Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 januari 2009

Hoe zoek je een volgend goed boek?

Ik mag graag boeken lezen. En dus is regelmatig aan de orde welk volgend boek ik wil lezen. Zelf gebruik ik daarvoor onder meer tips op congressen, seminars en vakgroepbijeenkomsten. Verder ben ik een fervent gebruiker van het Nieuwe aanwinsten overzicht op de website van de Openbare bibliotheken van de gemeente Hardenberg. Dezelfde site heeft een adviesfunctie, zoals je die ook van Amazon Recommendations kent. De Amazon Recommendations is zo krachtig als de hoeveelheid boeken die je er eerder gekocht hebt. Voor een volledig persoonlijk advies, waarbij al mijn interessegebieden goed afgedekt worden, scoort de bieb beter dan Amazon, en nog beter doet Librarything dat.

Librarything
Librarything heeft, omdat je je hele boekencollectie registreert en met jou momenteel nog 500.000 anderen, 35 miljoen verschillende titels in de database. Daarmee is het, dankzij toegevoegde tags, waarderingen en besprekingen door lezers een goudmijn voor leestips.

Aanbevelingen worden of automatisch op basis van je eigen collectie gedaan door Librarything, dan wel door lezers van soortgelijke boeken gedaan.


Reading Trails
Los van een Amazon of Librarything biedt Reading Trails je de mogelijkheid om boeken met elkaar te verbinden en online via embeddeable widgets van Widgetbox beschikbaar te stellen via het web.

Denk aan je te lezen boeken voor de volgende vakantie, je favoriete thrillers, alles van een bepaalde schrijver, of zoals hieronder boeken over joden.

Iets dergelijks, maar dan als verticale oplossing zag ik vandaag op Anecdote.com onder het kopje Books we are reading. Mond-op-mond-reclame ondersteund door 21e-eeuwse middelen. Zo kom je aan je leesvoer!

Labels: ,

30 januari 2009

Filttr schoont je Twitter timeline

Met het toenemend aantal volgelingen op Twitter, groeit natuurlijk ook het aantal berichten dat op een timeline wordt gezet. Niet alles is waard om bekeken te worden, eerlijk is eerlijk. Filttr is een webapplicatie en AIR desktop client die het filterwerk wil verzorgen.

Hoe filtert Filttr?
Filttr gebruikt Artificial Intelligence algoritmen die voornamelijk gevoed worden door de prioriteiten van vrienden, je blacklist en whitelist om te bepalen wat wel en niet weggefilterd wordt.

Web client

Op de web client vind je je gefilterde timeline, via een knop (geen tabbladen hier) Enhanced replies, waarin niet alleen de met @hjvanderklis startende replies, maar ook vermeldingen van @hjvanderklis elders in tweets getoond worden. Deze optie biedt de nieuwe Twhirl ook. Daarnaast zijn er groepen aan te maken en kun je met sliders het belang van je vrienden beïnvloeden. Dat is een single page AJAX interface, dus met 600+ volgelingen erg veel scrollen. Verder kun je een whitelist en blacklist opstellen. Bij de mogelijkheid groepen te beheren worden de vrienden in volgorde van vriend worden getoond: kortom je zoekt je wezenloos naar te groeperen mensen.

AIR client
Filttr heeft een erg slank AIR programma gemaakt (175kb) en tja, daarin moet je dus niet een complete TweetDeck of Twhirl verwachten. Je gefilterde timeline, Replies en Directs kun je bekijken. vanzelfsprekend kun je er nieuwe berichten in aanmaken. Instellingen aanpassen is niet mogelijk en help of uitleg ontbreekt geheel. De tekst Out, pal naast de Directs 'button' sluit de AIR app direct af. Het scrollen door de tweets gaat irritant langzaam, en je moet alle tweets bij langs klikken om de unread counter bij de tabs omlaag te krijgen. Na afsluiten van de AIR app blijft de splash login afbeelding gewoon in beeld. Die krijg je niet zomaar weg. Op m'n laptop krijg ik elke volgende keer de login niet meer op m'n scherm, maar lijkt het programma ergens tussen taskbar en desktop verloren te zijn. Aardig zo'n thin client, maar dit is mij veel te mager!

Andere clients
Na eerste maal inloggen meldt Filttr ook een mobiele interface en een Jabber/GTalk IM bot voor je te hebben. Op de mobiele interface kun je onder meer ook foto's uploaden, iets dat bijvoorbeeld met de aan TwitPic gekoppelde ceTwit ook kan.
Mijn enthousiasme over het filtermechanisme wordt teniet gedaan door de slechte user experience van de clients. Nog even wat iteraties afwachten dus.

Labels: , , , ,

29 januari 2009

Online projectmanagement ondersteuning 12

OnePlace
OnePlace is een online werkbeheersing toepassing bedoeld om je jouw werk zo efficiënt te laten doen. Deze SaaS oplossing biedt documentenbeheer, takenbeheer, mogelijkheden voor planning en bijhouden van status en voortgang. Naast online discussies en aantekeningen, timesheets is er e-mail integratie en rapportages.

Naast toegang via reguliere web browsers, is er een iPhone interface. Prijsstelling loopt van $0 tot $500 per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers, benodigde opslagruimte en het aantal te beheren projecten. Een 30-dagen versie is gratis om OnePlace uit te proberen.

Workflowmax
Workflowmax is een op MKB en ZZP'ers gericht administratiepakket, dat naast order management, facturering ook projectmanagement ondersteunt. Met takenbeheer, correspondentie en uiteraard koppelingen aan time en cost management. Maar verder ook online samenwerking, documentenbeheer en timesheets.

Een trial versie is gratis. Prijsstelling is van $49-99 per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers. Extra opslagcapaciteit kan bijgekocht worden.

Planzone
Planzone biedt:
- workspaces
- to-do list
- planning
- document sharing
- wiki
- e-mail alerts
Prijsstelling loopt van de gratis trial versie, de goedkoppste productieversie van €9,90 tot en met €49,90 per maand.

GanntProject
GanttProject is een gratis en in open source ontwikkelde Java toepassing voor projectplanning en -management. Belangrijkste functies / weergaven zijn:
- taak hiërarchie en afhankelijkheden
- Gannt chart
- Resource belasting
- PERT diagrammen
- PDF en HTML rapportages
- Im- en export van MS Project bestanden
- op WebDAV gebaseerd groepswerk


5PM updates
In december 2007 stelde ik 5PM aan je voor. De makers hebben niet stilgezeten, zo blijkt uit hun blog en nieuwsbrieven van september en december 2008.

Het blijft mensenwerk
En nee, teamwork, communicatie kun je niet automatiseren of alleen van een spetterende webapplicatie verwachten. Lezenswaardig is de recente blog van Rich Millington over niet te missen informele communicatiekanalen.

Labels: , ,

28 januari 2009

If it ain't broke don't fix it

In de aanloop naar de kerstvakantie en in januari opnieuw was de verleiding groot om Blogger als platform te verruilen voor WordPress. Het open source WordPress leek met veel makkelijker instelbare themes, widgets en meer geavanceerde editor functies aantrekkelijker dan Google's Blogger.


Vertrekpunt

Mijn portal www.henkjanvanderklis.nl onderhoud ik met het open source CMS Joomla! 1.0.15. Daarvoor zou ik willen migreren naar Joomla! 1.5.9, maar ook dat is geen sinecure, omdat de 1.0 en 1.5 serie in de basis verschillen. Natuurlijk was een overweging om de portal ook naar WordPress te verkassen, maar het ontsluiten van mijn muziekdatabase, waarvoor in Joomla! een nuttige DBQuery extensie beschikbaar is, kan ik onder een blog systeem als WordPress vergeten. De op het web vindbare stappenplannen om van Joomla 1.0.x naar 1.5.x te gaan, nodigen niet echt uit. Tussen de regels door lees je namelijk dat alleen de core met standaard berichten, etc. wordt overgezet. Je eigen opmaak, extensies, andere content soorten gaan genadeloos verloren. Overigens heb ik ook nog geen 1.5.x compatible versie van DBQuery of vergelijkbare functionaliteit gevonden.

Mijn weblog draait al sinds eind 2003 onder Blogger, zij het self hosted, om het volledige beheer van de content te kunnen houden. Kortom: geen Blogspot.com adres, maar via ftp publiceren op mijn eigen webdomein. Natuurlijk betekent dat bij een verhuizing naar een andere hosting provider (sinds 2003 bij mij tweemaal) vanuit Blogger opnieuw publiceren van alle content naar de nieuwe fysieke folders op m'n domein.

Bij het willen wijzigen van een thema of het toevoegen van widgets op een thema is het vervelende bij deze Blogger constructie wel, dat alle content (2000+ berichten in 5 jaar tijd) opnieuw gepubliceerd moeten worden. Dat kost dus een paar uur, en daar gaat een webserver niet altijd netjes mee om, is mijn ervaring. Vorm en inhoud zijn hier dus niet goed gescheiden.

Content migratie

WordPress kent een importfunctie, ook voor bestaande Blogger content. Die werkt echter alleen op Blogspot.com adressen. Natuurlijk zijn er dan tips op webfora te vinden over het tijdelijk optuigen van een kopie weblog op een Blogspot.com adres door de nieuwe import/exportfunctie binnen Blogger zelf te gebruiken. Als je dan ontdekt dat de import door WordPress alsnog stokt op connectieproblemen met Blogger, houdt dat op. Een andere importfunctie is het inlezen van RSS, maar dan krijg je alleen de laatste zeg 10-25 berichten mee, al naar gelang je je syndicatie instellingen in Blogger hebt gezet.

Eind december kwam Google met conversiefuncties via de AppEngine, onder andere voor Blogger2WordPress migraties. De hosted versie van het script wilde echter maximaal 1MB inlezen. Mijn blog export file was 7MB groot. Een alternatief is om het conversiescript te downloaden, maar dan moet je ook Python installeren om de scripts te kunnen interpreteren en uitvoeren. Na dat gedaan te hebben, belandde ik in zwarte command prompt schermen zonder tekst of uitleg. Voor mij geen Python dat was snel duidelijk. Je moet niet alle IT-disciplines in één persoon willen verenigen.

Vanaf de basis opzetten
Na enig beraad (ik had 29 december de migratie gestaakt) heb ik op mijn XAMPP installatie ook WordPress neergezet en ben er vanaf nul begonnen: theme zoeken, benodigde plugins zoeken. Afijn, al snel bouw je een aardige collectie op. Ik had intussen ervoor gekozen het Blogger archief 2003-8 ongemoeid te laten. Via een simpele HTML copy-and-paste kon een link overzicht in een WordPress pagina Archief gemaakt worden, dus dat leek goed te gaan.

De afgelopen 2 weken heb ik stukje bij beetje de installatie en configuratie op de 'echte' webserver gedaan. Volgende stap was het overzetten van de content vanaf 1 januari 2009. Toen ik die zichtbaar wilde maken, ontdekte ik, dat een fixed width 3 column theme niet genoeg ruimte overliet voor een doorsnee bespreking van een artiest, boek of webapplicatie, waar ik afbeeldingen van 600 pixels breed gebruik. Het samen met Klazien zoeken naar een geschikte opmaak die 'echt Henk-Jan' is, was trouwens wel leuk.

Voor WordPress zijn er ook fluid of liquid themes, maar met een wisseling van theme ontdek je ook direct de zwakke plekken van WordPress. Zeker niet elk theme werkt out-of-the-box, kent dezelfde placeholders voor widgets. Ook schoont WordPress niet de koppelingen tussen widgets en placeholders in een theme bij een theme wisseling. Je krijgt dan situaties als hieronder, wat vroeger gewoon database vervuiling werd genoemd: je gebruikt 8 widgets, terwijl je er maar 1 ziet en zelfs die niet kunt verwijderen.

Tijd is schaars, en daarom heb ik de migratie stopgezet. De weblog doet het immers onder Blogger ook wel.

Conclusies
1. Open source software staat niet gelijk aan foutvrij of productiewaardig.
2. Veel WordPress themes zijn wel widget ready, maar een moderne blogger wil er teveel van kwijt op z'n pagina.
3. Veel weblogs nemen 'nieuws' klakkeloos over, zonder zelf praktijkervaring met het onderwerp te hebben, in dit geval conversiehulpmiddelen, WordPress themes, migratie stappenplannen.
4. Veel WordPress themes zijn lelijk en saai. Zoals ook met Joomla en Blogger kost het vinden van een template dat jou echt 'past' vele uren.
5. Veel preview of test drive sites voor WordPress themes zijn misleidend. Ze laden in het echt gewoon niet (volledig), genereren PHP foutmeldingen of zijn niet getest met een set aan widgets.
6. WordPress bevat serieuze bugs op het koppelpunt theme - widget. Je moet het in één keer goed installeren.
7. Migraties van grote weblogs (exportbestand groter dan 1MB, looptijd langer dan 1 jaar) zijn al problematisch voor een non-professional.

8. If it ain't broke, don't fix it.
9. Content is king. Als iemand wel bewezen vaardigheden heeft om vormgeving en migratie te verzorgen, probeer het dan niet zelf.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , ,

27 januari 2009

Microblogging updates januari 2009 - 3

Jaiku in winterslaap
Er wordt openlijk gespeculeerd over het binnenkort ter ziele gaan van Twitter's zwakkere broeder Jaiku. De winterslaap om de onderliggende technologie te migreren naar Google AppEngine moet natuurlijk wel toegevoegde waarde voor de gebruikers hebben. TheNextWeb trok maar vast conclusies voor Twitter. Een microblogging platform met winterslaap helpt niet echt in het kweken van een trouwe schare aan volgelingen.

Twhirl update in aantocht
Van de AIR Twitter client Twhirl client kondigde Loic Le Meur 24 januari een veelbelovende nieuwe versie aan die de concurrentie weer volop uitdaagt met onder meer:
1. Alle vermeldingen van je username (@hjvanderklis) komen ongeacht de positie in tekst de timeline van Twhirl.
2. Twhirl heeft nu Ping.fm geïntegreerd, waardoor je je berichten zonder omkijken kunt distribueren naar Facebook, Myspace, LinkedIn, WordPress en al die andere bekende sociale netwerken en profielen sites. Vereist is natuurlijk je Ping.fm app key, zodat je eenmalig Twhirl autoriseert voor het updaten naar Ping.fm.
3. Integratie met Le Meur's Seesmic voor het posten van video's.

Ik heb een private beta preview versie 0.8.8g kunnen testen vanaf 24 januari. Wat me direct opviel is dat na installatie direct twee clients worden geopend voor Twitter en FriendFeed. Aangezien mijn Twitter updates ook naar Friendfeed gaan, is ze beide open hebben best verstorend. Gelukkig kun je er eentje uitzetten. Url shortening via Bit.ly werkte in deze beta nog niet (Twhirl biedt 3 services hiervoor), voor de rest - zeker de Ping.fm - integratie werkt lekker. Ten opzichte van TweetDeck mis ik de kolommen-opmaak en de mogelijkheid met groepen te werken, maar da's gewoon een andere opzet. Ik ben benieuwd naar de productieversie.

Demo van de nieuwe Twhirl client aan Scobleizer


BubbleTweet
Terwijl je met bijvoorbeeld de Firefox add-on Power Twitter embedded video's en afbeeldingen direct in je Twitter timeline zichtbaar kunt maken, zijn er altijd mensen die zo'n wiel zelf willen uitvinden. Zo ook BubbleTweet, bij je kunt aankloppen voor het toevoegen van een video aan je Twitter boodschap.


Twitter Buttons
Als je de gewone buttons te gewoon vindt, biedt Twitter Buttons je een verzameling follow me on Twitter buttons in frisse lentekleuren.


TwitterGallery is er voor een nieuw behangetje uit een collectie met categorieën als auto's, meiden, films, natuur en technologie.


Tweebay
Meng Twitter en eBay zonder overigens directe belangen in één van beide partijen en je hebt het concept achter Tweebay te pakken.

Twitority
Wil je weten wie een autoriteit is op een bepaald sleutelwoord op Twitter kun je dat met Twitority checken. Voor Balkbrug ben ik dat onmiskenbaar ;) Hoe generieker het sleutelwoord, des te discutabeler de waarde van 'autoriteit', lijkt me. Een kleine test op web 2.0 bewijst dat. Hoewel, ook voor any authority op dit onderwerp verschijnt slechts 1 pagina met tweets, bijzonder!


Twply - Reply notifier

Ben je vaker aan je e-mail client dan je Twitter client verbonden, kun je via Twply.com door je Twitter username en e-mailadres achter te laten voortaan alle @replies in je e-mail inbox krijgen.

Aan de service kleven wel nadelen: zo ontbreekt de mogelijkheid 'm uit te zetten, en geeft de site aan, dat de e-mails voorzien kunnen worden van advertenties om de service een verdienmodel te geven.

Houd enquetes op Twitter
En waarom niet de Twitter gemeenschap vragen om hun mening over iets in de vorm van een poll. Zowel TwtPoll als PollDaddy bieden hiervoor de mogelijkheid.

Door je vraag, mogelijke antwoorden en antwoordopties (wel/geen multiple choice, en 'ander') op te geven en de vraag met url naar de invulpagina te posten naar Twitter, loopt je onderzoek. Op een resultaatpagina zijn de statistieken vervolgens te bewonderen.

Tot zover het positieve deel van het bericht. Op moment van testen lag de TwtPoll pagina er helemaal uit, en gaf PollDaddy bij het posten een foutmelding: "Warning! Twitter API did not respond favourably. They must be busy, please try again." Kijk, en zo is van 'even een steekproef doen' geen sprake.

Een tijdje later deed TwtPoll het wel. Mijn poll "Has Twitter replaced instant messaging?" leverde de volgende resultaten.
Opvallend ten opzichte van Polldaddy is de vrijheid bij TwtPoll om de poll zelf te twitteren, dus zonder de service jouw Twitter wachtwoord te vertellen.

Twitdom: Twitter applicaties verzameld
Terwijl er al een keurige Twitter fan wiki is, waarin al tijden lang applicaties verzameld worden, meenden de makers van Twitdom er goed aan te doen een applicatiedatabase voor Twitter te starten, aan de webpagina te zien, vooral om de vele Google advertenties aan de man te brengen.

Labels: ,

26 januari 2009

Myspace ontdekkingen januari 2009 - 2

Danielle Bollinger
De pop / dance zangeres Danielle Bollinger presenteert zich op Myspace, Last.fm en Reverbnation. Met aanstekelijke deuntjes als de titeltrack en Kiss the Sky, beide van haar laatste album When the Broken Hearted Love Again (2006).

Danielle%20BollingerQuantcast

Karoline Dawn
Karoline Dawn ontwikkelde als kind al een liefde voor muziek. Haar passie, energie en veelzijdigheid is zeldzaam. Pop, electro, urban zijn in haar repertoire terug te vinden. De laatste jaren schrijft ze liedjes met de Libanese producer Rachid Wehbi.

Image Hosted by ImageShack.us


Verder kennismaken kan op Myspace.

Charmaine
Met All About Jesus (2002) heeft Charmaine even aandacht gehad in de christelijke music scene, maar verdween daarna van de radar. Ze meldde zichzelf eind december 2008 via Reverbnation bij me om weer kennis te maken. Haar nieuwe independent album The Journey was toen net uit.

Nader kennismaken kan via Twitter, Youtube, Facebook, Bebo, Myspace en iLike.

Sandy Dane
Van eigen polderbodem is Sandy Dane. In september 2008 bracht ze haar Love, Peace & Icecream album uit. Sandy is het levende bewijs van de rol die Myspace heeft in het ontdekken van nieuwe muziektalenten. Haar profiel bracht haar in contact met Tony Cornelissen (verantwoordelijk voor de hits van Di-Rect en Do). Dromerige pop, luisterliedjes, zoals je die kent van Corinne Bailey Rae. Een platendeal met SonyBMG was het gevolg. De eerste liedjes werden gepend met Rene van Mierlo, gitarist voor Edsilia Rombley en Stef Bos. Hieronder als lekkermakertje de video van Love, Peace & Icecream.

Labels: ,

25 januari 2009

Is vreedzaam samenleven een valse boodschap?

Joodse en in Israël woonachtige Arabieren die als kunstenaars en 'intellectuelen' gekenmerkt worden, protesteerden onlangs tegen de voorgenomen Israëlische inzending voor het komende Eurovisie Songfestival, zo berichtte de Volkskrant 17 januari 2009. Om, terwijl de bommen en granaten neerdalen op Gaza, voornemens te zijn de populaire Israëlische zangeres Achinoam Nini (in het buitenland beter bekend als Noa, ik heb vaak over haar muziek en concerten geblogd) en de christelijke Arabische zangeres Mira Awad als duo af te vaardigen, is een 'valse boodschap'. In Israël is een jarenlange scheiding tussen vaak 'intellectueel links', dat juist een gematigde, op vreedzame samenleving van joden en arabieren gerichte groep, waarbij bijvoorbeeld ook de beweging Vrede Nu hoort, en de haviken op rechts die in extremo voor een Groot-Israël van Nijl tot Eufraat opgaat en eigenlijk zelf de Arabieren de zee in wil drijven (zoals veel Arabieren de joden de zee in willen hebben).

Nu is de samenwerking tussen Noa en Mira Awad geen '2009' fenomeen, maar heeft z'n basis in de 2e Intifada. De Beatles cover We Can Work It Out werd voor Noa's Now album uit 2002 opgenomen.

Samen zongen Noa en Mira Awad in 2008 het liedje ook bij de feesten voor het 60-jarig bestaan van de staat IsraËl in Parijs.

En als je zo sterk in de kracht van vrede gelooft, mag je dat toch uitdragen? Wat mij betreft graag zelfs. Het propageren van een transsexuele levensstijl (Israëls inzending Dana International uit 1998) is discutabeler.

Geloof is niet eenvoudig. Als geloofsgenoten geraakt worden, gelukkig is materiële schade aan een kerkgebouw in Gaza minder erg, grijpt dat aan. Ik weet ook dat je met oorlog, haat zaaien en dergelijke geen vrede bereikt.

Noa zelf was zaterdag 24 januari terug in de Volkskrant, omdat ze in een open brief aan de Palestijnen die gepubliceerd is in de grootste Israëlische krant Yedioth Ahronot had geschreven:
"Ik kan alleen maar wensen voor jullie dat Israël het karwei afmaakt waarvan we allemaal weten dat het moet gebeuren. En dat jullie eindelijk worden verlost van dit kanker, dit virus, dit monster dat fanatisme heet, en vandaag luistert naar de naam Hamas."
Het Hebreeuwse Shalom is ook niet de afwezigheid van oorlog. Vrede zit van binnen!

Labels: , ,

24 januari 2009

Purper sinds 1980 anno 2009

Theaterbezoek is bij ons vanwege uiteenlopende smaken en de weigering om door de week structureel oppas te nodig te hebben vaak alleen, maar donderdagavond ben ik met Klazien samen naar Purper sinds 1980 in de Hoogeveense Tamboer geweest.

Het in 1980 door Erik Breij, Haye van der Heyden en Jan Dagevos opgerichte cabaretgezelschap Purper bestaat 29 jaar. Vanaf het vierde jaar is Frans Mulder van de partij en sinds de 16e tour is Rop Verheijen het vijfde lid naar Breij, Mulder, Marco Braam en de enige vrouw Gerrie van der Klei.

Clichés waren er in overvloed. Gerrie als stokdove oude taart aan wie alles driemaal, zodat opmerkingen driemaal gemaakt moeten worden om aan te komen. Veel verwijzingen naar de camera's en sensoren die alles in de gaten houden. Het afleidend op en neer bewegen van nepcamera's en het zogenaamd uitvallen van de camera's en computers in de 2e helft, waardoor het gezelschap zich vrijer kan bewegen over het podium niet maken dit themaatje eerder irritant dan spitsvondig.

Een ander thema, het einde van de wereld op 21 december 2012, en dus nu maar veiligstellen van mondvoorraden, zelfopblaasbare reddingsboten en hand- en voetgereedschap, had wat aardige elementen, zoals de gereedschapskit aan de enkels van Gerrie, verstopt onder een lange goudkleurige rok en het verzoek aan de heren 'wind me even op' om het polshorloge met internet te activeren.

Muzikaal is Purper in de 80's medley, een quatre mains op Vivaldi's Vier Jaargetijden en de première van een nieuw gevonden opera van Mozart sterk. Erik en Marco zijn op toetsen erg goed in hun element, en harmony zingen gaat de hele groep goed af. De luisterliedjes over vroeger, Mulders moeder en fatsoenlijke Amsterdamse buurvrouw, Breij's angst voor een overlijdensbericht van diens in Afghanistan gelegerde zoon en Van der Kleij's Griekse vakantieliefde ('Lekker ding') gingen vergezeld van oppervlakkige grappen over homofilie, dementerende bejaarden, de wens om nog eens geridderd te worden door de Koningin. Uiteraard ook de poging de huidige tijdgeest te 'pakken' met toespelingen en grappig bedoelde opmerkingen over Google Earth, zwangere weervrouwen , het neologisme swaffelen en mobieltjes met navigator.

De afsluiter 'Dat was het dan' is veelzeggend: er wordt geapplaudiseerd, je buigt nog een keer, het gordijn sluit zich weer en je weet dat er morgen weer een dag is. Zelf had ik meer tempo verwacht, ofwel meer content in de tijdspanne 20.15-23u. Klazien miste vooral de lachsalvo's in het publiek. Het was al zeker 10 jaar geleden sinds de vorige Purper voorstelling, maar concluderend was dit geen vooruitgang.

Labels: ,

23 januari 2009

Social|median updates januari 2009

In september 2008 heb ik je laten kennismaken met socialmedian. Deze verfrissende nieuws aggregatie en social networking combinatie heeft in haar korte bestaan een basis opgebouwd, die het geloofwaardig maakt om nieuwsberichten voor te 'clippen', ontwikkelingen te volgen en weer nieuwe contacten op te doen. Maker en CEO Jason Goldberg mocht er terecht trots over vertellen op het Monaco Media Forum van 12-14 november 2008.


In december 2008 is s|m Today gelanceerd, ranglijsten van verhalen, de stijgers en dalers, op zowel het publieke als afgeschermde deel van socialmedian.


En vanaf 6 januari is de News flash, een soort news ticker, zoals je die van tv news networks kent.

Labels:

22 januari 2009

Streams of music

Er duiken de laatste tijd were nieuwe services op die met streaming audio je favoriete muziek uit je pc, iPhone of laptop laten komen.

StreamDrag
StreamDrag is een eenvoudige muziekzoekmachine die Youtube gebruikt als 'database'. Voor degene die denkt dat Youtube alleen voor video's gebruikt wordt, niet dus. Bij StreamDrag kun je je eigen playlist samenstellen, muziek afspelen.


JustHearIt
JustHearIt zoekt ook voor je (in elk geval in Youtube) en presenteert de vondsten, kan ze afspelen, laat je songs via drag-and-drop in een speellijst zetten.


Audiolizer
Audiolizer doet hetzelfde als de vorige services, maar biedt nog wat extra's, namelijk de mogelijkheid je iTunes bibliotheek te importeren, een optie die TunesBag eerder introduceerde.


Dizzler
Met een UI die wel heel erg vol met advertentieblokken staat, is Dizzler een soortgenoot. Muziek of video's zoeken, afspelen en in een speellijst zetten. Ook hier wordt een beroep op Youtube gedaan, wat de claim 14.623.959 gratis liedjes en filmpjes aan boord te hebben, zeker geen eigen verdienste is.

Labels: ,

21 januari 2009

Prezi verandert de wijze van presenteren

Met toepassingen als Sliderocket en 280Slides blijft toch het ouderwetse transparant het paradigma. Alsof een slideshow echt de enige manier is om je boodschap over te brengen.

Met MindManager een mind map als paradigma nemen voor je presentatie werkt al heel verrassend, zo is mijn ervaring.

Onlangs werd ik getipt op nog een bijzondere vorm met de naam Prezi, the zooming presentation editor. Kijk anders eerst even naar de video, zien is geloven, immers.

Prezi heb ik begin januari in private beta mogen testen. Tekst, plaatjes, video's en PDF bestanden kun je op een heel speelse manier, non-lineair verweven tot een presentatie, waarbij je in- en uitzoomt op de onderwerpen en je je publiek laat meereizen over de presentatie. Alle onderwerpen staan op een groot vel, zodat je veel makkelijker naar een bepaald onderwerp kunt springen, presentatiepaden kunt maken, dan voorheen met PowerPoint ("daar kom ik later nog op terug..." of via Esc-Slide sorter - bladeren in de hoop de gezochte slide weer terug te vinden, inmiddels helemaal van je verhaallijn gebracht).

De volgende video geeft een impressie van een 'echte' presentatie.


Hoewel Prezi zelf pretendeert het hulpmiddel ook goed voor live mind mappen tijdens bijvoorbeeld een workshop te kunnen gebruiken, zou ik daarvoor liever MindManager gebruiken, vanwege de hulp bij het 'tekenen' en relateren van onderwerpen, takken en notities.

Labels: ,

20 januari 2009

Nieuwe zoekmachines WhosTalking en Artiklz

WhosTalkin
WhosTalkin is een social media zoekmachine met een eenvoudie interface. Zonder problemen is deze engine aan je Firefox search bar toe te voegen. De zoekmachine combineert 60 veelgebruikte social media sites om je zoekactie op los te laten, resultaten te sorteren en te filteren in de categorieën blogs, news, networks, videos, images, forums en tags. De indexering lijkt er actueel en verrassend doeltreffend, zo blijkt een testdrive op 'Henk-Jan van der Klis'.

De service was begin januari nog in beta. Er komen opties aan als Save This Search,
Get RSS en interactieve hulpmiddelen. Deze zullen beschikbaar gesteld worden aan betalende abonnees.

Artiklz
Artiklz zoekt conversaties op basis van je zoekargumenten. Deze verticale zoekmachine zoekt in social news, microblogging platforms, blogs en review sites naar reacties, commentaren en andere opmerkingen over een bepaald onderwerp. De gedachte erachter is dat in deze informele communicatiekanalen veel relevante informatie te halen valt. Het inzetten van Artiklz naast een reguliere zoekactie op Google kan ik me erg goed voorstellen.Labels: ,

19 januari 2009

Major Tom Coming Home again

Het recenseren voor BottomlineOnline van het album Canvas Tears van het Canadese rockkwartet The Contact bracht me bij hun cover van Major Tom (Coming Home).

Major Tom: A trip down memory lane
Astronaut Major Tom werd in 1969 door David Bowie in de hoogtijdagen van de bemande ruimtevaart naar de maan bedacht als personage in diens songs Space Oddity. De astronaut verliest tijdens zijn trip het contact met Ground Control, een echte 'bad trip'. Mijn woordkeuze is hier bewust, want men vermoedde in die tijd ook al, dat Bowie's drugsgebruik inspireerde tot deze song.

Bowie liet Major Tom in 1980 figureren in Ashes to Ashes, waar Tom een junkie is "strung out in heaven's high.".

De terugkeer van Major Tom en het weer in verbinding komen met Ground Control werd als ideetje in 1982 gepikt door de Duitse zanger Peter Schilling die met Major Tom (Coming Home) in 1983 een vette hit scoorde, daarmee een typisch voorbeeld van een '80s one hit wonder.

Wie was Tom en wat waren zijn motieven? Verschillen tussen Schilling's Duitse en Engelse versie leverden discussie of Tom een aardbewoner of juist een space man was die helemaal niet terug naar Aarde wilde. En stierf Tom ergens in outer space, of pleegde hij zelfmoord? In hetzelfde jaar werd Schilling's versie door Plastic Bertrand opgenomen. In deze versie ontvlucht Tom uit eigenbelang de Aarde. Hij wil geen nucleaire oorlog meemaken.
In Mrs. Major Tom, in 2002 door K.I.A. op Neuphoria Recordings uitgebracht werd het verhaal herverteld, nu vanuit de optiek van Toms vrouw, thuis op Aarde.
De introductie op de song Cosmonaut op Relationship of Command (2000) van At the Drive-In bevat een laatste boodschap van Major Tom voordat hij in de ruimte sterft.

En nu in de 21e eeuw dus een versie van Major Tom (Coming Home) van The Contact.

Maar op Youtube vond ik nog een creatieve bewerking, namelijk die van Liang Xiaoyung die de song gebruikte bij een AMV voor de Japanse animatieserie Stratos 4 (2003).


Ik grijp nog even een paar jaar terug naar het album The Light of Things Hoped For van Brave Saint Saturn, de doorstart van de christelijke band Five Iron Frenzy.

Daar is het de SS Gloria die naar Saturnus' maan Titan moet vliegen, radiocontact met Houston verliest, opgegeven wordt, betreurd door de Amerikaanse president....en gelukkig een happy end kent. Zelfde verhaallijn, niet, maar dan met een christelijk sausje. Nog even en je bent aangeland in de Space Trilogy van C.S. Lewis.

Labels: ,

18 januari 2009

Gods doelen met de Gemeente

Het bleek 7 januari op 'onze' groeigroep Balkbrug een leuke en zinvolle oefening te zijn om los van voorgekookte lijstjes, boeken over gemeentegroei of iets dergelijks met een kaal MindManager scherm te beginnen om in eigen woorden Gods doelen met de Gemeente te formuleren. We konden elkaar aanvullen, vragen stellen, antwoorden zoeken en zo de map meer en meer vulling geven. Later heb ik diverse aanvullende tekst vindplaatsen in de Bijbel toegevoegd om ons plaatje compleet te krijgen.

En als je naar het resultaat kijkt, is het indrukwekkend wat voor positie een christen met zijn/haar medegelovigen, verzameld in 'de Gemeente' heeft.

De hoofddoelen zoals de groep die formuleerde:
1. Plek waar God zijn werk kan doen
2. Mensen tot hun doel laten komen
3. Geestelijke bescherming
4. Eenheid zijn
5. Lichaam van Christus
6. Gods kracht laten zien
7. Kwantitatieve groei
8. Laten zien wie Hij is
9. Getuigenis zijn voor de wereld

Het uitwerken en publiceren was ook weer een goede verkenning van de nieuwe mogelijkheden van MindManager 8, waarin naast de export naar een webpagina, nu ook een clickable PDF format met de zogenaamde embedded MindManager Player ondersteund wordt.

Labels: , ,

17 januari 2009

Mindmapping producten update januari 2009

iMindmap 3.1
Na mijn bespreking van iMindmap 3.01 eind september, is er een 3.1 versie uitgekomen van dit mindmapping product iMindmap van Tony Buzan met een paar opvallende nieuwe functies:
- integratie met Outlook. Outlook contacten kunnen geïmporteerd worden voor resource allocatie en -management. Taken en mijlpalen kunnen geëxporteerd worden naar Outlook.
- Voortgangsindicatoren per taak, zoals je nu ook in MindManager 8 hebt.

XMIND 3 Pro en open source versie
Een jaar geleden besprak ik XMIND 2, nu is versie 3.01 uitgekomen. De gratis versie kan voor diverse platforms gedownload worden, waaronder een portable variant voor Windows, Mac en Linux. Nieuw is het, evenals bij bijvoorbeeld MindManager, online kunnen delen van mindmaps, in XMIND Share - collaborative minds


Ten opzichte van de 3.0 versie biedt de 15 december uitgebrachte 3.0.1:
1. New Mind Map Structure: Clockwise and Anti Clockwise
2. Import XMind 2008 file.
3. Export to XMind 2008 file.
4. Map Shot: User can set a path to save.
5. Hyperlink: Users can add Local File/Folder link, and topic link(in the same workbook) to a topic.
6. The personal markers in a map can be seen after opening the map in another computer.
7. Multi-lingual: New languages package including German, Janpanese, Chinese(Simplifiled), Chinese(Traditional)
8. New relationship style: Zigzag.
9. New markers.

De nieuwe XMIND 3 pro biedt voor $49 per jaar of $6 per maand nieuwe functies als privé delen van mindmaps, inline presentatie, export naar PDF, Word en PowerPoint en Gannt charts, bovenop de functies die je in de gratis versie ook vindt.
De source code van XMIND is vrijgegeven aan de open source community om het verder te verbeteren. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden van XMIND.


PersonalBrain 5
Op 6 januari 2009 kwam PersonalBrain versie 5 uit.
Vernieuwd of nieuw zijn onder meer:
- outline view
- opslaan van expanded views
- visual tags
- importeren van mind maps
- presentatie modus
In de feature list staat alles voor je opgesomd. PersonalBrain 5 is gratis als upgrade te krijgen, mits je PersonalBrain 4.5 na 1 juni 2008 hebt gekocht. Voor bezitters van oudere versies wordt $79,95 in rekening gebracht. En voor nieuwe gebruikers is PersonalBrain natuurlijk 'gewoon' te koop.

MindMeister update
MindMeister heeft ook weer updates uitgebracht, zoals de integratie met online bestandsopslag van Box.net en net-files. Ook is de Facebook fan page vernieuwd.

Labels: ,

16 januari 2009

Nieuwe sociale netwerken januari 2009

Weedee
Weedee zegt van zichzelf een samenwerkingsplatform te zijn tussen mensen en bedrijven die samen het sociale weefsel van de wereld vormen. Je moet ambitieus zijn als startup, toch?

Een eerste blik op wat voorbeeldprofielen als die van Mel Gibson of Salma Hayek komt dit nieuwe sociale netwerk over als een wiki voor mensen en bedrijven. Veel bekende mensen staan natuurlijk al op Wikipedia, of in een wiki formaat op Last.fm, als het om artiesten gaat. Bedrijven kun je via LinkedIn en Hoovers.

Anders dan een typische wiki-oplossing is de mogelijkheid om onderlinge connecties tussen mensen en bedrijven te leggen, meer onderscheidend vermogen, afgezien van een aardige site opmaak, heb ik niet kunnen vinden.

ffwd
Zelf had ik in Mashable's Open Web Awards in december 2008 gestemd op Youtube in de categorie muziek, maar verrassend won ffwd. Ik had er nog nooit van gehoord, dus de uitslag was een goede reden eens te gaan kijken.

Anders dan Youtube, Dailymotion enzo, wil ffwd communities opbouwen rondom de vele tientallen Amerikaanse tv-series. Als echte fan wil je niet één willekeurige aflevering zien, maar specifieke gemiste afleveringen of een seizoen. Het is ook leuk om andere fans te ontmoeten en je enthousiasme uit te wisselen.

Content komt van uiteenlopende syndicatoren, inclusief YouTube, Funny or Die, New York Times, Comedy Central, Hulu en CBS. Uit de tientallen kanalen heb ik CSI New York eens verkend, en dat ziet er inderdaad goed gevuld uit.


artition
In de categorie Social networking applications van de Open Web Awards waar ik zelf afwisselend op Digsby en Ping.fm heb gestemd, won artition vóór dit duo. Ik nam de term applicatie wat te serieus, want artition is 'gewoon' een sociaal netwerk, maar dan voor de geïnteresseerden in diverse kunstvormen.


Affluence
Affluence heeft als tagline 'make life better' en is bedoeld als exclusieve netwerkorganisatie voor 's werelds meest welvarende mensen. Naast interactie voor 'gewone' leden, biedt het gold abonnement een Affluence Concierge, toegang tot feestjes en evenementen en voorrang bij nachtclubs, hotels en restaurants.

Ik weet al niet meer hoe ik in de beta test beland ben, maar het aanmeldproces verloopt omslachtig. Ik ben geen miljonair (in euro's gerekend) en heb m'n gegevens naar waarheid ingevuld. Ik kreeg vervolgens wel e-mailberichten, dat ik een account heb, maar na inloggen bleef de status 'uw account moet nog goedgekeurd worden'. In tussentijd stroomden de eerste vriendschapsverzoeken al binnen via e-mail. In deze e-mails zie je alleen de voornaam (Mcbsmith, Melissa). Wel bijzonder voor een club van rijke mensen. Wie dat echt zijn, valt met mijn status online niet te checken. Kortom, een netwerk dat zich nog moet bewijzen.

Labels: , ,

15 januari 2009

Gist kruist Xobni, Plaxo en intelligent tagging

Gist is een bijzonder product. Ik kreeg begin januari de gelegenheid als beta tester mee te doen, na me al weken ervoor aangemeld te hebben. Na een eenvoudig proces om je account te activeren krijg je de mogelijkheid contacten te importeren via Outlook, LinkedIn of Gmail. Met de tagline Know more about who you know in gedachten heb ik de Outlook add-in download opgehaald en geïnstalleerd.

Het programma indexeert vervolgens, zonder dat invloed hebt op wat wel en niet alle contacten, e-mails en kalendergegevens. Met een Outlook-bestand als dat van mij ben je als programma dan even onder de pannen. Het effect ervan wordt online in je dashboard zichtbaar.

Het dashboard toont er side panels met je agenda, bijlagen uit recente e-mails en hyperlinks uit je e-mails. In elk panel kun je zoeken. In het hoofd panel worden de door Gist gevonden extra berichten getoond die relevant zijn voor mensen, bedrijven of een totaaloverzicht.

Daar gaat de beperkte intelligentie zich wreken. Gist vindt een willekeurig bericht over buitenlandse slachtoffers bij de aanslagen in Mumbai relevant nieuws bij de naam van een Indiase Capgemini collega. Mensen met een populaire naam krijgen nieuws erbij van naamgenoten (zonder dezelfde persoon te zijn). En, er wordt - volgens mij - fonetisch gezocht. Collega Holman geeft zo een link met een artikel over The Allman Brothers. Op Engelstalige en Spaanstalige namen gaat het een stuk beter.

De artikelen op je dashboard kun je lezen, als gelezen markeren, delen via e-mail of gebruiken om het zoekalgoritme te verbeteren (relevantie aangeven, persoon in meer of mindere mate betrekken in de zoektocht naar nieuws of linea recta 'off topic' markeren).

Als van mensen een Twitter account opgegeven wordt (Outlook heeft nog geen standaard Twitter-account veld in z'n Contacts database), kunnen op het People tabblad ook twitter timelines naast de recente correspondentie, aantal gemeenschappelijke relaties met betrokkene getoond worden. Helaas blijft de foto die dankzij LinkedIn en Plaxo Outlook add-ins wel in Outlook en Xobni's Outlook add-in te zien zijn, uitgesloten van de upload naar Gist. En om nu online bij Gist het adresboek te gaan onderhouden kan, maar is niet wenselijk.

Ook op de desktop heb je in Outlook zelf wat aan Gist. Bij elk Contact en e-mail bericht kun je op de Gist button klikken om meer info te krijgen over de persoon.

Een waarschuwing is wel op z'n plaats. In mijn opzet zochten zowel Plaxo als Gist regelmatig contact met het web om te synchroniseren, dus dat is qua stabiliteit van Outlook wel uitkijken.

Gist houdt ook in de gaten wanneer je voor het laatst contact met iemand hebt gehad, bekende functionaliteit uit de LinkedIn Outlook add-in. Het is ook mogelijk een persoonsdossier af te drukken. Deze functie wordt nog verder uitgebreid.

De bedrijfsinfo wordt ge&eaxtraheerd uit het zakelijk e-mailadres, niet uit de bedrijfsnaam zoals die in Outlook is geregistreerd. Dat is heel apart en levert dus geen relevante bedrijfsgegevens op voor typisch Nederlandse bedrijven.

Gist is er ook voor de iPhone met een aangepaste UI. Tot zover de tussenresultaten van deze test. Later dit jaar zal Gist wel openbaar worden. De concurrentie met het functioneel uitdijende Xobni en LinkedIn is duidelijk. Plaxo staat wat dat betreft stil in de ontwikkeling.

Labels: ,

14 januari 2009

Is hyperconnected zijn een slechte eigenschap?

Nostalgische gevoelens spelen regelmatig op bij dertigers en veertigers. Met 20 jaar en 1 maand internet in Europa weten we nog goed hoe het zonder was. En ook nu in 2008 stelt nog menig bedrijf of organisatie je als werknemer niet in staat onbeperkt verbonden te zijn met het web. Vanuit de optiek beveiliging en het hoog houden van imago terecht, maar meer redenen kan ik 1-2-3 niet bedenken. Waarom nog überhaupt discussiëren over de toepassing van web 2.0 technieken in een zakelijke context?

De Lifehack blog, altijd zoekend naar manieren om je productiviteit te vergroten, somde onlangs 5 redenen om om je zorgen te maken over je online presence en 3 om je zorgen weer weg te wuiven. Alles is balans, is hun boodschap.

Het doorslaan in dag en nacht verbonden zijn via allerlei media heet hyperconnectivity. Vorig jaar nog goed voor 16% van de medemensen, binnenkort vergezeld door nog 36%, aldus het door Nortel gesponsorde IDC rapport. Zoals je ook kunt stellen, doet een groot deel van de wereldbevolking niet mee aan deze hype. Hobbyisten als de man in onderstaande video verbinden zelfs hun wasmachine aan het web en laten de machine twitteren als de was klaar is.

Positieve elementen, vertaald naar impulsen voor het bedrijfsleven zijn:
1. Unified communications, het gladstrijken van protocollen, apparaten en user interfaces voor communicatie.
2. Toegankelijkheid van bedrijfssystemen, ook buiten de fysieke muren van een kantoor, om telewerken even makkelijk als kantoorwerk te maken.
3. Het belang van het ecosysteem. Je kunt je producten en diensten niet alleen op de markt brengen en hetzelfde geldt voor het mogelijk maken van connectiviteit.

Voor degene die in de auto ook bereikbaar willen zijn per e-mail, is er iLANE, een apparaat dat de via een Blackberry en een bluetooth headset werkt. Via push mail binnengekomen berichten worden door een vrouwenstem voorgelezen. Via spraak is weer te reageren.

Ook informatie als nieuws, sport en het weer kan worden voorgelezen. Om deze info van internet te halen is wel een aanvullend abonnement van 6 euro per maand nodig. Of je je aandacht nog bij het rijden kunt houden, is de vraag.

Ron Tolido, Capgemini's CTO, voorspelt voor 2009 juist deliberately disconnected als nieuwe trend, juist om tijd te vinden voor ontspanning en contemplatie, zonder dat piepjes, pop-ups en trillende apparaten ons storen.

Labels: ,

13 januari 2009

Microblogging updates januari 2009 - 2

Twilert - een Tweetscan soortgenoot
Twilert biedt je de mogelheid om trefwoorden op te geven en je periodiek (dagelijks, wekelijks, maandelijks) per e-mail een overzicht te sturen van de tweets met de betreffende woorden erin. Iets wat bijvoorbeeld Tweetscan ook voor je doet.

Jammer, dat er niet meer toegevoegde waarde in zit.

Twitterel
Van hetzelfde soort is Twitterel. Login met je Twitter credentials, geef een of meer zoektermen op, en Twitterel zoekt voor je naar mensen die erover berichten, om ze te kunnen volgen. Tja, dat kan met TweetDeck ook.

TweetManager of Twautor
TweetManager, voorheen Twautor, biedt ook beheerfuncties, zoals de maatjes van hierboven. Auto-follow op basis van keywords, auto-response, vertraagd posten van berichten, en dergelijke.

Twautor - Giving you the best twitter experience from conrad on Vimeo.


Check advertizing options on my Twitter profile

Twit or Fit?
Je kon erop wachten, spelletjes verbonden aan je Twitter account. De startup Twit or Fit? heeft een variant op Hotornot.com.

Brightkit
Met Brightkit kun je meerdere Twitter accounts beheren. Vanuit een dashboard kun je naast de standaard acties als posten en beantwoorden ook berichten klaarzetten voor publicatie op een later tijdstip, url verkorten en click-thru gegevens van jouw boodschappen bekijken.


Tweetbars; je laatste tweet in je ondertekening
Tweetbars is een hulpmiddel dat je laatste tweet in je e-mail handtekening zet, op een forum meegeeft in je BBCode signature of gewoon als plaatje zichtbaar is op je site.


TweetWasters
Zo'n heerlijk nutteloze, maar wel grappige toepassing is TweetWasters. Als je niet verder nadenkt, zou je de aan 'twitteren' bestede tijd als volstrekt verloren kunnen beschouwen. Mijn stand per 13 december 2008:
"Henk-Jan vander Klis has 4700 total tweets and assuming they spent an average of 30 seconds per tweet they've spent 141,000 Seconds or 2,350 Minutes or 39.17 Hours or 1.63 Days using Twitter! Computer: $1500 Rent/Mortgage: $2000 1.63 days of doing nothing but tweeting and twittering: Useless."

Labels: , ,

12 januari 2009

MusicBox visualieert muziek en speelt ingenieus af

Sinds muziekcollecties aan computers werden toevertrouwd, zijn diverse technologische ontwikkelingen en gebruikersgemak doorvertaald in applicaties en functies daarbinnen die het mogelijk maken muziek te analyseren, op soort, genre, tempo, etc. bij elkaar te brengen en aanbevelingen te doen. Denk aan de Genius binnen iTunes 8, Cover Flow, dat je van iTunes, iPod en iPhone kent, het inmiddels ter ziele zijnde Zifimusic of Musicovery.

Anita Lillie doet haar promotieonderzoek aan MIT op een bijzondere toepassing, de MusicBox, software die je muziekcollectie visualeert en afspeelt naar:
- genre
- overeenkomsten van liedjes, 'klinkt als', een zogenaamde soundsieve view.
- tempo
- lengte
Maar de toepassing gaat verder. Zo kun je met een path functie een speellijst langs verschillende muziekstijlen trekken

Lillie heeft haar thesis, screenshots en video's van MusicBox op het web gezet om reacties te krijgen, haar softwareproduct te verbeteren en te laten toetsen.

De komende maanden wordt het veelbelovende en indrukwekkende MusicBox verder afgemaakt en beschikbaar gesteld.

Labels: , ,

11 januari 2009

Als Kerk meer is dan gebouw, organisatie of samenkomst

De uitdrukking let's have church komt uit de met gospelsongs doordrenkte zwarte Amerikaanse baptistenkerken. Alsof je 'kerk' kunt maken. Zo'n opmerking roept op het web gevatte antwoorden op als "we are the church". Nog een stap verder gaat grantsnyder: "Sometimes Christians forget that we are the church and we're here for the world"

OK, als Kerk meer is dan een gebouw, een dienst of samenkomst of een organisatie, wat is ze dan (nog meer)?

Frank Viola zet in zijn boek Reimagining Church op p.148/149 een indrukwekkende rij neer, waaruit ik er enkele noem:
- incarnatie en manifestatie van de ultieme passie van God;
- organische uitdrukking en fysieke extensie van de gemeenschap in de goddelijke Drieëenheid;
- beelddrager van Jezus Christus op aarde;
- het gezin van God;
- de bruid van Christus;
- de vooruitgeschoven post van het Koninkrijk van God;
- de natuurlijke habitat van een christen.

Rick Warren beschrijft de Kerk als grootste kracht op aarde. Volgens hem zijn er wel acht voordelen van de Kerk (zoals bedoeld) ten opzichte van menselijke instellingen als bedrijven en overheden:
1. de grootste participatie (meer dan 2 miljard christenen op aarde!)
2. de grootst mogelijke spreiding over de aarde (dat was ook de opdracht van Jezus Christus)
3. langste bestaan (ken je organisaties, overheden of bedrijven die al 2000 jaar bestaan?)
4. snelste expansie (60.000 nieuwe gelovigen, elke dag weer!)
5. hoogste motivatie (iedere gelovige mag meedoen, is nodig, en mag voor de andere zorgen, alleen samen vormen we de Bruid van Christus)
6. sterkste autoriteit (als God voor ons is, wie is tegen ons?)
7. eenvoudigste bestuur (Christus is het enige hoofd van de Gemeente, we geloven echt in het priesterschap van elke gelovige. Geen command-and-control structuur graag!).
8. werkt tot het einde (het woord van God zal overal in de wereld gepredikt worden, en dan zal het einde komen).

Reblog this post [with Zemanta]

Labels:

10 januari 2009

Activity streaming updates januari 2009

Activity stream als plaatje
FriendFeed heeft een nieuwe service. Naast een html-versie van badge met je laatste online activiteiten, is er ook een grafische versie mogelijk. Deze is weer handig op sites als Myspace of Wordpress, waar je geen Javascript code mag loslaten. Hieronder een eigen voorbeeld.
View my FriendFeed

Twitter-to-FriendFeed contact sync
Twitter-to-Friendfeed contact sync is een handige toepassing om de Twitter vrienden die ook op Friendfeed zitten te kunnen volgen, en zo je sociale netwerk te verdichten. Eenmalig moet je je Twitter credentials opgeven en je Friendfeed nickname en remotekey, waarna de service laat zien welke FriendFeed gebruikers je kunt volgen. Een spreekwoordelijke druk op de knop Follow doet de rest.


BackType houdt je commentaren bij
Een andere vorm van activity streaming is het centraal bijhouden en publiceren van de commentaren die je zelf achterlaat op weblogs, fora en andere webpagina's. Immers, ook dat is content die je zelf genereert. BackType is in dat gat gesprongen en biedt aan op basis van referenties aan jouw websites (moet je je zelf even invullen) de gegeven commentaren te verzamelen op een webpagina, of in een widget weer elders beschikbaar te stellen.Maak je eigen Friendfeed
Een vondst is dit PHP script dat op je eigen webpagina hetzelfde doet als Friendfeed, iminta en al die andere aggregators.

Het script kun je configureren, zodat het jouw gegevens uit RSS en Atom feeds haalt, maar ook buurt bij Digg, Flickr, Huffduffer, Hypemachine, Github, Last.fm, Stumbleupon, Twitter, Google Reader en YouTube.

Labels: ,

09 januari 2009

Qash getest

Na maanden op een wachtlijst kreeg ik 18 december de uitnodiging mee te doen aan de gesloten beta test van Qash.nl.

Ik heb getest op gebruiksgemak en intuïtief zijn van de interface.
1. Na het aanloggen is stap 1 het opvoeren van een nieuwe rekening. Je wordt meteen geacht een bestand te selecteren en te uploaden. Wat voor bestand en met welk doel, staat niet uitgelegd.
2. Ik kom er niet uit. Klikken op Tips of Help levert een Ajax layer, maar geen tips of help, aan spinnende schermanimaties zelf heb ik niets. Zelfs het verzoek om uit te loggen en een bevestiging op 'weet u het zeker' levert alleen wachttijd op.
3. Wachten tot er eindelijk uitgelogd is. Opnieuw inloggen werkt: nu komt de helpinformatie wel boven. Ik moet eerst vanuit mijn eigen internet bankieren omgeving transactiegegevens downloaden.

Qash in 1 minuut from Qash on Vimeo.
Het tweede deel van de test verloopt voorspoedig. Bestand met mutaties van de rekening wordt soepel ingelezen en automatisch gelabeld. Dat labelen is weer nodig voor de statistiek. En wil je dat goed doen, zou je alle posten juist moeten labelen.
Leuk is de optie om een aantal inkomsten- of uitgavenposten met elkaar te vergelijken. In mijn test heb ik de uitgaven bij diverse supermarktketens in 2008 in een taartdiagram gezet.

Je kunt ook het inkomsten- en uitgavenpatroon van een bepaald label of winkelketen inzichtelijk maken. Het werkt snel en duidelijk. Qash ontpopt zich als budget tipgever en een hulp in het transparant en inzichtelijk maken van je financiële huishouding.

Het vragen om een profielfoto, postcode en schermnaam komt wel vreemd over, als op de publieke homepage wordt gesteld, dat je volledig anoniem kunt blijven, omdat je alleen zelf met een e-mailadres en wachtwoord inlogt.

Qash wil echter ook online Discussies over budgetten, schulden, etc. Er liep bij de test welgeteld ééntje, en ook alleen maar een vraag, zonder antwoorden. Bij zo'n discussie zou je wel met schermnamen en foto's willen werken, dat snap ik.

De tips over bellen in het buitenland, achterwege laten van pinnen met je credit card en slimmer, lees goedkoper, zorgverzekeren, zullen niet belangeloos worden gegeven, dat is ook helder. Je mag de tips beoordelen, zodat bij voldoende reacties natuurlijk zin en onzin zich vertaalt in een rangschikking.

Al met al is Qash.nl een Nibud huishoudboekje voor de 21e eeuw. Goed om eens periodiek door te nemen, en dan het liefst met je partner, om samen conclusies te trekken en vervolgacties te nemen.

Labels: ,

08 januari 2009

WizeHive nader bekeken

Online ondersteuning van projectmanagement staat al een poos op mijn radar evenals toepassingen van microblogging in een zakelijke context. Een combinatie, WizeHive, werd me 31 december 2008 geattendeerd, inclusief beta invite code. Dat is een goede reden dit product eens nader te bekijken.

OK, je herkent er aspecten als die bij Yammer en Present.ly gebruikt worden voor microbloggen in een afgeschermde, zakelijke, omgeving. Er zitten workspaces, pagina's, taken en contacten in, zoals je die bij webtoepassingen voor projecten als BaseCamp aantreft.

WizeHive Overview from mike on Vimeo.
Conversaties inclusief threads, ondersteuning voor iPhone en andere mobiele browsers (aan Blackberry en Android optimalisatie wordt nog gewerkt) en een eigen Adobe AIR client. WizeHive kan je via RSS en e-mail notificaties sturen en binnenkort ook via je eigen Twitter account op de hoogte houden.

Bestanden kun je online opslaan in dit elektronische projectdossier. Echt onderscheidend is een eigen in te richten database per workspace. Je zou er contactgegevens of bijvoorbeeld gebeurtenissen mee kunnen ondersteunen. In januari 2009 volgt een toepassing voor opportunity tracking en eentje voor timesheets.

De user interface is eenvoudig, met snel werkende AJAX elementen verrijkt, niet spectaculair of bijzonder.

WizeHive is gratis voor 1-3 gebruikers, waarbij je 50MB opslagruimte hebt. Betaalde abonnementen zijn er vanaf $8 per maand. Met extra applicaties hopen de makers verder geld te verdienen, als de closed beta succesvol afgerond wordt. Voor kleine, eenvoudige taakgedreven projecten, kan WizeHive voldoen. Voor serieuzer werk moet je naar een alternatief omzien.

WizeHive updates vrijdag 16 januari 2009

* Documenten als bijlage bij Taken voegen
* Wijzigen van taken met een dubbelklik
* Meervoudige uitnodigingen in één keer
* Goed verwerken van tijdzones
* Notes scherm op desktop client sterk verbeterd.

Labels: , ,

07 januari 2009

Visueel zoeken en vinden met Viewzi en RedZee

Dat zoeken op het web ook anders kan, heb ik met de bespreking van de Flash zoekmachines Ms Dewley en Left vs Right al laten zien. Ik heb weer een koppel visuele zoekmachines voor je.

Viewzi
Viewzi
Het proefdraaien met de zoekopdracht Balkbrug levert een boeiend plaatje met resultaten op.

Je kunt Viewzi naar je hand zetten. Verschillende invalshoeken, van een text view, tot alleen een cover flow is mogelijk.

Redzee
Redzee
Het proefdraaien met dezelfde zoekopdracht Balkbrug levert een cover flow met resultaten op.

Redzee is net als Viewzi goed in het presenteren van zoekresultaten met visuals, zoals foto's, hoesjes van video's, CD's en plaatjes van artiesten.

Labels:

06 januari 2009

Lifeblob zet ook je levenslijn online

In december 2008 berichtte ik over twee timeline concepten, Wiseline en thisMoment. Twitter gebruiker Pranav Bhasin tipte me vervolgens over Lifeblob, dat eenzelfde dienst biedt. Bhasin's profiel op Lifeblob geeft een aardig kijkje in de mogelijkheden.

- een Google maps mashup
- commentaar van bezoekers op gebeurtenissen
- embeddeable timeline
- tagging
- jezelf toevoegen aan een gebeurtenis (ik was erbij!)
- foto's, video's en textuele markeringen van levensmomenten.
- naast eigen credentials geven ook Google, Yahoo! of OpenID accounts toegang

Het integreren van media van Flickr, Picasa en Youtube geven snel vulling aan je levenslijn. Lifeblob werd terecht genomineerd voor de Open Web Awards van Mashable.

Labels: ,

05 januari 2009

Myspace ontdekkingen januari 2009

HOLLYWOOD - FEBRUARY 25:  ***NO ONLINE, NO INT...Image by Getty Images via DaylifeSylvia Tosun
Sylvia Tosun zingt in maar liefst 10 talen (herinner je je Nana Mouskouri nog? Die presteerde hetzelfde), heeft als componiste inmiddels diverse awards gewonnen en is bekend van haar samenwerkingen. In de rock-opera Beethoven's Last Night speelt ze Fate met het Trans-Siberian Orchestra. Op vorige eigen album Jump In mengt Sylvia rock, world music, pop en poeëzie van de hand van Julie Flanders, componist Emil Adler (October Project). Met Miklos Malek (Anastasia, Celine Dion) als producer en een mix door Tom Lord-Alge (U2, Coldplay, Pink) heb je wat namen achter de plaat. Liedjes van het album zijn te horen (geweest) in Dawson's Creek, ABC's Beautiful People en Showtime's The L-Word.

Met het nieuwe Underlying Feeling (september 2008) heeft ze haar eigen platenmaatschappij, Sea to Sun Records, dus veel meer vrijheid.
Verder kennismaken kan op Myspace, Youtube en Last.fm.

Danielle Peck
Danielle Peck doet met haar country pop sterk aan Shania Twain denken. Danielle werd in Jacksonville, North Carolina geboren als dochter van een marinier. Haar moeders kant van de familie had sterke muzikale wortels, trok langs kerken, country festivals en dergelijke. Grootgebracht met Johnny Cash, schreef ze op haar 10e zelf een eigen song. Na de reguliere kerkkoren werd ze op haar 16e lid van een lokaal bandje, de Neon Moon Band in Coshocton, Ohio. Jaren later verhuisde ze naar Music City Nashville, ontmoette er uitgever Clay Myers en kreeg een contract bij Barbara Orbison's Still Working Music.
Via Universal Records zit ze nu bij Big Machine Records.

Het nieuwe Can't Believe album van Danielle Peck is 23 december 2008 uitgebracht.


Finding a Good Man


Verder kennismaken kan op iLike, Myspace, Youtube en Facebook.

De/Vision
Het Duitse synthpop duo De/Vision, Steffen Keth & Thomas Adam, doet het op Myspace gewoon weer anders dan anderen.
- regulier profiel
- profiel voor Subkutan CD (2006)
- remixes profiel
- profiel voor Best of album
- profiel voor 6 feet Underground album
- profiel voor Devolution album
- profiel voor Two album
- profiel voor Russische fans
Zo kun je ook aan web presence werken. Als extraatje hieronder de video van Love Will Find a Way (2006):
De/Vision - Love Will Find A Way (2006)


Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

04 januari 2009

IJssculpturen van bijbelverhalen

Het IJssculpturen Festival in Zwolle trekt divers publiek. Kinderen die eigenlijk liever naar de Jetix figuren en ijshockeybaan van de Jetix WinterSpelen buiten willen, maar door hun ouders eerst langs het 'verplichte nummer', bijbelonderricht, worden geleid. Tieners die zich bij het zien van de ijsbeelden van Simson & Delila hardop afvragen hoe die sterke man ook al weer heette. Fotografen die de levensduur van de batterij van hun digitale spiegelreflexcamera uitproberen bij -8 graden Celcius in de hoop met mooie plaatjes thuis te komen. Christenen die maar wat blij zijn, dat deze stichtelijke tentoonstelling op de stoep van de Bible Belt gehouden wordt, nota bene met uitzicht op de Gereformeerde Hogeschool. Stoere bijbelkenners die uit (Calvinistische?) zuinigheid geen programmaboekje willen, omdat ze al hun oudtestamentische geloofshelden toch wel bij name kennen.

Natuurlijk kun je trekjes van deze doelgroepen in Klazien en mij terugvinden. Voor ons - de kinderen zijn dit weekend uit logeren - een goede gelegenheid om op eigen houtje en tempo naar het IJssculpturen Festival te gaan. Onze Zwolse vriend Jan Geerdink had een paar weken geleden al schitterende foto's gemaakt van de sculpturen, dus kon ik niet thuisblijven.

Zwolle is de gastheer van het 6e Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars heeft 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw verwerkt tot uitbeeldingen van diverse bijbelverhalen. De tentoonstelling is in een thermische tent van 2.000 m² op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden in Zwolle, direct achter het Provinciehuis.

En ja, het is koud binnen in de tent. Fotograferen heb ik met de handschoenen aan gedaan. En ja, ook in zo'n setting bewijst een digitale spiegelreflexcamera zijn meerwaarde boven de huis-tuin-en-keuken digitale camera's. De flitser kan gewoon uitblijven. Hoewel de route langs de figuren niet lang is (we waren er met 20 minuten doorheen), en de koffie met appelgebak na afloop prima als opwarmer fungeert, is het de €8,50 zeker waard.

De tentoonstelling is vandaag nog tot 21.30u open en vanaf 5 januari tot en met 1 februari 2009 van 10.30-18u. Een online impressie van de organisatie kun je bekijken, evenals mijn foto's met beschrijving van 'wat zie ik' en de foto's van Jan Geerdink.

Labels: , ,

03 januari 2009

Microblogging updates januari 2009 - 1

Twitter People Search
Twitter heeft zijn eigen People Search weer online. Naast usernames, e-mailadressen kun je eindelijk weer zoeken op (delen van een) naam. Grappig om te ontdekken dat er bijvoorbeeld totaal 4 twitterende Henk-Jan'nen zijn.

Twitterless als alternatief voor haperende Qwitter
Qwitter, een hulpmiddel die het afhaken van volgelingen voor je in de gaten hield, haakte zelf in de loop van december af. Op een vraag van @brainpicker (Brain Pickings weblog) heb ik een alternatief gezocht en gevonden: Twitterless. Het volgen van @tless is voldoende als aanmelding, lekker makkelijk.

En als extraatje krijg je er overzichten van je wederzijdse vrienden, volgelingen, personen die jij alleen volgt, de locaties van je vrienden, en dergelijke bij.

Digg Twitter
Digg heeft voor Twitter een aantal RSS streams gelanceerd voor populaire Digg topics, zodat die makkelijk te verwerken zijn in Twitter.

Twiter Friends Browser
Twitter Friends Browser visuele bladeraar door je Twitter vrienden en hun connecties, inclusief bij ieder de laatste update. De kleine applicatie (5kb)

De updates zijn niet echt leesbaar, maar je kunt wel makkelijk ideeëen opdoen voor nieuwe contacten.

MyTweetSpace - gratis Twitter achtergronden
MyTweetSpace is kruist de populariteit van Myspace editors met Twitter. Met deze dienst kun je gratis profielachtergronden voor je Twitter account maken.

Een test met mijn eigen naam en webadressen is helaas tot 'onbruikbaar' gekomen. Henk-Jan van der Klis binnen een kader houden is te lastig, en ook de e-mail- en webadressen langer dan zo ongeveer info@domein.nl worden niet goed weergegeven.

twitTangle
twitTangle is een dienst om je Twitter contacten te organiseren, een soort kruising tussen Twellow en My Tweeple.


Tweetree
Tweetree gaat weer verder dan Greasemonkey scripts om de links naar video's en foto's rechtstreeks in de Twitter timeline zichtbaar te maken. Het biedt een web client voor Twitter die een aantal services ondersteunt: Youtube, Flickr, TwitPic, Friendfeed, Seesmic, Qik, Lala, Blip.fm en xkcd.
Het levert Friendfeed achtige timelines op. Als je niet vast zit aan een non-web Twitter client, is Tweetree een interessant alternatief.

Tweets met Impact
Het evangelie volgens Mattheüs begint met 'genade' en eindigt met de Opdracht om de volken tot discipelen van Jezus Christus te maken. Het bouwt je op om een verschil te maken in deze wereld. Impact heeft daarom een @impactnl Twitter service opgezet om je te helpen een 'iMpacter' voor Jezus te zijn! Heel eenvoudig: een bijbeltekst, uitleg & toepassing. In twee tweets per dag vanaf maandag 5 januari 2009 per tweet een overdenking vanuit het Mattheüs-evangelie om de dag met frisse moed te beginnen.

Labels: , ,

02 januari 2009

Sliderocket en Slideshare verder uitgebreid

Sliderocket, dat ik in juni 2008 besprak, heeft niet stilgezeten. Dankzij een telefonische update 16 december 2008 met Mike Lingle, de verkoopleider, wil ik de belangrijkste updates met je delen.
1. Importeren van PowerPoint slides als images.
2. Exporteren naar PowerPoints. Tekst en afbeeldingen gaan goed. Video's en andere embedded objects gaan nog niet goed.
3. Online samenwerken aan dezelfde presentatie
4. Online bibliotheek van presentaties en slides, waaruit de medewerkers in een groep hergebruik kunnen doen.
5. Marktplaats voor stock photos, e.d. die binnenkort uitgebreid wordt met bijvoorbeeld ontwerpers die jouw presentatie tegen een vergoeding helemaal picobello kunnen maken.
6. Statistieken over je gepubliceerde presentaties.

7. Beter bestandsbeheer. Bijvoorbeeld ongewoon afsluiten wordt de volgende keer opstarten opgemerkt, waarna aangeboden wordt de onbewaarde versie alsnog te bewaren.

8. Offline player, zodat de export naar PowerPoint en dus verlies aan bepaalde gegevens niet verplicht is, als je offline je presentatie wil verzorgen.

Voor $10 per maand kun je als individu SlideRocket gebruiken na de gratis 30-dagen versie. Dan mis je wel de opties voor online collaboration, web meetings, statistics en workgroup security. Voor $20 per maand heb je dat wel, inclusief een ongelimiteerd aantal gebruikers per account. En dan wordt het voor bedrijven heel interessant.

Slideshare ontwikkelt zich ook verder. Na de integratie met LinkedIn en Visualcv is er nu een rechtstreekse integratie met Microsoft PowerPoint voor de PowerPoint gebruikers die hun presentaties (regelmatig) op Slideshare publiceren. En uiteraard kun je dat het beste in een Slideshare presentatie laten zien.
De werking vanuit PowerPoint wordt uitgelegd in onderstaande screencast demo.


Naast het uploaden en publiceren van PowerPoint presentaties kun je ook in PowerPoint presentaties direct gebruik maken van Slideshare presentaties, gerelateerde presentaties vinden en notificaties van je Slideshare netwerk bekijken.

Let op: Microsoft PowerPoint 2007 en .Net framework 3.5 zijn nodig om deze integratie tot stand te kunnen brengen.

Belangrijk is wel dat je SP1 van Microsoft .Net 3.5 hebt geïnstalleerd, anders gaat het openen van bestanden vanuit de add-in niet goed. Er komt nog integratie met Twitter en Friendfeed notificaties aan. Wat ik daarmee in PowerPoint moet, weet ik nog niet.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: , , , , ,

01 januari 2009

Aantekeningen maken anno 2009 WebNotes

Na een update in september 2008 is er opnieuw aantal interessante toepassingen beschikbaar gekomen voor het maken van aantekeningen. Ditmaal bespreek ik WebNotes.

WebNotes, sinds december 2008 in private beta test wil drie zaken voor je regelen:
1. aantekeningen van webpagina's, alsof je een markeerpen en geeltjes gebruikt.
2. organiseren van je aantekeningen.
3. delen van je commentaren.
WebNotes is een Firefox add-on, maar biedt ook een lichtgewicht bookmarklet.

Na wat testjes vallen er eigenlijk meer hinderlijke punten op, dan voordelen:
- een sticky note kun je niet uit beeld krijgen.
- een sticky note kun je onder de sidebar schuiven, en dus visueel kwijt raken.
- een sticky note sluiten (kruisje rechtsboven) is verwijderen.
- vanuit de WebNotes toolbar My Webnotes pagina openen gebeurt in het huidige tabblad.
- verschillende notes op één webpagina zijn genest. Wil je de pagina weggooien, gooi je ook de onderliggende notes weg.
- share a note is alleen per e-mail en permalink, geen koppeling met social bookmarking of social networking, een echt gemis.

Conclusie: doe mij maar Evernote en anders bieden Clipmarks en StumbleUpon ook genoeg en betere functionaliteit en gebruiksgemak.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker