Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 maart 2008

Verdwijnen van muziekbladen

De veranderingen in de muziekindustrie, zoals
- onbalans tussen illegale downloads en legale aankopen in platenwinkels
- gewijzigde distributiemix, denk aan de opkomst van MP3-verkopen via iTunes of Amazon.com
- sterke concentratie van platenmaatschappijen door overnames, kostenreducties, focus op de kop (top 10 artiesten) in plaats van de long tail
hebben hun effect op muziekbladen niet gemist. In Nederland heb ik na ruim 12 jaar recensies en schrijven voor Bottomline / SIGNS de verdwijning van Bottomline direct meegemaakt en in de al jarenlange belofte van een online variant, www.bottomlineonline.nl zie ik nog onvoldoende 'brood'.

En na het april 2008 nummer komt aan de bijna 30 jaar historie van het Amerikaanse CCM Magazine een einde. Het blad kon steunen op een enorme lezerskring, van het ontstaan van het genre gospelmuziek of christian contemporary music (ccm) in de jaren '70 van de vorige eeuw, de segmentatie in heel veel substijlen in de jaren '90 en de verdere verspreiding in de laatste jaren. Het uit elkaar trekken van gevestigde artiesten, een groeiende groep independent artists, allerhande nieuwe mogelijkheden om achtergrondinformatie, recensies, interviews, e.d. over je muzikale voorliefdes te presenteren bracht uitgever Salem ertoe met een elektronische versie door te gaan, ten koste van de print versie.

Met communities als forums, myCCM (alternatief voor Myspace), uitgebreide RSS feeds, blogs, podcasts, alle recensies en interviews online, spin-offs als ChristianMusicPlanet, etc. was CCM Magazine er eigenlijk al helemaal klaar voor.

Labels: ,

30 maart 2008

Ian McIntosh vernieuwt worship

Hoorbaar beïnvloed door Delirious?, Muse en Coldplay trekt Ian McIntosh een vernieuwend spoor in de worship scene. Anders dan de pretenties van sommige collega's concludeert McIntosh "You are so beautiful, I cannot describe You." (Such Beauty). Sommige liedjes hebben weinig woorden en bijvoorbeeld Adoration is letterlijk sprakeloos. De explosieve instrumentatie, die Coldplay en Delirious? combineert, is duidelijk niet voor een achtergrond 'behang' bedoeld.

Over creativiteit en zijn missie stelt de singer-songwriter:
"I believe Christian musicians should be the ones who write the most creative music in the world. I believe God intends to see an industry changed, so He can in turn, turn a nation towards Himself. I often hear people praying for God to change a nation in a day, and I wonder what would happen if He did. If God showed up to every person in the world in a vision and everyone was miraculously changed, I wonder if everyone would still be in the same place the next week. The truth is, there is a stronghold and a willing submission to immorality rooted in the music industry. I am pushing to make the coolest and best music end up being Christian. I want to disciple a nation and the only way I know how to do that is to move my way up the industry. God has called us to be the head and not the tail."

Via iTunes kun je Awakened kopen. Meer info vind je op Last.fm of Myspace. Lees ook de uitgebreide CD recensie.

Labels: ,

29 maart 2008

Woon-werkverkeer kan slimmer

Filemijden kan al jaren niet meer fatsoenlijk door maar iets eerder op te staan. De dagen, dat 's morgens om 6.30u al 40 files worden gemeld (beter: alleen de statistieken en kwalitatieve opmerkingen als 'drukker dan normaal') zijn geen uitzondering meer. Reistijdproblematiek bezorgt menig werknemer, maar via ondernemingsraad en HR-functionaris ook andere geledingen bij de werkgever kopzorgen. Initiatieven van de kant van de overheid om ons massaal van auto in het openbaar vervoer te krijgen, zijn helaas en gelukkig op niets uitgelopen. De auto blijft voor velen een heilige koe, menig collega geeft toe vrijwillig 'elke morgen achteraan te sluiten in de file'. Als we werkelijk allemaal de auto zouden thuislaten en per openbaar vervoer van en naar het werk zouden gaan, blijkt dat de infrastructuur er niet op is ingericht.

De verplaatsings- en activiteitenpatronen van mensen zijn diffuser geworden. Je maakt er zelf keuzes in, zoals bijvoorbeeld:
- auto Balkbrug-Ommen, trein Ommen - Den Haag CS, te voet in Den Haag naar ANWB hoofdkantoor;
- auto Balkbrug-Ommen, trein Ommen - Utrecht CS, bus 11 naar Rijnsweerd-Zuid, laatste paar honderd meter te voet naar Capgemini Outsourcing;
- vroeg per auto van Balkbrug naar Zwolle; na werktijd per auto naar Utrecht-Papendorp voor avondmeeting, per auto om 21.30u terug naar Balkbrug.

Ook op niveau wordt over mobiliteitsoplossingen nagedacht, bijvoorbeeld in de Nationale Debatcyclus Mobiliteit en de Taskforce Mobiliteit. Voor concrete oplossingen moeten we terug naar de operatie. Zo kun je bij OV9292.nl tegenwoordig een combinatieadvies voor auto en openbaar vervoer krijgen, waarbij rekening wordt gehouden met de fileverwachting. Denk aan de online variant van de informatieborden dichtbij P&R voorzieningen langs de snelwegen wat de verwachte reistijd naar de grote steden in de Randstad is als je direct je auto parkeert.

Als je werk niet naast het station zelf ligt, kun je naast de bus of een poolauto van Greenwheels ook terecht op een huurfiets van de NS of althans in Den Haag in een tuktuk, dankzij een samenwerking met TukTuk Company

Problemen, zoals die rond mobiliteit vragen 'gewoon' om slimme oplossingen. Op de NS Stations Amersfoort en Utrecht vielen me eergisteren de posters rondom Ikgaverder.nl op, waarin de burgers gevraagd wordt om met eigen ideeën voor een fileoplosmiddel te komen.

Labels: ,

28 maart 2008

Innovatiekracht ICT afdeling hikt op samenwerking

Capgemini Consulting Services deed onlangs onderzoek naar de innovatiekracht van ICT afdelingen. Slechts een kwart van de CIO's (chief information officers) vond dat zijn/haar afdeling bijdraagt aan innovatie binnen het bedrijf. De ICT-directeuren beperken zich nu nog voornamelijk tot het aansturen van activiteiten (managen, de dingen juist - proberen te - doen) die de kern van ICT-afdelingen vormen.

Uit het onderzoek kwamen ook 18 topinnovators naar voren. In 77% van deze organisaties was ICT opgenomen in het bedrijfsmanagement. Over de hele onderzochte groep bedrijven was dat gemiddeld 39%. Mijn vraag: waarom zit de CIO van die andere bedrijven niet in het management? Met andere woorden, wat is dan de waarde van C in CIO?
Bij 94% van de topinnovators is er een effectieve relatie tussen ICT en bedrijf, tegenover een gemiddelde van 67%. CIO's die werkzaam zijn in de topinnovators zien zich vooral als zakelijke partner in plaats van leverancier. Het geheim (echt, moet het nog ontdekt worden?) zit dus in partnership, verbindingen aangaan, niet een ivoren toren bewonen.

Op 20 maart in Computable opnieuw een onderzoek onder CIO's. Ditmaal de bereidheid om web 2.0 applicaties te omarmen. Als je bedenkt, dat '2.0' vooral om de interactie, inbreng van gebruikers, etc. draait, is het resultaat grote angst, 58% wil er niets mee te maken hebben, een open deur. Angst als drijfveer is in deze niet effectief. In hetzelfde artikel wordt het onderzoeksbureau ROA aangehaald. Het aantal managementbanen is de afgelopen jaren met bijna een kwart afgenomen. Dat zou vooral komen door de komst van nieuwe ict-toepassingen, waardoor personeelsleden minder van hun manager afhankelijk zijn. Managers die wel voordelen zien in Web 2.0, willen vooral de kosten drukken en samenwerking verbeteren.

Labels: ,

27 maart 2008

Christelijke reflectie op de uitdaging die leiderschap heet

Gisteren heb ik al kort stilgestaan bij Christian reflections on the leadership challenge.


Jim Kouzes en Barry Posner schreven in 2002 de bestseller The Leadership Challenge, waarin ze 5 practices beschreven voor voorbeeldig leiderschap:
1. model the way
2. inspire a shared vision
3. challenge the process
4. enable others to act
5. encourage the heart
In Christian Reflections on The Leadership Challenge graaft het duo, maar ook een aantal andere bekende christelijke schrijvers over leiderschap een spade dieper en reflecteren hun eigen geloof en observaties aan de practices. Het initiatief hiervoor kwam van John C. Maxwell (INJOY), gevolgd door Ken Blanchard (o.m. The One Minute Manager), Bill Bright, Kevin Myers, Nancy Ortberg en Andy Stanley. Na een introductie van de vijf practices door Kouzes en Posner pakken de anderen een practice bij de kop, diepen die uit met bijbelteksten, voorbeelden uit de christelijke praxis van kerk, gemeente, liefdadigheidsinstelling en bedrijfsleven. Vele mensen werden geïnterviewd, zodat een field guide for leaders ontstond. Christian Reflections ontnuchtert menig ingesleten paradigma van seculiere leiderschap-auteurs en brengt leiderschap terug naar haar joods/christelijke wortels.

Labels: ,

26 maart 2008

Nieuwe leiderschapsboeken

Regelmatig verschijnen nieuwe boeken over leiderschap, alsof nog niet alles gezegd en geschreven is.

Remarkable Leadership
Kevin Eikenberry doorbreekt een vastgeroeste gedachten als het gaat om leiderschap in zijn heldere boek Remarkable Leadership.
- leiderschap is geen functienaam, we leiden allemaal;
- we hebben allemaal de potentie om een opmerkelijk leider te worden, als we deze potentie maar onderkennen;
- we moeten leren, ondanks onze natuurlijke gaven en talenten;
- leiderschap is een soort geboorterecht. We hebben allemaal de mogelijkheid het verschil te maken in de wereld als een leider.
Prikkelende gedachten die uitnodigen verder te lezen. Op zijn website biedt Eikenberry meer achtergrondinfo, gelegenheid het boek te kopen en aanvullende goodies.


The Quest for a General theory of leadership
In The Quest for a General theory of leadership zoekt een keur aan schrijvers en denkers hun weg naar een algemene, uitputtende theorie, over leiderschap. In de eerste hoofdstukken staan de randvoorwaarden voor leiderschap centraal. Daarna worden de dynamiek van leiderschap en de relatie leider-volger besproken, evenals ethiek, sociale veranderingen en de invloeden die uitgaan van cultuur en geschiedenis op leiderschap.


Christian Reflections on The Leadership Challenge

Een groep christelijke leiders, zoals Ken Blanchard, John Maxwell, James Kouzes en Barry Posner heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar leiderschap in de praktijk en daaruit 5 practices van Exemplary Leadership gedestilleerd:
1. Model the way
2. Inspire a shared vision
3. Challenge the process
4. Enable others to act
5. Encourage the heart
Dit quintet vormt in het boek de opmaat om verder te denken, uit te diepen, de praktijk verder te toetsen aan Gods woord en het door velen beleden, maar door minder mensen nagevolgde voorbeeldige leiderschap van Jezus Christus. Morgen ga ik uitgebreid in op Christian reflections on the leadership challenge.

Labels:

25 maart 2008

Dit jaar hip Antique Toys

The Antique Toys leerde ik kennen van de remix van Suffer die ze voor The Echoing Green maakten. Natuurlijk met een knipoog, maar invloeden als Hasbro, Mattel, Worlds of Wonder, Tonka, Rust and Bolts, Pull Strings, Music Boxes, High Voltage, Toy Pianos, Turn Keys laten je glimlachen, toch? Je zou ze erelid van Van speelklok tot pierement willen maken.

The Myrmidons, Book of Love, Shiny Toy Guns, The Birthday Massacre, Bjork, Radiohead, Leiahdorus, Imogen Heap, David Bowie, The Start, Autolux, The Sounds, Erasure, The Sugar Cubes, Altered Images, New Order, Depeche Mode, Anything Box, The Echoing Green, Cocteau Twins, The Cure, Wolfsheim, Unkle, VNV Nation, Frou Frou, Ultravox, OMD, The Human League, Berlin, The Pixies, Goldfrapp, Blue Man Group, Aviator Dro, Echo and the Bunnymen, Tuxedomoon gelden als serieuze muzikale invloeden. Voor degenen die deze namen niet spontaan herkennen: synthesizers, punk, wave, vervlogen tijden uit de '80's, veel Britse bands, electronica en dergelijke.

De band speelt momenteel met muziekjes om vanuit de independent demo's uit te stijgen tot volwaardige muziekproducten met ditto distributie. Het recente vertrek van Porcelain en vervanging door vocalist Melancholy en tekstschrijver Raconteur blijft de band een mysterieus tintje geven, zoals bijvoorbeeld Crystal Lewis jaren geleden met vrienden schuilging achter Screaming Rays en de heren van Daniel Amos een nevenproject als Swirling Eddies hadden.

Geniet intussen van de synthpop muziek van Antique Toys op Myspace.

Labels: ,

24 maart 2008

Luisteren verbeeld

LastGraph is een toepassing die je door Last.fm opgepikte liedjes per periode per artiest visualiseert.

Diverse kleurschema's zijn mogelijk. Het is slechts één van de vele wonderbaarlijke en inspirerende visualisaties van muziek, sociale netwerken en andere bewerkingen van data analyse die Read Write Web voor je in kaart gebracht heeft.

Labels: ,

23 maart 2008

Pasen en Pinksteren op dezelfde dag

Het fundament onder het christelijk geloof ligt in het sterven en opstaan van Jezus Christus (Pasen) en de uitstorting van de Heilige Geest (Pinksteren), zodat de gelovigen kracht ontvangen om Gods getuigen te zijn in de hele wereld en zo de missie van Jezus voort te zetten, totdat iedereen het gehoord heeft. Het bekende Easter Song van Second Chapter of Acts (verwijzend naar Handelingen 2, waar het Pinksterverhaal staat beschreven) is een mooie illustratie van het samenvallen van Pasen en Pinksteren.

Labels:

22 maart 2008

Connecting people: vision, value and voice

Ter voorbereiding van mijn presentatie Connected projectmanager - connecting people op de IPMA-NL Projectmanagement Parade van 8 april a.s. heb ik me de laatste maanden voorbereid. En met zoals meer inzichten geldt ook hier: zie je het, dan zie je méér!

ChangeThis.com bracht onlangs een manifest uit met de titel The Connection Culture: A New Source of Competitive Advantage van Michael Lee Stallard, schrijver van bijvoorbeeld Fired Up or Burned Out. Stallard destilleerde 3 principes van verbinden:
1. het is een kracht die een positieve band tussen mensen sluit, gebaseerd op zowel rationele als emotionele factoren;
2. het haalt het beste uit mensen om juist zichzelf en anderen energie te geven, juist in tijden waarin trouw en bestand zijn tegen de onvermijdelijke moeilijkheden in het leven nodig zijn.
3. het wordt in sterke mate bepaald door cultuur en leiderschap.

De kernelementen van een Connection Culture zijn: vision, value en voice (visie, waarde en stem).
1. Visie: bestaat echt als iedereen in een organisatie gemotiveerd wordt door de missie van de organisatie, zich één weet door waarden en trots is op de reputatie ervan.
2. Waarde: iedereen in een organisatie beseft dat mensen uniek zijn en een unieke bijdrage aan anderen kunnen leveren en anderen helpen hun potentieel te benutten.
3. Stem: iedereen in de organisatie participeert in een open, eerlijke en veilige omgeving. Mensen delen hun mening om anderen te begrijpen en de beste ideeën te zoeken. Zo wordt de menselijke behoefte aan respect, erkenning en saamhorigheid bevredigd.

Zet je een en ander in een handig schema, ziet dit er volgens Stallard alsvolgt uit:

Iets voor het hoger kader? Nee, voor jou en mij, immers cultuur maken we met elkaar!

De PDF versie van het manifest is gratis. De recensie van Fired Up or Burned Out, How to Reignite Your Team's Passion, Creativity, and Productivity houd je tegoed. Ik heb het boek besteld bij Amazon. Ach, en je muziekhart klopt weer harder, als Stallard de unieke onderlinge band van U2-leden als illustratie wil gebruiken voor zijn nieuwe boek.

Labels: , ,

21 maart 2008

In maart naar de Rivièra

De laatste maal, dat ik nog met vader, Staphorster Stipwerk, prijzenbord en andere verkoopspullen op camping Rivièra in Biddinghuizen, Flevoland op een braderie ben geweest, is minstens 23 jaar terug. Vandaag in een hele andere context, de camping zelf heeft zelf ook een behoorlijke gedaantewisseling doorgemaakt. Rivièra biedt bijvoorbeeld nu het hele jaar door Rivièra Snow Village, een sneeuwhal, waar je op grote banden van een sneeuwhelling kunt glijden, vergelijkbaar met de voorziening in de Winterefteling.

Verder is er Kidz Village een met Ballorig vergelijkbare klim- en klauterhal. Tenslotte een prima overdekt zwembad. Het geheel is te bezoeken als Total Fun Pakket, met een gratis lidmaatschap op Praatjesmakers.com zelfs met EUR 3 korting.

Van 10.30-15.30u hebben we ons uitstekend vermaakt. Uiteraard was de camera er ook bij. 22 foto's van sneeuw, water en speeltuin op Flickr.

Labels: ,

20 maart 2008

Mentale eruditie: geleerd te leren

Achter elk idee, boek of presentatie gaan één of meer paradigma's schuil. Ze bepalen je blik op de wereld, je motieven en doelstellingen. Tony Buzan, de 'uitvinder' van het mindmappen, een techniek voor het 'breinvriendelijk' met woord en beeld vastleggen van concepten, heeft uiteraard ook zijn kaders. In Mindmappen - Voor een beter geheugen en creatiever denken licht Buzan vanaf p.245, nadat al enkele malen de hints waren gegeven in het boek, zijn beelden toe bij mentale eruditie:
"Mentale eruditie is het inzicht in de alfabetten van de biologische en gedragswetenschappelijke aspecten van uw hersenen, waaronder in het bijzonder de cortex cerebri (hersenschors), de hersencel, leren, geheugen en creativiteit."
Eén zo'n alfabet is associatief denken, waarop diverse bord-, kaart- en computerspelen zijn gebaseerd (denk aan het Memory, waarmee kleuters relaties leren leggen), maar ook Creative Thinking, Mind mapping en Speed Reading (snellezen, dat voor een juist begrip en gebruik naderhand als toetsmiddel nauw verbonden is met mindmappen).

De mentaal erudiete persoon is in staat de vitale krachtbronnen van het geheugen en het creatief denken op werkelijke waarde te schatten. Herinneren is het opnieuw creëeren van het verleden in het heden. Creativiteit is de projectie van het heden naar de toekomst.

Leonardo da Vinci hanteerde vier belangrijke principes:
1. bestudeer de wetenschap van de kunst.
2. bestudeer de kunst van de wetenschap.
3. oefen uw zintuigen - leer in het bijzonder om goed te kijken.
4. realiseer u dat alles met alles samenhangt.
Michael J. Gelb schreef meer hierover in How to Think Like Leonardo da Vinci: Seven Steps to Genius Every Day.

Van prof. Pyotr Anokhin is het citaat:
"Er heeft nooit iemand bestaan en er bestaat ook nu niemand die zelfs maar bij benadering het volledig potentieel van de hersenen heeft benut. We accepteren om deze reden geen beperkingen van dat potentieel - het is oneindig!"
John Naisbitt onderkende in MegaTrends 2000 10 trends voor de mensheid in het laatste decennium van de vorige eeuw één onderliggend principe: "het draait allemaal om leren leren."

Projecteer je de potentie van geleerde mensen (erudiete personen) op groepen, organisaties, bedrijven en uiteindelijk de wereldgemeenschap, begint het te dazen. Buzan citeert de visie van SF schrijver Olaf Stapleton in Star Maker (1937):
"Het systeem dat de hele planeet omarmt en de miljoenen breinen van het menselijk ras omvat, zal zich ontwikkelen tot de fysieke grondslag van een raciaal zelf. Het individu ontdekt dat hij belichaamd is in alle lichamen van zijn ras. Hij geniet in een enkele gewaarwording alle lichamelijke contacten, waaronder de wederzijdse omhelzing van alle minnaars...Hij ziet met de ogen van iedereen een wordt zich in een enkele visie alle visuele velden gewaar....Verder omvat zijn waargenomen 'nu' niet een moment, maar een eeuwige tijdsspanne..."
De virtuele petitie zoeken om je als geestverwante aan te sluiten op www.mindmap.com van de Brain Trust Charity, heeft geen zin meer. Blijkbaar kwam er onvoldoende geld binnen voor de jaarlijkse kosten van het webdomein.

De huidige website van Brain Trust richt zich weer op het individu, de menselijke maat lijkt teruggevonden.

Buzan besluit zijn boek op p.253:
"Onze hoop is voor de toekomst is gevestigd op het gegeven dat we steeds meer begrijpen van dit ongelofelijk complexe en mysterieuze orgaan, van de schitterende menselijke familie zelf en van de onderlinge verbondenheid van alle dingen."
Zelf besluit ik dan met Psalm 8 verzen 4-10:
"Zie ik de hemel, het werk van uw vingers, de maan en de sterren door u daar bevestigd, wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt, het mensenkind dat u naar hem omziet? U hebt hem bijna een god gemaakt, hem gekroond met glans en glorie, hem toevertrouwd het werk van uw handen en alles aan zijn voeten gelegd: schapen, geiten, al het vee, en ook de dieren van het veld, de vogels aan de hemel, de vissen in de zee en alles wat trekt over de wegen der zeeën. HEER, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde."

----------------
In de mediaspeler: Rachael Lampa - When I Fall
via FoxyTunes

Labels:

19 maart 2008

Werk en leven gerelateerd

Jaren heb ik als tiener op m'n slaapkamer een tijdloos tegeltje aan de wand gehad met:
"Werk om te leven, leef niet om te werken."
Anderen in m'n omgeving kiezen bijvoorbeeld voor 'verschoven werktjden' van bijvoorbeeld 11-20u of werken vooral 's nachts hun e-mail inbox leeg. 'k Ben altijd wel benieuwd hoe hun levenspartner hierop reageert. Niet zelden eindigen relaties immers in een scheiding, waarbij sleutelbegrippen toch vaak (gebrek aan) communicatie, aandacht en een gedeeeld leven zijn.

Nadelen van werk voorop stellen zijn onder meer:
1. gevaar van burn-out.
Je hebt als mens nu eenmaal ook rust nodig.
2. gebrek aan focus en efficiency.
Als je minder tijd hebt, maar toch zaken gedaan wilt krijgen, moet je prioriteiten stellen, kiezen, creatieve oplossingen bedenken, samenwerken, delegeren en communiceren. Alles half doen, omdat een werkdag structureel best langer mag duren dan 8u, is noch effectief, noch efficiënt.
3. vergeten dat je misbaar bent.
Echt, het bedrijf kan het zonder jou ook, denk maar aan de vakantietijd en ziekteverloven. Pijnpunten in het proces komen bij afwezigheid trouwens ook aan het licht (wachtrijen, etc.)

Het nadeel van de metafoor 'balans tussen werk en privé' is, dat een strikte scheiding tussen werk en privé wordt verondersteld. De metafoor van de blender (aangedragen door Anne Truitt Zelenka), spreekt me meer aan:
- werk en persoonlijke activiteiten zijn niet geïsoleerd van elkaar;
- persoonlijke passies zijn ingebracht in het werk en vice versa;
- verschillende soorten werk of professionele activiteiten zijn gemengd.

Zo ontstaat een smaakvol mengsel, een rode draad door je leven en niet een tweetal gescheiden lijnen langs een professionele en persoonlijke as. Je bent immers &eacut&ecute;n authentiek mens. Zodoende heeft lifestreaming ook zin, en mag je blij en open de wereld inkijken en je laten bekijken, op bijvoorbeeld Lifestrea.ms.
----------------
In de mediaspeler: Wolfsheim - Following You
via FoxyTunes

Labels: , ,

18 maart 2008

Nieuwe Windows Vista laptop, met enige wow

Vandaag druk met het omwisselen van de laptop, (her)installeren van applicaties en configuratie. Gelukkig ook alweer productief op de nieuwe laptop. Een groot aantal verbeteringen in Office 2007 en Windows Vista vallen op, vaak weggewerkt in details en slimmigheden.

Als 'pauzeprogramma' daarom nu de Windows splash screens en startup sounds van vroeger tot nu:


Oplossing voor Google mail verzenden vanuit Outlook
Google vermeldt op haar Gmail instellingen niet, dat er zoiets is als MS Outlook 2007. Ook vertelt Google niet, dat verzenden van Google Mail vanuit Outlook (Express) sinds wat laatste service packs niet meer werkt. De oplossing vind je ook niet 1-2-3 op webfora, maar is: poort 587 gebruiken voor uitgaande mail (niet meer 465), en encryptie gebruiken via Auto of TLS.

Google Desktop Search niet meer nodig
De ingebouwde zoekmogelijkheden van Vista zijn ten opzichte van eerdere Windows versies zo sterk uitgebreid (contactgegevens en mail uit Outlook, reguliere bestanden, etc.), dat een aparte installatie van Google Desktop Search, dat natuurlijk toch de nodige resources opeist, niet meer nodig is.

Afscheid van Xobni
In Outlook 2007 valt de to-do list op, die je taken, afspraken en voor follow-up gemarkeerde e-mailberichten bij elkaar brengt. De zoek-naar-gerelateerde e-mailberichten is nu ook sterk verbeterd, waarmee ik afscheid genomen heb van de beta test van Xobni (zie mijn bespreking). Ook hier gold een langzamer worden van Outlook als doorslaggevend argument. Add-ons moeten zinvol zijn en niet nodeloos trekken aan de altijd schaarse processorcapaciteit.

Labels: ,

17 maart 2008

Teveel op je bord

De niet aflatende stroom e-mails, verzoeken, mensen die iets van je willen, al dan niet uitgesproken verwachtingen van anderen of jezelf, het teveel van het goede worden ligt o zo dichtbij. Om overspanning of burn-out (10% van de Nederlanders kampt hiermee) te voorkomen, is het zaak de symptomen te herkennen en er vroegtijdig actie op te ondernemen.

In haar boek Connect! A guide to a new way of working schetst Anne Truitt Zelenka een aantal mogelijke acties:
1. zoek een nieuw project
Onlangs deed een testcoördinator in mijn project dit nog. De huidige omgeving gaf hem onvoldoende energie meer. Dan moet je verkassen, om niet op te branden door cynisme en chagrijn.

2. delegeer
Wie zegt dat je alles moet doen. Delegeer, en dat is wat anders dan het gemakkelijk afschuiven van verantwoordelijkheden. De juiste man op de juiste plaats en de sterkste schouders dragen het meest.

3. wees open over je moeiten
Waarom zou je de wereld niet laten weten, dat je ergens mee zit? Als niemand je nood kent, is helpen ook zo moeilijk.

4. overwinteren

Het is herkenbaar, dat energierijke perioden van grote daden gevolgd worden door vermoeidheid. Niks mis mee, de profeet Elia had er ook al mee te maken.

5. start een bijbaan of parallel project
Klinkt vreemd, maar afleiding of een alternatief kan juist compensatie geven voor geleden ongemakken.

6. neem een sabbatical

Soms moet je er even tussenuit. Let wel: dit is geen 'gewone vakantie', maar een bewust opladen voor een volgende actieve periode. Anders dan weleens wordt gedacht, is een sabbatical leave geen zwart gat.

Een klassieker is William Bridges' Transitions: Making Sense of Life's Changes. Hierin beschrijft hij het natuurlijke karakter van de verschillende levensfasen en de noodzaak om van tijd tot tijd te veranderen. Het boek observeert niet alleen, maar biedt ook handreikingen bij ingrijpende veranderingen, zoals het ontdekken van je grote liefde, wisseling van baan, scheiding en dergelijke.

Bottomline is, dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Vrienden, familieleden, collega's, ja zelfs je baas hebben allemaal naast jijzelf een actieve rol in deze noodzakelijke veranderingsprocessen. Houd de zaag scherp is een zinnige oproep.

Labels: ,

16 maart 2008

3:16

Nee, niet een rekensom van mijn zoon, het tijdstip van bloggen, de uitslag van een voetbalpot, of een bespreking van de DVD The Rainbow Man / John 3:16 over het leven en optreden van Rainbow Man, Rollen Frederick Stewart. Maar je zit met de laatste wel warm.

Naast 9/11 (verwijzend 11 september 2001) zou je 3:16 (16 maart 2008), vandaag Palmzondag dus, ook als heenwijzing kunnen zien naar het bekendste vers uit de Bijbel, Johannes 3 vers 16.

Max Lucado, bekend Amerikaans schrijver werd opnieuw aangesproken door deze hoopvolle boodschap en schreef een heel boek over dit ene bijbelvers. Woord voor woord bestudeerde hij deze bekende tekst en herontdekte de oneindige liefde en genade van God. Het hele evangelie in 27 woorden, kopte De Stentor vrijdag. Max Lucado licht zijn boek hieronder zelf toe.

Het boek bevat tevens een 40 dagen dagboek. Op de Amerikaanse site vind je bijbehorende merchandise, downloads, andere videoboodschappen en multimedia. Op de Nederlands www.3vers16.nl vind je verdere uitleg, ideeën en downloads.

Nog één keer terug naar The Rainbow Man die John 3:16 al in de jaren '70 als marketinginstrument inzette bij sportevenementen. Producer/zanger/filmregisseur/platenbaas Steve Taylor maakte er op zijn albbum Squint (1993)een parodie op, Banner Man. En in de serie klassieke muziekvideo's onthoud ik je deze dan ook niet.

Labels: , , , ,

15 maart 2008

Communicatie vergroot je wereld

Als tegenhanger voor de Communicatie verkleint je wereld post van 2 weken geleden een insteek vanuit projectmanagement en Stephen Covey.

De drang naar volwassenheid in projectmanagement en bijgaande modellen, zoals CMM of OPM3 legt enerzijds de focus op beheersing, toepassen van procedures en het gebruik van templates, standaards en methoden. Administratie of het repeterend doen van invuloefeningen lijkt de hoofdmoot van het werk van een projectmanager uit te gaan maken. In het 'masteren' van de methodiek is echter ruimte voor efficiency en beleggen van het werk op de juiste plaats. Daarmee maakt de projectmanager, beter: (weer) meer de rol van projectleider op zich nemend ruimte voor omgeving- en risicomanagement, zaken die het slagen of mislukken van een project sterk beïnvloeden.

Covey benadrukt in zijn 7 Eigenschappen van effectief leiderschap de principes van de cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed. In de cirkel van betrokkenheid spelen de zaken zich af waar we weet van hebben en welke direct of indirect invloed op ons uitoefenen, maar waar we zelf weinig of geen invloed op hebben. De cirkel van invloed heeft betrekking op dingen waar we wel invloed op kunnen uitoefenen.

Naarmate je zelf je cirkel van invloed vergroot, zal deze een groter stuk van je cirkel van betrokkenheid omvatten. Met andere woorden: je persoonlijke effectiviteit wordt groter. Je wordt minder heen en weer geslingerd door de grillen van je omgeving, maar heb je meer zelf in de hand.

Communicatie vanuit ervaring, macht, zekerheid en kracht zijn hierbij sleutelbegrippen. Overtuigen, delegeren, onderhandelen en dergelijke zijn stuk voor stuk vaardigheden die een beroep doen op c.q. neerkomen op effectief kunnen communiceren.
----------------
In de mediaspeler: Morcheeba - Who Can You Trust?
via FoxyTunes

Labels:

14 maart 2008

Muziek mashup portalen vergeleken

Het web biedt diverse mogelijkheden om informatie over een artiest of band naar keuze bij elkaar te brengen in een portaal. Relevantie en volledigheid zijn daarbij kwaliteitsbepalend. Als je vanuit een portaal zelf moet verderzoeken, teveel muiskliks kwijt bent of op het verkeerde been wordt gezet, had je net zo goed in een zoekmachine zelf kunnen zoeken. In elk van onderstaande mashups heb ik gezocht op IONA. De band ken ik goed en ik weet ook, dat het een eiland in de Ierse zee is en de band zelf geen mainstream top-40 band is, en dat dus de zoekresultaten gevoelig zijn voor verstoringen.

MusicPortl
MusicPortl vindt geen biografie, geen releases. In de via Flickr opgehaalde foto's zitten veel natuuropnames, ongetwijfeld op of rond het eiland Iona gemaakt, maar niet van de band. De gepresenteerde blogs zijn ondoorgrondelijk, maar hebben niets met de band. Ook de video's bevatten nogal wat zaken die niets met de band van doen hebben.

Jammer, maar niet behulpzaam.

FoxyPlanet
Tegenwoordig onderdeel van Yahoo! Music gaat FoxyPlanet te rade bij diverse webservices. Naast relevante weblinks, een rijtje albumhoezen van topalbums, video's van YouTube en lyrics van diverse songs, gaat het helaas mis bij het ophalen van gegevens bij Amazon en Flickr.

Beter dan MusicPortl, maar vanwege de ontbrekende Flickr foto's en Amazon gegevens nog niet rijp voor productie, waar FoxyPlanet wel staat...

MusicPlace
Musicplace biedt voor het gevraagdeeen bandfoto, een overzicht van de albums, wat top music links, met een gratis mp3 (dat met Andy Iona Naughty... out-of-place is). Flickr foto's met tag Iona worden getoond en een handvol video's van Youtube. Ook bij Musicplace gaat de zoektocht bij Amazon de mist in. Nota bene, zelf zoeken bij Amazon levert een keurige lijst aan te schaffen IONA CD's en DVD's.


Musiic
Zwart-wit is de kleurzetting van Musiic. Het haalt wat zoekresultaten bij elkaar, waarbij alleen de gerelateerde artiesten en de stijl lezenswaardig zijn. De rest is prut.


Conclusie
Van dit rijtje is FoxyPlanet de winnaar, maar deelt ook deze site met de anderen in de twijfelachtige eer slecht geteste software op het web aan te bieden, waardoor de muziekfan per saldo onvoldoende bediend wordt.

----------------
In de mediaspeler: Kylie Minogue - Burning Up
via FoxyTunes

Labels: ,

13 maart 2008

De helden van weleer komen terug

Het citeren van Prediker is verleidelijk bij het lezen van zogenaamd nieuws.
"Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon. Wanneer men van iets zegt: ‘Kijk, iets nieuws,’dan is het altijd iets dat er sinds lang vervlogen tijden is geweest. De vroegere generaties zijn vergeten, en ook de komende zullen weer worden vergeten."
Wat moet je anders denken bij berichten als:
- Ben terug
- Pink Elephant keert terug in Nederland

En dacht je, dat Yahoo! Flickr en Google Picasa de trendsetters zijn op online fotobeheer, jaren geleden was dat Webshots met een zeer grote wereldwijde community, ver voordat we over web 2.0 praatten. Webshots kom je grappig genoeg tegen in de moderne content aggregators als service die je kunt koppelen. Hoezo oud en versleten?


En waar we ons de laatste jaren op onze zoektocht naar content massaal wenden tot Google, deden we dat 8 jaar geleden via Altavista of Lycos. Beide zoekmachines bestaan nog steeds. Sterker, Lycos lanceerde deze week Lycos IQ, een soort 2008 versie van Answers.com, ook zo'n sterke naam uit het verleden. Achter de geschiedenis van ooit leidend webbrowser Netscape staat nu een punt, maar voor hoelang?

En is NowPublic niet een soort Nieuwszicht (inmiddels ter ziele)? Of iGgoogle en Symbaloo de moderne Startpagina of Zappsite?

Herhaling en hergebruik is ook nuttig, gezellig en winstgevend. Wat denk je waaraan de Rambo 4 z'n charme dankt? Juist: 1,2 en 3.

En ben je uitgevochten op de set, kun je altijd nog succesvol Amerikaans politicus worden, zo bewezen Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger al voordat Sylvester Stallone onlangs gewaarschuwd werd.

Labels: ,

12 maart 2008

Myspace onthullingen maart 2008

Angella Christie
Gospeldeuntjes door een zwarte diva op saxofoon: Angella Christie. Het swingt de pan uit. Voor liefhebbers van Candy Dulfer, enzo is Christie smullen. Vier albums (Eternity, Hymn & I, Draw the Line het splinternieuwe The Breath of Life). Op haar Myspace profiel kun je diverse songs beluisteren. Eerst nog een vrouw, dan meer smooth jazz.

Lene Marlin
Noorse schrijfster en zangeres Lene Marlin Pedersen (1980) debuteerde in 1998 met de single Unforgivable Sinner die het 8 weken lang op #1 volhield in de lokale hitlijsten. Op haar Last.fm profiel en Myspace kun je deze beluisteren en meer te weten komen over haar drie albums, Playing My Game (1999), Another Day (2003) en Lost In A Moment (2005) en video's als onderstaande How Would It Be bekijken.
Patrick Bradley
Pianist en keyboardspeler Patrick Bradley biedt op zijn Myspace profiel prachtige smooth jazz deuntjes. Vanaf zijn achtste speelt Patrick al op toetsen en begaf zich in zijn lange muzikale loopbaan in zo ongeveer elk denkbaar genre, van (smooth) jazz, fusion, gospel inspirational, funk, progressive rock tot klassiek. Come Rain or Shine is zijn laatste plaat. Hieronder het aanbod verder te luisteren.

Quantcast

John Novello
Als keyboardist extraordinaire trok het Myspace profiel van John Novello mijn aandacht. Deze veteraan (in 1948 geboren en al jong muzikaal actief) is niet van de toetsen af te houden. Prima zo! Novello aka B3 Soul combineert tegenwoordig jazz, soul en hip hop. Zijn wijze les:
"Life is not about success or failure; it's about learning spiritual lessons and helping others."
Daarom snel een video om te ontspannen: Niacin - Slapped Silly


----------------
In de mediaspeler: Shivaree - Goodnight Moon
via FoxyTunes

Labels:

11 maart 2008

Ex.plode zoekt maatjes in sociale netwerken

Explode houdt het midden tussen aggregatie van sociale profielen en een verticale zoekmachine als Aftervote.

De proef op de som op het openbare zoekgedeelte. Zowel Aftervote als Explode gevoed met mijn naam. Gericht op de online presence van de gezochte naam ben je het beste af bij Aftervote. Explode mist een groot aantal netwerken als Myspace, Facebook, Last.fm, laat staan 'ons' Hyves. Wil je juist verder zoeken naar de vrienden van...ben je bij Explode aan het juiste adres.

Om in te loggen zou je aan een OpenID genoeg hebben, maar dat blijkt nog niet spontaan een account tot gevolg te hebben. Via traditionele e-mail activatie login geregeld, profiel aangemaakt en een Facebook applicatie geactiveerd. Ook hier is de koppeling niet vlekkeloos, want eenmaal in Facebook geactiveerd, moet ik opnieuw m'n Explode credentials ingeven. Het aangemaakte profiel blijkt de opmaak voor weer een eigen sociaal netwerk. Of dat van de grond komt, valt sterk te betwijfelen, daarvoor biedt Explode geen extra's.

Labels:

10 maart 2008

Bijpassende muziek vinden met OwlMusic

Owlmusicsearch denkt een manier gevonden te hebben om echt bijpassende muziek te vinden van een liedje naar keuze. Yahoo! Music en Last.fm hebben 'similar artists', maar dat gaat met grof geweld op basis van muziekstijl of tags. Vergelijkbaar met de Australische Brooke Fraser is dan opeens het Friese Tvarres en tussen de smooth jazz kan dan best een new age pianiste opduiken.

Na registratie biedt je OwlMusicSearch een mp3 uit je eigen muziekverzameling aan, waarbij je nog een specifiek gedeelte kunt aangeven via een online editor. Je kunt gevonden bijpassende melodietjes selecteren, vooraf beluisteren en naar wens kopen, zoals je dat van iTunes, etc. gewend bent. Daarmee pretendeert de zoekmachine eigenlijk de beter geïnformeerde muziekkenner van weleer uit de platenspeciaalzaak of die jarenlange recensent uit je favoriete muziekblad te zijn die je treffende adviezen kon geven, waarop je blind tot aankoop kon overgaan.

Het business model is helder. Alleen jammer, dat geen andere audioformaten worden ondersteund. De omvang van de bibliotheek geeft ook nog te denken over de (nog niet afgesloten deals met platenmaatschappijen).
"Owl has currently indexed over 98,980 songs from commercial and independent song catalogs."


De proef op de som met Suffer van The Echoing Green. Helaas, de spinner blijft spinnen. Zelf weet ik echt wel alternatieven. Gezakt voor de test.

Labels: ,

09 maart 2008

Kalenders synchroon houden

Bij de huidige opdrachtgever gebruikt men Lotus Notes in versies die geen import van andersoortige kalenders dulden. Om afspraken te plannen in de diverse agenda's zou Notes eigenlijk in de via onderling door Exchange gekoppelde Outlook agenda's van collega's moeten kunnen kijken. Dat gaat dus niet. Voor het Project Office kwam de release van het Google Calendar Sync Tool als een welkome hulp, zo leek het. Diverse weblogs hebben er hooguit mededelend over bericht, een enkeling nam het zelfs op voor Plaxo's synchronisatie hulpmiddel. Mijn eigen test leidde tot verrassende ontdekkingen.

Google Agenda
Met Google Agenda kun je eigen agenda's (ja, in meervoud) beheren en delen met de buitenwacht. Met het nieuwe sync tool kun je eenrichting of tweerichting synchronisatie instellen.

Delen van de kalender kan op diverse manieren: via XML, iCal, HTML of meteen als embeddable iFrame op je webpagina. Een voorbeeld van dat laatste vind je op Rafael gemeente Sion Meppel.


Je kunt mensen met een Google account autoriseren voor het bekijken of zelfs muteren van de agenda.

Voor de liefhebbers biedt Google Calendar notificaties per pop-up, email, sms. Het biedt diverse mogelijkheden om je agenda te delen,

Zuinig als ik ben op m'n agenda, had ik aanvankelijk slechts eenrichtingsverkeer naar Google Calendar geactiveerd. Outlook is en blijft leidend, ook vanwege de tweerichting synchronisatie met Outlook op m'n smartphone. Maar wacht, waarom zou m'n vrouw niet m'n agenda mogen wijzigen? Dus toch maar 2 kanten op.

Het grootste nadeel bleek in mijn geval al snel: uitnodigingen of afspraken, waarvan ik niet zelf de organisator was of die gerelateerd zijn aan een ander e-mail account dan Google, worden niet gesynchroniseerd. De zakelijke via Exchange/Outlook account ontvangen vergaderverzoeken bleven dus allemaal achter in Outlook, in Google Agenda een ogenschijnlijk halflege agenda tot gevolg. Heb je alleen met Google te maken, dan is de Google synchronisatie prima, het sync tool werkt snel en vanuit de systray.

Web Worker Daily heeft nog 18 tips voor je die deels uit de configuratie-instellingen van Google Agenda, deels uit de helppagina's komen.

Plaxo Calendar
Plaxo kan naast je adresboek ook je taken, notities en kalender synchroniseren. Ook in Plaxo kun je meer dan één kalender beheren en is er ruimte voor aanvullingen met iCal abonnementen. Synchronisatie gaat automatisch en alle (ook repeterende) afspraken, ongeacht organisator / genodigde / gerelateerd e-mail account komen mee.

Publiceren kan naar friends & family (in mijn geval niet relevant) of naar een specifieke publieke url, waarvoor je de keuze hebt tussen alleen free/busy informatie of alle details. Vervolgens is het zaak deze url direct aan de beoogde personen te verstrekken. Voor hen is inloggen niet nodig, dus ook geen eigen Plaxo account verplicht. Op de gepubliceerde kalender-url wordt als extra een iCal feed aangeboden, die weer 'gehangen' kan worden in een (web)client die deze kunnen inlezen, al dan niet via een connector.

Labels: ,

08 maart 2008

Online projectmanagement ondersteuning 4

Opnieuw breng ik een aantal online projectmanagement ondersteunende producten voor het voetlicht. Zie eerdere afleveringen uit februari 2008, december 2007 en november 2007):

Actiemonitor

Actiemonitor is een Nederlands pakket, dat online projectcommunicatie faciliteert voor een onbeperkt aantal deelnemers. Naast een cockpit functie biedt overzichten op het niveau van de projectplanning (Gantt charts), details van het project, vergaderingen of onderliggende taken.


Heldere interface en goed gebruik van kleuren vergroten het gebruikersgemak. De gratis versie kun je voor één project in alle functionaliteit bekijken. De volledige versie kost EUR 37,50 per maand en kan 20 projecten aan, inclusief beveiligde verbinding, etc.


Comindwork
Comindwork gooit het ten opzichte van veel online projectmanagement hulpmiddelen die haast klonen van Basecamp lijken, over een andere boeg. Natuurlijk biedt het beheersing van projecten, taken, medewerkers en deadlines, maar daarnaast tijdschrijven, issue logging, interne blogs en documentopslag inclusief versiebeheer.

Het maakt gebruik van een tab-interface en applets, waarin de diverse onderdelen van Comindwork draaien. Het kan onoverzichtelijk overkomen, omdat zoveel mogelijk op één lijkt te moeten worden gepropt.

Slim is het (h)erkennen van tijdzones, gebruik van de stoplichtkleuren om urgentie van taken aan te geven, gedetailleerde agenda's en een uitgebreid autorisatiemechanisme. Comindwork is er een gratis versie (maximaal 5 projecten en 5 gebruikers) en diverse abonnementen tegen betaling.

Labels:

07 maart 2008

Meet je eigen populariteit

Google Analytics, xTreme en MyBlogLog zijn al jaren welkome middelen om de populariteit van de sites en hun content te meten. Twee nieuwe oplossingen, Piwik en Traackr stel ik graag aan je voor.

Piwik
Piwik zegt de open source concurrent voor Google Analytics te zijn. Aangezien Google Analytics gratis is, heb je andere concurrentievoordelen nodig. Die zouden dan moeten zitten in de verscheidenheid aan widgets. In de basisvariant zijn er vier categorieën dashboard, bezoekers, acties en verwijzingen. Onder elke sectie kun je analyse widgets configureren.


Traackr
Traackr doet analyse op je content bij Youtube, Flickr, Revver, Dailymotion, Myspace, Vox en Last.fm, natuurlijk niet je volledige online presence, maar weer meer dan het met Google Analytics verkennen van de statistieken van je eigen portal.

Een account is gratis, maar echte meerwaarde heeft Traackr natuurlijk pas, als je op een substantieel deel van de ondersteunde services ook daadwerkelijk zelf content aanbiedt. Bekijk als kennismaking anders eens een voorbeeldprofiel, zoals Obamagirl.

Labels:

06 maart 2008

Inbox en Xobni - overvolg, leeg of beheerst

In termen van Getting Things Done is je Inbox de ontvangsthal voor stuff, 'waar iets mee moet gebeuren'. Een aantal time en inbox management theorieën hebben een lege inbox als doel, kortom zo snel mogelijk 'verdeel en heers' toepassen. Denk maar aan de oude postvakje-opdracht in een willekeurige assessment. Hoe beslis je zo snel mogelijk over urgentie, delegeren, verwijderen en opgeruimd verder te kunnen (waarheen trouwens?).

Zelf kan ik best leven met een aantal items in mijn Inbox aan het eind van de dag, maar dan staat er wel bij elk item een vlag en reminder op een specifieke datum/tijd als compensatie voor een meer tijd kostende categorisering in 'officiële' GTD bakjes.

Xobni
Xobni (inbox achterstevoren), een Microsoft Outlook add-on was een tijd private beta, waarbij helaas geen invites meer werden uitgegeven.

Vanaf 1 maart was de software nog steeds beta, maar niet meer op invite-only basis. Na de download van software wordt me e-mail geluk toegewenst. Xobni beoogt het verborgen sociale netwerk in je e-mail te ontwar(re)en.

Xobni gaat daarbij veel verder dan de LinkedIN toolbar, de integratie tussen Skype en Outlook of de Plaxo toolbar. Het laat namelijk per persoon in de sidebar zien:
- telefoonnummers van mensen met wie e-mail is uitgewisseld, ook zonder een vermelding in Contactpersonen;
- gerelateerde personen die gemaild worden, zonder dat ik die relatie zag;
- wanneer wat met wie is uitgewisseld per e-mail, afspraken, bestanden
- balans tussen ingaande en uitgaande mail;
- tijdstippen waarop e-mails zijn uitgewisseld;
- op welke tijden een vergaderverzoek kan worden ingepland.

Nu Outlook, binnenkort jouw e-mail client? Xobni hint op ondersteuning voor andere e-mailclients in de toekomst. Xobni is inmiddels interessant voor Microsoft zelf. Een eerste bod van $20 miljoen werd eerder afgeslagen, maar het zou me niks verbazen als het snel wordt overgenomen en geïncorporeerd in de Office suite.

Labels:

04 maart 2008

Koninginnedag - Kinderfeest Balkbrug 2008

Zoals elk jaar vieren we in Balkbrug Koninginnedag voor kinderen in de leeftijdsgroep peuterspeelzaal (2½ jaar) tot en met groep 8 van de basisschool. Dit jaar beginnen we op woensdag 30 april tussen 9.30 en 10u vanaf de Diamanthal aan de Hoogeveenseweg in Balkbrug. Vanwege de ongeunstige weersverwachtingen houden we de diverse spelletjes, het popkoor X-Cream uit Balkbrug en dergelijk veilig onder dak van de manege. We sluiten er om 12.30u gezamenlijk af met het Wilhelmus en de prijsuitreikingen.

De kinderen van de scholen in Balkbrug, Oud-Avereest en Vinkenbuurt hebben op school een opgaveformulier gekregen. Andere belangstellenden kunnen een mailtje sturen.

Opgave vooraf

Mogelijk door vrijwilligers

Zoals elk jaar zorgt een vast team van ouders van kinderen op de lokale scholen voor nieuwe ideeën en bereidt de activiteiten voor. Met de inzet van zo’n 30 andere vrijwilligers van plaatselijke buurtverenigingen is het kinderfeest elke keer een leuke happening voor ruim 300 kinderen.

Meer info?
Natuurlijk zijn we als team bereid een interview te geven voor uw krant of blad om meer te vertellen tijdens een radio-uitzending in de aanloop naar Koninginnedag. Neem daarvoor contact op met Henk-Jan van der Klis via e-mail.

De ruim 200 foto's van het kinderfeest zijn te vinden op Flickr. Het verslag van het geslaagde Koninginnedagfeest in de Diamanthal vind je op de weblog van 30 april 2008.

Labels: ,

AideRSS helpt bij overflow RSS abonnementen

Een veelgehoorde klacht onder collega bloggers is, dat je dezelfde verhalen telkens weer tegenkomt op verschillende blogs. Ook zijn niet alle weblogs kwalitatief even bijzonder. Hoe scheidt je nu kaf van koren? AideRSS filtert en presenteert van berichten die er voor jou toe doen.

Afhankelijk van de populariteit van de originele feeds, de links, de reacties en commentaren voegt AideRSS een PostRank score toe aan elk bericht en kan het filterproces afgerond worden door een indeling in alles, best, great en good.

Verder biedt AideRSS import/export van OPML bestanden om bijvoorbeeld je gehele Google Reader abonnementenbestand in één keer door te lichten, widgets om je top stories weer te delen, of eigen feeds op gefilterde resultaten.


Helaas is AideRSS ook niet volmaakt:
- Van mijn 133 abonnementen in Google Reader komen er na import van de OPML maar 66 over in AideRSS. De aankondiging dat de overige feeds via een batch later alsnog worden toegevoegd aan My feeds, wordt niet omgezet in daden.
- Feeds in AideRSS kun je niet verwijderen.

Bekijk anders een screencast voor een presentatie van de mogelijkheden.Labels:

03 maart 2008

Aggreren van online profielen

Evenals Spokeo, waarover ik 10 februari 2008 berichtte, Friendfeed, Suprglu en de Plaxo Pulse, voorzien startups Iminta, Lifestrea.ms en SecondBrain in het slim aggregeren van profielen en updates van diverse omliggende sociale netwerken. Het gevestigde MyBlogLog doet sinds vorige week ook mee.

Iminta
Het stelt je in staat profielgegevens te aggregeren en te publiceren zonder de nadelen van:
- ingelogd moeten zijn;
- als kijker ook een account moeten hebben op deze netwerken;
- alles of niets kunnen zien.

De AJAX interface laat je snel je profielen opstellen en configureren wie wat wel/niet mag zien. Momenteel is Iminta in private beta. Het werkt samen met Digg, Del.icio.us, Google Reader, Reddit, Twitter, Flickr, Last.fm, Yelp Webshots en Youtube. Ik heb 10 uitnodigingen beschikbaar. Een eigen uitnodiging bemachtigen kan ook. Een blik op m'n profiel om je indruk te peilen.

Hieronder een screencast van de mogelijkheden.


Lifestrea.ms
Lifestrea.ms is Duitse makelijk, nog in private beta. Als je wilt testen, moet je een e-mailtje sturen. Voor de volgende beta versie maak je dan een kans, zo begreep ik zelf.

Volgens ingewijden biedt het back-end nog niet de user experience die je verwacht. Bijzonder aan Lifestrea.ms is het acteren als Open Aggregator, of Standards Based Nerve Center. Het ondersteunt OpenID, APML, hCard, XFN, OPML, kortom allerhande mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren. OAuth mist nog. Op basis van een eerste feed zoekt Lifestrea.ms zelf relevante bijbehorende profielen op. Het biedt verder een RSS reader, social networking functies en de mogelijkheid om vanuit het platform te publiceren op WordPress, Upcoming.org, Facebook, YouTube e.d. In synchronisatie met Del.icio.us is voorzien, en de export naar OPML komt eraan.

SecondBrain
SecondBrain biedt een aantrekkelijke AJAX interface om geruisloos je account aan te maken, content uit diverse bronnen te importeren, waarbij de applicatie zelfstandig tag clouds aanlegt, thumbnails van de content prepareert en recente postings publiceert op je profielpagina. Ook hier kun je anderen volgen en vice versa, content van commentaar of waardering voorzien, collecties aanleggen, enz.

Bookmarks, foto's, video's, blogposts, en dergelijke kun je dus op vele manieren verzamelen en bekend maken bij het publiek. Sinds woensdag is SecondBrain in public beta.

MyBlogLog activity stream
MyBlogLog heeft sinds 29 februari nieuwe profielpagina's, waarin niet alleen de persoonlijke gegevens van de blogger, zijn/haar sites en tags, contacts en communities te vinden zijn, maar ook:
- What's new with me? met updates uit de diverse gekoppelde profielen;
- What's new with my neighbourhood, helaas zonder aparte RSS feed.
- Messages (nieuw jasje, op een tabblad in What's new?)


En nog veel meer...
Read Write Web beschreef vorige week in totaal 35 sites / services die je kunt inzetten om je online activiteiten kenbaar te maken aan je lezers.

Labels:

02 maart 2008

Luisteren naar Engelstalige blogs met BlogBard

Blogbard maakt het mogelijk of zelf naar favoriete weblogs te luisteren, dan wel je eigen blog readers jouw postings te laten beluisteren, zonder dat je zelf de boodschappen hoeft in te spreken als podcast. Een screenreader en speech engine in een modern jasje. Een nadeel is, dat slechts Engels goed wordt voorgelezen. Mijn eigen RSS feeds lenen zich dus niet voor Blogbard.

Je kunt je op Blogbard aanmelden bij je eigen Google Reader, Bloglines of Blogbard abonnementen, een willekeurige feed ingeven of een blog naar believen opzoeken. Hieronder een voorbeeld van Yahoo! News.

Beluisteren kan helpen bij nieuwsoverzichten. Ook kun je een playlist samenstellen van blogs die achter elkaar worden afgespeeld om zo je eigen gepersonaliseerde radiostation te maken.

Labels:

01 maart 2008

Communicatie verkleint je wereld

Schrikkeldag, vrijdag 29 februari 2008, reden we gewapend met Museumkaart, zwemkleding en resterende dinercheque naar Den Haag. De auto geparkeerd op het Carnegieplein voor het Vredespaleis, waar het Museum voor Communicatie op loopafstand ligt aan de Zeestraat. Het museum belicht interactief, en dus voor de kinderen een zeer geschikt museum (5 sterren van Avro's Museumbende) aspecten van communicatie, zoals de post (respect the mailman, ooit was dit het PTT Museum), telefonie, design, zintuigelijke waarneming (de tijdelijke tentoonstelling Ziezo) en de kracht van beeldtaal.

Henriëtte wilde natuurlijk net ook wel eens postbode zijn, net als Klazien dat - zonder uniform - voor Sandd is. De wereld werd kleiner toen in het museum eerst één, maar later zelfs twee practice collega's met hun kinderen bleken te zijn.

De lunch op het Carnegieplein stond in de gesprekjes in het teken van het waarom van het Vredespaleis. Ook hier is communicatie natuurlijk het aanknoopingspunt.

De weg van kassa van Duinrell tot achter de ingang van het Tikibad nam een uur in beslag: de krokusvakantie had meer gezinnen en jongelui op het idee gebracht. Het gekwetter in de trappenhuizen voor de glijbanen maakte in elk geval duidelijk, dat communicatie tussen jongeren niet alleen via MSN of SMS loopt ;)

Om de avondspits vanuit Den Haag naar het oosten te mijden, besloten we de laatste dinercheque in te zetten bij Chinees-Indisch restaurant Golden Star in Wassenaar, waar het personeel de kinderen paaide met kleurplaten, Hollands kindermenu, ijs met parapluutjes en pennen als beloning voor het mogen ophangen van de prenten. Het keuzemenu met een uiteenlopend beroep op de smaakpapillen smaakte goed. Net iets te ad remme opmerkingen van het personeel over de leeftijd 8, 6 en 4 van onze kinderen ("Dat is mooi gepland, elke twee jaar één keer bezig") getuigt van een beperkte blik op de relatie man-vrouw en het verwekken van kinderen, zij ze vergeven. In ruil daarvoor stonden we vanuit Wassenaar in 1u50 weer thuis in Balkbrug. Echt, de wereld is klein. Meer foto's...

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker