Mindmapping software getest
Hoewel een toetsenbord en muis ook beperkend kan zijn bij het maken van een mindmap (wit papier, vierkleurenpen of de kleurstiften dus bij de hand) of visueel schema, zorgt Mindmapping software in elk geval voor orde, uitlijning en gemakkelijke elektronische uitwisseling. De onlangs gevolgde cursus Train your Brain met Jan-Willem van den Brandhof (Brainstudio) was onder meer een stimulans om de Mindmapping pakketten onder de loep te nemen.

Daarbij even niet de dure, betaalde pakketten zoals Mindjet's Mindmanager en MindMapper , maar freeware. Tot nog toe zijn blijven staan op m'n pc:
1. Freemind (open source project van Sourceforge): qua bediening makkelijk. JAVA applicatie met zeer veel exportmogelijkheden. Nadelen: platte tekst-tekeningen als resultaat, vrij roteren en positioneren van takken onmogelijk; kleurgebruik is zwak; invoegen van plaatjes als knoop is me niet gelukt.
2. View your Mind: eenvoudige interface. Gebruik van kleur en plaatjes is gemakkelijk. Bovenstaand mindmap voorbeeldje is met View your mind snel gemaakt.
3. ThinkGraph: export naar XML is opvallend, maar tekeningen zijn plat en tekstmatig. Juist de rechterhelft van de hersenen moeten mee-geprikkeld worden (visualiseren met plaatjes dus!).
4. InfoRapid KnowledgeMap: Suite, bestaande uit een tekenprogramma voor het maken van mindmaps en een KnowledgeMap server dat tekstdocumenten kan verwerken en integreren in een knowledge map. De private editie is gratis.
Interessante nieuwelingen, rijp voor uitproberen
- MindMeister, web-based mind mapping
- Thinkature, online brainstormen
- Bubbl.us, web-based mind mapping
- Mindomo, web-based mind mapping
- iMindMap
- BubbleMind
- Mapul, web-based mind mapping, gebaseerd op Microsoft's Silverlight platform
- Visual Mind 9 voor co-mapping
Labels: mindmapping