Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 maart 2009

Achtergelaten webapplicaties

In de praktijk schiften zich nuttige en minder zinvolle applicaties uit. Toepassingen waar je eerder wel wat in zag, blijken niet zo handig of frequent gebruikt te worden. Terugkijkend op het eerste kwartaal van 2009 constateer ik, dat ik de onderstaande applicaties om uiteenlopende redenen heb achtergelaten.

UNYK

UNYK moest het onderspit delven toen teveel Outlook add-ins streden om een plek in het interne geheugen van de laptop. Met een handjevol contacten zat er ook niet echt leven in deze Plaxo/LinkedIn soortgenoot die ik in november 2008 ben gaan gebruiken.

Twones
De update van Twones Tracker begin maart deed het product de das om op mijn desktop. De notificatie kwam in Firefox, maar de update was eigenlijk voor Internet Explorer bedoeld. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd bleef de oude versie ook staan, evenals de notificatie elke keer als je Firefox startte. Deïnstalleren dus, want ook heel nuchter beschouwd, heb ik nog altijd meer plezier met Last.fm, dankzij de client en integratie met Twitter, dan dat ik met Twones heb gehad in augustus en december 2008.

Qash / Yunoo
Na ongeveer een jaar in de testfase is Qash woensdag 4 maart live gegaan onder een nieuwe naam: Yunoo! Veel eerder verschenen blog posts over de beta versie van Qash werden opvallend snel ververst met de nieuwe 'ontdekking' Yunoo. Voorbeelden zijn lifehacking.nl en Frankwatching.nl.
Na wat eerste tests rond de jaarwisseling en een blog post in januari heb ik de applicatie niet meer gebruikt. Onze eigen Excel sheets op basis van import van de Rabobank exportbestanden die Qash/Yunoo ook gebruikt, voldoen, zo bleek ook weer tijdens de Belastingaangifte 2008.

Labels: , ,

30 maart 2009

Fauxliage met Leigh Nash teruggevonden

Op één of andere manier heb ik het side project Fauxliage van Sixpence None The Richer zangeres Leigh Nash gemist, hoewel ik me toch een behoorlijke fan van beide wil noemen. Met Leigh Nash zijn Bill Leeb en Rhys Fulber (Delerium en Front Line Assembly) de spil van deze ambient / chill out groep. Verder dragen musici als multi-instrumentalist en producer Roy Salmond, bassist Leah Randi en drummer Ash Sood (speelt voor Sarah McLachlan) bij aan het debuutalbum uit 2007.

Luister maar naar All Alone, Innocente, Falling In Love of kijk naar deze clip.

Verder kennismaken met deze dromerige muziek kan op Myspace. Wil je lachen, lees dan de korte recensie van de Volkskrant, die Fauxliage indeelt bij country (ik ben toch echt beter gewend van deze kwaliteitskrant).
En als ik het toch over Leigh Nash heb: een drietal songs van haar Blue On Blue album zijn op Remixed 2 gezet:
1. Styrofoam remix van All Along the Wall
2. Morgan Page remix van Nervous in the Light of Dawn
3. Submarines remix van Just a Little.
En daarmee ben je meteen drie nieuwe electronica, house, synthpop indie ontdekkingen rijker.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

29 maart 2009

Fotografie nieuws

Charlottenburg Schmap'ed
Eén van mijn foto's van Schloss Charlottenburg in Berlijn is nu opgenomen in de laatste versie van de online / offline Berlijn reisgids Schmap. Leuke mashup!


Flickr Downloadr

Capgemini collega Sondre Bjellås bracht onlangs zijn gratis Flickr Downloadr uit: een downloader die draait onder Windows Vista en 7 die anders dan andere programma's wel rekening houdt met de copyrights.

Je kunt foto's preview doen per gebruiker. Binnenkort komen opties voor groep of algemeen met een zoekfunctie. De vervolgstap is aangeven welke foto's je wilt downloaden en gebruiken.

Labels: , , ,

28 maart 2009

Online project management ondersteuning 14

Intervals
Intervals heeft web-based tijdschrijven, takenbeheer en facturatie, bestandsopslag, rapportagemogelijkheden en een calendar view. Export naar csv is mogelijk.

De trial versie is gratis.

Colaab
Colaab stelt samenwerking centraal in de oplossing. Betaalde versies beginnen met $24 per maand. Wat krijg je daarvoor? Bestandsopslag, discussiemogelijkheid, chatsessies, role-based autorisaties, e-mail notificaties over activiteiten, conference call ondersteuning.


Saiku

Saiku biedt gratis een web-based oplossing voor: takenlijst, beheersing van tijd, kosten en mensen. Verder wordt een maillijst, een wiki, een API om je andere applicaties aan te sluiten en onbeperkte bestandsopslag, web chat, Engelse en Spaanse user interface en RSS feeds voor activiteiten.

Binnenkort komt een open source versie en een iPhone client beschikbaar.

Aanmelden is in één minuut geregeld.

LiquidPlanner 2.0
LiquidPlanner dat ik in februari en juni 2008 besprak is er nu in een 2.0 versie, waarbij microblogging ingebed is. Onderstaande video geeft je uitleg.

Labels: ,

27 maart 2009

Hoelang houden we Last.fm?

De populaire streaming music, scrobbling en muziekinformatieservice Last.fm heeft deze week aangekondigd dat internationale gebruikers (dat zijn op Planeet Last.fm allen buiten de VS, Groot-Brittannië en Duitsland) €3 per maand moeten gaan betalen voor het afspelen van streaming audio. Donderdag kwam daarbij, dat alle mobile clients van derden in de ban gedaan worden door Last.fm.

Dat betekent het voorlopig stilvallen van applicaties als MyStrands, Mobblere.d.

De andere diensten van Last.fm, zoals de wiki, het scrobblen, etc. blijft gratis, maar grofweg is dat gratis user generated content, waarop Last.fm zijn meerwaarde baseert door verbanden te leggen en afspeellijsten met verwante artiesten aan te bieden.

Bij het schrijven van dit stukje geniet ik dus nog maar van een gratis audiostroom rond Chicane. Ik heb meer dan genoeg eigen muziek om me de €3 per maand uit te sparen. Het zo nu en dan eens een Last.fm 'radiostation' aanzetten is slechts gemakzucht. Via iTunes kun je vele tientallen internet radiostations in allerlei muzikale smaken gratis beluisteren, dus wat mij betreft geen eurocentje pijn bij een afscheid van Last.fm streaming audio.

Labels: , ,

26 maart 2009

Prius 2010 smullen voor je inner captain Kirk

Hoewel ik over een jaar op zo'n 82.000km zit met m'n huidige (inmiddels tweede) Toyota Prius (aldus My Mile Marker) , is het natuurlijk gewoon leuk vooruit te kijken (er moet voor de omruil naar weer een nieuwe leasewagen dan nog wel 78.000km bij). De specificaties van het 2010 model van de Prius zijn bekend, en in onderstaande drie video's worden ze toegelicht.

De Prius 2010 krijgt - misschien in de duurdere varianten - een uitschuifbaar zonnedak en een via de smart entry key in te schakelen airco. De airco op de huidige en vorige Prius modellen werkt ook op de elektromotor en verbruikt dus geen brandstof. Koppel er een zender-ontvanger aan, en voila: remote air conditioning om het instappen tijdens hete zomerdagen nog aangenamer te maken.


Ook het multi info display is onderhanden genomen. Waar nu het brandstofverbruik en de visualisatie van inzet van elektro- en benzinemotor alternatieve schermen zijn ten opzichte van de navigatiekaart (in de business editie), is de info over brandstofverbruik verplaatst naast de visuele instrumenten in het voorste display. Dat display geeft nu visueel weer welke knoppen op het stuurwiel worden ingedrukt. Handig voor mensen die niet zoveel rijden, dat ze zoals ik het stuurwiel blind kunnen bedienen en toch visueel willen controleren of ze de juiste knoppen indrukken.


De fluisterstille EV-stand, waar de knop nu op een onmogelijke plek aan de linkerkant van het stuur is verstopt, is verplaatst naar het middenconsole, waar in de nieuwe Prius ook de pook is komen te staan. De lucht tussen in dash audiosysteem en opbergvakken is daarmee ook nuttig gemaakt. Naast de EV-mode wordt een ECO- en Power mode aangeboden. Over het geheel is de Prius uitgerust met een 20% krachtiger motor dan de huidige en zou die 2% zuiniger geworden zijn. ECO mode, Power mode. 20% krachtiger motor, 4/50e zuiniger.


Geef toe, de Prius was al voor de tech geeks, maar in dit nieuwe model voelt je inner captain Kirk zich helemaal thuis.

Labels:

25 maart 2009

Microblogging updates maart 2009 - 3

Twoxit
Twoxit biedt een embeddeable widget waarmee je je bezoekers vanaf je website via hun eigen Twitter account kunt laten twitteren. Voor de echte verslaafde dus.

Twitalyzer
Twitalyzer is weer zo'n scoringsmechanisme van je Twitter profiel en tweets. Na een dikke minuut analyseren kwam er voor @hjvanderklis onderstaande meting uit op 26 februari.

De diverse scores kun je weer naar Twitter posten, je kunt je eigen score vergelijken met Twitter gebruikers naar keuze, of in de loop van de tijd het verloop van je scores bijhouden. Ik had zelf de indruk dat met een enkele meting en diverse tweets in het voor het hulpmiddel waarschijnlijk onbegrijpelijke Nederlands de score op z'n minst discutabel is. Over een poos nog maar eens kijken.

Followfinder
Followfinder zoekt interessante mensen voor je op basis van je twitter profiel op een nette manier. Via de site wordt je gevraagd een code te sturen naar @followfinder. Binnen een minuut krijg je een reply terug met een handvol aanbevelingen, dus niet een hele lijst. Klikken op de usernames leidt je zo direct naar de profielen, waar je kunt bepalen of je de aanbevelingen inderdaad wilt opvolgen.

Hoe de aanbeveling tot stand komt, wordt niet verklapt. En dus de proef op de som:
1. @gemstars is een spiritueel ingestelde dame die via haar TheSpriritPortal horoscopen aanbiedt -> nofollow.
2. @davemorin is een 20-something Internet entrepreneur. Currently Facebook Connect. Past, Facebook Platform. Distant past, Apple. -> follow.
3. @AnnSieg met veel volgelingen en mensen die zij volgt. Ze is de vrouw achter MarketersManifesto. -> follow.
4. @ronniewilson is Father of 3 * Interested In * Health * Fitness * Outdoors * Social Media * Books * Blogging * Waiting for spring time to arrive :). Diverse aanknopingspunten -> follow.
5. @oliverturner is evenals de vorige aanbevelingen iemand met tijd over (33.000+ volgelingen / gevolgde mensen). Dat kan wat Oliver betreft dankzij outsourcing, met TheOutsourcingKing.com en een hangmat in het Twitter profiel kon deze man de broer zijn van Timothy Ferriss (The 4 Hours Workweek). Ook Ferris twittert trouwens tegenwoordig. -> follow.

Twitter geïntegreerd in Apture
Apture is een script, dat je website doorstruint op multimedia vermeldingen en deze met een link toevoegt in de presentatie. Je hoeft er zelf dus geen hyperlinks naar te leggen. Anders dan bijvoorbeeld de Snap pop-ups, verschijnen de Apture windows alleen als je op het betreffende icoon klikt. Naast video's, Wikipedia lemmata en dergelijke is sinds kort ook Twitter een herkend object. Je kunt dit live in actie zien op www.henkjanvanderklis.nl waar in de linkerkolom een Twitter timeline staat.

Labels: , ,

24 maart 2009

PeopleBrowsr stijgt boven TweetDeck uit

In december 2008 belichtte ik het web 2.0 dashboard PeopleBrowsr.
Sinds december (ik testte v0.691, direct daarna kwam v0.7 uit) zijn er veel verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd, die een terugkeer in maart tot een ware verrassing maken. Ik heb gisteren de v0.99 bekeken.

Nieuw zijn onder meer:
1. Ondersteuning voor TwitPic
2. Helicopter view over al je tijdlijnen
3. Mogelijkheid om kolommen te tonen met LinkedIn contacten op Twitter, Facebook contacten op Twitter en Plaxo contacten op Twitter. Perfect om je netwerk vrienden te vinden en te volgen op Twitter.
4. Default zwarte achtergrond en knopjes bij de avatar om functies als follow, unfollow, direct message, reply, retweet en dergelijke te kunnen doen, om ook visueel de concurrentie met TweetDeck te versterken.
5. Mogelijkheid om een tijdlijn (stack in PeopleBrowsr termen) te exporteren naar HTML, RSS of ReTweet. Vooral met tijdlijnen van netwerkvrienden of zoekacties is dit een interessante optie.
6. Gecombineerde Plaxo contacten en connecties. Verder kun je nu elke twitter username direct aan je Plaxo adresboek koppelen.
7. Naast de al in december ondersteunde netwerken nu ook Plaxo, Photobucket en Webpage. Het autoriseren van Myspace via oAuth ging gisteravond niet goed.
8. Je kunt een tijdlijn sorteren op alfabet, aantal volgelingen, filteren op berichten met een hyperlink of op tijd (standaard).
9. Naast een in december al beschikbare view op basis van profielfoto's en tijdlijn is een Google Maps mashup beschikbaar.

10. Rapporten met onder meer top twitterers, 'talking about me who I am not following', 'followers not followed', 'people retweeting me', etc.
11. Vertraagd versturen van tweets.

Eén van Twitter's grootste tekortkomingen is het kunnen aanmaken van groepen. Tweetdeck kan dat wel, maar groepen zijn niet portable over Tweetdeck installaties heen. Dat werkt met PeopleBrowsr wel perfect. Je kunt in PeopleBrowsr overigens niet alleen personen, maar ook berichten / persistente zoekopdrachten in een groep opnemen. Kolombreedte is flexibel in te stellen, TweetDeck kent slechts de opties standaard of uitlijnen. Verder kan PeopleBrowsr bij @replies met Expand thread ook de berichten die aanleiding waren voor dit antwoord laten zien. En als laatste opvallende is boven elke tijdlijn een pauzeknop te vinden als je op een ander scherm actief bent geweest, om dan op jouw aangeven de nieuwe tweets te tonen. En hoewel de nadruk lag op Twitter kan kan PeopleBrowsr als client dienen voor Google Blog Search, Facebook, Plaxo, Flickr, Youtube, Seesmic, Myspace, LinkedIn, Digg enzovoorts.

De testronde leverde direct 3 nieuwe twitter vrienden op uit bestaande netwerkcontacten. PeopleBrowsr is nu al functioneel rijker dan TweetDeck. TweetDeck's beslag op intern geheugen bij een forse vriendenkring (op moment van schrijven wordt 266MB in beslag genomen door TweetDeck!) en verdere uitbreiding van de eigen functionaliteit (Facebook integratie is nu in beta versie) kan ook pleiten voor een volledig browser-based alternatief: PeopleBrowsr.

Labels: , , ,

23 maart 2009

Mad At The World

Mad At The World begon in 1987 als synthrock band, en trok door een platendeal met het toen zeer vernieuwende label Frontline Records mijn aandacht. Op het label waren ook Wild Blue Yonder (rockabily, met Crystal Lewis), Crumbacher (synthpop), Altar Boys (punkrock) en Idle Cure (rock) te vinden, naast enkele tientallen andere christelijke artiesten en bands. Terug naar Mad at the World, dat eenmaal mijn één van m'n favoriete bands, ik wel lastig vond om uit te leggen zonder klasgenoten meteen te vervreemden.

De broers Roger & Randy Rose stonden dan ook garant voor expliciete teksten over zonde, verleiding en de noodzaak gered te worden. Na een titelloos debuutalbum en de opvolger Flowers In The Rain (beide LP's heb ik nog altijd) werd al een meer zwaardere, gitaarsound ontwikkeld. Synthpop live op concerten spelen, is knap lastig (vraag dat The Echoing Green of Joy Electric maar). Op de (einde LP-tijdperk, welkom..) CD Seasons Of Love werd nog drie albums lang rock als basis genomen, waarna de heren opnieuw hun koers verlegden. De laatste twee albums met deels andere bezetting zijn 60's & 70's retro, psychedelia en power-pop.

Sinds 1999 is Mad at the World niet meer actief. Meer vind je op Wikipedia en madattheworld.net, waar de herinnering levend wordt gehouden.

Labels: ,

22 maart 2009

Een pleidooi voor dienend leiderschap

The Knucklehearted (tm) Leader is een kort verhaal in de vorm van een slide show over de gevolgen van egocentrisch, zelfverhogend leiderschap. Het is tevens een pleidooi voor dienend leiderschap. En uiteraard kun je ook weer zo overtuigd zijn dat je helemaal into servant leadership bent, dat het verhaal je oproept dat vooral aan je volgelingen te vragen.
The Knucklehearted™ Leader Wil je meer weten over dienend leiderschap, of servant leadership zoals dat in het Engels wordt genoemd, kijk dan op Wikipedia, verzameling boeken over dit onderwerp. Een mindmap over de leiderschapstraining die ik een aantal jaren heb verzorgd kan helpen, evenals een keur aan Nederlandse en Engelse zelfgelezen boeken en artikelen.

Labels:

21 maart 2009

Liberty Park + Marshall Museum Overloon

Als onderdeel van mijn opleiding tot sergeant intendance ben ik in het voorjaar van 1994 achterin een halfopen viertonner, toen nog met enkel banken aan de zijkanten, geen zijsteunen of andere 'luxe' vanuit de Kolonel Palm Kazerne in Bussum naar het toenmalige Oorlogsmuseum Overloon geweest. Collectief bewustzijn opbouwend om wat niet meer gebeuren mag, en toch nog dagelijkse praktijk is in andere landen op de wereldbol: oorlog, verzet, trauma's en noodzakelijke inzet van militairen. Dat ik er behoorlijk natgeregend aankwam en weer vertrok is me goed bijgebleven, heel veel meer ook niet.

De aankondiging van mijn zus dat ze dit weekend vanuit een vakantiehuis waarschijnlijk ook het tot Liberty Park omgedoopte oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon zou bezoeken en het door de KNVB niet benutten van een mogelijkheid nog één van de beide in te halen wedstrijden met E3, gaf een volle zaterdag vrijaf en de kans nu met het gezin, zonder uniform of kader, zelf naar Overloon te gaan. De Museumkaart moet immers ook gebruikt blijven worden. Reguliere entreeprijs voor het museum is EUR 12 voor volwassenen en EUR 8 voor kinderen.
Johan houdt binnenkort zijn spreekbeurt over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, dus met eigen ogen zien, helpt bij de voorbereiding.

Hoe verrassend is het Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum anno 2009. De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het leven tijdens de oorlog van vooral soldaten en in mindere mate burgerij staat centraal. Foto's, films, pamfletten, kleine thematentoonstellingen over bijvoorbeeld de NSB, jodenvervolging, concentratiekampen of het bewind van de bezetter in Nederland, geven wel een stortvloed aan informatie, maar getuigen van de wil zo compleet mogelijk te zijn.

Daarnaast is in de imposante aangrenzende hallen de Marshall collectie ondergebracht. Meer dan 300 militaire voertuigen en uitrustingsstukken staan en hangen er. Van tanks en eenpersoons onderzeeboten tot een maquette van de Dora, complete jachtbommenwerpers en radiozenders.

Het was zulk lekker lenteweer dat na ruim 3 uur in het museum een picknick buiten verdiend en logisch was. Heerlijk zo'n dag uit!

Musea en instellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog hebben een digitaal museum en kenniscentrum opgetuigd op wo2online.nl. Nuttig en handig voor spreekbeurten, enzo.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , ,

20 maart 2009

NutshellMail - email en sociale netwerken bij elkaar in 1 e-mail

NutshellMail is een soort Digsby voor de mensen die juist niet een IM-achtige client, maar hun vertrouwde e-mail omgeving als uitvalsbasis willen hebben. Tientallen webmail voorzieningen worden ondersteund, evenals de sociale netwerken Twitter, LinkedIn, Facebook en Myspace.

NutshellMail werkt als trechter om kopiën van je e-mails, notificatiemails, etc. te ontvangen en als verzamelmail door te sturen naar het opgegeven doeladres. De e-mails zijn daarbij verrijkt, zodat je vanuit je e-mail bijvoorbeeld voor je Twitter behoeften kunt beantwoorden, volgen en reTweeten.

Doelgroepen wat NutshellMail betreft zijn:
- mensen met teveel messaging accounts;
- werknemers die door hun werkgever de toegang tot externe messaging sites of sociale netwerken is ontzegd;
- ouders die de online activiteiten van hun kinderen willen monitoren of afschermen.

Of je werkgever de 'dus' naar het zakelijke e-mailadres omgeleide, ingedikte stroom notificaties, e-mails en dergelijke die thuishoren in de vrije tijd van de werknemer en waarschijnlijk niet bijdragen aan de productiviteit zal waarderen, is de vraag, ook al wordt het aantal e-mails teruggebracht tot een periodieke samenvatting, en wordt zo op een 'nette' manier de firewall of internet policy gevold. Forbes' videoreportage van services als NutshellMail licht dit punt toe. Centraal in deze oplossing staat de boomerang mail. Op het moment dat je in een verzamelmail een interessant bericht ziet staan, kun je door een klik op een icoontje NutshellMail een boomerang bericht sturen, waarna die ene specifieke e-mail wordt doorgestuurd naar je opgegeven adres.

Om het effect van deze service te beoordelen, heb ik een account aangemaakt. Dat gaat snel en opvallend: zonder verificatie van het opgegeven primaire e-mailadres.
Ik heb Facebook toegevoegd, dat ging met de gebruikelijke toestemming dialoog. Vervolgens een lastig punt voor veel all-in-one messengers: Yahoo! Mail, waarop ook NutshellMail onderuit gaat!
Zogenaamd kan er geen connectie gelegd worden met het Yahoo! account. Volgende stap is wel netjes: je kunt aangeven op welke uren van welke dagen je een NutshellMail samenvatting wilt doorgestuurd krijgen. Pas daarna wordt een verificatie e-mail verstuurd. Als je vervolgens inlogt wordt inline Facebook getoond, ook wel weer apart, maar juist deel van de service. Ook als Facebook zelf is geblokkeerd, kun je dus via NutshellMail alle functies van Facebook bedienen.

Na het confirmeren van het primaire e-mailadres lukt het toevoegen van het Yahoo! Mailadres prompt ook wel. Al met al kan bij wijs gebruik NutshellMail productiviteitsverhogend werken. Ik zou wel de scheiding werk en privé in de gaten houden.

Labels: , ,

19 maart 2009

Wordt Wolfram uitdager of slachtoffer Google?

In mei verschijnt Wolfram|Alpha, een bijzondere kennismachine die antwoorden op feitelijke vragen berekent. Je leest het goed: berekent in plaats van opspoort in een reusachtige index. Nova Spinack (Radar Networks, de makers van Twine) mocht onlangs een paar uur spelen met de creatie van Stephen Wolfram en zijn team. Jarenlang is in het geheim gewerkt aan een methode om kennis eenvoudig te kunnen coderen en te verrijken. Terugvinden kan met natuurlijke taal.

Toepassingen van Wolfram zouden het vinden van historische, geografische en economische antwoorden of informatie over bijvoorbeeld koken zijn. By far het meest complexe project dat Wolfram onderhanden heeft, zo bekent hij op zijn weblog, waar overigens ook het enthousiasme over de naderende release van af spat. Eerdere projecten waren Mathematica en A New Kind of Science.

Het klinkt allemaal als een aflevering van Numb3rs, waarin professor Epps je meeneemt in zijn vakgebied en wiskunde helpt misdaden oplossen. Uit meer dan gemiddelde interesse heb ik me natuurlijk wel opgegeven voor de Wolfram Preview.

Uiteraard doemt de vraag op wat Google met deze uitdaging moet. Google had eerder Answers, en biedt nog steeds antwoorden op eenvoudige vragen als tijd, weer of aandelenkoersen. Inbedden van de technologie van Wolfram in Google na een overname kan natuurlijk. Wolf in schaapskleren, of schaap als natuurlijk slachtoffer van de wolf? Don't be evil, Google ;)

Labels: ,

18 maart 2009

Microblogging updates maart 2009 - 2

Backtweets - links in Twitter berichten zoeken
Backtweets springt in op een interessante niche. Veel Twitter berichten bevatten een hyperlink die omwille van de maximaal 140 tekens in een bericht wordt ingekort met een zogenaamde url shortener. Met Twiffid kun je de links die in de berichten van je vrienden staan als RSS feed uitlezen. Met de FireFox add-on PowerTwitter kun je op de aangepaste twitter.com pagina de urls weer 'uitrekken' zodat je kunt zien waarnaar cryptische inkortingen als http://bit.ly/xyz naar verwijzen. Met BackTweets kun je zoeken naar hyperlinks in Twitter berichten, waarbij ook de ingekorte urls achter de schermen worden uitgerekt en meegenomen in de zoekresultaten.

TweetBacks wil ook graag opgenomen in de rij zoekmachines van je browser. Verder is een RSS feed van je zoekresultaten beschikbaar, zodat je via je feed reader snel op de hoogte blijft van tweets met daarin de hyperlink naar keuze, bijvoorbeeld verwijzingen naar je weblog.

BackTweets gekoppeld aan BackType Connect
BackType houdt de commentaren die je geeft op allerlei websites en fora bij. BackType Connect gaat een stapje verder door van de opgegeven url het aantal commentaren en Twitter berichten bij te houden.

Twimailer gaat verder waar de Twitter new follower e-mail stopt

De saaie, weinigzeggende e-mails
Hi, Henk-Jan vander Klis (hjvanderklis).

ZijneX (zyx) is now following your updates on Twitter.

Check out zyx's profile here:
http://twitter.com/zyx
kunnen wel wat meer body hebben, dachten de makers van de nieuwe dienst Twimailer. Nu wil je of het profiel bezoeken om te kijken hoe interessant de persoon in kwestie is, of je gebruikt hulpmiddelen als TwitExplorer of Followcost om dat te bepalen.
Door je e-mailadres op twitter.com om te leiden naar een gegenereerd e-mailadres bij Twimailer, krijg je voortaan verrijkte e-mails.

Aantal volgers en volgelingen, Twitter profile bio, homepage en een aantal recente tweets. Plus, en niet onbelangrijk, een grote Follow Back knop direct in je e-mail (zoals in de Yammer e-mails). Die knop brengt je direct bij het betreffende profiel, waar je je keuze om te volgen kunt bevestigen. Hieronder de belangrijkste punten nog eens uitgelegd.

Twimailer demo from jon on Vimeo.
Daarmee exit TwitExplorer, het vorige hulpmiddel dat ik voor beheren van nieuwe volgelingen gebruikte. Maar daarmee houdt het verhaal niet op.

Topify
Twimailer was Topify vóoér, hoewel ik me eerder voor de Topify beta had opgegeven. Topify belooft hetzelfde. Toen enkele dagen na het activeren van Twimailer ik de uitnodiging voor de Topify beta kreeg, stond ik dus in dubio, en meldde dat op Twitter. Begrijpelijk was de snelle reactie van de makers van Topify.

Ten opzichte van Twimailer is Topify inderdaad nog beter. Je hoeft niet alsnog via de Follow back button naar de Twitter website, daar inloggen, om vervolgens handmatig de follow aan te geven. Via een reply-mail wordt de follow instructie doorgegeven. Topify stuurt je ter bevestiging daarvan een e-mail retour. Ook direct messages kun je per e-mail beantwoorden. Jammer voor Twimailer, maar ik ben dus om naar Topify. Belangstelling? Surf dan naar http://bit.ly/uDfQB

Twittersticker
Twitter Sticker maakt het mogelijk onderstaande automatisch met laatste tweet gevulde clickable banners te maken. Diverse achtergronden zijn beschikbaar. Lettergrootte, kleur en positionering zijn in te stellen.

By TwitterSticker.com

SiteTweet
Met SiteTweet kun je automatisch twitter berichten laten publiceren op basis van vooraf gedefinieerde acties op je website. Bijvoorbeeld het aanklikken van een specifieke pagina of het uitvoeren van een bepaalde zoekactie op je site.

Er is ook een WordPress plugin beschikbaar.

Facebook Connect is coming to Twitter
Afgelopen weekend was de SXSW conferentie aanleiding voor de makers van Seesmic aan te kondigen dat hun nieuwe versie Facebook Connect omarmde. Met Seesmic kun je nu ook Facebook statussen bijwerken. De nieuwe startpagina van Facebook die de afgelopen weken is uitgerold naar alle gebruikers lijkt sowieso sterk op een activity stream. Social|Median stelde al, dat Facebook daarmee FriendFeed net om zeep geholpen heeft.

Voor TweetDeck, leidende Twitter client geen tijd om stil achterover te leunen, dus direct maandag 16 maart een aankondiging dat de nieuwe versie niet alleen Twitter, maar ook Facebook kan bijwerken. Vriend Folkert Hielema had ruim een jaar geleden met zijn Tjunar al een multi-protocol client, met Ping.fm onderhoud ik zelf vanaf één plek (mobile, IM buddy of webpagina) alle social netwerken met 1 bericht bij.

Steeds verder bewegen de netwerken naar elkaar toe. Deze stappen van Facebook hebben voordelen ten opzichte van grote concurrent Myspace, en dat Twitter mainstream geworden is, heeft geen toelichting meer nodig.

Kolommen of tabs als hindernissen
Hoeveel informatie of kanalen kun je kwijt in een user interface? Dat is de horde die genomen moet worden. TweetDeck is er groot in geworden. Multi-protocol (web)alternatieven als PeopleBrowsr en AlertThingy proberen het kolomsgewijs op te lossen, waar Twhirl een window per protocol opent. We willen echter integratie en overzicht!

Labels: , ,

17 maart 2009

Twine in de rebound

Na de valse start in 2007, de eerste closed beta tests in april 2008, de hernieuwde kennismaking in november 2008, kwam half februari een veel verder opgetuigde Twine uit.

Om het sociaal netwerk Twine te vullen, biedt Twine de mogelijkheid de contacten uit Yahoo, Gmail en Twitter uit te nodigen. Aanvankelijk zat er geen filter op, dus werden al je Twitter vrienden met een direct message uitgenodigd. Twine is geschrokken van de negatieve word-of-mouth die dat opleverde (stel je voor dat al mijn Twitter 700+ vrienden allemaal een direct message ontvangen), en beloofde een patch.

Mijn vriendenkring op Twine was nog altijd een klein clubje en leven zat er ook niet in het netwerk. Ook nu in februari was het armoe troef. Een Capgemini groep met 2 leden, project management groepjes met een handjevol enthousiastelingen, een heel andere dimensie dan vergelijkbare groepen op LinkedIn of Facebook, of het leven onder collega's en vakgenoten op Twitter of Yammer.

En waarom zou ik naast content toevoegen aan mijn weblog, microblog, Social|Median, andere sociale netwerken met een bookmarklet of andere interfaces ook Twine van content voorzien? Het is een gesloten netwerk zonder voor mij veel toegevoegde waarde, dus word ik wat kriebelig van functies als import bookmarks, import contacts, top members, etc. Mocht je nog niet overlopen van social networks, heb dan vooral veel plezier op Twine!

Labels: ,

16 maart 2009

Muzikale ontdekkingen maart 2009 - 2

Sarah Elizabeth
Sarah Elizabeth is nog maar 17, maar door allerlei omstandigheden wijs genoeg om fris en doorleefd haar wereld te bezien en te bezingen. Ze is autodidact op gitaar en werd muzikaal beïnvloed door Nichole Nordeman, Steven Curtis Chapman en Brandon Heath. Haar boekenplank bergt schrijvers als A.W. Tozer, John MacArthur, John Piper en diverse zendelingen. Met een aantal zendingsreizen achter de rug ligt Sarah's hart vooral bij onderwerpen als hulpverlening, adoptie en het uitdelen van het Goede Nieuws.

Verder kennismaken kan op Myspace, Twitter en Facebook.

Lanae Hale

Lanae Hale is zo'n folk/pop singer/songwriter die je pakt met haar deuntjes. Invloeden zijn Death Cab for Cutie en Coldplay. Ze klinkt als Colbie Caillat, Sara Bareilles en Imogen Heap. Haar naamloze debuut dat via iTunes wordt verkocht, bevestigt dat.

Je kunt naar Lanae luisteren en kijken op Myspace en Twitter.

Erika Jayne
Dansbaar als Madonna op haar laatste album is Erika Jayne. Kijk en luister maar eens naar Stars, haar hitgevoelige single uit herfst 2008.

Meer songs en remixes vind je hieronder. Het aanstaande album Pretty Mess zal diverse songs bevatten die ook in films te horen zijn. Stars komt in de comedy American Summer, Roller Coaster in Deal (met Burt Reynolds) en Bumper. I Love Myself en Just a Phase zijn te zien in The Neighbor (met Matthew Modine).

Erika Jayne vind je verder op onder meer Twitter, Reverbnation, Facebook en iLike.

Labels: ,

15 maart 2009

Online kerk - uitkomst, uitvlucht of uitgave?

Wie mij kent en m'n weblog volgt, weet dat ik een kerk of gemeente zie als gemeenschap van mensen die elkaar helpen groeien in het geloof en in allerhande praktische zaken. Een gemeenschap die functioneert als een lichaam, met in de christelijke conext, een bijzonder hoofd, namelijk Jezus Christus. Het bij ziekte of ellende beluisteren van kerkdiensten via een kerktelefoon, iets moderner een uitzending in het kader van de Zendtijd voor Kerken, Family7, een mp3 podcast of een heuse internet online kerk, heeft voor mij een hoog surrogaat gehalte. Het nog ziek zijn van onze jongste dochter was vanochtend wel een gelegenheid eens een verschijningsvorm, LifeChurch.tv te bekijken.
Naast fysieke locatie(s), verspreid over de Verenigde Staten, biedt LifeChurch audio podcasts en video podcasts en worship podcasts via iTunes, en wekelijkse live uitzendingen. De opbouw van de dienst is herkenbaar 'evangelisch': een rockband met lofrpijzing en aanbiddingsnummers van bekende schrijvers als Chris Tomlin, Desperation Band en Matt Redman.

De nummers worden onder het uitzending scherm direct getoond met artiest- en albumnaam en een 'buy now' koppeling richting Amazon.com. In het rechterpaneel is een poging gedaan tijdens de diensten een chat te kunnen houden. In 34 talen kun je chatten, en elke chat wordt door een instant (waarschijnlijk Google Translate) vertaler heen gehaald, met hilarische Nederlandse vertalingen tot gevolg. Je kunt live gebed aanvragen en vragen stellen. Opvallend daarbij het verlangen van bijvoorbeeld een Poolse kijker die de eigen kerken maar saai vond en pas naar de kerk wilde gaan, als er daar ook zulke fijne rockmuziek gespeeld zou worden.

Na de liedjes komt er een opbouwende preek, vorige week sprak ene Dave Ramsey over leven, geld en hoop, daarbij vol humor aansluitend bij de financiële crisis die veel gezinnen treft, het belang van sparen en een aantal bijbelse principes over de omgang met geld, presenterend. De manier van boodschap overbrengen verveelde me, dus begon ik vast aan deze blog.

En dat is direct het nadeel van zo'n online gebeuren. Je kunt op willekeurige momenten wegstappen, je zelf vooral niet bekend maken op zo'n chat of één of andere flauwekul nickname aanmeten. Kortom, elke vorm van aanspreekbaar zijn, ontbreekt. Zo'n uitzending, website en community voorzieningen zijn welbeschouwd vormen van eenrichtingsverkeer, waarbij het dus zeer de vraag is of de boodschap overkomt.

Er zullen vast mensen zijn die aangesproken worden en ingaan op de boodschap. Ik hoop dat zij snel en direct worden doorverwezen naar een plaatselijke kerk of gemeenschap in de buurt, waar mensen opgevangen en meegenomen worden op hun levensreis.

Labels: , ,

14 maart 2009

Nimbuzz all-in-one messaging voor web, pc en mobiel

Op de pc gebruik ik Digsby en ben daar erg enthousiast over. Alle IM netwerken, mail accounts en de belangrijkste sociale netwerken (Twitter, Facebook, Myspace) in één applicatie, waarbij de instellingen op de server worden bijgehouden en je dus moeiteloos op een andere computer ook Digsby kunt gebruiken.

Voor de mobiel is het zoeken naar een gratis all-in-one messenger moeilijker. Ik gebruikte een poos Mundu IM, maar na de laatste upgrade (versie 4.0x) weigerde hij dienst op mijn HTC smartphone.

En toen tipte collega Arno Haubrich op Twitter Nimbuzz, nota bene van Nederlandse makelij. Deze service heeft 3 front-ends, web, pc en mobile en meertalige user interfaces. Naast de IM netwerken Windows Live Messenger (MSN), Yahoo Messenger, ICQ, AIM, Google Talk worden ook Hyves, Duitse StudiVZ, SchülerVZ, Jabber en Gado-Gado. Daarnaast kun je je account configureren dat je ook VOIP gesprekken kunt voeren. Verder zijn groepsgesprekken mogelijk, maar ontbreekt de mogelijk je e-mail te checken.

Web
Naast een web client, waarmee je accounts zijn in te stellen en je contacten te berichten zijn, biedt de web client ook de mogelijkheid om een contact widget te configureren, en aan te bieden bij 23 bekende sociale netwerken, van Orkut tot Hyves en Myspace tot Xanga. Afhankelijk van de mogelijkheid van het netwerk is een echte widget of alleen een hyperlink naar je Nimbuzz profiel het resulaat. Onderstaande echt werkende widget is toch fraai, niet?

Download Nimbuzz MobilePC
De pc client integreert
and other popular IM communities. One login, one contact list, all accounts.


Mobile
Installeren kan rechtstreeks op je mobiel via http://get.nimbuzz.com of via het reguliere web als download. De 2MB download heeft ruim 6MB vrije geheugenruimte nodig om zich geheel te nestelen. Nimbuzz ondersteunt uiteraard Wi-fi verbindingen, maar kan ook redelijk snel overeind komen op een GPRS verbinding. Een flat rate data-abonnement is wel aan te bevelen. Je kunt autostarten toestaan, of Nimbuzz aangeven alleen de Wi-fi verbinding te gebruiken.

Via Communities kun je op je mobiel aanvullende accounts instellen. Waar je in de web client Skype en Twitter mist, kun je die op je mobiel wel instellen. Registreren bij Yahoo! en Myspace gaat dan ook wel, en er wordt Giovani aangeboden als extra sociaal netwerk.

Helaas trof ik nog wel diverse bugs aan
1. Het autoriseren in Hyves voor de Nimbuzz widget gaf fatale fouten.
2. Connecties met Myspace en Yahoo! verlopen stroef. Veel meer IM clients hebben daar last van, maar hinderlijk is het wel. Op de mobile client blijven de verbindingen niet altijd overeind. De Yahoo! contacts verschijnen wel, maar de Myspace vrienden blijven onzichtbaar.
3. Skype contacts en Twitter vrienden blijven onzichtbaar, en een echte Twitter client kan Nimbuzz niet genoemd worden, want de update functies of timelines ontbreken geheel.
4. Via de web client verwijderde groepen worden op de mobile client gewoon weer zichtbaar.
5. De mobiele client legt een flink beslag op je interne geheugen van de telefoon. In mijn geval ging de combinatie Nimbuzz open hebben en vanuit Nimbuzz een foto verzenden (via camera activeren) niet goed.
6. Echt jammerlijk mislukt is mijn test met voice calling via GPRS naar een Windows Live Messenger pc client. Het geluid kwam van mobiel niet op de pc terecht. Na een kleine minuut ging zelfs het scherm van m'n mobiel op zwart en kon ik het toestel herstarten. Zelfs de klok was gereset.

Deze beta versie zit dus vol beloften, maar moet wel met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden. Voor het gewone IM werk echter prima hulpmiddel op je mobiel. Voor de pc blijf ik trouw aan het veel rijkere en stabielere Digsby.

Labels: , ,

13 maart 2009

Nieuwe GTD hulpmiddelen

Manymoon
Manymoon zit wat tussen GTD en online project management ondersteuning in. Het biedt web-based takenbeheer, waarbij taken zowel persoonlijk als gedeeld met anderen kunnen worden. Verder kun je kijken aan welke taken anderen uit je groep werken. Er is eenvoudige projectadmininistratie mogelijk. E-mails kunnen in taken omgezet worden en tenslotte kunnen bestanden en Google Docs als bijlagen worden gebruikt. Verder kunnen taken makkelijk in je Google Calendar worden geplaatst.

Manymoon is gratis. Een betaalde versie voor $5 per maand biedt i.p.v. 3MB 5GB opslagruimte en heeft SSL.

Doris
Doris is een nieuw gratis productivity tool met een aantal bijzondere kenmerken:
- makkelijke invoer van nieuwe taken
- drag en drop van taken om ze opnieuw te rangschikken
- groeperen van taken in bijvoorbeeld projecten of thema's
- delegeren van taken aan mensen in je team
- een iPhone versie
- integratie van e-mail
- integratie met online project management ondersteunende middelen Basecamp en Trac


GTD Free
Het open source project GTD Free is in 0.5 beta versie uitgebracht. Dit als eenvoudig, maar effectief bedoelde GTD hulpmiddel heeft de volgende kenmerken:
- Java desktop applicatie met lokale gegevensopslag
- kan ook vanaf USB stick draaien
- eenvoudige user interface, echt bedoeld om de GTD workflow te volgen
- diverse views op de lopende projecten en taken mogelijk.

De gratis download van .jar of .exe vind je op SourceForge.

Mashable's top 100
Mashable heeft onlangs een 100+ overzicht van GTD hulpmiddelen gegeven. Erg handig als je nog een steuntje zoekt.

MindManager meets Remember the Milk

Heb je MindManager en maak je voor GTD gebruik van Remember the Milk, dan vind je hier tips hoe je de twee aan elkaar kunt verbinden.

Labels: , ,

12 maart 2009

Location awareness verder vergroot

Een kleine maand geleden belichtte ik al enkele toepassingen op het vlak van location awareness. En let je erop, dan zie je meer.

Nearby Tweets
Nearbytweets geeft na ingave van een locatie direct een lijst van recente tweets en een mozaïek van avatars van twitteraars die relatief dichtbij zitten. Dichtbij is wel naar Amerikaanse maatstaven. Weesp, Beuningen en Amsterdam liggen toch niet echt bij Balkbrug om de hoek. En toch, Nearbytweets weet wel het fysieke adres van de KPN wijkcentrale waar de ADSL aansluiting een paar straten verderop zich bevindt.

Het geeft wel weer onverwachte ontdekkingen en aanknopingspunten voor conversaties.

Schmap + Twitter = Geo Twitter
Schmap de toeristische Flickr mashup heeft een gratis Appstore app voor je iPhone: Geo Twitter.

Aan je tweets wordt een kaartje met locatiegegevens toegevoegd. Kun je makkelijk met anderen afspraken, of je vrijwillig laten volgen.

Labels: ,

11 maart 2009

Microblogging updates maart 2009 - 1

Twitter integreert zoekfunctie
Stapsgewijs is Twitter bezig de zoekfunctie (dankzij de 2008 overname van Summize) echt te integreren op de startpagina.


Twe2
Twe2 maakt het mogelijk in veel landen gratis Twitter berichten als SMS naar je mobiel te laten sturen. Dat kunnen je direct messages zijn, maar ook @replies of berichten waarin termen voorkomen.

Door met je twitter credentials in te loggen op twe2.com, je mobiele nummer te bevestigen kun je los.

Twessenger
Wat gek genoeg ook Ping.fm niet kan, verzorgt Twessenger: via Twitter actualiseren van je Live Messenger Personal Message.

Tweeght
Tweeght is een verzamelplaats voor als diepgaande gedachten gemarkeerde tweets. Je kunt je berichten een hashtag #tweeght, #thought #quote meegeven of ze sturen aan @tweeght. Ze komen dan in de timeline op tweeght.com.


Tweetabix
Nog zo'n podium voor twitteraars is Tweetabix, waarin heuse interviews met mensen uit twitterverse worden weergegeven. Tja, met dat model kun je nog tijden vooruit!

PrettyTweet
Met PrettyTweet kun je online en gratis je eigen Twitter achtergrond in elkaar zetten.
Opties zijn het aanpassen van de achtergrond zelf op basis van een vooringesteld thema, het plaatsen van een foto en tekst aan de linkerbovenzijde en het aanpassen van een verticaal georiënteerde tekst ook aan de linkerkant.

Tegen betaling kan de 'designed with prettytweet' melding weg, maar dit is al een heel eind in de goede richting. Mijn met PrettyTweet aangepaste achtergrond vind je hier.

FreeTwitterDesigner
Nog zo'n gratis dienst is FreeTwitterDesigner.com. Het biedt nog wat meer mogelijkheden dan PrettyTweet, namelijk shapes, afbeeldingen, teksten en shapes zijn in elk formaat te brengen, en daarmee ook als achtergrondafbeelding op te rekken. Je kunt afbeeldingen, teksten en shapes in lagen over elkaar zetten. Kleur en lettertype zijn aan te passen. Het resultaat, voorlopig weer mijn nieuwe achtergrondje op Twitter, is dit.

Functionele flash applicatie!

Flock O' Tweets
Flock O' Tweets is een variant op Twitter Digest, een RSS feed op basis van een aantal Twitter user ids om hun tweets en de replies erop in je feed reader te kunnen volgen. Met Flock O' Tweets kun je kiezen tussen een dagelijkse samenvatting (zoals Twitter Digest) of een RSS feed per Twitter id. De maker is Nick Webb.


Twitulater
Het AIR platform heeft applicaties als TweetDeck en Twhirl groot gemaakt. Sinds kort is er Twitulater, dat de kolomsgewijze weergave van TweetDeck gebruikt en gelukkig een eigen draai geeft aan de presentatie. Een sidebar aan de linkerzijde genereert namelijk naast de basiscategorieën Replies, Link sharing, Questions, Happy, Sad, Chatter, ReTweets, My Tweets, All Tweets en Spam categorieën voor elke hashtag (#) die in je tweets gevonden worden.

Twitulater ondersteunt meerdere Twitter accounts i.t.t. TweetDeck en Twhirl, en het voor mij onbekende Koornk platform. Naast url-verkorten is het mogelijk url's juist te verlengen, met TwitPic foto's aan je tweets te koppelen.

Alleen de opmaak is bagger ten opzichte van TweetDeck. De bovenkant van de client wordt voor een te groot deel in beslag genomen door de applicatietitel. Ook vallen de Twitter logo, verversing gegevens en verwijzing naar de ontwikkelaar schaamteloos over andere velden heen. Op de avatars verschijnen bij een mouse-over de opties @ DM en RT in blauw op een wit vlakje, echt zonde. Follow en unfollow zijn niet mogelijk. Als je op een username klikt wordt in de browser het profiel geopend. TweetDeck wint het dus op user interface en functionaliteit, hoewel een aantal Twitulater intelligentie best in TweetDeck zouden mogen worden ingebouwd.

TweetSum
Wil je wat meer werk maken van die "Someone new is following you on Twitter" boodschappen, dan kun je TweetSum inschakelen om te bepalen of iemand het ook echt waard is om te volgen. Klinkt als het eerder besproken Followcost. Maar TweetSum is ook weer een soort FriendorFollow.

OK, inloggen met je Twitter credentials (natuurlijk met de aankondigingen dat die niet in de database van TweetSum worden opgeslagen). En dan, onderstaand scherm. Er kan gesleurd en gepleurd worden, ok, maar New? Nee, dat zijn helemaal geen nieuwe mensen. En hoezo 0% indexed? Ik ga toch niet alle 800 contacten bij langs?

Door op een gebruikersnaam te klikken kun je de profielgegevens en de laatste tweets bekijken, en vervolgens beslissen Follow back or Ignore. 't Kan behulpzaam zijn, maar je bent even bezig.

PowerTwitter update
De Firefox add-on PowerTwitter, waarmee je Twitter.com pagina's worden voorzien van extra functionaliteit, is uitgebreid met:
- bewaarde vorige zoekopdrachten;
- foto's posten direct vanaf je Twitter account, dus geen apart TwitPic of andere Twitter client meer nodig;
- one-click ReTweet
- url verkorting
- instellingen aan te passen.


WhosLijit
Een bijzondere twitteraar die je niet wilt volgen, maar wel berichten van wilt krijgen is de recent opgedoken @whoslijit dat elke zoekactie die op de Lijit zoekfunctie van een webpagina wordt uitgevoerd twittert. Ik krijg de op mijn weblog pagina uitgevoerde zoekacties dus niet alleen in een wekelijkse e-mail digest, maar vanaf nu instant als tweet aan @hjvanderklis.

Labels: , , ,

10 maart 2009

Jello 5 - getting things done has become easier

Jello Dashboard 5 beta is uit, en dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de 4.5 versie van het getting things done hulpmiddel voor Microsoft Outlook dat ik tot nu toe gebruikte. Jello Dashboard is nog steeds gratis en ontwikkelt zich gestaag. Het uitbrengen van 5 kostte 7 maanden ontwikkelingstijd. De nieuwe workflow ziet er als volgt uit.

De 5.00.1 versie die ik enkele weken geleden wilde installeren, weigerde dienst onder Outlook 2007. De 27 februari uitgebrachte 5.00.2 versie installeerde zich wel netjes.

Verbeteringen zitten in het gebruik van extJS open source library voor de GUI, het gebruik van alleen de task folder om acties in op te slaan. Dat levert na import van de versie 4 settings en acties wel het effect, dat alle gecategoriseerde Outlook items (afspraken, contactpersonen, taken) als action item opduiken in de task folder. Een bezemactie door de daar m.i. niet thuishorende contactpersonen en afspraken uit het verleden met delete task is dan nodig.

In plaats van de oude hiëarchie met contexts en projecten, die beide in de categories list van Outlook terecht kwamen, wordt nu met tags gewerkt. De zero-inbox methode is nieuw in versie 5: taken zonder tags en ontvangen nieuwe mail worden als action items gepresenteerd. Acties kunnen nu ook gedelegeerd worden aan een contactpersoon.

Zo is het nu mogelijk Outlook items in Jello Dashboard beter te bekijken, zijn er zowel widgets voor een stand-alone versie (draaiend onder Internet Explorer of IE tab plug-in bij Firefox) en Outlook zelf. Gebruikers van Exchange server moeten de stand-alone versie gebruiken.

Andere widgets, waarmee de tijd en externe referenties kunnen worden bekeken, ondersteunt Jello nu ook. Een echt dashboard in the making. Met Jello Dashboard 5 wordt getting things doen weer wat beter ondersteund.

Labels: ,

09 maart 2009

Muzikale ontdekkingen maart 2009 - 1

Vanaf deze keer koppel ik m'n muzikale ontdekkingen niet meer alleen aan Myspace, omdat ReverbNation ook steeds meer een interessante bron van nieuw talent is.

The Civil Wars
John Paul White heeft de handen ineengeslagen met singer / songwriter Joy Williams onder de naam The Civil Wars. Dance Me To The End of Love, een cover van Leonard Cohen, is een eerste resultaat.

Diane di Stasio
The diverse musical world of classical crossover has never before known an artist as captivating and imaginative as Diane di Stasio. With an enchanting soprano voice, she delicately fuses both classical and contemporary sounds into a tapestry of hypnotic melodies. From heartbreak to happiness, Diane’s haunting vocals gently embrace the listener, taking audiences on a surreal journey through the many colors of emotion.

Diane%20di%20StasioQuantcast
Verder kennismaken kan ook op Myspace.

Aradhna
Een bijzonder fusieproduct is Aradhna, een band die traditionele Indiase geestelijke liederen (bhajans) combineerd met op Jezus Christus gerichte thema's, gezongen in het Hindi, Bihari, Bhojpuri en Braj Basha languages. Bandleden zijn Chris Hale (zang, sitar), Peter Hicks (akoestisch gitaar, sitar), Fiona Hicks (Indiase viool) en Travis Macafee (bas). Sinds de formatie in 2000 zijn 4 albums uitgebracht. Traditionele Indiase kerken zien deze aanbiddingsliederen minder zitten. Voor gelovige liefhebbers van world music biedt Aradhna wel een interessante expressievorm. Op de website kun je een aantal sample tracks beluisteren met de bijbehorende teksten en uitleg.

Verder kennismaken kan op Wikipedia, iTunes, emusic en Rhapsody.

Tan'yika Allen
Tan'yika schrijft, zingt en danst zwoele liefdesliedjes. Haar laatste album, Romantic Theory heeft onder meer onderstaand liedje, Theory of Love, in de playlist.

Verder kennismaken kan op Myspace en Facebook.


The Humps

The Humps werd in 2006 geformeerd door 5 muzikanten die Camel wel hoog hadden zitten. Een soort Camel tribute band dus. Camel oprichter en muzikaal leider Andy Latimer heeft al laten weten The Humps helemaal te gek te vinden.

Luisteren en kijken kan op Mitkadem, Facebook, Last.fm

Labels: ,

08 maart 2009

U2NL In The Name of U2 in Hoogeveen

Terwijl veel ogen en oren deze weken gericht zijn op het nieuwe No Line on the Horizon album van U2, toert U2NL langs de theaters. Gisteravond was ik bij het optreden van deze tribute band, bestaande uit Frank Wensink (zang), Sander Brandsen (gitaar), Chuck Sterk (bas, zang), Ger Joosten (drums, zang) in De Tamboer in Hoogeveen.

U2NL is opgericht in 2003 en sindsdien uitgegroeid tot Nederlands meest succesvolle tribute band van dit moment. In 2006 mochten de heren voorafgaand aan de kwartfinale WK voetbal in Keulen spelen. Er volgden optredens in Oostenrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland, Finland en natuurlijk Nederland. In januari 2007 zette U2NL voor het eerst een theaterproductie over U2 neer. Impresariaat Ruud de Graaf zag het succes groeien. Nu in het seizoen 2008-9 is er opnieuw een theatershow over U2, de geschiedenis van de band en natuurlijk het beoogde U2 gevoel.

Voor een volle Univé zaal in De Tamboer was het gisteravond één groot feest van herkenning, meedijnen, -zingen, -klappen en dansen. Aanvankelijk op chronologische volgorde, van I Will Follow en Out of Control en October tot Van Diemens Land (verdienstelijk gezongen door bassist Chuck Sterk), Pride (In the Name of Love), In God's Country, Bullet The Blue Sky en I Still Haven't Found. With or Without You als cliffhanger voor de pauze. Of het nu onder de haperende tl-buis, met grote discobol of voorzien van bijbehorende videoclips op het scherm achter de band was, voor oog en oor was U2NL aantrekkelijk.

Na de pauze de periode van Discotheque en ZooTV, Hold Me Thrill Me Kiss Me (compleet met Batman videoclip), Mothers of the Disappeared (van PopMart, met foto's van de dwaze moeders van Argentinië), One, Miss Sarajevo (Frank Wensink had helaas geen Pavarotti ingehuurd), Bad (met opnamen van Live Aid uit 1985), Elevation en Beautiful Day. City of Blinding Lights van How to Dismantle an Atomic Bomb (2004) was het meest recente liedje, de klok stond inmiddels ook op 22.30. Als toegiften werden we nog getracteerd op drie klassiekers, Where The Streets Have No Name, Sunday, Bloody Sunday en '40'. En, zoals inmiddels de traditie voorschrijft, bleven we nog lang "How long must we sing this song.." doorzingen.

De heren hebben hun eigen weblog, Youtube kanaal en sinds kort zijn ze ook te vinden op Hyves. Ze touren nog tot en met 15 mei dit jaar langs de theaters. Als ze in de buurt zijn, zou ik U2NL niet laten schieten.

Labels: ,

07 maart 2009

Social search Twingly, TweepSearch en Google

Twingly Microblog search
Na de social media search engine WhosTalkin die ik in januari 2009 presenteerde, is er nu een soortgenoot: Twingly Microblog search met een mooie interface voor de zoekresultaten.


TweepSearch
Wil je vrienden of het gebruik van woorden zoeken op Twitter, is er een nieuwe zoekmachine TweepSearch beschikbaar.

Perfect is TweepSearch niet, want waarom Coevorden wel, en Balkbrug niet gevonden wordt, terwijl beiden in Twitter profielen staan, is een raadsel. Ook is het geen real-time search, recentelijk gewijzigde trefwoorden in het Twitter profiel worden niet opgemerkt. De eigen Twitter Search functie overtreft TweepSearch op zowel de zoektocht naar Balkbrug, niet op de tweede, aangezien Twitter Search niet specifiek zoekt in profielgegevens.

Google met real-time Twitter zoekresultaten

Ja, tenslotte Google. Gebruikers van Firefox kunnen - als ze hun browser hebben voorzien van de Greasemonkey add-on - uitbreiden met het Twitter Search Results on Google script. Het resultaat is, dat naast de standaard Google zoekresultaten ook de 5 meest recente tweets over je zoekopdracht worden getoond. Kijk, daarmee wint Twitter opnieuw aan waarde.

Labels: , , ,

06 maart 2009

De user experience van meterstanden doorgeven

Handig, dat via internet kunnen doorgeven van de meterstanden van gas, water en elektra aan de netbeheerder. Het heeft heel wat meteropnemers de mogelijkheid gegeven boeiender werk te zoeken. Pincode Telenet International (PTI), de organisatie die achter veel van de speciale meterstanden websites en 0800-nummers van grote namen als Essent en Rendo, schuilgaat, wordt geacht voor een goede integratie met de site en gewenste user experience te zorgen. Want, zo'n meteropname is één van de zeldzame klantcontacten met de netbeheerder per jaar.

Dit weekend was het de beurt aan gasnetbeheerder Rendo. De jaaropname meterstanden kon ik doorgeven op www.meterstanden.rendo.nl. Meteen werd ik doorgeleid naar http://rendo.pti.nl/web/rendo.php. Denk je zuinig aan gedaan te hebben met je gasverbruik, krijg je onderstaande waarschuwing.

De meteropname klopte toch echt. Even verderop als je de keuze hebt gehad een bevestiging per e-mail te ontvangen en het scherm wilt sluiten, werkt de knop sluiten niet. Wel popt onderstaand schermpje op, waar een wonderlijk zogenaamd zinnetje Nederlands in verwerkt is.

Je zou haast gaan denken dat het expres is gedaan. Rendo als netbeheerder in het zuiden van Drenthe en noorden van Overijssel, dus bot, boers en provinciaals, het Nederlands niet voldoende machtig.

Labels: ,

05 maart 2009

Met Tonido helemaal in de wolken op je eigen computer

Tonido, momenteel in private beta, is een uitbreidbaar web platform, dat een reeks applicaties biedt als Photos, Jukebox, Web­share en Workspace. Daarmee gaat het verder dan Microsoft Live Mesh (vorige maand in public beta gegaan), Apple MobileMe of cloud based services van Yahoo! en Google. Social networking mogelijkheden met invitation-only communities, private en public groups worden meegeleverd. Verder biedt Tonido:
- opslag op de eigen computer, geen afhankelijkheid van centrale server(s);
- online en offline toegang tot de applicaties;
- versleutelde gegevensoverdracht.
- ondersteuning voor Windows, Mac en Linux en mobile devices.

Tonido heeft een ingebouwde web server, kent een eigen p2p netwerk en gebruikt AES 256 encryptie, file transfers zoals torrents dat doen en zelfs de mogelijkheid om dynamic dns te gebruiken en via een eigen url Tonido te benaderen.

Klinkt veelbelovend, en daarom heb ik me voor de beta test opgegeven. Op de blog en via Twitter kun je de vorderingen van de makers volgen. Wordt vervolgd.

Labels: , ,

04 maart 2009

Nieuwe zakelijke toepassingen in social media

Communote
Communote is een variant op Yammer en andere in-company microblogging hulpmiddelen. Dit Duitse product is er voor persoonlijk gebruik om met peers te communiceren, en voor zakelijk gebruik.

Naast boodschappen met bijlagen uitwisselen, kun je op het netwerk een blog onderhouden, bestanden delen, notificaties sturen, RSS feeds en tags. De makers zien zelf use cases voor een projectblog, sales team of systeembeheerders.
Updates over Communote kun je via Twitter volgen.

Yammer binnen de bedrijfsmuren
Yammer maaakt het nu mogelijk niet alleen een SaaS versie te gebruiken, maar ook een eigen hosted versie voor op het eigen bedrijfsnetwerk. Prijsstelling is $12 per seat per jaar, hoewel Yammer open staat voor aangepaste prijzen afhankelijk van de omvang van de klant.

Broadcastr
Broadcastr presenteert zich als virtuele appliance om een microblogging platform binnen de bedrijfsmuren te realiseren. Om uit te proberen is een online versie beschikbaar. Voor de werkelijke in-house oplossing moet betaald worden, maar valt de eenmalige aanschaf goed te vergelijken met een tweejarig contract met Yammer's in-house versie.

Broadcastr draait als een vooraf ingestelde VMWare virtual machine, kan geïntegreerd worden met Microsoft Active Directory of Lotus Domino LDAP. Je kunt groepen aanmaken, er zijn RSS feeds beschikbaar en een ingebouwde zoekmachine wordt meegeleverd.

Remindo
Remindo presenteert zichzelf met de tagline 'The fun way to get stuff done at the office." Microblogging, filesharing en GTD in één gratis webapplicatie.

Remindo heeft ook mijlpalen, to-do's, een dashboard met RSS feed panels, de mogelijkheid groepen te maken, al met al heel wat waarde voor zo'n gratis voorziening.


LinkedIn profile badge
Ik heb een poos gebruik gemaakt van LinkedInabox, maar LinkedIn opent zichzelf meer en meer. Sinds kort kun je de gegevens van je public profile in een pop-up of inline badge op een webpagina tevoorschijn halen na inbedding van enkele regels Javascript.

Op dezelfde manier kun je een Company Insider tonen van het bedrijf naar keuze.


CoTweet
CoTweet maakt het mogelijk dat je met meerdere functionarissen via één Twitter account, dat van je bedrijf, merk of organisatie naar buiten treedt.

Anders dan onpersoonlijke merkuitingen kun je zo de last van het reageren op tweets over je merk of organisatie verdelen over kennisdragers, ze in ploegen laten werken, en toch een menselijke interactie verzorgen, zonder auto-reply bots of iets dergelijks in te zetten, of je @merknaam account alleen voor uitgaande tweets te gebruiken.

Labels: ,

03 maart 2009

AlertThingy nader bekeken

AlertThingy was in versie 1 een FriendFeed client. Nu is versie 3 uit, en juist old-skool Friendfeed ontbreekt in de ondersteunde services. Versie 3 van AlertThingy is een 2MB AIR download. Na het opstarten krijg je met settings de mogelijkheid om de volgende netwerken te activeren: Amazon product updates, Basecamp, Digg, Facebook, Flickr, Huddle, Jaiku, Ping.fm, TinyURL, Tumblr, Twitpic, Twitter, Twitter Search en Yammer. Die kun je combineren met een RSS feed reader, waarbij een aantal populaire feeds als CNN News tot TechCrunch by default worden aangeboden.

Voor mijn test heb ik de autorisaties aangegeven voor Facebook, Twitter, Flickr, Yammer en Ping.fm. Direct vallen de pop-up status notificaties op met hun bliepjes, zoals ook Twhirl die presenteert. Perfecte voorbeelden van concentratieverstoorders. Uitzetten kan gelukkig gemakkelijk. Vervolgens naar het Alerts scherm, waar met Expand en Collapse een multi-column view, zoals hieronder, en bekend van TweetDeck, getoond wordt, dan wel een single-column view.

Voor de diverse netwerken kun je updates bekijken, antwoord geven, en dergelijke. Zo uitgebreide functies als in de Twitter client TweetDeck zul je echter missen. Zo is niet direct follow/unfollow mogelijk, wel kun je met een muisklik filteren op gebruikersnaam.

De Flickr client biedt een drag-and-drop uploader van een enkele foto. Ten opzichte van de standaard Flickr uploader mis je hier de tags, sets en publicatiesettings. Alleen beschrijving en titel wordt ondersteund. Voor een enkele foto is dat aardig. Je collectie vakantiefoto's zou je nooit zo willen uploaden. Als je eenmaal de pop-ups hebt uitgeschakeld, verversen updates in de kolommen wel soepel. Wat dat betreft zou AlertThingy geschikt zijn voor een thuiswerkdag, waar je bedrijfsnetwerken als Yammer en Basecamp elegant kunt combineren met de open netwerken als Facebook, Flickr en je het wereldkundig maken van je status met de Ping.fm client regelt.

Het Contacts panel toont de basisgegevens van je contacten in de diverse netwerken. Wil je echte profielen zien, worden deze buiten AlertThingy in je browser geopend.

Via Twitter kun je nog een directe boodschap sturen, maar dat is 'm dan ook.

Op beide panelen kun je over de netwerken heen zoeken, voorzover de updates en contactgegevens zijn geladen. Het is dus niet een zoekactie op het netwerk, maar in de lokale database.

Probleem voor AlertThingy: de applicatie moet opboksen tegen de functioneel erg rijke clients TweetDeck (Twitter) en Digsby (IM + email + Twitter, Ping.fm, Facebook, LinkedIn en Myspace). En RSS feeds lezen blijf ik platformonafhankelijk in Google Reader doen.

Labels: , ,

02 maart 2009

Shockwave - wat is jouw antwoord op geweld tegen christenen?

Onder de naam Shockwave organiseert Open Doors van 6-8 maart hun jaarlijkse wereldwijde gebedsdriedaagse voor vervolgde christenen.

In Nederland wordt hiervoor de naam Walk in their shoes gebruikt, dat weer gekoppeld is aan de site undergroundnl.org. Christenen over de hele wereld ervaren vervolging om hun geloof. Hoe zou het zijn om in hun schoenen te staan?

Op zaterdagavond zal in het nieuwe gebouw van de Schuilplaats Ede aan de Otterloseweg 18 van 19-22.30 worden gebeden. Jongeren van 15-25 (vorig jaar kwamen er 500) zijn er welkom. De Iraanse spreker André Hovsepian zal zijn eigen levensverhaal (een aantal jaar geleden werd zijn vader omgebracht als reactie op hulp aan een voorganger die ter dood veroordeeld was. De voorganger kwam vrij door de wereldwijde media aandacht die André’s vader had geprobeerd te krijgen. Hij liet een gezin achter die moest omgaan met de pijn van het verlies van hun vader) gebruiken als inleiding op de gebeden.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

01 maart 2009

Five Great Guitars in Hoogeveen

Met Klazien ben ik zaterdagavond in het Hoogeveense theater De Tamboer naar een voorstelling van Five Great Guitars geweest.

Muzikaal leider van het gezelschap Jan Kuiper (akoestische en India-gitaar), speciale Amerikaanse gaste Muriel Anderson (akoestische en harpgitaar), king of backward blues, kortom plezier in de muziek hebbende Erwin Java (elektrische gitaar), de uit Mali afkomstige geheel in blauw gehulde Zoumana Diarra (elektrische gitaar, kora) en Digmon Roovers (gitaar-bas) hadden verder Jan Akkerman als speciale gast. Five Great Guitars had dus beter ditmaal Six Great Guitars kunnen heten.

Minder freakerig dan in de 2006 bezetting, en voor m'n gevoel meer afwisseling. De heren en dame tracteerden niet alleen op droge humor, maar vooral op boeiende muziekjes. Muriels muziek was al met een astronaute mee geweest op een Space Shuttle vlucht, het zelfgeschreven View From Space als resultaat. Zou(man) speelde relaxed op zijn gitaar, maar imponeerde echt op zijn zelfgemaakte kora. Jan Kuipers uitstapje naar de Indiase muziek, compleet met 'digitale doos' voor de basistoon, Muriels eigen versie van Starry Starry Night (dat Don McClean schreef met de schilderijen van Vincent van Gogh als inspiratie) gingen erin als Groninger koek.

Jan Akkerman (zijn petje maakte zijn gezicht vanaf het balkon onzichtbaar) ging helemaal los in bijvoorbeeld Speedwalker. Waar het theater 22.10u als eindtijd had aangeplakt, liepen we pas 23u naar buiten, bij een concert een goed teken. Band en publiek hadden plezier.

The Five Great Guitars zijn nog op toernee tot en met 15 maart. Andere optredens binnenkort vind je op de website.

Labels: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker