Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 december 2008

Vooruit kijken naar 2009 deel 2

Na het eerste deel van mijn vooruitblik vandaag opnieuw een aantal verwachtingen voor 2009.

Multimediaal communiceren
In zekere zin niets nieuws, maar natuurlijk geven nieuwe technologieën ook weer nieuwe mogelijkheden. Wat dacht je van het chatten met filmpersonages, producers en andere betrokkenen via de Blu-Ray versie van Disney's Sleeping Beauty of Tinker Bell. The Disney BD Live Network is één van de manieren waarop Disney eindgebruikers naar Blu-Ray uitgaven wil trekken.

Een ander voorbeeld. Rick Warren bracht in september 2008 nog presidentskandidaten Obama en McCain bij elkaar in een televisie-interview), bekend van Purpose Driven-producten en diensten, alles ter vergroting van het Koninkrijk van God. Vanaf voorjaar 2009 zal Purpose Driven Connection het licht zien, vrucht van samenwerking tussen Warren en Readers Digest.

De beweging wordt online zelfs zo geregeld, dat alle voormalige PurposeDriven.com verhuist naar Purposedrivenchurch.com en het domein zelf een interactieve site rondom het nieuwe magazine wordt.

Van gebruiken naar deelnemen in
Capgemini's CTO Blog ging me in zekere zin voor en ook weer niet: 2009 als einde van de gebruiker. Ik heb dat in april 2008 op de Projectmanagement Parade gepresenteerd als het verschuiven van paradigma's: van ongelijkwaarde verhoudingen tussen zender-ontvanger naar gelijkwaardige verhoudingen tussen medewerkers en deelnemers.

Mashup of social graphs - forget private browsing
Aardig, dat Firefox 3.1 wordt uitgevoerd met een private browsing optie, in de volksmond pornoknop genoemd, maar het echt anoniem surfen bestaat niet. Menig browser add-on, cookie, profielenverzameling op sociale netwerken maken je zo herkenbaar als wat.

Onderstaande presentatie onderzoekt als voorbeeld de mogelijkheden van het sinds 4 december 2008 voor het grote publiek vrijgegeven Facebook Connect, maar vergeet daarbij niet wat services als Glue in 2008 al mogelijk maakten.

Op GoingSocialNow.com kun je verdere ontwikkelingen volgen.

Herwaardering vriendschappen
Kwaliteit van relaties gaat boven hoeveelheid connecties, vrienden, volgelingen, hyvers, of hoe ze online ook mogen heten. Met Joost Steins Bisschop ben ik het eens: beter één vriend in de kroeg dan honderd relaties op het web.

Zorgen voor ontspanning
Als de #1 van alle Google zoekopdrachten, Britney Spears (toegegeven, ik heb de zangeres, moeder en rehab ervaringsdeskundige al 4 jaren niet meer een blog post) zich voor 2009 voorneemt minder zorgen te maken en alles niet meer zo serieus te nemen, zijn dat wijze woorden, nietwaar?

Labels: , , , ,

30 december 2008

Vooruitkijken naar 2009 deel 1

Uiteraard blik ik evenals een jaar geleden weer vooruit, zoals zoveel trendwatchers, marketeers en strategen dat doen. Overtypen van andermans inzichten wil ik niet, een aantal interessante lijstjes geef ik je op voorhand:

Trendwatching.com: half a dozen consumer trends for 2009 met neologismen als
nichetributes, luxyoury, feedback 3.0, econcierge, mapmania en licht aan het eind van de tunnel: happy ending. (PDF). Naast de gratis web- en PDF-versie is er uiteraard een uitgebreid, tegen betaling te verkrijgen, trendrapportage.

Het Cutter Consortium heeft voor 2009 5 trends en 5 antitrends geformuleerd. Eerst de trends volgens Clutter:
1. Bedrijven proberen overbodige processen en technieken te schrappen. Nuchter beschouwd de voortdurende drang naar efficiency.
2. Data warehouses, vocabularies en ontologies groeien in de medische wetenschap.
3. Open source krijgt een tweede kans.
4. Cloud computing en virtualization zijn groeiers.
5. Goedkope disk arrays groeien is ook een groeimarkt.

Clutter benoemt als anti-trends, kortom de verliezers:
1. Social networking
2. Mashups
3. Grootschalige VoIP en unified communication implementaties
4. Analytische en Business Intelligence toepassingen
5. Vervanging van verouderde infrastructuur. Positief geformuleerd: die mogen nog langer in de lucht blijven.

Dan Schwabel, schrijver van Me 2.0 en Personal Branding Magazine, doet op zijn Personal Branding Blog een terugblik op zijn voorspellingen voor 2008 (zijn ze uitgekomen?) en kijkt vooruit naar 2009. Wat hem betreft een groeispurt voor (personal) branding ten koste van media als kranten en onvoldoende uitgeruste sociale netwerken.

ReadWriteWeb, altijd een interessante bron van nieuwe vondsten en besprekingen, heeft een aantal voorspellingen, extrapolaties zo je wilt, rondom social networking en social media verzameld.

Over Google producten zijn tiental voorspellingen genoteerd. Ter ontnuchtering is het ook zaak de recapitulatie van Google's 2008 voorspellingen na te lezen.

Gartner vat voorspellingen samen in "Technology convergence, consolidation and alternative delivery models are significantly impacting the market for social software and collaboration." Heb je (via je werkgever) toegang tot de volledige Gartner rapporten, heb je wat te lezen. Op 23 december 2008 verscheen Web 2.0 User Categories: Beyond Digital Natives and Digital Immigrants en een dag later het voorspellende The evolution of the web aan toegevoegd.

Ik doe mijn vooruitblik vanuit het heden, met voorbeelden die ik nu tegenkom en graag plaats in wat grotere ontwikkelingen. Vanwege de hoeveelheid een tweeluik, vandaag deel 1, morgen deel 2.

Rationalisatie in sociale netwerken / microblogging platforms
Het sluiten van Pownce 15 december 2008 zal niet uniek blijken te zijn. Als ik mezelf neem als representatief web 2.0 gebruiker, denk ik dat Kwippy een volgende is. Twitter is gewoon marktleider, groeit en bloeit en heeft in de loop van 2008 een volwassen niveau van beschikbaarheid bereikt. Toepassingen worden voornamelijk voor Twitter geschreven, weinig voor andere platforms.

Ook activity streaming of life streaming applicaties zullen een splitsing zien tussen kansrijken en kansarmen. Wie bekommert zich (nog) om Mugshot of iminta als je al Friendfeed of Plaxo hebt? Kansrijke toepassingen bieden meer dan alleen maar aggregeren van profielen en RSS streams.

Productiviteit: meer met minder
Het kan altijd efficiënter. Dat Gmail sinds 9 december de functie Tasks heeft gekregen, is geen toeval. Toepassingen als Digsby (IM + e-mail + social networking in één client) of Ping.fm (1 bericht wordt naar diverse statussen / profielpagina's, e.d. gestuurd) en de Blog plugin Zemanta eindigen niet voor niets als finalisten in de 2e Open Web Awards, die Mashable.com organiseerde.

We blijven lezen, maar ook vooral anders
Nee, misschien lees je nog niet met een Amazon Kindle of Bebook. Binnenkort kun je je Nintendo DS niet alleen voor spelletjes meenemen op de wintersport, maar ook om eens een goed boek te lezen. Met een speciale cartridge 100 Classic Book Collection is een eerste honderdtal Engelstalige werken beschikbaar, waarop geen auteursrechten meer berusten. Klassiekers van Shakespeare, Dickens, Verne en Dumas voor bij de open haard.

In de toekomst kun je via WiFi extra boeken downloaden, wie weet wel Nederlandstalige werken.Mobiele telefonie - computer - fotografie versmelten verder
Laptops worden netbooks en een Sinterklaashit in 2008: mini laptops. Voorheen mobiele telefoons worden complete computers. Touch screen of volledig QWERTY-toetsenbord is al lang niet meer voorbehouden aan een hippe iPhone of HTC. De Blackberry Storm, Nokia N97, Sony Ericsson Xperia X1 enzovoorts concurreren gewoon mee naar jouw gunsten.

Labels: , ,

Overwegingen bij migratie beheer webpagina's

De kerstvakantie is voor mij diverse jaren een goede gelegenheid om migraties van een CMS of het opzetten van een nieuwe website door te denken en te voeren. In eerdere jaren is zo de overstap van het instabiele CMS Xoops naar Joomla 1.0.x gemaakt voor henkjanvanderklis.nl, is PHPGedview ingezet als beheersysteem voor de Stamboom Van der Klis en is een jaar geleden de website voor CNS Balkbrug opgeleverd.

Blogger naar Wordpress?
Voor mijn weblog trok me het open source en rijke Wordpress om vanuit het wat stuggere, en zeker op self-hosted accounts, gesloten Blogger (al weer jaren onderdeel van Google). De overstap, geen migratie van Ewout Wolff's Onedaycompany.nl site, was een zetje om het zelf ook te gaan doen.

Ik wilde geen overstap, maar een nette migratie van de 2200 posts uit de afgelopen 5 jaren. De Blogger importfunctie van Wordpress zou hierin kunnen voorzien (let op: zonder labels!), ware het niet, dat:
- je handmatig alle posts zou moeten toewijzen aan categorieën;
- er niet gemigreerd kan worden vanaf een self-hosted via FTP publishing onderhouden Blogger weblog. Vreemd idee, want de gepubliceerde HTML files staan een directory verderop als de map waarin de Wordpress installatie staat op dezelfde server.
- work-arounds als het tijdelijk publiceren van alle weblog posts op een Blogspot.com locatie als vertrekpunt voor import, ook niet werkt.
- de importfunctie per saldo geen connectie wil maken met www2.blogger.com zonder aan te geven wat eraan schort.

By the way: aan de recente 'vernieuwing' van Blogger zelf: import/export van een Atom XML file heb je in deze niets. Wordpress kan er niet mee overweg.

Op 29 december heb ik via m'n Twitwall de vorderingen laten weten. Eindstand: geen succes. Wordpress lijkt bijzonder interessant voor een fresh install, niet voor een migratie.

Joomla 1.0x naar Joomla 1.5.x

Met Joomla! zelf heb ik goede ervaringen. De site voor Evangelische gemeente De Graankorrel heb ik met Joomla 1.5 gemaakt, en de pluspunten ten opzichte van 1.0.x zijn met name in de back-end aan te wijzen. Migratiestappen zijn ook hier een kwestie van goed lezen en hopen dat het goed gaat.

Of Joomla 1.0.x naar Wordpress?
Er zijn ook overwegingen om van Joomla naar Wordpress over te stappen. Is een blogformaat niet voldoende voor je eigen portal? Moet er wel een volledig CMS aan te pas komen? En wat zijn de functionele verschillen tussen Joomla en Wordpress eigenlijk? OK, ook hiervoor zijn slimme programmeurs zo aardig om een brug te slaan met een 6-staps migratieplan. Met Wordpress 2.3.2 is het database schema echter gewijzigd, en dus blijft het opletten. Een versie 3 is getest met Joomla 1.0.12 en WordPress 2.3.2, maar hoe zou dat gaan met 'mijn' Joomla 1.0.15 Stable richting Wordpress 2.7? Niemand die daar garanties voor geeft.

Het kan ook geïntegreerd, zoals de CorePHP site voorstelt: Wordpress voor de blog, Joomla voor de rest (autorisatie, links, ...)

If it ain't broke, don't fix it
Anders dan vanuit een instabiel platform als Xoops zo ongeveer moeten overstappen naar elk beter alternatief, werken de Joomla 1.0.15 Stable en Blogger instanties goed. Afblijven dus maar? Of toch vanaf morgen de stoute schoenen aan en evolutionair beginnen met henkjanvanderklis.nl, om goede redenen ('t is meer dan een blog) met Joomla 1.5.8? En moet ik content wel verspreiden over weblog en portal? Genoeg om verder over na te denken. Tips en suggesties, liever werkende oplossingen of praktijkvoorbeelden dan persoonlijke stokpaardjes, zijn uiteraard welkom!

Labels:

29 december 2008

Ampelmännchen

Hoewel de Berlijnse Muur nu 19 jaar geleden is neergehaald, kun je de sporen van voormalig Oost-Duitsland en de deling tussen West- en Oost-Berlijn nog goed zien. De troosteloze flatwijken langs de S-Bahn naar Oranienburg, sowieso het parallel bestaan van U-Bahn en S-Bahn, en natuurlijk het Ampelmännchen. Zelf was me de afbeelding op de voetgangerslichten niet als eerste opgevallen, de kinderen natuurlijk wel, omdat deze duidelijk afwijkt van wat ze gewend zijn in Nederland.

Het groene mannetje loopt met een opgeheven arm, het rode steekt zijn armen wijd uit. De in 1961 ontworpen figuurtjes zijn in heel Oost-Duitsland doorgevoerd, hoewel pas in 1974 als standaard vastgelegd. Het poppetje had ook een educatieve rol in het televisieprogramma Verkehrskompass.

Na de val van de Muur greep de Europese standaardisatiedrang om zich heen. Veel voormalige Oostduitse voetgangerslichten werden omgebouwd, maar in 1996 werd de beweging Rettet die Ampelmännchen opgericht en een souvenirlijn aangelegd. De actiegroep had succes: het Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven en er zijn zelf weer enkele teruggeplaatst, zelfs in het westelijk deel van Berlijn. Ostalgie op z'n best. Sinds 2004 zijn er ook Ampelmädchen - met rokje en vlechtjes.

Je snapt welk t-shirt ik als aandenken aan onze korte vakantie in Berlijn heb gekocht ;).

Labels: , , ,

28 december 2008

Berlijn en Potsdam verbonden

Dinsdag 23 december bracht de ondergrondse U6 en bovengrondse S2 ons naar Potsdam, waar we de tram naar de plaatselijke Brandenburger Tor namen. De gezellige Brandenburger Strasse met de kerstmarkt waren vandaag niet het doel, wel het Park Sanssouci.

In de wintermaanden natuurlijk geen spuitende fonteinen, groene bossages, laat staan een overdaad aan toeristen. Op ons gemak wandelden we langs het Schloss Sans-Souci,

de Orangerie, het Drachenhaus en Bellevue.

Op zo'n gure wintermorgen maakt het Neues Palais nog de meeste indruk.

In tegenstelling tot het zichtbare verval van diverse anderen paleizen en huizen in het park is dit paleis niet alleen jong, maar ook recent gerenoveerd. Met nog een stop bij het Charlottenhof verlaten we het park en stappen om 12.45u op de RegionalExpress trein terug naar Berlin Zoologischer Garten.

Met de M45 bus naar Richard-Wagner Platz, vandaar wandelend naar Schloss Charlottenburg.

Terug met de bus M45 naar Zoologischer Garten en verder met de U2 naar Alexanderplatz, waar we ons in Loxx op de 3e etage van het Alexa Centre vergapen aan de 700 vierkante meter miniatuur treinopstelling met diverse Berlijnse gebouwen en landschappen, een heus vliegveld en een Rijksdagterrein in opbouw. Via een serie computers met Trainware wordt het complex bestuurd en met de lichten gespeeld.

Zeker de minuten dat het avond en nacht is, zien er geweldig uit!

De vele foto's van Loxx staan op Flickr.
De kerstmarkt buiten het Alexa Centre, zoals de zweefmolen en het uitzicht op de Fernseh Turm inspireerde de kinderen weer voor thuis te maken Legobouwsels.


Woensdag 24 december
wilden we voor de reis naar Balkbrug eerst naar de Dierentuin, maar vanwege de miezerregen, verruilden we dat voor een autorit naar Potsdam, toch ongeveer op de route naar huis. We wilden Cecilienhof, waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Potsdam Conferentie heeft plaatsgevonden, zien, evenals het Holländisches Viertel.

OK, in de zomer ziet Cecilienhof er minder troosteloos uit, toch is het een interessant pand temidden van een villawijk, dat herinneringen aan een rijk verleden oproept.

Potsdam zelf is knus en uitnodigend. De Hollandse Wijk doet vertrouwd aan.

Plannen voor een nieuw bezoek, maar dan in de zomermaanden zijn er ook. Nu, terug naar huis. En dat gaat - nu al die Poolse bouwvakkers thuis zijn - een stuk sneller dan op de heenweg.

Labels: , ,

27 december 2008

Berlijnse Bezienswaardigheden

Maandag 22 december was een dag zoveel mogelijk hot spots van Berlijn te zien, rekening houdend met drie kinderen. Ik twijfel of je met een stadsrondrit of georganiseerde groepsreis meer hebt kunnen zien.

Vóóraf hadden we opgezocht wat nu de lipstick en poederdoos zijn. Het zijn de Berlijners die de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche, zowel het verwoeste gedeelte als de ernaast geplaatste, door Egon Eiermann ontworpen nieuwe kerk zo noemen. Volkskrant heeft het voor ons beschreven.

's Morgens vroeg (even voor tienen) zat de kerk nog dicht, evenals het Kaufhaus des Westens (foto's). De olifantenpoort bij de ingang van de Zoologischer Garten is voor de kinderen natuurlijk een leuke plek om te poseren. Dat we later in de kranten lezen, dat een gek het gisteren gewaagd heeft naar ijsbeer Knut te springen om hem te aaien in ruil voor vingers, voedt de beeldvorming verder.

Bus M100 bracht ons een paar kilometer verder naar de Grosser Stern rotonde, waar de Siegessaüle met het beeld van Victoria staat. Oversteken gaat veilig via de voetgangerstunnels. En je kunt helemaal naar boven met de wenteltrap!

De beelden van U2's Bono in de videoclip van Stay! (Far Away, So Close) staan ons natuurlijk scherp voor ogen.

Even verderop aan de Spreeweg staat het Schloss Bellevue, helaas alleen van buiten en een afstandje te fotograferen. De wandeling door Tiergarten leidt naar Haus der Kulturen - Tipi, een blik op de Bundeskanzleramt (geen medelijden met Angela Merkel die in zo'n complex haar woning heeft) en een blik bij daglicht op de Reichstag.

Minder belicht in het westen, niettemin ook een onderdeel van de Berlijnse geschiedenis zijn de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het Sowjetisches Ehrenmal aan de Strasse des 17. Juni, net ten zuiden van de Brandenburger Tor laten we daarom niet links liggen, overigens evenmin als de nabijgelegen Berlin Infostore om 'foute' souvenirs te kopen.


Wat bedoeld was als indrukwekkend holocaust monument nodigde onze kinderen uit om verstoppertje te gaan spelen. Ach, ook daar zou je aan diverse dieperliggende gedachten uit kunnen putten. Meer foto's...


Een paar straten verderop aan weerszijden van een zoveelste kerstmarkt de Frazösischer Dom en Deutscher Dom.

Na de erg goedkope en lekkere lunch bij Lekkerbek in de Friedrichstrasse bekijken we Checkpoint Charlie, verbazen ons over de aantrekkingskracht van deze plek en zoeken en vinden vervolgens naar de echte Mauerreste in de Kochstrasse en bij de Topographie des Terrors.


Met enkele minuten sta je in een andere wereld, die van de moderne kantoorpanden, winkelcentra en entertainment die Potsdamer Platz heet.

Ook hier kerstmarkten, sneeuwhellingen, het Arkaden winkelcentrum en natuurlijk het Sony Center met dat prachtige dak, kortom een walhalla voor fotograaf, spelende mens en shopaholic.


Het begint te schemeren, maar we gokken erop dat de Gedächtnis Kirche nu wel open is. Met de metro ben je er zo.

Wat een prachtig lichtspel in het nieuwe gedeelte, en wat jammer dat in het verwoeste gedeelte zo weinig van de muur- en plafondschilderingen bewaard zijn gebleven.

Gisteren hadden we vanuit de Rijksdagkoepel al de verlichte koepel van de Neue Synagoge gezien. Met de metro rijden we daarom nu in het donker nog even naar Oranienburgerstrasse. De synagoge is om 17.35u net gesloten, maar van buiten is 'ie ook mooi! We schuiven even verder bij Las Cucarachas naar binnen. Dit Mexicaans restaurant biedt tussen 17 en 19u 50% korting op de hoofdgerechten.

Voldaan nemen we de metro terug naar Kaiserin-Augusta-Strasse en de hotelkamer. Alle foto's van 22 december 2008 staan op Flickr.

Labels: , ,

26 december 2008

Berlijn - van en naar het oosten

In drie dagen neem ik je mee naar onze vijfdaagse vakantie in en rond Berlijn van 20-24 december 2008.

Op weg
Ik verwachtte op zaterdag 20 december niet veel drukte en dus vertrokken we vlak voor tienen via de N48-A37-A31 en A30 naar het oosten. Met ons echter trokken ook voertuigen met alle mogelijk denkbare oosteuropese kentekenplaten oostwaarts, met files en een gemiddeld lage snelheid tot gevolg. Na 17.30u arriveerden we bij Hotel-Pension Canaletto ten zuiden van vliegveld Tempelhof in Berlijn.

Na de tassen uitgepakt te hebben gingen we weer naar buiten, verkenden vanaf de Tempelhofer Damm de winkels, eetgelegenheden en het fraai verlichte Ullsteinhaus.

Yucatan Mex bood in november en december 50% korting op de hoofdgerechten, genoeg om ons naar binnen te lokken. De familiekamer in het hotel is op de begane grond aan Burgemeisterstrasse 2, met een sleutel om zelf vanaf de straat naar binnen te kunnen. De Prius mag de 4 dagen lang gratis voor het appartementencomplex gratis aan de stoep staan.

Vertel het je kinderen
Johan krijgt op school via lessen en school tv en thuis van verhalen het nodige mee over de Tweede Wereldoorlog. Vooraf hadden alle kinderen al de nodige vragen en eigen beelden bij gaskamers en concentratiekampen. Daarom leek het ons goed de kans de Gedenkstätte Sachsenhausen, ofwel het voormalige Konzentrationslager Sachsenhausen bij Oranienburg, een klein uur met de S-Bahn 1 buiten het centrum van Berlijn te bezoeken.

De nagebouwde barakken, appelplaats, ziekenboeg, het Station Z (verwijzend naar het einde van het alfabet, ook Zyklon B, de gebruikte pesticide in de gaskamers), de keuken, foto's van mensen en gevonden voorwerpen maakten behoorlijk indruk.

Ook het DDR bewind gebruikte de overblijfselen van het kamp als educatief middel voor de schoolgaande jeugd.


Oost-Berlijn

's Middags met de S1 terug naar Friedrichstrasse en vandaar met de S5 naar Alexanderplatz. Het panorama na opstijgen uit de ondergrondse overweldigt. Een 'verplichte' stop bij de wereldklok.


De wachttijd om in de Fernsehturm naar 203,75m hoog te mogen gaan, gebruikten we om een kerstmarkt, de Berliner Dom en omgeving te bekijken.
Het uitzicht vanuit de bol in de tv-toren is gaaf, zowel met helder weer overdag als, zoals wij deden, in de avondschemering.

Lichtpunten
Met de S1 naar Unter den Linden bracht ons dichtbij de Brandenburger Tor

Deze vormde tevens het decor voor een feestband uit de joodse gemeenschap die de start van het Chanoeka feest met Berlijn deelde.


Vervolgens hadden we bij de Reichstag opnieuw geluk. Vanwege onze twee jongste dochters hoefden we niet in de rij te staan, maar mochten we de invalideningang nemen. Binnen enkele minuten liepen we in de koepel en hadden een prachtig uitzicht over de omgeving.


Oosters eten
Met de S1 en U6 reden we weer terug naar de Tempelhofer Damm. Na even rust, hebben we gegeten aan de overzijde van de 'Damm' bij het 'Fernoster' (Indiaas, Indisch) restaurant Aaina, goed verzorgd en lekker!

Op Flickr staan veel meer foto's en video's van onze trip naar Berlijn.

Labels: , ,

25 december 2008

Waarom Kerst? Wie was Jezus Christus?

Dat Kerst als geboortefeest van Jezus Christus niet thuishoort op 25 december, was al langer bekend. Dankzij de computer en een toegewijde wetenschapper wordt 'de ster van Bethlehem' toegeschreven aan een conjunctie tussen Venus en Jupiter op 17 juni in het jaar 2 voor Christus.Wie was Jezus Christus? Het antwoord op die vraag roept meteen een vervolgvraag op: wil ik hem leren kennen? Dat kan ook modern door bijvoorbeeld de Jesus Film te bekijken via iTunes (13 afleveringen), iPod of de afleveringen te downloaden via iJesus.nl.

Het is de meest bekeken en vertaalde film ter wereld en uitgebracht in bijna 1.000 (!) talen. Alle opnamen werden gemaakt in het land en op de plaatsen waar Jezus leefde en werkte. Meer dan 5.000 joodse en arabische figuranten werkten mee aan deze bijzondere productie die op honderden miljoenen mensen een diepe indruk maakte.

Fijne Kerstdagen!

Labels:

24 december 2008

1% club brengt ontwikkelingshulp dichtbij

Kerst en anders de goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn vaak aanleiding te overwegen goede doelen te (gaan) steunen of ruimhartiger te zijn. Hopelijk gebeurt dat uit vrije wil en weloverwogen en niet om je geweten te sussen. Om (ontwikkelings)hulp nog dichterbij te brengen, is de 1% club gelanceerd.


Want ondanks de krediet-, financiële of economische crisis waarin we zijn beland (en o, wat slurpen we alle nieuwsberichten daarover op), leven we nog steeds in rijkdom. En andere wereldburgers?
* Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft van minder dan 1 euro per dag.
* Bijna 1 miljard mensen gaan elke dag met honger naar bed; hiervan is 300 miljoen kind.
* Meer dan 1 miljard mensen heeft geen toegang tot schoon drinkwater.
* Een vrouw op het Afrikaanse continent heeft een kans van 1 op 16 om te sterven tijdens de zwangerschap of de bevalling. In Nederland is dat 1 op 3.500.

Wat is er bijzonder aan de 1%club?

Op de 1% club website kies jij de ontwikkelingsprojecten die volgens jou het beste bijdragen aan armoede bestrijding. Je 1% komt direct bij het door jou gekozen project terecht. Elk project heeft een eigen pagina met projectinformatie, een weblog, foto’s en filmpjes zodat je zelf kan volgen wat er met je geld gebeurt. De Volkskrant vatte het samen als Ontwikkelingshulp 2.0: social networking en liefdadigheid ontmoeten elkaar.

De 1% club wil deze kleinschalige, particuliere ontwikkelingsprojecten een platform bieden. Iedereen is welkom om z’n project aan te melden en online te presenteren

Overhead, de strijkstok van goede doelen fondsen
Het geld dat je doneert gaat rechtstreeks naar de projecten. De 1% club houdt slechts 1% service fee in van particulieren en 5% van bedrijven. Dit geld gebruikt de organisatie voor het onderhouden van de website, de administratie en de marketing.

Heb je mijn weblog over verplicht tienden geven of vrijwillige giften gelezen? De 1% verwijst naar voor sommigen wenselijke niveau van ontwikkelingshulp van de Nederlandse overheid (in 2007 0,7%), terwijl anderen juist een verlaging voorstaan. Slotvraag voor deze laatste groep: hoe rechtvaardig je dat?

Labels: , ,

23 december 2008

Microblogging updates december 2008 - 2


Twitters eigen verdienmodel?
Twitter CEO Evan Williams gaf onlangs in een interview aan serieus na te denken over het eigen verdienmodel, logisch. Of dat verdere samenwerking met Yahoo!, betaalde business varianten voor in-company microblogging, een advertentiemodel of een betaalde pro-versie (die dan eindelijk wel groepen ondersteunt?) is, wil hij (nog) niet zeggen. De oplossingen van derden blijven maar oppoppen. Je zou de krachten kunnen bundelen. Bloggers als Dan Farber en Guy Kawasaki denken al wel na over een betaald gebruik van Twitter. Immers, niet alles wat je dankbaar gebruikt hoeft gratis te zijn, toch? De tussenstand in Kawasaki's onderzoek geeft duidelijk aan, dat er best geld uit de groep gebruikers te halen is.

Check advertizing options on my Twitter profile

TwitterGadget
TwitterGadget is een Twitter gadget dat je nu in Gmail kunt opnemen en de belangrijkste client functies kan vervullen. De uitleg hoe je gadgets aan Gmail toevoegt en de locatie van de gadget xml moeten voldoende zijn. De geluiden op Twitter zelf over TwitterGadget zijn positief, mooi.

Splittweet
Mocht je meerdere Twitter accounts (moeten) beheren, dan is SplitTweet een uitkomst. Een enkele interface voor het versturen van berichten en het monitoren van al die volgelingen. Nu nog volledig web-based, maar in de ontwikkelstraat zitten een desktop client en iPhone app.

BigTweet
Als de 140 tekens in een normaal Twitter bericht te weinig vindt, kun je naar BigTweet om er 280 tekens in te typen. BigTweet splitst ze voor je en post ze naar Twitter. Dat kan via een bookmarklet vanaf elke webpagina. Ook zijn speciale Unicode tekens te gebruiken. Ook verzorgt BigTweet url shortening zonder de webpagina waar je bent te verlaten.


Ding it's up or down!
Dingitsup.com is een website monitoring service die je per e-mail, SMS of Twitter @reply kan informeren over het down of weer up komen van een website naar keuze. Je hoeft niet zelf de eigenaar te zijn van de website. In mijn geval was dat natuurlijk wel m'n testcase.


Fleck Lite
Fleck Lite is een post een bookmark op Twitter service. Je urls worden keurig ingekort, je kunt een persoonlijke boodschap kwijt en je bericht wordt opgeslagen bij Fleck. Tenslotte biedt Fleck je doorklik statistieken.
De makers kunnen het je in 1 minuut 15 uitleggen.

Fleck Lite introduction from Patrick de Laive on Vimeo.

Je eigen microblogging netwerk
Heb je in de kerstvakantie tijd over, kun je je eigen microblogging netwerk opzetten op zowel Buzzable.com, Shoutem, Yonkly als Twingr.com.

Alternatieve microblogging netwerken
En naast Twitter, Jaiku, identi.ca, etc. worden nog steeds nieuwe microblogging platforms gelanceerd of meer bekendheid gegeven. De afgelopen weken bijvoorbeeld:
- Utterli (voorheen Utterz)

HP legde Twitter onder de loupe
Zit je nog te twijfelen over bijvoorbeeld zakelijk toepassen van microblogging, lees dan HP's onderzoek Social networks that matter: Twitter under the microscope (PDF) of de samenvatting van web strateeg Jeremiah Owyang.

Google Friend Connect inclusief Twitter
Op 15 december maakte Google bekend Twitter opgenomen te hebben in Google Friend Connect. Hieronder een illustratie van de werking bij het aanmelden / wijzigen van je Google Friend Connect gegevens:

Labels: , ,

22 december 2008

Myspace ontdekkingen december 2008 - 2

Chelsie Boyd
Chelsie Boyd is lid van de Evolve Youth Church in Griffin, Georgia. Ze is nog maar tiener, en zoals veel muzikale kinderen al vroeg door haar ouders op zangles gestuurd. Op haar 9e werd ze 'ontdekt', waarna Jason Hoard, producer en lid van According to John met haar een debuutalbum in elkaar zette. Voor haar 2e album Enter In werkte Chelsie met producer Eric Copeland (Creative Soul Records). Radiosingles en nationale distributie in de VS waren het resultaat. Van Enter In hieronder de muziekvideo van Nothing Back.

Verder kennismaken met Chelsie Boyd kan op haar website, Myspace en Last.fm. Verder kun je haar The Gift of Christmas uit 2006 nog even meepikken.

Lisa Miskovsky
Lisa Miskovsky werd in 1975 in Obbola bij het Zweedse Umeå geboren. Met haar titelloze debuutalbum en single Driving One of Your Cars zette ze zich in 2001 meteen op de kaart. Ze kreeg Swedish Rock Bear awards. In 2003 bracht ze het popalbum Fallingwater uit, dat vette #1 posities opleverde: Lady Stardust en Sing to Me. In augustus 2006 werd Changes uitgebracht met de singles Mary en Sweet Misery als singles, opnieuw goed voor 2 Swedish Rock Bear awards. Haar Shape of My Heart werd door Backstreet Boys uitgevoerd. Haar stemgeluid is ook te horen to the track Dead End in Come Clarity, een 2006 album van de Zweedse melodic death metal band In Flames. Hieronder de video van What If

En niet te vergeten Still Alive, uit de soundtrack van het game Mirror's Edge:

Lisa verder verkennen kan op Last.fm, Myspace, Youtube en Facebook.

Strobegirl
Strobegirl nodigde me uit via haar Reverbnation profiel, maar is uiteraard ook op Myspace te vinden. Akoestische luisterliedjes in de trant van Julianne Regan / All About Eve, Björk of Madonna in haar rustiger tijden.


strobegirl
Quantcast
Ze verkoopt haar muziek via 7Digital.

Eric Daniel & Friends
De in Rome woonachtige saxofonist Eric Daniel heb ik ook via Reverbnation en Myspace leren kennen. Deze sympathieke man speelde met een keur aan artiesten: Miles Davis, Jimi Hendrix, Barry White, Yusef Lateef, Debussy, Taj Mahal, Hazrat Inayat Khan, Cannonball Adderley, James Moody, David Sanborn, Tom Scott, Mike Brecker, Brad Mehldau, Paul Horn, Marvin Gaye, John Coltrane, Alice Coltrane, Prince, Chaka Khan, Björk, Zucchero, Alicia Keyes, Babyface, Eric Clapton, Tower of Power, Robert Daniel, Dave Leibman, Joni Mitchell, Kirk Whalum, Ernie Watts en nog vele anderen. Zijn smooth jazz, R&B en funk deuntjes klinken erg lekker.

Eric%20Daniel%20and%20FriendsQuantcast
Op Myspace, Youtube en Last.fm kun je meer horen en zien.

Dat muziek verbindt laat de video van Rendez-vous al Quadraro goed zien.

Labels: ,

21 december 2008

Muziek in de samenkomst - christelijk vermaak?

Waar muziek in de samenkomst een bindend, interactief, gezamenlijke lofprijzing element zou moeten zijn, is de inrichting in veel gemeenten, jeugdkerken en bewegingen zo goed, dat je je meer toeschouwer voelt. Graag deel ik wat gedachten hierover.

Veel live worship albums hebben het publiek zover naar de achtergrond gemixt, dat in elk geval de indruk wordt gewekt dat de aanbiddingsleider de artiest in het midden van de belangstelling staat. Kijk maar naar de opstelling van de muzikanten ten opzichte van het publiek. Ik illustreer dit met een willekeurige opname, A New Hallelujah van Michael W. Smith.

My utmost for his highest, natuurlijk je moet je best doen. Maar kwalitatief zo hoogstaande 'kunsten' scheppen ook afstand. Als beginnen muzikant kom je niet snel aan de bak bij een combo, band of muziekgroep die de muzikale en geestelijke kwaliteitslat hoog legt.

In plaats van samen te zingen wat op je hart ligt, elkaar aan te vullen, overdenking, getuigenis af te wisselen met gebed en zingen, zoals in kleine groepen vaak meer gewoon is, wordt worship in de gemeente (te) ver geprofessionaliseerd.

Onderstaande aanbieder van stelt zelfs het succes van een aanbiddingsdienst afhankelijk van het product Interactive Worship Live.


En wat te denken van WorshipKitchen? Spontaan wat liedjes op papier zetten, je gitaar pakken en spelen is niet meer goed genoeg. Deze stralende blondine is zo verrukt over de diensten van WorshipKitchen (great ingredients for worship), dat je je bij een TellSell uitzending waant.

WorshipKitchen is een multi-media platform om aanbiddingsleiders te helpen bij het plannen en voorbereiden van aanbidding. Downloaden, organiseren, rippen en branden (!) en overzetten van alle mogelijke media typen. WorshipKitchen heeft alles van losse liedjes, backing tracks, stereo tracks, gratis tekstvellen, overhead transparanten, akkoordenschema's, iWorship video's, training video's en nog veel meer. Je kunt ze vinden op Twitter, Myspace, Virb, Worshipcommunity.com, Songdiscovery.com, Shoutlife en natuurlijk hun eigen weblog.

Dan wil er op zondag toch ook van genieten? Let's hear it for the band!. Overweldigd door zoveel moois sta je te gapen, hef je - omdat de rest dat ook doet - je handen omhoog, applaudiseer je luid en galm je de bekende liedjes mee. Helemaal opgeladen ga je naar huis, speelt je worship CD's en overbrug je de tussentijd (werk, vrienden, school, gezin) naar de volgende samenkomst. Puur vermaak, de opium van het volk, zo je wilt.

Ik recenseer voor BottomlineOnline.nl heel wat worship CD's en duik dus regelmatig in de achtergronden, biografieën bij deze albums en kom helaas teveel promotie voor het genre en de muzikant(en) in kwestie tegen. Hoe anders de eenvoud van de twee gevangenen Paulus en Silas die 's nachts lofliederen zingen. Niet om de tijd te doden, maar in alle mogelijke omstandigheden, dus ook in gevangenschap (waar je geen CD's, WorshipKitchens, Youtube video's, etc. tot je beschikking hebt) God te prijzen voor wie Hij is.

Labels: , ,

20 december 2008

MindMeister nader bekeken

Naast korte product updates laat ik je regelmatig ook mind mapping producten in meer detail bekeken. Twee weken geleden was dat nog ConceptDraw Mindmap, nu Mindmeister.

Anders dan online werken aan mind maps erbij te bieden, zoals MindManager en ConceptDraw, is MindMeister alleen maar online mind mapping, maar weer niet zonder de offline gebruiker te vergeten.

Met behulp van Google Gears kun je de online gemaakte mind maps downloaden en offline gebruiken / presenteren.

Inloggen kan met eigen Mindmeister credentials of OpenID. Importeren van bestaande mind maps uit FreeMind, Mindjet MindManager (versie 6 en hoger) en platte tekstbestanden is mogelijk. Het publiceren gaat gemakkelijk en de toegankelijkheid is in te stellen, bijvoorbeeld zo open, dat maps online bijgewerkt kunnen worden. Notificaties van updates kun je via e-mail, IM, Twitter of Skype krijgen.

Hieronder mijn eerste gepubliceerde mindmap, een samenvatting van het bijpassende Encyclopdia of e-collaboration.

Exporteren van je Mindmeister creatie is gelukkig ook voorzien: zowel het eigen bestandsformaat, MindManager, Freemind, RTF, PDF en image zijn mogelijk. Versiebeheer (een soort opgevoerde Ctrl-z) is nuttig, zeker bij online samenwerkingsverbanden. Heb je medewerkers uitgenodigd, kunnen zij ook je online mindmap bijwerken.

Geistesblitz
Geistesblitz is de Evernote of Readitlater voor MindMeister. Vanaf je webbrowser, je Mac Dashboard, Windows Sidebar of Yahoo! Widgets Desktop kun je ideetjes direct in je default mindmap plaatsen, zelfs zonder eerst in te loggen.

Je kunt zelfs je mind maps via e-mail of SMS voeden.

Het verschil tussen de Premium versie ($4/maand) en Business versie ($6/maand) is Team administration interface, Branded login and custom subdomain en Pre-populated friends lists. Een 30-dagen versie is gratis.

Conclusie
MeindMeister is voor online mind mappen een prima voorziening. Import/export met andere toepassingen werkt goed en de prijsstelling is schappelijk.
Als je een friend invite wil hebben, moet je me even een commentaar sturen.

Labels: , ,

19 december 2008

Evernote updates leiden tot hernieuwde kennismaking

Evernote zat in september 2008 in een overzicht van hulpmiddelen om aantekeningen te maken en terug te vinden. Eerlijkheidshalve was de kennismaking toen kort en vluchtig. Ik was overgestapt op de Firefox add-on Read It Later, maar miste vorige week toch de StumbleUpon of Clipmarks achtige functies om meer te bewaren dan een url alleen.

Positieve geluiden via Twitter over Evernote en een e-mail van Evernote, dat er al 500.000 gebruikers zijn, haalden me over om het product nogmaals te proberen. Ik heb meteen volledig uitgerold: de Windows Mobile versie op mijn smartphone en op beide computers de Windows desktop client, bookmarklet en Firefox webclipper. En of het niet genoeg is, is in Outlook ook een Add to Evernote knop opgedoken. De introductie laat de diverse mogelijkheden even zien.

Al deze clients en hun achterliggende databases worden continu gesynchroniseerd, zoals ik ook van Read It Later gewend was. De clients zijn in de nieuwste versie sneller en stabieler, en dat is te merken.

Er komt nog meer moois aan. 10 december maakte Evernote een partnerschap bekend met Eye-Fi. Input van je digitale camera kan via een Eye-Fi SD card geïnterpreteerd worden en omgezet in echte aantekeningen. Hoevaak maak je tegenwoordig niet een snapshot met je camera bij een whiteboard om via een image viewer de verschillende handschriften zelf over te zetten?

Overigens zijn de SD cards met bijbehorende software niet goedkoop.

Windows Mobile update
Ik ben op het goede moment ingestapt. Sinds 24 november is de Windows Mobile versie sterk verbeterd. Het bekijken, zoeken en bewerken van aantekeningen wordt ny binnen Evernote zelf gedaan, een enorme snelheidswinst is het resultaat.

Het is mogelijk ook bijlagen bij een note op te nemen en die over apparaten heen te synchroniseren tot 256MB totaal. Abonnees van de premium versie kunnen alle soorten bestandsformaten kwijt.

Meer weten over Evernote en hun updates? Dat kan via de weblog, Twitter, Facebook en FriendFeed.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

18 december 2008

2008 Kerstalbums - 2

Ik heb na het uitbrengen van de bespreking van diverse nieuwe kerstalbums nog wat muzikale kerstcadeaus voor je gevonden. Ik wil ze niet bewaren tot 2009, dus met een week te gaan zal ik me concentreren op kerstalbums die je via iTunes, ofzo online kunt 'scoren' om op tijd te zijn.
Dat past ook in het tijdsbeeld. De Amerikaanse online-muziekmarkt groeit verder en zal in 2013 41% marktaandeel hebben. Echter, de muziekmarkt als geheel krimpt.

The Violet Burning - Divine
Sferische rock en al jaren succesvol als independent opererend 'doen' Michael J Pritzl, Lenny Beh, Chris Buelow, Daryl Dawson, ofwel The Violet Burning naast hun recente drop-dead album ook een gratis downloadbaar kerstalbum Divine in de aanbieding.

Als je dit alternatieve kerstcadeau, een .zip file van ruim 70MB hebt uitgepakt, is het resultaat een 9 tal bekende kerstliedjes in een herkenbare setting: De opener Christmas Baby Please Come Home (ooit groot gemaakt door U2's Bono, nu Pritz met 77's/Lost Dogs Mike Roe als gastvocalist), O Come Let Us Adore Him en O Holy Night (een duet met Emily Martin) en Star Of Wonder (We Three Kings) als drie breekbare ballads op rij. Lichtvoetig verder met Blue Christmas Sandy Claws is Back in Town (opnieuw met Mike Roe), afgewisseld met klassieker The First Noel (met Miletwo Church) en de #1 kersthit Last Christmas (leuk uitgevoerd met Michelle Rogers) en een eigen versie van Little Drummer Boy.
En die winterse Amsterdamse grachten op de hoes zijn natuurlijk echt iets om trots op te zijn.

BarlowGirl - Home For Christmas
Het trio zussen BarlowGirl, bestaande uit bassiste/zangeres Alyssa Barlow, drummer Lauren Barlow en gitarist Rebecca Barlow) konden niet achterblijven en brachten onlangs Home For Christmas uit. Zangpartijen staan centraal, vergeet vooral de rock op de reguliere albums als het recente How Can We Be Slient (2007).


Sara Groves - O Holy Night
Na persoonlijke ontboezemingen als gelovige en ouder (en de combinatie) klinkt O Holy Night als een lichtvoetige muzikale trip. Sara Groves vindt het leuk cadeautjes in te pakken (Toy Packaging) en heeft uiteraard diverse bekende kerstliedjes in het repertoire (O Holy Night, Silent Night, Go Tell It On The Mountains). Maar er is meer, zoals de zelfgeschreven Peace, Peace, Star of Wonder en It's True, dat de zangeres oorspronkelijk voor de door Jars of Clay opgezette hulporganisatie Blood:Water:Mission werd geschreven.

Via de Amerikaanse iTunes store is O Holy Night voor $9.99 voor jou.


Gabriela Hindy - Oh Holy Night
Gabriela Hindy gaf onlangs onder dezelfde titel haar visitekaartje af. Ze deed als indie artist al tour ervaring op met Shoutfest, Crossover Festival en Ichtus en werkte samen met Decemberadio, Caleb Rowden, and Josh McDowell. Gabriela werkt met Marty MaGehee (4HIM) aan haar 2009 debuutalbum, maar de eigen arrangementen van O Holy Night mogen er absoluut zijn.


Various artists - X Christmas 2008
En ben je de zoete vocalen en voor de hand liggende arrangementen zat, dan beveel ik de verzamelaar X Christmas 2008 bij je aan. Op Amazon.com kun je lekker voorluisteren naar

Laat je verrassen door David Crowder Band (Feliz Navidad), Thousand Foot Krutch (Jingle Bell Rock), Hawk Nelson (Gloria) of The Almost met Little Drummer Boy. Geniet van Switchfoot (Evergreen), Anberlin (Christmas, Baby Please Come Home) of Kutless met een heftige versie van Mary, Did You Know. Project 86 weet je versterker te vinden met This Time of the Year, evenals Seventh Day Slumber met Do You Hear What I Hear. Na de guitar riffs kun je hip-hoppen met Kj-52 (It's Christmas Time) of met Jaymes Reunion Rockin' Around The Christmas Tree, waarna Corey Crowder je muzikale kerstfeest nog enigszins beschaafd afsluit met Angels We Have Heard On High.

Naast Amazon.com kun je deze 17-song verzamelaar kopen op bijvoorbeeld iTunes.

Michelle Tumes - Christmas is Here

Save the best for last, zal ik maar zeggen. 20 november 2007 is de in eigen beheer opgenomen kerst EP Christmas Is Here van Michelle Tumes uitgebracht, maar ten onrechte onopgemerkt gebleven. Ik ben al jaren zeer gecharmeerd van haar warme vocalen en met veel strijkers gedragen eigen melodieën.

Een met eigen teksten aangevulde en sterk bewerkte versie van Joy To The World, klokgelui in Merry Christmas (& a Happy New Year), Christmas Is Here / Carol of the Bells, een gedragen versie van O Come, O Come Emmanuel en een medley van Joyful, Joyful, We Adore Thee / Angels We Have Heard On High. Deze 5-song EP is een aanrader en natuurlijk via iTunes te krijgen.

Labels: , ,

17 december 2008

Meso-blogging TwitWall en TwitBlogs

Als je de geneugten van microblogging van Twitter en die van een normale macro-blog (tekst, plaatjes, video's, hyperlinked teksten) wilt combineren en niet vast wilt zitten aan de begrenzing van 140 karakters, is er een tussenvorm die ik maar even meso-blogging noem.

In december werd me Twitblogs getipt.

Verwacht een blog service zonder toeters en bellen, maar wel effectief en efficiënt, zoals Tumblr. Je kunt met je Twitter credentials naar binnen. Elk bericht wordt op zowel Twitter als Twitblogs gepubliceerd. Je zou van Twitblogs dus een nieuwe website kunnen maken. Natuurlijk heb ik Twitblogs even getest. Opvallend is het jatten van je eigen Twitter profiel, timeline en vrienden, alsof Twitblogs een laag over je bestaande Twitter profiel is.

Een Spartaans uitgevoerde text editor, maar wel met de mogelijkheid om plaatjes en objecten te embedden, zoals Youtube filmpjes of gadgets.

Het resultaat van je creatie wordt als link, in mijn test drive, http://cli.gs/NsyG4p op Twitter zelf gepubliceerd. En zo bouw je op Twitblogs een eigen rijkere timeline op.

Maar....
wat blijkt is, dat TwitBlogs een schaamteloze kopie is van TwitWall. Ooit was maker Sam Sethi zelf een fan van Twitwall, maar besloot met partner Roger Kondrat TwitBlogs te maken. Dus even terug naar TwitWall.

Op TwitWall kun je, zoals je al verwacht, met je Twitter credentials naar binnen. Onderstaande juffrouw wacht je op, zodat je geprikkeld wordt een eerste bericht te schrijven.

Ik heb dezelfde test gedaan als op TwitBlogs, en direct valt de uitgebreidere editor op.

Verder zijn TwitWall's pluspunten ten opzichte van TwitBlogs:
- een Addthis.com widget aan de rechterzijde om posts direct te delen in sociale netwerken;
- naast je standaard Twitter profiel ook andere Twitter accounts en profielen kunnen aangeven.
- Ook na publicatie kun je direct je boodschap wijzigen
- onderaan je scherm zie je de laatste updates op het TwitWall netwerk, wat weer aanzet tot verder lezen.
- Je TwitterGrader score.
- Commentaar op andermans Twitwall berichten worden automatisch gepost op Twitter.

Een interessante toepassing van TwitWall is bijvoorbeeld TMcDermott's Flixpicks met memorabele filmmomenten, natuurlijk mogelijk gemaakt door Youtube.

Ik blijf buiten ruzies tussen creator en kopietjestrekker. Zelf vind ik de functionaliteit en gebruikerservaring tellen, en dan heeft TwitWall mijn voorkeur.

Labels: , , ,

16 december 2008

Uitbreidingen bij Lijit en MyBlogLog

Lijit biedt advertentienetwerk
Lijit verzamelt al ruim 1 jaar en 8 maanden de content van mijn weblog en dat van mijn netwerk (via bijvoorbeeld Del.icio.us contacten, bevriende bloggers, andere profielen sites en pagina's waarop ik content genereer). Daar komen dus heel wat trefwoorden in voor, die zich lenen voor marketingdoeleinden. Lijit gebruik ik voor de zoekfunctie vanaf mijn weblog. Lijit is nu gestart met een eigen advertentienetwerk.

Als publicist van content bepaal je zelf of je je zoekresultaatpagina's beschikbaar stelt voor advertenties, en welke prijs je rekent voor de diverse advertentieformaten. De opbrengsten worden 50/50 verdeeld tussen jou en Lijit. Lijit moet aan de andere kant adverteerders trekken. Afhankelijk van de hoofdonderwerpen van je weblog, je prijsstelling ben je interessant, of niet natuurlijk.

De advertentiemogelijkheden voor mijn Lijit account kun je bekijken. Ik ben benieuwd.

MyBlogLog heeft nu topics

Yahoo's MyBlogLog heeft haar eigen zeitgeist opengesteld onder het tabblad Topics. Het laat zien welke onderwerpen in de geïndexeerde blogosphere en andere content pagina's populair zijn. MyBlogLog heeft met 450.000 eigen communities en 645.000 leden een flinke hoeveelheid data om statistiek op te plegen.

Of ik direct de onderwerpen aan zal passen aan de populariteit van topics als
Chicago Tribune, Jennifer Lopez, Jay Leno, Terminator Salvation en Jessica Biel? Denk het niet :-)

Labels: , ,

15 december 2008

Twones in beta test nader bekeken

Twones is 10 december in private beta gegaan. Ik was één van de gelukkigen om te mogen testen. Deze zomer heb ik heel even de alpha version geprobeerd, maar die deed het gewoon niet.

Twones houdt net als Last.fm een profiel bij van muziek die je beluistert via Windows Mediaplayer, iTunes of Winamp op je pc, maar ook die je op het web in Flash beluistert. Videoclips op YouTube, liedjes op Myspace, Last.fm, streams bij de VPRO of tracks op mp3-zoekmachines tellen zo ook mee in de opbouw van je muziekprofiel. In totaal volgt Twones via zijn IE/FF browser add-on 22+ sites en services.

Twones combineert het tracken van muziek met een eigen sociaal netwerk met volgelingen/te volgen mensen, uitwisseling van korte berichten, profielen en dergelijke. Pas in de loop van 2009 is de site helemaal klaar. Hieronder een demo.

De eerste eigen testronde 's avonds verliep niet goed. Na installatie van de software, zowel de Windows client als de Firefox browser add-on heb ik via iTunes, Mediaspeler en Last.fm diverse CD's en liedjes beluisterd, zonder dat de liedjes op de website in mijn profiel terechtkwamen. Met de instant vertoning van beluisterde tracks op Last.fm viel dit tegen.

De volgende morgen pikte Twones de afgespeelde deuntjes wel goed op, en begonnen de hitlijsten zich te vullen. Een volgende test is de muziekbibliotheek. Daarvoor een zoekactie op The Echoing Green. Het resultaatscherm laat onder meer zien:
- de vondsten op Flickr en Youtube
- de gebruikers die The Echoing Green liedjes hebben afgespeeld
- similar artists van Last.fm
- concerten van Eventful
- welke tracks nog meer geïndexeerd zijn door Twones.
- welke albums / tracks je via Amazon kunt kopen
- Twitter berichten met The Echoing Green.
Zo wordt slim content bij elkaar gebracht van diverse sociale netwerken en dus een stimulans gegeven aan het verder uitbreiden van je netwerk met liefhebbers van dezelfde artiesten en bands of juist een verbreding van je muzikale horizon.

Labels: , ,

14 december 2008

3e advent worship shopping

De derde adventszondag, in totaal kijken veel gelovigen 4 zondagen verwachtingsvol uit naar Kerstmis, kan ook maar zo opnieuw een ronde langs de winkelstraat, factory outlet of kerstmarkt betekenen. Ondanks de financiële crisis verwacht de detailhandel hier meer 3% meer omzet dan in december 2007, namelijk €720.000.000.
Wat dat betreft doen we in bestedingsdrang in december niet onder voor de Amerikanen. Tijd om even stil te staan en te kijken.

Kerst kan nog steeds levens veranderen. De initiatiefnemers van adventconspiracy.org willen dan ook graag een verandering, namelijk:
- worship fully
- spend less
- give more
- love all
Concreet meedoen kan via de website, Facebook en Myspace. Wat het inhoudt om weer naar mensen om te zien, terug te geven, lief te hebben en te vergeven laat Michael W. Smith treffend zien in de videoclip van Healing Rain.

Labels: ,

13 december 2008

Microblogging updates december 2008 - 1

Pownce sluit 15 december
Nog twee dagen en dan sluit Pownce de website na de overname door Six Apart. Bestaande berichten kun je via een export hulpmiddel veiligstellen. Voor de Twitter kloon met bestandsbijlagen en uitgebreidere profielopties is het over en uit. Sixapart is de naam achter de toepassingen Vox en TypePad. Uiteraard worden Pownce gebruikers aangemoedigd de gratis persoonlijke blogservice Vox te omarmen. Ik zelf heb 1 december mijn Pownce vrienden uitgenodigd me via Twitter te volgen.

Even geen OpenMicroblogger voor Twitter

Na eerdere toenaderingspogingen heeft Twitter zich teruggetrokken uit het Openmicroblogger.org initiatief. Als bijna-monopolist een begrijpelijke keuze.
OpenMicroBlogger is een flexibel multi-person communicatiehulpmidddel, om hiermee eigen online communities te starten. Met OpenAppStore.com is een serie extensies toe te voegen aan de kern.

Filemeldingen via Twitter
Echt Nederlandse toepassing voor ons verstopte wegennet is de twitter gebruiker @onderweg. Leuk voor de 10% Nederlanders met een onbeperkt mobiel internet abonnement. @onderweg bericht elke file op de A-wegen, iets waarvoor ikzelf de tegen lokaal telefoontarief werkende Eileen en tegenwoordig de TMC meldingen gebruik.

Voor rijders op een vast traject (één of enkele A-wegen) kan het nog specifieker, want er zijn ook @a1info, @a2info, etc. aangemaakt. Vreemd genoeg ontbreken na mijn kritische test dergelijke twitter accounts voor de A29 (Rotterdam - Dinteloord), A32 (Meppel-Leeuwarden), A37 (Hoogeveen - Duitse grens, ok zelden een file), A59 (Oss - Hellegatsplein), A325 (Arnhem - Nijmegen) en A348 (Velperbroek - Doesburg). Dat zullen wel niet de enige ontbrekende snelwegen zijn.

Tweet Cloud via Tweetstats en Wordle
Wil je ook zo'n kerstboom met woorden optuigen, dan kan dat bijvoorbeeld van de content van je Twitter berichten. TweetStats, dat niet alleen statistiek pleegt op je microblogging berichten, kan de resultaten van de tweet cloud ook doorgeven aan Wordle.net, dat onderstaande visualisatie maakt.


Twitpay - micropayment meets Twitter
Twitpay is in het gat gesprongen om micropayments met Twitter mogelijk te maken, een soort Twitter variant van Rabobanks SMSBetalen.
Twitpay maakt gebruik van Paypal. Als je in een tweet het twitpay keyword meestuurt, bijvoorbeeld "@hjvanderklis twitpay $1 for providing this great resource", zorgt Twitpay voor de afboeking. Stel je hebt meer dan $10 op je Twitpay tegoed staan, dan kun je die via Amazon gift cards of een gift aan goede doelen uitbetalen.
Voor overboekingen vanaf $1 neemt Twitpay $0.05 als commissie.


Twollow - automatisch volgen van twitteraars
Twollow.com maakt het mogelijk om op basis van ingegeven termen automatisch Twitteraars voor je te volgen die in hun tweets ook dergelijke termen gebruiken. Helaas hangt er een behoorlijk prijskaartje aan $150. Tot nu toe gebruikte ik daarvoor Tweetscan en bepaalde ik handmatig over wel of niet volgen. Hieronder de demo van Twollow.

Quick Twollow.com Demo from jon on Vimeo.

Tweetvalue.com - hoe waardevol is jouw profiel
Gewoon fun om je eigen 'waarde' te vergelijken met anderen. OK, aan toppers als Barack Obama ($41,150) of Scobleizer ($9,668) tip ik met $526 niet en ik verdien met deze score ook geen eurocent, maar leuk is het wel eventjes.

Vraag en aanbod
Twitter had voor $500 miljoen kunnen zijn aan Yahoo!, maar dat (kerst)feest ging nog niet door. Zelf kocht Twitter in november Raelity.org met Rael Dornfest, de man achter Stikkit en mijn voormalige persoonlijke assistente Sandy. Stikkit en Sandy zijn er op 8 december mee gestopt. Wie weet in welke vorm de achterliggende technologie binnenkort onder de Twitter vlag weer terugkomt.

I Want Sandy komt terug als open source initiatief
Fans van Sandy hebben de handen ineengeslagen. Tientallen ontwikkelaars hebben het plan om Sandy vanaf de basis als open source initiatief opnieuw op te zetten. In de eerste release mogelijk nog niet met alle features, maar hoe meer hoe liever. De voortgang kun je volgen op de weblog Sandy's Back en via Twitter (@mysandy)

Vraag Mr Tweet who should I follow?
Door Mr Tweet te volgen op Twitter krijg je antwoorden op de vragen:
- wie zijn mijn volgelingen die ik ook zou moeten volgen?
- welke invloedrijke mensen zou ik moeten volgen?

Mr Tweet doet dat door je netwerk (vrienden van vrienden) na te speuren en biedt je een keurige persoonlijke rapportage aan. De dienstverlening van Mr Tweet zal binnenkort verder uitgebreid worden met productiviteitsverhogende opties. 'k Ben benieuwd.

Tweet Grid
Simpel, maar erg handig is een tabelmatige weergave van een aantal Twitter Search resultaten via TweetGrid.com. Van 1x1 tot 3x3 tabel en natuurlijk met eigen zoektermen in te vullen. De weergave van de zoekresultaten wordt real-time geactualiseerd. Populaire onderwerpen, trends, nieuws is zo makkelijk te volgen. En o, wat verslavend zijn dergelijke schermen: je blijft kijken.


All I want for Tweetmas 2008
En evengoed als onze eigen @Sinterklaas op Twitter actief is, is de Kerstman dat in Amerika. Je kunt je kerstwensen kwijt op Tweetmas of rechtstreeks twitteren aan @tweetmas

Labels: , ,

12 december 2008

Windows Live Sync vervangt Foldershare

Microsoft had FolderShare om je bestanden te synchroniseren tussen computers. Ik heb er dit voorjaar rond het ook nog steeds in ontwikkeling zijnde Live Meshaandacht aan besteed. Dit product is vervangen door Windows Live Sync, we mogen het FolderShare 2.0 noemen, maar de naamgeving pas beter in de Live-serie.


Nieuw in Windows Live Sync:
- synchronisatie nu voor maximaal 20 mappen met elk maximaal 20.000 bestanden;
- single sign-on met Windows Live-id.
- integratie met Prullenmand op eigen Windows desktop. Er is geen aparte Trash map meer nodig.
- Unicode bestandsnamen in vreemde talen worden nu ook ondersteund.

Labels:

11 december 2008

Wiseline en thisMoment zetten je levenslijn online

Naar aanleiding van mijn bespreking van Dipity kreeg ik van de Nederlandse makers van WiseLine de uitnodiging ook hun concept te bekijken. Dipity, een service die je web 2.0 activiteiten niet in een stream, kolommen, maar in een tijdlijn grafisch weergeeft, zou een concurrent zijn, naast de mij nog onbekende concepten Kronomy (3D weergave van je leven) en Miomi (user generated history - it's all about time).

OK, op naar Wiseline.com voor een testronde.


Helemaal geen activity streaming of life streaming op basis va elders gegenereerde content, maar plotten van je eigen belangrijke levensmomenten inclusief een waardering op een schaal van -5 tot +5, om je pieken en dalen te illustreren. Het resultaat kun je als widget exporteren naar Hyves, Myspace of je weblog.

De web 2.0 elementen komen wel terug, in het kunnen waarderen van andermans levenslijnen en het bijvoorbeeld uitbeelden van een jaar of maand met je vrienden. Bijvoorbeeld: hoe stonden we rond Y2K of 9/11 in het leven? Onderstaand jaaroverzicht 2008 in woord en beeld is een leuke invulling van de mogelijkheden.

Dat bracht me bij de conclusie, dat je hier meer kunt praten van een tijdlijnvariant van Visuaelcv.com, je visuele cv in letterlijke zin. VisualCV.com nam ik vorige week onder de loupe.

WiseLine praat momenteel Chinees, Koreaans, Engels, Portugees, Engels, Duits, Italiaans en Nederlands. Als ondersteuning voor de levensloop kun je je media bij Flickr, Picasa en Youtube betrekken. Mijn Flickr account met duizenden foto's werd echter niet herkend, en om nu levensmomenten per stuk in te voeren met telkens een fotootje erbij te plakken, gaat me echt veel te veel tijd kosten.

Oplossing van Wiseline voor Flickr foto's
Mijn opmerkingen hierboven zijn ook bij de makers van Wiseline opgemerkt. Daarop kreeg ik onderstaande oplossing aangedragen.
Het klopt namelijk dat Flickr foto’s niet automatisch geïmporteerd worden. Dit komt omdat wij nog niet de mogelijkheid gevonden hebben om albums (sets in Flickr) in de WiseLine te plaatsen. Foto’s kunnen wij wel direct plaatsen. Maar wij hebben hier bewust niet voor gekozen omdat de WiseLine onoverzichtelijk wordt met zoals in jouw geval, duizenden foto’s. Echter de albums worden wel geladen in het media center.


Je kunt dan Flickr selecteren en een of meerdere albums aan het LifePiece toevoegen.

Ook kun je het album openen en enkele foto’s selecteren om deze toe te voegen aan het LifePiece.

Ik heb dit ook met jouw Flickr account geprobeerd.

En ook daar kwamen alle albums in het media center te staan. Ik hoop dat ik hiermee je probleem met Flickr hebt opgelost, aldus Rick Hermans van Wiseline. Bedankt!

Conceptueel uit hetzelfde hout gesneden: thisMoment
Een aantal dagen nadat ik Wiseline had bekeken, werd de startup thisMoment bekend gemaakt, zowaar een directe concurrent en aanbieder van eenzelfde concept. Natuurlijk ziet het grafisch ontwerp er anders uit, maar de lust verging me direct om voor deze in beta staat verkerende starter een beta key aan te vragen.

Wil je meer weten, bekijk dan de tour.

Conclusie
Interssant concept voor visualiseren van je cv of je bijzondere levensmomenten, maar voor een drukbezet persoon als mij veel te bewerkelijk en zonder directe toegevoegde waarde.

Labels: ,

10 december 2008

Zoeken en vinden met WhoDitty en Search.io

WhoDitty
Hoe vaak gebeurt het als muziekliefhebber niet, dat je op zoek bent naar die ene artiest bij een tekstregel, een frase, of gewoon meer van een artiest wilt weten? WhoDitty is een zoekmachine annex sociaal netwerk dat zich daarop richt. Via een search bar (dus ook standaard via add to search bar aan Firefox toe te voegen) speurt WhoDitty moeiteloos naar de gezochte informatie, zoals hieronder op "Life is Life":

WhoDitty werkt ook aan de uitbouw van een sociaal netwerk rond artiesten en bands, met blogs, foto's, etc. Het verdienmodel zit voorlopig in de verkoop van CD's en MP3's die via doorklikken op zoekresultaten worden getoond. Affiliate met Amazon.com is duidelijk zichtbaar.

Search.io
Search.io benadert zoeken op het web weer anders. Uit een picklist kies je de categorie waarin je wilt zoeken. OK, appels met appels vergelijken, dus in mijn geval Lyrics met "Life is Life".

Resultaat is een scherm met tabbladen met de verschillende zoekmachines waarin deze meta search engine is geweest, advertentieblokken met zowel tekst- en beeldadvertenties van Google.

Zoekresultaten zijn beter dan met WhoDitty, maar de presentatie is minder mooi, namelijk gewoon een hitlijst in een frameset en naar mijn smaak veel aandacht voor de advertenties. Bij een zoektocht naar Photos zie je ook gewoon letterlijk de Flickr pagina in de frameset, inclusief de mogelijkheid om aan te loggen, jammer.
Analoog kun je met Search.io bijvoorbeeld zoeken naar CSS Galeries, Recipes, Blogs, web 2.0 sites of Stock markets om maar een paar te noemen.

Labels: , ,

09 december 2008

In-company microblogging

Twitter groeit en bloeit steeds meer, maar is en blijft natuurlijk openbaar. Kortom, je moet evenals met een gewone weblog opletten wat je over je werk(gerelateerde zaken) schrijft. Tussen alle Twitter klonen en andere stiefkinderen zijn er toepassingen die microblogging binnen de bedrijfsmuren mogelijk maken. De ontwikkeling was onlangs voor New York Times zelfs aanleiding voor een artikel.

Yammer
Yammer is een microblogging platform. Naast het verzenden en ontvangen van berichten via een SSL beveiligde site kun je er groepen aanmaken, aan de hand van tags naar onderwerpen zoeken. Aanmaken van een account gaat op basis van je zakelijke e-mailadres.

De status quo van Yammer is hiermee direct duidelijk: van de ruim 80.000 Capgemini werknemers zitten er 80 op Yammer. De berichtenstroom lijkt meer op een wadi dan een rivier.

De eerste werknemer moet natuurlijk zo'n bedrijfsnetwerk claimen, waarbij de @bedrijfsnaam.landcode aangegeven moet worden, zodat verificatie van collega's mogelijk is.

Anders dan in Twitter kun je bestanden als bijlage bij je bericht zetten en ook buiten de berichten om zoeken naar bestanden en afbeeldingen. Ook kun je een uitgebreid profiel invullen met je expertises, werkgevers en scholen.

Yammer biedt zelf drie client applicaties, voor AIR toepassing voor de desktop, iPhone en Blackberry. Ook kun je gratis via SMS updates ontvangen en kun je via een IM client met Yammer communiceren.Yammer is voor de gebruikers gratis. Wil je als bedrijf meer administratieve opties en beveiligingsmogelijkheden, betaal je na een eerste maand gratis $1 per gebruiker.

Of Yammer echt gaat vliegen ligt aan de adoptie door je collega's, daarmee moet het door dezelfde curven als ooit e-mail, Office Communicator, SharePoint, wiki, etc.

Present.ly
Present.ly biedt een soortgelijke webtoepassing. Hieronder de pitch video:

Ten opzichte van Yammer zitten er wat opvallende extra's in Present.ly:
- modificatie van pagina thema's en kleurstelling;
- een Windows mobile en Fluid client;
- mogelijkheid om met Twitter API te communiceren; Twitter clients kunnen zo gemakkelijk aangepast worden om ook met Present.ly overweg te kunnen.

Helaas moet er na de 60 dagen periode van Present.ly wel betaald worden, ervan uitgaande dat je geen microblogging netwerk opzet voor een maximum van 5 gebruikers.

SocialCast
SocialCast biedt naast microblogging:
- profielpagina's
- sociale netwerken (verdergaand dan de groepen in voorgaande applicaties)
- ideeënbus
- Q&A

De eerste 5 gebruikers zijn gratis, in de self-help editie betaal je $5 per gebruiker per maand extra. Een maatwerk enterprise solution heeft een onbekende prijs.

Labels: ,

08 december 2008

Myspace ontdekkingen december 2008

Candice Clark
Deze blonde zangeres Candice Clark zegt van zichzelf zo ongeveer op het podium geboren te zijn. Op haar zevende heeft ze zich al voorgenomen zangeres te worden. Via kerkkoren en musicals probeert ze haar popliedjes nu langs allerlei (online) kanalen aan de man te brengen.

In april 2007 kwam haar EP Let Go uit. Helaas is het nieuws op haar officiële website niet actueler dan augustus 2007.

Tamara Rodriguez
De Mexicaanse zangeres Tamara Rodriguez heeft aardige ballads en popliedjes.

Hieronder de videoclip van Habanera

Verder kennismaken kan op Youtube, Myspace en Last.fm.

Prisma
De Zwitserse progressive rockband Prisma uit Zürich was ook zo'n aparte ontdekking. Hun live band heet Pixel Punx. Hieronder de clip Over Bodies & Cases van het album Collision.


Soapbox
De emotional alt rock van de Duitse Soapbox verdient ook je aandacht. Diverse liedjes en achtergrondinfo vind je op Myspace. Hieronder de clip van Raindrops over Baghdington:


Now & Forever
Now & Forever begon in Minneapolis en werd aanvankelijk vaak vergeleken met Thrice, Circa Survive en MeWithoutYou. Hun nieuwe five song EP heet of wounds and blessing. Met hulp van Zach Parnell en Izaac Burkhart (Weaver at the Loom) klinkt deze wat donkerder dan Spell It in the Skysound.

Labels: ,

07 december 2008

Maaltijd van de Heer - ernstig of blij?

In vrijwel alle kerken en gemeenten wordt periodiek het Heilig Avondmaal (ja, met hoofdletters, en vaak 's ochtends, onbegrijpelijk voor een niet-gelovige), eucharistie of Maaltijd van de Heer gevierd. Afhankelijk van het soort kerk waar je naartoe gaat, wordt het elke samenkomst, eenmaal per week, maandelijks, eenmaal per kwartaal of slechts bij hoge uitzondering gevierd. Vorm, regelmaat en deelname worden allemaal per denominatie ingevuld.

Vaak hangt er een zeer ernstige sfeer rondom de maaltijd, worden bijbelteksten met vermaningen gelezen, of neemt slechts een klein deel van de kerk of gemeente deel, hetgeen de indruk geeft, alsof het wel heel bijzonder en voor slechts weinigen toegankelijk is.

Karakter maaltijd van de Heer

Lang voordat je met een ouweltje of stukje brood en een klein slokje wijn of druivensap een 'maaltijd' hebt, was de maaltijd waarover je leest in Matthe¨s, Marcus, Lucas, Handelingen, 1 Corinthiërs 11, etc. een liefdesmaal (agape maaltijd Judas 1 vers 12), een feestelijke maaltijd waarvoor iedereen wat meeneemt en ook deelt met de anderen. Deze praktijk liep in Corinthe niet goed. Daarop slaat het veelvuldig gelezen stuk van Paulus in 1 Corinthiërs 11 verzen 17-34:
"Nu ik u toch aanwijzingen geef: ik kan u niet prijzen om uw samenkomsten. Die doen meer kwaad dan goed. Om te beginnen: ik hoor dat u bij uw samenkomsten in de gemeente partijen vormt. Tot op zekere hoogte geloof ik dat ook. Het is onvermijdelijk dat er partijvorming onder u is, zodat duidelijk wordt wie van u betrouwbaar is. Alleen, u komt niet samen om de maaltijd van de Heer te vieren. Van wat u hebt meegebracht eet u alleen zelf, zodat de een honger heeft en de ander dronken is. Hebt u soms geen eigen huis waar u kunt eten en drinken? Of veracht u de gemeente van God en wilt u de armen onder u vernederen? Wat moet ik hierover zeggen? Moet ik u soms prijzen? Dat doe ik in geen geval. Want wat ik heb ontvangen en aan u heb doorgegeven, gaat terug op de Heer zelf. In de nacht waarin de Heer Jezus werd uitgeleverd nam hij een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood en zei: ‘Dit is mijn lichaam voor jullie. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken.’ Zo nam hij na de maaltijd ook de beker, en hij zei: ‘Deze beker is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt. Doe dit, telkens als jullie hieruit drinken, om mij te gedenken.’ Dus altijd wanneer u dit brood eet en uit de beker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer, totdat hij komt. Daarom maakt iemand die op onwaardige wijze van het brood eet en uit de beker van de Heer drinkt, zich schuldig tegenover het lichaam en het bloed van de Heer. Laat daarom iedereen zichzelf eerst toetsen voordat hij van het brood eet en uit de beker drinkt, want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer gaat, roept zijn veroordeling af over zichzelf. Daarom zijn er onder u veel zwakke en zieke mensen en zijn er al velen onder u gestorven. Als we onszelf zouden toetsen, zouden we niet worden veroordeeld. Maar nu velt de Heer zijn oordeel over ons en wijst hij ons terecht, opdat we niet samen met de wereld zullen worden veroordeeld. Daarom, broeders en zusters, wees gastvrij voor elkaar wanneer u samenkomt voor de maaltijd. Wie honger heeft kan beter thuis eten. Dan leiden uw samenkomsten tenminste niet tot uw veroordeling."
Helaas wordt vaak slechts een uitsnede uit deze context voorgelezen, wat tot die die drukkende sfeer (ben ik wel waardig om deel te nemen?) leidt.

Waar in Corinthe al sprake is van een gezamenlijk feestmaal, viert Jezus met zijn discipelen in de evangeliën nog een joods Pesach maal, dat qua samenstelling en viering anders is.

Nog verder van een gezamenlijk feestmaal als gemeente staat het ritueel van de eucharistie, een priesterlijk opheffen van brood en wijn, laat staan de leer van de transsubstantiatie waarbij brood letterlijk Jezus' lichaam en wijn letterlijk Zijn bloed wordt.

De gemeente zelf is het Lichaam van Christus (1 Corinthiërs 12), de manier waarop God nadat Hij Jezus heeft opgenomen in de hemel, letterlijk handen en voeten wil geven aan de verspreiding van het goede nieuws over de redding van de zondige mens. Als gemeente mag je vaak en vol feestvreugde samenkomen. En zoals bekend, hoort eten en drinken bij een feest. In eenheid met elkaar de eenheid met God vieren houdt ons ver van afgoden, zonde en onrechtvaardigheid (1 Corinthiërs 10). In die context is de maaltijd van de Heer een feest, geen mysterie, ritueel of dreiging.

Labels:

06 december 2008

ConceptDraw Office nader bekeken

In mei 2008 berichtte ik al kort over de release van ConceptDraw Office, een suite, waarin een mindmapping hulpmiddel, tekenprogramma en projectmanagement module te vinden is. Hoog tijd voor een nadere kennismaking, een volledige 30-dagen versie was immers gratis.

ConceptDraw PRO
Als alternatief voor Microsoft Visio is ConceptDraw PRO bedoeld. Diagrammen voor zakelijke en technische toepassingen, zoals stroomdiagrammen, floor plans, documentatie van bedrijfsprocessen, zelfs het ontwerp van je tuin, het kan met ConceptDraw PRO. Hieronder wat screenshots.
Versies zijn beschikbaar voor Windows XP, Vista, Mac en Ubuntu.
ConceptDraw is als losstaand product (EUR 199) te koop of als onderdeel van de suite (EUR 415).

ConceptDraw MINDMAP
De 6.1.1.0 versie start snel en ziet er op het oog erg compleet uit. Misschien wat te druk uiterlijk door de vele knopjes, panels en menu-items. Importeren van bestaande mind maps vanuit MindManager is mogelijk. Dat gaat niet helemaal foutloos. Met name de organic view, lijndikte, etc. ben je na import kwijt. Verder kun je Outlook task lists, projectgegevens uit ConceptDraw Project, MS Project binnenhalen, evenals tekstbestanden en zelfs een OPML. De bediening is intuïtief, dus vergelijkbaar met veel andere mindmapping pakketten. Inleertijd is daarmee beperkt. De brainstorm modus ontdoet je van het tekenen, maar verzorgt zelf de 'mapping' van je ideeën. Met een ingebouwde kookwekker wordt de resterende tijd keurig in de gaten gehouden.

Ten opzichte van MindManager geeft ConceptDraw MINDMAP extra tekenmogelijkheden. Templates zijn meegeleverd voor bijvoorbeeld projectplanning, SWOT analyse, het plannen van een vergadering of een organigram. Export is mogelijk naar bijvoorbeeld Office, webpagina's, PDF, MS Project via XML.

ConceptDraw Project
ConceptDraw PROJECT helpt je om je project(en) te beheren. Net als MS Project of Open Workbench kun je je taken, resources, afhankelijkheden, kosten en planningen erin kwijt. Import van MS Project XML bestanden is mogelijk.

Voor het genereren van fraai ogende rapporten wordt ConceptDraw Pro gebruikt.


Verdere ondersteuning
Anders dan andere pakketten wordt je na het downloaden van ConceptDraw elektronisch aan de hand genomen door Customer Support. Gratis training pack, vragen of alles gelukt is en een uitnodiging om eerste indrukken terug te sturen, goed hoor!

Conclusie
Voor zakelijk gebruik in en rond projecten is de ConceptDraw Office suite in combinatie met MS Office een prima combinatie, beter geïntegreerd, dan een combinatie MS Project, MS Office, MindManager, laat staan MS Office, Open Workbench met MindManager.

Labels: ,

05 december 2008

Magazines meer web-enabled - Zinio en Magcloud

In augustus stelde ik Mygazines aan je voor. Inmiddels is dat semi-legale upload-deel-archiveer initiatief ter ziele.

MagCloud - publiceer je eigen magazine
MagCloud maakt het mogelijk Word, kopieerapparaat en nietmachine te verruilen voor een cloud computing oplossing om je eigen magazine te publiceren.
"Freedom of the press is guaranteed only to those who own one."(A.J. Liebling)
Hewlett-Packard is de initiatiefnemer van MagCloud. Na het aanmaken van een gratis account en het natuurlijk zelf opmaken en van content voorzien van je eigen magazine, kun je je maaksel in PDF (8.5" x 11") uploaden naar MagCloud. MagCloud neemt je magazine op in hun online catalogus en zorgt via een print on demand model voor het full-colour afdrukken, verzenden en afrekenen van papieren versies.

Om een magazine te kopen betaal je $0.20 per pagina, plus $1.40 verzendkosten per magazine. Op dit moment is alleen verzending naar adressen in de VS mogelijk. Verdiensten uit de verkoop worden via PayPal met publicisten afgerekend. Helaas is niet op voorhand duidelijk welk percentage of bedrag per magazine voor jou is.

Zinio Inside
Ik heb een poos Computable gelezen met de Zinio reader. Zinio, een initiatief van VNU, presenteert zich als The World's Digital Newsstand, een model om de eigen magazines ook op het web aan de man te brengen. Zinio heeft geen Nederlandse vestiging of site (meer), maar je kunt wel bij de andere landen sites kijken.

Zinio Inside biedt je de mogelijkheid om zoekargumenten los te laten op al die magazine titels die Zinio kent. Na wat proberen merk ik dat Zinio je wel de vindplaatsen aangeeft, maar vervolgens graag heeft dat je het magazine zelf koopt. Van Explore en Share (via social networks en bookmarking services) kwam in mijn geval pas na wat pogingen iets terecht. Niet elke vondst geeft je de gelegenheid om echt op de betrokken pagina te gaan kijken. Hieronder een werkend voorbeeld op basis van 'Jennifer Hudson', een zangeres.

Prettig is wel, dat je de search bar van Zinio Inside met Add to search bar kunt toevoegen aan het rijtje Firefox zoekmachines om makkelijk vaker van deze service gebruik te kunnen maken.

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

04 december 2008

Het merk ik heeft een bijpassend cv

Personal branding, in keurig Nederlands het merk ik, heeft natuurlijk een platform, media nodig om zichzelf aan te prijzen.

Een curriculum vitae (cv, letterlijk levensloop) of portfolio wordt hiervoor al ruim 100 jaar gebruikt. De verkorte vorm, in het Engels treffend resume, genoemd, vat op een aantal A4-tjes je loopbaan, hobbies, referenties, ambities en opleidingen samen. Toen ik op het VWO bij Nederlands leerde hoe een cv geschreven moest worden, was 2 A4-tjes de norm. Mijn huidige cv in het Capgemini format is 14 pagina's en zal alleen maar groeien. Allerlei relevante zaken wil je immers kwijt.

Zo'n cv (op papier, Word of PDF) is een eerste selectiemiddel om kandidaten uit het aanbod te filteren. Profielen, zoals dat op LinkedIn worden ook geraadpleegd om consistenties te controleren. Hoe onderscheid je je dan? In de opmaak, taalgebruik en presentatie van het papieren cv? Ja, bijvoorbeeld. Enkele jaren geleden is bij Capgemini geëxperimenteerd met video cv's, waarvoor elevator pitches gemonteerd werden tot een soort wie-ben-ik-in-1-minuut presentaties. Zo'n cv werd als videobestand op een CD aangeboden bij een potentiële opdrachtgever. Ook kun je je video cv publiceren op bijvoorbeeld Videocvtube.com.

LinkedIn biedt sinds een maand de mogelijkheid om het profiel verder uit te breiden met je blog, Google Docs maar ook je Slideshare presentaties. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden om je cv meer op een portfolio te laten lijken.

VisualCV gaat nog een stap verder met de combinatie web 2.0 en cv. Je bepaalt zelf wat je op je cv zet en wat je deelt met de buitenwereld. De mogelijkheden reiken van tekst, info pop-ups over opleidingsinstituten en werkgevers, grafieken, audio en videobestanden, ingebedde Slideshare presentaties en koppelingen met sociale netwerken.

Het resultaat is een eigen online cv, dat jou letterlijk en figuurlijk in beeld brengt bij recruiters, resource allocators, werkgevers en opdrachtgevers.

In de praktijk
Wie wel eens een cv vanaf nul heeft opgezet, weet dat je dit niet op een achternamiddag doet. Ook VisualCV.com laat je dat ervaren, hoewel je met kopiëren en plakken een heel eind kunt komen. Niet voor niets bieden ze een dienst aan om met 3 werkdagen een eerste versie voor je op te stellen.

Niets hoeft in één keer af. Op www.visualcv.com/hjvanderklis kun je de vorderingen volgen.

VisualCV biedt professionals met zo'n cv de mogelijkheid om in een register elkaar te zoeken, te bekijken en contacten te leggen. Voor recuiters en werkgevers zijn de cv's natuurlijk ook welkom. VisualCV voorziet zelfs in een marktplaats voor gerelateerde diensten als het schrijven van een cv-tekst, coaching, beoordelingen, fotografie of video-opnamen. En dan heb je ten opzichte van een stuk papier of een profielpagina toegevoegde waarde!

Labels: , ,

03 december 2008

Spiral Up - tegendraads is succesvoller

De neerslachtigheid die uit een haast vastgelopen project, een teneur van herhaling, het gebrek aan perspectief kan komen, kan gelukkig omgedraaid worden. Ik had al een tijdje de @Someday actie Blog over Spiral Up staan, en nu is het de tijd ervoor. Noem het een oppepper.

Veel onderzoek naar het succes of falen van projecten zijn gericht op de faalfactoren,
- Waarom mislukken al die IT-projecten? (onderzoek Ernst & Young)
- Waarom IT-projecten mislukken (onderzoek Forrester)
- Project-falen verklaard (online discussie)
- Waarom e-commerce projecten mislukken (Empirium studie)
- Vijf redenen waarom projecten zo vaak mislukken (Sigma Online)
- Faalfactoren leren herkennen bij veranderings- en ICT-projecten (boek Paul Scheffers)

Best practices (denk aan de basis van de projectmanagement methode PRINCE2 of de systeemontwikkelingsmethode RUP) worden vervolgens uitgewerkt en aangeboden. Achterliggend principe is vaak risicobeheersing of damage control. De ondertitel van Paul Scheffers' boek luidt dan ook 'En hoe deze vroegtijdig te reduceren met behulp van risico-scorekaarten en praktische checklists'.

Jane Linder begon haar onderzoek ook vanuit die optiek, maar keerde het perspectief vervolgens,
"to encourage initiative champions to try an unconventional approach. I am convinced that uncommon success will result."
Waarom gingen 46 zeer succesvolle projecten nou wel goed? Het in 2007 geschreven boek Spiral Up: and Other Management Secrets Behind Wildly Successful Initiatives is het resultaat.

In een podcast van de American Management Association licht de schrijfster de hoofdpunten zelf toe.

Om uit de neerwaartse spiraal te komen, zijn de volgende principes belangrijk:
1. Maak ruimte. Sta het project toe in onvoorspelbare richtingen te groeien en te ontwikkelen.
2. Doe zeker de juiste dingen. Zorg ervoor de juiste antwoorden op de moeilijkste vragen te krijgen.
3. Maak een verschil. Leg je lat hoger om wat voorheen onmogelijk leek toch te bereiken.
4. Geef energie aan mensen. Creëer een omgeving waarin emoties 'mogen' en uitdagingen worden geboden.
5. Beweeg door naar boven. Elke verbetering is een stap naar een groter succes.

In Spiral Up gebruikt Linder voorbeelden van diverse projecten, van onderwater mijnbouw tot het voorkomen van sluiting van een olieraffinaderij. Ze laat zien, dat het niet alleen de leiders of managers zijn die het verschil maken tussen succes of falen, maar ieder in zijn/haar eigen rol in een willekeurig project.

De vijf succesfactoren grijpen op elkaar in, als in een open systeem, zoals het menselijk lichaam. Doelgericht zijn, een visie hebben zonder executiekracht en -ruimte is luchtfietserij (heel vrij naar Thomas Edison)

Van Amazon kreeg ik onder meer de volgende leestips bij Spiral Up:
- Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology (Henry Chesbrough)
- Open Business Models: How to Thrive in the New Innovation Landscape (idem)
- Dealing with Darwin: How Great Companies Innovate at Every Phase of Their Evolution (Geoffrey Moore)
- Five Minds for the Future (Howard Gardner)
- Smart World: Breakthrough Creativity and the New Science of Ideas (Richard Ogle)

Reblog this post [with Zemanta]

Labels: ,

02 december 2008

Kallout zoekt en vindt zonder je browser

Aan zoeken en vinden van informatie besteed ik net zoals jullie best wat tijd. Als dat efficiënter kan, zijn oplossingen altijd welkom. En eigenlijk zoek je het beste van twee werelden, de snelheid en gemak van een desktop search toepassing, zonder alle online vindplaatsen, zoals zoekmachines, multimedia directories, sociale netwerken, enzo te missen. Ook zoek je op meer plekken dan alleen in de browser, Outlook, een PDF bestand, een Word-document, etc. En daar komt Kallout om de hoek kijken.

Search outside the box is de tag line van Kallout. Een kleine desktop applicatie (3MB) nestelt zich keurig in je system tray. Het hulpmiddel is op allerlei plekken (Office suite, PDF, browser scherm, een losse search dock) te activeren door een tekst te selecteren met je muis. Kallout doet de rest met een mouse-over en ondersteunt vele online bronnen op het gebied van winkelen, referenties, video, mensen, locaties, nieuws en muziek.

KallOut Overview from kallout on Vimeo. Hieronder wat eigen voorbeelden. Eerst de selectie van een collega en Twitter vriend, Rick Mans in een Outlook mailbericht.Dan de selectie van 'De Graankorrel' met bijvoorbeeld de resultaten bij Flickr. Let wel, je hoeft Flickr niet zelf in de browser te openen, je ergens voor aan te melden, gewoon direct resultaten.


Handig is tenslotte de optie zelf Kallouts toe te voegen, denk aan de Firefox mogelijkheid zelf zoekmachines erbij te zetten in de search bar opties. In mijn geval heb ik Del.icio.us en Lijit toegevoegd, wat me weer verder helpt in het gericht zoeken naar informatie.

Labels: ,

01 december 2008

PeopleBrowsr biedt web 2.0 dashboard

Sommige web 2.0 aggregatoren verdienen extra aandacht, zeker als het veelbelovende start-ups zijn. Ditmaal belicht ik PeopleBrowsr voor je. Het werd me aangeprezen als
"PeopleBrowsr is a simple visual dashboard that adds more power to Twitter, your other online identities and those of your friends."
maar dat doet echt tekort aan deze webapplicatie.

Dashboard
Ja, na het opgeven van je credentials kun je Peoplebrowsr inzetten als dashboard voor je eigen Twitter, Friendfeed, Facebook, Identi.ca, Digg, Flickr, Upcoming, Seesmic, LinkedIn, Photobucket en Gmail accounts. Je kunt daarbij kiezen uit een visuele weergave (Gallery or Grid view) aan de hand van (profiel)foto's om verder te klikken en acties te doen.

Vooral de visuele weergave van LinkedIn connecties is vernieuwend. Des te meer reden om een profielfoto te plaatsen, mensen! Je kunt ook kiezen voor een content weergave (Stream view). Hier kun je kolomsgewijs, zoals in Tweetdeck de berichtenstromen van al je volgelingen, antwoorden, direct messages, public timeline, etc. bekijken.


Twitter client
De ingebouwde Twitter client laat je tweets zoeken, direct of met vertraging posten en biedt je inzicht in hot topics. Profielen van andere gebruikers kun je bekijken, inclusief hun berichtenstroom, opties om te volgen danwel het volgen te stoppen. Mogelijkheden om groepen aan te leggen en berichten naar leden uit je adresboek te sturen zijn er ook. Met speech bubbles kunnen actuele tweets van je connecties over de profielfoto's heen worden weergegeven. Je kunt elke post of feed van commentaar, antwoorden of retweet voorzien. Verder kun je filteren op locatie, maar bijvoorbeeld ook de resultaten van een zoekactie als aparte kolom (stroom met gerelateerde berichten) inzetten.

Player voor foto's en video's
Youtube filmpjes worden direct afgespeeld en je hebt directe toegang tot het profiel van degene die het filmpje heeft geplaatst. Idem voor de Flickr foto's. Snel bladeren door de foto's is voorzien, maar ook een zoekfunctie.

Peoplebrowsr is een rrg interessante open source toepassing. Ik heb de Alpha 0.691 versie voor de eerste test gebruikt, op 2 december is de 0.7 versie uitgekomen. Uiteraard is performance bij zo'n heftig ver-AJAXde applicatie een issue, zeker bij sterk toegenomen aantallen bezoekers. Ik wens de server beheerders en tuning specialisten nog veel sterkte.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker