niet vergeten te bekijken.

Laat je haar groeien, neem gerust je luchtgitaar mee naar Flevo, of oefen vooraf nog even Guitar Hero.

Labels: , ,

13 juli 2009

Nuttige BlackBerry apps en updates

Viigo 3.1.330
Na de besproken 3.1.324 versie kwam een week later de 3.1.330 versie van dit nieuws, RSS en social networking tool uit. De nieuwe versie kun je na deïnstallatie van de oude versie via Opties - Toepassingen - Verwijderen ophalen via http://getviigo.com. Het resultaat is een performance verbetering. Anders dan belooft, wordt na upgrade niet een wizard getoond en worden naast je eigen applicatie-instelling toch ook de standaard kanalen getoond. Blijft dus brak getest.

Ook is er nu ondersteuning voor Facebook vanuit Viigo.


Stitcher voor podcasts
Het gratis Stitcher biedt podcasts die zo kort zijn dat ze gemakkelijk te streamen zijn op je mobiel. Nieuwssamenvattingen, nieuwe hits, korte updates.

Desgewenst krijg je per e-mail een notificatie van nieuwe uitzendingen. Binnenkort in de 1.2 versie is zoekfunctionaliteit, ondersteuning voor langere uitzendingen en bluetooth meegenomen.

Laterdude om terugbelnotities te maken

Laterdude kan overweg met items in je Call log. Met de menu-optie Remind me later heb je een telefoonnotitie. Hetzelfde kan met items in je berichten box.


BBFileScout

Daags na met een collega het gemis aan een Verkenner op de BlackBerry besproken te hebben, ontdekte ik BBFileScout, een gratis Verkenner applicatie.

Ook verborgen bestanden zijn zichtbaar. Je kunt mappen aanmaken, kopiëren, hernoemen, verplaatsen en verwijderen. Verder is een zip/unzip functie meegeleverd.

Labels:

10 juli 2009

Boekenwurmen zijn vaak zomerdieren

Ik lees veel en regelmatig, maar in de zomervakantie periode gaat de consumptie van letters behoorlijk omhoog. Op mijn 'komende weken te lezen lijst' staan zeer uiteenlopende werken.

Theologie
Sunday Adelaja - Church Shift
Kees Goedhart - Leven vanuit de basis

Reizen
Louise Nicholson - National Geographic Reisgids India

Psychologie
Oliver Sacks - Een antropoloog op Mars

Literatuur
Isaac Bashevis Singer - Een liefdesroman
Toni Morrison - Beminde

Business
Natalie J. Sayer & Bruce Williams - Lean voor dummies
Jitske Kramer - Normaal is anders
Antonie van Nistelrooij & Rob de Wilde - Voorbij verandermanagement
Anko Tijman & Eric Jimmink - Testen 2.0 de praktijk van agile testen
Neil Cole - Organic Leadership Leading Naturally Right Where You Are

Hoe ziet jouw lijst te lezen boeken eruit?

Labels: ,

09 juli 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 5

Voor de vijfde maal presenteer ik je een aantal artiesten die op het komende Xnoizz Flevo Festival van 20-23 augustus zullen optreden.

Insalvation
Aanbiddingsband Insalvation komt van eigen bodem en bestaat uit Martijn, Tjerk en Sjoerd.


Intohimo
Geen vijfkoppig monster, maar een in 2004 opgerichte Zweeds melodic hardcore quintet uit Zuid-Zweden: Intohimo. Het oordeel over het melodieuze karakter laat ik graag aan jezelf.

De heren kun je volgen op Twitter, bekijken op Myspace en Last.fm en Youtube, en contacten op Facebook.

Jimmy Needham
Jimmy Needham's popliedjes worden vergeleken met Gavin DeGraw, Marc Broussard en Jason Mraz. In 2007 scoorde hij er diverse hits op de christelijke radiostations mee.

Verder kennismaken kan op Myspace, Facebook en Hearitfirst waar je de video voor de nieuwe song Firefly kunt bekijken.

Lukas Batteau
De alternatieve rockband rond Lukas Batteau komt uit Utrecht. Na wat eerste demo's en optredens in eigen land, Duitsland en de USA in 2007, volgden in 2008 podia als Paradiso, P60, Ekko en Doornroosje in Holland, The Livingroom in New York. Een jaar geleden bracht Lukas z'n eerste EP uit die - heel modern - ook op USB stick uitkwam.

Sinds januari 2009 wordt Lukas vergezeld van Josine van der Splinter (bas) en Berry Vink (drums). De voorliefde voor '90s grunge rockbands is prima te verteren op een festival. Meer zien en horen? Kijk dan op Myspace, Hyves, Last.fm of Facebook.

Make Up Your Mind
Make Up Your Mind is inmiddels stamgast op Flevo. Wie kent deze Hollandse punkrockers niet?

Meer zien? Myspace en Last.fm.

En wil je nu al weten wie wanneer komt optreden? Download dan het speelschema.

Labels: , ,

08 juli 2009

Microblogging updates juli 2009 - 1

TweetDeck synchroniseert nu over installaties
Ik heb TweetDeck v0.25 destijds ingeruild voor PeopleBrowsr, onder meer vanwege het gemak in PeopleBrowsr waarmee groepen en zoekacties in the cloud worden bewaard en op een andere pc of browser niet opnieuw ingericht hoeven worden. Eindelijk, nu in de v0.26 van TweetDeck, biedt deze andere grote Twitter client dit ook.


PeopleBrowsr verder uitgebreid met business en conference modules
Sprekend over PeopleBrowsr: naast een multi-column, multi-platform web en AIR client voor social networks als Twitter, Facebook, FriendFeed, Flickr en dergelijke, zijn vandaag nieuwe diensten toegevoegd:
- realtime zoek en monitoring van merken bedoeld voor marketeers.
- realtime trends en hot topics op Twitter: Newsroom.
- een conference module, een eerste aanzet om een backchannel te bieden tijdens conferenties.

In de pijplijn zitten: Industry Billaboard, een dienst om bedrijven via Twitter met hun klanten interactie te laten hebben, en Live Search, waarmee vanaf vrijdag aanstaande live gezocht in Twitter, FriendFeed en Facebook kan worden.

Twitter, Sex en Cash in Second Life
Toch een business model voor Twitter? Juan Aerofrito (26) uit Venezuela heeft klinkende munt weten te slaan uit de combinatie Twitter, sex en Second Life. In Second Life vroeg Aerofrito voor elke Twitter volger één Twit, een zelfbedachte munteenheid. Door regelmatig te berichten over zijn sexuele belevinssen, slaagde hij om 200.000 SL avatars als volgers te krijgen. De zo verdiende 1,2 miljard Twits zijn eind juli via eBay omgewisseld voor $1 miljoen. Een onbekende koper uit Texas is de gulle betaler. Dit initiatief was een forse opsteker voor Second Life, dat de laatste tijd een behoorlijke terugval in het aantal bezoekers zag, en door diversen virtueel dood was verklaard.

Twi.tt - alles is te twitteren
Zoek je nog naar een hulpmiddel om foto's, bestanden, hyperlinks, etc. te delen via Twitter, probeer dan eens Twi.tt, dat met oAuth te gebruiken is.

Paratweet - Back-channel wordt front-channel
Speciaal voor gebruik tijdens evenementen en congressen en in kerken is Paratweet ontwikkeld. Paratweet heeft ingebouwde moderatiemogelijkheden om tweets te 'bewerken'. Voor het projecteren via een beamer ofzo, is er een cross platform Adobe AIR applicatie.

Prijsstelling loopt van een gratis enkel-event licentie tot een $600 voor een half jaar doorlopend twitteren op groot scherm.

bDule

De makers van het eveneens sinds december 2008 weer opnieuw doorontwikkelde Sobees is er nu een eenvoudige, single window client voor Twitter en Facebook: bDule, waarbij overigens het laatste Microsoft .NET framework wel een vereiste is. Het installeert op Windows 7, Vista en XP. Multiple accounts worden onndersteund, evenals kolommen voor searches.


Directe acties op je volgelingen
Twitter is zelf continu bezig de user interface te verrijken. Zo is het nu op de Followers pagina mogelijk direct acties aan te klikken als Follow, Mention, Block, DM etc. Verder kun je de Followers pagina in List of Expanded view bekijken.

TwittDiff gaat verder waar Qwitter ophield

Om je unfollowers te traceren hielp Qwitter maar kortstondig. TwitDiff springt in dat gat. Na inloggen met oAuth biedt TwitDiff je de mogelijkheid om met 12, 24 uurs intervallen of langer per RSS feed of e-mail op de hoogte gehouden te worden van degenen die je verlaten hebben. Handig!

Labels: , , ,

07 juli 2009

Agile Haarlemmerolie voor projecten?

Mike Cottmeyer riep onlangs uit Yes, Agile isn't Project Management. Inderdaad, niet als projectmanagement methodiek, wel als ontwikkelaanpak die onmiskenbaar invloed heeft op de manier waarop projecten worden ingericht en bestuurd.

Smaakt naar meer?
En waar je Agile projecten in actie hebt gezien, er zelf één of meer geleid hebt, is de vervolgvraag al snel: waarom doen we dit niet altijd? Is Agile de Haarlemmerolie voor on-time delivery en een scope die wel voldoet aan fitness for purpose / fitness for use?

Uiteraard biedt elk project weer uitdagingen voor inrichten en besturing, bemensing en draagvlak. Zelf zal ik niet meer spontaan voor een klassieke waterval-methode kiezen. Motivatie en betrokkenheid van medewerkers bij een incrementeel groeiend, gaandeweg bijgestuurd resultaat is nu eenmaal in een Agile veel groter. Cultuurelementen als verantwoordelijkheid nemen als team, de business letterlijk aan het stuur zetten van ICT-ontwikkelingen spreken me enorm aan.

Dan maar overal en altijd?
Trek je het beeld van haarlemmerolie door, dan kom je bij Dustin Wax die onlangs Scrum for One bepleitte. In mijn ogen draaf je dan door, want wat hebben je eigen effectiviteit en efficiency, getting things done maniertjes direct met een team effort als Agile Scrum te maken? Noem het in de persoonlijke sfeer vooral doelgericht werken/leven, een persoonlijk ontwikkelplan, getting things done, of iets anders, maar niet Agile en/of Scrum. En pas op met het propageren van je eigen recept, zoals Koen van der Borght: naast erkenning als goeroe kan ook maar zo het label methode freak, evangelist, of tunnelvisie geplakt worden.

Labels: ,

06 juli 2009

Ruimte gezocht voor organiseren

René Tissen (Nyenrode), Frank Lekanne Deprez (Nyenrode, Hogeschool Zuyd), Rosalie Burgers (Nyenrode) en Frank Halmans (CBS) hebben onderzoek gedaan naar aanleiding van de ervaren organisatierot en reorganisatiemoeheid. Managers ervaren hun organisatie als een blok aan het been, zo concluderen ze. De auteurs betogen in Geef ze de ruimte! dat moderne organisaties meer gebaat zouden zijn bij een goede schikking / inrichting van drie ruimtes
- fysieke ruimte van plaats en tijd
- virtuele ruimte van digitale technologie
- mentale ruimte van de belevingswereld van mensen
zodat medewerkers datgene waar hun organisatie voor staat - lees de mission statements en cultuurwaarden maar na - beter en anders kunnen uitvoeren en trots op de organisatie gepaard gaat met een persoonlijk welbevinden in deze zakelijke habitat.

Mensen willen nu eenmaal (h)erkend, gemotiveerd worden en verbonden zijn. Hoewel veel hulpmiddelen voor online samenwerken beschikbaar zijn, kan ik me het gemis van echt samenwerken, team spirit, wel voorstellen. Er zit dus in de virtuele en mentale ruimte nog wel wat investeringsmogelijkheden. Want dat red je niet alleen met punten toekennen per upload van een 'asset' in een kennisbank, of opname van je bijdrage in een database query op wiki pagina's, zoals op PMWiki.nl of Wikipedia.

Wil je zelf je mensen de ruimte geven, is het zaak de emotionele bankrekening in de gaten te houden, en persoonlijk, kleinschalig te beginnen. Feedback mag zo direct, kort op de aanleiding en face-to-face zijn als maar mogelijk is. Complimenten die je krijgt en de teaminspanningen betreffen, mag je dus direct doorgeven. En hoewel ik via veel online netwerken verbonden ben met allerlei mensen, zijn dat vooral signalen die in de wandelgang, een loopje tussen de gebouwen en bij het bekende koffie-apparaat opgepikt kunnen worden.

Pratend over het koele water: fysieke ruimte, klimaatbeheersing, logische indeling van werkplekken, afstand tussen teams en het (on)gemak waarmee herschikking van werkplekken kan plaatsvinden, allemaal belangrijk.

Dat maakt organiseren ook tot een boeiend, dagvullende bezigheid met een continue interactie met mensen en middelen!

Labels: ,

05 juli 2009

Space Expo Noordwijk strand en restaurant

Als aftrap van de zomervakantie had ik gisteren met m'n moeder afgesproken bij het Space Expo in Noordwijk. Dat Johan deze interactieve tentoonstelling, terecht door Avro's Museumbende bekroond, zou waarderen wist ik vooraf. Of beide dochters het ook leuk zouden vinden, wist ik niet. En daarom had ik met Klazien een escape ingebouwd. Klazien en ruimtevaart zijn geen match, maar met mooi zomerweer naar het strand klinkt beter. Zowel Henriëtte als Marianne kozen er echter voor mama bij het strand af te zetten en met mij mee te gaan naar de raketten, astronauten en satellieten.

Na een Welkom in het heelal over de stand van de planeten, foto's van zonnestelsels, De kracht die alles bindt over zwaartekracht, het bijsturen van raketten en diverse Geheimen van het heelal waren de Ariane raket, de spelletjes rond Met het oog op aarde en de maanlander erg in trek.

Buiten was het hoog tijd om zelf raketten af te schieten.

Tussen de middag zijn Johan en ik naar het aangrenzende ESA / ESTEC complex geweest voor een rondleiding langs ISS modules en immense testruimten voor satellieten. Bijzonder dat er dit weekend gewerkt werd door enkele wetenschappers, dus was er ook nog echt wat te zien. Fotograferen of filmen was er begrijpelijk niet mogelijk. Wel deed een gids me weer oud voelen toen hij ontdekte dat mijn interesse voor ruimtevaart een behoorlijke boost had gekregen met regelmatig bezoek aan het ergens halverwege de jaren '80 opgeheven ruimtevaartmuseum Achter de muren in Deventer. "Toen was ik er nog niet", bekende de bijna van een propaedeuse voorziene student lucht- en ruimtevaartkunde.

De dames in het gezelschap waren tussen het eten door zelf in de weer met het lanceren van flessen water. Eenmaal terug hoefde Johan zich niet te bedwingen.

Het was relatief rustig en zeker wat kinderen betreft, dus een keer vaker pompen en lanceren was geen enkel probleem. Het maken van een maanlander met aluminiumfolie, een appel en spekjes was natuurlijk helemaal OK. Een blauwe overall als heus astronautenpak maakte het compleet. Met een film over de geschiedenis van de ruimtevaart stapten we na 4u het Space Expo weer uit, een goed teken. Een echte aanrader voor kinderen en voor ruimtevaart geïnteresseerden dus.

De kinderen konden vervolgens mee met oma voor een logeerpartij in Egmond aan Zee. Zelf heb ik nog een paar uur strand van Katwijk aan Zee meegepakt. Jarenlang gingen mijn grootouders met hun gezin elke zomervakantie naar deze badplaats. Ook in 2009 is het strand prima toeven, en valt de €5 voor een dagkaart op parkeerterrein Noordduinen. Op zaterdag en zondag rijdt er vanaf een gratis parkeerplaats ook een pendelbus naar het strand.

's Avonds hebben we gegeten in AC Restaurant 't Harde. Dat AC zelf net weer reclame maakte met 2 4-gangen menu's voor de prijs van 1, had ik net op tijd meegekregen. Hollanders...

Labels: ,

04 juli 2009

Activity streaming updates juli 2009

Hyves redesign
Vanaf deze maand is de lay-out van de Hyves startpagina na 5 jaar gewijzigd. De invloed van andere tot meer activity streaming omgebouwde sociale netwerken is duidelijk.

Naast een strakkere menubalk, ander extern logo, vierkante profielfoto's is een andere opzet van de foto's in het oog springend. Daarvoor is nadrukkelijk naar Flickr gekeken. Door veel weg te halen komen de foto's beter tot hun recht, en bladeren gaat veel makkelijker met 16 i.p.v. 3 foto's rechts.

Filesharing op Facebook en FriendFeed
Socialiseren en activiteiten publiceren betekent ook al snel bestandsdeling. Dat kan sinds kort bij zowel Facebook als FriendFeed ook, dus geen andere hulpmiddelen meer nodig.

Secondbrain vernieuwd
Op SecondThoughts staan de verbeteringen in de nieuwe versie van Secondbrain uitgewerkt.
- gemakkelijker navigatie via collecties.
- alle updates zijn samengebracht onder "what's new"
- je kunt je op specifieke collecties abonneren zonder gebruikers te hoeven volgen. - bladwijzers worden in collecties opgeslagen, tagging is optioneel.

Labels:

03 juli 2009

Übertwitter versus Viigo op BlackBerry

Übertwitter
Übertwitter claimt de beste voor BlackBerry te zijn en heeft 17 juni de v0.75 beta uitgebracht. Naast de standaard timeline en update functies biedt deze Twitter client voor de BlackBerry vooral location based awareness in samenspraak met de ingebouwde GPS van je toestel. Twitteraars bij je in de buurt opsporen, bij elke tweet laten weten waar vandaan deze verstuurd is, en dergelijke. Naar wens kun je de updates automatisch laten binnenkomen (netwerkverkeer!), Übertwitter op de achtergrond laten draaien of handmatig een refresh aanvragen van je timeline.

Ten opzichte van vorige versies van de beta-3 is het batterijverbruik geoptimaliseerd, is de user interface verder opgeschoond. Je kunt een thread of replies volgen, de @replies/mentions alsmede de direct messages in één timeline integreren. Integratie met Google Maps is beschikbaar, zoals op myloc.me. Hiervoor wordt de latitude/longitude locatie gebruikt.

Viigo
Viigo prijst zichzelf aan als "the one app you'll never want to be without" en daarmee is niets teveel gezegd. De applicatie bevat in de 21 juni van alpha naar beta status opgewaardeerde versie 3.x modules die RSS feeds verwerkt en interactief presenteert in de modules:
- News & RSS
- Weather (ondersteund door Accuweather)
- Sports
- Business & Finance
- Audio & Podcasts (ondersteund door Podcast.com)
- Local Interest
- Shopping
- Social Networks
- Entertainment
- Flights & Travel
- Politics

Een paar bijzondere functies pik ik eruit. Zo kun je bij News & RSS je bestaande abonnementen op Google Reader, My Yahoo! of Bloglines eenvoudig synchroniseren door je credentials op te geven. Verder kun je naast voorgedefinieerde RSS kanalen, eigen RSS kanalen, ESPN Search channels, een web pagina, OPML abonnement of Technorati search channel toevoegen.

Bij Weather kun je in zowel Fahrenheit als Celcius temperaturen krijgen (daar wil een Amerikaanse app nog wel eens eenzijdiger over denken), en worden dorpen als Balkbrug en Bruzaholm (Zweden) direct herkend (ook daarmee is de ervaring wel eens anders). Voorspellingen tot 5 dagen vooruit in de client, verder weg wordt in de web browser getoond. Hier wel een bug in AccuWeather gevonden: de temperaturen in Zweden gingen naar de 50-70 graden Celcius overdag.

Social Networks biedt je volledige clients voor Twitter, Jaiku, Identica en Friendfeed, inclusief retweets, follow, un-follow en favorite. Tijdlijnen die je wilt volgen, zijn optioneel in te stellen. Multiple accounts worden ondersteund.

In de laatste v3.1.330 is de Twitter client verder uitgebreid, zo tipte BlackBerryrocks.com. De volgende feeds zijn beschikbaar: public timeline, favorites entries, friends timeline, followers timeline, replies en direct messages. Verder kun je Twitter searches toevoegen als permanente live updated feed.

Wil je channels niet zien, zoals in mijn geval het op Amerika gerichte Local interests en Politics, verwijder je ze. Update frequenties en de te downloaden aantallen artikelen zijn in te stellen.

Conclusie
De location awareness van Übertwitter is afwezig in Viigo, maar voor de rest ga ik voorlopig voor Viigo, vanwege de combinatie met ondersteuning van Google Reader feeds (geen Google Reader login via de BlackBerry browser meer nodig), FriendFeed, Jaiku en Identica in één applicatie.

Labels: , , ,

02 juli 2009

Vooruitblik Flevo Festival 2009 - 4

Het komende Xnoizz Flevo Festival biedt voor elke muzieksmaak wel bijpassende bands. En dus neem ik je als voorproefje weer mee langs een aantal artiesten en groepen.

Fee
Fee is een worshipband genoemd naar de leader van de band Steve Fee uit de Amerikaanse stad Atlanta. Met Fee komen mee Heath Balltzglier, Matt Adkins en Brandon Coker. De nieuwe EP All Because Of Jesus, is vanaf 24 juni exclusief te koop via iTunes. Hieronder de titelsong tijdens een live optreden.

Fee kun je ook volgen op Twitter.

Flatfoot56
Groot feest vorig jaar, en dus mag Flatfoot56 terugkomen. In 2000 begonnen als drietal, maar tegenwoordig als kwartet met celtic punk, kortom met doedelzak en Schotse rok.

Meer weten? Kijk dan op Last.fm, Wikipedia en Myspace.

Free Forever Band
De Free Forever Band won in 2007 de Xnoizz Flevo Battle, en mag in 2009 alweer naar het festival. Ze zullen op vrijdag en zaterdag de morning devotion leiden in de Music & More.

En deze band kun je toevoegen aan je Hyves vrienden.

HB
De Finse, christelijke symfo/gothic metalband HB maakt afwisselend Finstalige en Engelstalige albums. Het kwartet bestaat uit Johanna Aaltonen (zang), Antti Niskala (toetsen), Tommi Huuskonen (bas) en Markus Malin (drums).

Meer luisteren? Surf dan naar Myspace.

Hymns of Nineveh
Hymns of Nineveh is de alias van singer/songwriter Jonas Petersen. Devotional folkpop, zo prijst deze Deen zichzelf aan op Myspace.

Labels: , ,

01 juli 2009

Lichter zonder paraplu

Wie wil er deze warme zomerdagen denken aan een paraplu? Onze jongste dochter bijvoorbeeld. Op het woordgrapje "Wat is paraplu in het Frans?" volgde dit weekend de vraag wie dit woord het eerst 'had'? De Fransen of de Nederlanders. Ook de ING Groep denkt aan paraplu's deze dagen. Vandaag werd het wegvallen van het sinds 1838 opererende verzekeringslabel RVS aangekondigd. Op BNR nieuwsradio gaf de bestuursvoorzitter van de verzekeringstak van ING aan de merken Nationale-Nederlanden, RVS en ING Verzekeren Retail (oude Postbanklabel) samen te voegen als Nationale-Nederlanden. De recentelijk onderzochte meningen van de Nederlandse klanten die behoefte (zouden) hebben aan begrijpelijke, eenvoudiger producten rondom zekerheid zou de drijfveer zijn. Meer voor de hand liggend is een kostenreductie met verlies van opnieuw 800 banen.

Op InFinance de bedragen. "ING verwacht met de operatie een verbetering van het resultaat van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten te bereiken, resulterend in een positieve bijdrage aan het resultaat vanaf 2010, oplopend tot jaarlijks 100 miljoen euro voor belastingen vanaf 2013. In de eerste vier jaar zal in totaal 165 miljoen euro worden geïnvesteerd om het transformatieproces te realiseren."

De man met paraplu die de zekerheid kwam brengen als adviseur van RVS kan dus evenals Fortis Verzekeringen Nederland, pardon ASR Verzekeringen, illustere voorgangers AMEV en Stad Rotterdam Verzekeringen (1720). Welke zekerheid al die naamswisselingen en consolidaties van portefeuilles en administraties geven, is zeer de vraag. Zou zo'n vraag ook aan 'de Nederlandse consument' gesteld worden?

Jammer, want hoewel lichter zonder paraplu, ben je minder zeker in wisselvallig weer dat je droog overkomt, toch?

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker