Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 juni 2007

Cali's muzikale zonneschijn

Weer eens een ontdekking in Myspace. Cali, evenals tienerband Jump5 in het verleden met één been in RadioDisney en één in de CCM industry vertegenwoordigd, debuteerde onlangs met dozijn frisse R&B/popsongs op een titelloos album voor tweeners.

Voor de kwaliteit van Cali's zonnige muziek stonden bekende namen garant,
Sam Mizell (Jump5, American Idol’s RJ Helton), Ric Robbins (Multi-Grammy Award Winner, GRITS, TobyMac), plus mixing engineer Steve Hodge (Multi-Grammy Award Winner en engineer van artiesten als Janet Jackson, Sounds of Blackness, TLC, Toni Braxton, Usher, Mariah Carey, Boyz II Men). De eerste muziekvideo Get up! is best grappig.

Ze staat momenteel in het voorprogramma van het acceppella kwartet Tonic Sol-fa.

Labels: ,

29 juni 2007

Niet vergeten: PIN credit card

Voor Zuid-Nederland begint dit weekend de zomervakantie. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat zo'n 2 miljoen landgenoten nog altijd denken hun credit card transacties in het buitenland te kunnen fiatteren met alleen hun handtekening. Niet voor niets hebben de banken dit voorjaar met de nieuwe lichting credit cards ook PIN codes verstrekt. Nee, voor transacties op het web heb je die niet nodig, en hier in Nederland ben je al gauw geneigd te betalen met je bankpas. In een aantal landen, waaronder populaire vakantiesteks als Frankrijk, Turkije en België.

Beetje sneu als het saldo op je gewone bankrekening niet voldoende is voor je uitgaven. De banken gaan campagne voeren om de nieuwe PIN code alsnog tussen onze oren te krijgen.

Rabobank was vandaag al zo bij de pinken om een bericht te plaatsen in de internetbankieren omgeving.

Deze vooruitstrevende bank moet alleen nog de é XML escape codes zien te coderen om vraagtekens te vermijden in het bericht ;)

Labels:

28 juni 2007

Watching trends en coolhunting

Op 26 juli organiseert het vakblad Eye de verkiezing Trendwatcher van het Jaar Verkiezing. Genomineerd zijn:
- Adjiedj Bakas, schrijver van Megatrends Nederland en De toekomst van God
- Carl Rohde, directeur van Signs of the Time, dat betrokken is bij het Coolhunt project, zometeen meer.
- Frank Janssen, blogger op frankwatching.com, een blog die ik dagelijks volg.
- Hilde Roothart van Trendslator en auteur van Van trends naar brands en Zien
- Reinier Evers, trendspotter op trendwatching.com en springwise.com

De verkiezing is bedoeld als steuntje in de rug voor deze vrije beroepsbeoefenaars. Menig blogger zal zelf ook roepen, dat hij trends signaleert of door erover te schrijven trends mede vorm geeft. En voor strategische projecten in de frontlinie van in mijn geval verzekeren (self service, online verkoop en dergelijke) heb ik dergelijke inspiratiebronnen nodig. Een bijzonder actueel - nu nog op mijn verlanglijstje staand - boek in dat kader is Coolhunting: tracing down the next big thing (Peter Gloor & Scott Cooper). Het neemt je mee naar het hart van de zoektocht van nieuwe ideeën en omzetting ervan in nieuwe trends. Voor veel op innovatie gerichte bedrijven blijft het immers zaak de meute voor te blijven.

Labels: ,

27 juni 2007

Twitteren als microbloggen

Hyves heeft de wie wat waar (WWW), Live Messenger kent de extra melding die je achter je nickname kunt plaatsen. Bloggen geeft vrijheid om zoveel woorden, beelden en hyperlinks te gebruiken als je zelf wilt (en je publiek aankan ;)). Microbloggen is mogelijk met bijvoorbeeld Twitter.

Je begrijpt, sinds maandag ben ik om en in het bezit van een eigen Twitter pagina. De diverse mogelijkheden om je handel en wandel aan te geven (online op een reguliere webpagina, via een Google Talk contact, per e-mail - dankzij twittermail - of vanaf je mobiel via Wifi of SMS) zijn puik.

Voor de presentatie van jouw beslommeringen en die van je vrienden zijn er diverse mogelijkheden. Twitter biedt zelf diverse configureerbare Flash/Javascript boxes (gebruikt op mijn domein). Je kunt ook de Twidget gebruiken, zoals hiernaast gedaan is. Tientallen andere applicaties voor Windows, Mac, Linux, multi-platform, web en dergelijke vind je op de Twitter Fan Wiki.

Arno Hannink trekt op enthousiasmeren.nl het ogenschijnlijke gekwebbel in een breder perspectief, namelijk een sociaal netwerk ten behoeve van creativiteit, plannen en onvermoede talenten.

Labels: ,

26 juni 2007

Door outsourcing files rond Utrecht weg?

Mijn werkgever Capgemini biedt bij het onderdeel Outsourcing een groot aantal vacante functies met standplaats Utrecht (Papendorp tussen A2-A12 knooppunt Oudenrijn en het Amsterdam-Rijnkanaal of Rijnsweerd (achter A27-A28 knooppunt Rijnsweerd) aan via de teaser nietmeerindefile.nl.

"Zoals je ziet, kun je bij ons dezelfde uitdaging vinden als IT-professionals die op projectbasis door het hele land reizen en werken. Alleen heb je bij dit onderdeel van Capgemini te maken met een stabiele werkomgeving en dagelijks dezelfde korte reistijd. Zo houd je al gauw een uur of meer per dag over voor je privé-leven." klinkt het wervend.

De werkelijkheid blijkt voor de autorijders anders. De totale filezwaarte (lengte maal duur) steeg in de regio Utrecht met ruim 17% in vergelijking met vorig voorjaar, aldus de ANWB maandag. Klinkt dus gemeen, maar het aanbod lijkt dan alleen voor Utrechters en OV-reizigers aantrekkelijk om echt een uur of meer privé-leven te verdienen.

Labels: , ,

25 juni 2007

Wat is wijsheid?

Zal ik tijd imruimen om de vele interessante op books24x7.com gevonden boeken over leiderschap, projectmanagement van Agile projecten, nieuwe marketingconcepten e.d. te lezen? Wanneer? Zal ik het lonkende Twitter toch vandaag of morgen maar adopteren? En morgen waarschijnlijk onderhoud aan Hyves, nu vannacht nieuwe functionaliteit (je krabbels, blogs en gadgets toevoegen in de hyves, je externe weblog importeren, WWW's publiek maken en zien hoe vrienden elkaar kennen...) live gezet wordt.

Wat is wijsheid? Tijdens onze kuiertocht door zuidwest Friesland troffen we 9 juni in Oosterzee een huis vol wijsheid aan. De foto toont slechts een gedeelte van de zijmuur. Toch maar eens een tegeltje eruit pikken.

Labels: ,

24 juni 2007

De leiderschapspil

Misschien wel het meest vermakelijke boek over leiderschap. Bij de titel Leiderschapspil associeer je direct met honderden pagina's inzichten, voorbeelden, tabellen, schema's en modellen. Waarom? Omdat leiderschap zo moeilijk te vatten lijkt. Ken Blanchard (The One Minute Manager en Gung HO!) en Marc Muchnick schreven een parabel over het fenomeen. Want, als er echt een pil bestaond die leiderschapskwaliteiten in managers kon opwekken? Eindelijk een oplossing voor een moeilijk probleem.

De Effectieve Leider doet aan contra-expertise. Verrassende resultaten blijken uit de test. Waarom zijn die andere boeken zo dik? En waarom is het 'geheime recept', bestaande uit integriteit, partnerschap, waardering en een finishing touch geen toverformule?

Labels: ,

23 juni 2007

Wadlopend naar Schiermonnikoog

Ondanks de regen- en onweersbuien boven het vasteland en 's morgens boven Schiermonnikoog ging de door Marcel Jonker's Waddentracks georganiseerde wadlooptocht wel door. Blijkbaar mochten latere groepen niet vertrekken. Het om 3.15u opstaan en rond 5.20u in Lauwersoog present staan werd beloond met een fraaie, maar met veel slik gevulde tocht, waar slechts een kort buitje het enige hemelwater was en de lucht daarentegen steeds helderder werd boven de Waddenzee.

Dat er om 14.30u of om 18.30u Wagenborg veerboten terugvoeren deed Marcel en mij besluiten die van 14.30u te nemen. De meegelopen schaatsers uit de Haarlemmermeer en omstreken bleven overnachten. Met een onverwachte ontmoeting en een zeer zonnige terugtocht per veer bleek de wereld klein, maar ook groot wanneer je "hier en daar een bui" in ogenschouw neemt. Ach, en passant ook op de boot De Leiderschaps Pil van Ken Blanchard en Marc Muchnink gelezen. De volgens de navigator snelste route van/naar Lauwersoog leidde overigens onverwacht langs de noordwestkant van Groningen, via Aduard, Den Ham en Warfhuizen, waarbij zowel het Van Starkenborghkanaal als het fraaie Reitdiep gekruist werden. Het deed weer inspiratie op om de Lauwerslandroute een keer met het gezin te gaan rijden.

Labels: , ,

22 juni 2007

Power to the widget

Widgets, kleine webtoepassingen op het bureaublad of binnen een browser, zijn aantrekkelijk voor ontwikkelaars, marketeers en news syndicators. Rabobank ziet brood in widgets om jongeren aan te spreken.. Innovatie gaat qua leeftijd van laag naar hoog. Laagdrempelige toegang tot bankdiensten, daar zit natuurlijk wat in.

Terecht dat commentator Chris Gobel (Componence) bij het Rabobank bericht aangeeft "In de toekomst maakt de gebruiker 1 of meerdere mashup pagina's die zijn profiel reflecteert met gadgets/widgets van zijn interesse. Dus met drag en drop 1 pagina van zijn Gmail, Hyves, linkedin, Rabobank rekening, (Ziektekosten) verzekeringen, Google search, Lokale weer etc. De techniek is er nu de bedrijven nog die net als ons in deze toekomst visie geloven."

De populariteit van widgets laat duidelijk een long tail effect zien. Na bekende statistiek en blogroll toepassingen als Google Analytics, Statcounter, Flickr en Snap vermindert het animo voor andere widgets behoorlijk. Kortom: toegevoegde waarde gevraagd!

Een grappig tussendoortje van het Amsterdamse Rijksmuseum (kinderen tot 13 altijd gratis naar binnen) is de Rijkswidget, dat afwisselende topstukken tentoonstelt op je scherm.

Heb je dit weekend vrij en een paar ontwikkeluurtjes over, schrijf er dan zelf eentje. Het formaat vind je op w3.org.

Labels: ,

21 juni 2007

PowerPoint: van slappe hap naar sterke ondersteuning

De gemiddelde PowerPoint presentatie past als 13e in het dozijn, put nog steeds uit de verzameling screen beans of eerste pagina met populaire clipart pagina's en wordt gebruikt door de presentator om voorgelezen te worden.

Reden genoeg om het voor je eigen presentaties anders aan te pakken. Onderstaande presentatie geeft je tientallen tips voor gebruik van visuals.

En ook zinvol zijn de gerelateerde presentaties How to get your slides noticed en AAAA Powerpoint Timesaver 2005.

Labels:

20 juni 2007

Meedoen of verliezen

Weer een woord geleerd: fear appeal. De Postcodeloterij (en gaap, what's new, de Lekturama enveloppen van weleer uw unieke winnende code, .....alleen nog even wat boeken bestellen komen voor de geest) zou je dwingen te kiezen tussen meedoen of verliezen. Tja, en als de deelnemende buren in Heusden dan eens winnen, heb je als zelfverkozen niet-deelnemer pech, zo vond vandaag ook de rechter. Niks niet zielig de loterij verantwoordelijk stellen voor de psychische schade.

En nee, we doen zelf ook niet mee. Mocht ooit 7707BB in de prijzen vallen, hebben we pech!

Labels:

19 juni 2007

Wisseling van RSS en messaging programma's

Plusmo dwong me vorige week tot installatie van een nieuwe versie van de mobile RSS reader. De persoonlijke instellingen bleken daarna verdwenen en afgezien van Indiase nieuwsbronnen bleek het niet mogelijk permanent m'n eigen (online verzamelde) feeds over te zetten naar de mobile version. Exit Plusmo. Aangezien ik eigenlijk maar een enkele RSS reader wil gebruiken, kwam ik uit bij Google Reader, jawel opnieuw verovert Google een deel van m'n online leven. Voordelen:
1. import van de OPML bestanden van RSSOwl naar Google Reader was een fluitje van een cent.
2. Google Reader is zowel online vanuit elke webbrowser te gebruiken, maar ook offline (dankzij Google Gears), op je iGoogle pagina als widget en op je mobiel (via http://www.google.com/reader/m)
3. Je kunt anderen delen in de meest interessante RSS items. Zie het blok 'Henk-Jan's shared items' rechts, of de aparte shared items pagina.


Conclusie: exit RSSOwl, hoe prettig de stand-alone, Java-based RSS reader ook heeft gewerkt.

Jammer, dat de Google Reader subscription en content niet doorzoekbaar is met Google Desktop (ook een plugin ontbreekt. Je zou denken, dat Google daar zelf al mee was gekomen, zeker in combinatie met Google Gears, omdat de resultaten hoegenaamd in een volledig doorzoekbare relationele database komen te staan.

Vervolgens de beurt aan de steeds vaker haperende Java-based EQO Mobile te vervangen door een gratis alternatief, waarmee mobiel ook van MSN, Yahoo!, ICQ, Google Talk, Jabber en AIM genoten kan worden. Gevonden en tot nu toe prettig bevallend is Mundu IM. Helder leesbaar, instelbare alerts en stabiele ondersteuning, zoals verwacht mag worden.

Labels: ,

18 juni 2007

Europese Grondwet onder vuur

Christenen zijn niet wars van kettingbrieven en complottheorieën en ernstig vertraagde reacties, dat bleek vorige week weer eens na per e-mail de oproep te hebben gekregen op www.petition4him.com m'n naam achter te laten. Aanleiding: "Het voorstel is om de Naam van God weg te laten uit de herziene versie van de Europese Grondwet. Dat is de boodschap die Angela Merkel heeft meegedeeld aan 20 religieuze leiders van Europa. De meningen zijn verdeeld, maar de mening van Christelijk Europa is duidelijk. Hoe kan het zijn dat de Naam van de Schepper van deze wereld, dus ook van Europa, wordt weggelaten uit haar grondwet? Hoe kan het zijn dat er geen plaats is voor Degene die ons voorziet van de Europese welvaart, gezondheid en vrijheid?"

Onderzoek alles, behoud het goede.
De tekst van de huidige versie van de Europese Grondwet die Frankrijk en Nederland per referendum in 2005 naar de prullenmand hebben verwezen, bevat geen verwijzing naar God, maar naar culturele, religieuze en humanistische tradities van Europa. Dit is een compromis om de verschillen tussen landen als Frankrijk en België die een strikte scheiding tussen kerk en staat nastreven en bijvoorbeeld Polen met een sterk Rooms-Katholieke bevolking.

Angela Merkel is nota bene zelf domineesdochter, en heeft in 2006 na een bezoek aan de paus expliciet aangegeven zelf een voorstander te zijn van de verwijzing naar de joods-christelijke wortels van Europa. Naast het uit z'n verband gerukt 'boodschap van Merkel' bevat het persbericht ook "Merkel had een dergelijke verwijzing naar het christendom graag wel in de grondwet gezien, zei zij, maar er is weinig animo bij de andere Europese regeringen om de onderhandelingen over het wel of niet opnemen ervan te hervatten. Ze zei dat ze wel haar best zou doen om een referentie aan de waarde van religie voor de gemeenschap - een opmerking die staat in het tweede deel van het document - te behouden. ,,Helaas kan ik op niet meer hopen dan dat'', zei Merkel. Religieuze organisaties, en onder meer wijlen paus Johannes Paulus II, probeerden bij EU-leiders een verwijzing naar de Europese christelijke wortels los te peuteren. Polen, Italië en de christen-democratische CDU van Merkel waren ook voorstander van zo'n formulering. Ze werden echter gedwarsboomd door Frankrijk, België en andere landen die meenden dat dat discriminerend zou zijn en strijdig met de scheiding van kerk en staat."

Tot slot een kwartet gewetensvragen
1. Heb je in in juni 2005 in het referendum tegen gestemd vanwege het ontbreken van de naam van God? Zo niet, waarom is het dan nu wel een petitie waard?
2. Als je sowiezo een tegenstander van de Europese Grondwet bent (de meerderheid van de Nederlanders was dat in 2005), waarom maak je je dan druk over het al dan niet voorkomen van de verwijzing naar God in dit document?
3. In hoeverre heb je inmiddels Angela Merkel als vijand opgevat, terwijl ze op dit punt uw medestander is?
4. Heb je het nieuws van Maxime Verhagen Grondwet EU lijkt van tafel al vernomen? Was de rooms-katholieke Verhagen ook een vijand, of al medestander?

Labels: ,

17 juni 2007

Drie en dan een zeven (2)

Deze week een tweede 37e, ditmaal het 37e hoofdstuk van Job, waar vriend Elihu voor de vierde maal zijn God beschrijft en Job wil overtuigen, dat Zijn majesteit in de natuur voor ons mensen onbevattelijk is. Als een vervolg erop geeft God vanuit een storm Job antwoord in hoofdstuk 38.

"Ja, hierdoor beeft mijn hart, het klopt mij in de keel. Luister, luister naar zijn daverende stem, naar het rommelen dat uit zijn mond komt. Hij laat het rollen langs de hele hemel, zijn schichten lichten tot het einde van de aarde. Dan horen we zijn donder bulderen, zo is het geluid van zijn majesteitelijke stem, en doet hij eenmaal van zich spreken, dan laat hij steeds meer bliksems volgen. God laat zijn donder wonderbaarlijk rollen, hij doet grote dingen die wij niet bevatten. Hij beveelt de sneeuw: “Val op de aarde,” hij zegt de regenvloed: “Stort neer met al je kracht.” Hij doet de hand van de mens verstarren, opdat ieder weet wat God vermag.
De wilde dieren gaan naar hun holen, ze blijven in hun leger. Uit zijn kamers komt de storm te voorschijn, de noordelijke winden voeren koude aan. Uit Gods adem vormt zich ijs en de uitgestrektheid van de zee bevriest. Donkere wolken maakt hij zwaar van vocht, lichtend strekt het wolkendek zich uit. Flitsen schieten heen en weer zoals hij het wil, om zijn bevelen uit te voeren, waar de mens ook leeft. Of het nu is om de aarde te straffen of ten teken van liefde – hij laat het gebeuren.

Laat dit tot je doordringen, Job, sta even stil en heb oog voor Gods wonderen. Weet jij hoe God ze onder zijn bevel brengt, hoe zijn licht de wolken doorboort? Weet jij hoe de wolken blijven zweven, hoe hij die alles weet zijn wonderen verricht? Wanneer de aarde in de zuidenwind verstart en de hitte jou in je kleren al te machtig wordt, kun jij dan als hij de hemelkoepel uithameren, die zo hard is als een gegoten spiegel? Vertel ons dan wat wij hem moeten zeggen; wij kunnen onze zaak niet zelf voorleggen, ons omringt de duisternis. Krijgt hij het te horen wanneer ik tot hem spreek? Wie heeft gezegd dat woorden hem bereiken? Soms blijft de zon onzichtbaar, terwijl ze achter de wolken straalt, maar daarna komt de wind en blaast de hemel schoon. Uit het noorden nadert een gouden schittering; huiveringwekkend is de luister waarin God zich hult.

De Ontzagwekkende, die wij niet kunnen vatten, is groot door zijn kracht en door zijn recht; wie rechtvaardigheid tentoonspreidt onderdrukt hij niet. Daarom hebben de mensen ontzag voor hem; hij ziet niet om naar wie zichzelf voor wijs houdt.’"

Labels:

16 juni 2007

Crowdsourcing als business model

Bij eerste lezing van crowdsourcing dacht ik onwillekeurig aan crowdsurfing, het onder het genot van bijvoorbeeld heavy metal over de armen en hoofden van publiek voortbewegen. Zolang mensen je dragen, gaat het goed en geeft het een kick.

Er is wel een verband met het neologisme crowdsourcing, dat als alternatief voor outsourcing of insourcing wordt beschouwd: uitbesteden van werkzaamheden aan de internet menigte. Voorbeelden uit het recente verleden zijn het verlenen van rekencapaciteit van pc's aan het SETI project om buitenaards leven op te sporen, de open source gemeenschap, waarin wereldwijd aan allerlei software wordt ontwikkeld en Wikipedia, de inmiddels onmisbare openbare online encyclopedie, 'powered by you & me'.

- LEGO laat gebruikers nieuwe coole constructies bedenken om zelf te kopen, maar ook beschikbaar te stellen aan de andere LEGO liefhebbers.
- Nike biedt het publiek aan in een commercial met Ronaldinho geplakt te worden.
- Propellerhead maakt software voor computergestuurde muziekinstrumenten en integreert gratis modules die door hobbyisten zijn gemaakt.
- Assignment Zero, een idee van Wired en NewAssignment.net, waarin nieuwsartikelen in gezamenlijkheid worden geschreven en hergebruikt.

Crowdsourcing is dus een nieuw business model met allerhande kansen voor freelancers en kleine zelfstandigen. Outsourcing naar India of China krijgt er dan een geduchte concurrent in thuis / rightshore werkende eenpitters of bedrijven met minder overhead.

Ideeën opdoen kun je in Wisdom of the Crowds, een goed artikel op www.technologyreview.com of wired.com, Read/Write Web en bijvoorbeeld Wikinomics.com.

Labels: , , ,

15 juni 2007

Clipmarks in actie

Weer eens wat nieuws gevonden. Bloggen, maar ook het verzamelen van interessante stukken webpagina's, geavanceerder dan allerlei vormen van elektronische kladblokken gebruiken is Clipmarks.
clipped from www.clipmarks.com
clipped from www.youtube.com
clipped from www.clipmarks.com
 • Save your clips privately or add them to the public library
 • Use ClipSearch to find what you or others have clipped
 • Post clips directly to your blog with Clip-to-Blog™
 • Email clips to your friends
 • Print just the pieces of the page you want
 •  blog it

  Voordelen van een vierdaagse

  1. Je kunt het op je gemakje doen.
  2. Hardlopers zijn doodlopers, dus met 5 km/u kom je er ook.
  3. Je krijgt bloemen op 1km voor het einde.
  4. Je krijgt een medaille na afloop
  5. Je bent geen dag alleen.
  6. Je bent haast nooit te jong om mee te doen.
  7. Je ouders zijn trots op je.

  8. Je kunt als jongste ook altijd alleen met de slotavond meelopen. De eerste 7 voordelen gaan dan ook op!

  Labels: ,

  14 juni 2007

  Verbondenheid

  Of de geschiedenis van de 21e eeuw inderdaad samengevat wordt in Thomas L. Friedman's The World is Flat / De wereld is plat (boek ligt klaar om gelezen te worden), valt te bezien. We hebben immers nog 93 jaar te gaan.

  De hamvragen voor de werkende klass: ben ik vervangbaar? Wat is mijn 'untouchable' toegevoegde waarde? Kan mijn werk ook elders op de aardbol gedaan worden? VPRO's Tegenlicht heeft er een programma aan gewijd. Friedman's remedie, sociale netwerken, zijn nu natuurlijk ook een hype, dus hoewel aantrekkelijk, 'touchable'. Want, wordt er echt voldoende virtueel samengewerkt? En kunnen dergelijke verbanden zichzelf als organismen hervormen, hergroeperen en nieuwe functies gaan uitoefenen, evolueren zo je wilt? Dus, hoe blij ik ben met de uitdijende vriendenkringen op Hyves, LinkedIn, ShoutLife en Myspace: de contacten moeten elkaar versterken en het liefst tot (im)materiële verdiensten leiden.

  Labels: ,

  13 juni 2007

  Verkeer(d) van en naar het werk

  Het rapport Trends in Mobiliteit van Capgemini Consulting Services collega's met TNS NIPO uitbracht, adviseert inzake het gebruik van de toatle infrastructuur. Waar ik zelf net als vele andere medelanders elke ochtend en avond filetijd verdoe (verdubbeld in 10 jaar tijd!), blijkt zo maar enkele procenten gebruikt te worden. Want, open deur natuurlijk, buiten de spits liggen veel wegen er verlaten bij. Er blijkt geen directe noodzaak in peperdure en jaren in beslag nemende infrastructurele investeringen, als we maar maatregelen nemen als thuis- of telewerken en onszelf in de auto, trein of boot desnoods meer spreiden over de dag.

  Over kilometerheffing zijn de opstellers kritisch. De meeste verkeersopstoppingen worden veroorzaakt door zakelijke rijders die de kilometerheffing niet in de eigen portemonnee voelen. Voor deze rijders is de kilometerheffing volgens Capgemini vaak een kostenpost die eenvoudig wordt doorberekend aan de klant. De klantorganisatie wil ook kostenbesparen. Verstrekken van laptops aan inhuurkrachten om tele-/thuiswerken mogelijk te maken, is dan een prima alternatief.

  Labels: ,

  12 juni 2007

  Nazanin als muzikaal Perzisch tapijt

  Van tijd tot tijd ontdek ik om Myspace.com weer nieuwe muzikale schatten. Gisteren de Perzische schone en tegelijk muzikale verademing, Nazanin.

  Hoewel in Teheran geboren, moest Nazanin's familie tijdens de revolutie in 1979 vertrekken. Vader moest achterblijven in de gevangenis, terwijl de rest van het gezin in Europa onderdak vond. Muziek werd een uitlaatklep. Een andersoortige, progressieve revolutie: geweldloos en in het bijzonder de stopzetting van geweld tegen en executies van kinderen inspireerde haar om het debuutalbum Someday uit te brengen.

  Videoclip van de titeltrack, Someday.

  Met folk, dance, violen en percussie mixt ze haar boodschap. Op haar officiële website vind je meer biografisch materiaal, videoclips en foto's.

  Labels:

  11 juni 2007

  Vitaliteitscheck

  Hoe kun je de balans tussen bevlogenheid en burn-out in de organisatie beïnvloeden? Daartoe hebben ArboNed en de Universiteit Utrecht de Vitality Check. Door 4 samenhangende factoren, stressoren, motivatoren, persoonlijkheidskenmerken en competenties te meten, wordt de de 'mentale temperatuur' van medewerkers opgenomen en kan een diagnose gesteld worden.

  Het is een onderwerp dat belicht wordt op de onlangs beluisterde Management Toolbox aflevering Motiveren, maar vorige week ook praktisch werd bij verzekeraar OHRA. De komende 4 jaar wordt ruim EUR 5 miljoen ruim uitgetrokken voor wetenschappelijk onderzoek rondom en bevorderen van vitaliteit van medewerkers. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Body@Work, joint venture van VU medisch centrum en TNO.

  Labels: ,

  10 juni 2007

  Drie en dan een zeven (1)

  Ook op m'n 37e wil ik me laten leiden door Gods Woord. Als eerste '37 les' Psalm 37:

  "Erger je niet aan slechte mensen, wees niet jaloers op wie kwaad doen, zij verdorren snel als gras, zij verwelken als het jonge groen.
  Vertrouw op de HEER en doe het goede, bewoon het land en leef er veilig.
  Zoek je geluk bij de HEER, hij zal geven wat je hart verlangt.
  Leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op hem, hij zal dit voor je doen: het recht zal dagen als het morgenlicht, de gerechtigheid stralen als de middagzon.
  Blijf kalm en wacht op de HEER, erger je niet aan wie slaagt in het leven, aan wie met listen te werk gaat.
  Wind je niet op, laat je woede varen, erger je niet, dat brengt maar onheil.
  Slechte mensen worden verdelgd, wie hopen op de HEER, zullen het land bezitten.
  Nog even, en verdwenen is de zondaar, je kijkt waar hij is, maar vindt hem niet.
  Wie nederig zijn, zullen het land bezitten en gelukkig leven in overvloed en vrede.
  De zondaar belaagt de rechtvaardige met een grijns op zijn gezicht.
  Maar de Heer lacht hem uit en ziet de dag al van zijn ondergang.
  Zondaars trekken hun zwaard en spannen hun boog, om zwakken en armen te doden, om af te slachten wie eerlijk hun weg gaan.
  Maar het zwaard dringt in hun eigen hart en hun bogen worden gebroken.
  Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft dan de rijkdom van talloze zondaars.
  De macht van de zondaars wordt gebroken, maar de HEER zal de rechtvaardigen steunen.
  De HEER trekt zich het lot van onschuldigen aan, hun bezit blijft voor eeuwig behouden.
  Zij worden niet teleurgesteld in kwade dagen, in tijden van hongersnood hebben zij te eten.
  De zondaars zullen ten onder gaan, de vijanden van de HEER verdwijnen als bloemen in het veld, verdwijnen als rook.
  De zondaar vraagt te leen en brengt niet terug, de rechtvaardige geeft, uit mededogen.
  Gods gezegenden zullen het land bezitten, de vervloekten worden verdelgd.
  Wie de HEER welgevallig is, mag zijn weg gaan met vaste tred.
  Al komt hij ten val, hij blijft niet liggen, want de HEER richt hem op.
  Ooit was ik jong, nu ben ik oud, en nooit zag ik dat een rechtvaardige werd verlaten,
  nooit zag ik zijn kinderen zoeken naar brood; hij is vol mededogen en leent uit, elke dag, voor zijn kinderen is hij een zegen.
  Mijd het kwade en doe het goede, en je zult voor eeuwig wonen in het land, want de HEER heeft gerechtigheid lief, wie hem trouw zijn, verlaat hij niet. Zij blijven voor eeuwig behouden, maar het nageslacht van zondaars wordt verdelgd.
  De rechtvaardigen zullen het land bezitten en het bewonen, hun leven lang.
  De mond van de rechtvaardige spreekt wijsheid, zijn tong spreekt gerechtigheid, hij draagt de wet van God in zijn hart en zijn voeten struikelen niet.
  De zondaar loert op de rechtvaardige en zoekt een kans om hem te doden, maar de HEER laat zijn dienaar niet los: wordt hij aangeklaagd, vrijspraak zal volgen.
  Vestig je hoop op de HEER en blijf op de weg die hij wijst, hij zal je aanzien geven en grondbezit, je zult beleven dat zondaars worden verdelgd.
  Ik heb een zondaar gezien, een uitbuiter, hij groeide uit als een woekerende laurier; op een dag was hij verdwenen, ik zocht hem en ik vond hem niet.
  Zie de onschuldigen, kijk naar de oprechten: wie vredelievend zijn hebben de toekomst.
  Maar zondaars worden verdelgd, er is geen toekomst voor een slecht mens.
  De rechtvaardigen vinden redding bij de HEER, hij is hun toevlucht in tijden van nood."


  Voor de letterkundige. Psalm 37 is een acrostichon: elk vers of elk paar verzen begint steeds met een volgende letter van het Hebreeuwse alfabet. Er zijn kleine onregelmatigheden, maar de alfabetische reeks is compleet.

  Labels:

  09 juni 2007

  Kuieren in Friesland

  Terwijl de kinderen in Deventer logeren en we vanavond pas verjaardagsfeest vieren, leek het Klazien en mij wel een goed plan op de Poort van Friesland kuiertocht (niet 33, zoals op de uitnodiging, 35 zoals op de website, maar uiteindelijk 38km) te lopen. De Google Earth lineaal functie bleek thuis prima geschikt om dit aan te tonen.

  Start en finish waren bij hotel de Tjongervallei in Delfstrahuizen aan het Tjeukemeer. De route voerde ons vanaf 9u over allerlei soorten ondergrond (grasland, asfalt, kiezels, schelpenpaden en zand) door Delfstrahuizen, Schoterzijl, de Tjonger, Bantega en Lemmer.

  Via het centrum en het strand aan het IJsselmeer naar Follega en Oosterzee, langs het altijd fascinerende Tjeukemeer, naar Echten om, met 1 blaar, een drijfnat t-shirt en verstijfde beenspieren het aandenken, een memohanger ("Nuttig hoor, meneer, er kan ook een handdoek aan hangen.".) op te halen. Weer een lange wandeltocht volbracht!

  Meer foto's zondag/maandag op de portal.

  Labels:

  08 juni 2007

  Uur factuur

  Verkleinwoorden zijn uit de mode. Weg dus met 'uurtje factuurtje'. Projectensoftware leverancier Maconomy ('people made profitable') liet Blauw Research 200 consultants in marketingcommunicatie, ICT, business en ingenieurs ondervragen. Onder hen waren 120 ICT consultants. Afgezien van het belang van de opdrachtgever van het onderzoek, zijn de uitkomsten opmerkelijk. Waar mijn werkgever Capgemini in voorbije jaren ten aanzien van winstgevendheid altijd voorhield, dat de winst pas op vrijdagmiddag gemaakt wordt (en er dus geen reden is, om dan tegen lunchtijd je collega's al 'prettig weekend' te wensen), blijkt dat ruim 10% van de gemaakte overuren niet geschreven wordt. Op jaarbasis betekent dit een omzetverlies van miljoenen euro's voor de consultancy branche.

  Oorzaken:
  1. onnauwkeurig (verkeerde aantallen of projecten) en onregelmatig (niet direct na uitvoering) boeken.
  2. 40% van de ondervraagden werkt vaak langer aan een project dan het bedrijf in rekening kan brengen, waardoor ze onbetaald overwerken.

  Liefst 40% van de consultants geeft aan meer behoefte te hebben aan heldere instructie vanuit de organisatie voor het registreren van uren. Hoewel in bijna 75% van de organisaties wel gestimuleerd om te schrijven, wordt slechts in 50% van de organisaties echter teruggekoppeld of mensen het ook daadwerkelijk goed doen. En dat is weer spannend. Want hoe kan ik (als het al mogelijk is) op weekbasis controleren, of de geschreven uren van mijzelf en projectmedewerkers echt tot op het kwartier kloppen. Niet geschreven is immers onzichtbaar. En daar kan Maconomy met software ook niets aan doen.

  Wel een aantrekkelijke suggestie van de softwareleverancier is om de niet face-to-face contacten, als e-mailen en telefoneren, bijvoorbeeld in de trein of autorijdend facturabel te maken. Dàt is een productieve manier om woon-werkverkeer te gebruiken en te belonen. Nu de klant nog meekrijgen, maar dat wel na het weekend!

  Labels: ,

  07 juni 2007

  In gesprek met een engel

  Gisteren zat Ric Hordinski (a.k.a. Monk en voormalig Over The Rhine gitarist)'s Womb in de CD speler. De week ervoor Mary Black's Speaking with the angel uit 1999. Op beide albums vind je een versie van Speaking with the angel. Monk's versie kun je als MP3 beluisteren. Wie schreef het origineel? Via het CD boekje blijkt dat de Canadees Ron Sexsmith in 1995 te zijn.

  Bekend is echter ook de versie van Cry, Cry, Cry. En zo kom je tenslotte in gesprek met de engel, zie de lyrics.

  Labels:

  06 juni 2007

  Leiding geven tijdens woon-werkverkeer

  Vandaag de audio CD Leiding geven uit de Management Toolbox beluisterd. Machteld Kooij en Klaas Samplonius belichten in 66 minuten een keur aan onderwerpen, zoals
  - waarom hebben we leiders nodig?
  - leiderschapstheoriee¨ren
  - effectief leiderschap
  - group think


  Een bloemlezing uit de werken en gedachten van Machiavelli, Stephen Covey, Warren Bennis, Manfred Kets de Vries, Hersey, Robert Quinn en bijvoorbeeld Ken Blanchard.

  Ja, het door Sjoerd Talsma beschreven euvel van door elkaar gebruiken van management en leiderschap/leidinggeven, kom je in deze bloemlezing vaak tegen. Toch biedt dit uurtje een opfrisser voor degenen die niet zo thuis zijn in de diverse theoriee¨n en nodigt de CD uit tot verder lezen. De tekstversie van het hoorcollege inclusief literatuurlijst in PDF helpen je behoorlijk op weg. Een abonnement op de bibliotheek loont!

  Labels: ,

  05 juni 2007

  Voices Carry The Echoing Green

  Mijn favoriete synthpop band The Echoing Green werkt momenteel aan de opvolger van The Winter of Our Discontent, na met Pristina een multi-female singers ambient/chill-out uitstapje gemaakt te hebben. Op Myspace en in de video podcast kun je de vorderingen volgen. Na Suffer (kwam vorig jaar uit op DJ Steveboy's Echoing Green remix CD) en Flame kun je nu een blik werpen op de opnames van Voices Carry. Deze song en gelijknamig debuutalbum betekende in 1985 voor Aimee Mann met haar band 'Til Tuesday de doorbraak. De draai die The Echoing Green naast eigen werk met covers aan '80s hits geeft, blijft boeien.

  Dat coversproject.com niet helemaal bij is, blijkt uit het missen van 81,82,83,84 (New Gold Dream) (origineel van de Simple Minds) en The Sparrows & the Nightingales (origineel van Wolfsheim, 3 jaar geleden over geblogd). Kijk ook eens naar de uitgebreide discografie van The Echoing Green voor meer inspiratie.

  Labels:

  04 juni 2007

  Aantekeningen maken en zoeken anno 2007

  Livescribe biedt met een speciaal papier, een smart pen en software vanaf Q4 voor minder dan $200 de mogelijkheid om spraaknotities slim te integreren met geschreven notities en deze elektronisch te ontsluiten (voor eigen naslag, danwel het delen van bijvoorbeeld college-aantekeningen of een verslaggever elders). De geanimeerde sneak peek is verbluffend. Eenvoudig en effectief!


  Je kunt natuurlijk ook op de meegebrachte laptop in de collegebanken gaan zitten mindmappen met de nieuwe 4 private beta versie van Personalbrain. De visuele interface brengt gemakkelijk webpagina's, mails, aantekeningen, documenten bij elkaar.

  En visueel vergelijkbaar is de nieuwe web zoekmachine WikiMindMap, dat de inhoud van aanwezige content in Wikipedia op basis van zoekargumenten presenteert in de vorm van een clickable mind map, zoals bijvoorbeeld hieronder.

  Labels: , , ,

  03 juni 2007

  Takkenhoogte-Meeuwenveen bewandeld

  Voor mooie natuur hoeven we gelukkig niet ver te fietsen. Vanmiddag na de tips van m'n zwagers en schoonzussen die er vorige week gewandeld hadden, met z'n vijfen naar Het reservaat Takkenhoogte-Meeuwenveen aan de Drentse oostzijde van het Reestdal, enkele kilometers ten noordoosten van Balkbrug. Nieuw ontwikkelde natuur naast de jaren geleden al eens bezochte meeuwenplas. De Takkenhoogte vormt een met eikenbos begroeide verhoging in het landschap. Het dankt zijn naam aan de familie Takken, die in dit gebied veel bezittingen had.
  Schotse Hooglanders grazen rustig doorHenriette poseert bij de entree richting de uitzichtheuvel

  Je loopt er letterlijk tussen de Schotse Hooglanders, kunt een hengeltje uitwerpen of vogels spotten. Heb je aan de dag niet genoeg, of wil je juist herten in de ochtend- of avondschemering zien, maak dan gebruik van bijvoorbeeld logies in een nabijgelegen boerenhoeve, De Wildenberg, De Nieuwenhof Bed & Breakfast of de B&B / appartementen van de Eekhorst.
  Lees vooral ook het Reestdal mysterie rond de Takkenhoogte.

  Labels: , ,

  Leiderschap de extra dimensie

  Op Nederlandstalige en op de Nederlandse situatie betrekking hebbende leiderschapsboeken mag je trots zijn. Getronics concullega Sjoerd Talsma heeft zijn inzichten over leiderschap op papier en een eigen website (www.echtleiderschap.nl ) gezet, en scheidt keurig leiderschap van management, ontrafelt buzz words en uiterlijk vertoon. Talsma put uitgebreid uit het gedachtengoed van Stephen Covey, Warren Bennis en John Kotter. Zijn en doen, loyaliteit, autoriteit, karakter en valkuilen. De eerste 100 pagina's zijn rijk en behulpzaam. De tweede helft is zwakker. Uitgebreid werkt Talsma het vermeende leiderschap van Pim Fortuyn uit. Waar ervoor betoogd is, dat leiderschap erkend, en niet opgeëist moet worden, blijft Fortuyns statement "Let op: ik word premier van Nederland!" onbesproken, maar wel in mijn gedachten hangen. Mensen willen leiders, zoals het volk Israël in het Oude Testament de omliggende volken al naäapte met "Geef ons een koning!". Waaruit Fortuyns dienstbaarheid anders dan de LPF slogan "at your service" blijkt, laat de schrijver in het midden. De vraag op p.144 "Waarom is Fortuyn niet de 'grootste Nederlander'?" lijkt me in 2004 door de tv-kijkers al positief beantwoord (misser bij de eindredactie?). En het verwijt dat Jan Peter Balkenende juist geen leider zou zijn, is wel erg gemakkelijk. Dat Talsma meer opheeft met een Amerikaans tweepartijenstelsel, waardoor (?) radicalere oplossingen voor het land zouden ontstaan, mag, maar wordt niet onderbouwd. Datzelfde geldt voor het rijtje 'grote leiders' van Kennedy, Rabin, Sadat, Mandela en Gandhi. 

  De recente onthulling over EPO gebruik tijdens de Tour de France maakt het voorbeeld van Bjarne Riis als authentiek, integer, etc. niet sterker. En als God de eerste toepasser van empowerment (p.179) is, is Hij dan niet eindverantwoordelijk? (iets, wat op p.175 als belachelijk wordt afgedaan). De vreze voor God (p.184) is minder bedenkelijk als de auteur vermoedt. In de Bijbel duidt dit juist op een nauwe omgang met God, juiste interpretatie had in het boek versterkend kunnnen werken. Het voor de auteur aansprekende idee van incarnatie is in tegenspraak met het een God met afstandsbediening. Je karma bepaalt immers op basis van je levensinvulling de wijze waarop je in een volgend leven terugkeert?  

  omslag boek

  Door juist met eigen theologische inzichten (God, Allah, etc. zijn hetzelfde, religie is vooral mensbeeld, geen godsbeeld) het boek te besluiten, is riskant. Begin en eind van een boek blijven immers vooral hangen. Niet over de leiderschapsprincipes (chapeau daarvoor!), wel over geloofszaken verschillen we daarmee ernstig van mening. Waar Leiderschap de extra dimensie wat mij betreft nog onvoldoende aandacht aan heeft geschonken, is het leiders kweken leiders principe, de noodzaak in een team samen te werken en de wetenschap altijd verantwoording af te willen en leggen (vandaar ook een ander godsbeeld). Er is nog ruimte voor meer dimensies.  Op m'n portal vind je overigens Sjoerd Talsma's eigen reactie op deze boekbespreking. Ook je mening geven? Voel je vrij!

  Labels: ,

  02 juni 2007

  De opwekking van de mens

  Vorig jaar al voorspeld en inderdaad: lied 666 heeft het niet gehaald in de nieuwste aanvulling van de evangelische liedbundel Opwekkingsliederen. "Mensen vinden het niet prettig om te horen dat ze lied 666 gaan zingen,", aldus Opwekking directeur Joop Gankema gisteren in de Stentor. "Dat lag bij een deel van de achterban heel erg gevoelig.". Marcel Zimmer, componist van diverse liedjes (436, 562, 518, 581) had best #666 voor z'n rekening willen nemen.

  Waar gaat het ook alweer over?
  In Openbaringen hoofdstuk 13 vanaf vers 11 lees je (hoewel het hele hoofdstuk en ook het vervolg een nog beter beeld van de context geeft): "Toen zag ik een tweede beest, dat opkwam uit de aarde. Het had twee horens, net als een lam, en het sprak als een draak. Voor de ogen van het eerste beest oefende het heel diens macht uit. Het dwong de aarde en alle mensen die erop leefden het eerste beest, dat van zijn dodelijke verwonding genezen was, te aanbidden. Het verrichtte indrukwekkende tekenen, het liet voor de ogen van de mensen zelfs vuur uit de hemel neerdalen op de aarde. Het wist de mensen die op aarde leven te misleiden door de tekenen die het voor de ogen van het eerste beest kon verrichten. Het droeg hun op een beeld te maken voor het beest dat ondanks zijn steekwond toch leefde. Het kreeg de macht om dat beeld leven in te blazen, zodat het beeld van het beest ook kon spreken en ervoor kon zorgen dat iedereen die het beeld niet aanbad, gedood zou worden. Verder liet het bij alle mensen, jong en oud, rijk en arm, slaaf en vrije, een merkteken zetten op hun rechterhand of op hun voorhoofd. Alleen mensen met dat teken–dat wil zeggen de naam van het beest of het getal van die naam–konden iets kopen of verkopen. Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig."

  Voor andere achterbannen werd geen liednummer overgeslagen:
  - Johannes de Heer 666: "Laat m' in u blijven groeien bloeien" (een gezang uit het Liedboek voor de Kerken)
  - Zingt Jubilate (Rooms-Katholieke Belgische liedbundel) 666: "God die in het begin uit aarde, naar zijn beeld, de mensen voor elkaars geluk geschapen heeft, Hij doet u samen zijn.", nota bene door 'onze' Huub Oosterhuis geschreven.
  - Scottish Psalter and Church Hymnary 666: "Jezus, hoog in glorie, luistert u naar ons als wij ons voor u buigen."
  - Hymn Book van de Anglicaanse Kerk in Canada 666: "Ik ben dichter bij huis dan ooit tevoren."

  Opwekking begint bij jezelf schreef Erlo Stegen in 1993 al. Door het overslaan van liedjes uit angst (vergelijk het missen van 13e etages in de lift) wakker je eerder bijgeloof aan, dan dat je uitgaat van de kracht je geloof in God.

  Labels: ,

  01 juni 2007

  Prius vriendelijk voor milieu en belasting

  Het Zweedse model, auto aan de stekker, lijkt de volgende doorbraak voor hybride auto's. De zogenaamde plug-in hybrid vehicle (PHEV) technologie biedt automobilisten de mogelijkheid om - bij een dubbele meter - 's nachts tegen laag tarief de accu's voor de electromotor op te laden. Een besparing tot 100 mpg lijkt mogelijk. In afwachting daarvan kun je bij Solar Electrical Vehicles voor $2.000-4.000een speciaal zonnedak bestellen. De zonnecollectoren op je dak leveren 215 wat aan herbruikbare energie. Je zou er met je Toyota Prius 17-29% brandstof mee besparen. Heb je geen Prius, dan zijn de kits ook verkrijgbaar voor de Ford Escape Hybrid en Toyota Rav4 EV.

  Leaserijders die voor milieuvriendelijke auto’s, zoals de Toyota Prius, Honda Civic, Citroën C1, Peugeot 107 kopen, krijgen vanaf 2008 tot 40% minder fiscale bijtelling. Dit kan - zonder brandstofkosten - een halvering van de maandelijkse autolasten opleveren. Dat zegt staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager in de Telegraaf.

  Labels: , ,

  This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker