Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 mei 2009

Vurige reisleider

Voordat de volgelingen van Jezus Christus Zijn opdracht om de wereld in te trekken om het goede nieuws over de komst van het Koninkrijk van de Hemelen, de vergeving van zonden en de bijzondere relatie van gelovigen met God te vertellen, moesten ze eerst wachten....op de Heilige Geest.

Op de 50e dag na Pasen, de 10e dag na Hemelvaartsdag wordt elk jaar gevierd dat deze bijzondere 3e Persoon in de Goddelijke Drie-eenheid gekomen is en de levensreis van een christen begeleidt. Een reisleider die
- versterkt
- kracht geeft
- alles rondom het Koninkrijk van de Hemelen duidelijk maakt
- woorden geeft als je die niet meer zelf weet
- wijsheid geeft
- liefde in werking zet
- bijzondere gaven voor opbouw van de gemeente, zoals genezing, profetie, woorden van kennis geeft
- in vreemde talen laat spreken om Gods woord te verkondigen
en nog veel meer.

En dus is Pinksteren het vieren waard!

Labels:

30 mei 2009

Even opladen

In de Leeslijst van ReadItLater, Starred items in Google Reader, de aantekeningen van de Project Management Parade en de !Someday taken in Outlook liggen nog veel ideeën te wachten op verdere uitwerking in blog posts. Wel zoek ik daarbij naar toegevoegde waarde, eigen inbreng om niet te schrijven wat een ander ook al opgeschreven heeft.

En dus is het goed even inspiratie elders te zoeken, buiten het bereik van een toetsenbord, kortom: jezelf even aan de oplader te zetten. Fijn weekend!

29 mei 2009

Wandelvierdaagse in Vechtdal

Van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 juni wordt in het Overijsselse Vechtdal een heuse wandelvierdaagse gehouden. Het evenement wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met het ANWB fiets- en wandelmagazine Toeractief. Het Vechtdal is een schitterende streek, waar u geniet van een mooi afwisselend landschap, prachtige landgoederen, gezellige plaatsen als Dalfsen, Ommen en Hardenberg en (vanzelfsprekend) vriendelijke mensen.

Vanwege het 'nieuwe' begrijpelijk dat aspirant deelnemers in eerste instantie de kat uit boom keken, maar de aanmeldingen komen nu wel los.

Zelf had ik deze vierdaagse aan het begin van 2009 in de agenda geprikt. Helaas is de praktijk van een projectleider wat minder 'vrij' te houden. Na avondvoorzitter op de Community of Practice voor collega engagement managers van Financial Services te zijn (dinsdagavond), de demo en retrospective van sprint 2 van m'n huidige project en de planning voor sprint 3 (woensdag) en een dagje uit van Klazien met haar vriendinnen (zaterdag) blijven er welgeteld nog twee dagen over.

Dat is wel het prettige aan de Vechtdal Wandelvierdaagse: je mag losse dagen lopen, en ook de te wandelen afstanden zijn per dag te kiezen (15, 25 of 40 kilometer). Vooralsnog claim ik de vrijdag dan toch maar voor mijzelf ;) met een start in Lemele. Een wandeling over de Lemelerberg en Archemerberg zal wel inbegrepen zijn.
Fotocamera mee, want de Vechtdal Fotosafari 'loopt' ook nog (tot 30 oktober).

Voor alle 4 dagen inschrijven? Dat kan nog enkele dagen, tot 1 juni. Daarna kun je bij de startplaatsen dagkaarten a €6 kopen.

Labels: , ,

28 mei 2009

Mind mapping updates mei 2009

Mindmappen in de klas
Yorick Saeijs stuurde me onlangs zijn introductiefilmpje op, waarin hij aan de hand van een mind map laat zien wat mindmappen is. Als man achter onderwijsmaakjesamen.nl toont hij ook hoe je mindmaps als leerkracht in de klas kunt inzetten. En met zo'n modern digibord is dat natuurlijk helemaal geweldig.


XMind 3.03
Xmind is zowel de gewone als de Pro versie naar versie 3.0.3 doorontwikkeld met 8 nieuwe functies, wat bug fixes en performance verbetering.

MindMeister

MindMeister is vernieuwd. Naast een meertalige interface (naast Engels nu ook Duits en Japans), ondersteuning van inline afbeeldingen en versiebeheer. Verder is de bijvoorbeeld iconenbibliotheek uitgebreid en de embed widget verbeterd.

DropMind
Dropmind is een nieuwe mind mapping / presentatie / co-mapping oplossing. Import vanuit MindManager, FreeMind, export als een plaatje of RTF indeling is mogelijk. Naast een gratis web applicatie biedt Seavus ook een Desktop applicatie van DropMind. DropMind gaat daarmee veel verder dan bijvoorbeeld MindMeister. Met een rijke set aan mogelijkheden om je mind maps vorm te geven en presentabel te maken.
Voordat je gaat installeren, is het zaak Microsoft Silverlight te downloaden en installeren. Dat is namelijk de basis waarop Dropmind werkt.

Bij een testronde heb ik eerst een bestaande met MindManager gemaakte mind map geïmporteerd. Dat levert bij een grotere mind map op een scherm waar boven en onder relatief veel ruimte wordt weggesnoept omdat Dropmind als een applicatie in een browser window draait. Natuurlijk kun je in- en uitzoomen, maar het wordt snel een zoekplaatje, geheel tegen de bedoeling van mindmappen in.

Toen maar geprobeerd om een door Dropmind zelf gemaakte mind map te gebruiken, in dit geval een balanced score card. Aan de rechterkant zijn met scrollen nieuwe panels met functies te bekijken, zoals het invoegen van markers, de revisies die andere gebruikers op de mind map hebben gedaan, opmaakopties en navigatiemiddelen.

Voorlopige conclusies: een rijkere interfaces en opmaak dan bij MindMeister. Echter, de licentie voor MindManager blijft nog steeds de aanschaf waard.

De makers van Dropmind zijn ook op Twitter te volgen.

Novamind 4.7 en 5
Onlangs kwam NovaMind 4.7 uit. Het is nu mogelijk platte tekstbestanden te importeren. De Windows versie kan nu evenals eerder de Mac versie OPML bestanden importeren. Versie 5 is ook in aantocht. De verbeteringen staan online.

Labels: ,

27 mei 2009

Agile project management inspiratie uit netwerken

De komende periode kun je inspiratie opdoen om je Agile projecten nog beter te kunnen leiden.

Integrating Agile Conference
Op donderdag 18 juni organiseert Agile Consortium Benelux in samenwerking met Agile Holland de conferentie Integrating Agile met ondertitel It's time to permanently incorporate Agile in your organization. Plaats van handeling: Claus Hotel & Event Center, Hoofddorp

Leden van ACB of Agile Holland betalen €400 exclusief BTW; niet-leden € 450, exclusief BTW. CIOs, COOs, CTOs, program managers, project managers, IT managers, business analysts en product managers/owners zijn het beoogde publiek. De introductie van Agile practices en principes in je organisatie staat centraal.
Lees alles na in de conferentie flyer.

NL Scrum meetup met Sutherland

De NL Scrum user group organiseert 24 juni een Open Space met Jeff Sutherland. Jeff Sutherland is de uitvinder van Scrum en heeft bij meerdere bedrijven met Scrum gepraktizeerd en geeft Scrum trainingen over de hele wereld. In een Open Space bijeenkomst krijg je de gelegenheid om jouw vragen en uitdagingen te bespreken met Jeff Sutherland en andere ervaren Scrummers.

Deze bijzondere meetup heeft al meer dan 65 belangstellenden getrokken, en vol=vol. Zorg ervoor dat je vrienden hebt die wel kunnen gaan en je op de hoogte willen houden. Word zo snel mogelijk lid van NL Scrum en houdt toekomstige meetups in de gaten.

DSDM Consortium
Het DSDM Consortium waarvan ik jaren geleden lid werd, toen DSDM bij ABN AMRO de verplichte methode voor systeemontwikkeling was, heeft zich inmiddels verbreed. De club denkt en rapporteert inmiddels over het gehele spectrum aan Agile methoden. Op hun website staan diverse rapporten en artikelen.

Labels: ,

26 mei 2009

Streaming audio updates mei 2009

FoxyTunes nu met Youtube ondersteuning
FoxyTunes, een bij het afspelen van muziek van allerhande web- en desktop mediaspelers, handige Firefox add-on heeft in de nieuwe versie ook Youtube opgenomen. In de Foxytunes bar kun je dan ook je Youtube filmpjes starten, stoppen en onderbreken, alsmede de artiesten en trackinfo bekijken.


Mojo
Hoewel het standaard wel mogelijk is je iTunes library over het netwerk te delen met andere gebruikers, kun je niet zomaar muziek van iemand downloaden. Een oplossing hiervoor luistert naar de naam Mojo.
Mojo is beschikbaar voor Mac en Windows, en is vooral niet verbonden aan de gelijknamige concertorganisator. Muziek delen kan met andere computers in je LAN, of via internet. In de gratis versie kun je maximaal 5 vrienden toevoegen, als je er meer wilt moet je $11 (+/- €10) betalen voor de premium licentie.


Charts.fm

Met het nieuwe Charts.fm kun je je eigen radiostation opzetten door bestaande radiostations en afspeellijsten met jouw smaak te mengen. Aan meta-informatie, zoals track info, bijbehorende muziekvideo's e.d. is gedacht.

Last.fm player update
Tja, zelf heb ik Last.fm achtergelaten toen ik verzocht werd $3 per maand te betalen. Als lekkermakertje heeft de muziekdienst wel een nieuwe speler geïntroduceerd. Muziekvideo's of een slide show worden nu direct in de speler meegedraaid. De nieuwe speler biedt verder ruimte aan adverteerders en informatie over het afgespeelde liedje.

Labels: , ,

25 mei 2009

Microblogging updates mei 2009 - 2

PeopleBrowsr - groeipijnen van alpha naar beta status
Op 6 mei stelde PeopleBrowsr de v0.999 alpha versie beschikbaar. Dit moest de Beta Release Candidate voor de week erop worden. De versie had ten opzichte van de eerder besproken v0.995 en v0.99 de volgende uitbreidingen:
- multiple Twitter account ondersteuning
- persistent Search. De laatste 10 zoekacties worden bewaard en aan de rechterkant getoond in de quickstrip
- Offline mode: tweets worden verstuurd als PeopleBrowsr weer online is.
- Lite, Advanced en Business Modes
- Groups Search: zoeken in je PeopleBrowsr groepen
- Nearby Search
- Join a Group RT Link
- afgeslankte scroll bars
- Posterous als een alternatief voor TwitPic om afbeeldingen te posten
- Replies inline toegevoegd bij het originele bericht
- Flwing List reconciling - Follow en unfollow acties buiten PeopleBrowsr worden nu geactualiseerd aan de rechterbovenkant van het scherm.

De Lite mode biedt een eenvoudige 2-kolomns view.

De Business mode biedt standaard een rustige wit/blauwe user interface, zonder dat profielfoto's getoond worden. Daarmee is meer ruimte voor de berichten zelf.


Tot zover het goede nieuws. Blijkbaar was de software onvoldoende getest, en was er wat feedback nodig:
- Er komt een alpha Air version of PeopleBrowsr aan. Helaas werkte de download pagina bij het testen op 7 mei nog niet.
- De kolombreedte werd niet onthouden bij logout of wisseling van modus. Mijn bug report daarover was overigens binnen een dag opgelost.
- De app key Ping.fm werkte niet, waarmee Ping.fm niet langer ondersteund werd.
- Op 8 mei werkte de login met Twitter credentials niet. Inloggen met Facebook credentials werkte wel, maar omschakelen naar de Twitter kolommen weer niet. Later op de dag werkte de Twitter login weer wel.

Feedalizr
Een nieuwe microblogging client op AIR basis is Feedalizr. Deze enkel kolomns client ondersteunt Twitter, Friendfeed, Facebook, Flickr, Jaiku en TwitPic.

Opvallend verder:
- notificatie pop-up met horizontaal scrollende notificaties. Bij een flinke vriendenlijst heb je zo vrijwel continu een bewegend beeld. Dat kan behoorlijk afleiden.
- bij een muisklik op een individueel bericht in de pop-up wordt de client direct bij het goede bericht highlighted geopend.
- mogelijkheid om foto's met drag-and-drop te uploaden naar Flickr.

- mogelijkheid om te filteren op platform of zelfs gebruiker (!)
- foto's worden inline als thumbnail getoond.


IRL Connect updates

Vorige maand liet ik je kennismaken met IRL Connect
De makers zitten niet stil. Onlangs toegevoegd of verbeterd zijn:
1. Broadcast je video vanuit een kaart, dankzij bambuser.com.
2. Deel foto's en video's via de Mobypicture integratie.
3. Integreer je Facebook en Twitter vrienden.
4. Ontdekken van nieuwe geo tagged content van vrienden, YouTube, CNN, Reuters, Last FM en Bambuser. Zelfs Google Street View wordt ondersteund.
5. Toon de afstand tot je vrienden.

Labels: , , ,

24 mei 2009

Economentop 2009

Voor de 15e keer sinds 1995 werd afgelopen weekend de zogenaamde Economentop georganiseerd. Achter deze naam gaat een vriendenkring met inmiddels partners en kinderen schuil. Het Hemelvaartsweekend wordt hiervoor zo goed als vrij gemaakt, hoewel met diverse uitzonderingen rekening gehouden wordt. Dit jaar waren we te gast op de groepsaccommodatie De Brinckhof, net buiten het Drentse Dwingeloo.

Donderdag hadden we zelf eerst nog gezamenlijke gemeenteactiviteiten, van een 16km wandeltocht om de weinig aanwezige dauw weg te trappen, een fietstocht vanuit Dedemsvaart naar de Westerhuizingerweg met spelletjes en een gezamenlijke picknick.

's Middags door naar Dwingeloo, waar ik chili con carne heb gekookt, de avond is besteed aan een mislukte poging de Wii op de tv ter plekke aan te sluiten en tafeltennissen.

Vrijdag hebben 's morgens wandelend Dwingeloo verkend, en 's middags het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord bezocht. Jammer dat het begon te regenen. Later in de middag klaarde het wel weer op. 's Avonds is er een Spaans eenpansgerecht gekookt.

Zaterdagmorgen had ik met Johan en het Balkbrug E3 team het jeugdvoetbaltoernooi, dat door SCD'83 in Dedemsvaart georganiseerd was. Terug in Dwingeloo konden we nog net meedoen met de speurtocht. 's Middags hebben we in Borger het Hunebedcentrum bezocht, natuurlijk met het naastgelegen hunebed D27.

Zaterdagavond traditioneel uit eten in een restaurant. Ditmaal het a la carte restaurant Luning aan de Brink in Ruinen. Lekker en goed voor elkaar.

Zondagmorgen na het ontbijt afscheid van de economen, maar nog niet van Drenthe. Als een soort after party hebben we genoten in Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen.

Alle foto's en films staan op Flickr.

Labels: ,

23 mei 2009

Grown Up Digital - welkom nieuwe generatie

Kritische auteurs hebben zich eerder zeer negatief uitgelaten over de Generation Y in sociologische termen het cohort dat geboren is tussen 1977-1997.

Don Tapscott onderzocht het bewijs hiervoor en kwam tot geheel andere conclusies.
Hij beschreef ze in Grown Up Digital: How the Net Generation is Changing Your World en maakt sindsdien van elke gelegenheid gebruik om jong en oud wakker te schudden. E-mail is techniek van gisteren, kranten die maar eenmaal per dag uitkomen, vreemd voor een moderne jongere.

Het normenkader van de Net Generation:
- vrijheid
- aanpasbaarheid
- toezicht
- integriteit
- samenwerking
- snelheid
- innovatie

Juist door sociale netwerken, wiki's, blogs en dergelijke te boycotten, tonen bedrijven en organisaties dat ze hun medewerkers niet vertrouwen en geen interactie willen. Werken en leren vanuit bovenstaand normenkader geeft veel nieuwe kansen voor managers, opleiders en marketeers.

Let eens op deze verschuivingen:
- Youtube (user generated content) won van MTV.com (syndicated content)
- Facebook (relatienetwerken) won van Match.com (op zoek naar de ene ware)
- Wikipedia (wisdom of the crowds) won van Brittanica.com (een selecte groep redacteurs)

Wat Tapscott betreft zijn de 4 P's uit je marketingboeken ook passé
- Product -> Consumer experiences
- Place -> Anyplace
- Price -> Discovery
- Promotion -> Engagement
- -------> Brand

In het onderwijs zijn allerhande mogelijkheden:
- beperken in het zenden van informatie, bevorderen van interactie en samenwerking.
- aandacht voor levenslang leren, in plaats van examenvoorbereiding.
- gebruiken van technologie om studenten te leren kennen.

Meer hoor je in onderstaand interview met Don Tapscott

Nog meer gedachten en inspiratie kun je halen en brengen op Twitter, GrownUpDigital.com, NGenera.com en Dumbest Generation community.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

22 mei 2009

Animoto tovert je foto's om in hippe video

Animoto is een webapplicatie die foto's van je harde schijf, Flickr, Facebook, Picasa, etc. bij elkaar zet en zelf animeert. Door een soundtrack in een genre naar keuze of een eigen MP3 naar keuze in te zetten, is het resultaat te bekijken in een Flash movie. Met een klik staat die op Youtube. Filmpjes van 30 seconden lengte zijn gratis. Voledige films kosten $3 per video. Een jaarabonnement voor onbeperkt films maken kost $30.

Animoto heeft applicaties voor de iPhone en Facebook. Hieronder een eerste 30 seconden maaksel van wat foto's van Koninginnedag in Balkbrug.

De makers kun je volgen op Twitter.

Labels: , , ,

21 mei 2009

GTD updates mei 2009

Aan het begin van de korte 'Hemelvaart break' wat updates op het vlak van takenbeheer, getting things done en time management. Kun je er maandag weer fris tegenaan!

Google Calendar nu met takenbeheer
Google Calendar heeft nu ook zelf takenbeheer.
- taken met een deadline verschijnen automatisch in de All Day event section.
- taken kun je in de agenda in de Month view of in de All Day section aanmaken en wijzigen.
- je kunt door taken bladeren en ze vanzelfsprekend als voltooid markeren.


Task.fm voor eenvoudige reminders
Voorzieningen als elektronische herinneringen blijven ook nog steeds ontwikkeld worden. Task.fm werkt op basis van natuurlijke taal om je notities vast te leggen en te vertalen in notificaties.

E-mail notificaties zijn gratis, maar in het ontvangen van SMS notificaties schuilt het verdienmodel van Task.fm: 100 berichten voor $8, en da's pittig.

Habit management in plaats van time management
Time management cursussen beogen je vaak toch wat trucs bij te brengen als symptoombestrijding van continu achter jezelf aan rennen. Terecht dat de 2Time: Time Management 2.0 weblog onlangs de onderliggende problematiek: slechte gewoonten duidde. Wil je dus echt blijvend effectiever met je tijd omgaan, zul je met een aantal gewoontes moeten afrekenen. Een zeer leerzaam artikel!

Managing Stress on Busy Days
In dat licht past ook Raymond LeBlanc's recente blog post Managing Stress on Busy Days. Hij komt tot 7 belangrijke principes:
1. Focus op het noodzakelijke.
2. Plan realistisch en in behapbare brokken.
3. Voorkom ophopingen van activiteiten.
4. Stel doelen.
5. Zorg voor een 'stiltewerkplek' zonder afleidingen.
6. Zorg goed voor jezelf, beloon jezelf waar verdiend.
7. Vraag hulp.

Labels: ,

20 mei 2009

Muzikale ontdekkingen mei 2009 - 1

Tangarine
Lekker dichtbij in Drenthe huist de country/folk band Tangarine. Via Myspace zijn we nu enkele weken bevriend. Hun muziek is gezellig, en in het verleden gezellig genoeg om in 2008 op Xnoizz Flevo Festival op te treden (clip Diamonds and Carols) en op RTV Drenthe te zien.

Eind 2008 kwam Fields of Poetry uit. Je kunt de band volgen op Twitter, Last.fm en Hyves.

Christa DeJarnett

Christa DeJarnett een Amerikaanse christelijke zangeres, liet zich muzikaal beïnvloeden door Tori Amos, Coldplay, Moby, Etta James, Sarah Brightman, Sarah McLachlan, Patsy Cline en Nichole Nordeman. Haar levensloop kende diverse ups en downs, stabiel bleef het besef, dat God verbazingwekkend groot en liefdevol is. In haar begeleidingsband tref je bekende musici als Matt Pierson (bas), Eric Copeland (toetsen) en Dan Needham (drums)

Verder kennismaken kan op Twitter en Shoutlife.

Adam Bloom
Adam Bloom begon zijn muzikale loopbaan in 1986 bij The Londons. Eind jaren '90 richtte Adam de band The Blooms op en was schrijver van 4 top-10 hits in de begintijd van mp3.com. Eind 2009 staat een eerste album onder eigen naam Bloomsday op de agenda.

Adam%20BloomQuantcast
Verder kennismaken kan bijvoorbeeld op Twitter.

Labels: ,

19 mei 2009

Projectmanagement Parade 2009

Vandaag stond de jaarlijks door IPMA-NL georganiseerde Projectmanagement Parade in het teken van 'met soft skills naar harde resultaten'. Binnen het thema werd een drietal tracks met eigen focus onderkend:
1. jezelf, met een accent op je eigen soft skills, het herkennen waar je staat, nadenken hoe je dat verder kunt ontwikkelen. Maar ook je stijl voor wat betreft het realiseren van resultaten.
2. project team, met aandacht voor aansturing, leiderschap, situationeel management en work package management. Het samenspel tussen projectteam en projectmanager stond centraal.
3. projectomgeving, waarin communicatie, stakeholder management, het sturen op een business case, omgang met stuurgroepen, wijzigende bedrijfsomstandigheden, het betrekken van beheerorganisaties en het implementeren van projectresultaten aan de orde kwamen.

Uit het dagvullende programma had ik vooraf m'n eigen 'track list' samengesteld en die vormt dus ook de kern van mijn terugblik. Na het ongewoon vroege ontvangst vanaf 8u in het Nieuwegein Business Center (NBC), de opening en het paneldebat met de sprekers van de 4 master classes, Richard Voorendonk (Pentacompany), Henk Bellinga (Advitec Consulting Group), oud-Capgemini collega Frits van der Valk (Lagant Management Consultants) en Hennie Wesseling (TNT Post).

Zelf koos ik voor Henk Bellinga's master class Onzichtbaar team, met zicht op resultaat over distributed delivery, ofwel het management van geografisch gespreide (project)teams. Hij belichtte vooral de verschillen in tijd en cultuur met isolatie, fragmentatie en desoriëntatie als hoofdproblemen. 90% van samenwerken en communiceren draait om mensen, 10% om techniek, hoewel de techniek vaak wel een (onnodige) hobbel is. Aan de hand van de concurrerende waardenmodellen van Robert E. Quinn werd groepsgewijs geoefend met voorkeurstijlen. Een belangrijk inzicht is de verschillende waardering van leiderschapstijlen tussen de leiders zelf en degenen die leiding ontvangen. Een verschuiving van facilitator naar mentor, en producer naar director zou al een veel betere match met je medewerkers opleveren.

De keynote werd gegeven door Rob Adolfsen (Agis Zorgverzekeringen) die met zijn tour langs fast-food ketens als McDonald's, KFC en AC Restaurants ook vooral vertelde wat hij niet ging vertellen en hoe weinig ervan zou blijven hangen. Een wat mager voorbereide en inconsequent vormgegeven boodschap.

Van projectmanagement naar Project-Based Leadership (omgeving track)
Adri Platje (Applicon Project-Based Management) nam zijn publiek mee in zijn eigen ontdekkingsreis. Een 'waaruit' en 'waartoe' blijkt te ontbreken bij het 'vakgebied' projectmanagement, en ook bij de algemene bedrijfskunde. Dus om boven de pragmatiek, best practices en persoonlijke goede bedoelingen uit te stijgen, ging Adri te rade bij de wijsbegeerte. Bij de ontwikkeling van multi-projectorganisaties en in de besturing en beheersing daarvan moet recht gedaan worden aan alle vijftien aspecten van de werkelijkheid en met de eigen aard en normativiteit daarvan. Projectleiding krijgt dan een context in duurzaam ondernemen, respect, normen en waarden. Genoeg voer voor verder herkauwen en uitwerken.

Critical Chain in Nederland (team track)
Stef Blom (Ondersteuning in Management) en Marcel Seijner, schrijver van De competente projectleider en verbonden aan de Hogeschool Rotterdam namen zeer interactief met de zaal, waar al wat ervaren mensen zaten, de toepassing van Critical Chain, de 'leer' van Eliyahu Goldratt en zijn invloedrijke boek Critical Chain: a business novel mee. Tot voor kort was er weinig aandacht voor deze methode, maar dat is met de oprichting van de programma-groep Critical Chain steeds meer verleden tijd. In alle nuchterheid werd verkend welke onderdelen wel en welke niet bruikbaar zijn in Nederlandse projecten. Valkuilen, do's en dont's bij de invoering.

Babylonische spraakverwarring - misverstanden in projecten minimaliseren (jezelf track)
Jitske Kramer (Human Dimensions) spiegelde het werken in internationale teams vooral met onszelf als projectleider. Anders dan de op praktische invulling, tools & techniek gerichte masterclass van Bellinga, benadrukte Kramer dat cultuur een voortdurend proces van betekenisgeving is. Iedereen is multicultureel, en dus past integratie of een soort gemeenschappelijke cultuur niet in ons streven. Beter is te werken aan participatie, het reguleren van uitsluitingsmechanismen rond aanpassing en besluitvorming, en het voorkomen en oplossen van culturele misverstanden.

En daarmee was het alweer kwart over vier. Het cabaret dat een kwartier later zou beginnen, heb ik laten zitten. In Balkbrug riep de plicht van een jeugdvoetbalteamleider ook weer. De Projectmanagement Parade blijft een zeer nuttige dag om kennis op te doen, oude bekenden weer te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten. Ach, en tussendoor is er ook nog even tijd om wat indrukken te twitteren, maar vooral tussen de presentaties door. Focus is immers belangrijk.

De ProjectManagementParade heeft Twitter ook ontdekt. Doelgroep waren de Young Professionals die tijdens de lunch in de lounge onder meer op een scherm een TwitterFountain tweets met #pmp2009 konden volgen.
Binnenkort staan de presentaties op de site. Zelf heb ik genoeg inspiratie opgedaan om in vervolg posts onderwerpen wat verder uit te diepen.

Labels: ,

18 mei 2009

Twitter voor real-time search inzetten

Google heeft een enorme database, maar het indexeren kost tijd, dus staan niet alle nieuwe of bijgewerkte webpagina's direct bovenaan in de zoekresultaten. Eén van de voordelen van social media als Twitter is, dat de berichtgeving een prima graadmeter is van wat er nu speelt in de wereld. Niet toevallig, dat vorige week de berichten opdoken over het gaan indexeren van hyperlinks in tweets door Twitter. De eigen zoekfunctie zou daarmee voor het deel van het web dat door Twitter gebruikers bekeken wordt, een flinke inhoudelijke verrijking krijgen.

Om dat tijdbeeld zichtbaar te maken zijn er diverse mogelijkheden. Ik zet een aantal voor je op een rijtje.

Twitter.com trending topics
Op de onlangs vernieuwde home page van je Twitter profiel wordt een rijtje Trending topics weergegeven aan de rechterzijde. Dat kunnen trefwoorden of #hashtags zijn. De zoekresultaten worden in de timeline, niet meer in een apart scherm weergegeven.

What The Trend?
En waarom zijn bepaalde hashtags nu opeens zo populair? Whatthetrend.com geeft het antwoord!

Twitter Search
Gelukkig doet ook de niet geïntegreerde Twitter Search het nog. Kun je die, als je dat nog niet hebt gedaan, aan je rijtje zoekmachines van de browser toevoegen.

Twazzup
Wil je meer zien dan alleen de timeline, probeer dan eens Twazzup. Deze zoekmachine laat ook populaire links, gerelateerde foto's en dergelijke zien. Verder biedt het filters om je zoekactie verder te verfijnen.

Twingly
Twingly pakt het ook breder aan dan alleen tweets. Met andere microblogging platforms kan je zoekactie uitgebreid worden. Met suggesties 'what's hot right now' kunnen zoekresultaten juist beperkt worden.Flaptor
Flaptor biedt naast zoekresultaten ook een mentions chart of een twist chart, zodat de hypes in een tijdlijn uitgezet worden.


Twubs
Twubs claimt hashtags, de manier om op microblogging platforms categorieën aan te brengen nuttig te maken. Bestaat een hashtag nog niet, dan kun je er probleemloos één aanmaken. Van bestaande hashtags kun je snel zien welke berichten, welke twitteraars, gerelateerde hashtags en dergelijke erbij horen.


Hashtags.org
Hashtags.org brengt alle trendy onderwerpen op Twitter in kaart, biedt keuzes aan op de onderwerpen in te delen naar trends, tags en personen.

Labels: , ,

17 mei 2009

Sociale netwerken inzetten voor het geloof

Het Uitdaging bericht op 4 mei, dat legerpredikant Fred Omvlee in het najaar een 'LinkedIn kerkdienst' wil organiseren voor belangstellenden, of ze nu al geloven of niet, trok m'n aandacht. Fred Omvlee heeft profielen op bijvoorbeeld Facebook, Ning, Vodpod en uiteraard LinkedIn. Hij wil met de LinkedIn kerkdienst een inter-religieuze viering neerzetten.

Het is een ludiek en tegelijk serieus bedoelde viering van mensen die niet alleen virtueel maar ook echt willlen linken. Via de blog op Wordpress kun je meedenken. waarop je de ontwikkelingen kunt volgen of meedenken. Op waarschijnlijk de laatste zondag van september of eerste van oktober wordt in Amsterdam (locatie kan Singelkerk of Westerkerk worden) gaat de dienst plaatsvinden. Insteek van Omvlee:
"Het gaat om wat ons linked (verbindt) en niet om wat ons scheidt."
Omvlee is geen onbekende op het terrein van spiritualiteit onder burgers, jongeren, militairen, atheïsten, kerkgangers, moslims en muziekliefhebbers (combinaties zijn toegestaan ;)). Als fervent Elvis Presley liefhebber zette hij in 2002 Elvisgospel.nl op, en organiseerde hij in 2006 de eerste kerkdienst in Paradiso die op Fabchannel.com werd uitgezonden.

Labels: ,

16 mei 2009

De mooiste wandeling van Nederland 2009

Vandaag heb ik voor de derde maal de vanuit Kuinre georganiseerde Mooiste wandeling van Nederland gelopen. In 2007 heb ik de 40 kilometer variant voor de eerste maal alleen gelopen, in 2008 samen met Klazien. Dit jaar moesten we de aandacht verdelen over diverse sportieve evenementen en dus liep ik de 40km weer alleen.

Gestart om 7u in het dorpshuis van Kuinre. In de eerste anderhalf uur naar Luttelgeest is dat voornamelijk bijpraten met andere fanatieke wandelaars en ervoor waken niet te snel te willen lopen.

Gelukkig was het vandaag mooi weer, en dus kon de regenjas in de rugzak blijven. Om 9.25u in Blankenham, 10.20u in Baarlo. Dit jaar geen lus in Blokzijl, daarvoor hadden we vanmorgen al een extra lus in het Kuinderbos gemaakt. Half twaalf was ik in Kalenberg, midden in de Weerribben.

Om 12.50 bij het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum in Ossenzijl, waar een traditioneel rietsnijdersoepje er prima inging. Het weer op gang komen op de klinkers van Ossenzijl is elk jaar lastig. Om 14u bij de laatste EHBO post op de dijk richting Kuinre. De Via Tulpia was weer klaargemaakt en een koor wachtte de wandelaars op. De laatste honderden meters langs buiten zittende en applaudiserende dorpsgenoten waren opnieuw opbeurend. Zeker als je regelmatig 'proficiat jongeman' te horen krijgt ;) Om 14.50u weer in het dorpshuis, wat sneller dan vorig jaar en ook met minder blaren. Spierpijn en blarenpijn horen erbij, dus daar wen ik aan.

Meer foto's staan op Flickr. Vanaf dinsdag zou ik onder B6 ook te vinden moeten zijn op wandelfotografie.nl.

Labels:

15 mei 2009

SocialMinder helpt je LinkedIn netwerk beter benutten

Als je een LinkedIn netwerk hebt opgebouwd, krijg je periodiek een e-mail met de belangrijkste updates in je netwerk. Ook kun je RSS feeds krijgen. Als je je adressen in Outlook beheert, is de LinkedIn Outlook toolbar een must have. Naast een synchronisatie van de contactgegevens, krijg je dan ook een dashboard met onder meer:
- updates uit je netwerk
- verjaardagen
- mensen met wie je lange tijd geen contact hebt gehad
- e-mails die mogelijk follow-up nodig hebben

Maak je geen gebruik van Outlook, maar van Gmail om je contacten te beheren, is er nu SocialMinder. Het helpt:
- contacten te duiden die versterkt kunnen worden
- sales leads te ontdekken in je netwerk
- vacatures bij / via contacten in je netwerk te vinden

OK, de proef op de som, aangezien ik met Plaxo m'n Outlook adresboek onder meer automatisch synchroniseer met Gmail. Aanmelden is snel gedaan, de alpha versie is gratis. Het inlezen van zowel de LinkedIn als Gmail contacten (in mijn geval 1.100) neemt volgens de planning zo'n 17 minuten (!). Intussen kun je een instructievideo bekijken, en verschijnt in m'n e-mail alvast een tweeledige geruststelling:
- You have made a good effort this past week, and have contacted 4 of your 26 core contacts. Try to do more next week and you will be networking master!
- You are up to date with 88% (23 of 26) of your contacts! Which means that you are overdue with 3 of them
en een oproep om met 3 mensen (die tussen de 1 en 6 maanden zonder contact met mij hebben moeten stellen) toch echt contact op te nemen.

Na eventjes (minder dan 17 minuten) wachten presenteert SocialMinder je contactenlijst. Hier is het oppassen:
1. Alleen mensen met een Gmail e-mailadres doen er echt toe in de rangschikking.
2. E-mail contact is het enige dat telt. Of je dagelijks met iemand aan de lijn hangt, sms't, instant messaging, of gewoon face-to-face spreekt, merkt SocialMinder niet op.

Je kunt de contactfrequentie aanpassen. Wil je meer alle contacten, en niet alleen de top-15 beheren, moet je minimaal 15 anderen per e-mail een uitnodiging sturen. Dat heb ik maar niet gedaan. Want ook dat is in 2009 een achterhaald en irritant mechanisme.

Conclusie: SocialMinder heeft z'n beperkingen, van sales leads of vacatures heb ik nog niets gezien, dus voordat het productierijp is, moet er nog wel functionaliteit worden toegevoegd.

Labels: , , ,

14 mei 2009

Getting Things Done op je eigen manier

Regelmatig verschijnen nieuwe hulpmiddelen om je takenbeheer strikt of vrij naar Getting Things Done te regelen.

I Need To Read This
Zelf gebruik ik Readitlater, een Firefox add-on die later te lezen webpagina's bewaart, over Firefox installaties heen, dus overal via een webbrowser bereikbaar. Readitlater is er sinds kort ook voor de iPhone.
Nu is er I Need To Read This met hetzelfde concept. Prettig: inloggen kan met OpenID, een download is niet nodig. Markeren om later te lezen gaat via een bookmarklet. Een overzicht van je te lezen artikelen moet je ophalen op het web, dan wel via de settings een RSS feed activeren en in je feed reader daarop abonneren. Ik zie daar wel het voordeel van één verzamelplek van te lezen / te verwerken posts in, namelijk de starred items map in Google Reader.

En toch wint Readitlater voor mij, vanwege de opname in het contextmenu van Firefox. Zo kunnen niet alleen openstaande webpagina's gemarkeerd worden, maar elke hyperlink waar ook maar op een pagina. Verder biedt Firefox direct in de awesome bar de mogelijkheid de markering weg te halen, of juist te delen via social bookmarking of social networking sites.

ToBeeDo
ToBeeDo is een online takenbeheer en to-do list hulpmiddel. Mocht je online leven en werken, dan is het een aardige. Als je daarentegen al met Outlook, Gmail tasks, Remember The Milk of andere middelen werkt, maak je dan geen zorgen om dit nieuwe initiatief.

Labels: ,

13 mei 2009

Agile project management - schatten en meten

Voor de eerste sprint hebben de ontwikkelaars en software architect in het project een inschatting van de zwaarte van User Stories gemaakt met behulp van Planning Poker kaarten, daarbij gefaciliteerd door de Scrum master.

Bij het meten van de uitvoering, in het onderhanden project met de GreenHopper plugin op Atlassian's JIRA, speelt onder meer de burndown chart een belangrijke rol.

Maar wat als de zwaarte van een te realiseren stuk software niet overeenkomt met de (gepercipieerde) zwaarte vanuit optiek van een tester, of - zij het eerder aangegeven - ontwerper? Kun je wel veilig Story Points per dag als maatstaf voor de productiviteit van een team spreken, als rollen van ontwerper, ontwikkelaar en tester niet uitwisselbaar zijn?

De bedachte work-around is een schatting te vragen van de afzonderlijke rolhouders, dus een schatting van de ontwikkelaars, ontwerpers en testers. Waar de zwaarte sterk uiteenloopt (makkelijk om te ontwerpen, redelijk bouwbaar, maar verrekte lastig om te testen) moet ouderwets gepland, gepuzzeld en geschoven worden met
- de beschikbare capaciteit in de verschillende rollen
- de volgorde van oplevering van User Stories

Was deze uitdaging ook opgetreden bij hanteren van een andere eenheid van werk, zoals het bij het Capgemini Accelerated Delivery Platform gebruikte Smart Use Case? Ik vermoed van wel, gegeven de leegte bij de disciplines Development (wat is het verschil met Code and deliverable generation?), Testing en Acceptation.

Apart vooraf schatten OK, maar commitment van het team voor de inhoud van de sprint, en dus ook het meten van de productiviteit van het team tijdens de looptijd van de sprint, blijft onverkort staan. Als projectleider heb ik immers niets aan achteraf wijzen naar elkaar (ja, maar zij zorgden voor vertraging!).

Heb je ervaring met deze planningperikelen? Deel dan je ervaring met een commentaar.

Labels: ,

12 mei 2009

Zouden virtual assistants een handje kunnen helpen?

Als je boeken als Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss) leest, krijgt de indruk dat alles zelf doen echt niet meer van deze tijd is. Grofweg voor $5 per uur offshore een Indiase virtual assistant inhuren maakt veel 'dure uren' onshore overbodig. Offshore your life als ultieme droom, kruip zelf in een hangmat. Zo simpel is het ook weer niet, dunkt me.

Even terug naar de virtual assistant. In dat kader heb ik het niet over persoonlijke productiviteitshulpmiddelen als Xobni, Jello.Dashboard of cc:Betty.
"A Virtual Assistant (VA) is an independent entrepreneur providing administrative, creative and/or technical services. Utilizing advanced technological modes of communication and data delivery, a professional VA assists clients in his/her area of expertise from his/her own office on a contractual basis."
Het mes snijdt aan twee kanten. Alleen maar over de schutting gooien leidt tot frustraties als die van een vriend van Anne Truitt Zelenka, schrijfster van het boek Connect!:
"It’s all hype. Trust me, I gave it a shot. I worked with a virtual assistant and it was a complete waste of time. Wouldn’t do it again."
In het artikel The art of delegating tasks to a virtual assistant beschrijft Zelenka haar eigen positievere ervaringen met een wederzijds respect voor elkaars sterke punten en toegevoegde waarde.

Mocht je het Engels niet zo goed beheersen, denk dan na over een lokaal alternatief. Immers, wat ervaringsdeskundigen met andere vormen van uitbesteding naar bijvoorbeeld India weten, is dat instructies zonder navraag of 'heb ik je echt goed begrepen' worden opgepakt. Algemene instructies als 'check m'n e-mail' of 'onderzoek onderwerp X' kunnen zo compleet andere resultaten dan die je verwacht opleveren.

Zo biedt Your Virtual Assistance met Jo Hughes voor EUR 20 hulp in het Nederlands op diverse disciplines. Andere Nederlandse voorbeelden zijn MyVirtualAssistant.nl en Anneco Knoop.

En wees eerlijk, een virtual assistant is een prima kans om als kleine zelfstandige specifieke vaardigheden aan te bieden aan de wereldgemeenschap, met een marktconform uurtarief in combinatie met werken vanuit huis. Schrijfwerk, onderzoeksopdrachten, vertalingen, illustreren, etc. zijn zo wat toepassingen.

Mensen die zich internationaal als virtual assistant aanbieden vind je onder meer op:
1. StaffInSeconds (@staffinseconds op Twitter)
2. VANetworking.com (@vanetworking)
3. Ki Work
4. Guru.com
5. Elance.com
6. Shelancers.com
7. AssistU
8. FindVirtual.com

Het kan goedkoper of gratis voor een aantal eenvoudiger zaken. WebWorkerDaily zette een aantal voorbeelden op een rijtje, van het benutten van LinkedIn Answers en Twitter tot Google Docs voor online samenwerking met je virtual assistant. En onthoudt, de virtual assistant is geen ding of robot, maar net zo mens als jij en ik.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

11 mei 2009

Microblogging updates mei 2009 - 1

UnTweeps
Een soortgenoot van Twitoria is UnTweeps, ofwel het traceren van mensen die je wel volgt, maar zelf geen updates plaatsen. Proef op de som leert dat UnTweeps sneller en zuiverder werkt dan Twitoria.

Twazzup
De startup Twazzup zit tussen Twitter's eigen real-time zoekfunctie en een gewone zoekmachine in. Een testje op 'henk-jan'.

De zoekresultaten geven een stroom recente tweets, maar ook de top tweets en gerelateerde TwitPic foto's aan de rechterkant. Door ook twitteraars met autoriteit op deze keywords weer te geven, heb je snel geschikte mensen om te volgen. Verder worden gerelateerde items bovenin weergegeven. Een mouseover is voldoende om de bijbehorende tweets te bekijken.

Hitler woedend om downtime Twitter
Onlangs vond ik deze geweldige video, waarin Hitler wordt neergezet als een ongelooflijke Twitter fan die helemaal woest wordt als Twitter eruit ligt.


TwitterMass
De makers van TwitterMass beschrijven hun hulpmiddel als het Zwitsers zakmes voor het bekende microblogging platform. Je kunt ermee interessante twitteraars zoeken, kijken welke effecten keywords in je profiel of tweets hebben, bepalen wie er geblokt moeten blijven en auto-follow regels instellen.


Statuzer
De momenteel in beta zijnde, en snel uitbreidende AIR client voor Twitter Statuzer mag zich best meten met de Seesmic Desktop en TweetDeck ontwikkelingen. Statuzer biedt:
- instelbaar kleurenschema
- MP3 streaming audio van tracks van song.ly en tra.kz
- Jamendo music search
- Twitpic afbeeldingen weergave in de berichten
- Youtube miniatuurweergaven
- Twitter search moving Trends
- Hashtags
- Fast display filter
- Groepen
- Followable Twitter searches
- URLs preview
- Image/webcam upload
- Image/webcam upload naar Twitter profiel
- Multi-account ondersteuning
- Search filters
- Short URLs (Twitter API) en MinUrl en TinyUrl

Tot 4 kolommen breed is Statuzer goed leesbaar. Visueel wordt verschil gemaakt tussen mentions, @reply en direct messages, wel handig. De ontwikkelaars kun je volgen op Twitter.

Seesmic Desktop 0.2.0
Na de in april uitgebreid belichte preview versie van Seesmic Desktop, is 3 mei de 0.2.0 versie uitgebracht.
Sinds de preview versie zijn verbeterd c.q. toegevoegd:
- Facebook integratie
- mogelijkheid je accountnaam te wijzigen via het configuratiescherm
- tijdlijn schonen
- webcam snapshot hulpmiddel

Er wordt nog gewerkt aan het invoegen van commentaarfunctionaliteit voor Facebook.

Labels: , ,

10 mei 2009

Twitteren in de kerk als afleiding of interactie?

Het artikel vorige week in TIME Magazine over Amerikaanse voorgangers die twitteren stimuleren om hun eigen kerkdiensten minder 'zuigend' te maken, leverde weer allerhande reacties op. De meeste Twitter gebruikers re-tweeten simpel het bericht, of voorzien het 'goede nieuws' van een instemmend amen.
Mijn eigen bedenkingen over technologie inzetten om de diensten aantrekkelijker te maken, heb ik in december 2008 (muziek) en maart 2009 (podcasts, vodcasts, online kerkdiensten) toegelicht.

Mijn eerste gedachte vorige week zondagmiddag:

De reacties in m'n vriendenkring:
"bijbellezen/notes tijdens samenkomst - hangt van je nonverbale luisterhouding af. Times are achanging :)" (@gpkuijpers)
"ja, maar dat is natuurlijk het beeld dat anderen hebben. En, zoals @gpkuijpers zegt: times are changing!" (@michieldoetjes)


"ik vind de insteek van het @time-artikel wel interessant: documenteren wat God doet in een samenkomst, voor jezelf en anderen" (@michieldoetjes)

Het TIME artikel citeert de voorganger in de Westwinds gemeente:
"If worship is about creating community, Twitter is an undeniably useful tool. The trick is to not let the chatter overshadow the need for quiet reflection that spirituality requires. At Westwinds, people can ask questions about the sermon that the pastors will answer later, or they can tweet in real time and hope another congregant offers insight. Some use Twitter as a note-taking tool."
Het bijzonder geestelijk klinkende
"There have been at least a dozen "Twitter Sundays" at Westwinds, but the 150 or so twitterers of Westwind's 900 adult members are free to tweet at any time, at any service, whenever the spirit moves them."
gaat er bij mij niet in. Jij hebt zelf zin om te twitteren, de Heilige Geest kan goed zonder. En, hoe combineer je je twitter activiteit met het samen zingen, lezen, maaltijd van de Heer vieren, actief luisteren naar de woordverkondiging, daarop reageren, getuigen, kortom alle activiteit die een gemeente ter plekke om elkaar op te bouwen, van je vraagt?

En heb je wel eens zelf gepreekt tegen een groep gebogen hoofden die druk doende is met hun mobieltje of laptop? Ik zou dergelijk gedrag, zoals bij elke presentatie, ongeacht publiek, plaats of tijdstip, in eerste instantie interpreteren als "ze zijn met hun hoofd en hart er niet bij" en concluderen, dat er geen effectieve communicatie plaatsvindt. Interventie op dat moment is dan noodzakelijk om je publiek er weer 'bij' te krijgen. Een oproep "stuur me maar een e-mail, of tweet over wat je hiervan vindt" is uitstel van executie en verliezen van momentum. Want blijkbaar, zo concludeerden de Amerikaanse voorgangers ook voor zichzelf, 'zuigt' je boodschap.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

09 mei 2009

De aanloop naar de mooiste wandeling van Nederland

Over een week wordt voor de 4e maal de jaarlijks vanuit Kuinre georganiseerde Mooiste wandeling van Nederland gehouden. In 2007 heb ik 'm voor de eerste maal alleen gelopen, in 2008 samen met Klazien. Dit jaar moeten we de aandacht verdelen over diverse sportieve evenementen en dus loop ik de 40km weer alleen.

Blaren teisteren bij dergelijke lange afstandwandelingen mijn voeten, en daarom leek het goed dit jaar wat extra trainingen te doen. 6km hardlopen is toch weer anders dan 20-40km wandelen. Zodoende was het 11 april de Reestdaltocht (30 km vanuit Balkbrug) en 26 april een blok van 22km tussen Balkbrug en Ommen.


Vandaag opnieuw een testronde, vanuit Balkbrug over de jonge bosaanplant van het Katingerveld, langs Den Kaat door het bos naar de Nieuwe Dijk, de lange rondwandeling van Drents Landschap over de Takkenhoogte, verder over de Nieuwe Dijk naar de Pieperij en langs de andere kant van de Reest over Oud-Avereest terug naar Balkbrug. Al met al 3 uur lekker doorgestapt. Geen nieuwe blaren en nog genoeg energie over om de auto te wassen na een verdiend ijsje.

De natuur is schitterend deze tijd. In het bos hoorde ik een koekoek, tussen de Schotse hooglanders wipt een fuut en cirkelen ooievaars in de lucht. Veel rupsen belanden op m'n jas, de brem bloeit en de muggen dansen boven het water. Weekend!

Labels: ,

08 mei 2009

Vlieg op met de file

Als ultiem escapisme tijdens woon-werk-verkeer kun je vanaf 2011 'gewoon' wegvliegen uit de file. Althans, als je EUR 150.000 over hebt voor de Transition, een vliegende auto. Deze filebestrijder wordt sinds 2006 ontwikkeld door TerraFugia (ontvlucht de aarde)

De onderzoekers, die ervaring hebben opgedaan bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en NASA hebben een voertuig gemaakt, dat in 30 seconden omgebouwd is tot een heus vliegtuig. Op veel Amerikaanse doorgaande wegen heb ik wel beeld bij de mogelijkheid op te stijgen zonder overig verkeer te hinderen.

Voor veel mensen is zien geloven, dus bewegende beelden dan maar:


En wat schetst 28 april de voorkant van de Volkskrant? De PAL-V (Personal Air and Land Vehicle), een vergelijkbaar concept van de Duitse firma Auto-Gyro. Die ziet er overigens meer uit als een helicopter dan vliegtuig.

In Nederland hebben we de Wet Luchtvaart. Alleen politie- en traumahelikopters mogen onbeperkt buiten luchthavens opstijgen en landen. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft al interesse getoond in de Transition. Wil je er als gewoon burger gebruik van maken, zul je eerst een wetswijziging moeten aanzwengelen.

Labels:

07 mei 2009

Einde aan bellen naar Apeldoorn?

Gelukkig heb ik De 'Even Apeldoorn bellen' campagne DVD nog. Hij wordt al op Marktplaats aangeboden door anderen, ik wacht uiteraard nog even tot de bekende slogan van Centraal Beheer die sinds 1986 gevoerd werd, definitief vervangen is. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Eén leeftijdsgenoot, Karst Tates, heeft ditmaal het in discrediet brengen van het bellen met een 055-nummer, op z'n geweten.

Al het afgelopen weekend was er 'nieuws' dat de commerciële directie van het Achmea merk Centraal Beheer afscheid zou nemen van de reclameleus en pakkende commercials van DDB Amsterdam. Wat begon met een losrijdende caravan in 1986

wijlen Ralph Ingbar liet hangen

en advocaat Moskowicz een pijnlijke nek bezorgde

gaat mogelijk na 30 april 2009 geen vervolg krijgen. Die ochtend stond op de achterzijde nog een prinsesje in een paginagrote advertentie de mantel en andere spullen van de koningin te verkopen. Voor op televisie was onderstaande inhaker met burgemeester, de koningin en een parachutist op Koninginnedag weer gepland.

Deze commercial heeft ditmaal het scherm niet gehaald. Dag icoon van de reclames en veelvuldig winnaar van Gouden Loekies!

Labels: , ,

06 mei 2009

TRIN laten overwaaien, bestrijden of steunen?

Na de Toronto Blessing (1994-1999), John Arnott's soaking is de - hoe loopt het anders - vanuit Amerika overgewaaide Teach Reach & Impact the Nations (TRIN) wel de evangelische / pinkster-hype van 2009. Alle reden dus voor kritische blikken, artikelen in christelijke opiniebladen (Henk Bakker in CV Op Koers), het Friesch Dagblad en Nederlands Dagblad, ingezonden brieven, blogs vóór (zoals Oscar Lagerström, Schepperenzoon.nl en tegen (zoals Habakuk.nu, Toetsalles.nl, Endtimes.punt.nl, Goedgelovig.nl, Groenewolken.nl en ZoekendGeloven.nl).

Op 4 mei 's avonds heb ik een deel van de live stream op Trin.nl bekeken, na op Twitter door @goedgelovig getipt te zijn, dat de conferentie Heaven on Earth van 1-5 mei vooral géén rekening hield met de Dodenherdenking.
Diverse elementen uit het soaking en de Toronto beweging zijn (weer) springlevend. Lachen, stuiptrekkingen, schreeuwen in de samenkomst, het bewust inzetten als spreekster van emoties om de zaal aan je te binden, het is prima in de TRIN context.

Hoe kom je aan geld

Eén van de makken van TRIN, ook heel menselijk, is geld. De collecte tijdens de conferentie-avond overgoten met 'geestelijke sausjes' als een gebed om de geest van voorspoed (komt niet in mijn Bijbel voor) en de claim dat de bezoekers vrijgezet zijn om te geven. Als er overvloedig gegeven zou worden, zou er over het dekken van de onkosten niet geklaagd worden (logisch).

Wel heel erg jong volwassenendoop

Waar in christelijke denominaties door de eeuwen heen een scheidslijn is ontstaan tussen aanhangers van de kinderdoop of besprenkeling en die van volwassenendoop, zie je al snel een tussengroep staan. Voor de leiding van gemeenten waarin volwassenendoop wordt toegepast is een klassiek vraagstuk, wanneer je de keuze van een kind of tiener wilt vertalen in een onderdompeling. Hoe bewust maakt de jongere deze keuze, wat is de kans op terugval? Zie je de doop als redding?

De foto's van kinderen die tijdens de Heaven on Earth conferentie werden gedoopt laten geen twijfel bestaan over de insteek van TRIN: niks mis met kinderen die zich willen laten dopen.

Laat de kinderen ook komen
Opvallend tijdens de live stream was de projectie op het scherm om 22u (!), dat het kinderprogramma was afgelopen en ouders hun koters konden ophalen. Het programma nalezend op de site, zie ik dat er 'officieel' tot 21.30u een kinderprogramma vanaf groep 4 is. "Wij verwachten een machtige uitstorting van Gods Geest in de kindersamenkomsten tijdens deze conferentie." Nog even los van de vraag naar de praktische invulling van deze claim heb ik er als ouder grote moeite mee kinderen zo intensief tot 's avonds laat bezig te houden. Dat moet effect op nachtrust en de dag erna hebben.

Aanbevelingsbrieven nodig?
En wat zijn we gevoelig voor aanbevelingen van mensen. Evenals in Amerika baseren we ons oordeel over dergelijke bewegingen maar wat graag (makkelijk, kun je je verschuilen achter andermans wijsheid) op de goed- of afkeuring van Bekende Mensen. Oprichter Mattheüs van der Steen is via familiebanden verbonden aan Open Doors oprichter Anne van der Bijl. Kan gebeuren, niks mis mee. Van der Bijl schreef een voorwoord in Van der Steens boek en gaf een dubbele boodschap af in het Nederlands Dagblad van 30 april 2008 aangeeft "zich niet in die kringen te bewegen. Maar het feit dat jonge mensen íéts doen voor Jezus, dat alleen al vind ik zo fantastisch dat ik niet aan de kant wil gaan staan met kritische opmerkingen, maar dat warm wil steunen."
Professor dr. Willem Ouweneel (schrijft sneller boeken dan ik kan lezen, maakt regelmatig een omschakeling in denken over gevoelige onderwerpen) is meer dan vóór en sprak evenals in 2008 op de conferentie.

En dan het optreden van de Keltische symforockformatie IONA, dat na enkele jaren stilte, in de Zwolse IJsselhallen op zaterdagavond 2 mei hun comeback maakte. Drummer Frank van Essen is de linking pin. Wel, een conferentie als verpakking voor een IONA concert leek me niet nodig. Ik ga 23 oktober in het eveneens Zwolse poppodium Hedon naar IONA.

Nadruk op de hemel, welkom terug op aarde


Illustratief voor de knip-en-plakmethode van veel bijbellezers. Zoek met je concordantie wat teksten over de hemel, leg in de gevonden teksten juist de nadruk op de hemel (daarover kun je dromen, de aarde is zo tastbaar aanwezig, zit vol gebrokenheid, lijden, onrecht, zonde, enz.) en lok zo mensen naar een conferentie.

Visie en doel van TRIN
Op het eerste oog lijkt weinig aan te merken op de visie en doel van TRIN (mensen in nood helpen, uitzenden van teams en campagnes, conferenties en firenights). Kritisch ben ik over oorzaak en gevolg ("zetten we campagnes op om de duizenden te bereiken..waardoor de Heilige Geest de ruimte krijgt mensen aan te raken door wonderen en tekenen.") en het omkeren van middelen en doelen. Welbeschouwd zijn mensen in nood helpen, uitzenden van teams en campagnes, conferenties en firenights middelen om een ander doel te bereiken, misschien wel 'wonderen en tekenen' en 'gaven en talenten te ontdekken, te gebruiken en te ontwikkelen' uit deel 2 en 3 van de missie.

Durf te dromen
Dan het boekje Durf te dromen van Mattheüs van der Steen. De titel doet me wel heel erg denken aan Dromen Durven Doen van Ben Tiggelaar. Op 10 maart won Van der Steen met het boekje de Publieksprijs Christelijk Boek 2009 in een door EO Visie met Nederlands Dagblad georganiseerde verkiezing. Vervolgens ging het Nederlands Dagblad zelf in de aanval tegen de schrijver, noemde hem een 'ongeleid projectiel'. Een stroom aan reacties was het begrijpelijke resultaat, met uiteraard een vervolginterview met de auteur in het ND.

Van je coach moet je het hebben
In een interview met Willem Ouweneel, coach voor Van der Steen, lees ik opvallende uitspraken:
"Ik zie veel in Van der Steen. vind ik het de moeite waard hem te begeleiden. Maar ik ben daar wel voorzichtig in – hij heeft al veel bereikt in het volgen van zijn roeping, dan ga ik hem niet vertellen dat het zus-en-zo anders moet.... Nu kan ik tegenover de krant net doen alsof ik het van een afstand kritisch volg. Als het uitkomt, zeg ik ‘we’, anders zeg ik ‘ze’. Dan ben ik de objectieve buitenstaander. Als ze weer bellen met de vraag: wat vindt u van TRIN? zeg ik, tja, er zitten goede kanten aan..."
Ook Anne van der Bijl laat kansen liggen met de uitspraak:
"Maar ik heb liever dat jongeren dít doen, dan dat stil blijven zitten. En ach, de Geest zal het vanzelf wel corrigeren."
Zelf zie ik dat als God voor je karretje spannen en eventuele beschading van personen, of het nu Van der Steen of zijn publiek is, voor lief nemen.

Transformatie van programma-organisatie naar gemeenschap
En dan de grootste uitdaging voor een op programma's en evenementen gerichte organisatie: hoe bestendig je de beweging? Grote opkomst bij een evenement, lange rijen na een oproep voor persoonlijk gebed, de opbrengst van een collecte, het zijn geen garanties voor de toekomst. Je verdwijnt als het speciale eraf is (en mensen zijn daar erg gevoelig voor), of komt in de grijze middenmoot terecht, waartegen je zelf zo sterk hebt afgezet. In december 2007 schreef ik over de levenscyclus van de jeugdkerk. Wil je echt een gemeenschap van gelovigen vormen, zul je flink wat zelfreflectie moeten doen. Zet je ondanks de claim dat alle gelovigen gelijk zijn, niet toch mensen op een podium en dus in een aparte positie? Wat is de structuur van je samenkomsten? Je kunt je afzetten tegen de banden van een liturgie, maar hebt snel je eigen vormen, volgordes en manieren, met andere woorden een (sub)cultuur. Deel je leiderschap, ben je als organisatie transparant, hoe ga je om met kritiek, verdeeldheid, tegenslagen? Voor zo'n transformatie is hulp, tijd en verzorging nodig.

De hemel op aarde
De Koning van de Hemel, Jezus Christus, is naar de aarde gekomen. Door te sterven en weer op te staan, werd het mogelijk zijn aanwezigheid te vermenigvuldigen en te verspreiden over de aarde. Hoe? Niet door ellenlange gebeden om de aanwezigheid van God. Niet door te bidden om verbrijzeld te worden. Hoe wel? Door als collectief van gelovigen, de Gemeente, deel te hebben aan het Lichaam van Christus en het gezin van God. Dan past het niet je af te zetten tegen andere lichaamsdelen, broers en zussen, maar zijn we om elkaar te helpen. Vanuit het hoofd (Jezus Christus) wordt het lichaam gestuurd en mag het opgroeien naar volwassenheid. Nu misschien nog droom, straks werkelijkheid.

Labels:

05 mei 2009

Vrijheid vieren op vele manieren

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd.

Dat betekent echter niet dat 5 mei automatisch een vrije dag is. De Nederlandse regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei een vrije dag als dit in de cao is afgesproken. Voor bedrijven als Capgemini (voor mij) of Sandd (Klazien) die geen CAO hebben, is er dus 'slechts' eenmaal in de 5 jaar vrijaf, in 2010 de volgende keer. Personeel in (rijks)overheidsdienst heeft voor zover dit in de CAO is opgenomen en de dienst het toelaat op 5 mei een vrije dag. De overheidsinstantie waar ik momenteel een project leid, heeft wel vrij en is gesloten. Van externen wordt verwacht dat ze elders werken of een vrije dag nemen.

Dus, de vrijheid om het Plan van Aanpak af te schrijven, vanochtend post te bezorgen en de kinderen vrij te laten zichzelf te vermaken op deze laatste vakantiedag. Binnenkort zijn ze weer vrij met Hemelvaart en vervolgens met Pinksteren.

Labels: ,

04 mei 2009

Dodenherdenking na generaties

Met bezoeken aan bijvoorbeeld voormalig concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg bij Berlijn (december 2008) en het Liberty Park Overloon (maart 2009) proberen we de oorlogen, de flinterdunne lijn tussen "zou ik nooit doen" en de werkelijkheid als het erop aan komt, dichtbij onze kinderen te houden.

Gelukkig dat we sinds 1945 zelf in vrede mogen leven. Met een vader die zelf in 1943 geboren is, ligt de Tweede Wereldoorlog voor mijn eigen kinderen van nature erg ver weg in een onbekend verleden. Dat zoon Johan een aantal weken geleden uit eigen beweging een spreekbeurt over het ontstaan en verloop van de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden, was goed om te zien. Uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat de meeste Nederlanders herdenken belangrijker vinden dan vieren, voor jongeren ligt dat in 2009 net andersom. Toch zijn in de provincie Overijssel de afgelopen weken ruim 50 oorlogsmonumenten geadopteerd door basisscholen. Op een Google Maps mashup zijn de adopties te bekijken.

De lokale christelijke basisschool CNS Balkbrug heeft het herdenkingsmonument aan het kruispunt Zwolseweg / Meppelerweg geadopteerd. Afgelopen zaterdag is daarvoor met 6 leerlingen uit groep 8 het monument schoongemaakt en vanavond zullen 2 leerlingen met meester Henk een krans leggen tijdens de herdenkingsplechtigheid.

Het monument herinnert aan de negen mannen uit Dedemsvaart die in 1945 in Balkbrug geëxecuteerd werden. Het monument dat tien jaar later geplaatst werd, vormt een blijvende herinnering aan dat verschrikkelijke moment in de historie van beide dorpen. En zo kan en mag een Nationale Dodenherdenking persoonlijk en dichtbij blijven.

Labels:

03 mei 2009

Wie bestuurt mijn volgende mobieltje?

Ooit waren er PDA's zoals een Palm, iPaq of BlackBerry die een uitgebreid besturingsysteem nodig hadden als minicomputers. Nu computers en mobiele telefoons verder naar elkaar zijn gegroeid, zit er ook beweging in de besturingsystemen die op dergelijke apparaten draaien. Uitwisselbaarheid is natuurlijk problematisch, elk platform heeft z'n eigen connectie- en synchronisatiesoftware. Waar ik Windows Mobile Device Center (Vista) als opvolger van ActiveSync gebruik om met mijn Windows Mobile 5 HTC smartphone te communiceren, moet ik een Nokia PC Suite installeren om met de Nokia van Klazien te kunnen synchroniseren. iPhone gebruikers hebben iTunes en de AppStore, enzovoorts.

In de overvloed aan mobieltjes en smartphones van diverse merken met touch screens of juist een toetsenbord(je) zal ik het komende jaar waarschijnlijk ook weer een keuze moeten maken. Ik zet wat mogelijkheden op een rijtje.

Palm Pre met Palm Web OS


Het 3.1-inch touch screen van de Palm Pre heeft ook een QWERTY uitschuifbaar toetsenbord. De telefoon ondersteunt Wi-Fi en EVDO en heeft 8GB intern geheugen. Het onderliggende Palm Web OS is vanaf de basis opnieuw opgebouwd.

Microsoft Windows Mobile 6.5
De nieuwe generatie Windows Mobile (versie 6.5 wordt naar verwacht op 11 mei gelanceerd) brengt het web, de pc en de telefoon bij elkaar. Het startscherm is meer en meer een dashboard. De touch-screen interface is verbeterd, evenals de Internet Explorer Mobile browser.

De Sony Ericsson Xperia X2 wordt op Windows Mobile 6.5 gebaseerd. Microsoft ziet toestellenbouwers ook graag direct de TellMe spraakherkenning software inbouwen om downloaden en installeren uit te sparen.
Andere bedrijven die Windows Mobile 6.5 zullen ondersteunen vind je in deze partnerlijst.

Microsoft Pink

Microsoft ontwikkelt samen met Verizon onder de codenaam Pink een mobiele telefoon die draait op een extensie van Windows Mobile en de concurrentie met de iPhone zou moeten aangaan. Mocht de Windows Marketplace for Mobile de 6.5 versie (zie hiervoor) niet halen, dan toch wel in Pink. Klinkt als 'nu nog te veel fouten, we schuiven dit door naar de volgende release'.

Google Android
Na de G1 komt er binnenkort de Samsung I7500, eerder dan concurrerende toestellen van Sony Ericsson en HTC (de Magic) dat draait op Google Android. Het 3,2 inch scherm heeft een AMOLED display, een energiezuinig scherm dat ook op de UltraTouch zit. De 5 mp camera heeft autofocus en LED-flitser. HSDPA voor 3G mobiel internet en WiFi worden ondersteund.


Apple iPhone 4G

Of moet ik wachten op de iPhone 4G? Immers, de stabiliteit zoals ik die bij wat testrondjes met de iPhone 3G bij familieleden heb ervaren, kan ook nog wel wat verbetering gebruiken.

INQ1 - Social mobile
Of als social media 'dier' de INQ1 van de Britse firma 3 adopteren? Naast 3G en HSDPA, een 3MP camera zit de 'catch' in deze telefoon in het ingebouwd zijn van Skype, Facebook, Last.fm, GTalk, Live Messenger, Yahoo! Messenger, Ping.fm, push e-mail, widgets, etc. etc.

Mijn voorlopige shortlist aan requirements voor een nieuwe telefoon:
1. ondersteuning voor push mail vanuit Microsoft Exchange
2. ondersteuning voor synchronisatie van agenda, contactpersonen, taken en e-mail met Microsoft Outlook.
3. ondersteuning voor Bluetooth, WiFi, GPRS en HSDPA.
4. ondersteuning voor Java applicaties
5. flink wat intern geheugen.
6. QWERTY toetsenbord
7. speakerfunctie

Labels: ,

02 mei 2009

Bestel maar, betaal maar, MyOrder

Het Groningse ICT-bedrijf ITIS heeft MyOrder ontwikkeld, een Java applicatie voor op je mobiel, waarmee je op het terras zelf je order plaatst en afrekent. Natuurlijk moet de bediening nog wel langskomen op het hapje of drankje te brengen, maar de rest gaat via het web. Een mobiele internetverbinding, zoals GPRS of WiFi is dus wel nodig. Voor de betaling wordt gebruik gemaakt van Rabobank SMSBetalen, dat hiermee Product van het Jaar 2009 werd. Om je in de stemming te brengen, stort de Rabobank na het doorlopen van het registratieprocedure direct 2 euro in je SMS portefeuille. Kun je het eerste biertje betalen.

Hoe werkt het:
1. Start MyOrder op
2. Kies de juiste locatie
3. Selecteer de producten
4. Geef het tafelnummer op
5. Klik op bestellen
6. Klaar! Zo laat onderstaande reportage van RTVNoord zien.

Downloaden van de applicatie is eenvoudig via je mobiel op m.myorder.nl, of laat een download link per sms toesturen via de downloadpagina.

Met deze toepassing won ITIS in januari de Horecava Innovation Award 2009.

Momenteel is de verzameling uitbaters dat meedoet met MyOrder:
- Paviljoen Kaap Hoorn (Groningen)
- Kaap Hoorn Beach Bar (Groningen)
- WZZRD (Enschede)
- Amstelhaven (Amsterdam)
- Paal 9 (Texel)
In mei wordt het aantal locaties verder uitgebreid met restaurants en bioscopen verspreid over het land.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond SMSBetalen, volg @smsbetalen dan op Twitter. Ook @MyOrder is op Twitter te volgen.

Labels:

01 mei 2009

Een fraai staaltje

Vandaag exact 11 jaar geleden om 13:09 hoefde ik niet te werken op de Dag van de Arbeid. Ik trouwde met Klazien, zoals haar ouders dat 41 jaar daarvoor hadden gedaan.

En waar de krant gisteren onderzoeksresultaten bekend maakte die 'bewezen', dat je de helft van je vrienden na zeven jaar kwijt raakt, is het goed te weten, dat er mensen in je leven zijn die het langer 'volhouden'. 11 jaar getrouwd heet een stalen bruiloft. Met de jaren groeit de kracht en pracht van de aanduidingen.

Op de voorpagina van bijvoorbeeld NRC Handelsblad die dag jodenvervolging, volkerenmoord in Rwanda, neonazi's en vechtpartijen bij Rotterdamse 'feestelijkheden'. Nee, vroeger was niet alles beter of romantischer of vredelievender dan nu. En ook voor ons huwelijk geldt dat niets vanzelf gaat, of liefde gratis is.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker