Hubert Rampersad, auteur van onder meer
Total Performance Scorecard en
Personal Balanced Scorecard inventariseerde 10 kenmerken van effectieve managers. Ik heb er wat aanvullingen en boekentips bij vermeld om er meer mee te kunnen doen.
1. Gaat op zoek naar mogelijkheden om te lerenHeeft in de loop der tijd een leerpatroon vertoond. Gaat op zoek naar ervaringen die het perspectief kunnen veranderen of de mogelijkheid bieden om nieuwe dingen te leren. Gebruikt iedere kans die zich voordoet om nieuwe dingen te doen. Heeft nieuwe vaardigheden ontwikkeld en is in de loop der tijd veranderd.
Aanknopingspunten: leren, leercurve, leerstijlen, innoveren, persoonlijke verandering.
Handboek groepsdynamica en
Verander de wereld.
2. Handelt integerVertelt de waarheid en wordt door andere mensen eerlijk gevonden. Is niet bezig zichzelf te promoten en neemt altijd de verantwoordelijkheid voor zijn/haar daden.
Aanknopingspunten: integriteit, deugden, verantwoordelijkheid nemen.
Verander de wereld.
3. Kan met cultuurverschillen omgaanGeniet van de uitdagingen van werk in een andere cultuur en de ervaringen die daarbij horen. Heeft gevoel voor cultuurverschillen, doet zijn/haar best om ze te begrijpen en past zijn/haar gedrag aan.
Aanknopingspunten: eerst de ander begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden, cultuur snuiven.
The Seven habits of highly effective people.
4. Neemt zich voor om positieve invloed te hebbenToont grote betrokkenheid bij het succes van de organisatie en is bereid om er persoonlijke offers voor te brengen. Probeert een positieve invloed te hebben op het bedrijf. Laat zijn/haar passie zien door een enorme prestatiedrang.
Aanknopingspunten:
Ontwikkeling van passie in organisaties,
Verander de wereld.
5. Probeert brede managementkennis te verwervenZijn/haar kennis van de onderneming blijft niet beperkt tot het eigen terrein. Probeert zowel de producten en de diensten als de financiële aspecten van de onderneming te begrijpen. Probeert het verband tussen de verschillende onderdelen van de onderneming te doorgronden.
Aanknopingspunten:
Balanced scorecard, ketenmanagement,
organisatiekunde,
bedrijfskunde,
bedrijfseconomie, management.
6. Brengt het beste in mensen naar bovenHeeft een bijzonder talent voor het omgaan met mensen. Dat blijkt uit zijn vermogen mensen samen te brengen in buitengewoon effectieve teams. Kan met een heleboel verschillende soorten mensen samenwerken, brengt daarbij het beste in hen naar boven en weet bij meningsverschillen tot consensus te komen.
Aanknopingspunten:
effectieve teams, teambuilding, samenwerken, motiveren, conflicthantering,
Managementvaardigheden.
7. Heeft inzicht: ziet de dingen vanuit nieuwe standpuntenAandere mensen hebben bewondering voor de intelligentie van deze persoon, vooral voor zijn/haar vermogen om relevante vragen te stellen, het belangrijkste aspect van een probleem of kwestie te bepalen en de dingen vanuit een ander standpunt te bezien.
Aanknopingspunten: creativiteit, actief luuisteren, analytisch vermogen.
Projectmatig creëren en
Beweging in je brein.
8. Heeft de moed om risico's te nemenZal een duidelijk standpunt innemen wanneer anderen van mening verschillen, zal tegen de bestaande toestand ingaan, zal volhouden ondanks tegenstand. Heeft de moed het initiatief te nemen wanneer anderen aarzelen en durft persoonlijke en zakelijke risico's aan.
Aanknopingspunten: ondernemerschap, initiatief,
Managementvaardigheden.
9. Zoekt feedback en maakt er gebruik vanIs op zoek naar, reageert op en gebruikt feedback. Is actief op zoek naar informatie over zijn/haar invloed en verandert ten gevolge van dergelijke feedback.
Aanknopingspunten: leren, feedback,
Managementvaardigheden en
Connecting.
10. Leert van foutenIs in staat om van fouten te leren. Verandert van richting als hij/zij op het verkeerde spoor zit, reageert op gegevens zonder zich in het nauw gedreven te voelen, en begint na tegenslagen opnieuw.
Aanknopingspunten: veerkracht, leren, feedback,
persoonlijke effectiviteit,
Managementvaardigheden en
Connecting.
Heb je andere leestips of treffende artikelen gevonden, laat me dan weten.
Labels: leiderschap, management literatuur