Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 januari 2008

Wat de engagement manager leidt

Zijn de rollen rondom projectmanagement alleen jargon, onbegrijpelijk voor buitenstaanders, of juist betekenisvol en de spreekwoordelijke vlag op de juiste lading? Al jaren prijkt op mijn visitekaartje engagement manager.

In het woordenboek staat bij engagement als verloving, afspraak, overeenkomst, belofte, verplichting, treffen, schermutseling, gevecht, slag, contract, werkovereenkomst, financiële verplichting, schuld, (schermen) wering, inschakeling of maatschappelijke betrokkenheid.

Betrek daarbij de populaire gedachte aan een ondernemende projectmanager, waarbij het woordenboek de ondernemer beschrijft als iemand die een zaak van enig gewicht op zich neemt en begint; iemand die volbrengt, waagt, beproeft, die iets durft te wagen. De projectmanager is iemand die de leiding heeft bij een bepaalde zaak die men denkt uit te voeren of te onderzoeken in een instelling, bedrijf, werkgroep, enz.

En dan van de toch wat vage Van Dale op dit punt naar de concrete definitie van een project volgens de Nederlandse Competence Baseline: een geheel van samenhangende activiteiten in een tijdelijke organisatie om, binnen gestelde condities, een van te voren gedefinieerd resultaat op te leveren.

Dat levert een natuurlijk spanningsveld op tussen de engagement manager en zijn/haar omgeving, waarin (bijna) alle aspecten van engagement, zoals hierboven gedefinieerd en vooral mensenwerk bij zowel de opdrachtgever / vragende partij (Client in het schema) en de leverancier / aanbieder (Capgemini als voorbeeld in het schema) komt kijken.

Dat gaat veel verder dan een bepaalde zaak die men denkt uit te voeren of te onderzoeken, maar schept wederzijdse verplichtingen, doelstellingen en energie om ervoor te gaan.

Labels:

30 januari 2008

Goede voornemens alweer vergeten?

Bijna een maand geleden hebben veel mensen voornemens uitgesproken over een vreedzamer samenleving, nieuwe baan, succes en....het verminderen van het eigen gewicht. Wie weet heb je vlak voor het faillissement van Tell Sell nog wel bijbehorende hulpmiddelen gekocht.

En nu, een maand later? Staat je hometrainer ook zo te verstoffen? Onze oudste 2 kinderen demonstreren hoe je zo'n apparaat ook kunt benutten. En slank dat ze (nog) zijn!

Labels:

29 januari 2008

Spraakherkenning hapert herkenbaar

Spraakherkenning toepassingen blijven nuttig, leuk, irritant en behelpen tegelijk.

Je Eigen Telefoniste
Bij Capgemini kunnen we gebruik maken van JET (Je Eigen Telefoniste), een computer die ingesproken voor- en achternamen koppelt aan voorkomens in de corporate directory en deze voor je belt. Ideaal tijdens handsfree telefoneren in de auto. Helaas worden de Nederlandse namen niet altijd goed herkend, en is het zaak alert te blijven om niet met een willekeurige collega wiens achternaam volgens 'de computer' de juiste is, in gesprek te gaan.

Prius speech recognition
Tja, ook de Nederlandse modellen van de Toyota Prius spreken alleen Engels of Duits. Hilarisch vond ik het in het begin. Turn CD player on werd herkend als Turn screen off, en zwart werd het multifunctionele display. Ik gebruik voice recognition nooit meer in de auto, de knoppen aan het stuur en de makkelijke bediening rondom het display bevalt me beter.

Sync my ride
Ford probeerde het onlangs met Microsoft Sync voice recognition software op de 2008-modellen.
Check voor je aankoop wel even de wat-werkt-met-sync lijst, om niet in de penibele situaties uit onderstaande grappige commercial terecht te komen.

Labels: , , ,

28 januari 2008

Ontwikkelingen van het web

Onlangs bracht Project10x het onderzoeksrapport Semantic Wave 2008 - Industry Roadmap to Web 3.0 & Multibillion Dollar Marketpportunities uit. Het beschrijft de ontwikkelingen van webtoepassingen, van de traditionele 1.0 (The web), 2.0 (Social web), 3.0 (Semantic web) tot 4.0 (The Ubiquitous Web).

Waar web 2.0 inmiddels gemeengoed is, poppen de eerste web 3.0 toepassingen, waarin semantiek, het verzamelen of juist selecteren van qua betekenis verwante begrippen, bronnen en dergelijke centraal staat. In het Ubiquitous web (alomvertegenwoordigde web, web 4.0, een synthese van het Web en ubiquitous computing die het web verweeft met de fysieke wereld. Het benadrukt aspecten als bewustzijn van de omgeving, aansturing van apparaten, vertrouwen, identiteit en beveiliging) staat kennis als verrijking van gegevens, informatie, betekenis centraal. Zo zijn de multi agent systems terug van weggeweest.

Project10x onderkent 5 technologie trends (de links hieronder bevatten presentaties met achtergrondinformatie):
1. Semantic User Experience: intelligente user interface verbetert de productiviteit en tevredenheid van de gebruiker.
2. Semantic Social Computing: collectieve kennissystemen worden de volgende killer app.
3. Semantic Applications met nieuwe kenmerken, werking en verbeterde zakelijke spin-off.
4. Semantic Infrastructure: problemen met schaalbaarheid, complexiteit en beveiliging van kennissystemen moeten opgelost worden.
5. Semantic Development: semantische ontwikkelmodellen besparen op tijd, geld en risico's.

Genoeg interessante trends en ontwikkelingen die vragen om actief handelen, toepassen en technologisch en zakelijk uitnutten: bijbenen dus!

Labels: , ,

27 januari 2008

Stormboy at the speed of life

De momenteel derde kracht in synthpop band The Echoing Green, Wil Foster a.k.a. DJ Stormboy verzorgde in 2006 de beatmix CD Elevate met daarop drie kwartier Echoing Green songs op 132 BPM.

Naast zijn werk voor The Echoing Green mixt hij voor acts als sstaria en Pristina. Sinds zijn 15e is Wil DJ en speelde sinds 1987 in diverse bands, zoals Atlantis+14, Phobiagogo, Deitiphobia, Sheltershed, Massivivid en Leiahdorus. Begin 2008 komt zijn eigen album Speed of Life uit, met remixes en nieuwe tracks, eentje om in de gaten te houden.

Labels:

26 januari 2008

Webradio in je auto

In Amerika heb je al jaren satellietradio zat (XM Radio). Het concept van afstemmen op een zender naar keuze en deze blijven beluisteren zonder frequentiewisseling of uitval spreekt aan. Onderweg naar/van je vakantiebestemming blijf je zenders zoeken, toch? Naast de cassette, CD, MP3s is er ook de mogelijkheid van webradio in je auto.

Met onbeperkte datalimieten op mobiele internetabonnementen, een telefoon met bluetooth en een bluetooth-autoradio zit je qua muziek onder de pannen. Waar ik zelf nu via m'n smartphone boven in bad via WiFi naar één van de 120+ kanalen op Tunin.fm lig te luisteren, kan dat in de auto dan ook. In plaats van Tunin.fm zijn er alternatieven zat, en dus voor elk wat wils.

Labels: ,

25 januari 2008

Seesmic overdekt Youtube

Seesmic (momenteel nog in alpha en op basis van uitnodiging te testen) is een op Flash gebaseerde webtoepassing voor videoconversaties, kortom een sociaal netwerk, dat videofilmpjes die op Youtube geparkeerd worden, uitwisselt met medegebruikers. Kenmerkend voor sociale netwerken zijn profiel, volgers en gevolgden, voorkeuren voor taal, etc. Je kunt kant-en-klare video's uploaden van je harde schijf, een url op Youtube aanwijzen of a-la-minute een videoboodschap opnemen en beschikbaar stellen aan belangstellenden.

Seesmic integreert verder met Skype en Twitter in het propageren van updates en notificaties. Van gemaakte videoboodschappen kun je rechtstreeks vanuit Seesmic een RSS/Atom feed verzorgen.

Momenteel zie je vooral collega bloggers van hoofdzakelijk de mannelijke helft van de wereldbevolking wat testboodschappen opnemen en reageren op elkaars vragen.

Aangezien Youtube zelf ook uploads, commentaren en community rondom videoboodschappen mogelijk maakt, is de toegevoegde waarde van een extra netwerk, zoals Seesmic gering. En eerlijk is eerlijk: ik had nog een webcam, maar die was al meer dan een jaar niet meer gebruikt, zo weinig zit ik nog in het 'cammen' of videobloggen. Of ik Seesmic aanhoud, is dus maar zeer de vraag.

Labels: ,

24 januari 2008

Geloof in leiderschap 3

Voor de 3e keer (zie eerdere postings 7 januari en 14 januari) geloof in leiderschap voor het voetlicht, ditmaal aan de hand van drie bekende schrijvers van boeken over management en leiderschap.

Kenneth Blanchard schreef best sellers als Wie heeft mijn kaas gepikt?, de One-minute manager en de Orka-award. Maar ook de koppeling tussen geloof en leiderschap is duidelijk aanwezig, denk aan boeken als Leadership by the Book, One Solitary Life, The Servant Leader en Lead Like Jesus. In Less Than One Minute te Suit Up for the Lord beschrijft hij met dezelfde passie zijn nog niet voltooide geestelijke reis.


Zijn bekendheid heeft schaduwzijden, zeker als het om geloofszaken gaat, zo is het oordeel van kritische medechristenen in Amerika die hem tot New Age aanhanger bombardeerden (een stigma, dat menig spreker, auteur, zakenman, prediker en leider van een grote kerk sinds de 'uitvinding' van New Age eind jaren '60 van bezorgde, behoudende, vaak onwetende of slechts andere leiders napratende christenen heeft gekregen) en bezorgdheid in openbare brieven deelden. Blanchard beloofde in 2005 beter op te letten en niet zomaar voorwoorden of aanbevelingen voor management schrijvers uit te delen.

In het voorwoord van Spiritual Leadership: Moving People on to God's Agenda stelt auteur Henry T. Blackaby (zo'n 82 boeken op zijn naam):
"Our world craves good leaders. It would seem that effective leadership has become the panacea for every challenge society faces. Whether it's in politics, religion, business, education, or law, the universally expressed need is for leaders who will rise to meet the challenges that seem to overwhelm many of today's organizations. The problem is not a shortage of willing leaders. The problem is an increasingly skeptical view among followers as to whether these people can truly lead. Warren Bennis warned, "At the heart of America is a vacuum into which self-anointed saviors have rushed." People know intuitively that claiming to be a leader or holding a leadership position does not make someone a leader. People are warily looking for leaders they can trust."
En daar zijn we terug bij de christelijke ethiek, de principes uit Jezus Christus' Bergrede (Mattheüs 5-8) die doorwerken in de handel en wandel van een christen en - belangrijker nog dan doel, passie, roeping, etc. - de grondslagen vormen voor leiderschap op christelijke leest geschoeid. Het is het geluid, dat klonk in de klassieker Spiritual Leadership van J. Oswald Sanders en de door Robert E. Quinn beschreven Diepgaande Verandering om te komen tot Verander de wereld. Dat is dienstbaarheid aan de samenleving, je omgeving, gezin, kerk of organisatie, geen self anointing of najagen van eigen belangen.

Labels: , ,

23 januari 2008

Met Yahoo Music on AIR en in Facebook

Yahoo!'s Media Innovation Group zoekt nieuwe manieren om beeld en muziek onder de aandacht van consumenten te krijgen. Eerder berichtte ik over PhotoPhlow als chatroom meets Flickr. Natuurlijk is er al jaren Yahoo! Music, wordt stapsgewijs vernieuwd en heeft intussen te leiden van bijvoorbeeld Last.fm en Myspace. Daarom zijn er experimentele programma's uitgebracht, zoals het in Adobe AIR gemaakte Blog Remix. Zie het als soort stand-alone desktop versie van muziek podcasts, zoals je die ook in iTunes tegenkomt. Door podcasts aan te klikken en in een eigen playlist te zitten, maak je je eigen mixtape.

Hoe beter een blog/podcast directory content aanbiedt, des te makkelijker pikt Blog Remix het op en presenteert de afleveringen, extra informatie en keuzes in de desktop. Naast populaire blogs kun je ook zelf urls aangeven. Playlists kunnen geëxporteerd worden naar iTunes of als zelfstandige RSS/Atom feed gepubliceerd worden.

Music Blogs komt uit dezelfde stal en is een Facebook applicatie.

----------------
In de mediaspeler: Over the Rhine - I Don't Wanna Waste Your Time
via FoxyTunes

Labels: ,

22 januari 2008

Inzetten voor of afzetten tegen volwassen projectmanagement

Organisatie die projectmatig werken tot een of de manier van werken hebben aangenomen, kunnen en willen vaak doorgroeien naar een meer volwassen, professionele, voorspelbare aanpak en uitvoering. Er zijn diverse zogenaamde volwassenheidsmodellen in omloop die per niveau de vereiste kenmerken aangeven.

Zo schrijft het Organizational Project Management Maturity Model (OPM3-model) per volwassenheidsniveau previes aan welke best practices de organisatie moet gebruiken, welke vaardigheden, resultaten en Key Performance Indicators (KPI's) gelden.

Het Capability Maturity Model Integration (CCMMi) geeft per niveau aan wat de benodigde process areas, specific en generic goals en specific en generic practices zijn.

Op de onvermijdelijke vragen 'Waarom zou ik dit moeten willen?', 'Wat levert dit op?' of 'Welk niveau moet ik ambiëren?' geeft, de scope beperkend tot automatiseringsprojecten (ook er projectmanagement vaardig), de IT Governance methode Control Objectives for IT and Related Technology (COBIT) richting, zo niet antwoorden. Want het is de business, gepersonificeerd in de opdrachtgever die betaalt, en dus bepaalt. De business doelstellingen moeten 'dus' vertaald worden naar IT doelstellingen en criteria om te meten hoe de vlag erbij hangt.

Inzoomend op het proces PO10 Manage projects onderkent COBIT een aantal objectives, zoals
- Programme management framework
- Project Management Framework
- Project Management Approach
- Stakeholder Commitment
- Project Risk Management en
- Project closure.
Bijbehorende IT key goal indicator (hoe doelgericht is men bezig) is Percentage of projects meeting stakeholders expectations (on time, on budget, and meeting requirements—weighted by importance). Qua procesinrichting richt men zich bijvoorbeeld op Percentage of projects on time, on budget en Percentage of projects meeting stakeholder expectations. Bijbehorende KPI's zijn dan
- Percentage of projects following project management standards and practices
- Percentage of certified or trained project managers
- Percentage of projects receiving post implementation reviews
- Percentage of stakeholders participating in projects (involvement index).

Dergelijke criteria zijn best te meten, en via COBIT online af te zetten tegen de performance andere organisaties. Het brengt de grote wereld van miljoenenverslindende projecten ook terug naar de rol van jou en mij in deze projecten. Waarom houd je je wel/niet aan de afgesproken standaards? Waarom ben je al wel/nog niet gecertificeerd als je jezelf zo'n capabele projectmanager vindt? Als we al jaren weten hoe belangrijk actieve betrokkenheid van belanghebbenden is, hoe is dat in jouw project ingevuld? En wees eens eerlijk, hoe vaak doe je echt een post project (gekscherend ook wel post mortem) evaluatie?

Wil je als een klein kind blijven aanmodderen, opstandig reageren wanneer je door je ouders of meester aangesproken wordt op je gedrag? Is de collega projectmanager die zich vrijwillig onderwerpt aan een audit het beste jongetje van de klas, een uitslover?
Of handel je als een volwassene, inmiddels een groot aantal zaken minimaal normaal vindend, een kader met normen en waarden hanterend en dus aanspreekbaar?

Labels:

21 januari 2008

Georganiseerd bladeren met Blue Organizer

Firefox' voordeel ten opzichte van Internet Explorer blijft de enorme hoeveelheid handige add-ons die het surfen over het web of andere browser-based yaken verder veraangenamen. Een bijzondere in de verzameling is AdaptiveBlue's BlueOrganizer.

Wat widgets als Jiglu in je weblog doen, doet BlueOrganizer een stap hoger, in je browser. Het herkent boeken, muziek, wijn, aandelen, reisbestemmingen, etc. en presenteert relevante informatie via een speciale knop in je toolbar. Een dynamisch menu toont dan bijvoorbeeld voor boeken vindplaatsen, verkooppunten, recensies. Maar ook: bookmarking, het zoeken naar blogs en feeds over het onderwerp, foto's op flickr of video's op Youtube.

Hieronder een video-impressie van de mogelijkheden.

Downloadlocatie van de add-on.

Labels:

20 januari 2008

Ook te zien op Facebook

Als een soort late bekeerling, mede ingegeven door de overname van Plaxo door Facebook, heb ik me naast de diverse andere online sociale netwerken, waarvan ik al lid was, me gisteravond ook gemeld op Facebook voor een eigen profiel, verkenning van wat Facebook nu onderscheidt van Hyves, Myspace en al die andere sites en zien wie ik daar (nieuw) kan ontmoeten.

Facebook valt me in diverse opzichten positief op:
- uitgebreide mogelijkheden tot personaliseren van het profiel met applicaties, integratie met andere netwerken en arrangeren van blokken over het scherm.
- de sobere entree in vergelijking met Hyves en Myspace.
- uitgebreide instellingen voor notificaties
- moeiteloos koppelen van RSS feeds van bijvoorbeeld Friendfeed zonder tussenkomst van widgets van derden.
- beveiliging van netwerken. Alleen met een bij de school of bedrijf horend e-mailadres kun je je aanmelden. Het voorkomt veel spam.

Relatief voordeel is de aanwezigheid op diverse andere netwerken, zodat al snel een gevuld profiel kan worden gemaakt met de muziek van Last.fm, de boeken van Librarything, de bookmarks van Del.icio.us en StumbleUpon, de status updates van Twitter en de online activiteiten dankzij Friendfeed, etc. Voeg daar enkele applicaties, zoals een MyGarage (welke auto's ik rijd, waardeer), Cities I've Visited, etc. en je hebt een rijkelijk gevulde pagina.

Natuurlijk kun je Facebook ook anders vullen, dat blijkt uit de ruim 14.000 voorhanden applicaties vol quizzes, polls, horoscopen, betekeniszoekers, linklijsten, en dergelijke. Voor elk wat wils. Geen wonder, dat Facebook voor Amerikanen de aangewezen plek is om zichzelf te showen, zoals hier in Nederland Hyves dat is. Ruim 132.000 landgenoten hebben inmiddels ook een plek op Facebook. Waarom zou je? Gewoon, just for fun. Wordt online sociaal netwerken je echt teveel, just skip it.
----------------
In de mediaspeler: Sonicflood - Everything to Me
via FoxyTunes

Labels: ,

19 januari 2008

Speels duelleren met foto's op FlickrFight

Heb je op een regenachtige dag even behoefte aan wat leuks, is FlickrFight een welkome invulling. Door links en rechts een zoekterm in te geven, wordt de Flickr database doorgespit en de balans opgemaakt.

Proef op de som natuurlijk. Na aanvankelijk verlies (Henk-Jan van der Klis versus Klazien van der Klis) absolute overwinning bij het vergelijk tussen Henk-Jan en Klazien.

Dat de top fighters en recent fighters vooral grotere sterren tegen elkaar afwegen, mag duidelijk zijn. Ik vind Flickrfight grappig, zonder verdere pretenties.

----------------
In de mediaspeler: Cindy Morgan - Good Thing
via FoxyTunes

Labels:

18 januari 2008

Sixpence None The Richer maakt doorstart

Na het uitbrengen van Divine Discontent besloot Sixpence None The Richer, het bekendst van de hitsingle Kiss Me (1999) rond Leigh Nash en Matt Slocum er na 13 jaren ups en downs in 2004 een punt achter te zetten.

Leigh Nash koos voor moederschap en een soloalbum (Blue On Blue, 2006) en een kerst-EP (Wishing For This, 2006). Matt Slocum trouwde in mei 2007 en vertrok voor 6 maanden naar Italië. Na het overlijden van Leigh's vader in november 2007 troffen Leigh en Matt elkaar om bij te praten. 17 januari meldde Leigh op haar weblog op Myspace...

het resultaat: een doorstart van Sixpence None The Richer! De twee bereiden een EP en concerten vanaf april voor. Er komt een vernieuwde eigen Myspace met tourinfo en natuurlijk de verkoop van de nieuwe songs.

Labels:

17 januari 2008

Geloof in leiderschap 2

Evenals vorige week wil ik een aantal aspecten, boeken en gedachten rondom geloof en/in leiderschap belichten.

Robert Banks en Kimberly Powell schreven in 2000 het in 2004 opnieuw gedrukte boek Faith in Leadership: How Leaders Live Out Their Faith in Their Work-And Why It Matters.

Het boek handelt over de integriteitsvraag: wat merkt men op het werk, in de organisatie waarin ik leiding geef van mijn geloof? Is geloof een strikt persoonlijke zaak zonder uitwerking naar anderen, of biedt het juist principes voor een andere manier van zakendoen, leidinggeven, omgaan met mensen, geld en macht?

Verwante boeken, die ook Faith in leadership citeren, zijn:
- Religion and the Workplace: Pluralism, Spirituality, Leadership (Douglas A. Hicks)
- The Marketplace Annotated Bibliography: A Christian Guide to Books on Work, Business and Vocation (Pete Hammond)
- Executive Values: A Christian Approach to Organizational Leadership (Kurt Senske)
- Life@Work on Leadership: Enduring Insights for Men and Women of Faith (Stephen R. Graves)
- Devotions for Leaders: Living Your Faith in a 9-to-5 World (Harriet Crosby)
- Going Public with Your Faith: Becoming a Spiritual Influence at Work (William Carr Peel)

John C. Maxwell, ook een bekend schrijver van boeken over leiderschap en zijn dienstverlening vanuit Injoy, bracht het combineren van geloof en leiderschap in een artikel voor het Charlotte Business Journal in 2003 als kenmerk van zogenaamde level 5 leiders: leiders op hun best, dankzij toewijding aan een visie, integer, nederig, professioneel en doelgericht. De niveaus 1-5 zijn overigens een concept van Jim Collins, beschreven in zijn bekende boek Good to Great. Maxwell beschouwt het hand-in-hand gaan van feiten en geloof in leiderschap als de overgang van goed leiderschap naar groots leiderschap. Napoleon wordt geciteerd: leiders zijn handelaren in hoop.

Rabbi Shlomo Riskin haalt in een Thorastudie naar aanleiding van de weeklezing uit Exodus 1-6 Mozes naar voren als leider die uit geloof moest handelen. Hoe leid je een volk onwillige, ongelovige, voorheen onderdukte, maar relatief verwende medemensen naar een 'beloofd land' juist niet langs de kortste weg, die met de minste weerstand?

Dan godsdienst of levensovertuiging op de werkvloer. Het kan mensen en dus ook werknemers ernstig verdelen. Hoe je daar als leider mee kunt omgaan vanuit een houding van respect, heeft Douglas Hicks beschreven in het boek Religion and the Workplace: Pluralism, Spirituality, Leadership.

Immers jouw geloof, principes en uitingen daarvan op het werk vinden plaats in een omgeving waarin ook mensen die een ander geloof aanhangen, naar een andere kerk of gemeente gaan of juist helemaal niets van 'het' geloof moeten hebben. Alles goedvinden of -keuren is niet de aangewezen weg, immers overtuigingen worden geraakt en die laten zich niet wegpraten met "ach, alles komt op hetzelfde neer, we dienen allemaal dezelfde god, als je maar ergens in gelooft..."
Op Google Books kun je gratis nader kennismaken met Religion and the workplace.

Labels: ,

16 januari 2008

Ieder een eigen glazen bol

De jaarwisseling en eerste weken van januari waren goed voor talloze voorspellingen, kansen en bedreigingen voor de komende jaren. Zeker in deze tijden van user generated content, allerhande mogelijkheden om de wereld jouw ideeëen te laten weten, is het vermakelijk om te zien hoe voorspellingen gepubliceerd worden, en hoe weinig oorspronkelijkheid of onderbouwing er te vinden is.

Leuke illustratie is onderstaande tiener die gewoon voor z'n hoogslaper CNET zit na te apen en 5 voor de hand liggende voorspellingen voor 2008 op Youtube zet.


Onder het kopje profetieën doen onheilsduidingen het ook goed, er is een enorme markt voor.

Maar, zoals een commentator bij de video al aangaf:
"Anybody with half a brain could say the same thing, give us dates and names, This is something my brother would say!"
Numerologie krijgt ook dit jaar weer een kans met de 'bijzondere' datum 8-8-8. Met een dosis in het Grieks betekent dit getal.., dat voor onwetenden overtuigend kan overkomen, maar volslagen onzin is, kun je alle kanten op. Het 'christelijke' Revelation13.net smeert er z'n boterham van. Ik hoop dat deze club nooit te hoop loopt tegen Madonna die de Kaballah aanhangt, of liefhebbers van Nostradamus, aangezien er uit hetzelfde vaatje wordt getapt.


Door zorgen te maken over de toekomst worden we geen dag ouder en dat morgen genoeg heeft aan z'n eigen kwaad, leert de Bijbel duidelijk. Zorgen maken en tobben is niet nodig. De volgende dromer heeft voor 8-8-8 All You Need is Love van The Beatles van stal gehaald.


Ik kijk door de glazen ruiten (m'n werkkamer is geen bol, maar kubus) naar buiten en zie de wereld om me heen, de zon, wolken, spelende kinderen, buren...

15 januari 2008

Indienet laat je indies ontdekken

Voor een independent artist is het bij gebrek aan een voor promotie en distributie zorgende platenmaatschappij zaak via andere kanalen gevonden te worden. Een nieuwe manier is Indienet's mSpace Browser.

mSpace maakt gebruik van Semantic Web technologies, waarin browsing en toepassing van regelgebaseerde resultaten worden geïntegreerd. De user interface is eenvoudig, op het botte af.

Uitgaande van hoofdgenres als pop, rock, folk kun je je zoektocht verfijnen tot bands en songs. De songs kun je naar hartelust beluisteren, terwijl linksonder in het scherm informatie over de band of artiest wordt getoond. Je kunt direct bloggen vanaf je vondst. Aan de mogelijkheid om queries op te slaan wordt nog gewerkt. Als je tocht wilt speuren naar nieuw independent artists, gebruik dan ZifiMusic.
----------------
In de mediaspeler: Delirious? - Deeper
via FoxyTunes

Labels: ,

14 januari 2008

Hersenen en gedrag

Na het toegankelijke Onze Hersenen van R. Kahn is Hersenen en gedrag van M. van der Linden een meer academisch geschreven overzichtswerk van de laatste ontwikkelingen in de cognitieve neurowetenschap, het interdisciplinaire vakgebied dat zich bezig houdt met de werking van ons brein en gedrag.


Na een beknopte geschiedenis van de cognitieve neurowetenschap, bespreekt hij de principes van de evolutionaire psychologie en biologie. Het darwinistische 'geloof' in de evolutie, functionele specialisatie, evolutionaire voordelen en het 'gewoon' (zij het in vele miljoenen jaren) evolueren van oersoep naar mens is de keuze van de auteur, hoewel ook hij kanttekeningen plaatst bij de toepasbaarheid van de oorspronkelijke ideeën van Darwin. De neuroanatomie van de hersenen komen diverse functies zoals peceptie, geheugen en emotie in aparte hoofdstukken aan de orde. Het bewustzijn, het slot van het boek, blijkt ook voor de wetenschap nog te complex, hoewel erg boeiend. Enerzijds weten we heel veel meer over onze hersenen en kunnen we bijvoorbeeld bepaalde ziekten beter behandelen. Nuchter is Van der Linden ook: de reductionistische, natuurwetenschappelijke visie op ons denken en handelen is beperkt. Eigenlijk zijn we niet meer dan een brein op een stokje in een natuurwetenschappelijk laboratorium. Sociale factoren worden in dergelijke enkelvoudige analyses niet meegenomen. Typisch menselijke processen als seksualiteit, nieuwsgierigheid, vriendschap, religiositeit, spel, tevredenheid, minachting, voldoening, en dergelijk zijn slechts gedeeltelijk te verklaren vanuit een darwinistisch perspectief.

Wat we nu voor waar aannemen, kan over een aantal decennia naar de prullenbak verwezen zijn. Dat houdt wetenschapper en lezer fris, mits ze beiden zo onbevangen mogelijk te werk gaan.

13 januari 2008

Unieke sportmomenten

Gisteravond was memorabel. Met 17 andere trainers en leiders van de jeugdvoetbalteams van Balkbrug, variërend in de leeftijd 18-45 jaar speelden we gisteravond elk 4 vriendschappelijke wedstrijdjes in de zaal, waar we normaliter slechts aanwijzingen gevend en roepend langs de lijn staan.

Menig oudere jongere erkende, dat de franje van het spel er in de loop der jaren wel afgegaan was, en dat de jongelui niet meer bijgebeend konden worden. Zelf heb ik nooit op voetbal gezeten, speelde op het Geert Groote College in Deventer wel vaak mee uit praktische overwegingen. De twee mogelijkheden bij buitengym waren honkbal en voetbal. Omdat ik zonder bril gymde, meende ik bij honkbal de bal nooit trefzeker te kunnen zien, in tegenstelling tot het wat groter formaat bij voetbal. De laatste keer, dat ik met volwassenen in een zaal heb gevoetbald was eind jaren '80 (jaja, vorige eeuw), nota bene met de voorganger, oudsten, jeugdleiding en jeugd van de Pinkstergemeente Filadelfia uit Deventer. De broederliefde kwam destijds niet echt uit de verf in de sporthal, er werd flink geschopt en geramd.

Gisteravond was het vooral zweten en de energie verdelen. Zaalvoetbal blijkt toch een andere inspanning dan hardlopen, hoewel samen een balletje trappen natuurlijk gezelliger is dan alleen langs 's Heren wegen joggen.

Labels: ,

12 januari 2008

Innovatie in foto- en marktbewerking

Op 24 december 2007 troffen we in Panorama Mesdag de tijdelijke tentoonstelling van InnovationArt, dat met Microsoft PhotoSynth experimenteerde in het panorama. In antwoord op de vraag Wat zie je? zijn met de software verrassend veel eigen panorama's te genereren, vol breedte- en dieptewerking, kortom 3D. Het zelf zien en ervaren op de neergezette pc's was overigens interactiever en indrukwekkender dan de opgehangen foto's en grofkorrelige DVD presentatie.
"Innovation needs market acceptance. For the market to accept something innovative it must be perceived as useful and/or inspiring. An artist view on innovation can play a crucial role in generating acceptance for something new. Over the globe lots of 'artist views' on usage of technology are exhibited."
(als knipoog naar de bloggers, zoals DutchCowboys die ruzie maken over wie nu ergens het eerst over schreef. Het gaat om marktpenetratie, bekend worden bij het grotere publiek!)

IPEXCompany, de investeringsmaatschappij achter Techcrossing.com (bringing the market to the idea) en Crossspring.com (Innovation = Business Creation), de organisaties die de Personal Panorama en de Inspiration Week in week 48 van 2007 organiseerden en voor 2008 een follow-up in gedachten hebben, verkent de business potentie van dergelijke innovaties.

Photosynth analyseert en groepeert foto’s aan de hand van overeenkomsten hierna wordt het beeldmateriaal in een 3D omgeving gepresenteerd. Uitleg over Photosynth kun je hieronder bekijken.

En nog een uitleg over fototoerisme in onder meer Yosemite NP in de VS.


21 augustus 2008: Photosynth live
Photosynth is nu live. Het rekenwerk vindt plaats op je pc, de beelden zelf worden daarna via een upload op Microsoft servers geplaatst. Voor elke gebruiker is 20GB beschikbaar. Het bekijken van de beelden is mogelijk dankzij Seadragon, een ander Microsoft Live Labs product.

Labels: ,

11 januari 2008

Women from Myspace

Van tijd tot tijd speur ik met Zifimusic naar nieuwe muziek in voornamelijk Myspace. Ditmaal een collectie female artists als vondsten, aangevuld met een luistertip van Michiel Doetjes.

Bertine Zetlitz
Bertine draait al ruim 10 jaar mee, heeft een platencontract bij EMI, waarvan Ashamed (2007) het meest recente album is. Ze liet zich beïnvloeden door Eurythmics, Prince en Homer Simpson. Niet verwonderlijk, dat ze werd genomineerd voor de Regional 2007 European Music Awards. Op haar Myspace profiel kun je nader kennismaken.


Zazie
Deze Franse dame draait al ruim 15 jaar mee, en heeft een contract bij Universal. Haar Flash site heeft een prachtig ontwerp, en dat geldt ook voor haar Franstalige pop/rock liedjes. Absoluut radio-fähig! Op Zazieonline.com kun je liedjes beluisteren, concertkaartjes kopen, e.d. Op Myspace kun je vanzelfsprekend ook nader kennismaken. Hieronder de clip Des rails van haar laatste Totem album.


Amber
Amber werd in Nederland geboren, en groeide op in Duitsland. Haar moeder is een componiste en pianolerares en vader een opera zanger. Muziek ingegoten met de bekende paplepel. In 1996 had ze een top-40 hit met This is your Night.

Spiritual Virginity is haar laatste pop/dance album in een muzikaal vruchtbaar decennium. Ze toert in zowel Duitsland als de VS. Op haar Myspace profiel kun je allerhande video's bekijken, songs beluisteren en albums bestellen. Hieronder de clip Melt with the Sun.


Ammos
In 1992 vormden Grieken George Boussounis and George Ginis de band Ammos. In 1998 werd Gefyra Proti (eerste brug) en in 2001 Marmaro kai Petra (marmer en steen) uitgebracht. In hun bestaan werkte de band samen met Griekse muzikale grootheden als Dimitra Galani, Tania Tsanaklidou, Mihalis Hatzigiannis, Lena Alkaiou en Nina Lotsari. In oktober 2006 werd het rockalbum Heaven uitgebracht. Zangeres Apostolina Mihailidou is nieuw. Alkistis Protopsalti produceerde het album en zong mee op 2 door haar geschreven nummers. De mix is van Costas Kalimeris. Op Myspace kun je een en ander beluisteren en bestellen. Ook van Ammos hieronder een videoclip.


Seda Sayan
Seda Sayan uit Istanbul is de belichaming van swingende Turkpop. Ze werd in 1965 als Aysel Gursacar geboren. Haar loopbaan startte als actrice in films en televisieshows, pas daarna als zelfstandig zangeres, hoewel ze nog steeds in films te zien is. Bebegim is haar laatste album. Bij het luisteren van blijven zilzitten is geen doen. Op Myspace kun je de lekkere meezingdeuntjes en smartlappen beluisteren en video's als het swingende Evleneceksen Gel

en het romantische Unutma bekijken.


Brooke Fraser
Uit Nieuw-Zeeland afkoomstig is de brunette met zachte tong en op toetsen vaardige handen Brooke Fraser. Sinds What to do with Daylight (2004) timmert ze als singer-songwriter aan de weg, compleet met contract bij SonyBMG. In 2007 bracht ze haar 2e album, Albertine uit. Luister op Myspace eens naar haar muziek of bekijk de video's, zoals onderstaande Shadowfeet

Brooke zingt niet alleen, maar zet zich ook in voor World Vision, Mercy Ministries en Hope Rwanda.

Labels:

10 januari 2008

Geloof in leiderschap 1

Sla een doorsnee boek over leiderschap of management op, en een beperkt aantal namen van inspirerende leiders blijft tot de verbeelding van de auteurs spreken: Jezus Christus, Jack Welch (General Electric), Nelson Mandela, ds. Martin Luther King en Mahatma Gandhi. Leiderschap is een modern, westers begrip. Natuurlijk pleegt menigeen wijsheid uit het oosten te halen en toe te passen in westerse omgevingen. Genoemde personen zijn erkend als leiders (autoriteit), maar pakten niet zelf de pen om leiderschap uit de doeken te doen. Een visie, geloof (zekerheid van hoop, bewijs van nog onzichtbare dingen) is belangrijk element in het leven van leiders.

Geloof inspireert niet alleen, maar noopt tot leiderschap in de organisatie van gelovigen, omvat principes voor dagelijks leven en het samenwerken in organisaties. Zo vat het boekje The Leadership Genius of Jesus: ancient wisdom for modern business, hoewel niet door Jezus Christus zelf geschreven, of door een evangelist opgepend, de belangrijkste door Jezus uitgesproken principes rondom leidinggeven: dienstbaarheid, accountability, SWOTs, voorbereiding, besluitvorming en dergelijke samen.

Het boekje wordt verrassend met slechts 16 medegebruikers van Librarything gedeeld.

De Mormoon Stephen Covey is bekend van de bestsellers The 7 Habits of Highly Effective People (1990), Principle Centered Leadership (1992), The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness (2005) en te beluisteren op de recent uitgebrachte luisterboek Great Leaders, Great Team, Great Results. Hij beweert zelf de schrijverij en andere professionele dienstverlening voor het algemene publiek en zijn inzet, waaronder schrijverij, hoogleraarschappen en dergelijke voor de Mormoonse Kerk te scheiden, maar ik geloof er niet zoveel van. De doelgroep en de verpakking is anders, maar de principes zijn gelijk, als ik uitga van de integriteit van Covey.

Sjoerd Talsma, auteur van Leiderschap: de extra dimensie voegde aan het eind van zijn boek op verzoek van de uitgever zelfs een hoofdstuk in over zijn theologische inzichten rondom leiderschap.

De band tussen leiderschap en geloof is zo hecht, dat niet alleen in de VS een magazine Leadership bestaat,

maar ook in Nederland Leadership Magazine het vakblad voor christelijke leiders is.

Voor de doelgroep kerk / gemeente beveel ik tenslotte Actief en afhankelijk - een praktijktheorie voor leiderschap in kerkelijke gemeenten van Albert J. Remmelzwaal aan. In Librarything ben ik uniek met dat boek, hoewel wetenschappers, studenten praktische theologie, predikanten en kerkelijk opbouwwerkers er een schat aan materiaal, van theoretische concepten tot praktische aandachtspunten vinden.


Over een week meer over de boeiende combinatie geloof en leiderschap.

Labels: ,

09 januari 2008

ScribeFire laat je bloggen zonder Blogger te starten

Via een handige tip van de Web Worker Daily (6 time-saving alternative blogging tools) heb ik de Firefox add-on ScribeFire opgepikt. Deze opent via een knop onderin je browser window een blogger pane in het onderste deel van je scherm. Via een eenvoudige configuratie kun je je weblog posting configureren (platforms als Blogger, Wordpress, Myspace, Spaces, etc.) worden ondersteund, waarna je direct aan de slag kunt in een WYSIWYG editor. Berichten kunnen als draft worden gepost, maar ook direct gepubliceerd. Als extra, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld de Blogger functies die ik normaliter voor de extern gehoste blogs online aantref, kun je tags voor technorati toevoegen en de ping aanzetten. Proef op de som natuurlijk, dus deze posting is met ScribeFire getikt.
Powered by ScribeFire.

Labels:

Verzuild sociaal netwerken

Wierp Shoutlife zich al eerder op als schoon, christelijk alternatief voor Myspace, waarin naast veel bands & artiesten ook veel schaars geklede mannen en vrouwen te vinden zijn, vies van concurrentie is de christelijke markt niet.

Godkut (vertel de Amerikanen maar niet welke associatie je als Nederlander met deze combi kunt leggen) presenteert zichzelf als World's most advanced faith-based social network. Adverteerders ontbreken blijkbaar nog, want een grote witte banner met logo en pay-off ontsiert het startscherm. OK, ook hier kun je je profiel aanmaken, worden nieuwsberichten, video's en muziek rondom God en geloof aangeboden, kun je discussiëren in een forum en zelf foto's plaatsen en becommentariëren. Diepgang varieert daarbij van "today im basically just taking it easy and chillin out and relaxing" tot "Jesus and Mary Magdalene vs Jesus and Martha", nog niet erg verheffend of aantrekkelijk. Aan de interface moet nog gesleuteld worden, want de eerste de beste poll is niet geheel leesbaar, profielen zonder foto's op de startpagina nodigen niet uit, etc.

MyChurch pretendeert de makkelijkste manier te zijn om als kerk of gemeente een online community (= gemeente, gemeenschap) op te bouwen. Mits je gemeente de geloofsbelijdenis van Nicea onderschrijft, kun je je aanmelden. Een basis voor een eerste schisma is daarmee gelegd. Tja, en waarom zou je je als kerk niet primair offline richten op je leden, bezoekers en zoekers en daaromheen juist onder eigen vlag een website met diensten, informatie, podcasts, etc. opzetten? Een site als MyChurch lijkt mij dan ook overbodige luxe.


Van eenzelfde laken en pak lijkt Youtroots, een op jeugdleiders en bijbehorende jeugd gerichte community site.

Dezelfde argumentatie als bij MyChurch gaat hier op. Leuk, dat je op Youthroots blogs, profielen en uitnodigingen voor de volgende jeugdavond kwijt kunt, maar zeker voor een kerk of jeugdgroep geldt: ken en ontmoet je mensen vooral in real life. Daar kan een online community nooit een vervanging voor zijn.

Labels: ,

08 januari 2008

Photophlow interactie met Flickr

Een fraaie add-on op Flickr is Photophlow, dat de foto's van je Flickr-account als het ware verpakt in een chat room met alle bijbehorende functies. Daar bovenop biedt Photopllow integratie met IM tools als MSN, GTalk en Yahoo!, maar ook met Twitter en Tumblr. Een wel heel bijzondere Flickr group!

Het gaat om de interactie. Anders dan met de reguliere commentaar functie op Flickr zit je op Photophlow met de kamergenoten naar geposte foto's te kijken. Je krijgt zo direct terugkoppeling, en da's erg leuk! Alle foto's en veel van de Flickr functies zijn beschikbaar vanuit Photophlow. Het is overigens wel handig om - analoog aan ouderwetse chat rooms - een beetje bezette kamer te zoeken, als je echt interactie wilt. In je eigen kamertje wachten op een voorbijganger kan, je krijgt keurig notificaties wanneer iemand je komt opzoeken, maar voor instant feedback loop je gewoon andermans ruimte in.

De beta is momenteel op invitation only. Ik heb er drie beschikbaar. Ook op losse aanvraag via de homepage kom je binnen 1 dag aan een account, zo is m'n eigen ervaring.
photophlow badge

Labels: ,

07 januari 2008

Spock's doorstart

Vorig jaar, voordat Plaxo aan z'n opmars begon, was er vanaf augustus een poging van Spock.com om als aggregator van social networking profiles te dienen. Aanvankelijk op invitation-only, niet echt 'open' dus. De interface was kaal, de functionaliteit een zoekplaatje en het koppelen van diverse netwerken, zoals LinkedIN, Myspace en Gmail voor mijn gevoel nog een stap te ver.Ik had er zelfs niet over geblogd, zo oninteressant vond ik de dienst toen. In oktober 2007 had ik Spock afgeschreven.

Inmiddels ben ik met Plaxo als serieuze partij en de diverse netwerken die onder het kopje services, networks, profiles eigenlijk hetzelfde doen, namelijk bij elkaar brengen van je online presence, meer gewend. De herontdekking van Spock, dankzij zogenaamde trust request van vrienden en collega's verraste positief.

Het netwerk is gelukkig veel groter, je kunt zelf de relevantie van websites of informatie over je aangeven, stemmen op tags over jou of anderen en bijvoorbeeld van LinkedIN overgenomen profielinformatie aanpassen. Tevens is het mogelijk nieuws over jezelf, statuswijzigingen (zoals in Myspace, MSN), individuele webpagina's of een RSS feed op te nemen. In mijn geval heb ik m'n Plaxo pulse stream opgenomen voor het sneeuwbaleffect van updates.

Of Spock (verticale zoekmachine voor sociale profielen), in die zin vergelijkbaar met Aftervote werk (beter: geld) maakt van z'n dienstverlening valt nog te bezien. Ik heb nog geen toepassing kunnen ontdekken.

Labels: ,

06 januari 2008

Godsnaam - alle rechten voorbehouden

In augustus 2007 deed bisschop Tiny Muskens stof opwaaien. Na vroeger een aantal jaren in het voornamelijk islamitische Indonesië te hebben doorgebracht, concludeert hij ten aanzien van de godsnaam:
"Allah is op zich een heel mooi woord voor God. Waarom zouden we niet allemaal samen zeggen: We noemen God voortaan Allah?"
Hier pikten we dat niet, de God van christenen en joden is immers niet dezelfde als die van de moslims, hoewel alle drie de groeperingen het monotheïsme aanhangen. Muskens moest gas terug nemen en zijn uitspraken werden door collega's tot persoonlijke opinie gekwalificeerd.

In Maleisië, ook een overwegend islamitische staat (van de 29 miljoen inwoners is 60% moslim, 25% christen of boeddhist, 10% hindoestaans) blijken de lokale christenen in hun Bijbel al jarenlang Allah als godsnaam te lezen. Er sleept al een tijd een proces tegen The Herald, het weekblad van de (nota bene) Maleisische rooms-katholieke Kerk. Begin januari onderstreepte de Maleisische regering nog eens, dat niet-moslims het woord Allah niet mogen gebruiken:
"Het woord Allah refereert aan de god van de islam en mag alleen gebezigd worden door moslims. Het gebruik van het woord Allah door niet-moslims kan gevoelig liggen en tot verwarring leiden bij moslims in het land."
Dat juist de godsnaam, rekening houdend met de betekenissen, macht en kracht, autoriteit, bijvoegsels, etc. exclusief is voor een godsdienst, mag niet verbazen. Niet voor niets stelt JHWH via Mozes aan zijn uitverkoren volk, Israël in de Tien Geboden:
"Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan."
(Exodus hoofdstuk 20, vers 7). De joden nemen dit uit voorzichtigheid en eerbied zo serieus, dat ze JHWH 'vervangen' door Adonia (Heer, Meester) of bijvoorbeeld De Eeuwige of Onuitsprekelijke. Dat de Maleisische regering wat strikter het gebruik van de godsnaam wil beschermen kan ik me goed voorstellen. Wat mij als christen betreft, lijkt me het ook niet duidelijk als ik in de Bijbel in plaats van JHWH (in de Nederlandse bijbelvertalingen vaak weergegeven als HEER) Allah zou aantreffen. Muskens of The Herald geef ik dan ook geen gelijk.

En eigenlijk beoogt de Bond tegen het vloeken (bekend van de jarenlange postercampagnes op stations - zou er bij de vele treinvertragingen veel gevloekt worden?) hetzelfde: voor de gelovige is de godsnaam heilig en moet deze met het nodige respect en exclusiviteit gebruikt kunnen worden. Voor de niet-gelovige het verzoek om een passende vervanging te zoeken voor een naam, waarin je geen geloof hecht (kracht of macht aan kunt ontlenen, serieus neemt, etc.), Sanne bijvoorbeeld.

Labels:

05 januari 2008

Mappio deelt mind maps

Mappio, een nieuwe online verzamelbak voor mind maps maakt het leren werken met mindmapping toepassingen, het gebruiken van mind maps als uitgangspunt voor eigen creaties of het lezen van mind maps over onderwerpen naar keuze gemakkelijker.

Samenwerken is fijn, samen kennis delen is fijner, wordt naar aanleiding van Lynda Gratton's Hot Spots gesteld. En dat gaat helemaal op voor Mappio.

Je vindt er mind maps over uiteenlopende zaken, een handgemaakte Accounting 501

tot een samenvatting van het boek The Now Habit.

Mappio ondersteunt mind maps van FreeMind en biedt de bijbehorende JAVA browser om de mind maps direct online te kunnen doorakkeren (de browser / flash player heb ik een maand gelden besproken), MindJet MindManager en JPG's van mind maps. Tenslotte wil het Plain Text in Mind Map formaat omzetten.

Mijn eigen Mindmanager creaties heb ik ook op Mappio ondergebracht. Je kunt ze bekijken, downloaden of waarderen op mappio.com/user/hjvanderklis.

Labels:

04 januari 2008

Uitnodiging voor Projectmanagement congres 12 februari

Eye on Project Management: 2008 and beyond...
Hans van Grieken (Vice-President Capgemini) en Prof. dr Henk W. Volberda (hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit en lid SER) van Capgemini brengen een nieuw landschap in kaart voor projectmanagement in het algemeen en Transformation Management in het bijzonder. Break-outsessies verkennen daarna uiteenlopende cases in de sourcing van morgen. Je bent van
harte uitgenodigd. Aanmelden kan via www.nl.capgemini.com/eyeonprojectmanagement.
Datum congres : 12 februari 2008
Tijd : aanvang 13.30 uur - 18.30 uur (afsluiting met buffet)
Locatie : Congresgebouw Capgemini Utrecht, Papendorpseweg 100

Het veranderen verandert
Nu de integratie van de mondiale economie op stoom begint te raken zijn de gevolgen voor het projectmanagement merkbaar, zowel op een day-to-day basis als in de grote lijn. De projectmanager van nu en van morgen moet er vanuit gaan dat zijn naaste medewerkers… niet meer naast hem staan. Ze werken met hem samen op een totaal ander continent, in andere tijdszones en seizoenen.

Toekomstmuziek? Dagelijkse praktijk!
Voor de één nog koud water, ogenschijnlijk-ver-van-m'n-bed, de ander meer ervaren. Zelf ik verschillende sourcingopties dagelijks om me heen. Van communicatie met Capgemini collega's via Yahoo! of een cPort in Mumbai, India, Indiase collega's die vanuit Utrecht meewerken voor een klantproject, salarisverwerking via nearshore in Polen, uiteenlopende werkplekken en in april een cursusweek aan de Indian School of Business in Hyderabad, India.

Zin om mee te gaan naar dit gratis congres om kennis en ervaring uit te wisselen? Laat het me dan weten via een commentaar hieronder.

Labels: ,

03 januari 2008

Twitter opmars bereikt zelfs Telegraaf

Nieuw en oud ontmoetten elkaar vlak na Oud & Nieuw. Nadat een half jaar geleden de Media pagina van de Volkskrant al uitgebreid berichtte over Twitter, schaarde De Telegraaf gisteren Twitter in het rijtje 'IN' voor 2008. De Telegraaf is overigens ook zelf op Twitter te volgen, dus 't is geen kwestie van hopeloos achterlopen.

Twitter Stats, een script dat keurig voor een willekeurig twitter id wat grafieken uitspugt, brengt hieronder de opmars in m'n eigen online communicatie in beeld, eerst afgezet in de tijd.

Dan een verdeling over de dag, waarbij het lijkt, alsof ik 's nachts niet slaap. Ik vermoed eerder, dat de scriptmaker onvoldoende rekening houdt met tijdzones of het verschil tussen zomer- en wintertijd.

En als derde de Twitteraars die ik het meest op het vizier heb bij het twitteren, om in jargon te blijven.

Neem eens een kijkje bij hjvanderklis, folkert (vriend en Flash-king Folkert Hielema), ewoutwolff (programmamanager/marketeer Ewout Wolff), somethingsimple (vriend Michiel Doetjes), jolievdk (nicht Jolie van der Klis) of davedelaney (blogger Dave Delaney).

Is het toeval dat een testemonial over Twitter luidt: the telegraph of the 21st century?

Labels: ,

02 januari 2008

XBRL wint terrein

Mocht je bij de komende jaarverslagen-ronde de kreet XBRL tegenkomen, help ik je graag aan wat achtergrondinformatie.

eXtensible Business Reporting Language (XBRL) is een uitwisselingsformaat voor externe verslaggeving. Toen ik in 2003 me begon te verdiepen in International Financial Reporting Standards (IFRS) en de mogelijkheden voor financiële dienstverleners (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) verkende, dook ook XBRL op. Elders in de wereld wint de standaard de laatste jaren aan invloed. In China leveren nu 800 beursfondsen (50 in 2003) XBRL-gegevens aan. Ook in Zuid-Korea wordt sinds oktober 2007 op basis van vrijwilligheid de mogelijkheid geboden gegevens in XBRL bij de toezichthouder aan te leveren. Vanaf Q2 2008 is het in Japan een verplichting, in Canada is het vrijwillig, Australië wil XBRL media 2010 gaan invoeren.


In Nederland is er sinds eind 2002 XBRL Nederland, dat de ontwikkeling en verspreiding van zogenaamde taxonomieën voorstaat. In webcasts kun je live demonstraties volgen. Na 3 jaar ontwikkelen is in januari 2007 de Nederlandse taxonomie in gebruik genomen. Een groot deel van de financiële verantwoordingsrapportages aan de overheid is ermee mogelijk, maar ook de berichtenuitwisseling met de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en het CBS. Aan de ontwikkeling van een meer internationaal gerichte 2.0 versie wordt gewerkt.

Nuttig leesvoer is het boekje XBRL taxonomieën voor beginners en doeners (PDF)

Labels: ,

01 januari 2008

Is leiderschap een lijdensweg?

Wat is er aan de hand, als je - eenmaal gevraagd de leiding te nemen - leiderschap ervaart als lijdensweg? Wellicht dacht je vooraf anders dan de vorige bazen wel valkuilen te kunnen vermijden, de visie over te dragen en de missie te volbrengen. Wie is de oorzaak van conflicten? Zij of ik? Leiders ontberen nogal eens inzicht in zichzelf. Welk effect heeft je gedrag op anderen? Hoe kan ik effectief invloed uitoefenen? Directeur IMK Opleidingen Sander van Eijnsbergen schreef er het boekje De lijdensweg van leiderschap over.

In de 94 bladzijden is een verdeling aangebracht. Eerst wordt de zelf gecreëerde lijdensweg uitgelegd en zelfanalyse aangeboden aan de hand van stellingen rondom managementovertuigingen (sommigen zijn belemmerend, anderen bevorderend). In het tweede deel wordt Robert E. Quinn's concurrerende waardemodel toegepast om meer inzicht te verschaffen. In het derde deel worden de denkmodellen gekoppeld aan managementrollen, worden en passant nog een aantal andere modellen geïntroduceerd zonder al te veel diepgang. Ziedaar het dilemma van een boekje van nog geen 100 pagina's. Ruimte om echt iets uit te werken, ontbreekt. Ook blijft management en leiderschap door elkaar gebruikt worden, want leiderschap en een persoonlijk management DNA profiel verhouden zich slecht tot elkaar.

Als alternatief kun je natuurlijk ook Robert Quinn's boeken lezen, de goed onderscheid makende Leiderschap de extra dimensie van Sjoerd Talsma raadplegen of Hans Stevels' Persoonlijke effectiviteit bestuderen en toepassen.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker