In de aanloop naar de kerstvakantie en in januari opnieuw was de
verleiding groot om
Blogger als platform te verruilen voor
WordPress. Het open source WordPress leek met veel makkelijker instelbare themes, widgets en meer geavanceerde editor functies aantrekkelijker dan Google's Blogger.

VertrekpuntMijn portal
www.henkjanvanderklis.nl onderhoud ik met het open source CMS
Joomla! 1.0.15. Daarvoor zou ik willen migreren naar Joomla! 1.5.9, maar ook dat is geen sinecure, omdat de 1.0 en 1.5 serie in de basis verschillen. Natuurlijk was een overweging om de portal ook naar WordPress te verkassen, maar het ontsluiten van mijn
muziekdatabase, waarvoor in Joomla! een nuttige
DBQuery extensie beschikbaar is, kan ik onder een blog systeem als WordPress vergeten. De op het web vindbare stappenplannen om van Joomla 1.0.x naar 1.5.x te gaan, nodigen niet echt uit. Tussen de regels door lees je namelijk dat alleen de core met standaard berichten, etc. wordt overgezet. Je eigen opmaak, extensies, andere content soorten gaan genadeloos verloren. Overigens heb ik ook nog geen 1.5.x compatible versie van DBQuery of vergelijkbare functionaliteit gevonden.

Mijn weblog draait al sinds eind 2003 onder
Blogger, zij het
self hosted, om het volledige beheer van de content te kunnen houden. Kortom: geen Blogspot.com adres, maar via ftp publiceren op mijn eigen webdomein. Natuurlijk betekent dat bij een verhuizing naar een andere hosting provider (sinds 2003 bij mij tweemaal) vanuit Blogger opnieuw publiceren van alle content naar de nieuwe fysieke folders op m'n domein.
Bij het willen wijzigen van een thema of het toevoegen van widgets op een thema is het vervelende bij deze Blogger constructie wel, dat alle content (2000+ berichten in 5 jaar tijd) opnieuw gepubliceerd moeten worden. Dat kost dus een paar uur, en daar gaat een webserver niet altijd netjes mee om, is mijn ervaring. Vorm en inhoud zijn hier dus niet goed gescheiden.
Content migratieWordPress kent een importfunctie, ook voor bestaande Blogger content. Die werkt echter
alleen op Blogspot.com adressen. Natuurlijk zijn er dan tips op webfora te vinden over het tijdelijk optuigen van een kopie weblog op een Blogspot.com adres door de nieuwe import/exportfunctie binnen Blogger zelf te gebruiken. Als je dan ontdekt dat de import door WordPress alsnog stokt op
connectieproblemen met Blogger, houdt dat op. Een andere importfunctie is het inlezen van RSS, maar dan krijg je alleen de laatste zeg 10-25 berichten mee, al naar gelang je je syndicatie instellingen in Blogger hebt gezet.

Eind december kwam
Google met conversiefuncties via de AppEngine, onder andere voor Blogger2WordPress migraties. De hosted versie van het script wilde echter maximaal 1MB inlezen. Mijn blog export file was 7MB groot. Een alternatief is om het conversiescript te downloaden, maar dan moet je ook
Python installeren om de scripts te kunnen interpreteren en uitvoeren. Na dat gedaan te hebben, belandde ik in zwarte command prompt schermen zonder tekst of uitleg. Voor mij geen Python dat was snel duidelijk. Je moet niet alle IT-disciplines in één persoon willen verenigen.
Vanaf de basis opzettenNa enig beraad (ik had 29 december de
migratie gestaakt) heb ik op mijn
XAMPP installatie ook WordPress neergezet en ben er vanaf nul begonnen: theme zoeken, benodigde plugins zoeken. Afijn, al snel bouw je een aardige collectie op. Ik had intussen ervoor gekozen het Blogger archief 2003-8 ongemoeid te laten. Via een simpele HTML
copy-and-paste kon een link overzicht in een WordPress pagina Archief gemaakt worden, dus dat leek goed te gaan.
De afgelopen 2 weken heb ik stukje bij beetje de installatie en configuratie op de 'echte' webserver gedaan. Volgende stap was het overzetten van de content vanaf 1 januari 2009. Toen ik die zichtbaar wilde maken, ontdekte ik, dat een
fixed width 3 column theme niet genoeg ruimte overliet voor een doorsnee bespreking van een artiest, boek of webapplicatie, waar ik afbeeldingen van 600 pixels breed gebruik. Het samen met Klazien zoeken naar een geschikte opmaak die 'echt Henk-Jan' is, was trouwens wel leuk.

Voor WordPress zijn er ook
fluid of
liquid themes, maar met een wisseling van theme ontdek je ook direct de zwakke plekken van WordPress. Zeker niet elk theme werkt out-of-the-box, kent dezelfde placeholders voor widgets. Ook schoont WordPress niet de koppelingen tussen
widgets en
placeholders in een
theme bij een
theme wisseling. Je krijgt dan situaties als hieronder, wat vroeger gewoon database vervuiling werd genoemd: je gebruikt 8 widgets, terwijl je er maar 1 ziet en zelfs die niet kunt verwijderen.

Tijd is schaars, en daarom heb ik de migratie stopgezet. De weblog doet het immers onder Blogger ook wel.
Conclusies1. Open source software staat niet gelijk aan foutvrij of productiewaardig.
2. Veel WordPress themes zijn wel widget ready, maar een moderne blogger wil er teveel van kwijt op z'n pagina.
3. Veel weblogs nemen 'nieuws' klakkeloos over, zonder zelf praktijkervaring met het onderwerp te hebben, in dit geval conversiehulpmiddelen, WordPress themes, migratie stappenplannen.
4. Veel WordPress themes zijn lelijk en saai. Zoals ook met Joomla en Blogger kost het vinden van een template dat jou echt 'past' vele uren.
5. Veel preview of test drive sites voor WordPress themes zijn misleidend. Ze laden in het echt gewoon niet (volledig), genereren PHP foutmeldingen of zijn niet getest met een set aan widgets.
6. WordPress bevat serieuze bugs op het koppelpunt theme - widget. Je moet het in één keer goed installeren.
7. Migraties van grote weblogs (exportbestand groter dan 1MB, looptijd langer dan 1 jaar) zijn al problematisch voor een non-professional.
8.
If it ain't broke, don't fix it.9.
Content is king. Als iemand wel bewezen vaardigheden heeft om vormgeving en migratie te verzorgen, probeer het dan niet zelf.
Labels: Blogger, Web application, WordPress