Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 juli 2008

switchabit - gnip - ping.fm - middle man of 2008

Hadden we in de lijn van Dell's commercials geleerd dat cut the middleman verstandig was, is het voor aggregatie van web 2.0 informatiestromen wel handig ze erbij te hebben. Ik stel twee nieuwe producten en een opfrisser van een derde aan je voor.

switchAbit
Het posten van nieuwe content van je weblog, Flickr account en dergelijke richting Twitter is een stuk makkelijker door switchAbit te gebruiken. Deze software agent ondersteunt als bronnen of bestemmingen momenteel Blogger, WordPress, Twitter, Jaiku, Flickr, Facebook en Tumblr.

Ik heb geëxperimenteerd met deze public beta voor updates van Flickr en Blogger richting Twitter. Ik vond de bugs rond Blogger te hinderlijk om deze 'switch' aan te houden:
- berichten die op een toekomstige datum gepubliceerd worden en dus nog niet in de RSS feed opgenomen zijn, worden na klaarzetten in Blogger toch al opgepikt door switchabit. Verwijzingen naar nog niet bestaande pagina's zijn het gevolg.
- de laatste x berichten worden bij herhaling gepubliceerd. Niet leuk voor je Twitter volgelingen, want die weten op een gegeven moment wel, waar je over geblogd hebt.

Gnip
De makers van Gnip zien de wereld alsvolgt:

Het pollen naar updates van bijvoorbeeld Blogger, Flickr en deze doorzetten naar Twitter, Friendfeed, of een vergelijkbare service kost natuurlijk allerhande resources, interpreteren van verschillende API's, etc. Met het DataPortability initiatief is al een verbetering in gang gezet. Gnip wil uitgroeien tot het centraal station als vertaaldienst voor het nieuwe sociale web.

De huidige dienstverlening bestaat uit het aanbieden door dataproducenten als Flickr van updates aan (dus niet opgehaald door) Gnip. Gnip kan direct ontvangende partijen voorzien van data, zonder minuten of zelfs uren vertraging, zoals je wellicht herkent van Friendfeed of Plaxo. Met protocol switching, dus van XMPP/Jabber naar RSS is de volgende stap in de ontwikkeling van Gnip. De XMPP koppeling tussen Twitter en Gnip ligt er inmiddels.

Momenteel zijn actieve dataproducenten ask500people, brightkite, del.icio.us, digg, flickr, getsatisfaction, intensedebate, ma.gnolia, mybloglog, sixapart en urbandictionary. Software ontwikkelaars zijn uitgenodigd zelf een API aan te sluiten. Consumenten van data feeds kunnen handmatig of softwarematig hun lijntje leggen. Absoluut boeiend!

Ping.fm
In mei belichtte ik onder het kopje Nieuwe lifestreaming applicaties al kort de vorige versie van Ping.fm.

Deze agent neemt graag via het web, een Facebook applicatie, een GTalk of MSN buddy je berichten aan en bezorgt ze naar één van bovenstaande services. Op die manier actualiseer ik nu met één bericht aan Ping.fm alle microblogging services (Twitter, Jaiku, Pownce, Kwippy en identi.ca) en aggregators (Mashable, Plaxo, Facebook, Myspace en Friendfeed). Alle vrienden, volgelingen, connecties, netwerkers, etc. zijn dan weer bijgepraat over m'n laatste status, opmerkelijke bookmark, of wat ik maar te melden heb. Bewust niet naar LinkedIN om dit zakelijk netwerk niet te overladen met mijn microblog acties.

Nog even terug naar Dell. Die gooide ook in 2007 het roer al om en ging ook bij retailers verkopen.

Zemanta Pixie

Labels: , ,

30 juli 2008

Sixpence None The Richer - My Dear Machine

In januari berichtte ik over de verrassende doorstart van Sixpence None The Richer na een eerdere break-up van de band rond Leigh Nash en Matt Slocum in 2004 en de echtscheiding in 2007 tussen Leigh en haar man Mark.

De muzikale vrucht van de hernieuwde samenwerking is de EP My Dear Machine, dat op een share with friends / pay-what-you-want basis digitaal wordt aangeboden via NoiseTrade.com, een interessant nieuw distributiemodel voor independent artists. Met het naderende concert van Sixpence None The Richer op donderdag 14 augustus tijdens de openingsavond van het Xnoizz Flevofestival in Bussloo bij Apeldoorn, kwam de EP natuurlijk als geroepen.

Qua geluid houdt My Dear Machine het midden tussen Divine Discontent en Leigh Nash's solomateriaal. Wie weet zijn het van eerdere Sixpence albums uitgevallen liedjes die echter goed genoeg zijn bevonden voor aparte uitgave.

De titeltrack is een rocksong - haast een spijtbetuiging over de voortuidige stop van de band, de andere drie nummers doen het rustiger aan. Around valt met haar melancholiek op, waarin het einde van een relatie wordt bezongen. Amazing Grace (Give It Back) is een gebed met frasen als
"You're everywhere and every time/ Yet you're still so damn mortifying"
Woordgebruik dat je van Bono gewend bent, maar menig kerkganger nog altijd z'n wenkbrauwen bij fronst. Sooner Than Later is een herkenbare Sixpence tune. Het kwartet liedjes is een prima opwarmer voor ongetwijfeld een mix van oude en nieuwe songs tijdens Flevo, waarover uiteraard na de 14e augustus meer.

Kennismaken met wat oudere songs van Sixpence kun je op Myspace.

Labels: ,

29 juli 2008

Levende ondernemingen

In juni 2008 schreef ik over het boek The S-Factor - A personal guide to sustainable leadership van Anastasia Kellermann, waarin de balans People Planet Profit (beter Prosperity) wordt gezocht in persoonlijk leiderschap. Duurzaamheid op het niveau van een onderneming bepaalt het verschil tussen een kortstondig leven en de krachtige, levensvatbare organisatie die met gemak 100+ jaar kan worden.

Daarover schreef Arie de Geus jaren geleden al in De levende onderneming.
Hoewel winst op de korte termijn het meest interessant lijkt om na te streven, blijkt dit op de lange termijn schadelijk te zijn. Ondernemingen die bestaan om te overleven boeken op de lange termijn de beste resultaten, zo laat De Geus zien. Vervolgens geeft hij aanwijzingen wat een onderneming kan doen om een levende onderneming te worden. Gareth Morgan introdeerde de metafoor van de organisatie als levend mechanisme in zijn boek Images of Organisation.

De Geus noemt een viertal factoren die doorslaggevend zijn voor een levende onderneming, eentje die best 100+ jaar kan worden:
1. Gevoeligheid voor de omgeving geeft de capaciteit van een bedrijf weer om te leren en zich aan te passen;
2. Samenhang en identiteit zijn aspecten van het aangeboren vermogen van een bedrijf om een gemeenschap en een persona voor zichzelf op te bouwen;
3. Tolerantie en het logische gevolg ervan, decentralisatie, zijn beide symptomen van het ecologisch bewustzijn van een bedrijf; het vermogen om constructieve relaties op te bouwen met andere eenheden binnen zichzelf en erbuiten;
4. Een behoudend financieel beleid kan worden gezien als een onderdeel van een essentiële eigenschap van het bedrijf, te weten het vermogen om de eigen groei en ontwikkeling op doelmatige wijze te beheersen.

Labels: ,

28 juli 2008

Applicaties voorbij de Twitter hype

Het leven is een curve, zo houdt Fortis ons tegenwoordig voor. Dat elk product, aanbieder (ook Fortis zelf), toepassing een levenscyclus doormaakt, is bekend.

Gartner publiceert zogenaamde hype cyles, waarin software toepassingen, trends en ontwikkelingen op een dergelijke curve worden geplot.

Leren uit het verleden: mp3.com
Ik pak mp3.com als voorbeeld. Eind jaren '90 mateloos populair. Elke beetje artiest of band had er een eigen profielpagina en bood er gratis mp3's aan. Om bezitters van tragere internetverbindingen tegemoet te komen, werden zelfs mp3 compilatie CD ROMs gedistribueerd. Ik heb nog een stapeltje thuis liggen. De discussie over dit business model leidde tot het tijdelijk sluiten van de site en pas na enkele jaren heropenen van www.mp3.com met betaalde abonnementen voor afname van mp3's. Einde oefening natuurlijk. Artiesten en bands hadden inmiddels zelf fatsoenlijke websites, of bedienden zich van Myspace of Last.fm. Mp3.com is nooit meer populair geworden.

Twitter: killer app gets killed?
Had grofweg 2 jaar geleden nog niemand van Twitter gehoord, tegenwoordig zwoegen de servers van de microblog / messaging toepassing onder de enorme populariteit van de gratis service. Met de komst van allerhande spin-offs, mashups en clients om het gebruik van Twitter alleen nog maar te doen toenemen, keert de wal het schip.

Enuff whale, zo schreef één van mijn Twitter volgelingen.
Serieuze alternatieven als het open source identi.ca en het naast aggregeren ook wel degelijk voor communiceren ingerichte Plaxo en Friendfeed. Directe klonen als Pownce en Jaiku hebben het eenvoudig niet gered.

Alternatief 1: massaal overstappen
Als Twitter user kun je natuurlijk overstappen naar bijvoorbeeld Plurk of identi.ca. Het heeft pas effect als ook je Twitter-vrienden dat doen. Dat identi.ca nu de Twitter API ondersteunt voor eenrichtingsverkeer van updates naar Twitter is aardig, maar grofweg belast je daarmee twee toepassingen. En wie zegt dat het nu nog kalme open source alternatief toch ook niet ingericht is voor massale toestroom van ex-Twitter gebruikers. Venturebeat's blogger bracht deze nutteloze verhuizingen in juli al in kaart. Ook de veronderstelde massale verhuizing naar Friendfeed wordt niet gestaafd met cijfers. Uit de juni 2008 rapportages blijkt vooral Plurk de winnaar.

Alternatief 2: overstappen naar een ander medium
Je zou bijna vergeten, dat Shoutbox scripts, gewone instant messagers als MSN, Yahoo! of ICQ, mogelijkheden om commentaar te plaatsen bij blog berichten, abonneren op e-mail nieuwsbrieven, later RSS feeds, en dergelijke de voorlopers zijn van de huidige Twitter-achtigen. Adam Metz gaf in een soortgelijke blog post als deze al aan, dat je als bedrijf, merk of privé content provider natuurlijk kunt variëren in de gebruikte middelen. Zorg naast primaire kanalen ook voor backups om je boodschap te ventileren. Klinkt eenvoudig, en zo werken al veel gebruikers bij een tijdelijk niet beschikbaar zijn van Twitter. Ze schakelen even gemakkelijk om naar Jaiku, Pownce of ouderwets MSN. En met de verschillende aggregators komt de boodschap dan ook wel bij de verzameling volgelingen, zo heeft Andrew Shuttleworth al eens in een mindmap gevisualiseerd.

Denkrichting 2a: converseren
Tja, voor degenen die Twitter toch gewoon als instant messaging tool gebruiken, zijn er alternatieven zat, van protocollen met eigen clients (MSN, Yahoo!, ICQ, AIM, GoogleTalk), of multiple protocol clients als all-in-one oplossing, zoals Miranda of Digsby.

Denkrichting 2b: informeren
Als je belang het informeren van anderen is, kun je in plaats van een volledig in eigen beheer ontwikkelde en onderhouden weblog gebruikmaken van Posterous, the place to post everything. Sign-up is niet nodig, gewoon posten graag. Je kunt er tekst, mp3's, bestanden en foto's op kwijt.

Denkrichting 2c: nieuwsgaring

Hmm, updates van NOS Teletekst, Volkskrant of softwareleveranciers als Digsby en aideRSS of de nieuwste BluRay uitgaven kun je via diverse andere media (krant, tv, website, magazine) krijgen.

Denkrichting 2d: beter fundament
Origineel gemaakt als content management systeem en geprogrammeerd met Ruby on Rails blijkt de schaalbaarheid van Twitter een lastige. De micro-blogging startup kwippy gebruikt daarom bewust het Django framework. Meer over de onderliggende architecturen van dit boodschap via GTalk, Yahoo, inclusief threading, vrienden-van-vrienden, integratie met ping.fm, favorieten initiatief. Momenteel op invitation-only, zoals ook Pownce begonnen is. Natuurlijk kun je me volgen op Kwippy.

De belofte van identi.ca is de decentralisatie van de software, hoewel identi.ca zich - met alle respect - nog niet heeft hoeven bewijzen tijdens populaire Amerikaanse beurzen, schokkend wereldnieuws of andere evenementen, waardoor piekbelasting van de servers plaatsvindt.

Denkrichting 2e: it's the community, stupid!
't Zijn de aantallen gebruikers (en dus potentiële vrienden/ contacten/ volgelingen) die het ertoe doen, niet alleen voor het eigen plezier als gebruiker, maar ook voor de economische levensvatbaarheid van het netwerk / de aanbieder. De enorme groei die (wellicht onverwacht) Myspace, Facebook en Hi5 doormaken, heeft ook alles te maken met de friendfeedization en dus erkenning van de combinatie content en netwerk. Als je je community naar bijvoorbeeld Facebook of Myspace (Myspace profiel is trouwens tegenwoordig met het Facebook profiel te integreren) weet te halen, heb je Twitter of aanverwanten niet meer nodig.

En welke eisen mag je aan een gratis dienst als Twitter stellen? Met een maandelijkse uptime van 96,17-99,6% over het afgelopen half jaar mag je toch niet zoveel klagen? Een businessmodel met advertenties of betaalde abonnementen om meer servercapaciteit te kopen en daarmee een betere beschikbaarheid te kunnen bieden, zal het niet redden vanwege de vele directe gratis alternatieven en de juridische consequenties rondom intellectueel eigendom van al die tweets.

Een blik in de toekomst

Nieuwe aanbieders van dergelijke of toekomstige communicatiemiddelen zullen in hun business model de schaalbaarheid moeten meenemen en de verwachtingen hierover naar hun afnemers helder maken. Varianten op het thema microblog zijn er genoeg, echt nieuwe technieken ben ik nog niet tegengekomen. Suggesties of idee¨en zijn uiteraard welkom.

Zemanta Pixie

Labels: , ,

27 juli 2008

Myspace ontdekkingen juli 2008

Deze maand stel ik je aan een aantal nieuwe talenten voor.

Spensha Baker
Spensha Baker bracht onlangs haar gospel debuut Outloud! uit. Van een opmerkelijk stemgeluid, dat haar moeder op Spensha's 7e ontdekte, talentenjachten bij CBS op haar 12e, een optreden voor president Bush leidden tot een platencontract bij Geffen Records.

Producers Warryn Campbell (Kanye West, Jamie Foxx, Mary Mary), Shep Crawford (Whitney Houston, Heather Headley) en Eric Dawkins (Fantasia, BeBe Winans) zetten het album in elkaar.
De eerste single Hallelujah (video), een cover van de Clark Sisters, biedt een spetterende aftrap en kennismaking van deze nu 15 jarige zangeres.

Oh, Hush!
Oh, Hush! klinkt als een weerzien van de 60's, de disco van de 70's, de new wave en rock anthems van de 80's, de grunge van de '90's en de dansbare muziek van nu, kortom, een muzikale hutspot.


Thermostatic
Humanizer" $20 -- This is the second album from the
popular synthpop act from Sweden that combines bouncy synthpop music
with a seductive female vocalist and playful lyrics. The CD comes in
a very interesting cardboard package that pops the disc out at you
when you pull it open. Check out audio samples and order here:
http://www.adifferentdrum.com/artist.php?n=Wondert22Rachel Keaggy
Rachel Keaggy, dochter van meestergitarist en veteraan Phil Keaggy. Met een eigen geluid, dat country, latin en pop mixt. Na het debuutalbum Sing it for Him werd in 2007 Masterpiece uitgebracht. Hieronder een video om nader kennis te maken. Andere songs kun je beluisteren op Myspace.


two:eight
Eric Maitlen, Jillian Maitlen, Ryan Fitzpatric, Steve Hueber, Nathan Jetter, Jordan Johnson- drums en JJ Hughes- drums vormen samen two:eight. Muzikaal beïnvloed door Jars of Clay, Switchfoot, Desperation Band en Hillsong United, dan weet je waar je aan moet denken.

Meer songs kun je beluisteren op Myspace.

Melissa Elkins
Melissa Elkins is een gelovige Nashville recording artist, kortom country & western sijl. Naast zingen maakt ze zich sterk voor nierdonatie. Op haar Myspace profiel kun je diverse songs uit haar independent periode beluisteren. Met haar recente verhuizing naar Music city probeert haar muzikale geluk verder uit.
’Create

Labels: ,

26 juli 2008

Niet(s) boven Groningen

Met Klazien zou ik vandaag samen naar Simonszand gaan wadlopen. De verwachte onweersbuien boven het wad zorgden echter vrijdagavond voor een afgelasting door Wadloopcentrum Fryslan. Simonszand moet daarmee wachten tot 2009. Immers, de kinderen zijn nog niet oud genoeg om mee te lopen, en moeten dus logeren.

Plan B was een bezoek aan Groningen (de Stad) en dan in elk geval het Groninger Museum. De lopende Go China tentoonstelling in het Groninger Museum, het Universiteitsmuseum (een derde deel wordt in Assen tentoongesteld) konden we zo mooi meepakken.

De ochtend begon gewapend met een family card in de IKEA. Twee koppen koffie en tweemaal appelgebak voor EUR 1,50 laat je immers niet staan. De auto kon er prima blijven staan, waarna we lopend naar het Groninger Museum zijn gegaan. De ondeugende en rebelse Chinese kunstwerken intrigeerden.

Via de Folkingestraat en de Grote Markt zijn we op een bankje geploft in het Martinikerkhof, om er te lunchen. Daarna - evenals 's ochtends het Groninger Museum - opnieuw iets, waar ik in m'n 5,5 Groningse jaren niet heb gedaan: de Martinitoren beklimmen en de Martinikerk van binnen bekijken. Al wandelend langs het Academiegebouw en de Oude Kijk in 't Jatstraat hebben we ook maar het Universiteitsmuseum aangedaan. Naast indrukwekkende preparaten, biografie van Aletta Jacobs was er een collectie Chinese kledingstukken te zien.

Uiteraard de gelegenheid benut om diverse winkels aan te doen voor gerichte aankopen en diverse verrassingen. De aankopen hebben we vervolgens weer in de auto gedropt bij de IKEA. Teruggelopen naar het centrum. Het vlak voor sluitingstijd slagen voor een jurkje bij avondkledingwinkel Catwalk (absoluut een aanrader voor leuke jurken!) was het sluitstuk van het winkelgedeelte. In de beregezellige Poelestraat hebben we bij Grand Café &Zo lekker op het terras gegeten.

De donder en regen boven de stad zijn uitgebleven. Nu tegen negen uur 's avonds thuis zijn de hemelsluizen alsnog geopend.

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Labels: ,

25 juli 2008

Gridjit ontwikkelt sociaal portaal

Ik heb een vorige versie van Gridjit gebruikt als soort krantenpagina van de recente Twitter feeds van mijn netwerk aan volgers/volgelingen. Gridjit is inmiddels in alpha tests voor de nieuwe variant, waarbij naast Twitter ook Friendfeed en Google Reader's shared items worden ondersteund.

Daarmee pluist Gridjit dan zelf weer de Twitter, Flickr, Del.icio.us, Jaiku en weblog updates uit en presenteert ze apart. Gridjit maakt zich daarmee afhankelijk van de services waarop je je in Friendfeed hebt geabonneerd. Omdat je in FriendFeed ook de Google Reader shared items als service / feed hebt opgenomen, ontstaan op dat punt duplicaten.

Echt warm word ik van deze uitbreiding nog niet. Immers, als je alleen wilt aggregeren, zijn er veel rijkere oplossingen zoals Plaxo of Friendfeed zelf beschikbaar en voegt Gridjit alleen een krantenstijl toe. Tja, dan zou je je ook kunnen opwerpen als theme developer voor andere service providers.

Labels: ,

24 juli 2008

MusicBrainz voorziet slim in ID3 tags

MusicBrainz logoImage via WikipediaMusicBrainz is een open source muziek metadatabase. Gegevens als artiest, albumtitel, tijdsduur, songtitel, bekend van van andere databaseservers die bijvoorbeeld door Windows Mediaspeler, Winamp of iTunes worden aangeroepen. Met name Windows Mediaspeler wil met fai.music.metaservices.microsoft.com nog wel eens misgrijpen. Met MusicBrainz' client Picard lukt dat dan wel. Je wijst albums of individuele mp3 tracks aan op je harde schijf of indexeert een CD in je speler. MusicBrainz raadpleegt de database en schrijft keurige ID3-tags weg bij je mp3's. Dat is service van de zaak.
Zemanta Pixie

Labels: , ,

23 juli 2008

Met Morange volledig mobiel bereikbaar

Morange biedt je een gratis Java applicatie voor all-in-one e-mail (POP3/IMAP/webmail), chat en browsing op je mobiel. De beta download is gratis. Vervolgens is het een kwestie van alle accounts opvoeren in je telefoon. Eigenlijk zou ik hiervoor een Digsby oplossing willen zien: accounts online opvoeren en ongeacht de client (web of mobiel) kunnen gebruiken. Dat zou de snelheid van op gang komen ten goede komen. Zelf lukte het me niet de Facebook account werkend te krijgen. MSN, GTalk en Yahoo zijn geen probleem, ICQ ontbreekt verrassend in het rijtje ondersteunde formats.

Daarnaast kun je de weersverwachtingen van een stad naar keuze bekijken, de geïntegreerde browser gebruiken. Sociaal netwerken is mogelijk met eventuele Morange vrienden. Foto's uploaden en van commentaar voorzien.

Op een 320*240 schermpje blijft het in Java midlets nodig scherpe ogen, al dan niet geholpen met een bril of lenzen te hebben. RSS wordt (nog) niet ondersteund.

Labels:

22 juli 2008

Online projectmanagement ondersteuning 8

Deze maand opnieuw een aantal online projectmanagement hulpmiddelen.

Projjex
Projjex ondersteunt het beheer van taken, notities, documenten, meetings en tijd in het algemeen. Personalisatie van de werkstroom en interface is mogelijk. Voor gebruikers die niet via het web verbonden kunnen zijn, wordt herinneringen naar mobiele telefoons gestuurd. Voor de rest inmiddels standaardfunctionaliteit van dergelijke pakketten. Gratis uitproberen kan. Tot 5 gebruikers en 250MB opslag is gratis, voor andere eisen gelden diverse abonnementen.

Joint Contact
Joint Contact biedt naast beheer van taken, documenten, afbeelden, contacten, discussies en aankondigingen binnen werkruimten. Het biedt als eerste online PM hulpmiddel integratie met Twitter voor het op de hoogte houden van teamleden.

Online demo is beschikbaar, setup duurt maar enkele minuten. Gratis uitproberen kan en zoals gebruikelijk zijn voor Joint Contact ook diverse betaalde abonnementen verkrijgbaar.

Labels: ,

21 juli 2008

Interessante Twitter toepassingen

Regelmatig verschijnen Twitter toepassingen of mashups. Opnieuw stel ik er enkele aan je voor.

Twellow
Fellows on Twitter, mashup naam Twellow, een soort Yellow Pages voor Twitter, geproduceerd door WebProNews. Zoek en vind Twitter users, met als bijzonderheid dat de gebruikers op basis van hun tweets worden gecategoriseerd, zie het voorbeeld hieronder.

Zelfs aan niet-Twitter gebruikers is gedacht. Je kunt je handmatig via een eenvoudig webformulier een Twitter account aanmaken, of - als je jezelf niet terugvindt in de zoekmachine, opvoeren.

FeedTweeter
FeedTweeter is een vergelijkbare service, maar beperkt zich tot RSS feeds naar Twitter, Plurk of het nieuwe open source alternatief Identi.ca.


TweetDeck
En als je om wat voor reden dan ook liever met een Twitter client buiten je browser werkt, is er een nieuwe AIR-based multi-column variant, TweetDeck. Ten opzichte van de standaard Twitter clients kun je met Groups een deel van de mensen die je volgt in een timeline zetten, en direct de status van de Twitter service volgen.


EasyTweets
Als je meer dan één Twitter account wilt/moet onderhouden (bespaar me!), kun je nu makkelijk zaken doen met EasyTweets.

De webservice gaat verder dan het posten naar verschillende accounts naar keuze. Je kunt je tweets agenderen, zodat je twitter updates doorgaan, wanneer je slaapt, reist of in een meeting zit, zelfs als Twitter down is. EasyTweets gebruikt http://is.gd voor URL shortening. Het biedt tenslotte de mogelijkheid om RSS feeds aan te bieden en automatisch door te posten naar je Twitter account(s).

Twitabit
En als Twitter down is, biedt Twitabit je een soort parkeerplaats voor alles wat je in tussentijd kwijt wilt, voor de echte verslaafden dus.


Zemanta Pixie

Labels: , ,

20 juli 2008

I will not be moved

Na tijdens de vakantie Openbaringen uitgelezen te hebben, zijn we voor het slapengaan weer begonnen in de Psalmen. Twijfel, boosheid, hulpgeroep, hoop, lofprijs, alles kom je in de liederen van David en de andere componisten tegen.

Dit weekend trof ik de nieuwe video van Natalie Grant's Relentless album, I Will Not Be Moved. Verrassend stevige rock voor Grant, maar een dergelijk statement mag ook loud & clear klinken!


Hieronder een deel van de songtekst.
"I have been a wayward child, I have acted out, I have questioned sovereignty, and had my share of doubts, And though sometimes, my prayers feel like the mountain of the sky, the hand that holds won't let me go, and is the reason why. I will stumble, I will fall down But I will not be moved I will make mistakes, I will face heartache, But I will not be moved. On Christ the solid rock I stand, All other ground is sinking sand, I will not be moved. Bitterness has plagued my heart, many times before, My life has been a broken glass, that I have kept restored, of all my shattered dreams, and though it seemed, that I was far too gone, my brokenness helped me to see, it's grace I'm standing on."

Labels: , ,

19 juli 2008

Strips en kinderspeelgoed

Stripmuseum in Groningen
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen biedt bekende Nederlandse striphelden als Eric de Noorman, Agent 327, Franka en Jan, Jans en de Kinderen en Ollie B. Bommel een prominente plaats. Je kunt er de 'levende' huiskamer van Jan, Jans en de kinderen in, een live stripverhaal van hen meemaken in een draaiend theater, of zelf in allerlei hoeken stripboeken lezen.

De Nickelodeon tentoonstellingsruimte boven neemt je mee naar alle bekende tekenfilmhelden. Zo kun je in een spiegelhuis naar Dora afleveringen kijken. een puzzel leggen, of zelf een Spongebob strip tekenen. Onderstaande is van Henriëtte en mij.


De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren vindt men in het doolhof waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft: Donald Duck, Suske en Wiske, Franka, Agent 327, Eric de Noorman, Jan Jans en de kinderen, Paulus de Boskabouter, Sjors en Sjimmie, Olivier B. Bommel en Kuifje. Gedurende jouw wandeling door het museum word je verrast door levensgrote strips aan de wand, computerspelletjes en tientallen covers van Stripschrift.

Het 3 jaar oude complex boven de McDonald's aan het totaal vernieuwde Westerhaven terrein in Groningen (tjonge, wat is dat ten opzichte van mijn studententijd goed aangepakt!) heeft een QPark parkeergarage binnen loopafstand en is, zo bleek ook vandaag, ideaal voor een regenachtige vakantiedag.

Museum Kinderwereld in Roden
Het in 1970 in het Drentse Roden opgerichte Nederlands Museum Kinderwereld, beschikt over diverse collecties oud en antiek speelgoed en alles wat op het kinderleven betrekking heeft. Het speelgoed is afkomstig uit verschillende schenkingen en beslaat de periode van eind 1700 tot de jaren '50 van de 20e eeuw.

Zo zijn er onder andere prachtige poppen en poppenhuizen, serviesjes en fornuisjes, blikken mechanisch speelgoed, bouw- en constructiespelen, bord- en tafelspelen, buitenspeelgoed, stoommachines en treinen (waaronder een prachtige treinenbaan op zolder), tinnen soldaatjes, schoolplaten en oude leermiddelen, kortom teveel om op te noemen.

Buiten steltlopen, skelteren, fietsen of een rit in de draaimolen vindt elk kind leuk als afwisseling.

Beide musea zijn met de Museumkaart gratis toegankelijk. Alle foto's van vandaag staan op Flickr.

Labels: ,

18 juli 2008

Cloudspeakers weerklinken

De Nederlandse start-up Cloudspeakers, dat in januari naar buiten trad, heeft de belangrijkste eerste feature gereed: een gepersonaliseerde video- en audioplaylist die als flashwidget is te in te voegen op andere sites.

De videoclips en muziekbestanden, die in Flash worden afgespeeld, komen van onder meer van YouTube, Myspace, Pitchforkmedia en label- en artiestensites.


Embed

Cloudspeakers
New MP3's

Henk-Jan van der KlisVullen van je profiel moet je handmatig doen. Cloudspeakers kent gelukkig ook de obscure artiesten die ik leuk vindt, dus dat is veelbelovend. De site bevat al 400 duizend automatisch aangemaakte profielpagina's van bands met onder meer links naar officiële bandsites, Wikipedia-pagina's en profielpagina's van bands op sociale netwerken. De site indexeert ook automatisch recensies op grote muzieksites en presenteert deze in een feed. Als je genoeg favorieten hebt toegevoegd aan je profiel, loopt je player vanzelf vol met de laatste op het web verschenen clips en mp3'tjes op legale sites. Ook bands, labels en festivals die op Cloudspeakers actief zijn krijgen automatisch video- en audioplaylists.


Embed

Cloudspeakers
New videos

Henk-Jan van der KlisHet verdienmodel van Cloudspace bestaat uit de verkoop van speciale players (widgets dus) aan platenlabels, bands, portals, festivals en media. De muziekinformatie uit de database wordt gecheckt met die van de open database MusicBrainz. Eind 2008 volgt een concertagenda. Steden en poppodia krijgen dan eigen video- en audiospelers.

Het tonen van gerelateerde muziek zit ook nog in de planning, net als het aanpassen van het uiterlijk van de player.

Labels: , ,

17 juli 2008

Bergwandelingen in de Jura

Ik ga hier niet de theoretische discussie aan wat wel of niet een berg is, maar de toppen tussen de 500 en 1500m (laaggebergte volgens mijn Aardrijkskunde lessen van vroeger, toch?) in de Jura nodigen uit de wandelschoenen te gebruiken.

De Haut Jura in het zuidoosten, grofweg ten noordwesten van de Zwitserse stad Geneve lijken al behoorlijk op de Alpen aan de overkant van het Meer, even minus de eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter kun je op diverse plaatsen skiëen, opvallend werkte geen van de skiliften nu in de zomer, iets wat je in Haut-Savoie normaal is.

Wij hebben vanaf de Col de la Faucille de wandeling naar de Petit Mont Rond gemaakt op zo'n 1500m hoogte. Vandaar heb je een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, Gex en Geneve aan de Zwitserse kant en natuurlijk het Meer.

Iets meer moeite kostte het vinden van de resten van het Oliferne kasteel in de heuvels naast het Lac de Coiselet. Een soort best guess de avond ervoor met de navigator in de Prius bleek aardig goed, in de Franse heuvels rijd je volgens de navigator wel vaker in niemandsland. Hoewel: het pad naar de parkeerplaats om de wandeling naar het kasteel te maken was eigenlijk bedoeld voor 4WD auto's.

Het uitzicht op zowel het Valouse dal als de Coiselet en Vouglans meren zijn echter prachtig. Bij helder weer kun je ook vanaf hier de Mont Blanc zien. Voor de exacte locatie kun je terecht in de Google Earth Community.

Uitzichten op minimaal 4 meren (Lac d'Ilay groot en klein, Lac de Narlay en Lac du Vernois) heb je op de wandeltocht vanaf La-Chaux-du-Dombief. Over de richels van de bergkam en door de bossen leidt een goed gemarkeerd wandelpad, dat zowel vanaf parkeerplaatsen aan de noord- en zuidzijde (Pic d'Aigle direct naast de N78) te belopen is.

Onze foto's van de wandeltochten in de Jura 'bergen'

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog: steden, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , , ,

16 juli 2008

Watervallen en meren in Jura

Vandaag neem ik je mee naar groen en fris in de Jura, kortom interessante watervallen en meren, natuur waarin de streek in overvloed leeft.

Het bijzondere aan de Cascades du Hérisson is, dat er niet één of twee te zien zijn, maar zeven op rij. Je moet dan wel de wandelschoenen meenemen en bereid zijn ze allemaal in zo'n 2,5u te gaan bekijken. Dat is de moeite waard, want geen van de watervallen is hetzelfde en verval van 35-65m per stuk bij de grootste (E´ventail, Grand Saut, Saut de la Forge) zijn gewoon geweldig om te zien.

Les Tufs bij Baume-les-Messieurs is een bijzondere set watervallen over het tufsteen net buiten de grotten.

De watervallen van de Flumen tussen St. Claude en Septmoncel zijn krachtig en maken als kwartet een oorverdovend lawaai. Camera's beschermen tegen de spetters graag. Het is de wandeling vanaf de krachtcentrale een paar kilometer stroomafwaarts meer dan waard!

Naast de Chapeau de Gendarme, in de buurt, bergopwaarts naar Septmoncel, stroomt ook een waterval naar beneden.

De waterval van de Drouvenant bij La Frasnée ligt in een mooi keteldal. De bemoste keien naast de waterval nodigen uit tot een klimpartij.


Verborgen achter een groen en rustiek bos in de heuvels tussen Chattonay en Dramelay ligt tenslotte de waterval van de Quinquenouille.

Foto's watervallen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over de watervallen in de Jura vind je hier.

Meren
Ervan uitgaande, dat je belangstelling vooral uitgaat naar publiek toegankelijke meren met recreatiegebieden, aangelegde stranden of jachthavens, heb ik in de Jura de volgende tips voor je.
Grand Lac bij Clairvaux-les-Lacs: Parkeren kost je EUR 4 per dag, de voorzieningen rond het strand (toiletten, douche, restaurant, snacks en ijs) zijn OK. Campings liggen ook direct aan het water.

Lac de Vouglans: wij hebben de plage de Surchauffant bij La-Tour du Meix benut. Gratis parkeren dichtbij het aangelegde strand, de pijlerbrug over het Vouglans dal in de buurt. Bewaakt strand.

Lac de Chalain: voor veel Nederlanders een begrip. Ook hier bewaakte stranden en campings inclusief alle denkbare voorzieningen bij de hand. We hebben zowel het Domaine strand aan de oostzijde als het Pergola strand aan de noordkant bezocht. Parkeren kost je hier EUR 3 per dag.

Foto's meren en bossen

(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, steden, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

15 juli 2008

Steden in de Jura

Vandaag neem ik je mee langs een aantal Franse steden of groot uitgevallen dorpen in de Jura.

Arbois
Arbois is de thuishaven van Louis Pasteur, de fraaie St. Juste kerk en wijnboerderij Henri Maire. Wijngaarden omringen de stad en niet verwonderlijk herbergt het een wijnmuseum in een voormalig kasteel. In de nabijgelegen Planches-pres-d'Arbois vind je bijzonder mooie grotten langs een onderaardse rivier.

Arinthod
Arinthod heeft wat met dinosaurussen, welkom in de Jura! Maar het stadsplein heeft ook een mooie kerk en toren. Aardig om even mee te pakken in je dagtocht.

Baume-les-Messieurs
Baume-les-Messieurs ligt in een typisch voor de Jura keteldal. De abdij is fotogeniek en de nabijgelegen grotten zijn een must-see.

Clairvaux-les-Lacs
Clairvaux-les-Lacs ligt in de heuvels met een groot en klein meer als buren. Het grote meer is een recreatieterrein; je kunt er lekker zonnebaden of zwemmen. Dat is leuker en interessanter dan het stadje zelf.


(op Flickr zelf zie je ook de toelichting bij elke foto)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier is de hoofdstad van de Jura en biedt alles wat je van een grote stad verwacht. Van Formule1 hotels aan de rondweg tot een gezellige binnenstad met terrassen, stadsparken en vele winkels.

Morez
Morez ziet zichzelf als hoofdstad van de brillen en herbergt een brillenmuseum aan het stadsplein recht tegenover het stadhuis. De Notre Dame en de winkelstraten zijn leuk om te bekijken. Morez ligt al behoorlijk hoog, dat zie je ook aan de viaducten die voor de treinen rond de stad slingeren. Van en naar de Jura toppen op de Frans-Zwitserse grens kom je er ongetwijfeld langs.

Moirans-en-Montagne
Moirans-en-Montagne noemt zichzelf kinderhoofdstad. Dat je van bomen ook houten speelgoed kunt maken, weten ze in Moirans al lang. Tegenwoordig wordt er in het dorp ook plastic speelgoed vervaardigt, maar het is logisch dat je er een speelgoedmuseum kunt bekijken. Zeker als slecht-weer optie eentje om te onthouden.

Orgelet
Zo'n typisch Jura stadje is Orgelet met een oude binnenstad, bossen en heuvels om te bewandelen.

Saint Claude
In Saint Claude draait het om pijpen in de nette zin van het woord. De stad aan rivier en omringt door forse heuvels heeft ook een eigen kathedraal, waar een gemeentefunctionaris je graag en gratis rondleidt.

St-Hymetiere
St-Hymetiere, ten zuiden van Arinthod is zelf niet zo bijzonder, wel de nu buiten het dorp gelegen kerk.

Meer over onze vakantie vind je op de weblog tijdens de vorige en komende dagen: bergwandelingen, meren en watervallen, grotten, camping Le Moulin en een algemene indruk.

Labels: , ,

14 juli 2008

Camping Le Moulin in Patornay

Van 28 juni t/m 12 juli brachten we door in gitotel 202 op camping Le Moulin in Patornay, Clairvaux-les-Lacs in de Franse Jura. Vroegboeken bleek te helpen, want waarschijnlijk niet voor niets staat #202 ook op de folders, kortom - wat ons betreft- het mooiste plekje, direct naast het zwembad, dichtbij receptie en kampwinkel en toch apart en rustig. Het overdekte terras bewees de diensten tijdens de regenbuien en het geringe vuil dat het huisje ingelopen werd.

Op de 5ha vind je naast de gitotels nog diverse andere typen stacaravans en ingerichte tenten van bijvoorbeeld Vacansoleil. Uiteraard is eigen tent of caravan ook welkom. Zeker de eerste week, nog vóór de eerste Franse regio's zelf vakantie krijgen, is het uitzoeken. De Nederlands sprekende staf is daarbij een steun in de rug.

De zwembaden met een apart peuterbad en een bad waarin de glijbanen uitmonden zijn goed uitgerust, maar liggen wel in de zon. Beschutting moet je desgewenst zelf verzorgen door een parasol mee te nemen. Ligstoelen zijn wel aanwezig.

Je dagelijkse stokbrood en eventuele snack (frituur, pizza) kun je op de camping zelf krijgen, ook een kampwinkel is er. Voor de kinderen zijn er naast de speeltuinen en strand aan de Ain gratis activiteiten van de Camping Kids (onderdeel van Vacansoleil), zoals een dagelijks ochtend- en middagprogramma en 's avonds een kinderdisco. Zoals meer campings in Frankrijk wordt ook deze veel door Nederlanders bezocht. Vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt.

Extra's als een circusvoorstelling op de camping of Jura wijnproeven zijn natuurlijk altijd leuk.

Voor de boodschappen kun je terecht in Patornay (mini Casino) of Clairvaux-les-Lacs op 5km afstand (Aldi, 8 a Huit, ATAC). Wat verder, in Lons-le-Saunier vind je elke denkbare winkelketen. Vestigingen van de Lidl vind je er, maar ook in Morez.

Qua ontsluiting ligt de camping tenslotte gewoon goed. Zowel ten noorden/noordoosten als ten zuiden liggen de bekende meren. Rondom de heuvels en bergen van de Jura, de grotten, meren en watervallen, waarover morgen en overmorgen meer op de weblog.

Zelf zijn we vanuit Balkbrug via de A28-A50-A73-A2 naar Maastricht, vervolgens via de E25 over Luik en Luxemburg, de Frans steden Metz, Nancy, Dijon en Dole over de A31-A39 naar Lons-le-Saunier gereden. Afslag 8 voert je vervolgens in een klein halfuurtje naar Patornay.

Labels: , , ,

13 juli 2008

Hoe de vakantie in de Jura was

In de afgelopen 2 weken hebben we genoten van de Franse Jura met een gitotel op camping Le Moulin in Patornay als uitvalsbasis. De vraag 'Hoe was jullie vakantie?' is elk jaar lastig 1-2-3 te beantwoorden, omdat je zoveel gezien en gedaan hebt. Ditmaal ben ik zondagmorgen na terugkomst, terwijl in totaal 8 wassen gedraaid zijn, begonnen met de bijna 500 foto's en filmpjes te verwerken en op Flickr te zetten.

Vroeger en nog altijd maak ik aantekeningen, maar die dienen niet voor publicatie. Een bonte mix van activiteiten, taken, aantekeningen, huishoudelijke zaken, ideeën, enzovoorts.

Want laat je je indrukken spreken via beelden, al dan niet bewegend? De foto's heb ik verzameld in een collectie Vakantie Jura zomer 2008 met daarin thematische sets. Dat is me vorig jaar prima bevallen.

Of spreekt een mind map kernachtiger?

Of toch, woorden gebruiken om locaties, belevenissen, gelezen boeken en dergelijke toe te lichten? Natuurlijk! De beschrijvingen van eerdere zomervakanties bleken voor andere reizigers een informatiebron en leidden tot vragen per e-mail over de camping, dagtrips met kinderen, en dergelijke. En dus zal ik de komende dagen veel content plaatsen op zowel de weblog als portal in de vorm van indrukken en recensies over de camping Le Moulin, de omgeving (steden, watervallen, meren, wandeltochten, grotten) en de gelezen boeken:
- Chaja Polak - Stenen Halzen
- Arie de Geus - De levende onderneming
- Andreas Eschbach - Het Messias Mysterie
- Geert Mak - Hoe God verdween uit Jorwerd
- Irfan Orga - Aan de oevers van de Bosporus
- Göran Sahlberg - Aan het einde der tijden
- Aharon Appelfeld - Het tijdperk der wonderen
- PJ Vergunst - Vervolgd om Jezus' wil
- René Kahn - In de spreekkamer van de psychiater.

Labels: , , , ,

12 juli 2008

DestroyFlickr - creative destruction

De ontwikkelaars van DestroyToday hebben een fraaie Flickr viewer en uploader, draaiend onder AIR, uitgebracht: DestroyFlickr.

Naast het bekijken van je eigen foto's, die van je Contacts en interestingness van Flickr, kun je foto's uploaden, direct een hoogste resolutie versie van een interessante foto downloaden. Schermovergangen, sleur-en-pleur, etc. is nu eenmaal in een AIR applicatie mooier te maken dan in traditionele rich internet applicaties.

Ik ben blij met deze variant op creative destruction. Het scheelt me een losse Flickr uploader en biedt me een snelle mogelijkheden om foto's te bekijken, downloaden en van commentaar te voorzien.

Verbeterpunten
Sets en collecties worden niet herkend door de applicatie. Bij het uploaden van foto's kun je ook geen set aangeven of creëren, zoals dat bij de Flickr Uploader wel kan. Ook tagging is bij uploaden niet mogelijk. Het terugspringen naar een vorige Flickr user mag duidelijker. Nu blijkt onder de foto links onderin het scherm een selectielijst schuil te gaan, waar je de vorige gebruikers, bijvoorbeeld je eigen profiel kunt terugvinden.

Helaas ontbreekt ook een zoekfunctie op Flickr tags of titels. Wat dat aangaat kun je beter gebruik maken van PicLens.
Zemanta Pixie

Labels: , , ,

06 juli 2008

Vasthouden gemeentegroei marketing issue

Pastor Rick Warren at Saddleback Church.Image via WikipediaWaar een nieuwe reeks kerken en gemeenten zich voorbereiden op een 40 Doelgerichte Dagen campagne vanaf september, is het goed vooraf lering te trekken uit het onderzoek De effecten van het project op Nederlandse kerken van 2 studenten van de Christelijke Hogeschool Ede naar het beklijven van de groei, dat onlangs in het blad Idea van de Evangelische Alliantie werd gepubliceerd. De onderzoekers analyseerden de groeicijfers van 30 van de in totaal 150 gemeenten die eerder met de 40 Doelgerichte Dagen van Rick Warren hebben gewerkt. Zelf ben ik in 2004 campagnecoördinator van het project in de Rafaël gemeente Sion in Meppel geweest, dus meer dan gemiddeld geïnteresseerd.

Het gemiddelde bezoekersaantal van de kerken nam tijdens het project met 28% toe. Twee jaar later bleek er ten opzichte van de start van de campagne 2% structurele groei in te zitten. Getalsmatig een zeer gering rendement op de investering die elke gemeente toch in termen van tijd en energie aan de campagne geeft. Waar gemeenten vooraf al in de groei zaten, beklijft de aanwas ook het best, zo'n 15%. Bij de kerken waar het bezoekersaantal voor het project afnam, werd deze trend niet doorbroken.

Uiteenlopende motieven om de campagne te beginnen leiden natuurlijk ook tot verschillende uitkomsten. Als de bedoeling was de onderlinge saamhorigheid te vergroten, prima natuurlijk, maar dan moet je groei in de diepte, niet breedte verwachten. De 40 Doelgerichte Dagen zijn gericht op een beweging in de breedte, laagdrempelig het complete palet van het geloof langs 5 doelen of aspecten aanbieden aan belangstellenden.

De onderliggende behoefte aan verdieping van het geloofsleven en aansluiting bij de eigen traditie bracht 80% van de onderzochte Nederlandse kerken ertoe het oorspronkelijk Amerikaanse materiaal aan te passen, overigens ook nadrukkelijk daarin vrijgelaten door Warren. 70% van de kerken meende zo voldoende ruimte te hebben voor de eigen invulling.

En waar juist enkele jaren geleden na de eerste campagnerondes door ingezonden artikelen in de Uitdaging (tagline voor christenen met visie, helaas zonder hoor & wederhoor of analyse, zoals Uitdaging vaker vergeet) een ware hetze tegen Rick Warren, de 40 Doelgerichte Dagen en alles wat ermee te maken had, ontstond, heeft gemeentegroei ook niet bevorderd. Zeker voor hen die nog een stevig geloofsfundament hadden gelegd, is de invloed van mensen nog erg groot en geldt (on)bewust: bij twijfel niet inhalen.

De weg van de minste weerstand is dan het kind met badwater weggooien, zoals je na lezing van bijvoorbeeld De verwarring in het evangelische kamp zou wensen, maar ook dan hoef je als kerk of gemeente geen autonome gemeentegroei te verwachten. Immers, critici langs de zijlijn zijn per definitie geen visionairs. Initiatieven als de 40 Doelgerichte Dagen campagne zijn, zo betogen ook de onderzoekers, gebaat bij een heldere visie vooraf en aansluiting bij de doelgroep, als uitvalsbasis naar ongelovigen primair de eigen gemeente. Leer over gemeentegroei van Bram Krol. Ervan uitgaande, dat er gearbeid wordt op Gods akker (NB de wereld, niet de kerk), is er een blijvende oproep naar arbeiders, de oogst is immers klaar om binnengehaald te worden. Visie en doelen krijg je zo te zeggen cadeau in God woord. De ware uitdaging zit in het aan de man / vrouw brengen. Hoewel menig medegelovige er kippenvel van krijgt, denk je dan toch aan een marketing issue?

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker