Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 april 2009

Koninginnedag Balkbrug 2009 - een impressie

Terwijl de Koninklijke familie in Apeldoorn een bijzonder feest had moeten krijgen, maar, zoals zich nu laat aanzien, dat bewust verpest is door een man in een zwarte Suzuki, kreeg ik in Balkbrug vrij snel mee van vrijwilligers. De crash wordt sindsdien op Twitter, Youtube en andere media helemaal uitgesponnen, alsof we als Nederlanders niets anders te doen hebben / hadden.

Zelf had ik vanaf vanmorgen 6u wel genoeg anders om handen, namelijk met Ingrid, Corien en Gert de organisatie van het Koninginnedag Kinderfeest in Balkbrug. Attracties bij de Prinses Margrietschool, De Wieken, De Bonkelaar, De Bovenkruier, het bos richting Molen en Molen de Star zelf. De mistige vroege ochtend was veelbelovend. Toen de zon al snel doorbrak, leverde dat al snel opmerkingen als 'de dag kan niet meer stuk' en 'mooi weer heb je besteld'.

Zelf was ik voornamelijk op De Bonkelaar en De Wieken te vinden, dichtbij de van Augie gehuurde Mega Survival Baan, galghangen, duostep, sneeuwballen gooien en mattenrace.

Spelende kinderen, enthousiaste vrijwilligers en gezellig met elkaar kletsende ouders stonden garant voor een aantal uren plezier in Balkbrug, tientallen foto's, veel verkochte hamburgers, bekers koffie en limonade.

Dat burgemeester Meulman van Hardenberg in de loop van de middag heeft opgeroepen de nog lopende Koninginnedag activiteiten of de feesten die voor vanavond gepland staan, af te bouwen of te blazen, bespaarde me gelukkig een aantal uitdagingen. Sowieso spannend, hoe de burgemeester alle organisatoren weet te bereiken. Bij mijn weten, heeft hij na onze ontmoeting vier Koninginnedagen eerder, mijn mobiel nummer niet (gekregen).

Voor volgend jaar ga ik met de anderen graag de uitdaging aan opnieuw een leuk feest voor de kinderen hier in Balkbrug te organiseren.

Labels: , , ,

29 april 2009

Streaming audio met Spotify

Spotify
De streaming audio service Spotify deelde eerder gratis invites uit, maar die bleken in februari alleen voor Britten bedoeld.
In Nederland kun je alleen betaalde accounts aanvragen (EUR 10 per maand). Met hulp van een collega is een en ander nu wel aan de praat. Hoog tijd voor een praktijk test.

Installeren van de client is een fluitje van een cent. Voor het afspelen is geen buffering, dus de performance is prima. Klikken en direct spelen, is het devies. De catalogus is in opbouw. Op de Spotify blog worden nieuwe aanwinsten aangekondigd, en op een gedeeld Google Docs is de complete lijst met aanvullingen opgenomen.
De onderliggende techniek is gebaseerd op eigen servers en P2P technologie. Daarmee zit Spotify tussen de mixtape sites en Last.fm in.

Elk item in Spotify (track, playlist, album, artiest) heeft een eigen ID, dat opgenomen is in een Spotify URI en HTTP Link. Het Spotify URI kun je in het zoekveld invoeren om het gewenste item direct te benaderen. De HTTP link kun je gebruiken om vanuit een browser een item in de Spotify client te benaderen. Aangezien de Spotify client alleen playlists op trackniveau ondersteunt, is het voor albums handig de URI's en playlist via social bookmarking sites als Del.icio.us te delen.

Er is een groeiende gemeenschap van enthousiaste gebruikers en makers van handige Greasemonkey scripts, zoekfuncties en applicaties, zoals de blog van Pansentient.com en de Wikipedia pagina. Handig vond ik zelf bijvoorbeeld de mogelijkheid de Spotify URI's van recent op Last.fm gedraaide songs te vinden. Ook Freshspotify, dat notificaties stuurt van nieuwe muziek op Spotify op basis van je Top artists op Last.fm is een handige.

Labels: ,

28 april 2009

Mindmapping updates april 2009

XMind 3.02
XMind v3.0.2 is uitgebracht. Vernieuwingen zijn onder meer:
- wachtwoord bescherming van XMIND bestanden, om geen mind map informatie te verliezen.
- nieuwe templates voor eigen tijdbeheer, bijeenkomsten en projecten.

XMind is tegenwoordig ook op Twitter te volgen.

iMindMap 4.0
In de nieuwe versie 4.0 van iMindmap zijn nieuw:
- betere ondersteuning voor presentaties.
- mogelijkheid om audio notes aan een mind map te koppelen.
- box voor aanvullende informatie bij branches
- Text Outline Mode
- Freeform Brainstorming
- verbeterde interface
- verbeterde importfunctie van MS Word documenten

MindBerry
MindBerry is 24 maart gelanceerd als eerste mind mapping applicatie speciaal voor de BlackBerry. Export naar Mindjet's MindManager is geregeld. De makers kun je volgen op Twitter.

Labels:

27 april 2009

Microblogging updates april 2009 - 3

Voor de derde maal deze maand een serie updates, nieuwe applicaties en dergelijke rond microblogging.

Ping.fm breidt uit
Ping.fm ondersteunt sinds kort Twitter toolbox HootSuite (voorheen BrightKit) en notify.me. Verder is er voor Skype gebruikers een IM bot beschikbaar waarmee zij ook via de Skype client hun status updates en microblog posts overal kwijt kunnen.

Tweepz - Twitter index
Van de Nederlandse ontwikkelaar Jochem Prins is Tweepz.com. Door @tweepz te volgen wordt je eigen Twitter profiel opgenomen in de database, waar al ruim 2 miljoen Twitter users in te vinden zijn.

Met een aantal operators kun je je zoekactie specifieker maken, zoals loc(ation), name of biografie. Zoekresultaten kun je verfijnen met selecties op bijvoorbeeld aantal volgelingen en geëxtraheerde entiteiten, zoals bedrijven en organisaties.
Hieronder de eerste pagina met zoekresultaten op Capgemini als intro.

Een handige manier om aan nieuwe, interessante volgelingen te komen. En de zoekmachine Tweepz kun je via add to search bar in je rijtje zoekmachines in Firefox opnemen.

Twikini verdringt ceTwit
Op mijn Windows Mobile HTC smartphone (non-touch, met QWERTY-toetsenbord) gebruikte ik ceTwit als Twitter client. Spartaans uitgevoerd, maar uiterst functioneel en voorzien van Twitpic ondersteuning. De aankondiging van Twikini dat voor zowel touch als non-touch voor alle Windows Mobile versies werkt en slechts 150kb intern geheugen neemt, deed me omschakelen.

Avatars worden getoond in de timeline, Twitpic ondersteund, Mediaspeler song info kan getweet worden, optioneel je locatie actualiseren. Ten opzichte van het lastig leesbare kleine font in ceTwit prima leesbaar. Compliment aan Trinket Software, de makers van Twikini.

Labels: , , ,

26 april 2009

Peer voor het benutten van kennisnetwerken

Peer deelt de geschiedenis van bezochte webpagina's met een groep mensen, zoals je op Flickr foto's deelt of met Basecamp projectinformatie. Peer gebruikt algoritmen om jou bij je zoekacties te assisteren met nuttige tips aan de hand van bezochte webadressen uit je netwerk. Natuurlijk rijzen er dan vragen bij je vrienden, alsof Peer op persoon zou delen welke webpagina's bezocht zijn. Bij zorgen daarover speelt hoogstwaarschijnlijk schaamte over de content van bepaalde pagina's mee. Nee dus. Alle webadressen worden anoniem en veilig verzameld en gedeeld, zonder met naam en toenaam van de gebruiker gebruikt te kunnen worden.

Peer springt spontaan op als je bijvoorbeeld in Google zoekt voor informatie en draagt je suggesties uit je netwerk aan. Zodra je klaar bent met zoeken, minimaliseert Peer zich weer en heb je er geen last van. Een Peer Group is een verzameling mensen die hun 'kennis' deelt via Peer. Peer ondersteunt momenteel de zoekmachines Google, Yahoo, MSN, Live, Ask, AOL, Twitter Search, Worio, Hotbot & AlltheWeb. Installeren is kinderspel. Om baat bij Peer te hebben is een Peer Group echter wel nodig. Uitnodigen dus je echte kennisdragende vrienden.
In onderstaande video wordt dit web 3.0 hulpmiddel gedemonstreerd.

Welcome to Peer from Tom Woolway on Vimeo.

Labels: , ,

25 april 2009

Online project management ondersteuning 15

Deskaway
Deskaway besprak ik in november 2007. Contact met @deskaway op Twitter bracht het Indiase SaaS Project Collaboration hulpmiddel voor MKB en projectteams opnieuw onder mijn aandacht. De makers hebben niet stilgezeten, gelukkig maar.
In 2008 zijn issue tracking toegevoegd of verbeteringen doorgevoerd in taaklijsten, kalender, rapportage en berichten. Projecten kunnen nu gearchiveerd worden. Teamleden kunnen via Companies gegroepeerd worden, contactpersonen geïmporteerd en takenlijsten opnieuw geordend. Met templates kunnen projecten gekloond worden. In de tweede helft van 2008 kwamen daar export/backup van de gegevens bij, iCal ondersteund en betere, contextgevoelige helpinformatie. Naast RSS, SSL en diverse social features is het nu mogelijk Basecamp gegevens te importeren in Deskaway via BaseEscape.

In 2009 hoopt men 3rd party apps aan te sluiten en een mobile plus iPhone client te lanceren.

Manymoon
Het gratis product Manymoon, dat zichzelf aanprijst als the internet's first social productivity tool, biedt een aantal interessante functies:
- het beheren van taken, zowel die van jezelf, als gedeelde;
- monitoren waar andere mensen aan werken via een soort Twitter timeline;
- delen van koppelingen;
- omzetten van e-mails in taken;
- bijvoegen van bestanden en Google Docs aan taken en projecten.
Voor de kleinschalige projecten in een web omgeving, of waarbij toch gebruik gemaakt wordt van (gratis) beschikbare web diensten, kan Manymoon integreren. Google Calendar wordt ondersteund. Aan een betaalde versie heb je wat als je meer dan 5MB opslagruimte nodig hebt. Er zijn versies met 3GB per gebruiker of 25GB gedeeld door team, voor $25, respectievelijk $100 per 6 maanden.
Colaab updates
De bespreking van Colaab een maand geleden prikkelde de makers om me te informeren over hun updates sindsdien. Bij deze geef ik ze aan je door.
1. Integratie van Microsoft Silverlight DeepZoom. Op grote afbeeldingen is het nu mogelijk samen te werken, zonder ze in z'n geheel te moeten downloaden.
2. Actions tab, waar je nu van commentaar naar commentaar kunt springen.
De verbeteringen worden verder toegelicht op de blog van StormIdeas. De makers kun je volgen op Twitter.

Labels: ,

24 april 2009

Google Profiles verbonden met zoekresultaten

Het Google Profiel bestaat al enige tijd. Wat begon met de losse profielen en accountinfo bij de onderliggende diensten als Blogger en Picasa is geïntegreerd tot een centraal profiel. Probeer, als je Blogger gebruikt de link rechtsboven Mijn account maar eens uit.

Ten onrechte 21 april door Read Write Web bestempeld als nieuw, is dus het fenomeen Google Profiel. Wel nieuw is de verdergaande integratie in de zoekresultaten.

Als je op een naam zoekt, en waarom niet op jezelf, wordt bij een match met een Google Profiel, ook die match getoond, althans in het voorbeeld in de RWW post. Zoeken op Henk-Jan van der Klis leverde nog niet een Profile Match op, noch bij taalinstelling Nederlands, noch Engels.

Wat je in je profiel verder kwijt kunt zijn contactgegevens, inclusief instellingen wie dit mogen zien. Verder kun je je Picasa of Flickr profiel koppelen, zodat bijvoorbeeld de recente foto's in je Google Profiel verschijnen. En dat is voor jezelf weer leuk, want het genereert verkeer naar je andere webpagina's en fotocollecties. Voor Google is het fijn, omdat er meer kansen voor het tonen van contextgevoelige advertenties zijn.

En als genoeg mensen hun contactgegevens invullen, is de slag om Plaxo of UNYK te vervangen natuuurlijk gemakkelijk.

Labels:

23 april 2009

Hot, Flat and Crowded

Thomas L. Friedman’s best seller The World Is Flat heeft menig manager wakker geschud. Inderdaad, voor een aantal aspecten van ons leven is de wereld platter geworden. Kritiek was er ook op de platitudes. In opkomende economieën als India en China zijn bevolkingsgroei, milieu, voedsel- en watervoorziening, gezondheid en sociale onrust enorme uitdagingen. En, of in de huidige economisch onzekere tijden mensen inderdaad zich tot untouchable hebben uitgewerkt, wordt tegengesproken door foto's van banenbeurzen in Amerika met wel erg lange rijen.

Friedman kroop zelf daarom in de pen om een opvolger te schrijven over de twee grootste uitdagingen die vanuit Amerikaans perspectief opspelen:
1. het gebrek aan focus en een gemeenschappelijk doel sinds 9/11;
2. globale milieucrisis met alle gevolgen van dien, van brandstofvoorziening tot bedreigde wouden.
Hot, Flat, and Crowded is het resultaat. Net als Al Gore met An Inconvenient Truth wilde waarschuwen en oproepen tot herbezinning, benadrukt Friedman dat het binnenkort te laat is. Te laat voor Amerika om te breken met de gewoonten rond afval, energiegebruik en over te stappen op Code Green.

Groen is het toverwoord. Het zet volgens Friedman Amerikaans leiderschap weer op de wereldkaart als het gaat om het helen van de aarde, vernieuwt Amerika van binnenuit en wendt doemscenario's als die geschetst werden door Al Gore af. Code Groen vereist bundeling van kennis, creativiteit, durf en oog voor het gemeenschappelijk belang, alles vanuit Amerikaans belang geredeneerd. Wij, als niet-Amerikanen moeten natuurlijk instemmend knikken en vooral steun toezeggen, voorbeelden geven (beheersing CO2 uitstoot, millenniumgemeenten, windmolenparken, etc. etc.). Nu nog 'even' de politieke molens wat sneller laten draaien. Ach, in 3:32 legt Thomas Friedman het nogmaals zelf uit in een videoboodschap.

Labels:

22 april 2009

Microblogging updates april 2009 - 2

IRLConnect
De Google Maps mashup microblogging toepassing IRLConnect is nieuw en in private beta. Het integreert met Twitter en Facebook om snel je vrienden van die netwerken op de kaart te kunnen zetten, anderen uit te nodigen en voyeur te gaan spelen.

Status updates kun je alleen aan je IRLConnect vrienden tonen, of doorposten aan Twitter en Facebook. Leuk voor erbij.


Seesmic Desktop vervangt Twhirl
De oppoppende AIR mini-applicaties die de huidige testversies van Twhirl kenmerken bevallen de makers onder leiding van Loic Le Meur niet. Sinds 7 april wordt met gebruikers nagedacht over vervanging door een nieuwe Seesmic Desktop.

Labels: , , , ,

21 april 2009

Jip en Janneke taal: verdraaid lastig

In februari 2004 besteedde ik kort aandacht aan het overlijden van Fiep Westendorp, de illustrator van de Jip en Janneke verhalen van Annie M.G. Schmidt. Jip en Janneke taal kreeg onlangs een nieuwe dimensie toen ik Jippus et Jannica kon bemachtigen bij de bibliotheek. Dit bijzondere boekje heeft op de linkerpagina's de Nederlandstalige verhaaltjes en op de rechterpagina de bijbehorende Latijnse vertaling.

Een geweldig boek om je gestreelde ego (ik heb gymnasium alpha gedaan in de jaren '80, dus ik beheers het Latijn nog wel....) te confronteren met de harde werkelijkheid. Met andere woorden: spontaan zou ik het niet zelf meer kunnen vertalen, noch de ene, noch de andere kant op. Desondanks is Jippus et Jannica een geweldig fenomeen, dat direct door m'n oudste dochter werd omarmd. OK, ze is dan wel links georiënteerd in deze.

Terwijl velen honend doen over de terugkeer van de spruitjesgeur van de jaren '50 en de bijbehorende vertrutting, smult men evenzeer van de Jip en Janneke taal en bijbehorende concepten. Versimpel de werkelijkheid, zet vooral plaatjes in je plannen en beleidsstukken, het liefst zwart-wit, tweedimensionaal. Het leven is echter veel genuanceerder. Denk niet Zwart Wit zong Frank Boeijen in 1984 al. De Taalunie concludeerde eind 2008 ook dat Jip en Janneke taal niet helpt.

Effectieve communicatie heeft veel te maken met diverse soorten taal en het overkomen, begrepen worden van de boodschappen en ermee doen wat beoogd werd. Jouw en mijn taal (begrippen, jargon, kader) naast elkaar zetten, helpt kloven overbruggen. Zo ontdek je de kleur van je hart en kun je op basis van passie, innerlijke drijfveren samen optrekken.

Labels: , ,

20 april 2009

Muzikale ontdekkingen april 2009 - 2

BalligomingoBalligomingo (via last.fm)

Balligomingo
Garrett Schwarz werkte als business consultant voor IBM, maar hield er een geheime agenda op na. Met andere woorden: muziek trok uiteindelijk meer dan het zakenleven. Balligomingo was het resultaat. Muzikale invloeden van Schwarz zijn Enya, Massive Attack, Sunscreem, Nine Inch Nails en The Prodigy. Met Vic Levak, Delerium’s Bill Leeb en Chris Peterson werden de muzikale ideeën vormgegeven. 6 albums zagen inmiddels het daglicht. De laatste jaren leek het stil rond de muzikanten, maar nu is Balligomingo zelfs op Twitter gestart. Ambient en chillout is het handelsmerk nog altijd. Binnenkort verschijnt een nieuw album Under an Endless Sky.

Meer info: Wikipedia, Last.fm en Myspace.

Danyew

Phil Danyew's muzikale invloeden (Aqualung, Bjork, Coldplay, Copeland, Death Cab for Cutie, Eisley, Frou Frou/Imogen heap, Muse, Radiohead en Rufus Wainwright) zijn duidelijk hoorbaar op de eerste tunes die via Myspace te beluisteren zijn. Voeg er gerust nog twee intense rock/britpop/electronica referenties, Phil Wickham en Ian McIntosh aan toe. Een eerste EP met 2 songs (Beautiful King en Streetlight) is inmiddels via iTunes te krijgen.


Verder kennismaken met Phil Danyew kan op Twitter, Myspace, Youtube (videoclips van Close Your Eyes en Breathe Your Life in Me) en iLike.

Rachael Green
Rachael Green maakt aanstekelijke R&B en popsongs. Haar muzikale invloeden zijn Michael & Janet Jackson, Paula Abdul, Whitney Houston, Toni Braxton, Mariah Carey, Elton John, enzo. Duidelijk te horen op haar nieuwe single Back Off Me. Verder kennismaken kan via onderstaande widget, haar weblog of Twitter.


Rachael%20GreenQuantcast

Grayson Kessenich
De uit noord California afkomstige Grayson Kessenich heeft deze jonge Amerikaan een heerlijk smooth sound. Hij schrijft zijn liedjes zelf, leidt aanbiddingsteams in diverse gemeenten. In de zomer van 2008 kwam zijn eerste solo EP Where Your Heart Is uit.
Euro-pop invloeden als such as Keane, Sia, Aqualung en KT Tunstall zijn duidelijk merkbaar.

Verder kennismaken kan op Myspace en Facebook.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

19 april 2009

44 - opnieuw reden tot feest

Gisteren werd Klazien 44 en dus was er reden voor cadeaus en visite. En ook vandaag draait de deur naar binnen.

En dus even geen uitgebreide verhandelingen over de band +44, of puzzelen op de persoonlijke toepassing van Psalm 44. Gewoon weer een reden om feest te vieren, punt.

Labels:

18 april 2009

Mobile communications update april 2009


Fring uitgebreid met Twitter ondersteuning

Fring is een mobile internet gemeenschap en client voor Skype, MSN Messenger, Google Talk, ICQ, SIP (SIPNET, EuteliaVoIP, VoIPVoIP en VoIPTalk), Twitter, Yahoo! en AIM. Met je Last.fm vrienden kun je naar muziek luisteren. Nieuwe Gmail, Orkut, Yandex notificaties komen binnen, dus een onverwacht krachtig, gratis alternatief voor het onlangs besproken Nimbuzz.

Nieuw is de Twitter 2.0 add-on die bijna alles van de reguliere Twitter web interface naar je mobiel brengt, zoals Twitter search, profiel bekijken, openen van hyperlinks, @replies en DM's. De maker licht het zelf graag toe.

Tot zover het goede nieuws. Juist de Twitter 2.0 had grote moeite met aangemeld raken. De communicatiemanager Fring heeft een aantal andere onhebbelijkheden:
- alle phone contacts worden geladen (dus redundant tov je adresboek)!
- het wil een eigen beginscherm installeren zonder duidelijke toegevoegde waarde
- notificatie van nieuwe berichten is met een irritant luide vogelfuit, zonder die te kunnen aanpassen of uitzetten.
- een smartphone met 'slechts' 64MB intern geheugen heeft duidelijk moeite met het 'op' houden van de applicatie.
- by default staat de applicatie als autostart ingesteld en wordt ook automatisch een verbinding met het web gezocht. Daarbij is Wi-Fi eerste keuze, dus in gedachten zie je de batterij van de telefoon al leeglopen.
Voor mij na een half etmaal genoeg reden voor het verwijderen uit m'n mobiel. En ook na de system restore van vandaag, 'hing' fring na installeren totaal. Echt een no-go dus.

Palringo dan maar?
Als all-in-one IM client voor op de Windows Mobile heb ik vandaag Palringo geïnstalleerd. Dit gratis programma heeft weer moeite met het Yahoo! account, maar verbindt wel snel en netjes met MSN, ICQ, Facebook, Gtalk en Hyves. Er is ook support voor AIM, Gadu-Gadu en iChat. Palringo is er voor Windows Mobile, Google Android, iPhone, BlackBerry, Symbian, Java en MacOS. Downloaden en configureren is een makkelijke exercitie. Nieuws is in Palringo de location awareness.


Microsoft Office Communicator mobile client
Binnen Capgemini gebruiken we Office Communicator, een IM client voor binnen de bedrijfsmuren. Naast een desktop client en sinds kort de beschikking over een web interface was de missende schakel een mobile client. Hier hielp een vraag op Twitter.

Twitter maatje en Microsoft concullega Peter de Haas tipte snel de vindplaats van de 2007 versie en een User's Guide.

En verhip, die installatie ging super! Met de server configuratie en een internetverbinding (Wi-Fi of GPRS) sta je in een mum van tijd in contact met je collega's, zoals je dat met de desktop client ook gewend was.
De lol was echter na een avond over. Ik krijg sindsdien "Cannot sign in. Check the server names...." als foutmelding. Van bedrijfswege is de mogelijkheid om zonder VPN connectie met Office Communicator te communiceren gesloten. Tja, dat komt het gebruik 'in het veld' niet ten goede.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

17 april 2009

Activity steaming updates april 2009

StoryTlr voegt pagina's toe
StoryTlr heeft in de eind maart uitgebrachte versie 8 de mogelijkheid toegevoegd om pagina's a la WordPress te maken. Je kunt een aantal themes kiezen, en pagina's maken voor bijvoorbeeld alleen de foto's inclusief slideshow, stories, video's of een eigen html-pagina.
Nieuw is ook tagging, een remember me pagina en verbeterde bookmarklets en widgets.
Kijk op www.koninginnedagbalkbrug.nl voor een live versie.


Facebook aan Microsoft Live gekoppeld?
Waarschijnlijk in april wordt de aangekondigde koppeling van Facebook aan Microsoft Live live gezet.


Skimmer
Skimmer is een AIR applicatie dat in de hoek van AlertThingy beweegt door een single interface op je accounts bij Twitter, Facebook, Flickr, Youtube en Blogger te bieden. Het ondersteunt inline weergave van Twitpic plaatjes (dat lukt TweetDeck of AlertThingy niet). Evenals bij AlertThingy kun je foto's, video's en nieuwe berichten posten. Probleem, evenals bij TweetDeck is het beslag op je intern geheugen: 200MB is zo vergeven.


Hyves mobile
Om de nieuwe Hyves mobile client te installeren, kun je 'hyves' sms'en naar 4983. Maker Yme Bosma verwachtte in onderstaand interview 150.000 downloads in de eerste paar maanden.

Interview Yme Bosma (Hyves) from mfredactie on Vimeo.

Labels: , ,

16 april 2009

Nieuwe versies van geliefde webapplicaties

Glue
AdaptiveBlue, tot groot ongenoegen van Glue, gebruikmakend van de applicatienaam Glue, heeft me eind maart een nieuwe beta versie 4.2 aangeboden om mee te werken.

Naast ondersteuning voor IE en een snellere dynamische toolbar.
I Love Glue!

Google Docs uitgebreid
Google Docs heeft nu een Find & replace optie in het Edit menu, of de in Windows gebruikelijke Ctrl+F om een eigen search & replace balk te tonen. Met Find next of Ctrl+G kun je naar het volgende voorkomen springen.

Ook kun je nu tekeningen opnemen in Google Docs. Eenvoudige vector graphics met lijnen, aantekeningen, text labels en voorgedefinieerde vormen.

Google Docs gebruikt hiervoor het Scalable Vector Graphics formaat die in alle browsers, met uitzondering van Internet Explorer (zelfs niet in de nieuwe versie 8). Als SVG niet werkt, behelpt Google zich van Vector Markup Language om de tekeningen alsnog op je scherm te tonen.

Xobni 1.7
Weg is het beta label, gewonnen is snelheid, gebleven is de kracht van de Outlook add-in Xobni, waarmee mail weer vindbaar, contacten gelegd en netwerken benut worden.
En dankzij investeerders, is Xobni nog altijd gratis te downloaden!

DocVerse 1.1
Het in februari besproken DocVerse, een collaboration tool voor MS PowerPoint is van versie 1 naar 1.1 gegaan. Nieuw zijn:
1. Conversational Comments: elk commentaar kan weer beantwoord worden, zoals je dat van instant messaging of Twitter gewend bent.
2. Verbeterde Group Editing met ondersteuning voor themes, layouts, headers & footers
3. Proxy Server support
4. Verbeterde ondersteuning voor uiteenlopende bestandsformaten: PPTM, PPTX, PPS, PPSM, PPSX, POT, POTX, POTM
5. Robuustheid verbeterd. Minder crashes zouden het resultaat moeten zijn.
Over 1-2 maanden komt een nieuwe grote update.

Apture nu met SlideShare ondersteuning
Apture, de inline media verrijker voor webpagina's, zoals mijn weblog, heeft sinds kort ook de mogelijkheid om SlideShare presentaties te tonen.

Labels:

15 april 2009

Agile Project management - a user story

Projectized' Thushara Wijewardena uit Sri-Lanka zette onlangs een aantal persoonlijke lessen naar aanleiding van eerste kennismakingen met Scrum projecten op een rijtje. Een herkenbaar verhaal, want een relatief nieuw en relatief met weinig handboeken, structuren, best practices en dergelijke omkleed proces vergt bij toepassing in een concreet project bij een specifieke opdrachtgever wat eigen smaakmakers. En dat is zo met elke methode, aanpak of structuur die je voor een proces wilt inzetten. Nooit op basis van de letter alleen, geruchten of aannames, maar altijd nuchter, praktisch gemaakt en met de nodige eigen inbreng.

Twee onderwerpen vergen bij het momenteel zelf op maat snijden van de Scrum aanpak de nodige aandacht: specificaties en testen.

Specificaties: wat voor wie en waarom?
Vooraf is nagedacht over requirements, de functies die het systeem moet hebben, helemaal goed. Anders dan anders worden die niet in beton gegoten, onder het dreigement dat elke wijziging via een formeel wijzigingstraject loopt. Nee, de aanpak houdt expliciet rekening met wijzigingen in de scope tijdens de uitvoeringsfase. Niet, dat er vrijheid is om alles maar op te pakken. Er vindt juist een afgewogen afruil in prioriteiten plaats. Wat je nu extra oppakt, moet direct ten koste gaan van wat anders. En of je de specificaties nu vormgeeft in SMART requirements, smart use cases of user stories, is mij geen stammenstrijd waard.

Wat me wel interesseert vanuit project management optiek:
1. efficiency in de vastlegging (graag eenmalig, eenduidig en traceerbaar gedurende de looptijd van het project)
2. overdraagbaarheid van eindresultaten naar de beheerders
3. een prettige match van aanpak, gebruikte hulpmiddelen en de vaardigheden van de projectmedewerkers.

Testen in agile projecten: wie accepteert wat wanneer?
Agile testing binnen de sprint ligt voor de hand, de reden waarom testers van meet af aan ook in het scrum team zitten, en niet pas bij acceptatie of oplevering komen kijken. Voor unit- en delen van systeemtesten waren er de eerste jaren dat Scrum gebruikt werd allerlei oplossingen beschikbaar. De aandacht voor functionele testen en gebruikersacceptatietesten is van zeer recente datum. De twee hiernaast afgebeelde boeken, Agile Testing en Testen 2.0 helpen ons team enorm om vanuit de Definition of Done via een (product) risico-analyse te komen tot een master testplan. De teststrategie is erop gericht de functionaliteiten zoveel mogelijk tijdens de maandelijkse sprint af te dekken met tests. De demo op de laatste werkdag van de maand is gericht om acceptatie van de opgeleverde sprint te krijgen.
Die oogst wil je niet na het uitvoeren van de sprint kwijtraken door een reguliere wekenlang durende gebruikersacceptatietest (GAT). Vaak is zo'n GAT een vrijbrief om echte testbevindingen te mengen met wensen, dingen die men gaandeweg het project vergeten is en het betrekken van stellingen, zodat het lijkt alsof de wereld vergaat als met een aantal bekende fouten de in productiename fiatteert.

Heb je echt even de tijd, besteed dan een uur om de Google TechTalk presentatie van Quality Tree's Elisabeth Hendrickson over Agile testing te bekijken.

Labels: ,

14 april 2009

Global English verbetert mijn zakelijk Engels

Sinds 6 maart volg ik een verbeterprogramma van mijn zakelijk Engels via de moderne e-learning omgeving van GlobalEnglish.com. Deze organisatie heeft met veel wereldwijd werkende organisaties contracten voor hun personeelsleden afgesloten voor op maat gesneden bijspijkerprogramma's. Met een nauwkeurige intake, waarbij ook rekening wordt gehouden met jouw doelstellingen, beschikbare tijd en ingangsniveau wordt een persoonlijk studieplan samengesteld.

In mijn geval: "Improve my overall English skills; Sharpen my Speaking, pronunciation, Writing, Grammar, Vocabulary skills. Time goal: 10 months."

GlobalEnglish biedt cursussen aan op drie niveaus: beginner, intermediate en advanced. Verder zijn er nog specifieke trainingen voor Negotiations, Telephoning, Meetings en Business Socializing. OK, Engelse les via e-learning. Hoe werkt het. In een assignment van ongeveer een uur werk zitten oefeningen voor uitspraak, begrijpend lezen, grammatica en luistervaardigheden. Met een microfoon en koptelefoon of speakers aan is het opletten geblazen. Na afloop van elke oefening krijg je direct de uitslagen te zien en na afloop van je assignment de eindresultaten. Mocht er aanleiding voor zijn, kun je losse onderdelen opnieuw bekijken of opnieuw toetsen.

Naast deze individuele taakgerichte bezigheden biedt GlobalEnglish nog veel meer. Zo wordt wekelijks een e-magazine verstuurd via e-mail, kun je podcasts downloaden en bijvoorbeeld tijdens woon-werkverkeer beluisteren over onderhandelen, instructies geven, telefoongesprekken voeren, etc.

Je kunt je inschrijven op conversaties met een echte leraar in een klas met medecursisten via een teleconference. Met medecursisten kun je chatten en discussiëren over onderwerpen naar keuze.

Je kunt je voorbereiden op de TOEIC Test en de TOEFL (iBT) Test.

GlobalEnglish heeft via een browser toolbar en de eigen website nog meer nuttigs:
- Translation Dictionary
- English Dictionary
- Word of the Day inclusief uitspraak, definitie en toepassingen
- Hear it: typ een woord en hoor direct de uitspraak
- Business Meeting Tips
- Culture Notes, opnames van Engelse accenten door inwoners van landen naar keuze.
- Quizzes, Crosswords & Karaoke

Je kunt studiemateriaal offline zetten en bestuderen (handig voor tijdens een vlucht of hotelverblijf zonder gratis internet).

Voor mij is GlobalEnglish vanwege het geheel in eigen tempo, op zelfgekozen tijdstippen kunnen volgen ideaal. Podcasts gaan mee de auto in. Zelf heb ik uit tijdgebrek nog geen gebruik gemaakt van de klassikale onderdelen, maar ik heb ook nog 9 maanden te gaan. Oefening baart kunst. Het opfrissen van het VWO Engels voor met name de grammaticale regels over tensen, gerunds en andere wat pitiger stukken, is altijd zinvol. En hoewel ik met een universitaire studie economie en sindsdien diverse buitenlandse reizen en heel veel Engelstalige literatuur een aardige woordenschat heb opgebouwd, kan er altijd meer bij. En wat te denken van de correcte uitspraak of het direct in goed opgebouwde volzinnen kunnen reageren op vragen?

Kortom: ook ik ben nooit te oud om te leren. Het voorbereiden van deze blog en wat Twitter berichten leverde me direct een nieuwe vriend, Les Schmidt die voor GlobalEnglish werkt en natuurlijk erg benieuwd was naar mijn ervaringen. Wel, als je dit leest en niet begrijpt is het tijd voor Global Dutch :-)

Labels: , ,

13 april 2009

Doe- en Kijkdag Vechtdal bij Oldemeijer

Bijna 2 jaar geleden waren we voor het eerst tijdens de jaarlijkse economentop in het recreatiegebied De Oldemeijer in de boswachterij Hardenberg. Dat er jaarlijks op 2e paasdag een Doe- en Kijkdag door Staatsbosbeheer werd georganiseerd, was tot nog toe langs me heen gegaan. Dankzij een tip van de kapster afgelopen zaterdag bij Men's World De Ridder in Ommen, zaten we vandaag opnieuw in De Oldemeijer.

De kinderen konden zie hoe apporteren door honden werkt. Voor de eigenaren van de honden was het na een training natuurlijk best spannend dat 'demonstratie lopen'. Verder wachtte een hijskraan die complete gezinnen, dus ons ook in 'het bakje' omhoog takelde. Het uitzicht over het recreatieterrein was ondanks de mist mooi. Linedancers, allerhande wedstrijden in de combinatie boomstammen en Stihl zaagmachines, maar ook de plaatselijke scouting was er met afbakbroodjes voor boven een vuur.

Een valkenier, hier Ruud Sanders, blijft altijd boeiend om te zien, net zoals een springkussen scoort. En waar de meiden in eerste instantie eigenlijk wel paard wilden rijden, maar niet in de rij, gingen ze later toch om. Voor beide dochters het debuut op een paard, en ze vonden het erg leuk. Johan debuteerde op een heuse quad van Total Outdoor Events. Vooraf had hij met anderen in de rij stoere praat, maar eenmaal rijdend was er meer behendigheid nodig dan hij doorhad. Kortom, het is 'm gelukt de quad het water in te rijden.

Met een demonstratie turnen van jongens en meisjes van Turn & Sportcentrum Hardenberg die de meiden enorm aansprak (Henriëtte zit nu een halfjaar op de 'selectie' van gym) zat onze selectie uit het brede aanbod van activiteiten erop. Voor de vele honderden bezoekers een leuke invulling van de tweede paasdag. Al onze foto's staan zoals je gewend bent, op Flickr.

Labels: ,

12 april 2009

Pasen: opmaat voor bruiloft, bouw huis en gezinsuitbreiding

Het nieuwe boek From Eternity To Here van Frank Viola plaatst Jezus Christus' opstanding in een breder perspectief van Gods doelen met de mensheid en de wereld.

Bruid Gemeente
De ekklesia, de Gemeente (veel te vaak via 'kerk' geassocieerd met een gebouw, denominatie of organisatie) dankt haar bestaan aan Jezus Christus' dood en opstanding. Het geheel van christenen mag zich de Bruid van Christus noemen en mag zich klaarmaken voor de bruiloft met het Lam.
"..zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver."
(Efeziërs 5 verzen 25-27)

Een vooruitzicht dat veel verder reikt dan de zekerheid dat je zonden vergeven zijn of de wetenschap dat er leven is na de dood.

Huis in aanbouw
Nee, geen verplicht bezoek aan de bouwmarkt op Tweede Paasdag, maar een ander beeld van de Gemeente, namelijk het huis van God. Ingevoegd en gebruikt als levende stenen om een tempel te vormen.
"...en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel."
(1 Petrus 2 vers 5)


Gezinsvorming en -uitbreiding

"Wie hij al van tevoren heeft uitgekozen, heeft hij er ook van tevoren toe bestemd om het evenbeeld te worden van zijn Zoon, die de eerstgeborene moest zijn van talloze broeders en zusters."
(Romeinen 8 vers 29). Alleen is maar alleen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En dus ziet God ernaar uit nog veel meer mensen in Zijn gezin te mogen verwelkomen.

Een betekenisvol Pasen gewenst.

Labels:

11 april 2009

25e Reestdaltocht - 30 kilometer wandelen

Met Klazien heb ik vandaag de 25e Reestdaltocht die door de plaatselijke wandelvereniging Vrolijk Voorwaarts wordt georganiseerd gelopen. Uit de mogelijke lengtes van 10-40 kilometer hebben we de 30 gepikt, ter voorbereiding op de 40 kilometers lange Mooiste Wandeling van Nederland die ik zaterdag 16 mei voor de 3e maal hoop te wandelen.

De weersverwachtingen waren erg gunstig, hoewel we onderweg diverse regenbuien hebben gehad. Gelukkig was de regenjas mee, en droogde de kleding op de zonnige stukken weer snel. De route leidde van het Trefpunt in Balkbrug via het Heuveltjesbos naar het Reestdal. Natuurreservaat De Takkenhoogte was integraal onderdeel van het traject, waarnaar de Nieuwe Dijk uitgelopen werd tot café Poortman op de Bloemberg. Poortman heeft vele tientallen stukken appeltaart en kopjes koffie kunnen uitserveren.

Vervolgens via restaurant De Stapel naar De Wijk en vandaar door naar IJhorst. Onderweg natuurlijk lekker mooie huizen kijken, ooievaarsnesten bewonderen en nieuwe Bed & Breakfast gelegenheden tellen. In IJhorst hebben we kort gepauzeerd in café Het Vosje. Via de Veldhuisweg en campings over het lange zandpad op dat ons bij Lutten Oever bracht.

Vervolgens langs de Boshoeve, de shii-taki kwekerij Haveman en diens nieuwe gasthuis naar Oud-Avereest, waar een gratis plak krentewegge in informatiecentrum De Wheem werd geserveerd. Via de campings 't Reestdal en Sie-es-An en de nieuwe ecologische verbindingszone Vipera door het Heuveltjesbos terug naar het Trefpunt. De 30km hebben we in 5,5 uur gelopen, niet verkeerd!

Eenmaal thuis hadden zich traditiegetrouw een aantal blaren ontwikkeld op m'n voeten. 't Is mooi zonnig, kunnen ze genieten van de warmte en frisse lucht.

Labels: ,

10 april 2009

Twitter clients strijden om gunst gebruikers

Twitter webpagina verbeteringen
Twitter.com zelf is bezig met diverse verbeterslagen, zoals de introductie van een Discovery Engine ter vervanging van de wat traditionele Twitter Search. In tussentijd stond de eerste week van april in het teken van vertraagde aflevering van berichten. Niet echt een prettige bijkomstigheid.

Tweetdeck v0.25
TweetDeck was een tijd lang mijn favoriete Twitter client. Het enorme beslag op intern geheugen en de onmogelijkheid groepen en instellingen te porteren naar een andere installatie deed me omschakelen naar PeopleBrowsr.
TweetDeck heeft begin april het geheugenlek gedicht in versie 0.25. Verder biedt deze nieuwe versie:
- preview functie voor verkorte urls. Die zat al in PeopleBrowsr en PowerTwitter.
- inline preview van Twitpic afbeeldingen. Dit zat al in PowerTwitter.
- Facebook integratie, zodat je status updats van je Facebook vrienden in een nieuwe TweetDeck kolom kunt bekijken. En je kunt vanuit TweetDeck je Facebook status bijwerken. PeopleBrowsr ondersteunt al een tijd zowel Facebook, Identi.ca, Ping.fm en FriendFeed als extra netwerken.
- 12seconds is verder geïntegreerd. Opnemen en delen van korte video's kan nu rechtstreeks vanuit TweetDeck.
- Autocomplete van usernames. Ook dat zat al in PeopleBrowsr.
- Automatisch hashtags opnemen in reply.
- Onmogelijk maken om je zelf een DM te sturen.
- Beperken van de lijst url shortening services tot een top 5, waaronder de nieuwe Digg url shortener.
- Het aantal ongelezen berichten boven een kolom is verwijderd, een ware stress veroorzaker voor fanatieke twitteraars.

OK, een aantal verbeteringen, maar aan de groepen is nog niets gedaan. En je scherm wordt niet spontaan breder. Dus aan het toevoegen van kolommen (van andere netwerken) komt een eind als je je bedieningsgemak in de gaten houdt.


Seesmic Desktop

De makers van Twhirl, ooit groter dan TweetDeck, hebben Twhirl laten vallen en brachten 7 april de preview versie van de Seesmic Desktop uit.

Tja, dat lijkt standaard een enkel koloms client, met alle voor- en nadelen. De Seesmic Desktop biedt:
- ondersteuning voor meerdere Twitter accounts
- multiple column view
- saved searches (zit ook in PeopleBrowsr en TweetDeck)
- groeperen van vrienden in user lists
- navigatiebalk aan de rechterkant
- posten van TwitPic plaatjes
En met zo'n feature lijst zocht ik dus intuïtief naar de mogelijkheid de multi column view voor elkaar te krijgen. Dat moet via de knop rechtsboven in een kolom (move to detached), waarmee een nieuwe kolom wordt aangemaakt. Slechts door de window size uit te rekken worden kolom 3-n zichtbaar, heel onvriendelijk. Ook is het slordig, dat je je window kunt uitrekken tot halverwege een kolom, zonder dat column width resize plaatsvindt.

Ook nog een slordige bug is dat na het afsluiten van Seesmic Desktop in je Quick Launch bar een Seesmic icoon blijft hangen. Klik je daarop, krijg je een Seesmic Desktop.exe has stopped working foutmelding.

PeopleBrowsr alpha 0.995
Ook de makers van PeopleBrowsr, momenteel mijn Twitter client of choice, gaan gestaag door met de ontwikkeling van hun applicatie. Binnenkort verschijnt de beta. In de 6 april gelanceerde v0.995 alpha versie is onder meer nieuw:
- Theme picker - in "View" on bottom row
- Stack Color Picker.
- Bij een user zichtbaar maken van de wederzijdse vrienden.
- Ondersteuning voor Ping.fm via de Ping.fm application key
- Facebook ondersteuning uitgebreid. My Photos, Friends Photos zijn zichtbaar, inclusief de mogelijkheid een Facebook foto te re-tweeten.
- "Flash Scroll" in te stellen.

----------------
Now playing: Noa - Eye in the sky
via FoxyTunes

Labels: , ,

09 april 2009

Adaptive Blue en Glue plakkerig blauw

Image of adaptiveblue from TwitterImage of adaptiveblue

AdaptiveBlue heeft de zogenaamde BlueOrganizer eind oktober 2008 hernoemd in Glue Bar, nam www.getglue.com in gebruik en maakte daar rond de recente update natuurlijk reclame voor. Op bijvoorbeeld Twitter wordt echter @adaptiveblue aangehouden. Om de Glue Bar verder aan te prijzen wordt @Glue_genie ingezet met dagelijkse prijsvragen.

Verwarrend voor Glue die met het Twitter id @glue_now hun Glue product aan de man willen brengen. De beide partijen hebben het niet zo op elkaar, en dus probeert Glue via Twitter volgelingen bij herhaling aan te zetten de makers van Glue te waarschuwen dat de merknaam Glue toch echt bij Glue en niet AdaptiveBlue hoort, zakelijk gezien. Inhoudelijk is GlueNow een "Simple web + mobile content publishing to all your sites, for free.", terwijl GlueBar een co-browing / social network hulpmiddel is.

Dan is er ook nog Yahoo!Glue, een soort portal pagina die artikelen, video's, foto's, etc. over een onderwerp bij elkaar zet.

Die Yahoo!Glue voorziening is officieel in beta, maar je begrijpt: handig is deze naam inmiddels niet meer.

De nieuwe versie van Glue Bar werd me aangeboden om te testen, maar de makers doen werkelijk hun best om elke feedback te retourneren als vraag. Bijvoorbeeld: het werkt goed. Wat werkt goed? Het verdwijnen van de Glue bar op pagina's waar die niet actief is, vind ik OK. Wat bevalt je aan de nieuwe Blue bar? Het leidde de afgelopen week tot irritante e-mailcorrespondentie en uiteindelijk op 1 april de keuze die hele Blue, pardon Glue
add-on
te verwijderen van Firefox.


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

08 april 2009

Microblogging updates april 2009 - 1

Het Twitter nieuws van een kleine week geleden was wel het bevestigde gerucht, dat Twitter op de nominatie staat om door Google overgenomen te worden. De live search en de enorme toename van content in Twitter is een goudmijn voor Google. De verwachtingen zijn dat er meer dan $250 miljoen betaald gaat worden. Misschien komt het dan met het langverwachte business model voor de microblogging dienst ook nog goed. Een dag later moest TechCrunch echter toegeven fout te zitten. De gesprekken gingen over producten, niet over geld. Twitter zou zich nog niet voor een miljard willen laten overnemen.

WeFollow
Door @wefollow een bericht te sturen met maximaal drie hastags (#categorienaam) help je mee WeFollow, een user powered twitter directory te vullen.


TweetTop
TweetTop is een geautomatiseerde oplossing om een serie top-twitteraars over uiteenlopende onderwerpen aan je te presenteren.

Een klik op een tag op de startpagina geeft je een aantal timelines van de gevonden twitteraars en een rechterpaneel met nog meer tweets.

Jaiku overgedragen aan open source community
Google's overname van Jaiku, een alternatief microblogging platform, is niet succesvol geweest, ondanks enkele functionele pluspunten ten opzichte van grootmacht Twitter. In januari berichtte ik al over de aangekondigde winterslaap om de onderliggende technologie te migreren naar Google AppEngine. Onlangs heeft Google de broncode van Jaiku vrijgegeven. Jaiku.com blijft nog bestaan, dus als je je geroepen voelt...

Twitoria voor mensen met meer dan 700 volgelingen, waaronder inactieven
MyCleenr werkt goed voor het opschonen van inactieve volgelingen, maar heeft zich beperkt tot 700 volgelingen. Enter Twitoria die wel zicht geeft op inactieven bij twitteraars met meer volgelingen. Je kunt kiezen uit diverse tijdsperioden. Het echt stoppen met volgen moet via de Twitter website of een andere client.
Twitoria is gemaakt door een twintiger. Inloggen is niet nodig, je username aangeven is voldoende.

Tweetizen
Met Tweetizen zet je gemakkelijk eigen groepen twitteraars op, rond sleutelwoorden of specifieke personen. Vervolgens kun je de gefilterde tweets invoegen op je eigen website.

Twibs
Zoek je een bedrijf of organisatie op Twitter? Dan kun je ook even op de directory Twibs kijken.


Twitter Myth busters
Twittown presenteerde eind vorige maand een vijftal mythes die nog altijd vaak in berichten in de media opduiken over Twitter.

Jively
Jive.ly is een nieuw microblogging netwerk, met de mogelijkheid vanaf pc of mobiel je updates te doen. Jive.ly kan je Twitter updates meteen meenemen. Videolinks die in berichten worden automatisch geconcerteerd in embedded content. Ook hashtags worden ondersteund.


Yammer breidt uit
Yammer heeft sinds kort een visueel organisatieschema en een link bookmarklet.

Labels: , ,

07 april 2009

Tonido onder het vergrootglas

Een maand geleden kondigde ik een nieuw platform Tonido aan.

De belofte
* Tonido Jukebox – Organize and play your music via a browser.
* Tonido Photos – Privately share photos without uploading
* Tonido Workspace – Personal Information Manager and Private Group collaboration
* Tonido Webshare – Share large files from your desktop directly to the web.

Op 19 maart werd ik uitgenodigd voor de beta test. Download en installatie van de client software op de Vista machine ging goed. De configuratie wizard stokte echter, want er moets UPnP port forwarding geconfigureerd worden. Verwijzing naar Portforward.com vanaf Tonido was slordig, omdat Tonido niet in de applicatielijst voorkomt. Handmatig configureren van de poortinstellingen had ook niet het gewenste effect. Noodgedwongen dus maar het feedback formulier gevuld en gedreigd de beta tets anders met een uninstall te stoppen.

Persoonlijke feedback via zowel Twitter als e-mail was er snel. Helaas werkte de tips bij hertest op 24 maart niet. Maar ook nu was hulp binnen enkele minuten elektronisch ter plekke.

Echter, het handmatig met hulp van de helpdesk nalopen van routerinstellingen en dan maar overslaan van het softwarematig configureren van UPnP mocht niet baten. Tonido werkte keurig binnen mijn netwerk thuis, maar was van buitenaf niet bereikbaar. En ja, dan wordt de belofte om op afstand je eigen muziek, bestanden, foto's en dergelijke te benaderen, en desgewenst te delen met vrienden, niet ingelost.

Jammer, maar ik heb de ontwikkelaars moeten aangeven dat ik wacht op een release, waarin dergelijke tijdrovende en stuklopende configuraties niet meer optreden. En nogmaals kwam Tonido terug met een applicatie van Portforward.com, maar na downloaden zou zowel een licentie betaald moeten worden, en nog steeds werd Tonido daarin niet genoemd als applicatie. Goed geprobeerd, maar niet doordacht.

Labels:

06 april 2009

Muzikale ontdekkingen april 2009 - 1

Taylor SwiftTaylor Swift (via last.fm)

Taylor Swift
Taylor Alison Swift werd op 13 december 1989 geboren en is een Amerikaanse country-pop singer/songwriter. In 2006 bracht ze haar eerste single Tim McGraw (verwijzend naar de gelijknamige country ster), dat een #6 hit werd in de Billboard country charts. In oktober 2006 kwam haar naamloze debuutalbum uit. Vijf hit singles en driemaal platina waren de klinkende resultaten. Enkele daarvan zijn Our Song en Teardrops On My Guitar

Volgens Nielsen SoundScan was Swift de best verkopende Amerikaanse artieste in 2008 met meer dan 4 miljoen albums. Haar 2008 release Fearless stond 8 weken op #1 in de Billboard 200. Ook haar downloadable songs doen het goed met 2 miljoen betaalde downloads van 3 verschillende liedjes. Haar nieuwe single Love Story schopte het onlangs zelfs tot #1 hit in de Mainstream Top 40 chart.

Verder kennismaken kan op Last.fm, Youtube, Myspace en Wikipedia.

Neal Morse
Neal Morse is één van de meest invloedrijke progressive rock artiesten van tegenwoordig. Neal was mede-oprichter van Spock’s Beard en voorman tot 2003.

Neal Morse is multi-instrumentalist: zang, piano en gitaar. Met zijn broer Alan en drummer Nick D’Virgilio richtte hij in 1992 Spock's Beard op. Met bassist Dave Meros en toetsenist Ryo Okumoto werd de band alsmaar bekender. Naast zijn eigen titelloze solo album in 1999, zong Neal en speelde gitaar en toetsen voor Transatlantic, een muzikale samenwerking op progressive rock vlak met Roine Stolt (The Flower Kings), Pete Trewavas (Marillion) en Mike Portnoy (Dream Theater).

In 2002 werd Neal Morse christen, verliet alle bands en ging solo. In 2003 werd Testimony (2003) uitgebracht die goeddeels over zijn bekering ging. Het album werd opgevolgd door One (2004), Worship Sessions I & II (2005/2006), Cover To Cover (2006), Sola Scriptura (2007) en Lifeline (2008). Een productief mannetje dus.

Verder kennismaken kan op Myspace, Facebook, Youtube, en Last.fm.

Atomic Skunk
Atomic Skunk verpakt synthetische soundscapes, ambient zo je wilt. Het is als Vangelis - Soil Festivities, maar dan anno 2009. Niet zo toegankelijk, wel zo interessant om eens te beluisteren. Via Twitter meldde zich onlangs de man achter deze bandnaam, Rich Brodsky uit San Francisco, en zo ontstond onder volgelingen het recenseren van deze muziek.
<a href="http://atomicskunk.com/album/binary-scenes">Chronoswamp by Atomic Skunk</a>
Verder kennismaken kan op Reverbnation, Twitter en Facebook.

Labels: ,

05 april 2009

Psalm Drummers

Muziek verbindt mensen en is een prima medium om boodschappen te communiceren. Een bijzondere groep mensen trof ik maanden geleden op het web: Psalm Drummers in het kader van het recenseren van hun album Rhythms of Fire.

Voormalig IONA-drummer Terl Bryant formeerde in 1996 Psalm Drummers om een platform te bieden drummers bij elkaar te brengen en met drums & percussie de wereld in te trekken om belangstellenden via de muziek in aanraking te brengen met Jezus Christus.

Met workshops, drumlessen, speciale evenementen en andere kleinschalige bijeenkomsten trekken de heren over de aarde.

De Psalm Drummers in Hyderabad, India.

Heerlijk om zo allemaal je talenten en gaven in te kunnen zetten voor het Koninkrijk van God.

Labels: , ,

04 april 2009

Wij ook aan de Wii

Natuurlijk is het niet meer hip of vernieuwend om de Nintendo Wii te introduceren, maar goed, na eerlijk sparen door vrouw en kinderen en m'n jongste broer die z'n gaming fase voorbijgegroeid was, staat er sinds zondag een Wii configuratie. Bij ons exemplaar van de best verkochte gaming console ooit zijn we direct voorzien van een aantal spellen:
- Wii Sports
- Mariokart (met stuurwiel)

- Medal of Honor Vanguard
- The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
- Need for Speed Pro Street

Een uit de Nintendo Gamecube erfenis zijn we ook nog voorzien van:
- Fifa 2007
- Need for Speed Underground
- James Bond Nightfire
- James Bond Everything or Nothing
- SpyHunter

Het via WiFi of bedrade internetaansluiting spelen van spellen tegen anderen via het internet, is een leuke mogelijkheid. Mocht je me de komende tijd wat minder online langs de ene weg zien, ben ik misschien wel aan het gamen, als ik één van de Wii controllers te pakken krijg en speeltijd toegewezen krijg van de kinderen ;)

Sociaal Wii'en? Via internet kun je tegen ons spelen of berichten sturen. Ons Wii nummer is 0549-9268-2088-5472.
Wii'en voor vrouwen? Kijk dan op Youtube voor de Shii!
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

03 april 2009

Hunch helpt beslissingen maken

Hunch, dat gestart is door Flickr-medestichtster
Caterina Fake. Na een tijd lang in kleinschalige preview modus gedraaid te hebben, is Hunch nu op uitnodiging ook door anderen te gebruiken. Eind maart vroeg ik een account aan die ik een paar dagen later kreeg.

Hunch is een met de kennis van de gebruikers gevulde site die helpt beslissingen te nemen. Na het aanmaken van je account, en verstrekken van wat basale info, worden je een groot aantal vragen gesteld met meerkeuze-antwoorden, zoals:
1. Heb je vandaag gevloekt?
2. Geloof je in de evolutietheorie?
3. Welk soort frites vind je het lekkerst?
4. Vind je een double cheeseburger er smakelijk uitzien?
5. Welke van de 4 auto's past het best bij je?
6. Draai je muziek het liefst vanaf CD, LP, radio?

Het achterliggende systeem leert bij des te vaker het gebruikt wordt door gebruikers. Bij gegeven antwoorden kun je voors en tegens aangeven. En hoe meer gebruikers de vragen bij hun profiel aangeven, des te rijker gevuld plaatje met associaties kan Hunch opmaken.

De proef op de som. Net een Wii aangeschaft met spellen, maar wat zou nu een volgend spelletje zijn om te kopen voor niet al te veel?

Na enkele vervolgvragen over prijsstelling, aantal en aard spelers en categorie krijg ik keurig 4 spellen aangereikt, die ik op Amazon.com kan aanschaffen.

Zo zijn er bij aanvang 500 onderwerpen, 5.000 vervolgvragen en meer dan 30.000 mogelijke uitkomsten gedefinieerd door gebruikers van het eerste uur.

Groeimogelijkheden te over voor zo'n advieshulpmiddel a la Amazon's aanbevelingen (customers who bought X also bought Y) Wil je Hunch ook uitproberen, stuur me dan een berichtje, zodat ik je een uitnodiging kan geven.

Labels:

02 april 2009

Effectieve projectcommunicatie

Projectcommunicatie is een terrein waar je als projectleider en -medewerker nooit mee klaar bent. Op 10 maart mocht ik een avondvullende presentatie over dit onderwerp verzorgen voor NGI Utrecht. Deze presentatie was de tweede die ik geheel op een met Mindjet's MindManager gemaakte mind map heb gebaseerd. Geen PowerPoint dus, maar navigeren door een mind map. Dat werkte goed, de presentatiemodus van MindManager is erg vriendelijk voor muismijdende presentatoren (met Tab als belangrijkste navigatiemiddel).

Effectieve communicatie heeft veel met de bedoeling die ook echt effect krijgt. Aan intenties alleen heb je immers niet zoveel. Nuttig, helder en tijdig zijn kwaliteitseisen. In de wereld van projecten heb je vervolgens met je eigen interne organisatie te maken (overleggen, weten we van elkaar waar we mee bezig zijn, projectdossier, etc.) en een omgeving (eindgebruikers, financiers, leveranciers, etc.).

Middelen en technologische mogelijkheden zijn er genoeg, maar wanneer zet je wat in en met welk doel dan wel? Over dergelijke vragen gaat m'n presentatie. Niet om één eensluidend antwoord te geven (de methodefreaks heb ik moeten teleurstellen op die avond door geen stappenplan of raamwerk aan te bieden), maar aan te zetten om bewust te kiezen wat je met wie op welke wijze communiceert.

Labels: ,

01 april 2009

Agile project management - sprint zero

The Scrum project management method. Part of t...Image via Wikipedia

Na jarenlang PRINCE2 (of pogingen van bedrijven daartoe) te hebben gecombineerd met systeemontwikkeling volgens waterval of System Development Methodology (SDM), Dynamic Systems Development Method (DSDM) en Rational Unified Process (RUP), heb ik voor mijn huidige project gekozen voor toepassing van een (andere) Agile aanpak, Scrum.

Dat je ook een agile ('wendbaar') aanpak kunt gebruiken in een rigide toepassing ervan of misbruiken om vooral geen specificaties vast te leggen, carte blanche te krijgen voor ontwikkelwerk, is bekend. Collega Sander Hoogendoorn schreef er vorige week een kritisch stuk over op Capgemini's Capping IT Off blog.

Ook het vorige week per e-mail aangekondigde congres Integrating Agile, dat Agile Consortium Benelux met Agile Holland op 18 juni organiseert in Hoofddorp, belicht deze aspecten:
- Grip on Agile, on how to apply just enough process
- Breaking the myths surrounding traditional software development and Agile
- Organizational impact of Agile on IT and the rest of the organization

Sprekers worden gezocht, dus heb je over deze onderwerpen echt wat toe te voegen aan een geïnteresseerd publiek, geef dat dan aan bij de organisatoren.

Anyway, geen enkel project, team of ontwikkeltraject is volledig zelfstartend. En daarom is ter voorbereiding van de genummerde sprints (iteraties, tijdvakken met op te leveren producten) een zogenaamde sprint 0 (sprint zero) gedefinieerd.

De principes achter Scrum 'tussen de oren krijgen', ontwikkelomgevingen inrichten, het verdelen van de project scope over sprints en het plannen van producten voor de eerste sprint, het verkrijgen van geschikte medewerkers, allemaal zaken die je niet op een achternamiddag doet. Afgelopen periode stond het klaarstomen van use cases en requirements om een expert schatting te kunnen doen centraal. Vanaf vandaag start de samenwerking met een echte Scrum coach.


Er zitten voor mij als projectmanager onmiskenbaar voordelen aan deze aanpak. De business staat met een product owner echt zelf aan het stuur en bepaalt wat er gebouwd gaat worden. Een de maximale hoeveelheid tijd en geld die aan een sprint besteed wordt, liggen vast. Gelukkig is er in de wisselwerking met de omgeving en de vele andere op te leveren producten nog genoeg over om mijn dagen interessant te vullen.

En dan zijn er nog interessante aspecten als het werken met een uitbestedingspartner met ontwikkelaars in Nederland en India. Jeff Sutherland en Xebia hebben vorig jaar een boeiende presentatie gehouden over Distributed Scrum.

Binnenkort meer indrukken van het scrummen.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker