Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

28 februari 2009

Morgen 1 maart Nationale Complimentendag

Zoals elk jaar is het 1 maart Nationale Complimentendag. Woensdagavond concludeerden we op de groeigroep van onze gemeente nog dat we complimenteren niet echt goed ontwikkeld hebben. Opvoeding, gebrek aan voorbeelden en dergelijke kun je als excuus aanvoeren, maar toch hebben we allemaal behoefte aan waardering en erkenning. Vandaar ook een dag van tevoren de oproep eens na te denken wie je morgen gerichte, opbouwende feedback, beter bekend als complimentje wilt geven.

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) 'persoonlijke aandacht' en 'uitgesproken waardering'. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van de Nationale Complimentendag niet gekocht kan- en mag! worden.

Uiteraard mag je bellen of aankomen. Andere manieren om met woorden complimenten te geven zijn bijvoorbeeld:
- LinkedIn recommendation
- Recommendation als Twitter bericht
- het e-form op nationalecomplimentendag.nl

Diverse sites geven achtergrondinformatie of brengen mensen bij elkaar rond complimenteren: Hyves, Mijncompliment.nl, Complimentje.nl.

Labels:

27 februari 2009

Online projectmanagement ondersteuning 13

Veoproject
Veoproject presenteert zichzelf als geavanceerd samenwerkings hulpmiddel. Projectplanning, tijdregistratie en het delen van documenten is aanwezig. Veoproject biedt verder werkbladen, issue logging. De trial versie is gratis (20MB, 5 projectdocumenten). Betaalde versies variëren van $20-195 per maand, afhankelijk van de gewenste opslagruimte, aantal projectdeelnemers, aantal projectdocumenten en de wens om ook timesheets te gebruiken.


Producteev
Producteev legt de nadruk op het sociale element, naast verplichte elementen als takenbeheer en delen van bestanden.

Je kunt parallel diverse projecten beheren, taken aanmaken, inplannen voor een dag, inclusief herinneringen. Producteev heeft een ingebouwde live feed (een timeline met nieuwe taken, herineringen, commentaar van projectmedewerkers, etc.). Notificaties kun je ook via je IM kanaal naar keuze (Twitter, Gtalk, Yahoo! Messenger, AIM, MSN en ICQ krijgen). Producteev heeft mobile clients voor Nokia, iPhone en Blackberry. Een AIR desktop client komt eraan.

Producteev kan bestaande taken uit Microsoft Outlook of Remember the Milk importeren. Tijdens de beta periode is Producteev gratis.

Cy.in
Cy.in is een open source applicatie gericht op samenwerking. Blogs, wikis, discussion boards, delen van bestanden en documentenbibliotheken zijn voorzien. Er is een desktop client voor Windows, Mac en Linux.

Cy.in is zowel als SaaS als Enterprise licentie te krijgen. Prijsstelling loopt uiteen van $90-890 per maand. Volledige feature set vind je hier.


ProjectThingy
ProjectThingy ondersteunt het beheer van projecten, resources, taken, bestanden en berichten tussen projectmedewerkers.

Op 49PM kun je veel meer instructievideo's van Thingy bekijken. Prijsstelling loopt uiteen van een gratis versie voor 1 actief project en 50MB opslagruimte, tot betaalde versies van $19-139 per maand, met uiteenlopende aantallen te onderhouden projecten en GB's opslagruimte.

Labels: , ,

26 februari 2009

Streams of music februari 2009 updates

tunesBag uitgebreid met zoeken en delen
tunesBag, waarmee ik je in augustus 2008 liet kennismaken, heeft in januari een behoorlijke uitbreiding gekregen.

Zo kun je nu zoeken naar afspeellijsten om inspiratie op te doen. De nieuwe Share button laten je favoriete deuntjes weten aan een e-mailadres, Facebook, Myspace, Twitter, Bebo, Friendfeed of als directe link te kopiëren in bijvoorbeeld je IM client.

Fuzz.com RIP; leve Blip.fm en Jambase.com

Per 13 februari 2009 is het sociale netwerk / audio streaming platform Fuzz.com ter ziele. In de aankondiging die keurig 3 weken vooraf werd gestuurd, is zuster site Blip.fm en bands meet audience platform Jambase.com aangeraden als alternatieven.


TinySong - Grooveshark meets url shortening

TinySong is een zoekmachine op de Grooveshark database. Tik de songtitel in, krijg resultaten en deel je vondst als verkorte url via microblogging netwerken. Desgewenst kun je de song beluisteren via de streaming audio service op Grooveshark.com


TwistenFM
Ook uit de stal van Grooveshark is de Twitter mashup TwistenFM die zelf natuurlijk ook een Twitter account hebben. Na het inloggen met je Twitter credentials geeft TwistenFM een overzicht van de liedjes waar je Twitter vrienden over twitteren. Deze liedjes kunnen vervolgens in de Grooveshark database worden opgezocht en op dezelfde plek, dus bij de tweet, worden beluisterd. Als extra krijg je er weer een RSS feed bij.


Tweetj
Nog een mashup van Twitter en Seeqpod om tweets aan liedjes te koppelen en vervolgens te streamen is Tweetj. Artiesten over wie veel getweet wordt, staan in een apart hoekje Top Trending Artists. Wil je de liedjes waarnaar jij luistert in de Tweetj playlist / timeline terugzien, voorzie je tweet dan van #tweetj


thesixtyone
thesixtyone is een dienst om nieuwe muziek te zoeken in één van de aangegeven 10+ muziekstijlen en streaming audio te beluisteren. Als spelend verzamel je punten, en daarmee maak je het mogelijk instellingen aan te passen. Het verzamelen van vrienden levert je ook punten op.

Mainstream artiesten vind je hier zelden, er staan veel indies op of obscure songs, daarmee is thesixtyone echt voor de muziek freak die wel weer eens wat nieuws wil horen.

Labels: , ,

25 februari 2009

MindManager integreren met Google Docs

Mindjet's Michael Deutch toonde onlangs de verrassende optie om MindManager 8 te laten samenwerken met Google Docs. Met de ingebouwde browser hoef je MindManager tegenwoordig niet meer uit om links aan te leggen, webpagina's te bekijken of met slimme Map parts bijvoorbeeld zoekacties op Google los te laten.

Om Google Docs te laten samenwerken met MindManager moet je in Gmail de taalinstelling op English (US) hebben staan. Dan staan er op het tabblad Labs een aantal extra's die nog niet in de Nederlandse versie van Gmail beschikbaar zijn. Create a Document en Google Docs gadget zijn twee gadgets die je met enable moet activeren.

Omdat Google Docs en ook MindManager draaien om samenwerking krijg je nu wel interessante opties erbij. MindManager had al tijden een warme band met Microsoft Office applicaties. Nu komen daar ook de Google Docs bij.

In onderstaand voorbeeld heb ik de url van een Google Docs document uit de gadget links onderin m'n Gmail gevist en geopend in MindManager. Het browser window biedt de mogelijkheid direct je document te onderhouden. Hetzelfde kun je je voorstellen bij de presentaties, spreadsheets, e.d. die Google biedt.

In presentaties die je met MindManager geeft kun je zo interessante uitstapjes naar bijvoorbeeld een Google Presentation maken, zonder MindManager te verlaten en toch de beide werelden (mind mapping en slides) mengen.

Het tweede voorbeeld laat mijn Google Reader zien. Posts kun je natuurlijk moeiteloos lezen. Door berichten, in mijn voorbeeld die over de iPhone, naar de mind map te slepen wordt een nieuw topic met hyperlink gemaakt. Lekker makkelijk. Iets dergelijks zou je bijvoorbeeld ook met Google zoekresultaten of Google Nieuws berichten kunnen doen.

Labels: , , ,

24 februari 2009

Microblogging updates februari 2009 - 2

TwitterHawk
TwitterHawk is een nieuwe pogingen adverteren samen te brengen met twitteren. TwitterHawk is in beta en gratis om de functionaliteit uit te proberen. Je kunt deze bot opzetten om keywords inclusief locatie op te zoeken, waarna één of meer voorgedefinieerde replies verzonden worden. TwitterHawk heeft daarvoor wel je username en password nodig. Ik zou daarvoor dus niet zomaar een willekeurig Twitter account willen inzetten.

BubbleTweet
Iets extra's aan je Twitter profiel toevoegen kan nu met een heuse video welkomstboodschap, dankzij BubbleTweet. Upload een bestaande video of maak er ter plekke één met je webcam.

Voortaan staat er een video bolletje als teaser rechtsbovenin je profiel. Ruim 650 Twitter gebruikers gingen je voor.

Tweepler: to follow or not to follow
Sinds januari gebruik ik TwitExplorer om de dagelijkse set nieuwe Twitter volgelingen in één keer te kunnen schiften in interessant, dus zelf ook volgen of niet interessant. Om dit klusje te klaren is er een nieuwe speler: Tweepler.

Hoewel het laden van de volgelingen in TwitExplorer veel sneller gaat is de AJAX interface van Tweepler mooier. Dat je iemand die je (nog) niet volgt by default negeert boeit Tweepler niet. Bij mijn eerste test worden me keurig 134 onverwerkte volgelingen gepresenteerd. Het alsnog negeren is dan een bewuste keuze door betrokkene vanuit het middenpaneel naar rechts te klikken. Ook het direct zicht krijgen op de laatste berichten wordt zonder page refresh geregeld. In TwitExplorer worden die berichten in een nieuwe kolom geopend. Voor de snelheid houd ik het bij TwitExplor, Tweepler wint het op user interaction design.


TweetEffect

Welke tweets waren nou zo aantrekkelijk dat mensen besloten je te gaan volgen, of juist een prikkel waren om af te haken. De nieuwe service TweetEffect maakt het op basis van alleen je gebruikersnaam inzichtelijk. Geen login, data-opslag of andere moeilijke dingen. Binnen een oogwenk de effecten van je eigen berichten.I Last Tweeted
Een variant op de Twitter badges en widgets is een banner met een link naar je profielpagina. Verzorgd door Op de banner staat je laatste tweet. Verkrijgbaar in de kleuren zwart, roze en blank en 2 formaten (300*105 pixels of in het op bijvoorbeeld Wordpress interessante 125*125 pixels advertentie formaat)


TweeterTags
Ik dacht dat tagging wel wat passé was (veel te bewerkelijk om handmatig toe te voegen), maar TweeterTags wilde ten opzichte van het al veel langer bestaande Twellow toch een eigen dienst in het leven roepen. Door je aan te melden, je profiel te verrijken met tags, kunnen in dergelijke tags ge&iUml;nteresseerden je makkelijker vinden.

Tja, naast Twellow hadden we ook al TwitterPacks, een wiki oplossing waarbij je jezelf kunt insluiten bij allerlei groepen, nationaliteiten en andere dwarsverbanden in twitterverse.

Labels: , ,

23 februari 2009

Myspace muzikale ontdekkingen februari 2009 - 2

Leah Driscoll
Leah Driscoll is muzikaal beïnvloed door Whitney Houston, Deborah Cox, Aretha Franklin, Anastacia, Donna Summer, Chaka Khan, Natalie Cole en Kristine W. Leah werd geboren in Portland, Maine aan de kust van de Atlantische Oceaan en wilde al jong zangeres worden. Dat is ook gelukt, en Rising is Leah Driscoll's debuutalbum met een moddervette knipoog naar de 80's.

Verder kennismaken kan op Myspace,

The 4th Floor
The 4th Floor is een project van een Italiaanse muzikant en componist. In 2006 werd de single Elektro Slave (Bonzai Music) uitgebracht. De noordeuropese dance scene trok deze Italaain om zijn eigen draai eraan te geven. Progressive, trance & electronica in een eigen jasje.

The%204th%20FloorQuantcast
Verder kennismaken kan op Myspace.

David Upton
David Upton is een singer/songwriter en gepassioneerd om aanbidding te leiden. Hij diende drie jaar als worship pastor in de Saddleback Church, Lake Forest, California (bekend van Rick Warren, schrijver van The Purpose Driven Life en aanverwante boeken). Zijn eerste studioalbum is de EP Unshackled.

In de loop van dit jaar komt een volgend album uit. Verder kennismaken kan op Myspace, Facebook en Youtube.

Labels: ,

22 februari 2009

Christenen klagen en rouwen te weinig

Als je beeld van muziek in de kerk of christelijke muziek in z'n algemeenheid inmiddels zozeer beïnvloed is door de zogenaamde modern worship van grote gemeentes als Hillsong, Gateway Worship of het voorbeeld hieronder New Life Worship, is de kans groot dat je blijdschap, hossen, zwaaien met je armen en dergelijke onwillekeurig tot maatstaf hebt verheven.

En hoewel elke voorganger, zangleider of hoe de betrokken master of ceremony ook mag heten, zal aangeven dat het niet om je gevoel gaat bij dergelijke liedjes, is de verleiding groot je toch blij voor te doen of juist erg ongelukkig te voelen, omdat je hoofd & hart naar andere dingen uitgaan dan voor de 100e keer de liefde van en voor God te bezingen.

Op één of andere manier is het beeld ontstaan, dat (evangelische) christenen altijd blij zijn. Onzin natuurlijk. Sterker: menig aanbiddingsliedje is ontstaan uit pijn en verdriet, maar dat ontdek je pas als je de making of van de liedjes wilt onderzoeken.

Mijn eigen meest favoriete liedje is al vele jaren Sad Face van The Choir's Chase The Kangaroo album uit 1986. Het bijbelgedeelte waarop de tekst is gebaseerd, is Prediker 7 verzen 2-4, waar - misschien tot je verrassing - staat:
"Het is beter dat je naar een huis vol rouw gaat dan naar een huis vol feestrumoer, want in een huis vol rouw eindigt iedereen. Dat neme ieder mens zijn leven lang ter harte. Je kunt beter droevig zijn dan vrolijk, want bij een droevig gezicht maakt het hart het goed. De gedachten van de wijze zijn graag in een huis vol rouw, die van de dwaas in een huis vol plezier."

Het liedje schreef Steven Hindalong naar aanleiding van een miskraam. Hoewel we zelf drie gezonde kinderen op normale wijze gekregen hebben, zijn liedjes als deze me wel altijd bijgebleven, hoe het ook kan zijn, en dat je dan ook verder moet in je leven.
"There's a woman in my kitchen
With a rainbow on her cheek
Well isn't that a promise?
Still I never felt so weak
There's a tiny spirit in a world above
Cradled so sweetly in our Father's love
So you don't have to cry
No there's something in my eye

A sad face is good for the heart
Maybe just now I don't understand
A sad face is good for the heart of a man
A sad face."
(lyrics)

Begrijpelijk dat juist Sad Face mensen raakt die zelf met een miskraam te maken krijgen, en in het stuk uit Prediker op Flickr heel wat reacties kan losmaken.

Labels: ,

21 februari 2009

Aantekeningen maken anno 2009 februari updates

WebNotes uitgebreid met delen en kleurtjes
In januari 2009 liet ik je kennismaken met WebNotes. Later die maand volgde een nieuwe release met, jawel, opname in Firefox's context-menu, multi-color highlighting en sharing mogelijkheden via e-mail en diverse bug fixes.


Evernote verwelkomt Google Notebook gebruikers
De één z'n dood is de ander z'n brood. Google's besluit uit januari om onder meer de dienst Notebook te gaan stopzetten, bracht Evernote er snel toe een conversie hulpmiddel aan te bieden en via blogs en sociale netwerken voormalige Google Notebook gebruikers met open armen op te vangen. Instructies voor de import van Google Notebook vind je op de blog van Shrankila.


Mashable's 17 alternatieven voor Notebook
Voortbordurend op het stopzetten van Google Notebook heeft Mashable onlangs 17 alternatieven op een rijtje gezet.

Labels: ,

20 februari 2009

Samenwerken aan documenten

DocVerse
DocVerse, momenteel in private beta, biedt Microsoft Office gebruikers het gemak van cross-platform samenwerking en bestandsdeling, zoals je dat van Google Docs kent. DocVerse installeert zich als add-in, momenteel beperkt tot PowerPoint 2007. In éeén muisklik kun je documenten synchroniseren en samenwerken aan documenten met gebruikers die zelf geen Office geïnstalleerd hebben. Daarmee gaat DocVerse een stap verder dan de Live Workspace-achtige voorzieningen van Microsoft zelf.

Om documenten te delen zijn diverse opties. Je kunt een e-mailadres opgeven, waarna de ontvanger wordt geattendeerd op je document en eraan kan samenwerken, mits hij/zij dezelfde configuratie van Office en DocVerse heeft. Je kunt ook een DocVerse url doorgeven. Dat geeft een willekeurige lezer leesrechten op je document, ook al heeft deze zelf geen PowerPoint geïnstalleerd.
DocVerse uitbreidingen voor Word, Excel en Office 2003 komen later dit voorjaar.

EtherPad
EtherPad, dat oogt als Kladblok, maakt het mogelijk online samen te werken aan dezelfde tekstbestanden zonder installatie van software, aanmeldprocedures of andere hindernissen. Door simpelweg op Create Pad te klikken, kun je direct aan de slag. Brainstormen, Benefits & Concern vanaf meerdere locaties verzamelen, en dergelijke, is zo makkelijk op te zetten.

Verbazingwekkend eenvoudig. Als je je versie wilt opslaan, klik je op Save now. Desgewenst geef je jezelf een naam mee. Een url van het bestand is het enige dat je eraan overhoudt. Geen uitloggen, folderstructuur met documenten, gewoon een bestand. Wil je mijn testversie aanvullen om EtherPad verder uit te proberen, voel je vrij.

Labels: , ,

19 februari 2009

Gist verder verbeterd maar blijft zware last op desktop

Op 15 januari liet ik je kennismaken met Gist, het spreekwoordelijke kindje van Xobni en LinkedIn. Half februari kwam er alweer een update uit, die zozeer de moeite waard is, dat ik je graag de hoogtepunten laat zien. Wat is er nieuw?

Naast de Outlook plugin en LinkedIn import, kan Gist nu ook je Gmail contacten importeren en een connectie leggen met je Facebook. Importeren is een kwestie van autoriseren. Contactgegevens, foto's en gerelateerde info komt nu mee naar Gist om de gegevens over mensen en bedrijven in je netwerk verder te verrijken.

Het uiterlijk van het dashboard en de tabbladen voor personen en bedrijven is verder verbeterd. Strakker en op het oog informatiever. Ook zijn de mogelijkheden om de belangrijkste personen extra te kunnen finetunen voor wat betreft het zoeken naar nieuws, samenvoegen van contactgegevens, etc. uitgebreid.

Je kunt nu beter zoeken naar nieuws over je contacten en bedrijven, ook vanaf de tabbladen van een persoon of bedrijf. Twitter gebruikers worden automatisch herkend, en hun timeline wordt direct getoond, zonder dat je hen hoeft te volgen op Twitter.

Mocht je nog geen account hebben, schrijf je dan in. Verder is er een Facebook group en een LinkedIn voor Gist enthoustelingen gemaakt, waar je natuurlijk ook je vragen en opmerkingen kwijt kunt.

Zelf merk ik nog steeds dat de samenwerking met Outlook add-ins voor Xobni, LinkedIn en Plaxo binnen enkele dagen toch teveel van het goede is, met Outlook crashes als rode draad. Gist desktop is daarom weer verwijderd.

Labels:

18 februari 2009

Unfollow als 2009 trend

De onstuimige kwantitatieve groei in allerlei sociale netwerken brengt ook vragen met zich mee:
- of die profielen en netwerken niet slim in elkaar geschoven kunnen worden;
- hoeveel tijd je wilt spenderen aan het alleen al bijhouden van de activity en status updates van alle connecties;
- hoe je berichten kunt filteren om belangrijke boodschappen te scheiden van ruis;
- hoe je groepen kunt onderscheiden (echte vrienden, familie, vage bekenden, toehoorders, collega's, etc.).

Unfollow of gewoon niet follow
De dagelijks 2-10 nieuwe volgelingen op mijn Twitter profiel wil ik niet allemaal op mijn beurt ook volgen. Ik zit bij het schrijven van deze blog op 716 volgelingen en geloof me: lang niet alles van wat zij roepen vind ik ook interessant. Zelf volg ik nog altijd meer mensen, 768 mensen, bedrijven, nieuws sites en hulpmiddelen momenteel.

Ik gebruik TweetDeck om van de meest interessanten onder hen in een paar kolommen (BusinessWise en Christians) naast de Replies en Direct Messages groepsgewijs te kunnen volgen. Met TwitExplorer maak ik eenmaal per dag de afweging per nieuwe volgeling of diens profiel en laatste berichten me aanstaan om hem/haar zelf ook te volgen.

Waar mensen die ik volg zich toch te buiten gaan aan het aanprijzen van Be-a-magpie, yoga of hekserij, of blijkbaar een one-issue reikwijdte in hun microblog hebben, is de knop Unfollow snel gevonden.

Mijn nieuwe maatje om relevante mensen en minder relevante, waaronder inactieve Twitter gebruikers te vinden en te schiften, heet TwitterFriends. Ook TweetLater biedt haar gebruikers een eenmalige mogelijkheid Friends & Followers te synchroniseren, ofwel degenen die jou niet volgen, maar wel door jou gevolgd worden, en masse te dumpen.

I have decided to follow Jesus
Met dit oude gospelliedje stem ik in. Het bericht dat _Yehoshua_ (NB Hebreeuws voor Jezus) mij volgde trok me natuurlijk naar zijn profiel. Het nepkarakter droop ervan af. Niet verwonderlijk dat hij veel volgt, weinig volgelingen heeft met maar 2 updates. Wegwezen!

(cloud computing krijgt weer een nieuwe betekenis...)

Let's Hyve?

En waarom zou ik "Let's hyve!" verzoeken van 6-jarige straatgenootjes, klasgenoten van m'n kinderen of wildvreemden positief moeten beantwoorden?

Ook een perfecte manier om me kwijt te raken als vriend(in) op Hyves: onder het mom van privé-bericht versturen van kettingbrieven, leuke video's, elke vrijdag een fijn-weekend-wens of een zoveelste groepsuitnodiging lid te worden van weer een andere Hyve. Sorry mensen, maar als (online) vriendschappen niet meer betekenen, dan weet ik ook in Hyves de 'verwijder als vriend' of 'deze groep verlaten' optie goed te vinden!

Cross-posten van status updates brengt onbalans in beeld
Heel verleidelijk is om bijvoorbeeld je Twitter updates ook te posten naar Hyves, Facebook, LinkedIN, Plaxo, Friendfeed, etc. Als jouw update frequentie echter in geen verhouding staat tot die van je vrienden, levert dat de begrijpelijke reacties van collega's met een rustig Plaxo account op: "Jemig, wat ben jij actief op Plaxo zeg! Ik lees echt niet alles van je hoor!".

Ik heb daarom Twitter losgekoppeld van Plaxo en de status-updates op andere netwerken, uitgezonderd Hyves (via de WWW-koppeling) en Facebook (niet als status, wel als Twitter update). Zodra Ping.fm ook Hyves onderstuent, verbreek ik de Twitter-Hyves koppeling. Ik gebruik Ping.fm om hooguit enkele keren per dag een status update naar alle ondersteunde / gebruikte sociale netwerken / profielen te doen, maar doe verder mijn eigen updates / conversaties op Twitter (openbaar) en Yammer (exclusief Capgemini collega's). Als mensen me dan bewust volgen op Twitter, weten ze wat ze krijgen. En anders helpt Followcost.

Labels: , ,

17 februari 2009

Mindmapping producten update februari 2009

Visual Mind 11 beta
De beta versie van Visual Mind is gratis te downloaden. Nieuw en verbeterd zijn:
- in-map editing van topics. Er is geen popup dialog box meer nodig.
- floating branches: je bent niet meer verplicht takken aan een centraal onderwerp te koppelen.
- Floating pictures: zelfde als bij de topics.
- Callouts: net als in MindManager kun je nu opmerkingen bij een topic plaatsen. Helaas worden ze niet als ballon weergegeven, maar ogenschijnlijk als nieuw topic.
- Visual relationship lines: ook zoals in diverse andere pakketten kan nu een lijntje getrokken worden tussen gerelateerde onderwerpen.
- Boundaries: MindManager kende dit al jaren, Visual Mind nu ook: groeperen van onderwerpen met een boundary.


Instaviz
Wil je mind mappen of schetsen op je iPhone, dan is Instaviz misschien iets voor je.

Voor $10 kun je Instaviz oppikken in de Apple AppStore.

DabbleBoard
DabbleBoard is een browser based white board, waarop je vrij kunt tekenen, objecten kunt invoegen, via een chat box aan gezamenlijk werken aan je tekeningen, schema's of overzichten kunt werken.

De basisversie is gratis, de pro $8 per maand.

Labels:

16 februari 2009

I'm not what you say

Jennifer Armour's nieuwe album, I'm Not What You Say is vooraf niet alleen via een e-mail campagne, een eigen landing page, maar ook met een afkoppelbare en embeddeable widget gecombineerd.


Althans, dat lijkt de bedoeling. Detach en Embed werken helaas niet. Nou ja, dan via een copy-paste van de broncode maar. Het geeft wel aan, dat je bij inzet van allerhande 'nieuwe' marketingtechnieken wel moet checken of ze technisch werken en of de boodschap ongeschonden overkomt.

Dat Jennifer Armour ook niet op Youtube te vinden is, is voor een moderne artiest ook wel bijzonder. En dat je snel op haar dispuut met Beyoncé uit 2005 over plagiaat komt, geeft ook maar aan, dat het imago gemaakt en gekraakt kan worden op het web. De albumtitel van Armour is dan ook zeer toepasselijk.

Labels: , ,

15 februari 2009

Christelijk geloof en homosexualiteit: pain in the ass?

Ted Haggard, de na zijn coming out gewezen leider van de Nationale Alliantie van Evangelischen en stichter van een megakerk in de VS, verkoopt tegenwoordig levensverzekeringen. Ik ben zelf in een assessment in 2006 de andere kant op geadviseerd (van werken in verzekeringsland naar full time 'voor de Heer'), maar heb er om diverse redenen geen gehoor aan gegeven. Voorlopig combineer ik 'verstand van verzekeren' en 'geloven' en peins ik niet over een wisseling in sexuele oriëntatie.

Haggard was eind januari te gast bij Oprah Winfrey, waar hij de hem gestelde diagnose heterosexual with issues de ether in slingerde. Altijd handig voor later, want de therapeut zei...en kan zich dus vergist hebben. Deze cryptische omschrijving was het antwoord op Oprah's vraag of Haggard nu homo- of bisexueel was. Tjonge, hier zijn toch uitdrukkingen als draaikonterij en pain in the ass op z'n plaats!

Uiteraard smullen voor gay movement sites als queerty die met de video Where Mike Jones Sexed Ted Haggard en het artikel A Heterosexual with Issues weer de nodige lezers trekken.

(ook een mooi staaltje van mismatch in zogenaamd context gevoelig adverteren!)

Hier in Nederland worstelt bijvoorbeeld de ChristenUnie met homosexualiteit. In voorzichtige politieke bewoordingen heet dat "niet tegen homo's", maar wel tegen homo's in partijbestuur te zijn. De om die reden afgetreden bestuurslid Sander Chan polst daarom informeel bij gelijkgezinden. Achtergrond van het "officiële" standpunt is de scheiding tussen mens en gedrag, God die de zondaar liefheeft en genadig wil aannemen, en tegelijkertijd de zonde haat. Dan zijn teksten als Leviticus 18 vers 22 en 20 vers 13 toch ook helder: "Je mag niet het bed delen met een man zoals met een vrouw, dat is gruwelijk." En voor het slappe excuus dat dat iets uit het Oude Testament is, citeer ik Paulus in Romeinen 1 verzen 25-27:
"Ze hebben de waarheid over God ingewisseld voor de leugen; ze vereren en aanbidden het geschapene in plaats van de schepper, die moet worden geprezen tot in eeuwigheid. Amen. Daarom heeft God hen uitgeleverd aan onterende verlangens. De vrouwen hebben de natuurlijke omgang verruild voor de tegennatuurlijke, en ook de mannen hebben de natuurlijke omgang met vrouwen losgelaten en zijn in hartstocht voor elkaar ontbrand. Mannen plegen ontucht met mannen; zo worden ze ervoor gestraft dat ze van God zijn afgedwaald."
Terug naar Taggard, omdat zijn redenaties boeiend zijn in relatie tot het christelijk geloof.
"...no longer opposed gay marriage, and that he’d learned that praying did not make his attraction to men disappear."
Voor het gemak ga ik ervan uit dat Haggard zelf ook vaak gepreekt heeft vanuit Paulus brief aan de Romeinen en net als Paulus en ik de worstelingen kent:
"Moeten we nu vaststellen dat de wet hetzelfde is als de zonde? Absoluut niet. Ik ben me echter pas door de wet bewust geworden van de zonde. Ik zou immers niet weten wat begeerte was als de wet niet zei: ‘Zet uw zinnen niet op wat van een ander is.’ Maar de zonde heeft van het gebod gebruikgemaakt om begeerten in mij op te wekken, want zonder de wet is de zonde krachteloos. Eens leefde ik zonder de wet, maar door de komst van het gebod kwam de zonde tot leven en daardoor stierf ik. Het gebod, dat tot leven had moeten leiden, bleek juist tot mijn dood te leiden. De zonde heeft gebruikgemaakt van het gebod: ze heeft mij misleid en mij door het gebod gedood.

Kortom, de wet zelf is heilig en de geboden zijn heilig, rechtvaardig en goed. Is het dan het goede dat mij heeft gedood? Natuurlijk niet, het is de zonde. Maar om mij te doden heeft ze van het goede gebruikgemaakt; alleen zo kon duidelijk worden wat de zonde is. Door het gebod te gebruiken laat de zonde zien hoe verderfelijk ze is. Wij weten dat de wet het werk van de Geest is, maar door mijn natuur ben ik uitgeleverd aan de zonde. Wat ik doe, doorzie ik niet, want ik doe niet wat ik wil, ik doe juist wat ik haat. Maar wanneer mijn daden in strijd zijn met mijn wil, dan erken ik dat de wet goed is. Dan ben ik het niet die handelt, maar de zonde die in mij heerst. Immers, ik besef dat in mij, in mijn eigen natuur, het goede niet aanwezig is.

Ik wíl het goede wel, maar het goede doen kan ik niet. Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik. Maar wanneer mijn daden in strijd zijn met mijn wil, ben ik daar niet zelf de oorzaak van, maar de zonde die in mij heerst. Ik ontdek in mij de wetmatigheid dat het kwade zich aan mij opdringt, ook al wil ik het goede doen. Innerlijk stem ik vol vreugde in met de wet van God, maar in alles wat ik doe zie ik die andere wet. Hij voert strijd tegen de wet waarmee ik met mijn verstand instem en maakt van mij een gevangene van de wet van de zonde, die in mij leeft. Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan dat beheerst wordt door de dood? Dat doet God! Dank aan hem door Jezus Christus, onze Heer. Met mijn verstand onderwerp ik mij aan de wet van God, maar door mijn natuur onderwerp ik mij aan de wet van de zonde."
(Romeinen 7 verzen 7-24)
De kop van het artikel uit het Nederlands Dagblad, dat overgenomen was door Oneway wordt helaas niet gedekt in het Oneway artikel zelf, terwijl dat wel de hamvraag is: 'Wie is niet als...?'. Kortom: een zondaar die slechts uit genade kan leven, omdat het op eigen houtje afrekenen met zonden, verslavingen, etc. niet lukt. Da's een wezenlijk andere conclusie dan "Eigenlijk is dit gedrag best OK zo, en ach, bidden helpt niet!" In gedachten zie ik dan namelijk drugs door de kerk verstrekt worden, op aangeven van de kardinaal of bisschop brood gestolen, andere bisschoppen knalhard de Holocaust ontkennen, priesters hun celibaat verruilen voor allerhande sexuele vergrijpen en allerhande christelijke 'leiders' zichzelf verrijken en anderen manipuleren.

Bovenstaande afbeelding staat op p. 138 in Ted Haggard's eigen boek De Allereerste Opdracht (Maak het moeilijk voor de inwoners van uw stad om naar de hel te gaan), de Nederlandse vertaling van Primary Purpose: Making It Hard for People to Go to Hell from Your City uit 1995. Ik heb dat boek nog altijd gehouden, ook na 2006 en januari 2009, omdat er waarheden in staan.

Labels:

14 februari 2009

When all is said and got done

David Allen, de man achter Getting Things Done (GTD), (meer blogberichten over GTD) heeft een nieuw boek Making It All Work. De Nederlandse vertaling verschijnt 23 februari bij Managementboek.nl. Klinkt een beetje als The 8th Habit van Stephen Covey bovenop zijn eerste Seven Habits of Highly Effective People. Allen's nieuwe gaat namelijk om een "ongekende verdieping" van zijn theorie. Het gaat nu om de principes achter de principes.


Het doel: grip krijgen op de situatie en niets meer aan je hoofd hebben. Een overwinning op jezelf en je omgeving! Dat grip krijgen doorloopt een klassiek 5-stappenplan (Structures in Fives van Mintzberg met al zijn spin-off producten!):
1. capture: waarop wil je grip krijgen
2. clarify: wat is het en wat kun je eraan doen? (circle of influence...)
3. organise: organiseer 'het' samenhangend.
4. reflect & review: wat is de beste manier, tijd en plaats om het te doen
5. engage, take action: echt actie ondernemen.

Aanhangers van de Deming Cycle Plan-Do-Check-Act merken dan meteen op, dat de Check & Act ontbreekt. Kortom, het besturingsparadigma van De Leeuw moet het doen zonder control loop.

Als je grip hebt, zijn er nieuwe perspectieven in Making It All Work:
1. purpose: what on earth are we here for? (Rick Warren's Purpose Driven boekenserie)
2. vision: what is the measure of your success? (zong Steve Taylor al op I Predict 1990)
3. objectives: doelstellingen in de doel-middelenhiërarchie richting vision.
4. randvoorwaarden
5. dingen doen (met Flow gaat dat makkelijker)
6. weg knagend gevoel dat je nog van alles moet doen :-)

Als je het op je to-read lijst zet, en 19 februari vrij plant, kun je David Allen live gaan beluisteren in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Dustin Wax schreef voor Lifehack.org een driedelige boekbespreking, dus dat drieluik kan ook op je @next actielijstje.

Labels: ,

13 februari 2009

Warme truiendag

Vandaag is het Warmetruiendag. Pak, overhemd of ander luchtig spul in combinatie met het opstoken van de verwarming maakt plaats voor een juist lagere stand van de thermostaat en een dikke trui. Deze coole actie kan maar zo 7% energie besparen. In Japan hebben zakenmensen ervaring in de zomermaanden, waar de pakken ook uitgaan, zodat de airco's zachter kunnen zoemen. De warme truiendag van het Klimaatverbond Nederland, een vereniging van gemeenten en provincies die verantwoordelijkheid draagt in het versterken van het (inter-)nationaal milieu- en klimaatbeleid. Geen stoffig praten over, maar gewoon lekker praktisch.

"Geef het door aan een ander,
zodat iedereen weet:
met een dikkere trui aan
kan de kachel omlaag,
dus temper de hitte
Eén graad minder, vandaag

Eén graadje minder, maakt alle verschil
Heb respect voor de aarde en toon goede wil"
klinkt het in het speciale themalied Spuug in het vuur (mp3, zip, songteksten)

Kortom, Mutsmee, zoals één van de inhakende organisaties oproept, en kleed je lekker warm aan vandaag!

12 februari 2009

Vergroting location awareness


Google heeft sinds vorige week Latitude als functie in de nieuwste versie van Google Maps Mobile, een gratis van google.com/latitude te downloaden applicatie. Op basis van wederzijdse opt-in kun je de locatie van je vrienden volgen op je mobiel. Pas wel op dat je nergens tegenaan rijdt of loopt onder het kijken naar je mobieltje.

Google Latitude is een functie van Google Maps voor mobiel voor de volgende telefoons:
* Android-telefoons, zoals de T-Mobile G1 (binnenkort beschikbaar)
* iPhones en iPod touch-apparaten (binnenkort beschikbaar)
* de meeste BlackBerry's met kleurenscherm
* de meeste apparaten met Windows Mobile 5.0 of hoger
* de meeste Symbian S60-apparaten (smartphones van Nokia)
* veel mobiele telefoons met Java (J2ME), zoals apparaten van Sony Ericsson (binnenkort beschikbaar)

Ik heb om te testen Latitude aangezet, hoewel ik niet de hele dag Google Maps heb aanstaan. Wil je me volgen, selecteer me dan in je adresboek. Erg belangrijke tip: zeg 'nee' tegen de vraag van Google Maps of je bij het afsluiten van de applicatie je Latitude locatie wilt blijven delen. Zeg je hier ja, blijft op de achtergrond wel een verzendproces draaien die het scherm van je mobiel ook actief houdt. Erg slecht voor de batterij en nergens voor nodig.


Vanaf deze week is het mogelijk met /nearby achter de url van een foto die geotagged is op Flickr andere foto's te zien die in de omgeving gemaakt zijn. Hiernaast een voorbeeld van het Waaggebouw in Leeuwarden.

Afhankelijk van de populariteit van de locatie vind je natuurlijk meer of minder foto's. In het map window kun je hetzelfde doen door de optie See nearby photos and videos aan te klikken.

Trackr
Met trackr! kun je anderen zien en volgen via internet en je mobiele telefoon. Download de applicatie op je mobiel, maak een vriendenlijst aan en laat zien waar ter wereld jij bent en bekijk de locatie van je vriendjes.
Daarnaast:
* Bekijk welke route jij of je vrienden hebben afgelegd: afstand, gemiddelde snelheid, etc.
* Ontvang een waarschuwing als iemand een bepaald gebied binnenkomt en/of verlaat (geo-fencing)
* Plaats foto's op de kaart bij je track exact waar je ze genomen hebt
* Stuur automatisch updates naar je Twitter en Hyves accounts zodra je online bent
* Zet een kaart met jouw huidige locatie op je website/blog
* Gebruik de snelcode om anderen meteen te laten zien waar jij op dat moment bent
* trackr! is GRATIS voor persoonlijk gebruik.

Anders dan Google Latitude die niet per se een GPS nodig heeft, maar ook op basis van afstand tot de dichtstbijzijnde GSM mast een gooi doet naar de locatie (bij het schrijven van dit blog dacht Google dat ik bij de Lichtmis aan de A28/N377 stond, werkelijk Balkbrug ligt 12km verder oostwaarts), heeft Trackr wel een GPS locatie nodig.

Labels: , , , ,

11 februari 2009

Twitter = kijken niet kopen

De constatering dat social media, zoals Twitter, Facebook en Hyves inmiddels volledig zijn ingeburgerd in onze online samenleving, brengt ook een keerzijde, namelijk het gebrek aan engagement aan het licht. Ik heb het dus niet over de categorie 'eigenlijk wil ik niks met Twitter, maar anderen zeiden dat het goed voor me is', zoals hieronder een treffend voorbeeld.


Volgens 'het boekje' draait web 2.0 om follow, create en engage. Follow lukt nog wel, de laatste tijden lijkt het op Twitter wel om de aantallen te gaan, en zijn voorbeelden als hieronder (volgt zelf veel, creëert weinig) geen uitzondering.


Sonny Gill verzuchtte op zijn weblog 4 februari: social media - the red light district? Wil je er echt wat mee doen, zijn de stappen create en engage belangrijk. Dat kan met tips als die van Thanh Nuygen of het terechte As Your Contents Expands, Things Get Easier van Adam Singer.

Wil je zien welke Twitter gebruiker je webpagina bekijkt, kan sinds vandaag terecht op TwitterRemote.

De asymmetrical follow is een kernpatroon binnen web 2.0. Het zou niet je doel moeten zijn om iedereen die jou al dan niet blind volgt zelf ook te volgen om zonodig de volgende @barackobama (236.469 volgelingen) te worden. Bij Obama zie je het auto-follow effect. Alsof de beste man de tweets van al die mensen zit te volgen.

Dus, schaam je vooral niet om eens een vriendschapsverzoek, Let's hyve! of een e-mail met "blablabla is now following you." te weerstaan.

Je ziet de create en engage van Barack Obama in bovenstaand voorbeeld ook erg scheef zijn. Zogenaamd zit Obama nog in Illinois en heeft slechts 265 updates gedaan (dat doe ik in een halve maand). Ga er maar van uit, dat zijn engagement ("Yes, we can!") niet op Twitter te vinden is.

En zit engagement in het weten waar je vrienden uithangen, zoals Google met haar nieuwe opt-in location awareness mobile app Latitude wil bereiken? Is Latitude de killer app voor andere mobiele sociale netwerken, zoals ReadWriteWeb stelde?

Natuurlijk niet! Even gluren op een moment waar wat vrienden zitten, ok. Hoewel ik mijn neefjes en nichtjes dat soort instant 'oproepen' toch echt via sms en mobiele telefoongesprekken zie afhandelen. En, eerlijkheidshalve, ben ik echt geïnteresseerd in alle 700+ volgelingen op Twitter? Nee, natuurlijk niet in even grote mate. Daarom gebruik ik ook Tweetdeck, waarin je kolommen met groepen kunt opnemen van mensen van wie je géén bericht wil missen. Verder laat ik de @replies via Tweetlater in een e-mail digest bezorgen.

Kijken en kopen? Brad Shorr vergelijkt Twitter met een one stop social media shop. Om bij mijzelf af te rekenen, social tagging en bookmarking sites als StumbleUpon, Digg, Technorati, e.d. lijden sterk onder mijn toegenomen activiteit op Twitter. Capgemini collega's voorspelden vorige week het einde van gratis Twitter. Want ook de winkel zelf moet betaald worden. Of switchen we dan even massaal naar voorlopig gratis alternatieven, zoals in 2008 bij de periodieke instabiliteit ook gebeurde? Je hebt vast je account op identi.ca, kwippy of Plurk nog wel.

Labels: ,

10 februari 2009

Het effect van microblogging meten

Facebook maatje Nicoline Deen, Director of Business Services bij Creative Concepts wilde onlangs weten of ik ideeën had over het meten van de effectiviteit van microblogging. Zeker als je platforms als Twitter wilt inzetten voor zakelijke doeleinden, moet je ook een antwoord formuleren over de (meer)waarde ervan, als het even kan gekwantificeerd. Het werd een gezamenlijke zoektocht via Google searches, een vraag aan de Tweeple groep op LinkedIn en recente updates over Twitter zelf.

Populaire woorden meten
Wil je trends ontdekken op Twitter, kun je bijvoorbeeld via het web of in TweetDeck de optie TwitScoop gebruiken om een tag cloud te krijgen. Tweetvolume geeft een soortgelijk beeld. Ook kun je zelf alerts opzetten via bijvoorbeeld TweetBeep.

Populaire urls kun je volgen met Twiturly, Tweetlists en Popacular.


Adverteren op Twitter?
Rechtstreeks adverteren op je Twitter profiel is geprobeerd door What's your tweet worth en Twittad. Be-a-magpie leverde meer irritatie door de kettingbrief-achtige tweets op, dat ook dat niet echt wat werd.

Je eigen populariteit meten
Hoe populair, beter invloedrijk je zelf bent, kun je (laten) checken op sites als Twinfluence, Twittergrader, Tweetrush, Tweetstats en Twitclicks.

Twitclicks werkt samen met Del.icio.us waar de urls naar keuze in verkorte vorm worden opgeslagen. Click-throughs worden gemeten. Ik heb op Twitter dus maar een test uitgezet met een verwijzing naar de recensies op www.henkjanvanderklis.nl.

Soortgelijke diensten bieden Twitpwr, Brightkit en bit.ly. Een voorbeeld op Bitly illustreert wat je kunt verwachten.

Dat betekent goed nadenken over de landingspagina, die als verkorte url bekend maken bij een dienst naar keuze en de statistieken volgen. Als je Google Analytics gebruikt, voeg dan je Campaign Tracking Information toe aan je verkorte url, zo tipt de weblog Analytics Talk.

Hoe populair ben je zelf echt op Twitter
Twitter geeft zelf geen informatie vrij over het verkeer naar je profiel, laat staan individuele tweets, hoewel dat allemaal losse oproepbare webpagina's zijn. Dat bracht me bij Page Rank Look-up. Mijn profiel, Twitter.com/hjvanderklis heeft een Pagerank 4/10. Die kun je vergelijken met de score van je twitter vrienden of populaire twitteraars.

GumTrail belooft niet een statistics pack te zijn, maar user engagement analytics te leveren om je blog, webpagina of social network nog stickier te maken. Ik heb me opgegeven voor de beta test, en houd je op de hoogte van m'n indrukken.

TwitterFriends
De nieuwe applicatie TwitterFriends geeft je de mogelijkheid over jezelf of in vergelijking met een andere Twitter gebruiker:
- het verborgen netwerk van echt voor jou relevante Twitter contacten te vinden;
- dit netwerk te visualiseren
- te tonen welke vrienden nu online zijn


Mocht je meer mogelijkheden kennen, laat het via een commentaar of een tweet weten. Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips en hulpmiddelen.

Labels:

09 februari 2009

Myspace ontdekkingen februari 2009 - 1

Jenna Drey
Jenna Drey heeft power pop en dance als vakgebied. Singles als By The Way brachten het tot hits. Haar stembanden kunnen 3 octaven aan, haar samenwerking met producers als Nile Rodgers (Madonna, Diana Ross, David Bowie en Eric Clapton), Kevin Churko (Ozzie Osbourne, Shania Twain) en David Frangioni (Aerosmith) zorgen voor puike kwaliteit. Remixes worden gedaan door Giuseppe D, Al B. Rich, dj Mike Rizzo, Johnny Budz, e.a.. In de zomer van 2008 kwam haar laatste album uit.


Jenna%20Drey
Quantcast
Haar liedjes werden beloond met diverse awards en waren te horen in tv series als America's Top Model, Beverly Hills 90210 en Melrose Place en de film Bachelor Party Vegas. Verder kennismaken kan op Myspace.

Dave Brown
Dave Brown heeft als bijnaam The Gospel Trumpet Player. Vanaf zijn 10e marcheerde hij met zijn bugel. Later verwisselde hij deze voor een trompet. Als muzikant mengt hij trompetspel met zingen in stijlen als traditional, gospel en jazz. In zijn gemeente is hij al meer dan 10 jaar muzikaal leider. Hij werkte voor artiesten als Alvin Slaughter, Fred Hammond, BeBe & CeCe Winans, Shirley Ceasar, Toronto Mass Choir, Hezekiah Walker en collega trompettist Phil Driscoll. In oktober 2007 bracht hij een eigen album, Instrument of Worship uit met aanbiddingsnummers.

Dave%20BrownQuantcast

Rosi Golan
Rosi Golan werd geboren in Israël, verhuisde later naar Duitsland, Parijs en eindigde vooralsnog in Los Angeles. Ze spreekt vloeiend Frans, Hebreeuws en Engels. Ze nam zangles, ging viool spelen en leerde acteren. Op haar 19e besloot ze zich op de zang en gitaar te concentreren. 6 weken presenteerde ze haar eerste eigen liedjes.

Shine, muziek voor een Pantene Pro-V commercial

Bekendst is haar samenwerking met Jamie Hartman (Ben’s Brother). Haar debuutalbum met luisterliedjes heet The Drifter and the Gypsy.
Lullaby

Verder kennismaken kan op Myspace en iLike.

Stephanie Smith
Stephanie Smith bracht in mei 2008 bij Gotee Records haar 1e studioalbum Not Afraid uit via de digitale verkoopkanalen en in december 2008 via de reguliere muziekwinkels. Met Suzy Weibel schreef ze het boek Crossroads: The Teenage Girl’s Guide to Emotional Wounds, dat in juni 2008 uitkwam. Naast muziek en boeken schrijven werkt Stephanie samen met Soles4Soles, dat schoenen distribueert naar behoevenden elders op de wereld.

Stevige rock met dank aan producer Chris Stevens (Tobymac, Sanctus Real, Group 1 Crew).
Not Afraid

Verder kennismaken kan op Myspace, Last.fm en Twitter

Craig Lyons
Singer songwriter Craig Lyons is niet alleen multi-instrumentalist, producer en recording engineer. Bij Grayscale Records bracht hij al drie eigen albums uit met folk/pop nummers.

Zijn muziek bereikt via licenties met Universal Music, Fox en MTV via shows als So You Think You Can Dance en The Real World een miljoenenpubliek.

In maart 2009 zal zijn nieuwe album verschijnen, ditmaal een samenwerking met muzikanten en een orkest uit LA.

Verder kennismaken kan op Myspace.

Labels: ,

08 februari 2009

De Koran door mijn christelijke bril

Kader AbdolahImage via WikipediaNa een aantal jaren heb ik onlangs mijn voornemen de Koran nog eens geheel te lezen omgezet in actie. Kader Abdolah's Nederlandse Koran vertaling prikkelde op een aantal punten die ik je niet wil onthouden. De boekbespreking gaat over vorm en vertaling, hier gaat het me om de inhoud.

Zijn Allah en God dezelfde?

Hoewel Mohammad / Allah in de Koran geregeld zelf die verbinding wel legt en er genoeg religieuze leiders zijn die omwille van de dialoog / lieve vrede / multiculturele samenleving stellen dat de God van jood en christen en de Allah van de moslim onderling inwisselbaar zijn, beaam ik dat niet. En waar de God van de joden nog als eerdere openbaring van Allah wordt beschreven in de Koran, ligt dat voor de God van de christenen volstrekt anders.

De Koran ramt bij herhaling er bij de moslim in dat Allah één is en geen Zoon heeft. Hij is niet getrouwd, heeft geen broers of zusters, geen kinderen, laat staan dochters (waarmee de mensen in de omgeving de profeet Mohammad belachelijk maakten). De Koran neemt radicaal afstand van de christelijke leer van Jezus als Zoon van God. Drie-eenheid is geen concept dat je in de Koran tegenkomt: de Heilige Geest als God blijft onbesproken.

Isa (Jezus) is door de engel Gabriël verwekt bij Maria, een geschenk van Allah. Al in de wieg spreekt Isa volgens deze soera:
"Ik ben een dienaar van Allah. Hij heeft me het boek gegeven en mij gekozen als profeet. En Hij heeft mij voor altijd zijn zegen gegeven. Salam zij met mij op de dag waarop ik geboren ben, op de dag waarop ik sterf en op de dag waarop ik weer naar het leven terugkeer."
Naast het tot vogels maken van klei (bron: het apocriefe evangelie van Thomas) mis ik de bijbelse Jezus Christus, de reden voor zijn dood en opstanding, laat staan zijn reddingswerk voor de zondige wereld, het stichten van Zijn gemeente, het claimen de weg, waarheid en het leven te zijn, de enige toegang tot God Zijn Vader te zijn en het duidelijk maken de messias te zijn, op wie de joden hoopten.
In de Engelse Koran Abdullah Yusuf Ali vertaling van soera 4:171 klinkt het dan ook:
"O People of the Book! Commit no excesses in your religion: Nor say of Allah aught but the truth. Christ Jesus the son of Mary was no more than an apostle of Allah, and His Word, which He bestowed on Mary, and a Spirit proceeding from Him: So believe in Allah and His apostles. Say not "Trinity:" desist: It will be better for you: For Allah is One God: Glory be to Him: Far Exalted is He above having a son. To Him belong all things in the heavens and on earth. And enough is Allah as a Disposer of affairs."
Als een Johannes de Doper wordt Jezus in hoofdstuk 109 neergezet die Ahmad aankondigt als boodschapper na hem, een onderbouwing die je ook bij de Mormonen ziet en waarop menig 'valse messias' zich baseert.

Hervertellingen
Waar je in de Koran allerhande mensen uit het Oude Testament / Tenach tegenkomt, bedriegt de schijn. Er is haast geen bijbels gegeven onveranderd!

Zo strikt koning Salomo duivels om de koningin van Scheba te escorteren (p.117 bij Kader Abdolah), wordt het "Ga tot de mier" (Spreuken 6 vers 6) een vlucht van mieren voor Salomo (p.119 bij Kader Abdolah), is de levensloop van Noach, Lot, Abraham, Jozef en Mozes toch echt anders dan in de Bijbel. Jona gaat niet naar Nineve, vlucht alleen voor God. Zijn zekerheid dat God genadig wil zijn voor deze wereldstad, kom je in de Koran niet tegen. De engelen die bij Abraham en Sara op bezoek zijn, eten in de Koran niet mee en melden niet alleen de komst van Izaäk, maar ook die van Jacob.

Waarom Lot zijn dochters aanbiedt in plaats van de engelen aan de erg opdringerige stadsgenoten, vermeldt de Koran niet, waar de Bijbel wel uitleg geeft. Met alle respect, maar ik had na lezing van de Koran de indruk dat er een hoog klok-en-klepel gehalte in zit. Als je dan toch van mening bent, dat de eerder uitgebrachte boeken hun oorsprong hebben in het Boek van den Beginne en nu opgevolgd worden door als het ware een herziene versie, kun je je bronnen toch wel wat respectvoller behandelen? Zeker als in het 62e hoofdstuk bij Abdolah staant:
"Daarom, Mohammad, roep Mij aan en blijf volharden zoals je bevolen is. En volg hun lusten niet maar zeg: 'Ik geloof in elk boek dat Allah gezonden heeft. En mij is bevolen om rechtvaardig te zijn. Allah is onze Schepper en jullie Schepper. Onze daad is van ons en jullie daad is van jullie. Verder is er geen enkele woordenwisseling tussen jullie en ons. Allah zal ons bij elkaar roepen om Zijn oordeel te geven. We keren allemaal terug tot Hem."
Ik kan me de joodse kritiek uit de tijd van Mohammad (kopiëren van wetten, instructies, concepten en verhalen uit de Tenach) wel voorstellen, evenzeer als Mohammads kritiek op de leefwijze van sluwe joodse handelaren die op hun beurt lak hebben aan God en gebod. Kortom: integriteit en vertrouwen stond onder druk, zo lees ik in het 55e hoofdstuk in de Koran vertaling van Abdolah. In het 63e hoofdstuk klinkt ook bijzonder:
"Mohammad! Toen de zoon van Maria als voorbeeld werd genoemd, begon je volk meteen hardop te lachen. Ze zeiden: 'Zijn onze goden nu beter, of hij?' De zoon van Maria was een gewoon mens aan wie Wij een zegening schonken. En Wij hebben hem tot een voorbeeld voor de Israëlieten gemaakt. Hij is een teken van het leven na de dood. Daaraan mogen jullie nooit twijfelen."
Over verzen als deze zou ik graag van gedachten wisselen met een jood en moslim. Ook over deze (p.278 in hoofdstuk 89 bij Abdolah):
"Jezus is voor Allah dezelfde als Adam. God schiep Adam uit aarde en zei: 'Wees!'. En hij werd. En hij was. Laat, als jullie me niet geloven, onze zonen en jullie zonen, onze vrouwen en jullie vrouwen, onszelf en jullie bij elkaar komen. Laten we ons dan tot God richten en Zijn vloek vragen over wie er liegt."
Zo dicht bij de waarheid en toch zo fundamenteel anders!

Over vrouwen en het laatste oordeel
Hoe dubbel ook de onderbouwing van de positie van vrouwen en mannen (hoofdstuk 92 vers 8):
"De mannen zijn boven de vrouwen gesteld, want God heeft de een boven de ander verkozen, en omdat ze over hun vermogen beschikken..."
gevolgd door de gerechtvaardigde tuchtiging:
"De beste vrouwen zij die gehoorzamen en die waken over wat bij hen verborgen ligt. God weet alles. Maar als er vrouwen zijn over wier gehoorzaamheid jullie je zorgen maken, praat dan eerst met hen, waarschuw hen. Als het niet helpt, neem afstand van hen in bed. En als het nog niet helpt, sla ze. Als zij jullie daarna gehoorzamen, dan mag je hun verder niets aandoen. God is groot! Maar als jullie bang zijn dat er ruzie gaat oplaaien, vraag dan bemiddeling door iemand van haar familie en iemand van je eigen familie. God is alwetend."
In hoofdstuk 103 vers 2 is onze plek volgens de Koran duidelijk:
"Zij die een boek hadden, waren eerst niet verdeeld totdat het beslissende woord tot hen kwam. En hun was slechts gevraagd om Allah te dienen, te geven, en dit zuivere geloof te volgen. Dit is de beste godsdienst. De ongelovigen die een boek hebben en degenen die geen boek hebben, komen samen in de hel. Daar blijven ze voor eeuwig. Ze zijn de slechtsten der schepping."
Uiteraard ook, als in de Bijbel, het onderscheid tussen goed en kwaad, beloning en straf en de claim op de waarheid. Anders dan in de Bijbel: geen hoop voor hen die in onwetendheid zijn gestorven.

In hoofdstuk 112 vers 5 staat opnieuw stellig:
"Zij die zeggen dat Jezus, de zoon van Maria, God op aarde is, zijn zeker ongelovig. Vertel hun wie God tegen zou kunnen houden als Hij beslists om Jezus en zijn moeder en de gehele bevolking van de aarde te verwijderen. Allah is de heerser van aarde en de hemel en van al wat tussen die beide is."
Interreligieuze dialoog OK, maar met welk doel? En wie kan bij dergelijke passages met droge ogen beweren als christen in dezelfde god te geloven als een moslim en vice versa?

En waar de Bijbel perspectief biedt op de tijd na het laatste Oordeel, de Gemeente van nu als Bruid van het Lam neerzet om eeuwigdurende lofprijzing voor Hem en het samen regeren en leven op een nieuwe aarde, blijft van de hemel in de Koran vooral het beeld hangen van tuinen, vruchtbomen en heel veel meisjes met mooie, zwartomrande ogen.

Slechts interpretatie?
De vele herhalingen van leerstellingen in de Koran helpen tegen een stellingname dat een dergelijke houding tegenover anders / niet-gelovigen slechts een exces, een onbegrepen of verkeerd geïnterpreteerd enkel vers is. Waar ik de Bijbel in principe respectvol neem zoals die is, verzen in hun context lees, heb ik dat bij de Koran ook gedaan. Bij het schrijven van deze blog werd ook de makke van de historisch gesorteerde Koran vertaling van Kader Abdolah zonder kruisverwijzingen naar de 'echte' soera-nummer duidelijk. Voor het opzoeken van teksten of het spreken met iemand met een 'normale' Koran praat je in verschillende nummers. Zodoende dat ik de met de Online Bijbel meegeleverde Engelse Koran Abdullah Yusuf Ali vertaling ook heb geraadpleegd.

Uitnodiging
Zoals al eerder aangegeven, nodig ik je uit te reageren, niet om als op teveel fora gebeurt langs elektronische weg modder te gaan gooien, maar om mondeling met elkaar het gesprek over Bijbel en Koran aan te gaan.
Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

07 februari 2009

Activity streaming updates februari 2009

Storytlr updates
Storytlr (zie mijn eerdere bespreking en toepassing voor het kinderfeest op Koninginnedag Balkbrug) heeft recent een aantal uitbreidingen gekregen:
- support voor Facebook, Laconi.ca, Identi.ca, StumbleUpon, Twitpic, Tumblr en Vimeo.
- real-time import van feeds uit Twitter, Digg, Delicious en Seesmic.
- automatisch cross-posten vanuit elke bron naar Twitter.
- bookmarklet om content naar Storytlr items te posten.
- mogelijkheid om Storytlr widgets en stories op te nemen in je eigen blog.
- nieuwe templates en mogelijkheid om je eigen templates te ontwerpen.

Friend Deck maakt FriendFeed doorzoekbaar
Met een look & feel die gejat is van TweetDeck, zij het in webpagina en niet AIR ondergebracht, werpt FriendDeck zich op om voor je te zoeken in FriendFeed. Inloggen moet met je Friendfeed username en remote key. Ik kan me zo voorstellen, dat je die net als ik niet 1-2-3 uit je hoofd kent. Dus eerst inloggen op Friendfeed.

Tja, dan kun je zoekacties opgeven die kolomsgewijs weergegeven worden.

Als je op de gebruikersnaam bij een resultaat klikt opent zich een nieuw browser tabblad (jammer), waarin de login status niet zichtbaar is, en een aantal kolommen m.b.t. de gebruiker worden weergegeven. Leuk als eerste indruk, maar je mist de follow, reply of DM-buttons die je dan in TweetDeck krijgt.

Na uitloggen een harde 500 Server error krijgen verdient ook geen aanbeveling. Wat mij betreft veel te vroeg openbaar gemaakt. Worden webapplicaties niet meer getest tegenwoordig?

FriendFeed met Twitter friends import
FriendFeed heeft een makkelijke importfunctie van je Twitter vrienden gekregen, zodat je je vrienden kunt laten delen in je FriendFeed activity streams en vice versa. Mashable verzamelde voor de pasbekeerden een serie Friendfeed tips voor Twitter gebruikers.

8Hands van alpha naar beta
In augustus 2007 berichtte ik over de alpha versie van 8Hands, een dienst die toen al allerlei sociale netwerken bij elkaar bracht en ontsloot via één interface. Nu, ruim 1,5 jaar (!) later is de alpha status veranderd in beta en kun je deze downloaden om te testen.

Wat is er verbeterd:
- user experience, nieuwe interface
- verbeterd top friends algoritme
- antwoorden op schrijvers (private, openbaar of vriendschapsverzoek)
- gebeurtenissen tab
- eigen berichten direct doorposten naar andere sociale netwerken.

Labels: , ,

06 februari 2009

Live Mesh belooft orde in je digitale zooi

Op 28 april 2008 berichtte ik over de tech preview van Live Mesh. In december kwam er de vervanging van Foldershare door LiveSync. Nu is Live Mesh, een Microsoft product in de Live serie in beta gegaan.

Met de tagline "Sync, share, and access the information you care about—wherever you happen to be" beoogt Live Mesh het synchroniseren, delen en toegang hebben tot bestanden en folders op je digitale apparaten, of het nu een Windows PC, een Mac, Windows Mobile smartphone is, te ondersteunen.

Als je je aanmeldt, heb je direct een persoonlijke Live Desktop (cloud computing voorziening met 5GB gratis opslagruimte). Daar houd je ook je devices bij. In de Mesh bar kun je de toegang tot bestanden en folders regelen, synchronisatie instellingen zetten, chatten met medegebruikers op basis van Live Messenger. Deze voorziening lijkt op de side bar die SharePoint gebruikers in hun Office programma's te zien krijgen.

De Notifier is een desktop notifier voor veranderingen in je Live Mesh al dan niet in de vorm van een News panel. Windows gebruikers hebben een Live Mesh Remote Desktop, waarmee gecommuniceerd kan worden. Mac gebruikers hebben ook een dergelijke voorziening.

Interessant zijn de systeemvereisten:
- Windows Vista of Microsoft Windows XP Service Pack 2 met Microsoft Internet Explorer 6+, Firefox 2.0+, of Safari 3.0+
- Mac OS X version 10.5 (Leopard)+ met Safari 3.0+ of Firefox 2.0+

Testronde
De client installer onder Windows Vista is slechts 1,5 MB in omvang. Opvoeren van een eerste Vista machine is probleemloos. Dan blijkt de Mac ondersteuning nog in tech preview status te zijn. Installatie verloopt verder vlot. Het context menu van Windows krijgt in de Verkenner een optie Add file to Live Mesh folder erbij. Folder aanmaken, bestanden toevoegen en klaarstomen voor synchronisatie is snel gedaan.

Dan de installatie op m'n zakelijke laptop. Hier loopt de installatie onder Vista vast. "Product does not support running under an elevated account. The class is not configured to support Elevated activation." Waarvan akte (zo'n melding waar ik geen chocola van kan maken).

Vanaf de laptop zonder software installatie connectie leggen met de remote computer (in dit geval de desktop) loopt stuk op een foutmelding in Firefox 3 "Sorry, your web browser does not currently support Active X controls..." Aha, hoezo Firefox 2.0+ ondersteuning? Wel kan er moeiteloos connectie worden gelegd met de Live Desktop, waar dezelfde testfolder met elfenbank paddenstoel zichtbaar is. Jippie! Ook op de Windows mobile smartphone gaat inloggen op www.mesh.com soepel. Je ziet er het Live News. Maar ook hier belandt je in een tech preview. Toevoegen van een plaatje blijkt niet te werken. Het downloaden en verwijderen van bestanden uit de gemeenschappelijke folder wel.

Conclusie: Microsoft is goed bezig, maar de beta status is terecht. De foutmeldingen op de laptop en het niet kunnen toevoegen van bestanden vanaf de smartphone zijn wel erg storend. Kortom: nog niet rijp voor productie.

Voor online backup is er meer concurrentie zoals Microsoft's eigen Office Live Workspace, Zumodrive, Dropbox en aanstonds Google's GDrive.

Labels: , ,

05 februari 2009

Open Inviter en DandyID verdichten sociale netwerken

Open Inviter is een hulpmiddel om de lijsten met contacten, vrienden, connecties en hoe ze op de diverse sociale netwerken, profielensites en webmail accounts ook mogen heten, te extraheren, te downloaden om verder bewerkt te worden.

Mail: Popstarmail, GMX.net, OperaMail, Rediff, KataMail, Nz11, Lycos, Uk2, Bigstring, Abv, Hushmail, Yandex, Yahoo!, Walla, FastMail, AOL, IndiaTimes, Mynet.com, Rambler, Apropo, Doramail, Care2, Wp.pt, Mail.in, 5Fm, GMail, Mail.ru, Clevergo, Live/Hotmail, Libero, Web.de, Netaddress, Azet, Sapo.pt, Zapakmail, Inbox.com, Mail.com, Terra, Gawab, Evite.
Sociale netwerken: Flickr, Friendster, Last.fm, Twitter, Tagged, Facebook, Cyworld, LinkedIn, Vimeo, Hyves, Orkut, Xanga, Xing, Plurk, Meinvz, Plaxo, Hi5, Skyrock, Flixster, Bebo, MySpace, Perfspot.

Je zou hiermee zelf scripts kunnen schrijven om je contacten uit netwerk 1 uit te nodigen voor #2, en dergelijke. Wel bewerkelijk, dat geef ik toe.


DandyID
gooit het over een andere boeg. Het is een verzamelplaats van al je online identities. De makers erachter zijn zelfs zeer gewillig om nieuwe netwerken toe te voegen aan hun tientallen sites tellend lijstje, zo merkte ik met mijn verzoek om Hyves toe te laten voegen.

DandyID gaat verder. Het laat ook online ontdekken hoe je social graph in elkaar zit en op welke netwerken je je vrienden nog meer kunt vinden. Na opvoeren van je eerste online identity (een gebruikersnaam op bijvoorbeeld LinkedIN, presenteert DandyID pijlsnel een lijst met netwerken waar dezelfde gebruikersnaam aan gekoppeld is, zodat je met simpele bevestigingen deze ook als 'de jouwe' kunt claimen zonder voor al die online netwerken de usernames zelf op te zoeken.

DandyID biedt verder een keur aan widgets voor diverse platforms, zoals onderstaande clickable favicons om mijn profiel snel te traceren op je favoriete social network.

Of een badge als deze:

DandyID is nog in beta test. Voel je vrij om mee te doen. De dienst is gratis.

Labels: ,

04 februari 2009

Signal Patterns maakt interactieve muzikale en persoonlijkheid profielen

Door 40 intro's van stilistisch uiteenlopende muziekjes te waarderen op een schaal van 1-10 bouwt Signal Patterns met een referentiedatabase van alle andere respondenten een muzikaal profiel van je op. In mijn geval werd het profiel samengevat in termen electrical, percussive and distorted. De radicaal hoge waardering voor stijlen als electronica, smooth jazz, hardrock en openlijke afkeur voor country, zwaar klassiek en te folkse folk kan ik ermee rijmen.


Signal Patterns, momenteel in beta test, wil het sociale element (nu wordt alleen een Facebook applicatie en Imeem ondersteund) uitbreiden met Flickr, Twitter, Last.fm en Myspace.

Je kunt op zoek naar muzikaal gelijkgestemden, waarbij Signal Patterns je tevens de overeenkomsten en verschillen per persoon laat zien.


Heb je een Imeem account, kun je Signal Patterns zelf een persoonlijke afspeellijst laten samenstellen.

Music Patterns
Signal Patters geeft verder nog bij je profiel een trits aan te kopen of downloaden muziek per categorie, ook weer gekoppeld aan je Imeem account.

Op dezelfde manier kun je je persoonlijkheidsprofiel samenstellen.

Labels: ,

03 februari 2009

Microblogging updates februari 2009 - 1

Twitrans
Twitrans biedt een vertaalservice voor je tweets. Een team van echte mensen met de groepsnaam One Hour Translation (@oht op Twitter)zit klaar om je berichten te vertalen van en naar Arabisch, Chinees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Italiaans, Japans, Portugees, Russisch en Spaans.

Hoe werkt het:
1. Stuur je tweet @twitrans en2sp berichttekst
2. Binnen enkele tellen krijg je van @twitrans een melding 'human translation started' als reply bericht.
3. Snel daarna krijg je je vertaalde bericht als reply bericht terug in je timeline.

Voor de X2Y zijn de volgende taalcodes te gebruiken: Arabisch-ar, Chinees-zh, Nederlands-nl, Engels-en, Frans-fr, Duits-de, Grieks-el, Hebreeuws-he, Hindi-hi, Italiaans-it, Japans-jp, Portugees-pt, Russisch-ru, Spaans-es.

Test:

geeft snel het volgende resultaat:


TweetSuite
TweetSuite biedt een server side Wordpress plugin voor Twitter met de volgende opties:
* TweetBacks
* ReTweet-This knoppen voor elke TweetBack
* Een Digg-like Tweet-This knop
* Automatisch Tweeting van nieuwe posts
* Een Most-Tweeted Widget
* Een Recently-Tweeted Widget
* Een My-Last-Tweets Widget
* Een My-Favorited-Tweets Widget


TwickSize
Als je vindt dat 'size matters', kun je je TwickSize laten opnemen. Die van mij is 8 inches groot, en transparant als het web is, staat je maat meteen als Twitter bericht in je timeline.

Echter, het Twitter profiel van @twicksize is daags na de lancering suspended due to strange activity. Toch lullig.

MyCleenr
Niet iedereen deelt het enthousiasme om te twitteren. In de loop der tijd volg je veel mensen die zelf niets twitteren. Daarvoor is MyCleenr. Genadeloos worden de mensen die je volgt gesorteerd op langst geleden getwitterd. Met een simpele druk op de knop ben je ze kwijt. Dat scheelt veel zwijgende mensen in je elektronische vriendenkring.

Zo was ik half januari binnen 1 minuut van 72 gevolgde, maar zwijgende mensen af. Een groot deel ervan had al een jaar niet meer getwitterd.

Suggested friends
En wil je toch weer nieuwe gebruikers volgen, biedt Twiter zelf tegenwoordig op het tabblad Find People de optie Suggested Users.


Flickr My Background
Wil je wat vaker een ander behangetje op je Twitter profiel, kun je credentials bekend maken op FlickrMyBackground en deze nieuwe webapplicatie autoriseren om per uur je Flickr account te controleren op nieuwe foto's. De laatste prent komt dan als achtergrondafbeelding op je Twitter profiel.

Labels: , , ,

02 februari 2009

II Guys from Petra ofwel muzikaal bloed kruipt

Als je zo lang samen optrekt in een band, als John Schlitt en Bob Hartman samen in de christelijke rockband Petra, betekent het beëindigen in 2005 een zwart gat. Het verhaal bij de Farewell tour was, dat met name Bob Hartman het touren zat was. John Schlitt wilde solo verder. Zijn nieuwe album The Grafting, dat met Dan Needham en Mark Heimermann in elkaar werd gezet, is in 2008 uitgebracht.

Voor de zomer van 2009 staat een tour van John Schlitt met de Zweedse veteranen Frank and Simon Ådahl. Deze broers startten in 1968 met musiceren en vormde in de jaren '80 de met twee broers Bertil & Lasse Edin de band Edin-Ådahl. Naast enkele albums op de christelijke markt, is de groep het meest bekend van hun deelname voor Zweden aan het Eurovisie Songfestival in 1990 met Som en vind (Like a Wind), waar ze 16e werden. In 1992 hield de band ermee op, en gingen de broers Ådahl verder als muzikanten voor andere (Scandinavische) artiesten. Frank Ådahl vertolkte Simba in de Zweedse versie van The Lion King (1994).
Sinds 2002 treden Frank en Simon weer langs kerken in Scandinavië.

Terug naar John & Bob. Als II Guys from Petra touren ze nu als akoestisch duo langs de podia, met een greep uit de collectie Petra songs, praise liedjes en een nieuw album Vertical Expressions (2007). Hieronder de promovideo.
II Guys from Petra - Promo Video

Met humor, zelfreflectie en muzikaal vakmanschap kun je zo nog jaren mee!

Labels: , ,

01 februari 2009

NKJV Chronological Study Bible nader bekeken

Ik heb al jaren diverse bijbelvertalingen in het Nederlands, Engels, Grieks en Hebreeuws. Ook staat een aantal concordanties en bijbelhandboeken in mijn collectie. Daarnaast ben ik al vele jaren een tevreden gebruiker van de Online Bijbel, een jaarlijks geactualiseerde en uitgebreide set elektronische bijbelstudie hulpmiddelen.

Al deze boeken nemen de volgorde van de in de 3e/4e eeuw vastgestelde canon aan bijbelboeken als vertrekpunt. Dat geeft ondanks alle intenties toch nog een versnipperd beeld van de rode draad in zowel het Oude als Nieuwe Testament.

The Untold Story of the New Testament Church van Frank Viola was al een openbaring. De geschiedenis van het Nieuwe Testament wordt er verteld, zodat je als het ware een reisgezel van de discipelen en apostelen bent.

In de laatste jaren werden meer op chronologische leest geschoeide bijbelbewerkingen uitgebracht, The Narrated Bible (F. LaGard Smith, gebaseerd op de NIV vertaling), The Books of the Bible (Christopher Smith, ook gebaseerd op de NIV) en in oktober 2008 de Chronological Study Bible, gebaseerd op de NKJV.

De Chronological Study Bible is verdeeld in 9 tijdperken:
1. schepping tot 2000 v. Chr.: schepping, eerste mensen.
2. 2000-1500 v. Chr.: aartsvaarders, opkomst Egypte.
3. 1500-1200 v. Chr.: ontstaan volk Israël, Egypte, Exodus en verovering van Kanaän.
4. 1200-930 v. Chr.: stammen en koninkrijk Israël.
5. 930-586 v. Chr.: uiteenvallen koninkrijk, ballingschap.
6. 586-332 v. Chr.: ballingschap, terugkeer, wijsheid en Perzisch rijk.
7. 332-37 v. Chr.: intertestamentaire periode, Griekse en Romeinse rijk.
8. 37 v. Chr. - AD 30: aankondiging komst en leven van Jezus Christus.
9. AD 30-100: gemeenteleven, brieven en Openbaringen.

De verhaallijn wordt dan geheel anders. Begin je bijvoorbeeld bij Tijdperk 5, dan lees je afwisselend stukken uit 1/2 Koningen en 1/2 Kronieken, maar krijg je ook met Micha, Zefanja, Spreuken en Jesaja te maken.

De vier evangelieën en Handelingen zijn geen vijf afzonderlijke boeken, of een synopsis meer, maar een chronologische verhandeling van het leven en werk van Jezus Christus en het ontstaan van de christelijke Gemeente.

De studiebijbel is verder verrijkt met tijdlijnen, kanttekeningen, illustraties, achtergrondverhalen. Op elke pagina staat een soort samenvatting of verklaring van wat je aan het lezen bent. En waar je omschakelt tussen bijvoorbeeld een profetie van Jeremia (Jeremia 13:15-27) en de gevangenneming van Jojakim (2 Koningen 24:10 vv) krijg je even een blokje 'Transition' om begrip van de context te krijgen.

Aan het eind van het boekwerk staan de culturele en historische - buitenbijbelse - onderwerpen geïndexeerd, een woordenlijst van de Tale Kanaäns, een concordantie en overzicht van kruisverwijzingen in de bijbelteksten, kortom allerhande interessante features.

Voor nog geen $30 is de Chronological Study Bible voor jou, en dat is bijzonder veel waar voor je geld.

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker