Verdwijnen van muziekbladen
De veranderingen in de muziekindustrie, zoals
- onbalans tussen illegale downloads en legale aankopen in platenwinkelshebben hun effect op muziekbladen niet gemist. In Nederland heb ik na ruim 12 jaar recensies en schrijven voor Bottomline / SIGNS de verdwijning van Bottomline direct meegemaakt en in de al jarenlange belofte van een online variant, www.bottomlineonline.nl zie ik nog onvoldoende 'brood'.
- gewijzigde distributiemix, denk aan de opkomst van MP3-verkopen via iTunes of Amazon.com
- sterke concentratie van platenmaatschappijen door overnames, kostenreducties, focus op de kop (top 10 artiesten) in plaats van de long tail
En na het april 2008 nummer komt aan de bijna 30 jaar historie van het Amerikaanse CCM Magazine een einde. Het blad kon steunen op een enorme lezerskring, van het ontstaan van het genre gospelmuziek of christian contemporary music (ccm) in de jaren '70 van de vorige eeuw, de segmentatie in heel veel substijlen in de jaren '90 en de verdere verspreiding in de laatste jaren. Het uit elkaar trekken van gevestigde artiesten, een groeiende groep independent artists, allerhande nieuwe mogelijkheden om achtergrondinformatie, recensies, interviews, e.d. over je muzikale voorliefdes te presenteren bracht uitgever Salem ertoe met een elektronische versie door te gaan, ten koste van de print versie.

Met communities als forums, myCCM (alternatief voor Myspace), uitgebreide RSS feeds, blogs, podcasts, alle recensies en interviews online, spin-offs als ChristianMusicPlanet, etc. was CCM Magazine er eigenlijk al helemaal klaar voor.