Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 november 2007

Sinterklaas bezoekt Balkbrugse F-jeugdvoetbal

Vanavond was Sinterklaas met een duo zwarte pieten te gast bij de F-jes van het ABC jeugdvoetbal in Balkbrug. De vijf teams werden natuurlijk onthaald op persoonlijke verhalen, pepernoten en ranja. De broodnodige beweging konden ze krijgen in sporthal De Balk.

Balletje hoog houden is nog te lastig voor de 7- en 8-jarigen, maar balletje en lol trappen kunnen ze prima.

Een serie foto's vind je op Flickr.
----------------
In de mediaspeler: 2 Brothers on the 4th Floor - I'm Thinkin' Of You (Euro Megamix) via FoxyTunes

Labels: ,

Stop de beledigingen

Het leek zo onschuldig. Marianne wilde de vorige week zaterdag van Sinterklaas gekregen eigen pop een naam geven. Natuurlijk liet ik haar vrij en koos zij - begrijpelijk dacht ik - voor Maria. Na de gymnasium opleiding aan het Geert Groote College in Deventer had ik kunnen weten, dat de roomskatholieke orthodoxen hier niet blij mee zouden zijn. Nog niet bekomen van de eerste schrik hoorde ik de beschuldiging aan: "U heeft de Heilige Maagd beledigd!". Op mijn verweer, dat Maria een veelvoorkomende naam was, ook in 2007, werd de dreiging alleen maar groter.

(Marianne en haar Maria)

Stiekem denk ik terug aan een aantal bijbelpassages. Bijvoorbeeld over de goddelijke opdracht aan Adam om aan alle dieren een naam te geven. Zou hij de naam teddybeer ook bedacht hebben? Wel een creatief idee. Zou je best wat mee kunnen in 2007.

Het liep gelukkig met een sisser af. 40 zweepslagen of geseling klinkt misschien ook bijbels, maar een pretje zou het niet zijn geweest. Fanatici staan nog steeds buiten te schreeuwen. Op straat heeft iedereen een uitgesproken mening over het vernoemen van de moeder van Jezus. Nog een kleine twee weken kom ik vrij, word ik als held ontvangen bij de koningin en krijg ik een lintje.

Labels:

29 november 2007

Online project management ondersteuning

Met de regelmaat van de klok komen nieuwe web-based oplossingen voor taakbeheer en planningen, communicatie en samenwerkingen, een aantal aspecten van projectmanagement beschikbaar.

DeskAway voorziet in:
- dashboard
- overzicht projecten
- contactenlijst
- kalender
- blogs
- rapportages
- takenbeheer
- bestandsopslag
- templates en opslag van gestructureerde documenten.

Een gratis 30-dagen versie stelt je in staat Deskaway zelf te testen.

Een vergelijkbare oplossing biedt Teamwork Project Manager. Het goede nieuws vooraf: het is gratis in de basisversie. De betaalde uitgebreidere versies bieden extra's op het vlak van aantal actieve projecten, SSL beveiliging en meer online opslagruimte.

Labels: ,

28 november 2007

Gracenote database inzichtelijk

Gracenote heeft een mooie flash versie gemaakt van de populariteit van artiesten en bands per land. Op de Music Map kun je inzoomen op een land of er eentje selecteren en zien wat populair is.

Niet verwonderlijk dat juist Gracenote zo'n applicatie ontwikkeld heeft. Het is de leverancier van metadata, die gebruikers van bijvoorbeeld iTunes, Winamp en Yahoo!Music, maar ook auto's, mobiele telefoons e.d. die op basis van het MusicID gegevens, zoals track info, biografie, discografie, nieuws en lyrics kunnen ontsluiten.
----------------
In de mediaspeler: Avalon - Undeniably You
via FoxyTunes

Labels:

27 november 2007

Nut van rek en strekoefeningen

Wat ik zelf al een aantal jaren merkte bij het wekelijks hardlopen, lijkt nu bevestigd door een overzichtstudie van fysiotherapeuten van de universiteit van Sydney. Pijnlijke spieren worden niet voorkomen door van tevoeren strekoefeningen te doen. De onderzoeksresultaten, gepubliceerd in het Britse Cochrane Library, het instituur voor diepgravende medische studies duidt erop, dat de geregistreerde pijnscores van de proefpersonen in 10 onderzoeken nauwelijks afweken, of ze nu wel of niet rek- en strekoefeningen hadden gedaan.

Let wel, er staat niet, dat spierpijn niet voorkomt of het resultaat kan zijn van overmatige belasting van de spieren. Laat mij een 40km mooiste wandeling van Nederland doen, en ik heb echt wel enkele dagen spierpijn. Ook een uitdagend circuit vorig jaar met achtereenvolgens 1 minuut touwtje springen, 1 minuut stoeprandje, 1 minuut bal tegen muur gooien en vangen, etc. kostte me teveel spierinspanning.

Dus voor beginners of deelname in een sport of activiteit die een beroep doet op totaal andere spieren dan gewend of in een geheel andere mate van belasting: zorg goed voor jezelf, luister naar je lichaam en forceer niets.

Labels:

26 november 2007

Verkeer(d) nieuws uit Balkbrug bewaarheid

Het vrijdag aangekondigde verkeer(d) nieuws uit Balkbrug bleek vanavond waarheid. Heb je er een anderhalf uur Utrecht-Balkbrug op zitten, de A28 weer uitgebreid verkend, kom je 2,5km voor de bebouwde kom van Balkbrug helemaal stil te staan. 20 minuten verloren en dus tijd voor een kiekje, omdat op het kruispunt slechts ëën rijstrook beschikbaar is voor al het doorgaand en afslaand verkeer.

(stilstaand bij hotel-restaurant De Olde Heerd aan 't begin van Balkbrug).

Even gas terug...Bezoek Balkbrug krijgt zo een vieze smaak. De laatste kilometer maar binnendoor via de Boslaan genomen om niet pas na 30min lokale vertraging thuis te zijn.

Hebben verkeerstechnologen tijdens hun 1040 lesuren per jaar het vak Simulatie van systemen (erg leerzaam vak tijdens m'n studie Bestuurlijke Informatiekunde en daarom bijpassende boekentip Discrete event simulation) moeten missen? De effecten van instellingen van verkeerslichten op de afhandeling van auto's op een kruispunt is namelijk erg goed vooraf in een laboratoriumsituatie te simuleren. Dat hoeft niet in een productieomgeving....

Labels: ,

25 november 2007

MODEified 7 verrijkt Depeche Mode songs

Dankzij Here Is The House, een door The Echoing Green bewerkte versie van dit Depeche Mode nummer, kwam ik uit op MODEified, een reeks Depeche Mode tribute albums, die door producer Rob Augino worden gecompileerd uit inzendingen van electronica bands die nog altijd vol zijn van deze pioniers. Voor de begin 2008 te verschijnen MODEfied by 7 is de lijst met opgaven van Storybox, Louis Guidone, Benthic, Darkly Dreaming, Das Overman Projekt, Fuzzy Monsters, Blind Before Dawn, Christian Dannie Storgaard, Polystar, Sythentik FM, Opium, Devotion2A, Color Theory and Perihelion + Dasein en The Echoing Green inmiddels goed voor een dubbelCD die voor $13 naar Europa verscheept wordt.

Online bestelinformatie vind je hier. Op het bijbehorende Myspace profiel kun je verder kennismaken.

Labels:

24 november 2007

Toch een web 2.0 adresboek?

In februari 2007 berichtte ik over Soocial.com, dat het synchroniseren van adresboeken voor je kan verzorgen.

Het ontdekken van het personal information management integratiehulpmiddel Plaxo eerder deze week prikkelde vriend-van-Eight.nl (de ontwikkelaars van Soocial.com) en vriend-van-mij Michiel Doetjes om me een uitnodiging te sturen. Sinds februari zijn we immmers een 9 maanden verder, voor veel mensen een vruchtbare periode.

Anders dan de Activesync met Windows mobile powered smartphones zoals die van mij of de merk synchronisatieoplossingen van bijvoorbeeld Nokia verloopt de synchronisatie van Soocial nog via een GPRS of andere internetconnectie op je mobiel. Wauw, om dan m'n 900 contacten te synchroniseren, kost me geheid veel tijd. Automatisch synchroniseren is voor veel telefoons niet standaard, dus moet je 'm handmatig prikkelen, iets dat met ActiveSync niet anders is. Nog altijd toekomstmuziek is een Outlook client, een buddy systeem en een herstelfunctie voor wijzigingen in je adressenbestand.

Momenteel is Soocial 'dus' alleen interessant om een backup of sync versie van je adressenbestand op je mobiel te maken, mits:
- je het niet sneller met Activesync in combinatie met Outlook, o.i.d. kunt
- je mobiel over GPRS of draadloos internet beschikt.

Spock heeft een poos geleden getracht ook op invitation basis verschillende sociale netwerken te koppelen. Momenteel kun je ook zonder ingelogd te zijn Spock gebruiken als vertical search engine.

De presentatie is echter sober en maakt het niet 'leuk' om mee te doen.

Naast Aftervote, the social search engine, dat wel lekker smoelt, heeft Plaxo wat mij betreft na enkele dagen verkennen wel het potentieel van een soort web 2.0 adresboek.

Labels:

23 november 2007

Verkeer(d) nieuws uit Balkbrug

Twee opvallende verkeersnieuwtjes uit Balkbrug en omstreken, en dat in een week waarin ik eindelijk weer een paar (ex-)collega's ontmoette die spontaan wisten waar m'n woonplaats op de kaart te vinden was, sterker: één van hen was er vorig weekend zelf geweest ;-)

Dronken lijnentrekkers
De provincie Overijssel is de wegbeheerder van de N377 tussen Hasselt en Coevorden. Het stuk autoweg tussen Nieuwleusen en Balkbrug is op geweldige wijze voorzien van nieuwe belijning. De oude lijnen zijn blijven nog blijven staan. Het resultaat is met name in de vele donkere uren van de dag een soort groep 1 tekenoefening, dat de automobilist volstrekt in het ongewisse laat over de betekenis ervan.

Mits het droog wordt, hoopt de wegbeheerder volgende week de oude strepen zwart te maken, zodat keurige nieuwe witte lijnen overblijven.

De bekendste plek van Balkbrug wordt vernieuwd
Balkbrug Centrum, ofwel de kruising van de N377 met de Ommerweg/Meppelerweg, krijgt nieuwe exemplaren van de afgeschreven stoplichten.

Even gas terug Bezoek Balkbrug krijgt zo een weer nieuw elan. Het vervangen van de verkeerslichten in Balkbrug maakt deel uit van het project: Overijssel doet meer voor verkeer. Het verhogen van de verkeersveiligheid is daarbij de centrale gedachte. Rond 7 december, net te laat om als Sinterklaascadeau te gelden, is het karwei geklaard.

Labels: ,

22 november 2007

With or without you

U2's With or Without You krijgt binnenkort waarschijnlijk weer een hoge notering in de Top2000. Een tijdloos nummer, dat - hoewel je anders zou verwachten - nooit een #1 in de Nederlandse top-40 bereikte.

De song werd door diverse bands gecovered, sommige versies uiteraard meer geslaagd dan andere. De meest recente versie, een dance variant van DJ Daanii featuring Kirsten, trof ik op Yummie - The Hottest Dance Tracks.

Een zeer gevoelige versie is die van GRITS featuring Jadyn Maria op het U2 tribute album rondom hulpverlening aan Afrika: In the name of love: Artists united for Africa.

Een andere bekende bewerking is die van LMC (een producententrio Lee Monteverde, Matt Cattman & Chris Nuttall) onder de titel Take me to the clouds above, dat de melodie van U2's song mixt met de tekst van Whitney Houston's How Will I Know. Rachel McFarlane zong het nummer in 2004 naar de hitparade.

De Britse band Keane 'deed' de song op BBC Radio 1's Live Lounge

De Hollandse band Kane noemde hun live CD/DVD zelfs With or Without You.

De Amerikaanse southern rockband Third Day voegde de song een medley op hun CD met worship songs Offerings II: All I Have To Give

En zo vind je voor elk wat wils. De single release van Mary Kiani in 1997 ging zelf gepaard met expliciete goedkeuring van The Edge namens de hele band.

The Edge licht in onderstaande video zelf de totstandkoming van de gitaarpartijen op With or Without You toe.

En Pieter Tiddens (nog meer kindercabaret) leende de baseline voor Je moet 1 ding weten (..dat ik van je hou) en voegde er in zijn vaderrol tijdens zijn voorstelling terloops richting dochterlief aan toe "Dit kan best een hit worden!"

Labels: ,

21 november 2007

Plaxo integreert persoonlijk informatiemanagement

Naar aanleiding van mijn web presence zat ik gisteravond tijdens het buffet voorafgaand aan de engagement management community avond rondom Leiderschap in projecten met de 'gek van leiderschap' als spreker uitgenodigde concullega Sjoerd Talsma (echtleiderschap.nl) te praten over diverse web 2.0 toepassingen, zoals Twitter en LinkedIN. Andere collega's haakten in en introduceerden bovenop LinkedIN de toepassing Plaxo. OK, je kunt niet alles bijhouden, maar synchroniseren klinkt al beter.

Dus vandaag maar op verkenning, account en profiel aangemaakt en de diverse andere web 2.0 diensten/profielen/blogs etc. gekoppeld, adresboeken geïmporteerd, zodat een eerste vriendenset ontstaat en een Pulse stream op gang komt.

In de gratis basis versie biedt Plaxo
- upload van adresboek en synchronisatie met bijvoorbeeld Outlook, Mozilla Firebird
- synchronisatie van kalender, taken, notities vanuit Plaxo-enabled applicaties, zoals Outlook
- herinneringen voor verjaardagen


Met de Outlook toolbar kun je - analoog aan de LinkedIN toolbar - je contacten, afspraken, taken en notities desgewenst synchroon houden met de online versie. En het dashboard, Plaxo Online, biedt je een overzicht van de veranderingen in je netwerk, contacten en de komende afspraken en taken. De feeds van de Pulse stream kunnen al dan niet gefilterd weer de RSS reader in. Lekker hoor. Optioneel is het aanmaken van een openbaar profiel of kalenderpagina. Het eerste vind ik leuk, voor de kalenderoptie heb ik nog geen toepassing.

Plaxo biedt verder nog e-cards als relevante toepassing, maar ook sharing opties om bijvoorbeeld documenten, links of video's met contacten te delen. Tenslotte ontbreken messaging opties niet, zodat de gelijkenissen met Pownce, Jaiku en Mugshot, elk voor delen wel degelijk opgaan.

Labels: , ,

20 november 2007

Energieverslindend jacuzzidebat

Vorige week werd de zogenaamde jacuzzimotie (een dankzij Diederik Samson ontstaan neologisme) van de PvdA aangenomen. Niet alleen deze partij, ook minister Cramer van Milieu maakt zich zorgen over het gebrek aan milieubewustzijn in Nederland. Volgens haar is een mentaliteitsverandering nodig. GroenLinks en de SP zien het liefst tuinjacuzzi's en terrasverwarmers verboden worden, maar dat gaat het kabinet te ver. Het jacuzzidebat moet vooral maatschappelijk gevoerd worden. Cramer vindt namelijk dat ze in dit 'lastige maar belangrijke' vraagstuk meer van de samenleving mag verwachten.

Eerder was de combinatie Hummer en P.C. Hooftstraat gewraakt. De gepercipieerde hyperconsumptie is nu de boosdoener. Maar ja, elk aanbod schept z'n eigen vraag. Is het toevallig, dat de zoektocht naar een afbeelding van een jacuzzi als eerste een resultaat op de weblog van Zwitserlevengevoel.nl oplevert? Milieubewust leven vraagt offers, en dat is niet zo aantrekkelijk.

Om de gedachten te verzetten. Ook energieverslindend zijn de jarenlange discussies over:
- de plaatsing van enkele windmolens in Dedemsvaart-Zuid
- de verbreding van A4 en A13
- het al dan niet vol zijn van Nederland
- invoering kilometerheffing
- enz.

Moe van het discussiëren? Neem een warm bad, van mijn part je eigen jacuzzi en kom met frisse ideeëen.

Labels:

19 november 2007

Geen grip meer op een DRIP

Normaal beeld tijdens een ochtendspits is zoiets als hieronder

(foto 13 november 7.30u bij Hoevelaken)

ICT dienstverlener InfoSupport gebruikt YouTube om viral films te verspreiden die illustreren wat er bijvoorbeeld zou gebeuren als je met een laptop kunt inbreken op de systemen van Rijkswaterstaat die de Dynamische route informatiepanelen (DRIPs) besturen.

"Max is koning ;) Lange file ga naar huis!!!" in plaats van de gebruikelijke filemeldingen, dankzij Max Cornelisse. Max stunt in totaal 6 filmpjes: met 1 SMS alle vrouwen versieren, de autocue van EditieNL kraken of een brug openen met een PDA. En dat allemaal om afstudeerders en sollicitanten te trekken voor een baan bij InfoSupport. Leuk bedacht, en dankzij de populariteit van YouTube zeer besmettelijk. Nieuwsgierigheid is een volksaard, toch?

Overigens was de boodschap op de DRIP bij Hoevelaken ook niet 'waar'. Het bereiken van de ring Utrecht kostte geen 30, maar 50 minuten.

Labels: ,

18 november 2007

Alisa Childers op eigen benen

Alisa Childers, één van de zangeressen van het trio ZOEgirl, dat tijdens de hoogtijdagen van Britney Spears een soort christelijke tegenhanger moest vormen, brengt na het opbreken van ZOEgirl ruim een jaar geleden 1 december a.s. een titelloos debuutalbum uit.

Muzikale invloeden vind je bij Bob Dylan, Peter Gabriel, Steve Taylor, Kate Bush, U2 en Sheila Walsh. Persoonlijker en minder gepolijst dan de door Childers geschreven hits als I Believe, Unchangeable en Scream uit de ZOEgirl periode.

Op Alisa's Myspace profiel kun je alvast kennismaken met vier songs, het ingetogen Skeletons, The Truth Is, het mid-tempo op ZOEgirl lijkende I Say en het rockende Pretty Prison.

Ter vergelijk kun je hieronder nog eens kijken naar de overgang van het gepolijste I Believe.

Het voor meisjes die aan zelfverwonding doen geschreven Scream blijft tijdloos en indrukwekkend.

En Unchangeable getuigt van een rotsvast geloof in God.

Labels: , ,

17 november 2007

Sinterklaas: land and expand

Zaterdag 17 november rond het middaguur kwam Sinterklaas aan in 'ons' Overijssel, de IJsselkade in Kampen.

De beste man is parallel uitgevoerd, want hij speelde het klaar om enkele uren later per parachute te landen in een boom in Balkbrug, gered te worden door de lokale brandweerd, maar ook zijn opwachting te maken in vele andere plaatsen in ons land.


De goedheiligman beheerst de moderne business strategie land and expand uitstekend. Een waarschijnlijk niet uitputtende lijst van Sinterklaas-gerelateerde evenementen in ons gezin de komende weken:
- Sinterklaas en pieten namens de Capgemini personeelsvereniging Escape in Leerdam
- Sinterklaas en pieten op de voetbalclub
- Pieten op de kleutergym
- Sinterklaas en pieten op de basisschool
- Sinterklaas namens de buurtvereniging thuis
- Sinterklaas viering in eigen gezin
- Sinterklaas viering met familie in Deventer
- Sinterklaas viering met familie in Balkbrug
- Versierde knutselschoen in ruil voor cadeau bij Plus Markt
- Versierde knutselschoen in ruil voor cadeau bij Hans textiel
- Versierde knutselschoen in ruil voor cadeau bij Welkoop

Vanaf 14 november kun je in het Sinterklaasjournaal de dagelijkse beslommeringen op weg naar 5 december volgen. Dat je al weken op Jetix de Club van Sinterklaas kunt volgen, nou ja, voor de echte liefhebbers.

Vanaf 18 november organiseert Z@ppelin de verkiezing van het populairste Sinterklaasliedje aller tijden. Voor en na de programma's zijn de liedjes de hele dag te horen op Z@ppelin op tv en natuurlijk online.

Ach, mocht Sinterklaas mijn weblog ook lezen: alstublieft, mijn wensenlijst. Ik zou het best leuk vinden een aantal van deze boeken of CD's in m'n maat 45 schoenen aan te treffen. Afgeven via de pakketbezorger mag ook, hoor!

dating

----------------
In de mediaspeler: Delirious? - The Happy Song (Deeper )
via FoxyTunes

Labels: ,

16 november 2007

Terugblik PMI Congres 2007 Back to the future

Donderdag 15 november werd in 't Spant in Bussum het PMI Congres Back to the future gehouden. Diverse sprekers, van voormalig ruimtevaarder Wubbo Ockels tot futurist Marcel Bullinga, daagden de aanwezige projectmanagers uit om innovatie handen en voeten te geven.

Tijdens één van de pauzes vroeg een andere projectmanager belangstellend of ik nog wat had opgestoken. De uitleg, dat zo'n dag, even weg uit het normale ritme van het project, zowieso goed is voor inspiratie, zoals een douche, ronde hardlopen of de rit per auto of trein van en naar het werk dat ook is. Inspiratie dankzij en ondanks de sprekers dus. Het A4 vol met krabbels heb ik verwerkt tot onderstaande clickable mindmap.


En omdat ik zelf merkte, dat de Mindmanager web viewer plugin onder Firefox niet feilloos werkt, ook een eenvoudiger clickable map.

Het congres was verder de gelegenheid de naamswisseling van PMI-Nederland naar IPMA-NL en daarmee - eindelijk - duidelijker aansluiting bij de internationale IPMA organisatie aan te geven.


----------------
In de mediaspeler: Audio Adrenaline - Miracle
via FoxyTunes

----------------
In de mediaspeler: C-Block - Dem Bustas
via FoxyTunes

Labels:

15 november 2007

Ergonomie vraagt om flexibele oplossingen

Die vermalijde Wellnomics WorkPace is de eerste applicatie die ik bij een nieuwe image update op mijn laptop of bij klanten onderdruk. Het programma houdt namelijk geen rekening met de werkwijze van projectmanagers en last op gevoel zo vaak pauzes in, dat het collega's opvalt.

In m'n nieuwwe project moet ik op m'n eigen laptop werken. Thuis gebruik ik een stand voor de laptop in combinatie met een los volwaardig toetsenbord. Als makkelijk mee te nemen oplossing heb ik vorige week een Flexible mini keyboard gekocht, en komt dit stukje tekst ook via deze plak siliconen met elektronica tot stand. Zoals elk toetsenbord is ook dit 'ding' even wennen, maar het werkt wel.

Door het unieke materiaal is schoonmaken met zeep en water mogelijk en is het toetsenbord bestand tegen vuil, koffie, thee en frisdranken, de directe omgeving van een kantoorwerker. Het toetsenbord is letterlijk oprolbaar en past met gemak in de laptoptas. Je hoeft je geen zorgen te maken over scherpe randen, die zijn er niet.
Zo gaan niet alleen je polisen, maar ook je tas langer mee.

----------------
In de mediaspeler: Seize - Vicious Circle
via FoxyTunes

Labels:

14 november 2007

Twitter updates op allerlei manieren

Parallel aan het weer de deur uitdoen van de in-browser instant messager Meebo heb ik een groot aantal followers op m'n Twitter account gekregen. Het microbloggen begint aan te slaan, ook onder Nederlanders, zo blijkt uit de dagelijks groeiende lijst plaatjes op Twitterposter.com/nl, waar iedereen met locatie The Netherlands wordt getoond, inclusief #followers.

Op de Google Maps mashup Twitterfaces.com krijgen de twitter updates op basis van hun locaties een plekje op de kaart. Verslavend om naar te blijevn kijken.

Met TwitBin is een gave Firefox extensie gevonden

Gratis en van Nederlandse makelij. Zenden en ontvangen van updates, van zowel vrienden, directe berichten als de public timeline staan nu keurig in een sidebar.


Vriend Folkert van Nederflash klust nog aan de beta van Tjunar, een AIR applicatie die kan communiceren met zowel Twitter, Jaiku, Nimpa als Pownce, en daarmee de opvolger van Numpa en Twimpa. Ik heb de eer betatester te mogen zijn.
Je kunt zijn numpa.nl gebruiken om direct naar Twitter en Jaiku te posten.

En een variant op TwittyTunes is Twitthis, een bookmarklet om een pagina bekend te maken aan je followers. Een specifieke vorm van social bookmarking dus.

En ben je op een gegeven moment op zoek of iemand op Twitter iets specifieks heeft gezegd, dan is er Terraminds micro, een zoekmachine voor deze microblog.

En met de FireFox extensie Add to Search bar heb je ook deze zoekmachine snel toegevoegd aan de zoekmachines die je via de search bar kunt benaderen.

Labels: ,

13 november 2007

De Fabeltjeskrant musical

Nog tot 30 maart 2008 kun je in theaters door het hele land terecht voor een musicalvoorstelling van de Fabeltjeskrant. Tijdloos, zo blijkt uit de reactie van onze kinderen. Waar we (generatiegenoten uit de jaren '60/'70 van de vorige eeuw) met de dagelijkse verhaaltjes van Meneer de Uil zijn groot geworden, en onze kinderen nog tijdens Z@ppachteruit ermee konden kennismaken, is een musical natuurlijk voor jong & oud een feest van herkenning.

Op Fabeltjesweb hebben fanatieke ouders Steven Deters en Peter-Jan Broeders allerlei info over de populaire jeugdserie verzameld. En op - uiteraard - Wikipedia vind je een alfabetisch geordende lijst van alle personages uit de Fabeltjeskrant.


----------------
In de mediaspeler: Iris - No One Left To Lose
via FoxyTunes

Labels: ,

12 november 2007

Waarom web 2.0 adresboek niet bestaat

De mathematische werkvelden van netwerkanalyse en grafentheorie boeit als je nadenkt over web 2.0. Visualisatie van sociale netwerken in bijvoorbeeld een concept map wordt op universiteiten en onderzoeksinstellingen beoefend, maar dan wel voor een deel van het web, bijvoorbeeld Felix Heinen's recente grafische weergave van de Myspace gebruikers.

Visualcomplexity.com biedt fraaie weergaven, met bijvoorbeeld alleen al 64 visualisaties van sociale netwerken, zoals co-authorship, 9/11 terrorist network en de Flick populatie uit 2005. En zo gebruikt web 2.0 evangelist Brian Shaler een API om de Digg vriendschappen in beeld te brengen.

Het recente initiatief van Google & friends (Engage.com, Friendster, hi5, Hyves, imeem, LinkedIn, MySpace, Ning, Oracle, orkut, Plaxo, Salesforce.com, Six Apart, Tianji, Viadeo, and XING) om met OpenSocial Facebook een hak te zetten, geeft nieuwe voeding aan dit onderwerp.

Een compleet en actueel overzicht is echter zowel sociaal onwenselijk vanwege de diverse privacy belangen als technisch nog een behoorlijke hobbel. Met andere woorden: voorlopig betaat er geen web 2.0 adresboek. De kwaliteit van de social graph, onder marketeers een synoniem voor het marktaandeel van een willekeurig sociaal netwerk zoals Facebook of LinkedIN zal beperkt blijven. Brad Fitzpatrick heeft zijn gedachten over dit probleem behoorlijk uitgewerkt. Randvoorwaarde van bijvoorbeeld John McCrea, die ik ook onderschrijf is, dat het eigenaarschap van de gegevens bij de gebruiker ligt. Pure mathematische analyse is niet zo problematisch, maar het met elkaar in verband brengen van voorkeuren, vrienden, zakelijke betrekkingen, etc. is natuurlijk enerzijds marketing-goud, maar ook een privacygevoelig mijnenveld van jewelste.

Voor de doe-het-zelvers beveel ik de online handleiding sociale netwerk analyse van het Gamma steunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen aan.

Labels: ,

11 november 2007

Michael Drive- One direction left from hell

Terug in de jaren '80 was ik met een aantal vrienden in Deventer groot liefhebber van zogenaamde white metal, bands die vanuit christelijk perspectief in de metal scenes van destijds een plek veroverden en respect verdienden. Natuurlijk Stryper, maar ook Whitecross, Bloodgood en...Barren Cross. Met het verlopen van de muzikale voorkeuren van de massa, vervaagde ook de aandacht voor veel van dergelijke bands. Maar naast de geslaagde come-backs van Stryper is ook Barren Cross' Michael Drive na een verhuizing uit Los Angeles naar Parijs (2003) weer terug van weggeweest.

Michael Drive kocht een camper, maakte er een opnamestudio van en tourde door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Met musici die hij onderweg tegenkomt neemt hij materiaal op en treedt bijvoorbeeld samen op met DePalmas in Frankrijk. Bemoedigende songs (niet vaak het thema van een rocksong) als One Direction Left... From Hell (de titelsong van zijn nieuwe solo CD), Show Them What You're Made Of en The Right To Bleed, trekt Michael verder door muziekland. Op Michael's Myspace pagina kun je een testdrive maken (ofwel MP3's beluisteren).

En voor wie nog nostalgisch wil terugblikken: hieronder de videoclip van Barren Cross' Imaginary Music.

Headbangen maar!!

Labels: ,

10 november 2007

Geef kinderen hun spel terug

De nieuwe SIRE campagne Geef kinderen hun spel terug richt zich op ongewenst 'supportersgedrag' van toeschouwende ouders langs de sportvelden. Hoewel ik als leider van de lokale F3 pupillen het wangedrag gelukkig slechts zelden ervaar, zijn de landelijke statistieken anders, evenals nieuwsberichten als dit.

91% van de ouders zegt zich in meer of mindere mate te ergeren aan het gedrag van andere ouders langs de lijn. 40% denkt echter dat andere ouders zich nooit aan hen ergeren. Volgens mij speelt hier evenals bij analyses van asociaal rijgedrag, belevenissen op de camping, etc. veel projectie en ontkenning van het eigen gedrag plaats. Immers, de ander heeft het gedaan, toch?

Juichen en aanmoedigen is natuurlijk OK, zo blijven de kinderen wakker en enthousiast; de ouders met de grootste mond worden zo leiders en coaches (eigen ervaring). Minder leuk is natuurlijk bijvoorbeeld:
- toekijken zonder me met het spel te bemoeien
- kinderen opjutten
- kinderen aanspreken bij een verkeerde inschatting of beweging
- de teamleiders adviseren
- de scheidsrechter wijzen op een verkeerde beslissing
- vloeken of schelden.

Sport verbroedert, leerde ik ooit. Mijn kinderen moet ik een sport met plezier kunnen laten beleven, en dat stelt dus eisen aan mijzelf. Hoewel zelf zeker geen voetbalfan, leid ik nu wel een team op de zaterdagmorgens, was ik de shirts op gezette tijden en mag ik voor de sinterklaasviering leuke voorvallen uitschrijven.

Op geefkinderenhunspelterug.nl kun je een online petititie tekenen die aangeboden zal worden aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker.
----------------
In de mediaspeler: Iris - No One Left To Lose
via FoxyTunes

Labels:

09 november 2007

Slapen is nuttig

Slaap is belangrijk voor het opslaan van gegevens in het langetermijngeheugen. Emoties vormen een extra 'tag' van gebeurtenissen. Uit onderzoek blijkt dat emotionele herinneringen beter worden opgeslagen dan neutrale. Anders dan positieve emoties hebben negatieve weer een voorsprong. Dat komt door bepaalde verbindingen in de hersenen die ervoor dat ook bij weinig slaap deze toch gecodeerd worden, omdat ze vaak een waarschuwing bevatten. Zelfverdediging van het menselijk lichaam dus.

De periode van (nachtelijke) rust gebruikt het lichaam verder om zich te herstellen en om - sneller dan bij lichamelijke activiteit - wonden te genezen. Verder zijn er aanwijzingen dat de slaap - opnieuw een soort bestandsopslag - nuttig is in het leerproces.

De recente discussie over het afschaffen van de wintertijd geeft nog meer positiefs. De mensen die kampen met slaapproblemen (20% van de landgenoten) zouden in elk geval niet meer tweemaal per jaar de gedwongen aanpassing van hun biologische klok hoeven verwerken.

08 november 2007

Getalsmatig gebruik web indrukwekkend

Shift happens stelt onderstaande video, en dat is voor onze generatie die nog zonder pc is opgegroeid en nu volop 'into' ICT is een behoorlijke omschakeling. "Ik golf niet, ik zit op LinkedIn" stelden Ruud Dekker en Patrick van Hees, maaandelijkse ICT columnisten voor het AssurantieMagazine op 19 oktober. En dan heb je het alleen nog maar over 'netwerken'.

ICT verandert onze samenleving in rap tempo. In dit Nieuwzeelandse CIO spotlight wordt 10 jaar teruggeblikt, het heden beschreven en 10 jaar vooruitgeblikt. Geen heden zonder verleden, en geen toekomst zonder het heden.

Labels:

07 november 2007

Springnote: aantekeningen in wiki

Springnote heeft het wiki concept verenigd met aantekeningen maken. Met een gemakkelijke editor, plugins en templates is het gemakkelijk op te zetten voor bijvoorbeeld to-do lijstjes, organisatie van een feestje of brainstorming lijst. Authenticatie van dit web-based tool gaat op basis van OpenID.

Posten naar blogs is mogelijk.

Verder zijn bijlagen van 20MB mogelijk en voorziet Springnote in totaal 2GB bestandsruimte. Compatibiliteit met Internet Explorer, Firefox en Safari is geborgd. Springnote kan gebruikt worden voor samenwerking in een afgeschermde omgeving of voor publiek toegankelijke pagina's. Via Open API staat het ontwikkelaars vrij add-ons te bouwen die kunnen communiceren met Springnote. Mashups, zoals het invoegen van Flickr foto's, offline gebruik of de communicatie tussen je Kladblok en Springnote zijn al beschikbaar.

Labels: ,

06 november 2007

10 kenmerken van effectieve managers

Hubert Rampersad, auteur van onder meer Total Performance Scorecard en Personal Balanced Scorecard inventariseerde 10 kenmerken van effectieve managers. Ik heb er wat aanvullingen en boekentips bij vermeld om er meer mee te kunnen doen.

1. Gaat op zoek naar mogelijkheden om te leren

Heeft in de loop der tijd een leerpatroon vertoond. Gaat op zoek naar ervaringen die het perspectief kunnen veranderen of de mogelijkheid bieden om nieuwe dingen te leren. Gebruikt iedere kans die zich voordoet om nieuwe dingen te doen. Heeft nieuwe vaardigheden ontwikkeld en is in de loop der tijd veranderd.

Aanknopingspunten: leren, leercurve, leerstijlen, innoveren, persoonlijke verandering. Handboek groepsdynamica en Verander de wereld.

2. Handelt integer
Vertelt de waarheid en wordt door andere mensen eerlijk gevonden. Is niet bezig zichzelf te promoten en neemt altijd de verantwoordelijkheid voor zijn/haar daden.

Aanknopingspunten: integriteit, deugden, verantwoordelijkheid nemen. Verander de wereld.

3. Kan met cultuurverschillen omgaan
Geniet van de uitdagingen van werk in een andere cultuur en de ervaringen die daarbij horen. Heeft gevoel voor cultuurverschillen, doet zijn/haar best om ze te begrijpen en past zijn/haar gedrag aan.

Aanknopingspunten: eerst de ander begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden, cultuur snuiven. The Seven habits of highly effective people.

4. Neemt zich voor om positieve invloed te hebben
Toont grote betrokkenheid bij het succes van de organisatie en is bereid om er persoonlijke offers voor te brengen. Probeert een positieve invloed te hebben op het bedrijf. Laat zijn/haar passie zien door een enorme prestatiedrang.

Aanknopingspunten: Ontwikkeling van passie in organisaties, Verander de wereld.

5. Probeert brede managementkennis te verwerven
Zijn/haar kennis van de onderneming blijft niet beperkt tot het eigen terrein. Probeert zowel de producten en de diensten als de financiële aspecten van de onderneming te begrijpen. Probeert het verband tussen de verschillende onderdelen van de onderneming te doorgronden.

Aanknopingspunten: Balanced scorecard, ketenmanagement, organisatiekunde, bedrijfskunde, bedrijfseconomie, management.

6. Brengt het beste in mensen naar boven
Heeft een bijzonder talent voor het omgaan met mensen. Dat blijkt uit zijn vermogen mensen samen te brengen in buitengewoon effectieve teams. Kan met een heleboel verschillende soorten mensen samenwerken, brengt daarbij het beste in hen naar boven en weet bij meningsverschillen tot consensus te komen.

Aanknopingspunten: effectieve teams, teambuilding, samenwerken, motiveren, conflicthantering, Managementvaardigheden.

7. Heeft inzicht: ziet de dingen vanuit nieuwe standpunten
Aandere mensen hebben bewondering voor de intelligentie van deze persoon, vooral voor zijn/haar vermogen om relevante vragen te stellen, het belangrijkste aspect van een probleem of kwestie te bepalen en de dingen vanuit een ander standpunt te bezien.

Aanknopingspunten: creativiteit, actief luuisteren, analytisch vermogen. Projectmatig creëren en Beweging in je brein.

8. Heeft de moed om risico's te nemen
Zal een duidelijk standpunt innemen wanneer anderen van mening verschillen, zal tegen de bestaande toestand ingaan, zal volhouden ondanks tegenstand. Heeft de moed het initiatief te nemen wanneer anderen aarzelen en durft persoonlijke en zakelijke risico's aan.

Aanknopingspunten: ondernemerschap, initiatief, Managementvaardigheden.

9. Zoekt feedback en maakt er gebruik van
Is op zoek naar, reageert op en gebruikt feedback. Is actief op zoek naar informatie over zijn/haar invloed en verandert ten gevolge van dergelijke feedback.

Aanknopingspunten: leren, feedback, Managementvaardigheden en Connecting.

10. Leert van fouten
Is in staat om van fouten te leren. Verandert van richting als hij/zij op het verkeerde spoor zit, reageert op gegevens zonder zich in het nauw gedreven te voelen, en begint na tegenslagen opnieuw.

Aanknopingspunten: veerkracht, leren, feedback, persoonlijke effectiviteit, Managementvaardigheden en Connecting.

Heb je andere leestips of treffende artikelen gevonden, laat me dan weten.

Labels: ,

05 november 2007

En waarom geen Honda Hybrid?

OK, zoals bekend ben ik zeer tevreden met m'n Toyota Prius. Nu de 120.000km beurt afgesproken is, komt ook de vervanging met 160.000km binnen zicht. Op veilig, en een nieuwe Prius bestellen bij de lease-maatschappij, of toch een alternatief verkennen? Vorige week zag ik een Honda Hyrbrid met kleurige opdruk, inclusief url (prikkelende marketing tijdens een file op de A50 tussen Zwolle en Apeldoorn).

Boeiende flash presentatie op de website, films van een testrit, 360 graden verkenning van exterieur en interieur, maar geen koppeling naar de importeur, dealer, een eigen testrit, brochure, of iets dergelijks. Gemiste kans.

Daarvoor heb je Google nodig, en zo kom je op een specifieke Honda Hybrid (een variant op de Civic) pagina op honda.nl.
En natuurlijk ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen. Autozine is kritisch over het interieur, het mindere aanbod aan functies in vergelijking met de Prius. Ook valt de 1.3L i.p.v. 1.5L benzinemotor en de assistentfunctie van de elektromotor op. Waar de Prius enkele kilometers alleen op elektro kan, doet de Civic Hybrid dat niet. In de 360 graden film (zie plaat hierboven) ontwaar ik een versnellingspook, hoewel de nieuwe modellen blijkbaar analoog aan de Prius een CVT automatische transmissie kennen. Weg die pook! De makers gaven gisteren aan vertrouwen te hebben in de productie. De Honda wordt nu nog ongeveer met handwerk geassambleerd, met het nieuwe model moet dat naar massaproductie zijn omgezet.

Dus maar eens rustig de brochure doornemen. Apart, dat die nog van het 2006 model is, terwijl de speciale website de 2007 belicht. Twijfel dus. Het arrangeren van een proefrit bij Borghstede in Hoogeveen gaat overigens heel keurig. Datum en tijd zijn zelf te kiezen. Na 17 november eerstehands ervaringen!
----------------
In de mediaspeler: Ice MC - Think About The Way (Pamped Up Club Mix)
via FoxyTunes

Labels: ,

04 november 2007

Ja in het land van Nee

"Luister even wat ik vraag
Luister wat ik vraag vandaag
Zeg maar ja, of zeg maar nee
Doe maar mee.."

Zo begon van 1974-1989 de Film van Ome Willem. Dat Edwin Rutten tegenwoordig menig management treffen van een dagvoorzittersrol of grappig weerzien (de kinderen van toen zitten in de ondernemingsbesturen van nu), is niet toevallig.


Ja, maar = nee. En dat brengt me op een tweeluik van boeken over dit onderwerp.

Ja leeft in het land van nee
We worden omringd door schuddende hoofden, naar beneden wijzende duimen, blinde muren, afwijzingen en gesloten deuren: nee's. Op het werk, in de buurt, onze geloofsgemeenschap, overheid, groep, school, zelfs in het gezin. Of je nu solliciteert, een verzoek indient, een woning of levenspartner zoekt, je product of jezelf probeert te verkopen, je krijgt te maken met tegenslag en verzet.

B.J. Gallagher's Ja leeft in het land van nee helpt je al dat negativisme te overwinnen. In parabelvorm gaat een held door het land van nee op zoek naar ja. Hij leert van zijn ervaringen, successen en falen van anderen en hemzelf. In de 2e helft vind je praktijktips. Samen biedt het een amusante handleiding voor een succesvolle weg door het leven en het werk.

Ja, maar wat als alles lukt
Meer op persoonlijk vlak ligt Berthold Gunsters Ja-maar, wat als alles lukt. Vertrekpunt zijn de vragen Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen? en Waar komt toch die innerlijke stem vandaan, die ons ervan weerhoudt ten volle te leven? Ja, maar... dat kan ik niet... daar ben ik te oud voor... zo ben ik nu eenmaal... wat kost dat wel niet... niet nu. Kans is vrij groot, dat we wikken en wegen tot elke kans voorbij is we buitenstaanders van ons eigen leven worden. Geheid heeft altijd de ander het gedaan en voor hindernissen gezorgd.

Er is ook een andere levenshouding: Ja-en. In de wereld zijn er geen grenzen. Het is het paradigma van inspirerende denkers, leiders met een wereldomspannende visie en uitzonderlijke kunstenaars. Doel van Gunsters boek is Ja-maar-gedrag te veranderen in Ja-en-gedrag. Hij presenteert 10 regels als handvat. Als fysieke hulpmiddelen zijn er ook ja-maar dilemmakaarten.

Labels: ,

03 november 2007

Nog meer Kindercabaret

Door de simpele vraag van Pieter Tiddens' dochter "Pap, wat is cabaret?" kwam vorig jaar de succesvolle voorstelling Kindercabaret tot stand. Tiddens won er de allereerste Gouden Krekel in de categorie beste individuele podiumkunstprestatie.

Tja, dochterlief werd groter en in groep 6 klonk het: "Nu voel ik me cool, maar nu ben ik weer verlegen!" met Nog Meer Kindercabaret: Boos voor beginners als resultaat. Vanavond was ik met Johan en Henriëtte in De Tamboer in Hoogeveen voor deze voorstelling.

Rode draad is de reis met dochter Bloem naar het Tivoli pretpark in Kopenhagen met als letterlijk hoogtepunt de 80m hoge Himmelskibs (Star Flyer). Onderweg gaat het om leren 'nee' zeggen, de kracht van reclame, liedjes maken, verlegenheid, boos worden en de zogenaamd stoere papa. Tiddens' mimiek en stemmetjes, de bijpassende geluid- en videoeffecten hadden hun effect op de kinderen: lachen, gieren & brullen. De CD annex cursusboek Boos voor beginners als goodie na afloop is helemaal top. Het gedemonstreerde spel Nee schieten staat bij Johan morgen op de to-do list.

Zie de speellijst voor resterende voorstellingen elders in het land. Zeker het kaartje (slechts EUR 5!) waard.

Labels:

Sarah Kelly & Verra Cruz 20 november in Utrecht

EO's Xnoizz organiseert 20 november in de grote zaal van Tivoli aan de Oude Gracht een dubbelconcert met Sarah Kelly en Verra Cruz. Op het afgelopen Flevo Festival maakten beide bands indruk, en terecht zijn ze opnieuw uitgenodigd.

De Britse hardrockband Verra Cruz bracht in 2005 het debuut Emancipation Day uit.

(Verra Cruz - Guns in the Distance)

Sarah Kelly wordt omschreven als "Janis Joplin-meets-Alanis Morissette growl and her decidedly worshipful lyrics". Hieronder de title track van haar album Where the Past Meets Today.

Kaarten a EUR 17 kun je online reserveren.

Labels:

02 november 2007

Threadless: t-hirts meet crowdsourcing

In Amerika heerst een absolute t-shirt cultuur: een prachtvehikel om je vrijheid van meningsuiting te combineren met gemakkelijk zittende kleding. En wees eerlijk, je draagt natuurlijk het liefst een uniek design. En nog zoiets: eigenlijk zou je best zelf je idee op een t-shirt verbeeld zien. We kennen sinds de komst van kleurenprinters natuurlijk de copyshops en fotohandelaren, waar je t-shirts kunt laten bedrukken (ideaal voor groepsactiviteiten, vader- en moederdag, e.d.). Maar een crowdsourcing variant daarop is Threadless.com, waar ontwerpers hun ontwerpen kunnen uploaden en geld verdienen als er daadwerkelijk bestellingen plaatsvinden.

Je kunt zoeken op design, maat of type en wees gewaarschuwd: je blijft bladeren!

Je kunt ook voor $200 een jaarabonnement nemen op een maandelijks exclusief t-shirt, zoals bovenstaande flower power interpretatie. Of - in de web 2.0 traditie - stemmen op ontwerpen. Threadless is zo direct een fraai voorbeeld van de werking van The Long Tail.

Labels:

01 november 2007

Capgemini: Together. Free your energies

Na de vorige week losgebrande buzz campaign rond Highlet, is vandaag de nieuwe corporate advertentiecampagne van Capgemini gestart. Na de thema's Defy the economy (in 2002 op het dieptepunt van de recessie), Collaborative Business Experience, is het thema van de door Publicis begeleide nieuwe campagne Together. Free your energies. Een continuüm, gericht op het ontwikkelen van vrijheid en innovatie. En ja, zelfs Capgemini CTO Ron Tolido erkent, dat innovatie hoog scoort op de hypelijst. Dus draait het om waarmaken, effectiviteit.

In Nederland zullen we na de campagnestart op het web tot januari 2008 moeten wachten op billboards, etc.

De platen, illustraties die striptekenaar Ted Benoit tekende, in de grafische taal van de Clear Line movement (bekend van Kuifje tekenaar Hergé) gecombineerd met korte boodschappen, waard om onthouden te worden.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker