Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 april 2008

Koninginnedag 2008 voor kinderen in Balkbrug geslaagd

Evenals de afgelopen jaren heb ik samen met een kernteam aangevuld met 30 andere vrijwilligers uit het dorp voor de kinderen van peuterschool tot en met groep 8 van de basisscholen een kinderfeest op Koninginnedag op poten gezet.

Maandagavond heb ik op basis van de ongunstige weerberichten met het kernteam besloten het slecht-weer-scenario, onderdak gaan bij de Diamanthal, in te zetten. De ervaring van twee jaar geleden (diverse hagelbuien als cadeau om met enkele partytenten toch voor 'buiten' te gaan) en een verregende Balkmarkt op maandag 28 april, maakten het besluit makkelijk. In de risicoafweging gaan de belangen van een grote groep dorpsgenoten, het plezier van kinderen en het verstandig omgaan met gemeenschapsgeld, spelen. Dan blijkt een draaiboek en korte communnicatielijnen, even aangaan bij elkaar, telefoneren, e-mail voor de overzichten en draaiboek-updates, nuttig. Ach, zowel pech als geluk komen samen in meervoud. De dirigent van het popkoor Xcream meldde zich dinsdagmiddag ziek, mijn eigen InternetPlusBellen onverwacht was afgesloten, terwijl bakker Schutte juist een krat cakes gratis aanbood en veel materialen al in de manege gedropt konden worden.

De voorbereidingen op woensdagochtend zelf liepen gesmeerd. Met de 30 vrijwilligers waren we rond 9u er helemaal klaar voor. Vanaf 9.30u stroomden de kinderen en hun ouders binnen. Van bungeerun tot spijkerpoepen, skelterrace tot een spontaan binnengekomen duo, dat op viool het Wilhelmus speelde, de majorettes die een musicalsong uitvoerden tot het doeltrappen op keeper Marcel, iedereen vond het geweldig, en daar doe je het voor.


De ruim 200 foto's van het kinderfeest zijn te vinden op Flickr.

Labels: , ,

29 april 2008

Niet langer vanzelfsprekend

Onlangs kwam ik in het bezit van een schitterend fotoalbum met kiekjes van verre familieleden om zo mogelijk personen in de stamboom Van der Klis een gezicht te kunnen geven. Een al dementerend familielid had nog haar best gedaan een soort who is who te maken op een vel papier, maar van veel personen is niet meer duidelijk wie ze zijn. Het is één van de ongemakken van het niet openbaar mogen maken van alle stamboomgegevens van levende personen. Met verbroken familierelaties, zoek raken van fotoalbums, adresgegevens wordt een fotoalbum met mensen een puzzel.

Vanzelfsprekendheden als weten wie je ouders zijn, wie je kinderen vallen ook weg, als je bijvoorbeeld boeken over hersenaandoeningen leest van psychiater René Kahn of neuroloog Oliver Sacks. De op het eerste oog grappige titel De man die zijn vrouw voor een hoed hield, is bij nadere lezing heel wat minder funny, als je beseft hoe rijk gezegend je bent met een (hopelijk) 100% werkende hersenpan en zenuwstelsel.

Sacks vraagt zich met filosoof Nietzsche af:
"Komen wij wat ziekte betreft niet bijna in de verleiding te vragen of we het ook zonder zouden kunnen redden?"
Sacks' verhalen over de vrouw die haar eigen lichaam niet meer voelt of herkent, de man die zich rotschrikt over dat koude harige ding in zijn bed en pardoes uit bed valt, niet meer beseffend dat dat 'ding' zijn eigen been is, dat nog vast zit aan zijn lijf. Mensen die na amputatie van ledematen nog altijd een visuele herinnering hebben, zodat ze hun verloren been of arm nog steeds (pijnlijk) voelen. Of een vrouw die met beide ogen kijkt, maar slechts met haar rechter oog 'ziet'.

De vanzelfsprekendheid waarmee ik leef, beweeg, voel, ruik, waarneem, mensen herken, weet wie ik ben, kan herinneren, beleven en dromen, maakt je bewondering voor de mens als schepsel groter en tegelijk bescheiden in het stellen, dat dat 'normaal' is of blijft.

Labels: ,

28 april 2008

Live Mesh

Vorige week bracht Microsoft de tech preview uit van Live Mesh, waarin een aantal eerder besproken (beta) producten (Windows Live SkyDrive, Foldershare), voor bestandssynchronisatie, instant messaging, live meeting, cloud computing, e.d. bij elkaar komen.

Met Live Mesh kun je folders synchroniseren met apparaten in je mesh (lokale desktops, mobiele computers, computers elders op de wereld, werk, thuis, etc.). Je Live Desktop heeft gratis online bestandsopslag en biedt de mogelijkheid verbindingen met pc's op afstand te leggen. Mappenstructuren kunnen aangebracht worden en naar wens worden geautoriseerd. Voor online samenwerking biedt Mesh notificatiemechanismen voor wijzigingen, is het mogelijk berichten voor anderen achter te laten en met andere gebruikers in een map te chatten. In deze video krijg je een goed overzicht van de functionaliteit.

Op dit moment werkt Mesh alleen met pc's die onder Windows XP of Vista draaien, maar het is wel degelijk de bedoeling, dat het met elke computer gaat werken. Later in dit jaar volgt bijvoorbeeld ondersteuning voor Mac en Windows mobile. Later staan Xboxes, DVR's, printers en digitale fotolijstjes op de planning. Onderstaande commercial droomt behoorlijk: synchronizing life.

Om mee te doen met de test, moet je wel geluk hebben. Ik viste zelf net achter het net, en sta nu op de wachtlijst.

27 april 2008

Live Folder Share en SharedView

Microsoft timmert de laatste tijd met allerlei producten voor online samenwerking aan de weg. Vandaag stel ik je voor aan Live Folder Share

Live Folder Share bouwt voort op SyncToy, een handig Windows hulpje voor bestandssynchronisatie en Shared Folders, dat al jaren in Windows zit. Het biedt de mogelijkheden om live folders synchroon te houden via je Live account. Dat kan een set folders op je desktop zijn, maar ook een computer aan de andere kant van de aarde. De huidige beta is wat beperkt in het aantal folders, dus voor een volledige synchronisatie van de documentenmappen tussen twee computers is het geen afdoende middel, zo is mijn ervaring.

Microsoft SharedView is ook een product, dat tot doel heeft snel en gemakkelijk documenten en schermen te kunnen delen met anderen (maximaal 15) in je werkgroep. Hoewel formeel buiten de Windows Live suite, kun je SharedView toch op Live.com krijgen via "more betas". Het programma vult het gat tussen Office en Windows Live.

Windows Live Messenger wordt als communicatiemedium gebruikt, en dus liggen functies als meetings en conference calls voor de hand.

Ingehaald door de collega's
Inmiddels lijken beide beta producten alweer ingehaald door de tech preview van Live Mesh, waarover morgen veel meer details.

Labels: ,

26 april 2008

Getting Things Done hulpmiddelen

Waar ik zelf al tijden de combinatie MS Outlook + de gratis extensie Jello.Dashboard gebruik als hulmiddel Getting Things Done toe te passen, zijn er ook alternatieven. Mindjet's Gaelen O'Connell vroeg er laatst eens naar op LinkedIN. Natuurlijk is Mindjet als maker van MindManager geïnteresseerd in het gebruik van de eigen software, dat overigens dankzij de export mogelijheden naar MS Outlook ook prima dienst kan doen als GTD hulpmiddel.

NetCentrics Outlook plugin

De 'standaard', lees door David Allen zelf gepromote, NetCentrics Outlook plugin is er voor de Engelstalige versies van Outlook XP en hoger, draaiend onder Windows 2000 of hoger. Dit is een commercieel product, dus tegen betaling.

Thinking Rock
Thinking Rock is een platform onafhankelijke, open source JAVA toepassing voor GTD. Er zijn demo's beschikbaar om eens kennis te maken.

MyLife Organized
Ook een aparte toepassing is MyLife Organized, dat in een gratis light versie en een shareware (try-before-you-buy) versie verkrijgbaar is.

MyLife Organized is er voor Windows en Pocket PC en synchroniseert met Outlook en MindManager.

GTDInbox for Gmail
En voor de mensen die met Firefox en Gmail hun Inbox management willen doen in de stijl van Getting Things Done is er de populaire gratis Firefox extensie GTDInbox

GTDINbox maakt gebruik van tags in Gmail en is bedoeld voor To Do List, Manage Projects, Team Working en Customer Support. Installeren kan vanaf de Add-ons sectie van Firefox.

Labels:

25 april 2008

Met FONZ het schip in

Location of KampenImage via WikipediaDonderdagmiddag en -avond werd er afwisselend vooruitgang geboekt. Met 29 mensen van 5 verschillende bedrijven (Capgemini, Finnion, ABN AMRO Bank, ABN AMRO Verzekeringen, Sogeti) die in de lange historie van het project FONZ een bijdrage hebben geleverd, voeren we vanaf de IJsselkade in Kampen richting Ketelmeer. Aanvankelijk fraai weer, handje helpen met zeilen hijsen, en dergelijke. Later op de middag bewolkt en regen. Gelukkig was er onder dek genoeg zitruimte om met elkaar van gedachten te wisselen, te eten en te drinken.

En hoe verleidelijk is het dan slechts over werkgerelateerde dingen te praten! Hoe hoog zitten sommige issues, dat diep inhoudelijke discussies zelfs aan boord geïnitieerd worden. En hoe leuk vind ik het dan om tegen deze trend in gewoon lol te trappen en een gezellig samenzijn na te streven. Immers: projectmatig weten we goed wat we aan elkaar hebben. Daarvoor hoef je niet te gaan varen met de klipper Antoinette-R.
Associaties te over natuurlijk: ronddobberen op het Ketelmeer, tegenvallend weer, niet de Ketelbrug (willen/kunnen) passeren, uiteindelijk weer terugkeren in Kampen.

Je kunt er ook teveel achter zoeken, zo'n projectuitje.

Labels: ,

23 april 2008

Myspace onthullingen april 2008

Opnieuw stel ik een aantal ontdekkingen in Myspace aan je voor.

Doors Open
Nicole J (vocals & songwriter) en Alisha Rena (Songwriter & BGVs) uit Brentwood, Tennessee vormen samen Doors Open. Worshipmuziek, beïnvloed door Stevie Wonder, Chris Tomlin, Michael Jackson, Jeremy Camp, Fred Hammond, Starfield, Misty Edwards, Delirious met strijkers, gitaren en spaarzaam gebruikte drumsticks.

Patricia Kaas
Patricia Kaas werd 5 december 1966 in Forbach, Frankrijk geboren. Waar velen bij moderne Franstalige chansons denken aan bijvoorbeeld Céline Dion is Kaas één van de bekendste vertolkers. Mademoiselle chante in 1988 was haar debuutalbum, goed voor 15 miljoen verkopen wereldwijd. Met haar derde album is ze bekend en geliefd in buurlanden Duitsland en Zwitserland. Waarom niet eens kennismaken? Hieronder de video van Les Hommes Qui Passent.


Ultras

Ultras is een synthpopduo uit Tel Aviv, Israël. De heren zingen in het Hebreeuws en verkopen hun muziek als downloadables via ADifferentdrum.com. Hieronder de grappige video bij Superman.

Labels: ,

22 april 2008

Online project management ondersteuning 5

Opnieuw breng ik een aantal online projectmanagement ondersteunende producten voor het voetlicht. Zie eerdere afleveringen uit maart 2008, februari 2008, december 2007 en november 2007):

Teamspinner
Teamspinner biedt de mogelijkheid een eigen projectstructuur voor met name teksten en bestanden in te richten. Wiki entries, lijsten, fora, bestanden kunnen er een plek in krijgen. Aardig voor online schrijven en reviewen van documenten, maar met planning, tijdschrijven, etc. heeft het weinig te doen.


JointContact
JointContact biedt naast documentbeheer ook dat van taken, contactpersonen en kalenders. iCal uitwisseling wordt ondersteund.

Een demo laat je de mogelijkheden verkennen.

Voo2Do

Projectmatig voodoo bedrijven? Doelgerichte en vooral prikkelende activiteiten? Voo2Do is een online taak en projectmanagement hulpmiddel, dat op eerste oog uitermate eenvoudig in de bediening lijkt. Taken opvoeren met prioriteit en deadline is zo gepiept, eigenlijk zou je het als GTD-tool moeten zien. Maar er zitten ook functies voor online taken verdelen in. Klein, maar fijn.


Clarizen
Voor huidige MS Project gebruikers is Clarizen mogelijk een kostentechnisch interessant alternatief. Vanaf $50 per gebruiker per maand heb je bijvoorbeeld wel de mogelijkheid om Project bestanden te importeren, export naar MS Excel te doen en bijvoorbeeld budget planning te doen, projectonderdelen te verplaatsen naar een ander project en diverse views op je projecten, taken en resources los te laten.

Labels: ,

21 april 2008

Alternatieven voor MS Office

Source: WikipediaWaar we tot eind vorige eeuw nog massaal verknocht waren aan de tekstschrijver Wordperfect, het rekenprogramma Lotus 1-2-3 en het database beheerprogramma dBASE, is het bijna monopolie van Microsoft Office jarenlang onbetwist geweest. De laatste tijd komt er meer aandacht voor de concurrentie die er wel degelijk was, en ook zal zijn.

Enerzijds wordt geconstateerd, dat met het uitbrengen van telkens nieuw features het pakket Google Docs juist steeds meer op Office gaat lijken. Google Docs is een online Office suite, gabaseerd op AJAX-interfacing technieken voor het dynamisch ophalen en wegschrijven van content zonder schermverversing. Heb je al een Google account, is het starten van Google Docs (Documenten) een fluitje van een cent.

De online aangemaakte documenten kunnen afgedrukt, of bijvoorbeeld opgeslagen in Microsoft Office formaat, OpenDocument of PDF. Zolang je regelmatig op het web zit, is een online tekstverwerker, spreadsheet, etc. inclusief online opslag (Google account biedt gratis de nodige GB's) aardig.

ThinkFree's gratis office suite bestaat momenteel uit een tekstverwerker, spreadsheet programma, presentatiepakket in zowel een Microsoft Office 2007 compatible desktop variant, maar ook een online en mobiele versie. Met de ThinkFree Manager kun je offline bewerkte bestanden syncrhoniseren met je online workspace. In de workspace kan collaboration en bestandsdeling plaatsvinden, hoewel niet real-time. 1 GB gratis online opslagruimte is beschikbaar voor de leden.

Voor de verstokte offline gebruiker is er ook OpenOffice, open source en dus gratis. Ook in deze op de Sun Staroffice gebaseerde doorontwikkeling is een tekstverwerker, presentatiepakket, databasebeheer, formule editor, spreadsheet en afbeeldingenbeheer beschikbaar.

Een andere speler is IBM, dat de Lotus suite van weleer (jaja, herinner je naast 1-2-3 ook cc:Mail e.d. nog?) onder de naam Lotus Symphony als gratis Office suite aanbiedt: een tekstverwerker (Lotus Symphony Documents), spreadsheet (Lotus Symphony Spreadsheets) en presentatiepakket (Lotus Symphony Presentations). Symphony draait op Windows (XP, Vista, 2000) en Linux. Een Mac OS versie komt eraan. Interoperabiliteit vanwege de installed base van Microsoft Office is ondervangen. Elke applicatie kan bestanden openen en opslaan in Office-formaat (2003/XP/97; nog geen 2007!), Open Document Format en PDF wordt ook ondersteund.

Begrijpelijk, dat Microsoft last heeft van deze concurrenten die gratis alternatieven bieden. Naar verluidt is de softwarereus bezig met het project Albany, dat Office, Office Live Workspaces, Windows Live OneCare en de Windows Live services moet bundelen.

Labels: , ,

20 april 2008

Twitter toepassingen voor het oprapen

Dat Twitter, het leidende microblogging platform een steeds betere (h)erkenning in de markt oplevert, blijkt uit de vele toevoegingen, toepassingen en niet in de laatste plaats vrienden (followers in Twitter termen) die de laatste tijd opduiken. Daarom een vervolg op een Twitter updates op allerlei manieren post.


Twitlinks voor drukke mensen
Twitlinks aggregeert de laatste op Twitter geposte links rondom technologie onderwerpen. Het resultaat lijkt wat op Techmeme.


Summize biedt real-time zoektocht

Waar eerder Tweetscan of het inmiddels ter ziele gegane Teraminds gebruikt werd om gericht in tweets te zoeken, is er nu Summize. De resultaten kun je zelf weer twitteren, of als RSS feed laten binnenstromen in de feed reader.

Een ander recent zoekhulpje is Flaptor twitter search, dat pijlsnel met resultaten komt. Ook hier kun je de zoekresultaten als RSS feed opnemen in je feedreader.

Twitter Me This als marketing instrument

Door als eerste door Twitter Me This op willekeurige tijdstippen vragen te beantwoorden kun je $5 verdienen. Het geld wordt direct betaalbaar gesteld via Paypal.

TweetLater
Als je anders dan de tweets die uit feeds updates rechtstreeks naar Twitter gepost kunnen worden sowieso tweets wilt plannen voor de toekomst, kan dat met TweetLater.
Max. 12 updates per uur zijn toegestaan. Helaas vereist het wel weer een andere url om deze tweaked tweets te adresseren.

Twitter ondersteuning in e-mail aggregators
Fuser, dat e-mail accounts, Myspace en Facebook voor je integreert, biedt sinds kort Twitter ondersteuning.

Hetzelfde geldt al langere tijd voor e-mail en social network aggregator Digsby. In de laatste builds (1458 en verder) is de default update timer verhoogd, kun je verschillende update intervals aangeven om de limiet van 70 notificaties per uur niet te overschrijden, is Snipr url shortener ingebouwd en zal Twitter update geen berichten ophalen, als je langer dan 10 minuten weg van je pc bent (ook weer met oog op de maximaal 70 notificaties per uur).

Twits Like Me
Met Twits Like Me zoek je snel andere Twitter gebruikers die dezelfde onderwerpen gebruiken in hun updates.

Twubble beveelt vrienden van vrienden aan
Vergelijkbaar met de 'friends you might know' opties in andere sociale netwerken biedt Twubble je de mogelijkheid de social graph van je Twitter account door te lichten en op basis van populariteit (aantal followers) je nieuwe mogelijk vrienden aan te reiken.


Twixxer maakt video en fotolinks mogelijk
Twixxer maakt het mogelijk een foto . video thumbnail mee te sturen in plaats van alleen een url. Twixxer bestaat uit een Firefox add-on op basis van een GreaseMonkey script.

Alpha Twitter bepaalt link populariteit, maar niet alleen
Van alle links die via tweets worden gedeeld, kun je met Alpha Twitter de populariteit meten. Hetzelfde beoogt Twitturly en Intwition.

Tweetstats
Tweetstats fabriceert op basis van je Tweet-historie fraaie grafieken over je update-gedrag door de dag heen, de vrienden met wie je het vaakst replies uitwisselt, etc. En wil je complimentjes uitdelen, volg dan Twitmonials en deel je zegeningen.

TwitterMail
Updates verzenden en ontvangen via e-mail voor degenen die om wat voor reden dan ook geen Twitter client kunnen installeren op hun pc, browser of - hoe ongelukkig - wellicht niet via het web tot Twitter.com worden toegelaten. De oplossing is TwitterMail, dat via een speciaal persoonlijk e-mailadres de interactie met je Twitter account verzorgd.

TwitterReply - hopelijk werkend bij jou
Mocht je net als ik niet de hele dag naar je Twitter updates zitten staren, kun je je opgeven voor TwitterReply, een andere dienst van TwitterMail. Deze stuurt alle aan je gestuurde replies in een e-mail toe, zodat je die in elk geval niet mist. Hoewel Twitter in wezen asynchrone communicatie is, kun je zo in elk geval misschien vertraagd, maar wel naar de juiste persoon reageren. Helaas blijkt de beta versie, ondanks de belofte van real-time e-mails, bij mij niet te werken. Een gewaarschuwd mens...

TwitPic
Met TwitPic kun je ook plaatjes verzenden als notificatie. Een Google Maps mashup met Twitter API verzorgt de visualisatie.


Harvest & Twitter
Elektronisch tijdschrijfsysteem Harvest werkt nu ook samen met Twitter. In plaats van de dreigmails van het secretariaat over naderend maandeinde en dus verplicht alle uren invullen een tweet vind ik wel een 2008-oplossing.

Regelmatig verschijnen nieuwe toepassingen en aanvullingen. Of ze echt bestaansrecht hebben, bepalen we natuurlijk zelf. Het verdienmodel is een groot raadsel bij veel van deze middelen, maar dat is iets waar de geldverstrekker zich eerst zorgen over mag maken. Nog steeds geen account, dan kun je via SecretTweet.com anoniem een berichtje posten.

Labels: ,

19 april 2008

Engagement gezocht

Voluit heette de cursus deze week Advanced Engagement Management Rightshore.

Na de vlucht terug, aanhoudende diarree en inmiddels in Nederland buiten drogende was, belicht ik vandaag het aspect Engagement. Het vormt ook de kern van het boek Fired-up or burned out? dat ik gisteravond ben begonnen te lezen. Eerder heb ik al eens geblogd over de inhoud van de rol van engagement manager. En eerder deze maand stonden diverse programma's voor samenwerking centraal op m'n weblog. Toch trof me deze vraag op LinkedIN:
"How to you engage team members to utilize collaborative tools such as blogs, wikis, Microsoft SharePoint and the like?"
In gewoon Nederlands: hoe zorg je ervoor, dat die investeringen in SharePoint (eind maart tot billion dollar juggernaut gebombardeerd door Computerworld), corporate wikis, interactieve software, etc. succesvol zijn?

De strekking van de gegeven antwoorden waren:
- meedoen moet vrijwillig zijn;
- we moeten de mensen opleiden en tonen, dat het efficiënter is voor iedereen;
- laten zien welk direct persoonlijk voordeel het oplevert;
- aan het eind van de dag gaat het om nut en relatie tussen middel en doel.

Eén van de vorige opdrachten vervulde ik bij Unigarant in Hoogeveen, dat de verzekeringsdochter van ANWB in Wassenaar is. Hoe overtuig je, dan dat de videoconference verbinding met softwarehuis Netaspect in Dordrecht evengoed kan werken tussen Hoogeveen en Wassenaar? Waarom nog met auto of trein uren heen en weer rijden? Door het gewoon te gaan doen! Zien is geloven. Tandberg systemen wegen op enig moment echt wel op tegen dienstauto's, zakelijke kilometervergoedingen, etc.

Wrike pretendeert the most practical project management software te zijn. Kijk, zo wil je het toch? De functionalitiet van project samenwerking, marketing project management, takenbeheer, GANNT-charts, rapportages, flexibele folderstructuur, inclusief tagging, workflow ondersteuning, en nog veel meer. Wrike kun je gratis uitproberen.
En da's de truc: uitproberen, laten zien aan collega's en vrienden, en zo - voordat je al te grote uitgaven doet - gebruik maken van nieuwe mogelijkheden om samen te werken, waar dan ook, dankzij het web, e-mail en hulpmiddelen als Wrike. Zo zal ik je in de komende weken voorstellen aan meer handige hulpmiddelen. Zo ontdekte ik SourceForge in een zakelijke context en heb ik eindelijk de beta invite voor Twine binnen.

Labels: ,

18 april 2008

Schrijnende tegenstellingen in Hyderabad

Na afsluiting van de cursusweek was het vanmiddag tijd voor een bezoek aan Hyderabad Central, een overdekt winkelcentrum dat vanaf ISB in ruim een half uur te bereiken is.

Eenmaal aangekomen bij Hyderabad Central is het een drukte van belang, hoewel de shopping mall niet meer is een V&D of Bijenkorf.

De contrasten onderweg zijn enorm. Krotten, tenten, moderne kantoren, buurtwinkeltjes en schitterende winkelcentra. Alle bekende namen in ICT land, WiPro, TCS, InfoSys, Microsoft, Capgemini, kom je tegen.

Bedelende vrouwen en kinderen houden je letterlijk tegen, schromen je niet je aan te raken. Het 'koel' heeft hier een andere betekenis, namelijk geld. Veiligheidsmensen zijn echter snel ter plekke en jagen de bedelaars letterlijk weg. En wij op de campus klagen over de momenten, dat het internet niet bereikbaar is.

Hindoetempels en begraafplaatsen zijn favoriete oorden voor sloppen en loslopend vee. Zo komt dood en leven weer heel dicht bij elkaar.

Labels: ,

17 april 2008

Als de verbinding wegvalt

SkypeImage via WikipediaVandaag ervoeren we in de rollenspellen die communicatie via de telefoon vereisten tussen de beide teams keer op keer hoe moeizaam het communiceren is, als de verbinding van tijd tot tijd lijkt weg te vallen.

Eenmaal na 19u klaar met de cursusdag bleek de connectie naar het internet weggevallen te zijn vanaf de campus. Tjonge, wat voel je je dan weer onthand, 't is net of je echt niet zonder kunt. Geen mail, Skype met Nederland, geen meekijken met de gang van zaken op het project in Zwolle en Utrecht, gewoon niks.

De contrasten zijn enorm. Vandaag de kantoren van Capgemini hier in Hyderabad, India bezocht. Op de 10 minuten tussen luxe campus en ditto kantoorpanden, staan ook de sloppen, marktkraampjes, handelaren, immense bouwputten, hostels voor de bouwlieden, enz. Het theme dinner met live muziek, zang van de diverse cursisten (we hebben met een stel Nederlanders de 2e prijs gewonnen (blik koekjes) met Country Roads en Een potje vet.

Tijd om te gaan slapen. Gelukkig deed en doet het internet het op dit moment.

Het draait allemaal om communicatie

In onze praktijkoefeningen vandaag op de Indian School of Business staat communicatie centraal. Waar onderstaande Berlitz commercial nog grappig lijkt, gingen de telefoongesprekken tussen gespeelde on- en offshore teamleden moeizaam, verkennend en met alle handicaps van het missen van alle non-verbale uitingsvormen.

Want, wat we niet altijd doorhebben, is dat we net als onderstaande EDS commercial vliegtuigen bouwen, terwijl we vliegen. "De winkel blijft open tijdens de verbouwing." noemen we dat in menig organisatie.

De verwachtingen die dat schept, de gevolgen van wijzigingen (zowel intern aangewakkerd als van buiten komend onheil), de eigen groepsdynamica, de extra handicaps van over de aardkloot verspreide teamleden, etc. maken de wereld helemaal niet zo plat, als Friedman ons wil doen geloven, maar doet een appel op vroegtijdig, veelvuldig elkaar opzoeken, willlen begrijpen in plaats van steunen op aannames en wegmoffelen van risico's.

Dat, in een notendop, is een aantal opnieuw aangestipte leerpunten van vandaag.

Labels: ,

15 april 2008

One-Team Rightshore beoefenen

Een aantal jaren geleden was het favoriete business model tussen de oude en de nieuwe wereld, om bijvoorbeeld de verstandhouding tussen Europese bedrijven en hun Indiase of Chinese outsourcing partners te beschrijven, eentje van contractor-subcontractor. Er was een strikte scheiding tussen front-office (opdrachtgever, klant, vragende partij) en de back-office (leverancier). Beheersing van het grensvlak leidde tot bureaucratieën rond demand-supply management, kwaliteitscontroles, aspiraties om hoge CMM-levels te halen, en dergelijke.

In een zogenaamde One-Team Rightshore approach, waarin front- en back-office samenwerken in één organisatie werkt beter. De front-office heeft kennis van de maatschappelijke, wettelijke, economische, politieke, markt- en technologische klant- en opdrachtomgeving. Juist die landspecifieke of typische opdrachtgever aspecten kunnen het beste hier benut worden. De back-office levert de voordelen op van industrialisatie, standaardisatie in de uitvoering, lage kosten, hoge productiviteit en kwaliteit. De afstand tussen beide is slechts fysiek van aard, te overbruggen door technologische (communicatie)hulpmiddelen of een keer het vliegtuig pakken.

De praktijk van vandaag
Ook vandaag in de cursus flink oefenen, al was het maar op het achterlaten van oude scheidingen als front/backoffice, wij/zij, etc. Op heel praktisch niveau is het kennismaken met de kranten The Economic Times en Times of India (lagen vanochtend voor de deur), nieuwe Indiase vriendschappen aangaan en straks lekker buiten dineren in de open lucht bij 25+ graden.

Labels: ,

Het omgaan met cultuurverschillen

Naast 'harde' zaken als risicobeheersing, juridische aspecten en metrieken van een succesvol project uit de praktijk van Outsourcing in India, stonden cultuurverschillen vandaag op het programma.

Taalgebruik
Als Nederlanders kennen we de onbedoelde effecten van het naar Engels vertalen van een fictieve meeting met Wim Kok en Wim Dik, maar ook in het Indiaas Engels blijkt veel jargon te zitten. In plaats van graduated wordt passed out gebruikt en dicky blijkt de vloer in je auto te zijn. De snelheid van spreken van de Indiase collega's ligt hoog, en kost regelmatig een interruptie voor verduidelijking. Liever dat, dan aannemen dat de ander je echt begrijpt.

Als ja geen ja is
Dat in de genen van veel mensen nee niet meegeprogrammeerd is, is een feit. Voor ons Hollanders bijzonder lastig (ook in de eigen werkomgeving betekent een ja niet altijd ja, zo leert de praktijk). Open vragen stellen is hier het recept.

Hofstede nog altijd relevant
Het onderzoek van Hofstede naar cultuurelementen en -verschillen tussen landen, blijkt voor sommige aspecten nog steeds valide. Denk aan de mate van collectivisme en machtsafstand. Het verklaart het verloopt van project meetings met Indiase collega's, ogenschijnlijk gebrek aan interactie in de groep, en dergelijke.

Hoe ga je ermee om?
Collega en facilitator Anantadeb hield ons vanmiddag tenslotte voor:
- neem cultuur als het is; er zijn verschillen;
- respecteer de cultuurverschillen;
- verzoen dilemma's door aanpassing, interventie of onthouding van; interventie kan structureel van aard zijn of managerial (gepast gebruik maken van hiërarchie.

Labels: ,

14 april 2008

Geland op Planeet India

Mira Kamdar schreef onlangs het boek Planeet India over de snelst groeiende democratie ter wereld en de impact op de rest van de wereld. Voor Capgemini en mijn eigen rol als projectmanager is dat direct aanwijsbaar. Niet alleen is een groot deel van mijn collega's inmiddels niet meer Europeaan, maar Indiër. Ook de samenwerking met Indiase collega's maakt de wijze van projectmanagement anders dan 10 jaar geleden in het vertrouwde pand van Groene Land Verzekeringen in Meppel, waar hooguit met 'hen' in Zwolle afgestemd moest worden.

Deze week volg ik de cursus Advanced Engagement Management Rightshore in Hyderabad, India op de Indian School of Business. Na alle voorbereidingen (visum, vlucht boeken) was het vorige week nog tijd voor de do's & dont's in India, een Sidebar widget om de lokale weersverwachtingen te volgen en See the Globe met reisinformatie over globetrotters.

Hyderabad is de hoofdstad van de zuidelijke staat Andhra Pradesh. Met 6,2 miljoen inwoners is de stad toch echt een paar maten groter dan Amsterdam of Rotterdam. Met 40% moslims en meer dan de helft hindoestanen leeft er een volgens de statisteieken gezonde mix van bevolkingsgroepen bij elkaar. Met Secunderabad vormt Hyderabad een dubbelstad, gescheiden door Husain Sagar Lake. In HITEC City (geen verdere uitleg nodig) ligt de campus van de Indian School of Business, waar ik deze week te gast ben.

De vluchten heen met Lufthansa gingen vlot en goed. Alvast kunnen wennen aan het eten. Na de landing op het nieuwe Rajiv Gandhi vliegveld vlot door de douane en vervolgens buiten bij 29 graden verzamelen bij de taxichauffeurs.

De levendigheid na middernacht is opvallen, ook bij de 30km rit naar het ISB. De contrasten tussen de sloppen, armoedige wijken in de voorsteden en de Hitec city zijn enorm. Na 2u ingecheckt en op de eigen kamer. Tijd om de gaan slapen. 's Morgens om 8u op, gewassen onder lauw water en ontbeten. Jippie, internet werkt op de kamer!

Labels: ,

12 april 2008

Debuut in voetbalstadion FC Zwolle

FC Zwolle crestImage from WikipediaDat ik nu Johan 3 seizoenen zie voetballen en nu een seizoen leider van F3 ben wil nog niet zeggen, dat ik voetbal op televisie interessant vind of me ooit eerder in een voetbalstadion heb gewaagd om een wedstrijd te bekijken. Nu ruim een week geleden 200 gratis kaarten beschikbaar werden gesteld aan onze voetbalverenigingen voor de wedstrijd FC Zwolle - FC Emmen (hé beide sites zijn in exact dezelfde Flash opmaak), maakte ik gisteren mijn debuut in het al grotendeels vernieuwde Oosterenk stadion aan de Zwolse Ceintuurbaan.

Vele jonge lokale voetballers met leiders, trainers, ouders, sportieve opa's en leden van de activiteitencommissie, reden we om 18.30 naar Zwolle.

Veel te vroeg aanwezig, maar dat kwam de aanwezige horeca natuurlijk prima uit. Met lokale grootheden als volkszanger Harm Wolters, huldigingen van jeugdelftallen en andere vormen van elkaar bezig houden, was het wachten op de aftrap.

In de eerste helft was er vooral belangstelling voor het meegebrachte snoep en de mogelijkheden om heen en weer te sjouwen.

In de tweede helft, na opnieuw cola, vuurwerk en volkszang met Harm Wolters ("Ik ben een Zwollenaar") bleef het uiteindelijk 1-1. Uiteraard moest de scheidsrechter het ontgelden en was er vanuit vak Balkbrug subjectief alleen belangstelling voor de activiteiten van FC Zwolle, Emmen kon massaal op boe-geroep rekenen. Menig ouder/leider/trainer ging hierin zijn/haar kinderen voor, dus niet verbazingwekkend dat over een paar jaar de jeugd niet anders weet. Kan er weer een overheidscampagne op losgelaten worden. Zelf heb ik me met zwager Piet op korte afstand prima vermaakt. Ach, en vanuit Zwolle ben je ook zo weer thuis.

Labels: , ,

11 april 2008

Mobiliteitsoplossingen voorbij een A1 spitsstrook

Met enige regelmaat schrijf ik over verkeer en oplossingen om Nederland mobiel te houden, uiteraard met eigenbelang. De tijd die woon-werkverkeer kost, is immers van jezelf en kun je maar één keer besteden, het liefst niet aan ineffectieve stukken als wachten en filerijden. Verbazing over het na 4 jaar alsnog openen van de spitsstrook op de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken dus, want de hiermee gepaard zijnde kosten zijn niet te verhalen. Oplossingen moeten dus uit een andere hoek dan de Raad van State of stroperige procedures komen.

NS, Rabobank en de ANWB deden gisteren een oproep aan het bedrijfsleven zich aaneen te sluiten en 10% minder verkeer in de spits te krijgen (ooit berekend als de hoeveelheid verkeer die eigenlijk de vervelende spits zou doen oplossen). Met een half jaar hoopt men 100 bedrijven verenigd te hebben in Nederland Bereikbaar. KPN doet al mee. Maatregelen als telewerken, flexibele werktijden, trein in plaats van auto zijn zo wat genoemde opties.

Donderdag 9 oktober 2008 is uitgeroepen tot Filevrije dag, beoogd als demonstratie dat een filevrije doordeweekse dag echt mogelijk is anno 2008.

Labels:

10 april 2008

Concert Moya Brennan in Hoogeveen

Het is een veelzijdige week. Woensdagavond trad Moya Brennan (voice of Clannad) op in theater De Tamboer in Hoogeveen, dichterbij kan haast niet. De vorige keer, in oktober 2006 in Leeuwarden, was Moya niet op haar best in tegenstelling tot een half jaar ervoor (april 2006 in de Oosterpoort in Groningen), dus enig risico nam ik vooraf natuurlijk wel.

Naast een aantal nieuwe songs, die binnenkort op een tijdens deze tour op te nemen live CD komen, veel oude bekenden uit de tijd van Clannad en eerdere solo-albums van Moya. Gisteravond was ze ook spraakzamer, maakte grappen over Hoogeveen, zeewier, een openingsconcert bij een bloementuin. Zo kon er genoten worden van Theme from Harry's Game, Sailing Away, Robin Hood medley, Perfect Time, In A Lifetime, Tara, Against the Wind, maar ook van Purple Haze, No One Talks, Merry-go Round, Always, Never Stray Far Away en Hidden Stories.

Tot en met 17 april toert Moya Brennan nog in Nederland. Kijk op haar website voor de gegevens van de diverse optredens.

Labels: ,

09 april 2008

Netwerken op basis van je aantekeningen

Van ouderwetse geeltjes via StickyNote, Google Notebook, Clipmarks naar MetaNotes, allemaal varianten van aantekeningen maken. Van eigen plaksels op je bureau, aan je beeldscherm of als boekenleggers tot hippe mechanismeen om de wereld te laten zien welke knipsels je allemaal aangelegd hebt in de hoop terugkoppeling te krijgen.

De gemeenschap rondom Clipmarks is klein en dan moet je met MetaNotes wel van goede huize komen om de aandacht te krijgen. Naast het kunnen dumpen van tekst, plaatjes, Youtube video's, liedjes, zoals ook Clipmarks toestaat, gaat MetaNotes verder met de integratie van Twitter, Gmail, Facebook, Photobucket en Pownce. Een gigantische mashup dus van content, communities en links. Als je je weg weet te vinden in de wat ongestructureerd ogende wall of fame, je het web ook bij voorkeur gebruikt om tussenproducten op te slaan, is MetaNotes echt van meerwaarde.

Labels: ,

08 april 2008

De projectmanager in verandering

Op de vandaag voor ruim 950 belangstellende projectmanagers door IPMA-NL georganiseerde Projectmanagement Parade stond De projectmanager in verandering centraal. Omdat ik zelf één van de ruim 60 sprekers was, was ik er van vroeg tot laat bij, maar kon natuurlijk niet zelf alle sessies bijwonen. Van 'mijn dag' een verslag.

Keynote speech
Tobias Walraven (Dutch Water Dreams) hield zijn publiek voor, dat de projectmanager van nu per definitie resultaatverantwoordelijk is. Begrippen als date certain, turnkey en fixed price waren doorslaggevend bij de totstandkoming van Dutch Water Dreams, een watersportwedstrijd- en outdoorbaan in Zoetermeer, een jaar voor de Olympische Spelen van Beijing.De nadruk van de nieuwe projectmanager ligt meer op het vlak van visie, veranderen en leiderschap, aansturen van teams en het zo samen behalen van eindresultaten.

Gezocht: schaap met 5 poten
Je kent de aanvragen voor projectmanagers, de perfecte man/vrouw voor deze gebroken wereld. Te mooi om waar te zijn. Paul Manders & Titus Bekkering (P2 Managers) gebruikten hun projectcase Spitsmijden in de zoektocht naar de nieuwe projectmanager in dergelijke projecten: meervoudig opdrachtgeverschap, politiek complexe omgeving, sturen op processen. De vijf poten van de projectmanager blijken naast project-, proces-, verandermanager beter anders uitgedrukt te worden. De zoektocht is nog niet af. Binnenkort zal ik de opgedane inspiratie verder verwerken in een blog.

De onderzoeksagenda projectmanagement
Rond lunchtijd werd in de Grand Hall van het Nieuwegein Business Center gedebatteerd - beter: instemmend gereageerd op aangedragen mogelijke onderzoeksvragen - over wat rond projectmanagement onderzocht zou moeten. Zoals wellicht bekend loopt er hevige discussie in hoeverre projectmanagement een apart vak zou moeten zijn, en dus onderzoek vereist om inhoud te geven aan leerstoelen, hoger beroeps/universitair onderwijs op dit vlak. Echt van de grond kwam het debat niet, maar het publiek vragen om een vragenformulier in te vullen leverde hopelijk genoeg stof voor afstudeer- en promotieonderzoeken op.

Er verandert niets
Op zo'n dag is het goed een tegengeluid te horen. John Hermarij (Dhirata) durfde de uitdaging aan door te stellen, dat het vak van projectmanagement helemaal niet aan verandering onderhevig is. Kletskoek al die aangeprate dynamica en complexiteit. Kuddegedrag, dat verklaarbaar is, maar niet gevolgd hoeft te worden. Hermarij belichtte de rol van verschillende generaties en het concreet maken van verandering en begrippen. Immers: ooit een project of een business case gezien? 't Is en blijft mensenwerk.
Na een frisse lucht, diverse glazen spreekwater en laatste voorbereidingen mijn eigen presentatie, als voorlaatste op de volle dag, dus uitdagend om het publiek wakker te houden.

Connected projectmanager: connecting people
Zelf had ik uit de multi-uitdagingen die de hedendaagse projecten, overigens beperkt tot die welke in samenwerking met andere mensen worden uitgevoerd, uitgewerkt rondom de achterliggende paradigma's, communicatie en hulpmiddelen. Het belang om niet meer vanuit ongelijkwaardigheid, maar gelijkwaardigheid te denken en te werken, daarbij de juiste communicatie (vorm, inhoud, media) te gebruiken en je projecten met juiste hulpmiddelen voor samenwerking, communicatie, structuur en locatie-overbrugging te ondersteune bracht de luisteraars onder andere in contact met Cisco's Telepresence systeem,

Lynda Gratton's Hot Spots en de ideeën uit Connect!

Ja, maar of Ja, en
Ter afsluiting van deze parade cabaret rondom de lastige overstap van Ja-maar naar Ja-en, gebaseerd op Ja, maar wat als alles lukt?

Een borrel bracht de mensen tenslotte nogmaals bij elkaar. Tijd om dag te zeggen, familie op te zoeken in Heelsum en foto's uit een grijs verleden mee te nemen, om in de stamboom Van der Klis nieuwe veranderingen te kunnen aanbrengen.

Labels:

07 april 2008

Een maaltijd brengt je dichter bij elkaar

Een maaltijd verbroedert, maar hoe noem je dat als je ook de zusters (eigen vrouwen in een christelijke context) uitnodigt? Met 27 koks was de maandelijkse mannenbijeenkomst van de Evangelische gemeente Ommen (die overigens in Dedemsvaart wordt gehouden) gisteren anders dan anders, en om 20u ook opengesteld voor vrouwen. Een Italiaanse meergangenmenu in een feestelijk buffet. Zelf mocht ik de pasta penne met saus bereiden (2 liter slagroom, 10 pakken pasta, dat soort hoeveelheden). Smakelijke boel en natuurlijk erg leuk om van zoveel kokende mannen en hun etende eega's foto's te maken.


www.flickr.com
Henk-Jan van der Klis' Broeder en zustermaaltijd 6 april 2008 photosetHenk-Jan van der Klis' Broeder en zustermaaltijd 6 april 2008 photoset06 april 2008

Verbeterd mobiel zoeken met Google

Natuurlijk kun je op je smartphone, pda of andersoortig mobieltje met internettoegang zelf naar http://google.com surfen en daar je zoekactie loslaten. Je kunt Google ook bij je Mobile Favorites zetten. Maar het kan nog beter. Met een 300kb download ben je een Google zoekvak op je Home/Today scherm rijker. Je kunt er direct je zoektermen invoeren; de applicatie neemt je mee naar de browser en toont er de resultaten.
.
Deze service en nog diverse andere diensten voor je mobiel, van een mobiele versie van Google Maps, Gmail, Agenda, Nieuws tot Foto's, per land gesorteerd. NB de hierboven getoonde applicatie vind je niet bij Nederland, maar bij Verenigde Staten als Zoeken (downloaden).

Labels: , ,

05 april 2008

SharePoint - Online samenwerken met Microsoft

Met SharePoint, de huidige versie heet voluit Microsoft Office Sharepoint Server 2007 (MOSS 2007), heeft Microsoft al een aantal jaren een keurige oplossing voor online samenwerking aan documenten, het uitwisselen van projectnieuws, contactpersonen, uitzetten van taken, en dergelijke.


SharePoint kan in een zakelijke omgeving uitstekend dienst doen als basis voor het intranet, specifieke projectomgevingen (als teamroom of groupware), maar ook ingezet worden voor externe internetsites, presentatie van bedrijfsgegevens uit achterliggende systemen en het beheersen van werkstromen.

Documentbeheer vindt intelligent plaats, met versie- en eigendombeheer. Verzamelingen documenten, bibliotheken integreren met Office installaties of via webfolders met de Windows Verkenner. Voor content management biedt MOSS diverse sjablonen, welke naar wens verder op maat kunnen worden geconfigureerd.

Werkstroombeheer kan via voorgekookte regels die inwerken op bijvoorbeeld de e-mail client Outlook en tekstverwerker Word, maar kunnen ook zelf geconfigureerd worden met Microsoft Office SharePoint Designer 2007 (de nieuwe Microsoft Office FrontPage) of het ontwikkelingssysteem Microsoft Visual Studio.

De Enterprise Search functie verzorgt koppeling van content uit diverse hoeken, om bijvoorbeeld profielen van personen of afdelingen te kunnen opstellen. Overal in de portal kun je naar benodigde informatie zoeken.

Met offline toegang en tegenwoordig zelfs vanaf je mobiel tot lijsten en documentbibliotheken van Office SharePoint Server 2007 zit je niet aan een netwerkvervinding op kantoor verbonden. SharePoint is tegenwoordig verder geïntegreerd met Microsoft Office Groove Server 2007, zodat offline gebruik verder uitgebreid is. Teamwork wordt overigens ook (nog) aangeboden met Microsoft Windows SharePoint Services 3.0.

Een gratis evaluatieversie is beschikbaar. Voor specifieke toepassingen is het zaak bekwamen consultants je uitleg te laten geven. SharePoint is voornamelijk een productfamilie, een gereedschapskist, dat je veel werk kan besparen, maar ook veel (extra) werk kan opleveren in de sfeer van maatwerk.

Labels: , ,

04 april 2008

Live workspace - Online samenwerken met Microsoft

Naast het gisteren besproken Groove biedt Microsoft ook Live Workspace als uitbreiding op Office.

De service biedt:
- online opslag van 1000+ Microsoft Office documenten (500MB)
- toegang tot deze documenten vanaf elke pc met een browser
- autorisatie van andere mensen om je workspace te benaderen, documenten te openen, van commentaar te voorzien of inhoudelijk te wijzigen.
- rechtstreekse toegang vanuit de desktop applicaties Word, Excel en PowerPoint
- synchronisatie van Outlook contactpersonen, taken en afspraken.

Een account is zo geregeld. Heb je al een Windows Live account (zoals voor Messenger of Live Spaces) ben je helemaal zó binnen. Je hebt niet per se een msn-email adres nodig. Vergelijkbaar met Sharepoint is Documents het startpunt. Via My Workspaces kun je een template openen, zoals Class, Event, Household, Job Search, etc. of een eigen workspace aanmaken.

Een en ander werkt in combinatie met
- Internet Explorer 6 and 7 on Windows XP, Windows Server 2003 en Windows Vista
- Firefox 2.0 on Windows XP, Windows Server 2003 en Windows Vista
- Firefox 2.0 on Mac OS X 10.2.x of hoger
Uitkijken dus met hippe nieuwe beta versies van Firefox 3 (die werkt niet met Live Workspace, blijkt uit eigen ervaring. Eerste hulp bij ongemakken vind je online.

Online onderhoud van je documenten is niet aan de orde, daarvoor is toch echt Microsoft Office zelf nodig. Office Live Workspace verzorgt het versiebeheer.
ReadWriteWeb vergeleek Microsoft Office Live Workspace met Google Docs, één van de directe concurrenten. Live Workspace past in Microsoft's steeds opener benadering van de markt, uiteraard en begrijpelijk de eigen broodwinning als doelstelling.

Labels: , ,

03 april 2008

Online samenwerken met Microsoft - Groove

Microsoft biedt een aantal mogelijkheden om online samenwerking te bevorderen rondom de eigen Office 2007 suite. Voor vandaag heb ik de mogelijkheden van Groove voor je uitgezocht en geprobeerd.

Historie
Rond 1995 was Lotus Notes het summum van een toenmalige hype, groupware: software om groepsactiviteiten te ondersteunen. De maker, Ray Ozzie, ging later (Lotus was ingelijfd door IBM) voor zichzelf verder met Groove Networks, ontwikkelde Groove, dat in maart 2005 werd opgekocht door Microsoft en sindsdien als Microsoft Groove door het leven gaat.

Functionaliteit
Het basisidee achter Groove is een workspace, een term die je ook nog altijd in Lotus Notes tegenkomt. Groove biedt daarvoor beveiliging, persistent chat, store-and-forward messaging delivery, firewall/NAT transparency, ad-hoc group formation en notificatiemechanismen. Verder zijn mini-applicaties beschikbaar als een kalender, discussieforum, bestandsdeling, afbeeldingen, kladblok, whiteboard, browser, etc.

Voorwaarde voor gebruik is wel installatie van de Groove client op de pc van elke deelnemer. Bij het versturen van uitnodigingen aan nieuwe deelnemers wordt een url van de gratis trial versie meegestuurd. Ook kun je je laten registreren in de openbare Groove adreslijst, zodat je bij een single license zoals in mijn geval op z'n best nog kunt 'grooven' met andere Groove-gebruikers. Bestanden worden gedeeld via de Groove Server.

Integratiemogelijkheden van het tool zit voornamelijk in de synchronisatie met Office SharePoint Server 2007, Importfunctie van InfoPath formulieren en instant messaging via Office Communicator, de zakelijke versie van MSN/Live Messenger.

Groove is exclusief voor Microsoft Windows beschikbaar; de bestandsdeling workspaces werken alleen in de 32 bit versies van Windows. Met andere woorden, ook na drie jaar is de integratie in het totale Microsoft dienstenpalet beperkt en zit echte openheid er nog niet in. Illustratief in dat kader is de online ondersteuning vanaf de startpagina van Groove. Na klikken op de what's new link ben je Groove kwijt als product in de Office 2007 suite.

Labels: , ,

02 april 2008

Michael Sweet's muzikale troost

Toen een jaar geleden baarmoederkanker werd geconstateerd bij Kyle Sweet, de vrouw van Stryper zanger Michael Sweet, ging naast de zorg voor het gezin Michael's muzikale hart door met kloppen. Als troost en bemoediging begon hij een liefdesbrief bestaande uit aan Kyle opgedragen liedjes te schrijven. Het resultaat is Touched, en is nu exclusief online verkrijgbaar via michaelsweet.com.

Zoals bekend is medische behandeling in Amerika een dure aangelegenheid, dus de prijsstelling is begrijpelijk niet op het $9,99 niveau, dat je op iTunes gewend bent, maar $15, met de huidige dollarkoers nog altijd zeer schappelijk.

Op de CD tref je een aantal bekende Stryper ballads aan: Together As One, Honestly, maar ook bekende popklassiekers, zoals You Are So Beautiful (Joe Cocker), She's Got A Way (Billy Joel), The Rose (Bette Midler), The First Time I Ever Saw Your Face (Roberta Flack), Without You (Harry Nilsson) en Color My World (Chicago).

Op Shoutlife kun je naar enkele volledige songs luisteren; op Michaelsweet.com staan samples van alle songs, inclusief songteksten. Bijgepraat blijven kan via de blog op Myspace.

En, om geloof en bandnaam (Stryper verwijst naar Jesaja 53 vers 5, By His stripes we are healed) serieus te nemen, gelooft Sweet in de kracht van goddelijke genezing.
The Power of Believing Together

Labels: ,

01 april 2008

Samen de mooiste wandeling van Nederland

Vorig jaar heb ik zelf de mooiste wandeling van Nederland vanuit Kuinre in het grensgebied van de Noordoostpolder en de Weerribben gelopen. Ditmaal (zaterdag 17 mei 2008) ga ik samen met Klazien. Met afstanden van 10, 20, 30, 40 en 50 km is er voor elke wandelaar een geschikte bij. Zelf 'doen' we de 40km. Dit jaar - erg verantwoord- is het thema klimaatsverandering. Kosten zijn EUR10 bij voorinschrijving en EUR 12.50 aan de start. Het parcours geschikt voor nordic walking.

Je kunt met deze tocht genieten van de verschillende landschappen n.l. het polderlandschap de oude Zuiderzeedijk en het achterliggende moeras van het Nationaal Park de Weerribben. De organisatie probeert een unieke wandelsfeer te creëren door het maken van vertier in de dorpen. De laatste kilometer in Kuinre is omgedoopt naar “Via Tulipa” (met een knipoog naar de Via Gladiola van de Nijmeegse Vierdaagse. Meer info en reserveren kan via kaskuinre.nl. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker