Ik ben redelijk ongevoelig voor aanprijzingen als 'beste managementboek ooit', 'miljoenenoplage' en dergelijke. Om diverse redenen kwam ik pas dit weekend zelf toe aan het lezen van
Stephen R. Covey's
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Nu eens niet 'Covey in a nutshell', zoals je toch regelmatig tijdens bedrijfscursussen krijgt voorgeschoteld. Want als er iets een kernboodschap van het boek is, is dat het belang van een principiele levenshouding.

Voor belangstellenden heb ik een
mindmap van het boek gemaakt.
Positieve verrassingen1. Verankering in het christelijk geloof van de principes.
2. Zonder principiele levenshouding zijn technieken uit managementboeken, of het nu win/win, actief luisteren, delegeren of tijdmanagement is, oppervlakkige 'holle klanken', waar je relatie, zeker als die ook 'de cursus heeft gevolgd' snel doorheen prikt.
3. Vreemd, waarom de Engelstalige 'effective people' vertaald is in 'effectief leiderschap', wat het boek automatisch in 'managementboek' categoriseert m.i. onterecht. De insteek, voorbeelden en dimensies in het boek gaan meer over gezin, kerk en persoonlijk leven dan over de zakelijke omgeving.
Kanttekeningen1. Ondanks de gepretendeerde literatuurstudie van 200 jaar 'succes' boeken ontbeert het boeken een literatuuropgave of bronnenlijst, hoewel Covey het echt niet allemaal zelf heeft bedacht.
2. Schrijfarmoede door introductie van jargon. Lastig overdraagbaar en te onthouden zijn zinnen als
"Het is kwadrant II-tijd, die je nodig hebt om deze eigenschappen in je leven een plaats te kunnen geven en zo een centrum van principes te kunnen scheppen." (p.277) of
"Succes bij toepassing van de eigenschappen 4, 5 en 6 is niet op de eerste plaats een kwestie van verstand, maar van gevoel." (p.272)
3. Onvoldoende uitgewerkt zijn van geleende concepten als
transactioneel versus transformationeel leiderschap (Kotter) of technieken om de rechter hersenhelft meer te stimuleren (het boek is met weinig plaatjes en vrijwel allemaal aan de rechterzijde een slecht voorbeeld).
4. Opgeblazen zijn van het boek. Hoe verder je komt, des te duidelijker blijkt herhaling de kracht van reclame. Een
mindmap blijkt andermaal op 1 A4 de kern te kunnen vatten.